Page 1

Nr. 1 – oktober 2014 Spesialnummer for og

 Hva skjer

fremover?

 Høsten er den

beste årstiden! Fra somerleiren på Akerøya. 2014

 «Cowboyene har forlatt Pernes, for godt» / «Pernes 2017»

Bli med å ta naturen tilbake!


Under lua... Under denne gamle speiderlua (som nå er reparert og tåler tjue nye speiderår) kan det være hett til tider og synsvidden litt smal, der og da. Nå er det kaldere tider i vente og bålet gjør sin gode nytte. Vi har vært i gjennom et spennende halvår, fra en aktiv vår, 5. Fredrikstad med Tredalenleir og 4. Fredrikstad med Akerøyaleir, en superior høst med gode møter, dugnad og vaffelsøndager i Pernes og «Farmen`2014» på Tredalen, Hvaler. I mars skal våre patruljer Ørn og Falk til Berlin og spennende planer legges for 2015. Sist var Ekorn i New York og deres neste tur går til London. Hvorfor all denne reisingen, tenker kan hende du? Hvorfor ikke, tenker vi! Som speidergrupper får vi sjeldent til alt vi ønsker, men arbeider hele tiden for det best mulige, der og da. Med ordene vennskap, samarbeid og opplevelser i fokus, forsøker vi å skape en meningsfull og spennende fritidsaktivitet! Er du med? Pernes er der vi legger igjen litt krefter, dette er samtidig den eneste mulige inntektskilden vår, med eksterne søknader og aktiviteter. Å fylle den store, mørke høstskogen i Pernes med latter og glade aktiviteter, krever ofte litt ekstra innpust for oss alle, vis tålmodighet og sammen klarer vi det. Vi har mange ulike aktiviteter fremover, med gode foreldre- og lederkrefter, møt opp og delta!

Speidereventyrene venter der ute! Med varme ønsker fra


Ærekniv til Lars-Erik Johansen Under årets «Farmen 2014» på Tredalen ble vår leder Lars-Erik Johansen tildelt forbundets hederstegn «Æreskniven». I tillegg ble han tildelt «Varden-ordenen», den 56. i rekken og medlem i Jakt-troppen vår. På «Farmen» er han «Skarpskytter og premierløytnant af Nes». Han var med i Hauk i 4. Fredrikstad og har et opphold som leder i Rolvsøy, noe som herved er glemt og unnskyldt! Vi håper å ha han blant lederrekkene lenge! «Han er en av lederne som gjør det umulige mulig, gjennom sine gode kunnskaper og stå-på-vilje!»

Gunnar

Ruth fikk Varden-ordenen Under samme helg fikk også Ruth Willyann Mitecky heder med sin «Varden-orden», den 57. i rekken. Hun har bidratt ved flere større arrangementer og har med sin kunnskaper om håndarbeid, natur og gode lynne, vært med å skape gode, trygge rammer i gruppa vår, på tvers av aldersgrupper. I tillegg har hun rollen som «Mosesamler og sannsigerske” ved «Farmen».

Les mer om «Varden-ordenen» og «Æreskniven» i Speiderhistorisk leksikon. Synes du vi skulle hedre noen? Si i fra!


«Cowboyene har forlatt Pernes, for godt!» Pernes er speiderhytta vår og møtestedet vårt. I høst har vi begynt med å bearbeide terrenget, sikre og ordne materiallageret vårt, samt skaffe en del ved. I et øyeblikks nærsynhet kan vårt arbeid virke fånyttes, men over tid er vi i ferd med å få til en del nyttig og spennende i området vårt. En enda bedre og lengre zipline, tårn med trapp og en praktisk paintballbane er under planlegging, samt en del benker og tryggere grill- og bålplasser. Arrangementer for neste år er under planlegging, «Rock mot mygg», Småspeiderleir 2015 for Fr.stad-distriktet og tursøndager kommer, i tillegg til enda bedre aktiviteter og møter. Interiøret i Pernes er under endring og her leter vi stadig etter bedre løsninger. Etter høyst ubudent besøk i sommer av noen «cowboyer», arbeider vi med og sikre bygg og verdier i området. Bruk og tilstedeværelse er de beste forhåndsreglene mot hærverk, men året har mange dager. Ta en gjerne en tur utom Pernes om du skal på tur og si ifra til Lasse, hvis du ser noe som ikke er på stell.

92-årige Finn Y. Andersen tok turen innom Pernes på en vaffelsøndag i våres. Han har bidratt mye i Pernes.


