Page 1

are b m e e n t i u Met

gids

In dit nummer

de drie ezels van Tom Boonen

OORTJEs

Ken je wielertermen

Uit de oude doos De rampeditie van 1993


2

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand


Geographics.be

Thuis

op alle terreinen, ook in

Kuurne Wielersport is emotie en tragiek. Karakter en gedrevenheid. Individueel

hart voor haar klanten. Tienduizenden klanten die hun vertrouwen stellen in

talent en teamgeest. Vreugde om de zege. Teleurstelling bij de nederlaag. In

een middelgrote maar professionele gezinsbank in volle expansie. Een bank

deze sport ontdek je een stukje van jezelf. En ontdek je een bank die je passie

met een eigen visie op bankieren. Thuis op alle terreinen. Thuis in joĂşw regio.

deelt. Een bank met een hart voor de sport. Maar vooral, een bank met een

Van harte welkom!

Bankier van mens tot mens www.vdk.be

VDK Spaarbank nv - Sint-Michielsplein 16 - 9000 Gent - tel.: 09 267 32 11 - e-mail: vdk@vdk.be

3


4


index Voorwoord

inhoudstafel 9 Voorwoord Burgemeester 13 De cijfers 17 interview met Christophe Vandegoor 21 KBK voor Wielertoeristen 25 Ooggetuige 29 flashback getuigenissen 2013 • • 34 35 36 parcours elite & juniores (uitneembaar) 36 wuk zeg je? 41 interview met Igor Decraene 42-43 De drie ezels van Tom Boonen 47 interview met dirk roofthooft 51 oortjes 55 uit de oude doos 59 Elite palmares 63 interview met Sara verhaest

colofon Voorzitter: Geert Penez Redactie: Jos Callens (hoofdredactie), Maarten Clochet, Didier Vandepitte, Pieter Schietgat coverfoto: Frieke Janssens Concept & opmaak: GutzandGlory Wielerclub Koninklijke Sportingclub Kuurne vzw Maatschap. Zetel: Marktplein 9, 8520 Kuurne Secretariaat: Overacker 1 – 8530 Harelbeke Ondernemingsnr. BTW BE 0407.908.952 - RPR Kortrijk

Blauw van de kou, diep in het rood…

B

este sportvriend! De vorige editie van KuurneBrussel-Kuurne heeft niet mogen zijn.

Aanhoudende sneeuwval, gladde wegen en ijzige temperaturen: geen weer om een hond door te jagen. Laat staan een peloton. En dat peloton, dat was ook u. Klaar voor een hemelse dag. Hemels, want de koers was terug in ‘t land. Althans voor even. Dan valt het verdict: geen helse rit, geen hemelse finish en dus geen koers. De klop van de hamer komt altijd onverwacht en het was een dreun, dat KBK niet kon doorgaan. Dat geven we eerlijk toe! En zo stonden we daar allemaal samen : blauw van de kou, en diep in het rood…

In samenwerking met O’Dorney krijgt een nieuwe Kuurne Brussel Kuurne voor wielertoeristen gestalte. Een derde editie, met hoge verwachtingen, want er is bewezen dat ook dat deel van onze organisatie àf is! Kuurne Brussel Kuurne voor wielertoeristen maakt voortaan ook deel uit van de Coppa Grinta. Dit is het driesterrencircuit van toertochten met een kwaliteitslabel, die een uitdagend parcours bieden, een goede bevoorrading en degelijke faciliteiten voor de deelnemers.

Ben je al aan het trainen ?

We willen Kuurne massaal op de fiets, en dat hoeft geen koersfiets te zijn !

“We kijken dus opnieuw vooruit! ” Maar we bleven niet bij de pakken zitten, met de onafgebroken steun van de gemeente pakten we opnieuw ‘de guidong al onderen’. We zijn ‘preus lik fjirtig’, (met een knipoog naar de nieuwe slogan van onze provincie) dat KBK op zondag 2 maart 2014 weer rechtstreeks op Sporza kan worden bekeken. De nationale omroep waardeerde de inzet en het enthousiasme in onze gemeente met een verlengd meerjarencontract! U begrijpt dat dit de basis is voor onze koers: zonder TV krijgen we het budget niet rond! (en zonder koers ook niet, is vorig jaar gebleken …)

Wie wél met de koersfiets paraat staan, zijn de sterren van morgen : de eerste internationale junioreskoers van het jaar start aan het Sportpark ! Ik wens bij de opening van het nieuwe wielerseizoen alle renners en ploegen namens KBK een succesvol wielerjaar toe en alle wijsheid om de strijd sportief aan te gaan! Ik wens jullie allen een zalige zonnige Kuurne Brussel Kuurne! Tot het weekend van 1 en 2 maart!

sportieve groeten

We kijken dus opnieuw vooruit !

geert penez, voorzitter

5


Dirk DEPUYDT

Gedelegeerde bestuurder Gsm 0475 72 74 10 dirkdepuydt@edl-depuydt.be info@edl-depuydt.be www.edl-depuydt.be

St.-Katriensesteenweg 59 - 8520 KUUrnE Tel. 056 37 24 27 - Fax 056 37 23 87

Opendeurkorting!

Tot en met 8 maart. Open op zondag 16 en 23 februari van 10 tot 12u. Collections: River Woods / scapa sports / Axelle et Beau / Tommy hilfiger / Terre Bleue/ Scee by twinset / Mc Gregor / senso / imperial / Citizens of humanity. Shoes: River Woods / Scapa / talking french / Terre Bleue. Juwelen: Titto.

6


www.novy.be advertentie Kuurne-Brussel-Kuurne 2012.indd 2

10/01/14 12:25

7


Personenliften | Ziekenliften Goederenliften | Autoliften Wenst u bijkomende info : sales@coopman.be

8

Mannebeekstraat 3 | B-8790 Waregem | 056 35 85 80 | www.coopman.be


Wij verhogen uw comfort !

De burgemeester sprak! en iedereen luisterde ...

Trapliften

VRIJBLIJVENDE OFFERTE / BEZOEK Bel gratis : 0800 20 950 www.comfortlift.be

Huisliften

B

este wielervriendinnen en vrienden,

Plateauliften

E SERVIC

De editie van 2014 wordt een belangrijke voor Kuurne-Brussel-Kuurne. We kunnen een late winter missen als kiespijn. Niettemin is KBK er opnieuw klaar voor. De kuiten zijn “gesmot” voor een schitterend parcours. De renners, organisatoren, media, horeca en vele vrijwilligers kijken uit naar Kuurne. De wielerliefhebber maakt een leuke pronostiek, poseert met favoriete renner op foto of rijdt de dag ervoor het parcours dankzij O’Dorney. Als burgemeester ervaar ik dagelijks de meerwaarde van de wedstrijd voor onze gemeente. “Van waar ben je ? Kuurne…. Ah kennen we, van KuurneBrussel-Kuurne.” Een professionele organisatie die wordt gedragen door vooral eigen Kuurnse mensen. Uitzonderlijk op dit niveau. Kuurne-BrusselKuurne zet onze gemeente nationaal en internationaal op de kaart. De wedstrijd is onze beste ambassadeur. KBK ademt Kuurne zoals we zijn. Sportief, passioneel en levendig.

Het gemeentebestuur investeert dan ook graag in deze wedstrijd met gratis logistiek , personeel en voor 2014 verhoogden we onze subsidie naar 35.000 euro. Jaar tot jaar evalueren we deze wedstrijd en zien welke inspanningen we kunnen geven vanuit het gemeentebestuur. Het wielrennen mondialiseert en het voorjaar komt onder druk door organisaties aan de andere kant van de wereld. Maar we blijven vechten voor ons Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook het nieuwe contract met VRT-Sporza bewijst dat wielerminnend Vlaanderen in onze wedstrijd gelooft. Om dan nog niet te spreken hoeveel tv-stations mondiaal deze wedstrijd volgen. 2 maart moet een hoogdag zijn voor Kuurne. Een dag waar we genieten van de sfeer aan start en aankomst. Een dag waar we als familie en vrienden samen komen en bij sommigen een taartje eten en bij anderen kipkroketten of een pintje drinken. Geniet van deze wedstrijd. Het is top en laat ons hopen op goed gezinde weergoden. Francis Benoit Burgemeester

/7

24/24 - 7

NIEUW ADRES: Mannebeekstraat 3 | B-8790 Waregem info@comfortlift.be | www.comfortlift.be

9


Bioracer is de referentie op vlak van wielerkleding voor teams, en official supplier van de Belgische, Nederlandse, Franse, Duitse en Luxemburgse nationale ploeg en het BOIC. Bent u op zoek naar fietskleding voor uw team? Contacteer ons dan op info@bioracer.com voor een vrijblijvende offerte voor uw teamkleding!

Like

WWW.FaCeBOOk.COm/ BIOraCerBeLgIum

WOrD FaN vaN BIOraCer Op FaCeBOOk eN BLIjF Op De hOOgte vaN ONze Laatste aCtIes eN prOmOtIes!

speedwear

WWW.BIOraCer.COm // tWItter.COm/BIOraCer

bioracer logo 2012

One Sofware-solution for every logistic flow

TMS

Belgium | France | USA

WMS

FORWARDING

www.navitrans.eu

10 AdvertentieY&R_240x192,5.indd 1

7/01/14 14:17


Stroomop Harelbeeksestraat 36, 8520 Kuurne stroomop.be | info@stroomop.be tel. 056/72 36 30

Schakel over op de brandstof van de toekomst: kies voor Ă–koFEN en pellets. Ă–koFEN Belgium Harelbeeksestraat 36, 8520 Kuurne 056/72 36 30, www.okofen.be

11


12


info de cijfers 13

De cijfers

695 Het aantal pistolets dat op zondag 24 februari 2013 klaar lag voor de volgers van de koers. We hebben er wat opgegeten uit frustratie en de rest in de diepvries gestoken tot de volgende koers. Filiep, niet vergeten op tijd te laten ontdooien hé! ;-)

de rode cijfers

66 editie

e

2014

Alle inkomsten die we misten doordat we geen TV-uitzending konden aanbieden aan de gecontracteerde buitenlandse zenders in Nederland, Frankrijk, Groot Brittannië, Italie, Australië, Brazilië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten… jammer !

54 Het aantal minuten dat het duurde om aan de Amerikaanse nieuwszender NBC uitgelegd te krijgen dat er geen koers was in Kuurne. ‘Say it isn’t true hé…. En neen, we hebben géén vervangprogramma...

3

Het aantal centimeter sneeuw op het parcours vorig jaar… Moesten we daar nu zo veel spel over maken?

12

66e editie van Kuurne Brussel Kuurne in 2014? Hoe kan dat nu? Dat stond vorig jaar ook al zo op de affiche? We zijn Westvlamingen, het telt maar als het écht doorgaat. Als het sneeuwt (zoals in ’86 en ’93 en 2013), kan er niet gereden worden en dan pakt het bestuur ‘de guidong al onderen’ en zegt ‘toeme toch, èrbegunnen’… En daarom organiseren we in 2014 opnieuw de 66e.

Het aantal jaar dat Sporza onze koers rechtstreeks uitzendt. Wat deden jullie dan vroeger op die zondagnamiddag? Reserveer de volgende jaren ook al maar die zondag; het contract is verlengd!

2 Het aantal VIP-genodigden dat afhaakte vorig jaar omdat er geen koers was… De rest stapte op de bussen en maakte er toch nog een lange hoogdag van!

37 Het aantal keer (ongeveer) dat we vorig jaar de suggestie kregen: “Zouden jullie niet beter op de Renbaan een cyclo cross organiseren?”

278 Het aantal bemoedigende reacties op Facebook & Twitter, maar dat was maar een fractie van de vele duizenden steunbetuigingen de dagen nadien. Bedankt sympathieke supporters! We gaan door!

428

2016 Het aantal deelnemers aan Kuurne Brussel Kuurne voor wielertoeristen vorig jaar. Het was toen bèrekoud die zaterdag, maar hun Kuurne-Brussel-Kuurne is dus wél doorgegaan ! Ben jij al aan het trainen? Je voornemen van Nieuwjaar toch nog niet vergeten? Meerijden, zonder vrees voor vorst en wind !

Het aantal nadarhekken dat de technische dienst van Kuurne zet op start- en aankomstplaats. Félix Nadar zou tevreden zijn…En ’s avonds moeten die allemaal weer weg! Chapeau en bedankt iedereen!

13


www.woodland.be www.woodland.be www.woodland.be www.woodland.be

n.v. international wood products

i.w.p.

n.v. international wood products

n.v. international wood products

i.w.p.

import plaatmateriaal

i.w.p.

import plaatmateriaal import plaatmateriaal Kustlaan 164 8380 zeebrugge

n.v. international wood products Kustlaan 164 Tel. 050 37 34 20 • Fax 050 36 07 63

8380 zeebrugge

14

Mob. 32-475-65.22.07 • E-mail : iwp@iwp.be

Kustlaan 164 8380 zeebrugge

i.w.p.

Tel. 050 37 34 20 • Fax 050 36 07 63 Mob. 32-475-65.22.07 • E-mail : iwp@iwp.be 50 Tel. 050 37 34 20 • Fax 050 36 07 63


Begrafenissen Geers Kuurne Tel.

056 22 08 83

Discrete dienstverlening Alle uitvaartceremonieĂŤn en crematies Funerarium met aula en stijlvolle rouwkamers Bieden van mogelijkheid tot opbaren in eigen woning Vervullen van alle formaliteiten in binnen- en buitenland Een gemotiveerd team om bij te dragen tot een waardig afscheid

15


Het wielerseizoen is in aantocht. Met KuurneBrussel-Kuurne is het telkens weer wennen aan de nieuwe truitjes, de nieuwe sponsors, de jonge debutanten ook. Maar heel wat zaken blijven… gelukkig maar. Zo ook de vertrouwde stem van Christophe Vandegoor op Sporza Radio. Al meer dan 15 jaar verwent Christophe de luisteraars van Radio 1 met live verslaggeving over zowat alles wat met koersen te maken heeft. De warme, vertrouwde stem die razendsnel impressies & gebeurtenissen zo goed kan verwoorden dat je als luisteraar vaak minutenlang aan je radio gekluisterd bent. Inderdaad… u kent hem maar al te goed. Hoog tijd dus om Christophe zelf eens voor de micro te zetten.

Een herfstige decemberavond in een groot Gents hotel. Het is even wachten op Christophe maar dat komt goed uit. De LottoBelisol armada met stoere koerswagens en glimmende bussen maakt indruk op de parking. De anders altijd zo rustige hotellobby is nu een drukte van jewelste. Die avond wordt de nieuwe ploeg voorgesteld in de opvallende Ghelamco Arena. De verwachtingen zijn duidelijk hooggespannen. Ernstige gezichten, knappe maatpakken… Niets wordt aan het toeval overgelaten. En terwijl manager Marc Sergeant alle renners aanspoort om zich klaar te maken voor vertrek, komt Christophe aanschuiven voor een lekkere kop cappuccino (met melkschuim)… • Christophe, hoe ben jij in deze job gerold? “Door mijn studies. Ik ben eigenlijk arbeidsocioloog. Maar mijn thesis handelde over het jeugdwielrennen en daarvoor moest ik heel wat interviews afnemen in de Vlaamse Wielerschool van Rik Van Looy. Zo was mijn interesse in verslaggeving rond wielrennen snel gewekt. Zeker omdat ik toen ook nog zelf koerste bij de juniors. Toen ik later voor een stage aan de slag kon bij de sportdienst van BRT radio, wist ik al vrij snel dat ik kon blijven. Eerst als losse medewerker, maar dat werd al snel een full time. In 2007 mocht ik dan Luc Van Langenhove opvolgen als verantwoordelijke voor het wielrennen. En dat was echt een droom die in vervulling ging.” • Je hebt zelf gekoerst, waarom niet verder een prof carrière uitgebouwd? “Daar was ik echt niet goed genoeg voor, ondanks het feit dat ik wel een koers bij de nieuwelingen gewonnen heb in 1987. Maar ik kon niet sprinten en was eigenlijk maar een middelmatige wielrenner.” • Maar het feit dat je zelf lang gekoerst hebt, helpt wellicht om het wielergebeuren beter te kunnen inschatten? “Absoluut, ik kan nu nog altijd het gevoel oproepen wat het is om na een bocht te moeten optrekken, welke pijn het is om met volledig opgebrande longen te moeten doortrekken… Je mag echt niet onderschatten welke fysieke inspanningen wielrennen met zich meebrengt.” • Ondertussen ben je al meer dan 15 jaar samen met Carl Berteele een vaste tandem op Sporza Radio? Het klikt duidelijk tussen jullie beide?

