Page 1

Nr.1

Oktober 2012

ALS JE VAN HOBBY’S EN ACTIVITEITEN HOUDT

GAMES BATTLEFIELD IN 10 JAAR EMPIRE EARTH OUD MAAR GOUD

FILMS THE HOBBIT

ER OP UIT MOOISTE STAD? LONDEN!


Tekst:

Guus Holtkuile

Vormgeving:

Guus Holtkuile

FotograďŹ e:

Onder andere van Jos Holtkuile

Afbeeldingen:

Onder andere van Jos Holtkuile en imdb.com

Met dank aan:

Mario de Vries Michel van de Wiel

Het tijdschrift LEUK streeft ernaar u en anderen ideeen te geven over mogelijke activiteiten in de vrije tijd.

2

Afbeelding voorpagina: http://www.goodfon.com


In Dit Nummer Reizen

4-19 Berlijn Bodrum Parijs Londen

Gamen

6-9 10-11 12-13 14-19

22-37 Battlefield in 10 jaar Genieten van middeleeuwse verhalen Empire Earth

Films

24-33 34-35 36-37

38-41 The Hobbit

38-41

3


Iedereen wilt elk jaar op vakantie kunnen, sommigen hebben hier echter geen geld en/of geen tijd voor. Maar 1 keer op vakantie gaan per jaar, of voor een bepaalde tijd weg zijn van huis, geeft je weer meer energie en motivatie om verder te gaan in het hedendaagse leven en elke dag weer vrolijk op je werk te kunnen verschijnen. Bovendien geeft reizen je veel ervaringen en geeft het je het gevoel dat je weer eens wat nieuws hebt beleefd en een nieuw stukje wereld hebt ontdekt waardoor je weer veel nieuwe en leuke verhalen hebt. Later zou je kunnen terugkijken op alles wat je hebt meegemaakt. Het zou dus zonde zijn als je dit nooit zou kunnen doen omdat je geen geld of tijd hebt om te kunnen reizen.

Ga d’r op uit!

4


Reizen

Xi’an

Ik zelf hou ervan om te reizen en nieuwe dingen te ontdekken. Ik wil later kunnen terugkijken op wat ik vroeger allemaal heb beleefd. Zo ben ik de laatste 3 jaar naar Bodrum (Turkije), Corfu (Griekenland), Berlijn, Londen , Poznan (Polen) en Parijs geweest. Ik ben 2 nachten en 2 dagen in Berlijn geweest voor maar een paar euro per nacht, maar heb alles kunnen zien. Berlijn is over het algemeen een dure stad om op vakantie te gaan, maar als je goed zoekt heb je voor een paar euro per nacht al een perfect hostel met een mooie kamer in het centrum van Berlijn! De reden dat het zo spotgoedkoop is, is omdat je je kamer deelt met nog een paar anderen die je niet kent en ook voor een paar euro willen slapen. Ook krijg je in een hostel alleen de basisbehoeften, zoals een bed, toilet, douche en een wasbak. Maar qua prijs is dit vele malen beter dan een normaal en duur hotel. 5


Auteur berlijn landkaart: Felix Hahn, wikimedia.org

Berlijn

In Europa is het één van de grootste steden met zijn 3,5 miljoen inwoners en het vormt op zich één van de 16 deelstaten van Duitsland. Einstein gaf er les aan de Humboldt Universiteit en de Amerikaanse president John Kennedy hield er zijn bekende toespraak, waarin hij de gevleugelde woorden ich bin ein Berliner sprak. Berlijn is een relatief jonge stad die jonge kunstenaars en alternatievelingen aantrekt, en dat merk je.Veel jonge bewoners van Berlijn zijn gekleed in alternatieve kleding en hebben hun haar in opvallende kleuren geverfd. Het centrum van Berlijn is gebouwd in een efficiënte moderne stijl zonder veel in de hoogte willen gaan en het heeft een open en wijds karakter. De infrastructuur is in Berlijn heel goed geregeld, de treinen en bussen zijn niet al te duur en iemand die nog nooit met het openbaar vervoer gereisd heeft kan zo zien welke bus of trein hij moet pakken.

6


.org

Industrie Palast Berlin

Foto: hotelsclub.com

Een voorbeeld van een dergelijk hostel is Industrie Palast Berlin.Van de buitenkant ziet het er inderdaad heel goedkoop uit, maar van binnen ziet er beter uit dan menig hotel. Het heeft een mooi, hip en fris uiterlijk en het personeel is zeer vriendelijk. De kamer was ruim met gezellige kamergenoten en bij de bar krijg je een halve liter cola in een es voor maar 1,50 euro! Het hostel staat puur voor het gezellig hebben met elkaar en dus niet om alleen winst te maken.

Ik was een paar dagen in Berlijn en het viel me op dat de stad op veel plekken erg oud oogt, het lijkt op veel plekken een beetje alsof de stad na de komst van de Berlijnse muur nooit is gerestaureerd en nooit is schoon gemaakt. Op bijna elk huis buiten het centrum zie je grafďŹ ti zitten en overal liggen glasscherven waar je je aan kan bezeren. Maar het mooie centrum en al het groen wat je in heel Berlijn tegenkomt maakt dat meer dan goed. Berlijn is een mooie stad, als je maar op de juiste plekken bent en die plekken kan waarderen.

Mijn zicht op Berlijn

7


Toeristische plekken Brandenburger tor

foto: http://www.visitberlin.de/de

De Brandenburger Tor is de enigste toegangspoort in Berlijn die is overgebleven. Hij stamt uit 1788 en stond op de stadsgrens van het centrum. In de jaren 60 van de 20e eeuw werd de Berlijnse Muur aan de westzijde langs deze poort gebouwd. De Brandenburger Tor stond in de Russische sector en was vanaf een verhoging te bezichtigen vanuit het westen. Het was dertig jaar lang niet mogelijk om onder de poort door te lopen, ook niet vanuit oostelijke richting in verband met de toenmalige grensbeveiliging.

