Issuu on Google+

Gunnar Kurusk

architecture portfolio


content


academical projects: centre for architecture in tallinn experimental architecture: marina restaurant town hall in tallinn urban planning of kehra city competitions: vision competition STREET 2020 information pavilion and stage of estonian wood association vision competition of memorial to the victims of communism ice-cream kiosks for p채rnu city cv


academical projects


CENTRE FOR ARCHITECTURE IN TALLINN


CENTRE FOR ARCHITECTURE IN TALLINN tutors: kalle komissarov, tarmo teedumäe spring semester, 2009 location: Tallinn, Estonia net floor area: 2195m2 (2 floors) min/max hight: -4.00m/6.34m

The free-form line of the new centre for architecture symbolizes the shapes of river beds and riffles wich connect the city with the waterfront and public pool called Admiraliteedi pool. The reason why the building’s one floor has been bushed below the ground and has only one floor on zero-plane is the idea of creating an continous square from city to water and letting pedestrians and tourists to go safely from the ship terminal under the four-tier street. The public square has an exciting landscape-form for organizing different outdoor events or just enjoing spacious sunny area between tall commercial buildings or observing the old town’s skyline. Different stairs and inclines which lead to the main focal points of the area are located in front of the center’s main entrance. If there is no will to enter into the building there are many options to pass it by using mentioned stairs - however there is also possibility of going through the center and to end up on the zero-plane or in front of the center under the roadway.

the project has three basic conceptions: it connects the heart of the city with waterfront, it creates an atractive and practical walkway between the ship terminal and center, it creates a public space for architecture exhibitions and varied entertainment


diagrams harbour

to water

Admiraliteedi pool

t.

s va ae

L

city center

to town

directions

sights

squares

spaces

Aht

ri st.

Aht

ri st.

14.2m2 85.8m2

private space public space

site plan 1/2000

the building’s ground floor that is pushed below the zero-plane lets pedestrians and tourists to go safely under the four-tier street


a

plans & sections

b c

1/500

CONFERENCE 256m2

TEMPORARY EXHIBITIONS 510m2

airial view from north west

TECHNO 36.6m2

-4.00

WC 13.6m2

PERMANENT EXHIBITIONS 510m2 WC 2 WC 6.9m 2 6.9m ATRIUM 227.6m2

INFO 32.3m2

OFFICE 64m2

STORAGE 131.3m2 SHOP 50.7m2

MEETINGS 65.7m2

-4.00

exhibition hall TUNNEL

a

-4.00

-1 floor b entrance and information desk

c 4.30m 2.34m 0.59m

0.00m -4.00m

section a-a

-4.00m

-0.60m -4.00m

section b-b


a b c

ground

on the floor (street level) is the cafe which can serve visitors of the building or just passerbyes. a breathtaking view to the old town appears from the cafe. on the same floor on the north side is located one of the two entrances.

-2.00

-1.00

0.00

CAFE 53.6m2

BAR 19.6m2

-1

floor is located an office on the with conference hall, information desk with cloakroom and shop, storage and two interconnected exhibition halls, which can be changed to a multifunctional bigscaled room for seminars, workshops, conferences ect.

-4.00

a

materials

are buildings reinforced concrete in interior and on exterior which gives variable plastic forms to the building, cobblestone paving used for covering the outer surface, reinforced and ordinary glass for windows and seelings.

ground floor b

c

6.34m 4.60m 1.53m

section c-c

2.34m


TALLINN TOWN HALL


TALLINN TOWN HALL tutors: andres ojari, ilmar valdur, markus kaasik fall semester, 2010 location: Tallinn, Estonia net floor area: 26 450m2 min/max hight: -4.00m/24.00m

The new town hall is located in a strategically importat area which will be new potential focalpoitn of Tallinn. The new region has a part of so called qultural axis of Tallinn (Roterman quartal, old city hall, Center for Architecture, Admiraliteedi pool, Kultuurikatel and edge of the sea). The building works as a landmark which helps pedestrians to orientate - there is many possibilities to go through or under the building, withdrawn corners create longer visual field of sights. It is projected to prevent the trajectors of pedestrians as little as possible by lifting some parts of the structure above the street. Squares around have a certain specific function - sunny representative square front of the building, private area at the pool far from traffic noise, The edge of the pool has been made lower for creating a visual and physical contact between water and city. Visitors can go under the cantilever and have a nice framed view to the pool.


