Page 1

LA VISTA RE L DE TÀ 6 15 / 1 0 2 CA URS O 10

ER NÚM

MA

SA NRE

-C


SUMARI L’entrevista.......................................................... 4 El Catà en fa 25................................................... 6 Catà en Acció..................................................... 10 Erasmus+........................................................... 12 ESO, batxillerat i cicles formatius.................. 18 ESO 1r d’ESO............................................................ 24 2n d’ESO............................................................ 26 3r d’ESO............................................................ 28 4t d’ESO............................................................ 32

Batxillerat........................................................... 36 Cicles formatius Comerç i màrqueting........................................... 40 Imatge personal.................................................. 50 Fusta i moble...................................................... 62 Sanitat.............................................................. 70 Serveis socioculturals i a la comunitat.................... 78

PFI de Fusteria.................................................. 96 AMPA i Lliga de valors ..................................... 98

2


EDITORIAL EDITORIAL LA VISTA RE L DE TÀ /16 2015 CA URS ERO

NÚM

SA -

RE MAN

10

C

Un institut al servei de la comunitat

JUNY DE 2016 Equip de redacció Ramon Fontdevila David Jordan Rosa Soldevila

Portada Capçalera Carles Perramon Foto de la portada Jordi Torras Disseny Carme Mateo

Maquetació David Jordan

Impressió INOM, SA

Edita: Institut Guillem Catà C/ Rosa Sensat, 6-8 08243 - MANRESA Tel. 93 877 37 05 FAX 93 873 45 04

Acabem d’enllestir els actes commemoratius del 25è aniversari de l’Institut Guillem Catà. Han durat tot un curs, i ens han permès de recordar els nostres orígens i fins de retrobar antigues coneixences. L’aniversari també ha servit per reconèixer l’esforç i la implicació d’alumnes i professors, l’esforç de tot el personal del centre així com el dels pares i mares, les institucions públiques i aquelles empreses amb què sovint col·laborem. Aquesta mateixa revista en fa un repàs exhaustiu, al costat de l’activitat ordinària de cada curs: viatges, jornades formatives, participació en activitats ciutadanes... símptoma d’un institut viu i dinàmic. Al mateix temps, al costat dels records també hem volgut plantejar-nos els 25 anys que vindran, per tal de respondre al repte de l’educació contemporània: acompanyar els nostres alumnes en el seu creixement i formació com a persones, futurs ciutadans d’un país plural i divers, perquè volem continuar construint un centre referent a Manresa i el Bages. Un centre de coneixement i aprenentatge, compromès amb el seu entorn més immediat, que és el barri. Però, alhora, associat al teixit empresarial de la comarca per tal de respondre a l’encàrrec de formació i fins inserció laboral. Tot plegat no és una tasca senzilla, encara menys en el context socioeconòmic actual. Però estem convençuts que des del Catà sabrem respondre amb la il·lusió i el compromís que reclama la feina ben feta. Com ho hem fet fins ara. Tal com volem continuar: al servei de l’educació i la cohesió social.

http://inskta.cat a8046761@xtec.cat

3


L’ENTREVISTA

Tres directors per a 25 anys Joan Lamarca, Martí Basora i Marta Codina han estat tres directors fonamentals per a l’institut, fins i tot abans de dirnos formalment «Guillem Catà». La seva no ha estat mai una tasca senzilla. Des dels moments inicials, quan tot estava per fer, fins ara mateix. I la seva implicació és imprescindible a l’hora de fer avançar el centre.

Joan Lamarca és professor de llengua i literatura espanyola, i va ser el director del Fius i Palà de 1992 a 1995, rellevant els dos primers anys d’Anna Torruella, ben bé a les beceroles de l’actual Guillem Catà. «Aleshores encara érem el Fius i Palà, però sobretot érem el nou institut de Manresa, que combinava ESO i FP. Vam intentar fer les coses el millor possible, malgrat que sovint topàvem amb l’administració o els entrebancs de la primera Ampa». La precarietat era marca de la casa (en Joan Lamarca encara recorda el dia que va caure l’encanyissat de la sala de professors), però l’ambient era molt bo, fins i tot quan calia desplaçar-se entre les instal·lacions de la carretera de Vic i les de l’antiga escola Rial. «El nom definitiu de Guillem Catà s’adoptarà amb la junta directiva de Martí Basora. Del meu equip -amb Joan Soler, Toni Torner, Domènec Selvas, Àngels Fanés i Jordi Estrada- en tinc un record magnífic. Érem joves i ens veiem amb cor de fer allò que calgués per tirar endavant!».

Martí Basora era professor d’educació física, i va ser el director del centre catorze cursos seguits (1995-2009). En tot aquell temps va viure els canvis, el creixement i fins bona part de la definició del centre tal com avui el coneixem, des de l’època que estava ubicat en dues seus -a l’edifici dels Infants i al de l’antiga Rial, a les Cots-, i la gestió no era pas senzilla. El Martí vivia el Catà amb dedicació absoluta: «Ja ho vaig comentar al llibre del Francesc Comas. Com a director i com a professor, per a mi el Catà va ser una segona casa, on tenia companys i amics, on el que feia m’omplia i on treballava amb uns nois i noies que em donaven vida i els sentia com si fossin meus. No cal dir que acomiadar-me de tot això em va saber molt greu, és clar!».

4


L’ENTREVISTA

Marta Codina és professora d’anglès, i és la directora del centre des de l’estiu de 2009. Amb ella hem arribat als 25 anys d’història, i considera que la nostra missió encara té corda: «El centre ha de continuar enfortint-se i renovant-se tal com ho fa el seu entorn, si vol respondre al repte de l’educació contemporània: acompanyar els nostres alumnes em el seu creixement i formació com a persones i futurs ciutadans d’un país plural i divers». La Marta vol que el Catà es consolidi com un centre referent a Manresa i el Bages: «Un centre de coneixement i aprenentatge, compromès amb el seu entorn més immediat, que és el barri; però, al mateix temps associat al teixit empresarial d’arreu de la comarca. Al capdavall, i des del primer dia, aquest factor professional és al nostre ADN!».

