Page 1

din reportasje Magasinet for deg som bor eller ferierer på Costa Blanca

Intervju med Spaniaportalen

Nr. 2, 2018 - OKT

Middelhavsdietten holder deg frisk Drømmeboligen Spanske måltider og mattradisjoner Signe Delso Kunsten å elske

Steffen Lundemo

Fra langhåra rocker til country cowboy din reportasje

1


Les mer om:

2

din reportasje

s. 6

Karriere i Spania

s. 9

En reise gjennom Spaniaportalen

s. 14

Min drømmebolig

s. 20

Drømmebolig i Finestrat

s. 23

Spaniahome

s. 27

Monver Inmobiliaria

s. 30

La Tienda de Antigüedades

s. 34

Costa Blanca Bolig

s. 38

Kitchens Emilio

s. 41

Middelhavsdietten

s. 44

Spanske måltider

s. 46

Spanske mattradisjoner

s. 47

Quironsalud Torrevieja

s. 50

Monicare

s. 53

Marfil Smiles

s. 56

BB&B

s. 59

Ilahy

s. 62

Fra langhåra rocker til country cowboy

s. 67

Med musikken som veiviser

s. 69

Casa Teo

s. 72

Palmen Gastro

s. 75

Sforlaget

s. 78

Outbound Adventures

s. 80

Regnskapsfokus

s. 82

Mitt drømmested i Spania

s. 88

Kunsten å elske

s. 91

Spansk-norske dager

s. 92

Jarl Goli deltar på spansk-norske dager

s. 93

Et langt liv i Spania

S. 62

Fra langhåra rocker til country cowboy

S. 88

Kunsten å elske

S. 9

En reise gjennom Spaniaportalen

din reportasje

3


YAY!

din reportasje

Jeg har alltid likt uttrykket ”alle gode ting er tre”, og tallet tre har alltid vært et av mine lykketall. I skrivende øyeblikk står det 3333 under antall følgere på Facebooksiden til DIN REPORTASJE og jeg sitter her og skriver den tredje spalten til magasinets tredje nummer. Det er litt magisk! I det siste har jeg tenkt mye på DIN REPORTASJE sine første dager for tre år siden da vi ’bare’ var online. Mine første møter med de første kundene våre dukker stadig opp i hodet mitt. Kunder som alltid kom tilbake, og som ikke tvilte på om de skulle være med da magasinet på papir ble lansert. Marfil Smiles, Monicare, Din Fotterapeut, Ecofilters, Sol y Luna, Teo Jimenez Sánchez – som tidligere drev Onosca restauranten og som nå gjør stor suksess med Casa Teo – og mange flere. Som oss så var nesten alle disse aktørene relativt nye på markedet da vi ble kjent med dem. Likevel har de allerede etablert seg som solide bedrifter her på Costa Blanca. En stor olé til alle og enhver av dem! En olé gir vi også til deg Steffen Lundemo, alias Steff Nevers. Vi i DIN REPORTASJE ble veldig glade da du aksepterte å være vår tredje coverfigur. Du er en kjernekar, og du har en stemme som tar pusten fra de fleste. Men det vi liker best med deg er at du er så tro mot deg selv, og at du gir så mye uten å forvente noe tilbake. Og selv om jeg har sagt det mange ganger før, sier jeg det på nytt: Jeg bare digger musikken din! Plass må jeg også bruke

ANNONSEPRISER: 1/4-sides annonse: 290€ 1/2-sides annonse: 390€ 1/1-sides annonse: 490€ MARKEDSFØRINGSREPORTASJER: 1 sides reportasje: 540€ 2 siders reportasje: 690€ 3 siders reportasje: 980€ Alle priser er eks. 21% IVA

UTGIVER: DIN REPORTASJE REDAKTØR: Ann-Louise Gulstad 4

din reportasje

til å takke dere leserne, for det får jeg aldri gjort nok. Takk for alle gladmeldingene, takk for alle bildene dere pleier å sende oss hvor dere sitter og leser DIN REPORTASJE, takk for alt det gode samarbeidet og ikke minst takk for at dere leser oss. Og takk for at dere er så flinke til å like og dele og kommentere våre poster på Facebook. Det er enormt viktig for oss, for til syvende og sist er det takket være dere som deler at vi når så mange online. Denne gangen vil jeg gjerne også si takk til hundene mine, som aldri klager selv om DIN REPORTASJE tar så mye av min tid. Til og med Bambi, som er bare ti måneder gammel og nyadoptert, støtter meg ubetinget. Jeg må innrømme at det siste vi trengte var en hund til på kontoret, men var det ikke slik at alle gode ting er tre? Nå har vi i hvert fall fått en ny og flittig medhjelper og som sammen med Balz og Lolo passer på at jeg ikke sitter bak tastaturet altfor mange timer om gangen. Tenk dere, jeg er så heldig at dette trekløveret går tur med meg tre ganger om dagen! Attpåtil holder jeg meg i form! Før jeg setter punktum må jeg også sende en STOR takk til Sissel Rotmo og Bente Solem. Dere er så utrolig dyktige på det dere gjør, og jeg er veldig glad jeg har dere på teamet, og at dere holder ut med meg når stresset er på sitt verste. Hva skulle jeg gjort uten dere! Og til deg Jenny Jenssen, deg har jeg mye å takke for, og du vet hvorfor. God lesning, folkens! Ann-Louise Gulstad

Ta kontakt med oss og vi kommer innom for en uforpliktende prat. Blir vi enige om å lage en markedsføringsreportasje, velger vi spørsmål og du velger vinkling. Vi gir deg muligheten til å svare skriftlig slik at du får tenkt godt gjennom hva du ønsker å formidle og hvordan du ønsker å formulere det. Du trenger hverken å skrive bra eller korrekt. Vi har dyktige skribenter og journalister som vet å lage en spennende reportasje basert på teksten du sender oss. Du får selvfølgelig reportasjen til gjennomgang før den går i trykken.

JOURNALIST Camilla Haugseth Hoem Olav Barhaugen

KORREKTUR: Sissel Rotmo Bente Solem

OPPLAG: 10.000 eksemplarer 2 utg. pr. år. mars og oktober

FOTO: Camilla Haugseth Hoem

DESIGN: Bente Solem

Tlf: +34 638 419 338 post@dinreportasje.com din reportasje

5


Karriere i Spania

Karriere i Spania

Det norske fyrverkeriet på rådhuset i Alfaz Tekst og foto: Olav Barhaugen

De fleste som har bodd i Alfaz del Pi noen år har sikkert møtt på denne sprudlende dama. Mange vet nok at hun jobber på rådhuset, men hvem er hun egentlig, og hva gjør hun? Vi avtalte et møte og tok med kamera og notatblokk. Elisabeth Pariza Marandi Ihlen heter hun, og har norsk mor og persisk far. Mor og mormor kom til Alfaz del Pi på slutten av 60-tallet, mens faren forlot sitt hjemland da Khomeini kom til makten i 1979. Han hadde tenkt seg til USA, men besøkte noen venner i Benidorm underveis. Der traff han norske Merete, og da var det gjort. Litt senere kom Elisabeth til verden, og deretter lillesøster Victoria. Mens foreldrene utviklet sitt eiendomsselskap gikk døtrene på engelsk skole i Alfaz. Familiebakgrunn og skole har dermed vært med på å forme Elisabeth som en flerkulturell person. Men selv om hun er født i Spania med både norsk og persisk blod i årene, og har fått engelsk utdannelse er hun norsk statsborger. Hun er en aktiv dame, sitter sjelden stille og bruker hele kroppen til å uttrykke seg. Det kan ha en sammenheng med hennes store lidenskap gjennom oppveksten, nemlig dans. 6

din reportasje

PÅ KONTORET: Her står Elisabeth sammen med britiske Amanda Allen, som blant annet holder styr på timeplanen til byrådets medlemmer.

STORTRIVES: Elisabeth Pariza Marandi Ihlen stortrives i jobben sin som ordførerens rådgiver på Rådhuset i Alfaz del Pi kommune.

- Så fort jeg kom hjem fra skolen var det så vidt tid til en matbit før jeg dro på dansetrening, husker hun. Der kunne jeg ofte holde på til klokka var ni på kvelden. Det var flere dansearter, både ballett, jazz og folkedans, men favoritten var spansk klassisk dans.

i samfunnslivet, og så dette som en ypperlig sjanse til å gjøre en innsats for fellesskapet. Min flerkulturelle bakgrunn og gode språkkunnskaper var nok viktige egenskaper. Foruten spansk, norsk og engelsk snakker jeg fransk og valenciansk i tillegg til litt persisk.

Den unge kvinnen er meget engasjert når hun snakker om jobben sin, og det er tydelig at hun liker det hun gjør. Hun er mye rundt og har kontakt med de forskjellige organisasjonene i kommunen. Hun beskriver seg selv som en heldig og lykkelig dame som får treffe mange interessante mennesker.

Elisabeth kunne sikkert gjort karriere innen dans, men valget falt på universitetsutdannelse i Alicante. Der studerte hun til entreprenør, med tanke på å gå inn i familiebedriften. Men etter fullført utdannelse tok karrieren til Elisabeth en ny retning. En nær bekjent av familien tok kontakt og spurte om hun ikke kunne tenke seg å gå inn i politikken.

Valgkampen ga resultater, PSOE vant valget og Arques ble ordfører. Elisabeth ble da med inn i byrådet som ordførerens rådgiver, og fikk ansvar for å lage en avdeling som spesielt skulle ta seg av den utenlandske befolkningen.

- Jeg møter i min hverdag alt fra den vanlige mann i gata til samfunnstopper. I arbeidet med arrangementer som Spansk-Norske dager og Internasjonal dag kommer jeg også tett på kjente artister og kulturpersonligheter.

- Vicente Arques fra PSOE stilte i 2007 til valg som ordfører og ville gjerne ha med på laget noen representanter for den utenlandske befolkningen i kommunen. Jeg var som min mor og mormor engasjert

- Alfaz del Pi er som kjent en meget flerkulturell kommune. Av kommunens rundt 20000 innbyggere er over halvparten utlendinger. Rundt 100 nasjonaliteter er representert, men nordmenn, briter og hollendere utgjør majoriteten, opplyser Elisabeth.

Men først og fremst er Elisabeth opptatt av at kommunens innbyggere skal ha det best mulig. At nyinnflyttede utlendinger skal finne seg til rette og integreres i dette flerkulturelle miljøet. - En hjertesak i den forbindelse er å få flest mulig til å skrive seg inn i manntallet, sier hun. Det gir kom-

munen inntekter fra staten, som kommer befolkningen til gode.

er både farmor og flere andre slektninger ofte på besøk.

Det blir ofte lange dager på jobb, da mye av aktiviteten er på kveldstid. Hun møter mange mennesker i løpet av en dag, og at hun er en dame som mange kjenner kommer tydelig frem under intervjuet som finner sted på en lokal kafé utenfor Rådhuset i Alfaz. Det var ikke mange som passerte bordet vårt uten at det vanker et smil og en hilsen.

Siden Elisabeth er politisk ansatt er det valget til våren som avgjør om hun får fortsette i jobben. Hun er meget motivert til å fortsette, men må også se på andre alternativer. Å gå inn i familiebedriften er en løsning, men hun holder døren åpen for andre muligheter.

- Jobben min er jo også på en måte en del av mitt sosiale liv, og fritiden benyttes derfor mest til å slappe av og kose meg hjemme sammen med min samboer og hunden vår, smiler Elisabeth. Det blir også tid til litt reising, og kjært reisefølge er min lillesøster Victoria. Norge besøkes jevnlig, men også andre land i Europa. En drøm er å kunne besøke min fars hjemland, men det har foreløpig vært for utrygt. Derimot

- En jobb med litt mer fritid kunne nok friste, ler hun. Da kunne jeg ta opp igjen dansen, og en annen lidenskap fra oppveksten. Familien hadde flere hester når jeg og søsteren min vokste opp, og jeg skulle gjerne sett at jeg hadde tid og mulighet til å skaffe meg hest igjen. Men enn så lenge er det jobb og valgkamp som står på programmet, så får vi se om vi fortsatt vil finne en smilende Elisabeth bak skrivebordet på rådhuset etter valget. din reportasje

7


En reise gjennom Spaniaportalen Tekst og foto: Camilla Haugseth Hoem

Helt siden Spaniaportalen åpnet sine ’dører’ for publikum for snart to år tilbake, har medlemmene strømmet til. I dag har portalen nesten 12 000 følgere, og tallet bare stiger for hver dag som går. Din Reportasje dro på besøk til hovedaktørene bak suksessen for en hyggelig prat. Turid Sletten Bornkessel og ektemannen Geir Bornkessel smiler fra øre til øre da Din Reportasje møter dem på deres finca i Los Montesinos. De gir oss en varm klem før de inviterer oss inn på den flotte eiendommen. Det er en usedvanlig varm sommerdag i juli, selv til Spania å være. - Vi får sette oss i skyggen, sier Turid, eller vil dere helst sitte inne? Er litt kjøligere der. Vi tar plass under en parasoll i hagen. Man kan ikke unngå å legge merke til hvor samkjørt paret er. Blikkene de hele tiden utveksler forteller om en usedvanlig god stemning mellom de to – og masse kjærlighet. - Vi kjenner hverandre veldig godt, smiler Geir, mens han gløtter muntert på sin frue. Vi møttes for første gang tidlig på 80-tallet 8

din reportasje

da jeg jobbet på en nattklubb ved navn Chivago. Jeg husker det veldig godt! Turid kom innom med en venninne, og jeg la merke til henne med én gang. Det var fullt i lokalet og de fant ingen sitteplass. Så jeg tok frem to krakker og gjorde plass ved et bord til dem. Geir og Turid fant lett tonen, og da kvelden var over tilbød Geir seg å kjøre de to venninnene hjem. Etter hvert ble de et par, men forholdet varte bare i to år. Skjebnen skulle ha det til at de møttes på nytt 23 år senere. Det var på den tiden Facebook begynte å bli populær og man satte seg ned for å finne gamle venner og bekjente. - Det dukket plutselig opp en melding fra Turid i innboksen min, og det syntes jeg var veldig hyggelig, sier Geir. Jeg hadde jo aldri glemt den her jenta!

Mye hadde skjedd i begges liv i løpet av den tiden. Begge var skilt og hadde barn, og Geir hadde hatt en alvorlig hendelse i livet som gjorde at han måtte amputere det ene beinet rett under kneet. - Han var engstelig for å fortelle meg dette, husker Turid. Men Geir sitter ikke i beinet, han finnes i hodet og hjertet. For meg kunne han gjerne manglet begge beina og litt til. På den tiden jobbet Turid i Avinor på Gardermoen og Geir var uføretrygdet på grunn av sterke fantomsmerter, men han var engasjert i frivillig arbeid i pasientorganisasjoner samtidig som han var representant for disse i styret i Helse Sør-Øst. - Vi bestemte oss for å flytte sammen, og i et par år bodde vi i en generasjonsbolig på Skedsmokorset med mine foreldre, fortsetter Turid. Livet er merkelig, for jeg var fast bestemt din reportasje

9


HYGGER SEG SAMMEN: Spaniaportalens administratorer er en samkjørt gjeng, som ofte møtes og hygger seg sammen. Johnny Rudolf Halvorsen (t.v), hans samboer Rachel Roberts (ikke administrator), Turid Sletten Bornkessel, Ellen Rousseau og Geir Bornkessel. Administratorer som mangler på bildet er Bjørn Lundberg og Torill Lie Bjerke.

FORNØYD: Turid Sletten Bornkessel er meget fornøyd med responsen Spaniaportalen har fått siden den ble lansert 31. oktober 2016.

på at jeg aldri skulle gifte meg igjen, og om jeg gjorde det, så skulle det i hvert fall ikke bli i kirken med hvit kjole. Man skal aldri si aldri, for det var jeg som fridde til Geir, og i 2009 giftet vi oss i Palmehagen på Sjømannskirken i Villajoyosa, og jeg var ikledd hvit kjole! De fant ut at de trivdes veldig godt på Costa Blanca, og i 2012 kjøpte de en ferieleilighet på Playa Flamenca. - Vi ble raskt medlemmer av forskjellige Facebookgrupper som hadde Spania som tema, og hvor vi fikk gode råd og tips. Men etter at vi flyttet til Spania i 2015 endret fokuset og behovet for info og trivsel seg, og jeg syntes det var noe som manglet. Følte også at det kunne være litt ugreit å 10

din reportasje

KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Turid og Geir møttes for første gang på en nattklubb tidlig på 80-tallet. I 2009 giftet de seg i Palmehagen på Sjømannskirken i Villajoyosa.

spørre om ting på disse sidene da det fort kunne bli ubehagligheter og lange tråder med uhøflige kommentarer. En dag vi satt hjemme på Playa Flamenca tenkte jeg at hvis jeg ikke klarer å endre det som er og ikke får den infoen og den hyggen jeg ønsker, da oppretter jeg heller min egen side! Hun satte seg ned og tenkte litt på hvordan denne siden skulle bli. Det skulle ikke være en gruppe for nordmenn, men for mennesker som hadde Spania som felles fokus, og hvor de kunne lære litt om Spania og dele sine erfaringer med dette landet. - Jeg ønsket å åpne døren til et sted hvor alle kunne bidra med det de ønsket, om det var spørsmål, gode historier, humor, oppskrifter,

reisetips eller nyheter. Jeg hadde veldig tro på mangfoldet. Da ville medlemmene ønske å logge seg på Spaniaportalen og finne noe de likte og de ville anbefale oss til andre de kjenner. Jeg var klar over hvor viktig det var å velge rett navn. Noe som var lett å huske på, og noe de fleste følte seg identifisert med. Da dukket plutselig navnet Spaniaportalen opp, og så var jeg i gang! Solen steker på den blå himmelen, og selv om vi sitter i skyggen, blir det altfor varmt. Turid inviterer oss inn i huset, mens Geir blir igjen ute, hvor flere av Spaniaportalens administratorer har kommet til. Idet vi setter oss ned på kjøkkenet, smiler Turid på nytt. - Hvor var vi hen? Jo, jeg var altså i gang med å starte min egen side på

Facebook. Det føltes veldig riktig, og ikke minst spennende. Jeg hadde i dette øyeblikket ikke fortalt noen om det jeg holdt på med, ikke engang Geir, som fikk beskjed om at jeg hadde lagt han til som administrator på en Facebookside som het Spaniaportalen. Han ble litt satt ut til å begynne med, men tok det på strak arm. Jeg skjønte at vi måtte ha med oss noen flere administratorer. Ikke på grunn av jobben, men fordi jeg ønsket folk som kunne bidra med forskjellige idéer, innspill, tanker og meninger. Så jeg kontaktet en veldig god venn Bjørn Lundberg, som har en Finca i Sax, deretter spurte jeg en god venninne, Ellen Rousseau, som

bor på Playa Flamenca, og så Torill Lie Bjerke, som bor i Valencia. Alle sa ja med én gang! Etter hvert har vi også fått noen nye og veldig nære venner med, og en av dem er Johnny Rudolf Halvorsen. Jeg valgte disse av den enkle grunn at jeg hadde lært dem å kjenne som varme, ærlige og tvers igjennom gode mennesker, og bedre enn det kan det jo ikke bli. Vi har også underveis tatt inn noen som har trukket seg etter eget ønske etter hvert. Utover selve konseptet, hadde ikke Turid noen konkret plan, men hun satte opp noen retningslinjer som hun ba medlemmene om å respektere.

TRIVES I SPANIA: Ekteparet stortrives på fincaen sin i Los Montesinos, hvor mye av fritiden går med på å stelle hus og hage. din reportasje

11


- Vi i administrasjonen har en fellesgruppe på Messenger, hvor vi diskuterer det som skjer i portalen. Der tar vi opp nye idéer, diskuterer hva vi liker og hva vi ikke liker av det som skjer i portalen. Siden medlemsveksten raskt tok av – og egentlig aldri har stoppet – har vi skjønt at det vi skapte var noe folk ville ha. Det var vært en periode de siste månedene som jeg syntes vi kom i litt feil spor. I tillegg så jeg at flere i administratorer begynte å bli passive og ikke trivdes med det vi gjorde, uten at jeg helt viste hva vi skulle gjøre med saken. Vi tok en opprydding hvor noen i administrasjonen ønsket å gi seg av personlige grunner, og nå er vi tilbake til utgangspunktet. Men vi har fått inn en ny administrator og det er Johnny Rudolf Halvorsen. Hun innrømmer at det var mye jobb i starten, og fortsatt er det, siden en side som Spaniaportalen må virke levende og noe nytt må skje hele tiden. - Hvis et nytt medlem går inn på siden tre ganger i løpet av dagen og det ikke har skjedd noe der, da går de selvfølgelig lei. Så vi prøver å holde stoffet ferskt og poste noe flere ganger om dagen. Jeg tror litt av grunnen til suksessen er at vi stort sett klarer å holde en god tone og at vi godtar mye forskjellig stoff. Klart man til tider kan bli litt sliten, for det blir mange timer bak Mac-en. Men man må porsjonere tiden man bruker på portalen, og jeg har sagt til alle i administrasjonen at de ikke skal være i portalen mer enn de føler er greit. Dette er som sagt ingen jobb og vi er ikke her 24/7. Hvis de kjenner at det begynner å bli nok, ja, da lar de være å være å logge på i en periode. Dette er tross alt mange timers helt ulønnet arbeid fordi vi øn-

sker å gjøre en forskjell for andre mennesker. Vi ønsker å få lov til å bidra til at andre med samme mål, altså Spania, får den infoen, hyggen, og samhørigheten de ønsker og fortjener. Og de gangene – og det er faktisk ganske ofte – vi får hjertevarme tilbakemeldinger fra fornøyde medlemmer, er det ofte jeg tar til tårene. Det er lønn god nok for meg. Hun setter også stor pris på alle de flotte menneskene hun har fått kontakt med gjennom Spaniaportalen. - Hvis jeg skal trekke frem noen spesielle hyggelige ting som har skjedd i forbindelse med Spaniaportalen, så må det bli at vi har truffet noen av våre beste venner via portalen, som for eksenpel Johnny Rudolf Halvorsen og Rachel Roberts. Jeg legger også merke til at medlemmer som jeg vet aldri har truffet hverandre har en så vennskaplig tone at man skulle tro de hadde vært venner i mange år, og da må jo Spaniaportalen ha en misjon. Mindre hyggelig episoder har det også vært. Som når vi har hatt medlemmer som kun har hatt en ting for øye og det er å være nedlatende og krass i sine kommentarer har fått utfolde seg før vi har klart å stoppe dem. Resultatet er jo at flotte medlemmer sletter seg for å unngå disse menneskenes skarpe penn og tunge. Det er medaljens bakside.

- Noen av oss har planer om å få laget en hjemmeside, hvor vi skal prøve å ta vare på, systematisere og presentere mye av det vi i Spaniaportalen holder på med, sier Turid med et glimt i øyet. Vi har kjøpt opp et par nettadresser og jobber med saken. Vi er kun i startfasen og det vil ta tid og koste litt penger. Vi kommer tilbake når vi har noe konkret å presentere, foreløpig er det bare på ”tegnebrettet”. Jeg har stor tro på at dette kan bli en veldig nyttig og lett søkbar side, hvor medlemmene kan hente nyttig info. Intervjuet er over, og vi finner veien tilbake ut til hagen. Turid spør forsiktig om hun kan benytte anledningen til å takke Spaniaportalens medlemmer for deres tålmodighet. - Ikke alltid er vi der og ikke alltid opptrer vi helt etter boka, men vi er jo bare mennesker. Jeg vil takke for alle fine innspill, posteringer, tanker og at folk deler av seg selv for at andre skal få en litt bedre dag. Håper og tror at vi kan fortsette i samme ånd og at de som har noe på hjertet deler det med oss – det setter vi enorm pris på! Jeg vil også gjerne takke administratorene for den flotte jobben de har lagt ned og for de menneskene de er. Tusen, tusen takk – jeg setter utrolig stor pris på dere alle.

Men administrasjonen hviler ikke på sine laurbær, og har mange nye planer for fremtiden med hensyn til Spaniaportalen.

www.spaniaportalen.com 12

din reportasje

din reportasje

13


Jakten på drømmeboligen

ENDELIG PÅ PLASS I DRØMMEBOLIGEN: Tom Halvorsen har brukt noen år på å finne drømmeboligen. Nå har han nettopp flyttet inn i sitt nye hus og nyter tilværelsen i fulle drag.

Tom Halvorsen Tom Halvorsen kommer fra Oslo men har i lengre perioder bodd i andre byer både i Norge og i utlandet. På grunn av at han som 50-åring ble uføretrygdet, kom han til Costa Blanca. Etter 30 år som dykker, hvorav 25 år i Nordsjøen, sa kroppen min stopp. Legene og spesialistene var enige om at jeg bare måtte kaste inn håndkleet og si takk for meg. Mye av det jeg sliter med virker som leddgikt, og jeg har også en del problemer med lungene og psoriasis i leddene. I 2000 fikk jeg muligheten av min daværende kone og hennes familie til å bruke deres hus i Torrevieja. 14

din reportasje

Det begynte med kortere turer vinter, vår og høst. Etter hvert oppdaget jeg at smertene mine ble helt eller delvis borte i de periodene jeg var her nede. Dette på grunn av klimaet. Etter at jeg ble alene i 2013, bestemte jeg meg for å flytte ned til Spania for godt. Jeg hadde da leid hus og leiligheter i andre områder på Costa Blanca og på Costa del Sol, men kom alltid tilbake til

saltsjøene. Først leide jeg et hus i Los Montesinos, men det var helt feil valg. Huset, som i september var fullt av sol og varme, ble i desember mørkt og fuktig. Det lå nordvendt og var ubrukelig for meg. Nå er det mange spanjoler som vil ha nordvendte hus om sommeren; de er jo kjøligere. Så ble det til at jeg leide et hus i Rojales. Høyt og fritt med bra utsikt, og mye sol hele året, og det var store områder for turgåing og sykling like ved.