8


Berlijnse muur Onder de Berlijnse Muur verstaat men een tot 100 meter brede constructie van opeenvolgende obstakels die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde. De totale grens rond West Berlijn was een onderdeel van de Duits Duitse grens en was 167,8 km lang, waarvan 45,1 km werd gevormd door de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn ten minste 136 mensen om het leven gekomen. Tegenwoordig is de Berlijnse muur de meest populaire toeristen lokker geworden, en niet alleen om te kijken hoe het gevoelt moet hebben om continu een symbool van gevangenschap voor je te hebben, maar ook om de graffiti te bewonderen die erop is gespoten in de loop der jaren. De graffiti maakt de muur een stuk minder lelijk, en elk graffiti kunstwerk straalt een bepaald gevoel uit. Een gevoel wat de mensen in de tijd van de Berlijnse muur ook hadden.

Foto: Ben Pirard, wikimedia.org

Checkpoint Charlie

Foto: http://www.pommietravels.com

Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstraße. Tegenwoordig is het een toeristische ‘’attractie’’ die lijkt op een controlepost. Er staat bijna altijd een man in een controlepost hokje op het midden van een drukke weg met de Amerikaanse vlag gehesen. Er staan ook altijd veel straatverkopers langs de kanten van de weg, deze straatverkopers kopen hun spullen in normale winkeltjes en willen het vervolgens weer door verkopen met winst. Je kunt bij deze straatverkopers echter wel afdingen, wat veel mensen dan weer wel leuk vinden.

9


BODRUM

Günbet is een drukke badplaats in Turkije die op ongeveer 3 kilometer afstand van de bekendere stad Bodrum ligt. Al is Günbet wat kleiner dan Bodrum, het is zeker niet minder druk. In de afgelopen jaren zijn de beide plaatsen in feite aan elkaar vastgegroeid. Günbet heeft een strand dat bestaat uit zand en fijn grind, en een centrum vol winkels en uitgaansgelegenheden. Zo zijn er rond de smalle hoofdstraat (genaamd Bar Street) meerdere Engelse, Duitse en ook Nederlandse kroegen en discotheken te vinden. Günbet wordt in de regio gezien als het eigenlijke uitgaanscentrum van de grotere stad Bodrum, al heeft het zichzelf inmiddels bewezen als succesvolle opzichzelfstaande vakantiebestemming. Omdat Günbet is gebouwd op een heuvel aan zee, bestaat er een vrij groot hoogteverschil tussen het centrum en het strand. Veel toeristische accommodaties zijn dan ook bergafwaarts of bergopwaarts gebouwd en zijn door de vele trappen niet altijd geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Bodrum is een stad gelegen aan de zuidwest kust van Turkije. Het ligt naast het dorpje Gunbet waar hartstikke veel hotels en resorts zijn van absolute topkwaliteit.

10


De bevolking van Bodrum en Gunbet is uiterst vriendelijk en gastvriendelijk, dit komt deels ook wel omdat dat deel van Turkije tegenwoordig speciaal bedoeld is voor de vakantiegangers en toeristen. Dit zie je goed terug tijdens het uitgaan in Gunbet, elke medewerker van elke club probeert je naar binnen te slepen door een gratis drankje aan te bieden. Als ze je eenmaal binnen weten te krijgen brengen ze je naar een tafel en schuiven ze stoelen voor je aan. Even later komen ze met de drankjes en, als je wilt, gelijk met een biertje of ander drankje. Als je er al een tijdje zit, en je hebt er plezier, dan proberen de medewerkers hun mannelijke en vrouwelijke gasten te koppelen aan elkaar als het niet al te druk is. Het is altijd een hele gezellige boel in dat gebied, en de winkeliers doen absoluut niet moeilijk over afdingen. Natuurlijk hebben de winkeliers hun prijzen hier wel op aangepast, je moet per se afdingen als je een redelijk bedrag wilt betalen.

Een bekend en traditioneel Turks fenomeen zijn de spa’s. Dit zijn een soort van een beautysaloons. Er zijn veel van deze spa’s in het toeristengebied van Bodrum en Gunbet. Het is de bedoeling dat je eerst een halfuurtje in een sauna gaat zitten en meteen daarna onder een ijskoude douche springt. Vervolgens wordt je hele lijf gescrubt met een soort van een ruw washandje. Al je dode huidcellen en huidschilfers etc. worden daarna weggespoeld door een man die emmers water over je heen gooit, alvorens hij je heeft ingezeept. Maar door deze reinigende scrub is je huid wel veel vatbaarder voor de zon. Daarom wordt het altijd aangeraden om na afloop van de spa altijd nog een full body massage te nemen. Bij deze massage wordt je over je hele lijf gemasseerd, behalve bij de edele delen natuurlijk. Dit doen ze met een speciale soort massageolie die je hartstikke goed tegen de zon beschermt.

11


Stad van de liefde

PARIJS

Parijs is één van de meest bezongen steden ter wereld. Men heeft het dan vooral over de lichtstad, de stad van de romantiek. Maar Parijs heeft ook andere kanten die minder romantisch zijn. Zoals het gespuis dat je in de wijk Montmartre tegenkomt op straat, die er op uit zijn om toeristen op slinkse wijze geld afhandig te maken. Of de problemen die regelmatig in de voorsteden voorkomen, maar soms komen rellen ook in de binnenstad voor. Oorzaak is vaak de problematiek die te maken heeft met onvrede, armoede en hoge werkloosheid bij allochtonen of rellen die veroorzaakt worden door linkse activisten of studenten. Parijs is ook hectisch verkeer, onbeschofte obers en veel te weinig parkeerplek.

De Eiffeltoren Misschein wel de beroemdste toren in de wereld en het teken van liefde in Parijs

La Defence Het splinternieuwe economische hart van Parijs

Fooien Fooien geven is vrij gebruikelijk. Geef obers een fooi van 5 tot 10%. Taxichauffeurs verwachten 10% “drinkgeld” bovenop de meterprijs. Ook kruiers en kamermeisjes verwachten een fooi van 2 tot 3 euro per koffer of dag.