Wij zijn uw Citroën hoofdverdeler en staan graag tot uw dienst. Ons merk combineert technologie met creativiteit en biedt een uiterst aantrekkelijk gamma. Reden genoeg om ons vlug een bezoekje te brengen. Wij hopen u spoedig te mogen verwelkomen.

“Absoluut. We zijn zelfs vrienden geworden. We verstaan elkaar ook goed omdat ik absoluut geen ambities heb om op de motor te zitten. Er is niet alleen de schrik om te vallen, er is ook het feit dat ik zelf met een motor rij en dus eigenlijk zelf wil sturen. Ik zou me nooit volledig kunnen concentreren op de koers. Maar Carl en ik verstaan elkaar perfect. We geven elkaar ook continu prikjes. Aan de aankomst kan je veel meer analyseren, commentaar geven en het grappige is dat Carl ook niet in mijn stoel wil zitten. “ • Hoe ervaar jij Kuurne-Brussel-Kuurne? “Voor mij is KBK een erg sympathieke koers. Ik kijk er ieder jaar naar uit om naar Kuurne te komen, ook al omdat het openingsweekend altijd iets speciaals is. De start aan de renbaan vind ik bovendien erg gezellig. Het parcours is niet te zwaar waardoor de sprintploegen hun kans krijgen om hun kopman te droppen in de finale. KBK is echt een voorjaarsklassieker geworden voor de spurters. Als je ziet dat Greipel en Cavendish deze koers zeker in hun

16


interview christophe vandegoor 17

“KBK is een belangrijke voorjaarsklassieker voor de grote spurters” van doping zolang de renner niet is gepakt. Ook dat vind ik interessant, want hoe kan je zoiets als weldenkend mens beweren?”

“Ik verwacht een

zeer sterke Boonen dit jaar. Hij zal zich zeker willen tonen.”

• Ben je nog gepassioneerd door andere sporten? “Absoluut… heb je vijf minuten? Basket is mijn andere lievelingssport, die ik als puber ook heb beoefend. Het becommentariëren van de wedstrijden van de Amerikaanse basketbalploeg op de Olympische Spelen van Peking en Londen beschouw ik als een van de hoogtepunten uit mijn ‘carrière’. Ik ben ook zeer gelukkig dat ik de wonderjaren van Stefan Everts, Joël Smets en Marnicq Bervoets van dichtbij heb mogen meemaken. En ik gaf ook commentaar bij het kunstschaatsen. Ik kende er niets van, maar heb me ingewerkt door naar trainingen van Kevin Vanderperre te gaan kijken. Ik heb ook veel respect voor het volleybalmilieu. De Europese hoogtepunten van de volleybalploegen Roeselare en Maaseik, rond de eeuwwisseling, heb ik ook voor de radio mogen becommentariëren. Het volleybal is trouwens een omgeving met erg vriendelijke en integere mensen. Een mooi tegengewicht voor andere sportmilieus. “

programma willen opnemen, dan zegt dat genoeg. KBK heeft bovendien het voordeel dat het openingsweekend altijd veel internationale media-aandacht krijgt en dat is van goud waarde.” • Wie tip je als winnaar voor de editie 14? “Boonen,… als hij rijdt. Maar ik verwacht een zeer sterke Boonen dit jaar. Hij zal zich zeker willen tonen. De ploeg OmegaPharma-Quickstep is ook bijzonder goed uitgebouwd.” • Hoe verloopt de nieuwsgaring anno 2014? Nu alle renners veel op Twitter gooien, lijkt het ons moeilijker om nog “nieuws” te rapen?

• Komen volgens jou andere “kleinere” sporttakken voldoende aan bod bij Sporza? Je hoort soms wel wat kritiek hierover?

“Het is vooral arbeidsintensiever geworden: vroeger vernamen we alle belangrijke info via de ploegleiders voor de start of via de persconferenties, nu is dat met Twitter gigantisch veranderd. We kunnen ons niet meer veroorloven om Twitter niet te volgen. Ze tweeten van zodra ze ergens pijn voelen. En dat moeten we helaas altijd weten als verslaggever. Het maakt ons werk veel intensiever. Een ontbijt tijdens de Tour bijvoorbeeld is geen rustig ontbijt meer omdat je de iPhone, laptop of iPad al bij de hand moet hebben. Want wat als je tijdens een live-verslaggeving je luidop vragen stelt over een slechte prestatie, terwijl dit feit ‘s morgens door de renner zelf al op Twitter is gepost met een kwaaltje of kwetsuur..., dat kan je als verslaggever niet maken.”

“Het is jammer dat die kleinere sporten vaak klagen over een te kleine media-aandacht. Sporza besteedt wel degelijk aandacht aan die sporten. Helaas moeten we vaststellen dat een live basketmatch op zondagnamiddag ongeveer 50.000 kijkers trekt, terwijl dat voor gelijk welke koers minstens een half miljoen mensen is. Dat is de realiteit.” • Last but not least… Wie zijn je helden? Wie maakt op jou een stevige indruk? Niet alleen als sportman maar ook als mens? “Als kind had ik wel helden… Kareem Abdul Jabar, Gerrie Knetemann… Nu als journalist echter niet. Respect is er uiteraard wel omdat ik weet hoe zwaar fietsen kan zijn. Die toprenners staan onder zware druk en moeten presteren. Maar dat moet een bakker ook en een fabrieksarbeider ook, voor veel minder salaris. Voor renners die er alles aan doen om hun talent te benutten, heb ik veel respect. Helaas zijn er ook een groot aantal die veel te laat beseffen dat ze het mooiste beroep ter wereld hebben.”

• Je bent nu meer dan 15 jaar bezig? Is er technisch veel veranderd? “Technisch is er niet zo veel veranderd, behalve bij het monteren. In mijn beginperiode, jaren negentig, verliep dat nog analoog: met geluidsbanden dus, waarin lekker geknipt en geplakt werd. Nu knip ik zelf de digitale geluidsopnames op mijn pc. Het werk is in die zin ook ‘eenzamer’ geworden. Bij live-uitzendingen is alles echter min of meer hetzelfde gebleven, met technici aan de aankomst, verbindingen via isdn-lijnen etc. Maar de snelheid waarmee dit alles gebeurt, neemt handoverhand toe. Ipad en Iphone maken het mogelijk om vanuit de auto een journaalverslag in te spreken en via het 3G-netwerk rechtstreeks naar de redactie te sturen, met prima geluidskwaliteit. Zoiets was enkele jaren geleden ondenkbaar.” • Wat ook ondenkbaar was enkele jaren geleden, is het feit dat journalisten sterren aan het worden zijn. Hoe ervaar je dit zelf? “Op de redactie maken de collega’s soms grapjes dat je niet meetelt zonder theatershow. En ja, er wordt min of meer van ons verwacht dat we op Twitter bijzonder interessante dingen verkondigen, terwijl dat toch een enorm ego-gedoe is. Welke mening kan interessant genoeg zijn om die aan anderen op te dringen? Aan de andere kant is dat ook relatief want het aantal volgers die je bereikt,

• Christophe, hartelijk dank voor dit interview. blijft gering. Ik heb nu 10.000 volgers op Twitter, dat is niet weinig, maar het stelt niks voor in vergelijking met het maken van een verslag voor het tv-journaal want dan werk je voor een miljoen mensen.” • Je bent duidelijk gepassioneerd door de koers? Blijft die passie overeind na alle schandalen rond dopinggebruik? “De passie blijft omdat het wielrennen me ook sociaal interesseert: hoe gaan de mensen met elkaar om, wie bedriegt wie en waarom, wie krijgt spijt en wie doet braafjes wat van hem verlangd wordt ? Ik vind het dopingthema helemaal niet vies om over te praten. Het hoort bij de sport, al sinds het Romeinse Rijk doperen krijgers zich, dus waarom wil men nu dat renners anno 2014 heiliger zijn dan de paus ? Er zijn collega’s die luidop beweren dat er geen sprake is

17


Café Byblocks Marc & Martine Kattestraat 190 / Bus 2 8520 Kuurne Vergaderzaal beschikbaar van ongeveer 40 plaatsen

b.v.b.a.

KORELEC

BRAND- EN INBRAAKBEVEILIGING CAMERABEWAKING ∙ TOEGANGSCONTROLE AUTOMATISCHE POORTSYSTEMEN

750 euro belastingvermindering Beveilig uw woning en bespaar 750 euro

Fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen KORELEC b.v.b.a. Brugsesteenweg 153, 8520 Kuurne info@korelec.com

www.KORELEC.com

30 tel. 056 35 70 95 fax 056 37 01 11

oogt mooi!

TEGELHUIS

n.v.

MARC & RUBEN VANDEROUGSTRAETE VERKOOP VAN : vloeren - faience - mozaïek natuursteen - rustieke tegels - terrastegels Eigen plaatsingsdienst toonzaal : Kuurnsesteenweg 90 - 8500 KORTRIJK tel. 056 35 25 26 - gsm (0475) 41 55 34 - fax 056 35 44 45

www.tegelhuis-kortrijk.be 18


FD Decor

Gezellig praatcafé voor jong & oud met

Schilder- & decoratiewerken Hulstersestraat 163

Depoortere Filiep B-8710 Ooigem

· Biljartclub · Kaartersclub · Dartsclub · Privé zaaltje · Wedstrijden op groot scherm · en leuke evenementen

Tel/Fax 056 66 21 33

Merelhoek 10 163 Hulstersestraat christiaens.bvba@telenet.be 8520B-8710 Kuurne Ooigem www.christiaens-bvba.be Tel/Fax 056 66 21 33

056/72 70 89

christiaens.bvba@telenet.be BTW-nr. BE-678.298.135 www.christiaens-bvba.be

Bockor café Kuurne bij Mike en Evy · Marktplein 20 · 8520 Kuurne

fd.decor@skynet.be

WONINGBOUW VERCRUYSSE

N.V.

WONINGBOUW

Algemene Bouwwerken

N.V. VERCRUYSSE Verbouwingswerken

Sleutel op de deur

Algemene Bouwwerken bezoek onze website : www.woningbouw-vercruysse.be Verbouwingswerken E-mail : woningbouw.vercruysse@belgacom.net Sleutel op de deur Kattestraat 182 - 8520 KUURNE

Tennishal Leiemeers Indoor

Tel. : 056 71 36 29 - Fax 056 71 47 73 bezoek onze website www.woningbouw-vercruysse.be Maakt het verschil! E-mail : woningbouw.vercruysse@belgacom.net Maakt het verschil!

Gezellig feestzaaltje ter beschikking. Vrij van drank en traiteur.

64

info: 0476 95 35 33 www.leiemeers-indoor.be

Kattestraat 182 - 8520 KUURNE Maakt het verschil!

Tel. 056 71 36 29 - Fax 056 71 47 73

64

Maakt het verschil!

Maakt het verschil!

Delta tape maakt het verschil! Als professional werkt u uiteraard met kwaliteitsproducten. Hiermee bespaart u kostbare arbeidstijd en dus veel geld.

Delta tape maakt het verschil!

voordelen Delta maskeertape

Als professional werkt u uiteraard met kwaliteitsproducten.

Hiermee bespaart u kostbare arbeidstijd en dus veel geld. stevige kwaliteit papieren drager

voorzien van dubbele latex impregnering Delta tape maakt het voordelen verschil! Delta maskeertape voorzien van hoogwaardige lijmlaag Als professional werkt u uiteraard met kwaliteitsproducten. stevige kwaliteit papieren drager test en overtuig uzelf! Hiermee bespaart u kostbare arbeidstijd en dus veel geld.

voorzien van dubbele latex impregnering

Kortrijksestraat 153, Tel 056/37.1

voordelen Delta maskeertape via: voorzien van hoogwaardige lijmlaag Vraag een gratis monster

www.deltatape.be test en overtuig uzelf! Delta tape maakt verschil! het voorzien van dubbele latex impregnering www.

stevige kwaliteit papieren drager

voorzien van hoogwaardige lijmlaag

Als professional werkt u uiteraard met kwaliteitsproducten. Hiermee bespaart u kostbare arbeidstijd en dus veel geld.

test en overtuig uzelf!

Delta tape maakt het verschil!

voordelen Delta maskeertape

www.deltatape.be

www.deltatape.be

voorzien van dubbele latex impregnering

stevige kwaliteit papieren drager

voorzien van dubbele latex impregnering

www.

.BE

Open van 8u00 -12u00 en van 13u

Maakt het verschil!

Open en-12u00 van en 13u30 vrijdagvrijdag tot 18u30 .BE van 8u00 Open van 8u00 envan van-17u30; 13u30-17u30; -17u30; tot Open van-12u00 8u00 -12u00 13u30 vrijdag tot18u30 18u30

www.

voordelen Delta maskeertape voorzien van hoogwaardige lijmlaag

Kortrijksestraat 153, 8520 Kuurne Kortrijksestraat Kuurne Kortrijksestraat153, 153,8520 8520 Kuurne Tel 056/37.16.16 TelTel056/37.16.16 056/37.16.16

Maakt het verschil!

Vraag een gratis monster via:

Vraag een gratis monster via: Als professional werkt u uiteraard met kwaliteitsproducten. bespaart u kostbare arbeidstijd en dus veel geld. Hiermee stevige kwaliteit papieren drager

.BE

Maakt het verschil!

test en overtuig uzelf!

RECLAME- EN INDUSTRIEEL posters DRUKW ERK catalogi

voorzien van hoogwaardige lijmlaag Vraag een gratis monster via:

folders brochures werf- en immoborden inserts mailings

test en overtuig uzelf! www.deltatape.be

www.

Vraag een gratis monster via:

.BE

HUISSTIJL

naamkaarten

Maakt het verschil!

www.deltatape.be

wissels

enveloppes

facturen

brieven

BTW ontvangstbewijzen

www.

