Page 1

Se den nye Androidversjonen

Side 7

nr. 4 – 2010

System fra LIQUID Mobile Barcodes gir mersalg for 7-Eleven og Narvesen. Mannen som gir deg best mobildekning Side 16 og 17

Ny app store for BlackBerry Side 4

Mobilen redder liv i Norge og for Leger uten grenser Side 9

mobilkuponger

Side 3

tar av

Se favorittapps-ene til 23 bransjekjendiser!

www.mobizmag.no

Næringslivet velger mobilitet fremfor høyere lønn

Side 14

Side 10, 11 og 12


2

MOBIZMAG

konsolideringen kommer dessverre Etter mange år hvor Norge har ligget langt fremme på forretningsmessig utnyttelse av mobile løsninger begynner nå de fleste aktørene å få sving på forretningsmodellene sine. De aller fleste har skalerbare modeller og såkalte ”recurring” inntekter med internasjonalt potensial. Dette kan eksemplifiseres med mobile løsninger for markedsføring, SAAS aktører (software as a service), mobilt forlengede arbeidsprosesser (vektere, parkering, hjemmehjelpere, transport etc) og verktøy for å mobilisere websider.

Mobile Business Network ble etablert i 2001 og består nå av godt over 45 bedrifter med fokus på mobil teknologi. Formålet var å skape et nettverkssamarbeid innenfor mobile løsninger, hvor man utveksler kompetanse rundt marked, organisasjon og teknologi. Nettverket håndplukker i stor grad sine medlemmer basert på fornøyde kundereferanser, men er interessert i kontakt med flere aktører som kan vise til gode resultater innen mobile løsninger og applikasjoner. Ved å bedre forstå og kjenne hverandre mener vi å bedre kunne hjelpe våre kunder finne rett samarbeidspartner, og dermed bli mer fornøyd med levert resultat. Nettverket danner det redaksjonelle grunnlaget for dette magasinet. I dag er Mobile Business Network skilt ut som et eget privateid AS. Mobile Business Magazine AS ble etablert i januar 2007. Selskapet har lansert en webtjeneste på www.mobizmag.no.  Der finner du alle artiklene fra magasinet, bilder og daglige nyheter fra bransjen, blogger og relevante arrangementer. Mobile Business Magazine har inngått et strategisk samarbeid med IKT Norge. Vi vil med jevne mellomrom presentere faglig innhold fra organisasjonen.   Dette magasinet er 4. utgave i 2010. Hovedtemaene er i hver utgave praktisk anvendelse av teknologiene; Mobile løsninger, IP telefoni, RFID og M2M.  Kundecaser, analyser og relevante artikler er samlet for å gi våre felles kunder innsikt i hva som skjer i markedet.  Annonsepriser for Mobizmag på papir og web oppgis ved kontakt. Vi håper du finner informasjonen om andres erfaringer nyttig for din bedrift. Redaktør: Dag Friis-Baastad Nettredaktør: Trond Heggelund Trykk: Edda Opplag: 35 000 Ansvarlig utgiver: Mobile Business Magazine AS Tlf. 93061244 E-post: dag@mobizmag.no Redaksjonen avsluttet: 8. desember 2010 Webside: www.mobizmag.no Twitter: twitter.com/mobizmag

Mobile Business Magazine har på kort tid fått en god posisjon i den norske mobilbransjen. Her får du et lite innblikk i hvem som står bak dette magasinet:

Sjekk våre websider for oppdaterte nyheter om mobilbransjen

Dessverre evner de færreste aktørene å tiltrekke seg tilstrekkelig høyrisikovillig kapital, slik at disse aktørene kan gjøre sitt internasjonaliseringsarbeid på en profesjonell måte. Konsekvensen blir at man de neste årene vil se en omfattende konsolidering blant norske mobilaktører. Dermed får de økt produktkompleksitet og en bredere bærebjelke å stå på, men en mindre tydelig fremtoning. Denne prosessen kunne medført økt internasjonalt fokus da organisasjonen har blitt større og sterkere. Derimot ser man at konsekvensen ofte blir samkjøringsproblemer og økt internt fokus en lengre periode. Dermed vil man miste aktørenes eventuelle forsprang og gli inn i mengden. Vi har altfor liten fokus på å legge til rette for en rask internasjonalisering av norske velfungerende teknologiske løsninger og ambisjoner om at disse skal vinne på et globalt marked. Dette krever en helt annen innstilling fra de finansielle miljøene i Norge. Jeg etterlyser også en helt annen satsning fra de store teleoperatørene med global tilstedeværelse. Med den distribusjonskanalen de besitter, er det nettopp de verdiøkende tjenestene som mindre mobile løsningsleverandører kan levere, man bør differensiere seg på. Det er ikke mangel på aktører som kvalifiserer seg, det er mangel på tro, vilje og løfteevne. Er det utopi å tenke at Groupon kunne kommet fra Norge? Coshopper og Let’s buy it, hadde faktisk sitt forsøk endel år tidligere. At disse løsningene i dag ville hatt mobilen som sentralt brukergrensesnitt virker ganske naturlig.

Dag Friis-Baastad, Daglig leder i Mobile Business Magazine. Foto: Trond Heggelund Vi sitter i alt for stor grad på våre behagelige tuer og skuer utover den store verden og lurer på hvorfor alt som tar av kommer fra USA. Jeg håper å se flere aktører som Bipper i tiden fremover, der teleoperatører tør å være med på lanseringen og internasjonaliseringen. Lykke til Bipper. Jeg håper deres eksempel, er og forblir, til inspirasjon for alle i hele verdikjeden. Tenk større, Norge er trygt og godt, men alt for lite.

Vi har altfor liten fokus på å legge til rette for en rask internasjonalisering av norske velfungerende teknologiske løsninger og ambisjoner om at disse skal vinne på et globalt marked Dag Friis-Baastad

Trond Heggelund

Gaute Holmin

Paal Leveraas

Daglig leder/redaktør

Nettredaktør

Teknisk blogger

Journalist

BAKGRUNN: Siviløkonom, tidl. daglig leder og grunder av Mobile Mind. Daglig leder i Mobile Business Network AS

BAKGRUNN: 28 år som pressemann. Nyhetssjef i IT-Avisen, fagredaktør for telekom i Computerworld, samt journalist og redaksjonell prosjektleder i Teknisk Ukeblad.

BAKGRUNN: Er produktspesialist for mobile løsninger hos IQ Data. Har bakgrunn som konsulent for håndholdte løsninger hos ePocket Solutions, samt som konsulent hos Compuware Nordic.

BAKGRUNN: Tidligere redaktør og grunder av digi.no. Tidligere redaktør av Computerworld

Anders Brenna

André Johansen

Jo Guribye

Journalist/teknisk

Teknisk/web

Prod. avis og teknisk/web

BAKGRUNN: Tidligere nettsjef i Teknisk Ukeblad og redaksjonssjef i digi.no.

BAKGRUNN: Medgründer av Mobizmag og Mobile Mind. Bakgrunn som IT- og produktansvarlig i StepStone og EasyCruit. Jobber nå som produktansvarlig for nye tjenester ved Oslo Børs VPS.

BAKGRUNN: Tidligere produksjonssjef for Norsk Avisdrift ASA. Produksjons-ansvarlig for Mobizmag. Jobber også med teknisk på Mobizmag. no. Han driver til daglig Guribye Design.


MOBIZMAG

3

Den er bare SÅ handy! Det norske selskapet ePocket Solutions har sluppet en ny versjon av sin løsning for håndverkere kalt Handyman. Denne forenkler ordreregistrering, lagerstyring og doku-

mentasjonsarbeidet. Handyman 7 har fått en optimalisert ordreliste, raskere og mer omfattende søkefunksjonalitet og en ny, automatisk synkronisering som skjer

Visste du at …

Den nye trenden av mobiltelefoner har stor skjerm, minner om et lesebrett, er trykkfølsom og vil fungere som en mini-PC som du kan både å se film og spille på.

i bakgrunnen ved endring av ordrestatus. Timeregistreringsfunksjonen oppdateres nå med et enkelt tidsur som dokumenterer alle faser og alle avbrudd.

kuponger på mobilen

tar av - USA er best i verden med kuponger på papir, men Norge er fremst i verden med å ta i bruk kuponger på mobilen. Men gode tekniske løsninger holder ikke dersom du ikke har en god deal å tilby kundene dine!

Dette sier markedssjef Stian Breivik i Narvesen. Narvesen og 7-eleven bruker løsningene til LIQUID Mobile Barcodes eller LIQUID som de kaller seg. Vi er veldig fornøyd med hvordan mobilkuponger fungerer og hvordan LIQUID har satt dette i system for oss. Selv om vi er i startfasen med våre rabattkuponger, så ser vi allerede at det er svært populært hos kundene. Vi fikk en rekordstart på vår Narvesen-app med 15 000 nedlastninger på en uke og rett til topps på App store. Vi har dessuten fått over 22 000 i vår mobilklubb, sier Breivik stolt. Han sier at Reitan neste år satser på å få minst en halv million mennesker inn i butikken med mobilkupongene. Erfaringene til Narvesen er at mobilkunder handler mer og dette er i seg selv god butikk.

finn optimale tilbud Selv om det er mobilen som hjelper dem å få mer lojale og tilfredse kunder, så er Breivik opptatt av dette ikke er nok. Narvesen har derfor jobbet mye med å sette sammen de mest optimale tilbudene som mobilkundene kan nyttegjøre seg. En slager har vært tilbud på boller, noe som også er svært populært hos 7-Elevens mobilkunder. Stan Breivik sier at de bare i startgropa hva gjelder muligheter med rabattkuponger på mobilen. Han tror at hos Narvesen så vil tilbud på blader og magasiner kunne ta av, både via iPad, iPhone og Androidmobiler. - Erfaringene våre så langt er at kupongene på mobilen gir stor kundelojalitet og flere tilfredse kunder enn uten opplegget. Jeg tror at om ikke lenge så vil det komme tekniske løsninger som gjør at vi kan finne ut hvilke kunder som handler mest via mobilen og kuponger, og gi disse lojale kundene enda bedre tilbud. Men det er klart at kunden først må gitt samtykke til en slik løsning, sier Breivik.

7-eleven førSt ut Med snart 70 000 medlemmer så langt i år får 7-eleven nå betalt for å være først ute. - Det er klart at foruten kundelojaliteten er det mersalget av produkter som frister kjeder som oss. Vi tror dessuten at suksessen med mobilkupongene skyldes det enkle faktum at kundene våre øn-

GIR DEG GRATIS KAFFE: Stian Breivik i Narvesen, Jeanette Dyhre Kvisvik i Liquid Mobile Barcodes, Jan Yngve Holen i 7-Eleven har stor tro på kuponger på mobilen for å øke kundelojaliteten og mersalget. sker å gjøre en ’god deal’, og det får de med kupong på mobilen, sier Jan Yngve Holen, som er markedssjef i 7-Eleven. Han sier at måten det fungerer på er at du i butikken eller kiosken viser frem din mobilkupong, og du får en vare med på kjøpet eller billig. 7-Eleven og Holen gikk i bresjen for mobil kuponger allerede i 2009, og har hele tiden hatt troen på at mobilen får kundene oftere til butikk og at kunden ”belønner” 7-Eleven når de bruker kupongene sine med å handle mer. - På grunn av mobilen kan vi nå eksakt måle når og hva kunden handler når han bruker kupongen, og resultatene viser at 7-Eleven hadde rett: Kuponger fører til lojalitet og mersalg. Og Holen tror dette bare er begynnelsen.

SKaper merSalG Kuponger på mobilen handler i stor grad om å få folk til butikkene. I tillegg skaper kuponger mersalg. Målinger som leverandøren LIQUID viser at mobilkuponger med et riktig tilbud kan gi mersalg på mellom 30 og 70 prosent.

- Våre kampanjer med mobilklubber gir våre kunder, kjedene, et snitt mersalg på over 25 prosent. Vi har tilfeller hvor snittsalg for kunder uten mobilkupong var cirka 600 kroner, mens det med kupong var over 2000 kroner. Dette er en ”vinn-vinn”-situasjon for kunden og for kjeden som får fornøyde kunder til butikken, sier daglig leder Jeanette Dyhre Kvisvik i Liquid Mobile Barcodes.

allerede populÆrt Jeanette Dyhre Kvisvik opplyser at hittil har over 300.000 mennesker kommet inn i norske butikker med kuponger på mobilen. LIQUID fokuserer på kjedebutikker og og bygging av mobilklubber. Et eksempel på kjedebutikker de jobber med på mobil er Elkjøp, eksempel på “klubber” er 7-Eleven sin Kaffeklubb.

Dette er en rabattkupong Det er nå lov med kuponger i Norge etter fjorårets endring av markedsføringsloven og det har Liquid Mobile Barcodes sett potensialet i. En kupong er et effektivt salgsverktøy som lønner seg for kjeden og butikken siden bare de som vil ha rabatt og viser kupong, får det. I tillegg ska-

per kupong lojale og fornøyde kunder siden de får gode dealer ved å vise frem sin kupong. En rabattkupong på mobilen er noe som gir deg en unik verdi. Ved å vise frem en kupong i en butikk får du et tilbud, en fordel, noe gratis eller lignende som andre kunder ikke får.

Forventer stor vekst Juniper Research har spådd en enorm økning i bruken av mobiltelefon som en rabattkupong. De ser for seg en 30 pro-

sent økning i løpet av de neste to årene. Dette samsvarer ganske godt med hva Liquid Mobile Barcodes opplever.

Den største digitale kommunikasjonskanalen Mobilapplikasjonen til 7-Eleven har nå blitt deres største digitale kommunikasjonskanal. Narvesen følger nå opp og jobber med en tilsvarende mobilapplikasjon, men denne blir mer fokusert rundt blader. Kunden kan få kuponger på SMS eller via en applikasjon. Liquid Mobile Barcodes har laget applikasjoner for iPhone og Android med stor suksess. Eksemplet Jeanette Dyhre Kvisvik tar frem er 7-Eleven sin applikasjon. 70 pro-

sent av de brukerne som har lastet denne ned bruker den ukentlig og applikasjonen blir åpnet over 90.000 ganger hver måned. I denne applikasjonen har brukerne oversikten over sine kuponger, de får nyheter fra 7-Eleven om kampanjer og lignende, og det er et kartsøk over 7-Eleven kiosker i nærheten av der du befinner deg.

ENKEL Å BRUKE: Slik ser kuponger ut på mobilen.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


4

MOBIZMAG

Visste du at …

Julekalender for Android-mobiler

Før den norske lanseringen av iPad hadde allerede over 60 000 nordmenn skaffet seg lesebrettet til Apple.

SmartPhones Telecom har utviklet Norges første julekalender for Android-baserte mobiltelefoner. Med seg på prosjektet har de Nordialog og Mobildata, som har hver sin julekalender-applikasjon

i Android market, opplyser utviklingssjef Magne Gabrielsen i SmartPhones. - Applikasjonen er tilgjengelig for de som benytter en telefon med Google sitt mobiloperativ-

system (Android), så det var naturlig for SmartPhones å ha med sen de tre største mobilprodusentene på premiesiden. Her har du muligheten til å sikre deg en ny mobil til jul, sier Gabrielsen.

Lanserer snart egen norsk app store for blackberry Den norske BlackBerry-operatøren Trigcom lanserer i løpet av kort tid trigWorld. Dette er en App store eller en mobil butikk for applikasjoner for BlackBerry smartphones, og den eneste operatørstyrte mobil butikkløsning i Norden. av Gaute Holmin I den nye applikasjonsbutikken vil du finne alt i fra tradisjonelle applikasjoner som spill, bilder og ringetoner til nyheter, finans, reise, helse, vær og nettbutikker, alt direkte direkte fra din BlackBerry. Det er det norske selskapet Modus Communications som lager løsningen for Trigcom. Trigcom er en BlackBerry-operatør og tjenesteleverandør i Norge. Trigcom lanserte sin første kommersielle BlackBerry smart-

pulære BlackBerry som er i sterk vekst i Norge, sier Jan Hatlebrekke, som er logistikksjef i Trigcom. trigWorld vil fortløpende bli oppdatert med nye ”apps”, samt at det er en mediekanal, både med hensyn til nyheter og Mcomers. Det er tatt hensyn til framtidens nye løsninger innen kommunikasjon, kuponger, brukerstyrt grensesnitt, osv.

telefon i oktober 2006, og tilbyr BlackBerry produkter, service, support, applikasjoner og løsninger til det norske markedet.

vil vÆre proaKtive - Ved å lansere løsningen trigWorld, viser vi at Trigcom er proaktive i forhold til markedet. Denne lanseringen vil bli et nytt kapittel for oss og tilrettelegger for de krav markedet etterspør. trigWorld er et spennende tillegg til den globalt po-

få taXi med en GanG - En app som vi kan trekke frem er trigPhone. Det er en unik applikasjon som ringer opp nærmeste taxi for brukeren i Norge og gir han topp prioritet. Det er enn app de fleste vil like for å få en taxi fortest mulig, samt de som ofte er ute og reiser og ikke vet telefonnummer til de lokale taxi selskapene, sier Hatlebrekke.

Enkel flåtestyring Comet Tracker er en komplett styrelsesløsning med en rekke forskjellige produkter med enkelt brukergrensesnitt.

