Page 1

1

SKUD PÅ STAMMEN® GLOBALISERING 2013


2


SKUD PÅ STAMMEN® 2013 GLOBALISERING


SKUD PÅ STAMMEN® 2013


SKUD PÅ STAMMEN® 2013


9

FORORD Skud på Stammen® foregår som en workshop på KTS, hvor nyuddannede møbelsnedkere, møbelsnedker-elever og møbelpolstrere i tæt parløb med en række af landets toneangivende designere fremstiller en prototype på et møbel i løbet af en fire uger lang workshop. Hele processen dokumenteres af KTS’ fotograf-elever, hvis billeder til sidst samles i denne bog, som skolens mediegrafiker-elever udformer. I år har Skud på Stammen® fået vokseværk. Det skyldes ikke mindst, at KTS’ snedkerafdeling i foråret modtog Finn Juhls Arkitekturpris – netop på baggrund af dette projekt, som år efter år udfordrer og fornyer de danske møbeltraditioner. Det har skabt endnu større interesse for projektet, der i år har det højeste antal deltagende håndværkere i projektets seks år gamle historie, 28 stk. Heraf er fire fra Hamborg – Skud på Stammen® „globaliserer“ og er kommet ud over landets grænser. Globalisering er netop temaet, designerne i år har tegnet møbler ud fra. På verdensplan kan vi kulturelt berige hinanden, men globaliseringen betyder også, at udbuddet i et stigende omfang er blevet homogeniseret. Det spørgsmål, designerne konkret har besvaret med deres designs lyder : „Hvis verden er en global landsby, hvor design-ensretning er en reel fare, fordi alle har nem adgang til markedet, hvad gør vi så for at sikre vores særkende?“

samtidig giver det store (globale) udsyn; den lette og uhøjtidelige stol „Menton“, der symboliserer det sorgløse rejseliv og i den helt anden ende af globaliseringsskalaen bordet „To gather“, det runde bord, der opfordrer til, at verdens nationer mødes til en snak og sammen finder ud af at løse klodens påtrængende problemer. Ved hvert opslag finder du en kort tekst, der beskriver tankerne bag møblet. Vær så god at gå på opdagelse. Det er sjette gang, KTS kan præsentere møbler, billeder og bog i projektet Skud på Stammen®; projektet, der ikke alene udvikler og fornyer den danske møbeltradition og bygger en direkte bro mellem møbeldesignere og møbelsnedkere, men som også bygger bro mellem de forskellige faggrupper, der er involveret og bidrager i projektet : møbelsnedkere, møbelpolstrere, fotografer, mediegrafikere og designere. Vi glæder os over, at Kunstmuseet Trapholt i Kolding for tredje år i træk udstiller møblerne og billederne. Udstillingen har fernisering den 9. oktober 2013 og løber frem til 2. januar 2014. I år kan Skud på Stammen® også opleves på en københavnerudstilling, hvor vi i en uge har lejet os ind i lokaler hos Kunstforeningen Gl. Strand i Indre By. Denne udstilling er åben fra den 18. november og frem til 23. november 2013.

Årets møbler afspejler derfor dels det moderne menneskes behov og dels det særkende, vi især i Skandinavien og Norden har, hvor rene linjer og enkelthed er de bærende elementer.

På skudpaastammen.dk kan du se flere billeder og læse mere om både møblerne, håndværkerne og designerne. Her vil du også kunne se den film, vi i år har fået produceret om Skud på Stammen®. Filmen ligger desuden på skolens hjemmeside, kts.dk.

Du kan i denne bog blandt andet se et reolsystem, der nemt kan transporteres rundt (i verden), men som samtidig skaber plads til et individuelt udtryk, en bådsmandsstol, der tager udgangspunkt i Danmark som søfartsnation og leder tankerne hen på den plads på en båd, hvorfra der kan udføres reparationer på mast og rig, og som

Kig gerne med på Skuddets egen facebookside (skud-på-stammen), hvor årets deltagere har lagt egne fotos ud, skrevet kommentarer, pudsige historier og andre overvejelser løbende gennem hele projektet. Siden er åben for alle, og du er velkommen. // KTS


10

INDHOLD

10

12

16

22

26

24

28

14

18

20


11

36

30

38

42

44

32

34

40

46


Snedker  : Bart Simon Gelert

DESIGNER : JENETTE LIST AMSTRUP

easy chair


» easy chair er en lænestol i træ, inspireret af keramikkens bløde, drejede former. Stolen er konstrueret af 20 formfræsede krydsfinér-stave, der tilsammen danner en organisk form, der fastholdes af stavenes lodrette striber. Krydsfinéren har malede flader, som skinner frem af stavenes mellemrum og tilfører formen et grafisk udtryk. Når jeg designer kopper er det vigtigt, at de indbyder til at holde om. Med stolen har jeg ønsket, at den skulle indbyde til at holde om kroppen.