.BE

RELATIEGESCHENKEN

Kouterstraat 2, KUURNE Tel. 056 71 60 13

bureauonderleggers

driemaand-kalenders

Maakt het verschil!

muismatten

notablokken wenskaarten

A4 A5 A6

RECLAME- EN INDUSTRIEEL www.derooterie.be catalogi

• posters DRUKW ERK folders brochures Gastronomische suggesties werf- en immoborden , wisselend volgens seizoeninserts mailings Menu’s alles inbegrepen

HUISSTIJL enveloppes www.st-michielsdrukkerij.be

Verzorgde dagschotel • Weeklunch naamkaarten Groepen tot 40 personen • aparte zaal

Kouterstraat 2, KUURNE Tel. 056 71 60 13

www.derooterie.be

Onze mix smaakt naar meer.

facturen info@st-michielsdrukkerij.be

tel 056 71 11 98 - fax 056 70 52 08 wissels brieven

12 liniestraat 13 - 8520 KUURNE BTW ontvangstbewijzen de

RELATIEGESCHENKEN

driemaand-kalenders

bureauonderleggers

DE GULDEN HERT muismatten

notablokken wenskaarten

A4 A5 A6

Verven Beitsen MARKTPLEIN 1 - KUURNE Bij Ronny Vernissen & Alice

19


SKYLUX LICHTKOEPELS

20

AG.PLASTICS NV Spinnerijstraat 100 8530 Stasegem www.skylux.be


info wielertoeristen 21

Wielertoeristen

KBK Voor

Op zaterdag 1 maart (daags voor de elitewedstrijd) blazen alle wielertoeristen het stof van hun beste bolide. Dan start met KBK voor Wielertoeristen hún wielerjaar. Vorig jaar vroor het de kasseien uit de weg. Toch trotseerden 2200 kloeke Flandriens de Zuid-West-Vlaamse boerenweggetjes en hellingen als de Tiegem, de Kwaremont en Nokereberg. Honderd meer dan bij de eerste editie, toen bij heerlijk fietsweer. Het toont aan dat de wielertoeristen tevreden zijn over de kwaliteit van deze rally. Omwille van die kwaliteit werd KuurneBrussel-Kuurne voor Wielertoeristen trouwens geselecteerd voor de Coppa

Grinta!, het driesterrencircuit van toertochten van wielermagazine Grinta! Een circuit waar maar negen wedstrijden voor in aanmerking komen. Deelnemers aan deze wedstrijden steunen bovendien de Vlaamse Liga tegen Kanker. Kuurne-Brussel-Kuurne voor wielertoeristen is een organisatie van de Koninklijke Sportingclub Kuurne in samenwerking met WTC O’Dorney.

praktische info

Dit jaar verhuist de start van Kuurne-Brussel-Kuurne voor Wielertoeristen naar de Sint-Pieterszaal aan de andere kant van de aankomstzone. Aankomst en vertrek in verwarmde ruimte / gratis kop koffie bij start / luxueuze bevoorrading tijdens de wedstrijd / ruime parking / heb je pech die je zelf niet kan herstellen, dan komt de pechverhelping je uit de nood helpen / afspuitstand voorzien.

40/65/95 km

Locatie: aankomstzone Kuurne-Brussel-Kuurne, Brugsesteenweg 335, Kuurne Inschrijving 40 km: €4/€5 (aangesloten/niet-aangesloten) Inschrijving 65 of 95 km: €5/€6 (aangesloten/niet-aangesloten) Starten kan vanaf 08u00 / laatste inschrijving 95 km om 12u00, 65 km om 13u00 en 40 km om 14u00 FINISH onder de aankomstboog van de elitewedstrijd Na de inspanning volgt de ontspanning in de Sint-Pieterszaal. De Kwaremont een tweede keer bedwingen? Dat kan! Al is het dan niet de kinderkoppige helling maar zijn variant in gerstenat. Wie dat wenst kan zijn fiets gratis achterlaten in de beveiligde fietsenstalling.

Organisatie: vzw Koninklijke Sportingclub Kuurne i.s.m. Wielerclub O’Dorney

21


de échte professional springt eruit

www.lecot.be elders.b www.raedsch www.lecot.be helders.be www.raedsc

1 1 4

vrijblijvende offerte vrijblijvende offerte

SANITAIRE INRICHTINGEN SANITAIRE INRICHTINGEN

2 5

3 6

7

8

9

*

0

#

• CENTRALE VERWARMING • AIRCONDITIONING

• CENTRALE VERWARMING • AIRCONDITIONING

Waterven 15 — Kortrijk — t. 056-21 52 77 — f. 056-22 43 62 — www@quartier.be Waterven 15 — Kortrijk — t. 056-21 52 77 — f. 056-22 43 62 — www@quartier.be

vrijblijvende offerte

SANITAIRE INRICHTINGEN

• CENTRALE VERWARMING • AIRCONDITIONING

DOgraphicdesign.be

Waterven 15 — Kortrijk — t. 056-21 52 77 — f. 056-22 43 62 — www@quartier.be

TRAITEUR MARLEEN Feestzaaltje “ Catte Coutter “ Kattestraat 232 - 8520 KUURNE Tel & Fax : 056/ 71 19 31

Bowling - Squash - Ricochet - Judo - Fitness - American Pool Bistro - Cafetaria - Vergaderzalen - Springkasteel - Speelhall

Verjaardagsfeestjes + communie- en lentefeesten

Hoogstraat 136 - 8540 Deerlijk - T 056 72 77 11 - F 056 72 84 73 www.sportcentrumdeerlijk.be - info@sportcentrumdeerlijk.be

22 1212_SportCentrumDeerlijk_KBK_v2.indd 1

19/12/12 18:43

4

2 5

3 6

7

8

9

*

0

#


Café Astrid Bij Joachim & Veronique

Montblanc - caran d’ache - Graf Von faber castell - Porsche desiGn Parker - delta - WaterMan - laMy - faber castell - Just caMPaGne recife - luPo - nobody - cat & co - rePtile’s house - Marco Polo arcadia

- sequioa - saMsonite - succes - clayMore - ruitertassen

WenGer - rudi rabitti - MaVerick - Piquadro - buGatti - hidesiGn hedGren - JansPort - dakine - o’neill - oilily - PiP studio - fatboy

056 72 26 41 Brugsesteenweg 311 8520 Kuurne cafeastrid@telenet.be

be duck - horses dreaMs - toPModel - reisenthel - handed by Princess lilifee - caPt’n sharky - …

IB OFFICE - Brugsesteenweg 290 - KuurnE Tel. 056 35 15 80 - info@iboffice.be - www.iboffice.be open van maandag t.e.m. vrijdag van 9u00 - 12u00 & 13u30 - 18u30 • zaterdag 9u30 - 12u00 & 14u00 - 17u30

Iedereen vindt zijn eigen badkamersfeer.

Een leefkeuken voor iedereen.

Een oplossing voor iedereen.

Iedereen kan de planeet redden.

Iedereen houdt van warmte.

Warmte en water voor iedereen. In de winkels van Van Marcke Inspirations vind je de badkamer, keuken of verwarmings-installatie die bij je past én binnen je budget. Er staan steeds adviseurs voor je klaar die samen met jou op zoek gaan naar de beste oplossingen. Je kan er ook terecht voor losse producten die je zo kan meenemen. Laat die badkamer- keuken- of verwarmingsdromen maar komen! Surf naar www.vanmarcke.com voor het adres van de dichtstbijzijnde winkel.

23 ADV KUURNE BRUSSEL KUURNE.indd 1

15/01/14 12:03


056 73 55 99 056 73 55 99 www.vanoverbeke.be

www.vanoverbeke.be affiche50x70.indd 1

24

27/08/10 08:55


getuige

Deel uw Kuurne-Brussel-Kuurne beleving! Maak gebruik van #KBK2014 op Twitter, Facebook & Instagram!

Foto’s David Vanhauwere

OOG

Kuurne - Brussel - Kuurne geeft altijd beleving, zowel bij de start, onderweg als aan de aankomst. Mooie kansen dus ook voor fotografen die oog hebben voor de supporters en de hele omkadering. Met de rug naar de renners als het ware. Toon ons straks wat jou opvalt in KBK 2014 en deel je foto’s met ons.

25


ONLINE BEDRIJFSSOFTWARE OP MAAT, MAIL ONS: sales@ris.be

Web Design Software Development Datacenter Cloud Services Email Marketing

|

E-commerce

Rijksweg 24 -8520 Kuurne |Tel: +32(0) 56 32 50 27 | Fax: +32(0) 56 32 50 29 | www.ris.be 26


F21/084

VRACHT- en PERSONENWAGENS

ALLE HERSTELLINGEN - VRACHTWAGENS - LICHTE VRACHTWAGENS PERSONENWAGENS - SPECIALITEIT: MERCEDES

GARAGE DIDIER BOUCKAERT bvba Harelbeeksestraat 75A - 8520 KUURNE Tel. 056/72.36.72 - Fax 056/72.36.73

VOOR EEN MODERNE, VOOR EEN MODERNE, VERZORGDE SNIT VOOR EEN MODERNE, VERZORGDE VOOR EEN SNIT MODERNE, VERZORGDE SNIT VERZORGDE SNIT

HERENKAPPER HERENKAPPER HERENKAPPER STEFAAN HERENKAPPER STEFAAN STEFAAN STEFAAN 91 91

Openingsuren : Dinsdag - Woensdag - Vrijdag - Zaterdag Openingsuren : van 8u. tot 12u. en van 13u.30 tot 19u. Dinsdag - Woensdag - Vrijdag - Zaterdag Openingsuren : van 8u. totDinsdag 12u. en -van 13u.30 tot 19u. - Zaterdag Woensdag - Vrijdag Donderdag op afspraak Openingsuren : van 8u. tot 12u. en van 13u.30 tot 19u. - Woensdag - Vrijdag - Zaterdag DonderdagDinsdag op afspraak van 8u. tot 12u. en van 13u.30 tot 19u. Donderdag op afspraak

91 91

91 91

Donderdag op afspraak

KERKSTRAAT 19 KERKSTRAAT 198520 KUURNE TEL. 056 19 71 72 33 8520KERKSTRAAT KUURNE 8520 KUURNE TEL. 056 71 72 33 KERKSTRAAT 19 TEL. 056 71KUURNE 72 33 8520

91 91

TEL. 056 71 72 33

27


28


Getuigenissen

flashback getuigenissen 2013 29

Een helse dag, hemelse sympathie

’s Ochtends al wat aarzeling …

De aankondiging

Zelfs 2 cm

sneeuw maakte in druk. Met jullie in de hoo fdrol: wat deed je, wat vo elde je toen KBK 2013 geannule erd werd ?

Tekst: Jos Callens

Niet aan beginnen lijkt me sowieso logisch wanneer je finisht waar je start #KBKsneeuw

En dan de beslissing

Sneeuw of niet … de paarden zijn er klaar voor ! Mark Cavendish

@daanbultje

De realisten

Oesterbar Ik had al een zeer zenuwslopende ochtend achter de rug. Vroeg opgestaan en om de haverklap buiten kijken hoe het weer evolueerde, vertraging van het team bij aankomst in Maelstede door de sneeuwval, slipper die gelukkig meeviel, de oesterboer die stond te wachten om binnen te geraken op de geplande locatie, de bibber op het lijf. Hoe meer we naar buiten keken, hoe ongeloofwaardiger het werd dat het zou doorgaan, maar we bleven hopen. Toen het officieel bekend werd, stond ik even stil en was aan de grond genageld. Geen Kuurne-BrusselKuurne koers, dat kan toch niet! Maar we hebben er die dag een spetterende oesterbar-receptie van gemaakt, met wrange gevoelens in ons hart, maar met de glimlach voor de VIPS... Er was geen koers, geen karavaan, geen renners, maar wat bleek? De VIPS waren niet aan het huilen, aan het zagen of aan het klagen dat ze geen koers zouden zien. Ze spraken over de beslissing die genomen werd, over het koersen, over renners, over wat ze allemaal al meegemaakt hadden op vorige edities. Het gaf mij alvast een boost, en vanbinnen klonk het weer, ons motto: “alles voor de koers!” en ondanks de enorme pech werd het voor mij weer de ‘kick’dag van 2013. Zo heb ik dit dus ervaren en volgend jaar, idem dito moto maar met koers ! Met sportieve groeten, Véronique Daem

De positivo’s

lees meer op Facebook KuurneBrusselKuurne en op Twitter #KBK2013 29


   

        

Piet Desmedt Juwelier ontwerper - Uurwerkhersteller

Alle herstellingen (ook antieke klokken) worden in eigen atelier uitgevoerd. Gratis prijsofferte

Gen. Eisenhowerstraat 65 8520 KUURNE Tel. TEGELHUIS 056 70 32 92 info@pietdesmedt.be - www.pietdesmedt.be n.v.

MARC & RUBEN VANDEROUGSTRAETE VERKOOP VAN : vloeren - faience - mozaïek natuursteen - rustieke tegels - terrastegels

PC CLEANING & TOOLS

Eigen plaatsingsdienst toonzaal : Kuurnsesteenweg 90 - 8500 KORTRIJK tel. 056 35 25 26 - gsm (0475) 41 55 34 - fax 056 35 44 45

www.tegelhuis-kortrijk.be

THINGS GO BETTER WITH US Een propere werkplaats is een gezonde werkplaats

QUEQUIN

- Computer reiniging, server reiniging

-- Computer reiniging, Herstellingen van computers,server waar ookreiniging gekocht - Verkoop van computer, laptop, printer... Printer cartridge en toners aan de goedkoopste prijs -- Herstellingen van computers, waar ook - Verkoop van alle bureaumateriaal aan scherpe prijzen

Algemene Bouwwerken Timmer- en Schrijnwerken Alle dakwerken + Roofings Vloeren en Faience Natuursteen - Grafzerken Elektriciteit en Sanitair Koper- en Zinkwerken - Beursstanden

gekocht

onze website: www.pccleaning.be -Bezoek Verkoop van computer, laptop, printer... Stuur ons uw prijsaanvraag door per mail naar info@pccleaning.be

-PC Printer cartridge en toners Cleaning & Tools bvba aan de goedkoopste prijs Goedendagstraat 3 , 8560 Wevelgem

Velm. Montgomerystraat 151 - 8520 KUURNE Tel. 056 71 35 14 - Fax 056 72 82 77 www.quequin.be

info@pccleaning.be -www.pccleaning.be Verkoop van alle bureaumateriaal aan scherpe prijzen 0472 / 95 92 50

Bezoek onze website : www.pccleaning.be

181 175

Stuur ons uw prijsaanvraag door per mail naar info@pccleaning.be

GALERIE JOS DEPYPERE

KERKSTRAAT 59 • 8520 KUURNE• TEL 0475/45 96 68 www.galeriedepypere.be

metselwerken PC Cleaning & Tools bvba Goedendagstraat 3 , 8560 Wevelgem v ewww.pccleaning.be r b o u w i n g e n info@pccleaning.be & 0472 n i e/ u95w92b50o u w

Aan- en verkoop van oude en moderne schilderijen en beelden Open van woensdag tem zaterdag • 14u00 tot 18u30 En op afspraak

Gsm: 0475/98 21 99 F21-004

30


Kattestraat 68 8520 Kuurne T 056 70 736 70 e.mail info@pparchitecten.be

et VLEESGROOTHANDEL porteman architect DEMUYNCK CHRISTOPHE architectenvennootschap porteman & partners - p.&p. bvba

Wouter Schoutstraat 21 • 8501 HEULE Tel. 056 35 15 51

Kattestraat 68 - 8520 Kuurne - 056 70 76 70

Schoonheidsinstituut

Tine

De gespecialiseerde zaak in:

ANDERS BEKEKEN, BETER VERZEKERD

pedicure: nattechniek, manicure, gelaatsverzorging, epileren en ontharen, professionele zonnetunnels

VERZEKERINGEN ALGOET NV

Hoevedreef 27 - 8520 KUURNE tel. 056 35 64 58 - gsm 0477 84 66 47

12

E

12 - 8520 KUURNE TEL. 056 71 86 92

LINIESTRAAT

DELEC B.V.B.A.

openingsuren maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 8.00 - 20.00 uur zaterdag: 8.00 - 12.00 uur woensdag: gesloten

31


sint - katriensteenweg 45-47 B 8520 kuurne t: 056 37 37 00 f: 056 37 37 07

32

culierDRUK.indd 1

26/01/12 11:32


Gestimuleerd door de campagne ‘Preus lik fjirtig’ van de provincie WestVlaanderen (tegelijk perfect gepromoot door de VRT-serie ‘Eigen kweek’) hebben we een paar weken geleden een oproep gelanceerd via onze website en Facebookpagina. We verzamelden jullie typisch West-Vlaamse uitdrukkingen over de koers, de coureurs, de supporters… Koerseklap en gazetteklap dus, over ‘slunse’ geven en de ‘guidon al onderen pakken’… want oes tale bluft plakken ! (en koersliefhebbers wok dikwijls…)

“Ze zin doar !” Iedereen West-Vlaams ! Koersen, da es zjirre rien Ge moe rien, oje moe rien...en oje nie moe rien, moei nie rien.. Ze zitn osan in min wiel! Je goa zinne guidong vanonder pakn Een gat moeie oltit zjere toe rien, anders est ne chasse patat ’t Peletong go em nog pakn vwoorn den arrivé wije En oi dikke zit kundje nie anders dan slepen Ik peinze datten ip zin tandvlees zit oftewel oeten zin bjinn stille Ki azo dikwils tussen minne kodre hang’n Ik o azo van die doagen dak nie duer ne papierne zak koste rien De reste zit a bloc je goat ze allemalle noar us rien Vandoage moestek juste moa sturen ! K’ ree in de beuter ! Ze zin weg mee ne man of vuve , en j’es mee ! ’t peletong lig brokkeverskjin ! Jin oljinne! Wie wintre? Met dank aan Marc, Kurt, Briek, Frederic, Giancarlo, Geert, Stefaan, Bjorn, Kurt, Kathy en andere taalkundigen. Voor anderstaligen is er ook een versie ‘Oortjes’ op pagina 51.

