Page 1

#1 2017

MAGAZIN DIVJI ZMENEK Z MAZDO MX-5 RF

INTERVJU: WOJCIECH HALAREWICZ ŠEST BONBONČKOV NOVE MAZDE CX-5

KAKO NAREDITI DOBRO ŠPORTNO FOTOGRAFIJO 5 TRIKOV ZA VARNO POSPRAVLJENO PRTLJAGO


UVODNA BESEDA

KAZALO

Konec letošnjega marca je po 10 letih odsotnosti ponovno odprl svoja vrata 24.

4

Avtomobilski salon Slovenije. Na trnih smo bili vsi – organizatorji, razstavljavci in verjetno tudi vi, obiskovalci. Še posebej predstavniki znamk nismo vedeli, kaj točno pričakovati. Soočali smo se z marsikatero dilemo. Bo salon zanimiv

8 44

za obiskovalce? Bodo obiskovalci v času internetne dobe še vedno pripravljeni obiskati takšno prireditev in avtomobile izkusiti v živo? Od današnjih visokih vložkih v razstavni prostor so to popolnoma legitimna vprašanja. Pri Mazdi nam stik s strankami pomeni največ. Tudi zaradi tega smo se odločili, da bomo slovensko predstavitev Mazdinega ikoničnega modela Mazde MX-5 v različici s trdo električno zložljivo streho in oznako RF opravili na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije. Mazda MX-5 RF je požela izjemno veliko zanimanja in navdušila tako strokovno kot laično javnost. Slovenci smo vnovič dokazali, da smo narod avtomobilskih navdušencev. Vendar nismo zgolj to, postajamo narod avtomobilističnih poznavalcev. Obiskovalci ste nas nemalokrat presenetili z vašim podrobnim poznavanjem naših modelov, naše napredne skyactiv tehnologije in varnostnih tehnologij i-ACTIVESENSE. Zaupam vam lahko, da je ta občutek za predstavnike znamke, bodisi naše prodajne svetovalce ali pa zaposlene Mazdine lokalne pisarne, nepopisen. Je največja nagrada, ki jo lahko prejmemo, nagrada, ki jo nam na temeljih preteklega dobrega dela podelite vi – naše stranke, potencialni bodoči lastniki Mazdinih vozil in avtomobilski navdušenci oz. poznavalci.

prav v njihov razvoj. Hvala, da nas spremljate na naši poti oz. nam dovolite, da vas Mazda spremlja na vaših. Nič več in nič manj kot DriveTogether. Še na mnogo varnih in zabavnih skupnih poti.

TEHNIKA IN DIZAJN Šest bonbončkov nove Mazde CX-5 Digitalna servisna knjižica

34

POTOPIS Briški vinarji, ki so na (p)osebnih zgodbah zgradili pravo kraljestvo Igorjeva Pikapolonica navdušuje Japonce

10

NASVETI 5 trikov za varno pospravljeno prtljago

16

SVET MODE Nepremagljiva (pre)drznost

20 40

ZGODOVINA Izlet v tehniško preteklost Siva eminenca japonske družbe

22

TEST Divji zmenek z Mazdo MX-5 RF

26

NOTRANJE OBLIKOVANJE Nazaj k naravi

11

28

Pri Mazdi se močno trudimo, da bi bile naše stranke kar najbolj zadovoljne z našimi produkti in storitvami. Ogromno naporov, sredstev in znanja je vloženih

Novice

INTERVJU Wojciech Halarewicz, podpredsednik za komunikacije pri Mazdi Motor Europe

30

FOTOGRAFIJA Kako narediti dobro avto-moto športno fotografijo?

36

REPORTAŽA Jimba Ittai na 24. avtomobilskem salonu Slovenije

38

KULINARIKA Japonski viski - Voda življenja iz dežele vzhajajočega sonca

Izdajatelj: Uredniški svet:

Andrej Leban, Gregor Prebil in Gašper Stamač

Uredništvo:

Dimitrij Vušnik, Katja Šadl, Bor Dobrin, Matej Kačič, Tina Tanko, Aleš Marguč, Luka Stopar, Primož Bezek, Anica Krže, Petra Šubic, Luka Namar, Veronika Zupan

Naklada: Mesec izdaje: Dimitrij Vušnik Mazda Motor Slovenija

MAZDAMAGAZIN

MMS, d.o.o., Dolenjska cesta 242C, Ljubljana

Tisk: Oblikovanje:

10.000 Maj 2017 Evrografis Splet99.net

 3


NAJPRESTIŽNEJŠA OBLIKOVALSKA NAGRADA V ROKE MAZDE MX-5 RF Nova Mazda MX-5 RF je na letošnjem Red Dot izboru za najboljši dizajn osvojila naslov “Red Dot: Best of the Best”. Najvišja čast in priznanje, ki ga je mogoče osvojiti v sklopu mednarodno priznanega tekmovanja, se podeljuje resnično izjemnemu in prelomnemu dizajnu. Po mnenju organizatorjev so “Best of the Best” zmagovalci izdelki oblikovalskih vizionarjev, ki jim je uspelo doseči popolno harmonijo funkcionalne kakovosti, zapeljivosti, uporabnosti in več. “Z MX-5 RF smo se podali na razburljivo pot. Kadarkoli vidim ta avtomobil, se spomnim na skupinski trud brez primere, ne samo med našimi oblikovalci, ampak tudi na primer med našimi inženirji in produktnimi specialisti,” pravi Ikuo Maeda, vodja Mazdinega oblikovanja. “Vsak izmed njih ima zasluge pri tem izjemnem dosežku in uspehu.”

MAZDINA RAST V SLOVENIJI NE POJENJA Tudi leto 2016 je bilo za Mazdo nadvse uspešno. V primerjavi z letom poprej smo uspeli prodati za 17 % več vozil. Zabeležena rast je bila precej nad rastjo trga. Tudi letošnje leto se je pričelo obetavno, saj smo uspeli prodati še več vozil kot v enakem obdobju lani. Skorajšnji prihod nove Mazde CX-5 pa ob odlični prodaji preostalih modelov napoveduje odlično prodajo tudi v prihodnje.

4 

MAZDAMAGAZIN


PRODUKTNO ŠOLANJE ZA NOVO MAZDO CX-5 Nova Mazda CX-5 je ravnokar zapeljala v Mazdine prodajne salone širom Slovenije. Da bi našim strankam ponudili najboljšo možno izkušnjo, smo se skupaj s prodajnimi svetovalci, vodji servisov in servisnimi sprejemniki v začetku maja podali na dvodnevno šolanje in spoznavanje nove Mazde CX-5 v Barcelono. Nad novo Mazdo CX-5 smo bili vsi navdušeni. Koristnost šolanja smo združili s sproščenim in zabavnim večernim druženjem. Izmenjali smo si marsikatero izkušnjo in zanimivo zgodbo.

MILIJONTA MAZDA MX-5 SE JE VRNILA DOMOV Po enoletnem potepanju se je milijonta Mazda MX-5 vrnila na Mazdin sedež v Hirošimi. Na enoletnem potovanju se je udeležila 35 dogodkov širom sveta in med drugim obiskala Japonsko, Veliko Britanijo, Španijo, Nemčijo, Belgijo, ZDA, Kanado, Avstralijo in Novo Zelandijo. Več kot 10.000 navdušencev se ji je podpisalo na karoserijo in tako za vedno postalo neločljiv del svetovne rekorderke. »Videti toliko podpisov s celega sveta človeka opomni, koliko ljudi iz različnih držav, kultur in generacij podpira Mazdo MX-5 že več kot četrt stoletja,« pravi Masashi Nakayama, vodja programa in glavni oblikovalec četrte generacije Mazde MX-5. »Za vedno bomo hvaležni našim fenom in nadaljevali bomo nadvse uspešno pot Mazde MX-5 s ciljem prodati dva milijona vozil.«

NOVICE

 5


FUJIFILM INSTAX SQ10 Polaroidni instantni fotoaparati so v zadnjih letih vse bolj priljubljeni iz več razlogov. Nekaj malega je k temu prav gotovo doprineslo družabno omrežje instagram, pri katerem so deljene fotografije nostalgično oglatega formata. Nekakšen korak naprej v svetu tovrstnih fotoaparatov so naredili pri podjetju Fuji, kjer so z najnovejšim modelom instax SQ10 združili staro in novo tehnologijo. Gre za digitalni polaroidni fotoaparat z zmogljivim CMOS senzorjem, fiksno lečo 28,5 mm f/2.4 in procesorjem za najboljše instax fotografije doslej. Na majhnem barvnem zaslonu lahko nadobudni fotograf vidi, kaj je ustvaril, in fotografijo tudi nekoliko obdela, preden jo natisne. Pri proizvajalcu trdijo, da je z enim polnjenjem baterije moč narediti okoli 160 posnetkov.

MINIMAL BIKE

SNOOZ

Že samo ime pove, da gre za zelo majhno kolo, nima pa prav zdrava pamet, ki pravi, da je namenjeno otrokom. Minimal bike je namenjen odraslim med 1,5 do 2,1 metra višine in kljub kompaktnim meram ponuja odlične vozne lastnosti. Eden od razlogov zagotovo tiči v izjemno majhni teži kolesa, ki znaša le 6,7 kilograma. K temu pripomore izdatna uporaba ogljikovih vlaken in izjemna predanost učinkoviti zgradbi. Kot izjemen oblikovalski presežek je bil imenovan tudi za najbolj inovativno kolo leta 2017.

Ste že kdaj imeli težave s spanjem zaradi premalo hrupa v spalnici? Če je vaš odgovor da, potem za dober spanec nujno potrebujete Snooz. Gre za napravico, katere vgrajeni ventilator povzroča prijeten hrup z nastavljivo glasnostjo in hitrostjo delovanja. Preko povezave s pametnim telefonom je mogoče izbirati tudi trajanje delovanja, za mlade starše pa bi znala biti zanimiva funkcija otroku varnih zvočnih frekvenc.

