Page 1

alan harris, nykรถpings gk presenterar

pro quality news

2012


Här skulle det kunna stå något i stil med: Nu kör vi!

J

a, eller varför inte: ”Välkommen till en ny fantastisk säsong på Nyköpings GK!” Det skulle också kunna stå om hur det spritter i golfnerven och hur adrenalinet åker berg- och dalbana i golfådrorna. Men i år tycker jag vi skippar det.

Tror även vi hoppar över stycket om hur alla PQ-klubbar, genom golftävlingar under namnet Hjärnslaget, tillsammans samlat in närmare 200 000 kronor till förmån för Alzheimerforskningen. Nästa sida kommer ju ändå att vigas åt det. För det jag egentligen vill säga är ju hur kul det känns att en ny golfsäsong är i antågande, hur shopen är sprängfylld av fräscha nyheter och hur mycket jag hoppas på att få se just dig skruva bollen på tok för mycket åt vänster på klubben i år. Och för den delen träffa klockrent någon gång emellanåt. Men sådana här texter har en förmåga att bli lite väl så käcka. Äh, vad tusan jag bjuder på det här...

Säsongen 2012 är här. Nuuuu kör vi!!! Den perfekta guiden till den perfekta säsongen Förberdelser, planering och rätt förutsättningar är A och O om du vill lyckas på banan i år. Och det ska du börja med här och nu. Inte fem minuter innan första utslaget. Börja med att sätta upp dina mål...

1 Sätt upp dina mål

2

Vad har du egentligen för mål med årets säsong? Vill du spela minst en runda i veckan? Sänka ditt handicap? Lyckas med det där djävulska hålet? Sätt upp tydliga mål, skriv ner dem och ha dem nära tillhands. Lägg dem i bagen och komplettera med lite mentala tankar och peppning som du kan kika på innan första utslaget. Använd gärna SMART-modellen när du skapar dina mål: specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt.

2 Planera och förekom Det är bättre att förekomma än att förekommas. Hur vill du att årets säsong skall se ut? Hur ofta tänker du komma ut på banan? Hur ofta ska du slipa på tekniken på driving rangen och hur många lektioner skall du ta? Skapa tid och förutsättningar för detta. Gör plats i kalendern och ordna med barnvakt om det behövs.

3 Få fysiken på plats eller misslyckas För att lyckas med ditt golfspel behöver du de fysiska förutsättningarna som krävs. Grundkondition, funktionella och allsidiga muskler, god nattsömn, näringsrik kost och en inte allt för stressig tillvaro. Börja träna nu så är du på god väg när det är dags för första rundan eller snacka med en PT och rikta in träningen på just din passion – att spela grym golf!

4 Gå igenom utrustningen Vad saknas i din bag för att du ska uppnå dina mål? Håller handskarna verkligen ett år till? Saknar du skor för blött underlag? Tänk tillbaka,

Alan Harris, Nyköpings GK

saknade du en wedge för den där specifika slaglängden eller hur kom det sig att du inte använde järn 5:an på hela förra säsongen? Titta också över greppen, slitna grepp leder till att du håller för hårt i klubban och därmed hugger istället för svingar. Om du vill, ta med bagen in till shopen så kikar och pratar vi gemensamt igenom klubborna och dina behov.

ingen roll hur snabbt eller hur länge du springer om du springer åt fel håll. Fundera över om en privat lektion med PRO:n skulle vara på sin plats för att friska upp teknikminnet eller för att komma vidare i ditt spel. Eller är det en bok om mental träning och idrotts-psykologi du behöver? Svaret är förstås både och om du vill få ut absolut mest av ditt golfspel.

5 Praktiska förberedelser

7 Känn på svingen

Har du kikat i bagen ännu? Kanske hittat en överraskning i form av en rutten banan från förra säsongen? Dags att göra en ordentlig storstädning. Putsa upp skorna och ladda bagen med alla måsten: paraply, handduk, tior, smarta pegs, energibars, regnställ, regnskydd, vattenflaska, greenlagare, regelbok samt bollar för olika väderförhållanden. Och när du ändå är i gång städa ur bilen så att bagen snabbt och smärtfritt kan packas i och ur.

6 Kunskap är makt Förutom träning, träning, träning, vad behöver du för att lyckas med dina mål? För det spelar ju

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

Laddad till tusen och med adrenalin pumpande i blodet är det nu dags att ge sig ut på banan. Vem vet, kanske med en nyinköpt handske i näven. Med hela vintervilans förväntningar uppbyggda till max blir det svårt att leva upp till dina egna förväntningar. Men det hela handlar om inställning och psykologi. Se de tre först rundorna som träningsronder och allra första slaget för året bör vara på driving rangen för att känna på svingen i all anspråkslöshet. Ta en titt in i shopen, kika på lite nyheter, byt några ord med oss och var nöjd så. Efter en hel vinters vila kan det vara svårt att leva upp till dina egna förväntingar som nu är uppbyggda till max.


Succé för årets viktigaste golftävling

D

emens är inget normalt åldrande. Det är en sjukdom som angriper hjärnan och förstör förmågan att tänka och agera logiskt. Orsaken är plack som bildas i hjärncellerna och den substans som förstör nervtrådarna som cellerna är sammanbundna med. I dag är ca 150 000 människor i Sverige drabbade av demens och många av dem är diagnostiserade till just Alzheimers sjukdom. Svensk forskning ligger i frontlinjen när det gäller att hitta en lösning på Alzheimers sjukdom. Men det saknas pengar. Det vill PQ och förhoppningsvis också du vara med att bidra till. Därför är det nu dags att åter igen beträda golfbanorna för shoptävlingarna under namnet Hjärnslaget. Håll utkik efter tävlingsdatum på din golfklubb och var med när vi överträffar fjolårets insamling på närmare 200 000 kronor. ”Rock on!” “När PQ hörde av sig och ville bidra var svaret självklart – rock on! Och jag har inte blivit besviken. Förra året spelade ni, kära medlemmar på PQ:s golfklubbar runt om i landet, tillsammans in närmare 200 000 kronor under tävlingen Hjärnslaget. Pengar som gick rakt in i den livsviktiga Alzheimersforskningen.”

