Page 1


1

2008-2009 logรณ trend bemutatรกs

LOGO TREND

fogarasi istvรกn


2

4-5

BEVEZETÖ

2008

TARTALOM

LOGO TREND 8-11

ORGANIKUS, 3D LOGÓK

12-15

HULLÁMOK

16-19

web2.0

20-23

ÁTLÁTSZóSÁG

24-27

AZ “UNDERGROUND”

28-31

ÚJ SZíNSKÁLA

32-35

SCI-FI BETŰKÉSZLETEK

36-39

LEVÉL MOTíVUM

40-43

A „RETTENETES” 8O’AS ÉVEK

44-47

A CÍMER UJJÁSZÜLETÉS


2009

3

50-53

VIBRÁLÓ HÁTTEREK

54-57

ORIGAMI

58-61

TAPINTHATÓ LOGÓK

62-65

ARAB STÍLUS

66-69

KALSSZIKUS MODERNIZMUS

70-73

PIKTOGRAMOK

74-77

A 8O’AS ÉVEK GEOMETRIA LECKÉJE

78-81

NYOMDAI LOGÓK

82-85

uTCAI LOGÓK

86-89

PUZZLE MINTÁZOTTSÁG

93-94 95-96

végszó index


4 bevezetö

+ Bevezető

A logó egy cég vagy egy termék arculatának az ékköve. Egy olyan

egyedi letisztult jel amire ráépülhet minden arculati elem, céges kommunikáció, “egy személyiség”, mely megfelelő marketing tevékenységgel társítható, érzelmi tulajdonság, szeretet. Minden nap talákozunk velük az élet bármely területén jelen vannak.Mára már elkerülhetetlenné váltak. Az évek során mindig más-más divat szerint tervezték a keszítők a logókat.

Az emblémát rendkívüli tömörsége – amelynek révén akár igen

összetett morális mondanivalókat is egyetlen képben tudott összesűríteni a 16.–18. század kedvelt és jellegzetes műfajává avatta. Elsőrendű megjelenési formáján, az emblémáskönyveken kívül szívesen alkalmazták barokk ünnep ségek díszleteihez, festett és faragott épületdekorációkhoz, alkalmi


bevezetö 5

kiadványokban. Ebben az időszakban a logók fontos szerepet töltöttek be. A termékre jellemző ábrát mutatták, vagy a termék készítőére utaltak, így mindenki felismerte őket. Mára már nagyon fontos szerepük van ezeknek a körömnyi alkotásoknak. Minden évben más-más tendenciát követnek a logó tervezők. A logó egy cég, szervezet vagy szolgáltatás egyedi, jól felismerhető, azonosításra szolgáló jele. A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű jelölés megkönnyítve a tájékozódást a piac szereplői között.

Ebben a katalógusban a 2oo8-as és 2oo9-es év legjellemzőbb trendjeit

mutatom be. A már létező példa logókat, minden fejezetben saját készítésű logók követik.


6

LOGO TREND


2008

7

ORGANIKUS, 3D LOGÓK HULLÁMOK web2.0 ÁTLÁTSZóSÁG AZ “UNDERGROUND” ÚJ SZíNSKÁLA SCI-FI BETŰKÉSZLETEK LEVÉL MOTíVUM A „RETTENETES” 8O’AS ÉVEK A CÍMER UJJÁSZÜLETÉS


8 organikus,3d

+ Organikus,3d

Ezeknél a logóknál fellelhető a 3d hatás különböző helyeken, lehet az

a cég neve vagy a logó ábrája, de mindenképpen jelen van a térbeli hatás. Rásegít arra, hogy a logók minnél látványosabbak legyenek és így egy új, friss képet nyújtanak át nekünk. Az alkotók egy egyszerű alap formából indulnak ki és különböző effektusok segítségével átalakítják őket. Akár egy kis áttetszőséggel vagy más effektussal a lényeg az, hogy megmaradjon organikusnak, vagyis a lehető legjobban egy egész formálódjon ki belőle.

A tervezője fogott egy meglehetősen hétköznapi formát, amelyen

alkalmazott egy egyszerű transzparencia effektust. Ez elvezethet egy komplikáltabb folyamathoz is, de egy dolgot nem szabad elfelejtenünk, a végterméknek annyira organikusnak kell kinéznie, amennyire az csak lehetséges.

Nagyon szívesen használt logó tervezési módszerré vált manapság ez

a stílus, mert elkülönül a többitől, a nem átlagos megjelenésével.


organikus,3d 9

A régen unalmassá vált 3d buborékok és hasonló elemekkel

ellentétben ezek a logók nagyon szemetgyönyörködtetőek. És éppen a bonyolult 3d megoldások miatt, nehezen nyomtathatók, mert sokszor a nyomtatott változat nem tükrözi az eredeti tervet. Nagyon nehéz a képernyőn látott variációt tökéletesen visszaadni nyomtatott formába.

Olyan szervezetek választják a legszívesebben ezt a típusú logót

maguknak, akik valamiféle újító termékkel vagy szolgáltatással lépnek piacra. Egy egységes 3d forma használatával a logó készítők elszeretnék kerülni, a már megszokott megjelenési formát a cég logók mezején.

