»Kilden« september/oktober 2022

Page 1

Medlemsblad for Kildehuset Fountain House i Aalborg september/oktober 2022

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Kolofonen: Redaktionsmedlemmer: Birthe, Bendt, Mikkel, Mark, Manuela, Bjarke, Bimbo, Maja, Marlene, Lise, Udsendelsesdato: September 2022 Kildens mailadresse: kildehuset1@gmail.com Leder S. 3 4 Ny kunstner S. 5 Member stories S. 6 Tema - Brok S. 7-9 Billeder S. 10 11 Tema - Brok S. 12 13 Don’t fear the weird S. 14-15 Præsentation studerende S. 16 17 Kalender S. 18-19

3 LEDER Af Birthe ”Kom lad os brokke os….det er nok det vi er bedst til”,….synger bandet tv2 i nummeret af samme navn. Og hvorfor indlede et nyt og sprudlende nummer af Kilden med noget så enerverende som brok. Tjaaa, måske fordi der er så mange facetter af brok, at det denne gang er blevet til ”månedens tema” . Så, glæd dig til spændende læsning om bl.a. brok. Men bortset fra temaet, så er der ”desværre” ironisk ment) ikke så meget at brokke over. Tværtimod. I løbet af efteråret venter der os nemlig mange dejlige oplevelser her i Kildehuset. Allerede midt i sommeren startede vi med hver anden onsdag at undervise i, hvordan man kan skrive sin medlemshistorie på en måde som ikke retraumatiserer, men som alligevel fortæller det vigtige. Det kan du også læse om inde i bladet. Sidst i august fik vi nye ergoterapeutstuderende i praktik i 8 uger altid en god oplevelse at lære nye skønne, unge mennesker at kende og arbejde sammen med dem. Se deres præsentation af sig selv på side. Den næste store ting vi ser frem til, er Clubhouse Internationals konference som fra 17. sep. afholdes i Baltimore, USA. 4 m/k drager afsted og kommer helt sikkert hjem med hovedet fuldt af oplevelser og inspiration fra andre af de 334 klubhuse, der findes rundt om i verden. De fire udsendte herfra vil som altid fortælle og give tilbage, når de er hjemme igen. Så det kan du nok læse mere om i næste nummer af Kilden.

Sidst men ikke mindst kan vi alle glæde os til Verdens Mentale Sundhedsdag d. 10/10. Igen i år er Kildehuset en del af DFTW Don’t Fear The Weird) og et spændende program er i gang med at blive stablet på benene. Følg med på vores facebookside og nyhedsbreve…der kommer løbende opslag om, hvad der skal ske.

4 Ja, og så går vi jo stille og roligt efteråret i møde med smukke farver, køligere temperaturer, der både inviterer til gåture i skoven i en god uldsweater og indendørs hygge. Helt ærligt…det er altså svært at finde noget at brokke sig over. God læselyst og godt efterår til alle. LEDER

Billederne pynter vores gang de næste 3 måneder.

ForKildehuset.5årsiden

Karsten Skriver udstiller for anden gang sine malerier i

Kildehuset glæde os over Karstens Skrivers billeder. De er farverige og udstråler en sjov glæde. Vi har lige holdt en lille fernisering med den 70 årige kunstner.

Karsten er i sin kunst fascineret af at afspejle hverdagens glimt ud fra et abstrakt formsprog. Her er fokus især på de skæve portrætter, hvor ansigtets mange sider bliver udtrykt gennem et originalt menneskesyn, der komplimenteres gennem en stærk farvesammensætning. Kunstneren fortæller, at han i sin kunst ”ikke sigter efter de perfekte penselstrøg, men i stedet søger at udfordre tilskueren, og opfordre dem til at finde deres egen historie i billedet”

Karsten Skriver har i sit tidligere virke som socialpædagog gennem flere år undervist i glaskunst, keramik og kunstmaling. Dette har resulteret i, at han nu kan præsentere en række af sine egne værker. Og hvem ved? Måske udstiller han igen om 5 år.

