Page 1


6

EASY PEASY!


EN SALIG BLANDING! I denne boken deler jeg med dere mine tanker og erfaringer når det gjelder mat. Her finner du tips og ideer til hvordan du kan forandre kropp og sjel ved hjelp av maten du spiser. Mitt ønske er å inspirere deg til å legge fra deg gamle (u)vaner, til å tørre å gå nye veier i kjøkkenet, bruke andre råvarer samt å lage nye favorittretter som gjør kroppen glad. Start opp med én vegetarisk dag i uken, og legg til én ny grønnsak i hvert måltid. Kanskje føler du at kroppen trenger en kort faste for å komme i gang, eller hvorfor ikke erstatte middagen med en supersmoothie for å gi fordøyelsen en pause. Det er viktig å ha et åpent sinn for å kunne la seg inspirere og skape nye vaner. Man må ha tålmodighet og ikke gi opp. Det er lett å falle tilbake til gamle rutiner, men da er det bare å begynne på nytt igjen.

slett ikke klarer meg uten. Gå inn på min hjemmeside www.reneevoltaire.com for informasjon om hvor du kan finne mine produkter i Norge. Du kan også bestille produktene direkte på min hjemmeside. På side 186 kan du lese mer om sortimentet mitt.

Denne boken er litt som meg selv, en salig blanding. Her finner du ingenting som heter forrett eller hovedrett. Du bestemmer selv hvordan du vil kombinere maten. Jeg lager ofte to eller tre småretter til middag og blander oppskrifter og råvarer etter humør. Oppskriftene er ofte vegetariske, men innimellom legger jeg til fisk eller fugl. Jeg har skrevet et helt kapittel om raw food, ja, egentlig er det litt raw food overalt i boken. Når man lærer seg teknikken, er det lett å bli glad i denne enkle og artige måten å lage mat på, det gjorde i hvert fall jeg. Jeg bruker alltid mine egne produkter i matlagingen (de som står i parentes). Kokosolje (Raw Kokosolja), krydret urtesalt (Eldigt Örtsalt) og økologisk grønnsakbuljong (Lantbuljong) er slike ting jeg rett og

Målenheter à la Voltaire Jeg lager oppskrifter på min egen måte og bruker innimellom mål som kanskje kan være litt forvirrende for mange. Min nøysomme korrekturleser har derfor bedt meg om å forklare de ulike målene mine. Husk at oppskriftene ikke trenger å bli fulgt eksakt. Bytt gjerne en grønnsak med en annen, og gjør sausen mer spicy hvis du har lyst til dét.

Allergier I mitt arbeid med mat møter jeg mange mennesker med ulike allergier. Mye av dagens mat består av meieriprodukter og hvete, ingredienser som flere er blitt allergiske mot. Jeg vil vise at man verken behøver melk eller hvetemel for å lage de mest fantastiske retter. Er du allergisk mot nøtter? Bytt ut nøttene i oppskriftene med frø. Prøv deg fram og våg å eksperimentere. I mitt kjøkken finnes det ingenting som heter rett eller galt.

Drypp over Strø/ dryss over Topp med Noen dråper 1 klype 1 dryss

ca. 2 ss ca. 2 ss ca. 2 ss ca. 1 ts ca. 1 krm / 1 knivsodd ca. 1 krm


12

EASY PEASY!


Jeg vet at det jeg spiser, påvirker både helsen, humøret og det åndelige livet mitt og jeg har lært meg å kjenne igjen symptomer når jeg slurver med maten og kroppen kommer i ubalanse. I en periode for mange år siden med mye jobb, lite hvile og et dårlig kosthold, sa kroppen ifra og jeg fikk problemer med magen, jeg fikk eksem, allergier samt vanskeligheter med å sove.

Forandringen kom da jeg gjennom en periode på fire uker spiste bare rå grønnsaker, friske, pressede juicer og superfoods. Ikke nok med at jeg fikk tilbake energien, huden ble glattere og øynene mine klare og friske. Jeg ble forandret som menneske og forsto plutselig hvordan alt hang sammen. I dag spiser jeg renere mat med masse økologiske frukter og grønnsaker, og jeg har lært meg å høre etter hva kroppen trenger for at jeg skal føle meg på topp. I stedet for mektige gourmetmiddager foretrekker jeg