Etter hvert ble derimot ønsket om egen bolig så stort at jeg begynte å lete etter noe jeg kunne kjøpe. Jeg brukte en kjent norsk eiendomsmegler som kjenner markedet godt og snakker flytende spansk. Det er veldig viktig når en kommer til notaren og skal skrive under på alle papirer. Jeg ønsket alt på en flate, ca 100m2, stor eller liten hage, parkering på egen tomt, pool, kort vei til butikk og om mulig noen restauranter i nærheten. Jeg ville ikke syd for Torrevieja. For mye mennesker på små områder. Greit som feriebolig, men ikke for meg som bor her hele året. Huset jeg til slutt valgte, etter å ha vært på nesten 50 visninger, var det første jeg hadde sett på. Det var bygd på midten av 80-tallet, og hadde vinranker og mange gamle flotte trær med oliven, nisperos, mandler, aprikoser, granatepler, fersken og minipærer. Eiendommen hadde to meter høy mur på tre sider, men var åpen mot veien med gjerde og hekk. Fra takterrassen så jeg fint ned på den rosa saltsjøen. Stedet var idéelt, men det var ikke noe svømmebasseng der. Så ut forsvant vinrankene og ble erstattet med et basseng. Fikk også laget en flislagt innkjørsel med plass til flere biler. Det ble litt ombygging på selve huset. Jeg fikk nytt kjøkken, nytt bad med varme i gulvet, og jeg

fjernet en vegg inn til stuen. Så var drømmeboligen på plass! Trodde jeg i hvert fall. Huset og hagen var helt topp, men det var ikke nok. Jeg savnet å ha spanjoler rundt meg. Alle naboene var engelske, franske, belgiske og svenske. De var fine naboer, men jeg hadde jo flyttet til Spania for å føle at jeg bodde i Spania! Det var vanlig at naboene kom innom en tur. Det var jo hyggelig, men vi snakket nesten alltid på engelsk. Så er jeg med i en norsk venneklubb, og der snakkes det jo norsk hele tiden. Jeg merket at jeg savnet å være del av et spansk miljø, å høre det spanske språket rundt meg. Så ble det plutselig en ny runde med jakt på drømmeboligen. Det tok mindre tid denne gangen, siden jeg nå var mye bedre kjent i området. Det endte med at jeg kjøpte en eiendom utenfor byen Crevillente, hvor det bare er spanske naboer. Jeg fikk en egen følelse da jeg var her første gang, spesielt på grunn av den herlige terrassen med den nydelige utsikten. Her skulle jeg bo, og det gjør jeg i dag. Jeg elsker å sitte på terrassen og nyte morgenkaffen. Eiendommen har en fantastisk utsikt over hele Vega Baja, ned til Santa Pola, Gran Alacant og Guardamar. Huset er rundt 25 år gammelt og har store rom og brede ganger. Det ligger på en skrånende tomt hvor det

vokser gamle trær av ymse slag, som palmer og kaktuser. Rundt her er det mange stier hvor jeg kan gå turer i fjellene bak meg. Det er også et større vannreservoar i nærheten. Sydover ser jeg ned på en større innsjø, hvor det er et fuglereservat. Her kan man vandre og oppleve mange forskjellige arter. Stiene er godt merket og det er plakater med bilde av hvilke fugler en ser. Alle tomtene her er store. De måtte i sin tid være over fem mål for at man skulle få lov til å bygge. Slik er det fremdeles. Man kan ikke dele tomten og bygge flere hus. En ting min norske megler oppdaget da hun gikk gjennom papirene til huset, var at det i starten var godkjent som et Casa Rural. Det vil si at det kunne leies ut rom til reisende her. Det er det fremdeles lov til. De gamle tegningene viser soveplass til 12 personer. Om jeg har funnet drømmeboligen? Jeg håper det. Jeg ville i et spansk miljø, det fikk jeg. Utsikten er på plass. I nærheten av en spansk by. Byen har et flott marked innendørs, deilige grønne oaser, små parker og selvfølgelig restauranter og kaféer. Fremfor alt er det en gammel spansk by med mange spennende tilbud. Så får tiden vise om dette er den endelige drømmeboligen. Det føles slik nå.

din reportasje

15


Jakten på drømmeboligen

KUNSTNERBOLIG: Claudia Thorn var på utkikk etter noe helt spesielt, og fant drømmeboligen i Altea, hvor hun ønsker å bo resten av livet.

Clauda Thorn Claudia Thorn bor i Oslo, men tilbrakte de første 28 årene av sitt liv i Tyskland og USA. Nå planlegger hun å flytte til Altea, hvor hun for noen år tilbake kjøpte drømmeboligen.

Mens jeg studerte juss i Köln på 80-tallet, forelsket jeg meg i en norsk medisinstudent som studerte i samme by. Vi flyttet til Oslo og fikk to flotte barn tett etter hverandre. Jeg prioriterte Fabian og Isabelle foran en karriere. Og jeg elsket det. Men senere fikk jeg likevel drømmejobben takket være mine interesser for kultur, språk og mennesker. Det gikk ut på å være med på å bygge opp segmentet ”utenlandsk litteratur” i Biblioteksentralen, som er hovedleverandør til norske bibliotek og offentlige institusjoner. I mange år reiste jeg rundt omkring mens jeg lekte med tanken på at jeg egentlig var på utkikk etter et sted der jeg kunne tenke meg å bo etter at barna mine var blitt voksne. Jeg likte å observere hverdagen på de forskjellige stedene jeg besøkte, menneskene, det lokale kulturelle miljøet, infrastrukturen, klimaet, naturen og omgivelsene. Hver gang jeg ble småforelsket i et sted, stilte jeg meg følgende spørsmål: Ok, Claudia, dette stedet er jo aldeles strålende, men kunne du tenkt deg å bo her resten av livet? Ville du passet inn og følt deg hjemme? Som nabo i dette området, kunne du bidra med noe til felles glede? I 2012 reiste en gammel venn med sin lille bil gjennom Spania. Han måtte ta et ”nødstopp” i Altea, et område han egentlig hadde tenkt å kjøre fort forbi da han hadde hørt det var et typisk turiststed med mange nordmenn. Tre måneder senere hadde han solgt leiligheten sin i Oslo, meldt seg ut av Norge og flyttet til Altea La Vella! Jeg ble veldig nysgjerrig. En dag fikk jeg anledning til å besøke Altea selv. Da jeg vandret rundt, innom og gjennom alle vinkler og kroker i denne vakre byen, så skjønte jeg at her kunne jeg fort føle meg hjemme.

16

din reportasje

I to år pendlet jeg så mellom Oslo og Costa Blanca-regionen. Jeg vandret rund på de forskjellige stedene, satte meg ned, lyttet, betraktet, tenkte, følte etter og snakket med. Det ble mange turer i gamlebyen i Altea. Det var etter hvert ingen tvil. Altea it is! Med sin herlige blanding av lokalt hverdagsliv året rundt og en samtidig åpen, inkluderende internasjonal atmosfære. Med sin fargerike og blomstrende historie og sine mangfoldige levende og livlige tradisjoner. Med sin litt bohemske, kunstneriske sjarm. Med sine hvitkalkede bygninger og blått hav og grønne fjell rundt. Med sitt spesielle lys og sin svale varme. Med sine fester, sang og smil. Listen er lang, jeg kunne fortsatt i det uendelige … Jeg leide forskjellige småhus og leiligheter innenfor byen, og lot som om jeg allerede hadde flyttet hit. Hva om jeg kunne bidra med å ta vare på et av husene i gamlebyen, pusse det opp, hvis nødvendig, for så å dedikere huset til interkulturell kulturutveksling, samtidig som det kunne være vårt hjem i Spania? Drømmen var å ha et sted hvor kunstnere fra mine andre hjem som Norge, Tyskland og USA kunne komme til, og dermed bygge en bro mellom Altea og dem. Alle som ønsket å ta inspirasjon fra Altea, alle som ønsket å forberede en utstilling i fred og ro, alle som hadde planer om å selv flytte til Altea og trengte et sted å bo, ville være velkommen til å bo der gratis mot å ta vare på huset. I 2015 solgte jeg leiligheten i Oslo, og ga bort hele inventaret vårt til gode formål. Jeg tok bare vare på det viktigste, som bøker, bilder og barneleker, som skulle fraktes til Altea så fort jeg hadde fått kjøpt drømmehuset. Kort tid etterpå tipset en venn av meg om et hus til salgs i Buenavista, en liten gågate

nedenfor kirkeplassen som virket perfekt som «kunstnerresidens» og fremtidig hjem. Jeg slo til med én gang. Jeg fikk uvurderlig hjelp av eiendomsmegler, som både hjalp selger og kjøper gjennom hele prosessen og gav god oppfølging etter kjøp. De siste årene har huset gått gjennom en grundig oppussing innvendig, men alle de originale detaljene som fliser, dører, bjelker og planløsningen er bevart. Alle etasjer er innredet i minimalistisk stil slik at hvert rom har mange ulike muligheter og fleksible løsninger til å kunne spise, lese, sove, feire, hvile, arbeide, leke, elske eller bare være. Huset har vært bebodd og tatt vare på av kunstnere, familie og venner helt siden det stod klart. Om et halvt år flytter jeg til drømmeboligen for godt. Jeg er inderlig glad for at jeg turde å ta spranget fra det trygge livet i Norge til et bohemsk liv i gamlebyen i Altea. Jeg føler at jeg har reinvestert kapitalen som befant seg i «veggene» i Oslo i et levende hus og hjem i Altea, der mange mennesker kommer til å ha glede av å kunne være i og samtidig bidra til kunstnerbyen Altea. En drøm er blitt til virkelighet. Om jeg skulle komme med noen gode råd til andre som ønsker å flytte hit og kjøpe drømmeboligen, ville jeg sagt at kjenn nøye etter. Hva er dine behov? Hva er dine mål? Tenk langsiktig. Tenk storsinnet. Tenk helhetlig. Tenk innenfor og utenfor ”boksen”. Gå mye rundt. Gå på visninger. Spør de som allerede bor der. Spør igjen. Spør deg selv igjen. Og så: Just do it!

din reportasje

17


Jakten på drømmeboligen

Tor Søreng Tor Søreng kommer fra Borkenes, men har de siste 30 årene bodd i Oslo. I 2015 kjøpte han og kona drømmeboligen i Ciudad Quesada.

Både kona og jeg er musikere, og vi har reist mye til de spanske øyene i den sammenheng. Men da vi vurderte å investere i en bolig i Spania, ville vi kjøpe på fastlandet, selv om vi aldri hadde vært der før. Vi hadde følelsen av at vi var nærmere Norge herfra, siden det er mye lettere å reise frem og tilbake fra fastlandet. Mange velger å leie før de kjøper. Det var uaktuelt for oss. Bestemmelsen var tatt og vi ville ha vårt eget. Vi tenkte det var bedre å stupe uti det og satse 100% fra første dag. Det har vi ikke angret på! Vi hadde en klar ide om hva vi ville ha, og det var en hyggelig uteplass, basseng, takterrasse og 18

din reportasje

tre soverom. I tillegg ønsket vi oss utsikt mot havet, og masse flott natur i nærområdet. Og hvorfor ikke i Ciudad Quesada, som vi hadde hørt så mye bra om. Vi så mange boliger på visningsturen, men ett av husene brant seg fast. Utrolig hvordan en bare vet når det rette huset dukker opp. Vi ble bergtatt av hagen, planløsningen, interiøret og utsikten. Vi så med en gang at her kunne vi bo og slå spanske røtter. Drømmehuset ble vårt. Vi bare elsker dette huset. Alle rom er på ett plan, så dette er en bolig man kan bli gammel i. Vi liker at alle soverom har hvert sitt bad. Da kan man ha gjester på besøk uten at det er kø foran badet. Og

vi har en veldig flott hage. Det er med et smil om munnen jeg nyter den hver dag. Det å kunne sitte i hagen og kun ta inn sanseinntrykk av det du ser, hører og lukter – det er rekreasjon, det! Jeg kan i sitte timer der ute og bare nyte utsikten over saltsjøene, Torrevieja og palmer som vaier i vinden. Og den vakre solnedgangen – det er jo rene skjære midnattsol-stemningen. Vi setter veldig stor pris på at hagen er full av frukttrær. For en nordlending er det eksotisk å plukke sitroner, appelsiner, mandler, nisperos og granatepler fra egen hage. Jeg ante knapt hva et granateple var før jeg oppdaget det i vår spanske hage. Jeg har nok vært en pest og en plage for familien i Norge når

EN GOD INVESTERING: Tor Søreng har aldri angret på at han og familien valgte å kjøpe hus fra første stund, i stedet for å leie. De fant drømmeboligen, og når de ikke er der selv, leies den ut til feriegjester.

jeg entusiastisk måtte ringe dem og fortelle hva jeg hadde plukket i hagen hver dag! En drømmebolig har veldig mye å gjøre med plassen den står på. Vi har blitt veldig imponert over Quesada, som er en hyggelig liten landsby i stor utvikling. Vi ser forskjeller fra gang til gang når vi kommer nedover. Sentrum utvider seg, blir mer moderne samtidig som ”småbystemningen” er inntakt. Vi elsker de gøyale kinabutikkene, de små tavernaene, det gode utvalget i de mange matvarebutikkene og den hyggelige atmosfæren. Nydelige strender er bare noen minutter unna med bil, om en vil ha avbrekk fra bassenget. Pinjeskogen er i nærheten med et flott turterreng, og det er meget gode muligheter for å spille golf. I tillegg

ligger den norske skolen i Quesada. Her er både barne-, ungdoms- og videregående skole. Hører at den får mye skryt. Det er også kort vei til flyplassen i Alicante (circa 30 min). Huset vårt ligger litt utenfor sentrum av Quesada, og det liker vi godt. Det er et stille og rolig nabostrøk med hyggelige naboer. Vår nærmeste nabo, som også er norsk, og som bor her fast, holder et lite øye med huset vårt når det står tomt. Vi trives sammen og er blitt meget gode venner. Til andre som vurderer å kjøpe drømmeboligen i Spania, ville jeg sagt at: finn deg en god eiendomsmegler. Vi brukte litt tid på å google meglere og kontaktet flere. Det var heldigvis en norsk megler som

skilte seg ut blant alle svarene vi fikk. Når en er ny og skal gjøre en slik investering, føles det trygt å ha en megler som snakker norsk, har bodd i området noen år og som er villig til å bruke tid på å sette seg ordentlig inn i ens ønsker og behov. Vi fikk topp service og har fått mye hjelp av denne norske megleren i ettertid. Hus i Spania var vår drøm som nå har vært virkelighet noen år. Vi nyter å bli kjent med den spanske kulturen, og i nær fremtid tar vi et lengre opphold i Spania. Da har vi planene klare. Det blir golfkurs på meg og spanskkurs på fruen, som så inderlig ønsker å lære det spanske språket. Hun sier at hun sikkert var spansk i et tidligere liv, og det tror jeg på! din reportasje

19


Markedsføringsreportasje

STIL OG ELEGANSE: Ola Christian Nissen strammer ikke inn på budsjettet når det skal bygges hus. Hans siste verk – en gedigen villa som ligger helt på toppen i fasjonable Sierra Cortina – oser av stil og eleganse

Han sier det siste med et smil på lur, og det gutteaktige blikket er hele tiden på plass.

Villaen koster ’kun’ 2,9 millioner euro

- Da konene mine stakk, satset jeg på å tjene penger på å bygge, smiler han bredt. Det viste seg å være et godt valg. En dag begynte han å besøke eiendommer, samtidig som han fulgte med på priser og utvikling.

Boligen Ola Christian Nissen selger oser av stil og eleganse der den står helt på toppen i fasjonable Sierra Cortina i Finestrat. Den har absolutt alt man kan ønske seg, men den strålende panoramautsikten er utvilsomt prikken over i-en. 20

din reportasje

Din Reportasje skal besøke den flotte villaen, men er uten bil. Nissen tilbyr skyss og henter oss i sin skinnende Jaguar, som han ikke er så rent lite stolt av. - Dette er siste utgave av XK fra 2014, det ble kun produsert 66 biler av denne utgaven i hele verden. Jeg vet allerede hvem som skal arve den, det blir et av mine barnebarn! Ikke hvem som helst kan arve denne bilen, sier han skøyeraktig. Humøret til Nissen er på topp hele veien mot Finestrat, som er omkranset av fargerike blomster og palmetrær. Håret hans flagrer i vinden. Taket på bilen er selvfølgelig av på en varm og solrik dag som denne. Han spøker og ler om hverandre, mens han forteller om hvordan han begynte i eiendomsbransjen. - Man sier jo at blir man journalist, så er man det hele livet, men det stemmer ikke i mitt tilfelle. Men det var et stort sprang å hoppe fra journalist og redaktørjobber i Dagbladet, bladet Fotball, Økonomisk Rapport, Vi Menn, Norsk Ukeblad, Osloposten og Dagens Næringsliv til å satse som eiendomsutvikler. Men jeg hadde alltid hatt interesse for eiendomsmarkedet, og jeg hadde jo bygget hus til konene mine!

- Siden 2000 har jeg bygget over 100 boliger i Oslo og Bærum. Det har gått bra for meg i denne bransjen, og jeg har flere spennende prosjekter i mente. Foran oss åpner det seg en stor hvit port, som leder ned til garasjen til den gedigne villaen. Mens Nissen parkerer, tar vi et par skritt fremover og nyter den flotte utsikten. Den er så vakker, det er ikke til å tro at den er sann. - Dere skulle vært her og sett på den røde månen for noen uker tilbake. Det var et spektakulært syn herfra. At Nissen begynte med eiendom i Spania var egentlig en tilfeldighet. En dag da han gikk tur med de to yngste sønnene sine, kom de over en fantastisk tomt helt oppunder fjellet Sierra Cortina i høydedraget bak Benidorm, og like ved den

SUKSESS: Nissen liker å satse, og hittil har det gått veldig bra for ham i eiendomsbransjen.

populære fornøyelsesparken Terra Mítica. - Jeg bodde ikke så langt herfra den gangen, forklarer han. Vi ble helt betatt av utsikten, hvor man faktisk kan se til fire byer, fra Albir til Alicante. Her får man verdens flotteste soloppgang og solnedgang. Når vi kommer til den store skjermede terrassen utenfor stuen, peker Nissen mot feriebyen Benidorm sine høye skyskrapere, som ligger som perler på en snor i horisonten. - Tenk deg hvordan dette er på natten når alle lysene er på i Benidorm, sier han. Sønnene mine var ikke i tvil da vi så at det stod et til-salgsskilt på eiendommen. ”Pappa, her blir vi”, sa de. Nissen fant ut at et stort stykke land ved siden av denne tomten også var til salgs, og så en god forretning i dette. Før han visste ordet av det var han i gang med prosjektet Costa Blanca de Luxe. Det første han gjorde var å bygge villaen, som har fått mye oppmerksomhet. - Tomten er på 2200 m 2, og boligen er på ca 850 m2 boligflate inkludert underetasje og med ca 800 m2 terrasser, opplyser Nissen. Den inneholder ni bad, ni soverom,

fire kjøkken, egen gjesteleilighet, 12.5 x 5 m infinty basseng, to jacuzzier, tennisbane, minigolfbane, treningsstudio, golfsimulator og filmrom og alle tenkelige øvrige fasiliteter av ypperste standard. Her er det i tillegg gangavstand til golfbaner, Costa Blancas største kjøpesenter Carrefour, Terra Mítica, og Terra Natura. La Cala-stranden, som blir sett på som den beste i dette området, er bare en kjapp sykkeltur unna. Huset er for feinschmeckere med familie, men egner seg også utmerket både som enebolig og generasjonsbolig. - Da jeg kjøpte det store tomteområdet seksjonerte jeg ut 21 tomter. Jeg har solgt alle, unntatt tre. Én av disse tre tomtene er bebygd, én er under bygging og én skal bygges i 2019. Alle tre har den samme magiske utsikten. Mens vi går rundt i huset og på eiendommen, får vi inntrykk av nærmest å være i en eventyrverden. Hele tiden faller blikket på hjørner og detaljer som bare tar pusten fra oss. Som det gigantiske sjakkbrettet som er plassert på de vakre, italienske flisene utenfor huset. Også herfra kan man nyte den fantastiske panoramautsikten til Middelhavet, som ligger som en oase foran blikket. din reportasje

21


Markedsføringsreportasje

UTSIKT: Den eventyrlige utsikten tar pusten fra de fleste.

Spaniahome gjør det enkelt å føle seg hjemme i Spania

LEDIGE TOMTER: Ved siden av den store villaen, selger Nissen også to tomter med den samme spektakulære utsikten.

BO & REISE

Spaniahome

.com

- Huset er bygget slik at man kan nyte den flotte utsikten nesten overalt. Har man først en slik unik utsikt, så er det jo for å kunne se den! Idet vi avslutter turen ved bassenget, som ligger som et stille blått hav foran den glitrende utsikten, er det som om tiden stopper. - Ordføreren i Finestrat har sagt til meg at dette er den flotteste beliggenheten i hele Finestrat og det er vrient å være uenig med ham i det. Dette er Benidorms tak, avslutter Nissen.

Helt siden Anne Birte Lockert og ektemannen Roy Lockert opprettet Norsk Bo og Reiseservice på slutten av åttitallet, har det gått i ett for bedriften som tilbyr alt man trenger av eiendomsrelaterte tjenester.

Klokken er 08.00 da Din Reportasje møter Anne Birte på stranden i Albir, hvor vi har bedt henne komme for å ta noen bilder. Den høye damen er kledd i en lang, hvit kjole, som flagrer i brisen idet hun rolig og elegant går mot ankeret og nedover mot sjøen. Selv om hun selv påstår at hun ikke er heldig på bilder, viser kameraet det motsatte. - Det er vakkert i Albir på denne tiden av dagen, smiler hun. Det er så rolig og stille, knapt et menneske å se. Men det er alltid vakkert i Albir, til og med nå i høysesongen. Vi er heldige vi som bor her i området. Anne og familien flyttet til Spania i mars 1987. Hovedgrunnen til flyttingen var det dårlige været i Norge.

- Vi bestemte oss i 1986 etter at det hadde regnet fire måneder i strekk, ler hun. På den tiden var det bare meg, mannen min Roy og sønnen vår Thomas på to år. Vårt andre barn, Anita, ble født senere i Spania. Begge snakker selvfølgelig flytende spansk og er gift med spanjoler. Anne snakker også flytende spansk. Hun begynte å studere språket så fort hun ankom spansk jord. - Det var viktig for meg å lære språket, og det er noe jeg anbefaler alle som flytter hit å gjøre. Det betyr så mye og gjør en stor forskjell. Spesielt om du skal jobbe her, og det var planen vår. I 1988 ble jeg tilbudt agentjobb for Solbussen. Jeg hadde hjemmekontor og jeg skaffet dem bosteder, hoteller og fungerte som rei-

www.notar.es 22

din reportasje

din reportasje

23


SOMMER OG VINTER: Anne Birte Lockert er vant med lange arbeidsdager på sommeren, men i vinterhalvåret drar hun og familien så ofte de kan til sin bolig i fasjonable Sierra Nevada.

LANGE DAGER: Sønnen Thomas tar seg av familiebedriftens avdeling Spaniahome Multiservice, som tilbyr vedlikehold og oppussing av hus.

hvor man får hjelp til alt fra vedlikehold av hage og basseng til reparasjoner og oppussing av hus. Kundene får full oppfølging på norsk eller engelsk.

ET DRØMMELIV: Anne Birte Lockert og Roy Lockert giftet seg i 1984 og fant drømmelivet i Spania, hvor de driver Spaniahome.

seleder for deres kunder. Det ble flere og flere oppdrag, og jeg kjente at jeg trivdes med å legge ting til rette for nordmenn i Spania. Solbussen ble etter hvert nedlagt og da jobbet jeg litt for Solaruten, og i 1991 begynte jeg å samarbeide med Haga bussferie. Forretningskvinnen og mannen hennes tenkte stort, og i 1995 kjøpte de lokalene i Albir, og i februar 1996 var Norsk Bo og Reiseservice en virkelighet. - Vi har etter hvert gått over til å bruke navnet Spaniahome, selv om Bo & Reiser er en del av logoen vår. Saken er at vi opp gjennom årene har fått kunder fra andre land, og 24

din reportasje

DATTER: Anita, datteren til forretningsparet, er født i Spania og er sin mors høyre hånd på kontoret.

syntes vi burde bytte navn. Spaniahome er jo et ord som de fleste forstår. I begynnelsen var det bare to ansatte til ved siden av ekteparet, en kontorassistent og en vaskehjelp. Vaktmestertjenester kjøpte de på den tiden. - I 1997 kom min bror Kjell tilbake til Spania og han begynte å arbeide sammen med oss. I 1998 ansatte vi en reiseleder og vi organiserte utflukter rundt hele Spania. Vi arrangerte også mindre begivenheter, som grillfester hvor Kjell, som også er musiker, spilte.

Etter hvert ble det endringer og de valgte å slutte med utflukter. De sa også opp kontrakten med Haga Bussferie. Flyreiser hadde blitt så billig at folk flest kom til Spania med fly. - Samtidig økte arbeidsmengden, så vi ansatte en til på kontoret, sier Anne. Siden da har det gått i ett, og vi er mange flere som jobber hos Spaniahome i dag. Bedriften har jo med årene utvidet sine tjenester. Vi holder hovedsakelig på med leie og utleie av boliger og kjøp og salg av eiendom på Costa Blanca. Vi jobber mye med Altea, Albir, Alfaz del Pi og La Nucía. Men vi har også en avdeling som heter Spaniahome Multiservice,

Vi har tatt bildene vi trengte, og veien går videre til kontorene til Spaniahome, som ligger i hjertet av Albir, ikke så langt fra Hotel Kaktus. Der blir vi møtt av en blid gjeng. - Begge barna våre jobber for bedriften så vi kan trygt si at dette er en familiedrift, meddeler Anne. Sønnen min Thomas tar seg av Spaniahome Multiservice. Datteren min Anita tar seg av alt med kontrakter, fakturering, markedsføring, booking og salg. Hun spør om vi vil ha noe å drikke og tar frem vann. Hun smiler på nytt og legger til: - Jeg og pappa Roy sitter på toppen og styrer det hele og vi trør til der det trengs. Om vinteren liker vi å trekke oss tilbake til vårt hjem i Sierra Nevada, og da styrer vi alt derfra. Vi blir der gjerne i flere uker. Vi kan tillate oss slikt på vinteren, for da har vi mest

langtidsleie, altså folk som bor her i vinterhalvåret. På sommeren forandrer alt seg og vi jobber hver dag. Det er spesielt mye om lørdagene, da er vi alle i sving og vi har ofte seks til syv vaskehjelper av gang. Anne understreker at Spaniahome legger stor vekt på god service, og har selvfølgelig mobilvakt døgnet rundt. - Vår beste reklame er alle kundene som kommer tilbake til oss år etter år. Folk føler seg trygge når de ser at man stiller opp og løser problemer som oppstår. Vi er alltid der for kundene, og vi er stolte over å kunne si at vi har fornøyde kunder.

medarbeidere. Vi trives veldig godt med denne forbindelsen. De er alltid raskt ute med å skaffe håndverkere hvis noe skulle være feil, så vi trenger ikke å bekymre oss for noen ting. Anne-Britt Hauge fra Arna utenfor Bergen pleier å komme til Spania to ganger i året, og da bruker også hun Spaniahome. - Vi leier alltid samme leilighet hos Spaniahome. Selskapet er så gode på service, og leilighetene de har er ”fristende” å bo i. Vi er trygge når vi leier hos dem, og de sørger alltid for at vi har en best mulig ferie.

Det kan Tore Forseth fra Skaun bekrefte. Han har i de siste ti årene leid leilighet via Spaniahome. - Vi pleier å være på Costa Blanca seks måneder hvert år. Spaniahome har bunnsolid drift med høyt servicenivå og flotte spaniahome.com din reportasje

25


Markedsføringsreportasje

g , je , s u h ilot iråsen p b somkre Al før, og d yg n va eg b e bl il i de d i malgs! g Je der t bod til s hol n har ndelig r? e e ing r jeg e in ei m e nå lir du B

Er jeg drømmehuset ditt?

26

din reportasje

din reportasje

27


STUEN: Dette er den romslige stuen med åpent kjøkken og spiseplass

Jeg ble bygd av Monver Inmobiliaria, som er et familiedrevet selskap for bygg og salg. De har 35 års erfaring i Alicante-provinsen, og har bygget og solgt over 1.100 boliger og 300 lokaler. De har et flott hovedkontor i Centro Comercial Monver Albir, et senter de også eier. Selskapet har prosjekter med boliger og lokaler i Benidorm, Calpe, la Nucía og fremfor alt i Albir. Albiråsen er veldig spesiell for dem, da et av familiemedlemmene er en av mine nærmeste naboer, og han stortrives her. Han bor altså i ett av flere hus som ble bygd på samme tid som meg. Monver Inmobiliaria er et kjent navn på Costa Blanca, og selskapet har overlevd alle boligkrisene, takket være sin brede erfaring og økonomiske stabilitet. Prosjektene til Monver Inmobiliaria er grundig planlagt, og oppført uten outsourcing, som garanterer god kvalitet, og all bygging av boliger er selvfølgelig kun utført av fagfolk. Og nå vil du sikkert vite mer om hvordan jeg ser ut, og hvordan det er rundt meg. Den lille sjarmerende urbanisajonen jeg står på heter MonteAlto, som er et rolig område hvor det bor flere skandinaver. Her finner du 12 sammenhengende boliger i moderne stil, og alle boligene kan skryte av en helt unik panoramautsikt. Byggingen ble fullført i 2009 og har et bruttoareal på 191, 29 m2, og den private tomten er på 182 m2. Jeg er det siste huset som ligger ute for salg siden jeg har vært Monver Inmobiliaria sitt visningshus under hele perioden, og nå er det endelig min tur til å få meg en eier! UTEPLASS: En koselig uteplass med flott beplantning har jeg også

GOD PLASS: Jeg har plenty med fine soverom og moderne bad for hele familien.

Jeg er en tomannsbolig over tre etasjer. I første etasje er det en stor utendørs hage. Innendørs er det en romslig stue, åpent kjøkken, bad, stor terrasse og balkong. I underetasjen, utendørs, er det en åpen steinbelagt plass, og innendørs en stor garasje med automatisk port, gang, komplett bad og et stort rom som kan brukes til soverom, hobbyrom eller kontor. I andre etasje er det to vanlige soverom, komplett bad, og stort soverom med tilhørende bad og balkong med panoramautsikt. Og jeg må ikke glemme fellesområder med vakker hage og svømmebasseng. Prikken over i´en er at jeg befinner meg bare et stenkast fra Albir sentrum. Kan det bli noe bedre? Når det gjelder det økonomiske aspektet og som investering, har området jeg står på fått en ny oppsving med luksuriøse villaer som er under oppføring. Derfor mener jeg at foruten å være en drømmebolig, er jeg en eksepsjonell investeringsmulighet. Prisen er det ikke noe å si på. Jeg kan bli ditt for kun 365.000 € (IVA er ikke inkludert). Det er et røverkjøp! Monver Inmobiliaria samarbeider med fire forskjellige norske eiendomsmeglere. Listen finner du under her, så nå er det bare å ta kontakt om du ønsker å vite mer. På gjensyn! SPANIAHOME: Thomas Lockert +34 657 819 329 COSTA CLANCA BOOKING: Per-Ivar Strømsnes +34 654 700 548 SOLALBIR: Ragnhild Stenbo +34 695 592 402 ALBIR COMFORT: Torill Espeland +34 648 585 643 monver.com

28

din reportasje

din reportasje

29


Markedsføringsreportasje

Mange sier dette er et lite skattekammer

La Tienda de Antiguedades

Pilar Montero Verdú har reist Spania rundt i flere tiår på jakt etter antikviteter, gamle møbler og gjenstander, som hun i dag selger i sin eventyrlige butikk i Albir. 30

din reportasje

TILBAKE I TID: Å komme inn i butikken til Pilar er som å reise tilbake i tiden. Butikken er full av vakre møbler og gjenstander med en helt spesiell historie.

Å komme inn i butikken til Pilar er som å komme inn i en helt ny verden, hvor tiden stopper og alt man ser er et hav av vakre gjenstander og møbler, noen av dem så gamle som 300 år.

og besøkte forskjellig rastroer på jakt etter det helt spesielle. Vi var til og med i England, hvor vi fant mye fint som jeg faktisk ennå har, noe av det her i butikken.

- Jeg studerte historie og kunst på universitetet i Madrid, og det har kommet godt med i jobben min, sier den vennlige kvinnen. Når man restaurerer møbler, må man ha et godt innblikk i hvordan ting var på den tiden møbelet eller gjenstanden ble laget for at ting skal bli så lik originalen som mulig. Noen ganger har jeg funnet veldig verdifulle ting, men som manglet deler eller var delvis ødelagt. Om jeg ikke var kjent med møblet, stilen eller hvordan ting var på den tiden, hadde det vært helt umulig å restaurere det på riktig måte.

For 15 år siden flyttet familien til Costa Blanca, hvor Pilar fortsatte virksomheten sin.

Hun begynte å restaurere og selge gamle møbler som en hobby. Men da mannen hennes ble førtidspensjonert mente han at siden hun hadde tatt seg av hjem og barn i så mange år mens han gjorde en glimrende karriere som bankmann, så var det nå på tide at han hjalp henne med å gjøre det hun likte best, og dermed var forretningen i gang. - På den tiden hadde jeg samlet opp uttalige møbler hjemme i Madrid, det var knapt plass til noe mer, og da kjøpte mannen min et lokale til meg i underetasjen der vi bodde, og der ble alle møblene plassert og stedet ble gjort om til en kombinasjon av verksted og lager. Vi kjøpte en liten varevogn, og med den kjørte vi Spania rundt

- Jeg har mange kunder, nesten alle er utlendinger, for de setter stor pris på det jeg selger. Jeg snakker dårlig engelsk, så det er litt vanskelig å ha lange samtaler på dette språket, så vi tyr ofte til fingerspråket. Jeg har et par nordiske kvinner som stadig er innom her og kjøper ting. Jeg lar dem gå rundt og kikke som de vil, og når de liker noe kommer de bort til meg og klapper hånden sin mot hjertet og setter tommelen opp mens de smiler stort. Hun tar oss med rundt i butikken og viser frem forskjellige ting hun er spesielt glad i. Stoler, skap, bord, dukker, bilder, kopper og tallerkener, og til og med en eldgammel symaskin. - Denne er bare noe helt utenom det vanlige. Det som er så spesielt er at det følger med en syboks med forskjellige ting som nåler og trådsneller, og et stykke tøy hvor damen som eide maskinen sydde på for å prøve forskjellige sømmer.

din reportasje

31


Man får nesten en følelse av hvem hun var ved å lukte og ta på disse detaljene.

Hard Hud

Hun går bort i et hjørne og tar frem et miniatyrskap i tre. Hun holder det opp og smiler.

Vonde Negler

- Dette brukte folk før i tiden når de gikk rundt til butikker for å selge møbler de lagde. På den tiden var det jo ikke kataloger og slikt, så man lagde en liten prøve av produktet, som ble fraktet rundt og vist frem.

Generelt Fotstell

Turen går videre til et annet lite rom helt på enden av butikken, hvor det står et stort, vakkert skap, som er hele 300 år gammelt.

Diabetes-føtter

- Dette har en helt spesiell historie. Da jeg kom over det, var det veldig slitt og nokså skittent, men nå ser det ut som nytt, og det er helt likt slik det var på den tiden da det var nytt. Se på dette, den originale låsen på skapet er på plass, noe som er veldig sjelden.

Alfaz del Sol Calle Manises 18 03580 Alfaz del Pi. Tlf: +34 651601856 +47 92079219 Mail: pies@helseportalen.es Facebook: din fotterapeut

Det som kanskje overrasker mest i skattekammeret til Pilar, er prisene, som ligger langt under det lignende møbler og gjenstander blir solgt for på andre steder. - Jeg har folk som kommer helt fra Madrid for å gjøre et røverkjøp, for i hovedstaden er slike ting veldig dyre. Prisen er ofte tre ganger høyere enn det jeg selger for. Jeg har jo tenkt på dette som en hobby i alle år, og jeg er så heldig at jeg ikke trenger å jobbe for å få maten på bordet, for å si det slik. Jeg bare elsker det jeg gjør, og ingenting er bedre enn å finne gode hjem til disse tingene jeg har jobbet så mye med. Butikken er bare åpen på formiddager, aldri på ettermiddager, men man kan ringe Pilar for å lage en avtale om man ikke har anledning til å komme til butikken under åpningstiden. - Jeg trenger tid til hjem og familie, og det er jo ikke slik at folk strømmer inn og ut av butikken på ettermiddagene, da pleier det faktisk å være nokså stille. Og jeg må jo også sette av tid til kursene jeg gir i restaurering av møbler. Det er noe alle kan melde seg på. Men her er det viktig at man snakker litt spansk. Er det noen som er interessert i mer informasjon om kurset, er det bare å komme innom butikken for en prat, avslutter Pilar.

Åpent mandag og tirsdag kl. 10-14 ,onsdag stengt, torsdag og fredag kl. 10-14. Andre tider kan avtales. ELSKER ANTIKVITETER: Pilar Montero Verdú har hatt antikviteter og gamle møbler som lidenskap helt siden hun var ung.

Pasta Fresca Ristorante Italiano

Avda Pais Valencia 4/6, 035810 Alfaz del Pi Telefon: 643 446 709 el. 643 446 713

”Føl deg som hjemme og få servert ekte hjemmelaget italiensk mat til en meget hyggelig pris. Velkommen!”

spaghetti . lasagna . tortellini ravioli . risotto . ossobuco . panini Åpent hver dag man til fre kl. 10.00-22.00. Søn og lør kl. 12.00-22.00

Du finner butikken til Pilar i Centro Comercial Monver i Albir (bak Casa Teo), som ligger ved inngangen til Albir.

32

din reportasje

din reportasje

33


Markedsføringsreportasje

Det er utrolig spennende å se at kundene Costa Blanca Bolig har klart å finne hus til, blomstrer og trives så godt her nede

EN POPULÆR DAME: Oddny Skjold Tronstad er et kjent navn på Costa Blanca, spesielt i Quesada, hvor eiendomsmegleren bor og Costa Blanca Bolig har kontor.

Oddny og familien hadde lenge snakket om å bo en periode Spania, og i 2008 tok de endelig steget. Før det hadde forretningskvinnen eid og drevet to Intersport-butikker i 14 år. - Tanken på et friår i Quesada fristet mye. Barna kunne gå på Den Norske Skolen i Rojales, og jeg kunne bruke året til å lese, ta forskjellige kurs, stelle i hagen, spille golf og bare nyte livet. Men da det året var over, var vi alle blitt så hektet på Spania og orket ikke tanken på å reise tilbake til regnet i Bergen. Familien bestemte seg for å bli, men da ville Oddny finne noe interessant å fylle dagene med.

Da Oddny Skjold Tronstad og familien bestemte seg for å ta et år i Spania, ante de lite om at dette oppholdet skulle forandre deres liv for alltid.

34

din reportasje

- Jeg sa til min mann at jeg måtte finne på noe å gjøre, for jeg var lei av å være en ”hjemmeværende luksushusfrue” og at jeg hadde fått nok av å spille golf og ta kurs om absolutt alt jeg kom over. En dag kom Anna – som i dag jobber hos Costa Blanca Bolig – innom og spurte om Oddny kjente noen som snakket norsk og som ville selge hus. Den gang jobbet Anna hos en annen megler, og det var gjennom denne megleren Oddny og familien leide hus, og Anna var deres kontaktperson.

- Jeg så muligheten med en gang, og sa at personen de var på utkikk etter var meg! Mitt ordtak har alltid vært: tør du lukke en dør, åpner det seg alltid flere nye. Så jeg hoppet rett ut i det. Oddny jobbet hos eiendomsmegleren i et år, og det var mer enn nok, for hun likte ikke hvordan ting ble gjort. - Det ble bare helt feil for meg, kundebehandlingen var ikke i nærheten av det vi nordmenn er vant til, og jeg var ikke villig til å følge deres måte å behandle kunder på. Så tenkte jeg at det er bare én måte å få det som jeg vil på, og det er å starte for meg selv. Det var mye som skulle på plass, og helt fra begynnelsen fikk hun god hjelp av sin mann. - Han måtte gå på tur med meg tidlig og sent, helg og hverdag i alle gater i Quesada for å finne hus som var til

salgs. Så var det å ringe eller banke på og spørre om vi kunne få selge huset. Jeg glemmer aldri de første visningene. Jeg ville ikke gjøre noen feil, og kjørte ruten kvelden før hver visning for å være sikker på at jeg fant husene. Dette skulle være topp service og ikke noe tull. Etter som vi fikk ord på oss for å selge mye, kom det etter hvert mange hus inn og vi trengte ikke å løpe gatelangs. Nylig flyttet Costa Blanca Bolig inn i helt nye lokaler i hovedgaten i Quesada. - Vi var i en bakgate her i Quesada noen år, og jeg kjente på at jeg ville frem i lyset og i hovedgaten. Vi fant et gammelt hus vi renoverte og sitter nå med kontor her. Vi stortrives, og det har uten tvil vært en god investering. Aldri har forretningen gått så smidig som nå. Hun tror grunnen til at stadig flere kunder velger Costa Blanca Bolig er

tre viktige ord: tydelighet, trygghet og ærlighet. - Dette snakker vi mye om på møtene våre, hvor viktig det er å være ærlig og tydelig for at kunden skal føle seg trygg. Trygghet er noe av det første vi må selge inn, og når først kunden er trygg på at vi kommer til å gjøre det aller beste for ham, kan vi tenke produkt. Vi er med kunden hele veien og hjelper til med absolutt alt rundt kjøpet. Men for Oddny er det like viktig å være der for kunden også etter kjøpet, da det er mye som skal på plass - Ofte er det faktisk viktigere enn noe annet, sier hun. Kjøperne kommer til et helt nytt land, og de klarer ikke å orientere seg i jungelen av tilbud fra første dag. Vi kan finne sikre kanaler når det gjelder internett, tv, alarm, leie eller kjøp av bil, advokathjelp og mye din reportasje

35


Seriøs Megler Gir Trygt Kjøp NY SJEF: Kine Tronstad, datteren til Oddny, har studert eiendomsmegling på BI og tok nylig over direktørstolen i Costa Blanca Bolig. SENTRALT: Costa Blanca Bolig sitt kontor ligger i hovedgaten i Quesada.

annet. Mange av kjøperne ønsker å leie ut husene sine, og der kan vi også hjelpe. Noen vil pusse opp, men kan ikke være her hele tiden. Da kan vi være deres øyne her nede, og sjekke utbyggingen og sende bilder av fremdriften. Nå ser Oddny frem til å trekke seg litt tilbake, og har overlatt roret til sin datter Kine Tronstad. Med unntak av tre år da hun studerte i Norge, har Kine bodd på Costa Blanca siden 2008. - Fra 2013 til 2016 var jeg i Bergen for å studere eiendomsmegling på BI, opplyser 25-åringen. Det lå jo i kortene at jeg skulle komme tilbake og jobbe i Costa Blanca Bolig. Da jeg var på mitt andre år i studiene snakket moren min om at hun ønsket å trappe ned, så da var det et enkelt valg. Hun føler at hun er godt forberedt til å seile skuta fremover, for hun har hatt en god lærermester.

SOM FISKEN I VANNET: Både Oddny og Kine stortrives på Costa Blanca, hvor de har bodd i mange år.

- Moren min har så mange gode sider, og hun er veldig dyktig på det hun gjør. Det er ikke uten grunn at hun har opparbeidet seg så mange gode kunder og samarbeidspartnere. Jeg har selvfølgelig lært mye av henne. Det viktigste hun har lært meg er å bygge tillit. Først og fremst til kundene våre, men også til ansatte og samarbeidspartnere. Slik oppretter man forhold som varer lenge, og det er gull verdt for oss. Tillit kommer jo av ærlighet, og det er noe min mor har gjentatt siden den dagen jeg startet her; ”Vi kommer så langt med ærlighet.”

Costa Blanca Bolig, Avenida De Las Naciones 50, Ciudad Quesada (03170) Rojales. Alicante Spain, T. (0034) 966 276 905

costablancabolig.com 36

din reportasje

din reportasje

37


Markedsføringsreportasje

STOR VARIASJON: Kitchens Emilio produserer hovedsakelig kjøkkeninnredninger, men tar også imot bestillinger på bad og garderobeskap.

Vi lager drømmekjøkkenet fra scratch og vi gjør det til en god pris KITCHENS Emilio

Kitchens Emilio åpnet sine dører på begynnelsen av åttitallet, og har siden da vært en populær leverandør blant skandinaver sør på Costa Blanca. 38

din reportasje

Emilio Gea Ferrandez tar imot Din Reportasje på sitt verksted, som er fullt utstyrt med alle typer store og små maskiner, for her lages møblene Kitchens Emilio produserer. De fleste ansatte er på sommerferie, men Emilio tar ikke ferie i år da familien er i full gang med å forberede bryllup for datteren. - Det er mye som skal gjøres, og jeg hjelper selvfølgelig til, men jeg liker å komme hit av og til for å jobbe litt. Jeg har alltid elsket det jeg gjør, og man kan vel trygt si at jobben min også er min hobby. Emilio ble født i 1954 på et gammelt gårdsbruk i landsbyen Los Montesinos, hvor familien levde av jordbruk. Som barn elsket han å leke med treverk. Hver gang han kom over tomme kasser på gården eller fant trebiter i skogen, tok han dem med seg hjem for å gjøre dem til mer nyttige og dekorative objekter, som for eksempel bilderammer. - Jeg var bare ni år gammel da jeg begynte å jobbe som lærling hos min onkel Manuel Gea, som hadde et lite verksted i landsbyens sentrum, sier mannen, som på tross av et langt liv som møbelsnekker ennå finner stor glede i jobben sin. - Jeg må innrømme at det var noen tøffe år. Onkelen min var en disiplinert lærer, men det gjorde jo at jeg lærte mye raskere enn jeg kanskje ellers ville gjort.

I en alder av 13 begynte han å jobbe for en annen snekker, José Sánchez, som også var familie. Dette verkstedet var mye større og hadde all den nyeste teknologien. Her opparbeidet Emilio seg mye god erfaring, før han i 1982 åpnet eget verksted og butikk. - Sjefen min skulle selge, og da så jeg muligheten til å starte for meg selv. Jeg utvidet lokalet samtidig med at jeg også begynte å selge flere produkter, som garderobeskap og ikke minst kjøkkenmøbler. For det var nettopp kjøkkenmøbler alle ville ha på den tiden. Etterspørselen var spesielt stor blant turistene, som strømmet til Costa Blanca for å kjøpe bolig. Nesten fire tiår senere finnes bedriften på akkurat samme plass som der den startet, i San Mateo 9. Mens andre virksomheter av samme slag har måttet stenge på grunn av hard konkurranse, har Kitchens Emilio etablert seg for å bli.

- Hemmeligheten er nok at vi tilbyr et bredt utvalg av produkter til priser som er tilgjengelige for alle. Vi har det kunden trenger for å lage nye bad og soverom, og vi er spesielt flinke til å lage innebygde skap, ofte ved hjelp av kundens design. Men det er altså kjøkkeninnredningene vi er mest kjent for. Vi har et fantastisk utvalg av benkeplater og veggplater med unik design og vakre overflater, som hjelper kundene å skape det idéelle interiøret på drømmekjøkkenet.

MDF-fiber på begge sider, noe som gir god beskyttelse mot fuktighet. Når det gjelder kjøkkenapparater har vi hele spekteret av TEKA, med 2-års garanti og teknisk service døgnet rundt.

Bedriften tilbyr Formica-kjøkken med forskjellig finish i mer enn 130 farger. Innredninger i tre har de også mange av.

- Det gjør at vi også kan tilby produksjon og installasjon av pergolaer, garasjer, laminatgulv, utendørs IPE-gulv, trehus, lined tak og vegger, alt med et bredt spekter av modeller, sier møbelsnekkeren.

- Men vi kan også produsere en helt ny modell i henhold til kundens idéer, sier Emilio fornøyd. Vi har maskiner og verktøy for alle typer design. Vi lager alle kjøkkenmodulene og møblene selv, og alt er laget med førstesklasses materialer. Alle platene vi bruker har en finish med

Som en naturlig forlengelse av bedriftens lange historie med produksjon av tremøbler og den store etterspørselen av slike produkter, skapte bedriften i 2010 en ny avdeling som importerer behandlet tre.

Når han blir spurt om hva det er som gjør hans produkter spesielle, kikker han på oss med et smil. - Jeg vil ikke si at de er noe mer spesielle enn det konkurrentene tilbyr, men din reportasje

39


Mat & Helse TI ÅRS GARANTI: Emilio Gea har lagd møbler helt siden han var barn, og etter så mange år i bransjen er han så trygg på sine produkter at han tilbyr kundene sine hele ti-års garanti på alle møblene bedriften hans produserer.

bake til oss når de trenger nytt kjøkken, og det kan ta en del år! Noen kommer også tilbake fordi de ønsker at vi skal lage noe annet til dem, som bad eller garderobeskap. At gamle kunder kommer tilbake er et tegn på at de setter pris på kvalitet, seriøsitet og punktlighet. Mens Emilio gir oss en demonstrasjon på hvordan han jobber med noen materialer, kommer det en liten gruppe inn i verkstedet. De lurer på om de kan få snakke med Emilio Gea, for de er på jakt etter et nytt kjøkken. Emilio reiser seg fra stolen og hilser, før han snur seg mot oss på nytt.

GODE PRISER: Grunnen til at så mange velger Kitchens Emilio er at bedriften tilbyr flott design og kvalitet til en fornuftig pris.

vårt kjennemerke er at vi legger stor vekt på de små detaljene i dørfinishene, finérte møbler, belysning, åpningssystemer, wire hjørner etc. Vi vet hvordan man skal lage solide produkter, i tillegg til å gjøre dem praktiske og fine å se på. Det er nettopp det som er jobben vår. Vi er så trygge på det vi leverer at vi tilbyr kundene ti års garanti på alle møblene Kitchens Emilio produserer. Kundene til Kitchens Emilio er hovedsakelig skandinaver, fulgt av engelskmenn og russere. Emilio kan fortelle at de fleste kommer fordi de har blitt anbefalt av andre. - Men mange ser oss også på sosiale medier. Vi har over 5000 følgere på Facebook, og mange av våre kunder tar kontakt med oss der. Mange kommer tilfacebook.com/kitchen.emilio 40

din reportasje

- Jeg har lyst til å gi disse en skikkelig tur rundt verkstedet og vise dem litt forskjellig. Dere har vel all informasjonen dere trenger. Glem ikke å skrive at alle våre kunder for fjerde året på rad kan benytte seg av vår vinterkampanje, som tilbyr kjøp av produkter uten å betale moms, det utgjør faktisk en stor forskjell på prisen. Denne kampanjen går fra

Middelhavsdietten holder deg frisk

Innbyggere rundt Middelhavet er bortskjemte med et rikt tilbud av sunne råvarer, som forskerne mener gir et effektivt grunnlag til å forebygge sykdommer.

Mer enn en diett, er

Middelhavsdietten en livsstil!

Tekst: Ann-Louise Gulstad og Bente Solem Foto: Ann-Louise Gulstad og Bigstock illustrasjonsfoto Listen over sykdommer som Middelhavsdietten forebygger er lang; Alzheimer, demens, depresjon, diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft og Parkinsons. Men hva er det i Middelhavsdietten som er så gunstig mot disse sykdommene? Viktige komponenter i Middelhavsdietten er plantebaserte matvarer, som frukt og grønnsaker, hele korn, belgfrukter og nøtter. Smør skiftes ut med sunt fett, som olivenolje, og ved hjelp av urter og hvitløk reduserer man saltforbruket. Fisk og fjærfe er på menyen minst to ganger i uken. Rødt kjøtt derimot, bare et par ganger i måneden. Meieriprodukter, deriblant ost og yoghurt, bør spises i små mengder. Det anbefales også et moderat inntak av rødvin. Hele familien kan følge dietten, og best av alt, råvarene er enkle å få tak i, spesielt for oss som er heldige å bo midt i hele verdens kjøkkenhage. GULL FOR KROPPEN Olivenolje, spesielt jomfruolje, er Alfa Omega i Middelhavsdietten. Den brukes i matlaging, baking og til å steke i.Det er ikke uten grunn at olivenoljen går under kallenavnet

«det flytende gull». Det er ikke bare utseendet det refereres til, for den er nemlig gull verdt for sine helsemessige egenskaper, og egner seg både for innvortes og utvortes bruk. Selv om det er påvist at samtlige ingredienser i middelhavsdietten har god effekt på kroppen vår, har forskerne kommet frem til at det er selve sammensetningen av komponentene som gjør den så sunn. Her understrekes spesielt kombinasjonen av olivenolje og grønnsaker. Det oppstår en kjemisk reaksjon som danner nitrofettsyrer når det umettede fettet i olivenoljen kommer i kontakt med nitrittet i grønnsakene. Dette igjen har en blodtrykkssenkende effekt. Det samme skjer når man spiser nøtter og avokado sammen med grønnsaker. Ifølge en studie utført ved UniversitatAutonoma i Barcelona, virker olivenoljen forebyggende mot flere typer kreft, men spesielt brystkreft, som er den vanligste krefttypen blant kvinner i vestlige land. Olivenolje demper veksten av brystkreftceller ved å bryte ned proteinet kreftcellene trenger for å holde seg i live. Det anbefales

et inntak på 10 teskjeer eller 50ml jomfruolivenolje per dag. VIKTIGE FETTSYRER BIDRAR TIL ET SUNT HJERTE Altfor mange rammes av hjerte- og karsykdommer som forårsaker blant annet høyt blodtrykk, blodpropp og hjerneblødning. Årsaken til de fleste hjerte- og karsykdommer er åreforkalkning, og man vet at Middelhavsdietten er et effektivt middel for å forebygge dette. I henhold til mange forskere, er den faktisk mye bedre enn medisiner. Årsaken til dette er de gode fettsyrene i blant annet olivenolje. Noen påstår også at dietten og fettsyrene har tre ganger høyere effekt som kolesterolsenkende enn medisiner med samme formål. Fisk får større oppmerksomhet i Middelhavsdietten enn kjøtt, og det er en god grunn for det, for fisk er mye sunnere. Ernæringseksperter anbefaler å spise fisk to til tre ganger i uken, og da først og fremst blå fisketyper: tunfisk, sverdfisk, laks, sardiner, boquerón, caballa, palometa, chicharro og bonito. Disse fisketypene har dobbelt så mye Omega 3-fettsyrer som hvit fisk. Studier viser at denne fettsyren har en din reportasje

41


Det er ikke uten grunn at et stykke ferskt brød med tomat og olivenolje (pan con tomate) er en populær frokost i Spania.

Alzheimer, demens, depresjon, diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft og Parkinsons er noen av sykdommene Middelhavsdietten forebygger.

Visste du at hjerte- og karsykdommer forekommer svært sjelden blant eskimoer? Til tross for at de har et fettrikt kosthold, er dødeligheten av hjerte- og karsykdommer svært lav. Årsaken er det høye forbruket av Omega 3 fra blå fisketyper som ofte brukes i Middelhavsdietten. Olivenolje er en av hovedingrediensene i Middelhavsdietten, og det anbefales et inntak på 10 teskjeer per dag.

Mange forskere og leger mener at Middelhavsdietten er meget gunstig for å gå ned i vekt, og at den er bedre enn lav-fett dietter når det gjelder varig vekttap. 42

din reportasje

forebyggende effekt på hjertet, og reduserer forekomsten av slag og blodpropp, utvider blodårene og bidrar til å senke blodtrykket og regulere triglyserider og kolesterol i blodet. Omega 3 har også en forebyggende effekt på Alzheimer og andre demens-sykdommer. I tillegg har fettsyren en antiinflammatorisk effekt på både tarm og gikt. Tunfisk er trolig den sunneste fisken du kan spise, da den i tillegg til Omega 3 har et rikelig innhold av Vitamin A, B og D, samt kalk, jern og fosfor. EFFEKTIV MOT OVERVEKT Forskere og leger verden rundt understreker også hvor viktig Middelhavsdietten er for å gå ned i vekt, og at den er bedre enn lavfett dietter når det gjelder varig vekttap. Middelhavsdietten er rik på plantebaserte matvarer, oginneholder derfor mye kostfiber, både løselige og uløselige. Ikke bare krever fiberrik mat at man må tygge mer og dermed bremses hastigheten på matinntaket, den gir også en følelse av metthet. Når du spiser fiber, skiller tynntarmen ut peptider som signaliserer metthet til hjernen. Belgfrukter og nøtter, to fiberrike elementer i Middelhavsdietten, er et godt eksempel på denne effekten. FOREBYGGER DIABETES 2 En studie som ble ledet av professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Navarra, Miguel ÁngelMartínezGonzález, hevder at en diett rik på olivenolje, nøtter, grønnsaker, frukt, fisk og rødvin med et begrenset inntak av rødt kjøtt og sukkerholdige desserter gir 30 prosent reduksjon i risikoen for å utvikle diabetes type 2. Studien ble gjort på 3541 menn og kvinner i alderen 55 80 år med høy kardiovaskulær risiko.Dette ble observert ved

kombinasjon av to grupper som ble tildelt middelhavsdietter supplert med ekstra jomfruolivenolje eller nøtter sammenlignet mot en kontrollgruppe som fulgte en lavfett diett. Studien ble gjennomført i en periode på fire år. Mosjonsprogram ble ikke benyttet. Dette er første gang at en studie viser at det er mulig å forebygge diabetes intensivt bare ved å endre kosten, uten å kutte kalorier eller trene. Dette gjelder også for eldre mennesker. HOLDER DEG UNG LENGRE Middelhavsdietten bidrar også til å utsettealdringsprosessen, og er nok grunnen til at spanjolene er blant de nasjonaliteter som lever lengst. I over et tiår observerte forskere ved Harvard University helsen til nesten 5000 middelaldrende sykepleiere for å analysere effekten av Middelhavsdietten på den delen av DNA-et vårt som kallestelomer; bittesmå strukturer som beskytter endene av kromosomer og lagrer vår DNA-kode. De sammenlignes ofte med plasttuppene på skolissene da de holder kromosomene sammen og forhindrer dem fra å “revne”. Etter hvert som vi blir eldre, deles cellene våre, telomerene blir kortere og deres struktur svekkes. Dette kan føre til at cellene slutter å dele seg og dør. Korte telomere kobles til et vidt spekter av aldersrelaterte sykdommer; deriblant hjerte- og karsykdommer, samt flere typer kreft. Studien ved Harvard University viste at sykepleierne som fulgte Middelhavsdietten, viste færre tegn på aldring i cellene og at telomerene deres var lengre og sunnere. Effekten var ikke bare synlig gjennom et mikroskop, men sykepleierne fikk også et mer ungdommelig utseende og sunnere hud.

Oppskrifter Middelhavspizza

Gresk salat Fremgangsmåte: Skrell hvitløksbåten og skjær den i to. Bruk den til å smøre innsiden av salatbollen. Vask og del opp salaten og de andre grønnsakene, ha dem i bollen og bland. Ha osteterninger og oliven oppå, og hell over olivenolje. Kvern litt frisk oregano over til slutt. Server med ferskt brød.

Gazpacho

Ingredienser: 1 hodesalat, evt. issalat eller lollorosso-salat 100 gr fetaost i terninger 4 tomater i båter 1/2 agurk i skiver 1 gul paprika i terninger 1/2 rød løk i skiver 100 gr sorte oliven 1 fedd hvitløk 4 ss olivenolje nykvernet pepper

kald suppe til 4 personer

Fremgangsmåte: Rens og del alle grønnsakene i biter. Fjern frø og hinner fra paprika og chili. Ha alle grønnsakene, blader fra basilikum og litt av kraften/vannet i en foodprocessor og kjør sammen til mos. Spe med kraft mens maskinen går. La gjerne suppen stå kaldt og “godgjøre” seg et par timer før servering. Før servering smak til med olje, sherryeddik, salt, pepper og evt. sitron. Biter av friske grønnsaker, for eksempel hakket stilkselleri, grønn paprika og slangeagurk kan tilsettes suppen ved servering. En bolle med ristede brødterninger kan servers ved siden av, slik at hver og en kan forsyne seg selv. Suppen skal servers kald, gjerne i et glass. En cocktailpinne med tynne skiver spekemat eller en liten bit god ost kan legges over glasset ved servering. Eller du kan servere den i en suppetallerken som på bildet, og spises med skje.

Ingredienser: 3 stk plommetomat 3 dl tomatbokser 1 fedd hvitløk 1 stk paprika 1 stk skivet agurk 1 stk chili 1 stk sjalottløk 1 potte basilikum 5 dl grønnsakskraft/ buljong eller vann 2 dl olivenolje sherryeddik salt og pepper evt. litt sitronsaft

Ingredienser: 1 stor pizzabunn (ferdigkjøpt eller hjemmelaget, se oppskrift) 1 liten løk, hakket 1 fedd hvitløk, hakket/knust 2 ss tomatpuré 2 hakkede tomater 1 ts tørket merian (evt. basilikum eller oregano) 1 middelstor aubergin i skiver 2 røde paprika, renset og delt i fire 3 ss olivenolje 200 g mozarellaost, revet eller skivet salt og nykvernet pepper Pizzabunn: 3 1/2 dl lunkent vann 50 g gjær 1/2 ts salt 2 dl sammalt mel 6-8 dl hvetemel 4 ss olivenolje Fremgangsmåte: Fremgangsmåte: Lag pizzadeigen først. Pensle aubergin-skivene og paprika-bitene og stek dem i ovnen ved 200 grader i 10 minutter. Fres løk og hvitløk lett i oljen og bland i tomater, tomatpuré og merian. Smør blandingen over pizzabunnensom har hevet ferdig. Fordel aubergin og paprika over og strø litt salt og nykvernet pepper på. Ha ost på toppen og stek ved 200 grader til osten er smeltet, ca. 10 minutter.

din reportasje

43


Aperitivo

Midt på dagen, rundt klokken tolv, er det tid for en aperitivo. Dette er et måltid som er ment for å få i gang appetitten før lunsj. Da er det ofte tapas det går på, og gjerne en caña (lite glass veldig kald øl). Aperitivo er spesielt populært i helgene i storbyene, hvor folk jobber til sent på kveld i ukedagene og bruker helgens måltider til å møte forskjellige venner. Det er ikke uvanlig å dele opp lunsjen i tre måltider, aperitivo, lunsj og dessert, som spises på tre forskjellige steder med tre forskjellige grupper med venner. Da får man sett så mange som mulig på én og samme dag, og jo flere man er, desto hyggeligere er det – selvfølgelig!

Lunsj

Lunsjen spises som regel mellom klokken to og fire på ettermiddagen. Dette er det største og viktigste måltidet i løpet av dagen, og består av forrett, hovedrett og dessert. Man starter ofte med en pastarett eller sjømat, fortsetter med et stykke fisk, kjøtt, lam eller kylling med ris eller stekte poteter. Spanjolene bruker lite saus, og på salater brukes det stort sett vinagre(eddik) og olivenolje. Paella er også veldig populært midt på dagen, men aldri på kvelden. Desserten består ofte av frukt, og her er spanjolene oppfinnsomme.

Spanske måltider Tid for mat og drikke – er egentlig hele dagen, da spanjolene bruker måltider som sosialt samvær med venner og familie, og foretrekker flere måltider og mindre rasjoner enn det vi skandinaver er vant med. Det er hovedsakelig fem måltider i Spania, som er desayuno, aperitivo, comida, merienda og cena.

44

din reportasje

I ukedagene spiser man ofte hjemme sammen med familien, da mange bedrifter stenger midt på dagen. Da har man anledning til å sove en liten siesta i samme slengen. I helgene drar man ofte til besteforeldrene for å spise lunsj. Da hender det at måltidet varer så lenge at det snart er middagstid når man endelig går fra bordet!

Merienda

Dette måltidet er spesielt populært blant den eldre generasjonen, som på denne tiden liker å møtes på en kafé for å hygge seg sammen over en kopp te eller kaffe og et kakestykke. Det er også et viktig måltid for barna. Det første de små gjør når de kommer hjem fra skolen på ettermiddagen er å merendar. Det kan være alt fra kaker til brødskiver med sjokoladepålegg til sandwich med ost og skinke.

Cena

Desayuno Mange spanjoler tar bare en kaffe til frokost, gjerne på baren utenfor kontoret etter at de har vært innom der og lagt fra seg stresskofferten og dressjakken. Baguette med olivenolje og tomat, og en nypresset appelsinjuice er populært for de som ønsker et sunt og godt måltid. Andre velger churros, som er Spanias svar på vafler.

Middagen spiser spanjolene som regel mellom klokken ni og elleve på kvelden. Den består også av tre retter, selv om mange velger litt lettere mat enn hva de hadde til lunsj. Fisk og kylling er populært, og står ofte på middagsbordet. Er det helg, og man spiser ute, er ofte barna med, selv om måltidet varer til langt på kveld. Og når barna ikke er med, hender det at måltidet varer enda lengre. Mange restauranter stenger ikke kjøkkenet før ved midnatt. Og det tar tid å spise middag i Spania!

Det blir alltid servert salat og brød i spanske hjem, både til lunsj og middag. Og man får alltid en nystrøket serviett, som blir flittig brukt og som man har på fanget under hele måltidet. Uansett måltid, om man skal spise sammen med venner, vil de fleste spanjoler helst møtes ute. Hvorfor styre med mat, kasseroller og servering, når man kan sette seg ned på en restaurant og bare nyte livet og selskapet? Det samme gjelder når man skal møtes til en kaffe. Si ikke til spanjolen at dere tar den hjemme hos deg; sjansen for at han etter hvert vil avlyse er farlig stor. Det er mye hyggeligere å møtes ute, sette seg på en terrasse og nyte det fine været når man først har et par timer fri. DR din reportasje

45


Markedsføringsreportasje

Spanske mattradisjoner For å gli inn i spanske mattradisjoner, er det ikke bare mange måltider å forhlde seg til, men også faste tider for hvert måltid. Som om ikke det er nok, har hvert måltid et navn, som også er som et begrep å regne. Og begrepene bør for all del ikke forveksles. Trodde du for eksempel at tapas var en rett eller et utvalg av retter? Da tar du feil!

Sobremesa Sobremesa betyr bokstavelig talt ”over bordet” og refererer til kunsten om å skape en god samtale over bordet etter måltidet. Dette er spesielt populært på sommeren når ettermiddagene er ekstra lange og varme, og mange jobber bare halv dag. Noe som er nokså vanlig i deler av Spania på sommeren på grunn av varmen. Dette er en liten begivenhet i seg selv. Får man i gang en god tertulia (samtale), kan man bli sittende ved bordet i mange timer, gjerne med en god likør i glasset. Øl og vin Uansett om det er ute på en restaurant eller i hjemmet med familien, er det vanlig å drikke vin til et måltid. Så vanlig, faktisk, at restauranter som tilbyr en meny inkluderer nesten alltid vin i den annonserte prisen. For en spanjol er det ikke uvanlig å drikke 46

din reportasje

øl eller vin til lunsj selv om man skal tilbake til kontoret etterpå. Spanjoler flest har et naturlig forhold til alkohol. De har sett det på matbordet helt siden de var små. Det ville være helt utenkelig for en spanjol å ikke servere vin i en konfirmasjon. Vin er en viktig del av hvert måltid, men ett eller to glass er ofte nok. Når man er på en bar, er det ikke så vanlig å spørre om en spesiell type øl. Man bestiller bare en caña (et lite glass øl) eller en doble (et større glass), som blir tappet fra kranen. Det samme gjelder spansk vin. Selv om Spania er kjent for sin utmerkede vinkultur, er det vanlig i mange spanske barer og restauranter å bare bestille vinotinto (rødvin) eller vinoblanco (hvitvin) uten å spesifisere nærmere. Da får man husets vin, som på en spansk restaurant pleier å være god. Kaffe Kaffe er et fenomen i Spania, og serveres i alle tenkelige varianter. Spanjoler flest er kresne på kaffe. Den baren som serverer den beste kaffen i nabostrøket, gjør best business. Skal man tro statistikken, drikker en voksen spanjol 1200 kaffekopper i året. De fleste av disse koppene blir drukket på en bar. Da forstår man fort hvor viktig en kopp kaffe er for den spanske økonomien!

Ernæringsspesialister ved Hospital Quirónsalud Torrevieja advarer mot konsekvensene av dårlig kosthold.

Kaffe følger alltid etter et spansk måltid og serveres etter desserten. Vil du skli rett inn i lokalbefolkningen, spør du etter café con leche (kaffe med melk), café solo (kaffe uten melk), eller en café cortado (kaffe med litt melk). Det er godt mulig du blir spurt om hvordan du ønsker melken. Det vil si, caliente (kokende varm), templada (varm), eller fría (kald). Drinker Å møtes for en drink ute på en bar er noe av det mest vanlige man kan gjøre i Spania. I helgene, spesielt i storbyene, fylles barene rundt midnatt. De som har hatt middag hjemme med familien går ofte ut etterpå, og de som har hatt middag ute med venner går videre til en bar for noen gin tonics eller mojitos, og hyggelige samtaler. Spanjoler elsker å diskutere, samme hvilket tema det er, og pleier å være gode samtalepartnere. Det er grunnen til at de foretrekker å sitte rundt et bord, hvor forutsetningene for en god samtale er mye bedre. Det er sjeldent å se fulle spanjoler på offentlige steder, selv om de fleste tar flere drinker i løpet av kvelden eller natten. De er også verdensmestere i å stå opp tidlig dagen derpå, og møte opp nydusjet og i plettfri dress på kontoret på samme tid som alle andre. For det er også vanlig å møte venner for en drink sent på kveld midt i arbeidsuken.

DR

ERNÆRINGSSPESIALIST: Dr. Carolina Pérez er ernæringsspesialist ved Hospital Quirónsalud Torrevieja.

Om du er en av dem som trodde tapas er en form for mat, må du tro om igjen. Tapas er først og fremst en måte å spise på. Å gå ut for tapas betyr som regel å gå fra bar til bar med en liten gruppe venner og dele forskjellige tapasretter. Tapas kan være absolutt alt av mat, men er alltid servert i små porsjoner. Hver og en har sin gaffel og kniv, men man spiser som regel fra samme tallerken. Du vet at du er på en ordentlig spansk bar når du får servert en gratis tapas når du bestiller noe å drikke. Det kan være alt fra oliven til tortilla og kjøttboller.

Middelhavsdietten har blitt erstattet med usunn mat – dette mener man er årsaken til syv av ti dødsfall i Valencia-regionen

Ifølge dagens helseplan “Plan de Salud de la Comunidad Valenciana”, skyldes 93% av territoriets dødsfall ikke-smittbare sykdommer, deriblant hjerteog karsykdommer, hjernevaskulære sykdommer, kreft, kroniske luftveissykdommer og diabetes, som sammen utgjør syv av ti dødsfall. - Alle disse sykdommene har en rekke modifiserbare risikofaktorer til felles som overvekt, stillesittende livsstil, alkohol og tobakk, og de effektene begynner nå å bli synlige, uttaler ernæringsspesialist ved overvektsavdelingen på Hospital Quirónsalud, Rocío Práxedes. Mye av dette skyldes at dagens spanjoler ikke har Middelhavsdietten som en del av sitt kosthold lenger. Resultatet er at per i dag er 53% av befolkningen i Valencia over femten år overvektige. - Konkret er 36,1% overvektige og 16,9% lider av fedme, opplyser Carolina Pérez, ernæringsekspert ved Hospital Quirónsalud Torrevieja.

Til tross for sterke anbefalinger om å spise mat som for eksempel retter som salmorejo, paella, gryter, fiskegryter, grønnsaksretter etc., viser forbrukertallene og spørreundersøkelser blant befolkningen at spanjoler ikke spiser så bra som før. Den tradisjonelle Middelhavsdietten består i hovedsak av mat fra naturen, som frukt, grønnsaker, belgfrukter, rotgrønnsaker, korn, tørket frukt og olje fra oliven, i tillegg til sjømat og inntaket av ferske, lokale og sesongbetonte produkter. Dessuten inntar man måltidene sammen, og man er i moderat fysisk aktivitet. - Siste tall over matforbruket fra departementet for jordbruk, fiske og mat, viser derimot at spanjoler ikke spiser så bra, sier Pérez. Inntaket av kjøtt er mye høyere enn inntaket av fisk. I fjor spiste vi gjennomsnittlig nesten seks porsjoner kjøtt i uken, og bare tre porsjoner fisk. Når det gjelder frukt, grønnsaker og rotgrønnsaker, er det daglige gjennomsnittsforbruket ca 500 gram, mens helsemyndighetene anbefaler minimum 700 gram, de berømte fem om dagen. din reportasje

47


Banebrytende filosofi og teknologi

Quiron-ekspertene gir deg noen tips om hva du bør gjøre for å komme tilbake til dine gode vaner etter ferien

GODT FOR HELSEN: Det anbefales å drikke et glass vann med sitron på tom mage om morgenen for å alkalisere kroppen og forbedre fordøyelsen.

Når vi er på ferie, er ikke alltid fordøyelsen så regelmessig som den skal være, i tillegg til at vi har en tendens til å spise mat med mer fett og mindre fiber. Da er det lett å legge på seg. Og når vi kommer tilbake til hverdagen føler vi oss ofte slitne uten grunn og det frister lite å tenke på å miste de ekstra kiloene. - Når vi er på ferie har vi ikke kontroll på måltidene, vi spiser mer salt, utenom spisetidene, mindre fiber, utelater regelmessig fysisk aktivitet etc., sier Dr. Pérez. Dette kan føre til at vi får vannansamlinger, noe som fører til betydelig volumøkning, som gjør at vi føler oss oppblåste, tunge og utilpasse.

Hvem har ikke lagt på seg et par kilo når man er på ferie, og hvem har ikke følt seg sliten når hverdagen kommer? Her har du noen gode råd fra ernæringsspesialistene Carolina Pérez og Rocío Práxedes på Hospital Quirónsalud om hvordan du skal greie å komme i vanlig rytme igjen og miste noen av de ekstra kiloene.

Spesialisten anbefaler å reorganisere tidene litt etter litt for å komme tilbake i vanlige rutiner. - Organismen din følger en biologisk rytme basert på vanene dine, derfor er det viktig å alltid spise på de samme tidene og unngå å gå mer enn tre eller fire timer uten mat. Vi må tilbake til de ernæringsmessige retningslinjene med tre måltider om dagen og to mellommåltider, et midt på dagen og et på ettermiddagen. Rocío Práxedes anbefaler å unngå å spise kveldsmat veldig sent, så du kan komme inn i vanlig søvnrytme igjen, inntil da er det vanlig å føle seg trøtt og sliten.

- Dessuten bør vi unngå for mye kaffe, te og energidrikker, da de er ernæringsmessige stressfaktorer og bidrar til vektøkning fordi de aktiverer cortisol og insulin. For gradvis å miste de ekstra kiloene, anbefaler spesialistene å planlegge menyen for hele uken med en handleliste, og holde seg til denne for å unngå avvik, i tillegg til å drikke et glass vann med sitron på tom mage om morgenen for å alkalisere kroppen og forbedre fordøyelsen, som igjen bidrar til effektiv frigjøring av giftstoffer, senket blodtrykk og rensing av leveren.

VERDSETTER FORSKNING: Kommunikasjonsdirektør Rosa Ruíz Aragonés ved Quironsalud i Torrevieja er stolt over at sykehusgruppen legger så stor vekt på forskning.

Quirónsalud er den største sykehusgruppen i Spania og den tredje største i Europa. Vi tok oss en liten prat med hospitalets kommunikasjonsdirektør Rosa Ruíz Aragonés ved Quironsalud i Torrevieja for å bli bedre kjent med hospitalet.

- Gruppen har en lang historie og arbeider for eksempel mye med å fremme undervisning, hele åtte av sykehusene våre er universitetssykehus, forteller Rosa. Vi legger også stor vekt på medisinsk-vitenskapelig forskning. Vårt Instituto de Investigación Sanitaria de la FJD er det eneste private forskningssenteret godkjent av statssekretariatet for forskning, utvikling og innovasjon.

- Vi er stolte over å kunne si at mange skandinaver velger å bruke vårt sykehus. Noen av dem bor på Costa Blanca, andre bruker sykehuset når de er på ferie. Vi legger alt til rette for at de skal være fornøyde. Vi har et internasjonalt mottak, og alle rommene er individuelle og romslige, slik at pasienten og personen som er med opplever oppholdet så behagelig som mulig. Vi har mange internasjonale TV-kanaler, blant dem fire norske, og vi deler ut internasjonale aviser hver dag. Vi har også et bibliotek med bøker på forskjellige språk. Måltidene som serveres er tilpasset norske matvaner og tidspunkt.

Samtidig er gruppens helsetjenester organisert på en måte som muliggjør optimalisering av samlet erfaring ved de ulike sentrene og den kliniske overføringen av forskningsprosjekter. For tiden har Quirónsalud over 1600 forskningsprosjekter i gang over hele Spania, og mange av sentrene har en ledende rolle på dette feltet, blant annet som pionerer innen ulike spesialiteter som onkologi, kardiologi, endokrinologi, gynekologi og nevrologi.

Sykehuset har også medisinsk personell som snakker flere språk, og det har selvfølgelig tolker – inkludert skandinaviske – som er tilgjengelige hele dagen. I tillegg har sykehuset en skandinavisk representant, svenske Annicka Ingala

Det er ikke uten grunn at Quirónsalud Torrevieja ved flere anledninger har blitt utnevnt til et av Spanias beste, i tillegg til at det har mottatt flere internasjonale priser, som Beste Internasjonale Sykehus av IMTJ Medisinsk Travel Awards.

Murdvee, som tar seg av all kommunikasjon med skandinaver. - Tolkene våre er tilgjengelige døgnet rundt, for det er viktig at pasientene får forklare seg på sitt språk. Vi samarbeider selvfølgelig med alle de største forsikringsselskapene, og tar oss av alt papirarbeidet slik at våre pasienter slipper å bekymre seg over det, avslutter kommunikasjonsdirektøren. Hospital Quirón Torrevieja Calle Partida de la Loma, s/n, 03184 Torrevieja (España) +34 966 921 313 Ext: 13002

quironsalud.es/torrevieja 48

din reportasje

din reportasje

49


Markedsføringsreportasje

Monicare har hatt en utrolig utvikling, noe jeg er stolt over, for bedriften representerer mine holdninger og verdier MONICARE

HJEMMESYKEPLEIETJENESTE

Som barn hadde Monica Holen ingen drømmer om å bli sykepleier. Drømmen ble til langs veien. Men at hun en dag skulle eie og drive egen sykepleieklinikk på Costa Blanca, hadde hun aldri trodd. 50

din reportasje

GOD FILOSOFI: Når Monica Holen blir spurt hva som definerer god sykepleie, svarer hun: ”Hvordan ville du selv hatt det hvis du ble syk og sårbar? Denne definisjonen jobber vi etter hver dag hele året.”

Hun er oppvokst i Ålesund, som barn var hun veldig opptatt av dyr, spesielt hest og hund. I ungdomstiden hadde hun ikke peiling på hva hun ville bli og prøvde mange forskjellige ting, som å sløye fisk, jobbe i butikk og kokkekurs. - I 1998 fikk jeg sjansen til å jobbe som pleieassistent på et sykehjem. Jeg hadde også korttidsvikariater innenfor omsorgsbolig og psykiatri i denne tiden. Det var da jeg kjente på kroppen at jeg hadde kommet på rett sted. Å ta vare på folk er noe som ligger i meg. Det skjønte jeg da. Hun møtte mange flinke fagfolk på sin vei, som observerte Holens støe hånd når det gjaldt å pleie andre mennesker, og de oppmuntret og oppfordret henne til å utdanne seg innenfor helse. - Veien videre falt seg naturlig, og i 2005 var jeg ferdig utdannet hjelpepleier. Samme år den høsten begynte jeg på sykepleierutdanningen og var ferdig utdannet sykepleier i 2008. Som hjelpepleier har jeg jobbet ved flere institusjoner, omsorgsbolig og hjemmesykepleie. Som nyutdannet sykepleier begynte jeg å jobbe i hjemmesykepleien, videre gikk veien til et omsorgssenter hvor jeg etter hvert fikk mye sykepleiefaglig ansvar, blant annet som nattsykepleier på palliativ avdeling.

I 2010 valgte Holen å flytte til Spania sammen med sin mann og sønn, mens hennes eldste datter ble boende i Ålesund. Tanken på å oppleve nye ting fristet og slutten på kalde vintre ville kunne gjøre henne godt siden hun er revmatiker. - Jeg jobbet det første året på et sykehjem og de fire neste årene på en akutt sykepleieavdeling på et rehabiliteringssenter. Av forskjellige årsaker var jeg ikke helt fornøyd med situasjonen på jobben. Det var slik jeg begynte å drømme om å starte for meg selv. I mange måneder gikk jeg og lekte med tanken, og nesten helt uten å være klar over det, så hadde jeg tegnet opp hele konseptet til Monicare i hodet mitt. Konseptet ble til virkelighet da hun i 2015 realiserte drømmen, og begynte som hjemmesykepleier.

GOD STØTTE FRA ANSATTE: Monica Holen har to personer som jobber sammen med henne på kontoret, og det er helsefagarbeideren Anita Muñoz Skare (t.v) og Runhild Høgelid (t.h.), som er utdannet legesekretær og kostholdsveileder.

- Jeg har aldri angret på at jeg tok steget, fordi Monicare har hatt en helt utrolig utvikling. Noen ganger må jeg klype meg selv i armen for å vite om det er sant.

kvalitetsstempel, som betyr at jeg er offisielt godkjent og at pasientene har offisiell klagerett. Trygghet på å få kvalitetssikrede helsetjenester er dermed på plass.

I begynnelsen hadde hun hjemmekontor, men det tok ikke lang tid før oppdragsmengden ble så stor at hun begynte å se seg om etter et lokale.

På Sykepleierklinikken tilbyr Monicare rådgivning, blodtrykksmålinger, blodsukkermålinger, INR-målinger, urinstix, SaO2-målinger, sårstell, setting av injeksjoner, dosettlegging og apotektjenester. Bedriften tilbyr også akutt sykepleie, hjelp til lege og sykehus ved behov. Klinikken har CRP-apparat som er viktig for å avdekke om en har virus- eller bakteriell infeksjon, som igjen er avgjørende for om man skal ha antibiotikabehandling. Apparatet er også viktig i behandlingen av revmatikere. Monicare har dessuten et lager av hjelpemidler for utlån, og det de ikke har på klinikken leveres fra Dismovil i La Nucía.

- I 2017 ble Monicare flyttet til Alfaz del Sol. I juni i år fikk Monicare statusen Sykepleierklinikk (Enfermería Publica). Grunnen til at denne klinikken ble til, var at det ikke fantes et slikt tilbud i Alfaz del Pi. Det var en lang og vanskelig prosess å få statusen, og det kostet litt for å si det sånn. Gestoría Machado bisto meg i hele søkeprosessen og gjorde en fantastisk innsats for meg gjennom nesten et helt år før jeg ble godkjent av Sanidad. For Monicare er dette et

din reportasje

51


Markedsføringsreportasje På kontoret sammen med Holen jobber Runhild Høgelig, som har vært tilknyttet Monicare siden 2016. Hun er norsk, utdannet legesekretær og kostholdsveileder. Hun snakker flytende spansk og er tolk ved legebesøk og bistår i alle praktiske gjøremål ved klinikken. Helsefagarbeideren Anita Muñoz Skare er for tiden under opplæring, og blir fast ansatt utover høsten.

Andre samarbeidspartnere er Albir Salus, hvor Dr. Anne Stensholt er rådgiver for alt medisinsk i Monicare, både i hjemmesykepleietjenesten og på klinikken. Monicare bruker laboratoriet deres ved behov. Klinikken jobber også med Hospital Marina Baixa i Villajoyosa og Centro de Salud i de ulike bydelene fra Altea til Villajoyosa.

FLOTT KLINIKK: Sykepleierklinikken er utsøkt dekorert, og venterommet er ikke noe unntak.

RJEENESTE IECPLA OMEN M IE E T SYK JEM H

MONICA

HOLEN

EPLEIER AUT.SYK .es monicare monica@ 5 918 +34 694 40 are.es ic n o .m w ww

- Vi må også nevne “Doctor Home Visit”, sier Holen. Dr. Tarik Bahjawi kommer på hjemmebesøk på kveldstid i helger og på helligdager. Han er spansk- og engelsktalende og tilknyttet Hospital Clínica Benidorms avdeling i Calpe. Jeg er alltid med ham på hjemmebesøk. Det er også viktig å nevne Cruz Roja (Røde Kors), hvor Monicare sine faste kunder får sine trygghetsalarmer fra. De har døgnbemanning hele året, er engelsktalende og gir utmerket oppfølgning. Jeg har sett dem redde liv i praksis. Og til slutt, Restaurante Sol y Luna, som leverer god og sunn norsk og spansk mat, for de som ønsker det.

MANGE SAMARBEIDSPARTNERE: Monicare har flere samarbeidspartnere, og de møtes av og til for planlegging. Fra venstre Runhild Høgelid, Asun Andreu Hervas fra restauranten Sol y Luna, Dr. Tarik Bahjawi og helsefagarbeideren Anita Muñoz Skare.

- Vi har også hatt praksiselever fra helsefaglinja til Den Norske Skolen her både i fjor og i år, smiler sykepleieren. Og jeg må ikke glemme Terje Holen, min mann, som tar seg av alle administrative ting i bedriften samt sosiale aktiviteter. Han er stø som et fjell og en god hjelpende hånd. Uten ham hadde det vært vanskelig for meg å komme dit jeg er i dag.

For mange mennesker kan misdannelser og defekter på tennene være mer enn et estetisk problem; det kan også føre til alvorlige problemer rent funksjonelt sett

Óscar Marfil Sánchez er medeier i Marfil Smiles og tilbyr eksklusiv ortopedi, som inkluderer alle typer behandlinger fra usynlig tannregulering til avansert kjeveortopedi. Han er en etterspurt tannlege, som samarbeider med flere klinikker i Alicante-provinsen, hvor han tilbyr sine tjenester eksklusivt som spesialist.

monicare.es 52

din reportasje

din reportasje

53


KLINIKKEN: Klinikken til Marfil Smiles ble etablert for seks år siden og ligger i hovedgaten i La Nucía.

TANNLEGEN: Óscar Marfil Sánchez er lidenskapelig opptatt av jobben sin, og er spesielt flink med barn, og liker å forklare dem i detalj hva behandlingen innebærer.

Óscar er født og oppvokst i Toledo, en liten by like utenfor hovedstaden Madrid. Her studerte han forberedende til universitetet til han var 18 år. I dag bor han i Alicante by, sammen med sin kone, som er kirurg, og som også jobber på Marfil Smiles. Din Reportasje møter han på klinikken, hvor han kommer kjørende på sin motorsykkel. - Jeg har ikke så mye fritid, smiler tannlegen. Ved siden av svømming, er motorsykkel en av mine store interesser, og min bruker jeg så ofte jeg kan. Han kan fortelle at han lisensierte seg ved Universidad Alfonso X el Sabio i Madrid, og spesialiserte seg i ortopedi og kjeveortopedi i Madrid med den anerkjente Dr. Bejarano, og med Dr. Billett i Rotterdam, hvor han jobbet i tre år. I jobben sin ser han på seg selv som en ryddig og metodisk person, og 54

din reportasje

mener det er svært viktig å holde seg oppdatert på alle nye behandlinger og teknikker som finnes på markedet. Grunnen til at han valgte yrket sitt, er at han alltid har likt ideen med å ”forbedre smilet til folk”, som han selv beskriver det. - Gjennom jobben min har jeg sett uttallige mennesker som sliter med dårlig selvtillit på grunn av et lite estetisk smil, og det kan føre til sosiale problemer. Mange gjør så godt de kan for å unngå å smile, og det blir jo helt feil. Men for mange mennesker kan misdannelser og defekter på tennene representere mye mer enn et estetisk problem. Det kan føre til alvorlige problemer rent funksjonelt sett. Et innlysende problem kan være vanskeligheter med å tygge, som igjen kan gi ringvirkninger og føre til fordøyelsesproblemer.

Tenner som befinner seg i en dårlig posisjon er for mange også et problem på det funksjonelle planet. - Hvis det ikke blir korrigert, kan det oppstå andre orale helseproblemer, inkludert tannråte, tannkjøttsykdom, tap av tenner, unormal slitasje av tannemaljen, kjeve- og taleproblemer. Noe som med årene påvirker vår generelle helse.

på tennene via et festepunkt på tannreguleringen, som limes til tannen og fungerer som et støttepunkt for at en bøyle skal gi nok støtte til reguleringen og festes med metalltråd eller gummi. - Dette systemet har vært den mest brukte reguleringen i kjeveortopedien frem til nå, og er kjent for å ha mye friksjon. Men vi har mange andre alternativer når det gjelder gode festepunkter, ikke bare i forhold til type tannregulering, men også forskjellige typer metalltråder og termoplastikk (usynlig regulering) som lages etter en scanning av munnhulen og som kan være et alternativ avhengig av pasientens behov.

Ved å stille en god diagnose, kan tannlegen anbefale riktig kjeveortopedi ut fra hvert tilfelle.

Tannlegen anbefaler Invisalignmetoden av mange forskjellige årsaker, selv om det er litt dyrere enn den tradisjonelle metoden.

- Det er veldig sjelden at vi ikke finner en løsning på problemet siden vi har kommet til et punkt i kjeveortopedien der materialene er usedvanlig gode.

- Det finnes ulike versjoner, men alle er fantastiske for sin komfort, sin renslighet og for sin gode teknologiske utvikling. De store fordelene er at den

Mange velger tradisjonell tannregulering, hvor man vanligvis flytter

PERSONALE: Cuca Marfil Sánchez er klinikkens direktør, og Hilde Rolstad er hennes assistent og tar seg av all kommunikasjon med skandinaver.

kan tas av for å pusse tennene og for å spise, uten komplisert rengjøring av regulering og bøyle. Tannlegen kan fortelle at i dag er det stadig flere voksne mennesker som velger å ty til tannregulering, for å forbedre tennene sine og bittet sitt. - Mange voksne kommer til oss med feil tannstilling som fører til vanskeligheter med å få rengjort tennene ordentlig, noe som kan føre til tannkjøttbetennelse og tannkjøttsykdommer. Etter tannkjøttbehandling og kjeveortopedi, vil pasienten enklere kunne opprettholde god munnhygiene. Mange kommer også av estetiske årsaker, og ønsker et penere smil.

- Det er alltid en pasient som ikke er like nøye, men stort sett er skandinaver gode pasienter. De lærer fort gode vaner for rengjøring, derfor pleier behandlingen hos disse å gi gode resultater. Det er en glede å jobbe med mennesker som setter pris på det vi gjør. Jeg merker høflighet og stor respekt for mitt yrke spesielt blant nordmenn, noe jeg er svært takknemlig for.

De fleste pasientene hos Marfil Smiles, er skandinaver. Ifølge tannlegen, er disse blant de nasjonaliteter som best tar vare på tennene sine. marfil-smiles.com din reportasje

55


Markedsføringsreportasje

BB & B: Nette Elise Bådal står bak konseptet Best Body & Being, som har åpnet kontor på Marfil Smiles i La Nucia.

Hypnose er en behandling for vanlige mennesker som sliter med hverdagsproblemer

Nette Bådal står bak konseptet Best Body & Being (BB&B), som blant annet hjelper folk ned i vekt eller å stumpe røyken med hypnoterapi. Terapeuten kom til Spania i 2016, hovedsakelig for å åpne nye horisonter og være nærmere sin far, som bor i Albir. - Jeg må jo si at jeg til syvende og sist har hatt et nokså tradisjonelt liv på tross av at jeg har holdt på med mye forskjellig, sier Bådal blidt. Jeg studerte til å bli førskolelærer, jeg giftet meg og fikk barn nokså ung og jeg bodde på en bondegård. Da mannen min og jeg skilte lag, ønsket jeg å lage et nytt spor som kunne lede til store endringer og utfordringer i livet mitt. Jeg bestemte meg for å flytte til Spania. Det var naturlig for meg å velge Costa Blanca, siden faren min bor i Albir. Den unge forretningskvinnen kjøpte en eiendom i vakre omgivelser i Polop, hvor det var nok plass til å huse hennes ti hester, som ble med til Spania.

56

din reportasje

ÅPEN DAG: Bådal inviterer til åpen dag på Marfil Smiles lørdag 20. oktober, slik at nye kunder kan bli bedre kjent med tjenestene hun tilbyr.

TRIVES: Terapeuten trives godt på Costa Blanca og har et aktivt sosialt liv. Her står hun sammen med eieren av klinikken Marfil Smiles, Cuca Marfil Sánchez

- Jeg har alltid hatt et helt spesielt forhold til dyr, det er lett for meg å kommunisere med dem. På bondegården drev jeg blant annet med hesteoppdrett og rideskole. Gjennom dette fikk jeg en god innsikt i hvilke fantastiske terapeuter dyr er.

dler som vi gjør. Det er utrolig interessant og komplekst.

Da Bådal kom til Spania følte hun at tiden var inne for å sette i gang med noen planer hun lenge hadde gått med, og som gikk ut på nettopp terapi.

- Som ordet tilsier, hypnoterapi er hypnose brukt i terapi, og er en godkjent og meget gammel behandlingsform. Det underbevisste sinnet rommer blant annet alle minner, vaner, og overbevisninger som man har tatt med seg gjennom livet. Under hypnose omdanner og nøytraliserer vi negative minner og fjerner feilaktige overbevisninger. Da kan problemet forsvinne der og da. Ofte er det bare at vi har kjørt oss fast i et spor, og det kan rettes.

- Jeg følte en sterk lyst til, og ønske om, å bygge videre på kunnskap og erfaringer jeg hadde fra før av med hensyn til både mennesker og dyr. I de siste to årene har jeg derfor videreutdannet meg og studert hypnoterapi. Jeg har fått et mye dypere innblikk i hvorfor vi mennesker han-

Når hun blir spurt om hva klinisk hypnose egentlig går ut på, sier hun at dette er et spørsmål hun ofte får, og at mange misforstår konseptet.

Hun foreslår at vi lukker øynene og innbiller oss at vi står på toppen av en bakke full av snø etter at vi har laget et spor. - Etter hvert som dere sklir nedover gang på gang, merker dere at sporet ikke fungerer så bra. Dere vurderer å lage nytt spor, men det gamle sporet er kjørt så hardt og blitt så dypt at dere fortsetter i det gamle. Slik fungerer også hjernen vår. Erfaringene våre lager ”spor” i hjernen som det er lett for oss å fortsette i. Det vi hypnoterapeuter gjør, er å lede dere tilbake til bakken, hvor det nå er puddersnø og utråkka terreng, slik at dere kan kjøre akkurat der dere vil. Transen man kommer inn i ved klinisk hypnose er en slags søvnlignende tilstand, som alle av din reportasje

57


Markedsføringsreportasje HYPNOSETERAPI: Hypnoterapeuten praktiserer klinisk hypnose og har blant annet hjulpet flere med å overkomme overvekt og angstproblemer.

- Man kan ofte erfare spontane tilstander av hypnose når man dagdrømmer eller kjører bil, også like før man sovner. I mellomrommet mellom våkenhet og søvn er man spesielt mottagelig. Når man blir hjulpet inn i transe, formidler hypnoterapeuten positive forslag som kan rette på problematikken. Hypnose er ifølge terapeuten en behandling for vanlige mennesker som sliter med hverdagsproblemer. Mange ønsker å slutte å røyke eller har vektproblemer, andre sliter med angst, fobier og depresjon. Selvtillits- og søvnproblemer er også utbredt. For barn og unge er sengevæting en gjenganger. - En time starter med en konsultasjon, hvor vi snakker om og kartlegger problemet. Som regel ender det med en behandling der og da, i en stol eller på en behagelig benk med avslappende bakgrunnsmusikk. Hvis problematikken er kompleks kan det være jeg ønsker å diskutere den med andre profesjonelle først, det kan være mange måter å løse problemet på. Jeg har et bredt samarbeid med den anerkjente hypnotisøren Torgrim Holte, som har vært en døråpner og en pioner innen sitt

arbeid. Mange assosierer han med ”showhypnose”, men det er et helt annet konsept. Det vi gjør i private timer er å kartlegge behov og lage et opplegg spesielt tilpasset hvert tilfelle. Torgrim sitter på lang erfaring og er veldig dyktig i sitt fag. Helt siden hun jobbet som førskolelærer har Bådal, som har to egne barn og et fosterbarn, vært opptatt av å hjelpe mindreårige. - Jeg har planer om å jobbe mer med barn i nær fremtid. Barn og ungdom er mer åpne for nye forslag fordi sporene i hjernen deres ikke er like ”opptråkket” som i hjernen til voksne. De unge har mange krav og utfordringer i dagens samfunn og det er viktig å hjelpe dem å finne rett ”spor” på et tidlig tidspunkt. Dyr har en enorm og tillits- kapende effekt på barn, og jeg planlegger å benytte dyr aktivt i terapi. Nylig åpnet Best Body & Being kontor hos Marfil Smiles i La Nucía, hvor det om ikke så altfor lenge blir åpen dag, slik at folk kan bli bedre kjent med tjenestene Bådal tilbyr. bestbodyandbeing.com

58

din reportasje

I forbindelse med anledningen åpen dag, som finner sted 20. oktober, vil Bådal komme med et spesielt høsttilbud til nye pasienter. - Alle interesserte vil kunne benytte seg av vektreduksjon-hypnose, som går over fire behandlinger til sterkt redusert pris. Inkludert er stil- og fargeanalyse. Når man har gått ned i vekt, trenger man nye klær og noen gode råd om stil og nye måter å kle seg på. Jeg tenker at dette må være en flott julegave til dem som ønsker å være ekstra fine til jul. Det handler bare om å bestemme seg, avslutter den blide terapeuten.

oss faktisk går inn i helt av oss selv mange ganger daglig, ifølge eksperten.

- Jeg er veldig takknemlig overfor eierne av klinikken, som har åpnet dørene sine for meg. Marfil Smiles gir jo et helhetlig godt tilbud og har et stort nettverk av skandinaviske pasienter. At jeg tidligere har hatt tannlege- og sprøyteskrekk er jo litt morsomt å tenke på. Jeg håper å kunne hjelpe mange med å bli kvitt tannlegeskrekken, for klinisk hypnose har vist seg å være svært effektivt i denne sammenhengen.

Vårt mål og vår forpliktelse overfor pasientene er å tilby dem et helhetlig medisinsk svar på ethvert spørsmål av estetisk karakter, hvor pasientens helse alltid kommer først

Dr. Jorge Luis Pérez Pérez er medisinsk direktør ved Ilahy Instituto Dermoestético, IMED Hospitales, og ekspert på estetisk medisin. Din Reportasje møtte opp på klinikken i Benidorm for å snakke litt med legen om det aller siste innen behandlinger. din reportasje

59


betyr av sikkerhet og pålitelighet, har Ilahy egne operasjonssaler for pasientens komfort, noe som igjen betyr at behandlingen foregår på samme sted som pasienten har hatt konsultasjon. Når han blir spurt om hva estetisk medisin betyr for dagens pasienter, nøler han ikke med å svare. - Estetisk medisin har som mål å gi pasientene økt livskvalitet og bidra til at de føler seg vel med sitt utseende. Målet med estetisk medisin og anti-aldring er ikke å stoppe aldringen, men å bremse den, og i noen tilfeller også reversere effektene.

DIREKTØR: Dr. Jorge Luis Pérez Pérez er et ledende navn innen estetisk medisin, og er direktør ved Ilahy Instituto Dermoestético, IMED Hospitales. ELSKER JOBBEN SIN: Dr. Odalys Torres Rodríguez, spesialist i estetisk medisin, elsker jobben sin på Ilahy. DEMONSTRASJON: Her gir legen en demostrasjon på sjokkbølger for cellulitis og oppstramming av hud, og radiofrekvens med unipolar kapasitet for kropp og ansikt.

Det er en travel formiddag hos Ilahy, likevel tar Dr. Jorge Luis Pérez Pérez seg god tid for å ta imot Din Reportasje. Kontoret hans er behagelig dekorert, og det står et bilde av familien hans på kontorpulten. - Dette er min kone, min sønn og min datter, smiler legen. Vi kom til Spania fra Cuba for noen år tilbake, og vi stortrives. Vi bor mellom Costa Blanca og Madrid, for jeg jobber på flere steder samtidig. Hver uke pendler jeg, og synes det er helt greit. Jeg jobber veldig mye, men når jeg har tid, går jeg tur med hundene våre, spiller golf og basketball. Han kan fortelle at han er lisensiert innen medisin og kirurgi, har master i estetisk medisin og anti-aldring, og er medlem av legeforeningens Sociedad Española de Medicina Estética. - Jeg har også deltatt på utallige kongresser, både nasjonalt og internasjonalt, og er alltid oppdatert på nyheter innen estetisk medisin, regenerativ medisin og anti-aldring. Disse erfaringene bruker jeg nå her hos Ilahy. Han reiser seg og inviterer oss på en tur rundt klinikken. Det er lite som minner om et sykehus i det flotte og moderne lokalet, som har varme farger og behagelig lys. - Samtidig så tilbyr Ilahy et trygt sykehusmiljø og den mest avanserte teknologien, opplyser Pérez Pérez. Teamet av profesjonelle leger har lang erfaring innen estetisk medisin, plastisk kirurgi, hårtransplantasjon og behandling mot overvekt. Som en integrert del av sykehusene, med alt hva det 60

din reportasje

Vi stopper i et av behandlingsrommene. Legen viser frem forskjellig utstyr, og gir oss en demonstrasjon. - Forebygging er den beste metoden for bedre å møte alderdommen og utsette aldringstegn. I dag finnes nye teknikker for celle-regenerering basert på vekstfaktorer og moderceller, fettransplantasjon, biologisk medisin, bio-revitalisering, LED-lys, laserbehandling og intenst pulserende lys etc. De fleste behandlingene er ikke invasive og tillater pasienten å gjenoppta daglige sysler umiddelbart etter behandlingen. Han forklarer at mange tror man kan reversere aldringstegn med bare én behandling, noe som ikke er tilfelle. - For å reversere eller utsette aldringstegnene, trengs forskjellige typer behandlinger rettet spesifikt mot behandling av hud, statiske og dynamiske rynker, volumtap, slapp hud etc. Samspillet og synergien av de forskjellige behandlingene gir økt effekt og optimale resultater. De første aldringstegnene begynner å vise seg allerede i tyveårene. Til å begynne med er det bare fine linjer, og ettersom man blir eldre begynner man å få rynker, volumtap, slapp hud, endringer i hudens konsistens og

fuktighet, i tillegg til flekker eller pigmentskader som følge av aldring. - Det gode er at det i dag finnes behandlinger for så mye. De mest populære er utvilsomt mesoterapi med polirevitaliserende løsninger og hyaluronsyre, botulinumtoksin for behandling av smilerynker, kjemisk peeling og sliping for å fornye de øverste hudlagene, behandling med intenst pulserende lys og laser for pigmentskader, vaskulære problemer, rynker og ujevnheter i huden, oppstrammende tråder for behandling av slapp hud, fillere med injisering av hyaluronsyre, Radiesse, Ellanse etc. for å fylle opp for volumtap og skinboosterbehandlinger basert på hyaluronsyre, vitaminer, mineraler, aminosyrer og antialdrings-stoffer. Ved enheten for avansert estetisk medisin, er det innført en behandling med Plasma Laser-teknologi for fjerning av overflødig hud rundt øynene, samt smilerynker. - I tillegg til at overflødig hud rundt øynene gjør at vi ser eldre ut, gir det oss også et preg av å være trist og sliten. Behandling av øyelokk uten kirurgi er et nytt verktøy i behandlingen av overflødig hud og smilerynker rundt øynene. Det har raskt tilheling, er mindre invasivt, har færre bivirkninger og veldig gode resultater. Det er en raskt og enkel teknikk som gjøres på legekontoret under lokalbedøvelse. Behandlingen tar rundt 20 minutter.

Dr. Jorge Luis Pérez Pérez gir noen gode råd for å forebygge aldring • Riktig kosthold med diett bestående av frukt, grønnsaker, belgfrukter og korn med et høyt innhold av antioksidanter. Det er like viktig med inntak av proteiner med høye biologiske verdier som du finner i fisk, kjøtt, ost og egg, som har en høy konsentrasjon av essensielle aminosyrer og som er nødvendig for at kroppen vår skal fungere riktig. Og man må ikke glemme regelmessig inntak av vann. • Praktiser sport og fysisk aktivitet jevnlig. • Full solbeskyttelse: ikke bare mot UVA-stråler, men også UVB-stråler, naturlig lys og infrarødt lys. • Stresskontroll: stress fører til for høy frigjøring av kortisol, som er ansvarlig for produksjonen av frie radikaler som igjen påvirker korrekt celle-funksjon i kroppen vår. • Søvn: Om natten fornyes og regenereres hudcellene, en prosess som er helt nødvendig for hudens helse og skjønnhet. • Antirynkekremer: hjelper med å forebygge og korrigere aldringstegn i huden takket være innholdet av aktive stoffer som retinol, hyaluronsyre, vitamin C og E.

Ilahy kan kontaktes på tel. 966 87 87 78 · 616 85 17 95 eller via e-post: benidorm@ilahy.es Adr: C/ Ramón y Cajal, 7, 03503, Benidorm.

- Når pasienten forlater legekontoret, vil behandlet område være litt hovent og ha noen små millimeterstore skorper WIBES som faller av etter – WOM EN IN B Sted: IB USINES syv til ti dager. C Orihue S ESPAÑ la A C Dette er en beo s ta , In Dato: 16 te rn a ti onal Bus . oktober handling som er ines Klokkes lett: 17.0 s Center populær både Tema fo 0 r eventet: blant kvinner Nye skjø n fo n hetsbeha r dagens og menn. ndlinger forretn www.wib ingskvinne. escb.com ilahy.es din reportasje

61


STEFFEN LUNDEMO:

Samboeren og jeg tok opp et lån på 250 000 kroner slik at jeg kunne spille inn mitt første album i Nashville, men produsenten stakk av med alle pengene.

Fra langhåra rocker til country cowboy

ALBIR: Artisten er ofte i Albir, hvor han og samboeren i 2013 kjøpte sitt andre hjem.

Allerede som barn var han fascinert av musikk. En fele laget av hans bestefar ble begynnelsen på en lang karriere. Tekst og foto: Ann-Louise Gulstad Din Reportasje møter Steffen Lundemo, alias Steff Nevers, på strandbaren Chiringuito Tsunami som ligger mellom Albir og Altea. Idet han ankommer i en liten rød bil vinker han til oss og parkerer. Som avtalt har han med gitaren og cowboyhatt. Han kommer mot oss med et varmt, stort smil. Det er ennå nokså tidlig på dagen, men Din Reportasje bestiller en øl. Steffen foretrekker imidlertid vann med kullsyre. - Det er nok det beste, ler han, jeg har vært ute og jogget før jeg kom hit, og dessuten prøver jeg å gå ned i vekt. Har lagt på meg noen kilo som må bort. Vi spør om det er greit at vi tar bildene før vi setter i gang med intervjuet. Steffen setter cowboyhatten på hodet og tar frem gitaren. - Denne har vært med meg i mange år, jeg bruker den ennå. Huff, den er litt falsk, et øyeblikk. 62

din reportasje

Selv om han egentlig bare skal bruke gitaren til bildene, begynner han å stemme strengene, som den perfeksjonisten han er. Han spiller noen noter, så er han klar. Vi ber han gå helt mot sjøen, og han spør om han skal ha solbrillene på eller av.

skal komme og se på det, og det er viktig at det blir fikset så fort som mulig. Til uken skal vi feire bursdag hjemme hos oss, og det kommer flere gjester fra Norge, og da er det jo greit å kunne ta seg en dukkert.

- Bare så dere vet det, jeg er ikke noe spesielt flink til å posere! Hva skal jeg gjøre?

Han kan fortelle at han og samboeren kjøpte hus i Albir i 2013. De hadde pratet om å få seg en plass i Spania en god stund siden Jill har leddgikt.

Vi ber ham om å late som han står foran et stort publikum, og om han kan ta på et sexy ansikt. Han bare rister på hodet og ler. Etterpå tar vi noen bilder ved baren. Bartenderne vil gjerne bli med på et bilde, og Steffen bare smiler og stiller seg mellom dem. Det er veldig lett å jobbe med musikeren, som hele tiden er seg selv. Mer naturlig kan man ikke bli. Han setter seg ned og tar en slurk vann. Deretter tar han frem mobilen, som han legger på bordet mens han sier unnskyldende: - Jeg må følge litt med på telefonen. Vi har problemer med bassenget. En fyr

- Hver gang vi var i disse traktene så ble smertene hennes helt borte og formen mye bedre, så vi bestemte oss for å kjøpe noe her på Costa Blanca. Vi hadde vært i Quesada og kikket litt, men noen bekjente hadde hus i Albir og sa vi måtte ta en titt rundt her før vi tok noen avgjørelse. De hadde bodd litt rundt omkring, menhadde valgt Albir fordi dette stedet hadde alt, som mange fine butikker, strender og restauranter, flott natur og gangavstand til alt. Vi falt for Albir med én gang, og vi trives veldig godt. Det er en veldig koselig plass med trivelige mennesker, og vi setter stor pris på at det er så rolig og trygt her. Vi er mye på farten i forbindelse

PERFEKSJONIST: Selv om han egentlig bare skulle bruke gitaren til bildene, begynte artisten å stemme strengene, som den perfeksjonisten han er. Han spilte noen noter, så var han klar.

med musikken, men vi bruker tid her så ofte vi kan. Mobilen plinger, og nok en gang gløtter Lundemo unnskyldende på oss. - Nå har jeg fått svar fra bassengmannen, skal bare sende en melding tilbake så vi kan prate i fred, sier han høflig. Han legger mobilen til side og løfter det gutteaktige blikket som stråler av karisma og personlighet. Det er lett å snakke med artisten, og spørsmålene svarer han på uten å tenke seg om. - Jeg vokste opp på Geithus i Modum, hvor livet var godt, forteller han. Vi

var jo veldig aktive som barn der. Jeg spilte fotball og drev også med skihopping og gikk mye på ski inni skauen. Jeg elsket å være ute i naturen, hvor jeg brukte mye tid. Jeg var også glad i dyr, og husker at jeg drømte om å ha egen hest i garasjen. Jeg trivdes på skolen, hvor jeg likte best å tegne. Jeg var ikke noe mattegeni, for å si det slik. Sånn all over var jeg vel ganske gjennomsnittlig på skolen. Men musikken tok også stor plass i hans liv. Det første instrumentet han fattet interesse for, var en fele. Da var han sju år gammel.

- Jeg hadde blitt fortalt at bestefaren min spilte flere forskjellige instrumenter,deriblant fiolin. Jeg fant noen gamle fele-elementer på loftet etter bestefar som han hadde lagd selv. Da var det jo ganske naturlig at jeg hadde lyst til å lære meg å spille på fele. Jeg ble sendt til privatlærer som het Odd Kristiansen. Han var fast fiolinist på Den Norske Opera. Husker at han kom på besøk og fortalte foreldrene mine at jeg hadde et unikt talent og at jeg tok alt så lekende lett. Foreldrene mine ble så imponert at de vurderte å investere i en dyr fele til meg som kostet rundt 25 000 kroner. Det var jo enormt mye penger på begynnelsen av 80-tallet. din reportasje

63


JUBILEUM: Neste år har artisten 10 års jubileum som plate artist. Det skal feires med å utgi et samlealbum, hvor artisten har planer om å benytte anledningen til å presentere noen nye låter. SPANIA: Musikeren føler seg som fisken i vannet i Spania, hvor han ofte har opptredener.

Jeg husker godt at fra det øyeblikket så ble alt så alvorlig. Faren min ville at jeg skulle øve hele tiden. For første gang følte jeg presset, og alt forandret seg. Han tar seg en slurk vann, kikker litt ned og retter opp blikket på nytt. - Jeg husker jeg gråt når jeg spilte Bjørnen Sover, ler han. Det føltes ikke godt. Likevel øvde jeg så mye jeg kunne. Husker også at jeg terroriserte hele nabolaget med å ringe dem når jeg hadde lært meg en ny melodi. På de gamle telefonene var jo lyden nokså dårlig, men det brydde jeg ikke meg om. Men, som sagt, jeg følte etter hvert at presset ble altfor stort, det var ikke rom for så mye lek, og det endte dessverre opp med at jeg mistet all interesse for felen min. Da Odd fikk beskjed om at jeg skulle slutte, kom han på besøk. Han synes det var utrolig leit at jeg ikke ville fortsette, fordi han mente jeg hadde en stor fremtid som fiolinist. Da Steffen var 11 år ble hans foreldre skilt, og han flyttet til Drammen sammen med moren. På dette tidspunktet var det skihopping som var det store, noe både han og broren hans holdt på med. 64

din reportasje

- Jeg var faktisk ganske flink. Lå alltid på en første-, andre- eller tredjeplass og vant mange pokaler. Men nå høres det som om jeg skryter for mye av meg selv, smiler han beskjemmet. Men en dag falt han i Vikersundbakken, og slo seg godt. Da satte skrekken seg i kroppen hans, og han hadde lite lyst til å gå opp i bakken igjen. Likevel dro han tilbake for å overvinne frykten, men det tok ikke lang tid før han ga opp denne sporten. Men interessen for musikken var fremdeles der, og da han begynte på ungdomskolen plukket han opp gitaren. - Vi var en kameratgjeng i klassen som syntes det var gøy å lære oss å spille gitar. Vi ble inspirert av musikklæreren vår på Galterud Ungdomskole. Han var veldig flink til å fange interessen vår med forskjellig populærmusikk gjennom tidene. Han tok for seg musikere og grupper som Bob Dylan, The Beatles og Rolling Stones, og lærte oss de mest populære sangene. Det ble litt konkurranse i klassen om hvem som var best på gitar, smiler han på nytt. Etter hvert ble gitaren hans trofaste følgesvenn, et instrument han har holdt i hånden frem til i dag. Han

STILLER OPP: Lundemo er en særledes hyggelig og høflig fyr, som gjerne stiller opp til et bilde når han blir spurt om det.

COVERMANN: Musikeren kjente selvfølgelig til magasinet Din Reportasje da han ble spurt om å stille opp som covermann.

øvde og øvde, og progresjonen hans var stor. - Innen to år var gått, var jeg ganske så dreven og blitt litt virtuøs for å si det slik. Husker jeg så en annonse i den lokale musikkforretningen. Det var et proft metallband som så etter en gitarist til bandet da den forrige hadde sluttet. Jeg ringte og sa jeg var interessert i jobben. Vi ble enige om å møtes på kvelden utenfor musikksjappa i Mjøndalen. Jeg husker det var ingen trafikk i gata, det var faktisk helt stille rundt meg der jeg stod i kulden og ventet spent. Han drar godt på smilebåndet, mens øynene bare stråler. Han tar seg nok en slurk vann før han fortsetter. - Plutselig dukket det opp en liten bil med fire personer. Det var en skikkelig langhåra gjeng. De kjørte sakte forbi og glante fælt på meg. Så kom bilen rundt hjørnet på nytt og kjørte fortsatt sakte forbi. Alle fire glante på meg på nytt, før bilen nok engang fortsatte videre. Det var en skikkelig drive-by, kan du si! Så kom de rundt hjørnet en tredje gang og stoppet opp og spurte: ”Erre du som er Steffen??” Så prøvde de meg ut og jeg ble den nye lead-gitaristen i bandet. De syns egentlig at det var ganske

artig at jeg var så mye yngre enn dem. Jeg var jo bare 15 år og ikke gammel nok til å spille ute engang. Unggutten hadde derimot mange strenger å spille på, da han alltid hadde vært veldig fascinert av klassisk musikk. - Dette var noe som hadde opptatt meg fra jeg var liten, og noe som har fulgt meg videre frem til i dag. Det jeg liker best er Barokkstilen med Johann Sebastian Bach som favoritt. Mye av heavyrocken vi spilte var jo også veldig inspirert av klassisk musikk. Som blant annet Paganini og Mozart. På klassisk gitar er jeg egentlig selvlært. Gikk på biblioteket og fant alt jeg kunne om emnet og lærte meg noter og teori. Jeg var rundt 15 år da jeg begynte med dette. Det var først i en alder av 17 at jeg begynte å studere klassisk musikk på skolen. Jeg deltok i flere talentkonkurranser underveis og vant flere av dem med egne komposisjoner inspirert av Paganini. Da han var 18 år, var det militærtjenesten som kalte, og denne tiden husker Lundemo som noe positivt. - Men jeg likte ikke at jeg ble bedt om å klippe det lange håret mitt! Jeg fant en måte å sette det opp på slik at de ikke kunne klage på det. Jeg var ferdig i militæret da jeg var nesten 20 år. Etter en tur på Arbeidsformidlingen, som det het da, ble jeg kastet ut i arbeidslivet og musikken ble lagt litt på hylla et par år.

Begynte med riving. Det var veldig fysisk tungt arbeid, men det var helt greit for det var flott å begynne å tjene penger. Jeg jobbet meg oppover og endte opp som kjøreleder på Nor-Cargo. Det krevde sitt, for å si det sånn. Måtte være der før klokken seks om morgenen før sjåførene dukket opp, og dro ikke hjem før klokken sju på kvelden. Det var mye stress og problemer hele tiden. Tok med meg mye av bekymringene hjem og sov dårlig om nettene. Til slutt fikk jeg panikkangst og måtte flere ganger stoppe på vei til jobb for å få igjen pusten. Det var da artisten tok et seriøst valg. Nå ville han satse på musikken, som aldri hadde sluppet taket i ham. I 2002 satset han på en solokarrierre innen country, som var en sjanger han i smug hadde begynt å interessere seg for. - Det er noe helt spesielt med country, fordi det er en musikkform som veldig godt gjenspeiler selve livet, daglige situasjoner som vi alle kjenner oss igjen i. Av en eller annen grunn følte jeg meg veldig hjemme i denne sjangeren. I 2005 var jeg inne for å spille inn min første plate. Drømmen var å dra til Nashville, men det kostet mye penger, som jeg ikke hadde i banken. Han fant ut at han trengte rundt 250 000 kroner. Det var en liten formue, så det var nødvendig å snakke med samboeren. Her møtte han bare forståelse. - Det gjorde meg godt, for jeg følte veldig sterkt at om jeg ikke prøvde meg, ville jeg angre på det resten av livet. Det var også en stemme inni meg

PRISBELØNNET: Steffen Lundemo, alias Steff Nevers, er en prisbelønnet artist, og har også blitt nominert til Spelemannsprisen to ganger.

som sa at så lenge jeg satset på musikken så ville alt bli bra. Vi gikk i banken og spurte om et lån. Husker at han som satt bak skranken ikke akkurat hadde trua på noe platesuksess, men vi var gode for pengene, for begge hadde gode jobber. Jeg kom i kontakt med en produsent i Nashville som skulle ordne alt for meg. Etter at jeg fant alle de rette låtene, spilte vi inn plata samt at vi fikk med oss alle de beste musikerne Nashville hadde å by på. Produsenten jeg var i kontakt med skulle også skaffe meg duett med selveste Merle Haggard. Det ble aldri slik, for det neste var at produsenten stakk av med pengene. Da var det bare å starte på nytt igjen. Countryartisten måtte bite i det sure eplet og søke etter en ny jobb, som han fikk i Kongsberg Maritime, hvor han jobbet som shippingkonsulent. Men musikken var han ikke villig til å gi opp, og ved din reportasje

65


FRA HEAVY TIL COUNTRY: Som langhåra ungdomelsket han klassisk musikk og heavy metal, men country ble til slutt sjangeren han følte seg mest hjemme i.

BARNDOMMEN: Artisten har vært opptatt av musikk helt siden han var barn. Her står han (t.v.) sammen med moren og broren sin.

en tilfeldighet kom han via MySpace i kontakt med Terje Engen, som var tidligere sjef i plateselskapet Sonet/ Polygram. - Han er mannen som i sin tid ga DeLillos, Raga Rockers, DumDum og Jokke platekontrakt. Jeg tok mot til meg og spurte om han kanskje kunne være interessert i lytte på noen låter jeg hadde spilt inn. Han svarte «ja visst», og ba meg sende det over på mail. Han lovte meg å komme tilbake over helgen, men det tok faktisk bare fem minutter før han ringte meg og sa at dette var noe av det beste han hadde hørt. Han sa at denne plata fortjente å bli utgitt på skikkelig måte med god dekning i ryggen. Noe han selv ikke hadde mulighet til på det aktuelle tidspunktet. Han sa at jeg måtte sende det videre til Harald Tømte på Universal Music. Jeg sendte så inn hele albumet for vurdering. Husker det var på en torsdag, og allerede mandag ettermiddag ringte telefonen fra Universal, som spurte om det virkelig var jeg som sang! Lundemo kunne knapt tro det da han ble tilbudt platekontrakt. Han fikk også høre at de kunne telle på én hånd hvor mange de hadde gitt platekontrakt på denne måten før. - Det var jo en drøm som gikk i oppfyllelse! Husker de sa at jeg hadde et problem, og det var at jeg var for bra. Det er altså ikke mine ord! Jeg var overlykkelig og svevde på skyer hele 66

din reportasje

den dagen. Det betydde så innmari mye for meg. Det første albumet, ’Closest To My Heart’, ble sluppet i Mars 2009. Artisten fikk en stor kampanje på TV2, som gikk en hel måned. På en uke solgte albumet til Gull. - Det var helt rått, husker jeg. Det ene fulgte med det andre. Plutselig var jeg å se på Beat For Beat, Sommeråpent og flere andre tv-programmer. Som om ikke det var nok, i slutten av 2009 fikk jeg tilbud om å være med som support på Toby Keith’s første Europaturné. På toppen av det hele ble jeg Spellemanns-nominert for det første albumet. Året etter ble det sluppet nok et album, ’Ain’t No Bad Life’, som også gjorde det meget bra, og nok engang ble Lundemo nominert til Spellemannsprisen. - Etter dette slapp vi en ’Live’ plate. Hele albumet ble spilt inn i et fullsatt Drammens Teater. Albumet fikk tittelen ’Live From The Country’. Samme året, altså i 2013, ble jeg nominert til British CMA awards som artist oftheyear. I 2015 kom min siste plateutgivelse. Albumet fikk tittelen ’Million Kinds ofHeaven’, som jeg er spesielt stolt av. Ellers sitter jeg også inne med fem LDA (Line Dance Association) Hall of Fame nominasjoner for beste Line Dance musikk.

KONSERT: I april til neste år blir det nok en opptreden i Sjømannskirken i Torrevieja, men det er også noen planer om begivenheter nord på Costa Blanca.

Siden den gang har det ikke vært flere utgivelser, selv om Lundemo har hatt mye å gjøre, spesielt den siste tiden. - Det siste året har jeg vært veldig opptatt, smiler han fornøyd. Har et godt samarbeid med en god kollega av meg som heter G. Thomas. Vi har hatt masse å gjøre sammen, samt mye på hver vår front. Vi har et show som heter OpryTribute Show og Honky-TonkTornadoes, som gjør det bra. Ellers er jeg i startfasen med å jobbe med Zelimir og Marian Aas Hansen om noen spennende prosjekter fremover. Neste år har artisten 10 års jubileum som plateartist. Dette skal feires med å utgi et samlealbum. Intervjuet er ferdig, og den karismatiske artisten reiser seg rolig og langsomt. - Er det noe mer dere lurer på, så er det bare å ta kontakt, men tror ikke det er så mye mer å legge til, flirer han. Vi går mot parkeringsplassen. Han peker på sin gamle bil. - Denne er god å ha når vi er her, vi slipper å bekymre oss over at den får noen riper eller bulker, og den blir i hvert fall ikke stjålet! Dessuten har den en veldig god motor, så det er en sprek bil, ler han, før han setter seg inn og forsvinner på veien langs det store, blå havet.

HENNES FØRSTE ALBUM: Vibeke Grov, alias Mukti, er endelig ferdig med innspillingen av sitt første album, som har fått tittelen ”What I’m living for”.

Med musikken som veiviser Vibeke Grov gikk fra å være sykepleier til sangerinne som komponerer egne låter og spiller gitar, uten noen form for bakgrunn innen musikk. Veien har vært lang, men nå er hun endelig klar med sitt første album. Tekst og foto: Ann-Louise Gulstad Det er en varm sommerdag i september når Din Reportasje møter den nybakte artisten på Kafé Royal i Alfaz sentrum. Over skulderen hennes henger gitaren, som i det siste har blitt hennes trofaste følgesvenn. Vi setter oss ned ved et bord i skyggen. De store blå øynene til sangerinnen stråler av kraft og glede. - Det som skjer meg nå er bare helt utrolig, sier hun glad. Jeg opplever det hele som et mirakel. Jeg har liksom gått fra ingenting til alt bare på et øyeblikk... I perspektiv kjennes det

ut som at musikken er noe jeg har hatt liggende i meg uten å være bevisst på det. Jeg kan ikke forklare det på noen annen måte.

dereutdanne meg til lege. Plutselig så fremtiden dyster ut.

I 2009 ble hun plutselig alvorlig syk. To dager etter at hun hadde tatt vaksine mot svineinfluensa, fikk hun noen episoder med anfall der hun var nær ved å miste bevisstheten. Det endte med at hun ble innlagt på sykehus.

For å få tiden til å gå, tok hun frem penn og papir, og som om hun ikke hadde gjort noe annet her i livet, begynte hun å komponere sanger. Etter at familien solgte alt de hadde i Norge og flyttet til Spania, hvor klimaet var mye mer gunstig for helsen til Vibeke, fortsatte hun å skrive låter.

- Jeg gikk fra å være en aktiv mor og sykepleier til et menneske som knapt hadde energi til å gjøre noe som helst. Frustrasjonen var stor, for jeg hadde så mange planer, som å vi-

- Jeg følte meg som født på ny, som en helt ny person. Nå ser jeg jo at det er nettopp fordi jeg ble så syk og tappet for krefter at jeg greide å stoppe helt opp og tenke meg om. din reportasje

67


Markedsføringsreportasje SPILLES PÅ RADIO: I skrivende stund er det flere radiokanaler som spiller Vibekes låter. Noen av dem spår henne en lys fremtid som musiker.

og som har hatt troen på Mukti – som er Vibeke Grov sitt artistnavn – fra første stund.

Drømmen ble etter hvert å lage en skive, i Nashville. Det var en indre stemme som sa at dette måtte hun bare gjøre, at så lenge hun lot musikken lede veien, ville alt bli bra. En kontakt som kjente en produsent i Nashville ble døråpneren, og før hun visste ordet av det, var hun i gang med å produsere sitt første album, ”What I’m living for”. - Da jeg reiste til Nashville første gang hadde jeg ingen anelse om hvor involvert jeg måtte være for at resultatet skulle bli slik jeg kjente var riktig for meg. Hele dette prosjektet har for meg handlet om å formidle følelsene som hver av låtene bærer i seg. Det er følelser som berører mennesket og kan inspirere, løfte og gjøre en forskjell. En låt uten følelse er som en låt uten liv. Jo mer låten får være akkurat slik jeg kjenner at den skal være, desto mer liv og større evne føler jeg at den har til å berøre. Prosessen har vært lang og lærerik på mange måter. Ikke bare har hun funnet seg selv, men hun har også 68

din reportasje

lært at det er aldri for sent å skifte retning her i livet. Og ikke minst har hun lært hvor viktig det er å stå på for sine egne meninger, ønsker og mål. - På veien mot musikken, så jeg plutselig at jeg hadde gått på kompromiss med meg selv så mange ganger. Jeg hadde prøvd å passe inn, jeg var ikke lenger meg selv, og det førte til at jeg mistet livskraften. Først da jeg begynte å velge det som jeg kjente var riktig for meg, kom gleden og livskraften gradvis tilbake. Jeg kunne kjenne potensialet som lå i meg, og det ga ikke lenger mening å skulle passe inn eller være noe annet enn akkurat den jeg er. Musikken sin beskriver hun som noe som har til hensikt å inspirere og berøre noe dypere i lytteren. - Den beveger seg inn i ulike sjangre, alt etter hva som kjennes riktig for hver låt og det den vil formidle. Inspirasjonen til låtene får jeg når jeg opplever noe, enten selv eller gjennom andre, som gir meg nye perspektiv og dypere innsikt i livet. Gjennom musikken får jeg muligheten til å dele dette med andre. Skiven som nå ligger klar er produsert av Rick Chudacoff, som er en kjent figur i musikkverdenen

I skrivende stund er det flere radiokanaler som spiller Vibekes låter. - Det er gøy å høre låtene på radioen! Når det skjer, blir jeg fylt med takknemlighet over at jeg har klart å få det til, for jammen har det vært utfordrende på veien! Men nå er alt klart! Musikken, coveret, nettsiden… Og viktigst av alt… Jeg kjenner at jeg er klar!

Jeg fikk muligheten til å kjenne etter hvem jeg egentlig var, og måtte gi slipp på den jeg trodde jeg var. Da åpnet dette med musikken seg opp i meg og kjentes så naturlig og enkelt, som om jeg hadde gjort det hele livet.

- Etter at Rick hadde hørt gjennom en del av låtene, tilbød han seg å være produsent, for han syntes musikken var bra og noe utenom det vanlige. Samarbeidet oss imellom har vært fantastisk, og jeg er så takknemlig for alt han har gjort for meg; det er ikke så rent lite. Jeg planlegger jo å fortsette å lage musikk, og er ikke i tvil om at jeg vil bruke ham som produsent også i fremtiden.

Det føles som om jeg endelig har kommet hjem

Nå er hun spent på det som kommer til å skje fremover, samtidig som hun er overbevist om at musikken vil lede henne i riktig retning. - Jeg har følt at dette kunne bli noe stort helt siden jeg startet på denne veien, men spenningen er selvfølgelig der. Som jeg nevnte tidligere, det har ikke vært lett, så bare det å nå være i mål med produksjonen av mitt første album føles helt fantastisk. Jeg har satt lanseringsdato for albumet til 11. november i år. Når det skjer, blir det i første omgang konsert her i området og en på Stord, der jeg kommer fra. Det gleder jeg meg til. Det er noe helt magisk å kunne dele ens musikk med publikum på direkten.

Den unge mannen ble født i Bogota, Colombia, men som ung gutt flyttet han til Nederland sammen med moren og hennes mann. Etter et nytt opphold i Colombia, kom han omsider til Spania, hvor han siden den gang har bodd i Barcelona, Torrevieja og Benidorm. - Første stopp ble Barcelona, sier han da Din Reportasje møter han på Casa Teo, en time før han begynner sitt skift.

Andres Felipe Otalora Sanchez har jobbet i flere forskjellige byer og land, men aldri har han trivdes så godt som han gjør på Casa Teo, hvor han har funnet drømmejobben.

- Jeg hadde studert hotell- og reiselivsfag, og fikk meg jobb på en restaurant. Jeg elsket byen, men jobbforholdene var ikke de beste. Det ble til at jeg etter hvert dro videre, denne gangen til Benidorm. Jeg tror det var skjebnen som tok meg dit, for der møtte jeg mitt livs store kjærlighet, som er Lauren, moren til min lille sønn. Jeg jobbet på en restaurant der, og Lauren kom inn for å spise. Jeg passet på at hun fikk litt ekstra god behandling, og det tok ikke lang tid før vi ble et par. Det var det du kan kalle kjærlighet ved første blikk! Da han så at Casa Teo skulle åpne for litt over et år siden, og trengte folk, nølte han ikke med å sende inn en søknad. - Jeg husker at jeg hadde en god følelse når det gjaldt denne restauranten, det var tydelig at eierne hadde satt opp et godt og solid

din reportasje

69


FANT TONEN: Andres fant umiddelbart tonen med Teo Jimenez Sánchez, som eier Casa Teo.

TRIVES PÅ JOBB: Andres Felipe Otalora Sanchez har jobbet på Casa Teo nesten helt siden den åpnet, og stortrives i jobben.

INTERNASJONALT: Casa Teo har et internasjonalt klientell, og mange stikker innom for å ta en liten pause i en hektisk arbeidsdag.

konsept, og med Teo fant jeg tonen med én gang. Men jeg hadde en måneds oppsigelseskontrakt hos min daværende arbeidsgiver, og Teo trengte folk umiddelbart og kunne ikke vente så lenge. Men så gikk det noen måneder og han trengte en kelner til, og denne gangen ble jeg ansatt. Jeg kan ikke fått sagt hvor takknemlig jeg er for denne jobben. Jeg jobbet mange timer i strekk på den andre restauranten og hadde sjelden fri, og lønnen var heller ikke noe å skryte av, men det verste var at jeg knapt så familien min, som er det aller viktigste. Her på Casa Teo føler jeg meg verdsatt og respektert, forholdene er veldig gode og både Teo og samboeren hans Cuca, som er medeier i restauranten, er noen fantastiske mennesker. Jeg liker også veldig godt klientellet, som er veldig internasjonalt. Her får jeg møte mange spennende mennesker og praktisert mine språk. Jeg har ikke lært meg norsk ennå, men jeg har lært en del gloser fra våre norske gjester. Han er spesielt stolt over å kunne si at han jobber på en restaurant hvor de serverer ordentlig spansk mat. - Mer spansk enn Casa Teo blir det ikke. Teo er som mange andre som kommer fra Andalucía; han elsker å skjemme bort folk med god mat! Han er en sjenerøs mann. Her får man tapas på huset når man bestiller noe å drikke. Slikt liker jeg. Men Teo gir noen ganger så store porsjoner at vi kelnerne bare rister på hodet, men slik er Teo. Jeg bare elsker å jobbe for ham, for han er så glad i mennesker, og han er flink til å vise det.

POPULÆRT STED: Restauranten har blitt en av Albirs mest populære siden den åpnet sine dører for første gang i mai i fjor, og Andres er stolt over å si at han er en del av Casa Teo sitt team.

- Når det kommer til sjømat, er jo Casa Teo unik. Men jeg liker best kjøtt, og entrecoten er min favoritt, og nå på sommeren er det gazpacho jeg pleier å ta som forrett. Men jeg er også veldig glad i paella med kjøtt og grønnsaker. Tapas spiser jeg også ofte, og her på Casa Teo

er jeg mest glad i ensaladilla rusa, tortilla og skinke. Til dessert, er jeg glad i ostekaken vår. Skal jeg bestille en drink etter middagen blir det en Bulldog, som er en gin tonic, sier han med et stort smil.

Før vi avslutter intervjuet, spør vi mesterkelneren om hva som er hans favorittretter på Casa Teo. casa-teo.es 70

din reportasje

din reportasje

71


Markedsføringsreportasje MØTTES I NEPAL: Mina og Anil er født og oppvokst i Nepal. I 2010 kom de til Europa for å studere. Nå har de oppfylt drømmen om å starte egen restaurant.

Vi ønsket en rolig og vakker restaurant, hvor gjestene kunne nyte maten med samtaler og godt selskap, og det har vi klart

Mina og Anil kom til Spania i 2013 med en drøm om å starte egen restaurant. Etter å ha høstet gode erfaringer i forskjellige restauranter i Benidorm, åpnet de for noen måneder tilbake Palmen Gastro International i Albir. 72

din reportasje

Det er en varm ettermiddag og Din Reportasje har nettopp ankommet restauranten Palmen Gastro, hvor Mina og Anil tar imot oss med åpne armer. De spør om vi vil ha noe å drikke, før vi setter oss ned ved et bord ute på terrassen. Begge snakker, smiler og ser på deg på en slik rolig og behagelig måte at det er lett å føle seg velkommen. Når de blir spurt om hvordan de møttes, smiler de varmt til hverandre, med et blikk som sier at disse to er på bølgelengde. - Vi møttes i Nepal da vi studerte på universitetet. Jeg la merke til Mina nesten med én gang. Hun skilte seg ut fra de andre jentene på mange måter, men det som imponerte meg mest var måten hun snakket på, så rolig og behersket, og ikke minst bestemt. Jeg tenkte alltid at denne jenta vil komme langt. Mina smiler beskjedent, gløtter på Anil, deretter tilbake på oss. - Jeg husker at jeg syntes han var veldig kjekk og sjarmerende. Vi var venner en god stund før vi ble et par. Vi har de samme interessene, og vi går veldig godt overens. Vi er også forskjellige, men forskjellene gjør at vi utfyller hverandre. Er vi i restauranten, for eksempel, så er han veldig flink på kjøkkenet, mens jeg er flinkere til å ta meg av kundene. Begge studerte Business Administration. De første årene tok de i Nepal, men begge hadde lyst til å utforske Europa, så det siste året tok de på Malta.

MINA: Mina er den som tar seg av gjestene, mens samboeren Anil som regel befinner seg på kjøkkenet. VARIERT UTVALG: Palmen Gastro tilbyr internasjonal gourmetmat, og har noe for alle ganer, også for vegetarianere.

- Det var et spennende år, hvor vi lærte mye, sier Anil. Men vi ønsket jo å se mer av Europa, og vi hadde hørt mye bra om Norge. Vi søkte om å komme inn på Universitetet i Oslo for å ta en master, men vi manglet poeng. Så vi søkte heller om jobb og vi ble i Oslo i nesten ett år. Vi stortrivdes og møtte mange flotte mennesker, som vi selvfølgelig holder kontakten med. Etter det gikk veien til Spania, og Benidorm, hvor de begge hadde fått jobb på en god restaurant. - Jeg husker hvordan jeg følte meg da vi kjørte fra flyplassen til Benidorm, sier Mina og himler med øynene. Vi hadde aldri vært i

dette området før, og jeg husker at alt jeg så var et tørt landskap som minte om en ørken, og det fortsatte i mange mil. Jeg fryktet det var slik også i Benidorm, og jeg ble så fortvilet at jeg holdt på å gråte. Gleden var derfor stor da de nærmet seg feriebyen og hun så at hun hadde tatt feil. - Selv om alt var litt annerledes enn forventet, likte vi oss der. Vi fikk god kontakt med folk, og i de neste årene jobbet vi hardt i forskjellige restauranter for å samle mest mulig erfaring, slik at vi en dag kunne starte for oss selv. Muligheten bød seg da de i Mil Anuncios så at en restaurant i Al-

bir var til salgs. Tidspunktet var riktig, og de slo til med én gang. - Vi synes lokalet og beliggenheten passet veldig godt med konseptet vi hadde i tankene, som var en litt elegant og rolig restaurant, hvor man får en gastronomisk opplevelse og føler seg hjemme. Vi ønsker at gjestene våre skal ta seg god tid til å smake på maten, og samtidig ha det hyggelig sammen med familie og venner. Dette er ikke en restaurant hvor man kommer og spiser og er ute på en time. Dette er heller ikke en restaurant hvor man kommer for å se fotball. Vi ønsker en rolig og vakker atmosfære, hvor gjestene nyter maten med samtaler og godt selskap.

din reportasje

73


Markedsføringsreportasje

Restauranten tilbyr internasjonal mat, og har noe for alle ganer, til og med for vegetarianere. Både Mina og Anil er kresne når det gjelder gode ingredienser, og alt må være ferskt.

var med på et par julebord da vi bodde i Norge, og dette er jo en populær begivenhet blant dere nordmenn. Det er det jo også for spanjoler, så dette er en god anledning for oss til å vise hva vi kan.

- Det er veldig viktig å bestille ferske varer hver dag, det gjør en stor forskjell for den som virkelig elsker mat, sier Mina. Vi legger også stor vekt på service. Vi har lært at kundene betyr absolutt alt, og vi vil at de skal forlate restauranten med en god følelse, for da vil de komme tilbake. Og det har vi greid så langt. Nesten alle som har vært her i de siste ukene har kommet tilbake, og det er vi veldig stolte av.

Et par med en hund kommer inn på terrassen og ser seg rundt. De ønsker å bestille bord til kvelden da de har barnebarn som er på besøk. Mina tar imot dem, og ber dem inn i restauranten, mens Anil spør om det er noe mer vi lurer på.

Palmen Gastro har, i tillegg til terrassen foran restauranten, også en sjarmerende terrasse på den andre siden hvor det er plass til opptil 30 personer. Den brukes bare til spesielle begivenheter som selskaper og bursdager.

- Tiden begynner å gå fra meg, smiler han. Det har vært litt stille her midt på dagen nå i sommer, men på kveldene har vi hatt mer enn nok å gjøre. Det er tydelig at mange som bor her høst og vinter har kommet tilbake, for vi har i de siste dagene hatt nesten dobbelt så mange bestillinger som ellers.

- Dette er et intimt sted hvor man kan sitte for seg selv. Vi har allerede hatt noen bursdagsfeiringer der, og gjestene har vært veldig fornøyde. De som bestiller denne terrassen kommer innom før selve begivenheten finner sted, og sammen bestemmer vi hvilken meny de ønsker og hva barna skal spise, for vi har selvfølgelig egen meny for de små. Nå er paret allerede i gang med å planlegge det som skal skje mot jul. - Vi har mange gode planer, som vi vil kunngjøre når alt er på plass. Men vi har allerede fått et par bestillinger på julebord, og det synes vi er gøy! Vi

PALMEN: Det er lett å føle seg hjemme på Palmen Gastro.

TERRASSEN: Restauranten har en privat terrasse bak restauranten for de som ønsker å feire en spesiell begivenhet, som selskaper og bursdager. Man må være minst 10 personer for å reservere her, men det er plass til hele 30 personer.

Han som lot meg få innsyn i de første dokumentene, anså materialet for å være av en slik karakter at jeg måtte avgi et taushetsløfte om det jeg fikk lese

Tilfeldigheter førte Marit Thomassen og datteren Sara Thomassen fra Øvre Eiker til Spania da Sara var bare to år gammel. Hun hadde noen utfordringer med helsen, og moren hadde et håp om at hun kunne bli bedre med et lengre opphold på Costa Blanca – og slik ble det. Opp gjennom årene har Spania blitt det andre hjem for familien, og Sara har i perioder gått på Den Norske Skolen Costa Blanca. - Vi trives så godt her, og det underlige er at hadde vi ikke vært så mye i Spania, hadde denne boken aldri sett dagens lys, sier Marit opprømt.

Historien om hvordan Tungtvannsjegerne – The Missing Link ble til, er like spennende som selve boken. Det er Marit Thomassen som kom over historien til romanen, som datteren Sara Thomassen nå gir ut på eget forlag.

Det hele begynte da hun for mange år tilbake fikk innsyn i noen hemmelige dokumenter som tilhørte en mann som hadde funnet dem etter sin fars bortgang. - Han anså materialet for å være av en slik karakter at jeg måtte avgi et taushetsløfte om det jeg fikk lese. Det var et utrolig spennende materiale, men dessverre ikke tilstrekkelig til å kunne skrive en bok om det, som var min umiddelbare idé, for stoffet var bare helt utrolig. Men blant dokumentene dukket det frem et navn, som var sønnen til en av hovedpersonene. Noe sa meg at jeg burde finne ham, jeg bare følte at jeg var på noe her. Kanskje han satt på noen lignende dokumenter? Men det var som å lete etter en nål i en høystakk, og etter hvert måtte hun bare gi opp. Hun greide likevel aldri å slippe tak på hendelsen, og hun lagret navnet på mannen ”på en øremerket plass bakerst i hjernen” inntil hun en dag ved et rent mirakel fant ”nåla i høystakken” – i Spania.

palmenrestarurant.com 74

din reportasje

din reportasje

75


HELT NYTT STOFF: Boken belyser hendelser som ikke tidligere er kjent, derfor er det, blant annet, et ønske om full anonymitet fra forfatteren, som bruker navnet Ruben King.

SPENNENDE HISTORIE: Boken tar utgangspunkt i tre unge gutter som jobbet sammen på Rjukan og som levde i skjul i fjellet store deler av krigen, og som likviderte tyskere og norske nazister ved flere anledninger. UTGIVER: Det er Sara Thomassen som gir ut boken på eget forlag. Lanseringen vil bli på de norske klubbene i Alfaz del Pi og Torrevieja og Bok-Caféen i Albir.

- Det var under et av våre opphold på Costa Blanca, Sara gikk da i 4. klasse i Alfaz del Pi. Ved en helt merkelig tilfeldighet kom jeg over en person med et navn jeg først ikke klarte å plassere. Da jeg forstod at dette kanskje var mannen jeg hadde søkt etter for mange år siden, ble jeg helt satt ut. Kunne det være mulig? Vedkommende var i utgangspunktet veldig avvisende, men Marit ga ham sitt telefonnummer sammen med en innstendig anmodning om å ta kontakt med henne. Det gikk en tid, og plutselig en dag ringte mannen. - Jeg var i fyr og flamme da vi møttes på nytt, fikk tatt en ordentlig prat og jeg fikk sett dokumentene som han satt på. Jeg kunne knapt tro det, for han hadde både dagbøker og dokumenter å vise frem om disse tre guttene som jobbet på Rjukan. Det rare er at også han syntes stoffet var så utrolig, spesielt fordi det belyste hendelser som ikke tidligere er kjent, at 76

din reportasje

han hadde vurdert å skrive en dokumentar om det. Men saken var at han hadde lovet sin far aldri å røpe noe før alle involverte var døde. - Etter en del samtaler og overtalelser, gikk vedkommende med på å utgi en bok, under forutsetning av at han ikke måtte gi seg til kjenne. Navnet Ruben King er derfor oppgitt som forfatterens navn. Han er faktisk allerede i gang med oppfølgeren til boken, så dette blir veldig spennende. Så hva handler boken Tungtvannsjegerne – The Missing Link om? - Boken tar utgangspunkt i tre unge håndverkere som jobbet sammen på Rjukan, og som for øvrig levde bra av sin biinntekt som de tilegnet seg ved tyvjakt av reinsdyr og fiske i fjellet. De jobbet for ”Onkel” som hadde startet sitt firma nettopp ved å drive med tyvjakt av reinsdyr som ble solgt for å skaffe utstyr til firmaet. Da de ble utsatt for en dramatisk opplevelse

GLEDER SEG: Marit og Sara Thomassen gleder seg stort til lanseringen av boken Tungtvannsjegerne – The Missing Link, som er spådd å bli en stor suksess. Man kan allerede reservere boken på nettbutikken til forlaget, som har en Facebookside som heter Sforlaget.

under et arbeidsoppdrag på Vemork, greide de med nød og neppe å rømme til fjells. De levde i skjul i fjellet under en stor del av krigen, og de likviderte tyskere og norske nazister ved flere anledninger. Etter hvert fikk de tre guttene oppdrag direkte fra London. De var involverte i den kjente tungtvannsaksjonen både før, under og etter aksjonen. - Det var kun en håndfull personer som hadde kjennskap til deres virke. De fortsatte jakten på landsforrædere og tyske nazister også etter krigen, men dette kommer i neste bok. På grunn av utfordringer med hensyn til verifisering av deler av materialet, er boken skrevet som en roman. Det er datteren til Marit som gir ut boken, på eget forlag, med litt hjelp av sin mor. - Jeg har et lite firma som ble etablert blant annet for å kunne drive med

forlagsvirksomhet, opplyser Sara. Jeg har ikke full innsikt i hele prosessen som har vært i forkant av alt dette, men det er heller ikke nødvendig på dette tidspunkt. Vi gleder oss enormt til å slippe boken på markedet, og lanseringen vil selvfølgelig skje i Spania, et land hvor forfatteren har bodd i gjennom mange år og som jeg og moren min har en slik spesiell tilknytning til. Det var da naturlig å involvere de norske klubbene, hvor lanseringen vil finne sted. - Den første begivenheten vil finne sted mandag 15. oktober kl. 12:00 i Den norske klubben i Alfaz del Pi, sier Sara. Her kommer trubadur Magne Frydenlund og holder en konsert i forbindelse med lanseringen. Tirsdag 16. oktober kl. 12:00 blir det en ny begivenhet i Bok-Caféen

i Albir, hvor det også blir musikalsk innslag ved Magne Frydenlund. Torsdag 18. oktober kl. 13:00 blir det lansering i Den Norske Klubben i Torrevieja. Det blir selvfølgelig servert Cava på alle tre begivenhetene! Det er et ønske fra forfatteren å selge boken til redusert pris under lanseringen i Spania, så pris blir kun 20 euro på lanseringsdagene.

- Det blir lagt ut fortløpende informasjon på facebooksiden til Sforlaget og på nettsiden www.sforlaget. com Det blir også mulig å kjøpe boken i de norske klubbene og i BokCaféen etter lanseringen. Det blir flere lanseringsshow i Norge, og første sted ut er naturlig nok Rjukan, avslutter Sara.

Det åpnes en nettbutikk hvor det er mulig å reservere boken, men ingen bøker blir sendt ut før etter lanseringen i Spania 15. oktober.

Sforlaget.com din reportasje

77


Markedsføringsreportasje

FIKK MERSMAK: Siv Midtbø fikk mersmak etter at hun gikk El Camino de Santiago i vår, og organiserer nå en tur for de som ønsker å oppleve pilegrimsturen.

Det spesielle med denne turen er stien, menneskene og magien

For noen måneder siden gikk Siv Midtbø Pilegrimsveien til Santiago de Compostela. Turen var privat, og hun reiste alene, men opplevelsen ble så sterk at hun kom tilbake med lyst til å organisere en tur for andre.

menneskene og magien. Det helt stille, som om du har kommet inn i en annen verden. Man logger liksom av, tar en pause fra livet. El Camino de Santiago er en middelaldersk katolsk pilegrimsreise, hvis formål er å nå graven til apostelen Santiago el Mayor, som ligger i krypten til katedralen i Santiago de Compostela. Katedralen og byen har, sammen med Roma og Jerusalem, vært de viktigste pilegrimsmålene for den europeiske kristenheten. I gjennomsnitt har rundt 200 000 mennesker vandret på El Camino de siste årene. Grunnen til at Siv tok turen, var at hun hadde kommet til et punkt i livet hvor hun kjente at hun trengte tid alene, tid til å tenke. Reflektere over valg hun hadde tatt og hva som kom i fremtiden som et resultat av et veiskille hun var kommet til. - Jeg trengte å komme vekk fra mas og uro, og alenetid, sier den unge kvinnen. Og så var jeg nysgjerrig på hva magien en pilegrimstur kunne gi meg og møte med mennesker som var på den samme reisen. Hun gikk fra Rabanal til Santiago, og valgte ti etapper på alt fra 18 km til 31 km per dag i et eventyr som varte i ti dager. En typisk dag for henne var å stå opp grytidlig på morgenen, pakke sekken og starte å gå ved soloppgang. Dagene var aldri like, naturen var alltid overraskende. - Det hele er bare så magisk i sin enkelhet. Man spiser underveis, går alene med tanker og bare lytter til naturen før man stolt kommer frem og tar en tidlig og rolig kveld. Det spesielle med denne turen er stien,

Det hun satte størst pris på var nettopp det å ha tid til å tenke, og stillheten. Tid til ikke å gjøre annet enn å vandre og ta vare på seg selv. - Og ikke minst den vakre naturen, det kan ikke beskrives med ord. Det ene fantastiske landskapet etter det andre. Det er noe man aldri glemmer. Det var også flott å møte så mange fine mennesker, med så mange forskjellige grunner til å vandre. Jeg møtte en mann som knapt klarte å gå. Han hadde fått beskjed fra legen at snart ville han ikke kunne bevege seg noe særlig på grunn av sykdom. Men han skulle jaggu ikke sitte og vente til den dagen kom! Han kjempet for vært skritt. Jeg møtte også ei ung dame som var gravid i 6. måned. Hun gjorde det for eventyrlysten, og følte seg sprekere enn noen gang. Siv synes turen var en liten utfordring, men akkurat slik hun hadde innbilt seg det.

FLOTT NATUR: Det som gjorde størst inntrykk på Siv under turen, var den vakre naturen.

- Det er litt tungt, men tungt på en god måte. Utfordringene var å sprenge mine grenser eller å gå utenfor min komfortsone, ved å dele rom med mange, være mye alene, alene med mine tanker og følelser. Og så er det tungt for beina, men om man går i riktig tempo, riktige sko og legger inn nok pauser er det fullt mulig å ha en flott opplevelse. Jeg vil si at turen er noe for alle aldre, alt kommer an på hvordan man legger opp etappene. Nå er hun i gang med å organisere en pilegrimstur til våren for de som er interesserte. - Det er en tur alle kan melde seg på. Man trenger minimum 100 km for å bli en Pilegrim, så det er ikke nødvendig å vandre mer enn fire til fem dager om man ikke vil mer. Med god planlegging og god tid er dette noe alle kan klare, men man må være glad i å vandre.

Vi skal gå fra Portomarin til Santiago, fem vandredager pluss to reisedager. Dette er en tur med gåsehudfaktor! Om man leser bloggen min om turen, vil man få innblikk i hva man kan oppleve. Vi kommer til å være langt vekk fra støy, bråk og den moderne verden og alle rutiner. Plikter og mas blir igjen hjemme, og det vil bli masse latter og tårer, lover Siv. Ønsker du mer informasjon, kan du lese reisebloggen til Siv https://myoutboundadventures.com/blog/ All annen info og spørsmål kan henvendes til Siv på email; outboundadventuresspain@ gmail.com

https://myoutboundadventures.com/blog/ 78

din reportasje

din reportasje

79


Markedsføringsreportasje

Regnskapsfokus er svært gode på rådgivning og prognoseverktøy, noe som gjør at vi kan se inn i glasskula og ta gode beslutninger for fremtiden. I så henseende er det å ha et innovativt, nytt oppegående og Skybasert regnskapssystem som PowerOffice GO gull verdt for oss

Takket være Regnskapsfokus føler Sørensen at Åkerblå er oppdatert på sin økonomi til enhver tid. - Det å inneha mange roller i en rekke frittstående selskaper kan være til dels komplekst. Ikke minst det å sette seg inn i det enkelte selskaps faktiske situasjon, holde seg oppdatert og ha full oversikt, har tidligere vist seg både kronglete og tidkrevende. Og da hjelper det jo ikke å ha et regnskapssystem som i beste fall gir deg historiske tall en måned på etterskudd. Etter omleggingen til Power Office Go har min hverdag derfor blitt langt enklere. Systemet er mer eller mindre selvforklarende og jeg finner alltid det jeg måtte lete etter, opplyser Sørensen fornøyd. Blant de tingene Sørensen setter størst pris på når det gjelder et Skybasert regnskap, er kontroll, fleksibilitet og presisjon.

80

din reportasje

REGNSKAPSFOKUS: Hitramannen Knut Kvernberg har drevet med regnskap i hele sitt liv og gjør storsuksess med sitt banebrytende selskap Regnskapsfokus.

ÅKERBLÅ: Roger Sørensen er administrerende direktør i selskapet Åkerblå, og synes han sparer verdifull tid som han kan bruke på andre ting takket være Regnskapsfokus unike rådgivning og prognoseverktøy.

Roger Sørensen er administrerende direktør i selskapet Åkerblå og er ofte på reisefot. Med Regnskapsfokus sitt revolusjonerende Power OfficeGo har han likevel full kontroll på økonomien i selskapet. - En så enkel ting som å se en sanntidsoppdatert bankkonto i systemet gir en form for visshet som er rimelig ubetalelig. Enkelheten i å registrere reiseregninger og bilag med mobilen, laste dem direkte opp til det korrekte selskapets respektive regnskap, er også høyt skattet.

Direkte kommunikasjon i denne sammenhengen nevner Sørensen spesielt arbeidsflyten. PowerOffice Go åpner blant annet for at han kan kommunisere med regnskapsbyrået direkte, inni systemet. Noe som gjør at all nødvendig kommunikasjon glir mye lettere.

Det er imidlertid det faktum at han får langt ”mer” ut av regnskapene han trekker frem som det store løftet.

- Våre samtaler med Regnskapsfokus blir svært konkrete og presise. Det er aldri tvil om hvilket av våre mange selskap det er snakk om. Det er også minimalt med rom for eventuelle misforståelser rundt hvilke poster og tall det er snakk om. Dette har ført til at vi i dag har en langt dypere samtale med bakgrunn i regnskapene og får utnyttet deres spisskompetanse med det resultat at samarbeidet blir tettere. Du kan godt si at Regnskapsfokus har gått fra å være en bokførende ekstern ressurs til å bli en betrodd partner som gir råd i et strategisk perspektiv.

- Å ha tall foran meg som jeg vet gjenspeiler virkeligheten i øyeblikket i et ytterst intuitivt grensesnitt er svært verdifullt. Noe som igjen åpner for at jeg på en helt annen måte kan bruke regnskapene som et aktivt og praktisk styringsverktøy i hverdagen. Også det å kunne lage ypperlige, visuelle rapporter, er en funksjonalitet jeg bruker mye. Den store forskjellen er nok allikevel at vi på en helt annen måte får utnyttet den dype kompetansen og ekspertisen vårt regnskapsbyrå totalt sett besitter.

䄀䰀䈀䤀刀  挀⼀漀 䌀漀猀琀愀 䈀氀愀渀挀愀 一漀眀  匀⸀䰀⸀Ⰰ 䌀⼀ 圀⸀䄀⸀ 䴀漀稀愀爀琀Ⰰ ㄀ⴀ   ㌀㔀㠀㄀ 䰀✀䄀氀戀椀爀  吀氀昀㨀 ⬀㐀㜀 㤀㄀㈀     㤀  ⬀㌀㐀 㘀㘀㌀ 㜀㤀㘀  㤀  䔀ⴀ瀀漀猀琀㨀 欀渀甀琀䀀爀攀最渀猀欀愀瀀猀昀漀欀甀猀⸀渀漀  䄀唀匀吀䔀嘀伀䰀䰀  䄀甀猀琀攀瘀漀氀氀猀栀攀氀氀愀瘀攀最攀渀  㘀㜀 㔀㌀㠀㐀 吀漀爀愀渀最猀瘀最  吀攀氀攀昀漀渀㨀 㤀㄀㈀ ㈀㈀      䔀ⴀ瀀漀猀琀㨀  瀀漀猀琀䀀爀昀戀攀爀最攀渀⸀渀漀

刀䔀䜀一匀䬀䄀倀匀䘀伀䬀唀匀 䄀匀 吀刀伀一䐀䠀䔀䤀䴀  匀欀漀渀渀攀爀琀瘀攀椀攀渀 㠀ⴀ㄀  㜀 㔀㌀ 刀愀渀栀攀椀洀  吀攀氀攀昀漀渀 ⬀㐀㜀 㤀㄀㈀ ㈀       䔀ⴀ瀀漀猀琀㨀 瀀漀猀琀䀀爀攀最渀猀欀愀瀀猀昀漀欀甀猀⸀渀漀

䈀䔀刀䜀䔀一  嘀攀琀爀氀椀搀猀愀氀氀洀攀渀渀椀渀最攀渀 㔀  㔀 ㄀㐀 䈀攀爀最攀渀  吀攀氀攀昀漀渀㨀 㤀㄀㈀ ㈀㈀      䔀ⴀ瀀漀猀琀㨀 瀀漀猀琀䀀爀昀戀攀爀最攀渀⸀渀漀

䠀䤀吀刀䄀  䠀椀琀爀愀琀漀爀最攀琀 㜀㈀㐀  䠀椀琀爀愀  吀攀氀攀昀漀渀 ⬀㐀㜀 㤀㄀㈀ ㈀       䔀ⴀ瀀漀猀琀㨀 瀀漀猀琀䀀爀攀最渀猀欀愀瀀猀昀漀欀甀猀⸀渀漀

䘀刀␀夀䄀  䈀氀琀琀 䬀漀洀瀀攀琀愀渀猀攀猀攀渀琀攀爀  㜀㈀㘀  匀椀猀琀爀愀渀搀愀  吀攀氀攀昀漀渀 ⬀㐀㜀 㤀㄀㈀ ㈀       䔀ⴀ瀀漀猀琀㨀  瀀漀猀琀䀀爀攀最渀猀欀愀瀀猀昀漀欀甀猀⸀渀漀

din reportasje

81


Mitt drømmested i Spania

Anita Skinnes Heede Anita Skinnes Heede kommer fra Oslo, hvor hun vokste opp på Grünerløkka og Haugerud. Hun bor og jobber i Norge, men så ofte hun kan tar hun flyet til Alfaz del Pi, hvor hun har en leilighet i Residential Park. 82

din reportasje

Mitt drømmested er på Costa Blanca, nærmere bestemt Alfaz del Pi og områdene rundt. Siden jeg har mulighet til å benytte meg av hjemmekontor og har en bolig i Alfaz, prøver jeg å reise ned rundt tre ganger i året. Leiligheten min ligger i et rolig og stille strøk med felles basseng og en flott hage. Det finnes mange turområder rett i nærheten, faktisk så myldrer det av stier og flott natur. Jeg pleier ofte å dra til Albir for å nyte solen, sjøen og de mange koselige spisestedene. Jeg liker meg der både på dagen og kvelden. Jeg drar også en del til Benidorm for å ta en spasertur langs strandpromenaden frem til gamlebyen mens jeg ser på det yrende gatelivet. Klimaet er det aller beste med Costa Blanca. Det gjør så godt på kroppen. Noen uker her uten

å tenke på snømåking er en befrielse. Men jeg trives ekstra godt på sommeren, som er noe helt spesielt i dette landet, selv om sommeren i Sør-Norge 2018 går inn i historien. Det jeg setter så stor pris på her er at fra Alfaz Del Pi har man uendelige reisemuligheter og aktiviteter, både for stor og små. Mine barn har vært her så og si hvert år siden de var små. Nå er de godt voksne og har alltid noe å finne på. Fornøyelsesparken Terra Mítica, Aqualandia vannskliepark, Mundomar dyrepark, Guadalest og Fonts de l´Algar er blant de mest populære plassene. For ikke å glemme Altea og den berømte kirkeplassen. Selv liker jeg markedene veldig godt, men i disse dager drar jeg dit kun når jeg trenger noe, for ellers er det så lett å bli fristet til å kjøpe for mye og masse ting man ikke

DRØMMEREISEN ER HENNES SPANSKE HJEM: Anita Skinnes Heede elsker å reise til Alfaz del Pi, som har blitt hennes andre hjem.

trenger. Frukt og grønnsaksmarkedet er vel favoritten min. Jeg pleier å være her i sommerhalvåret, men jeg var her sist påske. Da tok jeg en tur til fyret i Albir. Langs nesten hele veien satt spanske familier ute på piknik og koste seg med mat og drikke. Det hadde jeg aldri sett før. Det å kunne være her i forskjellige sesonger gir et litt annet bilde av hvordan det daglige livet i Spania er. Jeg kommer veldig godt overens med spanjolene, og her i området er de ekstra hyggelige og hjelp-

somme. Jeg valgte for lenge siden å lære meg spansk, og det anbefaler jeg alle som ofte besøker Spania å gjøre, for det forandrer alt. Livet her nede blir mye enklere og rikere, og de innfødte møter deg på en helt annen måte. De setter veldig stor pris på at du prøver, og hjelper deg frem. Det er først når du lærer språket at du skjønner hvordan spanjoler egentlig er. Kommer man hit på ferie, anbefaler jeg at man tar inn på hotell i Albir, som tilhører Alfaz del Pi, for da har man gangavstand til stranden. Det er mange hoteller å velge mellom.

Men man kan jo også leie en bolig om man er mange eller foretrekker det, for her er det mange muligheter. Det som gjør dette til mitt store paradis er at etter 30 år i området har jeg blitt godt kjent, og det gjør alt så mye enklere når det for eksempel gjelder offentlige kontorer hvor man får god hjelp når det trengs. Jeg vet hvor jeg får tak i de beste matvarene, frukt og grønnsaker, jeg vet hvor jeg må dra om jeg blir syk. Det er ikke uten grunn at jeg kaller Spania mitt andre hjemland. din reportasje

83


Mitt drømmested i Spania

Elin Lindquist Bergstrand En av tingene jeg kanskje liker best ved å bo i Spania, er alle de flotte mulighetene man har til å besøke andre deler av landet, som grønne og frodige País Vasco til eksotiske Andalucía. Jeg liker meg godt i Andalucía, spesielt i Marbella, som jeg anbefaler alle å besøke. Marbella er en by og kommune i Málaga-provinsen, og har rundt 139 000 innbyggere. Det er en viktig turistby på Costa del Sol, og har blant annet flere, store golfbaner i området. Disse tiltrekker seg turister fra hele verden og særlig fra Nord-Europa og Midtøsten. Byen er veldig internasjonal, og er bebodd av mennesker fra 137 forskjellige land! Den årlige gjennomsnittlige temperaturen er rundt 18,5 º C, med 320 soldager i året. 84

din reportasje

Elin Lindquist Bergstrand er opprinnelig fra Karlskrona i Sør-Sverige, man har i mange år bodd i Albir, hvor hun jobber. Et av hennes drømmesteder i Spania er Marbella. Marbella har et hav av glamorøse spisesteder, restauranter, barer og diskoteker. Marbellas havn, Puerto Banus, ligger utenfor selve sentrum, og er en av Spanias mest luksuriøse plasser, og hvor prisen per kvadratmeter er den dyreste i hele landet. Mange verdenskjente berømtheter har leilighet her eller kommer på ferie hit flere ganger i året. Noen av verdens mest luksuriøse yachter og seilbåter er parkert her, og er verdt å ta en titt på. Her finner man også mange eksklusive motebutikker, som ligger som perler på en snor langs havnen. Men vil man handle i litt mer vanlige butikker, som også har mye fint, tar man turen til CentroComercial La Cañada. Der har man i tillegg til å handle, muligheter for å spille bowling eller gå på kino.

Byens sentrum er også flott, men på en helt annen måte. Innbyggerne har tatt vare på de gamle gatene og husene, som er dekorert med fargerike blomster overalt. Sjarmerende Plaza de los Naranjos er noe man må oppleve når man besøker Marbella. Her kan man sette seg ned på en av de trivelige utekaféene og nyte de grønne omgivelsene og musikk fra forskjellige gatemusikanter. Byen har et stort gap mellom den nordlige og sørlige siden, og gir dermed utsikt over hav og fjell fra nesten alle kanter av byen.Kystlinjen er sterkt urbanisert; det meste av landet som ikke er anlagt med golfbaner har blitt utviklet med små boligområder. Likevel er byen kjent for sine vakre strender, hvor det som regel finnes mange for-

ELSKER Å REISE: Elin Lindquist Bergstrand elsker å bo i Spania, og reiser så ofte hun kan for å bli bedre kjent med sitt nye hjemland. Marbella er en av hennes favorittsteder.

skjellige aktiviteter både for barn og voksne. Bare det å jogge langs en eller annen strand i Marbella er en opplevelse for blikket. Blir man lei av folkemengdene, som kan være veldig store på sommeren, spesielt i august, kan man dra en tur opp i fjellet og drømme seg bort blant de flotte omgivelsene. Man kan leie seg elektrisk sykkel der oppe, men det er like greit å gå, om man ønsker det. Man kan også ta turen til lands-

byer som Mijas, Nerja og Benalmadena, som ligger i nærheten av Marbella, og som så absolutt er verdt et besøk. Det er mange måter å komme seg til Marbella på. Man kan ta fly, tog eller bruke bil. Utenfor høysesongen kan man finne rimelige flybilletter. Om man reiser fra spanske storbyer til Marbella, kan man benytte seg av de raske togene som tar deg dit på rundt to-tre timer, og

som heller ikke koster så altfor mye. Både fly og tog kommer til Málaga by, og da må man komme seg videre i taxi, buss eller leiebil videre til Marbella, som tar under en halvtime. Reiser man til Marbella med bil fra for eksempel Albir hvor jeg bor, bruker man circa seks timer på å komme frem. Det er en fin motorvei hele veien, og det er lett å finne frem takket være gode skilt underveis. din reportasje

85


Mitt drømmested i Spania

Janne Gangstad Janne Gangstad er opprinnelig fra Nord-Vestlandet, men flyttet litt rundt omkring i Norge og Sverige før hun i 2017 bosatte seg i Torrevieja. Hun elsker å reise, og nylig var hun på drømmeturen.

Jeg bare elsker Oviedo i Asturias. Det ligger helt nord i Spania, med Atlanterhavet ikke så veldig langt unna. Jeg reiste med direktefly fra Alicante. Volotea flyr direkte flere dager i uken. Flytid er rundt én og halv time. Jeg betalte 250 euro nå i høysesong. Man kan gjøre kupp ellers i året! Skal man kjøre bil, er det ni til ti timers effektiv kjøring. Oviedo har mange regndager i året, og det gjør at det er veldig grønt og frodig der. Mye skog og store, fine parker som holdes rene og pene. Det gjelder også for selve byen. Man får litt storby, med en sjarmerende gamleby, og det er også nært til kysten med fine strender og små landsbyer. Jeg besøkte fiskelandsbyene Cudillero, Lastres og Villaviciosa. Cudillero er nærmest Oviedo og ble min lille favoritt. Små, sjarmerende hus med smale gater oppover i høyden. Det er ikke bilveier frem til husene, og imponerende at flere eldre bor på toppen med tanke på hvordan de tar seg opp og ned. Det er virkelig god mosjon! Jeg gikk og tenkte på hvor mye planlegging og jobb som må til når man skal ha inn nye møbler. Jeg har sett filmer på YouTube som viser hvordan det er når det er storm der. Det er et flott syn, men også ødeleggende for hus og restauranter som ligger nærmest havna når bølgene slår oppover byen. Tazones er også en fin liten landsby. Vi spiste veldig gode calamares der i forskjellige varianter. Vi spiste lunsj på ene siden av elven, og kjørte et godt stykke for å komme på andre siden av elven, og der ligger den nydelige stranden 86

din reportasje

VIL DRA TILBAKE: Janne Gangstad forelsket seg i Oviedo sin flotte natur, og planlegger allerede ny tur til Asturias.

Rodiles Beach. På grunn av det fine været, var det masse mennesker. De hadde en våt vår i Oviedo, men jeg kom med det fine været fra Torrevieja, og det var mellom 22 og 26 grader og pent vær de fire dagene jeg var der. Om man ser bort fra et ordentlig regnskyll den ene ettermiddagen. Det er bare oppfriskende. Vi besøkte også Lastres i Colunga kommune, en fiskelandsby som baner seg vei opp gjennom åsen. Også helt nydelig, Det ligger en restaurant på toppen der med utsikt over byen og stranda. Vi var der på dagtid, men kan tenke meg at det er fantastisk på kveldstid med lysene i byen ut mot sjøen. På toppen av Monte Naranco er det en stor statue av Jesus Kristus som man på klare dager kan se nede fra byen. For en utsikt man har der oppe! Man ser over hele byen, men man kan også

se mot kysten. På klare dager kan man se havet. På vei nedover igjen besøkte vi Restaurant Buenos Aires, som ligger ganske høyt oppe. Flott utsikt og nydelig grillet mat og lokale retter. Jeg likte veldig godt chorizo og chimichurri-saus!

Gamlebyen må besøkes, med blant annet Catedral de San Salvador. Siderbarene ligger også ganske tett her. Utover å besøke gamlebyen, var jeg ikke rundt i city, men vet at det er gode shoppingmuligheter både utenfor byen og inne i sentrum.

Asturias er kjent for oster og sider. Man må oppsøke minst én siderbar – Sidrería. Det er en helt spesiell måte å helle sider fra flasken på, med lang stråle ned i glasset. Kun et par munnfuller om gangen, og dette må drikkes med én gang. Kelnerne løper rundt og fyller opp glassene hele tiden, og det blir en del søl av det, da mye spruter utenfor. Mange nordmenn vil kalle dette sløsing med alkohol på høyt nivå... Det finnes spesielle stativ som også gjør denne skjenkejobben, men ifølge min lokale venn, smaker det ikke på samme måten om det ikke helles i glasset på ”kelnermåten”.

Jeg bodde privat, så har ikke anbefalinger på hotell. Jeg så at det var et par fine spa-hotell i gamlebyen. Et raskt søk på booking.com viser at det er mange bra hotell til 50-60 euro per natt, men også rimeligere. Jeg var der i fire dager og ønsket jeg hadde hatt mye mer tid. Det er mye mer å se, blant annet innlandet. Jeg brukte ikke noe tid der denne gangen. Jeg var heldig med lokal guide, og hadde nok ikke funnet så bra frem til gode restauranter og forskjellige steder uten.

din reportasje

87


STORTRIVES: Signe Delso stortrives på eiendommen hun bygde sammen med sin mann, og hvor hun i dag har godt selskap av hunden Foxi.

MØTTE DEN STORE KJÆRLIGHETEN: Pedro Delso Ruperez (1924-1994) og Signe Aasen giftet seg i 1982 og levde et lykkelig liv sammen til kunstneren plutselig døde i 1994.

SIGNE DELSO:

Kunsten å elske livet

Da Signe Aasen i 1972 landet på Costa Blanca for å jobbe som sykepleier på Solgården, hadde hun ingen anelser om at en kjent kunstner ved navn Pedro Delso skulle snu livet hennes opp ned. Tekst og foto: Ann-Louise Gulstad Å kjøre gjennom den høytidlige portalen til den store eiendommen hvor Signe Delso bor og hvor Museo Delso befinner seg, er som å stige inn i et eventyr. På rad og rekke langs veien, som leder opp til huset, står ekstravagante statuer og et hav av grønne trær og fargerike blomster. Bak oss dukker det gradvis opp en vakker utsikt, som ligner på et gedigent maleri av Middelhavet og Benidorms berømte skyline. Idet vi lukker døren til bilen, blir vi møtt av Signes mest trofaste venn. Foxi logrer med halen mens hun hilser på og leder oss til selve huset, hvor 88

ET POPULÆRT MUSEUM: Museo Delso holder åpent hver lørdag formiddag (11-14) og koster 5 euro per person.

din reportasje

Signe står og venter under et tak på terrassen. - Velkommen skal dere være, sier hun smilende. Har dere lyst på litt kaffe? Jeg tror vi kan sitte ute selv om det er veldig varmt i dag, det er jo litt frisk bris. Jeg lever mye mer ute enn inne nå på sommeren, og jeg elsker å sitte her på terrassen. Kvinnen, som nylig fylte 80 år, bor for seg selv på eiendommen. Det ser ikke ut til å by på problemer, til tross for diverse helseplager. - Jeg føler meg ikke gammel, og har aldri vært opptatt av alder. Jeg elsker det livet jeg har, og har ingen planer om å forandre livsstil eller noe annet, så får folk tenke og tro

hva de vil. Det viktigste er ikke hvor mange år du har, men hvordan du tar dem. Heldigvis har jeg god helse, tross titanium hofter, litt artrose hist og pist og et kortere bein. Jeg nyter livet og gode venners selskap. Kaffen blir servert, og Signe setter seg ned og lar blikket falle over den unike utsikten til Benidorms skyline og havet. - Er det ikke vakkert her oppe, sier hun stille, som om tankene hennes går tilbake i tiden, til den gang hun levde som i et eventyr, der den ekstravagante kunstneren Pedro Delso var hennes helt. - Pedro var en veldig inkluderende, varm, åpen og glad person, men han var ingen engel når tålmodet sprakk av og til. Han måtte tegne, male og ut-

folde sin kunst hver dag. Han trengte meg ved sin side. Mens venner gikk på fjelltur, tok jeg meg av besøkende på Museo Delso. Og jeg måtte ofte oversette for journalister, for Pedro snakket jo kun spansk! Signe drar litt på smilebåndet når hun blir spurt om hun husker første gang hun møtte Delso. - Det spørsmålet har jeg blitt stilt så mange ganger, det er litt kjedelig å alltid gjenta det samme, og det var ikke noe spesielt romantisk møte. Jeg kan heller fortelle dere om andre gangen jeg møtte ham, for det er mye mer morsomt. Med et glimt i øyet husker hun en formiddag hun hadde fri fra Solgården, og fikk lyst til å bli bedre kjent med kunstneren, og dro hjem til ham på besøk. - Miniskjørtet hadde nettopp kommet for fullt, det var siste mote. Jeg hadde kjøpt et mørkeblått med folder og blomster på, og jeg var litt

bekymret for at det kanskje var litt for kort. Da jeg ringte på døren hans og han åpnet, ble jeg veldig paff, for han bare dro meg rett til sengs! Det var siestatid, og for han var siestaen hellig, så den måtte jeg sove sammen med han. Hun gir oss et lurt blikk, som om hun leser våre tanker. - Pedro var en perfekt gentleman, og det skjedde selvfølgelig ingenting, og vi sov med klærne på. Men etterpå dro vi for å ta en kaffe på en bar i Benidorm, før jeg måtte rett på jobb. Det ble ikke så mye tid til å bli bedre kjent, men en kjapp samtale over kaffen ble det. Signe løfter blikket mot himmelen. Det ligger et svakt smil rundt munnen. Hun lar øynene gå fra høyre til venstre, som om hun beundrer det vakre landskapet rundt seg. - Det var Pedro som ville at vi skulle kjøpe denne eiendommen og lage et

kultursenter her. Vi hadde på den tiden en utstilling med maleriene hans i Altea, og alt ble solgt under åpningen. Det ble begynnelsen på mye nytt. En dag kom han hjem og ville ha meg med på en liten kjøretur. Da kjørte vi hit opp i åsen i Alfaz del Pi. Dette var i 1976. Men på den tiden var det bare en fjelltopp med masse skog, og området så litt mistrøstig ut ved første øyekast. Pedro hadde allerede vært og studert plassen og hadde selvsagt sett uendelig med muligheter her. Nå kunne vi få kjøpt denne tomta på 17 mål for de pengene han hadde solgt for på utstillingen i Altea. ”Kunne du tenke deg å bo her, Signe”, spurte han håpefullt. ”Tenk, her kunne jeg lage mitt eget kunstsenter”. Og slik ble det. Eiendommen ble kjøpt og paret satte i gang med sitt store livsverk. - Jeg husker vi boblet over av idéer, vi var så lykkelige. Vi begynte å plante før vi hadde fått lagt inn vann på eiendommen. Hver gang vi var her oppe, din reportasje

89


rundt. Jeg måtte ha advokat for å få ham ut av huset, og det var masse bry for å få det hele på beina igjen.

GOD STEMNING: Arrangørene av Spansk Norske Dager, Erland Dalen og Siegmund Watty, trives i MuseoDelso sine vakre omgivelser.

Men denne ubehagelige hendelsen fikk henne til å forstå at hun ikke hadde noe å gjøre i en leilighet.

Pianisten Watty er enig. Han har også vært på muséet ved forskjellige anledninger, spesielt i forbindelse med ulike arrangementer.

- Det var ikke noe for meg. Et lite hus, kanskje, tenkte jeg lenge, men har kommet frem til at jeg kan aldri får det bedre enn jeg har det her, så hvorfor forlate redet? Dyrt er det og mye jobb, men så lenge jeg klarer det så liker jeg det. Jeg liker å få besøk, liker å røre meg, liker stillhet, ro og natur. Her har jeg alt. Så enkelt er det. UTSTILLING: Signe gleder seg til at Pedro Delso sin kunst skal stilles ut på Casa de Cultura under årets utgave av Spansk-Norske Dager.

ble bilen fylt opp med vanndunker, som vi igjen helte opp i tønner som vi fikk plassert her oppe. Vi visste nok egentlig ikke hva vi hadde begitt oss ut på. Det første vi gjorde var å bygge en hytte i et tre. Vi kalte det ”Krypinn”. Det var det første som ble laget, og jeg har mange morsomme minner med Pedro derfra. Håndverkerne som ekteparet hadde ansatt for å bygge huset var raske. Før julen 1978 kunne de flytte inn i sitt nye hjem. Der var også bygget et atelier med keramikkovner og alt annet som Delso trengte for å utøve sine kunstneriske ferdigheter. - Han ble etter hvert en verdenskjent kunstmaler, som på et tidspunkt samarbeidet med selveste Picasso. Han jobbet mye og var veldig disiplinert, men når han tok fri storkoste vi oss sammen. Vi elsket hverandres selskap. Han og jeg var som én og samme sjel. Men så ble kunstneren plutselig syk en morgen i juli 1994. Han var uvel og svimmel, og først trodde paret det var varmen. - Jeg husker Pedro la seg litt på sengen. Etter en stund så jeg til han, og han klaget over smerter i magen. Da jeg skulle ta pulsen på han, fant jeg den ikke, og det endte med at han ble sendt i hui og hast til sykehuset, 90

din reportasje

hvor han lå på operasjonsbordet i syv timer. Det var hovedpulsåren i magen som hadde sprukket. Kunstneren våknet ikke av narkosen og døde den natten. - Han merket heldigvis ingenting, men jeg var i sjokk, og jeg husker lite av det som skjedde etterpå. Det ble en rask begravelse på grunn av varmen. Ordfører og andre personligheter kom hjem hit på visitt. Pedro lå i åpen kiste i stuen, og gråtekonene satt på stoler langs veggene. Jeg husker Pedro blødde fra nesen etter alt blodet de hadde pumpet i ham, så jeg smøg meg til og fra for å tørke det bort. Han ble båret på armer fra døren her og ut porten, hvor likbilen ventet. Det hele var så grusomt, det gjør vondt å snakke om det. Jeg gikk i en slags dvale i lang tid etterpå. Men etter hvert kom livskraften tilbake. Hun hadde lovet å ta vare på eiendommen og kunsten så godt hun kunne, og det løftet ville hun prøve å holde. - Men i 2013 var jeg veldig sliten og hadde elendig økonomi og ingen ståpå-lyst. Derfor tenkte jeg at tiden var inne for å flytte til en bolig som krevde mindre arbeid. Jeg hadde også betalt meg inn i en fin leilighet på Forum her i Alfaz, hvor jeg tenkte jeg skulle bo resten av livet. Men da jeg la ut eiendommen til salg, kom jeg ut for en norsk kjeltring som lurte meg trill

- Det gjør alltid like stort inntrykk å komme hit. Ikke bare på grunn av hvordan de forskjellige kunstverkene til Pedro Delso er utsilt, men også på grunn av den magiske utsikten og den flotte naturen. Jeg gleder meg til begivenheten vi skal ha her oppe i forbindelse med Spansk-Norske Dager i år, hvor publikum vil få en blanding av kunst, underholdning og god mat.

Når hun blir spurt om det fremdeles er mulig å kjøpe noe av Delso sin kunst, trekker hun pusten inn, langt og dypt. - Opp gjennom årene har mesteparten av Pedro sine kunstverk blitt solgt. Men jeg har en del oljemalerier igjen, aguadas og tegninger som er til salgs. Flotte kunstverk som burde henges opp slik at folk kan nyte dem. Men mye av det som står her på museet er ikke til salgs. Det håper jeg vil stå i mange år fremover, og så lenge jeg kan vil jeg fortsette å holde muséet åpent hver lørdag formiddag for publikum. Signe gløtter på klokken. Hun ser nok engang over eiendommen. Denne gangen fikser hun blikket på en Don Quijote-inspirert statue. - Pedro fant mye inspirasjon i Don Quijote, som er hovedpersonen i romanen med samme navn og som regnes som et av litteraturhistoriens største verk. Alle statuene hans som står rundt her er så levende. Mange ganger får jeg følelsen av at Pedro fremdeles er her sammen med meg. Nok en gang titter hun på klokken, og reiser seg. Hun spør om det er noe mer vi trenger å vite, men vi har alt det vi trenger. Vi tar farvel med et kyss på hvert kinn. - Dere er hjertelige velkomne tilbake når som helst, og har dere kjæledyr, ta dem gjerne med, sier hun. Nå er det snart siesta for meg. Den er hellig. Nå vet dere hvem jeg har det fra.

Duoen kan fortelle at begivenheten følger det samme opplegget som hvert år, og at programmet har mange godbiter.

Spansk-Norske Dager med en touch av

Delso

Tekst og foto: Ann-Louise Gulstad

Erland Dalen og Siegmund Watty har nå alt klart for den 16. utgaven av den populære begivenheten, hvor norsk og spansk kultur møtes.

Omgivelsene er eventyrlige når Din Reportasje treffer tospannet, som i 16 år har arrangert Spansk-Norske Dager til glede for mange. Møtet finner sted på Museo Delso, hvor Signe Delso står klar med kaffen. - Det er alltid like hyggelig å komme opp hit, sier Dalen. Jeg var her for første gang i 2001 da jeg jobbet på Den Norske Skolen Costa Blanca. Møtet med muséet og den fargerike kunsten til Pedro Delso (1924-1994) var spennende. Det som overrasket meg mest var at det fantes en slik perle i området vi bodde, og som så mange ikke visste noe om.

- Åpningen finner sted 22. oktober med en utstilling på Casa de Cultura, der vil vise flere malerier av Pedro Delso (1924-1994), opplyser Watty. Det er spennende å kunne ha med noe av kunsten til Delso, som er en spesiell figur i Alfaz del Pi siden han bodde her i så mange år. Her vil man også finne malerier signert Lise Fløistad, Freddy Larsen og Jarl Goli. Dalen legger til: - Samme kveld som åpningen, vil det holdes en minikonsert med unge klassiske solister fra Norge og Spania. I løpet av uken vil det også bli bokbad med Tom Egeland og Kirsti Baggethun på Kirkesenteret i Albir, konsert med Lars Lillo Stenberg på Casa de Cultura og Magnolia Jazzband i Minnekirken i Villajoyosa. I tillegg vil det bli opera og kormusikk i Casa de Cultura. Vi håper på stort oppmøte! din reportasje

91


Et langt liv i Spania

JARL GOLI:

Sissel Ryeng

Det er en ære å få bli med på Spansk-norske Dager

Sissel Ryeng kommer fra Lødingen, hvor hun gikk tre år på linje for handel og kontorfag. Det siste året hadde hun spansk, og det ga mersmak.

Ett år har gått siden TV-kjendisen nokså tilfeldig tok et skritt inn i den store kunstverdenen. Siden den gang har det skjedd mye i livet til Goli, som i disse dager er travelt opptatt med utstillinger både i Norge og i utlandet. Tekst og foto: Ann-Louise Gulstad I fjor høst ble den tidligere barne-tv onkelen fra Portveien 2 invitert av sin gode venninne Ellen Hegg til å delta på et av hennes malerkurs. Han aksepterte med én gang, men hadde ingen anelser om han var i ferd med å starte en helt ny karriere. - Der åpnet det en hel ny verden for meg, stråler den nybakte kunstneren. Jeg oppdaget at det var en ypperlig måte å uttrykke det jeg følte der og da, som var en blanding av sorg, savn, lengsel og kraft. Mye har skjedd i livet mitt de siste årene, og ikke alt like godt. Kunsten har pustet nytt liv i kroppen min, og jeg er den første som er overrasket over hvor bra det går for meg i disse dager. Jeg selger faktisk ganske mye av det jeg maler. På slutten av året i fjor ble han presentert for Signe Delso, som umiddelbart tok ham under sine vinger og tilbød Goli å bruke studioet til sin avdøde mann, kunstneren Pedro Delso. - Delso har etterlatt seg et kunstnerliv i Alfaz del Pi som inspirer mange. Han har etterlatt oss bilder som fortsatt har sitt liv. Jeg føler en helt spesiell dragning mot disse unike maleriene. De har en spesiell kraft. Når han blir spurt hva han finner inspirasjon i når han maler, trenger han ikke å tenke seg om. - Smerten og ensomheten, sorgen og lengselen inspirerer meg. Å male er smerte, disiplin og hardt arbeid. Det er alt. Etter flere utstillinger i Norge i løpet av sommeren, er kunstneren nå tilbake på Costa Blanca, hvor han skal delta på Spansk-Norske Dager. - Det er en stor ære for en fersk penselfører og ordsmed fra Norge å bli invitert inn i kulturens festuke i Alfaz del Pi i oktober. Som pilegrim i kunstens reise ble jeg svært overrasket da jeg ble invitert til å være med. Jeg deltar med tre originale malerier, som jeg har malt i mitt atelier på Museo Delso. Jeg vil også ta med et nytt giclee fra Norge. Det vil også bli muligheter til å kjøpe Golis kunst under utstillingen på Casa de Cultura.

92

din reportasje

Modern Art Gallery i Trondheim håndterer nå mine signerte trykk på utstillinger. Prisen uten innramming vil koste som normalt et sted mellom kr. 3500 til 5000 per stykk. Det er størrelser fra 50×60 til 90×80. Med innramming og artglass koster de selvfølgelig mer, avslutter Goli.

FØLER SEG MER SPANSK ENN NORSK: Sissel Ryeng har bodd i Spania i nesten 30 år og har ikke planer om å flytte tilbake til Norge med det første.

Høsten 1987 reiste jeg med en venninne til Málaga for å studere, og siden da har jeg bodd i Spania. Jeg gikk på internasjonal språkskole i fire måneder og lærte meg godt spansk. Jeg snakket spansk med «acentomalagueño», noe jeg ikke visste før jeg flyttet til Costa Blanca. Der lo de av den der guirien (spansk slang for utlendinger) med den sørspanske aksenten. Málaga ga mersmak, og jeg fant ut at jeg ville lære mer om Spania. I 1989 kom jeg altså til Costa Blanca og Benidorm. Jeg jobbet innenfor salg før jeg startet i avisen Skandinavisk Journal, som var den eneste avisen for nordmenn den gangen. I begynnelsen var det vanskelig å få en skikkelig arbeidskontrakt, og det var heller ikke så lett å få arbeidstillatelse. Jeg husker jeg måtte reise til den spanske ambassaden i Oslo for å ordne med visum siden jeg skulle arbeide her nede. Jeg var ansatt som journalist, siden det var en stilling man lettere fikk arbeidstillatelse til. Det er vanskelig å forklare, men jeg følte meg hjemme i Spania fra dag én. Det jeg satte størst pris på var gjestfriheten, solen og kulturen. Men alt var nokså annerledes her på den

tiden. Jeg husker at alle røyket i timen på språkskolen i Málaga. Det sjokkerte meg. Husker også at man ofte så lokalpolitiet med pistolen i beltet og en gin tonic på baren. Dette ser du selvfølgelig ikke noe av nå. Og når du fikk parkeringsbot var det bare å kaste den, det fantes ikke kontroll eller inkasso den gangen.

tene. Jeg liker også å dra ut og møte venner. Man treffes nok oftere her enn i Norge, og det gjør man selvfølgelig på en bar eller kafé, hvor man tar en hyggelig samtale gjerne over noen tapas eller en god middag. Det er sjelden at man går hjem til hverandre, slik er det i hvert fall blant spanjolene.

Jeg jobbet noen år i avisen og hadde tenkt å kanskje flytte tilbake til Norge da jeg traff min eksmann og fikk barn. Og her er jeg ennå. I dag bor jeg i Alfaz del Pi, hvor jeg trives veldig godt. Snart har jeg bodd her i Spania i 30 år, helt siden jeg var 20, og dette er mitt hjem. Her har jeg venner, sønnen min bor her og foreldrene mine er trekkfugler her om vinteren. Jeg har nok blitt litt preget av å bo her i så mange år, for på mange måter er jeg ikke så norsk lenger. Jeg merker at jeg er litt annerledes og tenker annerledes enn venner i Norge.

Mange spør om jeg ikke savner Norge, da må jeg svare: hva vil du jeg skal savne, har jo bodd her hele mitt voksne liv, det er her jeg hører til. Men tror nok at en blir dradd mellom begge kulturer og at en føler seg hverken norsk eller spansk til slutt, man er liksom noe midt i mellom. Alle mine spanske venner tror jeg har spansk pass. Når jeg sier det har jeg ikke, blir de overrasket. «Men du er jo mer spansk enn oss», pleier de å spøke. Man skal ikke se bort fra at jeg en dag flytter tilbake til Norge, men det er ingenting jeg har planer om, i hvert fall ikke nå. Det er her jeg bor, og hvor jeg føler meg hjemme.

Jeg vil tro at livet i Spania kanskje ikke er så annerledes enn i Norge. Hverdagen min er å gå på jobb, prøve å holde meg i form med gym og fjellturer, men med en lang arbeidsdag er det ikke bestandig like lett. Jeg liker å ta bilder, så det gjør jeg så snart jeg kan, sola og naturen er favorit-

Om jeg kan komme med et godt råd til nordmenn som flytter til Spania, er det å lære språket og bli godt kjent med den spanske kulturen. Det er verdt det! din reportasje

93


Et langt liv i Spania

Solveig Røsland Bergenseren Solveig Røsland har bakgrunn som økonom fra BI og jobbet i sykkelbransjen i Norge i mange år før hun flyttet til Torrevieja i 2002.

FORNØYD MED LIVET I SPANIA: Solveig Røsland nyter livet i fulle drag i Torrevieja, hvor hun driver den populære Restaurant MundoPequeño – Small World – Liten Verden.

Jeg hadde fått nok av regn og mørketid, og så frem til å flytte til Spania.Det tok ikke lang tid før jeg hadde kjøpt en liten nedkjørt restaurant som i dag er en av de beste i Torrevieja. Jeg er stolt over å kunne si at jeg har bygd opp et sted som er så populært, spesielt blant skandinaver. Før jeg flyttet hit tok jeg et kurs i spansk, men det meste har jeg lært ved å praktisere med mine medarbeidere, leverandører, restaurantgjester og naboer. Jeg kunne nok ha trengt et grammatikk-kurs eller to, men spanjolene liker at man prøver, og servicenivået generelt er bedre når man snakker språket. Jeg bor i et etablert boligområde med en blanding av utlendinger og spanjoler. Jeg har blitt godt mottatt fra første stund, selv om spanjolene fremdeles kaller meg «la extranjera» (utlendingen). Jeg kjente ikke så mye på de store forandringene etter at jeg flyttet til Spania, man oppdager jo raskt at det er enkelt å komme i kontakt med andre nordmenn. Naboer man knapt hilser på hjemme blir gjenkjent og invitert hjem på Cava, og man får tilbud om medlemskap i petancaen, minigolfen og vinklubben. Jeg 94

din reportasje

pleier å si til mine spanske venner at nordmenn er hyggeligere i Spania enn i Norge! Noe jeg kanskje savnet den første tiden var norsk mat. Det fantes jo noen produkter i butikkene, men tilbudet var langt fra så godt som i dag, og man pakket ofte kofferten full med norsk mat når man skulle reise tilbake til Spania. Nå finner man jo knekkebrød, brunost, Mills kaviar og hva det skulle være overalt. Jeg satte stor pris på at jeg kunne se norsk tv i Spania, selv om jeg i dag ser mest på Netflix. Personlig synes jeg spansk tv er masete og innholdsløst, og dubbing av filmer er bare tåpelig. Min største utfordring i begynnelsen var nok å akseptere at Ting Tar Tid. Den endeløse vandringen fra kontor til kontor, og alltid manglet det et papir eller stempel som de jaggu kunne opplyst om første gangen! Å tolerere at det var personalmøte mens køen ble lengre og lengre, at bankfunksjonæren svarte telefonen mens jeg ble ekspedert. Mens han fyrte opp sigaretten! Nå trekker jeg bare på skuldrene når turistene står i kø foran

meg og åkker og stønner seg. Husk at spanjolene dør ikke av stressrelaterte sykdommer. At de har det travelt når de er i bil er en helt annen sak! I fritiden elsker jeg å gå i fjellet i fantastiske omgivelser her på Costa Blanca. Klimaet her gjør jo at utendørsaktiviteter som trekking, sykling og jogging kan gjøres på impuls, uten å måtte sjekke værmeldingen! Er ikke i tvil om at klimaet i Torrevieja er energigivende og har en god effekt på all slags plager. Kan ikke tenke meg et liv uten å se solen nesten hver eneste dag. Føler en sterk tilhørighet til Spania og kjenner jeg er hjemme når jeg lander på flyplassen i Alicante. Selv om utsikten fra Fløyen fremdeles varmer godt i et Bergens-hjerte! Men tilhørigheten nordmenn flest føler til Spania, inkludert meg selv, er kanskje mer tilhørigheten med andre likesinnede og med et felles språk. Vi innbiller oss at vi er godt integrerte og skryter på oss at vi er blitt så spanske med siesta og sen middag med vin. Sannheten er vel kanskje at vi ønsker å ha et langt liv som nordmenn i Spania! din reportasje

95


96

din reportasje

Din Reportasje oktober 2018  

Magasinet for deg som bor og ferierer på Costa Blanca.

Din Reportasje oktober 2018  

Magasinet for deg som bor og ferierer på Costa Blanca.

Advertisement