Issuu on Google+

selected

works

from

2007-2011


selected

works

from

2007-2011


This portfolio contains selected works generated from fall 2007 to spring 2011 as design studio projects along with other drawings, photographs, and other media, created before or during this time. Copyright Š 2011 by the author of this portfolio, Gustavo Acosta Rodríguez. These works and/or copies represent the intellectual effort of the author, and are his property. The author retains sole copyright to his contributions to this book. All the work, photographs, images, drawings, contained herein are original and property of the author in question. These shall be utilized only by authorized personnel, and cannot be copied, reproduced nor exhibited without the authorization of the author. The book must be returned if it were so required. All rights reserved.


DEDICATED to all the people who made everything possible in any and all ways. Patricularly my parents, Carlos and Sonia. my sisters, Gina and Sonibel. To professors who always have, and still guide, and INSPIRE Socorrito Díaz, who was there at the BEGINNING, and still believes in me. Mayra Jiménez, my first architecture professor who taught me the FUNDAMENTALS and has always supported me. Humberto Cavallin, for being a teacher, and a friend with UNWAIVERING support. Emilio Martínez, who taught me to see beyond the floor plan, and for giving me a chance. To the friends who supported me and stuck with me. To ARCHITECTS who inspire me through their work: Peter Eisenman, Bjarke Ingels, Carme Pinós, and ENRIC MIRALLES Finally to LIFE, for giving new days in which to dream and CREATE.


INDEX 1st YEAR

1-4

AROUND A CUBE

2nd YEAR

5-6

GUARDHOUSE AND TROLLEY STOP

7-8

MOVIE PRODUCTION FACILITIES

9-12

HOSTEL FOR HISTORIANS

13-16

MASTER PLAN FOR A HIGH SCHOOL

17-22

MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL

3rd YEAR

4th YEAR

23-24

EXTRA

25-28

Arch. Mayra Jiménez

Arch. Humberto Cavallin, PhD.

Arch. Humberto Cavallin, PhD.

Arch. M. Magdalena Campo, PhD.

Arch. Jorge Ramirez Buxeda

Arch. Emilio Martínez

SUSTAINABLE HOUSING UNIT

Arch. Rodrigo Carbajal

USITT IDEAL THEATER COMPETITION with: Angela Figueroa and María Ortiz


INDEX OTHER WORK

29-30

DRAWING

31-32

PHOTOGRAPHY


AROUND A CUBE Arch. Mayra JimĂŠnez, PhD. at Universidad de Puerto Rico, Recinto de RĂ­o Piedras studio design work first year studio

square root proportion as parti

place cube on site and rotate

create square around cube

A cube was designed following square root proportion. After the cube was succesfully executed, it was required to design contemplation paths around it. By rotating it and projecting it, a path with included topography, was developed which completely circled the cube and allowed it to be viewed from all angles, while also having a dynamic trail to enjoy. In this conceptual and abstract project, set the fundaments of future design methodology. project from cube on site

1.....


AROUND A CUBE

FLOOR PLAN

[not to scale]

5 ft

10 ft

20ft

[AROUND A CUBE] design studio work...first year studio.....2


AROUND A CUBE

SECTION AA

[not to scale]

SECTION CC [not to scale]

3.....

5 ft

10 ft

20ft

5 ft

10 ft

20ft

SECTION BB

SECTION DD

[not to scale]

5 ft

[not to scale]

10 ft

5 ft

10 ft

20ft

20ft


AROUND A CUBE

[AROUND A CUBE] design studio work...first year studio.....4


GUARDHOUSE AND TROLLEY STOP Arch. Humberto Cavallin, PhD. at Universidad de Puerto Rico, Recinto de Río Piedras studio design work second year studio

with: Alberto De La Cruz and Christopher Suárez

GUARDHOUSE

FLOOR PLAN

[scale: 1/8”:1’-0”]

Table and seat with rotation system for use in the exterior and interior of the guardhouse

5.....

LATERAL ELEVATION [scale: 1/8”:1’-0”]

REAR ELEVATION [scale: 1/8”:1’-0”]

SECTION AA

[scale: 1/8”:1’-0”]

SECTION BB

[scale: 1/8”:1’-0”]

The trolley stop is designed to fit the everyday life of the university campus. The stop has an axis in its interior, between two corners that allows pedestrian flow. In the design, the structural elements are highlited to demonstrate the designs lightness and transparency. The roof is angled so that solar panels may be placed, making the stop self-sufficient; the angle also serves as a solution to deal with pluvial runoff. The seat in the stop is made up of two tubes, since the stop is a transitional space and adjusts to the little time the user will wait seated.