És clar que aquest és un gran repte. Però per poc que sumem esforços, si les institucions ens hi ajuden, des del Catà sabrem respondre amb la il·lusió i el compromís que han caracteritzat aquests primers 25 anys. Perquè educar ens apassiona!

5


EL CATÀ EN FA 25

25 ANYS DEL GUILLEM CATÀ El divendres 25 de setembre es va commemorar els 25 anys exactes del nostre centre, l’Institut Guillem Catà. I és que el 25 de setembre de 1990 el DOGC va publicar la creació d’un nou centre de secundària a Manresa, que aleshores encara no tenia nom, però que més endavant es diria Guillem Catà.

Va bé recordar el poc que sabem de la vida de Guillem Catà, un mestre d’obres del segle XIV, que en termes medievals seria un arquitecte i un enginyer a la vegada. Per a nosaltres, Guillem Catà és el pare de la Sèquia que des de fa segles proveeix Manresa ininterrompudament d’aigua, captada del riu Llobregat al terme de Balsareny. Tan sols per això, ja es mereix donar nom a un institut. Tal com l’educació, els beneficis de l’obra de Guillem Catà han estat profundament transformadors i universals: per a tothom!

L’acte matinal va ser més emotiu que protocol·lari. De manera que tots plegats vàrem formar un “25’’ a la pista de futbol, els alumnes de música van cantar la cançó del 25è aniversari, ens vàrem fer fotos, va sonar una traca... i es va desplegar una lona de 2x2 m amb el lema “El Catà en fa 25!’’

REUNIÓ A L’AJUNTAMENT

Representants de la direcció de l’Institut Guillem Catà, juntament amb membres de l’Ampa i de la comissió del 25è aniversari, es van reunir al migdia del dimarts 29 de setembre amb l’alcalde de Manresa, senyor Valentí Junyent, i el regidor i DG de Centres Públics

6

del Departament d’Ensenyament, senyor Antoni Llobet, per presentar-los un avançament del programa d’actes de celebració d’aquest primer quart de segle del centre i demanar la col·laboració municipal. A la reunió també van poder parlar del moment escolar de la ciutat i de les perspectives de futur per a centres de secundària postobligatòria, que acullen bona part de l’alumnat de formació professional. A la foto adjunta, d’esquerra a dreta, Maite Garcia i Ramon Fontdevila (comissió aniversari), Marta Codina (directora), Valentí Junyent (alcalde), Antònia M. Paraire (cap d’estudis), Antoni Llobet (regidor i DG) i Ramon Faicht (representant de l’Ampa del centre).


EL CATÀ EN FA 25

ACTE COMMEMORATIU A L’AJUNTAMENT DE MANRESA El dimarts 26 de gener, al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa, es van commemorar els 25 anys de l’Institut Guillem Catà.

Van parlar sobre l’adolescència i els canvis que comporta, en un món tan canviant com el nostre. Com a cloenda, la Big Band del nostre centre i els alumnes de música van cantar l’Himne d’aquests primers 25 anys. L’acte va ser obert a tothom, i formava part del 9è cicle de xerrades per a pares i mares que organitza la regidoria d’Ensenyament juntament amb les Ampes de la ciutat.

Es va fer en un acte institucional presidit per l’alcalde de la ciutat, senyor Valentí Junyent, que va comptar amb la participació dels pedagogs Jaume Cela i Juli Palou, reconeguts pels seus llibres i per la seva participació en els mitjans de comunicació.

DEL DIETARI DE GUILLEM CATÀ !

Amb motiu del 25è aniversari del nostre institut, vam demanar a l’historiador i exprofessor Francesc Comas, que ens simulés uns fulls de dietari compilant totes les dades possibles sobre Guillem Catà. El resultat, il·lustrat amb dibuixos de Manel Fontdevila, es va publicar el mes de març a la revista El Pou de la gallina. Es tracta, és clar, d’un document apòcrif, però els personatges i llocs que apareixen en el text són absolutament rigorosos, i d’ara en endavant estem convençuts que ens acostaran una mica més aquest enginyer memorable, a qui Manresa haurà d’estar sempre agraïda. Per si us interessa, n’hem preparat una versió per a tots els qui els interessi.

Cada 21 de febrer a Manresa celebrem la Festa de la Misteriosa Llum, que és la celebració de la tossuderia i l’enginy a l’hora de resoldre problemes. La història és coneguda: després de set anys de sequera, els manresans van tenir la pensada d’anar a buscar l’aigua del Llobregat a Balsareny, mitjançant una sèquia o canal. Els entrebancs foren molts, però especialment amb el bisbe de Vic, que ens negava el pas de la sèquia per unes terres seves a Sallent. El desacord potser el va resoldre aquella misteriosa Llum de Montserrat, l’any 1345. Però, més enllà d’una intervenció divina, la nostra Sèquia ha estat sobretot la garantia d’aigua al llarg dels temps. I sabeu qui en va ser el seu arquitecte, enginyer i responsable? És clar que sí! En Guillem Catà. El cas és que d’en Guillem Catà en tenim molt poques dades biogràfiques i, encara menys, cap il·lustració. Per això, en motiu del 25è aniversari del centre, vam demanar a l’historiador i exprofessor, Francesc Comas, que en simulés un tros de dietari, acompanyat d’uns dibuixos de Manel Fontdevila. El document és apòcrif, és clar, però no ho són els personatges i llocs que hi apareixen, i que ens acosten aquest enginyer memorable a qui Manresa haurà d’estar sempre agraïda.

Del dietari de Guillem Catà

E

4

%

m dic Guillem Catà, sóc barceloní i mestre d’obres. Vaig néixer al carrer del Banys Vells i sóc el fill gran de Berenguer Catà i Caterina del Mas. El meu pare també era mestre d’obres i va treballar en la construcció d’algunes cases senyorials del carrer Montcada, del carrer Ample i al claustre de la catedral de Barcelona.

Els consellers de la ciutat em varen nomenar mestre major per a veure, reconèixer i dirigir les obres, i perquè el canal es fes amb la deguda perfecció, juntament amb els germans Simó i Pere de Rodener. Cadascú de nosaltres va cobrar 200 sous per la feina d’anivellar. L’any a sobre vaig rebre un salari de cent sous mensuals per dirigir les obres que van començar aquell any, i ben aviat tinguérem feta la resclosa i avançarem per les terres de Balsareny cap a Sallent.