Materiale  : Birke x-finer

Krydsfinéren har malede flader, som skinner frem af stavenes mellemrum og tilfører formen et grafisk udtryk.

13


14

»

I en stadig mere globaliseret verden mødes kulturer på godt og ondt.

I en stadig mere globaliseret verden mødes kulturer på godt og ondt. Måden man sidder på og udformningen af siddemøbler er forskellig, men de fleste steder finder man en version af den rygløse skammel. En praktisk og nemt tilgængelig støtte i hverdagen, der kan være god at have, om man kommer fra Korea eller Korsør.

Materiale : Ask


SIRI SKAMMEL Snedker : Andrea Thorsøe Stockholm // Polstrer : Louise Vesti Nielsen

DESIGNER : HANS-CHRISTIAN BAUER


Snedker : Frederik Emil Mølbak Vangsgaard // Polstrere : Tobias Kollerup og Louise Vesti Nielsen

DESIGNER : TOM STEPP

MENTON


17

» Under en rejse til Sydfrankrig boede jeg i kystbyen Menton. En regnvejrsdag sad jeg med min skitsebog, fordi jeg ville tegne en let og uhøjtidelig stol, som afspejlede det sorgløse rejseliv. Navnet gav sig selv : Menton. Stolen har et enkelt udtryk, og de vandrette rygstave giver stolen sin egen identitet, da stavene går gennem agterstaffen og bliver synlige på ydersiden. De gennemgående rygstave har også den effekt, at stolen bliver meget vridningsstabil.

Materialer : Ask og nød

En regnvejrsdag sad jeg med min skitsebog, fordi jeg ville tegne en let og uhøjtidelig stol, som afspejlede det sorgløse rejseliv.


18

»

Materialer : Massivt eg

Som verdensborger anno 2013 begejstres jeg af tanken om de mange positive muligheder, globaliseringen byder på.

Som verdensborger anno 2013 begejstres jeg af tanken om de mange positive muligheder, globaliseringen byder på. Men som møbeldesigner ligger det mig samtidig på sinde at skabe noget, der er karakteristisk og særegent for mig og på baggrund i min naturlige tilknytning til Skandinavien. la bolG, som er global stavet bagfra, er en loungestol i formspændt og massivt egetræ, der med sin mørke polstring har et skarpt og kontrastfyldt udtryk.


la bolG

Snedker : Tobias Marco Lund

DESIGNER : JIMMY KESSLER


Snedkere  : Liv Engelund-Lamprecht og Sophie Amalie Cohrt Stasiak  //  Polstrer  : Tobias Kollerup

DESIGNER  : MARIA BERNTSEN

COVER


21

»

Cover er en enkel stol, der består af to løsdele, der sættes sammen.

Cover er en enkel stol, der består af to løsdele, der sættes sammen. Rygstykket hænger på de fire ben og fikserer sædet på krydskonstruktionen.

Materialer  : Ask og kernelæder


22

»

I sit udtryk holder møblet sig til den skandinaviske designtradition, hvor enkelthed og rene linjer er de bærende elementer.

Changeable er et loungemøbel, der er inspireret af årets tema globalisering. I sit udtryk holder møblet sig til den skandinaviske designtradition, hvor enkelthed og rene linjer er de bærende elementer. Alt sammen noget vi i Danmark er kendt for ude i verden. Møblet er samtidig også helt sit eget, fordi det kan customizes af brugeren og således få tre forskellige udtryk og tre bordhøjder afhængig af, hvor på bordpladen de aftagelige ben fastgøres.

Materiale  : Eg I to af de tre udgaver af bordet har håndværker Stina Højrup og designer Kristina Nielsen eksperimenteret med hver sin intarsia-udsmykning, som gør det enkelte bord helt unikt.


