Page 1

God Jul er full av praktiske tips og fremgangsmåter for gode hobbyprosjekter som hører julen til – krydret med små historier, nostalgi og oppskrifter på julekaker. Vi har hentet frem dorullnisser og andre modeller fra egen barndom, og gitt dem nye uttrykk i form av andre ­materialer og farger. I tillegg har vi laget nye kreasjoner, som askepottkjoler og stjernegutt­hatter. Du trenger ikke gå langt for å få tak i materialer til prosjektene – du kan hente dem i skogen eller parken, i aviskurven, i snekkerboden eller kjøkkenskapet.

Vi håper at boken vekker gode minner og gir deg tips til hyggelige førjulsaktiviteter for hele familien. May og Heidi

9 788205 449947

May B. Langhelle Heidi Bjørnsdotter Thorvik

I God jul får du våre beste ideer til en hyggelig førjuls- og julehøytid!

Julepynt, gaver og kaker til glede og inspirasjon May B. Langhelle Heidi Bjørnsdotter Thorvik


d


MAY B. LANGHELLE HEIDI BJØRNSDOTTER THORVIK

GOD JUL

Julepynt, gaver og kaker til glede og inspirasjon

1


Det er noe med juletradisjonene, de sitter så sterkt i oss. Helt siden vi var små har det å glede seg til jul vært en del av et årlig ritual. Noen tradisjoner har vi felles med mange, andre er bare for vår egen lille familie. Mange av oss har helt spesielle ting vi må gjøre i desember, på bestemte datoer og i bestemt rekkefølge. Dette er boken for deg som liker å lage julepynt i førjulstiden, som liker å bake, eller som liker å lese om hvor noen av juletradisjonene våre kommer fra. Boken er laget for å brukes og for å inspirere kreative sjeler. Den er for deg som vil lage julepynt helt alene, for deg som vil lage i stand store eller små juleverksteder med eller uten barn, hjemme eller på skolen, eller lage ting til julemarkeder o.l. Vi håper også at fedre, bestefedre, onkler og alle andre fingernemme herrer kan finne noe de kan ha lyst til å lage her. Men du må ikke lage noe: Du kan rett og slett bare kose deg med å se i boken og mimre om julepynten du kanskje laget i barndommen. Du kan lese de små historiene og rett og slett komme i julestemning bare av å bla i boken. Vi har siden vi var små jenter likt å lage ting med hendene. Vi har sittet ved siden av mødrene og bestemødrene våre og lært oss håndarbeid av ymse slag som strikking, hekling og brodering. Vi har vært med fedrene våre når de har snekret. Heidi underviser som faglærer i kunst og håndverk. Hun driver også firmaet Vølt, der hun lager og selger produkter av gjenbruksmaterialer. May jobber som fotograf og har tidligere utgitt bøkene MYK START. Strikk til babyen og SIKKSAKK. Sy barneklær av brukte voksenklær. Vi synes det er viktig å ta vare på tradisjoner og gamle håndverksteknikker, og la dem gå hånd i hånd med alt det nye vi møter av teknologi og moderne tider. Ikke enten eller, men både og. Historiene som ligger i gamle og brukte ting, er fascinerende og spennende. Sporene av levd liv gir særpreg og personlighet. Hvorfor kjøpe nye materialer når det som er brukt, ofte er så mye, mye finere? Da er du også sikret å lage noe som ingen andre har maken til. Inspirasjon finner vi overalt, ofte på helt uventede steder. Noen klassikere, som oppskriftene på julebakst, har vi beholdt som de er, fordi det ikke er alt som skal fornyes og pyntes på. Andre ting har vi gitt nytt liv med andre materialer, sett på dem med nye øyne og gjort dem til våre. Nå kan du se etter hva du har i dine skap av materialer, og kanskje handle inn litt nytt før du setter i gang å lage noe på din egen måte inspirert av oss. Og når det gjelder kaker, så bak så mange du har lyst til og som gir akkurat passe deilig duft av jul i huset! GOD JUL fra Heidi og May