Quan tenia tretze anys el meu pare va signar un contracte d’aprenentatge amb Bernat del Coll per aprendre l’ofici de lathonorum o mestre de pedra. En aquest contracte es deia que jo aprendria l’ofici, seria obedient i bona persona i faria sempre cas al mestre. Ell, a canvi, es comprometia a ensenyar-me l’ofici i em donava menjar i allotjament. I, si al final dels anys m’havia portat bé, em regalaria un parell de sabates. També deia que si m’escapava havia de tornar a treballar el doble de dies que no ho hauria fet.

Quant els mestres de la sèquia van arribar a les terres que el senyor bisbe de Vic tenia a Sallent un delegat del bisbe va prohibir que continuessin treballant en la construcció del canal. M’avisaren i vaig anar a veure els consellers de Manresa per explicar-los el que passava. Enviàrem circulars i requeriments al bisbe de Vic però aquest no deixava passar ni persones ni aliments, i finalment portàrem el litigi davant del rei.

Vaig viure a casa del mestre tots quatre anys i només anava a veure la meva família per Nadal i per la Mare de Déu d’Agost. Allà vaig començar a aprendre l’ofici; el primer any escombrava el taller, i al segon ja em van deixar començar a treballar la pedra amb una escarpra i un martell. Al tercer any ajudava als fadrins a portar pedres, sorra i calç per fer el morter, i terra i palla per aixecar parets. I l’últim any del meu aprenentatge ja podia fer anar la politja per aixecar els materials de les obres que feien servir els operaris del mestre Bernat.

A finals de 1340 el bisbe de Vic va decretar l’entredit i l’excomunió als consellers, a nosaltres els mestres de la sèquia i als manresans, que va durar fins el febrer de 1345, quan es va acabar la prohibició per la mort del bisbe de Vic. Durant aquests anys nosaltres continuàrem les obres gràcies a la unió, l’esforç, la perfecció i la constància en el treball. La unió o treball comunitari de tots els mestres d’obres i els obrers i els manresans ens va permetre aixecar el 1344 el pont del Vilar i altres construccions.

Als disset anys vaig entrar de oficial o manobre, cobrava un sou de jornal, al taller de Raimon Vilella on hi vaig estar deu anys, i vaig aprendre a fer servir totes les eines i instruments dels mestres d’obres. Junt amb altres paletes treballàrem en els fonaments de Santa Maria del Mar, algunes cases a Barcelona, Girona, Vic, i encara un pont amb quatre arcs per passar el Llobregat.

L’esforç diari ens ha permès avançar en la construcció del canal i cada vegada falta menys per arribar a Manresa. La perfecció per l’obra ben feta fa que els ponts i pontarrons que hem construït s’aguantin sòlids i forts. I finalment, estic convençut que la constància en el treball ens permetrà assolir el nostre objectiu, ço és, que l’aigua arribi a la ciutat i en regui tots els camps. Que sigui la Sèquia qui generi la riquesa a Manresa!

Finalment, als quaranta anys vaig fer la meva obra mestra –un palauet– que vaig presentar davant dels prohoms del Gremi i vaig obtenir el títol d’arquitecte o mestre major. Vaig treballar a diferents ciutats i pobles de Catalunya fins que el 1339 el Comú de Manresa va demanar a arquitectes o liniadors, experts en l’art del nivell, que examinessin el terreny per fer un estudi per portar l’aigua des de Balsareny fins a Manresa, a través d’un canal, la Sèquia.

Text de Francesc Comas

Avui, quan veig com les obres segueixen, penso que ara i en un futur molt llunyà les persones, sempre sabran sobreposar-se a les adversitats i treure el millor d’elles si treballen unides, amb esforç, perfecció i constància.

>>> Manresa, 7 idus octubre de 1345

Il·lustracions de Manel Fontdevila

7


EL CATÀ EN FA 25

DINAR DE GERMANOR El dissabte 16 d’abril, el Catà en Acció va desembocar en la commemoració dels 25 anys del centre. Una matinal fins a la Sèquia, en homenatge a Guillem Catà i, després, una paella multitudinària van convocar l’actual

comunitat educativa i, també, aquells que en el passat en van formar part. I a les quatre de la tarda, com a cloenda, un espectacle de màgia amb el mag Jordan Bosco va tancar aquesta nova edició del Catà en Acció.

LIPDUB D’EL CATÀ EN FA 25! Després de moltes setmanes de feina -de moltes idees, de molts assajos parcials-, vam poder estrenar el lipdub El Catà en fa 25! I gairebé podríem dir que tot va sortir rodó, si no fos per l’entrebanc del nostre company de batxillerat, en Jaume Garcia, quan feia equilibris sobre la bicicleta... Resolt l’ensurt, el divendres 6 de maig, i puntualment a les 4 de la tarda, el lipdub es va penjar a la pàgina de facebook «El Catà en fa 25». Encara no l’heu vist? Visualitzant-lo, podreu gaudir d’aquest bon treball col·lectiu de l’Institut Guillem Catà, que demostra que quan treballem plegats podem assolir els més grans reptes! Al costat de les coreografies i de les més diverses teatralitzacions, escoltareu la cançó del 25è aniversari, d’Albert Bacardit i Ramon Fontdevila, interpretada per l’alumna Hidaya Hafny. I la més sincera enhorabona al tàndem de director i productor -Chucho Díaz i Noel González-, que no van

8

parar fins a aconseguir el millor resultat. Uns cracks! Extraordinari!


EL CATÀ EN FA 25

CLOENDA DEL 25è ANIVERSARI DE L’INSTITUT GUILLEM CATÀ El dimarts 6 de juny el nostre institut va celebrar, a l’Auditori de la Plana de l’Om, la cloenda dels actes de commemoració dels seus primers 25 anys. Acompanyats del delegat territorial d’Ensenyament (Antoni Massegú) i representants de l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages (Mireia Estefanell i Joan Badia, respectivament), el programa d’actes va repassar la història del centre i també la seva projecció de futur.

