__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

DESEMBER 2011

2009: Starten på Ga Yaw Ga Yaw. Peter, Phillipa, Pah Me og meg bygget for andre før vi tok sats og laget områdets første adobehus på eget initiativ.

GOD JUL OG GODT NYTT ÅR Et spennende år er bak oss. Et år fylt med nye utfordringer og stor utvikling, et år som for alvor har vist at vår innsats er verdsatt både lokalt, i området og blant ulike fagmiljø internasjonalt. Innsatsviljen har vært stor, resultatene er gode og vi har lært og lært bort underveis. Ikke minst har vi hatt det veldig gøy. Samholdet er sterkt! Vi er i dag 16 medarbeidere og når jeg ser tilbake på starten for over tre år siden er det et fantastisk skue. Jeg er så stolt! Vi startet med å bygge for andre, bære sand og grus og blande betong til den store gullmedaljen. Det gjør vi til tider enda, men i dag er det vår egen forening som står bak og vi kan i større grad fokusere på bærekraft, både når det gjelder økologi, økonomi og kultur. Vi er godt lokalt forankret, men har mulighet til å hente inn kunnskap utenfra. Dette er en enorm styrke som skiller oss fra de fleste andre.

Med god støtte fra våre sponsorer i Norge kan vi gjennomføre prosjektene og vise gode eksempler til etterfølgelse lokalt og for andre interesserte.

2011: Ga Yaw Ga Yaw. Peter, Phillipa, Pah Me og meg er fortsatt med, men vi har fått 12 nye kollegaer. Foreningen er registrert i Norge og men vi har også lokalt styre og lokale retningslinjer på plass. Hver uke starter med planleggingsmøte (nede til høyre). Vi får stadig mer oppmerksomhet, og i oktober ble jeg invitert til landskapsarkitektenes høstkonferranse for å fortelle om oss (oppe til høyre).

Vi har i år bygget 3 skoler, 2 brønner, en spisesal for et kloster og er nå i full gang med klasserom og kontorer for et migrantsykehus. I løpet av året har også lokalt styre, lokale retningslinjer for arbeidet og arbeidskontrakter kommet på plass. Det har tatt sin tid!!! Kollegaene mine har aldri hatt en rettighet i hele sitt liv og har derfor ikke noe forhold til den slags. Vi måtte gå noen runder, men steg for steg gikk det fra tanke til snakk til handling og vi er svært fornøyde med resultatet. Retningslinjene er mer som en dynamisk prosess enn fastsatte lover og regler. De laget for å fungere i vårt miljø, er på Karen og under kontinuerlig revisjon etter som vi utvikler oss og får nye erfaringer.


Produksjon av adobestein. Jorda tråkkes sammen med vann, riskli og evt sand til en fast, jevn blanding. Jordblandinga tømmes i former og jordmassen fordeles utover i forma slik at steinene blir så kompakte som mulig. Etter ca 1 uke til tørk i sola er adobesteinene klare til bruk og kan bygges med. Som mørtel brukes samme blanding som for steinene, det gjelder også avrettingslaget. For å styrke veggene tilføres et siste “malingslag” der man blander tapiokamel, kalk eller lignende i en finere jordblanding. Melet/kalken binder leirpartiklene sammen og hindrer regnvann fra å trenge inn i veggen.

ADOBE Et av våre viktigste tilskudd til lokalt byggeri er adobe, lokalt produserte jordblokker, som materiale. Dette er et materiale brukt i uminnelige tider over store deler av verden, men ikke utbredt i Thailand/Burma. De har hatt ubegrenset tilgang på tre og tradisjonelt bygget hus på påler i tømmerkonstruksjon med løvtak og bambus i gulv og vegger, men regnskogene som omgir oss er ikke lenger like tilgjengelige. På Thailandsk side er det strenge restriksjoner og på Burmesisk side er jungelen full av landminer. Bambus er det mye av, men som naturlig materiale har det begrenset levetid på 4-5 år. Det betyr at tak og vegger må skiftes i sin helhet med svært jevne mellomrom. For skoler og andre mer offentlige bygg er det i de senere årene brukt betong. Dette er betalt av folk utenfra, og er både vanskelig å få tak i og for dyrt for lokale. Kunnskap omkring betong som byggemateriale er også begrenset, og ser man på miljøregnskapet ved produksjon og transport synes vi adobe er et langt bedre alternativ. Det synes folk i landsbyen også, og flere er nå i gang med å bygge adobehus på eget initiativ.

