Page 1

Lobietse Kermis 2011 Bij Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht. Voorgeschiedenis. In het jaar 1998 - tijdens het 350-jarige jubileum van Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht - was Ben samen met zijn broers Jos en Bert en Frank Verhey kandidaat voor het Koningschieten. Zijn broer Jos - de huidige President van het Schuttersgilde - schoot de vogel er toen af en hij heeft toen samen met Ans, zijn hofhouding, de Senaat, de Officieren en de schutters en hun dames een onvergetelijke kermis gevierd. Voorbereiding. Ben geeft tijdens de vorige kermis aan, dat hij in 2011 ECHT Koning zal gaan schieten. Hij heeft dat in het verleden wel vaker gezegd met een biertje op. Ans en Ben zijn in 2011 30 jaar getrouwd en de kinderen kunnen er dan allemaal bij zijn. Rond Pasen zijn we met de voorbereiding begonnen. Ben stelde zijn troon samen. Zijn gezin met aanhang en de kermistafel als vaste kern van de Hofhouding; op zondag aangevuld met broers en zus en de schoonfamilie in spe, op maandag met "de Kade" en op dinsdag met het bestuur van Sectie Sjaak en de Brassbende. Zondag 15 mei is de hele troon op de Residentie uitgenodigd om voor zover nodig kennis te maken, voor uitleg over het kermisprogramma en om te zien, dat het schieten op een vogel niet mee valt. Op 20 mei 2011 zijn Bram en Marloes met een zeer mooi feest bij huize Lamers getrouwd. Een dergelijk feest vereist nogal wat organisatie. Ben wil alles zo goed mogelijk doen, dus de bruiloft heeft terecht even voorrang boven zijn mogelijke Koningschap. Pas na de 20e gaat Ben beseffen, dat het ernst wordt. Nog 2 weken en dan is het zover. Het vervoer wordt geregeld, het eten op de verschillende dagen, lange jurken en smokings en de locatie voor het afhalen van het Koningspaar en de Hofhouding wordt “Het Trefpunt� bij dokter Hein Janssens. De jaarlijkse Algemene ledenvergadering van Sectie Sjaak op 29 juni en van schuttersgilde Eendracht Maakt Macht op 2 juni - Hemelvaartsdag - zijn een goede warming up naar de Lobietse Kermis 2011. Het dauwtrappen van de kermistafel naar het vanwege restauratie gesloten Fort Pannerden is goed voor de teambuilding.

Op vrijdag en zaterdag voor de kermis wordt huize Lamers omgetoverd in een prachtige Koninklijke Residentie. Familie en vrienden doen er alles aan om er een prachtig feest van te maken. Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

1

24 juni 2011


Lobietse Kermis 2011. Zaterdag 4 juni. Het Koningspaar van 2010 Ed en Marijke Tonissen en hun hofhouding openen de Kermis met een zeer warme (28 graden), zeer druk bezochte en zeer feestelijke avond. Voor Ben en Ans is er dan nog veel werk aan het thuisfront, maar het moment van de waarheid komt steeds dichterbij. Zondag 5 juni. Samen met de Senaat en de Officieren van E.M.M. en Excelsior, het Koningspaar van Excelsior – Herman en Marian Rutten – en vele andere bezoekers wonen Ed en Marijke de Schuttersmis bij. Om 12:00 uur begint de Sacramentsprocessie, zoals gebruikelijk onder een droge hemel.