Francesc Comas va destinar els primers vint minuts de l’acte a comentar el llibre El Catà en fa 25!, del qual és autor i que l’institut ha impulsat juntament amb l’editorial Zenobita. Comas desgranà en tres períodes els 25 anys d’història, mentre de fons es projectava una completíssima visió fotogràfica dels primers temps. Tot seguit, la presentació pública del lipdub del centre va incrementar l’entusiasme de la vetllada. Noel González, que en va ser el coordinador, es va emportar un dels aplaudiments més sonors del vespre! Un segon bloc tingué aires pedagògics, a partir de la caravana que els alumnes del cicle mitjà de Fusta i moble exposaven a la Plana de l’Om des d’una hora abans de l’acte. El professor Carles Lapeña s’adreçà a l’auditori glossant la passió per la fusta i per l’ensenyament, en un tàndem indestriable que la presència dels seus alumnes, al final de la sala, certificava. El seu projecte ha estat un exemple perfecte de les possibilitats de

treballar amb reptes compartits i multiplicar aprenentatges molt més enllà dels que el currículum preveu. Això, treball en equip i el punt de passió necessària. També adreçà paraules d’agraïment a tots els patrocinadors, i fins i tot una proposta per als propers cursos.

A la recta final, hi va haver un temps per a les empreses, amb el lliurament de més de 40 diplomes a les més compromeses i l’elogi de la formació professional, indestriable de l’ADN del centre, en paraules de Marta Codina, directora. El delegat territorial, Antoni Massegú, va incorporar al seu discurs la idea d’agraïment per una tasca fonamental en un país nou, en una futura societat més igualitària, més justa i més pròspera. Joan Badia, conseller comarcal, hi afegí el record personal del seu pas pel centre i fins i tot la seva direcció. Badia va vindicar l’abast comarcal del Catà i es posà a disposició del centre. Per tancar l’acte, Mireia Estefanell, primera tinent d’alcalde i membre del Consell escolar, vinculà el Catà amb la Sèquia i l’esperit dels manresans que és el del mateix Catà: malgrat tots els impediments que el moment social ens fa viure, vosaltres esteu fent una gran feina. I ens trobareu sempre al vostre costat. Aplaudiments i molta il·lusió. Llorenç Planes, que fou el conductor de la vetllada, ens acomiadà al punt de començar l’any 26, amb tota la il·lusió i empenta!

9


CATÀ EN ACCIÓ

5es JORNADES EL CATÀ EN ACCIÓ

El dijous 14 d’abril es van inaugurar les 5es Jornades Catà en Acció, amb unes activitats participades i reconegudes. Al costat de l’excursió a Montserrat dels alumnes de batxillerat, la resta del centre va acabar el matí de dijous als cinemes BagesCentre, amb la pel·lícula en versió catalana El gran dia de Pascal Plisson. El tema és clar: cal esforç i un punt de passió -també el suport familiar- per aconseguir els teus objectius. I això és així tant al Catà com a Uganda, Cuba, Mongòlia o l’Índia. I això val per entrar a l’escola de boxa de l’Havana, a la Politècnica de Benarès o a l’equip de contorsionistes d’un circ de Singapur. Però va ser al vespre quan, en un gimnàs ple de gom a gom, en Pep Marí va inaugurar formalment les jornades amb el seu discurs sobre l’esforç i l’eficàcia. Pep Marí, amb un llarg currículum a l’entorn de la psicologia de l’esport, va centrar el seu missatge en la suma d’esforç i eficàcia (el treball més la capacitat de suportar la pressió). Els exemples, del món de la boxa, tennis taula o tir al plat, van mantenir l’atenció sense interrupció durant més d’una hora i quart. I en vam sortir amb alguns reptes, com ara aquell que es pregunta: «Si et costa molt ser aquí…, estàs segur que aquest és el teu lloc?». Comunicador excepcional, Pep Marí va captivar tots els presents parlant també de sacrifici i passió. Tot plegat no pas per ser els millors, sinó tot just per aconseguir la millor versió de cadascun de nosaltres. Fet i fet va ser una molt bona manera de començar les jornades!

10


CATÀ EN ACCIÓ aprofitaven la nostra diversitat cultural fins a llepar-nos els dits!

El divendres 15 d’abril concentrava una oferta de quaranta tallers i xerrades, a més a més d’excursions, que van omplir la jornada d’activitats que barregen nois i noies de diferents cursos amb propostes tan atractives com el gospel o el quick-boxing. La cursa havia marcat una obertura multitudinària, amb alumnes de les escoles l’Espill i la Font, així com la segona edició del Canicross.

D’entre totes les propostes, cal constatar el triomf de la cuina, que continua captivant majories a cop de delícies de xocolata, el taller de begudes vegetals o els dos nivells de cuina vegana. A la tarda, un taller de rebosteria o un de delícies orientals

Al vespre, per arrodonir jornada i setmana, la vetllada Catacracks va fer passar per l’escenari del centre les millors propostes de dansa, humor i coreografies dels mateixos alumnes de l’institut, conduïts pel tàndem de les professores Marta Nieto i -convidada d’excepció!- Gemma Pérez. De tot l’espectacle, subratllem el triomf antològic de la Noa que, per un moment, va abandonar la cantina i ens regalà un parell de cançons amb una veu inoblidable. Enhorabona!

Tot un luxe per al Catà. I és que l’èxit de la convocatòria creix any rere any!

11


ERASMUS+

L’Institut Guillem Catà de Manresa, després de l’experiència internacional d’un projecte Comènius (2013/15) ha aconseguit renovar el suport de la UE, ara en la convocatòria dels nous projectes Erasmus+ (Erasmus plus), sobre emprenedoria i teatre social Els dos últims cursos, el Guillem Catà ja va participar en un intercanvi europeu treballant temes de ciutadania, drets civils i democràcia, compartits en anglès com a llengua franca. Ara ha aconseguit renovar el suport amb el nou programa Erasmus+, que unifica la proposta d’intercanvis d’estudiants i innovació educativa, en els àmbits de secundària i universitari, i que afavoreix el desplaçament i les estades en centres d’estudis del conjunt de la UE.

teatrals (escenificar la relació entre els adolescents i els seus pares o professors), o siguin d’emprenedoria (plans d’empresa o campanyes de màrqueting, entre d’altres).