12


Leuke stad

PARIJS

Nu het positieve: als het weer een beetje meezit is het inderdaad een prachtige stad die echt leeft. Prachtige straten, indrukwekkende gebouwen en de vele sfeervolle terrasjes maken van Parijs een prachtig decor voor een leuk weekendje weg. De hotels op zich zijn vaak al een ervaring op zich, omdat veel kamers klein van afmeting zijn en vaak een geheel eigen karakter hebben. Dat laatste kan zowel negatief als positief uitvallen. Het leuke aan Parijs is dat vooral de verscheidenheid groot is. Je kunt uitstekend shoppen, uitgaan of van de ene bezienswaardigheid naar de andere hoppen. Wie van kunst en cultuur houdt kan terecht in de vele musea en theaters. Pretparkliefhebbers die kunnen het Asterix Park ten noorden van Parijs of Disneyland Parijs ten oosten van de stad bezoeken.

Vervoer

De beste manier om je in Parijs te verplaatsen is te voet, maar als je veel wilt zien zul je je tussentijds ook op andere wijze moeten verplaatsen. Taxi’s zijn vrij duur en zeker tijdens drukke uren of slecht weer is het lastig om een beschikbare taxi te vinden. Goedkoper en zeer efficiënt is het metro netwerk, waarbij je voor een relatief laag bedrag snel grote afstanden binnen het centrum kunt overbruggen. Per bus is ook redelijk te doen, maar vanwege het drukke verkeer is dit niet altijd de ideale oplossing. Net als in veel andere grote toeristische steden heb je hier ook hop-on-hop-off bussen, waarbij je binnen een etmaal onbeperkt op- en afstappen van deze toeristische buslijn. Vaak worden deze aangeboden in combinatie met onbeperkte vaarten op rivier de Seine.

L’arc de Triomphe Eerbetoon aan alle overwinningen van Napoleon

13


Mooiste stad? Londen Bij het horen van Londen denken veel mensen gelijk aan de stad. Maar Londen is niet alleen een stad, het is een hele regio met in het midden van de regio de stad Londen. De stad is, behalve de hoofdstad en de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, ook het politieke, economische en culturele centrum van dat land. Ook in Europa en de wereld vervult ze een belangrijke functie op diverse gebieden: Londen wordt als een van de vier traditionele alfa-wereldsteden beschouwd, samen met Parijs, Tokio en New York City. Londen telt vier plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan: de Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en een gezamenlijke inschrijving bestaande uit het Palace of Westminster,Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church.

14


15


Bevolking De bevolking van Londen is ontzettend aardig en gastvriendelijk. En met haar 12 tot 14 inwoners en meer dan 100 verschillende nationaliteiten is de stad heel erg divers. Divers qua cultuur en eten. De op twee na grootste bevolkingsgroep in Londen komt uit India, dit omdat India vroeger een kolonie is geweest van het Verenigd Koninkrijk. Veel immigranten runnen een restaurantje waar ze gerechten van hun eigen cultuur serveren.

Veilig gevoel De beveiliging in Londen is perfect geregeld. Waar je maar gaat en staat, staat wel een beveiligings mannetje, dit was ook wel te merken tijdens de olympische spelen. Toen was namelijk bijna het hele leger ingezet om de spelen zo veilig mogelijk te laten verlopen, wat geen verrassing is. In 2005 zijn namelijk 4 terroristen door de beveiliging heen geslopen en hebben een reeks bomaanslagen verricht in de metro en een in een bus. De beveiliging tijdens de spelen was zelfs zo extreem uitgebreid, dat het leger zelfs luchtdoelraketten op het dak had gestationeerd. Veiliger kan niet!

16

Lopen? Het OV is makkelijker! Als je slecht bent in het vinden van de weg en erachter komen welke bus/metro je moet hebben, hoef je je geen zorgen te maken in Londen. Met de zogenaamde Oyster card kun je overal komen met het openbaar vervoer. De Oyster card is en werkt precies hetzelfde als de Nederlandse OV-chipkaart. Het enigste verschil zijn de kosten voor de verschillende zones in Londen. Reizen van de ene zone naar de andere kost veel meer britse ponden dan binnen in de zone reizen, en deze zones zijn groot. Het hele toeristische gebied van Londen bevind zich in twee zones, en in de ene zone betaal je net zo veel voor het vervoer als de andere one van het toeristische gebied. Het metrostelsel kan niet duidelijker, en elk metrostation is zeer uitgebreid en hartstikke mooi versierd met attributen die je in de straten/wijken vindt rondom het des betreffende metrostation. Er zijn veel parken in Londen, zeker in het toeristische gedeelte van de stad. In dit gedeelte stad staat onder andere Buckingham Palace, The London Eye, St. Pauls Cathedral, Houses of Parliament met de Big Ben, Tower of London en het Greenwich park.


The Olympics Zoals iedereen wel weet waren de Olympische spelen van dit jaar in Londen. De 27e editie van de zomer spelen werden van 27 juli tot en met 12 augustus gehouden. Londen mocht de spelen al 2 keer eerder houden in 1908 en in 1948. In 2005 werd Londen in Singapore door het IOC gekozen om de gastheer te zijn voor de spelen in 2012. Londen moest het opnemen tegen Parijs, Madrid, New York en Moskou. De stemming gebeurde in 5 rondes met 104 stemmers, in de eerste ronde viel Moskou er al gelijk uit, in de tweede ronden viel New York af, in de derde was het Madrid die afviel en uiteindelijk werd Londen gekozen met 54 stemmen voor. Natuurlijk moest de enige echte traditie van de spelen worden voortgezet, dus werd op 10 mei de Olympische vlam weer ontstoken in de tempel van Hera in Olympia. 7 dagen later kwam de vlam aan op de plaats van de eerste moderne spelen: Athene. Vervolgens werd de vlam vervoerd per vliegtuig en kwam op 18 mei aan in Engeland. De bewoners van Engeland kregen allemaal de kans om even met de fakkel te gaan lopen, en op 6 juni hadden ruim 8000 Britten met de fakkel rondgelopen. Daarna had de Olympische vlam Engeland even verlaten om rond te gaan in Dublin. Tijdens de openingsceremonie op vrijdag 27 juli is het Olympisch vuur in het Olympisch Stadion (Londen) door zeven fakkeldragers aangestoken. Uiteindelijk kwam Nederland op de 13e plaats in de spelen met 20 medailles waarvan 6 gouden, 6 zilveren en 8 bronzen. De Verenigde Staten wonnen met 104 medailles waarvan 46 gouden, 29 zilveren en 29 bronzen.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps was de meest succesvolle deelnemer op deze Spelen met zes medailles (vier gouden en twee zilveren). Bovendien werd hij de meest succesvolle olympiĂŤr ooit met een totaal van 22 medailles over drie Spelen (2004-2012). Voor de tweede keer op rij (na 2008) won de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt drie gouden medailles (100 m, 200 m en 4 x 100 m estafette). De Britse delegatie eindigde met 29x goud, 17x zilver en 19x brons op de derde positie in de medaillespiegel. Voor het eerst mocht een gehandicapte sporter met prothesen (de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius) meedoen aan de reguliere Olympische Spelen.