Aan het einde van de processie in de kerk steken Ben, Ans en Anne-Roos een kaarsje op voor het welslagen van hun missie. Na de processie verzamelen alle betrokkenen zich op het terras achter het Gildehuis om gezamenlijk deze spannende uren door te brengen. Het zonnetje begint te schijnen en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Om 14:30 uur worden de beide Koningskandidaten Theo Timmermans en Ben Lamers door de President Jos Lamers naar boven geroepen. Hier wordt geloot wie er met het schieten mag beginnen. Zoals het een echte gentleman betaamt, laat Ben de eer aan Theo. Met vele belangstellenden en onder begeleiding van de Perfect Showband gaan beiden naar beneden. Hier lost Theo Timmermans om 14:46 uur het eerste schot. Het wordt een zeer spannende strijd. Soms lijkt Theo, dan weer Ben aan de winnende hand.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

2

24 juni 2011


Harrie van Megen verzamelt intussen de boterbloemen voor het geweer, waarmee de Koning samen met zijn Koningin straks het Gildehuis binnenkomt. Er staan zeker 200 toeschouwers beneden en nog eens tientallen op het balkon.

Om 15:05 weet Joke Schopman in Tolkamer zeker dat Ben de nieuwe Koning van Eendracht Maakt Macht is. Het zeer uitbundige gejuich dat ze hoort, kan alleen maar afkomstig zijn van de familie Lamers en aanhang. Daarna hoort ze pas de 3 knallen van de kattenkoppen. De emotie die het winnende schot - nummer 52 - van Ben losmaakt, is moeilijk te beschrijven. Iedereen schreeuwt het uit, iedereen vliegt iedereen om de nek en zoent elkaar, slaat elkaar op de schouder………….

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

3

24 juni 2011


Hier deden Ben en Ans het voor......

Bram en Marloes, Dirk en Karin, Jop en Sharon en Anne-Roos en Koen zijn geweldig trots en blij en dat mag nu natuurlijk ook. De gehele voorbereiding is niet voor niets geweest. De blijdschap geldt natuurlijk ook voor de vrienden, de familie, de diverse schoonfamilies en andere leden van de Hofhouding. Ik sta zoals het hoort naast de nieuwe Koningin en breng haar naar Ben. De anderen vinden de weg zelf. Soms zegt een foto meer dan woorden. Ben krijgt voor het eerst het Koningszilver om. Hij wordt samen met Ans door de Zilvercommissie, Officieren en een heleboel schutters en hun dames naar het Gildehuis gebracht. Daar wordt het Koningspaar door de President Jos Lamers verwelkomd. Vervolgens spreekt Ben ook namens Ans trots en geëmotioneerd de aanwezigen toe. Hierna worden zij door velen gefeliciteerd met het Koningschap. Lobietse Kermis 2011 kan niet meer stuk………. Eten. Na het middagprogramma komen de meeste leden van de hofhouding naar de Residentie om te genieten van de door Ben en Ans aangeboden maaltijd. Iedereen is blij en vol verwachting over wat komen gaat. Ook Pa en Ma Jansen zijn daar om Ben, Ans en de kinderen te feliciteren. Met z’n allen genieten we van een heerlijke maaltijd.

Na het eten moet iedereen weer snel naar huis om zich te verfrissen en om voor de eerste maal de smoking of de lange jurk aan te doen. Spannend…………

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

4

24 juni 2011


Zondagavond. We gaan met z’n allen – de familietroon – met de Lengelbus naar Het Trefpunt. Daar maakt Manon de Goede (zie ook www.manondegoede.nl) prachtige foto’s van de kinderen, het Koningspaar en de hofhouding. Hier worden we opgehaald door de Leo Harmonie, de Senatoren en de Officieren van het Gilde. De President Jos Lamers speldt hier zijn broer Koning Ben Lamers de Koningsmedaille op. De Leo Harmonie vermaakt ons allen met enkele prachtige nummers. Na het ophangen van het zilver treden we onder het spelen van het Wilhelmus aan en gaan we met z’n allen naar het Gildehuis.

We vertrekken met de grootste troon ooit van het Trefpunt naar het Gildehuis. Onderweg wordt er naar iedereen gezwaaid.

De langste hofhouding in de geschiedenis van E.M.M.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

5

24 juni 2011


Daar schrijden we onder het spelen van het Wilhelmus naar binnen. De President en de Koning spreken de aanwezigen toe en bedanken de Leo Harmonie. Dit jaar zijn Frans Jansen (De Spoorbak) en Hugo Mulder 60 jaar lid van Schuttersgilde E.M.M. Zij krijgen de daarbij behorende medaille door de Koning opgespeld.

