Page 1

Gwen Del Rosario Collected Works | Fall 2019


Contents

2


0: Curriculum Vitae Page 4

1: Boletus Page 6

2: Oasis Page 14

3: Activity House Page 20

4: Aperture Library Page 28

5: Materiality to Partition Page 34

6: Function of Affect Page 40

3


Hello!

My name is Gwen Del Rosario. I am a second year student at the University of Waterloo School of Architecture. I am a very hard working, creative and motivated person driven by the desire to make the spaces we inhabit better in every aspect. The beauty of architecture is in its innate ability to alter human experience in the most unique but also tangible way. The following is a collection of works that I completed in my first year of studies.

Cell: +1 (647)-835-2887 Email: j4delros@uwaterloo.ca

4


Curriculum Vitae Education

Marshall McLuhan Catholic Secondary School 2014-2018 Ontario Secondary School Diploma

Experience

University of Waterloo School of Architecture 2018-2023 Candidate for Bachelor of Architectural Science (BAS)

Soma Chocolatemaker Part-Time Sales Associate and Gelato Scooper May-August 2019 Served gelato, barista drinks, and truffles to customers. Also arranged truffles, created gift bags, and packaged products with great attention to detail

Waterloo Architecture Student Association Facility Coordinator January 2019-Present Elected two terms and spearheaded student responsibility to maintain the cleanliness of undergraduate studio environment

Waterloo Architecture Orientation 2019 Media Guru April-September 2019 Documented and edited videos for Orientation Week using Adobe Premiere Pro. Also created icon designs using Illustrator and Photoshop.

F_rmLab Unsilent Night 2018 and 2019 September 2018-Recent Recorded installation site dimensions, drafted rough drawings and ideas using Illustrator.

Weed Man Toronto Customer Service and Sales Representation May-August 2018 Assisting customers with lawn care and landscaping issues by suggesting services and lawn care instructions

Skills

Fabrication Hand Drafting CAD Drafting Physical Modelling Laser Cutting Business Customer service Sales Cash handling Public speaking Retail

Academics

Excellent Academic Standing (1A and 1B) with average above 80% 2019 President’s Scholarship of Distinction, entrance average of 95% and above 2018

Software Woodworking CNC Milling Sketching 3D Modelling Languages English (Fluent) Tagalog (Fluent) French (Basic)

Certificates Customer Service Standard Certificate Worker Health and Safety Awareness Certificate of Completion WHMIS Certified

Rhinoceros 6

Adobe Illustrator

AutoCAD 2019

Adobe Photoshop

V-Ray

Adobe InDesign

Microsoft Office (Word, Excel)

Adobe Lightroom

Revit

Adobe Premiere Pro

5


Boletus Canadian Institute of Steel Design Competition Entry In collaboration with Alexa Holder This design was submitted for the CSIC Design Competition in 2019, challenging architecture students to create a steel pavilion representative of the competition’s theme of “Surfaces.” Situated on the shores of Lima, Peru, this large pavilion acts both as a series of viewing platforms and as a bridge for pedestrians travelling from the park uphill beside the structure down to the beaches. Boletus is the Latin word for “mushroom,” suggesting the forms of the platforms as mushrooms growing on a sloping hill. Sheets of perforated steel make up the surfaces of the pavilion’s viewing units and stairs. Supports grounding the platforms below are reminiscent of a mushroom’s stem as they curve and branch out towards the ocean, offering different unique views of the shore and the waters beyond.

Site Plan


7


Plan (1:100)

8


Front Elevation (1:50)

Right Elevation of Winding Circulation (Supports excluded)

9


Section Perspective A (1-50)

Left Elevation (1:100)

10


Exploded Axonometric - Platform Module

Central Perforated Steel Sheet Alternating C-Beams

AESS 4 Perforated Steel Sheets

Curved I-Beam

End Brackets Railings with Perforated Steel and Galvanized Steel Poles

Central Axis Frame Connection

Railing to I-Beam Frame Connection

11


Oasis 1B Environmental Design Final In collaboration with Adele Strub Set on a remote island off the coast of Hurghada, Egypt, this research station is designed for archaeological and biological research of the Red Sea and its marine life. Constructed with engineered wood and concrete block, the form of the design is optimal for the site’s climate and condition as light is filtered through operable windows and large overhangs strategically placed around the facade. The form also funnels air into the courtyard, allowing an opportunity for natural ventilation, night flushing, and the creation of microclimates to occur. A desalination system and photovoltaic system are implemented in the design, taking full advantage of the site and allowing the design to be independent of external energy sources while maintaining the comfort of the occupants that will reside in the spaces.

