Page 1

Εφημερίδα 10ου Γυμνασίου Ιλίου Μια κιβωτός αγάπης ...

Μάϊος 2012 - Τεύχος 1

Editorial

Φέτος , δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο σχολείο μας ηλεκτρονική εφημερίδα. Αποτελεί φυσικά προσπάθεια των μαθητών του 10ου Γυμνασίου Ιλίου και τρέχει υπό νέα διεύθυνση. Σε αυτό το ηλεκτρονικό έντυπο θα διαβάσετε (αν έχετε υπομονή) πολλά και ποικίλλα άρθρα. Θα βρείτε θέματα διατροφής, καθημερινής επιστήμης, αθλητικά, ψυχαγωγία αλλά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Η πρώτη δραστηριότητα της ομάδας ήταν η επίσκεψή μας, πρίν από τα Χριστούγεννα στην «Κιβωτό του ...περισσότερα στη Σελ.7 κόσμου».Θα ενημερωθείτε επίσης για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο μας. Τεχνολογικό Πολιτιστικό Η άποψη σας μετράει γιατί όλο αυτό το ηλεκτρονικό έντυπο Πάρκο Λαυρίου (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ) είναι αποτέλεσμα συλλογικής και εντατικής δουλειάς Επίσκεψη τάξεων του σχολείου των μαθητών με τους καθηγητές.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» , ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης.

μας στο άλλοτε "βιομηχανικό" Λαύριο.

... περισσότερα στη Σελ.5

Η Φωνή των Μαθητών!!

Τώρα και εσύ έχεις φωνή!! Πές μας τη γνώμη σου για το σχολείο που ζείς, τα μαθήματά σου, το διάβασμα και φυσικά .. τους βαθμούς!!

... περισσότερα στη Σελ.11

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ αυτής: Γεωργούλη Σ. κ' Βίλλια Γ. Ελπίζουμε να την λατρέψετε! Διατροφή

Μπορώ να τρώω, ότι θέλω, όσο θέλω, όποτε κι αν το θέλω;; Τί πρέπει να προσέξω για ένα σωστό και ισορροπημένο διατολόγιο.

... περισσότερα στη Σελ.2

... αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα!

∆ιονυσάτος Σπύρος


Διατροφή

Για μια σωστή και υγεινή διατροφή δεν αρκεί μόνο να προσέχουμε τι τρώμε αλλά και πώς, πόσο και κάθε πότε τρώμε. Παρακάτω παραθέτουμε συμβουλές για τους κανόνες διατροφής που είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας αφήνει συχνά να τους ακολουθήσουμε: 1. Τρώμε πάντοτε καθιστοί στο τραπέζι. 2. Τρώμε πρωινό κάθε μέρα. 3. Τρώμε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και συωτροφικότητας. 4. Τρώμε αργά.Δεν καταβροχθίζουμε τα γεύματα μας. 5. Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα. 6. Αποφεύγουμε τα αεριούχα αναψυκτικά. 7. Τρώμε “μεσογειακά”, δηλαδή προτιμάμε λαδερά φαγητά, λαχανικά, όσπρια, σούπες, ψωμί. 8. Παίρνουμε κολατσιό στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουμε τα “έτοιμα” παρασκευάσματα του κυλικείου. 9. Τρώμε συχνά ψάρι. 10. Τρώμε άφθονα φρέσκα λαχανικά,κυρίως εποχής. 11. Τρώμε φρούτα, είναι σύμμαχοι της υγείας. 12. Προτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματά μας . 13. Πίνουμε πολύ νερό κάθε μέρα. 14. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά. 15. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και όλα τα προιόντα που την περιέχουν. 16. Εκτιμάμε το ελαιόλαδο στα φαγητά μας, κατά προτίμηση ωμό. Μώβ είναι το χρώμα μου, και μακρύ το σώμα μου. Έχω κι ένα κοτσανάκι, και με τρώνε "παπουτσάκι".

Γεροχριστοδούλου Φωτεινή Ζώτου Ευδοκία

Κάνω κόκκινη τη σάλτσα, θα με βρείς και στη σαλάτα. Με τ' αλάτι νοστιμίζω, και τη γεύση μου χαρίζω.

Page 2

Λύσεις γρίφων ... ΜΗΝ ΚΡΥΦΟΚΟΙΤΑΣ!! Μελιτζάνα, Ντομάτα, Πατάτα

Σελίδα 2

Βασιλοπούλου Βήχου Γεροχριστοδούλου Γράψα Γρηγορίου Διονυσάτος Ευσταθίου Ζώτου Ηλιάδης Θερμού Καπόλου Κόκα Κοντογιαννάτου Κυριακόπουλος Κώστας Κώτσης Λάνης Λιάκη Μαγουλά Μαρούλη Μαρούλης Μάστορα Μπαλάση Μπαλάση Μπουγιούκος Μυρσιάδης Παζάρογλου Παπουλή Ποδηματά Πουλοπούλου Σούκας Φίλη

Αποστολία Χριστιάνα Φωτεινή Θεοδώρα Άγγελος Σπύρος Σοφία Ευδοκία Αλέξανδρος Θεοδώρα Χαρά Όλγα Νεφέλη Νίκος Δημήτρης Αιμίλιος Λευτέρης Καλλιόπη Έλλη Μαρία Μάριος Πανωραία Γεωργία Νίκη Άρης Δημήτρης Ειρήνη Κλεονίκη Διαμαντίνα Διονυσία Ιάσονας Στασινή

Μ' αγαπάς τηγανητή, τρώγομαι όμως και βραστή. Χρώμα έχω καφετί, και με βγάζουν απ' τη γη.