En l’àmbit d’emprenedoria, l’intercanvi va començar el 17 d’octubre passat a Zilina (Eslovàquia). S’hi van trobar alumnes i professors de cinc països europeus: Polònia (Nidzica), Turquia (Gaziantep), Alemanya (Calw), Grècia (Volos) i Catalunya (Manresa). L’Institut Guillem Catà participa en la nova convocatòria amb dos projectes, l’un sobre teatre social (uns alumnes d’ESO interpretant Escolta les seves veus) i l’altre sobre emprenedors (uns alumnes de batxillerat participant amb Joves emprenedors). Ambdós projectes impliquen compartir experiències, siguin

12

Pel que fa a l’àmbit de teatre, el projecte preveu l’intercanvi amb Romania (Bocau), Lituània (Kraziai), Turquia (Eskisehir) i Itàlia (Soverato). Entre els dos cursos, l’Institut Guillem Catà intervindrà amb una seixantena d’alumnes, provinents d’ESO i de 1r de batxillerat.


MAKE A CHANGE AND LISTEN TO YOUR VOICE

MOBILITAT A TURQUIA La setmana del 22 al 26 de novembre, en el marc de la institució europea de cooperació internacional i amb el finançament del Consell d’Europa, el nostre institut, representat pels professors Adel Sayed i Joan Soto, va assistir a la ciutat turca d’Eskesehir a la sessió inaugural del projecte Make a change and listen to their voice, que té com a objectiu principal combatre l’abandonament escolar i ajudar els alumnes entre 14 i 16 anys amb problemes emocionals i socioculturals a trobar el seu lloc en el seu entorn mitjançant el teatre. Com a producte final del projecte, els alumnes de cinc instituts (d’Itàlia, Romania, Lituània, Turquia i nosaltres) faran una obra de teatre en anglès, que presentaran a Turquia durant l’última mobilitat, si la situació política d’Orient Mitjà ho permet. Al mes de febrer està prevista una segona mobilitat a la ciutat lituana de Kraziai, on es veurà la primera presentació.

13


ERASMUS+

MOBILITAT A LITUÀNIA DINS DEL PROJECTE ERASMUS+ Una representació del Guillem Catà, formada pels professors Adel Sayed i Mònica Soler i les alumnes de 4t d’ESO Hidaya Hafdi i Àngela Izquierdo, han tornat de la 2a mobilitat transnacional que ha tingut lloc al poble lituà de Kraziai, dins del marc del projecte Erasmus+ finançat pel Consell d’Europa.

Durant l’estada han pogut veure la representació teatral dels alumnes de l’institut lituà, activitat que tocarà fer a Manresa al novembre d’enguany, ja que aquest projecte transnacional gira al voltant del teatre social i la problemàtica dels adolescents, tant en l’àmbit escolar com en el personal, i tot serà en anglès. Durant el mes d’abril una altra delegació del centre tornarà a viatjar, aquesta vegada cap a la ciutat romanesa de Bacau per portar a terme la tercera mobilitat transnacional.

La mobilitat ha durat cinc dies, durant els quals els quatre membre de la delegació manresana han pogut veure i viure de molt a prop la cultura i les tradicions lituanes. Les dues alumnes han viscut tres dies intensos amb famílies locals i han pogut gaudir del caliu humà entre companys i companyes, tot i que hi havia més d’un metre de neu.

14


MAKE A CHANGE AND LISTEN TO YOUR VOICE

EL PROJECTE ERASMUS+ ENS PORTA A ROMANIA L’Institut Guillem Catà no s’atura. El mes d’abril passat dues alumnes, Eva Solà i Núria Leon, acompanyades de dos professors del centre, Marc de Arcos i Joan Soto, vam viatjar a la ciutat romanesa de Bacau, molt a prop de la frontera amb Moldàvia. Durant una setmana vam participar en un seguit d’activitats vinculades al projecte Erasmus Make a change and listen to their Voice en què, a més del nostre centre, hi participen altres centres educatius de països europeus, com ara l’Istituto Istruzione Superiore G. Malafarina d’Itàlia, el Kraziai Gymnasium de Lituània, el Sehit 0smail Tetik High School de Turquia i el Colegiul Grigore Antipa de Romania.

Vam gaudir de diverses representacions teatrals dutes a terme pels nostres amfitrions, com també vam poder conèixer una mica més les tradicions culturals i gastronòmiques de Romania. Igualment vam tenir la sort de poder visitar alguns indrets propers

que destaquen pel seu atractiu històric i cultural, com ara la ciutat d’Iasi, la localitat de Targu Neamt, la fortificació de Neamt, el monestir d’Agapia, l’encantadora localitat de Piatra Neamt i el mont Pietricica. Així mateix, els nostres hostes van voler guiar-nos en un petit recorregut per la ciutat de Bacau, amb les interessants visites als museus de Ciències Naturals i d’Història de la ciutat.

El contrapunt divertit de les activitats va ser la competició de pastissos, en què els professors del centre van superar totes les expectatives i van sorprendre amb les seves creacions. No era prioritari guanyar, sinó tenir una bona oportunitat per continuar aprenent i estrenyent vincles en aquest projecte. La propera aturada del projecte serà Manresa, i tots plegats ja tenim ganes d’ensenyar-los la nostra ciutat i el nostre centre.

15


ERASMUS+

REUNIÓ DE COORDINADORS ERASMUS+ A ESLOVÀQUIA Els coordinadors del projecte europeu Erasmus+ Yes: Entrepeneurs on Start es van reunir els dies 18, 19 i 20 d’octubre a Zílina (Eslovàquia), per tractar dels aspectes organitzatius del projecte. Per part del nostre centre hi van assistir la directora, Marta Codina, i el coordinador del projecte, Albert Bacardit. A més de l’institut Guillem Catà, també hi participen els centres ZespóB SzkóB OgólnoksztaBccych de Nidzica (Polònia), Hermann Hesse Gymnasium de Calw (Alemanya), 2o Geniko Lykeio Neas Ionias Magnisias de Volos (Grècia), Ozel Sanko Koleji de Gaziantep (Turquia) i Súkromná Obchodná Akadémia de Zílina (Eslovàquia). Cal dir que, amb excepció dels centres alemany i grec, els altres participants ja havien col·laborat en un anterior projecte europeu Comenius amb molt bons resultats, gràcies als quals neix aquesta nova proposta educativa.