Nem csak figyelemfelkeltőek, hanem egyben barátságosak is. És egy

bónusz lehetőséggel is szolgálnak, ami nem más mint a fények játéka, és ez fantasztikus eredményt tesz lehetővé. 3D effektusok bevonultak a logótervezésbe, s stimulálja mindazokat, akik már sóvárogtak egy új, friss megjelenés után.


swisscom

biztribe

microsot silverlight

qwell

10 organikus,3d létező logók


organikus,3d 11

tanager works audio

saj谩t log贸


12 hullámok

+ Hullámok

A régebben ismeretes sziporkazó hullámoknak vége. Nagyon sok éven

át elsőszámú részei voltak a logóknak, de most helyetesítik az új hullámok, megtörve a szokást és kitörve a hétköznapokból. Az új hullámok sokkal hajlékonyabbak és sokkal jobban belesimulnak az összhatás érdekében. Egy új technikát kell kiemelnünk ezen típusú logóknál is. Az elhalványulás technikája segítségével az alkotók lágy mozdulatokkal áttérnek egyik színből a másikba és az eredmény lenyűgözően gyönyörű hullámzó forma és összkép lesz. Teljesen mindegy, hogy hány hullám jelenik meg a logó egészében, hiszen a kerekített formák és a rugalmasság önmagáért beszél,


hullámok 13

szinte komunikál azon személlyel, aki ránéz. A hullámok jó eszközként szolgálnak ahhoz, hogy a logó érzéseket váltson ki a személyekből. Átélhetővé teszi a mozgást, az átalakulást és gyors kapcsolatot teremt a tekintővel. Nehéz ezekkel a formákkal játszani, de ha ráérez az alkotó a technikára nagyon hamar pozítiv hatást nyújt mindenkinek. A hullámok, az örvények, a spirál formák, a csiga motívumok és a göndörösre tekeredő formákat helyettesítik. Ezek a formák voltak nagyon sok éven keresztül a trend vezetői. És most a hullámok szeretnének a nyomdokaiban lépni, hogy mennyi ideig azt még nem lehet tudni.


cobra cube

fused network

nokia siemens networks

agility

létező logók

14 hullámok


hullรกmok 15

the gathering network

sajรกt logรณ


16 web2.0

+ Web2.0

A tervezők nagyon sokszor hallják a megrendelés során, hogy web2.0

formára van szükségük, amit egy speciális logótípusra értik. A web2.0 kifejezés egy bizonyos technológiára vonatkozik. Gondoljunk itt olyan logókra mint például az Ajax vagy a Skype. Ha lehet valamit új trendnek nevezni akkor a web2.O stílust biztosan. Új trendként nagyon népszerű a grafikusok és a megrendelők körében. Lassan szinonimája lehet a modern, trendi logóknak. De mi is igazából a jellemzője ennek az irányzatnak?

A világos színek, a színek skálája, kis ikonok, 3d hatás és effektusok,

a tiszta fénylő formák, árnyékok és tükröződés mind-mind jellemzője lehet ennek a stílusnak. A betűtípus használata is más mind az eddigi logóknál. Egyszerű, letisztult és legtöbbszőr gömböjű betűtípus jellemzi.


web2.0 17

Vannak olyan esetek ahol a betűk kiírásában is jelen van a világos

színvilág, a fény és a 3d hatás. Ezeket az effektusokat veszélyes használni és óvatosan kell velük bánni, mert számos olyan logót láthatunk, amely ilyen elemekkel probálkozik felkelteni a figyelmet, ám még sincs bennük meg az összhang és ellenkezőleg hatnak a befogadóra. Nagyon sokszor úgy van feltüntetve ez az irányzat, mint az “Apple típusú logó”. Mivel 1998 óta, már elkápráztat mindenkit ez a logó.

Egy “szívárványként” van jelen a logó világában már az első

megjelenése óta. Ez az irányzat nagyon hasonlít az Apple által kiadott logóhoz, hiszen ők használtak új, friss, újító 3d effektusokat. Ezzel befolyásolva az őt követő logókat. Egy logó világbeli evoluciót vonzott maga után. Mostanában már elvagyunk árasztva a web2.0-es logókkal. Nagyon népszerű és közismert lett.


skype

inter estimating. com

photoshop

xerox

18 web2.0

létező logók


web2.0 19

open preferences

saj谩t log贸


20 átlátszóság

+ Átlátszóság

Rögtön rávághatjuk, hogy az átlátszóság mindig is divat volt. A tervezők

nagyon sokszor használják. Nagyon elegáns megjelenéssel kommunikálnak ezek a logók. Az átlátszóság nagyon sokféle kombinációt és különböző variációt eredményezhet a már meglévő elemekből, és pontosan ez a sokszínűség kapráztatja el a nézőt. A perspektíva megteremtésében is nagyon elönyős, könnyedén fejlődhető formákat hozhatunk létre segítségével,


átlátszóság 21

és az elemek kapcsólódása is nagyon sokféle kombinációban jelennek meg. Nagyon sok jó tulajdonságot magáénak mondhat az átlátszóság. Lehetőséget ad a tervezőnek, hogy másféle figyelemfelkeltésbe részesítse a befogadókat. Maga a design is sokkal fényesebb és fényesebbé válik. A variációk sokasága határtalan!


clear data

walkout video premium

darien Library

chicago 2016

22 átlátszóság

létező logók


átlátszóság 23 saját logó

solstice solstice mutiservice

multiservice


24 underground, minimál

+ Underground, Minimál

Ezek a logók a minimal betűtípusra alapoznak, amelyek alkalmasak már

önmagukban egy kész formát létrehozni. A stílus technikája a betűtípusokon kívül nagyon egyszerű formákat használ. A biztosan tagoltság és a minimal design a legfőbb jellemzőjének egyike. Tökéletesen illeszkedő formákat láthatunk bennük, de mégis a megértésük néha nehézkes. Az olvashatóság nem a jó tulajdonsága ezknek a logóknak. A betűtípusok egyszerűsége már nyújt egy üzenetet, de vajon azt amit igazából akart? Sok idő telhet el amíg sikerül kiolvasnunk egy ilyen típusú írást, és amíg eljut az üzenete hozzánk. Aki először néz rájuk azonnal megszeretné őket fejteni és kitalálni vajon melyik cég nevét takarja a logó, vagy mit jelképez az írás.


