Page 1

ARCHITECTURAL WORKS 2019

S t a s G u l ko w s k i

1


Table of contents

STAŚ GULKOWSKI | 2019

Hello!

2

My name is Stas and I graduated with a Master's in Architecture from Politecnico di Milano in December 2018. I am originally from Poland and now seeking a position in New York. In an effort to create meaningful and aesthetically significant architecture, I am guided through research and observation. Drawing brings me to the final images, beginning with pencil and paper. I would love to tell you more about my work and myself so please do not hesitate to contact me.

4

Brama - The Gateway to Warsaw Master Thesis Project December 2018 - Individual work

22

Il Confessionale Dolce & Gabbana boutique’s external facade design February 2018 - Individual work (special supervision of Daniele Fumagalli)

28

La Struttura Assente Architectural Archive with Umberto Eco’s Memorial Room July 2017 - Work in a team of 3

38

Mom’s Club Emergency house for single mothers with children February 2017, Work in a team of 3

*All the contents presented in this portfolio is a part of work realized on my own as a contribution to the totality, unless marked with an asterisk (page 34).

3


BRAMA Gateway to Warsaw Parade Square 1

STAĹš GULKOWSKI | 2019

MASTER THESIS PROJECT Dec/2018 Supervisor: Renato Juarez Corso (IT) Individual work

Parade Square (polish: Plac Defiled) is the most central square in Warsaw, Poland. The square was designed and built together with the main actor of the site - the Palace of Culture and Science, which is a functioning historical monument and the city's icon. Since the very beginning of the nineties, there were plans for reimagining the space. However, today the square is still far from being used to its full potential and hasn't been improved in any way. That makes the parcel being a kind of suburban area in the very middle of the city. My project's goal is to make the square unified and consistent. As well as to provide a well-functioning transportation hub for the tourists and other commuters of the city. This thesis project extends from the masterplan stage into the building stage through urban furniture, by offering a complete design proposal. I aim to establish a brand-new quality, though respecting the historical monument and the underground infrastructure.

4

5


Connected and alive underground as a key link between the palace, the square, and the city

1 Pedestrian flows as the main design pa- 2 Emphasizing the paths with street lights

STAĹš GULKOWSKI | 2019

rameter for the square

3 Rearranging the southern frontage without disrupting the natural flow of movement - sunken areas

The horizontal projection of an arch

Small architecture on the site

Centrality and a natural flow around

Pavement pattern Sunken Areas vs Aground Passages

Harmony and easy orientation

6

The balance between green and urban fabric

New experience within the whole site

7


0

20

40

100

METRO ENTRENCE

VOLLEYBALL COURT

BASKETBALL COURT

WARSAW MOMA

STAŚ GULKOWSKI | 2019

OUTDOOR GYM

THEATER CAFE

CULTURAL FACILITY

THE GATEWAY

MOMA’S SCULPTURE BIKE SHARING STATION METRO COVERING

KIOSK MUSIC HALL

8

CAFE BUS STOP

9


Street light + peephole

Street light + bench

Street light + elevator

View from the junction of Marszalkowska St and Jerozolimskie Avenue

1700

STAĹš GULKOWSKI | 2019

Transparent tube; plexiglass ø 29 cm

1900

200

Intermediate joint; satin plexiglass

6000

Elevator shaft

290

70

290

70

Glass tubes adjusted to human's height

290

70

290

70

2000

20

Intermediate joint; satin plexiglass + led ring

Led cluster

View onto the southern side of the square

10

0

1

2,5

* 3D model - Stas Gulkowski; rendering - Tobiasz Dyl; postproduction - Stas Gulkowski

11


3 linked entities - work as one transportation hub

Diagrammatic key axonometry

Efficient change

Commuters change easily and comfortably

M ET

TRLOCA AIN L S

RO

STCENT AT R ION AL

Walking access area Commercial services

STAĹš GULKOWSKI | 2019

Taxi and tourist bus access area

12

Crosstown Railway Station 'Srodmiescie' area Central Railway Station 'Warszawa Centralna' area Subway 'Centrum' area

Underground infrastructure - zoning - floor plan

0

20

40

100

13


Circulation analysis

STAÅš GULKOWSKI | 2019

Level analysis

GROUND LEVEL

GROUND LEVEL

THE BUILDING

THE BUILDING

-1 -2 -3

ENTRENCE MOVING WALK ESCALATOR

ELEVATOR

-4

REGULAR STAIRS

14

15


1. Introducing a new level of the transportation

STAŚ GULKOWSKI | 2019

hub's 'heart'