Site Plan


World to Egypt here, extend background

13


A W

Plan (1:50)

14


South Elevation (1:50)

Section A (1:50)

The unique form of the building establishes a courtyard that aims to funnel air throughout. A small but shaded microclimate is also created as a result of this, which is further encouraged with the placement of a fountain in the middle of the courtyard. Windows placed on opposing walls also allow for night flushing to occur, regulating interior temperature for the comfort of the building’s occupants. The larger openings face North to not only allow for ambient light in the building’s interior, but also to take advantage of the prevailing Northwest winds in Hurghada.

Air Circulation 15


Oct 21 49.58

Apr 21 66.38

June 21 72.31

Ambient light from the North clerestory Dec 21 36.40

Daylighting

The design’s extreme overhangs and form provide natural shading from Hurghada’s year-round harsh sunlight. It also provides ambient light to the workspaces and bedroom through the North clerestories.

Reverse osmosis

Water pump

Ultrafiltration system Intake screens and filters

16

Generator for desalination system

Water storage


Photovoltaic System PV Panels Charge Controller Inverter Circuit Breaker AC Power Lights Plugs DC Power Batteries

Desalination System

Since Hurghada receives little rainfall and the site is located near the Red Sea, a desalination system is put into place as a source of fresh water for the building’s occupants. This system would use power from the photovoltaics to run the pump and the filters.

North Elevation

Photovoltaic panels

17


Exploded Axonometric

Photovoltaic Panels 28 solar panels cover the roof overhang and take advantage of Hurghada’s yearround sunny skies

Roof Glulam Frame Imported glulam to help promote insulation and night flushing within the building’s interior

Gypsum Ceiling Reveals the building’s true formatic form as it does not cover the central courtyard

Wood Frame Although wood construction is not as common in Egypt, imported engineered wood frames the design’s skeleton and contributes to its internal thermal control

Wood Columns Also made from engineered wood, columns are distributed on the outer perimeter to provide structural support to the roof and its extreme overhangs

Concrete Masonry Concrete brick creates the building’s primary wall structure and promotes natural cooling and night flushing. The facade is coated with a beige stucco finish.

18


Wall Section (1:10)

Roof 12.5mm Gypsum 38mm Roof Decking 254mm Batt Insulation (RSI: 6.7) 305x240mm Glulam Roof Joists 38mm Roof Sheathing 1.5mm Roof Membrane 30mm Clay Tiles Photovoltaic Panels

Wall 280x304mm Glulam Column Triple-glazed Operable Window with Sill 7mm Stucco Finish Coat 19mm Cement Plaster 2-ply Building Paper 12mm OSB 102x38mm Wood Stud 76mm XPS Insulation (RSI: 2.6) 203mm Concrete Block

Foundation 150mm Concrete Slab with Footing Anchor Bolt 100mm Pea Gravel

19


Activity House 1A Design Studio The Activity House is situated between two buildings, facing the major roadway of Ainslie Street in the local town of Galt, Ontario. A site originally intended as a passageway for cars and pedestrians, the design aims to utilize the narrow size and create a microclimate within the area. Intended as a residence for two creative occupants, a fashion designer and a photographer, the program is divided into two separate forms: work and live. Specific programmatic uses are divided by units of blocks, creating a stacked form. A central atrium walled by back painted glass allows for a connection to occur between the two forms as occupants are led to circulate within the atrium. Occupants and their guests have the ability to visually see guests between the two forms through glass walls facing the closed atrium. Wooden screens provide privacy and filter light in spaces that need it the most while integrating itself into the design’s wooden facade. The design overall appears monolithic in its exterior but offers a spacious interior atrium in its interior.