17


Toeristische plekken The Tower Foto: http://www.globeimages.net

Wederom een machtig mooi gebouw dat een gevoel uit straalt. De Tower of London, ook wel bekend als simpelweg de Tower, is een groot fort gebouwd in 1078 dat diende voor bescherming tegen de Normandische veroveraars en de vikingen etc. De Tower of London is een van de belangrijkste gebouwen voor London. Het grote fort is namelijk de opslagplaats voor zeer waardevolle voorwerpen zoals de Koninklijke kroon. Tijdens de Olympische spelen werden de gouden, zilveren en bronzen medailles ook hier opgeslagen.

18

In de toeristische perioden worden er vaak middeleeuwse shows opgevoerd, zoals shows met Raven en slechtvalken. De oorsprong van deze shows stamt ook uit de middeleeuwen. Koning Karel de tweede werd gewaarschuwd dat het koningkrijk ten val zou komen als de vogels de Tower zouden verlaten, daarom hield de koning altijd een hele populatie aan Raven in het fort. Dit gebeurt tegenwoordig nog steeds! De zeven raven die tegenwoordig in de Tower leven zijn ingeschreven bij The Royal Army. Vreemd genoeg hebben ze oud Scandinavische namen; Thor, Hardey, Odin, Gwyllum, Cedric, Hugin en Munin.

Elke vijf jaar wordt een hoge militair benoemd tot Constable of the Tower, dit betekend dat hij de leiding heeft over de gebouwen, medewerkers en de grond van de Tower. Hij is ook verantwoordelijk voor alle waardevolle voorwerpen die er opgeslagen zijn. Deze Constable of the Tower heeft ook leiding over de '’Yeomen Warders’’ of '’Beafeaters’’. Het zijn een beetje vage namen, maar deze mannen bewaken de Tower al vanaf 1485. Maar tegenwoordig zijn ze er vooral om toezicht te houden op de vele toeristen, en natuurlijk een beetje voor entertainment want ze zij gekleed in hun traditionele kleding


The London Eye Meer interessante toeristische plekken bekijken? Ga dan naar http://guusholtkuile.wordpress.com! The London Eye is een reuzenrad van 135 meter hoog met 32 gesloten cabines. Wat het reuzenrad zo uniek maakt is dat de cabines aan de buienkant van het rad hangen en niet aan de binnenkant zoals elk ander reuzenrad. Door deze constructie heb je veel meer zicht over heel Londen omdat er geen metalen balken voor je raampje hangen. Het rad bevind zich aan de Theems en vlak naast The Houses of Parliament.

Greenwich Park Greenwich Park (uitspreken als Greenitsj) is een van de acht koningklijke parken van Londen. Het is 74 hectare groot. Dit park is een magisch park waar je verliefd op wordt. Elke zomeravond liggen er bij zonsondergang veel stelletjes die met een wijntje genieten van elkaar en van het park genieten. Dit park is de plek in Londen waar veel liefde tot bloei komt en waar je zeker een keer geweest moet zijn. Ook zijn er in alle parken van Londen, waaronder Greenwich park, veel eekhoorns die via je broek omhoogklimmen om eten uit je hand te stelen. De nulmeridiaan (GMT + 0) loopt dwars door de nationale sterrenwacht.

Vanaf een klein haventje bij Greenwich Park kun je op een rondtour boot stappen die je terugbrengt naar de binnenstad van Londen, bij The Houses of Parliament. Deze waterroutte leg je af met een grote en hele snelle boot die onder de Tower Brigde vaart en langs the London Eye, Houses of Parliament en het beroemde tweede wereldoorlog schip; de HMS Belfast. Dit schip is tevens ook een attractie voor toeristen waardoor je alles van een tweede wereldoorlogschip kunt ontdekken. Je mag zelfs alle enorme wapens aanraken.

19


De macht van Battlefield is niet te stoppen!


BATTLEFIELD in 10 jaar

De game serie Battlefield serie bestaat sinds september dit jaar 10 jaar, en in die 10 jaar is er minder veranderd dan je zou denken. Natuurlijk zijn de graphics ten opzichte van 10 jaar geleden enorm vooruit gegaan maar de gameplay, hoe je ervaring is met Battlefield, is nauwelijks veranderd. Bij ieder Battlefield spel heb je wel het unieke Battlefield gevoel wat je bij geen enkel ander spel hebt. De serie is namelijk gebaseerd op echte '’battlefields’’ doordat het een multi-platform game is. De speler kan dus in de huid kruipen van een normale voet-soldaat tot aan een ervaren gevechtspiloot in de lucht. Met name de gevechtspiloot is aantrekkelijk voor elke Battlefield speler en is voor velen ook de reden om een Battlefield game aan te schaffen, want als je het vliegen eenmaal doorhebt in het spel, ben je letterlijk onoverwinnelijk.