16

Entre els objectius del projecte, que mobilitzarà una quinzena d’alumnes del nostre centre durant aquest i el proper curs acadèmic, hi ha l’adquisició d’habilitats comunicatives i motivadores, el desenvolupament del pensament creatiu i d’eines per solucionar problemes, així com el foment del treball en equip. A la vegada, els alumnes aprendran a redactar eficientment un pla de negocis, preparar i dur a terme entrevistes de treball, i també la manera de fer publicitat i promoció d’un producte o servei adequadament. S’espera que els resultats no tan sols beneficiïn els alumnes sinó també la comunitat educativa en general. Així doncs, es convida pares, professors i tot aquell que hi estigui interessat a participar en les activitats que resultaran de les col·laboracions internacionals, entre les quals destaquen un club d’emprenedoria, un Dia de l’emprenedor en els diversos centres educatius participants i la publicació del material resultant en diferents formats.


YES!

MOBILITAT A ALEMANYA DINS DEL PROJECTE ERASMUS+ Els darrers dies de gener, cinc alumnes de batxillerat del nostre institut van viatjar a Calw (Alemanya), en la primera mobilitat amb alumnes del nou projecte Erasmus+, que tracta sobre emprenedoria. En aquest projecte, a més del Guillem Catà, hi participen alumnes dels instituts de Nidzica (Polònia), Zilina (Eslovàquia), Volos (Grècia) i de la mateixa ciutat de Calw, on s’organitzava aquesta primera trobada. L’objectiu d’aquest projecte és fomentar la cultura emprenedora entre els joves. Durant l’estada, els alumnes van tenir l’oportunitat de desenvolupar un pla d’empresa amb el suport de professionals del sector empresarial de la regió de BadenWürttemberg, que els van ajudar i assessorar en la realització dels seus projectes, entre els quals cal destacar un protector de mòbil amb llums de led que permet fer selfies sense

flaix. I també un llit-gronxador per als qui pateixen insomni o una app de mòbil que permet la traducció simultània de diferents idiomes mitjançant un petit audiòfon. En les properes mobilitats es treballaran altres aspectes relacionats amb el món de l’emprenedoria, com ara el màrqueting del producte o la gestió d’equips humans.

17


ESO, BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE L’INSTITUT • Acte inaugural 25è aniversari de l’institut: 25 de setembre de 2015 • Actuació de la Big Band en la inauguració del curs escolar a la sala d’actes de l’INS Cal Gravat • Actuació de la Big Band en la cloenda de l’entrega de premis del concurs Posa-hi cor, a la sala Stroika • Trobada de delegats (Navarcles) • Espectacle Nadal al Catà 2015 a les Residències d’avis de la Sagrada Família, la Font dels Capellans i Sant Andreu. També a 6è de primària de les escoles l’Espill i la Font, i a la sala Els Carlins per als nostres alumnes i els seus pares • Acte institucional 25è aniversari de l’institut, amb les ponències dels pedagogs Jaume Cela i Juli Palou, a l’Ajuntament de Manresa • Lliga de valors. Torneig de futbol i bàsquet 4x4 a les hores d’esbarjo • Activitat Així cremà Troia, a càrrec de l’alumnat i les professores de clàssiques i música. • Concurs fotogràfic de Sant Jordi (alumnat de clàssiques) • Xerrada Esforç + eficàcia = La teva millor versió dins els actes del Catà en acció 2016 • Visió de la pel·lícula El gran dia als cinemes Bages Centre • 5es Jornades de Dinamització Educativa Catà en Acció 2016 • Espectacle Catacraks, amb la participació d’alumnat del centre • Dinar del 25è aniversari de l’institut: 16 d’abril de 2016 • VIII Jocs Florals (Diada de Sant Jordi, a l’aula 0.0). Lectura de poemes a càrrec dels alumnes de literatura catalana de 1r de batx. Acte conjunt amb l’alumnat de 5è i 6è de primària de l’Espill • Recital Sant Jordi 2016 a les residències d’avis de la Sagrada Família i la Font dels Capellans (música) • Gravació del lipdub amb motiu del 25è aniversari de l’institut: 29 d’abril de 2016 • Representació de l’obra La nit de Sant Joan, a càrrec d’alumnes d’ESO i batx. de l’institut al teatre Conservatori • Acte de cloenda del 25è aniversari: 7 de juny de 2016

INAUGURACIÓ DEL CURS 2015/16 El dimarts 27 d’octubre es va inaugurar el curs escolar 2015/16 en un acte institucional dut a terme a la sala d’actes de l’Institut Cal Gravat. L’esdeveniment, presidit per l’Il·lustríssim Alcalde Valentí Junyent, va ser idoni per presentar diversos projectes realitzats en els centres educatius de Manresa. Els nois i noies participants en el programa van posar el toc emotiu a una sessió, que també va servir per fer un reconeixement a l’alumnat de cada centre amb millor expedient acadèmic. Aquest any

18


ESO, BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS es va endur el diploma a la millor nota de selectivitat del Guillem Catà l’alumne Aitor Garrido. El diploma al millor expedient d’un CFGM va ser per a l’alumne de Cures auxiliars d’infermeria Paco Antequera, mentre que el millor expedient d’un CFGS va ser per a l’alumna d’Educació infantil Ariadna Iñíguez. Els tres cracks del Catà amb millors notes del curs 2014/15 van

veure recompensat el seu esforç i van poder compartir amb família i amics la satisfacció i l’orgull per la feina ben feta. La sessió va concloure amb l’actuació musical de la Big Band del Guillem Catà que es van saber posar a la butxaca tot el públic assistent, que no va deixar mai d’animar i acompanyar amb picament de mans la cançó que va posar punt final a tot l’acte.