nå mengder av frukt og grønt, supersmoothies og hjemmelagede desserter. Jeg nyter av naturen på en ny måte og har også lært meg selv å kjenne på en ny måte. Livet er deilig, og jeg vet at jeg kan nå de målene jeg setter meg. Be true to who you are! Tidligere trodde jeg det bare var hippier og yoga-utøvere som spiste vegetarmat, og at raw food var en new age-trend. I dag vet jeg bedre. Jeg møter så mange inspirerende mennesker i hverdagen min, som har oppdaget det fantastiske ved å lage mat man føler seg vel av, uansett om man spiser vegetarisk, er vegan eller liker å spise fisk eller kjøtt. Eksempler er min venn på børsen som kjøper raw food take away i lunsjen, og min venninne som er mamma til fem, og som lager god mat til hele familien slik at alle skal føle seg bra. Jeg får ofte spørsmål om jeg er vegetarianer, og forklarer da at det viktigste for meg er å lytte til kroppen. Jeg spiser det jeg har lyst på og det som gjør meg godt, og jeg setter ikke noen merkelapp på meg selv. Hvis du føler deg litt annerledes enn de fleste andre, er det sannsynlig at du har begynt å være den du egentlig er.

EASY PEASY!

13


Blåbær Vårt eget superbær er fullt av ting som er godt for deg. Antocyanin, som også finnes i bringebær, bjørnebær og solbær, er bra mot betennelser i kroppen, og de holder øynene klare. Et blåbær a day keeps the doctor away.

Camu camu Camu camu er en frukt som er rik på C-vitaminer, og som vokser vilt i Amazonas og gjør smoothies, sauser og energiboller deilig syrlige. Dette sureste bæret av alle gjør meg både glad og pigg. Det er nok med 1 ts om dagen.

Brennesle Brennesle vokser som ugress i hagen min. Barna og jeg kniper av de første skuddene om våren og lager en deilig neslesuppe. Brennesle gir også et deilig sting til grøt og smoothie. Jeg blir sterk av brennesle, som øker stoffskiftet og gjør huden min myk og fin. Ugress er vakkert!

Chlorella Chlorella er en proteinrik alge som inneholder masse klorofyll. Jeg føler meg alltid ren og sterk etter en chlorellakur. Perfekt for oss stressede storbyboere, og min beste måte å rense kroppen fri fra gifter og tungmetaller på.

20 SUPERSMOOTHIES


Gojibær De vakre, røde, små bærene kommer fra Himalaya og skal være noe av det sunneste man kan spise. Smaker som en blanding av rosiner, tranebær og bringebær. Bærene er ofte sprøytet, så kjøp dem bare hvis du får tak i økologiske. En saus laget på gojibær gjør hverdagen lysere. Hamp Hampefrø er noe av det sunneste man kan spise. De har høyt proteininnhold og en perfekt balanse mellom omega-6 og omega-3. Visste du at 60 prosent av hjernen består av fett, og at den trenger fett for å fungere? Jeg strør de skrelte hampefrøene på grøt og salat, og så spiser jeg dem også som snacks. Kult, og selvfølgelig rusfritt!

Hvetegress Gresset gir kroppen en boost og lader cellene med ny kraft. Prøv å dyrke ditt eget eller kjøp ferdig pulver. Jeg tar en kur når jeg føler meg i ubalanse og trenger å fylle på med ny energi. Hvetegress holder magen i form. Incabær Incabær er et annet navn på tørket physalis. De proteinrike bærene vokser vilt i de peruanske Andesfjellene og inneholder mye C-vitaminer. De kan minne om sur vingummi, og jeg spiser gjerne mine egne Golden Inca Berries som godteri eller blander dem i sauser og smoothies.

SUPERSMOOTHIES 21


Nytt smør på smørbrødet! 1 liten bolle Avokadosmør Supergod og kremet blanding som du kan smøre på raw food-kjeks eller på en skive godt brød. 1 avokado saft fra ½ sitron 1 neve rucola 2 ss hampefrø uten skall (Raw Skalade Hampafrön) 1 klype urtesalt (Örtsalt Ramslök)

Bland alle ingrediensene med en stavmikser. Mandelsmør Smør det på brødskiva eller bland det inn i vaniljeisen. Noen ganger bytter jeg ut halvparten av mandlene med hasselnøtter. Himmelsk! ca. 2 dl mandler, med eller uten skall 2 ss kokosolje (Raw Kokosolja) 1 klype havsalt eller krydret urtesalt (Eldigt Örtsalt)

Mal mandlene i en kaffekvern, eller hakk dem grovt i en blender hvis du har lyst på et mer crunchy smør. Bland sammen med kokosolje og salt (i et varmt vannbad hvis kokosoljen er hard). Fikensmør Søtt og godt til å smøre på brødskiva med ost, i stedet for marmelade, eller bland inn 1 spiseskje i varm grøt. 4 tørkede fiken ½ banan 1 cm frisk ingefær, skrelt 1 klype salt