6 

MAZDAMAGAZIN


SOBRO KAVNA MIZICA Slišali smo že za pametne ure, telefone, avtomobile in kuhinjske pripomočke, sedaj pa je tu še pametna kavna mizica. Sobro je vse, od hladilnika do predvajalnika glasbe in polnilnika za mobilne telefone in tablice. Pa tudi to še ni vse, saj ta kavna mizica ob strani ponuja tudi električne vtičnice. Kot spogledovanje s komandno ploščo iz Zvezdnih stez pa je narejena površina mizice, kjer lahko v enem od kotov preko povezave bluetooth nadzorujete vse – od osvetljave do glasbene spremljave in celo sobne temperature. Samo povezati jih je treba. Izdelek je bil prvič predstavljen na spletni strani za zbiranje sredstev indiegogo, kjer je prvotni cilj presegel za petindvajsetkrat in zbral več kot milijon evrov. Si to priročno mizico predstavljate v svoji dnevni sobi?

GARMIN QUATIX 5 MARINE Pomorščaki se bodo prav gotovo razveselili Garminove najnovejše pametne ure. Quatix 5 marine je posebej zasnovana za uporabo v navtiki in poleg funkcij, kot so sprejem spletne elektronske pošte, SMS-jev in klicev, ponuja tudi povezljivost z navigacijskim sistemom plovila. Potem so tu še funkcije, ki so v pomoč predvsem jadralcem, pa tudi

NOVICE

ribičem pride prav. Seveda pri Garminu niso pozabili na vodotesnost, saj gre menda brez težav vsaj 100 metrov pod morsko gladino. Izjemno zmogljiva baterija in učinkovitost pri porabi energije pomenita, da ura brez polnjenja deluje kar 14 dni. Na voljo je s silikonskim, usnjenim ali kovinskim paščkom. Aja, saj res – koliko je ura, zna tudi pokazati!

 7


DRUGA GENERACIJA

ŠEST BONBONČKOV NOVE MAZDE CX-5

Mazdin radarski tempomat meri relativno oddaljenost in hitrost vozila spredaj ter samodejno prilagaja hitrost ostalim vozilom. Vožnja je manj utrujajoča. Prilagodljivi žarometi led (ALH) še izboljšujejo varnost pri vožnji ponoči, medtem ko je funkcija sistema za pomoč pri zaviranju izboljšana z delovanjem pri precej večjih hitrostih, hkrati pa samodejno zavira tudi pred pešci in kolesarji. CX-5 zdaj prepoznava tudi prometne znake.

1

BESEDILO: GREGOR PREBIL FOTO: MAZDA Druga generacija Mazde CX-5 z obliko predstavlja skrito revolucijo, saj nadgrajuje dosedanjo podobo športnega terenca, ki velja za najbolj uspešno Mazdino vozilo. Inženirji in oblikovalci so se dotaknili prav vsakega koščka avtomobila in naredili številne majhne, a pomembne izboljšave – od prefinjenega zunanjega videza do vgradnje bolj kakovostnih materialov in novih tehnologij, kot je G-vectoring. To v temeljito posodobljeni Mazdi 6 dinamiko vožnje in občutke za volanom dokazano dviguje na višjo raven. Nova generacija je bila zasnovana z močnim poudarkom na človekovih čustvih in občutenjih. „Manj je več“ je bilo vodilo glavnega hišnega oblikovalca Kevina Ricea, ki je imel pred seboj zahtevno nalogo. CX-5 je najbolj evropski Mazdin model, a hkrati globalen avtomobil, ki mora biti všečen na vseh celinah, pri vseh kulturah in okusih posameznikov. Ne le všečen, zadovoljiti mora tudi občutke pod prsti, z izbranimi materiali in tehničnimi rešitvami. Bonbončkov v CX-5 zlepa ne zmanjka, a nekateri so še posebej sladki.

8 

6

A stebriček je neobičajno za ta razred vozil pomaknjen zelo nazaj, pokrov motorja so pomaknili naprej in ga dvignili. S tem trikom so vizualno povečali avtomobil, mu zagotovili prestižnejši videz, vozniku pa boljšo preglednost naprej.

MAZDAMAGAZIN


Na 2 vrhu armaturne plošče je postavljen nov 7-palčni zaslon večopravilne naprave z izboljšano grafično podobo in bolj jasno sliko. Voznik podatke o vožnji pridobiva tudi na 4,6-palčnem barvnem zaslonu višje ločljivosti na instrumentalni plošči.

3

Pri novem volanu so inženirji izboljšali oprijem, ima tudi ogrevan rob, kar bodo znali vozniki ceniti v mrzlih jutrih. Vetrobransko steklo je opremljeno s sistemom brisalcev za hitrejše odmrzovanje. Za več udobja poskrbijo povsem novi sedeži. Zdaj so sedeži ogrevani tudi zadaj.

4

Projekcijski prikazovalnik (HUD zaslon) podatkov o vožnji in navigaciji ne projicira več na ločeno prosojno stekelce nad merilniki, temveč kar na vetrobransko steklo. To omogoča hitrejše in manj moteče zaznavanje za voznika pomembnih informacij.

5

Sistem G-vectoring izboljšuje občutek in udobje pri vožnji skozi ovinke. S posegi v motorno elektroniko premakne težišče vozila na prednji kolesi. Zaznava kot obračanja volana in temu prilagaja navor ter izboljšuje občutek na volanu. Vožnja je bolj dinamična in mirnejša. Ko avto zapelje iz ovinka, elektronika omogoči polni navor motorja, zato je izhod stabilnejši.

TEHNIKA IN DIZAJN

 9


BESEDILO IN FOTO: GAŠPER STAMAČ

Verjetno je vsem znan prizor očeta, ki si beli glavo z nemogočo nalogo zlaganja ogromnega kupa prtljage v družinski avtomobil. In ko mu le uspe zadnjo prosto odprtino zapolniti s kompletom polnilcev za telefone, tablice in prenosnik, mu žena prinese še vrečko s šestnajstim parom rezervnih čevljev in najljubšo teflonsko ponev. Nikoli se ne ve, kdaj pridejo prav … In čeprav je za družinsko srečo dobro, da čisto vsi kosi prtljage pridejo na cilj, je v resnici pomembnejša njihova varnost. To lahko zagotovite z upoštevanjem naših preprostih namigov, s katerimi bo prtljaga trdno pritrjena, vaša pot na morje pa varnejša. Za nestrpne otroke na zadnjih sedežih pa boste morali poskrbeti sami.

5 TRIKOV ZA VARNO POSPRAVLJENO PRTLJAGO 1. Potnike in prtljago poskusite ločiti Za vse bo najbolj varno, če vso prtljago uspete zadržati izven potniške kabine. Če ni nujno, naslonov zadnjih sedežev sploh ne podirajte, pri karavanih pa naj bo vsa prtljaga pospravljena pod zaprtim rolojem. 2. Težji kosi naj bodo vedno spodaj Veliki kosi prtljage so praviloma težji in zaradi tega v primeru hitrega zaviranja lahko tudi izjemno nevarni. Zato naj bodo zloženi na dno prtljažnega prostora (pritisnjeni ob naslon zadnje klopi). Če pa mora kakšen težji kos prtljage potovati v potniški kabini, ga tesno zagozdimo na tla za naslon sprednjega sedeža. 3. Dodatna previdnost ni odveč Priročen trik, ki ga uporabite le, če na zadnjih sedežih nihče ne sedi, je, da z zunanjima varnostnima pasovoma križno pripnete prazna sedeža. Pasovi namreč lahko zadržijo do 12 ton mase, desetkrat več, kot so zmožna zadržati naslonjala zadnje klopi. 4. Majhni predmeti so kot projektili Ob trku vsak predmet v vozilu dobi pospešek, s tem pa efektivno postane težji in nevarnejši. Izsledki preizkusnih trkov pravijo, da se zaradi pospeškov masa predmetov poveča za kar 25-krat, kar pomeni, da preprosta litrska plastenka naenkrat postane težka 25 kilogramov. Zato na varno pospravite čisto vse drobnarije v kabini. 5. Kakšen predmet privežite kar z varnostnim pasom Če je že na voljo, ga pa tudi uporabite! Varnostni pas je zelo priročen za tisti osamljeni predmet na zadnjih sedežih, za katerega je v prtljažniku zmanjkalo prostora. Tudi, če gre le za plišasto igračo.

10 

MAZDAMAGAZIN


BRIŠKI VINARJI, KI SO NA (P)OSEBNIH ZGODBAH ZGRADILI PRAVO KRALJESTVO Goriška Brda so ena najbolj slikovitih pokrajin daleč naokoli, poseben pečat pa jim dajejo tudi njeni vrhunski vinarji. Trem se je uspelo povzpeti na sam olimp vinarstva, zaradi njih pa je slovensko vino danes stalnica najboljših restavracij od New Yorka do Köbenhavna in Tokia.

POTOPIS

BESEDILO: MATEJ KAČIČ ____ FOTO: JERNEJ LASIČ Brda, od koder razgledi sežejo proti morju, Furlaniji in Benečiji, imajo posebno, skoraj čarobno moč. Poseben pečat jim je dala razburkana preteklost, tradicionalna podoba življenja pa se je ohranila veliko dlje kot drugod po Sloveniji. Še pred desetletji nerazvita in »bogu za hrbtom« Brda danes doživljajo pravi razcvet, zasluge pa gredo tudi raziskovalnemu duhu in žlahtni briški kapljici. Zato smo obiskali deželo opojnih trenutkov in polni pričakovanj objeli po gričih posejane vasice, nekatere strjene kot ptičja gnezda, druge razpotegnjene po slemenih. Prave arhitekturne bisere obdaja zelenje sadovnjakov in briških brajd, ki so večinoma oblikovane v terase, vmes se najde tudi kak gozdič, v katerem rastejo robinijevi koli za vinograd. Slikovita dežela gričev tako ohranja in razvija svoje izročilo, varuje svoje lepote in ob pomoči odprtih, zgovornih in prijaznih ljudi podarja blagodejne učinke vsakemu, ki jo obišče.