kunne vi i

5 NY KUNSTNER Af : Manuela

6 MEMBER STORIES Af: Birthe Member stories…hvad er nu det?

Den sidste halvanden måneds tid er vi gået i gang med at undervise i, hvordan man kan skrive sin medlemshistorie på en hurtig og ikkeretraumatiserende måde. Med enkle spørgsmål som guideline kan man faktisk på 10 minutter lave en kort fortælling om ens hverdag før og efter, at sygdom ramte, samt hvilke forandringer, der skete, da man fik kontakt med sit klubhus. Første gang vi samledes, kiggede vi på Clubhouse Internationals hjemmeside, som indeholder en del ”member stories”. Alle stærke historier, som highlightede klubhusets positive indflydelse på den enkelte fortællers liv. Undertegnede sagde til holdet, at det jo nok var ret amerikansk og halleluja-agtigt, at tillægge klubhuset SÅ stor betydning. I hvert fald er det meget lidt nordjysk at sige ”the clubhouse saved my life” ish. Pludselig var der et af de deltagende medlemmer, der stille sagde: ”Jamen, sådan var det jo for mig”. Og så var det mig der blev stille…og rørt…og taknemmelig for at vores klubhus og arbejdsfællesskab kan den slags.

Hvad kan medlemshistorierne så bruges til? Jo, ud over at den giver et kronologisk og enkelt overblik over og bevidsthed om den udvikling, man har været igennem, så får man faktisk et produkt, som kan bruges både i fx undervisnings og PR sammenhænge. Forskellige faggrupper og uddannelsesinstitutioner efterspørger jævnligt viden om, hvad der har betydning for det menneske, der er ramt af psykisk sygdom. Og hvem er bedre til at berette end den, der kender det indefra. Med skabelonen til medlemshistorierne har man et super redskab til at få sin egen historie struktureret og brugbar til fx ovennævnte formål.

”Det er de andre og kommunens skyld”

”Hvorfor kan ingen fatte, at min måde er den rigtige måde?” Brokkebrokkebrokke brokke…..man kan blive helt træt og energiforladt af at lægge øre til negative udsagn. Men hvorfor gør vi det så? Nogle gange gør vi det for at ”få det ud”, så der bliver plads til det positive bagefter. Man kan også brokke, fordi man søger bekræftelse, forståelse eller medfølelse. Ifølge Berlingske brokker man sig fordi man håber, at noget bliver bedre. Og, at brok dermed kan være en nøgle til tilfredshed….hvis man altså orker at lytte og forstå ønsket og håbet, som ligger bag brokkeriet. Og med det in mente får man jo som lytter en invitation til at være nysgerrig på den brokkende. ”Hvad er det, du kunne ønske anderledes og bedre?”, kunne man måske spørge. ”Kan du selv gøre noget for, at det bliver bedre?”. Det er én strategi. Men hvad gør man så, når man løber ind i de typer, der nærmest næres af at brokke over hvad som helst? Og, som bliver ved…og ved? Skal man rumme alt….er det rimeligt, at man lader sig oversvømme af negativitet og måske selv bliver trukket med ned eller i hvert fald påvirket? Eller er det ok at sige til vedkommende, at man ikke magter at høre mere i den kategori…at det påvirker så meget, at man selv bliver helt tung eller træt? Undertegnede til denne artikel er af den klare overbevisning, at det er ok at sætte sin egen grænse og være ærlig omkring, hvad brok gør ved én. At det er ok på en pæn måde at sige, at man er ked af det på den andens vegne, men at det for hårdt for en selv at lægge ører til. Og inden i sig selv huske på, at vedkommende har et stort håb og ønske om at noget bliver bedre. : )

7 TEMA - BROK Af: Birthe og Bendt ”Det er for DÅÅÅÅÅRLIGT”

8 Af: Bjarke Man kan fristes til at tro, at handlingen ”at brokke sig” altid er negativ og at det altid er en skidt ting at lufte sin frustration eller vrede i form af brok. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet. Her er nogle af de fordele, der kan være ved at brokke sig. Lette trykket Det kan være bedre at komme ud med frustrationer end at brænde inde med dem. Hvis man sidder for længe med frustrationer, risikerer man at eksplodere metaforisk set. Så det kan til tider være godt at lade sig komme af med den tyngde og det pres, man ellers sidder med. Ubehandlet harme kan udvikle sig til vrede og arrigskab. Hvis man er i risiko for at sidde med bitterhed, frustrationer eller decideret vrede uden at kunne lukke det ud, så kan brokkerier være en måde at give de følelser afløb. For det kan nemt gøre ondt værre, hvis man er brændt inde med en masse usagte følelser.