33


info wedstrijdparcours elite 34

elite pa

Afstand: 197km Aankomst: 16u40 - Brugsesteenweg, Kuurne

NOKEREBERG

WAREGEM

DESSELGEM

66ste Kuurne-Brusse

NOKERE KUURNE WORTEGEM-PETEGEM HARELBEKE

MOREGEM

DEERLIJK VICHTE

OUDENAARDE MATER EDELARE TOP VOLKEGEM

HOLSTRAAT ANZEGEM

ST. MARIA-HO

LEUPEGEM EDELARE

KORTRIJK

TIEGEMBERG

KASTER TIEGEM KERKHOVE

MAARKEDAL BERCHEM OUDE KWAREMONT

KLUISBERGEN

LA HOUP

KRUISBERG

KANARIEBERG

COTE DU TRIEU RONSE

parcours helling colline / slope

RUSSEIGNIES

groene zone Imog une zone de récupération des déchets / green-zone (waste)

ELLEZELLES

bevoorrading Ravitaillement / supply zone

deelnemende ploegen elite kbk 2014

Prof. Continentale ploegen 12 Topsport Vlaanderen – Baloise BEL 13 Wanty - Gobert Groupe BEL

4 KRUISBERG

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercentage

Edelare 1500 m 16 m 80 m 64 m 4,2 %

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercenta

Maximum stijgingspercentage

7 %

Maximum stijgingspercentag

2 LA HOUPPE

100 50 0

2

3

4

34

5

6

NOKEREBERG

150

TIEGEMBERG

200

HOLSTRAAT

KRUISBERG

1

250

COTE DU TRIEU

KANARIEBERG

300

OUDE KWAREMONT

350

LA HOUPPE

14 Bretagne séché environnement fr 15 Cofidis, Solutions Crédit FR 16 IAM Cycling d 17 Netapp- Endura d 18 Yellow Fluo ita 19 CCC Polsat pl Continentale ploegen 20. An Post - Chainreaction S. Kelly BEL 21. Wallonie - Bruxelles BEL 22. Roubaix - Lille Métropole FR 23. Vastgoedservice Golden Palace BEL 24. Team 3M BEL 25. Veranclassic - Dolticini BEL

EDELARE TOP

Pro-Tourploegen 1 Lotto - Belisol BEL 2 Omega Pharma -Quick Step BEL 3 BMC USA 4 AG 2R- La Mondiale FR 5 Giant-Shimano NED 6 Belkin Pro Cycling Team NED 7 Garmin – Sharp USA 8 Katusha rus 9 Sky Team uk 10 Europcar fr 11 FDJ FRA

10

wegwijzer hellingen

7

8

9

5 OUDE KWAREMONT

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercentage

Flobecq 1880 m 61 m 141 m 80 m 4,8 %

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercentag

Maximum stijgingspercentage

10 %

Maximum stijgingspercentage

3 KANARIEBERG

6 COTE DU TRIEU

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercentage

Ronse 1000 m 54 m 131 m 77 m 7,7 %

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercenta

Maximum stijgingspercentage

14 %

Maximum stijgingspercentag


wedstrijd!

arcours

KBK pronostiek

el-Kuurne voor Elite

Win 2 VIP-tickets voor Kuurne-Brussel-Kuurne in 2015! Noteer uw top 3 voor Kuurne-Brussel-Kuurne 2014 + het aantal renners dat zal worden opgenomen in de officiële uitslag, en neem hier een foto van. Like ons op Facebook en deel uw foto op onze fanpagina of volg ons op Twitter en tweet uw foto met @KuurneBxlKuurne en vermelding van #kbkpronostiek. 1 2 3

WIJNHUIZE

OREBEKE

STEENHUIZE

Foto moet gedeeld worden voor 12u00 02/03/14 1 deelname per Facebook of Twitter account

ST. MARIA-OUDENHOVE ST. MARIA-LIERDE

ZEGELSEM

OPHASSELT

VOORDE

APPELTERRE-EICHEM ‘s achternoens op den trieu

ZANDBERGEN

Of je het nu ‘Côte de Trieu’ of ‘Knokteberg’ noemt, ’t blijft een kuitenbijter! Een maximum stijgingspercentage van 13%, bijna op het einde van de klim... En je krijgt 2 keer sport te zien : zowel de juniores als de profs komen er voorbij ! Parkeer je auto uit de buurt, want de klim is héél smal ! En als daar weer een boom omwaait zoals in de stormeditie van 2010, verwittig de koersdirecteur op tijd, dan kan Geert weer snel het parcours aanpassen… Bedankt bij voorbaat!

GRIMMINGE

BRAKEL

imo

ONKERZELE

PPE GERAARDSBERGEN EVERBEEK ZARLARDINGE

FLOBECQ

*

Aantal renners:

op de hotond

Eigenlijk moet je daar de weken voor de koers al eens zelf gaan fietsen. Een mooie wat langere helling naar het hoogste punt van Oostvlaanderen, niet te steil, geen kasseitjes… En dan op de zondag van Kuurne Brussel Kuurne onder de indruk komen van de snelheid waarmee die profs daar ‘op het buitenblad’ naar boven jagen… En voor de pietjes precies : eigenlijk doen we de Hoogberg Hotond , want we komen van de Kruisberg in Ronse.

De laatste versie van het gedetailleerd parcours (elite+juniores) is te bekijken via www.kuurne-brussel-kuurne.be

In je eigen gemakkelijke zetel

7 TIEGEMBERG

age

Ronse 1875 m 32 m 122 m 90 m 4 %

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercentage

Anzegem (Tiegem) 750 m 0m 0m 42 m 5,6 %

ge

9 %

Maximum stijgingspercentage

9 %

ge

Kwaremont 2200 m 13 m 102 m 89 m 4 %

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercentage

Anzegem 1000 m / 82 m / 5,2 %

e

11,6 %

Maximum stijgingspercentage

12 %

8 HOLSTRAAT

9 NOKEREBERG

age

Mont de l’Enclus 1260 m 35 m 123 m 88 m 7 %

Gemeente Lengte Hoogte start Hoogte finish Hoogte verschil Gemiddeld stijgingspercentaget

Nokere 350 m 40 m 82 m 20 m 5,7 %

ge

13 %

Maximum stijgingspercentage

7 %

Waar moet je de zondag zijn voor een ‘live’ wielermoment?

#KBK2014

‘s middags in de kattestraat

Wat? Een vreemd schouwspel: renners starten net zoals velen hun werkdag met de ‘aanmelding’, maar bij hen gebeurt dat met véél meer publiek dan bij de gemiddelde werknemer aan de prikklok. Ga best staan tussen de Renbaan en Brugsesteenweg, want de renners passeren daar meestal een paar keer: ze gaan van de rennersbus naar het podium om zich te melden, keren dan vaak terug naar de warmte van de bus en voor en na de start komen ze nog eens voorbij in de Kattestraat. À propos : zouden we dat niet beter als ‘Koersestraat’ hernoemen? Zowel voor paarden als renners… Want weet er nog iemand waarom dat Kattestraat genoemd werd ? Moet dat niet Kattenstraat zijn ? Of

was daar maar 1 kat? En leeft die nog? Van wie was die kat? Allemaal vragen die opgelost raken als we die straat gewoon hernoemen. Akkoord ?

Je hebt ’s morgens al de sfeer (en misschien wat meer) geproefd aan de start aan de Kubox. Na het middagmaal heb je vrienden en familie uitgenodigd, taart voor de hoogdag besteld bij een Kuurnse bakker en je geniet samen van de rechtstreekse uitzending op Sporza. Je discussieert over de tactiek van je favoriet (of het gebrek eraan), over de kleuren van de nieuwe wielertruitjes… Over blonde en zwartharige podium-missen… Je geeft commentaar op het commentaar van Michel en José (of van Christophe en Carl op Sporza radio) en je maakt weeral afspraken om ‘als het mooi weer wordt’ zelf ook wat meer te fietsen…

la houppe

Als je familie die dag ook nog wil wandelen, omdat het na de natte winter nu net een prachtige zonnige zondag is… Iets na 14u. zorg je dat je in de bossen van La Houppe bent, daar passeert toch wel toevallig Kuurne Brussel Kuurne zeker? Nadien doe je nog een fikse wandeling, iedereen tevreden! En als je dan uitrust in een taverne en geniet van een plaatselijke ‘Quintine’, kan je de uitzending op Sporza mee volgen.

op de Zandberg !

om de renners ‘zand’ in de ogen te strooien wellicht, bedacht de parcoursbouwer een unicum : een onbestaande helling opnemen in de plaatselijke ronden…. de ‘Zandberg’ in Harelbeke. Ga daar eens kijken welke (buitenlandse) renners zich klaarhouden voor een ultieme splijtende demarrage bergop, of de verbazing op hun gezicht als ze merken ‘ik rij hier verbazend goed die Zandberg omhoog’ … Of misschien zoekt de kopgroep er steun & volharding bij de heilige Rita ? 35


info Juniores 36

juniores parcours

deelnemende ploegen 1 LUC WALLAYS TEAM-JONGE RENNERS ROESELARE BE 2 KON BALEN BC BE 3 W.W.V-VANCANSOLEIL ned 4 CYCLISME MUNICIPAL d’AUBERVILLIERS 93-BIG MAT fra 5 CYCLO CLUB CAMBRESIEN fra 6 CYCLING 2011 BE 7 IISOREX CYCLING TEAM BE 8 CYCLING TEAM DJ MATIC KORTRIJK VZW BE 9 COMITE DEPARTEMENTAL DE L’EURE (CD EURE 27) fra 10 HERNING GIORDANA-ISAAC CYCLING den 11 WIELERTEAM COMBINATIE ZUID HOLLAND ned 12 CLUB BRETAGNE JUNIORS fra 13 VIKING KROON WILNIS-MONKEYTOWN-LEICON-MERKUR ned 14 WC DE MOLENSPURTERS MEULEBEKE BE 15 ARGENTEUIL VAL SEINE fra 16 KSV DEERLIJK GAVERZICHT BE

36

17 SELECTIE ZUID OOST NEDERLAND ned 18 TEAM WASQUEHAL JUNIOR fra 19 CENTRE DE FORMATION DE LA ROCHE SUR YON fra 20 VZW TIELTSE RENNERS CLUB BE 21 SOUTH EAST CYCLING TEAM gbr 22 KONINKLIJKE BRUGSE VELOSPORT BE 23 TEAM CAMPUS VEJLE den 24 VERANDAS WILLEMS-CC CHEVIGNY BE 25 YOUNG CYCLING TEAM VZW BE 26 WIELERTEAM IEPER BE 27 UW & TC DE VOLHARDING/WILTON CYCLING TEAM ned 28 CYCLO CLUB DE NOGENT SUR OISE fra 29 LOTTO VC ARDENNES BE 30 team phytonpro.com den 31 Royal Vélo Sport Péruwelz-Bury BE


37


C reative C reative

Bloemen - decoratie Geschenken - Workshops

Brugsesteenweg 289 8520 Kuurne - T&F: 056 29 08 74 Bloemen - decoratie www .2becreative2 .be Geschenken - Workshops open van donderdag tot zondag

Brugsesteenweg 289 8520 Kuurne - T&F: 056 29 08 74 www .2becreative2 .be open van donderdag tot zondag

HULSTSESTRAAT 217 - 8520 KUURNE

GooD FooD

GooD CoMPANy

SALoNS VAERNEWyCK

Classics-shop uw partner in bevestigingsmaterialen

Hulstsestraat 217217 - 8520 KUURNE HULSTSESTRAAT KUURNE GooD FooD 8520 GooD WINE GooD CoMPANy Tel . 056 72 42 72 www .vaernewijck .be

Brugsesteenweg 211 - 8520 Kuurne Tel: 056 95 99 20 - Fax: 056 44 45 93

SALoNS VAERNEWyCK

email: info@classics-shop .be website: www .classics-shop .be

Voel je

GooD WINE

Hulstsestraat 217 8520 KUURNE Tel . 056 72 42 72 www .vaernewijck .be

60

openingsuren: van maandag tot vrijdag doorlopend van 8 tot 18u zaterdag van 8 tot 12u

fit!

complete vraag om energie SPIEREN & vraag naar GEWRICHTEN MARCUS ROHrER verzorging Nieuwe & directiewagens complete vraag om energie AuDi - bMW - SPIEREN JAGuAr & vraag naar GEWRICHTEN MerCeDes - LAnDroVer - PorsCH MARCUS ROHrER

60

Auto’s Voel je Kris CArboneZ

fit!

verzorging

16 -18

BRUGSESTEENWEG 140 - 8520 KUURNE • Zorgt voor je spieren en soepele gewrichten: TEL. : 0475/23.19.02 - www.kriscarbonez.be voor, tijdens en na het sporten of activiteiten • Verlicht bij gevoelige, vermoeide koude • Zorgt voor en je spieren en soepele gewrichten: spieren voor,bij tijdens • Helpt stijveen&na het sporten of activiteiten stramme spieren, • Verlicht bij gevoelige, vastzitt endeenspieren vermoeide koude spieren • Ondersteunt het herstel • Helpt bij sti jve & na fysieke inspanning

Het alles-in-één natuurlijk supplement

Het alles-in-één natuurlijk supplement • WARMING gel spray • WARMING • WARMING gel

56

• • •

stramme spieren, vastzittende spieren • Ondersteunt het herstel na fysieke inspanning

meer energie meer weerstand • meer energie sterk zuiverend • meer weerstand •

JAN 2015

ZONDER PARABENEN! ZONDER PARABENEN!