2


3


42


44


Sigruns krans av tyttebærlyng Ytre diameter ToHIRRIOVERWIRIVGEGQ (YXVIRKIVIRMRRIVOVERWEZWXoPXVoHWSQIVGE GQMHMEQIXIV WIWMHIJSVJVIQKERKWQoXI  KV RRFPSQWXIVFMRHIVXVoHX]XXIFŸVP]RKSKIRWEOW 0IKKToWQoFYOIXXIVQIHX]XXIFŸVP]RKSKZMOPI HIQJEWXXMPMRRIVOVERWIR*SVXWIXXVYRHXSKVYRHXPEK ToPEKXMPHYLEVJoXXOVERWIRWPMOHYZMPLEHIR

68


Lerkekonglekrans ,IVXVIRKIVHYIRPYFFIRMRRIVOVERW3QHYMOOIZMPPEKIMRRIVOVERWIR WIPZOERHYON TIIRJIVHMKPEKIXLEPQOVERWSKWoPMQIToOSRKPIVXIXXM XIXX(IRRIIVGQMHMEQIXIV

69


Legenden om Santa Lucia Det finnes flere historier om hvordan Lucia ble gjort til helgen og skytsengel over byen Siracus på Sicilia. En av dem er sånn: Lucia var en vakker og godhjertet kristen jomfru fra en velstående familie. Hun var svært omsvermet og ble etter hvert forlovet med en mann som ikke delte hennes tro. Han godtok dette siden han hadde en stor medgift i vente. Da Lucias mor ble dødssyk, ba Lucia om at et under måtte skje, og lovet Gud at dersom moren overlevde, skulle hun gi bort hele sin medgift til de fattige. Moren ble frisk, og Lucia gjorde som hun hadde lovet; hun gav bort alle pengene. Dette likte forloveden særdeles dårlig, så dårlig at han anga henne som kristen til den romerske domstol. Der ble hun pålagt å tilbe de romerske guder, noe Lucia nektet. Straffen i første omgang var å bli plassert på et bordell, men da de romerske soldatene kom for å hente henne, klarte de rett og slett ikke å flytte henne uansett hvor mange de var. Straffen ble så omgjort til brenning på bål. De bandt henne fast på hender og føtter og tente opp et stort bål, men flammene ville ikke bite på henne. Til slutt, den 13. desember i år 303, ble hun drept med sverd. De kristne i Roma erklærte henne hellig og hun ble gjort til helgen.

Den norske Lucia På 1950-tallet var det vanlig også i Norge at man hadde opptog i flere byer. Da var luciafeiringen nesten som en missekonkurranse å regne, der det var stor stas å bli plukket ut av en jury som årets Lucia. Man samlet gjerne inn penger til et veldedig formål, og var et blikkfang når julegater skulle åpnes. Nå foregår det meste av luciafeiringen på skoler og barnehager der foreldre blir invitert tidlig på morgenen for å se på luciatoget og spise boller.

82


Navnet Lucia kommer fra det latinske ordet lux, som betyr lys.

83


ÂŤA rose is a rose is a rose is a rose.Âť Gertrude Stein

133


134


Stor ullstjerne Se side 140.

139


En stor heklestjerne i ull stivet i sukkerlake slik bestemødrene våre gjorde med sine sirlige kreasjoner heklet i tynt bomullsgarn. Heng den i vinduet, på døren eller på vedstabelen om du synes den trenger litt pynt. Det er gøy å leke med materialer, blåse opp et mønster som er tenkt lite for så å ende opp med noe som er helt annerledes enn det opprinnelig var tenkt. Har du hekleglade damer i familien, så spør om de har noen oppskrifter på enkle prosjekter liggende. Prøv så med grovt garn og tykk heklenål, og du ender garantert opp med noe ingen andre har maken til.

Stor ullstjerne 1

Juletrestjerne

Den store ullstjernen på forrige side er heklet etter samme oppskrift som heklestjerne 1 på side 129. Vi har brukt ullgarn som passer til heklenål 10 mm.

Garn som passer til heklenål 3 mm, se oppskrift på heklestjerne II på side 129. For å stive opp stjernen, syr du inn ståltråd langs kantene. Behold ståltrådene lange, og bruk disse til å feste stjernen på treet.

EKSTRA STERK SUKKERSTIVELSE 2 dl vann 2 dl sukker Kok opp vannet, tilsett sukker og rør rundt til det er oppløst. Avkjøl. Legg stjernen i laken til den er helt gjennomtrukket. Vri den opp, og strekk stjernen godt ut i fasong. La den ligge på et tørkepapir eller håndkle til dagen etter.