Behandle problemet mere objektivt Nogle gange kan brok hjælpe med at skabe ro. Hvis du sørger for at ”få brokket af,” inden du forsøger at fikse årsagen til frustrationen hvis det altså kan lade sig gøre og giver mening i den konkrete situation), så kan du ofte tilgå det med mere fornuft og mindre vrede. Hvis kilden til din vrede er et problem, der kan løses, er det ofte smart at tilgå det, når du er kølet lidt af – og her kan brok nogle gange hjælpe. Den uønskede risiko ved brokkeriet er, at brokken kan blive en ond spiral snarere end en hjælp og måde at køle af. Så idéen om, at brok kan hjælpe med at tilgå et problemet mere objektivt, går hånd i hånd med de andre ting på den her liste. Hvis du kan mærke, at dit brok leder til stigende vrede snarere end lettede frustrationer, så stop.

TEMA - BROK

Sympati og empati udefra Alt efter hvem du deler dine frustrationer med, kan det give en god fornemmelse af dele med andre og måske høre, at du ikke er den eneste, der står med netop dé irritationer. Selvom det ikke i sig selv løser problemet, så kan det lette tyngden lidt. Det bliver lettere at rende rundt med det, du ellers ville brænde inde med, når du ved, at du ikke sidder alene med det. En anden markant fordel ved at brokke sig over for nogen, kan være, at den anden person kan være på bedre afstand af problemet, end man selv er. Det at kunne se det lidt udefra, kan hjælpe med at se, om der kunne være en løsning. Mange gange brokker vi os over problemer, vi godt ved, ikke kan løses og brokken er mest for at komme af med frustrationerne. Til tider kan det dog godt være, at der er en løsning – vi kan bare ikke selv se den. Dér kan det være en hjælp at have friske øjne på problemet. Faldgruben her er dog, at den person, du vælger at brokke dig til, også kan blive udmattet af det. Det kan være svært at finde nogen at brokke dig til. Hvis jeres relation består primært af, at vedkommende lytter til dit brok, er det også frustrerende at være din ven. Det kan være irriterende at være en person ”brokkeven”.

TEMA - BROK

I Sidste Ende Ligesom mange andre ting i livet er det spørgsmål om balance. Ingen gider at lytte til brok for evigt. Det er på ingen måde en ubetinget fordel at fortsætte sit brok hele tiden det er bare også vigtigt at kunne se de enkelte fordele, brok kan have, også selvom det bør være et midlertidigt værktøj.

9

BILLEDER

11 BILLEDER

TEMA - BROK

12 Af: Mark Livet er fyldt med brok på godt og ondt!

Brokkeri er en sjov størrelse. Nogle vil nok mene, at brok er et bevis på, at der er plads til forbedring og andre vil mene, at vi danskere brokker os ualmindeligt meget. Jeg har dog en fod i hver lejr og kan se fordele og ulemper ved brok/brokkeri. Det vil jeg prøve at forklare i følgende tekst. Alle brokker sig fra tid til anden - ikke kun i DK men overalt i verden. Vi brokker os oftest med et ønske om, at det vi brokker os om, skal eller kan være bedre. F.eks. kan vi finde på at brokke os over, at det er træls at busserne ikke kommer til tiden, at ens partner ikke forstår en, regeringen tænker ikke nok på mig og mine behov, vejret er altid enten for koldt, for vådt, for varmt og hvad sker der for resten også lige med klimaforandringerne! Dette er blot et udsnit af flere emner vi alle har hørt os selv eller andre brokke sig over. Det er meget positivt, at folk ønsker forbedringer på forskellige felter og dejligt at mennesker er opmærksomme på, at tingene skal eller kan være bedre. Problemet er dog, i mine øjne, når brokkeriet bliver for unuanceret. Hvis vi brokker os over noget, uden overhovedet at tænke på, at der måske er en årsag til at bussen kom for sent, måske er der en årsag til at ens partner ikke forstår en og måske klimaforandringerne også har en årsag. Derudover kan jeg også nogle gange undre mig over, at vi har SÅ meget at brokke os over, hvis vi ser vores livsbetingelser ift. andre steder i verden. Vi har rent faktisk en infrastruktur med regelmæssige busser, vi har rent faktisk friheden til at forelske os uden at blive forfulgt, vi har rent faktisk en regering der ikke er gennemsyret af korruption og vejret er rent faktisk ret tilgivende i DK hvor vi ikke skal slås mod oversvømmelser, tornadoer, tsunamier mm. Dette betyder dog ikke, at der ikke plads til forbedring. Nogle gange kun-