Till P Q och dess med

lemmar.

Jag vill bara med dess enk medlemmar gjorde förr la rader tacka för den fantastiska insats som a året till förmån för Pro Quality och dess forskningen kring Alz golftävlingar. C:a 300 heimers sjukdom via 0 spelande som svingad sina e sina golfklubbor och kognitiva och intellek tuella förmåga. slog ett slag för vår Tillsammans inbringa de de samlade ”Hjärns P Q och dess med lagen” närmare 200 000 För Till att inte lemmar. tala om det sam SEK vilket är fantasti lade PR-värdet som inte skt. går att mäta. Alzheimerfonden har under 2011 nästan förd ubblat sin omsättning defiJag nitivvill t enbara del med av dett och Pro Quality är a. Det är rade också dess det aförs enkla ”frimed åretfant r tack ska sam i Alz förtaden erfots går nde lemhäll astiheim ns hist maret” ska insa akti gjor vt och de in som förr det dess a året Prooria erånfors Quasom tillstöd defigolf lity och förm nitivtävl . Det t gett förknin vi forsgen ring gjor knin ar på de gen tills vatt inga krin amm net r. C:a g och Alz 3000 spelandefort heim sättsvin ers ans er att sjukhar dom via sina göra som så. gad e sina golfklubbor och a och inte Jag kog llek hopnitiv tuel slog pas att vi i årets ”Hjärns la förmåga. ett slag för vår lag” ska vara minst lika framgångsrika. s inbringade de samlade BroTill mmsam a man 7 mar ”Hj s 201 ärns 2 lage För attden n” närmare 200 000 SEK inte tala om det samlade vilket är fantastiskt. PR-värdet som inte går Varma hälsningar och att mäta. ett stort tack från; Alzheimerfonden har under 2011 nästan förd ubblat sin omsättning definitivt en del av dett och Pro Quality är a. Det är också det förs ta året i Alzheimerfo ”friska samhället” går ndens historia som det in aktivt och stöder fors kningen. Det vi gjorde definitivt gett ringar på vattnet och fortsätt tillsammans har er att göra så. Jag hoppas att vi i året s ”Hjärnslag” ska vara min st lika framgångsrika. Stefan Sauk Bro a den 7 mars 2012 Ordföramm nde Alzheim erfonden Varma hälsningar och ett stort tack från;

Stefan Sauk Ordförande Alzheim erfo

Stefan Sauk

nden

Ordförande Alzheimerfonden Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden • Box 160, 221 00 Lund • Besöksad Tel: 020–30 11 30 ress Klostergatan • Fax: 046–14 85 3E Lund 80 • E-post: info@ alzheimerfonden.se PG: 90 11 19-8 • • www.alzheimerfond BG: 901-1198 • en.se Org.nr: 845001-8 844 • Länsstyrelsens Reg.Nr: 10004

”Det här är bara början” ”Alzheimers sjukdom kallas också de anhörigas sjukdom och jag kan personligen intyga att det är sant.

Helen Alfredsson Anhörig, ambassadör för fonden

Smått & Gott… Häng med i vad som händer… Sid 12

Äntligen 2022! Ett framtidsscenario från Claes Björklund Sid 13

Vad händer i shopen?

Läs mer på sid 23

Sprid ditt varumärke!

Läs mer om logoprodukter på bakidan Foto: Elenore Örtlund

Starka skäl finns att välja just golf för insamling till alzheimerforskningen. Golfen ställer krav på hjärnans förmåga till analytiskt tänkande, kristallklar reaktionsförmåga samt kroppskontroll och social samvaro. Alltså de förmågor som alla människor vill ha tillgång till livet ut. I fjol var det premiär för Hjärnslaget och ambitionen är en årligt återkommande tävling. Det här är bara början. Behovet av pengar till alzheimerforskningen tar inte slut.”

Insamlingsstiftelsen Alzheimerfonden • Box 160, 221 00 Lund • Besöksad Tel: 020–30 11 30 ress Klostergatan • Fax: 046–14 85 3E Lund 80 • E-post: info@ alzheimerfonden.se PG: 90 11 19-8 • • www.alzheimerfond BG: 901-1198 • en.se Org.nr: 845001-8 844 • Länsstyrelsens Reg.Nr: 10004

Missa inte…

Carin Koch Ambassadör för fonden

Per-Ulrik Johansson Ambassadör för fonden

3


Skor

PROn tipsar...

En del lirar i gympadojor. Andra spelar golf på riktigt.

1. Avgörande för att kunna slå långt och rakt är god balans och stabilt tryck mot marken. Tester visar att man slår både snedare och kortare med gymnastikskor än med bra golfskor. Vill du ha en stabil plattform för din sving så är det golfskor som gäller.

3. Efter en regnig dag på golfbanan behöver dina golfskor få vila så att fukten torkar på ett naturligt sätt. Låt aldrig skorna torka på ett element för att det ska gå snabbare. Det förkortar bara skornas livslängd. Spelar du ofta bör du investera i två par skor att alternera mellan. 4. Var noggrann med att byta ut softspikarna under skorna så du behåller ett bra fäste. Spelar du mycket är ett bra riktmärke att byta ut dem två gånger per år.

4

Golfskor, fötter, underlag och väderförhållanden måste matchas ihop. Så enkelt är det. Har du golfskor som inte passar dina fötter eller en lätt sommarsko en regnruskig dag på banan blir det ytterst svårt att sätta svingen och lyckas med inspelet. Stabilitet och komfort är vad som krävs.

5. Även om de nya streetinspirerade golfskorna definitivt Helen Alfredsson är snygga nog att använda även utAmbassadör för fonden anför banan bör du tänka en gång extra innan du gör det. Mjuka softspikes är gjorda för gräs och kan slitas ned helt i onödan om de används på asfalt.

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

© Catmandoo

2. Välj skor med största omsorg. Trötta, onda eller blöta fötter förstör både din koncentrationsförmåga och din prestation. En bra golfrunda börjar från fötterna och upp. Här är det läge att inte vara ”dumsnål” och köpa ett par skor som inte går att byta efter användning. Vi har två års garanti och mindre än 1 % reklamationer.