CHANGEABLE Snedker  : Stina Højrup

DESIGNER  : KRISTINA NIELSEN


Snedker  : Thomas Korsbæk Jensen

DESIGNER  : CLAUS BJERRE

PATTERN STACKING CHAIR


25

Materiale  : Birketræ, formspændt finér

Inspireret af temaet globalisering har jeg designet en stol, som formmæssigt er meget enkel, så den kan passe ind i mange forskellige kulturer og sammenhænge. Jeg har dog givet plads til og mulighed for, at man på stolens sæde og ryg, på en forholdsvis enkel måde, kan tilføre mønstre og ornamentering, der er tilpasset den kulturelle sammenhæng, hvori den skal bruges.

»

Inspireret af temaet globalisering har jeg designet en stol, som formmæssigt er meget enkel, så den kan passe ind i mange forskellige kulturer og sammenhænge.


26

»

Materialer  : Valnød, kirsebær og ahorn-finér

Global workstation er et arbejdsbord til computerarbejde. Herfra kan man deltage i det store globale netværk.

Global workstation er et arbejdsbord til computerarbejde. Herfra kan man deltage i det store globale netværk. Bordet er udført med traditionelle snedkersamlinger og har mål, der tilfredsstiller moderne behov. Ud over de to skuffekassetter har bordet en hylde under bordpladen til stikdåse og ledninger samt en fræset kanal til strøm og internetkabler i bagbenene. Bordet kan skilles ad, når det skal flyttes eller restaureres.


GLOBAL WORKSTATION DESIGNER  : RASMUS FENHANN

Snedkere  : Bjarne Ashley Sejer Andersen og Marius Krogsgaard Thomsen


Snedker : Christoph Morgenroth

DESIGNER : ALLAN NØDDEBO

FRAME


29

Materialer : Ask og nød

Hvis vi ønsker nem adgang til markedet, er vi nødsaget til at forholde os til ordet transport. Hvis vi er bange for at miste vores særkende og frygter en designensretning, er vi nødt til at have det enkelte individ for øje og give dette mulighed for at udfolde sig og skabe individuelle og unikke løsninger. Frame er et reolsystem, der kan pakkes på en mere pladsbesparende måde, transporteres mere smidigt og samtidig skabe plads til individuelle udtryk. Det er et opbevaringssystem, der forener metal, massivt træ og finér i en samlet ramme, der bevidst har for øje at rykke ved opfattelsen af, hvordan vi almindeligvis placerer denne type opbevaring på væggen. Grundet dets ophæng, runde hjørner og varierende størrelser bliver det besværliggjort at hænge dem pænt og præcist efter hinanden. Frame inviterer til en mere sporadisk og asymmetrisk ophængning, hvor mellemrummet eksempelvis benyttes som bogstøtte, og hvor fokus i højere grad er rettet mod individualitet frem for konformitet.

»

Hvis vi ønsker nem adgang til markedet, er vi nødsaget til at forholde os til ordet transport.


Materiale : Ask

Stolen er bygget af asketræ og er inspireret af den klassiske skandinaviske karmstol. Armlæn og kropstykke danner en snoet bevægelse, der giver stolen et overraskende twist. Det vredne armlæn giver stolen karakter og plads til at have en blok eller Ipad ved sin side. Alle benene har forskellige længder og er drejet op i ask. Sædet er i lamineret ask.

»

Armlæn og kropstykke danner en snoet bevægelse, der giver stolen et overraskende twist.


HORSESHOE CHAIR Snedker : Lennarth Meyer-Puttiz

DESIGNER : RASMUS APPEL


Snedkere  : Anders Guld og Morten Piszczek Andersen  //  Polstrere  : Tobias Kollerup og Louise Vesti Nielsen

DESIGNER  :  EBBE GEHL

HYRDESTOLEN


» Skud på Stammen® er et frirum, hvor idé, design, snedkerhåndværk og frem for alt engagement og skaberglæde kan smelte sammen, udtrykt i et helt unikt produkt. Med udgangspunkt i nogle formelementer og fine detaljer hentet fra en høvdingestol i Uganda og en stol fra et kloster i Mandalay samt fra en skotsk fårehyrdes hus, er denne stol groet. Alle disse indtryk, former og detaljer indgår i stolen, men har stærkt bearbejdet fået sit endelige og pære-danske udtryk. Træets spinkle, svungne linjer bygger op til at bære den brede ryg og danner ramme og kontrast til det pelsede sæde. I et hyggeligt, godt og professionelt samarbejde har Morten, Anders, Tobias, Louise og jeg i fællesskab skabt vores helt egen version af Hyrdestolen.