• WARMING spray

sterk zuiverend

• COOLING gel • COOLING • COOLING spray

gel • COOLING spray

Uw lokale natuurwinkel:

PUUR NATUURUw - K. ELISABETHSTRAAT lokale natuurwinkel:12 - 8520 KUURNE Tel: 056-70 42 30 - mail: puurnatuur@skynet.be

PUUR NATUUR - K. ELISABETHSTRAAT 12 - 8520 KUURNE Tel: 056-70 42 30 - mail: puurnatuur@skynet.be

38

#VLF2015 vzw


LUXE NIEUWKUIS

AMERICAN SHOP Doorniksestraat 59 8500 Kortrijk 59 Doorniksestraat Tel. 22 48 58 8500056 KORTRIJK Tel. 056 22 48 58 De ideale partner voor het van al Uw:

reinigen

De ideale partner voor het reinigen van al Uw: Kledij

Kledij Daim & Leder Daim& & Leder gordijnen overgordijnen GordijnenTapijten & Overgordijnen e.a. Tapijten e.a.

056 35 73 35

gratis afhaal- en thuisbesteldienst !

Wij garanderen U een perfekte afwerking. Wij garanderen U een perfekte afwerking.

www.cundo.be

199 201

ING EN R E T NEW POOR N ZO AAL TIE A R N CO TIO SEC AMDE RA

KEUKENS EN BADKAMERMEUBELEN INTERIEURINRICHTING, ALLE MAATWERK EN ALGEMENE TIMMER EN SCHRIJNWERKEN

Poolster 19 - 8520 Kuurne Tel.: 056 37 34 71 GSM: 0475 26 68 55 Fax: 056 35 29 35 Email: franky.adyns@telent.be

Koen VOLCKE Kattestraat 32 I 8520 KUURNE Gsm 0476 67 17 77 Tel./Fax 056 32 42 16 info@votech.be I www.votech.be 39


40


interview igor decraene 41

Igor Decraene

“Een boerenjaar voor Igor Decraene.” Het zat eerst niet mee voor de eerstejaars uit Waregem. Een flauwe start van het seizoen, want zijn eerste test bij de juniores ging niet door … Geen Kuurne-Brussel-Kuurne, ook niet voor juniores. Maar uiteindelijk werd het een top seizoen: in het tijdrijden mag hij zich de snelste van de hele wereld noemen! Op het startplatform met een talent: 5, 4, 3, 2, 1: Go Igor! Keek je uit naar je eerste wedstrijd bij de juniores? Voor de eerste wedstrijd van het seizoen ben je altijd zenuwachtig. Je bent gebrand om te weten hoe je uit de winter komt en hoopt op een goede start. Deze kan cruciaal zijn om een goede moraal te hebben voor de rest van het seizoen. Zeker als de eerste wedstrijd van het jaar een interclub is met internationale toppers aan de start. Helaas werd Kuurne-Brussel-Kuurne afgelast. Ik wist ‘s morgens reeds dat de wedstrijd niet door zou gaan en ben toen niet meer naar Kuurne afgezakt.

We kunnen je omschrijven als een tijdrijder, hardrijder. Op welke manier behaalde je de meeste overwinningen? Bij alle wedstrijden die ik won kwam ik alleen aan. Bij de nieuwelingen won ik een criterium in Meulebeke waar ik 13 van de 15 ronden alleen voorop reed. Een goede spurt heb ik nog niet, ik vind het ook te gevaarlijk om mij in te mengen in een massasprint. José De Cauwer noemde je een “toekomstige ronde renner”. Zie je zelf je toekomst in die richting?

Ik zag mijn eerste jaar bij de juniors als een leerjaar. Ik wou vooral mijn koersen goed uitrijden en beter worden. Ik had zelfs niet gedacht aan het halen van een overwinning.

Grote rondes vind ik super, zoals veel renners droom ik ervan om ooit de Tour te rijden. Maar het is nog vroeg om dit te zeggen. Tijdrijden gaat me zeker goed af. Zelf wegspringen zit er nog niet in. Ik heb ook nog nooit een echte col beklommen, enkel in de Vogezen reed ik enkele langere hellingen omhoog.

Uiteindelijk werd het een topseizoen, je werd zelfs wereldkampioen tijdrijden!

Sinds vorig seizoen werk je ook met een trainer, merk je het verschil?

Ik ben heel tevreden over mijn seizoen, ik behaalde 9 overwinningen waarvan 8 tijdritten. Ik werd Provinciaal kampioen en Belgisch kampioen tijdrijden. Op het europees kampioenschap tijdrijden greep ik met enkele seconden naast de eerste plaats en werd uiteindelijk 2de. Zo ging ik wel met een goede moraal naar het Wereldkampioenschap. De overwinning daar was het mooiste wat me ooit overkwam.

Dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Je kan veel gerichter gaan trainen met schema’s. Op die manier is het eenvoudiger om te pieken en toe te groeien naar een belangrijke wedstrijd zoals het WK tijdrijden. We maken nog geen gebruik van hoogtechnologische aparatuur zoals een SRM-systeem. Ik train vooral op hartslag.

Welke verwachtingen had je voor je seizoen als eerstejaars junior?

Ben je als goede tijdrijder actief op de piste tijdens de wintermaanden?

trainingti

ps

• Train op hart

slag.

• Luister voora Als uw lichaa l naar uzelf. het beter is o m zegt dat m dan niet afbe te rusten, ga u ulen op de fie ts. • Ga niet train en tegen uw zin. • Train samen me vaak leuker d t andere renners. Dit is an een eenza me rit. • Werk gerich ter met een tr ainer. • Doe het voo ral graag!

Ja, maar op de piste beperk ik mij tot trainen. Om echte wedstrijden te rijden heb ik veel te weinig ervaring, de meeste jongens die op de piste koersen doen het al enkele jaren, en eerlijk gezegd spreekt het me ook niet echt aan. Tijdens de winter werk ik vooral aan mijn basisconditie. Hierbij laat ik mijn fiets de eerste maanden aan de kant. Dan begin ik langzaam op te bouwen d.m.v. duurtrainingen. Train je vaak op de rollen? En wat zijn hier uw tips om vol te houden? Ik train soms op de rollen maar het is niet mijn favoriete bezigheid. Ik installeer ze in de garage en zet wat muziek op om me in het ritme te houden.

Wat zijn uw ambities voor het komend seizoen? Kuurne-Brussel-Kuurne zal ik dit jaar niet kunnen meerijden, omdat ik op dat moment op stage ben met de ploeg. Ik wil uiteraard vooral veel tijdrijden meedoen. Omdat ik als eerstejaars junior wereldkampioen werd, heb ik het geluk dat ik mijn trui het hele seizoen kan tonen. Verder hoop ik ook enkele wegwedstrijden te kunnen winnen. Vooral een overwinning in de sprint van een kleine groep zou super zijn! Als ik mag kiezen win ik liever één grote wedstrijd dan meerdere kleine. Verder hoop ik opnieuw de selectie te halen voor het WK tijdrijden. Igor, bedankt, je tijd voor het interview: 21’16”! 41


Wij trekken binnenkort de sprint aan vanop onze nieuwe locatie!

Driemaal winnaar van de Ronde van Vlaanderen, een kwartet aan zeges in Roubaix, winnaar van het wereldkampioenschap‌ Dat de Vlaamse Tom Boonen, Tornado Tom of de Bom van Balen auteur is van dit unieke palmares mag ons niet verbazen. Tom is een notoir ezelliefhebber en beschikt met Kamiel, Rasta en Reggae over drie flink uit de kluiten gewassen ezels.

Brugsesteenweg 223a 8500 Kortrijk

Tekst: Philip Vertriest

Lt. Gen. GĂŠrardstraat 10, B-8520 Kuurne T +32 (0)56 72 41 20 | F +32 (0)56 75 36 27 wine@bossuytenco.be | www.bossuytenco.be

HUIDIGE LOCATIE

NIEUWE LOCATIE

42

advertentie_Kuurne-Brussel-Kuurne_2.indd 1

19/12/13 17:30


“Een wielrenner valt nooit tweemaal voor dezelfde streep.” D

e gemeente Balen en zijn fanclub ‘De Kasseifretters’ schonken Kamiel in 2004 nadat ze hadden gehoord dat Tom al jaren een stille bewonderaar was van deze kameraden. Kamiel was 6 maand en verveelde zich aanvankelijk stierlijk, ondanks het vele gestreel van passanten. Tom kon het niet langer aanzien en trok aan de alarmbel. Een jaar na de intrede van Kamiel marcheerden twee nieuwbakken grijze ezels het veld op en het klikte meteen, ondanks het oogstrelend kleurverschil. Wanneer Tom voor enkele jaren naar het mondaine Monaco verhuist krijgen de ezels een nieuw onderkomen. Ze zwaaien de vriendin van Tom’s broer Liz in Meerhout uit en migreren naar de weide van de tante van hartsvriendin Lore, dicht in de buurt van zijn woonplaats in Balen. Het trio heeft het erg naar z’n zin en als Tom in de buurt is trekken ze hem als een magneet naar zich toe. Bij de start van de West-Vlaamse wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne waag ik mijn kans en ga op zoek naar deze bekende ezelcoureur. De jungle aan camera’s en telelenzen blijkt niet zo ondoordringbaar als gevreesd en via een opzij zwiepende Sporza-liaan slaag ik erin mijn micro bij zijn half geschoren lip te schuiven. Tom Boonen houdt van deze koers in de ezelgemeente, en mocht de pluchen ezeltrofee in 2007 en 2009 in de lucht duwen. Ik start het interview met enkele weloverwogen koersvragen om het vertrouwen van Tom voor een totaal onbekende vraagsteller wat aan te zwengelen. Wanneer ik even later het roer omgooi en naar zijn ezels informeer schakelt Tom zijn automatisch antwoordapparaat uit en verschijnt een sympathieke jongenslach op zijn meisjes verslindend gezicht. Zijn blik wordt speels en vol overgave begint hij honderduit te vertellen over

“Ezels bedelen niet om een handtekening of stellen zich geen vragen als de conditie niet is als verhoopt.”

zijn lievelingsdieren en besef ik dat Kamiel, Rasta en Reggae verwend worden tot in hun kleinste knoezel. Tom vertelt dat hij dit al van kinds af aan heel mooie dieren vindt en hij ontzettend veel liefde van hen terugkrijgt. Zij bedelen niet om een handtekening of stellen zich geen vragen als de conditie niet is als verhoopt. Hij vertelt dat mensen dit moeilijk kunnen geloven maar dat een ezel minstens evenveel affectie teruggeeft als een hond. Dit is op zijn minst een understatement. Kamiel voedde hij van kleins af aan mee op en leerde hem zelfs dribbelen. Hij bewees

over een vernuftig voetbaltalent te beschikken daar hij zowel voorbenig als achterbenig links- als rechtsvoetig is. Voor wielrennerij is Kamiel helaas een stuk minder in de wieg gelegd. Hij sleurt vanaf de eerste kilometer koppig het peloton op een lint maar halfweg koers is het vet van de soep. Tom weet dat ezels vooral de eerste jaren veel aandacht nodig hebben. Zo wordt een ezel na enkele jaren verwennerij een voorbeeldig mens, omschreef Texelaar Jaap De Wijck het mooi. Samen met Michel Wuyts, Vlaanderens bekendste wielercommentator,

werd deze Texelaar in de confrérie van het Ezelskruisje te Kuurne opgenomen. Michel Wuyts herkent zichzelf vooral in de stugheid van de ezel en de werkkracht waar enkel zijn vrouw er de riem van kan afleggen: ,,Ik denk met weemoed terug aan Andrei Tschmil, die na zijn eerste overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne zijn pluchen ezel aan zijn zoontje Maxime gaf. Zijn dochter Oxana klaagde nadien zo hard, dat Andrei verplicht werd een tweede keer te winnen in de ezelgemeente. En zo geschiedde in het jaar 2000 op 37-jarige leeftijd. Ik ben echt wel trots ambassadeur te mogen zijn in de streek waar het hart van de koers het hardst klopt.” Maar de grootste ezelfanaat van het wielerpeloton moet ezelboer Marzio Bruseghin zijn. Deze meesterknecht die ooit derde eindigde in de Giro d’Italia zou naar schatting 30 ezels bezitten. Tijd om mijn Italiaans bij te schaven en deze ‘locomotief van Vittorio’ eens op te zoeken…

43


Kuurne ? Brussel ? Kuurne ?

C

BVBA

OORNAERT

Niet twijfelen.

C

‘t Is bij Defoort dat je scoort !

BVBA

SANITAIRE INRICHTINGEN LOOD-, ZINK- & ASFALTWERKEN EPDM DAKBEDEKKING VERWARMING ONTSTOPPINGSDIENST

OORNAERT HULSTSESTRAAT 156 - 8560 KUURNE

C

TEL 056 - 72 82 88 GSM 0475 - 65 27 60 SANITAIRE INRICHTINGEN FAX 056 - 72 89 13 sanitaircoornaert@skynet.be

BVBA LOOD-, ZINK& ASFALTWERKEN EPDM DAKBEDEKKING OORNAERT VERWARMING SANITAIRE INRICHTINGEN LOOD-, ZINK- & ASFALTWERKEN ONTSTOPPINGSDIENST

EPDM DAKBEDEKKING VERWARMING ONTSTOPPINGSDIENST

HULSTSESTRAAT 156 - 8560 KUURNE

HULSTSESTRAAT 156 - 8560 KUURNE

TEL 056 - 72 82 88 FAX 056 - 72 89 13

GSM 0475 TEL 056 0475 - 72 82 88 GSM - 65 27 60- 65 27 60 FAX 056 - 72 89 13 sanitaircoornaert@skynet.be sanitaircoornaert@skynet.be

2

Bruggestraat 301 8930 Menen Tel. 056 51 14 45 Fax 056 51 86 98 info@dranken-nuytten.be



       



open iedere dag van 9u.-12u. en 13u.-18u.30 zaterdag van 9u.-12u. en 13u.-17u. zondag gesloten

 206

44


B.V.B.A.

B.V.B.A. B.V.B.A.

GEVELREINIGING - GEVELRENOVATIE BETONHERSTELLING ONTMOSSEN VAN DAKEN VOEGWERKEN

gevelreiniging- gevelrenovatie - gevelrenovatie gevelreiniging betonherstelling- ontmossen - ontmossenvan vandaken daken betonherstelling

GEVELREINIGING GEVELREINIGING www.rvdesta.be voegwerken voegwerken info@rvdesta.be GEVELRENOVATIE GEVELRENOVATIE www.rvdesta.be www.rvdesta.be BETONHERSTELLING BETONHERSTELLING ONTMOSSEN VAN DAKEN ONTMOSSEN VAN 05671 71 52DAKEN 71 056 52 71

0475 9204 0479 79 0475 92 VOEGWERKEN VOEGWERKEN

wpartner partneriningevelafwerking gevelafwerkingenenrenovatie renovatieSINDS SINDS1968 1968

www.rvdesta.be www.rvdesta.be Uw partner in gevelafwerking en renovatie SINDS 1968

056 71 71 52 52 71 71 056

45


VLAANDERENS KOOPCENTRUM

46


interview dirk roofthooft 47

“Renners én acteurs bestaan niet zonder publiek!”