underground, minimál 25

Ráadásul nagyon szokatlan jelenség mindenhol ahol csak látjuk. Megszegi az eddig előirt szabályokat, melyeket egy logónak teljesíteni kellett. Új szabállyal áll elő: minél többet foglalkoznak a logóval, és minél többet beszélnek róla, annál hatékonyabbá válik maga a logó.

Azok a tervezők, akik ilyen logókat szeretnének csinálni nagyon sok

tapasztalattal kell rendelkezzenek a grafika és tipográfia terén. Tökéletesen meg kell értsék a megrendelő cég akaratát, és nyíltak kell legyenek ilyen kérésekre. 2008 legkelendőbb stílus irányzataként is emlegetik. Nagyon nagy népszerűségnek örvend.


26 underground, minimál

beeq md

dj coyote

cocoa lounge

létező logók


underground, minimรกl 27

mow q

sajรกt logรณ


28 új színskála

+ Új színskála

Nagyon sok szín vesz körül minket az életben. Csodálattal tekintünk fel

mindig az égre mikor szívárványt látunk, és eltöprengünk hogyan lehet ilyen gyönyörű. A szívárvány minden egyes színe más-más érzést hoz ki belőlünk, és ezeket az érzéseket próbálják előcsalogatni ebben a stílusban készült logók is. Nagyon sok formában láttuk már felhasználva a szívárvány összes színét, melyeket különböző variációkban prezentálnak. Az elmúlt évtízedekben nagyon sok helyen használták az alkotók a szívárvány színeit. Mégis mintha feledésbe merült volna. Ennek a trendnek köszönhetően a lenyűgöző színskála folytatódik. A szívárvány színei most különféle módon manipulálva, alakítva elvezetnek olyan színekhez, amit még nem ismerhetünk. A fények és az áttetszőség hatása segít-


új színskála 29

ségével az alkotók könnyedén áttérnek az egyik színről a másikra. Könnyedén formálják a színeket. Élénk színek használata, átlátás, árnyalatok, áttetszőség, azok a technikák amelyekkel az alkotók játszadoznak. Az eredményt egy sötét háttérre helyezik és így elérnek egy szemetgyönörködtettő végeredményt.

Ezek a logók a kifinomultság, a technológia, és a frisseség fogalmát

foglalják magukba. Szinte végtelen számú lehetőségeket lehet kombinálni, és igy a színek vizuális hatása mindig különleges. Ennek a trendnek az üzenete pontosan az, hogy nincsenek határok és a lehetőségek végtelenek. És pontosan ezért a klasszikus elemek használatával is lehet naprakész logókat készíteni.


concept cars live

elastic didital

volaris

north colour

30 új színskála létező logók


új színskála 31

network

saját logó


32 sci-fi

+ Sci-Fi

A logó tervezés folyamatában nagyon fontos szerepet tölt be a megfelelő

betűtípus kiválasztása. A betűtípus gyakran arra szolgál, hogy a logó üzenetét megerősítse és a képet továbbítsa. A nyomdai logóknál a betűtípus kiválasztása döntő fontosságú. Számos ilyen logó lehet emlékezetes, mindenki számára. Új trend a logó készítésben pontosan a betűtípusok nagy választéka miatt jött létre. És ez nem más, mint a Sci-fi betűkészlet. A 2OOO-es év elején, és később a grafika tanárok ritkán ajánlották ezeknek a betűtípusoknak a használatát. Egy kihaló trend volt a logó készítésben. És most pontosan az ellentéte történik. Hiszen most ajánlott kategória ezen betűtípusok használata. Most ássák bele magukat a tervezők. A gyakran használt sci-fi betűtípusokat, egyenes éleket és


sci-fi 33

egyszerű formákat is bevezetett, mint maga az új trend a logó tervezésben. Lehet látni ahogyan a tervezők játszanak ezekkel a betűtípusokkal.

Talán legismertebb példaként említhetnénk a Compaq számítás technikai

cég logóját, melyet 2OO7-ben választott magának.

A cég szlogenje: „Látod hogyan segíti a Compaq az embereket beszélni”

A logó egy egyszerű sci-fi betűtípusból áll, mégis a szlogent magába foglalja, hiszen a Q betű az internetes beszélgetésből jól ismert beszéddoboz formájában jelenik meg. A betűtípus is hordozhat önmagában üzeneteket, és ez pontosan egy jó példa ennek a trendnek a megértéséhez.


enno director

compaq

iron horse

nedx technologies ing

létező logók

34 sci-fi


sci-fi 35

factor

saj谩t log贸


36 levél motívum

+ Levél motívum

Bármilyen helyen böngészve az internetet, tervezői munkákat és a logó

katalógusokat, rájöhetünk arra, hogy a levelek ellepték a logó tervezést az elmúlt néhány évben. Levelek itt, levelek ott, levelek mindenhol! A levél motívum gyakori használatának okán, nagyon sokat lehet gondolkodni. Lehetséges, hogy a környezetet jelképezi, a környezet védelmét a ragaszkodást a tisztasághoz, vagy csak szimplán azt mondhatnánk, hogy ez a trendi. Vagy lehetséges, hogy az ember vágyott a természet közelségéhez.