Ποιά είμαι;

Ποιά ειμαι;

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Τι είμαι;

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

1


υ

... και ένα προτεινόμενο εβομαδιαίο διαιτολόγιο

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Σελίδα 3


Η Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος

Λίγα λόγια για το φυσικό περιβάλλον: Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει όλους τους οργανισμούς που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στη γη και αυτός είναι ένας από τους ΚΥΡΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ που πρέπει να το προστατεύουμε. Παράλληλα το περιβάλλον είναι ο χώρος γύρω μας , ο αέρας , το έδαφος , το νερό στις λίμνες. Το περιβάλλον έχει υποστεί πολλές συνέπειες από την αμελή και άπληστη συμπεριφορά του ανθρώπου, όπως : περιβαλλοντική ρύπανση , αποδάσωση , ερημοποίηση , εξαφάνιση βιολογικών ειδών , απόβλητα σπιτιών κ.α. Τι πρέπει κάνουμε εμείς για αυτό: Για να το κρατήσουμε καθαρό και υγιές πρέπει να κάνουμε μερικές απλές κινήσεις όπως : ανακύκλωση , να μην πετάμε σκουπίδια κάτω , να μαζεύουμε τα περιττώματα των κατοικίδιων ζώων , να έχουμε κηπουρούς και εργάτες για την ομορφιά και την καθαριότητα των πάρκων, ιδιωτικών χώρων κ.α. Προσωπική γνώμη : Προσωπικά πιστεύουμε πως πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον για δύο ΚΥΡΙΟΥΣ λόγους πρώτον για να μην ζούμε σε μία άσχημη και υποβαθμισμένη πόλη και δεύτερον για να μην ζούμε σε ένα περιβάλλον γεμάτο μικρόβια και ασθένειες.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Σχολείου

Στο σχολείο μας, όπως φαντάζομαι έχετε διαπιστώσει,λειτουργούν κάποιες όμαδες που έχουν ως βάση τους διάφορα θέματα.Μια από αυτές είναι και η περιβαλλοντική. Το πρόγραμμα που ακολούθει η ομάδα αυτή φέτος είναι: «Οι Πράσινες γωνιές του Σχολείου μας» Έχει οργανωθεί σε υποομάδες όπως αυτές των κηπουρών,των καλλιτεχνών αλλά και άλλες πολλές.Βέβαια,το πιο σημαντικό θέμα (όπως και κάθε χρονία) είναι η εκπαιδευτική εκδρομή...Φέτος,η ομάδα αυτή επισκέφτηκε την όμορφη περιοχή της Άρτας και των Ιωαννίνων όπου και γνώρισε γνωστά μνημεία και μουσεία όπως "Το γιοφύρι της Άρτας" αλλά και το μουσείο του Βρέλλη με τα πολύ εντυπωσιακά κέρινα ομοιόματα...Μια βόλτα μετά στην πόλη των Ιωαννίνων ήταν αυτό που όλα τα παιδιά ήθελαν...To θέμα του προγράμματος ήταν: «Περπατώντας το δρόμο που χάραξε ο Άραχθος» Στόχος αυτού του προγράμματος ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους αλλά και να έρθουν κοντά στη φύση, στον άνθρωπο και στις αξίες της ζωής, πράγμα που τελικά συνέβει...

Διονυσάτος Σπύρος

Σελίδα 4 Page 4

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

1


υ

Επίσκεψη στο ...

http://www.ltp.ntua.gr/home

Στις 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με την πρωτοβουλία της κυρίας Μαρκοπούλου, στην οποία συμμετείχαν τα τμήματα Α1 και Α4 του 10ου Γυμνασίου Ιλίου. Λίγα Λόγια για το χώρο ...

Το Αθηναϊκό Τετράδραχµο του 5ου αιώνα π.Χ. Το Λαύριο υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές νέες πόλεις στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα. Υπήρξε ο πρώτος εργατικός οικισμός που οικοδομήθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος κατά το πρότυπο μιας «company town». Η ίδρυση του Λαυρίου και η εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους του συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια του νέου ελληνικού κράτους του 19ου αιώνα να αναπτύξει τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές και τη βιομηχανία του.

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Τη μεταλλευτική δραστηριότητα ξεκίνησαν οι αρχαίοι Έλληνες πριν το 3.000π.Χ. Η συστηματική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων αρχίζει με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας το 508 π.Χ. Με τον άργυρο του Λαυρίου και τους φόρους των συμμάχων ο Περικλής κατασκεύασε τα αθάνατα μνημεία του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών. Μετά την κλασσική αρχαιότητα διακόπτεται κάθε σοβαρή μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα και ακολουθούν πολλοί αιώνες σιωπής. Το 1864 ο Ιταλός μεταλλειολόγος J.B.Serpieri ιδρύει το στην θέση Εργαστηριάκια την ιταλογαλλική εταιρεία «Hilarion Roux et Cie». Η εταιρεία αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των αρχαίων σκωρίων και την εξαγωγή αργυρούχου μολύβδου. Η εταιρεία εγκαινίασε το 1865 πλήρες εργοστάσιο με 18 κάμινους, μικρά μεταλλοπλύσια, μηχανουργείο και σιδηρόδρομο. Πρόκειται για την σημαντικότερη βιομηχανία στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Το 1867 απασχολούσε 1.200 εργάτες, τεράστιο αριθμό για τα μεγέθη της απασχόλησης σε εθνικό επίπεδο. Το 1869 η εταιρεία ήρθε σε σύγκρουση με το ελληνικό κράτος - έχει μείνει στην ιστορία ως «Λαυρεωτικό Ζήτημα» για την διεκδίκηση των αρχαίων μεταλλευτικών καταλοίπων, γνωστών ως εκβολάδες. Οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν το 1873 στη δημιουργία δύο εταιρειών. Πρόκειται για τις: «Εταιρεία των Μεταλλουργείων του Λαυρίου» και « Μ ε τ α λ λ ε ί α Κ α μά ρ ι ζ α ς » .