Materialer  : Ask og lammeskind

33

Alle disse indtryk, former og detaljer indgår i stolen, men har stærkt bearbejdet fået sit endelige og pæredanske udtryk.


34

Materiale : Eg

»

Danmark er formet af vores historie som søfartsnation. Vi har til alle tider begivet os ud i verden som eventyrere og som handelsmænd, og med os hjem har vi bragt skatte og skrøner fra alverdens lande. Det er i kølvandet på disse sørejser, at vores samfund har udviklet sig i samspil med andre nationer. Det er herfra, vi har fået vores internationale udsyn. Og netop udsynet har været mit udgangspunkt for denne stol. En bådsmandsstol er et flittigt brugt instrument om bord på skibet. Selv på lange sørejser mod fjerne lande har man hængt frit svævende fra mastetoppen i stolens sikre favn, mens arbejdet udføres fra bådens bedste udsigtsplads. Herfra kan man overskue kursen, fartøjet og hele besætningen. Herfra kan man danne sig overblik.

En bådsmandsstol er et flittigt brugt instrument om bord på skibet.


BÅDSMANDSSTOL DESIGNER : MAGNUS SANGILD

Snedkere : Asta Maria Jernholm Mogensen, Lea Barbara Espersen, Kalle Fischer-Nielsen og Torbjørn Rasmussen // Polstrer : Tobias Kollerup


Snedker  : Martin Kellermann Hansen

DESIGNER  : TROELS GRUM-SCHWENSEN

TO GATHER


37

Globalisering handler ikke alene om et udvidet marked og elektronisk kommunikationsteknologi. Den understreger også nødvendigheden af, at vi finder ud af at arbejde sammen om vor klodes påtrængende problemer. Vi må samles om det runde bord og løse opgaven : at løfte vores tyngede, runde klode fri af de truende økologiske katastrofer. Måske bliver den lettere af, at vi gør det sammen ? Måske kan det blive en dans og ikke kun en byrde ? Bordet udtrykker en „bæredygtig runddans“, hvor tre ligeværdige elementer holder hinanden i hånden, mens de løfter en lettet jordklode.

Materialer : Ask, Corian-plade, sort mdf

»

Vi må samles om det runde bord og løse opgaven : at løfte vores tyngede, runde klode fri af de truende økologiske katastrofer.


38

Âť

En forhøjning af bordpladens kantliste i det ene hjørne skaber en ramme, som kan bruges som dokumentbakke.


LØNSTRUP

Kurverne i bordets detaljer er inspireret af klitlandskaberne ved Vesterhavet.

Snedkere : Jakob Hede og Simon Pram Poulsen

Lønstrup er et lille arbejdsbord med drejede ben og en skuffe. En forhøjning af bordpladens kantliste i det ene hjørne skaber en ramme, som kan bruges som dokumentbakke.

DESIGNER : JONAS LYNDBY JENSEN

Materialer : Massivt egetræ og linoleum


Snedkere  : Ida Maria Toft Krabbe og Louis Hammerlund Christophersen

DESIGNER  : SØREN NISSEN

PAGODE


» Pagoden er et lille opbevaringsmøbel i træ, der er ens på alle fire sider. Der er tre „usynlige“ skuffer i den ene side. Toppen kan være af skifer eller andet stenmateriale.

Materialer : Teak, oregon, pine, ahorn og røget eg

41

Der er tre „usynlige“ skuffer i den ene side.


» 42

Produktets enkle form er konstrueret med tanke på et let og flytbart emne, der fremstår dynamisk og mobilt.