A levelek szimbolizálják a kreativitást, az eredetiséget és a fejlődő

gondolkodást. Még akkor is fellelhetőek, amikor a cégek, akiknek a logó készül nem a környezettel foglalkoznak, csupán dinamikussága miatt.


levél motívum 37

A legfontosabb ok, amiért használják az az üzenete, amit sugároz.

Formájukat tekintve változóak. Lekerekített formában, vagy akár téglalap

alakban, de mindenhol jelen vannak. Ebben a fomában és megjelenésben, a variációk sokszínűségében modern trendet képviselnek. Ezek a logók általában egyszerűek mégis egy kellemes képet nyújtanak a nézőnek. Az elönye pontosan ebben rejlik. Magával ragadja a szemlélőt. Az a tény, hogy a levelek fejlesztése leállhat, indokolatlan most, hiszen már számos módon bizonyították az alkotók, hogy határtalanul lehet módosítani őket, és mégis megtartják a tetszetős formájukat.


green oil

basil

viridis global

bloom

38 levél motívum

létező logók


ferbit ferences biciklitúra

levél motívum 39 saját logó


40 a ‘‘rettenetes’’ 80-as évek

+ A ‘‘rettenetes’’ 80-as évek

Első ránézésre ezek a logók nagyon bonyolultak és zavarodottak. Ezeket a

logókat nem a szép formák, és nem a szép színek jellemzik. Olyanok mintha egy gyerek játszana a tollal, és ez lenne a végeredmény. Az ok, hogy mégis ilyen logót választanak a cégek nagyon egyszerű. Eltérő megjelenésük van, teljesen mást sugallnak.

Az alkotók visszatérnek a 8O-as évek nagyon bonyolult és nagyon furcsa

geometriai formákhoz. A színhasználat is egy időutazás, hiszen erre az időszakra jellemző neonszínek szerepelnek ezekben a logókban. A cégek ezzel érdemlik ki a megszálott jelleget és így lesz az ő logójuk „aranyos” és emlékezetes.

A trend kialakulásában nagy szerepet játszhatott az is, hogy még a belső

építészetben, a ruházati divatban és mindenhol kedvelt jelenséggé váltak a 8O-as évekre jellemző formavilág. Egyesek úgy vélik, hogy ezek a logók a modernek és a futurisztikusak, mások úgy gondolnak rájuk, mint az egyszerű csúnya, de mégis


a ‘‘rettenetes’’ 80-as évek 41

ugyan azt a hatást éri el minden egyes nézőnél: nagyon sokat beszélnek róla, legyen az pozitív vagy negatív kritika. Bár sokan egyetértenek azzal, hogy a 80-as évek nem bizonyítottak kiváló grafikai tervezést, és az emberek komolyan bírálták ezt a folyamatot. Meg kell azonban vizsgálni az előnyöket, hogy az ilyen típusú logókra a jellemző az, hogy: először is, észrevehető legyen, másodszor, hogy ez teljesen más, mint bármi amit látott, és a harmadik, hogy ez nem unalmas. Azt is lehetne mondani, hogy felháborító, de egyben izgalmas és durva. Ezek jellemzik ebben a logó trendben készült logókat. Minden egyes színe a logóknak energiát sugároz, és sok gondolkodást nem igényel, hiszen az üzenete egyszerűen közli. Viszont mégis mintha maradandóbb élményben részesítene minket.

Egy új logó trendként tekinthetűnk rá, az egyetlen feltétele az, hogy

át kell értékelni a szépség fogalmát, mikor rájuk tekintünk. A vállalatok előszeretettel alkalmazzák, hiszen ha megis bontja a tömeget mégis emlékezetes marad.


42 a ‘‘rettenetes’’ 80-as évek

wacom oskar

livetree

london 2012

létező logók


a ‘‘rettenetes’’ 80-as évek 43

uglyfant

saját logó


44 a címer újjászületése

+ A Címer újjászületése

A címerek mindig körülvettek minket, mégis csak most váltak igazán újjá.

Ügyesen kombinálják a középkor szimbolikáját és a városi kultúra grafikáját. Fiatalságot sugároztak az első megjelenésükkor. Az extrém sportokat képviselő cégek előszeretettel használták. És nagyon sok más nagy tömegmegcélzó vállalat is. Egyik legnagyobb ilyen típusú logó megrendelője az amerikai „MTV” zenecsatorna volt, de hozzá hasonló vállalatok is ilyen logóval rendelkeznek.

Az új és a régi kontrasztja miatt, nagyon maradandó hatással rendelkezik, és

ezért olyan különleges a megjelenése. Új betűtípus, új környezet és egy középkori


a címer újjászületése 45

oroszlán megjelenése máris egy nagyon jó példa az ilyen típusú logóknak. Az ősi dekoráció áll szembe a modern tervezéssel és az eredmény lenyügőző. Ebben a kolázsban az új és a régi nagy harmóniában egy teljes egésszé válik, hiszen megtalálja a megfelelő húrt.

