Page 1

Google Sketch up (1) ! Google Sketch up is een programma waarin kinderen op een heel intuïtieve, gemakkelijke manier ruimtefiguren kunnen creëren. Even geen geknoei meer met lat en potlood. De kinderen ondervinden het plezier van het creëren en vergroten zienderogen hun ruimtelijk inzicht. Echt een aanrader! Google Sketch up kan je gratis downloaden op de volgende website: http://sketchup.google.com/intl/nl/index.html Klik op “Google Sketch up downloaden” en volg de stapjes. Op deze pagina kan je links op “training” klikken. Daar vind je heel veel filmpjes met uitleg. Eens gedownload en geopend krijg je dit te zien. Het ventje dient als eerste referentie in de 3D omgeving.

Dit is de toolbar. Hier staan de belangrijkste “tools” die je nodig hebt om te werken met Google Sketch up. Even overlopen. In volgorde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

Pijltje om een object te selecteren Tekenpotlood Vierkant tekenen Cirkel tekenen Gebogen lijn tekenen Nog niet van toepassing Gum Meetlat Verfpotje Duwen en trekken Verplaatsen Draaien Verschuiving Beeld draaien Alles verschuiven Zoom Alles zoom Huidige weergave ophalen


In dit eerste stappenplan beperken we ons tot de meest essentiele “tools”.

Klik eens op dit symbool. Ga met de cursor naar het tekenvlak en sleep met de muis terwijl je de linkermuisknop ingedrukt houdt.

Deze knop zal je heel gouw nodig hebben. Hiermee kan je het hele tekenvlak verschuiven. Probeer maar eens.

Als je met de linkermuisknop ingedrukt sleept zal je merken dat je de vierhoek volgens de drie assen kan tekenen: blauw, groen en rood. Logisch, aangezien je momenteel een platte figuur maakt. Eens je de linkermuisknop loslaat wordt de figuur geplaatst.

Druk eens op dit symbool. Teken een cirkel in je vierhoek. Ook deze cirkel kan je volgens de blauwe, groen of rode as tekenen. Plaats hem mooi in jouw vierhoek.

Druk hierop. Dit is de knop waarmee je kan “duwen en trekken”. Als je nu met de cursor over jouw ontwerp gaat merk je dat bepaalde delen gevuld worden met puntjes. Eens je ervan weggaat verdwijnen deze puntjes ook. Een vlak dat gevuld is met puntjes is een geactiveerd vlak. Dit betekent dat je het kan “duwen of trekken”.


Nu wordt het interessant. Als je merkt dat een bepaald deel is geactiveerd (gevuld met puntjes), hou dan de linkermuisknop ingedrukt en sleep. Je creëert een ruimtefiguur. Je duwt of trekt het platte vlak tot een ruimtefiguur. Probeer het eens uit. De afbeelding onderaan hoeft niet overeen te stemmen met die van jou. Ook de creaties van de kinderen zullen heel verschillend zijn. Voorlopig is dit ook helemaal niet erg aangezien ze in deze experimentele fase vooral het programma zelf ontdekken en op een leuke manier hun ruimtelijk inzicht vergroten.

els circ n f o a n oeke deze d l. h r e t oo ’ vi r om latte tefiguu e juiste p ’ d m og je n eze rui en met n a k Nu en op d r te duw n o teke euw do r. i opn eer maa Prob

In of uit zoomen doe je ook door met het wieltje van de muis te draaien.

Aan de hand van deze knop kan je de ruimtefiguur in alle richtingen draaien.

Laat de kinderen met de tot hiertoe behandelde “tools” experimenteren. Bewonder samen de creaties van de kinderen. Als je ondertussen een beamer gebruikt kan je de instructies klassikaal geven. Filmpjes met uitleg (engels): http://sketchup.google.com/intl/nl/training/videos/new_to_gsu.html

Google sketch up 1  

Uitleg over google sketch up.