Σελίδα 5


... συνέχεια άρθρου "Επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου" Η πρώτη σοβαρή κρίση ήλθε στις δεκαετίες 1880 και 1890 με την πτώση της τιμής του μολύβδου. Το καθοριστικό όμως πλήγμα ήλθε με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1930 η Ελληνική Εταιρεία εκποίησε τις εγκαταστάσεις της. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο πληθυσμός του Δήμου Λαυρεωτικής μειώθηκε κατά 50%. Με την εγκατάσταση των προσφύγων, μετά τον πόλεμο στη Μικρά Ασία το 1922, αναζωογονήθηκε ο πληθυσμός της πόλης. Από τα μέσα κυρίως της δεκαετίας του 1950 άρχισε μια καινούρια περίοδος για το Λαύριο που διαρκεί τις επόμενες δεκαετίες και χαρακτηρίστηκε από την ανάπτυξη νέων βιομηχανικών κλάδων. Μετά το 1980 το Λαύριο αντιμετώπισε ξανά ένα νέο κύκλο κρίσης σαν συνέπεια της αποβιομηχάνισης σ‛ όλη την Ελλάδα. Δεκάδες μονάδες διέκοψαν τη λειτουργία τους και περισσότερο από 20% του πληθυσμού εγκατέλειψε την πόλη λόγω της ανεργίας. Ορισμένα από τα κτίρια που σώζονται μέχρι και σήμερα κατασκευάστηκαν το 1875-76 και εξακολούθησαν μέχρι το 1988 να στεγάζουν τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Το συγκρότημα διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του το 1989. Σήμερα μετασχηματίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο.

Σελίδα 6

Αφού ξεναγηθήκαμε στο χώρο του Τεχνολογικού Πάρκου, χωριστήκαμε σε 5 ομάδες εργασίας και με τη βοήθεια ενός παλιού εργάτη και με τα κατάλληλα εργαλεία, κατασκευάσαμε ένα γαλλικό μέτρο. Μετά κάναμε μία στάση στην πλατεία Λαυρίου για ξεκούραση, φαγητό και παιχνίδι.

Φ ύγ α με με τ ι ς κ α λ ύτ ε ρ ε ς ε ν τ υπ ώ σ ε ι ς κ α ι θ α θ έ λ α με ν α ε υχ α ρ ι σ τ ή σ ο υμε τ ο υς σ υν ο δ ο ύς κ α θ η γ η τ έ ς μα ς .

Σούκας Ιάσονας

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου


υ

μιά Κιβωτός αγάπης

Στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη επισκεφθήκαμε την Κιβωτό Του Κόσμου. Η «Κιβωτός Του Κόσμου», στηρίζει οικογένειες με οικονομικά προβλήματα καθώς επίσης έχει στην διάθεσή της ένα καταφύγιο για τις γυναίκες που κακοποιούνται . Το ίδρυμα αυτό ιδρύθηκε από τον πατέρα Αντώνιο και προσφέρει στέγη και φροντίδα σε 350 παιδιά σε καθημερινή βάση. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του κτιρίου, ένας από τους οποίους είναι το αμφιθέατρο στο οποίο δίνονται παραστάσεις με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Στη συνέχεια πήγαμε στην τραπεζαρία, στις τάξεις και στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων. Μέσω αυτής της εμπειρίας, ευαισθητοποιηθήκαμε και προβληματιστήκαμε βλέποντας την προσπάθεια των ανθρώπων να στηρίξουν αυτά τα παιδιά. Κώτσης Αιμίλιος

Συνομιλήσαμε με την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό που με μεγάλη προθυμία έλυσε όλες μας τις απορίες:

1.Τι είναι η Κιβωτός του κόσμου; Η Κιβωτός του Κόσμου είναι σήμερα μια εστία φροντίδας, συμπαράστασης και ελπίδας για το μέλλον των παιδιών που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες ή έχουν βιώσει το αίσθημα της εγκατάλειψης. Ο στόχος της δεν είναι η ιδρυματοποίηση των παιδιών αυτών. Είναι να έχουν τη δική τους ξεχωριστή ζωή έξω από την Κιβωτό, η οποία και θα τα βοηθήσει να πατήσουν ακόμη πιο γερά στα πόδια τους αλλά και να βοηθήσουν ακόμη και τους γονείς τους να ενταχθούν και πάλι στο κοινωνικό σύνολο». Η Κιβωτός είναι ένας θύλακας ελπίδας. Σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά την δημιουργία της, φιλοξενεί γύρω στα 400 παιδιά και παρέχει συσσίτιο για άλλους 1200. 2.Πότε ιδρύθηκε το ίδρυμα και ποιος ήταν ο οραματιστής του; Η Κιβωτός ιδρύθηκε το 1998 από τον 26χρονο τότε Ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου που ήταν εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Κολωνού. Διαπιστώνοντας τις πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών αυτής της υποβαθμισμένης περιοχής θέλησε να βοηθήσει με σκοπό να ανατρέψει και να βελτιώσει αυτήν την άσχημη κατάσταση και να αποτελέσει η Κιβωτός μία εστία φροντίδας συμπαράστασης και ελπίδας για το μέλλον αυτών των παιδιών της "άλλης" Αθήνας. 1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Σελίδα 7


... συνέχεια συνεντεύξεως στην "Κιβωτό του Κόσμου" 3.Ποιος είναι ο στόχος της Κιβωτού και πόσοι εργάζονται γι αυτόν; «Στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει. Μόνο κίνητρό μας είναι η αγάπη και σε αυτή βασιζόμαστε», λέει γεμάτος ικανοποίηση ο πάτερ Αντώνιος.. Εμείς εδώ πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να δίνουμε ανθρωπιά και αυτό κάνουν οι 500 περίπου εθελοντές και 1500 εξωτερικοί συνεργάτες της Κιβωτού. Παράλληλα, λειτουργεί ξενώνας που φιλοξενεί και στηρίζει κακοποιημένες μητέρες ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους. Επίσης υπάρχουν και υποτροφίες προκειμένου οι μητέρες να αποκτήσουν μια ειδικότητα ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν και τελικά να βρουν το δικό τους σπίτι 4. Ποιες είναι οι ηλικίες των παιδιών – Έχουν κάποιο καθημερινό πρόγραμμα; Φιλοξενούνται παιδιά που πηγαίνουν από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο. Μετά το σχολείο έρχονται στη Κιβωτό όπου σιτίζονται και βοηθούνται από εθελοντές καθηγητές στα μαθήματα και τις εργασίες του σχολείου. Στην συνέχεια μπορούν να απασχολούνται σε δραστηριότητες της Κιβωτού ,όπως θεατρική ομάδα, αθλητισμό,κτλ και μετά επιστρέφουν στο σπίτι τους εάν αυτό είναι δυνατό.

5. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την λειτουργία της Κιβωτού; Η οικονομική κρίση δεν έχει μειώσει την προσφορά εκ μέρους των εθελοντών, ωστόσο έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και έχουν την ανάγκη της Κιβωτού.

6. Πιστεύετε ότι το ίδρυμα προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη; Υπάρχουν παιδοψυχολόγοι εθελοντές που στηρίζουν τα παιδιά .Γενικά τα παιδιά που φιλοξενούνται νιώθουν αδελφωμένα μέσα από τα κοινά τους προβλήματα..Καλλιεργείται επίσης έντονα το αίσθημα της πολυεθνικότητας και της αποδοχής καθώς η θρησκεία και άλλα ζητήματα κουλτούρας δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην ανθρώπινη επαφή.

Σελίδα 8

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

1


υ

7. Υπήρξε αναγνώριση του έργου σας και θεσμική υποστήριξη από το Κράτος και την Εκκλησία;

Η πολιτεία έχει αναγνωρίσει το έργο που γίνεται στην Κιβωτό με βραβεία και τιμές αλλά ουσιαστική βοήθεια δεν παρέχεται καθώς φορολογούνται και οι δωρεές προς το ίδρυμα. Ο χώρος υπάρχει χάρη στις οικονομίες ιδιωτών αλλά και σε ένα μαραθώνιο της ΕΡΤ.

8. Υπάρχουν στιγμές που νοιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις ψυχικές ανάγκες των παιδιών; Η προσφορά εκ μέρους των εθελοντών είναι δεδομένη ωστόσο υπάρχουν και στιγμές που αισθανόμαστε πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε περισσότερο. Πάντα προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των παιδιών και βρίσκουμε λύσεις μέσα από την συνεργασία. 9.Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το έργο που γίνεται στην Κιβωτό; Οι δωρεές είναι απαραίτητες για την κάλυψη αναγκών σίτισης και ρουχισμού ενώ μέσα από τους γιατρούς, τους νομικούς και τους καθηγητές και τους εθελοντές που βρίσκονται στην Κιβωτό η προσφορά είναι κάτι που τα παιδιά βιώνουν καθημερινά. Ο σκοπός είναι να βγουν στην κοινωνία ως χρήσιμοι πολίτες και, με την σειρά τους, να προσφέρουν.

10. Αν θα μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο ίδρυμα, τι θα ήταν αυτό; Ευχή μας είναι να μπορέσει η Κιβωτός να ενισχυθεί και να μεγαλώσει ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες όλων των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. 11. Πόσο μεγάλη είναι η εθελοντική προσφορά, και κατά πόσο συνεισφέρει στο ίδρυμα; Εμείς εδώ πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να δίνουμε ανθρωπιά και αυτό κάνουν οι περίπου 500 εθελοντές και 1500 εξωτερικοί συνεργάτες της Κιβωτού. Ο εθελοντισμός δεν πηγάζει ούτε από υποχρέωση ούτε από καταναγκασμό. Στηρίζεται απλώς και μόνο στην επιθυμία που έχει το άτομο να προσφέρει. Πολλοί από τους εθελοντές έχουν βιώσει κάτι τραυματικό και μέσα από τον εθελοντισμό βρίσκουν γαλήνη, ηρεμία, βρίσκουν ότι μετράει η ζωή τους, ότι προσφέρουν, ότι αλλάζουν τη ζωή τους σε κάτι. Με τη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκε η Κιβωτός του Κόσμου. Μια Οργάνωση με στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους".

Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η : Π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ α γ ι α τ η ν Κ ι β ω τ ό κ α ι τ ι ς δ υν α τ ό τ η τ ε ς ε ν ί σ χ υσ η ς τ ω ν σ κ ο π ώ ν τ η ς σ τ ο w w w . k i v o t o s t o uk o s m o u. o r g κ α ι σ τ α τ η λ έ φ ω ν α 2 1 0 5 1 4 1 9 3 5 κ α ι 2 1 0 5 1 4 1 9 5 3 Γράψα Θεοδώρα, Θερμού Θεοδώρα, Μαρούλη Μαρία, Μπαλάση Ζήνα, Μπαλάση Νίκη, Φίλη Στασινή

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Σελίδα 9


Η Χορωδία του Σχολείου

Η χορωδία του σχολείου μας, γίνεται κάθε Τετάρτη, μετά το τέλος των μαθημάτων στην αίθουσα μουσικής του σχολείου μας. Μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν και όσοι μπορούν. Ο καθένας αναλαμβάνει έναν ρόλο στην χορωδία, κάποιοι παίζουν τα μουσικά όργανα και οι άλλοι τραγουδάνε. Τη διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει η κυρία της μουσικής μας, Αδαμοπούλου Αικατερίνη. Μέχρι στιγμής, τα όργανα που υπάρχουν είναι η φλογέρα, η κιθάρα και το αρμόνιο. Τα άτομα που τραγουδάνε, είναι περίπου 30. Η χορωδία κάθε φορά προετοιμάζει τραγούδια για τις σχολικές εορτές και παραστάσεις. Η κυρία Αδαμοπούλου, μας έχει μάθει πολλά πράγματα μέχρι τώρα και πιστεύω πως έχουμε βελτιωθεί σε έναν πολύ υψηλό βαθμό. Έτσι, νομίζω ότι η παράσταση που ετοιμάσαμε για την 25η Μαρτίου ήταν καλύτερη σε σχέση με άλλες που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Κώτσης Αιμίλιος

Ελένη

Αν και το θέατρο στην πραγματικότητα ήταν μικρό, δεν στάθηκε εμπόδιο στους ηθοποιούς για να μην δείξουν το ταλέντο τους. Όλοι οι ηθοποιοί κατάφεραν όχι μόνο να ενσαρκώσουν σωστά τους ρόλους τους αλλά και να μεταδώσουν στον μέσο θεατή την μεγαλοπρέπεια της τραγωδίας του Ευριπίδη, όπως επίσης και να δείξουν το διδακτικό «Πρόσωπο» αυτής της τραγωδίας. Αν και το θεατρικό αυτό έργο αποτελούσε ένα απο τα αριστουργήματα του Ευριπίδη, οι ηθοποιοί, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη βέβαια, κατάφεραν να υιοθετήσουν και κάποια πολύ μικρά στοιχεία κωμωδίας χωρίς να καταστρέφουν την μεγαλοπρέπεια του έργου με αποτέλεσμα να αφήνει στον θεάτη μια όμορφη εντύπωση. Είναι μια καλοπροσεγμένη θεατρική παράσταση που κάθε παιδί θα έπρεπε να δεί.