Skor

›› herr

FootJoy AQL 3 färger 1.095:-

Adidas Powerband 4 1.195:-

FootJoy Contour BOA 1.595:-

FootJoy Sport 1.595:-

Ecco Street 1.395:-

FootJoy Dry Joys Tour 1.895:-

Callaway RAZR 1.595:-

Ecco Biom Golf Hydromax 1.995:-

›› dam

Adidas Slingback 595:-

Ecco Street 1.195:-

Callaway Chev Comfort 895:-

FootJoy Contour 1.195:-

FootJoy AQL 995:-

Adidas Paula II 1.195:-

FootJoy LowPro 1.095:-

Ecco Cas Cool Hydromax 1.395:-

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

FootJoy Contour 1.395:-

Vilket skomärke passar dig? Adidas Har i sitt sortiment några av de mest idealiska högpresterande golfskorna för såväl varma som torra förhållanden. Står för djärv design och ledande stabilitets-teknologi. FootJoy Är en av de ledande inom golfskor. Står för vattentätt skydd, skor som andas, stötdämpning och otrolig hållbarhet. Använder Fast Twist System (FTS) som är det mest populära spiksystemet på marknaden idag. Ecco Ecco designar bra golfskor med tydlig inspiration från sneakersvärlden och en ungdomlig design. Deras BIOM-skor ser dessutom till att foten använder sitt naturliga system för att göra fot och underben starkare för varje steg. Callaway Callaways golfskor har en närapå perfekt kombination av avancerad teknik och progressiv stil, konstruerade för stabilitet, dragkraft och kontroll ända upp på Tour-nivå.

5


Drivers

Så säkrar du slaglängden med rätt driver! G olf är en tekniksport som utvecklas otroligt mycket år för år. Men fastän teknikens under gjort det enklare än någonsin att lyckas med de långa utslagen så blir du ju ändå inte alltid nöjd med dem.

Nyckeln ligger givetvis i lektioner och rätt teknikträning på rangen men också i att utnyttja den högteknologiska utrustningen som vi har i shopen. Många tränar tusentals bollar på fel teknikdetalj. Gå inte den omvägen.

Bekanta dig med leverantörerna PowerBilt

TaylorMade

Sedan 1916 har PowerBilt tillverkat premium golfklubbor med fokus på kvalitet. Powerbilt strävar efter att fortsätta skapa högteknologiska klubbor som skänker golfaren största möjliga värde för pengarna.

TaylorMades golfklubbor är några av de mest populära och används utav många av världens bästa golfare bl a Ryder Cup-hjälten Sergio Garcia, Englands Justin Rose och Ryder Cup-veteranen Darren Clarke. TaylorMades grundades 1979 av Gary Adams som också var den som uppfann metall woods.

Callaway

Ge mig tio minuter av ditt liv...

... så ska jag se till att du i fortsättningen slår 15-25 meter längre. Kom in i shopen!

6

© Catmandoo

Callaways drivers är designade för dig som vill få ultimat i hastighet och precision från tee samt en uppseendeväckande snygg design. Företagets ambition är att hela tiden hitta nya, avancerade och innovativa teknologier som hjälper golfare på alla nivåer att få mer spelglädje med sin golf. PING

PINGs drivers utvecklas med stränga kvalitetskontroller och nogranna tester. Grundarens envisa krav på strikta tekniska principer och hårda tillverkningskrav höjde nivån av produktprestanda och kvalitet i hela golfbranschen.

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

Titleist

Enligt Titleist handlar golf om förtroende – för sitt spel och sin utrustning. Titleist har gjort det till sin uppgift att tillverka en av de bästa skräddarsydda utrustningarna i golfvärlden och tillgodose de högst seriösa golfarnas krav på prestanda och kvalitet.


PROn tipsar...

PowerBilt Air Force 10.5° 1.595:-

Ping G20 9 – 12° 2.695:-

Callaway RAZR X Black 9 – 13° 2.495:-

Taylor Made RBZ Justerbart loft och riktning 2.995:-

Få 134 drivers. Betala för en.

Taylor Made R11s Justerbart loft och riktning 3.995:-

Callaway RAZR Fit Justerbart loft och riktning 3.795:-

Titleist 910 Justerbart loft och riktning 3.995:-

Med en justerbar driver får du hundratals möjligheter i en och samma klubba. Drive rns egenskaper förändras samma sekun d som du ändrar inställningen och du kan anpassa den precis eft er vad som passar dig och din svin g just nu.

Dam

PowerBilt Air Force 12° 1.595:-

Drivers

Herr

Kartlägg och skräddarsy din sving! 1. Det du vill göra är att maximera bollhastigheten och bollens utgångsvinkel samt minimera backspinnen. 2. Den absolut viktigaste faktorn för ett långt slag är att du har rätt skaft i din driver. Det är inte ovanligt att tester visar skillnader på 20-25 meter med olika skaft i samma klubbhuvud. Det är därför vi PROs aldrig kommer att sluta tjata om att du bör kartlägga din swing under ett seriöst testtillfälle med någon av oss. 3. När är det läge för en ny driver? Om din bollbana är för hög eller för låg eller din fairway 3:a går nästan lika långt som din driver, då är definitivt dags att göra något åt saken. Antingen behöver du en ny driver, ett nytt skaft eller bara justera och individanpassa din klubba.

Ping Faith 12 – 14° 2.495:--

Callaway RAZR X Black 10 – 13° 2.495:-

Taylor Made RBZ Justerbart loft och riktning 2.995:-

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

4. All utprovning, loft- och skafttester och custum fitting hos oss sker helt kostnadsfritt. Kom in i shopen så sätter vi igång eller bestämmer en tid!

7


FW & Hybrider

Storebror och lillasyster i maskopi mot järnen

M

yten om att hybriderna skulle ersätta fairwaywoodsen är en av de mer seglivade. Detta stämmer inte! Fairwaywooden är fortfarande den transportklubba som låter dig slå de längsta slagen ute på

fairway samt välplacerade säkra slag från tee. Hybriderna har samtidigt tagit en självklar plats i varje golfares bag som det givna alternativet när de låga järnen trilskas.

et Lär dig loft bbor! på dina klu dina

på ll på loftgraden Har du inte ko faktiskt hända att du t klubbor kan de or med exakt samma bb u kl å tv ed m er. Din sitter st olika numm kel som da en h oc l ke n vi a vin ha exakt samm r att du n ka a 4: id br hy n tu et betyder i si din järn 3:a. D bba för ett visst avstånd. klu kan sakna en r avståndet du Kanske det dä g. ed gång på gån får problem m ra känna Hög tid att lä dina klubbor!