GUARDHOUSE AND TROLLEY STOP TROLLEY STOP

FLOOR PLAN

[scale: 1/8”:1’-0”]

LATERAL ELEVATION [scale: 1/8”:1’-0”]

REAR ELEVATION [scale: 1/8”:1’-0”]

SECTION AA

[scale: 1/8”:1’-0”]

SECTION BB

[scale: 1/8”:1’-0”]

[GUARDHOUSE AND TROLLEY STOP] design studio work...second year studio.....6


MOVIE PRODUCTION FACILITIES Arch. Humberto Cavallin, PhD. at Universidad de Puerto Rico, Recinto de Río Piedras studio design work second year studio

SITE PLAN

[not to scale]

The Paradise: out of time; out of function. The rehabilitation proposal of the Paradise uses its current state to generate an expression that reflects the state in which the Paradise is in. Its interior and all its walls are removed to accomodate a modern style that in its “erratic” angularities, symbolize the destruction of time and function. The facade reflects what the Paradise was: a shell that remains as a memory of the past, which protects within it a reality outside of it.

FIRST FLOOR PLAN 7.....

SECOND FLOOR PLAN [not to scale]

[not to scale] 5 ft

10 ft

20ft

40ft

SECTION AA [not to scale]


MOVIE PRODUCTION FACILITIES

General Offices / Photocopies Executive Offices Executive Secretaries Conference Room Secretaries / Waiting Area Kitchenette and Break Room Studio / Storage Bathrooms Theater Projection Booth

Program Diagram

SECTION BB [not to scale] 5 ft

10 ft

20ft

40ft

[MOVIE PRODUCTION FACILITIES] design studio work...second year studio.....8


HOSTEL FORArch. HISTORIANS Magdalena Campo, PhD. at Universidad de Puerto Rico, Recinto de Río Piedras studio design work second year studio

This project is situated in Cayey, Puerto Rico. The site is particular because it’s on a mountain and has a Roadman’s House in the premises. The design requires the integration of this Roadman’s House into the hostel.

SITE PLAN [not to scale]

9.....


HOSTEL FOR HISTORIANS

FIRST FLOOR PLAN [not to scale]

5 ft

10 ft

20ft

-1 FLOOR PLAN [not to scale]

5 ft 10 ft

20ft

40ft

-2 FLOOR PLAN [not to scale]

5 ft 10 ft

20ft

40ft

40ft

[HOSTEL FOR HISTORIANS] design studio work...second year studio...10


HOSTEL FOR HISTORIANS

SECTION AA [not to scale]

5 ft

10 ft

20ft

40ft

SECTION BB [not to scale]

5 ft

10 ft

20ft

40ft

This Hostel must be tailored to the needs of historians, which is why a library is one of the predominant functions in t he program. The design, amidst its triangulations, engufulls the Roadman’s House somewhat until it frees up its views. Library and room prorams are carefully hidden in the terrain, freeing up the main space behind the Roadman’s House for use as a plaza. 11...


HOSTEL FOR HISTORIANS

[HOSTEL FOR HISTORIANS] design studio work...second year studio...12


MASTER PLAN FOR A HIGH SCHOOL Arch. Jorge Ramirez Buxeda at Universidad de Puerto Rico, Recinto de Río Piedras studio design work third year studio

with: Juan J. Acosta, Nestor Lebrón, Jesús Pérez, and Christopher Suárez

PARTI DIAGRAM

Colegio San Ignacio requested from our studio a Master Plan. The original campus was designed by Henry Klumb, an important figure in Puerto Rican architectural history. The campus presently counts with 8 academic buildings and 1 building for the Society of Jesus. The orientation of the buildings promptly indicated the parti: enclose the campus in a pedestrian triangle. 13...

VEGETATION

Existing Proposed Removed


MASTER PLAN FOR A HIGH SCHOOL

PARKING SPACES

VEHICULAR CIRCULATION

Professors Administration Jesuits Students “Seniors” Students “Juniors” Handicapped Guests

Sauco Street Upsala Street Parking Drop-off Access control

[MASTER PLAN FOR A HIGH SCHOOL] design studio work...second year studio...14


MASTER PLAN FOR A HIGH SCHOOL

ACTUAL STATE

To begin the implementation of the Master Plan, The first step is the temporary relocation of the Jesuit community while Phase ONE is developed.

PHASE ONE.A

PHASE TWO

Rehabilitate the Society of Jesus’ building to harbor administrative functions of the school.

Rehabilitate old administration building to create new Technology Center of the campus.

PHASE ONE.B Society of Jesus moves back in and Administration moves into the building.

ACTUAL SPACE DISTRIBUTIONS 15...

PROPOSED SPACE DISTRIBUTIONS


MASTER PLAN FOR A HIGH SCHOOL

PHASE THREE

Creation of new vehicular circuit, and first part of pedestrian circuit between new Technology Center and the Cultural Complex.