Trigcom tilbyr Comet Tracker som er en app de fleste BlackBerry brukere i bygg og konstruksjon, utdanning, helse foretak, politi/vaktstyrker, transportindustrier samt de bedrifter som har mye reisevirksomheter benytter seg av. Comet Tracker tilbyr blant annet kjøretøylokasjon, strekkodeleser, tids-

sporing og effektiv flåtestyring. Denne robuste trådløse bedriftsapplikasjonen er det ideelle produktet for en effektivt mobil automatisering. Ved bruk av GPS sporingsteknologi kan denne transportstyringssoftwaren gi flåtestyringen, arbeid og arbeidssporing i sanntid med maksimert effektivitet. ”Denne applikasjonen gir et universal arbeidsordre software som gir mer funksjonalitet til brukerne. Den hjelper firmaer med å bli mer effektive i alle daglige feltstyring og overvåkings operasjoner”; sier Jan Hatlebrekke.

Det du egentlig ønsker deg til jul Til:

mu

k...........sik ......eren elsk ........... Til:

n ste..... li..... in.....im m..... .....a..... Sony Ericsson Xperia X10 mini/mini pro er kårets til årets mobiltelefon i Europa. Android-telefonen som kommer i to utgaver, der pro-varianten har fremtrekkbart QWERTY-tastatur. 2,6 tommers kapasitiv trykkskjerm, WiFi-støtte og lagring på mikro-SD. Kamera er på fem megapiksler. Ho-

detelefoner eller håndfriløsning koples til via blåtann eller i inngangen for 3,5 mm-plugg. Størrelsen er liten og kompakt, og berøringsskjermen kan betjenes med én hånd. Med Timescape samles Facebook, Twitter, meldinger og anrop - med siste hendelse øverst.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

Nokia BH-905i er stereo blåtann hodetelefoner med aktiv støyreduksjon, kan brukes på alle typer mobiltelefoner og musikkspillere med 3,5 mm AV-kontakt (også iPhone) eller blåtann. Hodetelefonene var nominert til Årets tilbehør av Elektronikkbransjen. De to innebygde mikrofonene skal fjerne 99 prosent av omliggende støy. Trådløs lydmodus har ekstra bass slik at lyden får ekstra bunn og bredere stereo. Driftstid er 24 timer blåtann/tale, 24 timer blåtann/musikk og 40 timer kablet/ musikk.

ENKEL Å BRUKE: trigWorld vil fungere på alle BlackBerry smartphones som er solgt i Norge, slik som nymodellen 9800 Torch. Utvalget hvor trigWorld vil fungere vil variere grunnet ulike OS -versjoner og ulike BlackBerry modeller, ikke ulikt Nokia Ovi Store og Android Market. Foto: RIM

Test den selv! trigWorld vil i første omgang være tilgjengelige for Trigcom sine kunder via Trigcom sine nettsider, http:// bb.trigcom.no, og vil etter hvert bli pushet ut til alle BlackBerry-brukere.


MOBIZMAG

5

Shoppet seg til mere telekom Atea kjøper Umoe IKT med 384 medarbeidere og kontorer i 16 byer rundt om i landet. Umoe IKT tilbyr IT-produkter og tjenester innen IT-infrastruktur og høy kompetanse, spesielt innen områder som telefoni, Unified Communication, videokonferanse, nettverk, datasenter, outsourcing og IT-drift.

Visste du at …

Atea og Umoe IKT har kontorer i 11 av de samme byene og det ventes synergier på leiekostnader som følge av å samles i felles lokaler. Ytterligere synergier ventes innenfor innkjøp og administrasjon. Kjøpet må godkjennes av Konkurransetilsynet og ventes å tre i kraft 21. desember.

Kreativitetsprisen under Rosingutdelingen gikk til  Bipper for deres utvikling av programvaren for mobiltelefoner som skaper økt trygghet for barn.

fikk Maks MobiLitet og fleksibilitet med ny CrM-løsning Customer relationship management (CRM) kan være vanskelig og omfattende, men det mener ikke bedriften SmartPhones Telecom. De fikk hjelp av SuperOffice. SmartPhones Telecom er et selskap med 30 ansatte. De jobber ut i markedet via forhandlere og samarbeidspartnere. Dette er helt klart en av grunnene til at de trengte et fungerende og enkelt CRM-system. - Da vi har over 100 samarbeidspartnere som vi jobber sammen med ut mot våre kunder, ble det helt umulig etter hvert å ha kontroll på kunden via Excelark og den ansatte sin mailboks. Vi tok et valg om å skaffe oss et CRM system, noe vi er glad for i dag, sier Salgs- og markedsdirektør Gaby Groff-Jensen i SmartPhones Telecom.

enKelt valG Det er mange CRM-leverandører på markedet, så de spurte leverandører om tilbud. I følge Groff-Jensen var det et enkelt valg å ta, det ble SuperOffice. - Grunnene til det var mange men de viktigste faktorene for oss var profesjonelle medarbeidere som gav en god demo og et enkelt tilbud som var lett å forstå. Integreringen med Outlook, da brukerne ønsket å benytte samme grensesnitt som på mail. De kunne tilby både ”eie” og ”leie” løsninger, noe som er viktig for oss.

alle SelGerne bruKer nå SuperoffiCe Nå har alle selgerne til SmartPhones Telecom lagt inn sine kunder/forhandlere og bruker SuperOffice i sin salgshverdag. - Vi er organisert på en slik måte at flere avdelinger internt jobber på samme kunde/forhandler. Det er både salgsavd, konsulentavd. og utviklingsavd. Målet vårt er at alle skal bruke samme system og enkelt kunne gi kunden et godt og profesjonelt kundeteam. Det er veldig viktig for oss med dokumentasjon på hva som gjøres med/på kunden når flere er involvert i forskjellige prosesser, sier Salgs- og markedsdirektør Gaby Groff-Jensen i SmartPhones Telecom.

Crm på mobilen - I tillegg ønsket vi mulighet for å bruke løsningen via mobiltelefon, slik at vi kunne effektivisere brukeren når de ikke er på kontoret. Vi er mye på farten og kan da bruke tid innimellom møter til å registrere aktiviteter, oppfølginger, prospekt og kundedata. I tillegg er det viktig for oss å bruke mobilen til slike oppgaver, da det er mobilitet vi står for. Vi tar vår egen medisin med tanke på slagordet vårt ”Vi viser vei i din mobile hverdag”. SuperOffice tilbyr Pocket CRM, noe vi nå er i gang med å teste, sier Gaby Groff-Jensen.

Hun poengterer at det var bra at SuperOffice selger med opplæring og kurs, og dette var virkelig hvert pengene. En bra gjennomgang som gjør at man kommer skikkelig i gang. SmartPhones fikk da også mulighet for tilpasse systemet til sitt bruk, noe som var viktig for ledelsen i selskapet.

Gode tilpaSninGer - SuperOffice kom med et standard oppsett som passet oss nesten 100 prosent, men noen tilpasninger var nødvendig. Vi fikk på plass en administrator og en superbruker, noe som var helt nødvendig for å komme godt i gang. Disse personene fikk en opplæring av en medarbeider fra SuperOffice, en dyktig dame, sier Gaby Groff-Jensen. Etter de første tilpasningene ble vi anbefalt å starte å bruke systemet, for å skaffe oss erfaringer og se mulighetene. De laget selv første utkast av interne retningslinjer for bruk av SuperOffice. SmartPhones Telecom valgte å starte med selgerne i salgsavdelingen, så den interne administratoren gjennomførte kurs for disse. Dette var en nyttig første fase. - Oppsummert er vi en veldig fornøyd SuperOffice-kunde. De har vært veldig profesjonelle, proaktive og serviceinnstilt, sier Gaby Groff-Jensen.

VELDIG FORNØYD: Gaby Groff-Jensen og medarbeiderne i SmartPhones Telecom har fått en enklere og mer produktiv arbeidshverdag etter at de tok i bruk SuperOffice-løsningen

Det du egentlig ønsker deg til jul ALLTID TILGJENGELIG: I sommer ble SuperOffice CRM Online lansert. Dette er en helt ny måte å jobbe på.

Alle selgerne bruker nå SuperOffice Nå har alle selgerne til SmartPhones Telecom lagt inn sine kunder/forhandlere og bruker SuperOffice i sin salgshverdag. - Vi er organisert på en slik måte at flere avdelingen internt jobber på samme kunder/forhandlere. Det er både salgsavd, konsulentavd. og utviklingsavd. Målet vårt er at alle skal bruke samme system og enkelt kunne gi kunden et godt og profesjonelt kundeteam. Det er veldig viktig for oss med dokumentasjon på hva som gjøres med/på kunden når flere er involvert i forskjellige prosesser, sier salgs- og markedsdirektør Gaby Groff-Jensen i SmartPhones Telecom.

Til:

a ..............

......... k....o...n

Logitech Harmony 650 er en meget god multifjernkontroll som erstatter opptil fem andre fjernkontroller. Med avrundede og lett forståelige knapper er Harmony svært enkel i bruk for alle – også for kona ;-) Knappene er plassert i logiske soner. Harmony-fjernkontrollene skal kunne kontrollere alle funksjonene til komponentene i hjemmekinoen. Når du skal sette opp fjernkontrollen trenger man ikke angi koder. I stedet koples den til en PC, og via nettet registrerer du hvilke enheter du har.

Galaxy S har den største skjermen av alle Samsungs touch-telefoner. Super-AMOLED gjør at alt oppleves i HD-kvalitet og mobilen har Android 2.1. Super-AMOLED er en skjermteknologi som gir enda klarere og

mer fargesterk bildegjengivelse enn tradisjonelle AMOLED- og LCD-skjermer. I tillegg er skjermer av super-AMOLED tynnere. Galaxy S er en touch-telefon og har en prosessor på 1GHz. Den har 3G og mobilt bredbånd opp til 7,2 Mbit/s. Mobilen har digitalkamera med fem megapiksler og vga-videotelefonkamera.

Til:

m.-.......... r e j k S........y .........ren ..s kr te

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


6

MOBIZMAG

Visste du at …

Han knuste verdensrekorden i SMS

Elektronikkbransjen kåret Apple Iphone 4 som Årets mobiltelefon. iPhone 4 fikk 51 prosent av stemmene.

34,65 sekunder! Med den tiden ble den tidligere verdensrekorden i SMS knust av ingeniørstudent Frode Ness. For tredje år på rad arrangerte Telekiosken Norgesmesterskap i SMS.

Finalen gikk av stabelen utenfor Telekiosken i Oslo City. Den ferske verdensmesteren Frode Ness vant pengepremier på tilsammen 35.000 kroner, samt en Samsung Galaxy S og en Samsung Galaxy Tab.

Går for bedriftsmarkedet innen telekom 24Seven Technology Groups datterselskap, Phonzo, satser alt på bedriftsmarkedet. Privatkundene blir solgt til Norcall.

Salget av privatkundene i Phonzo er et ledd i 24Seven Technology Group sin strategi for å rendyrke og fokusere på sin satsning på teknologi og innovasjon av sine kjerneprodukter 24SevenOffice og Oyatel mot bedriftsmarkedet, opplyser Ståle Risa, COO i 24SevenOffice ASA. Salget av privatkundene vil også være med på å finansiere introduksjonen av selskapets internasjonaliseringsstrategi.

Glad for God løSninG - 24SevenOffice har ikke lenger privatkunder som en del av sin strategiske kundemasse og målgruppe, og det er derfor gledelig at vi nå har funnet en god løsning for privatkundene til Phonzo, sier Ståle Risa, COO i 24SevenOffice ASA. Konsernet inngikk tidligere i år en in-

GIR OPP I BEDRIFTSMARKEDET: - Phonzo har ikke lenger privatkunder som en del av sin strategiske kundemasse og målgruppe. Nå gir vi alt for bedriftskundene og det tror vi vil lønne seg, sier Ståle Risa i 24Seven Technology Group ASA. tensjonsavtale om salg av privatkundene i datterselskapet Phonzo til Norcall. Endelig avtale om salg av privatkundene til Norcall for 12 millioner ble inngått 28. november.

ip-Samarbeid Norcall forplikter seg samtidig til å benytte 24Seven Technology Group sin teknologiske IP-telefoniplattform i minimum fem år. - NorCall får med denne avtalen tilgang

til å selge ledende IP-telefoni teknologi generelt og community basert funksjonalitet spesielt, noe som vil gjøre oss ekstra konkurransedyktige fremover, sier administrerende direktør Henrik Rommerud i NorCall.

vil Gi øKt omSetninG 24Seven Technology Group vil med dette beholde all omsetning fra privatkundene i Phonzo etter salget gjennom en wholesale

avtale på Oyatel sin IP-telefoniplattform. 24Seven Technology Group beholder all teknologi og bedriftskundene i Phonzo, - Denne avtalen vil i tillegg til å gi oss 12 millioner kroner, også gi oss økt omsetning og fortjeneste når kundene etter hvert blir konvertert over på vår plattform. Dette på grunn av at denne omsetningen ikke har vært konsolidert inn tidligere, sier Truls Hauger, CFO i 24SevenOffice ASA.

Tilgjengelig hvor som helst og når som helst Regnskapskontoret SummaSummarum på Sola utenfor Stavanger ønsker at kundene deres skal ha tid til å leve. Etter at de tok i bruk 24SevenOffice er ønsket mange skritt nærmere å bli oppfylt. - SummaSummarum ønsker å være tilgjengelig hvor som helst og når som helst, sier Dag Are Hedberg i selskapet. - 24SevenOffice gjør dette mulig. Det kreves kun en internettlinje så har de ansatte hos oss oversikt over alt av dokumenter, regnskap, bilag og lignende for alle kunder som er knyttet mot selskapet.

- Gir oSS helheten SummaSummarum har brukt 24SevenOffice siden nyttår. Selskapet driver hovedsakelig med regnskap og økonomisk rådgivning for små- og mellomstore bedrifter. Summasummarum kan oversettes med ”når alt kommer til alt”. Og det er det det handler om, ifølge Hedberg. - Vi tror det betyr noe at vi forstår helheten. Du skal hjem til livet ditt etter jobb, sier han.

Erfaringene med løsningene er først og fremst at de er tidsbesparende for kunde og regnskapskontor, med kontinuerlig ajourhold av regnskap og bedre oversikt og innsikt som resultat.

har Spart mye tid - Ved 24SevenOffice har vi kunnet ta inn

flere klienter fordi de har spart mye tid. Hovedgrunnen til dette er brukervennligheten og de automatiserte prosessene i systemet. Da tenker jeg på betaling, innbetaling, purring/inkasso og det å hente ned bedriftsinformasjon fra Brønnøysund direkte i systemet, sier Petter Seeberg i 24SevenOffice.

FIKK EN BEDRE ARBEIDSHVERDAG: - At løsningen er webbasert gir store muligheter når det kommer til tilgjengelighet, sier Dag Are Hedberg i SummaSummarum.

Det du egentlig ønsker deg til jul HTC Desire HD er verdens beste businesstelefon for øyeblikket. Designet er et aluminiumskasse design, kjent fra HTC Legend. Det gir deg den ultimate underholdning og en internettopplevelse – på en stor skjerm. Teksten tilpasser  automatisk skjermen, e-post og nettleser, så du trenger ikke “rulle sidelengs” på skjermen. Mobilen kan ta opp video i HD, og filmen kan også overføres til TV via DLNA-teknologi. Android 2.2-telefon med 4,3-tommers lyssterk trykkskjerm (800 x 480 piksler).

Til:

bruKer manGe moduler Som regnskapsførere til en rekke forskjellige bedrifter (produksjon, håndverker, idrettslag, butikker, eiendomsmegler osv). bruker SummaSummarum de fleste moduler i 24SO, som CRM, leads, e-post, bank, prosjekt og timeregistrering.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

PlayStation Move er den nye bevegelseskontrolleren til PS3, som gir en god presisjon og kontroll. Kombinasjonen av bevegelsessensorene og kameraet skal umiddelbart gjenskape spillernes handlinger på skjermen i HD-kvalitet. Spillkonsollen ble ble kåret til Årets spillprodukt av Elektronikkbransjen Move bruker PlayStation Eye-kameraet til å registrere spillerens bevegelser, som overføres til handlinger på skjermen. Med i startpakken er én bevegelseskontroller, kamera og en startplate med instruksjonsvideo.

Til:

..... i..k..e..r..e.n t a . n . . . a . . . f . . b . . . b . . Jo..

Spill....t.... e..n u.s...i..a...s.. .t..e..n ...

.


MOBIZMAG

7

Vant brukervennlighetspris for mobilløsning

Visste du at …

Brukervennlighetsprisen gikk til SuperOffice og deres utvikling av den enkle og lettforstålige PocketCRM. Dette skjedde under årets utdeling av Rosingprisene i Oslo.

Foxconn som produserer iPad for Apple har nesten en million ansatte i Kina.