Stolen er kendetegnet ved en lineær, ærlig og aflæselig profil; formen er baseret på et forløb af rundstokke, der samles om sædet; en kerne der fremstår som en afrundet og indbydende flade. Den primære træsort er ask, men som en detalje afsluttes benene med en mørk kontrast, idet de møder gulvet med en valnøds tap, som et dekorativt element. Produktets enkle form er konstrueret med tanke på et let og flytbart emne, der fremstår dynamisk og mobilt. Det globale er her kendetegnet ved det lineære, der forbinder og skaber sammenhæng mellem flere punkter. Ringen omkring benene sætter fokus på en samling : Her krydser rundstokkene hinanden – et forløb med en relation. Stolens relationer er samlingerne; de giver stolen stabilitet - en uundværlig funktion, også i det globale perspektiv. Navnet cai er valgt, så det passer til en let og ærlig profil på tre ben c / a / i.

Materiale : Ask


cai chair

Snedker : Tine Louise Lemvigh

DESIGNER : MARIANNE VIKTOR


Snedker  : Stine Fredsgård Dahl  //  Polstrere  : Tobias Kollerup og Louise Vesti Nielsen

DESIGNER  : JONAS HERMAN PEDERSEN

PULK


45

»

Sommetider kan det være interessant at vende tingene på hovedet og se kendte genstande med en ny funktion.

Pulk tager udgangspunkt i en kendt form og funktion – den klassiske kælk. Et værktøj, som alle skandinavere har et forhold til, da vores iskolde klima indbyder til sjov i sneen. Jeg har ønsket at fortolke en kælks anatomi i et møbel; da resultatet kan være noget nyt, spændende og humoristisk. Sommetider kan det være interessant at vende tingene på hovedet og se kendte genstande med en ny funktion. Det er endt med en bænk i fuld fart  : Pulk.

Materialer  : Eg og nød


46

»

Et poetisk lille møbel, der „stråler“ ud til de fire verdenshjørner.

Taburetten LOTUS er sammensat af fire ens formspændte finér-dele. Delene limes omkring en kerne af massivt træ. Finér og det massive træ og indlæg er af forskellige træsorter, som har et delikat spil med og mod hinanden. Et poetisk lille møbel, der „stråler“ ud til de fire verdenshjørner. Æstetik og konstruktion går hånd i hånd.

Materialer : Ahorn og valnød


LOTUS

Snedker : Mikkel Bjergskov Nielsen

DESIGNER : REIN RUBENKAMP ILLUSTRATION


Snedker : Sophie Amalie Thostrup-Clemmesen // Polstrer : Louise Vesti Nielsen

DESIGNER : KATRINE SCHARFF

BED


» BED (udtales på dansk som blomsterbed) er en DayBed inspireret af, hvordan frø spredes fra egn til egn og på den måde skaber udveksling og forandring, som også globaliseringen gør det. Det lille sidebords formsprog er hentet fra en frøkapsel og tekstildesignet i de frø, der spredes fra kapslen og, i dette tilfælde, ud over madrassen – først intenst, siden mere sporadisk.

Materialer : Stel i eg, sidebord i finér af taks, amerikansk valnød, elm, wenge og teak og digitalprint på merino-uld

BED (udtales på dansk som blomsterbed) er en DayBed inspireret af, hvordan frø spredes fra egn til egn (...)