TORNEM A SER GUARDONATS ALS PREMIS FUNDACIÓ LACETÀNIA El dijous 3 de març es va celebrar una nova edició dels Premis de la Fundació Lacetània. Entre els guardonats, hi va haver el projecte Granja Escola Les Mercetes, en la categoria de cicles formatius de grau superior, i el treball Carpe diem: dels orígens a l’actualitat, en la categoria de treballs de recerca de batxillerat. El projecte premiat està relacionat amb l’ecologia i el respecte al medi ambient. Les autores són Núria Mauri Bravo, Denisa Belea Campan i Ainhoa Soto Torres, alumnes del cicle d’Educació infantil del nostre institut que, amb l’orientació de la seva tutora Laia Costa, van elaborar un exhaustiu pla d’empresa en què no solament es defineix com seria el negoci plantejat sinó que s’analitza la competència i la demanda existent, es detallen els tràmits i permisos necessaris i es planteja el pla financer. El resultat és un projecte que planteja un ne-

goci que podria fàcilment ésser implantat a la realitat. Aquest projecte també va ser premiat en la primera edició de Talent+Empresa, el congrés d’emprenedoria i FP que van organitzar la Cambra de Comerç de Manresa, la Fundació Althaia i el Departament d’Ensenyament a finals del curs passat. Pel que fa al treball de recerca de batxillerat premiat, el seu autor, Aitor Garrido, va elaborar una antologia de textos en llengua catalana en què està present el tòpic horacià del Carpe diem. Tot reivindicant els orígens clàssics, aquest treball fa un recorregut a través de la literatura catalana, per acabar fent patent la presència del tòpic en diferents manifestacions culturals de la nostra societat: música, cinema... Tots aquests alumnes van sentir la satisfacció d’un merescut reconeixement per la feina ben feta.

19


ESO, BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS

ÈXIT DE LA CINQUENA EDICIÓ DE NADAL AL CATÀ estan amanits amb mitja dotzena de nadales coreografiades, així com amb alguns poemes de Josep Maria de Sagarra, Lola Casas o Joana Raspall, i encara amb alguns balls entre rituals i transgressors: hip-hop, bastons o un rap que celebra el 25è aniversari del nostre institut.

El dimecres 16 de desembre els alumnes de l’Institut Guillem Catà van representar l’espectacle Nadal al Catà a la sala polivalent de la Residència Font dels Capellans, actuant per als alumnes de les escoles l’Espill i la Font. El migdia del mateix dia van repetir l’espectacle per als avis residents. L’endemà, dijous, cinquanta alumnes de 1r d’ESO van oferir la part coral de Nadal al Catà als avis i àvies de la Residència Sagrada Família en dos concerts més (Residència i Centre de dia), acompanyats dels alumnes del cicle formatiu d’Animació sociocultural.

El dimarts 22 de desembre la cinquena edició de Nadal al Catà va tornar a omplir Els Carlins amb dues representacions: al matí, per a tot el jovent de l’institut i, al vespre, per a més de quatre-cents pares i convidats, que van ocupar fins i tot l’amfiteatre. Es tracta d’una adaptació molt lliure d’Els Pastorets de Folch i Torres, que enguany han arribat al seu centenari i que

20

Si alguna virtut té assegurada Nadal al Catà, és que treballa amb un centenar llarg d’actuants. La majoria d’ells són adolescents d’ESO sense experiència dalt dels escenaris, que es transformen en cantaires inspiradíssims sota la batuta de Rosa Maria Ortega. També s’hi han afegit vint-i-cinc alumnes de la Big Band, alguns músics del centre i, és clar, una vintena d’actors dirigits per l’actriu Alícia Puertas. Tot plegat mobilitza els alumnes dels cicles formatius de Fusteria, Perruqueria i Animació sociocultural, en una operació artística cada vegada més i més complexa que aconsegueix, any rere any, emocionar els assistents. L’experiència acumulada, així com el desig de celebrar el 25è aniversari del centre, van generar un espectacle complet, amb la incorporació de la Big Band (Jingle Bells) i la multiplicació de dimonis (fins a dotze, en un nou ball de bastons). I encara més, la duplicació d’en Llucifer en un Llucifó o l’aparició, sorprenent, de dues escuades amb aparença de Maite Garcia i Roser Matamala.


ESO, BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS Tot plegat, mobilitzant seixanta cantaires, deu rapsodes i una dotzena d’actors i actrius. Música en directe i un munt de watts en il·luminació i so. Es-pec-ta-cu-lar! Com foren també espectaculars els pentinats i les caracteritzacions de tots els participants, gràcies a la col·laboració d’alumnes i professores dels cicles de Perruqueria i Estètica. Al capdavall, comptem cinc edicions de Nadal al Catà, que han estat cinc anys d’assajos i estrenes, cinc anys treballant amb els adolescents fins a perdre-hi la paciència -i recuperar-la tan bon punt baixa el teló. Cinc anys per demostrar que aquest és un projecte que ensenya i educa, i que els nostres nois i noies no l’obliden perquè es construeix des de la seva voluntat i protagonisme. I amb molt d’amor, que és l’emoció que tots sentim un cop som dalt de l’escenari. Cinc anys de Nadal al Catà, i al cap ja hi bull la sisena convocatòria.

21


ESO, BATXILLERAT i CICLES FORMATIUS

AIXÍ CREMÀ TROIA El divendres 5 de febrer, l’alumnat de les assignatures de l’àrea de clàssiques va celebrar una nova jornada de reivindicació de la tradició clàssica. En aquesta ocasió, una vintena d’alumnes de 2n d’ESO fins a 1r de batxillerat van representar l’obra Així cremà Troia. Aquesta vegada cal destacar que els mateixos alumnes van elaborar el guió utilitzant la tècnica de la contaminatio llatina, és a dir, a partir de dos guions previs van elaborar-ne un de nou enriquit amb aportacions pròpies.

Abans de començar la representació, un total de 36 alumnes van recrear les instal·lacions d’un museu d’escultura mitològica al passadís del centre. Els alumnes de mitologia clàssica de 3r d’ESO van col·laborar en la decoració amb la confecció d’una sèrie de cartells, en què van representar el Panteó Olímpic.