Prisen var en del av IT-bransjens Oscar-utdeling og Dataforeningen kåret de beste blant de beste i det norske IT-miljøet. Rundt 200 festkledte IT-folk var samlet til det årlige arran-

gementet. Guttorm Nielsen og Hans Christian Grønsleth I SuperOffice hadde all grunn til å være stolte da de fikk høre juryens begunnelse for hvorfor de fikk Brukervennlighetsprisen.

fornøyde selgere bruker pocketsaLes Selskapet Serviteur er store på butikkemballasje og innpakningspapir, men har selv kvittet seg med papir i forbindelse ordreopptak ute i felten hos kundene. Nå gjør de elektronisk ordreopptak med smartmobiler. Jeg har jobbet med IT i mange år, og dette er et av de mest vellykkede prosjektene jeg har vært med på. Tilbakemeldingene fra flere av selgerne er at dersom vi går bort fra PocketSALES-løsningen til Giant Leap, så truer de med å slutte å selge. Det forteller hvor fornøyde de er med løsningen fra Giant Leap, sier IT-sjef Håkon Engen i Serviteur. Selskapet har 15 selgere som opererer med oppsøkende salg hos sine kunder. Selgerne har lenge vært kjent for god service ovenfor kundene, men med Pocket-

SALES for elektronisk ordreopptak ute i felt går salgsprosessen enda raskere.

forenKler arbeidSdaGen Tidligere brukte selgerne ordeblokker i papir og senere PC-er. Men dette var for tungvint, opplyser IT-sjef Håkon Engen. I dag er det slik at med en gang kundene har bestemt seg for hva han vil ha av varer, eksempelvis innpakningsembalasje og gavebager, så sendes ferdig ordre direkte over mobilnettet inn til selskapets økonomisystem, hvor de er tilgjengelige

Her er den nye Googlefonen! Samsung og Google lanserer nå sin første telefon sammen, Nexus S. Mobilen er verdens første med operativsystemet Android 2.3, og blir Googles referansemobil på androidplattformen. – Målet for samarbeidet mellom Samsung og Google er å fremme utviklingen av Android, verdens raskest voksende operativsystem for mobiltelefoner, sier Johan Larsson, nordisk produktsjef for Samsungs mobiler. Nexus S er verdens første mobiltelefon med Android 2.3 og er den hittil raskeste på android-plattformen. Samsungs prosessor gjør at man får en myk og responsiv opplevelse når man drar fingeren over den fire tommer store touchskjermen. Applikasjonene setter i gang med èn gang, og opp- og nedlastning av sider og filer fra Internett skjer raskere enn noensinne.

åpner dører Android 2.3 støtter Near Field Com-

munication (NFC), et konsept som gjør det mulig å kunne betale i kassen, på bussen, i taxien, sjekke inn på flyet, få rabattkuponger fra matbutikken og åpne dører direkte med mobilen. Det eneste man behøver å gjøre er å holde mobilen opp mot en mottager for å føre over data mellom de to terminalene. – NFC er en teknologi som er på sterk fremmarsj og vil forenkle hverdagen for de fleste av oss. I stedet for betalingskort og nøkler kan vi bruke mobilen. Samsung har gjort flere prosjekter med NFC, men Nexus S blir vår første mobil som har funksjonaliteten forhåndsinstallert, sier Johan Larsson.

GyroSKop oG bøyd form Som multimediemaskin er Nexus S kompetent. Den er godt egnet for å spille spill, da Nexus S har gyroskop som gjør at den kjenner igjen modusen både stående og liggende. Den egner seg også ypperlig for å se på film og TVprogrammer med den fire tommer store skjermen.

for plukking og fakturering. - PocketSALES forenkler og effektiviserer hverdagen for selgeren ute i felt, reduserer administrasjonen, bidrar til høyere kvalitet på ordrene og forbedrer kundekommunikasjonen, sier Engen. Selgeren har dermed full tilgang til kunde- og vareinformasjon fra sin mobile terminal. Kontaktinformasjon, historikk og salgsrapporter kan gjennomgås før møtet med kunden. I salgssituasjonen registreres ordre som umiddelbart blir tilgjengelig i økonomisystemet.

full Kontroll i felten

UTROLIG ENKELT: - Jeg tror at suksessen med PocketSALES er at Giant Leap har forstått behovene til selgerne og laget en optimal mobilløsning som selv den med med lite teknologiforståelse raskt kan bruke, sier IT-sjef Håkon Engen i Servieteur.

- Det betyr at Serviteurs selgere til enhver tid har full kontroll over salg, ordrestatus, CRM informasjon og andre salgsaktiviteter, sier Johan Norlander i Giant Leap. PocketSALES gjør dette mulig fordi alt dokumenteres og rapporteres automatisk. Administrasjonen effektiviseres og reduseres til et minimum når PocketSALES integreres med selskapets øvrige systemer. Innebygde kontrollrutiner gir optimal kvalitet og 100 prosent sporbarhet.

Vi valgte denne løsningen fordi den er lettvint, rask og enkel å bruke. Sånn er det. Det er genialt at løsningen fungerer selv om selgeren skulle være offline eller i en såkalt radioskygge. Med en gang han er inne i en GSM-, WLAN- eller blåtannsone, så sendes orden inn til kontoret. Det er en funksjon som er helt topp, avslutter Engen entusiastisk.

Det du egentlig ønsker deg til jul Til

sik: kerhets....fr ....ik ......er ....en ........ ..

Til:

n id..io....te........

l.... f..o..t..b..a..l.. FIFA 11 er en ny utgave av verdens mestselgende fotballspill, der du kan spille sammen med lag som Manchester United, Chelsea, Barcelona, Real Madrid, Juventus, Bayer Leverkusen og Olympique Lyonnais – eller de norske tippeligalagene kan delta i kontinentale turneringer. I FIFA 11 går det fysiske spillet fra en sidelengs opplevelse til bevegelser i 360 grader. I Pro Passing avhenger pasningenes treffsikkerhet av dine ferdigheter med håndkontrollen, fotballspillerens ferdigheter og situasjonen på banen.

Her er den nyeste toppmodellen til RIM. BlackBerry Torch 9800 er er effektiv, brukervennlig og interaktiv. Den har dessuten den sikreste mobile løsningen på markedet (eneste mobil godkjent av NATO) Mobilen har top-of-the-line funksjoner, eksepsjonell ytelse og elegant design. Den er utstyrt med det nyeste BlackBerry OS. BlackBerry 6 vil gjøre det enklere enn noensinne å forfølge dine lidenskaper og forblir koblet til kontaktene du bryr deg mest om, og skape en helt ny Internett-surfing opplevelse.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


8

MOBIZMAG

Visste du at …

Mobilspillet som er alle gutters ønskedrøm

Mobil datatrafikk vil vokse med 700 prosent de neste 5 årene i USA … men veksten vil være veldig mye større i Vest-Europa.

AR.Drone må være alle gutters ønskedrøm av et mobilspill. Her kan du styre en drone ved hjelp av en iPhone, iPod Touch eller iPad.

Forutsetningen for å spille er at du er har WiFi-tilgang. Du bruker din mobile enhet til å styre dronen, og det er også mulig å koble sammen flere

droner og flere spillere til å kjempe mot hverandre. Ved hjelp av spillet AR.Flying kan du arrangere et luftslag mellom to AR.droner.

slik verdiøker du tilbudet til dine kunder med mobilen Tenk deg at du har 50 bedriftsenheter som skal kommunisere via mobil med kundene. Og alle enhetene skal ha sitt eget kortnummer og CRM-løsning. LINK Mobility fant en løsning som taklet alt dette. Prosjektets målsetning var å benytte mobiltjenester for å verdiøke tilbudet til konsernets kunder. Utfordring til LINK Mobility var at konsernet har 50 bedriftsenheter som bør ha muligheten til å kommunisere via mobil (SMS/MMS/WAP). Bedriftsenhetene har intet mindre enn 500 000 kunder.

enKelt verKtøy De ønsket derfor å ha sin eget kortnummer for inngående og utgående SMS/ MMS-meldinger, kunne sende ut informasjon direkte fra deres eksisterende Customer relationship managementsystem (CRM). Og som ikke det var nok, så hadde konsernet et ønske om at en sentral enhet skulle fungere som administrator, samt at hver enhet skal kun se ”sine” applikasjoner og ha reduserte rettigheter i forhold til administrator. - Løsningen var å benytte Mobilstudio Pro, som er et nytt administrasjonsverktøy for alle bedriftsenhetene, sier Johan Andersen, som er daglig leder i LINK Mobilty Norge.

bruKer Samme løSninG Bak den spesielle løsningen er det avansert teknologi, men som likevel er enkel i bruk. Og dette er spesielt viktig for konsernet. Alle bedriftsenhetene benytter nemlig samme web-baserte administrasjonsverktøy for tilgang til sine tjenester. Med dette kan de etablere eksempelvis avstemminger, tips via multimedia meldinger og opptil ti andre tjenestemoduler. Alt håndteres i realtid. LINK Mobilty har også skaffet konsernet en dedikert kortkode som de drifter 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Purring på abonnement og forfalte faktura håndteres for eksempel direkte fra CRM-verktøyet og til en den enkelte mobilabonnent, utsending fra CRM skjer via samme kortkode og inngående meldinger kan også leveres til CRM systemet.

mer KundevennliG Alle 50 bedriftsenhetene har med med det nye mobil/CRM-systemet løftet seg opp på bruk av mobiltjenester på en enkelt plattform. Konsernet mener at det nye systemet har gitt dem en mer kundevennlig tjenes-

NÆRHET TIL KUNDENE: Konsernet bruker Mobilstudio Pro blant annet for å etablere og gjennomføre avstemminger hos brukerne og håndtere tips via multimedia-meldinger. te for mottak av informasjon, effektive og kundevennlige purringer fra CRM, samt større interaktivitet med leserne. Konsernet har nå mulighet for å etablere nye tjenester på få minutter på egen hånd. Alt driftes av LINK Mobility med god skalerbarhet og 24 timers support.

Det du egentlig ønsker deg til jul Til:

Til:

mu ed d.i..g..g...el.r.t.ie..m n........i.a..-

hjemmerf.er ....en ..........

...s...u .......

......

Nokia N8 er den første smartmobilen som har Symbian ^3, og er basert på åpen kildekode. Kremtelefonen ble årets kameramobil og Årets multimediemobil under Gulltasten-kåringen. Kameraet har tolv megapikslers oppløsning, Carl Zeiss-optikk og Xenon blits. I tillegg kommer muligheten for å ta opp og redigere video i HD-kvalitet. Tilkoblet et hjemmekinoanlegg via HDMI-kabel kan du så se HD-film med Dolby Digital Plus surroundlyd. Mobilen har kostnadsfri navigasjon med den siste versjonen av Ovi Kart.

Ikke alle synes at iPad-fjøla til Apple er verdens største lykke. Da er Samsung Galaxy Tab kjekk å ha. Dette er et nettbrett med syvtommers berøringsskjerm som du også kan ringe med. Da blir den verdens største mobil ;-) Vekta er 380 gram og den har kamera. Android 2.2 gir via Android Market tilgang til titusenvis av applikasjoner, én av disse gjør det mulig å bruke enheten som fjernkontroll til TVen. Blant programmene som er forhåndsinstallert er Think Free som gir tilgang til å redigere Microsoft Office-dokumenter.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

HEFTIG: Du skal være kjapp i fingrene eller ha gode løsninger dersom du vil prøve å ta opp SMS-konkurransen med LINK Mobility.

Sendte over 75 millioner meldinger! Hvor rask er du til å sende mobilmeldinger? LINK Mobility sendte til sammenligning i fjor over 75 millioner meldinger. LINK Mobility har bygd seg opp til å bli en av Nordens største leverandører av SMS, MMS, E-post, Faks, Tale og mobilportaler. Selskapet har kontorer både i Norge og Sverige. Selskapet jobber med alt fra mobil markedsføring til varslingstjenester. Deres kommunikasjonstjenester virkeliggjør ofte siste steget av CRM-strategien, nemlig en personlig melding i en kanal som også er personlig. - Vi har idag over 350 kunder som benytter vår plattform, opplyser daglig leder Johan Andersen i LINK Mobility Norge.


MOBIZMAG

9

Norsk utviklingsverktøy populært Nokias innholdsbutikk opplever stor vekst med mer enn 400 000 nye utviklere i løpet av de siste tolv månedene. Hele 92 utviklere har nådd milepælen én millioner nedlastinger, mens QT utviklingsverktøy er lastet ned 1,5 millioner ganger.

QT er utviklet av selskapet som tidligere het Trolltech. Nokias innholdsbutikk Ovi Butikk har nå nådd milepælen tre millioner nedlastinger per dag. Dette er drevet frem av et generelt behov blant forbrukere over hele verden, samt en nylig oppdatering

Visste du at …

som gir brukere av Nokias nye familie av Symbian smarttelefoner en bedre brukeropplevelse med butikken. I tillegg har det kommet til flere populære applikasjoner og spill.

Kreativitetsprisen under Rosingutdelingen gikk til  Bipper for deres utvikling av programvaren for mobiltelefoner som skaper økt trygghet for barn.

Du kan redde liv med sMs – hver dag! Mobiltelefonen og SMS har blitt et viktig verktøy for de humanitære organisasjonene. Nå er det Leger Uten Grenser som bruker SMS for å redde liv. Og du kan hjelpe dem. Hvert år arrangerer TV2 en Artistgalla der inntekten går til en organisasjon. Lørdag 4. desember gikk den til inntekt for Leger Uten Grenser. Under sendingen ble publikum oppfor- FORNØYD MED SMS: dret til å bruke te- Christian Sørensen i lefon eller SMS for Leger Uten Grenser. å melde seg som feltpartnere og dermed få muligheten til å være med å redde liv, hver måned. Totalt 4000 nye feltpartnere eller faste givere har meldt seg - så langt. En betydelig andel kom via SMS.

Stort omfanG - Det var første gang vi brukte SMS i dette omfanget. Den tekniske løsningen fungerte som den skulle, sier Christian Sørensen, som regner med økte bidrag også i tiden fremover takket være den enkle givertjenesten. - Vi oppfordret til - og håper at - flest

TRENGER DIN HJELP: Den erfarne sykepleieren Rakel H. Ludviksen har gjennomført mange oppdrag i felt for Leger Uten Grenser. Hun var med i et innslag for TV2s Artistgalla fra ett av Leger Uten Grensers prosjekter i Sør-Sudan. mulig mennesker bruker muligheten til å bli feltpartnere og støtte Leger Uten Grenser fast hver måned. På den måten gjør de det mulig for oss å redde liv, ha en høy beredskap, ta raske beslutninger og gi medisinsk hjelp i over 60 land, der nøden er størst, sier Sørensen.

veldiG enKelt Vi erfarte at folk over hele landet ønsker

Gjør det skarpt med SMS-kampanjer PSWinCom har opparbeidet et ry som kanskje landets fremste selskap av publikumsbasert SMS respons. Selskapet har den senere tid håndtert utfordrende mottak og avstemninger via SMS. - Mest kjent er kanskje rapportering av Boligareal på SMS for Skattedirektoratet. Selskapet TDC er leverandør med

PSWinCom som underleverandør. Skattedirektoratet mottok flere hundre tusen SMS, sier Rune Vindenes. Enn annen tjeneste som ble lagt merke til i SMS miljøet er mobil-avstemningen kalt ”Bergens Beste” som mediehuset Bergens Tidende avholdt nylig med bruk av PSWinCom systemer. Cirka 100 000 innkommende SMS fra 26  000 unike brukere gjorde det mulig å finne frem til både Bergens beste restaurant, personer og andre skrytete ”Bergens-ting”.

HAR STOR PÅGANG: Rune Vindenes og resten av PSWinCom-gjengen har opparbeidet seg et godt ry som et av Norges største og mest kompetente selskaper når det gjelder masseutsendinger av SMS.

å støtte oss ved å bli feltpartnere. SMS givertjeneste gjør det hele veldig enkelt, og så godt som alle nordmenn forstår og kan bruke SMS på mobiltelefonen, sier Christian Sørensen. Det er PSWinCom som drifter SMS tjenesten til Leger Uten Grenser sammen med Orgsoft, som er et programvarehus som leverer organisasjonssystemet OrgSys. De hjalp også til under TV aksjonen. PSWinCom har sin kjernekompetanse innen SMS-kommunikasjon. Selskapet selvutvikler og drifter SMS-løsninger rettet mot bedriftsmarkedet.

Spennende Humanitære innsamlinger ved hjelp av SMS er et spennende produkt, sier Partneransvarlig i PSWinCom Rune Vindenes. Leger Uten Grenser benyttet SMS Gateway for toveis SMS-dialog og eget

dedikert kortnummer (05025) fra PSWinCom. - Både for Leger Uten Grenser og for PSWinCom var det viktig at dette ble en suksess, sier Vindenes. Men viktigst er det likevel for alle de mennesker som får hjelp og kanskje redder livet på grunn av en effektiv humanitær pengeinnsamling via SMS.

SmS oG KataStrofehjelp - Vi bruker også SMS tjenester i forbindelse med katastrofer, hvor vi hurtig trenger midler til katastrofen, sier Sørensen i Leger Uten Grenser. Organisasjonen har brukt SMS som responsmulighet i tidligere kampanjer. - Vi er avhengige av stabile effektive samarbeidspartnere som er rustet for å håndtere store meldingsvolumer, avslutter Sørensen.

Dette er Leger Uten Grenser Leger Uten Grenser (Médecins Sans Frontières) er en internasjonal, humanitær nødhjelpsorganisasjon, mest kjent for sine prosjekter i krigsherjede områder og i U-land. Leger Uten Grenser ble opprettet i 1971 av en liten gruppe franske leger i kjølvannet av de humanitære lidelsene i Biafrakrigen. Hvert år sendes over 4000 leger, sykepleiere, jordmødre, logistisk og administrativt personell på feltoppdrag

i forskjellige internasjonale prosjekter hvor de jobber med over 20.000 lokale kolleger. Leger Uten Grenser er avhengig av privat støtte. Over 80 % av organisasjonens midler kommer fra private givere. Organisasjonen tilbyr helsetjenester og helserelatert utdanning i mer enn 60 forskjellige land. Leger Uten Grenser mottok i 1999 Nobels fredspris på grunnlag av sin innsats.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


10

MOBIZMAG

Dette er bransjekjen Mobile Business Magazine har spurt noen bransjekjendiser og kjente næringslivsfolk hva som er deres favorittapplikasjon til mobiltelefonen. Vi lurte også på hvorfor app-en er så bra. Her er deres svar!

Helge Steen-Johnsen Konsulent Value Add Services i Intelecom - 113 – Norsk Luftambulanse (applikasjonen jeg aldri ønsker å bruke, men som redder liv) Våren 2010 ble jeg liggende med hjerteinfarkt på en stengt golfbane i Bærum.  Jeg hadde telefon med meg og ringte AMK. Det tok 35 minutter før jeg fikk hjelp av fantastisk AMK personell. I etter tid har jeg blitt gjort oppmerksom på at en applikasjon kunne overført min posisjon til AMK sentral.  Dette kunne gjort ventetid kortere.  Applikasjon er utviklet av Norsk Luftambulanse. Den ligger nå fast oppe på telefonen min til i øverste venstre hjørne på min iPhone. Jeg håper jeg aldri får bruk for den, men den kan redde liv – vil at flest mulig skal vite om denne.

Hans-Henrik Merckoll

Konserndirektør forretningsområdet Consulting i EDB ErgoGroup

Ha alltid telefon med deg på tur! - iMAPMYRIDE: Glad i å trene, måle aktivitet, sammenlikne, og dokumentere. Et verktøy for iPhone som virker. Kartgrunnlag kunne vært bedre. God integrasjon mot sosiale medier. God integrasjon mot web. Tar vare på historikk. GPS posisjonering fungerer godt.

- Min favoritt apps er SoundHound What’s that song? Dette fordi den er så imponerende bra til å finne ut hva jeg hører på av musikk og at det er så enkelt å kjøpe musikken direkte etterpå fra iTunes. Må innrømme at jeg flere ganger har kjøpt musikk på iTunes på vei til jobb, etter at SoundHound har fortalt meg hvilken sang jeg hørte på radioen!

Hilde Charlotte Solheim Eirik Andersen Kommunkajsonsjef i Accenture

Silje Vallestad Sjef i Bipper Commuications

- Kan ikke leve uten Facebook-app på mobilen min. Og det er to spill. Talking Tom, katt som ungene kan gi kan gjenta det ungene sider og Angry Birds.

Uorginalt, men basert på tidsbruk velger jeg Facebook på iphone og twitter på iPad. Facebook på iphone gjør at man rask får oversikt og kan skille de gode tingene fra de dårlige. - Twitter på Ipad har gjort at at jeg leser mye mer fagstoff basert på tips fra kloke mennesker jeg følger. - DNVinguiden er også grei, både med tanke på tips men at man kan legge inn viner man fanger opp offline eller online og putte inn i kjelleren.

Kjetil Manheim Interaktiv rådgiver i McCann

Min favorittapp er Spotify - fordi den gir meg tilgang til min premiumkonto hvor jeg enn måtte være. Og siden jeg benytter med av Nokia 8 så funker app-en strålende når jeg plugger telefonen til et stereoanlegg.

Erling Borgen Dokumentfilm-regisør

Min favorittapplikasjon er Spotify. Gjennom bruk på min IPAD kan jeg frakte min yndlingsmusikk og åtte millioner andre komposisjoner fra rom til rom og fra sted til sted. En fantastisk applikasjon for musikkelskere.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

Direktør for reiseliv i HSH

- Har brukt Gowalla, Friendly (Facebook), Tweetdeck, Angry Birds (spill) og Cut the rope (spill) etter at jeg fikk iPad. Bruker vel Friebdly mest, fordi iPad egner seg godt til å surfe og chatte på Facebook. - Har også lastet ned billedredigeringsprogrammet Photo fx Ultra. Bruker en egen tilkobling for å laste bilder rett fra minnekort til iPaden, som egner seg godt til å se på bilder. Deler bilder på en haug ulike plattformer med Photo Share.


MOBIZMAG

11

ndisenes favorittapps! Heidi Egede-Nissen Kommunikasjonsdirektør i Ventelo

- Det er jo så utrolig mange mobile apps å velge mellom, men jeg tror jeg nevner Netcounter for Android som min favoritt. Den er bra fordi den gir deg oversikt over

Gro Hetland

Esben Tuman

- Har noen få apps som jeg bruker mye. Avinor sin app med flytider er veldig kjekk for oss som er mye på farten. - Gule sider - veldig kjekk ”ta meg dit” funksjon for å finne frem til fots på ukjente steder. - Geocaching - kjekk hobbyapps som brukes ganske mye for å gjøre en tur i marken mer spennende for barn på tur. - iLumination - utrolig kjekk lommelykt når man mister noe i mørket! - Shasam - helt uvurderlig for musikkinteresserte som vil finne igjen den sangen som høres. - Facebook - glemte den nesten, men definitivt mest brukt, holde kontakten, ha lett tilgang til info og kontakter. Og underholdning i dødtid.

- Jeg bruker Hootsuite både på mobilen og PC. Programmet gir meg tilgang til ulike sosiale nettverk, og den største fordelen er at det er enkelt å publisere samme melding til flere nettverk. Webversjonen er derimot mer omfattende en iPhone-applikasjonen, og jeg ønsker meg veldig en mer avansert mobilversjon. - Jer glad i å fotografere, og Photoshop Express skiller seg fra andre redigeringsprogrammer ved at det er mulig å redigere bildene slik at de ser mer naturlige ut enn ved bruk av andre fotoapplikasjoner. Med PS Express gjør det ikke så mye at selve mobilkameraet er relativt dårlig.

hvor mye datatrafikk du bruker på mobilen, noe som er svært nyttig. Det gir deg igjen mer kontroll over hvor mye penger du egentlig bruker på mobildata.

Informasjonssjef i Telenor

Key Account Manager i PSWinCom

Anwar Farrag

Leder for bedriftsmarkedet i Kjedehuset

Erling Maartmann-Moe

- Foruten Outlook-funksjonene som må/ skal være på plass og da innefor et standart Exhange grensesnitt, så jeg to-tre applikasjoner som jeg alltid flytter fra mobil til mobil. - 1881; Fordi den viser hvem som ringer - og med 30-50 innkommende samtaler hver dag så er det greit å kunne sortere og prioritere - telemarketing selskaper går rett i mobilsvar. - Endomondo: Glimrende treningsdagbok som også er en gratistjeneste for aktive, logger trening av alle slag og med kartreferanser. Her har du kollegaer og venner som kan inviteres inn og du ser status på deres treninger, distanser og kommentarer ellers. Artig! - Facebook: Alltid oppdatert med få tastetrykk, og et greit tidsfordriv når en sitter på flytog, flyplasser osv.

Guri Wormdahl

Partner i Alliance Venture

Rådgiver i Agendum (tidligere kommunikasjonssjef i NetCom og Opplysningen 1881)

- Jeg bruker Facebook, Twitter, Spotify mye, liker Hipastamatic, eWallet (for passord, bankkonti etc.). - Hadde nylig stor glede av Shanghai Taxi, som har oversikt over restauranter etc. i Shanghai og oversetter til et skjermbilde på kinesisk som man kan vise drosjesjåførene, som ikke skjønner annet enn kinesisk, og knapt nok det. - Det jeg savner mest er en bankapplikasjon som IKKE krever bruk av dongle for å sjekke saldo, transaksjonshistorikk, og kredittkortsaldo (bruker Nordea, men den krever full log-inn med dongle for alt)

Jeg er hekta på Bubbleschuter. Det er ikke en god ting, det vet jeg, men fint når man for eksempel må vente på ting eller bare kjeder seg. Eller kjeder meg, for å være helt presis. Trenger ofte valutakalulatoren fordi jeg er så dårlig i hoderegning. Og lightappen som gir meg lys når ikke annet er tilgjengelig (skjer jo fra tid til annen - på stien til hytta en mørk sensommernatt) Jeg er helt avhengig av sms smileys slik at jeg kan uttrykke meg i kortform på sms samtidig som jeg kan legge på smileys for å understreke tonen i meldingen - vil jo ikke fornærme folk, heller.

Bernhard A. Steen

Sluttet nylig som digitalsjef i Opplysningen 1881 - Facebook, som jeg blant annet bruker til å svare Mobile Business Magazine nå!

Idar Vollvik

Sjef i mobiloperatøren LUDO - Jakten.no, Twitter og waths app, samt at vi i LUDO er leken derfor

angrybirds! Jakten.no eies forresten av LUDO...

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


12

MOBIZMAG

Dette er bransjekjenDisenes favorittapps! Fredrik Syversen Direktør for næringsutvikling I IKTNorge

- Jeg bruker mest Yr.no og Facebook. Er værsyk og snøkåt, da er Yr.no der for glede og sorger, og Facebook er jo en tidstyv som er sosial! Jeg liker best Angry Birds (spill) og Remote (Apple). Angry birds er jeg hekta på, og Remote styrer alt HiFi hjemme inklusive Apple-TV.

Edgar Valdmanis Harald Markedsdirektør i Den norske DataKristiansen forening Min favorittapplikasjon er noe så enkelt som kobling mellom Outlook på PC og mobilen. Det at jeg kan fange opp mail og annet på mobilen. Det er ikke bra å være ”always-on”, men det er også dager/steder man ikke har med seg pc’en og da er det greit å ”kunne” fange beskjeder og eventuelt svare allikevel.

Scullcandy-spesialist hos Tura Scandinavia Google Maps er min favoritt! Fungerer veldig bra til fots i Europas storbyer.

Jarle Alvær Markedsdirektør i Chess. - Jeg er hektet på mobilspillet Angry birds for øyeblikket :-). Det er bra når behovet for å slå ihjel tid er der. For eksempel på toalettet. Ha,ha! - Ellers er Google søk en kul og nyttig app synes jeg.

Jonny Tungen Gründer av IQ

Per Morten Hoff Generalsekretær i IKT-Norge

- På vinteren er det Føremeldingen. Godt oppdatert. Kjapp og enkel side som gir nyttig informasjon.

Shazam, som er en musikktjeneste. Har så lite peiling på musikk, men når jeg hører en bra låt – så ønsker jeg jo å høre den flere ganger. Med Shazam så får jeg tagget låten når jeg hører den på radio, og så blir den en del av Spotify-lista mi.

Jan Spidsberg Vice president Sales i Colibria

- Jeg har lyst til å nevne en ”applikasjon” som for meg har hindret innleggelse.., selv om den kanskje er litt på siden av hva du spør etter. - Jeg har satt opp en familiekalender ved hjelp av Google Calendar som kan importere opptil 25 kalendere (i forskjellige farger). - Med tre aktive barn har familien opptil 10-12 aktiviteter som krever kjøring eller annen deltagelse av oss forldre. Av og til kommer informasjon til meg og av og til til kona. Endring av kamper, barn som sier ja til å spille ekstra kamper etc. Kona og barna sitter ikke foran PC på dagtid, og jeg mistet helt oversikten (derav innleggelse..) - Løsningen er at kona og min eldste datter med hver sin iPhone med kalender synker mot familiekalenderen. Kona og jeg editerer hverandre og de minste barnas aktiviteter og alle er uansett oppdatert umiddelbart. Kunne

kanskje vært løst uten iPhone/Android, men poenget med enkelhet i bruk, pålitlighet, WiFi sync, gjorde at dette ikke fungerte før kona og min eldste datter var på iPhone. Dette har alene gjort innkjøpene til en god investering!!

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

Espen Fosse Storaas Salgs -og Markedssjef i PSWinCom

- Det varierer jo litt hva jeg bruker av apps, men dersom jeg skal velge én spesiell applikasjon, så må det bli Gulesider Live.


ER DU EN AV OSS? Bruker du kanskje SMS til å: • Lese av og rapportere strømmen • Få påminnelse om frisørtimen og bilen som er ferdig på service • Flytte avisen med deg når du drar på ferie • Logge på nettbanken …og mye mer

EN DEL AV DIN HVERDAG!

PSWinCom holder de mobile kommunikasjonslinjene i gang hos Skandiabanken, MediaNorge, Fjordkraft, Eidsiva, NextGenTel, Toyota og over 3000 andre bedrifter og organisasjoner i Norge.

Send INFO til 2077 www.pswin.com


14

MOBIZMAG

Velger mobilititet fremfor høyere lønn

SOM Å VÆRE I SAMME ROM: Cisco TelePresence ble brukt under football VM i sommer som var i Sør-Afrika. Foto: Cisco

IT-avdelingen bremser mobilitet i jobben VIL HA MER MOBILITET: Jørgen Myrland og Cisco mener at ny teknologi, slik som eksempelvis videokonferanser og konferanser via mobiltelefonen, vil øke i norsk næringsliv de nærmeste årene. Foto: Bjørtvedt/Wikimedia Commons

Fleksibilitet i jobben er blitt så viktig at to av tre velger en lavere betalt, men fleksibel jobb heller enn en bedre betalt jobb med lite rom for fleksibilitet. Arbeidstakere ønsker frihet til å jobbe når som helst og hvor som helst, og denne friheten er de villige til å ofre mye for. I en fersk undersøkelse gjennomført av IT-selskapet Cisco svarer to av tre respondenter at de anser fleksibilitet, mobilitet og tilgang til sosiale medier som mer verdifullt enn høyere lønn. Tre av fem respondenter mener de ikke trenger å sitte på kontoret for å være effektive.

plikasjoner utenfor kontoret svarer nesten halvparten at de jobber mellom to og tre timer ekstra per dag. En fjerdedel jobber fire timer ekstra eller mer.

God pekepinn

Krever mobilitet Undersøkelsen, som er gjennomført i 13 land verden over og med 2.600 respondenter, viser at så mange som 66 prosent av arbeidstakerne forventer å ha tilgang til jobbinformasjon når som helst og hvor som helst, og de forventer å kunne bruke sin egen personlige mobil eller PC når de jobber. For de arbeidstakerne som har tilgang til jobbens nettverk, e-post og andre jobbap-

Undersøkelsen gir oss innsikt i hvilke nye forventninger og utfordringer som arbeidslivet vil bringe i årene som kommer. Den gir oss en god pekepinn på hvordan fremtidens medarbeidere ønsker å jobbe. Det er ingen tvil om at mobilitet og fleksibilitet i jobben kommer til å bli stadig viktigere fremover, og at bedrifter må sørge for en dynamisk IT-infrastruktur for å kunne møte disse forventningene, sier administrerende direktør Jørgen Myrland i Cisco Norge.

En fersk undersøkelse viser at nesten halvparten av de ansatte svarer at deres organisasjon ikke er forberedt på å møte kravene om økt fleksibilitet. De mener at det er IT-avdelingen og bedriftens regler som bremser mobilitet i jobben. Nesten halvparten svarer at deres organisasjon ikke er forberedt på å møte kravene om økt fleksibilitet. Sikkerhet (57 prosent) oppgis som den største barrieren for en mer fleksibel og mobil arbeidstilværelse, etterfulgt av budsjett (34 prosent) og personalkompetanse (17 prosent). Medarbeiderne selv føler ofte at det er IT-avdelingen og bedriftens regler som bremser utviklingen.

VI VET HVA SOM ER MULIG Mobizz skal være markedets ledende uavhengige rådgiver og pådriver innen tele- og datakommunikasjonsløsninger for bedriftsmarkedet. Vår visjon er ambisiøs, men den er også vårt viktigste styringsverktøy. Vi vet hva som er mulig, vi vet hvem som leverer det, vi vet hva det skal koste og vi mener også at vi langt på vei kan komme frem til hva som er best for deg. Vi har delt inn våre aktiviteter i fire kjerneområder og kan levere alt fra SIM-kort og mobiltelefoner til komplekse totalløsninger – alt avhengig av hva du trenger og hvilke ressurser du har tilgjengelig. ØNSKER DU MER INFORMASJON, ET UFORPLIKTENDE TILBUD ELLER EN GJENNOMGANG AV LØSNINGEN DIN BEDRIFT HAR I DAG? Ta kontakt med en av våre rådgivere på 99 000 333 eller post@mobizz.no

MOBIZZ - BEST PÅ LØSNINGER www.mobizz.no // Følg oss på Twitter: @mobizznews


VELG DEN SMS-LØSNINGEN SOM PASSER BEST MOBIL KOMMUNIKASJON – LIKE ENKELT SOM E-POST. PSWinCom Intouch kombinerer markedets kraftigste funksjoner for SMS, MMS og WAP kommunikasjon med et lettfattelig brukergrensesnitt bygget rundt samme prinsipp som vanlige e-post klienter. Noen funksjoner: • Send/motta SMS/MMS • Ubegrenset antall kontakter og grupper • Flerbrukerfunksjonalitet og rollebasert tilgang for brukere • Stort tjenestebibliotek (autosvar, påmeldingstjenester, innsamling av navn og adresser, gruppemelding m.m.) • Posisjoneringsdata med kartvisning på meldinger • Tidsbestemt levering og Fletting av meldinger • Støtter bruk av eget kortnummer • Støtte for CPA trafikk (betalbar SMS) • WAP modul Pris: etablering fra kr 990. Pr. mnd fra kr 190,-

MOBIL KOMMUNIKASJON INTEGRERT I DINE DATASYSTEMER PSWinCom SMS Gateway er en robust internettbasert gatewaytjeneste for sending og mottak av meldinger. Noen funksjoner: • Send/motta SMS/MMS • Støtte for CPA (betalbar SMS) • Støtte for CPA GAS (Goods and services) • Støtte for WAP • Bruk delt eller eget kortnummer • Støtte for 2 veis internasjonal trafikk Pris: etablering fra kr 990. Pr. mnd fra kr 190,-

PSWINCOM ENTERPRISE PSWinCom Enterprise er et program utviklet for bedrifter og organisasjoner som har behov for løsninger utover våre standard produkter. Typiske kunder er bedrifter som har et stort meldingsvolum (programvarehus, kraftindustrien, offentlige etater, bank & finans o.l), bedrifter som har eller ønsker å ta i bruk eget kortnummer for SMS trafikk, samt dem som benytter SMS til kritisk dataflyt. Både PSWinCom Gateway og PSWinCom Intouch brukes som plattform i Enterprise-løsninger. I Enterpriseprogrammet inngår fullstendig behovsanalyse i forkant av presentasjon av løsningsforslag. Representanter fra PSWinCom vil sammen med kunden gjennomgå tekniske og økonomiske faktorer og i fellesskap komme fram til den beste løsningen for hver enkelt bedrift.

LES MER OG BESTILL PÅ WWW.PSWIN.COM

post@pswin.com | Telefon: 57 74 84 84 | Telefax: 57 74 84 85 | www.pswin.com


16

MOBIZMAG

Han gir deg nytt og God mobildekning er synonymt med Bjørn Amundsen. Telenors dekningsgeneral kontrollerer personlig at det nye og raskere mobilnettet blir klart om et år, samt at alle nye basestasjoner fungerer som de skal. Vi ble med han på inspeksjonstur. Bjørn Amundsen er nesten alltid på farten. Han er Norges fremste ekspert på god mobildekning. Han er en god blanding av et svært godt geografisk oppslagsverk, en mobil nomade og en teknisk nerd. Det er en hederstittel! Det var ikke uten grunn at han i fjor fikk hedersprisen under Gulltasten-utdelingen for sin årelange kamp for bedre mobildekning i Norge. Mens andre mobilselskaper reklamerer for billige priser, så har Telenor og Bjørn Amundsen satt sin ære i å ha best mobildekning, selv om de ikke får si det høyt i markedskrigen mot NetCom og de andre mobiloperatørene.

Spionerer for deg Hver gang vi ringer til Bjørn Amundsen så er han nesten alltid ute i felten eller på jakt etter sorte huller i dekningskartet. Telenor-borgen på Fornebu er en plass dekningsdirektøren bare er innom for å ha møter og treffe gode kolleger. Den store Toyota Landcruiseren, som Amundsen kaller ”kontoret sitt”, er spekket med det siste av automatisk teknisk målingsutstyr, datamaskiner, iPad, GPSer og utallige mobiltelefoner av ymse slag og størrelser. Og ikke nok med det, i lommene på jakken hans er det også en to – tre smartmobiler… For å spøke litt; dersom Amundsen hadde blitt stoppet i en politikontroll, så kunne han teoretisk bli tatt for å være en spion eller en italiensk lommetyv med sine mange mobiltelefoner, gadgets og teknisk målerutstyr. Men heldigvis er Telenors dekningsgeneral hederligheten selv. Han er kjent for å være snill med både kunder og journalister. Amundsen har gode hensikter i sitt effektive dekningsarbeide.

Går svanger med LTE Når Mobile Business Magazine fikk dagsaudiens i passasjersetet, var han på en tre uker lang dekningsturné fra Finmark

ALLTID BEREDT: – Folk vil ha samme mobil- og internettdekning på hytta som hjemme, sier Bjørn Amundsen. Her er han i standkanten ved en hytte på vakre Hillesøy utenfor Tromsø. til Oslo. I Tromsø stiger vi inn i hans rullende kontor og kjører ut mot Sommarøy som ligger utenfor Kvaløya, som er nabo til Senja. Dette er noen av Norges største øyer, men Oslo-mannen Amundsen er overraskende svært godt kjent. Han jakter på om mobildekningen er bra og hvor den må utbedres. Ikke minst med tanke på LTE-nettet som Telenors dekningsdirektør nå går svanger med. Det er nemlig slik at både i byer og og ute i Huttiheita, der ingen skulle tru at nokon kunne bu, ja der har Bjørn Amundsen vært og har sjekket mobildekningen. Også konkurrentenes nett. I forbindelse med at hele mobilnettet til Telenor skal skiftes innen et år, så er Amundsen ekstra ivrig i tjenesten. Han er som en digital blodhund

PÅ ”KONTORET”: Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen reiser MYE og bruker bilen som sitt primær-kontor. I bilen sjekker at mobildekning er grei og om hastigheten på datakommunikasjon er som den skal være.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

etter dårlig mobildekning slik at du skal kunne ha optimale forhold. - Ja vel og merke dersom du har et SIM-kort fra Telenor, kommenterer han med et lurt smil.

Sjekker datahastigheten På denne dekningsturen så måler jeg hvordan 2G og 3G-nettet oppleves for kundene og for å se hvordan datahastigheten. Dette med datahastigheten blir stadig mer viktig for kundene våre, og da må jeg følge opp behovet deres ved å lage bedre mobildekning og sørge for at det blir høyere datahastigheter der folk flest og næringslivet ferdes, sier Amundsen. Etter å ha kjørt rundt på deler av den geografisk store Kvaløya, er vi innom nydelige og nesten sydlandske Sommarøy

og Hillesøy, med sine kritthvite strender. På fergeleiet på Brensholmen stopper Amundsen opp for å sjekke datahastigheten ettersom det om sommeren bruker å vente mange biler på ferga til Senja. – Ja, her vil det bli bedre dekning når mobilnettet er byttet ut med utstyr som takler raskere mobil- og datatrafikk, sier han fornøyd og smiler.

Burde få bauta I løpet av dekningsturen som vi er med

HEMMELIG VÅPEN: Bak i sin Toyota Landcruiser har Bjørn Amundsen tre datamaskiner som automatisk logger mobildekningen til de tre største mobilnetene i Norge. Dataene blir forløpende sendt til Fornebu. Legg merke til at han har eget trådløsnett i bilen.


MOBIZMAG

17

g bedre mobilnett

JAKTER PÅ BEDRE DEKNING: Bjørn Amundsen i Telenor har en forkjærlighet for Nord-Norge. Han er opptatt av at folk også i distriktene skal få bedre mobildekning når Norge om et år får nytt mobilnett. Bildet er tatt på toppen av Sommarøy-brua utenfor Tromsø. I bakgrunnen ser du Senja. på, så ringer Bjørn Amundsen ofte til teknikerne på Lillehammer. Han er dessuten ofte i kontakt med kontrollsenteret på Fornebu der de samkjører og følger opp utskiftingen av mobilnettet som nå

pågår over store deler av Norge. Dermed følger de sentralt opp sorte dekningshull som Amundsen har ”sniffet” seg fram til. Utgangseffekten på basestasjoner justeres. Og dersom en ba-

sestasjon kanskje må flyttes eller justeres fysisk, så sender dekningsgeneralen ut sine tekniske stormtropper som tar seg av dette. På Fornebu burde Telenor sette opp

en bauta av Bjørn Amundsen. På plaketten kan de med riktighet skrive; ”Her er mannen som gir deg og resten av Norge best mobildekning”.

- Houston we do not have a problem! Etter at NASA ga seg med månelandinger har Telenor på Fornebu tatt over rollen som ”romfartssenter”. Det ser i hvert fall slik ut når i kontrollrommet når Norges største mobilnett skal skiftes ut. Da jeg tiligere jobbet i Telenor/Televerket da var slike utskiftinger av stasjoner en lokal sak som ble tatt hånd om at det enkelte teleområde. Utskiftingen av utstyret og oppgraderingen av linjekapasitet styres i dag fra et eget senter på Fornebu, ”SWAP-senteret”. Her blir alt fra logistikk i forbindelse med utsending av utstyr til måling av nedetid administrert. Problemer løses på direkten av en stab fra Telenor og de forskjellige leverandørene. Under mitt besøk hadde gutta et direkte videosamband, så arbeidet på basestasjonen kunne følges på direkten fra Fornebu. Dette i skarp kontrast til de første utbyggingene hvor en dårlig walkietalkie-forbindelse var eneste form for samband. Hva betyr utbyggingen? Jo, det betyr

at du og jeg får bedre dekning av etablerte og nye tjenester og ikke minst bedre fremkommelighet og datahastigheter. Innenfor denne rammen får Telenor et tidmessig nett fra en leverandør (Huawei). Fremføring av kraft og linjer det dyreste i forbindelse med etablering av basestasjoner. Utskiftingen vil ikke omfatte innføringen av LTE (4G), men planer for dette vil være klart før fullførelsen av utskiftingsprogrammet i slutten av 2011. Når jeg er innom på min gamle arbeidsplass, surrer det i stemmer på kontrollsenteret for utskiftingen. På en storskjerm i kontrollsenteret for utskiftingen ser jeg direktevideo av montørgutta ute i felten. De jobber imponerende på spreng, men jeg hører ikke de klassiske ordene: - Houston we have a problem! ;-) Mobile Cowboy er fast blogger i Mobizmag.no Se hvem det er på side 31

NESTEN ROMFARTSSENTER: Bilde fra SWAP-senteret på Telenor på Fornebu. Det er derfra de styrer hele utskiftingen av mobilnettet, som er den største operasjonen i norsk mobilhistorie.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


18

MOBIZMAG

Visste du at … Apple vil lansere iPad2 i januar og begynne leveringen i april, hevder en kilde i Foxxcon.

NetCom bytter hele mobilnettet NetCom gjør som som Telenor, og vil bytte ut hele mobilnettet til nytt og fremtidsrettet utstyr. Arbeidet med moderniseringen av nettet skal allerede være godt i gang. Ved prosjektets ferdigstillelse innen

utgangen av 2012, vil NetCom tilby et topp moderne 3G- og 4G-nett med høyhastighets mobilt bredbånd til hele befolkningen. - Utskiftningen av nettet er NetCom-historiens stør-

ste deknings- og hastighetsløft noen sinne. Dette er en satsning for fremtiden og et ekstremt løft for den mobile infrastrukturen i Norge, sier administrerende direktør August Baumann.

sterkere og mer fokusert mobilsatsing fra ikt-norge - Tanken er og ha en bedre kommunikasjon og å samle arbeidet vårt rundt mobiltet i et forum likt det vi allerede gjør i Norsk eHelse forum sier Fredrik Syversen i IKT-Norge. Vi jobber i så mange krysningspunkt med mobilitet at det og få et forum der medlemmene kan samordne oss er viktig. Vi jobber med mange saker som har interesse for mobilbransjen: • • • • • • • • • • • • • • •

Felles satsing på mobilmesser, f.eks MWC Barcelona Eksportsatsinger Gjennomgang av virkemiddelapparatet Trygg bruk av ny teknologi for barn og unge Tilgang til offentlige data Tilgjengelighet og universellutforming Grønn IT FoU prosjekter for mobilbransjen Teknologisamarbeid mellom ulike leverandører Helseteknologi og mobilitet Regulering og politisk aktivitet Utdanningssektoren Samarbeid med akademia PR og informasjon om norsk mobilbransje Entrepenørvirksomhet

Det du egentlig ønsker deg til jul Til:

obben d..e..s..ig....n..s..n................ Til:

iPhone 4 er både til “business and pleasure”. Har blitt kåret som både årets mobiltelefon og årets businesstelefon. Den kan ta videosamtaler, kan gjøre HD video-opptak og har et fem megapiksels kamera med LED-blits. Den nye telefonen har Apples A4 prosessor, en 3-akse gyro og opptil 40 prosent lengre taletid. iPhone har syv timer med taletid på 3G  nettverk, opptil 10 timer med surfing på Wi-Fi og opp til seks timer på 3G, og opptil 10 timer med videoavspilling og opptil 40 timer med lydavspilling.

sofasliteren . .............

.............

.

Samsungs 6-serie ble kårets til årets bildeprodukt av stiftelsen Elektronikkbransjen. TV-ene har en dybde på kun 2,9 centimeter! Disse har full HD LED-belyste LCDTV-er, fra 32 til 55 tommer. Du kan velge i hvit, svart pianolakk og mørkebrukt bølgemønster.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

Alle modellene er LED-belyste med 100 Hz Motion Plus-teknologi. De har DLNA-tilkopling (Allshare) og Internet@ TV. TV-ene har fire HDMI-innganger, USB 2.0 Movie med mulighet for å koble til eksterne enheter for å se på film, JPEG-bilder og høre på MP3-filer.

IKT-Norge har en unik posisjon med den medlemsmassen vi har i dag, vi er en premissleverandør både til virkemiddelapparatet og myndighetene som vi skal utnytte når det gjelder satsing på mobilteknologi. Nå ønsker vi blant annet at næringsdepartementet tar opp igjen det arbeidet som Tore Sandvik satte igang da han som statssekretær i NHD under Grete Knudsen fikk utarbeidet en egen strategi for norsk mobilnæring. - Vi tror det er på tide og se på en slik satsing fra næringsdepartementet igjen, og vi er i dialog med statssekretær Halvard Ingebrigtsen i NHD om og ta opp denne saken på nytt, sier Fredrik Syversen i IKT-Norge. - Vi har såkalte komparative fortrinn i Norge og med myndighetene med på laget så ser vi for oss mange vikingtokt fremover med norsk mobilbransje. Verden er klar for norsk teknologi, men vi må også være klare for verden, det skal vi ta tak i. Vi kan lære av de beste og en av de beste er jo norske Opera, så vi har både kunnskap og teknologi for og bygge nye industrieventyr basert på mobilbransjen. Vi ønsker å ha sterkere fokus på synligjgøring av norske selskaper og deres teknologi mot forskjellige relevante målgrupper både nasjonalt og internasjonalt. I denne sammenhengen ble det gjort en meget spennende annonsering på Gulltasten 2010. IKT-Norge har inngått et samarbeid med A-Pressen om kåring og profilering av spennende norske selskaper og tjenester i mobilsektoren, med mulighet for å vinne en egen pris på Gulltasten 2011. I tillegg vil ha et sterkt og godt samarbeid med Mobizmag, Mobile Monday og andre relevante aktører. Vi samler oss nå før jul sammen med de sentrale aktørene for å spikre et veikart for hva vi skal oppnå og hvilke forventninger vi har til myndigheter og virkemiddelapparat for å bidra til et velferdsnorge også etter oljen. Vi ønsker og ha en åpen og inkluderende prosess i arbeidet med et veikart og arbeidsplaner, og vil invitere alle medlemmer til en god dialog rundt vår mobilsatsing i IKT-Norge. Vi har noen gode planer for videre arbeid som vil være både innovative og gi mer gass i arbeidet med å internasjonalsiere norsk mobilbransje.


Nokia N8 – en smartere telefon med HD og HDMI! Nye Nokia N8 lar deg filme i HD og ta sylskarpe bilder med 12 megapikslers kamera og Carl Zeiss optikk. Filmene og bildene ser du på TV-skjermen via HDMI-porten eller deler enkelt i dine sosiale nettverk. Det finnes mengder av lagringsplass for å laste ned film og musikk, eller applikasjoner fra Ovi Butikk. Gjør din telefon personlig med 3 startskjermer. Mulighetene er uendelige!

Nye Nokia N8. Hvordan vil du bruke den?


20

MOBIZMAG

Det er dere som får skylden Politikerne som ivrer etter å implementere Datalagringsdirektivet som norsk lov vet ikke hva de gjør, og de vil ikke vite det. Det nekter å høre på dere, og resten av telebransjens unisone advarsel, men tro ikke at dere får muligheten til å si “hva var det vi sa”. Når Datalagringsdirektivet er implementert, og noen har misbrukt det eller data har kommet på avveie, er det dere som får skylden. Kundene som har blitt utsatt for urettmessig overgrep, vil med rette være forbannet. De kommer ikke til å rette sin vrede mot politikerne som vedtok Datalagringsdirektivet, men vil gå rett i strupen på teleoperatøren sin. Det samme vil pressen. De vil hamre løs på dere, og stille dere til ansvar for deres udugelighet. Hvis dere prøver å forklare at det var politikernes skyld, så vil de gå enda hardere til verks og anklage dere for ansvarsfraskrivelse. Og politikerne? De vil ikke komme på banen og ta ansvar for sine vedtak. Tvert i mot. De vil helle bensin på bålet og høylytt kreve at dere skjerper dere! For politikerne vedtok jo at dataene skulle være forsvarlig sikret, at tilgangen skulle håndteres med gode rutiner, at bare politiet skulle få tilgang og at dette kom til å gå så fint. Dere er telebransjen, og ekspertene

– De kommer ikke til å rette sin vrede mot politikerne som vedtok Datalagringsdirektivet, men vil gå rett i strupen på teleoperatøren sin.

som vet hva Datalagringsdirektivet faktisk dreier seg om. Dere vet hva som kan gå galt, og dere vet at noe kommer til å gå galt før eller siden. Når det skjer, er det best om minst mulig er lagret om det norske folk, slik at konsekvensene ikke blir større enn absolutt nødvendig. Dette skjønner ikke politikerne, og de vil ikke skjønne det. De ber dere holde

kjeft nå fordi de ikke vil høre på advarslene deres, men også fordi de vil sikre seg selv en plass i hylekoret når dere tabber dere ut. For det er dere som er ansvarlige. Politikerne har bare vedtatt at alt er trygt, og hvis dere ikke greier å følge opp politikernes vedtak, er det dere som får svi. Dere har sagt i fra, men det er ikke nok.

Hvis dere vil unngå å sitte igjen med svarteper, må dere bli enda tydeligere med deres advarsler mot Datalagringsdirektivet Anders Brenna Leder Stopp Datalagringsdirektivet Journalist i Mobizmag

Mobile tjenester og sikkerhet på mobiltelefoner

work together smar ter

Vi hjelper virksomheter med å: •

få kontroll på mobiltelefoner og innhold

redusere driftskostnader og intern support

øke produktiviteten og brukeropplevelsen for de ansatte

sikre kundenes verdier i et stadig mer utfordrende trusselbilde

For mer informasjon om mobile tjenester: www.ubivis.no • epost kundeservice@ubivis.no • tlf 90 74 50 47

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


SPINN

meetgalaxy.no

Meet Galaxy Tab. Go big on Android.™ Et fabelaktig nettbrett! ”Sannsynligvis den beste dingsen vi har testet i år.” Amobilen.no,08.11.2010


22

MOBIZMAG

Lager interaktive og sikre løsninger for mobiloperatør Administrasjon av forskuddsvis betalt mobilabonnement kan være komplisert, men ikke etter at Chess begynte å bruke Intelecom. Prinsippet er enkelt: Kunden betaler forskuddsvis inn et visst beløp på sin ringekonto, og ringer for dette beløpet. Ingen månedsavgifter eller bindingstid – ingen fakturaer og lite ”papirarbeid”. Greit og enkelt for begge parter. Chess tilbyr alle typer abonnementer, men har særlig spesialisert seg på fleksible kontantkortløsninger rettet mot ungdomsmarkedet. Og nettopp her har det vært tekniske utfordringer som Intelecom har klart å løse for mobiloperatøren.

overfør penGer til poden - Kunden kan betale med Visa eller kredittkort, på nettet, via minibank, eller på ett av våre 8000 utsalgssteder. I tillegg kan man også fylle på fra en annen mobiltelefon, for eksempel kan foreldre overføre penger til sine ”håpefulle”. Så det sier seg selv at det er et omfattende system for å holde orden på brukernes konti. Viktig for brukeren er det selvfølgelig at beløpet er disponibelt umiddelbart, så her er det ikke rom for treghet i systemet, sier produktsjef Dag Nordsveen i Chess.

Kan iKKe lure SyStemet - "Intelecom har vært med oss på veien i flere år nå, og utviklet de løsningene vi har i dag. Og det er vi svært fornøyde med. De har lang erfaring fra "mobilverdenen”, og vet mye om hva dette handler om. Derfor er de aktive selv også, og kommer med forslag til bedre løsninger. Vi har møter flere ganger i året hvor både vi og Intelecom kommer opp med nye ideer, sier Nordsveen. Et eksempel på dette er en såkalt ”fraud”- løsning, som hindrer ”smartinger” i å lure systemet ved å overføre penger fra en konto som tilhører andre. Når penger overføres fra en annen konto får begge parter en SMS-varsling på beløpet – som en ekstra sikkerhet.

SiKKert Som banKen Produktsjefen til Chess påpeker at driftssikkerhet er svært viktig for dem: Selvfølgelig hender det at vi også kan bli rammet av tekniske problemer, men systemet overvåkes hele tiden av Intelecom. Og vi slipper å ringe for å ”klage” hvis det er noe - som regel er det Intelecom som er først ute til å varsle oss om noe ikke fungerer. Både her i sentrale

GYLDEN AVTALE: - Vi har lagt et stort ansvar i hendene på Intelecom, men føler at de leverer 100 prosent - minst. De hjelper oss å få orden på abonnement og driftsikkerhet som vi kan bruke tiden til andre ting, sier produktsjef Dag Nordsveen i Chess. posisjoner og ute i kundesentrene blir vi hele tiden løpende orientert på SMS eller e-post hva problemet er og hvordan feil-

rettingen går. Alt i alt må vi si oss veldig godt fornøyd med det samarbeidet vi har med Intelecom, avslutter Nordsveen.

Jeg er Xperia™ X8. Både stor og liten. Vår aller nyeste Android™-mobiltelefon. I smart størrelse. Det finnes en Xperia™ for alle. Velg blant tusenvis av applikasjoner på Android Market™ og få telefonen akkurat slik du vil ha den. Sony Ericsson Xperia™ X8 er forberedt for Android™ 2.1

Xperia™ X10 mini pro

Xperia™ X10

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

Xperia™ X10 mini

Xperia™ X8

sonyericsson.no

Sony and “make.believe” are trademarks or registered trademarks of Sony Corporation. Ericsson is a trademark or registered trademark of Telefonaktiebolaget LM Ericsson. Xperia and the Xperia logo are trademarks or registered trademarks of Sony Ericsson MobileCommunications AB. Android is a trademark of Google Inc. Use of this trademark is subject to Google Permissions.

2.1


iPad har aldri vært rimeligere i Norge! Kampanjepris frem til 01.12.10!

Priser fra kr. 3.990 eks mva* Alle modeller på lager! Se www.idedata.no for produktutvalg og priser. *4.990 inkl. MVA. Kun til bedrifts/offentlige kunder. Vi sender over hele landet!

• • •

Vi har alle modeller og originalt tilbehør på lager. Vi har spesialisert oss på å levere mobile løsninger og produkter til bedrifter og offentlige virksomheter. Vi har bygget opp kompetanse på produktene og har fokus på hvordan iPad kan bidra til en mer effektiv arbeidssituasjon for våre kunder.

Et genialt arbeidsverktøy Apple iPad er et genialt arbeidsverktøy som jeg alltid har med meg. Både i jobbsammenheng og til privat bruk finner du flere tusen nyttige programmer i iTunes. Jeg bruker blant annet iWork- pakken som inkluderer Pages, KeyNote og Numbers for dokumentbehandling med Office-støtte, samt Dropbox for ekstern lagring. Med disse programmene kan jeg jobbe direkte med Office-dokumenter og dele dem med kollegaer eller andre over nettet via Dropbox - uavhengig av hvor jeg befinner meg. Med VGA adapteren kan jeg enkelt kjøre presentasjoner på prosjektor eller storkjerm. iPad har også full integrasjon mot MS Exchange.. - Steinar Eriksen, Daglig leder i IdeData AS

www.idedata.no salg@idedata.no - 47 67 71 00

PC-World-Idedata-helside-03112010-03.indd 1

03.11.2010, 14:30


24

Visste du at … Mobilbransjenbransjen har innrettet seg etter Forbrukerombudets krav om 18-årsgrense ved kjøp av abonnement på spill, ringetoner og andre dyre tjenester til mobiltelefonen.

MOBIZMAG

Geldof imponert over videokonferanse Det er ikke bare businessfolk med trangt reisebudsjett som tar i bruk videokonferanser. Bob Geldof og andre stjerner har dømt i en sangkonkurranse over Polycom videokonferanse fra London og Los Angeles.

Sangene ble fremført og dommeravgjørelser fattet i sanntid via et Polycom videokonferansesystem som tillater 28 aktive brukere per sted. –Kvaliteten på overføringene var

kjempebra. Arrangementet gikk veldig naturlige og uten problemer, slik at vi dommere kunne konsentrere oss helt om musikken og diskutere fritt uten å bli forstyrret av tekniske problemer, sier Bob Geldof.

Rimeligere og bedre kommunikasjon for bank Dette valgte banken

Gjennom kommunikasjonsløsninger fra Aastra har over 800 ansatte i Sparebanken Vest fått rimeligere og bedre verktøy for å kommunisere, både internt og mot selskapets kunder. Dagens løsning er også langt rimeligere enn den forrige løsningen som finanskonsernet benyttet. Sparebanken Vest har bank-, forsikrings- og finansieringsvirksomhet i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane. Hovedkontoret ligger i Bergen men spredt over de tre vestlandsfylkene har finanskonsernet så mange som 63 filialer.

Ett telefonnummer – Den gamle telefoniløsningen inneholdt hele 19 Centrex-lokasjoner, noe som gjorde løsningen dyr å drifte. I tillegg var tjenestetilbudet på disse 19 kontorene for dårlig. Blant annet manglet de nummerlogg slik at de ikke kunne se hvem som hadde ringt. Sentralbordet hadde heller ikke oversikt over hvem som var til stede når de mottok innkomne samtaler, sier Jan Johannessen, som er telefoniansvarlig i Sparebanken Vest. – Ved å kanalisere alle telefonhenvendelser inn til et felles sentralbord, ønsket vi å fristille filialene med mest mulig i

KLART FOR FREMTIDEN: Etter en evaluering av flere løsninger landet Sparebanken Vest på en løsning fra Aastra Telecom, som ble levert og implementert av Aastras partner, Atea. Bildet er fra det nye Jonsvollkvartalet i Bergen hvor Sparebanken Vest skal bygge nytt hovedbygg. Foto: Sparebanken Vest kundekontakten. Vi ønsket også at dem som ville ta kontakt med oss bare skulle ha ett telefonnummer å forholde seg til, uavhengig hvilken filial de ville snakke med, sier Johannessen.

Som natt og dag Johannessen forteller at finanskonsernet er meget fornøyd med telefoniløsningen og samarbeidet med Atea. Gjennom en strømlinjeformet telefoniløsning er målet om kun ett telefonnummer inn til banken oppnådd. – Det er som natt og dag, spesielt for sentralbordet som nå ikke setter samtaler over til personer som ikke er til stede – til frustrasjon for både personen som ringer og de ansatte som ikke kan besvare, fordi de kanskje er i møter, er syk eller har en

fridag. Vi sparer også ressurser på at de ansatte på IP-kontorene enkelt kan flytte sine telefonnumre selv, om de bytter arbeidsplass. Med over 800 ansatte som ofte flytter på seg, var det jo en formidabel oppgave å holde telefonlisten oppdatert, minnes han. For å bedre den interne kommunikasjonen mellom filialene, har Sparebanken Vest også fått møterom med Unified Communications-løsninger som blant annet inneholder konferanseutstyr med Round Table. Dermed sparer selskapet store reiseutgifter. Johannessen skryter også av oppetiden som er svært bra, noe som ikke minst skyldes at finanskonsernet har investert i fiber ut til kontorene. Fortsatt gjenstår noen filialer på å ta i bruk IP-telefonapparater, så dette skal prioriteres.

Løsningen Sparebanken Vest valgte var en TSW-løsning til hovedkontoret i Bergen og MX-ONE-løsninger ute i filialene. I tillegg fikk medarbeiderne i filialene IP-telefoner. MX-ONE-løsningene har også IP-linjer fra Telenor, slik at filialene har beholdt sine lokale telefonnumre. Det er også forbindelse mellom den sentrale TSW-løsningen og de desentraliserte MX-ONE-løsningene, slik at de drøye 830 ansatte kan ringe internt mellom seg og dermed ikke belaste telefonregningen. At ansatte i Bergen nå benytter internlinjer når de ringer sine kollegaer, har finanskonsernet spart svært mye penger.

Ser på mobile muligheter Sparebanken Vest ønsker å se på muligheten for å få de mobile brukerne integrert i Aastra-løsningen. – Det er mye interessant i kommunikasjonsløsningen som vi vurderer å ta i bruk. Blant annet er det økende krav til å kjøre ut statistikk og rapporter for å kartlegge telefontrafikken, for å se hvordan vi følger opp kundehenvendelsene. Da får vi et godt grunnlag for å iverksette tiltak for å gi enda bedre kundeservice, sier Jan Johannessen i Sparebanken Vest.

Endelig kan du tippe med iPhone Norsk Tipping er nå snart ferdig med løsningen slik at det skal være mulig å tippe via iPhone. Du kan prøve betaversjonen nå, oppfordrer Pål Bergersen som er mobilsjef i Norsk Tipping. - Vi er glade for at vi endelig er ute med et produkt til de mange spilleglade iPhone-

eierne i Norge. Vi er klar over at vi er litt sent ute med å komme oss på iPhone. Men dette skyldes at vi har prioritert å få ut løsningen til andre mobilmodeller. Nå er vi endelig ute med en betaversjon til iPhone, og denne håper vi å få mange tilbakemeldinger på, slik at vi kan gjøre løsningen ennå bedre, sier Bergersen. Med denne betaversjonen kan spillerne levere spillene sine, sjekke resultater, lese nyheter og få live-resultater fra Tipping og Oddsen-objekter.

Retter forløpende Betaløsningen til Norsk Tipping er under kontinuerlig utvikling. Her er de kjente manglene som vil bli rettet i neste oppdatering i løpet av kort tid:

• Mulig å søke på grasrotmottaker med æ, ø og å

• Systemspill på Langoddsen med sju rekker • Forbedring av brukeropplevelsen på LangOddsen, Tipping og OddsBomben • Forbedring av resultatservice • Forbedre brukeropplevelsen ytterligere • Tilby tjenesten i App Store

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

Store forventinger - iPhone har for mange blitt selve symbolet på brukervennlighet og fiffig design, så vi har lagt oss i selen for å få til en løsning som lever opp til disse forventingene, sier Bergersen. - Det vi nå tilbyr er i realiteten en webapp, men vi er og i gang med en native-app som vi håper å få inn i App Store. Vi ser å knytte disse sammen på en brukervennlig måte, sier mobilsjefen entusiastisk.

UTVIKLER FORTLØPENDE: Mobilsjef Pål Bergersen og mobilutvikler Tor Erik Hagen er fornøyde med å tilby Norsk Tipping på iPhone. Foto: Norsk Tipping

Har du ikke iPhone? Ikke fortvil. Norsk Tippings mobilspill støtter de aller fleste telefoner og operativsystem som du finner på Nokia, Sony Ericsson, Samsung og LG. De har nå støtte for operativsystemene Samsung Bada, Symbian 3 og ikke minst en forbedret løsning for Android. Send ”Spill” til 1960 for å prøve!

Slik gjør du det

Det er to måter å laste ned applikasjonen: Send ”Spill” til 1960 Gå inn på www.norsk-tipping.no på iPhonen din. Løsningen er under utvikling, og Norsk Tipping håper de snart er å finne i App Store også. Send ris, ros, erfaringer og tips til endringer på kundeservice@ norsk-tipping.no


Foto: Thomas Bratteteig. Bildet er tatt med en Sony Ericsson-telefon!

Oppdatert. Tilgjengelig. Følelsen av frihet. troll Full kon if t sdr med Be f r a pakken ! Telenor

mobbili noo mobili.no

klikk.no Sony Ericsson Xperia X10i

Sony Ericsson X10 Mini Pro

PC World Sony Ericsson X10 Mini

Sjekk værmeldingen hvor du vil. Finn fram til hytta ved hjelp av GPS-en. Rensk opp i mailboksen og ring hjem til de du er glad i. Bedriftspakken fra Telenor inkluderer alt du trenger av mobil kommunikasjon – prat, SMS, mail og surfing på både mobiltelefon og bærbar PC – til en fast og forutsigbar pris. Sony Ericsson Xperia X10i har fenomenal 4-tommers skjerm, trådløst internett og en unik integrering av businessfunksjoner, underholdning og sosiale medier. Android 2.1, kraftfull prosessor og 8 megapiksler gjør Xperia X10i til en komplett smartphone. Flaggskipet fås også i hendig lommeformat: X10 Mini og Mini Pro er kun 9 cm høye, men like spreke som storebror Xperia! Finn din forhandler på nordialog.no eller ring 815 00 115.

Telenors ledende bedriftskanal


26

MOBIZMAG

finsk revansje med fantastisk kameramobil

Nokia sitt nye flaggskip skal representere en ny tidsalder i det finske selskapet. Dette er deres første telefon med det nye Symbian^3 og deres første med kapasitiv berøringsskjerm. av Gaute Holmin

Det mest iøyenfallende med Nokia N8 er designet. Telefonen kommer i flere farger, men designet tar seg helt klart best ut i de lyse fargene, og den grønne modellen er overraskende stilig. Det er ikke uten grunn av Nokia vant Gulltasten for årets kameramobil. Kamera på Noka N8 er det råeste du kan få tak i på en mobiltelefon. Nokia har her samarbeidet med kjente Carl Zeiss og skviset inn et 12 megapixel kamera med vidvinkellinse og en sensor som kan konkurrere med de som vi i dag finner i kompaktkameraer. Kameraet kan ta opp video i HD. Du kan så spille av videoene med HDMI kabel direkte på TV-en.

hva med Symbian^3? Nokia N8 er den første telefonen med den nye versjonen av Symbian. Symbian^3 gir en rekke forbedringer for berøringsskjermen som multitouch, flick scrolling og pinch zoom. I det hele tatt er det utrolig flott å bruke berøringsskjermen. Nokia er med denne mobilen fullt på høyde med de beste Android-telefonene og iPhone 4 når det gjelder registrering av berøring på skjermen. “Hjemmeskjermen” har fått widgets og tre “hjemmeskjermer”, helt tydelig inspirert av Android. Vi kunne tenkt oss en oppstartsguide slik blant annet Android telefoner har, der du får anledning til å mate inn alle påloggingsinformasjon til Exchange, Gmail, Facebook, Ovi og lignende før du begynner å bruke telefonen.

KonKluSjon Med Nokia N8 har Nokia for alvor tatt steget inn i berøringsskjerm-verden. Nokia N8 har kanskje det mest elegante designet på markedet, og uten tvil det beste kameraet. Batteritiden er også imponerende, vi har ikke ladet telefonen mer enn en gang den uka vi hadde den inne til test. Symbian virker fortsatt gammeldags og tungvint. N-serien trenger virkelig noe nytt, det blir spennende å se hva Nokia kan få til med MeeGo, for dette føles litt gammeldags ut. Er du dog vant til Nokia telefoner fra før av så vil du føle deg helt hjemme, samtidig som hjemmeskjerm og enkelte funksjoner har fått en skikkelig oppfriskning.

vurderinG Maskinvare Programvare Totalt

teStet av • • • • • •

Elegant og gjennomført design Fantastisk kamera, både bilde og video Imponerende batteritid Symbian er fortsatt kronglete i bruk Stygge fonter i nettleser Ingen oppstarts-guide

RÅTASS: Nokia N8 har kanskje det beste kameraet av dagens mobiltelefoner. I tillegg får du smekker design og imponerende batterikapasitet på kjøpet. Foto: Gaute Holmin

Z på maken til kremtelefon! Apple iPhone og BlackBerry ypper seg, men dette er en veldig bra businessmobil og arbeidshest av de sjeldne.

EN NYTELSE I BRUK: HTC Desire Z har verdens beste mobiltastatur. Du velge å bruke dette qwertytasturet eller så kan du bruke tastemulighetene på skjermen. Dersom du skriver mye, så er qwerty-tastaturet å anbefale. Foto: Mobile Cowboy

av Mobile Cowboy (Hvem dette er finner du ut på side 31)

Desire Z gir et solid inntrykk i aluminium og en skjerm på 3,7 tommer som dekker nesten hele fronten. Til å begynne med virket den noe klumpete og tung, selv om den kun er 2,26 mm tykkere og 45 gram tyngere enn den ”gamle” Desire ellers er målene de samme. Etter å ha slått den på lyser skjermen mot meg med 480X800 WVGA . På fronten er det kun en styretast alle andre valg skjer ved touch knapper på skjermen. Nederst på skjermen er fire faste felt for hjem, meny, tilbake og søk. Knappene har forskjellig funksjon etter som hvilket program som er aktivt. I tillegg finnes det rundt sidene på og av knapp som også er ”tastelås” volumknapp og utløser knapp for et 5 megapiksel kamera med innebygget blits. Ved hjelp av en mekanisme som minner om Nokia N97 kommer det frem et fullt Qwerty-tastatur. Så ja jeg har Z på maken, nesten i hvert fall.

SenSer tinG Desire Z er utstyrt med Android 2.2 som operativsystem og HTCs utrolig logiske brukergrensesnitt, Sense. Det er muligheter for utallige startsider som kan konstrueres etter egne behov eller tilpassning av eksisterende. Visningformen innenfor de enkelte applikasjonene er varierte, men også svært logiske. For eksempel ved visning av kontakter kan jeg velge mellom detaljert informasjon, meldinger, e-poster bilder og samtale log for vedkommende.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

Et annet aspekt ved Sense er utrykt med ”Vær nær” dette gir enkel og rask oppkobling mot e-post adresser, Facebook, Twitter osv. Bilder og personlige opplysninger fra sosiale media integreres automatisk inn i andre applikasjoner som for eksempel kontakter. Oppdaterings frekvens og kommunikasjonsform skjer på brukerdefinert måte. På Sense.com kan jeg administrere mobilen. Her kan jeg eksempelvis finne mobilen ved hjelp av GPS, finne mobilen ved å få den til å ringe selv om den er ”lydløs”, sperre mobilen og slette hele mobilen. Jeg har også kopi av kontakter osv. Hvis jeg glemmer telefonen hjemme kan jeg viderekoble mitt telefonnummer til en midletidig telefon og selvfølgelig laste ned alle mine kontakter osv.

enKel i bruK Brukeropplevelsen er bare å ta av seg Stetson-hatten for! Ventetid finnes så si ikke og omformatering av skjermbilder gjør at selv Internett kan brukes uten blodtrykktabletter. Et hav av applikasjoner finnes på telefonen, til og med tele-

fonen som lommelykt. Så tilbake til klumpete og tyngre. Glem det, med de fordelene et fullt tastatur har, må jeg si at jeg mer enn gjerne sleper rundt på de 2,26 millimeterne og 45 grammene ekstra (på hesteryggen). Så: Z på maken - NEI, ikke opplevd det heller.

vurderinG

teStet av • • •

Brukergrensesnitt Rask Har nesten alt

Lett å ringe når jeg skal se på kontaktinformasjon. Må lades hver dag (batteri levetid) ikke kamera for video samtaler

• •


MOBIZMAG

er dette en god iDeos for businessbruk? Huawei lanserte nylig sin siste Android telefon, IDEOS. Huawei profilerer dette som en ungdomstelefon, men kan den også brukes som en businesstelefon?

av Gaute Holmin Huawei IDEOs er en relativt liten telefon med sin trykkfølsome skjerm på 2,8 tommer. Telefonen er støpt i svart plast, ingen fancy aluminiumsdetaljer her i gården. Ringen rundt navigasjonstasten og volumkontrollen på siden har fått litt krom-lakk, men det er det. Bakdekselet kan skiftes ut, og det kommer i tre farger; gul, blå og rosa. De blå og rosa dekslene er akkurat passe diskret nok til å passere som en “businesstelefon”, men den knall gule er nok litt for skrikende til at noen vil tørre å legge den på møtebordet. Maskinvaremessig er det ikke så mye å skryte av. Prosessoren yter kun 600 Mhz prosessor og kamera er på kun 3,2mpx uten blitz. Skjermen er som sagt på 2,8 tommer og har en oppløsning på 240×320. Telefonen har selvsagt GPS, WiFi, Gsensor og annet snacks vi er blitt vant til på smarttelefoner. Telefonen kjører på Android OS 2.2, og et rendyrket Google grensesnitt uten noen form for

tilpasninger slik vi har sett tidligere fra Huawei. Den lave skjermoppløsningen bidrar nok også til at telefonen føles rask. Bilder og tekst blir litt mer pikslerert enn vi har blitt vant til på smarttelefoner de siste par årene. Kameraet på denne mobilen duger kun til enkle bilder i godt lys, og video blir hakkete. Størrelsen og de avrundede formene gjør at telefonen nærmest forsvinner i bukselomma.

hva med buSineSS bruK? Når du leser dette tenker du kanskje at dette er en telefon for ungdom som ikke har råd til dyrere kvalitetstelefoner? Nja… sier vi. Selv om telefonen har lave spesifikasjoner og lav pris, er det absolutt en kvalitetstelefon. Lyden ved samtaler er veldig bra, knappene er solide og gode å trykke på, og telefonen har etterlengtede svar og legge på knapper som nesten alle andre produsenter har gått vekk fra.

27

Skjermen er veldig responsiv og presis til tross for den lille størrelsen. Dette imponerer i forhold til for eksempel Sony Ericsson Xperia X10 Mini/Mini Pro. Med Android 2.2 så har Exchangestøtten også blitt mye bedre. Nå kan du synkronisere mail, kalender og kontakter fra Exchange rett inn i standard kalender og kontaktlister uten å bruke tredjepart klienter.

KonKluSjon Til tross for at dette markedsføres som en rimelig ungdomstelefon vil vi påstå at dette er en utmerket businesstelefon. Den gir svært god valuta for pengene, og vil være en utmerket telefon for de som hovedsakelig ønsker en god telefon å snakke i og bruke som modem til PC, men likevel ha tilgang til all funksjonalitet som andre og dyrere smarttelefoner.

IKKE SÅ KANTETE SOM IPHONE 4: Størrelsen og de avrundede formene gjør Huawei IDEOs behagelig å bruke. Mobilen er svært godt skrudd sammen og det er ingen knirking eller ujevnheter i kantene slik det ofte er på telefoner i denne prisklassen. Foto: Gaute Holmin.

teStet av •

vurderinG

• •

Maskinvare

• • •

Programvare Totalt

Føles solid og er svært lommevennlig Responsiv skjerm Innebygget WiFi ruter Svak skjermoppløsning Dårlig kamera Kun demoversjon av Documents To Go

Jeg er Xperia™ X10 mini pro Med berøringskjerm og utskyvbart tastatur. Hold maksfart i kommunikasjonen din. Det finnes en Xperia™ for alle. Velg blant tusenvis av applikasjoner på Android Market™ og få telefonen akkurat slik du vil ha den.

ia™

Xp er X ini

10 m

Xperia™ X10

Xperia™ X8

Xperia™ X10 mini

pro

Sony and “make.believe” are trademarks or registered trademarks of Sony Corporation. Ericsson is a trademark or registered trademark of Telefonaktiebolaget LM Ericsson. Xperia and the Xperia logo are trademarks or registered trademarks of Sony Ericsson MobileCommunications AB. Android is a trademark of Google Inc. Use of this trademark is subject to Google Permissions.

2.1

sonyericsson.no

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


28

MOBIZMAG

strømførende redningsvest til ipad-en din av Hans petter nygard Hansen Med en Apple iPad skulle man ikke tro man ville få behov for en batteripakke for økt batterilevetid. Nå får du bedre støtte, bedre hold og bedre batteri til lesebrettet ditt. Ti timer burde være mer enn nok for en god dagsøkt med surfing, jobbing, litt musikk, og kanskje en TV-episode eller en film om du skulle ha tid til det. Med Kensington PowerBack utvider du derimot den totale batterikapasiteten med fem timer, slik at du nå kan nyte din iPad i hele 15 timer uten å måtte lade. Flott, men ikke avgjørende for min del, og ikke derfor jeg digger dette pro-

duktet. PowerBack byr på så utrolig mye mer! Kensington’s PowerBack Battery Case med Kickstand og Dock ser for det første utrolig bra ut – og ikke minst solid. Den harde gummiforpakningen beskytter godt, og forhinder riper og skader. Det beste derimot med selve kappen rundt din iPad er utformingen.

vurderinG Nytte:

teStet av • • •

Føles utrolig god å holde i Allsidighet og fleksibilitet 5 timer ekstra batteritid

Litt vanskelig å få skikkelig på plass Sitter veldig godt, så litt vanskelig å få ut av kappen På den andre siden passer iPaden så godt sammen med PowerBack at du kanskje aldri vil ta den ut uansett

• •

Enkelhet:

BESKYTTENDE OG LEKKER: Utformingen Kensington PowerBack gjør det også lekende lett å holde iPad-en i hånden.

rask og meget stabil hushjelp Trenger du tilgang til dataene dine og andes selv om PC-ene er slått av? Og samtidig få en backup som du alltid har drømt om da er nettverksdisk noe for deg. av Mobile Cowboy (se hvem dette er på side 31)

Vi har sett på Synology DS710+, en nettverksdisk med plass til to harddisker og mulighet for å kjøre RAID 0 og RAID1. Oppsette er ganske enkelt hvis disken kun skal benyttes til lagring og backup. Verre er det hvis de innebygde applikasjonene skal utnyttes. Da må nok nettverkskunnskapene økes betraktelig. DS710 er utstyrt med grensesnitt for eSATA, gigabitethernet og tre USB tilkoblinger. Disse kan benyttes til tilkobling av

alt fra eksterne harddisker til USB trådløst LAN dongler. DS 710+ er en rask og meget stabil NAS med et stort anvendelses område. Synology har nå kommet med nytt operativsystem DSM 3.0 og vi vil komme tilbake med test av DS 710+ og denne senere.

vurderinG

teStet av • • •

Design og bruk:

Ytelse:

God ytelse Mange medfølgende applikasjoner Enkel diskhåndtering Konfigurering til tider forvirrende Enkelte applikasjoner vanskelig tilgjengelige

KAN HJELPE DEG: Et hvert hjem eller kontor burde ha en slik liten redningsboks – eller hushjelp – om du vil. Foto: Synology

Slipp vekslingen mellom forskjellige e-postkontoer

De fleste i dag har flere e-postkontoer, men å holde styr på alle sammen tar tid. Med HTC Desire Z kan du samle alle e-postkontoene i én innboks.

HTC Desire Z

htc.com Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


Foto: Markus Johansson/Bitmap

Sikker mobil hverdag med abonnement og tjenester fra

Møtet er hos kunden. John er hjemme.

N Y HE T!

Sykt barn er sykt barn. Og selvsagt passer det aldri. Men John og sjefen hans smiler likevel. Med handsfree-utstyr og bedriftsabonnement kan John håndtere både vannkopper og budsjettforhandlinger på strak arm. Bedriftspakken sørger for lave samtalepriser og datatrafikk via Mobilt Bredbånd. Ingen overraskelser! Sånn er det å være kunde hos MobilData. NYHET! BEDRIFTSPAKKEN: Pakkeløsning med inkluderte ringeminutter, SMS, datatrafikk, USB-modem med Mobilt Bredbånd samt mobiltelefon til gunstig pris. MOBILT BREDBÅND: Surf med PC eller mobil overalt der Telenor har dekning. SAMSUNG GALAXY TAB: Surfebrett i pocketbok-størrelse som du også ringe og sende SMS med! Kamera, svært god batteritid, full Office-funksjonalitet, suverent e-postprogram og nettleser med Flash. Besøk mobildata.no eller ring 815 48 200

KLART DET VIRKER

Sams Sa ams msun ung un g Ga Gala Gala laxyy Tab “Fa Fabel Fab Fa bellakt be aktig ig nnetttbr ig tbrrett et – vi ett v eerr sto stormf rmfore foore reelsket” lsk s et sk eet” t” t” amo mobil mo bil no bil.no


30

MOBIZMAG

Dette kan mobil QR-koder gjøre for deg Det nyeste innen mobilt innhold er QR-koder, men hva er det? QR- koder har eksistert lenge og mange av oss har brukt det uten å tenke over det, men nå begynner bruksområdet å utvide seg. Av Gaute Holmin En QR-kode er rett og slett en todimensjonal strekkode som kan inneholde mye mer informasjon enn en tradisjonell strekkode. Liquid Mobile Barcodes (som vi også skriver om på side 5) vet å utnytte dette kommersielt til blant annet rabattkuponger og papirløse billetter.

Måten dette gjøres på, er at du får en QRkode på MMS, epost eller ved å følge en link på mobilen din og få opp en QR-kode på skjermen. Liquid Mobile Barcodes har også utviklet egne applikasjoner for iPhone og Android der man kan samle på strekkoder. Men med smartere telefoner og bedre telefonkameraer har nytten av QR-koder

økt betraktelig. Nå kan du også bruke QRkoder “den andre veien”. Nemlig ved at du skanner en QR-kode med kamera til mobiltelefonen din. Pepsi Max kampanje med modellen Kelly Brook (bildet). QR-koder kan på denne måten brukes til å gi deg en link, sende en SMS, legge til en kontakt i kontaktlisten, sette opp WiFi innstillinger på mobiltelefonen også videre også videre. Muligheten er store for den som er kreativ nok.

modellen Kelly Brook brukes av Pepsi for å fronte deres OR-kode-kampanje.

KJENDISTRYKK: Skuespilleren og

Bransjefolk

Fra mobilkampanjer Kommunikasjonsbyrået Hyper Interaktiv har ansatt Gro Storedal som prosjektleder. Hun kommer sist fra stillingen som kommunikasjonsansvarlig for mobilkampanjer i Telenor Norge.

Talte Jobs bok i mot “Mange kunder er leie av å bli fortalt av Apple hva de skal tenke. De av oss som lever utenfor Apples felt av virkelighetsforstyrrelse vet at 7-tommers nettbrett vil bli en stor del av markedet”

RIM/BlackBerry-sjef, Jim Balsillie, til motangrep mot Steve Jobs i Apple

Åndelig næring på flyplasser

- Å, jeg er nok håpløs for spalten din. På nattbordet ligger en kombinasjon av iPad og konkrete bøker. Ellers er det jo slik at med to små barn og mye jobbing blir det ikke så mye lesing enn kiosklitteratur som Jo Nesbø. Jeg leser mye i forbindelse med at jeg er på flyplasser. Ice-sjef Eivind Helgaker til spalten ”På nattbordet” i Dagens Næringsliv

Seiler inn igjen Jan Morten Ruud blir direktør med ansvar for Produkt/ Teknologi i Ventelo. Ruud var tidligere administrerende direktør i BaneTele. Han har vært på jordomseiling med familien det siste året.

Ikke akkurat senseless

John M. Lervik (eks Fast-gründer og sjef i Microsoft) har startet cXense, som er nytt IT-selskap. Medgründer er Mikal Rohde, kjent fra NetCom, Sesam og Schibsted. Hva herrene skal jobbe med av spesifikke nye produkter og tjenester, holder de foreløpig tett om.

Populær mann - Jeg har fått 300 telefoner hver dag. Idar Vollvik i LUDO Mobile til E24 i den såkalte helvetesuka da han holdt på nytt å gå konkurs.

Må frelse seg selv

“Dette er de tre trollene som avisbransjen står overfor: Det blir ikke mange nok leseplater, samtidig blir det for mange utgaver av dem, og leserne kommer ikke til å bruke platene til å lese de ryddige og varierte pakkene som redaksjonene har hundre års erfaring i å lage. Avisene kan ikke satse på at Steve Jobs (bildet) skal lede dem ut av fortapelsen. De må frelse seg selv, de som kan” Mediekommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad

DVD-Jon mye verd Selskapet til Jon Lech Johansen har inngått avtale med den amerikanske teleoperatøren Verizon. Selskapet til DVD-Jon, Doubletwist, er nå verdsetter selskapet til 360 millioner kroner.

Staten, det er meg!

- Ludvig den 14. uttrykte en gang på slutten av 1600-tallet «L’état, c’est moi», «Staten, det er meg». I dag, vel 300 år senere, velger jeg å lansere bloggen vår med overskriften «Staten, det er deg». Ekspedisjonssjef Lars-Henrik Myrmel-Johansen i Fornyings-departementet på deres nye IT-blogg

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no

Blir digitalsjef

Isabella Alveberg i Microsoft Norge blir digital-direktør i Aftenposten. Der vil få medansvar for å drive strategiske, digitale prosjekter innenfor kundeorientering og kompetanse- og produktutvikling, som markedstilpasning til nye brukerplattformer som iPad, mobil og lesebrett. Hun vil også være en del av ledergruppen i Media Norge Digital.

Control Alt DELLete

Ron Garriques, lederen for Dells mobilvirksomhet, forlater selskapet og hans divisjon skal legges ned. Har aldri hørt om Garriques, sier kanskje du? Han var tidligere mobilsjef i Motorola og hadde stor suksess med de syltynne RAZR-telefonene.