49


Martin Kellermann Hansen

Bjarne Ashley Sejer Andersen

Asta Maria Jernholm Mogensen

Morten Piszczek Andersen

Sophie Amalie Thostrup-Clemmesen Marius Krogsgaard Thomsen

Anders Guld

Sophie Amalie Cohrt Stasiak

Lea Babara Espersen

Mikkel Bjergskov Nielsen


Ida Maria Toft Krabbe

Liv Engelund-Lamprecht

Andrea Thorsøe Stockholm

Louis Hammerlund Christophersen

Thomas Korsbæk Jensen

Frederik Moelbak Vangsgaard

Stina Højrup

Tobias Marco Lund

Tine Lenvigh

SNEDKERE

Lennert Viklund


KOLOFON // SKUD PÅ STAMMEN ® 2013

TAK TIL

Gudmundur Ludvik

Henrik Fasting

Mia Maria Petersen

Designer

Værkstedsassistent på snedkerfaget, KTS

Fotofaglærer, KTS

Raoni Diego Koch

Lasse Mosgaard

Philip Elberling

Møbelsnedker

SKP-instruktør, snedkerfaget, KTS

Fotofaglærer, KTS

Bo Jürgensen

SKP snedkerafdeling

Claus Bojsen Pedersen

Uddannelsesleder, KTS

KTS

Uddannelsesleder, KTS

Christian Grønbæk

Helene Høier

Annie Pettersson

Snedkerfaglærer, KTS

Møbelpolster

Mediegrafiker-faglærer, KTS

Jerome Weijers

Henning Serritslev

Henrik Borgstrøm

Snedkerfaglærer, KTS

Uddannelsesleder, KTS

Mediegrafiker-faglærer, KTS

Torkel Milling

Mads Stalschmidt

Lars Bom

Snedkerfaglærer, KTS

Fotofaglærer, KTS

Grafisk tekniker-faglærer, KTS


53

Steen Andersen Mediegrafiker-faglærer, KTS

Skovdal.dk /Stine Christiansen Fotograf, portræt af Søren Nissen

Theresa Vind Redaktør

Gyda Nybo Breum Grafisk design og layout

Grundejerforeningessekretariatet Ørestad og By & Havn for at give os lov til at fotografere møblerne ved, i og på VM-Bjerget.

CO 2  neutraliseret tryksag

En særlig tak til de virksomheder, der har doneret materialer til årets møbler : • Davidoff A/S • DuPont™ • Forbo • HårdtTrælasten, Haslev • Kvadrat • Sørensen Læder Projektet er støttet af midler fra og gennemføres i samarbejde med : • Snedkernes Uddannelser • Københavns Tekniske Skole (KTS) og øvrige snedkerskoler i Danmark samt Gsechs i Hamborg, Tyskland

Frederiksberg Bogtrykkeri A/S Tryk

1500 /dansk 400/ engelsk Oplag


54

TAK TIL

FOTOGRAFER // SKUD PÅ STAMMEN ® 2013

Frame

Horseshoe chair

Hyrdestolen

la bolG

Portræt : Katja Hansson

Portræt : Maja Karen Hansen

Portræt : Kim Johnsen

Portræt : Nicolaj Didriksen

Produkt : Katja Hansson

Produkt : Maja Karen Hansen

Produkt : Kim Johnsen

Produkt : Mads Rahbek

Proces : Quqiz Rubini

Proces : Nikolaj Rohde

Proces : Mads Rahbek

Portræt : Victor Achen

Menton

Lønstrup

Cover

Produkt : Victor Achen

Portræt : Tania Mølgaard

Portræt : Kim Johnsen

Portræt : Dennis Westerberg

Proces : Daniel Stenalt

Produkt : Nuka Petersen

Produkt : Kim Johnsen

Produkt : Kasper Kristoffersen

Proces : Nuka Petersen

Proces : Kim Johnsen

Proces : Kasper Kristoffersen

Portræt : Skovdal.dk

Global workstation

To gather

LOTUS

/Stine Christiansen

Portræt : Emil Mitens

Portræt : Maja Karen Hansen

Portræt : Nicolaj Didriksen

Prodtukt : Fie Nielsen

Produkt : Emil Mitens, Fie Nielsen

Produkt : Maja Karen Hansen

Proces : Mads Rahbek

Proces : Fie Nielsen

Proces : Fie Nielsen

Proces : Quqiz Rubini

Bådsmandsstol

Pagode

BED cai chair

Pattern stacking chair

Changeable

Portræt : Privat

Portræt : Sara Toft Jessen

Portræt : Victor Ache

Portræt : Jonathan Weimar

Produkt : Anders Philip

Produkt : Nuka Petersen

Produkt : Victor Ache

Produkt : Jonathan Weimar

Proces : Sem Johnsson

Proces : Nikolaj Rohde

Proces : Daniel Stenalt

Proces : Kasper Kristoffersen

Øvrige fotografer easy chair

Siri skammel

Pulk

Isabell Rahbek

Portræt : Dennis Westerberg

Portræt : Anders Philip

Portræt : Katja Hansson

Randi Hagemann

Produkt : Dennis Westerberg

Produkt : Anders Philip

Produkt : Katja Hansson

Nikolaj Simonsen

Proces : Isabell Rahbek

Proces : Sem Johnsson


56


SKUD PÅ STAMMEN® 2013


SKUD PÅ STAMMEN® 2013 GLOBALISERING


59


www.skudpaastammen.dk

Skud på Stammen  
Skud på Stammen  

Projekt Skud på Stammen 2013 på Københavns Tekniske Skole i samarbejde med møbelsnedkere, møbeldesignere, møbelpolstrere og fotografer.

Advertisement