13 ne det måske være fordelagtigt, at trykke på ”PYT” knappen, se lidt ud over skyklapperne og faktisk selv prøve at være en løsning på problemet hvis dette er muligt. Brok er godt, i små mængder. :-) TEMA - BROK

Fear The Weird”, som sætter fokus på det skæve sind. Programmet byder på et væld af spændende ting. Her kan du læse lidt om festivallen og se hvad programmet byder på.

1 ud af 5 En ud af fem danskere rammes af psykisk sygdom i løbet af et år. Psykisk sygdom er mere udbredt, end mange tror, og vedkommer derfor os alle. På trods af at psykisk sygdom er meget udbredt, foregår der hver dag stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom i vores samfund. Konsekvenserne af en psykisk sygdom kan blive langt mere alvorlig, hvis den får følgeskab af en kold skulder. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at tale mere åbent om psykisk sygdom. Åbenhed gør det nemlig lettere at leve et godt liv med psykisk sygdom og giver bedre mulighed for at komme sig.

TEMA FOR ÅRETS FESTIVAL

Psykisk sygdom og sårbarhed danner rammen om festivalen Don’t Fear the Weird, hvor vi sætter spot på livet med psykisk sygdom i håbet om at give dig større kendskab og viden om psykiske lidelser og vise, at psykiske lidelser også kan indeholde nye muligheder, og at håbet og livsgnisten ikke er slukket.

RAMMEN OM FESTIVALEN

VÆR ÅBEN OM PSYKISK SYGDOM

FESTIVALENS INDHOLD

Temaet for årets Don’t Fear the Weird er “bevæg din sjæl”, og vi håber at give forslag til, hvordan der kan skabes bevægelse. Hvordan man kan udvikle sig, flytte sig, bevæge sig og dermed leve det gode liv med en psykisk sygdom.

Der vil på festivalen bl.a. være foredrag og workshops om seksualitet, dating og psykisk sygdom, fortællekoncert med Franciska ”fra syg i potten til powerwoman”, film og oplæg med debat, guidet tur på slap af stien, foredrag med Peter Qvortrup Geisling og Persille Ingerslev, medrivende koncert THE WEIRD

DON’T FEAR

14 Af: Bimbo Igen i år er Kildehuset med i udviklingen og afviklingen af kulturfestivallen ”Don’t

15 ”Stærk og Sårbar” og livsglad vitaminindsprøjtning med Souvenirs. De fleste af arrangementerne indeholder brugerfortællinger fra det levede liv med en psykisk sygdom. I løbet af ugen vil du derudover kunne høre spændende podcasts med brugere af Psykiatrien på kanalen ”Shhh, det taler vi ikke om”. DON’T FEAR THE WEIRD

Jeg hedder Lise, er 49 år og bor i Frederikshavn. Jeg er tidligere uddannet delikatesse assistent og pædagog. Jeg elsker at bage og lave mad, færdes i naturen er vinterbader og er vild læse krimier. Jeg har 3 døtre på 15, 17 og 22 år, de to mindste bor jeg sammen Jegmed.skal være i praktik i Kildehuset i 8 uger som ergoterapeut studerende og jeg glæder mig meget til at møde jer alle sammen og se hvordan Kildehuset fungere.

Hej, jeg hedder Marlene, er 24 år og studerer på 5. semester på Ergoterapeutuddannelsen. Jeg går op i madlavning, håndbold og elsker at være kreativ. Jeg er glad og smilende og glæder mig rigtig meget til at komme i 8 ugers praktik i Kildehuset. Jeg glæder mig til at se jer alle og bidrage til et godt fællesskab!