Voor wie de foto hiernaast géén belletje doet rinkelen, even voorstellen: U kent Dirk Roofthooft misschien door zijn bijblijvende vertolking als Pietje de leugenaar uit de TV-serie ‘Terug naar Oosterdonk’ of recenter als Jean-Claude “De Kloot” Delcorps, de gehate schoonbroer in de VTM-serie ‘Clan’. Maar Dirk is nog meer een gevierd theateracteur, zo iemand waar je automatisch het woord ‘coryfee’ bij denkt. Op dit moment te bewonderen als Ysengrim, een hoofdrol in het theaterstuk ‘Van den vos’ maar minstens ook internationaal gelauwerd : de aangrijpende monoloog ‘Bezonken rood’ speelt Dirk ook in het Frans, het Engels en het Spaans, op theaterfestivals in Frankrijk (Avignon) en van Tsjechië tot Canada. Maar met diezelfde bezieling vertelt Dirk Roofthooft over de koers! Ga rustig zitten voor een monoloog.

voor – tijdens en na de wedstrijd - maar vaak ook als engelen, als gevallen engelen : mooi aan de start en lichamelijk en mentaal kapot na een zware koers en een nederlaag.” Acteren is ook topsport “Om al die redenen ben ik altijd de koers blijven volgen, maar ook omdat er zoveel gelijkenissen lopen tussen koersen en acteren. Ik besta niet zonder publiek maar een renner ook niet : Tom Boonen zou geen 4 keer Paris-Roubaix gewonnen hebben zonder die joelende massa langs de weg. Het publiek komt zowel in de koers als in het theater kijken naar hoe het de hoofdrolspeler vergaat : lukt het hem of faalt hij ? Net zoals dat ook bij stierengevecht de mensen passioneert. Een tweede gelijkenis is het vele werk achter de schermen : het trainen en het repeteren in stilte, de stilte voor de storm. Al die uren en dagen voorbereiding om ‘top’ te zijn in die paar uur waarin het moet gebeuren, voor mij meestal tussen 8 en 10 ‘s avonds. Wat ik als acteur ook doe : gezond eten, ’s middags rusten, soms eens apart slapen

Je kan absoluut stellen dat ik inderdaad ‘zot’ ben van de koers.

“ Het jagen op

“Het was ’68 en we volgden met de hele familie Roofthooft samen de ronde van Frankrijk op TV. Je kent dat, zo’n 25 of 30 man samen, de kinderen in kleermakerszit op de grond, te kijken hoe Vanspringel in het geel de tijdrit verloor, de eindzege kwijtspeelde. De tranen en de emoties bij alle aanwezigen hebben mij toen zó aangegrepen, dat ik door deze sport absoluut begeesterd ben gebleven. Ik word nog altijd bijzonder makkelijk verleid door het wielrennen en wilde heel lang zelf ook ‘coureur’ worden. Toen ik 15 was, organiseerde ik zelf ook wielerwedstrijdjes, met gesponsorde T-shirts en alles erop en eraan. De aankomst lag rechtover het ouderlijke huis, iedereen mocht zich omkleden in de garage en alle categorieën en leeftijden reden door mekaar. Ik wilde mijn vader duidelijk maken dat het mij menens was, maar uit vaderlijke bezorgdheid vond hij mijn schoolresultaten ook menens … Ik haalde daarvóór 117/120 voor wiskunde, en sedert het koersen maar 17/120. Toen hij moest ondertekenen voor mijn vergunningsaanvraag als nieuweling kon ik op geen erbarmen rekenen. Een schoolmakker (de zoon van Marcel Janssens, die nog 2e werd in de Tour), kreeg wél een vergunning, maar hij haalde dan ook 117 voor wiskunde zonder studeren … Die periode is me zeker bijgebleven en mijn verste herinnering aan de koers is de Tourrit in datzelfde jaar ’68, waarin André Poppe, de taxichauffeur uit Hoboken, in de voorlaatste rit bezig was aan een monsterontsnapping. Hij reed zover voorop dat hij kans kreeg het eindklassement te winnen ! Naar verluidt is de Tourdirectie toen tussenbeide gekomen om het peloton te motiveren de achtervolging in te zetten. Zonder heimwee naar die periode, maar ik ben toen begonnen verslagen en klassementen bij te houden, met een nauwkeurigheid die je niet voor mogelijk houdt. Verslagen van wedstrijden maakte ik zelf en vergeleek die dan ’s anderendaags met het ritverslag in de krant. Die feiten en verhalen zijn blijkbaar in mijn geheugen blijven hangen. We namen ooit deel aan een wielerquiz, samen met een aantal renners en ik had alle antwoorden juist. Nico Mattan begreep niet dat ik zelfs feiten kende over de koers

succes, is voor zowel renner als acteur het zoeken naar steeds beter worden. ”

“Koers heeft iets

magisch in de opwinding die ze veroorzaakt: de spanning rond wie er uit de bocht komt.”

Veenendaal-Veenendaal. Het ontlokte hem de uitspraak : ’t is niet omdat je coureur bent, dat je veel over de koers weet, maar ’t is niet omdat je veel over de koerse weet dat je een goeie coureur zou geweest zijn.’ Nu nog altijd, ben ik hevig fan van de koers. Ik volg wedstrijden op TV en als ik de kans heb om ze live te volgen, dan neem ik de uitzending op en kijk nadien nog eens opnieuw. Die rol in de TV-serie ‘De Ronde’ was daarom zo bijzonder. Ik had met regisseur Jan Eelen afgesproken : ik wil die rol graag, maar ik wil wél de koers meemaken ! De rol van Stefaan (Degand), die met de publiciteitskaravaan mee moest, dat was niks voor mij ! (lacht)” Coureurs zijn helden, engelen en dorpsidioten… “Maar Dirk Roofthooft kijkt verder dan namen, rugnummers en uitslagen. Hij voelt veel méér bij de koers en van zo’n acteur mag je verwachten dat hij die specifieke emoties opzoekt en feilloos verwoordt. Laat je meedrijven op zijn enthousiasme : “Een koers geeft je ook een heel ander besef

van tijdsverloop: wat is een minuut ? Ik reed ooit in de Ronde mee, in een wagen achter Armstrong die toen in een achtervolgende groep zat op 1’ 23”. Dat is me bijgebleven : hoe vlakbij is 1 minuut 23, je ziét de kopgroep rijden en toch hoe gigantisch ver weg ! Dat tijdsbesef doet me ook denken aan de uitspraak van Joseph Brodsky : ‘zonder beweging bestaat geen landschap’. Tennis en voetbal bijvoorbeeld hebben dat helemaal niet, die actie zit opgesloten in 1 ruimte. Die missen compleet die dimensie! Een koers kan en moet je voelen! Pas dan krijg je een surplus dat heel bijzonder is : je ‘reist’ als je naar de koers kijkt ! Krijg jij geen zin om op vakantie te gaan naar Italië als je naar Milaan San Remo kijkt ? Zelfs als het slecht weer is ! Je reist met de koers langs franse chateaux , door de Vlaamse Ardennen … Als ik in het noorden van Frankrijk speel, in Lille bijvoorbeeld, reis ik nog eens opnieuw : ik had een chambre d’hôte in de buurt van Gruson, en dan rij ik eens langs het parcours van Paris-Roubaix : Camphin en Pévèle, Carrefour de l’Arbre, … 3 dagen na de doortocht van de renners. Niets meer van de uitbundigheid van de zondag, door God en iedereen verlaten maar zo mooi ! Koers heeft ook iets magisch in de opwinding die ze veroorzaakt : de spanning rond ‘wie komt er uit de bocht’ ; hoe renners verschijnen en weer verdwijnen. Als engelen misschien, want het wielrennen biedt ook een heel bijzondere combinatie : een renner is een kruising van ‘held’ – engel – en dorpsidioot’ Een beetje dorpsidioot als de renner valt, rechtkrabbelt, zijn fiets pakt en met gescheurde kleren meteen verder rijdt. Als helden vereerd door het enthousiaste publiek,

van je vrouw om niet ziek te worden. Die gelijkenis in voorbereiding vind ik heel bijzonder. Soms ook de fysieke voorbereiding, maar zeker ook de mentale. Ik heb daarom ook zo te doen met iemand als Niels Albert, zoals die zich ook al weken voorbereid heeft en op het Belgisch kampioenschap dan moet vaststellen : vandaag gaat het niet … Ik kan de ontgoocheling goed begrijpen. Ooit is Patrick Lefevere van Quick Step een voorstelling van ons komen volgen in De Spil in Roeselare en zijn conclusie was : dit is topsport ! Een monoloog zou je daarom kunnen vergelijken met een tijdrit : door niemand uit de wind gezet kunnen worden en je hele voorbereiding erop gericht om dàn te presteren. En het jagen op succes, is voor zowel renner als acteur het zoeken naar steeds beter worden. Dat bewonder ik enorm in Sven Nys : hij ís zijn sport en je voelt dat hij veel van zijn sport terug krijgt. Dat drijft hem wellicht om steeds beter te worden en de perfectie te benaderen. Die dagelijkse strijd van renners en acteurs om niet te falen en steeds beter te worden, dat is ook de trigger om telkens opnieuw te beginnen. Succes is leuk, maar ik ga nooit slapen in de roes van het succes. Ik lig meestal wakker van de gedachte ‘wat kan ik doen om dit of dat nog beter te maken’. Dat is voor ons, renners en acteurs, de passie die zorgt dat we elke dag opnieuw beginnen. Trainen en repeteren.” Zoals een renner zijn zadel nog een millimeter anders zet, zo zoek ik naar de balans in een zin en zet een komma. 47


DecoraTie

vanDeKerKhove

bvba

bvba

DECORATIE VANDEKERKHOVE Binnenhuisdecoratie alle schilderwerken vloer- & wandbekleding

hulstsestraat 25 - 8520 Kuurne Tel. 056 70 39 68 - Fax 056 72 60 15

86

Bistro ’t Veer Oudenaarde Al 20 jaar houdt Bistro’t Veer vast aan zijn basisfilosofie: verse gerechten in ruime porties aan democratische prijzen! Iedere weekdag wordt een lunch à 15 euro geserveerd. Een echte aanrader is het keuzemenu ’t Veer à 40 euro ! 't Veer-L.(quadri).pdf

Berchemweg 191 9700 Oudenaarde 055/ 30 25 88 info@tveer.be www.tveer.be 48

1

12/10/10

16:55


GARAGE VANDEWIELE Bavikhoofsestraat 1a 8531 Bavikhove

T: 056 730 710 F: 056 730 715 www.vandewiele-fiat.be www.vandewiele-iveco.be 49


Zoek niet veraf wat je dichtbij vindt!

reclame- en industrieel drukwerk caTaLogi, foLders, brochures, maiLings inserTs, digiTaLe druKWerKen, posTers

relatiegeschenken driemaandKaLenders, driehoeKKaLenders KaLenderposTer a3 a2, bureeLonderLeggers noTabLoKKen a4 a5 a6, WensKaarTen

huisstijl facTuren, briefpapier, firmaKaarTen enveLoppes, eigen onTWerp

gelegenheidsdrukwerk uiTnodigingen, naamKaarTen geboorTe, huWeLijK, jubiLeum

Twaal fd e Li n i estr aa t 13 • 8520 Ku u rne T +32 56 71 11 98 • F + 32 56 70 52 0 8 Web: www.st-michielsdrukkerij.be email: info@st-michielsdrukkerij.be 50


info Oortjes 49

Ben je helemaal nieuw in de wereld van de koers, of volgde je het tot nu toe enkel vanop afstand, neem dan volgende inburgeringscursus door. Zo weet je waar het over gaat als je fietsend neefje honderduit commentaar geeft en als ze straks tijdens de Sporzauitzending de winnaar interviewen… De winnaar zou het volgende kunnen vertellen :

waaier

Renners ‘schuilen’ achter elkaar voor mindere windweerstand. Meestal schuin achter elkaar. doorgekacheld

n Zulzeke, in de aanloop naar de Oude Kwaremont onstond een waaier. Op die wegen is er niet zoveel plaats, dus dat werd drummen. Het ergste wat toen kon gebeuren: die voor mij ging vierkant door de bocht, verloor snelheid en liet een gat vallen. Hij probeerde erbij te komen, met de tong op het stuur, maar hij begon te harken. Ik wilde opnieuw bij de kopgroep aansluiten en moést zelf overnemen. Ik heb er een snok aan gegeven en dan nog een tijdje doorgekacheld. Ik sloot weer aan bij de kopgroep met gelukkig veel baroudeurs. En ook een ploegmaat met wie ik goed opschiet.Even verder leek het dat hij

accordeon speelde. Hij hing aan de rekker en inderdaad, een helling verder gaf hij een teken: flanellen benen. Op de Tiegemberg stond hij geparkeerd: ‘Toeme toch’, een klop van de hamer. Misschien kwam het wel door een fringale. We kwamen in Kuurne aan de rode vod. Ik moest opletten, want hier in Kuurne zijn er nog plaatselijke ronden, die gaven mij grinta. Op de Rijksweg ging ik voor het eerst voluit, misschien wat getelefoneerd, maar op de grote molen bleef ik voorop en win ik voor het eerst in mijn carrière Kuurne Brussel Kuurne. Bedankt voor de bloemen !

Doorgetrokken na een versnelling. er een snok aan gegeven

Een versnelling plaatsen. flanellen benen

Weinig kracht in de benen. rode vod

Rode driehoek, laatste kilometer. vierkant door de bocht

Hij volgde geen vloeiende lijn door de bocht, verloor snelheid. hij liet een gat vallen

Hij sloot niet meer aan bij de voorgaande renner.

met de tong op het stuur

In volle inspanning. harken

In een wanhopige stijl fietsen. baroudeurs

Ijverige renners, vaak mee met lange ontsnappingen. accordeon spelen

Achteraan het peloton bengelen, afhaken en weer bijkomen.

geparkeerd

Door de krachten heen op een cruciaal ogenblik in de koers. klop van de hamer

Plotseling ten einde krachten. fringale

Een ‘hongerklop’, vergeten te eten dus… uitputting van het spierglycogeen (maar we gaan niet te moeilijk doen hé …) grinta

Overtuiging, wilskracht; ook een leuk tijdschrift met die naam voor actieve fietsers en fietsliefhebbers. getelefoneerd

Voorspelbare demarrage.

Krijg je de smaak te pakken en wil je ook weten waarom men ‘de deur dichtdoet’ voor een ‘strijkijzer’? Surf naar www.kuurne-brussel-kuurne.be/ oortjes voor wielertaal uit ons vorig KBK-magazine.

de grote molen

Met een groot verzet. Kuurne Brussel Kuurne

Een koers die eindigt waar ze begint: in een Westvlaamse gemeente waar het blijkbaar leuk leven is!

En volg je vooral Westvlaamse wielerwedstrijden, blader dan rap naar p. 36 voor een Westvlaamse versie van ‘koerseklap’ (op vraag van Gerrit Callewaert uit Bavikhove, zonder ondertitels).

51


Gesloten op dinsdag en woensdag.

Kortrijksestraat 71, 8250 KUURNE Tel. 056 71 14 59

52


Uit sympathie

Frituren VERKINDERE

125 101

 



 - 

   

       

  

 

 



Biscuiterie Declercq - CVM-PCM Fermod - Geldhof - Ronda Rotsaert Machinebouw

www.kortrijk-noord.be 53


TERR ASSEN

OPRIT TEN

VlOEREN

TUINEN

Markoen staat garant voor een perfecte aanleg en onderhoud van uw terras, oprit of tuin. Meer info ! Aarzel niet om vandaag nog contact op te nemen Markoen Vandromme Meihoek 32, Kuurne 0498 500 496 of info@markoen.be

Bekijk onze verschillende projecten op www.markoen.be 54


Het Volk 1993

flashback uit de oude doos 55

Uit de oude doos

De afgelaste editie van 2013 was jammer genoeg geen primeur voor Kuurne-Brussel-Kuurne. Als het sneeuwt zoals verleden jaar, kan er niet gereden worden en dan pakt het bestuur ‘de guidong al onderen’. Dit gebeurde ook zo in 1986 en 1993.