Σχολικό Αποκριάτικο Πάρτυ

Διονυσάτος Σπύρος

Το φετινό αποκριάτικο πάρτι έγινε στις 24-2-12. Δυστυχώς κάναμε τρεις ώρες μάθημα αλλά οι υπόλοιπες ώρες κύλησαν ευχάριστα μπορώ να πω. Όλοι ξεσάλωσαν. Όχι μόνο οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι και όταν λέμε οι μεγάλοι εννοούμε τους αγαπητούς μααας καθηγητές στους οποίους φαίνετε ότι τους άρεσαν πολύ οι μουσικές επιλογές. Σε αυτό το σημείο ας ευχαριστήσουμε τους αγαπητούς μας DJ(Παναγιώτη Ανταλή, Χρήστο Διαμάντη και Χαράλαμπο Θεοχαρόπουλο ) οι οποίοι διάλεξαν πολλά είδη μουσικής που μας ευχαρίστησαν όλους. Ξεκίνησαν με ξένες επιτυχίες που άρεσαν στους περισσότερους, έπειτα άρχισαν τα τσιφτετέλια. Εκεί πλέον το κέφι κορυφώθηκε και τα θρανία αναστέναξαν. Όταν όμως περάσαμε στο twist και στο rock n‛ roll οι καθηγητές μααας κατέπληξαν με τις χορευτικές τους ικανότητες. Ψυχή της εκδήλωσης στάθηκε ο κύριος Ερμίδης, του οποίου φαίνεται πως του άρεσε πολύ το όλο σκηνικό και μας έκανε να διασκεδάσουμε. Εντύπωση έκαναν και οι αποκριάτικες μεταμφιέσεις των παιδιών. Η αίθουσα γέμισε με χαριτωμένες γάτες και κουνελάκια, «νυσταγμένες» πυτζαμοφορούσες, Ντίβες και λεφτάδες, την Μέρκελ και την Σούπερ Γούμαν, φαντάσματα και σκελετούς. Ελπίζουμε και του χρόνου να επαναλάβουμε αυτό το συναρπαστικό πάρτυ… Κοντογιαννάτου Νεφέλη Λιάκη Καλλιόπη

Σελίδα 10

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

1


υ

1. Τι σου αρέσει στο σχολείο και τι όχι; α) Δεν μ‛ αρέσουν οι τοίχοι του σχολείου, φαίνονται απαίσιοι, και μ‛ άρεσε η μουσική που ακούγαμε στα διαλείμματα. β) Μου αρέσει που βλέπω τους/τις φίλους/φίλες μου και δεν μου αρέσουν οι ασκήσεις για το σπίτι. γ) Μου αρέσει που βρίσκομαι με τις φίλες μου και περνάμε καλά .Δεν μου αρέσει…δεν ξέρω! δ) Χαίρομαι και μ‛ αρέσει που κάθομαι με τους φίλους μου και τις φίλες μου και δεν μ‛ αρέσει να κάνω συγκεκριμένα μαθήματα (Ιστορία, Γεωγραφία ). ε) Βλέπω τους/τις φίλους/φίλες μου (μ‛ αρέσει), ενώ δεν μου αρέσει καθόλου που μας δίνουν χαρτάκι κάθε φορά για να φύγουμε πιο νωρίς. 2. Τι θα του άλλαζες; α) Τους τοίχους. Θα έβαφα και τις τάξεις και τα θρανία. β) Τίποτα. γ) Το βάψιμο. δ) Θα είχαμε λιγότερες μέρες μάθημα και με netbooks . ε) Θα κάναμε μάθημα με netbooks.

Η Φωνή των Μαθητών

3. Ποιά πιστεύεις πως είναι η πιο δύσκολη ώρα της ημέρας και γιατί; α) Η τελευταία ώρα γιατί βαριόμαστε και είμαστε κουρασμένοι από τις προηγούμενες ώρες… β) Η έβδομη. Βαριέμαι αφάνταστα. γ) Οι ώρες που έχουμε φιλολογικά μαθήματα. δ) Η ώρα των Μαθηματικών γιατί πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος γιατί με ένα μόνο λάθος, πάει όλη η άσκηση. ε) Η πρώτη γιατί κοιμάμαι όρθια και η τελευταία γιατί είμαι κουρασμένη. 4. Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα και ποιο πιστεύεις ότι είναι το πιο δύσκολο; α) Αγαπημένο: Αρχαία. Δυσκολότερο: Γεωγραφία. β) Αγαπημένο: Γυμναστική. Δυσκολότερο: Αρχαία. γ) Αγαπημένο: Βιολογία. Δυσκολότερο: Μαθηματικά. δ) Αγαπημένο: Ιστορία. Δυσκολότερο: Αρχαία. ε) Αγαπημένο: Γυμναστική. Δυσκολότερο: Ιστορία, Γεωγραφία .

5. Είσαι ικανοποιημένος από τους βαθμούς του τριμήνου σου; Εάν όχι, τι θα άλλαζες; α) Είμαι, αλλά πιστεύω ότι από κάποιους αδικήθηκα. β) Είμαι πολύ, αλλά θα άλλαζα το 16 της Γυμναστικής. γ) Ναι. δ) Όχι, γιατί ξέρω τις ικανότητές μου και μπορώ πιο υψηλούς π.χ. Καλλιτεχνικά από 14, 1516 ε) Ναι. 6. Πόση ώρα αφιερώνεις στο διάβασμα καθημερινά; α) Δύο, αν έχουμε διαγώνισμα, τρείς. β) Ανάλογα, 2 αν έχουμε πολλά, 1 αν έχουμε λίγα. γ) Μισή ώρα. δ) Σαράντα πέντε λεπτά.

