Page 1

BERGSHOLMA på Fårö Erik Berg Arkitekt SA


Bergholma på Fårö

– Vi byggde vår drömstuga En stolt höna omgiven av sina kycklingar. Så beskriver arkitekten Erik Berg sitt nya hus på Fårö. Han kan sitt jobb. Det här är nästan precis som han vill ha det. TEXT OLLE FORS FOTO CORNELIA NORDSTRÖM & ERIK BERG FRI SIKT. Från sovrummet och tv-rummet på övervåningen har Agnes fri sikt över matsal och genom strandskogen till Östersjön, hundra meter bort. De milda grå färger-na piggas upp av gulockra bjälkar och detaljer. Järnräcket kröns av en gul trästång, mjuk och vänlig mot händerna. Bernadette, Lili och Erik fikar. Köks- och matsalsbord och stolarna är Alvar Aaltos design. Lamporna i huset är genom-gående Poul Henningsen FOTO CORNELIA NORDSTRÖM

E

tt hus kan se ut hur som helst. --Här har ett proffs arkitekt haft fria händer att få till allt exakt som han själv vill. Enkelt? Smärtfritt? Inte alls. – Ett ansträngande bygge, jag är glad att det är klart, säger Erik Berg. Utifrån sina byggritningar och skissar har han styrt hantverkarna som en regissör. – Jag har gjort många misstag. Jag har fått testa, pröva igen, och göra om. Han är perfektionist, med sinne för traditioner. – Jag är väldigt petig. Men på Fårö ska det vara grovt och rejält. Och här lär man sig att det som inte hinns med i dag kan man lika väl göra nästa år.

Hans hus-höna är en högrest kub, klädd i sibirisk lärk med en vacker plåtmössa. Den obehandlade träfasaden börjar redan gråna och smälter snart samman med fönstrens aluminium och den grå takplåten. ERIK BERG, uppvuxen i Danmark och verksam som arkitekt i Stockholm sedan 18 år, har byggt många hus. Den här ritningen hade han burit på länge när tomten på Fårö dök upp av en slump. Det är det sjunde huset han bygger åt sig själv. Det andre i Sverige. – Vi hade tröttnat på resorna till Danmark och letade tomt närmare Stockholm. Inget objekt fick Erik och


Ljuset spelar i trappan som smyger upp mot övervåningen. Väggar, tak och golv går i grått och grafit. Klassisk gotländsk färgsättning

BADRUM. En dusch med 100 meter från sandstranden vid Fårös nordöstra kust.

KÄRT BESÖK. Agnes har besök av guddottern Bernadette och Lili. Huset har golv av hyvlad gotländsk kalksten. Två trappsteg nedanför köket ligger "solstugan", öppen upp till nocken.

FOTO CORNELIA NORDSTRÖM

"Alla rum är lika stora, 3,60x3,60 meter" hustrun Agnes att tända. Till sist tog de båten till Gotland. Ljus, vyer och dofter var de rätta. Men inte tomterna. – Vi sa: Nu tar vi en tur till Fårö, sen åker vi hem och gråter. Vid fyren såg de en salusskylt. Backade tillbaka, körde in. – Vi såg direkt. Här vill vi bo. Det stod ett fallfärdigt hus på tomten. En kraftledning gick rakt över slåtterängen. Men havet, ljuset, allt var rätt. Det är som Nordsjälland och Skagen.

– Jag stegade ut mitt hus, fick det att passa precis på kanten till strandskyddslinjen. FÅRÖ ÄR INGEN BARNLEK för

byggare, här finns alla förbud och restriktionr. Men stadsarkitekten i Visby gav preliminärt bygglov på stående fot. Den gamla stugan revs, kraftledningen grävdes ner. Två år senare är huset klart. En huvudbyggnad på 64 kvadrat i två plan, två gäststugor på 15 kvadrat vardera plus förråd, carport och snickarbod.

Stigen mot entrétrappan i kalksten smyger in i en mjuk vinkel mellan hus och bodar, rakt in i hemmets sköte. Hallen öppnar sig mot den nersänkta matsalen som har takhöjd upp till nocken och en skyhög fönstervägg. – Det är en lek med rum. Alla är lika stora, 3,60 gånger 3,60 meter. I huset finns inga inre väggar, utom runt wc och bad. En bastant skorsten mitt i huset fungerar som rumsavdelare. Murstocken rymmer två braskaminer,

en mot köket, en mot soffgruppen. FRÅN KÖKET når man den

inglasade verandan under tak. Matsalen är vidöppen mot altanen där två segel ger skugga. Erik Berg leker med ljuset och belysningen, med fönster åt alla håll och ett batteri av lampor som alla är designad av Poul Henningsen. Taklanterniner ger ljus uppifrån och släpper ut hettan varma sommardagar. Golven är tunga plattor av hyvlad gotländsk kalksten.