PRÆSENTATION - STUDERENDE

16

17

Jeg hedder Maja og jeg er ergoterapeutstuderende på 7.semester. Jeg er 28 år, og bor i Nørresundby. Min fritid bruger jeg primært på at spille computer og selvfølgelig se venner og familie. Som person er jeg meget stille og rolig, og meget smilende . Jeg tager en dag ad gangen, og sætter pris på de små ting i livet. Jeg er meget snaksagelig og kan snakke om næsten alt, men jeg er også supergod til at lytte og bare være til stede. At arbejde med mennesker har altid været mit ønske, og som ergoterapeutstuderende føler jeg endelig, at jeg har fundet ”min plads”. Jeg glæder mig til at møde jer alle.

PRÆSENTATION - STUDERENDE V k 3!

18 KILDEHUSETS KALENDER SEPTEMBER Husets åbningstider: Mandag Torsdag: kl. 8.00 15.30 Fredag: kl. 8.00 15.00 Fritidsprogrammets åbningstider: Onsdag: kl. 15.30 18.30 Søndag: kl. 11.00 15.00 Fritidsprogram i september Søndag d. 04.09. Rikke Onsdag d. 07.09. Svend Søndag d. 11.09. Svend Onsdag d. 14.09. Mark Søndag d. 18.09. Mark Onsdag d. 21.09. Bimbo Søndag d. 25.09. Bimbo Onsdag d. 28.09. Bimbo Fødselsdage i september D. 02.09 Pia J. D. 02.09 Ditte M. D. 04.09 Dennis A. D. 04.09 Jan O. D. 05.09 Harun A. D. 05.09 Xenia Ø. D. 06.09 Jan S. D. 07.09 Peter M. D. 08.09 Simon S. D. 11.09 Louise T. D. 12.09 Christian T D. 12.09 Lone S. D. 13.09 Michael K. D. 13.09 Søren R. D. 15.09 Thien D. 15.09 Gitte N. D. 15.09 Kim A. D. 17.09 Karsten H. D. 17.09 Thomas L. D. 17.09 Tommy J. D. 18.09 Lis J. D. 20.09 Lili K. D. 23.09 Per J. D. 24.09 Claus T. D. 27.09 Susanne H. D. 29.09 Vivi F. D. 29.09 Preben H. KE M D G N!

19 KILDEHUSETS KALENDER OKTOBER Fritidsprogrammets åbningstider: Onsdag: kl. 15.30 18.30 Søndag: kl. 11.00 15.00 Fritidsprogram i oktober Søndag d. 02.10. Bimbo Onsdag d. 05.10. Svend Søndag d. 09.10. Svend Onsdag d. 12.10. Mark Søndag d. 16.10. Mark Onsdag d. 19.10. Rikke Søndag d. 23.10. Rikke Onsdag d. 26.10 Rikke Søndag d. 30.10 Bimbo Fødselsdage i oktober D. 02.10 Gertrud S: D. 02.10 Natasja L. D. 04.10 Mona J. D. 05.10 Inge K. D. 06.10 Torben C. D. 06.10 Tina B. D. 06.10 Bo E. D. 06.10 Loua K. D. 09.10 Esben S. D. 12.10 Hella M. D. 14.10 Michael I. D. 19.10 Søren H. D. 19.10 Sofie P. D. 24.10 Birthe M. D. 24.10 Mark M. Husets åbningstider: Mandag Torsdag: kl. 8.00 15.30 Fredag: kl. 8.00– 15.00 KE M D G N!

20 STØTTEFORENINGEN ØnskerÊmanÊatÊbliveÊmedlemÊafÊStøtteforeningenÊkanÊindmeldelseÊskeÊvedÊhenvendelseÊtil: Kildehuset-Fountain House Anders Mørchs Vej 1 9400 Nørresundby Tlf: 99 31 60 00 www.kildehuset-fountainhouse.dkÊÊ E-mail: kildehuset@aalborg.dk KontingentetÊudgør: 100,- kr. forÊenkeltpersoner 150,- kr. forÊpar 250,- kr. forÊinstitutioner BeløbetÊkanÊbetalesÊpåÊfølgendeÊmåder: Bankkonto: Reg. nr.:Ê9070ÊÊÊÊKonto nr.:Ê655672873 Mobilepay: 882413 Kontant: iÊKildehusetÊpåÊkontoret HUSKÊatÊskriveÊnavn,Ê”medlemskontingent”ÊogÊdinÊmailadresseÊ somÊkommentarÊvedÊindbetalingen.