Ez a trend egy nagyon jó példa a fejlődésre, és a törekvésre, s újabb

ügyfelek megszerzéséhez. De nem kezdő tervezőknek való, hiszen a régi és új közötti harmónia megtalálása nem egyszerű feladat, és nem mindenki tudja a megfelelő hatást elérni. Kreatív gondolkodásmód és nagyon nagy képzeleterő kell ahhoz, hogy a logó elérje megfelelő hatását.


road riders

rock legend

neomasculinity

griffon

létező logók

46 a címer újjászületése


a címer újjászületése 47

uglyfant

saját logó


48

LOGO TREND


2009

49

VIBRÁLÓ HÁTTEREK ORIGAMI TAPINTHATÓ LOGÓK ARAB STÍLUS KALSSZIKUS MODERNIZMUS PIKTOGRAMOK A 8O’AS ÉVEK GEOMETRIA LECKÉJE NYOMDAI LOGÓK ÚTCAI LOGÓK PUZZLE MINTÁZOTTSÁG


50 vibráló hátterek

+ Vibráló hátterek

Számtalan formát és színt tömörít össze ez az irányzat. Nagyon sok formát

sürít magában és a színek gazdag választékával egy olyan logó láthat napvilágot, ami nem biztos, hogy sokatmondó, mint az elemek, amik benne vannak. Minden trend születésekor, ellentmond egy másik trendnek. Hiszen teljesen más irányból közelíti meg a logó készítést. Az ellentmondás nem csak a logó trendek közt létezhet. Van amelyik trend egyik fő jellemvonása az, hogy saját maga ellentmondásos elemeket használ fel. Így történik ebben a trendben is. Hiszen a 6O-as évkre jellemző pszichedelikus minták keverednek össze a modern idők jellemvonásaival. A háttérből a nagyon színes virágzó elemek nagyon nagy mértékben rájátszanak a logó összhatására. Kellemes hangulatot sugároznak. És ezért maradandó


vibráló hátterek 51

értékűek ezek a logók. A virág fénykorának idejére nyúlik vissza ez a trend némi kis ultra modern, nem túl konzervatív elemekkel megfűszerezve. Nincs bennük arrogancia és nem szimbolizálnak semmit. Egyszerűek és kellemes hangulatot sugároznak.

A mostani trendek nagyrésze nem mutat jól nyomtatot formában.

A vibráló hátterek trendje is egyike az ilyen trendeknek. A fekete-fehér formában való megjelenítés, sem ennek a stílusnak az elönye mégis nagyon gyakori használatú. Hiszen a megrendelők számítanak arra, hogy a logó fekete-fehérben veszít az üzenetéből, a hatásából és már nem lesz megfelelő. De viszont az ilyen megrendelők a kockázatért cserében kapnak egy nagyon energikus, színes és reprezentativ logót, melyet kellőképpen feltudnak használni.


tullamore estate

corporate relocation africa

museum of london

princess st.

létező logók

52 vibráló hátterek


vibrรกlรณ hรกtterek 53

wonder

sajรกt logรณ


54 origami

+ Origami

A vágy, hogy visszatérjünk az alapokhoz, ami ebben a trendben tükröződik.

A tervezők a készségeik megmutatására használják ezt a trendet. Egyre több tervező szándéka az, hogy valódi anyagokkal dolgozzon, egy projekt megtervezésekor. Az origami stílus használata lágy, könnyed, törékeny. Itt digitális formában jelenik meg. Ez az eredeti origami altrendjeként jelenik meg.

Sok tervező kedvét fellendítette ez a tendencia. Az eredmény önmagában

nagyon hasonlít az eredeti origamihoz, de lehet hogy pont emiatt a tendencia nem lesz hosszas életű.


origami 55

A megoldás az eredményben rejlik. Ahhoz, hogy egy tervező ilyen jellegű

logót alkosson végig kell járja a türőgetés minden lépését, eljutva az eredményig, amely egy egészet alkot majd. Minden egyes lépés tökéletesen kell legyen elvégezve, hanem nem jutunk el a kívánt végeredményhez. Tehát a tervező jelenléte a legfontosabb eleme a tendenciának. A logók melyeket végeredményben látunk, tökéletesek bármely vállalat monogramjának.

Ez a trend kicsi, de gyönyörű. A japán hajtogatás művészete felteszi a

mércét a tervezőknek. Hiszen a részletekben rejlik az ereje. Rengeteg kitartás szükséges az elkészítéséhez, mert nagyon bonyolult.


maven

flutterfly

public relations

kite string studio

létező logók

56 origami


origami 57

dog hope

saj谩t log贸


58 tapintható logó

+ Tapintható logó

Első rápillantásra ezek a logók különös módon hatnak ránk. Nagyon friss

érzést, nagy érzékiséket sugallnak. a tapinthatóság érzésével akarnak kapcsolatot teremteni ezek a logók. Nem érhetünk hozzá, de ezt a vizualitás kompenzálja. A textura a legfontosabb eleme a trendnek. A tervezők a már jól ismert texturákat használjak fel modern formákban és alakzatokban. Könnyedén dolgoznak a formákkal , texturákkal és a festés, beillesztés sem okoz problémat az ilyen logókat tervezőknek. Szükség van viszont egy apró kis manöverre, hogy a tapintahóság hatását elérjék.


tapintható logó 59

A minőség és a textura összesége az, ami már-már érezhetően tapinthatóvá teszi. Nagy kihívás ilyen jellegű logót készíteni még a legtapasztaltabb tervezőknek is. Szükség van tapasztalatra. A tervezés nem ismer határokat a forma és a textura kombinálásában. Szinte érződik a már kész logókon , hogy a tervező az alkotás minden egyes lépését egy kisebb felfedezésként élte meg. Még be nem járt területen jelenik meg ez a trend. És a terület feltérképezése miatt, nagyon közkedvelt trend. Minden logó egy nagy áttörést jelent.