8

© Galvin Green

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se


PROn tipsar... Satsa på både och! PowerBilt Air Force 1.295:-/st

Ping Faith 1.795:-/st

Callaway RAZR Black 1.895:-/st

Ping G20 1.895:-/st

1. Det tål att sägas igen. Hybriderna ersätter inte fairwaywoods däremot ersätter dem de svårslagna låga järnen. Optimal är den på de avstånd där varken järnklubborna eller fairwaywooden fungerar särskilt bra.

FW & Hybrider

Fairwaywoods

2. Det tål att sägas igen. Hybriderna ersätter inte fairwaywoods däremot ersätter dem de svårslagna långa järnen. Optimal är den på de avstånd där varken järnklubborna eller fairwaywooden fungerar särskilt bra. Tänk efter, har du något sådant avstånd? Taylor Made RBZ 1.995:-/st

Callaway RAZR-Fit Justerbart loft och riktning 2.295:-/st

3. Vad är då skillnaden mellan en hybrid och en fairway klubba? Fairwaywooden har ett betydligt längre skaft vilket ökar hastigheten på klubbhuvudet men å andra sidan förlorar man lite kontroll.

Titleist 910F Justerbart loft och riktning 2.995:-/st

4. Är du en hookare, slår högloftat och rakt samt har tidig release då passar fairwaywoodsen dig extra bra.

Hybrider

PowerBilt Air Force #3 – #5 995:-/st

5. Tvärtemot vad man kan tro ersätter en hybrid 3:a inte alltid en järn 3:a. I princip kan du glömma numret på hybriden. Det du istället skall koncentrera dig på är graden på loftet. Det är det som avgör vilken klubba du bör komma hem med.

Callaway RAZR X HL Black #2 – #7 1.495:-/st

TaylorMade RBZ #2 – #6 1.595:-/st

Titleist 910H Justerbart loft och riktning 2.595:--/st

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

9


Junior

En nöjd junior vill spela golf jämt!

”Vi skapar vinnare!” menar PGA Future Fund och syftar på de många unga lovande svenska spelarna som fått ekonomiskt stöd under sina första proffsår. Flera av dem har sedan gjort storartade insatser på touren. Vägen dit börjar med att skapa sig goda förutsättningar – med individanpassad utrustning, goda kunskaper och rätt mentala inställning. Och det är lika viktigt även om man bara spelar för att det är sjuuukt fett!

PGA FUTURE FUND är Sveriges största individuella idrottsstipendium och har sedan starten delat ut över fyra miljoner kronor till lovande svenska PGA PROs. Pengar som många gånger är avgörande för att svenska spelare ska kunna slå sig in i världseliten, få mogna och skärpas i internationell konkurrens. Genom ett gott samarbete med ProQuality ökar PGA sina förutsättningar att utveckla sin verksamhet samt marknadsföra PGA PROs och PGA över hela Golfsverige.

10

, vann under Caroline Hedwall Stipendiat 2011 en Power även och sitt debutår 4 tävlingar på LET owell och McD eme Gra ra and d Golf match mot blan Luke Donald

2012 ÅRS STIPENDIATER är inga mindre än Joakim Lagergren som tog ET kort i kvalet, Elin Emanuelsson som tog LET kort i kvalet samt Björn Åkesson och Jens Dantorp som båda för närvarande spelar på CT nivå.

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se


Junior

PROn tipsar... Rätt vikt, längd och kunskap! 1. Rätt utrustning är A och O. Juniorspelare behöver en rätt anpassad jumbodriver med rätt vikt och längd och absolut inte en avkortad driver för vuxna. Som utbildad PRO hjälper jag gärna till med individuell utprovning!

3–5 år

5–8 år

PowerBilt Juniorset 895:-

PowerBilt Juniorset 1095:-

9–12 år PowerBilt Juniorset 1195:-

Junior PowerBilt Juniorset 1295:-

5–8 år PowerBilt Juniorset 1095:-

Satsa på ett juniorset från PowerBilt På PQ har vi hela juniorset med både klubbor och bag för alla åldrar från tre år och uppåt. Har ni redan bag och klubbor kan ni köpa separata klubbor från 149:-/st.

FootJoy Junior 495:-

Adidas Junior 495:-

Adidas Junior Tour 360 649:-

2. Golfbollen är en detalj som ofta underskattas. En boll med rätt egenskaper hjälper till att skapa rätt höjd och längd på banan. I shopen finns flera alternativ för yngre spelare. 3. Det räcker ibland med att börja med ett halvset: en snäll utslagsklubba, en pålitlig transportklubba på fairway, ett mellanjärn, en wedge och en bra putter. Sedan kan du upp-muntra framsteg såväl som ihärdig, och ibland tröstlös, teknikträning med ett nytt järn eller en ny handske av senaste modell.

FootJoy Juniorhandske Allväder 99:-

PowerBilt Juniorhandske Skinn 79:-

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

4. Det är roligt när det går bra. Och det går bra för den som har rätt kunskap i bagaget. Boka in en lektion eller två så ser jag till att lära ut grunderna som gör golfspelet till en hit. Den perfekta presenten på skolavslutningen i juni?

11


Smått & Gott

iPhone-appen som låter dig analysera ditt putt stroke

Går det att driva en kedja med målet att inte bli störst?

J

a, tydligen. ProQuality har funnits i mer än 20 år och vi är rätt så klara över vårt framgångsrecept. PQ ägs och drivs av PROna själva och tillsammans har vi ett grundmotto: att aldrig offra sakkunskapen för att nå ökad lönsamhet. Vårt sortiment bestäms av våra egna välutbildade shopägare som vet vad du som medlem önskar och vill ha. Hos oss får du kvalitet och kunskap utan kompromisser.