Fjern den harde kvisten på toppen av fikenene, og bland alle ingredienser til en jevn blanding. 42

LOVELY MORNING

Eplesmør Smør på skiva eller legg en klatt på grøten eller på pannekaken. 1 eple, utkjernet 2 ss linfrø 2 ss solsikkefrø 2 dadler, utsteinet 1 dryss kanel 1 dryss kardemomme 1 ss vann 1 cm rød chili, utkjernet 1 klype salt

Bland alle ingrediensene med en stavmikser.

Cashewkjeks 1 stor kjeks 1 dl cashewnøtter, naturell 5 soltørkede tomater 1 tomat ½ rød paprika 1 ts grønnsakbuljong (Lantbuljong) ½ liten rød chili, utkjernet 1 ts urtesalt (Örtsalt Ramslök) 2 ss vann

Kjør alle ingrediensene i en blender og smør det ut på et vokset bakepapir (teflex). Tørk i tørkeovn på 45 °C (ca. 20 timer) eller på laveste temperatur i vanlig ovn på 50 °C (ca. 2 ½ time).


LOVELY MORNING

43


Min søsters omelettmuffins 1 muffinsplate – 12 små muffins 6 egg 6 dl melk 3 klyper salt noen drag med pepperkverna

Smør muffinsplaten med litt olivenolje. Visp sammen egg og melk, tilsett salt og pepper. Hell røren i formene og stek i ovnen på 175° C, i ca. 5–10 minutter. La muffinsene avkjøle litt, men ikke for mye, det er nemlig best hvis rucolakremen smelter litt. Legg en klatt rucolakrem på hver muffin og legg så på din favorittopping: Rucolakrem 1 dl kremost 1 dl gresk yoghurt eller matyoghurt 1 neve rucola, hakket 1 klype salt

Rør sammen ingrediensene for hånd til en luftig krem (ikke bruk blenderen, for da blir blandingen for løs). Mine favoritt-toppinger: – revet gulrot og afrikansk kokossalsa (se side 162) – revet squash og gode oliven (Oslagbara Oliver) – rucola og raw peanøtter (Vilda Djungelpeanuts)

46

LOVELY MORNING


LOVELY MORNING

47


Den røde paprikaen inneholder spesielt kraftige antioksidanter, blant annet C-vitamin, som bevares best hvis vi spiser paprikaen rå. Den røde fargen inneholder lykopener (samme som i tomater), som forebygger hjerte- og karsykdommer. Paprika er en av de grønnsakene som er mest sprøytet, så kjøp helst økologiske.

Paprikasuppe 4 små boller 3 røde paprikaer 1 dl soltørkede tomater 1 dl pinjekjerner 1 ts honning (My Sweet Honey) 1 ss grønnsakbuljong (Lantbuljong) 1 fedd hvitløk ½ potte basilikum 1½ ss olivenolje 1 ts urtesalt (Örtsalt Ramslök) 3–4 dl vann

Jeg lager ofte kalde supper. Det går raskt og blir like godt som en suppe som kokes. Noen ganger baker jeg paprika i stekeovnen (250 °C i 15 minutter) og tar vekk skinnet for å få en søtere smak. Del paprikaene og ta ut kjernehuset. Kjør alle ingrediensene i en blender til en suppe, og smak til med salt og pepper. Server den kald, eller varm den opp litt i en kjele. Jeg lager alle suppene mine på samme måte, men varierer ingrediensene. Noen favoritter er: – squashsuppe med skoldede mandler, hvitløk og sitron – g ulrotsuppe med raw kokosolje, karri og hvitløk – tomatsuppe med cherrytomater og soltørkede tomater, chili og dadler

96

PANIKKEN I BUTIKKEN


Jeg smuldrer gjerne opp fetaost i suppen og drypper over med den gode gresskarkjerneoljen (Pumpak채rnsolja).


Fridag lørdag. Noen ganger er det morsommere å tre maten på spyd og å spise med hendene. Marinaden med tamari og honning smaker både salt og søtt, noe som barna elsker. Maiskaken er en favoritt hjemme hos meg, men når det er sesong, serverer jeg friske, kokte maiskolber i stedet, sammen med en klatt urtesmør.