Ekornpatruljen vår med foreldre gjør en stor jobb med vaffelsøndagene, som er et arrangement mange forventer skal være på plass, men det er ingen selvfølgelighet. Som speidergruppe er vår viktigste pri speidingen og etter dette kommer Pernes. Kan du skru, mure, borre, mekke, bygge, male, vaske, rydde, grave eller hugge eller har penger til overs, si i fra, så får du oppdrag, med tildelt bomkode og lånt nøkkel. Vi er midt i ett eldre skytefelt for forsvaret og avhendingen av dette er ikke ferdig ennå. Det viser minesøkningen i våres og skytefeltene vest og nordøst for hytta og speidergruppa arbeider for å få ryddet opp i restene av denne og tilbakestilt området og det opprinnelige bekkeløpet ut mot Neskilen. Samtidig er vi naboer til et naturreservat, som stadig må tas hensyn til. I overordnende offentlige planer er det ikke alt som passer inn i vår speiderhverdag, men det arbeides stadig med en felles forståelse for vår virksomhet. Et eksempel på dette, er våre venner i Fredrikstad Modellflyklubb, som overtok stedet vårt i Gansrød. Mange interesser og meninger! I det kommende Friluftslivets år 2015 vil det kan hende vise seg at Pernes er et flott sted for å oppleve «hundremeterskogen» og vi vil forsøke og både ivareta speidingens og allmenheten interesser oppe i det hele. Flotte planer og gode ord hjelper ikke oss som eiere og speidergruppe. «En vakker dag» som det heter og det er den aldri, når også områder som vårt, blir omtalt som økonomiske «indrefiletèr» av politikerne og vi får helt andre utfordringer. Høyere makter, «Insha'Allah» eller hvem der måtte bestemme, la det ikke skje. Inntil det får vi leke speidere i Pernes og forsøke å dekke inn det vi ønsker å få til så godt vi kan.  Alle medlemmer kan låne Pernes for en kveld eller helg,

mot en liten sum, si ifra til Lasse eller Gunnar.


«Den første tur» fra speideravisen Varden, 4. Fredrikstad 11. mars 1935, av Doktor Jad Jeg sitter og blar i en gammel troppsavis og leser et og annet stykke. Gamle minner strømmer tilbake, minner fra de første speiderdage, dengang da det hendte noe rart på hver eneste tur vi var på. Ingen av oss hadde vært på tur i telt før og i vår fantasi stod dette som et sant eventyr. Tenk å ligge i telt uten springmadrassen, uten alle bekvemmeligheter vi var vant til hjemme. Vi hadde tenkt på en slik tur lenge, kameratene mine og jeg, og en dag var beslutningen tatt. Det var en lørdags eftermiddag at befolkningen på Gresvik fikk se et underlig tog komme gjennom gatene. 5 gutter med uhyre pakninger kom svettende, pustende og trillende med en dravogn. Denne var opfylt av kasseroller, ulltepper, primuser o.l. De ærede Gresvikbeboerne holdt på å falle om ved synet, men vi gikk uanfektet videre og efter en drøi marsj ankom vi bestemmelsestedet Foten. Dravognen ble avlastet og teltet skulde slåes op. Vi hadde aldri sett noen slå op telt før og langt mindre slått op noe selv. Vi dunket en staur langt ned i jorden og festet den ene siden av teltet forsvarlig. Men da vi kom til den andre siden, opdaget vi til vår forferdelse at den andre siden ikke rakk ned til jorden. Vi måtte ha gjort en feil. Hele teltet blev revet ned igjen. Dette kostet oss 3 teltplugger og 2 telthjørner. Efter et forferdelig arbeide stod teltet tilslutt opreist og med stolthet betraktet vi vårt verk. Resten av dagen blev nu fordrevet på alminnelig turvis med badning, lek o.s.v. Mørket senket sig langsomt over oss. Himlen som før hadde vært skyfri, blev nu dekket av mørke tunge skyer. Vi forberedte oss på å få regnvær og la dyktig med mose rundt teltet. Et siste undersøkende blikk blev kastet på de jagende skyer. Vinden tok til og det rusket i teltdukene. Det suste gjennom trærnes grener som knaket og en og annen falt ned på teltet og skjøt hjertet opp i halsen på oss.Tiden gikk og regnet begynte å strømme ned og en fjern torden hørtes. Plutselig fòr min sidemann sammen med et smerteskrik og hans hånd fòr inn på brystet som om han klødde noe forferdelig. Jeg flyttet meg litt ifra ham for alle tilfellers skyld. Men plutselig kjente jeg også en fryktelig kløe. Den begynte i benet, men spredte sig så over hele legemet. Det føltes som om huden skulde brenne. Kriblet og krablet, det stakk og det bet, og jeg hørte også at mine kamerater var i den samme smertefulle situasjon.