 11


VSE JE HKRATI TAKO PREPROSTO IN BOGATO, PRVINSKO IN PRESTIŽNO

Posebna zgodba je briško vino. Polno doživetij, spominov, radoživega druženja in tudi svetovnih izkušenj. V Brdih se vedno pogosteje rojevajo velika vina, posebno bela, ponovno se uveljavlja rebula, nekdaj zapostavljena, zdaj znova iskana. Trte, bistveno manj obremenjene kot nekoč, pa tudi naravi

12 

prijazneje obdelana zemlja, hvaležno vračajo izkazano skrb. Mlada generacija vinarjev prevzema znanje, izkušnje, obenem pa ustvarja, tvega in si utira poti v svet. Brdom svojevrsten čar dajejo tudi vinske kleti, pri čemer je vsaka nekaj posebnega, sploh ker Brici poleg

iznajdljivosti premorejo tudi precej trme in vztrajnosti. Dovolj je, da pogledamo, koliko človeškega truda je treba vložiti, da pride vino v steklenico in da se jo na koncu tudi proda. Zato ni dovolj, da si le kmet, ampak moraš biti tudi vinar, enolog, prodajalec, ekonomist in menedžer – pravi multipraktik. Med vso množico odličnih vinarjev se v Brdih skriva kar nekaj pravih zakladov, njihova vina pa prodajajo po vsem svetu. Kalifornijska Napa, New York, London, Köbenhaven, Oslo, Dubaj, Peking, Hong Kong in Tokio so le nekatera mesta, kjer v vrhunskih restavracijah in vinotekah točijo vina iz briških kleti Kabaj Morel, Edi Simčič in Movia. Omenjenim vinarjem slovenski trg pomeni zgolj majhen odstotek celotne prodaje, o njih z zanosom pišejo tuji strokovni mediji, najvplivnejša strokovna revija na svetu Wine & Spirits pa je dve uvrstila med 100 najboljših vinskih kleti na svetu.

MAZDAMAGAZIN


KATJA, KABAJ MOREL: AMFORA NI MODNA MUHA, TEMVEČ TRADICIJA, DOLGA OSEM TISOČ LET

Sprva smo se tako ustavili pred turistično kmetijo Kabaj Morelovih, ki se nahaja v vasici Šlovrenc blizu gradu Dobrovo. Urejeno domačijo prepoznamo po rumenkasti fasadi, iz njenega balkona pa se vije prekrasen razgled na vinograde. Ob kulinarični ponudbi pri njih skrbijo tudi za prepoznavno vinsko ponudbo Goriških Brd, ki je še nekoliko drugačna od običajne. Posebnost njihove kleti je namreč pridelava vina v glinenih amforah oziroma kvevrih po starodavni gruzijski metodi. Vino iz amfor ni novost ali modna muha, temveč tradicija, dolga osem tisoč let. Gruzijci so že tisočletja pred Grki in Rimljani odkrili skrivnostni način spreminjanja soka divjega grozdja v vino, tako da so ga pustili v glinenih posodah. Amfore so zakopali v zemljo, postopek pa se je nato skozi tisočletja razvijal in postajal vedno bolj prefinjen. Kabaj Morelovi so se seznanili s prednostmi tovrstne pridelave vina in uporabe kvevrov ter začeli spreminjati filozofijo pridelave vina. »Amfore so ogromne posode, v katerih je med 2.000 in 3.300 litrov vina. Posode smo med gradnjo kmetije uvozili iz

POTOPIS

Gruzije, jih vkopali v klet in gradili naprej,« pojasni Katja Kabaj Morel. Tako pridelana vina so v marsičem posebna, vanje je vloženega veliko dela, nanje pa gledajo z drugačnimi očmi kot običajni pivec. Prvi mesec je ročno mešanje tudi do šestkrat na dan, nato se posodo zapre za nadaljnjih 10 mesecev. Po tem obdobju sledi pretok vina v velike lesene hrastove sode, kjer odleži in se stara še 12 mesecev. »Zanj uporabljamo predvsem grozdne jagode avtohtonih sort, kot so rebula,

zeleni sauvignon in malvazija. Vino je drugačno že na pogled, je jantarne barve in tudi okus je zanimiv. Poln, po zrelem grozdju, vseeno pa vino ni težko,» doda Kabaj Morelova in nadaljuje: »Gostje pričakujejo, da jim kaj več povemo o našem vinu, zato je odnos do njega bolj oseben.« Pri gostu zmeraj spoštujejo njegove želje, morda zato ni presenečenje, da imajo ob domačih kulinaričnih mojstrovinah in izvrstnih vinih v ponudbi tudi piva ene manjših slovenskih pivovarn.

 13


JURE, EDI SIMČIČ: ZA VRHUNSKA VINA  POTREBUJEŠ PREDVSEM VIZIJO V Brdih je na vsakem koraku moč začutiti povezanost in toplino, mojstrovine iz briških kleti so tako le še pika na i. Iz Šlovrenca smo se odpravili na drug konec Brd, v Vipolže k Simčiču. Ko beseda nanese na kakovost in tudi ceno rdečih briških vin, je na piedestalu gotovo Edi Simčič, blagovna znamka, ki jo po očetu oziroma nonotu v svet ponašata Aleks in Jure. Ob pestri paleti belih sort si med vini Edi Simčič posebno pozornost zaslužijo tri podobna, a hkrati zelo različna rdeča vina. Vsa imajo približno enako sortno sestavo, od 75 do 80 odstotkov merlota, preostalo pa cabernet sauvignon in cabernet franc, nato pa se začnejo razlike. Pri Ediju Simčiču najprej ločijo Duet in Duet lex, v prvega gredo mlajši vinogradi in vinogradi, ki imajo manj optimalne lege, v drugega pa starejši vinogradi z najboljšimi legami. Resnično kolosalno pa je vino Kolos, pridelano samo v najboljših letih, ki v barik sodih zori štiri leta. Simčičevi ga s ponosom lahko postavijo na katerokoli mizo na svetu. Kaj ga naredi drugačnega? »Izbor najboljših sodov,« pravi mladi Jure Simčič. Rezultat je velika taninska struktura, ki pa je sladka

14 

in kakovostna. Za kolos lahko rečemo, da je kolosalen, mišičast, močan z več tobaka, težkih arom in manj sadnih arom, kolosalna pa je tudi njegova cena. Iz vinarjeve kleti gre za 65 evrov, v slovenskih restavracijah ga lahko kupite za okrog 120 evrov, v ameriških pa stane skoraj trikrat več. Najpomembnejše občinstvo za kolosa so sicer zasebni kupci, ki kupujejo za svojo domačo klet. Z leti so si ustvarili veliko ime, več kot 80 odstotkov vina z etiketo Edi Simčič tako prodajo na tuje, največ v ZDA, pomembni trgi so tudi Kitajska, Tajska in Japonska. Sprehod skozi mogočno klet z nešteto francoskimi hrastovimi sodi pusti globok vtis, letno se v njej pridela okoli 40 tisoč buteljk.

MAZDAMAGAZIN


ALEŠ, MOVIA: VINO JE ZA TISTE, KI SI UPAJO Impresivna pa je tudi zunanja podoba Movie, osrednjega dela 22-hektarske posesti v kraju Ceglo, ki je v družini Kristančičev od leta 1820. Pod taktirko človeka brez pravil, filozofa, inovatorja, vizionarja, umetnika in šovmena Aleša in njegove žene Vesne je klet Movia danes dobro utečen stroj in odličen promotor Brd ter vin z briškim značajem, zemljo in soncem. Tudi zato je Movio ameriški Wine and Spirits že osmič uvrstil med 100 najboljših kleti na svetu, njihovi paradni vini – Veliko rdeče in Veliko belo – pa se kitita z najvišjimi ocenami, ki so jih kadar koli

POTOPIS

prejela slovenska vina. »Alkohol je zgolj kaplja v oceanu. V tej steklenici vina ga je 12,5 odstotka, ostalo pa so duh in okus življenja,« navdušeno razlaga Kristančič, ki pri vinih rad eksperimentira. Vzdevek »ekstremni vinar« mu je pisan na kožo, na mizi domače terase z izjemnim pogledom na Brda in kjer je Aleš gostil od Janše do Pahorja ter vse od Alberta Monaškega do švedskega kraljevega para, se kaj hitro pojavi Lunar iz rebule s tipično gostljato usedlino. Kristančič vino po osmih oziroma devetih (chardonnay) mesecih zorjenja

ob polni luni pretoči v steklenice, brez dodajanja žvepla, brez filtracije in brez prešanja, lahko rečemo, da skoraj brez posredovanja človeške roke. Aleševa je orjaška, delavska in zgovorno priča o tem, da je najprej kmet in potem trgovec. Pri Kristančičevih se hitro začuti sproščeno ozračje, povezanost in ljubezen, stvari pa se zlahka postavijo malo »na glavo«. Prav taka je tudi penina Puro, še v steklenici živo vino, ki jo hranimo nekaj dni na glavi, da se usedlina posede na zamašek. Z zadržanim dihom smo pričakali rožnati oblak usedline v posodi z vodo, kjer se puro odpira z dolgim odpiračem, ki še najbolj spominja na orodje, s katerim si pomagajo avtomehaniki in vulkanizerji. Puro iz sauvignona z okusom po meti, pomarančnega sivega pinota in kalejdoskopske rebule je danes veliko vino in svetovna posebnost med penečimi vini, Kristančič pa v tujino izvozi okoli 80 odstotkov svojih vin, ki jih streže v posebej za Movio oblikovani liniji kozarcev iz Rogaške. Kristančič je kljub svetovni slavi predvsem topel, iskren in preprost človek, ki v dobri družbi rad navije zmogljivo ozvočenje, poprime za kitaro, zavrti Vesno ali pa kaj spontano »ušpiči«.

 15


Jakna, Paccio My Love (132 €) • obleka, Tina Gorkič (333 €) hlače, s.Oliver (59,99 €) • superge, Armani Jeans (239,99 €) ogrlice, Tackec Boutique (12,90 € za kos)

NEPREMAGLJIVA (PRE)DRZNOST

BESEDILO: PETRA ROZMAN   FOTO: JERNEJ ŠULIGOJ STILIRANJE: TINA TANKO

Njene elegantne in drzne poteze se zlivajo v harmonično celoto, ki nase vlečejo poželjive poglede. Strasti, ki jo izžareva, se je nemogoče upreti! Na cesti ti omogoča nova vznemirljiva doživetja, v urbanem okolju pa poskrbi za pravi modni izgled z neustavljivo privlačnostjo pravih kombinacij. Ona je Mazda CX-3.

Hlače, Sisley (69,95 €) obleka, Pentljabygogarok (450 €).