PHASE FOUR.A

Removal of sports court’s roof and install over courts next to pool.

PHASE FOUR.B

Demolition of actual courts and rehabilitation of soccer field and pool-side courts.

PHASE 5

Construction of new Sports Complex and second section of pedestrian circuit between the Sports Complex, the new Technology Center, and Society of Jesus building.

[MASTER PLAN FOR A HIGH SCHOOL] design studio work...second year studio...16


MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL Arch. Emilio Martínez at Universidad

studio design work third year studio

SITE PLAN [not to scale]

17...

de Puerto Rico, Recinto de Río Piedras


MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL

The Martn Peña High School, located at the edge of an important avenue, must address an urban front, as well as houses at the opposite end. This is why the concpet was envisioned as a nucleus of vegetated recreation area enclosed by buildings, the taller buildings towards the front of the avenue, and the lower buildings towards the houses. This way, not only was the scale problem solved but also provided a way of securing the school, having administrative buildings facing towards the classrooms, while also providing ample vegetated recreation area for the students.

LOCATION PLAN [1/64”:1’-0”] [MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL] design studio work...third year studio...18


MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL

FIRST FLOOR PLAN 19...

[not to scale]

5 ft

10 ft

20ft

40ft


MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL

CLASSROOMS EXTERIOR ELEVATION [1/64”:1’-0”]

CLASSROOMS INTERIOR ELEVATION

SECTION AA

[1/64”:1’-0”]

SECTION BB

[1/64”:1’-0”]

[1/64”:1’-0”]

[MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL] design studio work...third year studio...20


MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL

WALL SECTION 21...

[not to scale]

1 ft

5 ft

10 ft


MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL

[MARTÍN PEÑA HIGH SCHOOL] design studio work...third year studio...22


SUSTAINABLEArch. HOUSING UNIT Rodrigo Carbajal at ELISAVA - Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona studio design work fourth year studio

with: Alejandro RodrĂ­guez and Mara Liz DĂ­az

This project was done at a studyabroad studio program at ELISAVA in Barcelona. Working in group, a design for a sustainable house was developed. It was required to design this house using the plug-in for Rhino, Grasshopper. Amongst the three a design concept was elaborated. Personally I was in charge of critique in design execution and the technical drawings, 3D renders and presentation material.

Interior View

23...


SUSTAINABLE HOUSING UNIT

Location Plan [not to scale]

Roof Plan [not to scale]

Transversal Section [not to scale]

Floor Plan

[not to scale]

Longitudinal Section [not to scale] [SUSTAINABLE HOUSING UNIT] design studio work...fourth year studio...24


USITT IDEAL THEATER COMPETITION independent competition with critique from dean,

studio design work additional work

with: Angela Figueroa and María C. Ortiz

Arch. Francisco Rodríguez

LOCATION PLAN [not to scale]

Height Diagram 25...

The new Performing Arts Center in the Mayagüez campus of the Universidad de Puerto Rico is a design that integrates both the institutional character of the theater with the academic aspect of the performing arts. This theater serves as a hybrid, combining the theater core, along with administrative offices, and educational floors. The building brings a new and attractive facade to the mainaccess of the campus, dignifying a once completely utilitarian and underdeveloped road.


USITT IDEAL THEATER COMPETITION

MERIT AWARD WINNER

SECOND FLOOR PLAN [not to scale] 5 ft10 ft 2 0 f t

40ft

8

THIRD FLOOR PLAN [not to scale]

FIRST FLOOR PLAN [not to scale]

5 ft10 ft 2 0 f t

5 ft10 ft 2 0 f t

40ft

40ft

[USITT IDEAL THEATER COMPETITION] design studio work...additional work...26


USITT IDEAL THEATER COMPETITION

CROSS SECTION [not to scale]

LONGITUDINAL SECTION [not to scale]

Administration Theater and Support Spaces Theater Department Music Department Dance Departement Bathrooms Utilities

Program Diagram

27...

The structure is also envisioned as a mechanism to fuse the aspects of “in-door” activities of education and performance with urbanism, creating plazas, and squares that connect spaces and activate once dead areas.


MERIT AWARD WINNER

USITT IDEAL THEATER COMPETITION

[USITT IDEAL THEATER COMPETITION] design studio work...additional work...28


DRAWINGS

other creative work freehand drawing

hexaptych 29...

[2008]


DRAWINGS

skull.over.black

[2007]

boot

[2007]

face.of.a.horse

[2004]

[DRAWINGS] other creative work...freehand drawing...30


PHOTOGRAPHS

31...

other creative work photography


PHOTOGRAPHS

[PHOTOGRAPHY] other creative work...photography...32


gustavoacosta

PORTFOLIO



Gustavo Acosta: PORTFOLIO