2. Emphasizing the symmetry and the main axis of the palace

3. Creating an arch-shaped structure

4. Adding communication and the underground passage

5. Adding inner passages to the Gateway

35,50

28,30 25,80 22,80

Section A-A'

‘Śródmieście’ Station 0

16

5

10

15

20

17


A Entering Zone

Restrooms

Information Zone

Kitchen + Employees' Zone

Waiting & Relax Zone Dining Zone

Sleep Zone

A’

STAŚ GULKOWSKI | 2019

Zoning, Tourists' Help & Info Center

31,90

Administration + Employees' Zone Entering Zone Information Zone Library Restrooms 0

5

10

15

20

Floor plan, eastern wing - Tourists' Help & Info Center

31,90 Zoning, Library of Polish Culture and Art

18

0

5

10

15

20

Floor plan, western wing - Library of Polish Culture and Arts

19


STAÅš GULKOWSKI | 2019

20

* 3D model - Stas Gulkowski; rendering - Tobiasz Dyl; postproduction - Stas Gulkowski

21


IL CONFESSIONALE Dolce & Gabbana boutique's external facade design; Oak St., Chicago IL

STAĹš GULKOWSKI | 2019

Academic year: 2017/2018 Supervisors: Daniele Fumagalli - Dolce & Gabbana Worldwide Chief Architect Massimiliano Nastri Individual work

22

This project called IL CONFESIONALE was one of the tasks within Building Technology Studio. Supervised by a team of professors, visiting professionals and a special guest, Daniele Fumagalli (Dolce & Gabbana International Chief Architect, who collaborates with preeminent architects Rem Koolhas, Peter Marino amongst others. The design process was broken into several stages, all part of Fumagalli's approach: analysis of the brand, sketches, technical details, and technological solutions to realize an image conveying the main concept. The DNA analysis suggested conclusions for the general design. The Sicilian "four tulips" motif appears in pottery, floor decor, and also on fabric patterns as the primary emphasis in the design. The use of gold in Dolce & Gabbana pieces, the Sacrum-Profanum dialog and the jewel-like richness of their works shape the final facade proposal.

23


STAĹš GULKOWSKI | 2019

FS1: facade structural system - mullion, th: 158 FS2: facade structural system -circular support ø25 FS3: facade system, double glazing FM1: finishing materia - brass FE1: finishing element - double sided LCD screens LS1: lighting system ERCO wallwasher

The initial sketches picturing the context. The grille resembles a confessional's partition, becoming a gate between two worlds.

The facade horizontal section

The facade vertical section a-a

Circular LED panels pivot to alternating directions. They adjust accordingly, given the individual needs of the creative department. The gold grille is designed to lead electrical wiring and contain motors that propel the screens. The lower rows of panels are immobile for the safety of passing pedestrians.

24

25


STAÅš GULKOWSKI | 2019

Collage - presentation of the facade. View from the Oak St (Chicago, Illinois)

26

27


LA STRUTTURA ASSENTE Architectural Archive with Umberto Eco's Memorial Room and complex of facilities in Central Milan

STAĹš GULKOWSKI | 2019

Academic year: 2016/2017 Supervisors: Jo Van der Berghe (BE), Renato Juarez Corso & Leonardo Balladelli (IT) Associates: Maria Andanova & Yoanna Shivarova (BG)

The parcel of the project is located in the central, historical section of Milan, along Via San Marco. The longitudinal shape makes the site very interesting, though problematic. Within the area exists a short remnant of an old 'naviglio' (It. Canal) from the time when Milan looked much more like Venice today. The site has historical value because of the presence of Leonardo Da Vinci's master hand. The main task was to design an architectural archive with an exclusive area devoted to the late Umberto Eco - the revered 20th-century Italian writer. "LA STRUTTURA ASSENTE", the title of the project, was imported from his literary work. The archive itself was designed underground, hence the titular 'Absent Structure' has a special meaning for the design. One of the "client's" requirements designates brick as the primary material.

28

29


Masterplan (physical model)

STAĹš GULKOWSKI | 2019

N

A

B

C

D

E

F

G

The CafĂŠ beneath Via Castelfidardo replaced an empty niche formerly used as an entrance for the water channel. An existing garden has been redesigned as a cafĂŠ's outdoor extension.

The main entrance to the archive, Eco's Room, and offices. An existing building adapted and redesigned for the project's purposes.

The Architectural Archive, hidden below, and the existing sports ground have been redefined and adjusted for other end-users in the neighborhood.

The Library with its reading space overlooking the channel again filled with water as it was formerly.

The Fountain with a terrace on the structure's roof, creating a microclimate for people gathering in the piazza.

The Tunnel converted into a passage for both bikers and pedestrians divided by varied, moveable panels advertising / promoting as well as exhibiting arts and events.

The Back Fountain a contemplative entrance to the site for motorists. Visitors enter through the underground parking in between the body of the structure and wall of water.

A

B

C

D

E

F

G

Masterplan - longitudinal section of the site

30

31


A

A

C

D

B

C

D

STAÅš GULKOWSKI | 2019

E

B

F

F

E

G

G

The site's longitudinal section + general ideas

32

33


D

STAĹš GULKOWSKI | 2019

The redesigned sports ground beckons visitors to enter and enjoy the space. At night, the back wall of the library transforms into a screen for movie projections. During the day, it is an ideal spot for outdoor lectures and performances because of the location adjacent to the site elementary school.

C

34

*

Section of the Architectural Archive (C) and the Library (D) (produced by Maria Andanova)

35


The structure of the archive also fills a significant role for the library. The mutual wall becomes a crucial underpinning of the uncommon shape of the building above. The lower section of the building is a library itself. Accessibility from the passage below the plinth leads to the book storage area along the way to the upper floor. Here people can enjoy reading while overlooking the beautiful Via San Marco and the water channel below. Because of the location, in cardinal direction, readers remain shaded.

STAŚ GULKOWSKI | 2019

D

C

A

A

A

B

C

C

F

E

D

A (1) View onto the site from Via Castelfidardo: Café garden and the library in the background. A (2) From the inside of the Café; A glazed enclosure facing the garden A (3) Café's garden with a canopy embracing the existing trees B ENTRANCE to the Archive, Umberto's Eco Memorial Room and administrative rooms C (1) Ramp leading to the Archive's exhibition; Guard rail = exhibiting furniture C (2) Exhibiting Room of the Archive. Small skylights with concealed lighting fixtures provide beams of light directed on the exhibited items. D (+ the project's cover) the Library = stair to the first floor >>> Reading Space E From the terrace of the fountain; View towards the canal and the Library F Inside the Tunnel towards the Fountain and the Library

Section of the Architectural Archive (C) and the Library (D) ; physical model

36

37


M U M S ’ C LU B New solution proposal for emergency house for single mothers with children. Part of an existing building in South Milan.

STAĹš GULKOWSKI | 2019

Academic year: 2017/2018 Supervisors: Gennaro Postiglione, Peter Beard, Stefania Sabatinelli Associates: Burcu Dogruyol & Derin Canturk (TR)

38

The design problem addressed was refurbishment of section building located in Via Zumbini 6, Milan. The space functions as a temporary / emergency home for people that are currently in such need. Under consideration was the complex's top floor west wing, a space allotted to host single mothers and their children in the age bracket of 0-6 years old, within a so-called 'ERIN' project. After a thorough examination of the space, and most importantly interviewing the structure's visitors and client, we isolated the most important issues and simultaneously covered each in our design proposal.

39


STAĹš GULKOWSKI | 2019

CURRENT vs NEW PROPOSAL 1 Dark corridor became a sunlit common area; 2 Mothers are separated from other users. A new solution introduces a notion of integration and interaction; 3 Addressing the lack of common area, an expansion the area by 742% is introduced; 4 Mother - child visual bond is included in the functional distribution.

The new design proposal includes the essential changes in solving the above-mentioned issues. Additionally, it shapes a new, strong identity of the space, making it more attractive, balanced, easy to live and easier to leave.

40

Moving from the main staircase, privacy increases as one proceeds towards the end of the wing. Consistently providing a visual bond between parent and child, both are able to enjoy spending time both outside and inside of their apartment. CURRENT

NEW

The accommodation units have been designed as repetitive modules with particular attention to the storage room, for families still looking for their final home, as well as addressing the independence of both adult and children's lifestyle. In conclusion, the new design achieves "adjustable" spaces recognizing both "day" and "night" modes.

Modular Unit; physical model

41


STAÅš GULKOWSKI | 2019

10 am

10 pm

Inside a residential unit

42

"Day" and "Night" modes

43


THANK YOU

44

STAÅš GULKOWSKI | 2019

Profile for gulkowski

portfolio 2019  

portfolio 2019  

Profile for gulkowski
Advertisement