“Dju, ik had het moeder Francine nochtans gezegd: duw mijn ski’s maar tussen de bagage”; grapte Jo Planckaert destijds. Hier leest u over de afgelaste editie van 1993. Met dank aan het Wiemu, het wielermuseum in Roeselare.

sportwereld 1993

55


ERA Becue

TE KOOP

Úw vastgoedmakelaar in regio Zuidwest-Vlaanderen. Ons volledig aanbod op

www.era.be/becue.

056 75 57 47 . becue@era.be kantoor Kortrijk . Overleiestraat 79 kantoor Zwevegem . Otegemstraat 45

www.era.be

056 75 57 47

select

SCHRIJNWERKERIJ - INTERIEUR

luxe Nieuwkuis KERKSTRAAT 50, KUURNE WWW.NIEUWKUISSELECT.BE

Leiestraat 17 • 8520 KUURNE Tel. 056 71 18 54 • Fax 056 72 20 92 vanluchtene.tom@skynet.be

Kenny Tours

Onze specialiteit is kwaliteit en service. Kenny Tours Tel & Fax: 056/70 54 71 gsm: 0473/ 73 05 29 kennytours.bvba@skynet.be

Feestzaal ’t Laurierblad - Taverne Oud Gemeentehuis Weggevoerdenplein 11, 8520 Kuurne 056/71.21.27 www.laurierblad.be Verzorgde dagschotels, zondag- en maandmenu’s, Ook aan de kaart.

BROOD- EN BANKETBAKKERIJ ONTBIJT SERVICE

DE LEKKERBEK Gen. Eisenhouwerstraat 24 8520 KUURNE – Tel. 056 71 76 15

Specialiteit van champagnetaart Tarwebrood gen. eisenhowerstraat 26 kuurne 056 72 68 00

56

Wij rusten op woensdag – Men bestelt aan huis! Wij rusten op woensdag en donderdag. Men bestelt aan huis!


GeoLogistics NV Transportcentrum LAR B40 GeoLogistics NV B-8930 Rekkem GeoLogistics NV Transportcentrum LAR B40 BELGIUM Transportcentrum LAR B40 B-8930 Rekkem B-8930 Rekkem BELGIUM BELGIUM

www.vdk.be SlagERij www.vdk.be j.P. Deplancke-Vandeginste www.vdk.be B.V.B.A.

Marmer Callewaert & Zoon als het “TOP” moet zijn B.V.B.A. B.V.B.A. Marmer Leiestraat 138 - 8520 Kuurne Callewaert & Zoon Schouwen - Grafzerken Marmer Callewaert & Zoon tel. 056 71 26 32

Alle interieurinrichtingen in marmer Schouwen Schouwen -- Grafzerken Grafzerken Alle interieurinrichtingen in Hoek Brugsesteenweg & 11de Julilaan -marmer 8520 KUURNE Alle interieurinrichtingen in marmer Tel. 056 35 04 91 - 056 40 37 21 - Fax 056 35 04 91 Vanwynsberghe

Hoek Brugsesteenweg & 11de Julilaan - 8520 KUURNE ceremoniekledij op hoog niveau Hoek Brugsesteenweg & 11de Julilaan - 8520 KUURNE Tel. 056 35 04 91 - 056 40 37 21 - Faxdij056 35 e.be 91 sbergh04 .vanwyn35 Dé speciaalzaak in kle Tel. 056 35 04 91 - 056 40 37 - nie Faxdij056 04 ceremo e.be 91 info@21 vanwynsbergh Verhuur en Verkoop van - stads- en ceremoniekledij heren - rouwkledij dames en heren

niekle

www.ceremo

... genieten e t m .o .. Rijksweg 48 • 8520 KUURNE • Tel. 056 71 29 68 • fax 056 72 60 61 n... eniette te g n... e ie n ...om ge ...om te Open van 9u - 12u en van 13u30 - 18u30 - zaterdag van 9u - 12u en van 14u - 17u Gesloten op maandagvoormiddag en op zon- en feestdagen.

ruime parking !

open: 9u. tot 18u.30, ook zondagvoormiddag (zondagnamiddag en maandag gesloten) ruime parking !

ruime parking open: 9u. tot 18u.30, ook zondagvoormiddag (zondagnamiddag en maandag gesloten)! open: 9u. tot 18u.30, ook zondagvoormiddag (zondagnamiddag en maandag gesloten)

Café ‘T MOLENHUIS •• Bij Micheline Café MOLENHUIS Café ‘T ‘T Bij MOLENHUIS Micheline

Lokaal: W.T.C. Molentrappers - Molenspaarders MVC-molenhuis - K.M. Jong maar Moedig Bij Micheline Lokaal: W.T.C. Molentrappers - Molenspaarders Lokaal: W.T.C. - Molenspaarders Overleiestraat 137Molentrappers - 8530 HARELBEKE - Tel. 056 71 63 85 MVC-molenhuis - K.M. Jong maar Moedig MVC-molenhuis K.M. Jong Moedig Gesloten- op dinsdag en maar woensdag

Open 7/7 Overleiestraat 137 - 8530 HARELBEKE - Tel. 056 71 63 85 Overleiestraat 137 - 8530 HARELBEKE - Tel. 056 71 63 85 6u30-19u30 198 Maandag > vrijdag: 200 Gesloten op dinsdag en woensdag

198 200 198 200

zaterdag: 7u30 - 19uGesloten opBrugsesteenweg 204 dinsdag en woensdag Zon-en feestdagen: 8u-12u

l 8520 Kuurne 056 35 00 90

175

Phillû’s HAIRCONCEPT

SLAGERIJ    STIJN   Kon.  Elisabethstraat  9    -­‐    8520    Kuurne  

056 37 04 12 Gsm: 0486 44 34 72 Tel.:

Tel. 056  71  13  90    -­‐    Fax  056  70  29  60   Gesloten  op  donderdag  en  zondagnamiddag   °  Fondue  en  Gourmet                              °  Koude  schotels  en  buffetten  

Luc VANDAELE Brugsesteenweg 223 - 8520 KUURNE

° Alles  voor  Barbecue      °  Belegde  minibroodjes  

 

renibo

Gilbert Sabbe HOO G HE RENOVATIE NIEUWBOUW

Pouckeweg 26 - 8520 Kuurne Tel. 056 71 33 62 Hellekenlos 4 - B-8551 HeeSTerT Tel.: 056 77 60 72 - Fax 056/77 60 73 http://www.renibo.be

ALLE KOPIE& DRUKWERK e-mail: info@renibo.be SCHRIJNWERKERIJ - INTERIEUR

57


58


info elite palmares 59

elite palmares JAAR

WINNAAR

TWEEDE

DERDE

2013 2012

x Mark Cavendish

x Yauheni Hutarovich

x Kenny van Hummel

2011

Christopher Sutton

Yauheni Hutarovich

André Greipel

2010

Bobbie Traksel

Rick Flens

Ian Stannard

2009

Tom Boonen

Bernhard Eisel

Jeremy Hunt

2008

Steven De Jongh

Sebastian Langeveld

Matthew Goss

2007

Tom Boonen

Marcel Sieberg

Iljo Keisse

2006

Nick Nuyens

Leif Hoste

Tom Boonen

2005

George Hincapie

Kevin Van Impe

Bert Roesems

2004

Steven De Jongh

Paolo Bettini

Gerben Löwik

2003

Roy Sentjens

Leif Hoste

Volker Ordowski

2002

Jaan Kirsipuu

Hans De Clercq

Enrico Cassani

2001

Peter Van Petegem

Hans De Clercq

Jo Planckaert

2000

Andrei Tschmil

Geert Van Bondt

Jaan Kirsipuu

1999

Jo Planckaert

Johan Museeuw

Andrei Tschmil

1998

Andrei Tschmil

Frank Vandenbroucke

Emmanuel Magnien

1997

Johan Museeuw

Stéphane Barthe

Bruno Boscardin

1996

Rolf Sorensen

Frederick Moncassin

Gianluca Pianegonda

59


Iedere dag dag open van 7.30 7.00 tot 19 Iedere 20 uur Zondag van 6.30 tot 19 18 uur Zondag Wij brengen zondagmorgen uw ontbijt aan huis Wijop brengen op zondagmorgen uw ontbijt aan huis Wij rusten op donderdag Wij rusten op donderdag Belegde broodjes

tompoes

FRITUUR TRAMSTATIE KUURNE BROOD -- BANKET TOMPOES Brood banket (Parking Vlaskouter) Bavikhoofsestraat 76 - 8520 Kuurne KUURNE avonds Tel.’s&Middags 34 open. Tel. fax 056en 71’s37

Behalve op dinsdag en woensdag.

precisieslijperij elevering voor de hout-, meubel-, en kunststofindustrie

Met eigen slijpservice DÉ REFERENTIE

. 056 60Gentseweg 93 94 - Fax 056 69 - info@robaco.be - www.robacco.be 43260•978793 ST.-ELOOIS-VIJVE

entseweg 432, Sint-Eloois-Vijve (Waregem) 0568793 60 93 94 • info@robaco.be

HERENKAPPER

Wim

DO = AFSPRAAK ZA = 7 TOT 12 & 13 TOT 17 U.

Verkoop en herstellingen van fietsen

Verkoop en herstellingen van fiet

Tel. 056 70 30 80 Bavikhoofsestraat 82 8520 KUURNE

merken: | Scatto | Pinarello Onze merken:Onze Thompson | ScattoThompson | Pinarello | Gazelle | L’avenir | Minerva | Wilier | Giant | Ridl | L’avenir | Minerva | Wilier | Giant | Ridley

di., woe., vrij. : 8.30 tot 12 & 13.30 tot 19 u. ma. : gesloten

Gasthuisstraat 9 | 8520 Kuurne Tel. 056 70 04 28 | 0475 98 21 99 Gasthuisstraat 9 | 8520 Kuurne www.fietsenlapauw.be

Tel. 056 70 2872 | 0475 Tel.04 056 50 7698 21 99 www.fietsenlapauw.be

Moge ze groeien en bloeien, die mooie voorjaarskoers! Uit sympathie, Geert Veldeman

Kortrijksestraat 153, Tel 056/37.1

Kortrijksestraat 153, 8520 Kuurne Kortrijksestraat Kuurne Kortrijksestraat153, 153,8520 8520 Kuurne Tel 056/37.16.16 TelTel056/37.16.16 056/37.16.16

Open van 8u00 -12u00 en van 13u

Open van 8u00 en-12u00 van en 13u30 vrijdagvrijdag tot 18u30 Open van 8u00 envan van-17u30; 13u30-17u30; -17u30; tot Open van-12u00 8u00 -12u00 13u30 vrijdag tot18u30 18u30

60


Café ‘t Katje Rik en Katelijn VANDEKERCKHOVE - SEGHERS Brugsesteenweg 100 8520 Kuurne tel. 056 36 07 07

Bloemen - Decoratie

KerKstraat 8 8520 Kuurne telefoon en fax 056 72 83 88

Ruime parking - Iedere dag open vanaf 10 uur. Ruime parking - Iedere dag open vanaf 10 uur Gesloten op maandagnamiddag en dinsdag. Rustdag op dinsdag

Bezoek onze website:

MERLIERSLIJPERIJ Brood

www.kuurne-brussel-kuurne.be

Banket

MERLIER SLIJPERIJ BVBA ESSERSTRAAT 18 – B-8550 ZWEVEGEM TEL +32 56 25 87 99 - FAX +32 56 25 83 38 info@merlierslijperij.be Dagelijks vers brood

WWW.MERLIERSLIJPERIJ.BE Dagelijks verse koffiekoeken en gebak Dagelijks

Iedere dag dag open van 7.30 7.00 19 Iedere 20 uur Snijgereedschappen &tot machines Zondag van 6.30 tot 19 18 uur Zondag

Wij brengen zondagmorgen uw ontbijt aan huis Wijop brengen op zondagmorgen uw ontbijt aan huis Wij rusten op donderdag Wij rusten op donderdag Belegde broodjes

BROOD Brood -- BANKET banket

104

TOMPOES tompoes

Bavikhoofsestraat 76 - 8520 Kuurne KUURNE Tel. & fax 056 71 37 34 Tel.

precisieslijperij Toelevering voor de hout-, meubel-, en kunststofindustrie

Met eigen slijpservice DÉ REFERENTIE Tel. 056 60Gentseweg 93 94 - Fax 056 69 - info@robaco.be - www.robacco.be 43260•978793 ST.-ELOOIS-VIJVE

Alle maatwerk in graniet + grafzerken

Gentseweg 432, Sint-Eloois-Vijve (Waregem) 0568793 60 93 94 • info@robaco.be

HERENKAPPER

Wim

DO = AFSPRAAK ZA = 7 TOT 12 & 13 TOT 17 U.

Restaurant - Taverne

’t Populierenhof Tel. 056 70 30 80 Bavikhoofsestraat 82 8520 KUURNE

di., woe., vrij. : 8.30 tot 12 & 13.30 tot 19 u. ma. : gesloten

102

Hulste Tel. 056 71 15 36

www.populierenhof.com 61


e ffi c i e n t - s u s ta i n a bl e - h i g h q u a l i t y - p ro fe s s i o n a l - re cyc l a bl e

Voeding & Catering Milieu & Afval

PLASTI-BAC BVBA Z5 Mollem 260 1730 Asse - Mollem

T 02 452 95 61 F 02 452 28 28 E info@plastibac.eu

Afhaalpunt in Kuurne 62

www.plastibac.eu Š13.083 KBK14

Logistiek & Industrie

OP

Stockage & Magazijn

O NZE E K E

H -S

O NT D

Duurzame handling- en stockageoplossingen voor bedrijven, zelfstandigen, overheden & organisaties.


interview sara verhaest 63

Sara Verhaest is een 18 jarige wielrenster uit Zandvoorde. Wat begon als recreatief fietsen werd al snel een passie. Geen evidente keuze voor een meisje, maar sinds enkele jaren zit het vrouwenwielrennen in de lift. Wie het spannende wereldkampioenschap voor vrouwen in Firenze zag, zal dit beamen. Ondertussen maakt Sara op jonge leeftijd haar opwachting bij de profs.

Sara Verhaest

Tekst: Maarten Clochet

“Het vrouwenwielrennen zit serieus in de lift.” Sara, welke band heb jij met Kuurne? Mijn moeder is opgegroeid aan de Kathoek, (waar nu de aankomst van Kuurne-BrusselKuurne getrokken is) en mijn grootouders wonen er nog steeds. Tijdens mijn eerste levensjaren bracht ik veel tijd bij hen door. Vanwaar de keuze voor het wielrennen? Vroeger deed ik 7 op 7 aan sport, voornamelijk Judo en Jiu-Jitsu. Door problemen aan de knie moest ik noodgedwongen stoppen en op zoek gaan naar een alternatief. Mijn ouders zijn fervente fietsers en ik nam de microbe snel over. Ik kroop op de fiets en reed tot mijn 14 jaar puur recreatief. Ik merkte dat het vlot ging en daarom besloot ik een licentie aan te vragen. Er bestonden nog niet veel ploegen die specifiek voor meisjes waren dus sloot ik mij aan bij een jongensploeg. Was het eenvoudig om die keuze te maken als meisje?