Läs mer på: footjoy.se/myjoys

www.thegripmasterusa.com

C

12

M

yJoys är en webbtjänst från FootJoy som gör det möjligt för dig att själv designa ett par DryJoys – en av marknadens vattentätaste golfskor. Med fem enkla steg designar du själv dina nya golfskor och personaliserar dem efter just ditt tycke och smak. När du är nöjd printar du ut designen och tar med den till din PQ-shop för beställning.

The Grip Master är ledande bland skinngrepp på världens tourer! De använder endast skinn av högsta tänkbara kvalitet för att uppnå maximal prestanda och känsla!

aroline Hedwall vars mycket framgångsrika debutår 2011 bland annat resulterade i vinsten i en Power Golf tävling på Celtic Manor. Hälften av prispengarna donerade hon till SGF och svensk golf och hon passade även på att öronmärka de nästan 600 000 kronorna till en extra tjejsatsning. 2012 års stipendiater är Camilla Lennarth som tog sig till slutkvalet till både LPGA Touren och LET samt Erika Holmén, Viva Schlasberg och Isabella Ramsey som i dagsläget har spelmöjlighet på andranivå touren LETAS i Europa. Grattis och lycka till i fortsättningen!

Släpp loss kreativiteten!

Greppa som världsstjärnorna!

:)

PQ gillar

Ping lanserar nu en iPhone-app som fungerar som en launch monitor för putters och mäter nyckelfaktorer i ditt puttstroke. Detta hjälper dig att förbättra och göra ditt stroke mer konsekvent samt kan hjälpa dig att matchas ihop med en Pingputter som passar ditt stroke. Appen laddas ner kostnadsfritt i App Store men utöver den behöver du även en specialdesignad hållare för telefonen till din putter. En sådan har vi såklart i shopen.

Fyra skäl… … till varför du skapar goda kundrelationer och stärker ditt varumärke med promotionprylar. 1. Syns du så finns du. Undersökningar visar att ju fler gånger vi ser något desto mer tycker vi om det. 2. Bli ihågkommen. Se till att bli ihågkommen när du nätverkar på banan. Skovårdssortimentet från Boston innehåller proffsartiklar speciellt anpassade för tuffa krav. I sortimentet finns förutom produkter för rengörning, impregnering och uppfräschning även sulor för olika behov.

3. Golf + Prylar ≈ Sant. Låt glädjen för golfsporten smitta av sig på ditt företags varumärke. 4. Kvalitet före kvantitet. Kvalitet går alltid före kvantitet i golfens värld. Kvalitativa promotionprylar ger mottagaren en bestämd känsla om ditt företags värde och kompetens. Läs mer på baksidan!

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se


Äntligen 2022

Ett framtidsscenario från Claes Björklund

L

judet av den perfekt slagna drivern får unga talangen Ebba 14 år att rycka till i förtjusning och PROn vid sidan om nickar gillande. Bollen stiger förbi den bortersta skylten och landar först efter rangens slut. Ebba tjoar till, för upp armarna i luften och uppfylls av känslan av det fullbordade slaget. Alldeles i närheten sitter ett äldre par på en bänk och njuter under samspråk av den tidiga morgonen. – Det var tur att ni vågade ta de där besluten i styrelsen, säger mannen plötsligt. – Vad menar du?, svarar kvinnan som kisar in i morgonljuset. – Jag menar de tuffa besluten ni tog i klubbstyrelsen för ... Det måste vart tio år sedan nu. Vad grundade ni egentligen allt på? – Ah, tänker du på det. Onekligen har klubben utvecklats en del sedan dess, svarade kvinnan med viss stolthet i rösten. Mycket föll sig naturligt efter det stålbad vi gick igenom vid den tiden. Vi visste att vi ville ha shopen som navet på klubben. Det var genom den trafiken skapades, likaså pulsen på klubben. Samtidigt tog vi beslutet att bygga bort vissa tveksamheter på banan. Det gav verkligen resultat. Parallellt sattes det ”nya gröna kortet” igång och rekryteringen tog fart på nytt. – Hur menar du? – Plötsligt infann sig 80-talisterna och alla unga barnfamiljer. De kunde komma ut och spela utan fast medlemskap och spelrätter de tider på dygnet som få ordinarie medlemmar visade sig. En sak var lustig. När vi analyserade deras mönster såg vi att de spenderade betydligt mer pengar på klubben. Sedan blev ju Patrik ny ordförande i klubben. Han återupptog spelet för ett antal år sedan via vår ”Saturday Night Pay´n Play” efter att de fått sitt andra barn. Han skrev ju till och med en insändare om att klubben var en perfekt plats för hans familj att vara på.

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

– Men mitt i allt måste kommittéerna ha splittrats upp?

Krönikan

Pro Quality presenterar stolt sina utvalda leverantörer

– Det var minst sagt lite turbulent ett tag. Efter att de skött sina saker på ett nästan privat vis bestämde vi oss för att ta kommandot. Deras dåvarande ordförande satt i kommunledningen och drev vissa frågor stenhårt här på klubben. Inte alltid lyckat för en förening med bredd. En del kommittéer funkade riktigt bra men i de allra flesta fall var det tyvärr begränsad verksamhet. Men vi införde små projektgrupper istället för kommittéer och det gjorde också att vi mer än dubblade antalet ideella timmar under ett par år. Snacka om att gemenskapen förbättrades och att utbudet breddades och nådde betydligt fler människor. Ja, det har verkligen varit en otrolig resa! På Driving rangen börjar Ebbas lektion lida mot sitt slut. Hennes golfintresse väcktes i samband med golfens succéintåg på OS i Rio de Janeiro 2016. Stämningen när tour-veteranen Caroline Hedvall tog emot guldmedaljen högst upp på prispallen fick henne att direkt boka in sig på nybörjarkursen för unga golfare. På hemmaklubben har hon fått hjälp med allt från teknik till utrustning av PQ-PROn och via juniortävlingarna på klubben har hon tagit sig ut i landet och lärt sig vinna på varje nivå. Det har stärkt henne och gett henne rejäla chanser att ta en plats i det svenska laget om två år. Drömmen om OS 2024 kan mycket väl bli till verklighet... – Titta vilka slag hon slår!, utbrister mannen. – Ja. det är rent magiskt, håller kvinnan med och fortsätter kisa med blicken fäst mot tjejen som med fullt fokus utför varje slag med sällan skådad perfektion. CLAES BJÖRKLUND Ordförande PGA