Bottenplan

Övervåning

91 kvdratmeter boyta i två plan inspirerat av gotländska byggtradition

LEK MED KUBER. Alla rum i huset är lika stora - 3,60 gångar 3,60. Huset saknar nästan innerväggar - bara hygientyrummena är inbyggda. Glasverandan under tak - med utgång från köket - är för sommarbruk med infravärme för kalla dagar.

DUBBELSPIS. Den kraftiga murstocken mitt i huset rymmer två braskaminer, en mot köket, en mot soffan. Där finns knappt innerväggar på nedervåningen så bjälklaget bärs upp av stålpelare som vilar på murstocken.


På övervåningen finns Eriks lilla arkitekt jobbkajuta. En enkel Ikeastol med fårskinn är arbetsstol.

gute hus

4 1

tips till nybyggare

Lånat motto

Erik Berg har lånat sitt motto från stadshusets skapare Ragnar Östberg, ur “Ett hem” från 1913: “Må var och en som bygger besinna at han bygger för sig, för sin trevnad, för sitt behov, efter sina tillgångar och njutande av sina goda vanor. Bygg ej, inred ej och möblera ej för dina vänner, gäster och för främmande, som komma och gå!”

2

Börja smått.

3

Rätt tomt.

4

Spar pengar.

Fler Berg-säkra tips: Börja smått och bygg till vid behov. Många har alldeles för stora hus, det är tomma investeringar.

Tomten och platsen är det viktigaste - låt den bestämma. I rätt omgivning kan man trivas även i en gammal husvagn.

I alla rum står Alvar Aaltos bord och stolar. – Aalto har följt mig hela livet. Men jag är inte designfundamentalist. Jag sitter och jobbar på en enkel Ikea-stol ERIK OCH AGNES har tillsammans tre barn, två barnbarn och många vänner. Men huset har de byggt helt utifrån parets egna behov. Sovrum och tv-rum på den mera privata övervåningen är öppna ner mot den stora salen. Nattgäster får hålla till i småstugorna. Med danskt övermod inför

livets realiteter har Erik valt skönheten före visheten. Det går inte att avdela ett sovrum på nedervåningen utan att förstöra husets idé. Och matsalen ligger dessutom nersänkt två trappsteg. – Jag får fixa hiss om vi inte orkar gå i trappor, säger Erik glatt. Erik och Agnes tanke var att bygga ett fritidshus. Nu är Fårö deras riktiga hem, även om de behåller lägenheten på Söder i Stockholm. – Stockholm är fantastiskt, men det här är något annat.

Här känner alla varandra. Jag vill vara en del i det, även om jag aldrig kommer att bli en riktig gotlänning. Här ska jag leva, och här ska jag begravas, säger Erik.

DRACULAS HAND

"Aalto har följt mig hela livet"

Tänk på underhållet. Sibirisk lärk slipper du måla. Rejäla energifönster med alluminiumprofil spar pengar och arbete på sikt.

AGNES HAR LÄMNAT en lång och tuff karriär som docent och rekonstruktiv kirurg och satsar nu på att skriva och måla. Erik ritar villor och fritidshus inspirerad av gotländsk byggtradition. Mäklaren som sålde tomten blev hans förste kund.

Ett vitt och ett svart snapsglas antyder vilka sprittraditioner som gäller på Fårö

Design och produktion ark. Einer Berg - Fårö

BYGG FÖR DIG SJÄLV. - Erik byggde huset för sig själv och hustrun Agnes. Därför behövs inga väggar till sovrum och tv-rum på övervåningen. Allt är öppet mot salen där nere. I tv-rummet står bord och två fötoljer av Alvar Aalto, designade på 1930-talet. På väggarna finns Eriks akvareller och många res skisser.


Stigen mot entrétrappan i kalksten smyger in i en mjuk vinkel mellan hus och bodar, rakt in i hemmets sköte.

BERGSHOLMA Holmudden 624 67 Fårö

tel. 0498-25 87 70 erik.berg@gutehus.nu www.gutehus.nu

Lucky

Verandan vilar på en handhuggen gotländsk kalkstensmur, lagd av en skicklig hantverkare. Genom de liggande köksfönstren ser man genom husets hörn. Köksfönstrens form går igen på verandans glasvägg.

EBA - Bergsholma på Fårö  
EBA - Bergsholma på Fårö  

Artikel om Erik Berg Arkitekter och Bergsholma på Fårö. Erik Bergs egetnritade hus.

Advertisement