Voor het nieuwe Koningspaar, de Hofhouding en de jubilarissen wordt er gevendeld. Ans geniet zichtbaar.

Hierna begint het avondprogramma met muziek van de Perfect Showband. Het wordt – zoals de hele kermis - een geweldig feest……

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

6

24 juni 2011


Maandag 6 juni schuttersdag. Voor de leden van Sectie Sjaak en Koen begint de dag om 09:00 uur bij de Buck met het gebruikelijke ontbijt met onder andere “ham and eggs�, vlees, kaas, broodjes, brood, melk, koffie en perensap van Harm. Om 10:15 uur gaan alle schutters en genodigden de vogel ophalen. Koning Ben en de mannen van de hofhouding mogen samen met andere genodigden als eerste schieten op een nieuwe vogel. Dat levert helaas geen prijzen op.

Na het schieten vermaken Ben en zijn mannen zich met de andere genodigden en de Senaat over de verschillende secties. Lang geleden begon Sectie Sjaak met spectaculaire stunts, nu wil geen enkele sectie meer onder doen voor de ander. De dames van de hofhouding en Frans Reintjes hebben zich om 10:30 uur verzameld voor een gezamenlijk ontbijt. Om 11:45 uur vertrekken ze met de Lengelbus naar de Walhof. Daar worden ze om 12:15 door de Senaat, de Officieren en de mannen van de Hofhouding opgehaald.

Sectie Sjaak viert feest bij de Buck. Sectie Piek onder leiding van SectieOfficier Henk Gerritzen en de andere Koningskandidaat Theo Timmermans vermaken op originele wijze de aanwezigen in het Gildehuis.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

7

24 juni 2011


Om 13:45 gaat de hofhouding - met uitzondering van de jeugd - met het Koningspaar en een delegatie van de Senaat en de Officieren mee naar Schuttersgilde Excelsior.

Het bezoek van Eendracht Maakt Macht aan Excelsior.

Zoals je kunt zien heeft iedereen het reuze naar z’n zin. De jeugd – Bram en zo - gaat samen met de rest van Sectie Sjaak proberen prijs te schieten.

Goed voorbeeld doet volgen.....toch…

Mees schiet bij de Sectie de 2e Prijs. Hij heeft een belangrijke taak bij de stunt van Sectie Sjaak. Kleine Tijs moet nog een paar jaartjes wachten, maar als je dit elk jaar mee maakt heb je later weinig keus.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

8

24 juni 2011


Wie het laatst lacht, lacht het best....

Uiteindelijk een zeer feestelijke dag voor Sectie Sjaak.

Omdat de wijzere heren van de hofhouding mee naar Schuttersgilde Excelsior zijn geweest, mogen ze, hoewel het Vogelschieten officieel is afgelopen, na enig aandringen toch nog schieten. Eerst schiet Ben een heel stuk van de vogel naar beneden, vervolgens schiet Wolter de 1e Prijs (Kop) en Peter de 3e Prijs (Linker vleugel). Het schot van Peter is wel zeer opmerkelijk. Hij schiet als allerlaatste schutter het restant van de overgebleven vogel naar beneden. Maandagavond. Met z’n allen gaat de Maandagtroon Chinees eten op de Residentie. Na het eten gaat ieder weer naar huis om zich voor te bereiden op de maandagavond. We gaan met z’n allen weer naar het Trefpunt bij Hein Janssens. Hier worden we weer opgehaald door De Senaat, de Officieren en de Drumband van de Leo Harmonie. We drinken hier gezamenlijk een drankje. Met dank aan Petra Broekmeulen en haar assistente voor de bediening. De Drumband speelt enkele nummers. Hierna vertrekken we weer in een lange stoet naar het Gildehuis. Daar herhaalt zich het programma van de zondag. Onder leiding van de Perfect Showband wordt het een mooie feestavond…………