Vi fikk tendt lys og et forferdelig syn møtte oss. Over hele teltgulvet vrimlet det av gule maur som strømmet ned i ullteppene våre. Efter en kort rådslagning blev vi enige om å flytte teltet bort i Helleskilen. Med en for oss næsten beundringsverdig hurtighet blev teltet tatt ned og vi begav oss på vei til Helleskilen mens regnet øste ned. Med våre store oppakninger klatret vi over grøfter, gled, opp igjen og endelig kom vi til sletten innerst i kilen. Fjellet steg rett opp som en mur, høit og bart, og på den annen side stod skogern, mørk og tung. Bortenfor en liten bekk inne i et skogholt lå en gammel forfallen rønne som før var blitt brukt av stenhuggere. Forsakte stod vi og betraktet disse dystre omgivelser. Så tok vi langsomt teltdukene frem for å slå opp teltet. Plutselig hørte vi et fryktelig skrik rett over hodene våre. Forskrekket slapp vi teltdukene og stirret rett op i luften. Der oppdaget vi en stor svart fugl som med skjærende uhyggelige skrik kretset over oss. Da vi hadde opdaget årsaken til skrikene forsøkte vi å ta det hele med overlegenhet og fortsatt med å slå op teltet. Ekkoet av bankingen gjenlød fra den bratte fjellveggen. Plutselig blev en av guttene stående stiv og stirre på den gamle rønnen og med skjelvende hånd pekte han mot det gamle innfallende vinduet. Der fikk vi se et syn som bragte hjertet op i halsen på oss. Husets konturer trådte tydelig frem. Men det som straks dro vårt blikk til sig var vinduet. Midt i de kullsvarte omgivelser trådte et likblekt ansikt frem. Det stirret onskapsfullt på oss. Et vindkast kom og spøkelset slengte to lange hvite armer ut mot oss. Så gled det langsomt inn i mørket igjen. Men vi hadde på følelsen at det snart kom tilbake igjen og stirret som hypnotiserte mot det mørke, gapende hullet. Da kom det et sterkt vindpust og spøkelset kom frem igjen. Ikke en lyd kom fra noen av oss. To ganger hevet spøkelset armene, de to kullsvarte øine i det bleke kranium utvidet seg og vi følte det som om spøkelset blåste sin kolde ånde mot oss. Da, med et forferdelig brak fòr spøkelset tilbake i rummet, og det ramlet i blikkplater. Langt om lenge fikk vi øinene bort fra vinduet og ennu skjelvendepakket vi sakene våre hurtig sammen. Matte av det forferdelige sjokket slo vi op teltet på et annet sted og sovnet snart. Neste dag våknet vi ved at solen skinte inn gjennom teltåpningen som vi hadde glemt å lukke. Efter at den for "de legemlige cellers eksistens nødvendige beskjeftigelse" var utført begav vi oss på opdagelsesferd til den gamle rønne. Alt var uforandret. Vi gikk inn i det eneste rummet og fikk forklaringen. Det var en gammel istykkerrevet gardin som lå på gulvet. Et vindstøt hadde revet den ned og i fallet hadde den revet med sig en blikkplate som stod ved vegggen. Litt forlegne stod vi der. Ingen hadde naturligvis vært redd, nei da!, vi hadde tenkt det med en gang, alle sammen. Doktor Jad

Les mer gruppens historie på Speiderhistorisk leksikon.


Nytt meldingssystem i 2015 Vi arbeider hele tiden for at våre medlemmer skal få grei info og kunne gi kjappe tilbakemeldinger. Dette spesielt i forhold til turer, hvor vi lederne legger igjen litt tid i planlegging, innkjøp og tilstedeværelse. Vi arbeider med et system som kan bringe medlemmer grei info og mulighet til å melde seg på via mobil. Dette krever at medlemmets forelder har en mobil vi kan bruke. Dette kommer i skriftlig form til alle og forplikter alle medlemmer, hvis de vil delta i gruppene våre. Uansett hvor enn er i livet og hvor hardt tidsklemma strammer, bør en ta seg tid til det viktigste, speideraktiviteten og respektere tiden som lederne som arbeider frivillig for dette. La oss lederne heller bruke frivilligheten på kreative og lekne ting! Og ta en klar beskjed og klare seg selv, er mål for speidingen, også i våre grupper.