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Βήχου Χριστιάνα Ευσταθίου Σοφία Καπόλου Χαρά

Σελίδα 11


Η Δύσκολη περίοδος της Εφηβείας ...

Η εφηβεία κατά εμέ είναι η δυσκολότερη περίοδος της ζωής μας. Είναι μια εποχή που ξεκινά περίπου απ΄τα 12 μας χρόνια και συνήθως τελειώνει κοντά στα 19. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο γιατί σε πολλά παιδιά η εφηβεία αρχίζει αργότερα και τελειώνει αργότερα. Αυτό όμως που την κάνει ιδιαίτερα δύσκολη είναι οι αλλαγές στο σώμα και στην συμπεριφορά μας. Η πρώτη ένδειξη είναι η σύγκρουση με όλους. Αρχικά με τους γονείς μας. Πολλές φορές οι γονείς προσπαθούν να <εμποδίσουν> τα παιδιά τους απ΄το να περάσουν στη εφηβεία. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί πολύ μεγάλες εντάσεις και συγκρούσεις μες στην οικογένεια που κάνουν τον έφηβο να βλέπει τους γονείς ως εχθρούς του. Αυτό κάθε άλλο παρά βοηθά τα παιδιά να μπουν ομαλά στην εφηβεία τους. Η μεγαλύτερη όμως σύγκρουση του εφήβου είναι με τον ίδιο του τον εαυτό. Ο έφηβος αρχίζει και βρίσκει πολλά αρνητικά πάνω του, ενώ έχει πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο έφηβος παρ΄όλο που εξωτερικά φαίνεται δυνατός και έτοιμος να σταθεί ολομόναχος και στα δυο του πόδια, εσωτερικά είναι ευάλωτος και μόνος. Νιώθει ότι δε μπορεί να στηριχθεί πουθενά και σε αρκετές περιπτώσεις, δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της ίδιας του της ύπαρξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να κλείνεται στον εαυτό του και να αποξενώνεται σιγά-σιγά απ΄τον κοινωνικό του περίγυρο. Οι ανασφάλειες λοιπόν του εφήβου πολλές φορές τον εξωθούν σε ενέργειες οι οποίες είναι επιβλαβείς για εκείνον. για παράδειγμα τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια πολλές φορές νομίζοντας ότι έχουν παραπάνω κιλά, μειώνουν δραματικά την ποσότητα του φαγητού που τρώνε πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να χάσουν κιλά. Έτσι όμως το μόνο που χάνουν είναι μυϊκός ιστός και αρχίζουν να έχουν μεγάλη έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Με τον τρόπο αυτό γίνονται επιρρεπείς στις ασθένειες ή και ακόμη χειρότερα μπορεί να πάθουν νευρική ανορεξία. Επίσης οι ανασφάλειες που νιώθουμε πολλές φορές μας κάνουν να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Για το λόγο αυτό θέλουμε να δείξουμε μεγαλύτεροι απ΄ότι είμαστε. Για παράδειγμα, πολλά αγόρια ξυρίζονται χωρίς να το χρειάζονται, ενώ πάρα πολλά κορίτσια <βάφονται>. Τις πράξεις αυτές δεν τις επικροτώ, γιατί πιστεύω ότι χάνεται η παιδική αγνότητα.

Σελίδα 12

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

1


υ

Stress

Το stress είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων των ανθρώπων… Δεν είναι όμως πάστα κακό,διότι μας κινητοποιεί,δηλαδή μας προϊδοποιεί για τους κινδύνους,μας βοηθά να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο…Μπορεί όμως κάποια στιγμή να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη λειτουργικότητα μας,την υγεία μας αλλά και για την αισθητική μας εμφάνιση… Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον άνθρωπο και την ψυχολογία του: • Φύλο • Ηλικία • Φυλή • Οικονομική Κατάσταση • Ποιότητα Ζωής • Ύπαρξη Κοινωνικής Υποστήριξης • Ποιότητα Της Φροντίδας Κατά Την Παιδική Ηλικία

Διονυσάτος Σπύρος

Κάποιος επίσης μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί μπήκε στην εφηβεία απ΄τις αλλαγές πάνω του. Στα αγόρια βαθαίνει η φωνή, τα κορίτσια αρχίζουν να γίνονται κοπέλες κτλ. Όλα όμως τα παιδιά που έχουν ωριμάσει εσωτερικά αποκτούν ακμή, δηλαδή σπυράκια. Αυτό κάνει τα άτομα να μοιάζουν λιγότερα ελκυστικά και ανησυχεί πολλούς εφήβους. Μέχρι τώρα αναφέρθηκα κυρίως στα προβλήματα της εφηβείας. Υπάρχει κάτι όμως το οποίο τα <επικαλύπτει> όλα αυτά. Είναι ένα συναίσθημα που δίνει στους νέους ανθρώπους φτερά. Όσα παιδιά στις ηλικίες γυμνασίου και λυκείου έχουν ωριμάσει αρκετά, μπορούν πλέον να αναζητήσουν το άλλο τους μισό. Η αίσθηση του να είναι ένας νεαρός ή μια νεαρή ερωτευμένος ή ερωτευμένη, πραγματικά μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό τους. Η αίσθηση αυτή βασικά οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών καθώς και στο γεγονός ότι τα άτομα που βρίσκονται στην ηλικία αυτή θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Ιδιαίτερα όταν ένας έφηβος κάνει την πρώτη του σχέση, πραγματικά μπορεί να ξεχάσει όλες τις έγνοιες και τα άγχη του.