16 

MAZDAMAGAZIN


Pulover, Tommy Hilfiger (179 €) • pajkice, Pierre Mantoux (50 €) jakna, Scotch&Soda (last stilistke) • čevlji, Zara (49,95 €) sončna očala, Le Specs (72 €) • ogrlice, Tackec Boutique (12,90 € za kos) torbica, Tosca Blu (174,99 €)

ZAKAJ JE CX-3 NEKAJ POSEBNEGA Kos je vsaki nalogi, ki jo prinaša sodobno dinamično življenje, saj postavlja nove standarde v izgledu in uporabnosti. Po zaslugi sodobnih motorjev in podvozja zagotavlja športno zmogljivost in dinamično vodenje. V udobni in prostorni notranjosti navdušujejo vrhunska kakovost, odlična izdelava in uporabne funkcije. Pri vožnji po utesnjenih mestnih ulicah ali prostranih podeželskih cestah vas bo spremljal povsem nov občutek, saj individualni poudarki omogočajo izražanje voznikove osebnosti. Uglajene poteze in drzna, samozavestna skladnost Mazde CX-3 z odlično izdelavo pa navdušijo tudi vsakega opazovalca.

SVET MODE

 17


Pulover, Nude (327,60 €) krilo, Imperial (81,50 €) čevlji, Zara (49,95 €) ogrlice, Tackec Boutique (12,90 € za kos)

Obleka, Pentljabygogarok (450 €) hlače, Sisley (69,95 €) gležnjarji, Zara (49,95 €) ogrlici, Tackec Boutique (12,90 € za kos).

18 

MAZDAMAGAZIN


Pulover, Tommy Hilfiger (179 €) jakna Scotch&Soda (last stilistke) ogrlice, Tackec Boutique (12,90 € za kos) sončna očala, Le Specs (72 €)

VSE O NOVEM AVTU MAZDA CX-3 POIŠČI NA

Kreativni vodja projekta: Petra Rozman Pričeska: Hana Kuret za Young Mič Styling Ličenje: Martina Borščak za Šmikarnico Model: Kaja Vidmar

SVET MODE

 19


TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE

IZLET V TEHNIŠKO PRETEKLOST

Lokacija: Bistra 6, 1353 Borovnica Cena vstopnice za odrasle: 4,5 € Spletni naslov: www.tms.si V Bistri je parkiranih kar nekaj prestižnih limuzin, s katerimi se je nekoč prevažal voditelj naše nekdanje države Josip Broz Tito. A ta muzej je vse prej kot le garaža z več kot 100 redkimi avtomobili in motocikli, saj boste tam našli še marsikaj drugega: od kmetijske mehanizacije do tiskarskih strojev in starodavnih pletilnih naprav. Če ste pravi ljubitelj zgodovine in vsega mehaničnega, potem enkratni obisk niti približno ne bo dovolj.

BESEDILO: GAŠPER STAMAČ ____ FOTO: MUZEJI

Avtomobilska zgodba se je na slovenskih tleh začela 15. novembra 1898, ko se je baron Anton Codelli z avtomobilom prvič zapeljal na naše ozemlje. Takrat skoraj nedoumljivo tehnološko čudo bi bila po današnjih standardih nevarna, neučinkovita in povsem nepraktična naprava, a brez nje danes ne bi bilo avtomobilov. Vsaj ne takšnih, kot jih poznamo. Od takratnih neprefinjenih začetkov pa do sedanjih tehnoloških presežkov, kot je na primer Mazdin skyactiv, so se zgodile številne revolucionarne inovacije. Mnoge lahko zaradi zbirateljskih entuziastov ali pa zgodovinskih okoliščin še vedno vidite v živo. Da iskanje skritih tehniških zakladov v Sloveniji ne bi bilo pretežko, smo za vas izbrali pet najbolj zanimivih lokacij, kjer lahko vidite zgodovino prevoznih sredstev – od vlakov pa do gasilskih vozil. Obiščite jih. Obljubimo, da vam ne bo žal!

20 

PARK VOJAŠKE ZGODOVINE PIVKA Lokacija: Kolodvorska cesta 51, 6257 Pivka Cena vstopnice za odrasle: 10 € Spletni naslov: www.parkvojaskezgodovine.si V Parku vojaške zgodovine ne gre le za ogledovanje vojaških letal, tankov, oklepnikov in vseh vrst drugih vozil, ampak boste tam izkusili tudi neponovljivo doživetje. Največja vaba za obiskovalce je restavrirana podmornica P-913 Zeta, v katero lahko najbolj radovedni tudi splezajo in jo raziščejo. Posebna poslastica se odvije vsako leto septembra na enotedenskem festivalu vojaške zgodovine.

MAZDAMAGAZIN


ŽELEZNIŠKI MUZEJ

MUZEJ MOTOCIKLOV GROM

Lokacija: Parmova 35, 1000 Ljubljana Cena vstopnice za odrasle: 3,5 € Spletni naslov: www.slo-zeleznice.si/sl/skupina-slovenske-zeleznice/predstavitev/ zelezniski-muzej

Lokacija: Vransko 31a, 3305 Vransko Cena vstopnice za odrasle: 5 € Spletni naslov: www.muzej-motociklov.com

Noben stroj ne prebudi otroške domišljije bolje kot stara parna lokomotiva. Morda zato, ker smo po vlakih z dimniki iz železnih cevi na igriščih plezali že v otroških letih, morda pa zato, ker so bile te velikanske železne gmote nekoč skoraj edina pot v širni svet. V Železniškem muzeju v Ljubljani boste lahko v živo izkusili, kako težaško je bilo nekoč vzdrževanje in upravljanje orjaških parnih lokomotiv.

Na Vranskem lahko občudujete eno najbolj pestrih motociklističnih zbirk na svetu, lahko pa si ogledate tudi potek njihove obnove. Obiskovalci imajo namreč vpogled v muzejsko delavnico, kjer te dragocene zgodovinske primerke na dveh kolesih tudi restavrirajo. Na ogled je okoli 150 motociklov, med katerimi so celo primerki, ki so si prislužili naziv stoletnik.

SLOVENSKI GASILSKI MUZEJ DR. BRANKA BOŽIČA Lokacija: Trg svobode 5, 8330 Metlika Cena vstopnice za odrasle: 2 € Spletni naslov: www.gasilec.net/slovenski-gasilski-muzejdr-branka-bozica Če se sprašujete, zakaj se največji gasilski muzej v Sloveniji nahaja prav v Metliki, je razlog za to precej samoumeven. Ravno tam so namreč davnega leta 1869 ustanovili prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem. Imenovalo se je Požarna bramba, natanko ob stoletnici ustanovitve pa je tam nastal tudi muzej. Ogromno zanimivih predmetov in dokumentov okrona najstarejša brizgalna, ki je v Grahovem pri Cerknici nastala več kot 180 let nazaj.

ZGODOVINA

 21


RF je uporaben skozi vse leto, hkrati ostaja brezkompromisen na cesti.

22 

MAZDAMAGAZIN


KAM? KAMORKOLI, SAMO STRAN OD POVPREČJA!

DIVJI ZMENEK Z MAZDO MX-5 RF BESEDILO: ANDREJ LEBAN ____ FOTO: CIRIL KOMOTAR

Povabila me je na vožnjo. Na drugačno izkušnjo poti. Samo midva – jaz in nova Mazda MX-5 RF, skupaj tam nekje v osrčju narave pod Triglavom, v deželi Črtomirja in Bogomile.

Mazda MX-5 RF je dodala še vse tisto glede izgleda in uporabnosti, kar so nekateri pri običajnem roadsterju doslej pogrešali.

Kultnega roadsterja MX-5 ni treba posebej predstavljati. Svoje pove že Guinnessov rekord o najbolj prodajanem kabrioletu, torej avtu brez strehe. Milijon Miat, kot se še imenuje, zadnjega četrt in več stoletja ne izdelujejo brez razloga. Poleg uživaške filozofije avta vedno znova preseneča, kako dirkaško se lahko vozniki počutijo v njej med ovinki – ne da bi morali zato kršiti prometne predpise. V svoji četrti generaciji pa je MX-5 naredila še velik korak naprej, saj trda streha ni več zgolj nekakšna dopolnilna oprema, marveč je nastal

TEST

povsem nov avto, z lastno podobo in svojstveno dušo. Prvič v zgodovini Miate se je zgodilo, da se hard-top bistveno razlikuje od modela z mehko streho, s čimer nagovarja tudi širši krog ljudi. Pri Mazdi so namreč prepoznali željo številnih, ki so si želeli še večje udobje, še več elegance. Avto, ki bo uporaben in opazen celo leto ne glede na vremenske okoliščine, ki bo učinkovito dušil zunanje zvoke in varoval pred mrazom, snegom in točo. In se, seveda, razkazoval na soncu. Mazda MX-5 RF nudi odgovor na vse te zahteve. Oblikovalci so naredili

 23


Za svoj izgled je MX-5 RF prejel prestižno nagrado Red Dot.

MOTOR: 1.998 CCM MOČ: 118 KW (160 KM) NAVOR: 200 NM PRI 4.600 VRT./MIN NAJVIŠJA HITROST: 214 KM/H POSPEŠEK: 7,3 SEK OD 0 DO 100 KM/H KOMBINIRANA PORABA: 6,6 L/100 KM

vrhunsko delo, saj je MX-5 RF enako atraktiven tako z razprto kot zloženo streho. Svoje pove tudi ekskluzivna nagrada “Red Dot: Best of the Best”, s katero je žirija najprestižnejše oblikovalske nagrade na svetu priznala mojstrsko variacijo Mazdinega KODO dizajna. Ko je streha sestavljena, celotna silhueta Mazde MX-5 RF daje videz fastbacka, torej športnega kupeja z dolgim motornim pokrovom in zaobljeno streho, ki se hitro spusti v odsekan zadek. Ko pa se vrhnji del strehe ob pritisku na gumb v stilu origamija zloži v prtljažnik, ostaneta oba zadnja bočna loka na svojem mestu, tako da se kupe prelevi v čistokrvni targa model, ki vozniku

24 

tudi za njegovim hrbtom nudi občutek varnosti, a obenem med vožnjo omogoča doživljanje klasičnega roadsterja. Za to skrbi nizko sedenje s športno vodoravnim volanom, dirkaško skrojeni merilniki in telo tesno oblivajoča športna sedeža v napa usnju. Tudi za nujno prtljago je poskrbljeno, saj je v prtljažniku praktično enako prostora kot v primeru mehke strehe. Mazda MX-5 RF je le malenkost višja od “soft” različice in izenačena po masi, v notranjosti pa se voznikov prostor razlikuje v dveh pomembnih detajlih – gumbu za električni mehanizem zlaganja in razpiranja

strehe ter digitalni zaslon TFT na levem izmed treh osrednjih merilnikov, na katerem se grafično prikazuje celotni postopek. Vse ostalo je kot v različici z mehko streho. V ospredju je športna preprostost, a tudi občutek za detajle in predvsem kakovost izdelave. MX-5 RF pozna tudi številne asistenčne sisteme, med njimi so opozorilo za nenamerno prehajanje voznega pasu, vozila v mrtvem kotu in prečni promet pri vzvratni vožnji. Cilj je bil drugotnega pomena Sprejel sem ga. Povabilo na divji randi. Odhitela sva ven iz mestne gneče, že na avtocesti sva se ločila od skrbi vsakdana. Nestrpno sva si želela za

MAZDAMAGAZIN


seboj pustiti štiripasovnico in dočakala trenutek, ko je ostala za nama še tabla zadnjega naselja. Pred nama pa ovinkasta cesta navzgor, tja nekam v globine Triglavskega narodnega parka, po poteh daljnih prednikov Bohinja, ki so iskali rudo in druge zaklade narave, po sledi modernih lovcev na adrenalin. Tesno prilegajoč drug ob drugega sva se spodbujala. Igla velikega obratomera je skakala med številkami, kratka prestavna ročica je narekovala trd tempo 160 konjem pod pokrovom. Prednja kolesa so hipno ubogala na vsak trzljaj z volanom in se zažirala v ovinke, zadek je nadzorovano podrsaval. Kratka medosna razdalja in nizka masa sta dajala zaupljiv

TEST

občutek lahkotnosti in obvladljivosti. Vmes pa tisti dirkaško kovinski zvok materijala, ki daje vedeti, da ta avto zmore več, da je ustvarjen za drugačen tip voznikov. Takšne, za katere je pot veliko pomembnejša od cilja. Enkrat tam nekje globoko v gozdu, obdana z gorami in zimsko-pomladno kuliso narave, sva se zadihano ustavila. In se razgalila. 13 kratkih sekund je trajalo, da se je ob pritisku na gumb električno gnana streha v treh potezah zložila v prtljažnik. Da sta se nalahno privzdignila oba stranska loka iz posebne lahke poliestrske smole, mehanizem pa elegantno prelomil in pospravil vrhnji del. Celo zadnje

steklo je izginilo, ostala pa je notranja prozorna pregrada, ki učinkovito poskrbi za nemoteč pretok zraka prek kokpita. Nato pa dalje, jaz intimno varen pod njenimi visokimi boki, ona odprta, da je lahko prepuščala v notranjost vse čare narave. Dospela sva. Zadek je oddrsal skozi poslednji ovinek, motor si je dal duška po zadnji ravnini. Obstala sva ob obali Bohinjskega jezera. Jaz in Mazda MX-5 RF. Kot nekoč divji Črtomir in lepa Bogomila. Kot dva begunca pred ponorelim svetom. Strastno iščoč pristnost vožnje in vez z naravo. Tesno objeta sva našla oboje.

 25


NAZAJ K NARAVI BESEDILO: KATJA ŠADL ____ FOTO: iSTOCK Tradicionalna japonska filozofija življenja, imenovana zen, se s preprostim in pomirjajočim slogom odraža v minimalistično zasnovani arhitekturi in konceptom oblikovanja prostora, v katerem prebivamo. Poudarek je na odsotnosti nepomembnih notranjih sten, s čimer se prostor odpre, zadiha in človeku omogoči neposrednejši stik z zunanjostjo oziroma naravo. Japonska kultura je bogata mešanica ljubezni in spoštovanja do narave. In najboljši način, da bi človek z naravo ohranil pristen stik je, da jo pripelje v svoj dom. Že samo bonsaj ali morda bambus v prostoru lahko takoj prikličeta čar japonskega zena, ne pretiravajte pa z rožami s cvetovi – teh v tradicionalnih japonskih domovih ne boste našli.

26 

Bistvo japonske notranje zasnove je koncept ma, s katerim oblikovalec teži k uravnoteženju razpoložljivega prostora, pohištva in drugih predmetov. Medtem ko je svet okoli nas pravi kaos in razdejanje, pa je dom tisti kotiček, kjer harmonično prevladata sprostitev in mir.

Naravna svetloba mora vsak dan obilno napolniti japonski dom. Velika, široka okna ali celo strešne odprtine so v tem primeru priljubljena rešitev. Pri tem težke zavese ne pridejo v poštev, temveč uporabljajo preproste in prosojne bele zavese.

MAZDAMAGAZIN


Zvok tekoče vode in brbotanje mehurčkov so pravi recept za meditativno doživetje in imajo velik pomirjajoč učinek. Tako kot rastline so elementi vode nepogrešljiv del japonskega doma, ki jih večkrat najdemo tudi v obliki manjših fontan.

Zaradi visokih stanovanjskih stroškov v primerjavi z zahodnimi standardi veliko Japoncev živi v najemu v manjših stanovanjskih enotah. Zaradi tega sta shoji in tatami zelo pomemben del notranje opreme. Shoji so avtentična japonska vrata sestavljena iz bambusovih okvirjev in prosojnega papirja, ki prihranijo veliko prostora in ne zatemnijo prostora, tatami pa je vrsta talne obloge, pogosto sestavljene iz stisnjenih ivernih plošč ali polietilena.

Če zahodni svet les rad uporablja za talne površine, pa z njim Japonci oblečejo dele sten in okvirijo drsna vrata (shoji). V nejaponskih deželah bambus pogosto nadomestijo jesen, javor, hrast, oreh, rdeči bor in druge vrste lesa.

NOTRANJE OBLIKOVANJE

 27


INTERVJU: WOJCIECH HALAREWICZ, PODPREDSEDNIK ZA KOMUNIKACIJE PRI MAZDI MOTOR EUROPE

BESEDILO: XXXXX XXXXXX ____ FOTO: XXXXX XXXXX

IDENTITETA JE KLJUČNA ZA AVTOMOBILSKO ZNAMKO Identiteta je ključnega pomena za preživetje avtomobilske znamke. Mazda je dokaz za to. Čeprav gre za majhnega proizvajalca vozil, držijo usodo v svojih rokah. Ključ vsega je tehnologija skyactiv, ki jo ponujajo v vseh svojih modelih, ne zgolj izbranih.

BESEDILO: GREGOR PREBIL FOTO: SAŠA DESPOT Mazda sodi med manjše znamke, vendar z močno identiteto. Kako pomembna je identiteta za avtomobilsko znamko? To je temelj vsega. Znamčenje ni PR. Neprestano poslušamo neverjetne zgodbe – od električnih avtomobilov do poletov na Mars. Papir prenese vse. A pomembnejše je zaupanje strank v avtomobilske znamke. Kupci morajo verjeti zgodbi, ki jo prodajamo. Če povemo, kakšen je naš slogan, mora ta tudi veljati. Mi lahko podate konkreten primer? Mazda ne sprejema »statusa quo«. Večina znamk se je zmanjševanja emisij lotila z zmanjševanjem motorjev

28 

MAZDAMAGAZIN


in dodajanjem turbin. Naša pot je drugačna. Novi cikel testov porabe goriva in emisij bo namreč temeljil na realnih razmerah. Na cesti. Ne v laboratoriju. Kupci vozil pričakujejo in zahtevajo, da bodo za svoj denar dobili avtomobil, ki bo porabil toliko goriva, kot obljublja proizvajalec. To je za Mazdo eden večjih izzivov. Torej vas ni strah testov v realnih razmerah? Imamo tehnologijo skyactiv, ki to omogoča in je na voljo globalno. S tem smo se pripravljeni odzvati na vsak nepričakovan zasuk v avtomobilski industriji. To je Mazda. Ali znajo to vozniki Mazd ceniti? Pomembno je, da smo skromni in ne arogantni. Spoštujemo druge proizvajalce, ki izdelujejo dobre avtomobile. Ob tem pa mi razmišljamo in delamo drugače. Naše stranke znajo ceniti, da smo se zmanjševanja porabe goriva ali mase vozila lotili na svoj način. Tehnologijo želimo ponuditi vsem, ne le izbranim. PSA je kupil Opla, nemško znamko z bogato zgodovino z velikim številom prodanih vozil. Zakaj

MAZDA NE SPREJEMA »STATUSA QUO«. VEČINA SE JE ZMANJŠEVANJA EMISIJ LOTILA Z ZMANJŠEVANJEM MOTORJEV IN DODAJANJEM TURBIN. NAŠA POT JE DRUGAČNA. KUPCI VOZIL PRIČAKUJEJO IN ZAHTEVAJO, DA BODO ZA SVOJ DENAR DOBILI AVTOMOBIL, KI BO PORABIL TOLIKO GORIVA, KOT TO OBLJUBLJA PROIZVAJALEC VOZILA. TO JE ZA MAZDO EDEN VEČJIH IZZIVOV. menite, da lahko mala Mazda preživi samostojno? Če ne bi imeli lastne identitete in edinstvene tehnologije, bi propadli. Zakaj bi se odrekli svojemu DNK, avtomobilom, ki so v avtomobilskem svetu unikat? Avtomobilom, ki so plod našega nekonvencionalnega razmišljanja. Zdaj ponujamo tehnologijo in razmišljanje globalno. Enako tehnologijo dobi kupec na Japonskem in v Evropi. Menimo, da moramo imeti usodo v svojih rokah. Govorite o tehnologiji skyactiv? Tako je. Razvili in vgradili smo jo v vsa svoja vozila. Naši delavci in naši kupci verjamejo v avtomobile, ki jih izdelujemo. Samo na ta način lahko

ustvarjamo dobiček, ki pa ga vlagamo v razvoj novih tehnologij. Ste lahko konkretnejši? Poglejmo Toyoto. Ima veliko modelov avtomobilov, a manjši delež hibridov. Hibridi so odlični, a dragi. Z njimi so emisije zmanjšali do 40 odstotkov. A v njih uživa samo določen odstotek kupcev Toyotinih vozil. Tehnologija skyactive pa je vgrajena v prav vse naše model, saj vključuje posebnosti na motorjih, menjalnikih, konstrukciji … Morda nismo znižali emisij za toliko kot Toyota s hibridi, vendar pa je matematika na naši strani, saj mi ponujamo tehnologijo vsem. Tako bo tudi s hibridi in električnimi avtomobili.