13


Järnklubbor

Utprovning (custom fitting) med PROn: Så provar vi ut dina järn!

op kom Från vår sh grejer du har med bara hem r en a av. Det ä n faktisk ytt ffärsidé. del i vår a

1. För att ta reda på vilket klubbhuvud som passar din spelstil och spelnivå börjar vi med några slag på drivingrangen. Det jag fokuserar på är bland annat hur du svingar, vart du träffar, vad du har för bollbana, hur långt bollen flyger, om den skruvar sig åt något håll och om bollen stannar när du slår upp den på green. 2. En vanlig missuppfattning är att tro att ju större klubbhuvudet är desto större är sweet spot:en och desto lättare att slå en fullträff. Så är inte fallet. Istället handlar det om att klubbhuvudet skall ha ett högt vridmotstånd. Det gör klubbans egenskaper mer förlåtande. 3. Rätt längd på skaftet är en förutsättning för att kunna slå bollen konstant, någorlunda långt och rakt. Fel längd på skaftet gör det dessutom nästintill omöjligt att träffa bollen mitt i klubbhuvudet. Längden påverkas av hur lång du är, din armlängd samt ditt svingtempo och din slagstyrka. 4. Styvheten, eller flexet, på skaftet bör anpassas efter vilken bollbana som gör det möjligt för dig att slå ett högt och långt slag, men ändå få bollen att stanna på green. Det handlar mycket om din svinghastighet. Ju snabbare tempo desto styvare skaft behöver du. Ett vanligt misstag är att ha ett alltför styvt skaft för sin sving. Det bidrar INTE till längre slag. Tvärtom. 5. Att prova ut rätt lie, vinkeln mellan skaftet och klubbhuvudets sula, står näst på schemat. Med felaktig lie slår du snett även om ditt slag är perfekt. Två grader fel lie ger minst sex meters avvikelse från målet. Detta är särskilt märkbart på mellanjärnen och de korta järnen. 6. Till sist mäter vi upp hur långt du slår med varje klubba så att du får ett rätt matchat set. Tanken är att du ska få ett heltäckande set utan onödiga klubbor med samma slaglängd.

14

Handla e! smartarmer du

Klubborna som inte smörar för någon Järnklubban anses av många vara den mest svårspelade klubban och är inte helt enkel att komma överrens med. Men ser du till att spela med järnklubbor som är anpassade efter dina individuella förutsättningar och spelbrister blir de snabbt dina bästa polare. Kanske är du där redan idag. I annat fall kan du hos PROn göra en custom fitting av järnen där olika klubbors egenskaper noga särskådas för att matchas ihop med dig.

Foto: Elenore Örtlund


PowerBilt Air Force 6–SW 3.495:-/set

TaylorMade Burner 2.0 Svart 6–SW 3.995:-/set

Wilson Di 11 6–SW 3.995:-/set

Ping Faith Hybridset H5, H6 + 7–SW 6.695:- | 4.995:- (7-SW) /set

Mizuno JPX 800 HD Hybridset H6 + 7–SW 5.995:-/set

Callaway RAZR X HL 6–SW 6.495:-/set

Herr

Järnklubbor

Dam

PowerBilt Dynasty Plus Damset Helgrafit, Driver + FW3 + HL+ H5 + Järn 6–SW 1.995:-/set

PowerBilt Dynasty Herrset Driver + FW3 + FW5 + H3 + H4 + Järn (stålskaft) 5–PW PowerBilt Air Force 5–PW Stålskaft | Grafitskaft 2.995:- | 3.495:-/set

Callaway RAZR X HL 5–PW Stålskaft | Grafitskaft 5.295:- | 6.495:-/set

Taylor Made Burner 2.0 4–PW Stålskaft | Grafitskaft 3.995:- | 4.495:-/set

Mizuno JPX 800 4-PW Stålskaft 6.495:-/set

Wilson Di11 5–PW Stålskaft | Half-and-Half 3.995:- | 4.995/set

Mizuno JPX 800 Lite HD 5–PW Grafitskaft 6.495:-/set

Wilson Ci11 5–PW Stålskaft 4.995:-/set

Titleist Ap1 5–PW Stålskaft 6.995:-/set

2.295:-/set

Ping G20 5-PW Stålskaft 6.995:-/set

Prisvärat är bar et! förnamnll priset

t helset ti Nytt fräsch repp på dina ag yt b t av at bor! gamla glub

Taylor Made R11 4–PW Stålskaft 6.995:-/set

Callaway RAZR X Black 4–PW Stålskaft 7.295:-/set

Titleist Ap2 4–PW Stålskaft 8.795:-/set

Titleist CB 4–PW Stålskaft 8.795:-/set

Callaway RAZR XF Black 4–PW Stålskaft 10.495:-/set

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

Moderna helset av hög kvalitet innehållande hela tio klubbor!

15


Bollar/Wedgar

The ball makes the trick!

D

et finns få detaljer i golfen som har utvecklats mer än just bollen de senaste åren. Med hjälp av olika material och egenskaper på skal och kärna påverkar tillverkarna såväl bollbanan som bollens höjd, spinn och längd. Det finns självklart bollar för olika sorters spelare – snabba och långsamma svingar, olika hcp kategorier, damer och herrar. Så nästa gång du köper boll, kika igenom utbudet en extra gång först och kom gärna in i shopen och testa några bollar själv.

›› Optimerad för damer!

Pinnacle 15-p Dam

Callaway Solaire

Skapa känslan som du behöver! 1. Välj inte boll utifrån ditt handicap, välj istället den typ av boll som ger dig bäst hjälp att scora. Detta kräver givetvis lite arbete. Ha för vana att testa åtminstone ett par nya bollar varje säsong så har du snart koll på vilken typ du föredrar. Att föra statistik över boll och runda är inte heller dumt! 2. När du väljer boll ska du låta den svagaste delen i ditt spel avgöra. Har du problem med närspelet kan det vara läge att offra lite längd från tee för att få mer kontroll runt och på green. Då är det en spinnboll som är tre- eller fyrdelad och har mycket känsla som du behöver.

