__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

OKTOBER 2011

Regntid. Legg til et øredøvende leven av gresshopper, frosker og andre jungellyder, og du er i landsbyen vår!

HILSEN FRA GA YAW GA YAW Her på grensa mellom Thailand og Burma begynner regntiden å gå mot slutten, det vil si at 5 måneder med regn, regn og atter regn, gradvis blir erstattet av tørrere tider. For egen del vil jeg kalle månedene som kommer nå, de aller beste! Det er ikke like trykkende, fuktig og varmt, men fortsatt frodig. Mot slutten av februar vil temperaturen stige og markere overgangen til den varme årstiden med temperaturer opp mot 45 grader og brunsvidd jungel, men enn sålenge er det fortsatt regntid og den varme fuktigheten gir optimale vekstforhold for planter, mattilgangen er svært god og det er utrolig vakkert! Frodig, med tusenvis av grønnfarger i fantastiske sjatteringer, med innslag av blomster og innsekter i fargerike varianter. Det er en kakofoni av lyder og lukter! I år har regntiden vært lenger enn vanlig og mengden nedbør har vært ekstra stor. Det betyr at grunnen er fylt med vann, mye vann! Og regnet ser heller ikke ut til å ville avta med det første! Vi i Ga Yaw Ga Yaw er i gang med nytt, svært spennende prosjekt, og skulle gjerne sett at det ville tørke opp litt snart. Vi har en skole og et kontor å bygge, og trenger å få på plass både fundament og betongsåle for å komme videre. MAE TAO CLINIC

Albert og Mae Tao Clinic. Klinikken er et lite og tettbyggd område i utkanten av byen Mae Sot. Det har vokst hulter til bulter uten planlegging og med et midlertidig utgangspunkt - nå i over 25 år. 1000-vis av illegale migranter søker hver dag hit for gratis medisinsk hjelp. Alt de har med er ei typisk Karenveske, og de blir ofte i ukesvis!

Prosjektet er en del av avtalen vi har inngått med Mae Tao Clinic. Dette er områdets velrenommerte migrant sykehus som årlig behandler tusenvis av illegale migranter, driver skoler for barn og opplæring innen medisin. De mest omtalte er de lokale ”Medics/Backpackers” som etter endt opplæring igjen beveger seg inn i Burma og med enkle hjelpemidler i sekken (derav betegnelsen backpacker) behandler tusenvis av mennesker for alt fra Malaria til kirurgi som følge av landminer. Klinikken er drevet av Dr. Cynthia Maung. Hun er selv migrant, men også lege, stifter av klinikken og nominert til Nobels fredspris hele to ganger. På Mae Tao Clinic har det de siste to årene jobbet en spansk arkitekt som heter Albert Company Olmo. Han har etterhvert blitt en viktig støttespiller for oss i Ga Yaw Ga Yaw og gjennom han ble vi i første omgang invitert til å bidra i utformingsfasen av et nytt opplæringsenteret for backpackergjengen, samt tanker omkring den videre planmessige utviklingen av klinikken. Dr. Cynthia likte imidlertid filosofien vår, den lokale forankringen og fokuset på bærekraft, og ville at vi også skulle bygge første trinn av det nye området. Det kaller vi et kjempekompliment! Og et stort og viktig steg for oss lokalt!


Presentasjon av prosjektet for Mae Tao Clinic - byggetrinn 1: nye klasserom og kontorer. Med gjennomsnittstemperatur på over 38 grader er naturlig kjøling et viktig prinsipp, både med tanke på luftgjenomstrømming, direkte vs indirekte lystilgang og materialbruk. I dette tilfellet blir bærende konstruksjon adobe - jord fra stedet som tilføres fiber, tørker i sola og brukes som rimelig, lett tilgjengelig og økologisk alternativ til betongstein.

KLASSEROM OG KONTORER Så nå er vi i gang! Det er litt som å ha eksamen hver dag, men vi er godt forberedt og har i tillegg Albert på laget. Vi har så langt brukt det meste av tiden på å grave grøfter for å kunne håndtere den ekstreme vannsituasjonen, men også fått opp områdets første steinmur for å håndtere løsmasser som er tilført i forbindelse med tidligere byggeri på tomta, samt gravd renner for fundamentet og laget ferdig jernarmering for dette.


De neste ukene skal brukes på å fullføre fundamentene og få på plass betongsålene for de to husene. Selve konstruksjonen blir i adobe – stein av leire som vi produserer på stedet og lar tørke i sola. Takkonstruksjonen i tre skal også prefabrikkeres på stedet før den løftes på plass på adobeveggene. Trevirket er second hand og i noen tilfelle third. Det betyr at dimensjonene er varierende. Vi opererer derfor med minimumsdimensjoner slik at 2”6” ikke skal være mindre enn 1,5”5,5” osv. En liten utfordring, men slik fungerer det her, og det må vi forholde oss til.

Mae Sot

Tomta vi bygger på ligger ca 4 km utenfor byen Mae Sot som er områdets største by. Byen kan være på størrelse med Hønefoss, men hvor mange som bor her er uvisst. Det er en by preget av illegale flyktninger og smugling! Både av mennesker, narkotiske stoffer, antikke møbler og juveler. I tillegg er det et mekka for frivillige organisasjoner av ulike karakterer og noen få ryggsekkturister har etterhvert også funnet veien hit. Noh Bo, landsbyen vår, ligger 100 km lenger nord. Under andre omstendigheter kunne vi ukependlet, men kollegaene kan i utgangspunktet ikke bevege seg i området. De har lov til å være i landsbyen vår, på tomta vi bygger og de fleste steder i mellom, men selve forflytningen er problemet. Resultatet er at vi bor fast på stedet til husene står ferdige. Dette er noe alle her er vant til, og jeg har heller ikke noe imot å være på camping 24/7. Vi bor i et påbegynt fellesareal som har tak og gulv, men ingen vegger. Ettersom det fortsatt regner og stedet er vindutsatt har vi satt opp presenninger i vindretningen og en gassbrenner til kjøkken i den andre. Så sover vi på rad og rekke på plastmatter under myggnettene og synes vi har det fantastisk fint! Det er en utrolig stemning og stå på vilje og vi er svært stolte av å ha fått dette ærefulle oppdraget.

Ga Yaw Ga Yaw team

Profile for Gyaw Gyaw

Gyaw Gyaw - Rapport Oktober 2011  

Oppstart av prosjektet "Mae Tao Clinic Trainingcenter" sammen med Albert Company Olmo i Mae Sot

Gyaw Gyaw - Rapport Oktober 2011  

Oppstart av prosjektet "Mae Tao Clinic Trainingcenter" sammen med Albert Company Olmo i Mae Sot

Profile for gyawgyaw
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded