Page 1


Hällby! – Byn under vatten! Året 1960 stod det att läsa i Västernorrlands Allehanda; Kraftverksbygget i Hällby utraderar by med 10 gårdar!

Bilderna över byn är troligen tagna av Göran Lundqvist. Bilderna ovan är sammanfogade till en panoramavy över Hällby med kraftverksbygget i bakgrunden, denna bild sitter på minnestavlan vid byn Hällby, numera Hällbydammen.

Hus 1) Längst från vänster syns Engmar Nilssons hus . Där fanns under 40 och 50 talet den enda telefonen i byn. Svea Nilsson hade sk. ”samtalstelefon”. Hon fick gå runt med bud i byn om att någon hade ett telefonsamtal som väntade. Mamma minns att hon tog 15 eller 25 öre per bud.


Hus 2) I nästa hus bodde Bertil Nilsson och Agnes Ljunqvist med familj, (Inga-Lill och Bert-Ola) sommar ladugård i förgrunden. Bertil övertog huset efter sin far Nils Bertilsson, och växte upp i huset tillsammans med mamman Evelina och tvillingsystern Inez och bror Arne. Hus 3) I huset intill i det lilla gulgröna, bodde Inez och Magnus Mattsson med familj (Leif, Gunnel, Eleonor, Birgitta, Catharina).

Hus 4) Det röda tvåvåningshuset med bagarstuga bodde Göte Eriksson. Där hann det bo en hel del familjer som min mamma minns. Det var Edvard Hanssons föräldrahem från början. Sen såldes det till


Ante Berglund, efter honom bodde Thea och Bror Näslund där ett tag. Efter dem kom Ola och Ida Bertilsson (Ola var en bror till Nils Bertilsson) och de sista som bodde där var Göte, Torsten och Sture Eriksson. Göte bodde ensam i huset de sista åren. Hus 5) Bredvid Göte bodde Edvard Hansson. Hus 6) På andra sidan vägen lite längre bort bodde Jonas (Jonke) Johansson och Hildur i ett gult hus.

Hus 7) Ännu lite längre bort skymtar ett lågt rött hus som var Thea och Bror Näslunds hus och där de även hade affär. Det stora röda huset längst bort tillhörde John Jonsson, där bodde senare familjen Piiparinen. Hus 8) På andra sidan vägen i ett gult hus bodde Sven och Svea Jonsson. ”Storstenen” är det enda av byn som finns kvar. Min mamma Inez berättar om att en bror till Edvard, Gunnar Hansson brukade strax innan jul gå upp till Storstenen och spela munspel och knacka på stenarna så att barnen i byn skulle höra att tomten höll på att tillverka julklappar. Min morfar, Nils Bertilsson hade hog bett honom att göra det. Mamma minns att hennes pappa kom in och sa åt barnen att gå ut och lyssna.


Text från Hembygdsföreningen i Junsele om Byn Hällby, byn under vatten. När kraftverket i Gulsele stod klart i början 1950-talet började byborna i Hällby undra när det var deras tur att flytta från sina gårdar. I gamla tidningsartiklar från 1960-talets början uttrycker de sin oro över att de inte riktigt har fått besked när bygget skall ta sin början. Strax därefter var det dags att tömma sina hus, som sedan revs eller brändes ner. Hela byn med affär och fler jordbruk utplånades från den mark som skulle hamna under vattenytan. 1967 påbörjades kraftverksbygget och 1970 stod det klart. Idag glänser endast en stor uppdämd sjö över den plats där landbonden Erik Eriksson slog sig ned i början 1880-talet. Byns historia går tillbaka till omkring 1882, då låg byn under Anundsjö socken. Den överfördes i kyrkliga och kommunala hänseenden till Junsele socken den 1 januari 1894. Hit upp till plankan skulle vattnet gå


Dikt om byn Hällby!

Hämtat ur ett brev från början av 70 talet med en dikten om Hällby som mor hon fått av sin farbrors fru Anna Bertilsson.


Tidningsartikel "Minnet av forsen"

Dikt om Lillseleforsen som Anna f책tt publicerat Nya Norrland (tror jag) 1971.


Ur V채sternorrlands Allehanda 1960

Befolkning i


Familjen Mattssons hus

I detta hus på ca 30 kvadrat bodde fam Mattsson (fem personer) till 1965 då de pga kraftverksbygget fick flytta. Det såldes och flyttades senare till Degerforsen där det blev en sommarstuga.

Inez Mattsson Min mamma Inez Mattsson (Nilsson) som brud 1947. Hon var den första som bar Junsele kyrkas brudkrona.


Nils och Evelina Bertilssons hus

H채r bodde Nils och Evelina Bertilsson En bild av Edvard p책 H채llbyforsen.


Edvard Hansson med sitt dragspel

Agaton, Ida (Edvards syster) samt Edvard. Sven Jonssons hus i bakgrunden. Stor책n, Agaton och Edvard i b책ten.


Edvard bjuder på läsk

(Ur Edvards bilder) Farbror Edvard bjuder flickorna på läsk. Ca 1963-64. Vedbacken hos Edvard

På vedbacken hos Edvard, och på framsidan tillsammans med Tomten. Jonke och Hildurs hus syns bakom oss. Hunden hette för övrigt Topsy, men Edvard hade eget uttal och egen stavning som synes.


Edsforsen

Edvard Hansson mitt i Edsforsens virvlar på ett vykort från tidigt 60 -tal. Jag (Eleonor) fick det av Edvard med födelsedagshälsningar skrivna på baksidan på min 5-års dag.


Året 1965

Edvard lackar vaggan Edvard lackar vaggan året 1965 som min syster Catharina skulle få ligga i som nyfödd. Måtten till vaggan togs från en grisho som fanns bakom Theas affär! Edvard har själv kommenterat de två andra bilderna så bra.


Dessa bilder har en gång tillhört Edvard H. Sture Eriksson hade fått ett fotoalbum efter Edvard som sen min syster har fått ta del av.

Söndag hos John Jonsson

Söndag hos John Jonsson Hällby. Tidigt 50-tal? Båten uppdragen från älven. I båten: Inez Mattsson, Magnus Mattsson, okänd. Gunnel Mattsson, Maggie? Ajalisa, Jenny (faster till Inez) Anna-Greta, Inga-Stina, Stig, Leif Mattsson.


Familjen Näslund Mona, Thea och Bror Näslund

Påväg till bärskog Inez Mattsson och Svea Jonsson på väg att plocka hallon. Svea körde lättviktare.


Syskonen Nilsson

Syskonen Arne, Inez och Bertil Nilsson. Ca 1930. Inez är numera 82 år och bor i Mellansel. Hennes bröder är båda avlidna.


Mätning innan kraftverksbygget

Mätning (?) innan kraftverksbygget, ev i slutet av 50 talet. I mitten med skärmmössa Gustav Bertilsson, tvåa från vänster med toppluva Magnus Mattsson, övriga okända.


Evelina och Leif

Evelina Bertilsson och barnbarnet Leif 1947. Min mormor Evelina brukade varje jul tv채tta korna och h채sten noggrant och p책 julaftonsmorgonen gick hon ut i ladug책rden med en kaka av varje sort av julbaket och gav till djuren.


Uppgiftslämnarens relation till Hällby. Jag är dotter till Inez och Magnus Mattsson och föddes på Backe lasarett 1958. Vi bodde i Hällby tills vi i december 1965 fick flytta till Mellansel på grund av kraftverksbygget, mina egna minnen från byn är inte så många då jag bara var 7,5 år då vi flyttade därifrån men min mamma däremot som är född i byn minns ju en hel del! Att få ner det på papper var inte det lättaste. Jag gick höstterminen, första klass i Gulsele skola. Mina äldre syskon Gunnel (född -47) och Leif (född -46) gick även de i Gulsele skola, fast betydligt fler år. Det är min mamma som har suttit och berättat om alla bilder. Hon är dotter till Nils och Evelina Bertilsson och växte upp i byn. Jag skulle tro att hon är den äldsta kvarlevande byinnevånaren. Gustav Bertilsson som de flesta i Gulsele kände var en farbror till henne och Thea som hade affären på Hällby var en faster. Hon tycker att det här med en sida om Hällby ska bli så roligt. Jag har visat henne skolfotona som är upplagda och hon känner igen så många från hennes ungdom. Jag bifogar en bild på hur hon ser ut idag. När det blir klart med en minnestavla över Hällby vore det roligt att få veta när den sätts upp. Gamla mor skulle nog tycka att det vore fint om hon vore med när den kommer upp. Eleonor Den 3 juli 2011 besökte landshövdingen i Västernorrland, Bo Källstrand Hällbydammen, han invigde/avtäckte då en minnestavla över Hällby, byn som hamnade under vatten. Ceremonin hölls klockan 15.00. Tavlan ordnades av Gulsele Byalag och dess ordförande Gillis Gustafsson.


Hällby - Byn under vatten  
Hällby - Byn under vatten  

Hällby! – Byn under vatten! Året 1960 stod det att läsa i Västernorrlands Allehanda; Kraftverksbygget i Hällby utraderar by med 10 gårdar! U...

Advertisement