A texturák variációjának nagy lehetősége, kihívás a tervezőknek. A papírt,

a fémet, a természet összes elemét vagy más tipikus anyagokat használnak.


3 farben

plus cuam perfects

wonder

disco

létező logók

60 tapintható logó


tapinthat贸 log贸 61

dead tree

saj谩t log贸


62 arab stílus

+ Arab stílus

Egységes logót készíteni a tervezés eszközeivel csodálatos feladat. Az arab

kalligráfia használata gyönyörű eredményeket hoz létre, de az elkészítése közel sem egyszerű. Nagymértékű szép érzék kell hozzá. A tervező a logó lelkébe belecsempészi a Közel Keletet. Finoman kell kezelni a mintákat, hogy az összhatást elérje a tervező.

A trend kézről kézre újjáéledt a tervezők és a nem tervezők körében, az

elmúlt években. Tökéletes illusztráció jön létre, és így létrehozza a szenvedély digitális formáját. Közel-Keleten nagyon elterjed, de Európa és Amerika is felzárkozik.


arab stílus 63

Az arab stílus a tervezők egyediségre való vágynak a megfelelő módja. A harmonikus keveréke kalligráfia ősi és modern sans serif fonts működik, mint egy idézet. A meglepően modern objektum tömegű fellebezést kapunk, és azt, hogy messze nem olcsó.

A tervezők, akik arab stílusban készítenek logókat, érzékenységgel és arab

kalligráfiával dúsítják az alkotásaikat. Nagy szükség van arra, hogy a tervező birtokolja a kalligráfikus minták tulajdonságait. Nem csoda, hogy az arab kalligráfia már művészinek tekintett elem. Nincs helye a gyenge minőségnek, a stílustalanságnak, hiszen a harmónia és a kapcsolat fontos ebben a trendben.


seastar

equestrian city

the judicial council

cheikh faye

létező logók

64 arab stílus


arab stílus 65

samira

saját logó


66 klasszikus modernizmus

+ Klasszikus modernizmus

2008-ban a klasszikus modernizmus újra stílus, nagyon biztonságos mód-

szerekkel. 2009-ben ez a trend visszarepít minket egészen a fehér papírig, amikor nem létezett számítogép. A fehér teret ügyesen ki kell használni. A klasszikus modernizmusban visszatérnek az alapvető formák, éles ellentét és megjelenik az okos felhasználása a fehér térnek és a formának lesz funkciója. Egy korszak, amikor a formát követi a szenvedély.

A koncept és a végrehajtás a vezérlő elve ennek a trendnek. A szép az

ebben a trendben, hogy végtelen tere van a megnyilvánulásnak, a tér kihasználásának. A színek és a formák minimálisan jelennek meg, de mégis nagyon erősek.


klasszikus modernizmus 67

Az áttetszőség és a Photoshop még nem létezik ennél a tendenciánál. Ezek a jelek a bizalmat, a biztonságot, a gyakorlatiasságot és a megfogalmazott minimális forrásokat továbbítják. Ez az a tendencia, ahol a tervező szerényen alkot, és mégis ugyanazt a hatást éri el, mint más tervezők, akik mindent bevetve sokat akaró attitüddel alkotnak. Ami meglepő, hogy az abszolút egyszerűsége miatt, ez a stílus felöleli a legfiatalabb tervező generációt, és jó okkal.

Ha nem biztos benne, hogy a fogyasztók hogyan reagálnak majd a logó

identitásra, a modernizmus kínál történelmileg bizonyított biztonságos csatornát, amely nincs tele ellentmondó üzenetek, diszharmonikus színekkel és formákkal.


68 klasszikus modernizmus

arka photo

zubcevic

fantique

mosleep

létező logók


klasszikus modernizmus 69

white boxx

saj谩t log贸


70 piktogramok

+ Piktogramok

A logó design nem csak egy tárgy, vagy egy kép, vagy egy folyamat, vagy

színek és formák keveréke közt, hanem a problémamegoldási folyamata is. Ez a fejlődő tendencia, a tartalmas ikonokat használja fel. Ezen ikonok visszatükrözik a márka minőségét, tartalmát és üzenetét.

A piktogramok a gerincei a multikultúrális non-verbális kommunikációnak.

Azt tanítják, a piktogramok a tökéletes kommunikációi egy vállalatnak, hiszen azt üzenik „Ez vagyok én” és nem azt, hogy „Hadd meséljek a cégemről.” A web2.O logókkal ellentétben nem a csillogáson és a fényeken van a hangsúly, hanem magán az ikonon.


piktogramok 71

A piktogramok sok évvel ezelőtt népszerűek voltak a szolgáltató ipar-

ban, a légi közlekedésben, a várostervezésben és a közparkokban. Egytemes nyelven közöltek hasznos információkat, amelyek fontosak voltak a polgárok számára.