Tradisjonelt landsbybyggeri. Skikkelig håndverk basert på materialer som finnes i naturen rundt landsbyen og enkle hjelpemidler.


I 2011 HAR VI GJENNOMFØRT FØLGENDE PROSJEKTER:

Academyschool/workshop

Academyschool i Noh Bo, designet og påbegynt i en workshop sammen med 15 deltakere fra byggebransjen i Norge og Spania.

Primaryschool Noh Bo

Primaryschool i Noh Bo. Skolen ble bygget under regntida i fjor med midlertidige bambusvegger. Veggene ble i år som avtalt erstattet med adobe og gavlen fikk trebekledning.

Primaryschool Maw Kwee

Primaryschool i Maw Kwee. En liten landsby i fjellene med ca 25 husstander, men over 100 barn på skolen. De hadde tidligere ett rom for alle de 6 trinnene. Regntida kom desverre tidligere enn noen sinne, så veggene ble satt opp i midlertidige bambusplater og skal erstattes med adobe vegger i april neste år.

Wells Noh Bo

Ny brønn for 15 husstander i Noh Bo. Brønnene gir både drikkevann og brukes til all husholdning. Stålplatene hindrer blader å falle i vannet og betonggulvet øker rensligheten. Det blir rimelig gjørmete etter måneder med regn...

Wells Maw Kwee

Nye brønner for Maw Kwee. Landsbyen har ingen vei, eller tilgang på strøm. Elva brukes til ALT, og vi beslutet derfor å bygge to nye brønner for drikkevann for denne fantastiske landsbyen.


Eatingroom for a Monastery

Support to schools and students

Spiserom for klosteret i Noh Bo. Klosteret er et møtested for hele landsbyen.

Støtte. Vi tror utdanning kan gjøre en forskjell! I år har vi støttet en skole med penger til mat. Vi har også betalt skolepenger og matpenger for elever som ikke kunne fullføre skolen uten litt økonomisk hjelp. Landsbyene deres ble raidet og foreldrene kunne ikke lenger bidra.

Mae Tao Clinic, Mae Sot. Trainingcenter.

Klasserom og kontorer for Mae Tao Clinic i Mae Sot. Vi er igang med Klasserom og kontorer for Mae Tao Clinic i Mae Sot. Byggene skal brukes til opplæring av lokale medics for backpackergjengen. Dette er fagpersoner som med mobilt sykehsutstyr på ryggen redder tusener. Med livet som innsats går de fra landsby til landsby og behandler alt fra mineskader til malaria. På grunn av den ekstraordinære regntiden har vi brukt lang tid og mye ressurser på å grave grøfter og gjøre klar tomta for skolebyggene. Betongfunddament og gulv er nå på plass og det har endelig tørket opp nok til å komme igang med adobeproduksjonen. Vi regner med å fullføre disse byggene i månedskiftet januar/februar.

Vi ønsker alle god jul og godt nytt år! Takk for samarbeidet og støtten i året som var! Vi gleder oss til nye givende, morsomme og utviklende utfordinger i det neste! På vegne av Ga Yaw Ga Yaw, Line

Profile for Gyaw Gyaw

Gyaw Gyaw - Rapport Desember 2011  

Gjennomgang av arbeidet vårt i 2011

Gyaw Gyaw - Rapport Desember 2011  

Gjennomgang av arbeidet vårt i 2011

Profile for gyawgyaw
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded