Page 1

Public Archive the New Museum for Women in the Arts Beyond Death Cemetery Park over Central Park Reservoir Macro Units Collective Housing in South Bronx Doppelganger Bank for Long Island City Almost Linear Philip Taaffe Art Foundation Facade Design

Soft Surfaces Kengo Kuma and Associates Recladding Nanjing WTC LMA Design Another Horizon Junya Ishigami and Associates

Zhuo Guo Work Sample 2018


01 Public Archive

1 Superwall, 6 Artists, 80 Bunkbeds, 3000 Artworks

Critic: Hilary Sample 2018 Spring A museum is an archival practice. It mediates the relationship between artists and the public. National Museum for Women in the Arts is one of its kind that celebrates women’s participation in the art. This project tries to transform the existing building into a public archive system of women artists. The archive is a reconfigured as a super-wall system. The superwall is a continuous wall that wraps the existing structural system. It would not only reinforce the storage of women artists archive but also materialize the traces of the museum as a public institution across time. Besides, by adding hostel into the museum’s program, a more comprehensive way to live with archive was created to maximize the public access to the archive. In a way, the museum itself became the active public art that constantly responds to the situation of women artists and society.

2


Collection of Objects/ Programs Keys, shelves, folders, walls, paintings

Public Archive of Women artists and NMWA

Archive Gallery

Office

Art Storage

Auditorium

3


South Facade Exhibition galleries / artist studios

Existing Cores

Existing Columns

Superwall System Wall and between-wall 4

Superwall structures

Surfaces

Public Access

Circulation, Hostel/ Office


North Facade Archives, offices and hostels

Defining Walls bunkbeds, shelves, vitrines, windows, counters 5


Rooftop Observation deck, garden

Temporary Exhibition Gallery

Level 5

Level 4

Level 3 6


Hostels Living in the museum

7


02 Beyond Death

28 Islands, 60 Bridges, 25000 Memory

Critic: Karla Rothstein 2016 Spring Life is from birth to death, from gathering to releasing. In between is living: a process of filtering through time, observation, exploration, and manipulation. Where death resides is infrastructure for the absolute fulfillment of living. There are no expectations or exceptions. Ambiguity celebrates subjectivity as a witness of existence. Seeing sky descending, rain dancing and figures blurring, hearing water rippling, wind whispering and lives flourishing. Up to the roof to touch the canopy of nature, or down to the water to dig up the long-buried treasure and to remember the ones who parted. Seasons change, time shifts, we vanish.

8


Anatomy of unstructured play

Distortion of Manhattan Grid

Tree-top Playground

Memorial Cores Water Park

Operational Analysis Despite awing nature in Central Park, 21 perimeter playgrounds and 7 man-made waterbodies reinforced the central park as a retreat for urbanites 9


10


96th

95th

94th

93rd

92nd

91th

Library 90th Memorial Core 89th

88th

87th

86th

Site Plan 28 memorial cores, 28 public programs, and 60 bridges

the Dead

11

the Living


Site Section Mixing the living and the dead

Bridges for the Living Water edge playground, meditation bridge, amphitheater, and swimming pool

12


Islands for the Dead Memorial cores

13


Operational Diagrams Progression of funerals in the memorial core

Memorial hall

Funeral Hall

Disposition Lab

Alkaline Hydrolysis

14


Elevator

Plates

Envelope

Transparent Memorial Brick

240 cubic inches

15


16


17


03 Macro Units

256 Beds, 1/3 Sharing Space

Critic: Galia Solomonoff Collaborator: Wen Zhou 2015 Fall Modern housing intended to segregate people based on conditions, either natural or cultural ones, which has been challenged by the advent of the Internet and social networking applications. Macro Units investigated a new urban housing type to live with sharing, from space to multifaceted social resources. Rejecting the traditional model of centralized sharing open space in the collective housing history, it also sought to a hierarchical shared space seamlessly connecting private bedrooms to the city.

18


Macro Units Distributed sharing space

Typology Studies Centralized sharing space 19


West Block: families

Middle Block: young collaborators

Living Room

Library

Aggregation of Sharing Semi-public programs 20

Children’s Room

Gym


East Block: mixing groups

Screening

Terrace

Playground

Home Office

Terrace

Courtyard

Playground

21


22


23


24


25


04 Doppelganger

20 Tree Columns, 30 Work Cabinets

Critic: Mimi Hoang 2015 Spring A bank is about exchanging social resources. The agency of exchange has two sides: to engage with the local community; to compete in global market. They are parallel settings for bankers and communities. Instead of stacking private bank space on top of public space, this project tried to introduce a vertical public space into the bank. So different interfaces between bank and community could be framed at different levels. By revealing the two sides of the agency of exchange, the mutual reliance between the community and the bank was rebuilt.

26


Site Plan 1. Bank tellers 2. Lobby 3. Cafe

Multifunctional Columns Structure, mechanical and service

27


28


29


05 Almost Linear

Philip Taaffe Art Foundation Facade Design

Critic: Robert Heintges, Daniel Vos 2017 Fall The design tries to create a dynamic, adaptable and responsive building envelope for the art foundation. It utilized double skin unit facade system. On the inside was a layer of insulation glass units with Low-E coatings, which would achieve the balance between energy efficiency and transparency. On the outside were an array of aluminum extruded panels. The individual panel was composed of four aluminum extrusions which were colored in red, yellow, purple and dark gray. They were rotatable while getting installed, so every panel could have different color elevations. Besides, by rotating metal panels, the outer layer could either close off the inner glass skin or fully open it to the outside. So across the whole building, by combining panels of different lengths and of different rotations, a skin of dynamic color composition and transparency would be created in response to different programs of different natural light needs. When building programs shifts, the building skin could also be adjusted accordingly by rotating metal panels into different positions.

30


31


32


33


06 Soft Surfaces

Kengo Kuma and Associates

Interior Design Development and Schematic Design 2016/11 - 2017/02

34


35


07 Recladding Nanjing WTC LMA Design

Design Development and Schematic Design 2017/05 - 2018/05

36


ATRIUM IN MAIN PEAK 主山峰的中庭 DEJI PLAZA PHASE 3 DESIGN PROGRESS

德基广场三期部分 方案设计进展 80

GALLERY SPACE 展览空间

GALLERY SPACE 展览空间 DEJI PLAZA PHASE 3 DESIGN PROGRESS

德基广场三期部分 方案设计进展 105

DEJI PLAZA PHASE 3 DESIGN PROGRESS

37

德基广场三期部分 方案设计进展 128

INTERIOR ATRIUM 室内中庭 DEJI PLAZA PHASE 3 DESIGN PROGRESS

德基广场三期部分 方案设计进展 168


08 Another Horizon Junya Ishigami and Associates

Design Development 2015/06 - 2015/08

38


39

Work Sample 2018  

Zhuo Guo

Work Sample 2018  

Zhuo Guo

Advertisement