Om 0:30 uur is deze mooie avond voorbij. Het Koningspaar schrijdt onder het spelen van het Wilhelmus door de zaal. Ze worden toegezongen en toegewuifd door vele schutters en schutteressen. Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

9

24 juni 2011


Dinsdag 7 juni Tolkamer. Op Kermisdinsdag verzamelen het Koningspaar en de Hofhouding om 9:30 uur bij Lobede. Hier krijgen ze koffie en aangeboden. Er worden praatjes gemaakt met bekenden en de Koning laat het Koningszilver zien. Ondertussen vertrekt omstreeks 9:30 uur de Schutterij van het Gildehuis naar Tolkamer. Het is nog wel frisjes, maar de temperatuur stijgt langzaam.

Zoals het voor een Senator en vandaag tevens lid van de Hofhouding hoort, zit Gerard van de Weijer samen met enkele Senatoren en Ereleden van E.M.M. in de Paardentram.

In Tolkamer aangekomen gaat de Schutterij naar Lobede. Hier wordt gevendeld voor alle bewoners en het personeel van Lobede, de Koning, de Koningin en de Hofhouding. Excelsior heeft dit jaar voor het eerst Marketentsters aangesteld. Maar de dames van de Officieren van E.M.M. doen dat op Tolkamer al jaren.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

10

24 juni 2011


Op Lobede wordt de Hoffoto 2011 gemaakt met daarop het Koningspaar, de Hofhouding, de Senaat en de Officieren, waarvan een drietal te paard.

Hierna gaat eerst de Hofhouding en later het Koningspaar, de Senatoren en de Officieren naar Taveerne de Bijland. Daar zijn traditiegetrouw het Koningspaar en de Hofhouding te gast bij het Schuttersgilde.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

11

24 juni 2011


Hier wordt het een geweldig feest. Met dank aan de jeugd voor hun vertolking van Paradise by the Dashboard Light en Grease. Koningin Ans loopt samen met Tom voorop in de polonaise door de Taveerne. Onze dank gaat uit naar Godfried en Lidwien en DJ Henk Pouwels – broer van Robert -, die de sfeer geweldig aanvoelt.

Anne-Roos wordt ongetwijfeld de eerste vrouwelijke Officier. Hoe zouden de Officieren daar over denken………. Wolter ziet het in ieder geval wel zitten. Pa en Ma Jansen beleven in de prachtige koets de dag van hun leven. Rond 12:30 vertrekken we met z’n allen naar de kade. Hier wordt voor Koningspaar en Hofhouding gevendeld bij “Hotel de Tolkamer”. Hierna vertrekken we in koetsen of te voet naar Lobith, nagenietend van een geweldig feest bij Godfried en Lidwien.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

12

24 juni 2011


Rond 14:00 uur brengt Schuttersgilde Excelsior een bezoek aan Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht. Wij hebben Tijs en Roos, maar Excelsior kan er ook wat van……. Wie weet in 2026 of zo……… Om 15:45 uur is het middagprogramma afgelopen. We gaan naar de Residentie, waar we een overheerlijke maaltijd uit Lengel krijgen voorgeschoteld. We praten met z’n allen na over deze prachtige dag. Dinsdagavond. Om 19:30 uur gaan we weer naar het Trefpunt. Van hieruit gaan we naar het Gildehuis, waar we al weer beginnen aan de laatste avond van Lobietse Kermis 2011.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.........

Na zo’n zware dag begint het rustig, maar het wordt toch weer nog een geweldige feestavond.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

13

24 juni 2011


Voor de laatste keer worden de Veleta, de Spaanse Wals en de Duitse Polka gedanst………. Tafel Rijnland is intussen door de flügels heen…….

Wat opvalt, is dat de vrouwen frisser zijn dan de mannen………….. Zij kunnen nog wel even door.

