Page 1

12

Nyheter

Torsdag 30 maj 2013

MT

MT

Torsdag 30 maj 2013

Gullspång/Hova KULTUR. Kulturutvecklare slutar efter fem år i Gullspångs kommun

FUL

– Va om kom Gör mäk

Kulturjulfest 2008, kommunchef Hans Sandén rejält inlindad. FOTO: STAFFAN HJALMARSSON

Staffan Hjalmarssons projekt i Gullspångs kommun tar slut 1 juni.

FOTO: OWE E HERMANSSON

Frukost med Staffan AVSLUT. Efter fem år som kulturutvecklare i Gullspångs kommun tackar nu Staffan Hjalmarsson för sig. – Fast jag kommer nog tillbaka med jämna mellanrum, jag har blivit förtjust i kommunen. Innan det var dags för tårta och avtackning på kommunhuset fick MT en pratstund med Staffan. Han hade tillbringat natten på Hova hotell och lagom till frukosten var han färdig med slutrap-

porten. Avstämningen med Gullspångsmodellens projektgrupp väntade. – Den som vill se vad som hänt under de här fem åren kan titta på Gullspångsmodellen på Facebook, det

Ellen Theander arrangerade en Vardagsfestival och fick besök av Fredrik Lindson och Torbjörn Håkansson (The FOTO: STAFFAN HJALMARSSON Embassy).

är bara att följa tidslinjen. I dag lämnar jag över cirka 3 000 bilder, 100 videoklipp och cirka 70 klipp från olika medier. Våren 2008 anlitades konstnären Staffan Hjalmarsson för att göra en utställning vid kommunbiblioteket i Gullspång. – Jag byggde upp ”Konsthall trä”, 20 kvadratmeter på en utomhusgård vid biblioteket. Samtidigt upptäckte jag att man sökte en kulturutvecklare på halvtid.

”Sverigeklass”

I december 2007 beslutade Gullspångs kommunfullmäktige om projekt ”Kultur som tillväxtfaktor”. Ambitionen var hög, ett mål var att skapa: ”Återkommande spetsarrangemang i form av kulturarrangemang som håller Sverigeklass och som det kan rapporteras om i riksmedia. Detta för att skapa en mer positiv bild av Gullspångs kommun som en spännande och intressant kommun.” Staffan Hjalmarsson påminner gärna om detta. Det fanns nämligen ett uttalat syfte att göra det där lilla extra. Fem år i kulturens tjänst lämnar naturligtvis avtryck.

Några som lär minnas Staffan är de så kallade piccoloarbetarna. Feriearbetande ungdomar som arbetade med kultur i en eller annan form. – Det känns bra när ungdomar hör av sig och frågar om de får vara med även nästa år. Om inte annat så lär de sig lite om sin egen kommun. I somras var det få av dem som varit i Gårdsjö tidigare.

Nya utmaningar

Staffan Hjalmarsson går nu vidare till nya uppdrag, som frilansande kulturproducent och konstnär. – Men jag kommer tillbaka till Hova redan i juni, jag ska hålla i en konferens. En grupp från Mölndals kommun vill diskutera kulturutveckling och sociala frågor. Men det som står närmast på programmet är konst i Tibro kommun. – Jag ska vara med och arrangerar festivalen ”Uppåner”, vi ska bygga nya skulpturer med hjälp av 3 000 ballonger, varav 30 ballonger är på vardera tre kubikmeter. Vi har tyvärr bara råd att fylla en av dessa med helium.

Och vad tar du med dig från Gullspångs kommun?

År 2010 fångades vardagskultur i Gullsspång på bild. Elever vid GullstensFOTO: STAFFAN HJALMARSSON skolan deltog.

– Inom kulturen måste det oväntade få hända. De gånger som jag upplevt ”kultur som tillväxtfaktor” är när det skett oväntade samtal, en öppen atmosfär och att man tillsammans testar något nytt för alla inblandade. Detta är svårt i en kommun som är alltför hierarkiskt uppbyggd när det gäller ledning och styrning. Ibland har jag uppfattat Gullspång som en sådan.

To

GUL

hen stran före läng ska f und

Ma Väl An

Ma Ma

Fö Ha

Roligaste minnet?

– En kväll strax innan ”Här” skulle ha premiär. Kägelgruppen tränade på sin dans. Vi testade karaokeanläggningen. En dansk ljudkonstnär finslipade. Gårdsjöbor plockade fram bord i sina trådgårdar inför loppisen. – Då ringde telefonen. Det var Gullspångs brevduveförening. Det kändes märkligt och härligt. Nästan 300 var involverade på ett eller annat sätt under ”Här” i Gårdsjö. Känslan var att vi gjorde någonting tillsammans som vi inte trodde var möjligt.

Owe E Hermansson

Rege till f ning redn lista älds den sena Iv lad i i de fl kom Ko Gull tum att b H kade viss allva ten tion – redo till e

Gul

Bju Sve utvä nen kl 9 ning lia.c

Gul

Ons fors torg

PRO Maria Sloth-Andersson under Gårdsjö ö festivalen sommaren 2012. FOTO: JOHAN LINDBERG

Med förs Hed och

Frukost med Staffan  

Efter fem år som kultur-utvecklare i Gullspångs kommun tackar nu Staffan Hjalmarsson för sig.– Fast jag kommer nog tillbaka med jämna mellan...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you