Θα ήθελα να κλείσω δίνοντας μια συμβουλή: Κ α ν ε ί ς δ ε ν π ρ έ π ε ι ν α π ε ρ ν ά τ η ν ε φ η β ι κ ή π ε ρ ί ο δ ο ο λ ο μό ν α χ ο ς . Π ρ έ π ε ι ν α τ η ν π ε ρ ν ά με ΟΛ ΟΙ Μ Α ΖΙ! ! ! Μαρούλης Μάριος

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Σελίδα 13


ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κινηματογράφ

ος

THE HUNGER GAMES

Σκηνοθεσία: Γκάρι Ρος Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Ιζαμπέλ Φέρμαν, Λίαμ Χέμσγουορθ, Λένι Κράβιτζ, Στάνλεϊ Τούτσι, Γούντι Χάρελσον Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Διάρκεια: 120' Από τα ερείπια ενός μέρους που κάποτε ήταν γνωστό ως Βόρεια Αμερική έχει αναδυθεί το έθνος της Πάνεμ, μια λαμπερή Κάπιτολ που περιβάλλεται από δώδεκα απομακρυσμένες επαρχίες. Η Κάπιτολ είναι σκληρή και αμείλικτη και κρατά τις επαρχίες υπό τον έλεγχό της αναγκάζοντάς τις να στέλνουν από ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας από δώδεκα μέχρι δεκαοχτώ για να συμμετάσχουν στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, έναν αγώνα θανάτου που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση. Για την δεκαεξάχρονη Κάτνις Έβερντιν, που ζει μόνη μαζί με τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή της, η απόφαση της να πάρει εθελοντικά τη θέση της αδερφής της στους Αγώνες δεν διαφέρει και πολύ από μια θανατική ποινή. Όμως η Κάτνις έχει φτάσει κι άλλη φορά κοντά στο θάνατο -και η επιβίωση είναι δεύτερη φύση για εκείνη. Χωρίς να το επιδιώκει πραγματικά, διεκδικεί σοβαρά τη νίκη. Αλλά για να νικήσει, θα πρέπει να αρχίσει να κάνει επιλογές που φέρνουν σε σύγκρουση την επιβίωση με την ανθρωπιά και την αγάπη με τον έρωτα. SAFE HOUSE

Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Εσπινόζα Πρωταγωνιστούν: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ράιαν Ρέινολντς, Βέρα Φαρμίγκα Κατηγορία: Δράσης Διάρκεια: 115 Στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του ο Σουηδός Ντάνιελ Εσπινόζα (Easy Money) σκηνοθετεί τον βραβευμένο με Όσκαρ Ντένζελ Ουάσινγκτον και τον Ράιαν Ρέινολντς σε μια καταιγιστική περιπέτεια δράσης σε σενάριο του Ντέιβιντ Γκούγκενχαϊμ. Ένας νεαρός πράκτορας της CIA πρέπει να μεταφέρει έναν επικίνδυνο εγκληματία, πρώην πράκτορα της CIA σε άλλον ασφαλή προορισμό έπειτα από επίθεση που δέχονται στο κρησφύγετο όπου αρχικά βρίσκονταν… και η ανταλλαγή πυρών και οι καταδιώξεις που ακολουθούν είναι απλώς ασύλληπτες! Πουλοπούλου Διονυσία

Σελίδα 14

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

1


υ

Μόδα

Σε γήινους τόνους!

Μόδα για όλα τα teen s Και ποια teens; Τα teens του 10ου

Πρωϊνή γυμναστική

boyfriend!

Σοφιστικέ εμφάνιση!

Έξυπνο στυλ!

Α υτ ά ε ί ν α ι κ α ι σ ε ό π ο ι ο ν α ρ έ σ ο υν γ ι α τ ο υς ά λ λ ο υς .... δ ε θ α μπ ο ρ έ σ ο υν ! ! Κοντογιαννάτου Νεφέλη Λιάκη Καλλιόπη 1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Σελίδα 15


Μουσική Έλβις Πρίσλεϊ

ΦΑΚΕΛΟΣ:

Ο Έλβις Άρον Πρίσλεϊ γεννήθηκε στοΤουπέλο του Μισισίπι. Γνωστός και με το προσωνύμιο "Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ" και "Βασιλιάς" "The King", ήταν τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός ενώ θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών. Ξεκίνησε τραγουδώντας μουσική rockabilly για την εταιρεία Sun Studios, με πολλά κομμάτια ρυθμικής μπλουζ, gospel και Κάντρι, ενώ ο συνδυασμός όλων αυτών των οδήγησε προς την καθαρή μουσική Ροκ εν Ρολ. Επιτυχία γνώρισε όμως και με μπαλάντες αλλά και με κομμάτια κάντρι (Κάντρι), μπλουζ, ποπ φολκ, αγγίζοντας κάποιες στιγμές ακόμη και τη τζαζ. Μπορούσε να ερμηνεύσει πολλά είδη μουσικής, πάντα με την ίδια επιτυχία, χάρη στην ευέλικτη φωνή του. Ο Έλβις Πρίσλεϊ κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα, περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές. Εκτός αυτών, τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Γκράμι, εκ των οποίων 3 φορές ήταν νικητής. Στην ηλικία των 36 ετών τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της καριέρας του. Εκτός από την καριέρα του στη μουσική, ο Πρίσλεϊ εμφανίστηκε και σε 33 κινηματογραφικές ταινίες. Αν και δεν είχαν κριτική επιτυχία, ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες. Ακόμη, ιστορικές έχουν μείνει οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του και τα ειδικά αφιερώματα. Πέθανε πρόωρα το 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλα αυτά, μετά το θάνατο του, υπήρξε σύγχυση, ακόμη και φημολογία πως ο Πρίσλεϊ ζει έως και σήμερα.