Medlemskontigent 2015 Vi har en lavest mulig kontingent for at alle skal være forsikret. I høst har de nye fått en halvårsavgift, men Norges speiderforbund begynner sitt arbeid igjen på nyåret. Da kommer en helårsavgift, som dekker forsikring og avgift til forbund og distriktet. Speidergruppene våre har vedtatt en nullavgift for egen inntekt, slik at vi oppfordrer alle til å betale regningen som kommer på nyåret, for deres egen skyld. Gruppelederne Anne og Gunnar får info ved purring og stryker medlemmer ved tredje gangs utgåtte varsel. Kort og greit:  Betal årsavgiften som kommer på nyåret!


«Pernes – 2017» Pernes trenger et realt løft og frem til 50-årsjubileet som speiderhytte i 2017, arbeider vi med å skaffe midler. Dette skal bidra til:                      

En jubileumsbok skal utgis 150-meters zipline Tårn med trapp og klatrevegg Rappeleringstrasè Kanoflåte Stjernekikkert Paintball-bane Fast luftpistol-bane / blinksystem Fast felt for øksekast og bueskyting Bekk-prosjekt Pernes-pins Geochaching-løype Kulturhistorisk skilting Tursti-skilting Lavvo for vintermøte Helårlige grill- og bålplasser Benker Drenering og tilrettelegging for strøm Sikring av ved og utstyr Interiør i Perneshytta Opparbeiding av området rundt Opplagstavler

Mange muligheter – mange drømmer, kun ett Pernes!


«Farmen» 2014 Siden 2006 har vi arrangert «Farmen», som en tur og en konkurransen for 4. Fredrikstad. I år var også 5. Fredrikstad med. Grunnet en skoletur, ble oppmøtet skadelidende. Vi vil neste år se på dato for turen og i Fra Farmen 2014, Tredalen, tillegg se om det er nyttig for de september 2014 yngste og ha dette som sin første tur. Takk til alle små og store for årets gode innsats og fantasi!

Camp Education 2014 4. og 5. Fredrikstads ledere stiller i stab dette året, på årets kurshelg i Sørmarka Kongressenter. Hvis det er andre rovere og ledere som vil være med, er det masse nyttige og artige kurs denne helgen.

Småspeiderleir 2015 5. Fredrikstad skal på leir til Pernes 5. – 7. juni sammen med Fredrikstad-distriktets 150 andre småspeidere og bevere.

Storspeiderleir 2015 4. Fredrikstad skal på leir til Strømfoss Sluse 20. – 27. juni sammen med Fredrikstaddistriktets storspeidere og rovere. Her blir det kanopadling, teltliv og masse felles aktiviteter.


Andre aktiviteter fremover Vi har mange artige aktiviteter fremover, følg med på hjemmesidene og vår felles facebook-side. For «Ulvene» er dette: http://5fredrikstad.no For «Ekorn», «Ørn» og «Falk» er dette: www.fjerde.no og felles facebook side - 4. og 5. Fredrikstad Speidergruppe  Speiderdistriktet: www.fredrikstadspeiderne.no  Norges speiderforbund: www.speiding.no  Nettbutikk: www.speider-sport.no

Utfordringen.. Patruljen din kan gjerne finne på noe i sammen i desember, hvor vi har få arrangementer, ta kontakt med de andre i patruljen din, si ifra til Gunnar, så får alle beskjed.


Varden er en speideravis for: 4. Fredrikstad og 5. Fredrikstad speidergrupper av NSF. Ansvarlig er gruppelederne: Gunnar Stromness-Andresen og Anne Kristine Bangor Sørensen Gruppenes adresse: Narntegata 9, 1636 Gamle Fredrikstad E-post: gunnarstromness@yahoo.no Mobil 967 58 181

Uten penger stopper det opp og en grei inntekt for speidergruppa er grasrotandelen i Norsk Tipping.

Skaff en ny Grasrot-venn til speidingen!

Vi sees på speider`n!

Husk vaffelsøndagene i Pernes 19 og 26. oktober, klokkwn 11 - 15

Baksiden…

Profile for Gunnar Stromness-Andresen

Varden 1 2014  

Speideravis for 4. Fredrikstad og 5. Fredrikstad speidergrupper

Varden 1 2014  

Speideravis for 4. Fredrikstad og 5. Fredrikstad speidergrupper

Advertisement