›› Maxad känsla!

Titleist V1 / V1X

Callaway Hex Black Tour

3. Är det istället att ta sig fram till green på rätt antal slag så är det troligen en distansboll du ska satsa på. Distansbollen är ofta tvådelad med en stor kärna och ett hårdare skal. Detta dels för att öka hållbarheten och dels för att generera mer längd och minska risken för sidoskruvar. 4. Pröva dig fram tills du hittar en boll som du trivs med och som är skön att putta med. En boll som är lagom mjuk, flyger tillräckligt långt och som stannar när du vill att den ska göra det. 5. Det finns inte en boll som är optimal för alla spelare då varenda en svingar och träffar bollen olika. Kom in till shopen så får du fler råd om vilken bolltyp som passar just ditt spel.

›› Maxad längd!

Strata Tour

Pinnacle 15-p

More is more

A

16

PowerBilt Citation 52–60° 495:-

NXT Tour

Finns som vit och högoptisk gul.

Finns som vit och högoptisk gul.

HX Diablo Tour

Alla goda ting är fyra!

lla vet hur viktigt närspelet är. Det är också där du enklast kan vässa ditt spel och tjäna slag. Träning och rätt utrustning för din spelstil är vad som krävs. Utan riktigt anpassade wedgar är det nästan omöjligt att få den rätta känslan.

PowerBilt SX 52–60° Herr (Stål) Dam (Grafit) 495:-

Titleist DT Solo

Titleist Vokey SM4 48–64° 1.395:-

1. Proffsens hemlighet är att de har flera wedgar för olika avstånd och förutsättningar. Det är mycket lättare att slå fulla slag än att stå och chansa med halv- och kvartsslag. Har du fyra olika wedgar kan du slå fulla slag från de flesta avstånden vilket ger dig större träffsäkerhet.

3. Om du har mycket bounce på din wedge betyder det att din sula är rundare vilket är bra när du skall slå slag från bunkrar med mycket sand, mjuka våta underlag eller ruffslag. Givetvis passar det bättre med låg bounce i bunkrar med lite sand, samt hårda och torra underlag.

2. Ta reda på hur mycket loft din pitching wedge har, därefter bör du välja wedgar med max 4-6 graders mellanrum. Det vill säga har din pitching wedge i ditt järnset 46 graders loft skall din gapwedge ha cirka 50 grader, din sandwedge 54 och din lobwedge 58.

4. Vilka wedgar du behöver beror också på hur du träffar bollen. Är du en ”digger” som svinger brant ner på bollen ska du ha en annan wedge än om du sveper iväg den. Ja, det är en hel vetenskap men vi hjälper dig att titta närmare på unika sätt att träffa.

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se


TaylorMade

PowerBilt

One

Ghost White

Chipper

Öva närspel! Ping

Det gäller att med rätt teknik få känsla i puttningen och ofta känner du direkt om det är en bra eller dålig dag. Lägger du ner lite extra arbete på att hitta rätt putter för dig ökar du chanserna för snygga avslut utan onödiga slag som rinner iväg.

PROn tipsar...

Odessey

P

uttern är ena stunden din bästa vän, i nästa är din värsta fiende. Ingen klubba framkallar lika mycket frustration när det går dåligt och glädje när det går bra.

Back Stryke Dart

White Hot XG 2.0 Prissänkt! Nu: 995:-

1. Till viss del är det en smaksak vilken putter som du föredrar. Du kan välja allt ifrån klassiska bladputters till nya high tech-modeller och belly putters. För att kunna ge råd är det viktigt att veta om din puttrörelse är rak eller bågformad. Fundera över det nästa gång du är på greenen.

Nome

2. Detaljer som om du har rätt loft när du träffar bollen och rätt längd på skaftet gör också en enorm skillnad.

Handskar för spelare med höga krav

A

lla detaljer är viktiga. Ytterligare en av stor vikt är en bra handske som ger dig ett fast grepp och bra kontakt med klubban oavsett väder. Att ha åtminstone en eller två bra handskar redo i bagen kan skilja en bra runda från en dålig. I shopen har vi handskar som är anpassade för alla golftillfällen. Vi har skinnhandskar som sluter sig perfekt kring handen, greppvänliga regnhandskar i hightech material och slitstarka allvädershandskar i kombinerat material.

Putters & Handskar

Känslan sitter kvar länge

3. Belly Putter gör de allra flesta till bättre puttare på kortare avstånd. Här finns det slag att tjäna. Befinner du dig längre från hålet kan det dock vara svårt att hitta längdkänslan. 4. Öva närspel! Ett slitet råd kanske, men det finns många slag för medelgolfaren att hämta här. En eller ett par lektioner kan göra underverk och ge dig massor med spelenergi. Träna gärna mer långputtar för att hitta din längdkänsla.

FootJoy

Titleist

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

Bionic

17


D

u spelar som du känner dig. Och du ska känna dig som en vinnare. Snygga kläder skapar alltid det där unset bättre självförtroende som krävs för att få till det perfekta utslaget. Är kläderna dessutom praktiska, bekväma och slittåliga... Ja, då är du hemma!

Foto: Elenore Örtlund

Kläder dam

The things that I do for my game För att du ska ha ett riktigt bra utbud att välja från har vi i shopen valt ut leverantörer som kompletterar varandra i fråga om stil, funktion, material och användningsområde. Alla står de för samma höga kvalitet som genomsyrar hela sortimenten i alla PQ-shopar.

Ta en sväng förbi shopen och botanisera bland produkterna, prova dem, ta del av våra erbjudanden och få hjälp att hitta rätt. Kolla även in våra leverantörers hemsidor, vi beställer hem det du vill ha.