Voertuigen Battlefield 1942

24

Het begon 10 jaar geleden in 2002 allemaal met de eerste Battlefield game genaamd: Battlefield 1942. Deze Battlefield variant speelt zich, zoals vele andere games in die tijd, af in de tweede wereldoorlog, alles in het spel werd goed aangepast op die tijd. Zo kun je in verschillende operaties uit de 2e wereldoorlog meemechten tegen de jappaners zoals Iwo Jima of Wake Island. Dit spel was het eerste multi-platform spel die zeer bekend werd, en dat merkten DICE (maker van de serie) en EA (Electronic Arts, uitgever van het spel). Al snel volgden er uitbreidingssetten voor Battlefield 1942, ‘‘Road to Rome’’ en ‘‘secret weapons of WWII’’

Ook van de voertuigen is goed gebruik gemaakt in het spel, zo kun je vechten in een arsenaal aan tanks en vliegtuigen die in de 2e wereldoorlog volop te zien waren zoals het legendarische vliegtuig de Spitfire van Groot-Brittanie in de oorlog tegen Duitsland.

Wake island Het werd overigens al snel duidelijk dat de map Wake Island het goed deed in de multiplayer functie van Battlefield 1942, de meeste spelers kozen ervoor om op deze map te spelen tegen elkaar. De map was zelfs zo enorm succesvol, dat deze terugkwam in Battlefield 2, Battlefield 1943, Battlefield 3 en zeer waarschijnlijk ook terug gaat komen in Battlefield 4.


Battlefield Vietnam is absoluut een top spel, niet alleen zagen de jungles en open vlaktes waarin je rondliep er mooi uit, het gaf je ook een echt jaren 60 gevoel. In Battlefield Vietnam hadden de makers iets echt typisch voor de jaren 60 in het spel gedaan; muziek. In de jaren 60 werd er zeer goeie muziek gemaakt, veel bekende artiesten en bands bloeiden ook op in deze periode, denk maar aan de Beatles, The Rolling Stones, Jimmi Hendrix en nog veel meer. Veel liedjes die werden geschreven gingen ook over de Vietnam oorlog, en dus luisterden veel amerikaanse soldaten in Vietnam naar de radio, niet alleen voor de muziek, maar ook voor de motiverende berichten van de ‘‘dj’s’’. Dit is precies wat je ook in Battlefield Vietnam hoort. In elk voertuig waar je in rijdt, kun je de radio aanzetten en hoor je vervolgens bekende jaren ‘60 hits als ‘‘The Letter’’ en ‘‘Somebody to love’’. Je kan ook je eigen muziek in de Battlefield Vietnam folder op je computer zetten zodat je dat kan luisteren tijdens het vliegen of rijden en iedereen kan laten meegenieten. Ook hoor je in alle Amerikaanse hoofdbasissen in het spel een vrouw over de radio praten die de soldaten moet motiveren en waarschuwen voor het gevaar. De bekendste zin die iedereen bijblijft als hij Battlefield Vietnam heeft gespeeld is: ‘‘Be carefull marine, the enemy will get you!’’

Welcome to the junlge! De gameplay van het spel is geen steek veranderd ten opzichte van zijn voorganger Battlefield 1942, het enigste verschil hier zit in het wapenarsenaal en het uiterlijk van de omgeving waarin je speelt (map). In Battlefield Vietnam werd (net zoals zijn voorganger) de vliegtuigen volop in gebruik genomen en stonden heel veel spelers op de startbaan van het vliegtuig te wachten tot dat ze eindelijk ook eens mochten vliegen. Want als het vliegtuig in gebruik is genomen, moet de rest wachten totdat het vliegtuig neer stort, zodat het later teurggeplaatst wordt op de startbaan. Dit is echter wel ongunstig voor he spel, want zo speelden veel mensen het spel dus eigenlijk niet. Maar hier kwam in Battlefield 3 verandering in, niemand kan in Battlefield 3 meer wachten op een vliegtuig.

Muziek lijst Vietnam All Day and all of the night - The Kinks Get Ready - The Temptations I Fought The Law - The Clash On The Road Again - Canned Heat Shakin All Over - The Guess Who Surfin Bird - The Trashmen War - Edwin Starr You Really Got me - The Kinks Fortunate Son - Creedence Clearwater Hush - Deep Purple Nowhere to Run - Martha and the Vandellas Psycotic Reaction - Count Five Somebody To Love - Jefferson Airplane The Letter - Box Tops Wild Thing - The Troggs White Rabbit - Jefferson Airplane

p d volo g r e w r likopte nwoordig no e h y e u ege ende H , en t De bek in Vietnam t en. gebruik el land e v n i steeds

25


We Think Battlefield 2 was ontstaan uit een uitbreidingsset van Battlefield 1942 die niet door DICE was gemaakt, maar door fanatieke gamers. Dit soort uitbreidingspaketten heten ‘‘mods’’. De mod heet desert combat en bevat dezelfde maps als 1942 maar moderne wapens. Het speelde zich dus af in de moderne tijd, maar dan in oude militaire operaties. Dit pakte zo goed uit dat DICE had besloten om hier een echt spel van te maken en dat uit te brengen. Zo kwam DICE in 2005 met Battlefield 2, en net zoals verwacht werd het spel razend populair. Fanatieke gamers hadden nu ook weer, in tegenstelling to Battlefield Vietnam, de mogelijkheid om het spel aan te passen, net zoals ze bij 1942 deden met de mod desert operations. Misschien lieten DICE en EA dit wel toe omdat ze hoopten op meer goede ideeen van de consument. Veel goeie mods werden gemaakt voor Battlefield 2, sommigen werden nooit bekend maar anderen werden een enorm succes. Zoals AIX Allied Intent Xtended en Project Reality, een zeer realistisch spel dat gemaakt was met de onderdelen en inhoud van Battlefield 2.