Vizuális célzásokra kulcsfontosságúak a piktogramok. A logó projekt maga

a természetesség és egyértelműség üzenetét nyújtja át a közösség számára. Nem szabad azt gondolni, hogy ez a dekódolás szerepet tölthet csak be. A piktogram akkor is lehet szép, amikor éppen nem hordoz magában üzeneteket. De viszont ilyenkor a tervező eredetiségre, esztétikára kell törekedjen.


t+

texas

online shopping company

typeface

létező logók

72 piktogramok


piktogramok 73

fox horse

saj谩t log贸


74 80-as évek geometria leckéje

+ 80-as évek geometria leckéje

Nagy nemet mondanak erre a trendre. Bonyolult logó megtervezése

geometriai formák segítségével és a színek spektrumával. Amikor először megjelent a 8O-as évek stílusa, azt a célt szolgálta, hogy felhÍvja magára a szemlélődök figyelmét. Figyelemfelkeltő szerepe volt. A cél az volt, hogy valami teljesen más design jelenjen meg, költségektől függetlenül. A tervezők nem sajnálják az erőfeszítést, és olyan logókkal rukkolnak elő, melyeknek szinte tejhatalmuk lesz a mai túlzottan telített piacon. Pár évvel ezelőtt a szörnyen bonyolult geometrikus logók berobbantak a piacra. Olyan vállalatokat képviseltek, melyek nagyon egocentrikusak, törtetőek, ahelyett, hogy türelmesen törnének be a piacra. A megjelenésük nagyon fura volt, és nem tartották őket sokra.


80-as évek geometria leckéje 75

Gyerekek által elkészített dolognak tekintették, és nem tulajdonítottak

számukra nagy jelentőséget. De a figyelmes tervezők és fejlesztők kezdték felismerni, hogy megéri, és kezdték használni őket. Iróniával használták fel a színek sprektrumát. A 1980-as évek geometrikus forma logók jöttek vissza, teljes egészében ellentmondva a minimalizmusnak, a tervezésnek, az egyszerűségnek és a józan észnek. Itt is irónikus az a tény, hogy kialakult egy 2008 high-tech 3D geometriai tervezés az elmúlt évben, és az, hogy egyre népszerűbb a Rubikkocka! Van rá esély viszont, hogy boldogulnak ezekkel a formákkal és a trend elterjed mégjobban. Vizuálisan nagyon stabilak, és az már biztos, hogy az elmélete gyönyörű, és a végeredményt nagyon nehéz reprodukálni.


inovaz

guevara’s mexican imports

good code

metroplex

létező logók

76 80-as évek geometria leckéje


80-as évek geometria leckéje 77

ursu

saját logó


78 nyomdai logók

+ Nyomdai logók

Komorak és ünnepélyesek. Ez ami jellemző rájuk, de a trendiség nem nagyon.

A nyomdai logók iránti vágy a tervezők körében soha nem halványul el. Nem csak egyszerűek, hanem vonzóak is. Egyfajta csendes eleganciát hordoznak magukban. Egy nyomdai logót tervezni azt jelenti, hogy egyesíteni a lényegét a társasági identitásnak és a vállalat küldetésnek, amelyeket közölniük kell. Kezdő tervezőknek nem egyszerű, hiszen a kényes egyensúlyt kell elérni a vállalati filozófiák és tervezői megfelelő módjait, ami számukra a megfelelő típusú kezelés.

Kétségtelenül van ezer betűkészlet kínálat a tervezőknek, de egy jó

tervező nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy a saját maga által létrehozott


nyomdai logók 79

betűkészleteket használja. Az előre meghatározott betűtípus szinte ki van zárva. A professzionális logó tervező a vázlatokból, piszkozatokból készít logókat, ahogyan a pék a sok ezer lapra lefirkált receptből dolgozik. Előre modósított betűtípus sem lehet. Tipográfiai logókra rá lehet bizonyítani a modor, a kultúra és a tisztaság jelzőit. A kiválasztott betűtípusnak kell a minőségi alkalmazkodó képesség, különösen akkor, ha számos alkalmazásokon átlépésben halad a logóval. Sajnos, ezt a trendet probálják úgymond hamisítani. És a hamisításból hiányzik az érték, a készség és a tehetség. Íly módon megbomlik a minőség.


80 nyomdai logók

dot half

upside down

time watch

létező logók


nyomdai log贸k 81

seven

saj谩t log贸


82 utcai müvészet

+ Utcai művészet

Amikor ezt a kifejezést halljuk, hogy utcai művészet, mindenkinek a kéz-

zel készített alkotások jutnak az eszébe. Tehetséges tervezők, némi kis utcai művészet tapasztalattal, mindezt a régebben a falra spray-el festett alkotási módot átalakították az „illustrator” nyelvezetére.

Sok ember azt gondolja róluk, hogy egy csipetnyi friss levegő a

megjelenésük. Az utcai művészet mindig is körül vett minket. És előrejelzések szerint, még nagyon sokáig körülöttünk lesznek. Az ilyen típusú alkotások a vezető extrém sport márkák logóiban jelennek meg általában, de láthatjuk őket más sportág ruházatában és halászfelszereléseken is.


utcai müvészet 83

Amikor már az absztrakt művészetből elege van az embereknek, akkor fogja visszanyerni a népszerűségét az utcai művészet.

Ez a művészeti ág beszél a tervező lelkéről. Az urbanizáció hatása na-

gyon kiérződik minden egyes logóban, mely ebben a tendenciában készül. Amikor a vastag és fényes utcákon az utcai művészet visszaköszön nekünk szinte egy utazásban van részünk mely a föld körül történik. Láthatunk bennük a Keleti oldalnak a berlini művészetéből, a sokszínűséget a Melbourne-ből, a freskók Sao Paulo, és a Brazíliában megjelenő utcai művészet vonásaiból. Rájöhetünk arra, hogy időben és térben utazásban részesíti a szemlélőt.