Er bestaan veel vooroordelen over wielrensters, velen vinden het een mannensport. Maar ik kreeg veel positieve reacties toen ik ging koersen. Mensen zagen hoeveel ik deed voor de sport en waardeerden dit. Ook op school heb ik altijd veel steun gekregen. Hoe verliepen uw eerste wedstrijdjaren? In het begin kon ik mijn wedstrijden niet uitrijden, grotendeels omdat ik schrik had in het peloton. Ik loste wel maar bleef steeds doorzetten. Ik bleef op een zelfde afstand achter het peloton rijden en dat werd opgemerkt. Ik kreeg de kans om mijn tweede jaar te starten bij het Lotto Uniglobe Ladies Team, een team specifiek voor meisjes en tevens satellietploeg voor de profploeg. Ik leefde voor mijn sport, lette op mijn voeding en won zelfs twee wedstrijden. En toen werd je geveld door klierkoorts... Dat was een zware klap. Na alle opofferingen was ik alles wat ik opgebouwd had terug kwijt. Maar ik liet de moed niet zakken en begon opnieuw. Mijn motivatie werd gesterkt door alle mensen die altijd achter mij stonden en uit liefde voor de fiets. Ondanks mijn achterstand kwam ik langzaam maar zeker terug. Vorig seizoen won ik reeds mijn eerste wedstrijd sinds mijn terugkeer, een klimwedstrijd in Emptinne. Volgend jaar krijg je de kans om als prof bij het Lotto Ladies team te rijden. Wat gaf de doorslag? Het team was op zoek naar een klimmerstype, die zijn niet eenvoudig te vinden in België. Na mijn klierkoorts heb ik vaak getraind op kracht en klimtechniek en dit resulteerde in mijn overwinning in Emptinne. Nu krijg ik de kans om samen met grote voorbeelden als Emma Pooley , Liesbeth De Voght en Lieselot Decroix in de ploeg te fietsen.

“Mijn grote droom is om een grote ronde te rijden zoals de Giro of La Route de France.” Wat zijn uw ambities? Ik wil deze kans met beide handen grijpen en de eerste jaren luisteren, leren, groeien en mijn UCI wedstrijden uitrijden. Ik doe veel stages en wil mijn klimtechniek verder ontwikkelen. Mijn grote droom is om een grote ronde te rijden zoals de Giro Feminino de Ciclismo (Giro) of La Route de France (Tour de France). Lange beklimmingen liggen me

wel en het tijdrijden gaat mij ook goed af. Misschien kan ik mij tijdens mijn eerste jaren eens focussen op een jongerenklassement in een kleinere ronde. Het vrouwenwielrennen zit in de lift. Merk je dit ook vanuit de buik van het vrouwenpeloton? Het vrouwenwielrennen is minder explosief maar daarom niet minder spannend. Steeds meer grote organisaties richten een wedstrijd voor vrouwen in voorafgaand aan de wedstrijd voor mannen. We zien meer volk langs de kant en krijgen meer media aandacht. Ook sponsors zien het potentieel, er worden steeds meer professionele Ladies Teams opgericht zoals Topsport-Vlaanderen en Wiggle-Honda. Ook bij de jeugd neemt het aantal deelnemers toe. Toen ik begon als aspirant stonden we met slechts 3 à 4 meisjes aan de start, ondertussen zijn dat er 12 à 15 geworden. Wie de avonturen van Sara wil volgen, kan terecht op haar eigen website www.saraverhaest.com 63


Brood Brood

Banket Banket

Dagelijks Dagelijks vers vers brood brood Dagelijks verse Dagelijks Dagelijks gebak Dagelijks verse koffiekoeken koffiekoeken en en gebak Iedere dag 7.00 Iedere 20 Iedere dag dag open 7.00 tot 19 uur Iedere dag open van van 7.30 7.30 tot 19 20 uur Zondag 18 Zondag Zondag van 18 uur uur Zondag van 6.30 6.30 tot tot 19 19 Wij zondagmorgen uw Wij brengen op Wij brengen brengen op zondagmorgen uw ontbijt ontbijt aan aan huis huis Wijop brengen op zondagmorgen zondagmorgen uw ontbijt aan huis uw ontbijt aan huis Wij rusten op donderdag Wij rusten op donderdag Wij rusten donderdag WijBelegde rusten op opbroodjes donderdag Belegde broodjes

TOMPOES tompoes Tompoes

BROOD BANKET Brood banket Brood ----banket BROOD BANKET

Bavikhoofsestraat KUURNE Kuurne Bavikhoofsestraat 76 76 -- 8520 8520 Kuurne KUURNE Tel. Tel. Tel. & 37 34 34 Tel. & fax fax 056 056 71 71 37

precisieslijperij Toelevering voor de hout-, meubel-, en kunststofindustrie precisieslijperij Met eigen slijpservice DÉ REFERENTIE Tel. 93 69 -- www.robacco.be 432 ST.-ELOOIS-VIJVE Tel. 056 056 60 60Gentseweg 93 94 94 -- Fax Fax 056 056 60••97 978793 69 -- info@robaco.be info@robaco.be www.robacco.be Gentseweg 43260 8793 ST.-ELOOIS-VIJVE Gentseweg 8793 Sint-Eloois-Vijve (Waregem) Gentseweg 432, 432, Sint-Eloois-Vijve (Waregem) 056 60 94 0568793 60 93 93 94 •• info@robaco.be info@robaco.be

HERENKAPPER HERENKAPPER

Wim

DO DO = = AFSPRAAK AFSPRAAK ZA = ZA = 7 7 TOT TOT 12 12 & & 13 13 TOT TOT 17 17 U. U. Tel. Tel. 056 056 70 70 30 30 80 80 Bavikhoofsestraat Bavikhoofsestraat 82 82 8520 8520 KUURNE KUURNE

Koning Boudewijnstraat 218 di., 12 13.30 di., woe., woe., vrij. vrij. :: 8.30 8.30 tot tot8520 12 & & Kuurne 13.30 tot tot 19 19 u. u. ma. :: gesloten ma. gesloten Tel. & Fax 056 70 49 57 www.fietsenphilsor.be

102 102

Koning Boudewijnstraat 218 8520 Kuurne Tel. & Fax 056 70 49 57 www.fietsenphilsor.be

Koning Boudewijnstraat Boudewijnstraat 218 Koning 218 8520 Kuurne Kuurne 8520 Tel.& & Fax Fax 056 056 70 Tel. 7049 4957 57 www.fietsenphilsor.be www.fietsenphilsor.be

MERKKLEDIJ

Wat kunnen wij u bieden : * race-, Sport-, Klassieke-, Kinderfietsen en MT-Bikes. * Hometrainers en fitnesstoestellen. * Alle toebehoren en kledij. * Professionele positionering van fietsen met computerprogramma.

Koningin Elisabethstraat 1 - KUURNE Tel. 056 70 35 38

Wat kunnen wij u bieden OPen:: dinsdag t.e.m. vrijdag: 08u30 - 12u00 • 14u00 - 19u00 * race-, Sport-, Klassieke-, zaterdag: 08u30 - 12u00 • 14u00 - 16u00 Kinderfietsen en MT-Bikes. * Hometrainers en fitnesstoestellen. * Alle toebehoren en kledij. * Professionele positionering van fietsen met computerprogramma.

Modieuze damesmerkkledij aan erg betaalbare prijzen

41

Open: maa. 14u00-18u30 di-zat. 10u00-12u00 - 14u00-18u30 Gesloten: Do. en zo.

OPen: dinsdag t.e.m. vrijdag: 08u30 - 12u00 • 14u00 - 19u00 zaterdag: 08u30 - 12u00 • 14u00 - 16u00

41

Wat kunnen wij u bieden : * race-, Sport-, Klassieke-, WatKinderfietsen kunnen wij en u bieden : MT-Bikes. * race-, Sport-, Klassieke-, * Hometrainers en fitnesstoestellen. Kinderfietsen enen MT-Bikes. * Alle toebehoren kledij. * Hometrainers en fitnesstoestellen. * Professionele positionering vantoebehoren fietsen met en computerprogramma. * Alle kledij.

* Professionele positionering van fietsen metOPen: computerprogramma. dinsdag t.e.m. vrijdag: 08u30 - 12u00 • 14u00 - 19u00 zaterdag: 08u30 - 12u00 • 14u00 - 16u00

CANNAERT OPen:

dinsdag t.e.m. vrijdag: 08u30 - 12u00 • 14u00 - 19u00 zaterdag: 08u30 - 12u00 • 14u00 - 16u00

41

41

Avelgemstraat 174 bus 001 8550 ZWEVEGEM 

64

 056/75.62.41 www.desmetvermaut.be


Binnen- en buitenverlichting Algemene elektriciteitswerken nieuwbouw & renovatie Algemene elektriciteitswerken nieuwbouw & renovatie Onderhoud en herstellingen Binnen- en buitenverlichting Binnen- en buitenverlichting Onderhoud en herstellingen Onderhoud en herstellingen +32 (0)475 410 995 d-tech@telenet.be +32 (0)475 410 995 +32 (0)475 410 995

d-tech@telenet.be d-tech@telenet.be

Coiffure Brigitte Coiffure Brigitte

Harelbeeksestraat 44 • 8520 Kuurne tel. 056/71 56 80 • gsm 71 80 Harelbeeksestraat 44 •0475/51 8520 Kuurne Harelbeeksestraat 44 • 8520 Kuurne tel. 056/71 56 80 •donderdag gsm 0475/51 71 80 Dinsdag, woensdag, op afspraak tel. 056/71 56 80 • gsm 0475/51 71 80

Vrijdag van 8u.30 tot 12u. - van 13u.00 tot 18u.30 Dinsdag, woensdag, donderdag op afspraak Dinsdag, woensdag, op afspraak Zaterdag van 8u. donderdag tot 16u. doorlopend Vrijdag van 8u.30 tot 12u. - van 13u.00 tot 18u.30 Vrijdag van 8u.30 tot 12u. - van 13u.00 tot 18u.30 Zaterdag van 8u. tot 16u. doorlopend Zaterdag van 8u. tot 16u. doorlopend

Algemene gereedschApsslijperij

merlier BOEKENesserstraat - ROOKWAREN merlier bvbA 18 - 8550 Zwevegem merlier bvbA

Algemene gereedschApsslijperij Algemene gereedschApsslijperij bvbA DAGBLADEN - TIJDSCHRIFTEN - WEEKBLADEN DAGBLADEN - TIJDSCHRIFTEN - WEEKBLADEN - BOEKEN - ROOKWAREN

Zwevegem Tel.esserstraat 056 25 8718 99- -8550 Fax 056 25 83 38 esserstraat 18 - 8550 Zwevegem Mob. 0475 77 58 30 - Gsm 0475 21 09 87 Tel. 056 25 87 99 - Fax 056 25 83 38 Tel. 056 25 87 99 - Fax 056 25 83 38 Mob. 0475www.merlierslijperij.be 77 58 30 - Gsm 0475 21 09 87 KORTRIJKSESTEENWEG Mob. 0475 77 58 30 - 26 Gsm 0475 21 09 87 8530 HARELBEKE www.merlierslijperij.be 173 www.merlierslijperij.be www.merlierslijperij.be - merlierslijperij@skynet.be

CHRISTIANE HOLVOET

PC CLEANING & TOOLS PC CLEANING & WITH TOOLS THINGS GO BETTER US

INDUSTRIAL TECHNICAL TAPES, FOAMS & PACKAGING

� I.Z. HUTTEGEM, 6 � B-8570 ANZEGEM � e-mail: info@eurobands.be

� tel +32 -56 - 72 45 11 � fax +32 -56 - 72 45 13 � www.eurobands.be

TEL. 056 71 99 24 • FAX 056 72 99 90

www.merlierslijperij.be www.merlierslijperij.be

THINGS GO BETTER WITH US

- Intern en extern reinigen van hardware. in kleefbanden - Specialiteit Kwaliteit server reiniging. - Intern en extern reinigen van hardware. - Verkoop van hardware oplossingen op maat - Specialiteit server reiniging. - Verkoop van printer cartridges en toners aan de laagste prijzen. - Verkoop van hardware � Technische kleefbanden � Omsnoeringsmaterialen � Dichtingsproducten � Rekfolies - Verkoop van printer cartridges en toners aan de laagste prijzen. Vraag gratis� Beschermfolies uw offerte aan op info@pccleaning.be � Industriële afroltoestellen PC Cleaning bvba. 3, 8560 Wevelgem Vraag gratis &uwTools offerte aanGoedendagstraat op info@pccleaning.be www.pccleaning.be info@pccleaning.be PC Cleaning &HOUTHANDEL Tools bvba. Goedendagstraat 3, 8560 Wevelgem www.pccleaning.be info@pccleaning.be

VAN DEN HENDE Deerlijksesteenweg 182 - 8530 HARELBEKE

Alle houtsoorten voor timmeren schrijnwerk Voor meer informatie op onze website Voor meer informatie www.rijwielenjo.be neem een kijkje SPECIALITEIT Naar school of:naar het werk, op onze website met een fiets van Jo gaat da zo www.rijwielenjo.be

• MASSIEVE EIKEN PLANKENVLOEREN

168

LOTTO - KENO

KOERS PER KOERS KANTOOR VAN BELGISCHE EN FRANSE TIERCE

- BINGOAL - WIELRENNEN -

KOERS PER KOERS KANTOOR VAN Open: Maandag 6u. tot 13.30u. - Dinsdag tot vrijdag 6u. tot 19u. BELGISCHE EN FRANSE TIERCE Zaterdag 6u. tot 18u. - Zondag 9u30 tot 13u30.

- HONDENRENNEN

- Bingoal

Bingoal - SJ bet - Betcenter - ENGELSE PAARDENRENNEN - BINGOAL -- WIELRENNEN Wielrennen Open : Maandag 6u. tot 13.30u. Dinsdag tot vrijdag 6u. tot 19u. Zaterdag 6u. tot 18u. Zondag 9u30 tot 13u30.

Marktplein 26 - 8520 Kuurne - Gsm: O492/ 69 43 84 128 140 Gsm: 0478/ 48 29 52 - info@thepingmasters.com www.thepingmasters.com

school of naar het werk, TUINHOUTNaar (Bangkirai - Merbau) met een fiets van Jo gaat da zo

HOUT BESTELLEN... VAN DEN HENDE BELLEN !!! TEL.

173

173 merlierslijperij@skynet.be merlierslijperij@skynet.be

Bingoal - sJ- Masterbet bet Bingoal - Eurobets Belgabet - Stanleybet Betcenter

neem een Exclusiviteiten in parket- plafondenkijkje muurbekleding

-

056 711 911 161

147

Een gemeende dankjewel aan de Een gemeende dankjewel aande derenners, 147 organisatoren, de sponsors, organisatoren, de sponsors, de renners, allemedewerkers medewerkersenenalle allesupporters supportersvan van alle Kuurne-Brussel-Kuurne vanwege Kuurne-Brussel-Kuurne2014 2013 vanwege Carl Vereecke, gedeputeerde van sport Carl Vereecke, gedeputeerde van sport voor voor de provincie West-Vlaanderen. de provincie West-Vlaanderen.

Kortrijksestraat 153, Tel 056/37.1

Kortrijksestraat 153, 8520 Kuurne Kortrijksestraat Kuurne Kortrijksestraat153, 153,8520 8520 Kuurne Tel 056/37.16.16 TelTel056/37.16.16 056/37.16.16

Open van 8u00 -12u00 en van 13u

Open van 8u00 en-12u00 van en 13u30 vrijdagvrijdag tot 18u30 Open van 8u00 envan van-17u30; 13u30-17u30; -17u30; tot Open van-12u00 8u00 -12u00 13u30 vrijdag tot18u30 18u30

65


66


67


geen zotte kosten

Bankier van mens tot mens www.vdk.be 68

Geographics.be

Bij VDK betaal ik

Kuurne-Brussel-Kuurne Publikrant 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you