De vliegtuigen zijn weer het leukste van Battlefield!

r Bat o o v s i mod en daarbij e l r e l l a g over rvarin log! e n e n t j i e b w m Meer n hoe er op mijn e 2 d ld tlefie ijk dan ver ress.com p K zijn? tkuile.word ol guush

26


Gelukkig was er niets veranderd aan de game ervaring van het spel, buiten de nieuwe en modernere voertuigen om, maar je kan wel merken dat het spel speciaal gemaakt is voor het online spelen met anderen. De singleplayer bevat maar een paar maps en kan het aantal computer gestuurde spelers niet aanpassen. In een singleplayer spel had je altijd maar maximaal 8 tegenstanders in een redelijk grote map en waren en geen tot nauwelijks voertuigen, in elk gevaal geen straaljagers, niks aan! In de multiplayer kon je met 63 anderen, dus 32 tegenspelers, in een enorm grote map rondvliegen. In dit spel kwam de legendarische map ‘‘Wake Island’’ ook weer uit, en werderom was dit de meest gespeelde map van de alle Battlefield games tot dan toe.

d

islan e Wak Bron: islands.com

De map Strike at Karkand werd verreweg het meest gespeeld in het spel. Samen met het algehele succes van het spel is er om die reden een uitbreidingspakket uitgekomen voor Battlefield 3 ter ere van Battlefield 2.

27


Aangezien Battlefield 214 zich in de verre toekomst afspeelt, moesten er ook allerlei futuristische en fictieve machines worden ontworpen zoals de Type 32 nekomata, Type 04 Doragon en de PHC BTR 04 Romanov. Al deze voertuigen zijn natuurlijk fictief en kent dus ook niemand, daarom spreekt het mensen ook minder aan om mee te gamen.

Het was makkelijk te voorspellen, na het grote succes van Battlefield 2 moest er binnekort weer een nieuwe Battlefield komen. En volgens de tijdlijn van de serie moet de nieuwe Battlefield zich afspelen in de toekomst en dus kwamen ze in de herfst van 2006 met Battlefield 2142. In dit spel werden maps geintroduceerd die volledig bedekt waren met sneeuw, wat je in de latere Battlefield volop terug ziet. DICE gebruikte voor Battlefield 2142 dezelfde engine als die is gebruikt om Battlefield 2 te maken. De verhaallijn van hest spel ligt nauw aan het verhaal van Battlefield 1942. Zo begon de oorlog tussen de twee grote machten in 2138 en werd het hoogtepunt van de oorlog bereikt in 2142, uiteindelijk zal ook deze oorlog eindigen in 2145.

Aan de gameplay is niks veranderd ten opzichte van zijn voorgangers. Het is nog steeds een first-person shooter en je hebt ook hier weer een groot arsenaal aan voertuigen. Alleen de straaljagers zijn hier uit het spel gehaald, in plaats daarvan werden de zogenoemde ‘‘Titans’’ in het spel gedaan. Dit zijn grote zwevende vliegdekschepen die door de vijand helemaal kapot geschoten moet worden.

28


Preston Marlowe Jij

Sweetwater

George Haggard SGT. Redford

De twee Bad Company games van Battlefield zijn absoluut hilarisch, het logo van Bad Company 1 en 2 is dan ook een granaat met een grote gele smiley aan de veiligheidspin van de granaat! Voor de eerste keer heeft DICE wat veranderd aan de Battlefield serie, en dit pakte gelukkig goed uit. Zo kun je alles wat je in het spel ziet kapot schieten, niks is meer veilig voor de vele granaten die worden afgevuurd in Battlefield. Dit is mogelijk gemaakt door de nieuwe engine van DICE genaam: Frostbite. Met deze engine kon DICE het spel veel realistischer maken dan Battlefield 2. Ook kun j in dit spel voor het eerst in de Battlefield geschiedenis op de pc spelen in een singleplayer verhaallijn. In de verhaallijn begin je als Preston Marlowe en word je door een grote fout die je hebt gemaakt overgeplaatst naar de B-Company van het Amerikaanse leger. Deze Company is echter totaal niet serieus bezig met de huidige oorlog en ziet het vijandige Russische leger als een soort van een speeltoestel. Een lid van de B-Company, George Haggard, zorgt altijd voor de humor in het spel met zijn onverwachtse opmerkingen en zijn lust voor van alles opblazen wat hij tegenkomt. Dit brengt de hele B-Company echter wel altijd in gevaar. Alhoewel beide spellen zich afspelen in de tegenwoordige tijd, heb je veel andere wapens tot je beschikking dan Battlefield 2. Je kunt nu bijvoorbeeld met een apparaatje een mortieraanval oproepen, wat nog nooit eerder kon in Battlefield. Bad Company 2 is bijna hetzelfde als deel 1, alleen zijn er nieuwe missies voor de singleplayer, en modificaties voor wapens bij gemaakt.

29


Battlefield 3, de beste! Battlefield is de ultieme variant van Battlefield tot nu toe. Alle vooruitgang en mogelijkheden van de gamewereld zitten in dit spel verwerkt. Het spel kwam in de herfst van oktober 2011 uit en is gemaakt door weer een nieuwe engine. DICE kwam weer met de nieuwe engine genaamd: Frostbite 2. Het verschil tussen de graphics van Bad Company (Frostbite 1) en Battlefield 3 (frostbite 2) is enorm groot, en dat terwijl Battlefield 3 maar anderhalf jaar later uit kwam dan Bad Company 2. Battlefield 3 is zo groot, dat de consoles (Playstation 3 en XBOX 360) het volledige spel niet eens aankunnen. En dat terwijl beide consoles speciaal zijn gemaakt om krachtige games te spelen. Daarom zijn de graphics voor de console versie sterk naar beneden gehaald en kun je maar maximaal met 24 mensen spelen in de multiplayer. Misschien gamen we over 20 jaar wel in een compleet virtuele wereld waar we alles kun gebruiken en aanraken met onze handen, en niet meer met een controller! Maarja, dat is ook maar een droom.

Singleplayer Ook in dit spel heb je weer een geweldige singleplayer. Deze keer is de singleplayer echter wel serieus, dus niet zo humoristisch als Bad Company. Dit zou DICE wel hebben gedaan om zo ook wat oudere gamers aan te trekken. DICE heeft echt flink uitgepakt in de singleplayer verhaallijn. Je begint als Staff Sergeant Blackburn die wordt verdacht van terrosime in New York. Hij word vastgehouden door de CIA en ondervraagd. Tijdens zijn ondervraging over zijn dinesttijd in het leger beleef je al zijn flashbacks door ze na te spelen. Soms speel je eventjes een straaljagerpiloot en soms weer als een tankcommandant, maar de hoofdverhaallijn speel je met Blackburn.