Site Plan

20


21


3rd Floor Plan (1:100)

2nd Floor Plan (1:100)

A

B

Ground Floor Plan (1:100)

22

C


Section A (1:100)

Front Elevation

Back Elevation

Section B

Section C

23


Exploded Axonometric

Roof and Courtyard Shell Exposed Steel Supporting Columns Backpainted Glass Lights Exterior Wall

Third Floor

Second Floor

Division

First Floor

Subtraction

24


25


Aperture Library 1B Design Studio As its surrounding communities experience development in the creative arts and technology studies through Toronto’s growing film scene and the local demographic’s increasing number of creative businesses, this library design based in the Junction Area not only accommodates for this but also acts as a beacon that promotes continuation of this growth. The design uses the Site Plan here, extend the background significant slope on site to create an interior theatre and exterior viewing space, encouraging visitors to walk through the building to the park and also filmmakers to display their artwork in both theatres. The form is created with the establishment of three pavilions with different facades and programmatic uses and the slopes created to connect their units act as both visitor circulation and space for stacks. A large consumption space facing the park encompasses one pavilion, another acts as a large beacon lined with back painted glass facing street side, and the third is buried in the soil.


St. H

rl Ste d.

. s Ave elen

R ing

Dun

das

St. W

Future Park

Site Plan

Site Plan

27


Dundas St. W

C

A

Street Level Plan (1:200) 28

B


Lower Level Plan (1:200) 29


Section A (1:200)

Section B (1:200)

Section C (1:200)

30


Section Fragment (1:50)

31


Front Elevation (1:200)

Back Elevation (1:200)

32


Model Photos (1:200)

33


Materiality to Partition 1B Design Studio With this project, students were initially instructed to study and analyze the properties of their chosen materials. They were then asked to translate their results in a full-scale partition that would be erected in the BRIDGE store in downtown Cambridge for a sketchbook exhibition and event. The design takes the transparencies and light-filtering properties of casting clear glycerin and translating these properties into acrylic sheets. By subtracting internal spheres into glycerin forms, hierarchies of transparency can be established. Using acrylic sheets allows for similar principles to be established on a human scale by introducing heat to the material and creating bumps and holes that would alter the acrylic’s transparency. This effect can be further emphasized by layering sheets of acrylic, implementing support systems in the form of steel support stands and circular bookshelves. In order for this to work as a portable partition, units can be established that could be adjusted on-site to create spaces for different events to occur in one area.

Materiality Study: Casting with Semi-Transparent Glycerin


35


A 6.8 m

Plan (1:50)

Section A (1:50) 36


1m

Bent Module

Straight Module

37


Bookshelf Detail

Footing Detail

38


39


Function of Affect 2A Design Studio Students were given a collection of film scenes to analyze and choose from. Using these clips, a promenade would be designed based off of the atmospheric affect of three carefully selected clips. For this project, the three spaces were based off of the movies Persona, In the Mood for Love, and Blade Runner. One would enter the building through a small, intimate white room with frosted glass, where diffused bright light is casted onto the observer and the contrasting wall. After exiting this space, one would go through a maze-like hallway full of red velvet fabric partition. The space is meant to be playful, luscious, and secretive, obstructing one’s view and allowing for brief moments of privacy. As the ceiling gets higher in this short hallway, the partitions open up to a tall, narrow and cavernous space. In it, there are three perforations in the ceiling and as the observer walks down the spiralling steel stairs, they would look up to see rays of light hitting the gritty concrete and stone.

40


41


Model 1: Persona

42

Model 2: In The Mood


d For Love

Model 3: Blade Runner

43


Model Photos

44


Lighting Tests

Model 3: Blade Runner

Model 1: Persona

45


Thank you!

Profile for Gwen del Rosario

Gwen Del Rosario Architecture Portfolio Fall 2019  

Gwen Del Rosario Architecture Portfolio Fall 2019  

Advertisement