massive

the food chain

the next stage

the art project

létező logók

84 utcai müvészet


utcai müvészet 85

adregat

saját logó


86 puzzle mintázottsága

+ Puzzle mintázottsága

Az ember néha azt kiáltja „megörült a Világ!”, akkor most már a logó készí-

tésben is igaza van. A logók is követik a Világ örültségeit. A logó tervezők, olyan területekre jutnak el ezzel a trenddel, amelyekről még álmodni sem mertek. Ez a fajta megnyilvánulási mód még két éve lehetetlen küldetésnek minősült, de mára már az egyik legelterjedtebb trend. Ebben a logó trendben készült logók egy egész mondókát kell elmondjon magáról a cégről és ez nagyban eltér az eddigi logó trendektől. Az eddigi tendenciák mind inkább az elemek leredukálásával értek el hatást. Merőben eltérő stílus a puzzle mintázottság és pontosan ezért nagyon közkedvelt. Legtöbb puzzle mintázottsággal készült logók a természetet probálják a felszínre hozni, hiszen a tervezők célja a gépiesítés elkerülése.


puzzle mintázottsága 87

A terevezők szándékosan nagy irányváltást vettek azzal, hogy nem csak

egyetlen egy elemére összpontosítanak a terméknek. A logó egy vektor grafikában ágyazodik bele, körül öleli a színes vektor minta. „A designban nincsnek szabályok” ez a mottója ezen tendenciának. Kissé fegyelmezetlennek tünhetnek a logók, de mégis ügyesen kombinált és ízlésesen elhelyezett végeredménnyel szembesülhetünk. Önuralom ki van zárva. Szinte mindent fellehet használni, legyen az állatminta, levél, növény vagy akár egy véletlenszerű geometriai forma. Senki nem aggódik, hogy értelmetlen lesz a végeredmény. Az egyetlen szó, amit követnek a tervezők, az a „dekoratív”. Nagyon tetszetős végeredményt láthatunk, és nem is csoda ha néhány cég, megrendel egy ilyen típusú logót, „ráncfelvarrásként”.


shine

muku

death by ministry

soul pleureurs

létező logók

88 puzzle mintázottsága


puzzle mintรกzottsรกga 89

allay

sajรกt logรณ


90

LOGO TREND


VEGSZO 91


92 Végszó

+ Végszó

A katalógus készítésének célja, hogy megismerhessék az emberek az utóbbi

évek legfontosabb stílus irányzatait, melyek a logó készítés műfajába tartoznak. Úgy gondoltam, hogy a piac és a tervezők nagyrésze nincs teljesen tisztába ezekkel a jellemzőkkel, szabályokkal. A piac ezen a téren nagyon „meghígult”, mert sokan nem ismerik ezeket a szabályokat, trendeket és ezért találkozunk néha hajmeresztő logókkal. Olyan logókkal amelyek nem alkotnak egy egységes egész képet arról, hogy mit is takarnak valójában.


Végszó 93

Nem utalnak a képviselt cég vagy szervezet tulajdonságaira, sem formailag sem karakterekben. A trend nagyon fontos vezér elve lehet a vállalatoknak. Rájuk jellemző trendet most már nem nehéz megtalálni, hiszen csak ez elmúlt két évben húsz különböző tendenciáról beszélhetünk. A stílus irányzat végig vezeti az arculatának a kialakítását és ennek a legfontosabb része a logó, hiszen a logóhoz kötődik az arculat minden egyes eleme. A logó tervezéshez szeretnék egy segédanyaggal szolgálni a tervezők, a megrendelők és mindenki számára.


94

LOGO TREND


INDEX 95


96 Index

+ Index 3Farben 60

Darien Library 22

Half 80

Dead Tree 61 Adregat 85

Death By Ministry 88

Inter Estimating.com 18

Agility 14

Doghope 57

Inovaz 76

Allay 86

Dot 80

Arka Photo 68

Kite String Studio 56 Elastic Digital 30

Basil 38

Enno Director 34

London 2012 42

Beeq 26

Equestrian City 64

Live tree 42

Factor 35

Massive 84

Fantique 68

Maven 56

Cheikh Faye 64

Ferbit 39

MD 26

Chicago 2016 14

Fox Horse 73

Metroplex 76

Cobra Cube 14

Fluterfly 56

Microsoft Silverlight 10

Cocoa Lounge 26

Fused Network 14

Muku 88

Biztribe 10 Bloom 38

Compaq 34

Mosleep 68

Concept Cars Live 30

Good Code 76

Museum of London 52

Corporate Relation Africa 52

Green Oil 38

Nedx Technologies Inc 34

Clear Data 22

Griffon 46

Neomasculinity 46

Coyote 26

Guevaras Mexican Imports 76

Network 31


Index 97

North Colour 30

Sirius 47

Viridis Global 38

Nokia Siemens Networks 14

Soul Pleureurs 88

Volaris 30

Skype 18 Online Shoping Company 72

Swisscom 10

Open Preferences 19 Oskar 42

Wacom 42 Walk Out Video 22

Tanager Works Audio 11

White Boxx 69

Texas 72

Wonder 53

Photoshop 18

The Art project 84

Wonder 60

Plus Cuam Perfects 60

The Good Ghain 84

Zubcevic 63

Princess ST. 52

The Gathering Network 15

PR Public Relation 56

The Judicial Council 64 The Next Stage 84

Qwell 10

Time Watch 80 Tullarmore Estate 52

Road Raiders 46

T+ 72

Rock Legend 46

Typeface 72

Samira 65

Uglyfant 43

Seastar 64

UpsideDown 80

Seven 81

Ursu 43

Shine 88

Xerox 18


98


99


100


LOGO TREND 2008-2009  
LOGO TREND 2008-2009  

logo trend 2008-2009, in hungarian whit logos made by me!

Advertisement