30

De singleplayer omgevingen zijn machtig mooi gemaakt, zo krijg je allerlei f-18 straaljagers te zien die worden gelanceerd vanaf een vliegdekschip en vecht je mee in een super grote tank oorlog. Uieindelijk wordt in de ondervraging duidelijk dat Blackburn niet schuldig is en dat de echte terrorist al jaren in Ney York rondloopt en van plan is om met veel explosieven in een metro een aanslag te plegen. Na dit duidelijk is moet je uit het CIA gebouw ontsnappen en speel je het spel in het heden, dus niet meer in de flashbacks. Uiteindelijk weet je de echte terrorist te overmeesteren en is alles weer goed en mooi.


De multiplayer is ook enorm goed en is aangepast op de tegenwoordige games. Zo krijg je in het begin een heel klein arsenaal aan wapens. Andere wapens moet je later nog vrij zien te spelen. Het is in Battlefield 3 ook voor het eerst dat je allerlei wapens kan vrij spelen voor de voertuigen, zo kun je een groot machinegeweer naast de loop van je tank monteren als je die hebt vrijgespeeld. In de multiplayer kun je overigens ook eindelijk weer vliegen in straaljagers.

Naast het grote spel zijn er ook 5 uitbreidingssets voor Battlefield 3 waarvan er nu al 3 in de winkelschappen liggen. In deze uitbereidingssets heb je beschikking tot veel meer wapens, maps en voertuigen. De eerste uitbreidingsset was een opvallende. Deze set heet namelijk ‘‘Back to Karkand’’, in Battlefield 2 was de meest gespeelde map ‘‘Karkand’’. Dus DICE had een uitbreidingsset gemaakt waardoor je in 4 van de meest gespeelde Battlefield 2 maps kan spelen. Deze maps zijn: Gulf of Oman, Strike at Karkand, Sharqi Peninsula en wederom de legendarische map Wake Island. Door de reclame en communicatie van tegenwoordig is Battlefield 3 veel bekender geworden toen het uitkwam dan eerdere Battlefield spellen.

31


Battlefield 4? De twee laatste uitbreidingssets voor Battlefield 3 zijn nog niet eens uit, en nu heeft Electronic Arts alweer bevestigd dat Battlefield 4 in de herfst van 2013 uitkomt. Dit is natuurlijk hartstikke snel. Volgens de woordvoerder van EA is er informatie over Battlefield 4 uitgelekt, dit omdat een advertentie van Medal of Honor: Warfighter te vroeg online kwam. Op deze advertentie staat dat spelers die Medal of Honor kopen, eerder toegang krijgen tot de testfase van Battlefield 4.

32

De Medal of Honor reeks is overigens ook aangepast op de huidige intressen van de gamers. De gamers van tegenwoordig spelen namelijk liever een spel dat zich afspeelt in de tegwnoordige tijd dan een spel dat zich in de toekomst of in het verleden afspeelt.

Waarschijnlijk zal voor Battlefield 4 weer minstens net zo veel uitbreidingssets komen als voor Battlefield 3, je zal het dus eigenlijk een beetje geldklopperij kunnen noemen. Want er komen telkens nieuwe uitbreidingssets en extraatjes voor Battlefield bij. Zo kun je voor Battlefield 3 jezelf aanmelden als ‘‘Premium member’’ hierdoor krijg je allerlei extraatjes die iemand die geen premium member is niet heeft.


Battlefield 4!!!

Pre-order Medal of Honor Warfigter nu en ontvang vroegere toegang tot de Battlefield 4 BETA in de herfst van 2013!

33


SKYRIM Skyrim is het vijfde en tot nu toe nieuwste deel van de spellenseie ‘‘The Elder Scrolls’’. Elke Elder Scroll game speelt zich af in een eigen provincie van de fictieve wereld Tamriel. The Elder Scrolls V speelt zich af in de provincie Skyrim. Skyrim is een RPG (Role Playing Game), dat wil zeggen dat je vrij kunt rondrennen in een wereld en steeds betere uitrusting kunt kopen/krijgen als je verder komt in het spel. En er is veel, hartstikke veel uitrusting zoals wapens, schilden, pantsers, dranken, boeken, etenswaren, gereedschap en materialen. En elk object in het spel van etenswaren tot wapens heeft een eigen functie. Zo kun je de etenswaren gebruiken om te koken en van alles te ontdekken en kun je elk wapen vasthouden en je vijanden ermee vermorzelen. Het begon allemaal met de eerste Elder Scroll: Arena in 1994. In 1996 kwam Daggerfall uit en in 2002 verscheen Morrowind, waar twee uitbreidingssets voor kwamen. in 2006 kwam Oblivion uit, die later werd geoptimaliseerd voor de nieuwe Playstation 3 en op 11-11-11 kwam dan eindelijk Skyrim uit. Ik zelf had voor Skyrim nog nooit van The Elder Scrolls gehoord, maar door de massamedia van tegenwoordig was ik al snel op de hoogte dat Skyrim uit zou komen. Uit nieuwsgierigheid kocht ik het spel en ik vond het vanaf de eerste minuut al geweldig. De graphics zijn fenomenaal en het verhaal is zeer interessant om te volgen. Je vijanden in het spel kunnen verschillen van ratten tot grot trollen, maar je grootste vijanden (waar het verhaal op is gebaseerd) zijn draken. In Skyrim kruip je in de huid van de ‘‘Dragonborn’’: een draak in het lichaam van een mens. In Skyrim ben je de enigste overgebleven dragonborn, en alleen jij hebt de macht om draken voor eeuwig te kunnen doden door hun ziel te absorberen. Het lijkt allemaal een heel raar verhaal, maar je moet er maar van houden. Het grote verhaal begint met de dragonborn die naar een executieblok word gebracht door de Imperials (veroveraars van Skyrim), door een misverstand zien de Imperials de,toen nog onbekende, dragonborn aan als een vijand van ‘‘The Empire’’. Net voor jij als dragonborn wordt geexecuteerd word je ‘‘gered’’ door de grootste draak ‘‘Alduin’’. Het was niet de bedoeling van Alduin om iemand te redden, hij vloog toevallig langs en zag een paar mensen die hij er niet leuk uit zag zien. Nu de dragonborn is bevrijd en is ontkomen aan Alduin zwerft hij door heel Skyrim, wanneer hij zijn eerste draak zomaar weet te doden komt hij erachter dat hij een dragonborn is. Uiteindelijk verslaat hij met hulp van een paar grote legers de grootste draak Alduin en is de rust wedergekeerd in Skyrim. Er zijn echter nog wel hartstikke veel problemen met dieven en monsters die de dragonborn ook meot oplossen.

34


35


Empire earth Het spel is opgebouwd in allerlei tijdperken. Je kan (als je de instellingen zo hebt ingesteld) beginnen in de pre-historie en met allerlei grondstoffen die je verzamelt kun je naar het volgende tijdperk reizen waardoor je steeds meer en betere troepen kunt maken. Zo kun je in de pre-historie een steen-gooier trainen en in de moderne tijd een marinier met een geweer. De bedoeling is dat je in een voor jou gemaakte wereld met jouw mensen je eigen rijk gaat opzetten. Je begint het spel met een paar burgers die van alles kunnen bouwen, zoals: huizen, barakken vliegvelden enzovoort. Elk gebouw heeft een functie, behalve de simpele huizen, die kun je alleen maken voor de sier. In de barakken kun je grondtroepen trainen en maken, en in de fabrieken vliegtuigen, tanks en veel ander oorlogsmateriaal. Als je eenmaal een eigen stad hebt opgebouwd, kun je gaan beginnen met het maken van troepen en het veroveren van werelddelen van de andere spelers die meedoen in het spel. Deze spelers kunnne computer gestuurd zijn maar ook echte mensen over het internet.

Ik zelf speel het spelletje nog steeds regelmatig want er komt veel creativiteit en inzicht bij kijken. Je moet erachter kunnen komen wat de volgende paar stappen zullen zijn van jouw tegenstanders zodat je je leger daar op kan voorbereiden. Het is dus een een soort van stratego spelen op de computer, maar dan wat uitgebreider.

500 na Chr.

10.000 v. Chr.

36

500 v. Chr.


Empire earth was het eerste strategische spel in 3D in voor de PC en is gemaakt door Stainless Steel Studios en uitgegeven door Sierra Entertainment in 2001. Het spelletje is maar net een halve gigabyte groot, dus de graphics zijn vergeleken met tegenwoordig niets. Maar dat maakt helemaal niet uit aangezien de gameplay van dit spel vele malen beter is dan veel computerspellen van deze tijd. Dit komt omdat het een heel overzichtelijk spel is door de weinig mogelijkheden die je hebt in het spel.

1900 na Chr.

1500 na Chr. 1000 na Chr.

1800 na Chr.

2100 na Chr. 2000 na Chr.

37


The Hobbit An Unexpected Journey

Op 14 december 2012 komt het eerste deel van lang verwachte film reeks‘‘The Hobbit’’ uit. Dit deel heet An Unexpected Journey en vertelt van de avonturen van Bilbo Baggins. Het tweede deel van de serie zou 13 december 2013 moeten uitkomen en het laatste deel op 18 juli 2014.

Bilbo Baggins is de oom van Frodo Baggins en speelde een kleine rol in de meester filmserie The Lord of the Rings. Hier is Bilbo al een stuk ouder en gaat zijn neefje, Frodo Baggins, op avontuur om een kwaadaardige ring te vernietigen. Bilbo is hier al hartstikke oud en staat op het punt om te overlijden, je ziet in the lord of the rings ook allerlei verwijzingen naar The Hobbit, dat zic dus eerder afspeelt. Een voorbeeld hiervan is wanneer Bilbo een malienkolder gemaakt van Mithril aan Frodo geeft die Bilbo heeft gekregen op een van zijn avonturen. Het is dus wel een beetje apart dat de regisseur van beide film reeksen, Peter Jackson, het verhaal in de andere volgorde verteld.

38

Foto: http://www.omega-level.net Bilbo Baggins in The Hobbit, gespeeld door Martin Freeman

Foto: http://www.tolkien-online.com Bilbo Baggins in the Lord of the Rings, gespeeld door Ian Holm.


In The Hobbit komen heel veel nieuwe karakters in voor, veel van deze karakters zijn dwergen die mee gaan op het avontuur van Bilbo. Maar er komen ook allerlei karakters van the ord of the rings in voor. Zoals de tovenaar Gandalf die ook mee gaat op het avontuur maar ook ging mee ging met het avontuur van Frodo. De door de ring verslonden smeagol, Gollem, is ook weer te zien in de films.

Gandalf in the Lord of the Rings, gespeeld door Ian McKellen

De Lord of the Rings serie was op de mooiste plekken in Nieuw-Zeeland opgenomen, dus was het meteen al wel duidelijk dat The Hobbit hier ook opgenomen moest worden. Maar in 2010 ontstonden er problemen met de vakbonden en dus dacht Peter Jackson er over na om de films in Oost-Europa op te nemen. De bevolking van Nieuw-Zeeland pikte dit niet en begon te protesteren, uiteindelijk onderhandelde de regering van Nieuw-Zeeland met de vakbonden en mocht Peter Jackson toch nog de films opnemen in Nieuw-Zeeland. De hoofdreden dat de regering zich ermee bemoeide was omdat Nieuw-Zeeland heel veel werd bezocht door toeristen na de Lord of the Rings serie. Als the Hobbit niet zou worden opgenomen in Nieuw-Zeeland, zal de regering veel inkomsten mislopen van het toerisme.

39


Bron: http://www.filmofilia.com

Landkaart van middle earth

40


41


November 2012

Foto: m@rtym@n, straatkaart.nl

Op vakantie? Ga zeilen!

142789456

Magazine Leuk  

magazine leuk voor school

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you