__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Kjære HENT

Aller først, tusen tusen takk for at jeg fikk presentere arbeidet vårt her på grensa for dere i sommer. Jeg har fortalt kollegaene mine om de to foredragene og de har sett de fleste bildene jeg viste dere. Så langt er de fornøyd med innsatsen min. Jeg er også svært fornøyd med innsatsen de andre har lagt ned mens jeg var i Norge! De har laget nye klasserom og toaletter for den lokale Karen Skolen i landsbyen vår.

Nytt skolebygg med midlertidige bambusvegger som erstattes med adobe når regnet gir seg. Bambussen er festet på tradisjonet vis, med ståltråd. Dette fungerer bedre enn spiker! Ofte brukes også tynne bambustråder. Trepålene er løftet opp fra bakken og satt på betong for å tåle mer fukt, samt holde termitter unna.

Tilhørende toalettbygg i betong med takplater til dører. Selve septikksystemet er digre hull med lufting hvor det flytende forsvinner ut i bakken, mens resten blir værende og til en viss grad komposteres.

Med totalt 70 barn fordelt på 7 klasser, har ett hus med tre små rom lenge vært i minste laget. Den eksisterende skolen er en tradisjonell skole med åpne klasserom under ett stort tak. Det kan sies mye om det pedagogiske aspektet ved en slik inndeling, men det er slik de fleste skoler i området er bygget opp. For å etterkomme skolens ønsker og samtidig få en viss helhet på området, valgte vi å kopiere konstruksjon, tak og inndeling fra eksisterende bygg. Vi åpnet imidlertid opp for alternative vegg-løsninger og var svært fornøyde da skoleledelsen synes adobe (egenproduserte soltørka leiresteiner) var en god ide. Som jeg fortalte i foredraget er ikke dette en teknikk som er videre utbredt her på grensa, men med stadig vanskeligere tilgang på tømmer, og svært dyr (og lite miljøvennlig) betong som alternativ, liker kollegaene metoden, og den begynner nå å bre om seg. De fleste prosjektene fremover vil altså inneholde adobe. gjerne i en kombinasjon med tre, bambus og betong. Adobe alene kan bli litt tett, men i kombinasjon med andre materialer fungerer det bra i dette klimaet. For skolen blir altså bambusveggene erstattet av adobe så snart regnet gir seg. Litt om materialene: Bambus er etter min mening, et utrolig spennende materiale som både slipper gjennom lys og luft og holder regnet ute – vel å merke i en sesong eller to. Selv om det blir hugget på riktig tid av året, inneholder det mye småkryp som sakte men sikkert fortærer både vegger og gulv. Det varer altså ikke så lenge, men er lett å få tak i. Tre er vanskeligere å få tak i, men det man får er til gjengjeld av svært god kvalitet. Dersom vi lager gulv på bakken (og ikke på påler som er mer vanlig), bruker vi betong. Det er et av få materialer som holder stand mot de store nedbørsmengdene i regntiden og det holder termitter unna. Adobe får dere utfyllende informasjon om i månedene som kommer. Dette var en lite oppdatering fra oss i Ga Yaw Ga Yaw. Jeg skal gjøre mitt beste for å holde dere oppdatert med nyhetsbrev ca en gang i måneden fremover. Er det noe dere lurer på, ikke nøl med å ta kontakt. For flere jungelhistorier kan dere også lese bloggen: www.lineramstad.blogspot.com. På vegne av hele Ga Yaw Ga Yaw her på grensa: vi er svært fornøyde med HENT som hovedsponsor! Dere kan være stolte av å jobbe i en bedrift som faktisk bidrar og gjør en forskjell!

Profile for Gyaw Gyaw

Gyaw Gyaw - Rapport Oktober 2010  

Første oppdatering til vår trofaste sponsor HENT

Gyaw Gyaw - Rapport Oktober 2010  

Første oppdatering til vår trofaste sponsor HENT

Profile for gyawgyaw
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded