Page 1

12

Tisdag 17 april 2012 | Skaraborgs Allehanda

kultur/nöje

Kerstin Uppström 0500-46 75 65 kerstin.uppstrom@sla.se

Petra Lundgren 0500-46 75 81 petra.lundgren@sla.se

Tipsa oss! kulturnoje@sla.se

W

Janne Schaffer till Skövde nästa vecka

W

Med över fyrtio år som musiker och artist har Janne Schaffer med sig en musikskatt till Skövde torsdagen den 26 april. I föreställningen på stadsteatern i Skövde kulturhus utlovas förutom låtar från hans egna soloskivor låtar bland annat av Gärdestad, Abba, Electric banana band, Barbro Högberg och Vreeswijk. Med på scenen finns också kapellmästare Peter Ljung, Johan Boding, Barbro Lindkvist, Thobias Gabrielsson och Mårgan Höglund.

W

SLA HAR LÄST

Noggrant om tid Allt om tid … typ Johan Unenge Ewa Thorslund

Han träffade representanter för Gullspångsmodellen, Dacapo i Mariestad, Skövde kulturförvaltning, Vara konserthus, Vänermuseet, Skaraborgs bygdegårdsdistrikt, NBV Väst och Litografiska akademien i Tidaholm och några av tjänstemännen från regionens kulturförvaltning. Dessutom fanns flera kommunala tjänstmän på plats. Alex Bergström tillträdde nyligen som ordförande i kulturnämnden och vill lära känna kulturlivet i Skaraborg ännu mer. Vilka som företräds, hur verksamheterna

ser ut, relationen till regionen, samarbete med andra kulturinstitutioner och kommande utmaningar var några frågor som det S-märkta regionrådet ville få svar på. – Det här är viktiga aktörer som sysslar med det goda livet. Vi vill utveckla goda exempel och hoppas hitta olika samverkansformer, säger Alex Bergström.

Verksamheterna presenterade sig Under träffen fick varje verksamhet presentera sig innan det var dags för diskussioner. Staffan Hjalmarsson från Gullspångsmodellen inledde och under presentationen berättade han att Hova populära riddarvecka aldrig sökt några regionala bidrag. – De har en bred och omfattande verksamhet men har liksom aldrig vågat söka.

Guns N’ Roses i rockens finrum Frontfiguren i Guns N’ Roses, Axl Rose, nobbade ceremonin när bandet valdes in i Rock and Roll Hall of Fame i lördags.

ALGOT 7 ÅR

Daniel Radcliffe rikast under 30 Daniel Radcliffe är den rikaste brittiske underhållaren under 30 år. Det är Sunday Times som listat Englands nöjesprofiler och kommit fram till att ”Harry Potter”-stjärnan toppar listan med sin förmögenhet på 580 miljoner kronor, skriver Aftonbladet. Tvåa på listan är ”Twilight”-stjärnan Robert Pattinson med sina 432 miljoner kronor.

Samtidigt måste regionen visa att det inte är svårt att söka bidrag. Hjalmarsson fortsatte: – Det var kul och intressant att höra hur Alex och tjänstemännen ser på verksamheten. Tyvärr var det ju inte så mycket av den ideella kulturen representerad men de har ju svårt att komma loss. – Samtidigt är det kommunerna som har huvudansvaret för de ideella krafterna, säger Bergström och tillägger: – Många fick säkert ut mycket av den här dagen, det knöts flera kontakter. Vi fick en bild av hur mycket det görs i hela Skaraborg.

Ingen Axl Rose när Guns N’ Roses valdes in i Rock and Roll Hall of Fame. FOTO: STEVE MCENROE/SCANPIX/ARKIV

Som väntat dök inte sångaren Axl Rose upp när Guns N’ Roses valdes in i Rock and Roll Hall of Fame vid en ceremoni i Cleveland under lördagskvällen lokal tid. Bandets frontman hade tidigare i ett öppet brev valt att ställa sig vid sidan av jippot när förutom Guns N’ Roses bland andra Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, Donovan och Small Faces/Face fick ta plats i rockens finrum. Därmed blev Rose den förste att publikt ta avstånd från tillställningen sedan

Sex Pistols valde att inte dyka upp 2006. Det var en gala till lika stor del märkt av dem som inte fanns på plats. Förutom Axl Rose kunde inte Rod Stewart närvara på grund av sjukdom när hans gamla grupp Faces valdes in. Dessutom fanns inte Adam Yauch, mer känd under artistnamnet MCA, från Beastie Boys på plats. Något skäl angavs inte men New York-rapparen har kämpat mot cancer sedan sommaren 2009, skriver Reuters. Under den mer än fyra timmar långa galan uppträdde såväl Green Day och Kid Rock som några av de invalda, bland dessa Donovan, Faces och Red Hot Chili Peppers. /TT spektra

ALF EHN 0500-46 75 66 alf.ehn@sla.se

Moodysson gör ny långfilm Lukas Moodysson gör en ny långfilm som får premiär på svenska biografer nästa höst. ”Vi är bäst” bygger på Coco Moodyssons seriealbum ”Aldrig godnatt” och handlar om tonåringarna Bobo, Klara och Hedvig som drar runt på Stockholms gator i början av 1980-talet. Tillsammans startar de ett punkband utan att ha instrument att spela på, i en tid då alla säger punken är död. Enligt ett pressmeddelande från filmbolaget Memfis Film säger Lukas Moodysson: ”Jag hoppas det blir en glad film, full av hopp och livskraft.” /TT Spektra

W

Boken handlade om tid, om klockor och om olika ord för tid. Jag tyckte att bilderna var bra, och jag gillade att det var tecknade bilder. De var bra ritade. De har varit noga när de gjorde boken. Jag lärde mig inte så mycket av boken för jag kunde de flesta annorlunda orden redan innan. Den var lätt att läsa, och bilderna passade bra ihop med texten. Jag tyckte att boken var lagom lång.

Alex Bergström (S) träffade delar av Skaraborgs kulturliv i fredags. – Jag fick många nya intryck, säger kulturnämndens nye ordförande.

W

(Boken består av fakta om djur som lever på extrema platser som öknar och nordpolen, berg ovan molnen och djupa hav.)

Nye basen träffar kulturlivet

W

Jag tycker att boken var bra. Den handlade om djur som har anpassat sig till sin miljö, och hur deras liv ser ut. Den var lättläst och bilderna AXEL 8 ÅR var bra.

W

Jordens tuffaste djur Jens Hansegård Anders Nyberg

Kulturnämndens ordförande Alex Bergström träffade representanter från stora delar av Skaraborgs kulturliv i fredags. Verksamheterna fick presentera sig och den färske ordföranden fick flera nya intryck. FOTO: CHARLOTTE FERNEMAN

W

Bra bok om tuffa djur

Kultur i Skaraborg (SLA)  

Skaraborgs Allehanda (SLA) rapporterar: 13 april 2012 bjöd Västra Götalandsregionens kulturnämnd in sina samarbetspartners i Skaraborg till...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you