BIOGRAFIJA: Poljak Wojciech Halarewicz se je Mazdi pridružil leta 2007. Bil je direktor Mazde na Poljskem in kasneje v Italiji, od leta 2013 pa je podpredsednik za komunikacije pri Mazdi Motor Europe. Diplomiran ekonomist je v svojih začetkih v avtomobilskem poslu deloval še pri znamkah Fiat in Alfa Romeo.

INTERVJU

 29


NASVETI FOTOGRAFA

KAKO NAREDITI DOBRO AVTO-MOTO ŠPORTNO FOTOGRAFIJO? BESEDILO IN FOTO: BOR DOBRIN

Na straneh te in njej podobnih revij se srečujete s fotografijami avtomobilov. Pripravil sem nekaj osnovnih nasvetov za uspešnejše fotografiranje avtomobilske tematike. Za primere sem izbral nekaj mojih fotografij iz avto−moto športa, ki pa so uporabne tudi pri vsakdanjem fotografiranju avtomobilov. Dobra avto−moto športna fotografija namreč ni omejena le na objektive z velikimi goriščnicami (400−800 mm) in cenami, ki se približajo cenam manjših avtomobilov. Vse predstavljene fotografije so bile namreč posnete z objektivi običajnih goriščnic, ki jih ima v svoji torbi skoraj vsak fotograf. Je vaš fotoaparat le telefon? Kar brez strahu in hitro v akcijo!

30 

PANNING Premikajoči se objekti lahko zamenjajo vlogo z ozadjem, da se zdi, kot da so pri miru, ozadje pa drvi mimo. Tako imenovan panning ali pan način fotografije se največkrat uporablja v povezavi z avtomobili in motocikli, zadnja leta pa tudi v drugih zvrsteh športa in širše. Običajno je v prvem planu motocikel ali avto, ozadje pa je zabrisano. Lahko pa se fotografiranja lotite tudi drugače. Uporabite elemente, ki bi vam bili sicer v napoto, ker so med vami in objektom fotografiranja. To je lahko karkoli: gledalci, konstrukcije tribun, drevje … Poiščite torej zakrit pogled na akcijo in – klik, klik, klik!

Na sliki: Valentino Rossi, Yamaha Moto GP racing team Laguna Seca Moto GP 2013 foto: Bor Dobrin www.bordobrin.com Canon EOS 1D mk IV Canon EF 70 - 200 2.8 L IS II USM

MAZDAMAGAZIN


ZORNI KOT Saj veste – če neko stvar pogledate z drugega konca, je lahko videti povsem drugačna. Najbolj razburljive so fotografije, kjer se s športnikom ujamete iz oči v oči, vendar je lahko zanimiv tudi drugačen zorni kot. Pazljivo izbran kader in trenutek (končni vrstni red lanskoletne F1 dirke v Monaku), talne oznake, sledi gum, ponavljajoči se vzorci in podobni grafični elementi dodajo kakovost drugačnemu pogledu. Znate pogledati tudi z druge strani? Na sliki: Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas F1 Racing team, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing F1 team foto: Bor Dobrin Monaco F1 GP 2016 Canon EOS 1Dx, EF 70 - 200 2.8 L IS II USM

FOTOGRAFIJA

 31


OZADJE Avto−moto športni dogodki so običajno zelo dobro obiskani, fotografi pa se najpogosteje osredotočijo le na trenutek dirkalnika ali motocikla v ovinku. To je seveda prav, a hkrati premalo učinkovito izkoristijo čudovito kuliso, ki jo ustvarijo gledalci. Če le malo razširite svoj zorni kot, boste v fotografijo ujeli tudi vzdušje na dirki in ji dodali čustveni naboj. Poglejte širše in fotka bo še lepša!

32 

Na sliki: Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas F1 Racing Team, GP Monaco 2016 Foto: Bor Dobrin www.bordobrin.com Canon EOS 1Dx Canon EF 70 - 200 2.8 L IS II USM

MAZDAMAGAZIN


SVETLOBA O tem, kako svetlobo izkoristiti v svoj prid: Fotografiranje pravzaprav pomeni risanje s svetlobo. Uporabite jo, predvsem pa jo skušajte opazovati in jo izkoristiti v svojo prednost. V tem primeru so bile garaže v globoki senci, kar je precej dolgočasno, potem pa sem zagledal ozek pas sonca med dvema stavbama. Moj nasvet – poiščite svetlobo, poiščite luč!

FOTOGRAFIJA

Na sliki: Marc Marquez, Honda Racing Mugello MotoGP, 2015 foto: Bor Dobrin www.bordobrin.com Canon EOS 1Dx Canon EF 35 1.4 L USM

 33


IGORJEVA PIKAPOLONICA NAVDUŠUJE JAPONCE BESEDILO: KAJA SAJOVIC, MMC RTV SLO FOTO: OSEBNI ARHIV IGORJA LEILERJA Igor Leiler, nekdanji Ljubljančan, na Japonskem živi že štiri desetletja. Čeprav velja, da se na Japonskem novih stvari bojijo, je z ženo Japonko odprl Pikapolonico, trenutno edino slovensko restavracijo na Japonskem. Kot je povedal, je Pikapolonica morda tudi edina restavracijo na svetu, kjer brez zadrege na vhodu piše slovenska restavracija. Z ženo imata sina in hčerko.

Živite v Kjotu. Kje vidite največje razlike s Tokiom? Korenine sem pognal v Kjotu enostavno zato, ker me je tja pripeljal študij. Kjoto je velemesto z 1,5 milijona prebivalcev, a življenje tu je v primerjavi s Tokiem lagodno, v primerjavi z Ljubljano pa mrzlično. Ko ste se po propadlem poslu podali v kulinariko, nov začetek za vas ni bil enostaven. Kako je z Japonsko kot deželo priložnosti? Japonska ni dežela tveganj. Konservativna je, boji se novih stvari. Pravilo so ustaljene poti, so pa pri tem zelo inovativni; njihova moč je v izpopolnjevanju že preizkušenih stvari. Pri tem so neverjetno ustvarjalni in izredno natančni, perfekcionisti. Japonci so zelo potrpežljivi. Ste veliko tvegali z odprtjem tuje restavracije, še posebej slovenske? Restavracij s svetovnimi kuhinjami je ogromno, več kot kjerkoli drugod. Ljudje se res težko navadimo na hrano, ki je ni skuhala mama, teta ali bližnja

34 

restavracija. Tudi Pikapolonca je imela sprva goste, ki so bili po naravi predvsem radovedni. Potem je prišlo obdobje popularnosti – revije, televizije ... vsi so se zanimali za nas in gostov je bilo preveč. Zdaj pa smo v obdobju, ko nas začenja sprejemati običajna publika. Velika večina se vrača z nasmehom. Slovenska in japonska kuhinja sta si na videz zelo različni, a nekaj imata skupnega – oboji tradicionalno ne maramo preveč začinjene hrane. Strežemo sezonsko in pokrajinsko hrano – vse od Primorja do Prekmurja. Slovenska hrana je čudovita, pa se tega sploh ne zavedamo, ne znamo je ponuditi in oglaševati. Sram nas je kislega zelja, posmehujemo se štrukljem in jemo pice. Ponos Prekmurja, ajdova zlivanka, navdušuje in brez nje na jedilniku ne bi šlo. Naši gostje imajo zelo radi tudi gibanice, juhe, najbolj popularni sta ljubljanska obara in bograč, pa tudi jota ima ogromno privržencev. Da ne pozabim na krvavice in ajdove klobase pa ajdov kruh ...

MAZDAMAGAZIN


Katere skrite bisere Japonske bi izpostavili kot res vredne obiska? Sam sem obiskal mnoge predele Japonske. Če ste sladokusci, obisk Kjušuja ne bo razočaral, mesto Fukuoka bo postreglo z mnogimi presenečenji. Če imate radi naravo, izlet v katerikoli del Japonske pusti goro lepih vtisov. Če ste nagnjeni k umetnosti, vas bo nedvomno zadovoljil obisk Kjota, Nare ali Tokia. Stara arhitektura bo najlepše doživeta v Takajami, vasi Širakavago, Himeji, Kurašikiju … Terme so prav tako pomemben del japonskega življenja in obisk ene od njih bo vsekakor čudovito doživetje. In če se v dveh, treh tednih bivanja na Japonskem človek malce naveliča japonske hrane, bo obisk Kjota in Pikapolonce vsaj za nekaj časa povrnil človeka med slovenske dobrote. Turisti se z Japonske običajno vračajo precej zadovoljni – navdušijo jih avtomatizirana stranišča, hitri vlaki in nenavadne znamenitosti. Kaj pa slabše plati? V tednu dni na Japonskem seveda vidimo samo najvidnejše, drugačne stvari. Seveda pa je tudi nekaj slabših plati. Mesta na primer nimajo nobenega urbanističnega planiranja, vsak lahko poruši ali zgradi karkoli. Veliko je tudi govora o ekologiji, ki pa je žal samo del politične govorice. Odnos kupcev do trgovin in izdelkov je izredno egoističen. Ljudje, zlasti starejše dame, prebrskajo celo polico, razmečejo vse, samo da najdejo izdelek, ki ima najdaljši rok uporabe. Obiskovalca tudi pogosto preseneti njihovo pomanjkljivo znanje angleščine.

JAPONSKA IZ PRVE ROKE IGORJA LEILERJA Priljubljena izletniška točka: toplice enkrat ali dvakrat na teden. Obisk lastne njive. Cena kave in piva v lokalu: oboje od treh evrov dalje. Najbolj znan slovenski proizvod: Japonci, ki smučajo, poznajo Elan, nekateri poznajo slovenska vina, zelo popularni med popotniki sta piranska sol in čokolada s solnim cvetom. Najkoristnejša beseda: Sumimasen. Pomeni hvala, oprostite, odvisno od situacije. Beseda, ki lahko človeka reši iz mnogih neprijetnih situacij.