Elvis Presley

'Ελβις Πρίσλεϊ Γέννηση 8 Ιανουαρίου 1935 Τουπέλο, Μισισιπής. Θάνατος 16 Αυγούστου 1977 (42 ετών), Μέμφις, Τενεσί. Εθνικότητα: Αμερικανική

Μπουγιούκος Άρης Σελίδα 16

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

1


υ

Are you lonesome tonight? - Elvis Presley Αυθεντικοί στίχοι και στίχοι σε μετάφραση

Νιώθεις μοναξιά απόψε; Are you lonesome tonight? Σου λείπω απόψε; Do you miss me tonight? Λυπάσαι που χωρίσαμε; Are you sorry we drifted apart? Does your memory stray to a brighter sunny Έχει μείνει η μνήμη σου σε μια φωτεινή και λαμπερή ημέρα. day? Όταν σε φίλησα και σε είπα αγάπη μου; When I kissed you and called you sweetheart? Do the chairs in your parlor seem empty and bare? Do you gaze at your doorstep and picture me there? Is your heart filled with pain? Shall I come back again? Tell me dear, are you lonesome tonight I wonder if you're lonesome tonight You know someone said that the world's a stage And each must play a part Fate had me playing in love with you as my sweet heart

Act one was when we met, I loved you at first glance You read your line so cleverly and never missed a cue Then came act two, you seemed to change, you acted strange And why? I've never known

Honey, you lied when you said you loved me And I had no cause to doubt you But I'd rather go on hearing your lies Than I go on living without you Now the stage is bare and I'm standing there With emptiness all around And if you won't come back to me Then they can bring the curtain down

Is your heart filled with pain? Shall I come back again? Tell me dear, are you lonesome tonight

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Μοιάζουν άδειες οι καρέκλες σου και μόνες;

Κοιτάς στο κατώφλι σου και με φαντάζεσαι εκεί;

Είναι η καρδιά σου γεμάτη πόνο; Να γυρίσω πάλι πίσω; Πες μου αγαπημένη, νιώθεις μοναξιά απόψε;

Αναρωτιέμαι αν νιώθεις μοναξιά απόψε. Ξέρεις κάποιος είπε οτι ο κόσμος είναι μια σκηνή,

και ο καθένας μας πρέπει να παίξει ένα ρόλο. Η μοίρα μου επιφύλαξε να παίξω το ρόλο της αγάπης σου. Η πρώτη πράξη ήταν όταν συναντηθήκαμε και σε ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Είπες τα λόγια σου τόσο γλυκά, και ποτέ δεν έχασες το νόημα. Μετά ήρθε η δεύτερη πράξη και φάνηκε να αλλάζεις και να παίζεις περίεργα. Και δεν θα μάθω ποτέ το γιατί. Γλυκιά μου, είπες ψέματα όταν είπες ότι με αγαπάς. Και εγώ δεν είχα λόγο να σε αμφισβητήσω. Αλλά θα προτιμούσα να συνεχίσω με τα ψέματα σου, παρά να ζήσω χωρίς εσένα. Τώρα η σκηνή είναι άδεια και εγώ στέκομαι εκεί, με το κενό ολόγυρά μου. Και αν δε γυρίσεις πάλι πίσω σε εμένα, τότε καντους να ρίξουν την αυλαία.

Είναι η καρδιά σου γεμάτη πόνο; Να γυρίσω πάλι πίσω; Πες μου αγαπημέενη, νιώθεις μοναξιά απόψε;

Σελίδα 17


Αθλητικά Ο ορισμος "Derby" προέρχεται από την Αγγλία. Πολλοί είναι της άποψης ότι πρόκειται για τον αγώνα ανάμεσα σε δυο πολύ μεγάλες ομάδες, και έχει το χαρακτήρα του αμφιρροπου ματς. Έτσι βέβαια έχει καταντήσει να λέγεται σήμερα, και είναι γενικώς αποδεκτό. Όμως, για την ακρίβεια, derby στην Αγγλία σημαίνει "ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα σε ομάδες που προέρχονται από την ιδία πόλη". Στην χωρά μας διατηρείται σε κάποιες περιοχές, κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Αλλά ας τα δούμε πιο αναλυτικά σε αυτό το μικρό αφιέρωμα. - Ντέρμπι υπό την έννοια του El Classico

Για την χώρα μας ασφαλώς και είναι το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ. Αγώνας που όλοι οι έλληνες περιμένουν. Το κόκκινο με το πράσινο. Η ομάδα του Πειραιά εναντίον της ομάδας των Αθηνών. Εξ ορισμού δεν είναι ντέρμπι της ίδιας πόλης, αλλά των δύο, κατά γενική ομολόγα, μεγαλυτέρων ομάδων της χώρας. Αν και πλέον στη σημερινή εποχή, έχουμε φτάσει να λέμε αγώνες "ντέρμπι" αυτούς που ανοίγουν οι περισσότερες μύτες και πέφτουν τα περισσότερα μπουκάλια. Κώστας Δημήτρης

Λαϊκές Παρο ιμίες

«Σαν το σκύλο με την Γάτα» «Δουλεύω σαν το σκυλί» «Είναι πονηρός σαν αλεπού» «100 η αλεπού 101 τα αλεπουδάκια» «Όποιος έχει την μύγα, μυγιάζεται» «Σκυλίσια ζωή» «Μόνος σαν το σκυλί στ‛ αμπέλι» «Κάλιο 5 και στο χέρι πάρα 10 και καρτέρι» «Καλύτερα 1 ώρας ελεύθερης ζωής παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

Βασιλοπούλου Αποστολία

Σελίδα 18

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου


SUDOKU 3

SUDOKU 1

Ποίηση

SUDOKU 2

10 το καλό. Πρώτο στην ενημέρωση, πρώτο στο σχολειό, πρώτο και μέσα στο χαμό.

10 το καλό, και στα χαρτιά είναι προ, και μέσα στα μαθήματα είναι και προχώ, πάει μες στο μπούγιο και γίνεται τρελό.

Διονυσάτος Σπύρος

Λύσεις σπαζοκεφαλιών ... ΜΗΝ ΚΡΥΦΟΚΟΙΤΑΣ!!

10 το καλό, τα παιδιά μέσα σ‛αυτό, είναι πολύ γιο.

10 το καλό, το γουστάρουν όλοι, αυτά έχω μόνο να σας πω, γιατί είμαι και θεός. Είμαι πολύ γιο, κατσαρίδα με μαγιό.

SUDOKU 1

SUDOKU 2

SUDOKU 3

υ

ς Σπαζοκεφαλιέ

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Κυριακόπουλος Νίκος Κώστας Δημήτρης

Σελίδα 19


ΚΑΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!

Ραντεβού το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Σελίδα 20

1ο Τεύχος Εφημερίδας 10ου Γυμνασίου Ιλίου

Teuxos 1, 2012  

Efimerida 10ou gymnasiou Iliou

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you