Wij zien met z’n allen dat het goed is……………. Is Johan nu aan het zingen of drinkt hij een biertje? Om 0:30 uur nemen Ben en Ans onder het spelen van het Wilhelmus afscheid van de kermis 2011. Er wordt nog lang over nagepraat in Lobith en Tolkamer. Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

14

24 juni 2011


Gelukkig is het nog niet afgelopen.………. Zaterdagavond 17 september 2011 vindt het jaarlijkse Schuttersbal plaats. Zaterdagavond 19 mei 2012 treden het Koningspaar Ben en Ans en de Hofhouding voor de laatste maal aan. Zondag 20 mei nemen Ben en Ans om 10:00 uur deel aan de Schuttersmis en om 12:00 uur aan de Sacramentsprocessie. Rond 14:15 nemen ze dan afscheid als Koning en Koningin van Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht. Omdat in 2012 het Officierenkorps haar 75-jarig jubileum viert, is de kans groot, dat de volgende Koning bijv. Mark Lamers heet, of……………

Omdat Manon de Goede( www.manondegoede.nl ) zulke mooie foto’s heeft gemaakt en ik als ceremoniemeester er volledig in zat, ontstond bij mij het idee om een Samenvatting van de Lobietse Kermis 2011 te maken nog tijdens de Kermis.

Een draaiboek voor de Koning, maar dan anders……… Verder heb ik gebruik gemaakt van de foto’s van Bennie en Jolanda Heebing, Truus Peters, Willy Smeeten en de Perfect Showband. Deze prachtige foto’s zijn te bezichtigen op de website: https://picasaweb.google.com/117550943052772058247 Ook op de website van E.M.M. zijn de kermisfoto’s te bewonderen: http://89.105.207.154/emm-lobith.nl/Images/Kermis%202011/album/index.html en op de website van de Perfect Showband: http://www.perfect-showband.nl/ Het was een geweldige belevenis. Achteraf denk je, fijn dat ik dit heb meegemaakt. Ben, Ans, Pa en Ma, Bram, Marloes, Tijs, Roos, Dirk, Karin, Jop, Sharon, Roos, Koen, Wolter, Wilma, Ben, Herma, Hans, Fina, Godfried, Lidwien, Peter, Gerda, Bart, René, Gerard, Jos, Erik, Gerard, Trudy, Wim, Janet, Jaap, Dorien, Jos, Ans, Bert, Marian, Jan, Gonny, Frans, Erna, Theo, Elly, Jan Reint, Hilley, Carlo, Ron, Gemma, Frans, Nellie, Johan, Marijke, Hans, Annemiek, Gerard, Anneke, Ron, Carla, Frank, Marion, Marcel, Ine, Wieleke, Vera, Mees, Viertje, Wim, Elly en Gerard.

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

15

24 juni 2011


Langs deze weg willen we “Koningspaar Ben en Ans Lamers en Hofhouding” in willekeurige volgorde bedanken:  Senaat en Officierenkorps van Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht,  Alle Schutters en Schutteressen,  Het Koningspaar van 2010 Ed en Marijke Tonissen,  De Perfect Showband,  De fotografen,  De obers en de mensen van de bar en de garderobe,  De beveiliging en de kanonniers,  Paul de Vries van Schuttersgilde Vrede en Vriendschap,  Mede-Koningskandidaat Theo Timmermans (bedankt voor de strijd),  Familie Seising,  Lobede, voor de mooie ontvangst op dinsdagmorgen,  Het Trefpunt, Hein en Hennie Janssens en Petra Broekmeulen en haar assistente,  Taveerne “De Bijland”, Godfried, Lidwien en DJ Henk Pouwels,  Schuttersgilde Excelsior voor de ontvangst op maandagmiddag,  Sectie Sjaak………….

Lobietse Kermis 2011 was weer geweldig. Gerard van Hall

Lobietse Kermis 2011 - Ben en Ans

16

24 juni 2011

Samenvatting Kermis 2011  

Ben Lamers wordt op zondag 5 juni 2011 Koning bij het Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht uit Lobith.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you