Japonska slovi kot draga država. Jo je mogoče obiskati po znosni ceni? Cena življenja na Japonskem je zelo odvisna od predela, v katerem ste. Moram pa reči, da so restavracije v Ljubljani dražje. So pa cene hrane v trgovinah tukaj mnogo višje kot v Sloveniji. To velja za večino stvari, najdejo pa se tudi cenejše stvari.

POTOPIS

 35


SALON SLOVENIJE

JIMBA ITTAI NA 24. AVTOMOBILSKEM SALONU BESEDILO: GREGOR PREBIL ____ FOTO: SAŠA DESPOT

Avtomobilski salon se je v Slovenijo vrnil po več kot desetletju. Skoraj tolikšna je tudi povprečna starost slovenskega avtomobila. Na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije so si lahko obiskovalci ogledali 260 novih avtomobilov in gospodarskih vozil, 30 avtomobilov je bilo v Sloveniji predstavljenih prvič. Med njimi tudi atraktivni roadster Mazda MX-5 RF s trdo električno pomično streho.

Zaradi dolgoletne odsotnosti je bilo zanimanje za avtomobilski salon med Slovenci veliko, kar potrjuje tudi obisk, našteli so 75 tisoč obiskovalcev. Avtomobilski salon je omogočil, da so lahko Slovenci in Slovenke na enem mestu otipali avtomobile in na lastne oči spoznali, kako velik napredek je naredila avtomobilska industrija v zadnjem desetletju. Če so na avtomobilih leta 2006 svetili še halogenski žarometi, samodejna klimatska naprava se je šele uveljavljala,

36 

pa danes cestišče osvetljujejo napredni prilagodljivi žarometi led, avtomobili sami zavirajo in preprečujejo nesreče, tudi trke s pešci, uveljavlja se polsamodejna vožnja. Vse to postaja standard v vseh modelih Mazde, ki so bili razstavljeni tudi na avtomobilskem salonu na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Prav to je poudaril Aleš Marguč, direktor Mazde Motor Slovenija, d. o. o.: »Avtomobilski salon je omogočil, da smo se lahko na nekoliko drugačen način predstavili svojim potencialnim kupcem.« Čar avtomobilskih salonov je prav ta, da

MAZDAMAGAZIN


obiskovalec doživi stik z različnimi avtomobili. Lahko jih otipa, pogleda pod motorni pokrov, iz prve roke spozna vse tehnološke novosti – od povezljivosti do varnostnih sistemov in sistemov za udobje. Obiskovalci so lahko na Mazdinem razstavnem prostoru doživeli slogan »Jimba Ittai« - povezanost med avtomobilom in voznikom. V središče je bil prvič pri nas postavljen legendarni roadster z električno pomično trdo streho MX-5 RF. Kupe, ki se v hipu prelevi v kabrioleta ter ostaja zvest športnim koreninam in pristnim užitkom v vožnji, je bil pravi magnet za številne obiskovalce. Avtomobilski salon je številnim omogočil, da ga ne občudujejo le preko spleta, ampak so se lahko vanj vsedli in s pritiskom na stikalo preizkusili, kako se v le 13 sekundah streha postavi ali pospravi v prtljažnik. Upajmo, da nam na 25. avtomobilski salon Slovenije ne bo treba ponovno čakati desetletje – tako vsaj obljubljajo organizatorji, ki pravijo: se vidimo leta 2019.

REPORTAŽA

 37


JAPONSKI VISKI

VODA ŽIVLJENJA IZ DEŽELE VZHAJAJOČEGA SONCA BESEDILO: GAŠPER STAMAČ ____ FOTO: ISTOCK, NIKKA

Kljub razmeroma kratki zgodovini proizvodnje so japonski viskiji dosegli neverjetno svetovno slavo. Ključna prelomnica je bilo leto 2014, ko se je eden izmed njih uvrstil na prvo mesto biblije viskijev, ki jo vsako leto izda poznavalec Jim Murray. Ta je poskrbela, da so zaloge najboljših primerkov japonske ‚vode življenja‘ dobesedno izginile s prodajnih polic.

Ker je japonski viski najbližji škotskemu, na steklenici piše whisky in ne whiskey, kot je značilno za irske in ameriške izdelke.

38 

MAZDAMAGAZIN


Za večino ljudi je viski sinonim za Škotsko, Irsko ali ZDA, nikakor pa si te opojne pijače ne predstavljajo na Japonskem. V resnici tam nastajajo vrhunski viskiji, poleg tega pa se že nekaj let uvrščajo med najboljše na svetu. Le osnovno razumevanje japonske kulture, ki zahteva popolno predanost iskanju najboljšega, pojasni, da to niti približno ni naključje. Prvo destilarno viskija je leta 1923 na Japonskem odprl Šindžiro Tori s pomočjo

BESEDA VISKI IZVIRA IZ KELTSKEGA JEZIKA, POMENIL PA NAJ BI ‚VODA ŽIVLJENJA‘.

KULINARIKA

Masatake Takecura, ki je žganjekuho preučeval prav na Škotskem. Torej ni nič nenavadnega, da so po zaslugi tega pionirja še danes japonski viskiji po okusu in načinu pridelave najbližji prav škotskim. Takecura je pomagal postaviti temelje podjetja Suntory, ki danes velja za tretjega največjega proizvajalca žganih pijač na svetu in ima med drugim v lasti tudi ameriški Beam (proizvajalca viskija Jim Beam), a se je leta 1934 od podjetja

poslovil. Na otoku Hokaido je skupaj s škotsko ženo Rito Cowan ustanovil lastno destilarno Nikka, ki danes velja za glavno tekmico Suntoryju. Začetki skoraj sto let nazaj so bili vse prej kot lahki, saj prvih izdelkov kupci niso dobro sprejeli, a se je zgodba kmalu obrnila. Ključ do uspeha pa je bilo upoštevanje preferenc japonskih potrošnikov, ki viskija ne uživajo na način, kot to počnemo na stari celini. Tam je viski pijača, ki jo radi pijejo tudi ob hrani, zmešanega s sodavico ali z vodo. To pa pomeni, da okusi ne smejo biti pretirano močni in ostri, ampak želijo prijetno mehkobo. Da bi dosegli takšen rezultat, so mojstri žganjekuhe uporabili vse znanje, ki so ga pridobili na Škotskem, in ga nadgradili z lastnimi inovacijami in dodelavami receptur. Med ključne dejavnike spadata tudi sama geografska lega in naravne zaloge odlične vode. Slednja je obogatena z minerali, ki med fermentacijo pomagajo ustvariti čisto posebne nianse okusov. Zadnji del sestavljanke, s katerim si japonski proizvajalci zagotovijo še dodatne možnosti pri iskanju popolnega okusa, je uporaba sodov različnih oblik in materialov, česar na Škotskem ne počnejo. Vsak izmed njih namreč da unikaten rezultat, z množico podtonov, priokusov in vonjav. Ravno zaradi tega so izredno primerni za začetnike, ki svet viskijev šele začenjajo odkrivati, kot tudi za prave poznavalce, katerih izkušene brbončice bodo z japonskimi izdelki spoznale povsem nov zanimiv svet.

 39


SIVA EMINENCA JAPONSKE DRUŽBE BESEDILO: ANDREJ LEBAN ____ FOTO: COLIN IN SARAH NORTHWAY, WIKIMEDIA COMMONS, ISTOCK

Zahodna polobla ima mafijo, na Kitajskem in velikem delu Azije vladajo triade, Japonsko pa obvladujejo jakuze. A to je še vse kaj drugega kot zgolj tolpa prestopnikov. Jakuze so skozi desetletja postali prava siva eminenca japonske družbe, v kateri se prepletajo kriminal, moderno samurajstvo, odrezani mezinci, skrivnostni rituali in velikanski zaslužki. Ste vedeli, da ima večina velikih japonskih podjetij letne skupščine delničarjev načrtno na isti dan prav zaradi obrambe pred jakuzami?

40 

Zgodovina jakuz sega več stoletij nazaj. Sprva so bile to skupine nasilnežev, ki so varovale miren potek trgovine in v zameno prejemale rento trgovcev. Bogateli so z organiziranjem prepovedanih iger na srečo in prodajali svoje znanje borilnih veščin. Pravi razmah jakuz se je zgodil po 2. svetovni vojni, ko so njihovi pripadniki v časih pomanjkanja skrbeli za črni trg in prevzeli nadzor nad zabavno industrijo. Hkrati so finančni položaj krepili s kriminalnimi dejanji, kot so izsiljevanje, kraje in naročeni

MAZDAMAGAZIN


umori, pa tudi s posli v gradbeništvu. Nazadnje so vstopili še v politiko in postali botri marsikateremu županu, saj so posamezne družine jakuz lahko zagotovile po več desettisoč volilnih glasov. Pod njihovim vplivom so bili številni predsedniki vlad iz povojnega obdobja. Še leta 2012 je moral prav zaradi povezav z jakuzami odstopiti pravosodni minister. Zadnja leta se oblasti bolj odkrito borijo proti njim, a stare prakse ostajajo ukoreninjene. Zajedli so se v gospodarstvo, kjer na legalne in pollegalne načine širijo svoje imperije. Marsikdaj nudijo celo trdno oporo korporacijam, ker lahko zagotovijo delavce za dela, ki jih nihče noče opravljati, skrbijo za discipliniranje sindikatov ali pripravijo škandal, ki oslabi nasprotnika. Jakuze so torej številčno ena največjih in najbogatejših kriminalnih skupin na svetu. In to v državi, ki ima statistično eno najnižjih stopenj kriminalitete. Kako je to mogoče? Razlogov je več, delno so povezani z že omenjeno povezanostjo z vladajočimi elitami, delno pa imajo podlago v japonski tradiciji, ko številni “varščine” sploh nimajo za izsiljevanje, marveč za običajen davek. Policija jih je dolgo pustila pri miru, saj so se jakuze na začetku borile proti preprodajalcem mamil. Priljubljenost med ljudmi so si znali povečati ob naravnih katastrofah, ker so zaradi izvrstne organizacije vedno prehitele oblasti pri pomoči lokalnemu okolju. Tako je bilo tudi leta 1995 ob katastrofalnem potresu v Kobeju ter leta 2011 ob cunamiju in jedrski katastrofi v Fukušimi.

preteklosti je bilo še posebej značilno, da jakuzo prepoznaš po pisani pričeski in nenavadnem stilu oblačenja, zelo radi so razkazovali svoje tetovirano telo in mahali z odrezanimi členki rok. Tega

je danes manj, postali so previdnejši, bolj skriti, saj se je klima na Japonskem v zadnjih letih obrnila proti njim in ni dobro, če se že na daleč vidi, kdo je jakuza.

ZA MNOGE JAKUZE JE ZNAČILNO, DA SO POTOMCI STARŠEV, KI SO JIH NA JAPONSKO PRIPELJALI KOT SUŽNJE, DENIMO IZ KOREJE, ALI PA DA SO STARŠI PRIPADALI MARGINALIZIRANIM SKUPINAM JAPONSKE DRUŽBENE UREDITVE.

Pripadniki jakuz se do pred kratkim niso prav nič skrivali. Imeli so pisarne, tiskali so lastne revije in celo stripe. V

ZGODOVINA

 41


ORGANIZACIJA Jakuze so organizirane v 21 “družin”, ki danes štejejo še nekaj prek petdeset tisoč članov, čeprav je bila v preteklosti ta številka tudi dvakrat višja. Daleč največji je klan Jamaguči-gumi, ki izvira iz mesta Kobe, saj njegovim frakcijam pripada kar polovica vseh japonskih jakuz, vrhovni voditelji klana pa spadajo med najbogatejše Zemljane. Notranjo ureditev jakuzam določa tradicionalni hierarhični odnos med ojabunom in kobunom, krušnim

42 

očetom in posvojencem. Odnosi med člani se določajo z obrednim pitjem sakeja, riževega žganja. Ojabunu ob strani stojijo različni visoki svetovalci, ki obvladujejo posamezne teritorije. Njim so podrejeni podšefi, svetovalci, računovodje in vojščaki. Medtem ko so na dnu ustroja velikokrat tudi ljudje z motnjami v razvoju, a fizično zelo močni “vojščaki”, pa vrh organizacije obvladujejo zelo inteligentni in prodorni ljudje, ki izkoriščajo informacije, zbrane od spremljevalk in v podjetjih ter uradih infiltriranih jakuz.

MAZDAMAGAZIN


SOKAIYA ALI MODERNO INFORMACIJSKO GANGSTRSTVO Iz pouličnega nasilništva nad malimi ribami so se jakuze prelevili v mojstre izsiljevanja velikih poslovnih sistemov. Priljubljena taktika se imenuje sokaiya – jakuze na skrivaj kupujejo deleže po podjetjih, ravno dovolj, da si pridobijo pravico do sodelovanja na skupščinah delničarjev. Nato toliko časa brskajo po poslovnih ali zasebnih zadevah vodstva, da odkrijejo nečednosti, varanje v osebnem zakonu in podobno. Sledi klasično izsiljevanje: »Dajte denar ali pa pridemo na skupščino in vas osramotimo.« Javna sramota pa je za tradicionalnega Japonca hujša od smrti. Predaja denarja je brez sledi, saj jakuze na primer organizirajo golf turnir ali lepotno tekmovanje, gostu pa prepustijo presojo, koliko denarja bo namenil za vstopnico.

Praksa sokaiyje je postala v zadnjih desetletjih izredno razširjena. Edina delujoča obramba je, da ima kar 90

odstotkov vseh japonskih družb, ki kotirajo na tokijski borzi, skupščine delničarjev na isti dan – jakuz je premalo, da bi bile ob istem času na tolikih mestih.

TATUJI IN REZANJE PRSTOV Jakuze so si nekoč tetovirale velik del telesa. Postopek je bil boleč, s tem pa so dokazovali pogum in pripadnost. Najpogostejši motivi so zmaji, gore ali ženske. Pri mlajših članih pa so tetovaže postale manjše in skrite pod oblekami, kar omogoča bolj prikrito delovanje, saj marsikateri državni in lokalni urad ne dovoli tetovaž. Jakuza, ki stori nekaj prepovedanega, se mora pokoriti na boleč način – za vsak greh proti organizaciji si odreže členek prsta na roki. Prične z levim mezincem. Včasih to storijo tudi namesto svojih tovarišev. Nič čudnega, da protetična kirurgija, h kateri se zatekajo nekdanje jakuze, cveti. Neki specializirani britanski kirurg si je prislužil celo vzdevek Gospod Prstek.

ZGODOVINA

 43


STORITVE MAZDA JAMSTVO ZA VAŠE VOZILO Mazdina garancija za novo vozilo traja 5 let oziroma do 150.000 prevoženih kilometrov (kar se zgodi prej). Med drugimi garancijami na nova vozila je Mazdino 3-letno jamstvo za lak in površinsko korozijo ter 12-letno jamstvo proti prerjavenju.

POMOČ NA CESTI MAZDA EUROPE SERVICE Z nakupom vozila pridobite tudi brezplačno pomoč na cesti v okviru storitve Mazda Europe Service. Pomoč vam je na voljo 24 ur na dan po celotni Sloveniji in v več kot 40 drugih državah Evrope. Storitev se brezplačno podaljšuje vedno za eno leto ob pogoju, da ste na pooblaščenem servisu Mazda opravili predpisano vzdrževanje vozila, ki je tudi vpisano v digitalno servisno knjižico, in sicer za obdobje 10 let. Velja za vozila, prodana v Sloveniji.

DIGITALNA SERVISNA KNJIŽICA Zapis o servisu, opravljenem na vašem vozilu, se vnese v digitalno servisno knjižico, podatki iz nje pa so shranjeni v osrednji zbirki, ki je dostopna vsem pooblaščenim serviserjem v Evropi. Pregled kompletne servisne zgodovine vašega vozila zvišuje njegovo vrednost ob morebitni prodaji.

APLIKACIJA MY MAZDA Imejte tudi v svojem telefonu delček zoom-zooma, ki vam ga zagotavlja brezplačna spletna aplikacija. Po aktivaciji računa boste imeli na voljo vse podatke o svojem vozilu, o opravljenih in načrtovanih servisih, o pomoči na cesti, o prodajni in servisni mreži ter o drugih novicah iz sveta Mazde.

KAKOVOSTEN IN DOSTOPEN SERVIS Mazda zagotavlja izjemno servisno pokritost Slovenije ter storitve s sprejemljivimi cenami in kar najkrajšimi čakalnimi dobami.

FINANČNE STORITVE MAZDA Mazda ponuja fleksibilne načine financiranja vašega novega vozila. Financiranje Mazda vključuje finančni lizing, operativni lizing, namenski kredit in zavarovanje. Na voljo so različne možnosti za fizične osebe, podjetnike in pravne osebe. Več informacij o finančnih storitvah Mazda lahko poiščete pri pooblaščenem prodajalcu.

PROGRAM MAZDA ZA PODJETJA Pri svojem pooblaščenem prodajalcu poiščite informacije o individualnih prodajnih pogojih za podjetja.

44 

MAZDAMAGAZIN


DIGITALNA SERVISNA KNJIŽICA Podjetje Mazda je leta 2006 kot prvo uspešno uvedlo elektronski zapis servisne zgodovine svojih vozil, znan pod imenom Digital Service Record (DSR) oziroma digitalna servisna knjižica. Gre za orodje, ki ob uporabi novih spletnih tehnologij ponuja številne prednosti prodajalcem in tudi strankam.

JE UČINKOVITA Ni več pomembno, kje v Evropi se nahajate: vsak prodajalec vozil Mazda lahko v digitalni servisni knjižici preveri zgodovino vzdrževanja vašega avtomobila in na osnovi teh podatkov zanj poskrbi. Odpade odvečno vzdrževanje, kar vam prihrani čas in denar.

JE VARNA Obrabljena servisna knjižica z oljnimi madeži ne pusti dobrega vtisa. Ves čas pa tudi grozi nevarnost, da se bo izgubila, kar lahko povzroči težave pri nadaljnjem vzdrževanju ali prodaji vozila. Digitalna servisna knjižica takšna tveganja prepreči. Zgodovina vzdrževanja vaše mazde je shranjena v osrednji podatkovni zbirki. To zviša vrednost vašega vozila pri ponovni prodaji in omejuje poskuse manipulacije.

JE PRIROČNA Zakaj je digitalna servisna knjižica tako praktična? S prehodom na DSR se znebite skrbi. Vse informacije so vam na voljo, kadarkoli jih potrebujete.

NAJPOMEMBNEJŠE PREDNOSTI DSR:  dostopnost aktualne servisne zgodovine;  popolne informacije za stranko;  ne grozi ji izguba kot pri tiskani različici;  poskrbljeno je za varnostne kopije podatkov;  na voljo je ob prodaji rabljenega vozila, kar pozitivno vpliva na njegovo vrednost;  obvešča lastnika o pogostosti servisov in predvidi, kdaj bo potreben naslednji;  obvešča lastnika o programih podjetja Mazda, ki so za konkretno vozilo na voljo (denimo pomoč na cesti MES);  od leta 2009 se uporablja tudi za aktiviranje pomoči na cesti MES ob opravljenem servisu;  vsebuje podatke o lastniku vozila, ki jih je mogoče sproti aktualizirati.

 45


www.mazda.si

facebook.com/MazdaSlovenija

youtube.com/mazdasi


APLIKACIJA MY MAZDA My Mazda je najbolj praktičen način za spremljanje vseh pomembnih dokumentov in informacij o vozilu Mazda na spletu. Na enem mestu boste našli vse – od servisne zgodovine vozila do garancij. Odprtje računa za aplikacijo My Mazda je zelo preprosto ter zagotavlja dostop do pomembnih dokumentov Mazda in informacij, povezanih z vašim vozilom, kjerkoli ste. Preizkusite aplikacijo My Mazda na svojem mobilnem telefonu ali tablici.

VEČ INFORMACIJ NA MAZDA.SI

Mazda revija 11  
Mazda revija 11  
Advertisement