Til Barcodes

AOLs Nord-Europa sjef, Per Kristian Tandberg, joiner teamet i teknologiselskapet LIQUID Mobile Barcodes. Tandberg har som øverste sjef for AOLs digitale reklamevirksomhet i Nord Europa. Han begynte i online industrien i 2000 som konserndirektør i Dayrates. Tandberg har også startet opp den humanitære organisasjonen PLAN Norge, og har før det hatt ledende stillinger i norske og utenlandske industri- og teknologiselskap.  

Ute av Ventelo Per Morten Torvildsen har i forbindelse med omrokkeringer i Ventelo-leselsen fratrått som administrerende direktør i Ventelo Marked og konserndirektør i Ventelo as. Han jobbet tidligere som sjef i ElTele.

Comeback på banen

Mobiloperatøren Chess delte ut gratisbilletter til alle som vil se markedsdirektør Jarle Alvær gjøre comeback i Eliteserien

i Håndball når FyllingenBergen møtte Haslum. Bakgrunn var et veddemål og en skuddkonkurranse – som Alvær vant. Det hører med til historien at Alvær måtte trene en uke først med FyllingenBergen før han fikk spille kamp.

Opplysning fra Steen - Det er jo slik at administrasjonen ikke kan velge sine eiere, mens eierne kan velge sin administrasjon. Da er det like greit at jeg trekker meg.

Digitalsjef Bernhard Steen til NA24 da han nylig sa opp jobben i Opplysningen 1881

Stalinister foren eder! – Vi får vurdere om mer Stalin-metoder kan ha en effekt! Fornyingsminister Rigmor Aasrud under paneldebatten på Nokios-konferansen, i følge Teknisk Ukeblad.

Henger folk på mobilen

Microsoft har avholdt en konkurranse blant norske utviklere om å lage den beste appen til deres nye mobil operativsystem. En av de tre som vant var Ronny Gydar, som har laget spillet Trines Hangman. Juryen mente dette spillet er veldig vanedannende. Så vet vi hva de bedriver tida med.

Ny bedriftssjef Laurent Mahieu blir direktør for forretningsområdet Bedrift i Ventelo. Dette inkluderer forhandlere, kundeservice og distribusjon. Mahieu startet i Ventelo i august.


MOBIZMAG

31

- Jeg blir gal av mitt fysiske og åndelige fravær Husker du i riktig gamle dager – sånn for 10 – 15 år siden - når datamaskiner var store bastioner som stod fast og stødig på kontoret ditt? Da gjorde man jobben sin mens man var på kontoret, og vel hjemme så hadde man fritid. Når man hadde møter så møtte man hverandre, snakket, diskuterte og deltok. Jobben varte fra åtte om morgenen og var ferdig i fire-tiden. Verden var stor, markedene man jobbet i var mindre i størrelse og personlig kontakt var... personlig og fysisk. Man var tilstede! Hjemme var nok dette også enklere å forholde seg til. Enten var mamma og pappa på jobb, eller så var de ikke det. På jobben var det tilsvarende - man jobbet, var i møter, eller man hadde fritid. Man var fysisk borte fra hjemmet, og fysisk og åndelig tilstede på jobben. Enkelt og greit.

Slik ble du mobil nomade Mobilen ødelegger idyllen; Mobilen dukker opp på begynnelsen av 90-tallet. Møter forstyrres av SMS-er, man introduserer muligheten til å være fysisk tilstede, men åndelig fraværende. Den bærbare PC-ens inntog i jobb og hjem; På midten av 90-tallet skaffet mange seg bærbare datamaskiner. Fysisk tilstede, men fullstendig åndelig fravæ-

Trådløst i alle hjem var kroken på døren for den normale arbeidsdagen; Far og mor ble mer og mer åndelig fraværende - både hjemme og på jobben. 2000 år - og bedre og bedre batterier; Nå kunne man i praksis jobbe med ett og samme batteri fra man kom hjem fra jobben til man gikk å la seg. Ferier gikk også med, og uansett hvor man dro kunne man finne seg en trådløs sone. Finans- og miljøkrise; Møtene ble erstattet av online- og telefonmøter. Nå kunne du være åndelig tilstede i et møte

BEHAGELIG: Dette er innretningen som mange iPad- og PC-brukere egentlig ønsker seg til jul. Kan brukes på sofaen eller i senga. Om de får innretningen i gave av kona, er en helt annen sak … man fysisk sett var borte fra. Du kunne være fysisk hjemme, men virtuelt tilstede i et møte som kunne bestå av deltagere fra alle verdenshjørner. Nå kunne du sitte i et møte, samtidig som du gjorde unna ti, tjue emails - uten at noen så deg .... Fysisk- og åndelig fraværende på engang! Redningen heter TelePresence; I kjølevannet av finanskrisen kom virkelig avanserte videokonferansesystemer. TelePresence gir deg en virtuell fysisk- og en ekte åndelig tilstedeværelse som kan vise seg å gjøre møter gode og effektive igjen.

Blitt slaver av frihet

Ha en fin, digital jul! Hans-Petter Nygård-Hansen blogger fast i Mobizmag.no

Noteringsoverføring Rockemusiker John Mellencamp under et seminar på Grammymuseet.

- Internett er kommet for å bli

Geir Arne Drangeid, konserndirektør for kommunikasjon i Aker Solutions. - Jeg har vært litt teknologiblond

Ellen Arnstad i forbindelse med bladet Hennes iPad-satsing.

- Jeg mener at internett er det farligste som er oppfunnet siden atombomben. Det ødela musikkbransjen. Og det kommer til å ødelegge filmbransjen.

i Mobizmag.no

Geir Sand Nilsen

Jeg blir i alle fall gal av denne friheten og ønsker meg et 2011 med flere ansikt-tilansikt møter - helst de ekte, hvor jeg er fysisk og åndelig til stede, men jeg kan også ta til takke med flere TelePresence-møter. Gi meg noen fastere rammer. Gi meg kontor, så jeg slipper all støy og forstyrrelser et åpent landskap gir meg. Hvor skrev jeg det her spør du kanskje? Sittende i sofaen med min bærbare iPad selvsagt. Med TV-en på, og min kone sittende ved siden av meg. Jeg er fysisk tilstede, men fullstendig åndelig fraværende! ;-)

LAD OPP DE MENNESKELIGE BATTERIENE: Det er fort gjort å bli litt fraværende og skjør i hodet når man alltid er online. Kanskje burde du ønske deg en offline-dag i julegave?

blogger Foruten redaksjonen har Mobizmag.no tilknyttet seg dyktige bloggere, som kommenterer sitt fagfelt innen mobilitet, IT og produkter.

rende. Etter hvert ble det så ille at man måtte innføre både mobil- og PC-frie møter.... Bredbånd og hjemmekontor: Man var hjemme, men fysisk og åndelig fraværende. Det var ingen tvil om at tanken var god, men resultatet ble for mange at far eller mor var langt mer fraværende enn før når jobben hadde klare start- og slutttider!

Fagekspertene

- Serverbransjen er en mannsdominert bransje, og selv om vi nerder synes servere er utrolig sexy så innser vi at flesteparten av Norges befolkning ikke deler den samme begeistringen. Derfor ønsket vi å friske opp bildene av våre servere litt ekstra, og idéen til en pinup-kalender (bildet) var skapt.

Geir er leder for mobilnettverket i Norsk Direkte Markedsførings Forening. Han er med i mobilgruppen til INMA og Mobile Monday. Geir var en av gründerne av InCent. Selskapet har i dag hovedkontor i Singapore, og Geir er daglig leder av deres Norgeskontor.

Hans-Petter Nygård-Hansen Har jobbet i IT-Bransjen siden 1995 og jobber i dag i som Nord-Europa ansvarlig for Ciscos Small Business-satsning. Han var tidligere så hektet på trådløse soner at enkelte journalister kalte han for WLAN-Hansen. Etter eget utsagn er han notorisk dingsofil som elsker ny teknologi - både forbruker og bedrifter

Mobile Cowboy Har jobbet som teleingeniør på høyt plan i Telenor og utlandet. Han skriver nå under pseudonym. Vi vet at han elsker trestaversforkortelser og alt som er digitalt! Fra hesteryggen blogger han om nye teknologier, mobiltelefoner, mobilitet, tjenester, data og nettverk.

Morten Grude Er ansatt i GeoData som seniorrådgiver. Han fungerer som rådgiver og prosjektleder ved innføring av mobilitetsprosjekter, både for kunde, men likeledes for leverandører som trenger bistand ved utrulling av diverse løsninger.

Thomas Bull

Erik Windahl Olsen, grunnlegger og CEO i Webhuset, i en pressemelding.

Er designer. Se hans omfattende og spennende portefolio på http://www.thomasbull.com. Thomas har tidligere jobbet i Computerworld og IDG. Han er dessuten utagerende dingsofil, med andre ord opptatt av alle former for dingser. Et godt utgangspunkt når han blogger for deg i Mobizmag.no.

Få oppdaterte nyheter på Mobizmag.no


32

MOBIZMAG

Deltakerbedrifter i mobile business network Gjennom de siste 9 årene har disse bedriftene jobbet i fellesskap for å yte bedre service for våre kunder. Gjennom fellesaktiviteter blir erfaringer fra alle ledd i verdikjeden benyttet for å bedre forstå og imøtekomme våre fremtidige kunder. Kundecasene som genereres fra deltakerbedriftene i dette nettverket, danner det redaksjonelle grunnlaget for dette magasinet.

Telenor Telehuset er Norges ledende faghandel innen tele og data. Vi har levert kommunikasjonsløsninger og separate produkter til næringsliv og privatmarked i over 15 år. Telehuset har 33 avdelinger over hele landet.

Aastra Telecom Norway er en norsk avdeling av Aastra Technologies Limited. Aastra setter bedrifter istand til å kommunisere og samarbeide mer effektivt ved å tilby kundene et fullt sortiment av produkter basert på mobil-, IP- og tradisjonelle teknologier som gir unified communication.

Nordialog er en av Norges ledende leverandører av effektive og sikre kommunikasjonsløsninger til bedriftsmarkedet. Vi tilbyr alt fra helt enkle til fullintegrerte mobile taleog dataløsninger tilpasset bedriftens felles systemer.

298C MobilData-kjedenPMS består av i alt PMS 55 293C forhandlere i hele landet, alle spesialisert på løsninger for sikkert, mobilt arbeid. Dette omfatter blant annet mobiltelefoner, PC-er, mobilt sentralbord, mobilt bredbånd, e-post på mobilen koblet opp mot bedriftens server og sikkerhetsløsninger dersom mobiltelefoner kommer på avveie eller mistes.

Mobiletech was founded in April 2005 by an innovative team of telecommunication, banking and investment professionals. The entrepreneurs saw a need to create a platform to bring the worlds of content and mobile together in a way that would create great user experiences for people using mobile devices to view the Web.

Norsk Tipping er et heleid statlig aksjeselskap som er underlagt Kultur- og kirkedepartementet. Du kan nå levere spill for langoddsen og våre Lotto spill via mobil. Spiller du på langoddsen kan tjenesten OddsenLive være til stor nytte. SMS 2020 er en SMS basert tjeneste som gir deg oppdateringer direkte på SMS

Giant Leap Technologies er Norges ledende selskap innenfor mobilitet og mobilisering av forretningskritiske prosesser. For selskaper med feltmedarbeidere bidrar løsningene våre til forenklet arbeidsprosess ute og store besparelser inne i administrasjonen.

Andhøy Data er ledende leverandør av salgstøtteløsninger til varehandelen. Produktene ARAwin, ARAView og Satellitt danner en komplett verktøykasse for alle aktører i verdikjeden fra produsent, agent, fremmer salg og til handelen.

Colibria is a leading global provider of new generation messaging, presence, and social networking solutions. With a strategic focus on convergence and IMS, Colibria’s award-winning technology has been deployed with over 30 customers. Founded in 2000, Colibria has offices in the UK, Norway, Spain, South Africa, Manila and the USA.

ePartner leverer sikker og effektiv mobilitet til bedriftsmarkedet i Norge. Vi er medlem av TeleRing kjeden og kan levere løsninger basert på Telenor og NetComs nett. Vi tilbyr også løsninger basert på Unified Commucation og Online services fra Microsoft.

bMenu utvikler hierarkisk Internettnavigeringsteknologi for PC og mobile plattformer. I tillegg identifiseres websidens innhold, og dersom det er behov for det, tilpasses dette innholdet for mobilt Internett. Websideeiere kan lisensiere denne teknologien for å skape en høy-kvalitets mobilversjon av deres webside som oppdateres automatisk.

PSWinCom AS tilbyr SMS Gateway tjenester gjennom integrasjon med programvare produsert av selskaper selv, andre programvareprodusenter og egen programvare. Vi fokuserer utelukkende på SMS/MMS tjenester for bedriftsmarkedet, og er et av få selskaper som har spesialisert seg på dette segmentet. Send kodeord GW til 2077 hvis du er interessert i å vite mer....

Go Mobile leverer produkter og konsulenttjenester i grensesnittet web og mobil. Løsninger som Dnb Nor sitt eiendomsøk for mobil og Iphone og VG`s livesendinger for fotball er noe av det vi har levert.

MOBIZZ er en av norges ledende, operatør- og leverandøruavhengige rådgivere innen tele- og datakommunikasjonsløsninger til bedriftsmarkedet. . Selskapet tilbyr alt fra operatørtjenester, hardware og driftsavtaler til prosjektledelse, anbudsbistand, mobil outsourcing og skreddersydde Unified Communication-løsninger.

Trigcom AS er leverandør av BlackBerry® fra Research In Motion Limited. BlackBerry® er verdens mest brukte og gjennomarbeidet mobile e-post og aksessløsning. Trigcom fokuserer på salg, kundeoppfølging, skreddersøm, opplæring og installasjon av BlackBerry® produkter og løsninger. Vi har som mål å gjøre det enklere for bedrifter og personer å jobbe mobilt på en effektiv og sikker måte.

Making Waves er et konsulenthus som designer og utvikler digitale produkter og tjenester. Med god innsikt i forbrukers ønsker, behov og forståelse for forretningsmessige muligheter skaper vi tjenester og opplevelser som gir deg og dine kunder økt verdi. Making Waves består av 140 konsulenter innen design, teknologi, prosjektledelse og strategi og vi har kontorer i Oslo, London og Krakow. Les mer om oss på: www.makingwaves.no

Logo Intelecom vertikal 1 PMS PMS 356 PMS 382 PMS 425

Network Norway har i løpet av kort tid etablert seg som en av landets største mobiloperatører, og konsernet har nå passert 430 000 mobilkunder. Network Norway bygger landets mest avanserte mobilnett, og tilbyr lønnsomme og fleksible mobilløsninger til det norske markedet.

Moota Telecom mission is to increase end-user experience in addition to provide value adding opportunities for the various stakeholders in the telecom value chain. Moota’s products are developed in-house and can be utilized anywhere in the telecom value chain.

Ubivis tilbyr mobile driftstjenester som bla. ”Mobile Device Management” (MDM), samt rådgivningstjenester og prosjektledelse. Med våre MDM tjenester hjelper vi virksomheter og de ansatte med tilgang til programvare, innhold og innstillinger på mobiltelefoner for god brukervennlighet, større fleksibilitet og produktivitet, samt høy sikkerhet og lavere driftskostnader.

Intelecom Norge AS er en ledende leverandør av kommunikasjonsløsningen til bedriftsmarkedet Intelecom leverer både nettsentriske og kundesentriske løsninger og kombinasjoner av disse.

MOBI L E B A RCODE S SmartPhones AS er et norsk selskap etablert i 2004 som tilbyr komplette løsninger innen mobilitet. I samarbeid med forhandlere og partnere, utvikler og leverer SmartPhones smarte og nyskapende produkter som gjør mobiltelefonen til et sikkert, effektivt og nyttig verktøy. SmartPhones AS er et heleid datterselskap av Telenor, har 32 ansatte og holder til på Bryn i Oslo.

24SevenOffice er Europas ledende webbaserte forretningssystem med alle moduler en bedrift trenger for den daglige driften. Alle moduler er sømløst integrert og tilgjengelig gjennom en nettleser. Les mer om systemet på www.24SevenOffice.com

Altibox er et nasjonalt samarbeid av partnere som tilbyr fiberoptiske kommunikasjonsløsninger med interaktivt tv, lynraskt internett, rimelige tellerskritt, alarm og mobil i én og samme fiberkabel. Altibox er utviklet av Lyse-konsernet i Stavanger. I dag benytter over 175 000 husstander Altibox i over 215 kommuner.

LIQUID Mobile Barcodes er et teknologisk markedsføringsselskap med mobilen i fokus. Selskapet leverer komplette løsninger for håndtering av kuponger, medlemskort og billetter. Se www.barcodes.no

IKT-Norge er ikt-næringens interesseorganisasjon. Vi representerer den raskt voksende kunnskapsnæringen som vil være sentral i å sikre fremtidig velferd for Norge.

Elretur AS er et landsdekkende returselskap for innsamling, gjenvinning og miljøriktig håndtering av elektrisk og elektronisk avfall. Elretur drives nonprofit.

Modus Communication AS er et mobile media hus som leverer verdi økende tjenester under mottoet; ”One-click mobile technology through your fingertips”. www.moduscom.no

Boost Communications leverer produkter og tjenester innen publisering av websider til mobil, og har 10 års erfaring fra å hjelpe mediehus, mobiloperatører og store annonsører når de ønsker å optimalisere innholdet sitt til mobile terminaler.

Mobizmag  

Mobizmag, mobil teknologi

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you