Peak Galvin Green Lyle & Scott

www.ivanhoe.se

18

www.dailysports.se

www.rohnisch.se

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se


www.peakperformance.se

www.catmandoo.com

www.abacus-golf.com

Kläder som gör det svårt att skylla på vädret

N

är regnet lättar och molnen plötsligt spricker upp en regnruskig dag ska det gå snabbt att byta till bättre lämpad klädsel. Det gör det med riktiga golfkläder. Och när du böjer dig ner för att sätta boll och pegg på plats, då ska kläderna känsla mot kroppen vara det sista du tänker på. Bra golfkläder märker du inte men det gör andra. Garanterat. © Galvin Green

Vi är stolta över att ha Sveriges bästa sortering av regn- och vindplagg!

www.galvingreen.se

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

19


Kläder herr

Drop. Dead. Gorgeous. N

är du är bekväm och trygg med att kläderna sitter där de ska är det lättare att fokusera på det centrala – nämligen ditt spel. I shopen har vi ett brett sortiment av snygga och bekväma kläder att trivas i på golfbanan. Våra leverantörer har vi valt ut för att de skapar snygga och stilsäkra kläder med fokus på såväl kvalitet som funktion.

www.lyleandscott.eu

20

www.baag.se

Kom in till klubbshopen så får du hjälp att hitta rätt och kan dessutom i lugn och ro botanisera bland produkterna. Här kan du också ta del av våra aktuella erbjudanden via tv-skärmar. Ett annat tips är att titta in på våra leverantörers hemsidor. Vi beställer hem det du vill ha!

www.ivanhoe.se

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se


www.catmandoo.com

www.galvingreen.se

www.abacus-golf.com

Slutsnackat om väder och vind

M

ed rätt kläder känner du dig inspirerad och självsäker oavsett väder. I vårt sortiment har vi kläder som det går snabbt och enkelt att skifta mellan allt eftersom vädret förändras och spelet gör dig uppvärmd.

Vi är stolta över att ha Sveriges bästa sortering av regn- och vindplagg!

www.peakperformance.se

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

21


Bagar & Vagnar

Inte utan min bag Se till att trivas med din bag. Det är det värt! En bra bag som är utvald efter dina behov, önskemål och din personliga stil underlättar och förgyller verkligen din golfrunda. Idag finns det bagar som väger mindre än två liter mjölk, som är lätta att placera och fästa vid en vagn när det behövs och som är ergonomiska, snygga och har smidiga stödben och massor av andra smarta funktioner. Vad sägs till exempel om ett kylfack eller en helt vattentät bag? Vi har ett stort sortiment av både bärbagar och vagnbagar från de ledande leverantörerna!

När det gäller vagnarna har du framförallt tre val framför dig: • En smidig bärbag – med möjligheten att komplettera med en vagn. • En renodlad vagnbag – kanske med en lättrullad trehjulingsvagn som du skjuter framför dig. • Eller vagnarnas Rolls-Royce – en el-vagn som har allt, till och med laddare till mobilen.

Prestige Golf GC 700

Prestige Golf GC 510

Sun Mountain Vattentät

Max

Callaway

Ogio

Prestige Golf

Sun Mountain Micro Cart

(Vagnen på bilden är extrautrustad)

Max

Sun Mountain Vattentät

22

Ogio

Prestige Golf

Ping

Titleist Vattentät

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

PowaKaddy Sport


Välkomna in i vår välsorterade shop! Verkstaden

Customfitting

Vi utför alla typer av reparationer och justeringar av din golfutrustning.

Det är enklare att ändra på din klubba än att ändra på din sving.

Om du t ex behöver byta grepp, kapa, byta eller förlänga skaft, ändra loft eller lie, så kom in till oss – vi hjälper dig!

All utprovning gör vi på drivingrangen.

Vi reparerar din avslagna klubba med originalskaft!

Kontakt Tel: 0155 - 21 14 05 Mail: alan.harris@telia.com

Håll utkik efter den här flaggan! Den signalerar att det pågår demo av spännande utrustning! Välkommen att testa!

Missa inte våra kampanjer på www.proquality.se

23


SVERIGE PORTO BETALT PORT PAYÉ

jag golfar. alltså är jag grym på att nätverka. Inga volymkrav! Kom in i shopen så berättar vi mer!

Transfertryck

Klassisk brodyr

Glädje som smittar

Vad väljer du?

ProQuality är först i branschen med att kunna erbjuda transfertryck med din företagslogotyp direkt på utvalda golfkläder. Fördelarna jämte brodyr är många, exempelvis blir detaljerna mindre och finare och trycket mer färgäkta och hållbart. Besök shopen och prova ut dina plagg så gör Pron en beställning åt dig.

Självklart kan du även fortsättningsvis få ditt varumärke broderat på golfkläderna. Brodyr är snyggt, ger tyngd och en exklusiv känsla till plagget. Vår samarbetspartner Lyle & Scott har en gedigen erfarenhet och massor av plagg i lager.

Logobollar är en av de mest värdefulla golfgåvorna att ge och den mest uppskattade att få. Låt den känslan smittas över på just ditt företag nästa gång.

Endast fantasin sätter gränserna när du ska välja promotionprodukter för ditt företag. Bollhåv, peggar, greenlagare, markeringsknappar, pennor, handdukar och golfhandskar är bara några av möjligheterna. Vad väljer du?

Riktiga Pro Quality-pros finns på: Alingsås GK • Araslöv GK City • Araslövs GK • Björnhult GK• Blixtorps GK • Bodens GK Dalsjö GK • Dynekilens GK • Falkenbergs GK • Fågelbro G&CC • HaningeStrand GK • Harabäckens GK • Haverdals GK • Kinds GK Klosterfjordens GK • Kävlinge GK • Laholms GK • Luleå GK • Nyköping GK-Ärila • Onsjö GK • Piteå GK • S.t Arild GK • Saltsjöbadens GK Sofiedals GK • Sotenäs GK • Storsjöbygdens GK • Kobergs GK • Ulricehamns GK • Veckefjärden GC • Wermdö G&CC • Växjö GK

Vi reserverar oss för prisändringar, tryckfel, devalvering etc.

Sprid ditt varumärke och knyt dina kunder närmare!

Layout och tryck: V-TAB Falkenberg, Copy: Wernersson Idé 2012

B

Pro Quality News  
Pro Quality News  

Alan Harris, Nyköpings GK, presenterar nyheterna i shopen.

Advertisement