140


141


Askepottkappene Forleng ev. mønsteret ditt til ønsket lengde. Sy først sammen toppen av hetten. Deretter syr du på hettespiss dersom den skal være med, se tegning 5. Brett og sy to sømmer som vist i tegning 6 og 7. Kappene er fôret med linstoff. Fôret er sydd på samme måte som kappen. Legg fôret rette mot rette på ullstoffdelen, sy sammen og vreng, la det stå igjen en åpning for vrengning bak på ryggen. Damp ut sømmen og sy en stikning rundt kappen. Kappene er pyntet med gamle kofteSKFYREHWLIOXIV7ILZEHY½RRIVTo loppis eller i stoffbutikken.

147


Bjørkepinner til pinnekjøtt 4MRRION XXOERHEQTOSOIWToFN VOITMRRIV(I¾IWXION TIVHMWWIJIVHMK i butikken, eller bruker en metallrist. Men man kan så absolutt lage pinnene selv! Du bør ha relativt god dreis på øksa, men da går det til gjengjeld unna på null komma null. Vi andre kan spikke barken av tynnere, tørre bjørkekvister, så er sjansen større for at vi kan feire jul med begge hendene intakt.

160


161


Har du tenkt at du gjerne skulle bake en deilig fruktkake til jul, men mangler tid til all finhakkingen? Klarer du å åpne plastposene ingrediensene ligger i og kakke noen egg til slutt, er du så godt som i mål med denne kaken. På utsiden er den kanskje ikke den vakreste av kaker, men når du skjærer den opp i skiver, kommer alle godsakene imponerende til syne. God fornøyelse!

Latterlig enkel fruktkake 500 g dadler uten stein 200 g aprikoser 350 g hasselnøtter eller paranøtter 1 ts kanel 1 ts ingefær 1 ts nellik 1 ts pepper 1 klype salt 1,5 dl hvetemel 1 dl sukker 3 egg Bland alt det tørre i en bolle. Visp eggene sammen og bland dem i. Nå ser ikke dette ut som en kakedeig i det hele tatt, mer som nøtter og frukt med litt kliss, men det blir kake av det til slutt! Hell

164

røren i en 1,5 liters brødform kledd med bakepapir. Trykk røren godt ned i formen. Brett bakepapiret over kaken. Stek på nederste rille ved 150 °C i 75 minutter. Pass på mot slutten så kaken ikke blir brent! Avkjøl kaken i formen. Pakk den avkjølte kaken i plast og oppbevar den i kjøleskap. Her holder den seg et par uker. Egner seg også godt til frysing. TIPS! ˆ &]XXHEHPIVQIHWZMWOIVIPPIV½OIR ˆ 0EJVYOXSKR XXIVWXoRSIRXMQIVSKXVIOOIMHP konjakk eller eplejuice. ˆ /EOIRIVWYTIVoLEQIHWSQXYVWREGOWWoFEO den gjerne ellers i året også. ˆ (VSTTWYOOIVIXSKFEOHIRWSQJVYOXFV H


165


God Jul er full av praktiske tips og fremgangsmåter for gode hobbyprosjekter som hører julen til – krydret med små historier, nostalgi og oppskrifter på julekaker. Vi har hentet frem dorullnisser og andre modeller fra egen barndom, og gitt dem nye uttrykk i form av andre ­materialer og farger. I tillegg har vi laget nye kreasjoner, som askepottkjoler og stjernegutt­hatter. Du trenger ikke gå langt for å få tak i materialer til prosjektene – du kan hente dem i skogen eller parken, i aviskurven, i snekkerboden eller kjøkkenskapet.

Vi håper at boken vekker gode minner og gir deg tips til hyggelige førjulsaktiviteter for hele familien. May og Heidi

9 788205 449947

May B. Langhelle Heidi Bjørnsdotter Thorvik

I God jul får du våre beste ideer til en hyggelig førjuls- og julehøytid!

Julepynt, gaver og kaker til glede og inspirasjon May B. Langhelle Heidi Bjørnsdotter Thorvik

Godjul  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you