-1

2

3

4

5

6

plans & sections

b

a

ground floor 1/500 a b

1/2000 section a-a

section b-b


Distribution The building is divided into 4 blocks: - counsil and the halls - catering - city administration - agencies

Vertical movements The building consists of so-called cores which contains the essential functsions - main communications, lifts, stairs ect

views 1/2000 west

south

Internal movement The building is constructed in view of ensuring internal fluent public logistics by using spiral movement


EXPERIMENTAL ARCHITECTURE: RESTAURANT CITY MARINA


EXPERIMENTAL ARCHITECTURE: RESTAURANT CITY MARINA co-authors: tanno tammesson, maie raud tutor: martin melioranski fall semester, 2011 location: Tallinn, Estonia net floor area: restaurant 273m2, whole construction 1050m2 max hight: 6.2m

3 in 1 restaurant (cafe, terrace, concert stage) is located on the southwest edge of Admiraliteedi pool. This kind of restaurant offers an opportunity to enjoy concert and meal at the same time. Panoramic view to the old town and marina is achieved from the cafe in south part of the building. The main idea of the restaurant is the creation of different space adventures through playful, variable and interesting surfaces. The seasonal restaurant has a possibility to be totally “unpacked” for different events and concerts. In winter time it will be “collapsed”, however the form of the cafe is in function all year round. The building in constructed by using same type timber beams which are parallel to the edge of the pool. The geometry and diagonals of the pool continue also in incisions of the structure. The simple conception of a reclining chair is used in the locking system of liftable surfaces of the whole object. Lifting surfaces depends on the necessity or events of the restaurant which are taken place.

form

the analysis and concept of the is divided into 5 phases - from totally compressed to completely unfolded.


while open to the public the restaurant-stage offers numerous of opportunities to enjoy just an amazing food or experience an atractive contemporary architecture


URBAN PLANNING OF KEHRA CITY


URBAN PLANNING OF KEHRA CITY co-authors: tanno tammesson, maie raud tutors: andres alver, veljo kaasik, indrek r端nkla fall semester, 2011 location: Kehra, Estonia the planning area: 240 000m2 new floor areas: living 36 000m2, buisness 50 000m2 additional residents expected: 800 inhabitants (300 homes)

Kehra is an old industrial town with around 3000 inhabitants that is located 45 kilometers from Tallinn. It is situated along a river between beautiful greenery and fields. It has a working railway, bus line and roads in good condition. However, more sensible is to travel by train that most people also do. Developing rail link between surrounding cities is much more effective than using the roads. Though the city has not developed since the end of 20th century. Many citizens do not see bright future for Kehra and have jobs in Tallinn, some even are trying to move avay. Kehra has mostly expanded due urban sprawlers coming from Tallinn and having a dream of a private house. The main industrial sector belongs to the paper mill on north side of the town. This factory used to be the main employer. Today it is mostly automated and needs few workers, though the economic situation of the mill is good - it expands and develops. Altough it does not invest anything in the development of Kehra, it has occupied a potentsial living area by the river and its industriality is repulsive. Whith this project we change the habitation model of Kehra: the mill will be ecologically, socially and economically profitable to the town and will be modified more complex. New planning will be created that uses the resources of the mill, creates new variegated housings, missing community buildings and establishes a new functioning and logical urban structure.

Factory ecologically, economically and socially more effective!

Residual products of the mill for development of agrarian!

Cooperation between paper mill and other industries!


KEHRA

Forrests

TALLINN

3077 inhabitants 3.83 km2 Fields

TALLINN

Teepikkus / ajakulu erineva transpordiga

Industry

Railway connections in Estonia

Raudteeühendused

Buildings

3 cities which were analyzed

Living areas

urban development model

TALLINN - KEHRA time expenditures

INDUSTRY/ECONOMY

URBAN SPACE

Center

POPULATION

Education Vana asula

- depreciated buildings - absence of a multifunctional center - potentsials of urban space undetected - logical urban structure undeveloped - interruptions and gaps in the urban space

- aging population - absence of migration - conservative - closely related to Tallinn

Ülejõe

Põrguvälja

Uus asula

Splitters

Vana asula

/

today

TALLINN - KOHILA time expenditures

- paper mill that exports to overseas - the width of the industrial areas - no investments to the local life - lack of developments and investments

Ülejõe

Põrguvälja

potentsials

TALLINN - SAUE time expenditures

The price of victory by using train per year

- different industrial sectors - adding new functions to the factories - tourism - transport

- calm and safe - beautiful nature - low living expences - empty areas in town - possibilities for energyefficient life

- new investments and buisnesses - innovative habitants - a diverse population - new traditions and events

Uus asula

Connections by car

Vana asula

Põrguvälja

Connections by foot

Uus asula


site plan 1/4000

view to the hydroponic

1

view to the railway station

2

3 view to the river houses

view to the hydroponic

4

view to the merchant houses

5

1. Buisness quarter 2. Store 3. Rail/bus station 4. Cultural center 5. Health/sport center 6. Merchant houses 7. Terrace houses 8. River houses 9. Park houses 10. Hydroponic farm

section a-a 1/2500


to see more, CLICK...

Boundaries of area - River - Railway - Road - Factory

Distribution of area - Living by river - Buisness by road

Distribution of area - Park connects living and business

section b-b 1/2500


competitions


STREET 2020


“GREEN MILE” TAB VISION COMPETITION STREET 2020 co-authors: siim tiisvelt, tanno tammesson organizer: tallinn architecture biennale location: Tallinn, Estonia projected: june, 2011

Vision Competition’s task is to describe the connected, compatible and diverse urban landscape, focusing on one particular urban typology: the street. The project is divided into three different parts, each with different character and spacial concept, with the common quality of creating enjoyable cityscape, „Green Mile“ will connect the center of Tallinn with Pirita, Kadrioru park, Harbour area and the sea. The three stages of water, park and city in smaller scale reflects the essence of Tallinn as a rather green city by the sea. Compliant to peoples needs and expectations of desirable urban space „Green Mile“ will be just the first one of its kind designing the face of Tallinn in 2020.

1


Tallinna laht

b

a

site plan 1/5000

2 4

1 b

a

c

3 c

competition task

existing STREET

new STREET


2

Water Starting from the Russalka monument the street shortly opens itself to the sea. The water side is completely at the disposal of pedestrians where the sidewalk expands to a broad promenade articulated by different levels of terraces.

3

The pedestrians will be taken in betwee urban fabric with variety of outdoor caf will continue to run straight taking th

4

4

Park The two roads of vehicular traffic are set as far apart from each other as possible to make room for park in between. The meandering path inside the park leads pedestrians into an environment isolated from the traffic and noise.

illustrations


City en of those old refurbished limestone buildings that create an fes and retail spaces. The streetcar tracks, on the other hand, he strip of greenery with them which finally fades into asphalt.


INFORMATION PAVILION AND STAGE OF ESTONIAN WOOD ASSOCIATION


“LIPP LIPI PEAL” INFORMATION PAVILION AND STAGE OF ESTONIAN WOOD ASSOCIATION co-authors: siim tiisvelt, tanno tammesson organizer: estonian wood and forest industry alliance location: Tallinn, Estonia projected: june, 2011 built: august, 2011

e z i r tp

1s

“Lipp lipi peal, lapp lapi peal, ilma nõela pistmata” (“Patch on a patch, mend on a mend, without needle stitches“). This old estonian proverb explains the main idea of the information point and the stage of Estonian forest industry. Wood is used constructively and estetically on both objects which emphasizes the essentiality of that material. The inspiration of jusing wood as the only construction material comes from the traditions of the old estonian farm architecture. These old buildings were constructed by using only horizontal beams and no nails. The same conception is used by the project in a modern twist. Without any back-up materials as nails, clue or screws has the importance of wood dignified which makes both objects simple and logical. The information pavilion provides exploration of estonian forest culture as well as just possibility to rest feet and enjoy interesting adventures of forms. In the evening pedestrians can enjoy an organic into the pavilion integrated lightnings which project interesting and spirited patterns of shadows to the ground.


the information pavilion provides exploration of estonian forest culture as well as just possibility to rest feet and enjoy interesting space adventures


views & detail

The pavilion and stage have been constructed by following a grid system which consists of same cross-section wooden beams - only the lenghts and cuts for assembling vary.

3075 1435

820

820 2.52

pavilion 1/75

0.52

0.00

east

818

720

720

4515

720

720

west

south

north

818 0.64 0.43 0.24 0.00

stage 1/75

Because of the usage of stan-dard beams is the building and intallation low-priced and simple - anyone can do it. As easy as installation of the object is also the dismount and transportation to another location.

detail 145 45

1/20


“The project characterizes itself northernally in the best sense. Complex of buildings is functional, inspiring and easy to disassemble.� Peeter Pere Jury // Chairman of the Union of Estonian Architects


MEMORIAL TO THE VICTIMS OF COMMUNISM


“PATH OF LIFE� VISION COMPETITION OF MEMORIAL TO THE VICTIMS OF COMMUNISM co-authors: siim tiisvelt, tanno tammesson organizer: ministry of culture location: Tallinn, Estonia projected: october, 2011

The memorial of communism is located on a steep rocky coast. It is like a journey that leads through a long and winding road representig the pressure of communist regime. Predetermined path offers a variety of turns but few choices. It goes deep inside the earth is some parts expressing anguish but also comes high on the ground level providing long views celebrating hope. Long curved path is penetrated by two straight metal lines. One of them is directed over the clint to the sea remembering the sunset on 14th june 1941, the other refers to sunset on 25th march 1949. Thus they are capturing the monent that was last for thousands in their home country. The rusting metal corridors absorb passers-by inwards their cold embraces. The occupants are unable to climb over the edge. The harrowing claustrophobic journey guides a man to a frightening experience: to the glass floor cantilever on the edge of a precipice faced with the vastness and eternity.

section a-a 1/500


section b-b 1/500

site plan 1/5000


ICE CREAM KIOSK


“ICE CREAM IN A CUBE” ARCHITECTURAL COMPETITION OF ICE-CREAM KIOSKS FOR PÄRNU CITY co-author: tanno tammesson organizer: city of Pärnu location: Pärnu, Estonia projected: february, 2012

e z i r tp

1s

The new series of ice-cream kiosks are located in the capital of summer. Pärnu is most visited and popular resort in Estonia. New modern pavilions are needed to create an unique and interesting architectural design in public spaces of the town. They act as the landmarks or the sculptures of light in the evening. Universality and clearness are the keywords for the form of the kiosk. Main construction material inside and outside is wood which makes it easy to build. Exterior color characterizes vanilla ice cream, interiors brown wood reminds the color of chocolate. Two sides of the kiosk can unfold to let it open to the street and serve the customers. There are many possibilities to join numerous kiosks to create shelters for different fuctions - flower stall, souvenir booth etc.

unfolding

integration


plan 1/50

sections 1/50


logo

is pasted on the external wall of the counter to catch eye from distance. It is also engraved on exterior wall to give a hint of a function of the kiosk.

views 1/50

closed

open

facade

is inspired by the sandy beach of P채rnu. Softness of dunes and ice cream are mounted digitally on the exterior. the panels of facade are perforated in view of those motives.


“The pattern of beach sand is a good idea to use on the facade. Open and closed kiosk has different characteristics that make it mysterious and exciting. The object leaves the impression of an exlusiveness and cafeteria .” Karri Tiigisoon Jury // City Architect of Pärnu

at night the pavilions show themselves as luminous and outstanding landmarks on streets


CURRICULUM VITAE

NAME: BORN: NATIONALITY: ADDRESS, PHONE, E-MAIL:

Gunnar Kurusk 10.10.1987 Estonian Taluranna tee 8, Viimsi, Harjumaa, Estonia, 74001 +372 56560356 gunnar.kurusk@gmail.com

Estonian Academy of Arts (EAA), Department of Architecture and City Planning (MA) Estonian Academy of Arts, Department of Architecture and City Planning (BA) Kadrioru Saksa Gümnaasium (German High School in Kadriorg, Tallinn) Architectural competition of ice-cream kiosks for Pärnu city, project “Jäätis kuubis” co-author Tanno Tammesson, 1st prize TAB vision competition STREET 2020, project “Green Mile”, co-authors Tanno Tammesson and Siim Tiisvel Vision competition of memorial to the victims of communism, project “Path of life” co-authors Tanno Tammesson and Siim Tiisvelt Small structure competition of Estonian Wood Association, project “Lipp lipi peal”, co-authors Tanno Tammesson and Siim Tiisvelt, 1st prize Architectural competition of Grandstand Building of the Kuressaare Stadium, project “Soe vastuvõtt” co-authors Tanno Tammesson, Siim Tiisvelt, Jaan Jagomägi Reworking the Bauhaus in Dessau Pre-workshop in Como, Italy, “An energy master plan for the buildings of the Bauhaus in Dessau” International design research workshop in Berlin “Light as material in design. Designing hospitality in Urban Landscape” Adobe Photoshop, In Design, Illustrator, AutoCad, Ecotect Analysis, Lumion 3D, Microsoft Office, Revit Architecture, Rhinoceros 3D + Vray, SketchUp + iRender Estonian (mother tongue), English (very good), German (very good)

education 2011 ... 2007 - 2011 1995 - 2007 competitions 2012 2011 2011 2011 2011 workshops 2012 2011 2009 programs

languages



Architecture portfolio