Laks med tamari og ingefær 4 porsjoner Laksespyd

Maiskake

400 g laksefilet 1 rødløk 1 paprika 1 squash 4 trespyd eller grillpinner

250 g mais, frisk eller fryst 3 egg 2 dl melk 3 ss bokhvetemel ½ ts grønnsakbuljong (Lantbuljong) ½ ts karri 1 cm rød chili, utkjernet ½ rødløk, hakket 1 ts salt 1ss smør til steking

Tamarimarinade 1 dl tamari (Tamari) 2 ss honning (My Sweet Honey) 2 cm ingefær, skrelt og revet svart fullkornsris svarte sesamfrø til pynt

Kok ris etter anvisning på pakken. Del laksen i store terninger. Bland sammen tamari, honning og ingefær i en stor bolle, ha i laksebitene og vend dem i marinaden. La trekke i 15 minutter. Skrell løken og del den i båter. Fjern kjernehuset fra paprikaen, del i biter og skjær squashen i tykke skiver. Tre grønnsaker og laks annenhver gang på trespydene og legg dem i en ildfast form. Hell resten av marinaden over spydene og stek i ovnen på 175 °C i ca. 10–15 minutter. Drypp over litt tamari og dryss på svarte sesamfrø. Server med maiskake og svart fullkornsris.

124

FAMILY FOOD

Hvis jeg bruker friske maiskolber, skjærer jeg av kornene med en skarp kniv og koker dem i lettsaltet vann i ca. 10 minutter. Kjør alle ingrediensene raskt i blenderen. Varm opp en stekepanne med smør, hell i maisrøren og stek den til en maiskake, ca. 2 minutter på hver side. Et godt tips er å servere den nye maten sammen med barnas favoritter i begynnelsen.


FAMILY FOOD

125


Den vakreste desserten er min Frukt-tiramisu, se side 168.


DREAMY DESSERTS GUILT FREE!

Min pasjon for desserter og bakverk startet tidlig. Da jeg var liten, jobbet jeg på min mormors konditori, og gjennom årene med egen kafé syntes jeg at det å bake var det morsomste.


Peace, Love & Food Alltid hungrig Alltid fest En bulle i ugnen Serien Renée smakar Systrarna Voltaires Mat Du finner mer informasjon om Renée på www.reneevoltaire.com

Advarsel! Maten min kan bedre livskvaliteten din, holde deg frisk, øke bevisstheten og kreativiteten, trylle bort pms, gi glans og glød til hår og hud, forbedre kjærlighetslivet ditt, vekke lykkefølelser og få øynene dine til å glitre.

9

788205 408456

SALIG BLANDING

Happy cooking! Renée

raw food, supermat og grønne retter på min måte

Dette er min helt personlige kokebok. Den er en salig blanding av deilige retter laget med de aller beste råvarene. For meg er mat en livsstil og jeg kjenner hvordan den påvirker både kroppen, energien og livsgleden min. Her finner du oppskrifter til både hverdag og fest, supersmoothies, deilige frokosttips og fantastiske desserter. Det meste er vegetarisk, men med innslag av fisk- og kjøttretter. Jeg elsker å lage og å spise raw food, derfor ble det et helt kapittel om hvordan jeg lager raw food på min måte. Jeg har til og med tatt med mine beste tips for når jeg må skjerpe meg. Jeg håper at min mat også kan bli din mat. Sammen kan vi forandre verden med kniv og gaffel.

RENÉE VOLTAIRE

Tidligere utgivelser av Renée Voltaire

Renée Voltaire er Sveriges selvlærte matfilosof og matkunstner. I sine kokebøker, men også i aviser, TV, radio og blogger, viser hun oss hvor lett det kan være å ta de første stegene til et sunnere liv. Hun startet firmaet Renée Voltaire AB for fem år siden. I dag inngår det mer enn 100 produkter i serien med eget varemerke. Produktene selges også i stadig flere forretninger i Norge. Salig blanding er Renées siste kokebok, den ellevte etter suksessen Systrarna Voltaires Mat, som ble utgitt i 1995. Denne var en av de første i sitt slag kokebøker om økologisk matlaging i helsens tegn. Renée Voltaire bor i Stockholm med mann og to barn.

RENÉE VOLTAIRE

SALIG BLANDING raw food, supermat og grønne retter på min måte

Salig blanding  

En smakebit av boka Salig blanding. Her finner du oppskrifter til både hverdag og fest, supersmoothies, deilige frokosttips og fantastiske d...

Salig blanding  

En smakebit av boka Salig blanding. Her finner du oppskrifter til både hverdag og fest, supersmoothies, deilige frokosttips og fantastiske d...