22

L’actuació va finalitzar amb la interpretació en llatí del conegut tema Mamma mia del grup Abba, per part de les alumnes de l’optativa de música de 4t d’ESO.

A més, l’acte va servir per entregar el premi de la 1a Gimcana Clàssica, celebrada a Barcelona al novembre, que van guanyar les alumnes de 4t d’ESO A. Amilibia, A. Pérez i A. Rabouli.


ESO, BATXILLERAT I CICLES FORMATIUS

SANT JORDI AL CATÀ El divendres 22 d’abril, els alumnes d’ESO i 1r de batxillerat van celebrar Sant Jordi amb poemes i cançons. Amb alumnes de 6è de l’Espill com a convidats. I, és clar, amb un esverament que -talment l’amor i la primavera- va arribar a tots els racons del Catà.

Tots els nois i noies ho van fer molt i molt bé, i valia la pena veure’ls dalt de l’escenari recitant Joana Raspall, Joan SalvatPapasseit, W.H Auden o Pedro Salinas. Desig, passió i fins i tot desengany. Tots els colors de l’amor!

PARTICIPACIÓ EN LA 27a MOSTRA DE TEATRE ALS INSTITUTS Enguany els alumnes de l’extraescolar de teatre van emprendre un projecte agosarat: es van proposar fer un musical! El resultat va ser extraordinari, amb l’adaptació de Nit de Sant Joan, el cèlebre musical de Dagoll-Dagom, amb música de Jaume Sisa. El divendres 6 de maig, en dues sessions de migdia i vespre al Teatre Conserrvatori, els nostres nois i noies van triomfar sobre l’escenari d’aquesta 27a. Mostra de Teatre als Instituts. Els solistes i les coreografies s’alternaven amb els magnífics treballs dels alumnes de 4t ESO-Dibuix o els del CF de Fusta i moble. Recordeu el vestuari? I el cotxe del Macari? I la simulació de l’espai als “Marcianitos”? A les bambolines, les alumnes d’Estètica s’encarregaven dels pentinats i el maquillatge. Tot plegat, una feina excel·lent. Enhorabona!

23


ESO MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE 1r ESO • Realització dels projectes Un tomb pel Catà, Els microorganismes i La història dels alfabets i els nombres • Taller Intervenció sociocultural, a càrrec de l’alumnat del CFGS d’ASCT • Taller Som els millors, coordinat per l’Oficina Jove del Bages • Taller Viatjo amb tu, subvencionat per l’Ajuntament de Manresa • Tria de delegats/des, amb la col·laboració d’alumnat del CFGS d’ASCT Sortides: • 3a Catàcursa, amb la participació de l’alumnat de 1r d’ESO de l’institut i l’alumnat de 6è de primària de les escoles la Font i l’Espill • Cantada de nadales a la Residència Sagrada Família (música) • Lectura de poemes en la presentació del llibre Olor de maduixa a la Sala d’Actes de la Biblioteca del Casino. 1r ESO AF (música) • Participació en l’espectacle Fem Òpera, amb l’obra Carnaval dels animals al teatre Kursaal (música) • Participació en la XI Gimcana Matemàtica pel centre de Manresa (matemàtiques)

EL CATÀ FA ÒPERA AL KURSAAL Quaranta nois i noies de primer d’ESO van participar en el projecte Fem Òpera, que organitza el servei educatiu del teatre Kursaal. L’experiència, que ja suma cinc anys, va ser molt ben valorada per tots els participants. Un dimarts al vespre van omplir l’escenari, juntament amb l’institut de Navarcles i la Salle de Manresa, per representar L’orquestra dels animals amb música d’Andrea Basevi, un genovès que va ser a Manresa per seguir les diverses sessions dels centres educatius del Bages fins dissabte. L’orquestra dels animals es va estrenar a Roma i s’ha interpretat a Venècia i Barcelona,

24

en projectes semblants que busquen acostar la música als estudiants de secundària. Els nois i noies del Guillem Catà, sota la direcció de Rosa Ortega, ho van fer sensacionalment bé i en van sortir tots plegats contentíssims!


1r d’ESO

PARTICIPACIÓ EN L’ONZENA GIMCANA MATEMÀTICA El dimecres 27 d’abril es va dur a terme a Manresa l’XI Gimcana Matemàtica. Hi van participar quinze centres de la comarca, entre ells l’Institut Guillem Catà. L’activitat anava adreçada als alumnes de 1r d’ESO i es tractava de realitzar diferents proves matemàtiques pel centre històric de la ciutat. En total hi van participar més d’un miler d’alumnes, repartits en dos torns i amb dos itineraris diferents a cada torn. Els alumnes estaven agrupats de cinc en cinc i, amb l’ajuda d’un mapa del qual disposaven per guiar-los al llarg del recorregut, havien de realitzar tretze proves monitoritzades per alumnes de 4t d’ESO dels diferents centres participants.

cultural i turística del nostre centre. I com a cloenda de cada torn, al Parc de la Seu, hi va haver una actuació del grup de màgia Setdemàgia.

L’alumnat de 1r d’ESO va gaudir d’un matí fent matemàtiques de forma divertida i diferent de l’habitual; s’ho van passar molt bé realitzant la gimcana i cal felicitar-los perquè la van superar amb èxit.

L’inici d’aquesta gimcana es va fer a la plaça Porxada amb una presentació a càrrec dels alumnes del CFGS d’Animació socio-

Finalment, no ens podem oblidar d’agrair l’ajuda tant dels alumnes de 4t d’ESO com dels del CFGS d’Animació sociocultural i turística del nostre institut, perquè sense ells la gimcana no hauria estat possible. Gran festa matemàtica, la que vam celebrar! Felicitats a tots els participants i fins a l’any que ve!

25


ESO MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE 2n ESO • Projecte TARASCA (Grup 2F) • Realització dels projectes Construcció d’una joguina, El nostre diari (amb visita al diari Regió7) i Manresa medieval • Taller Intervenció sociocultural, a càrrec de l’alumnat del CFGS d’ASCT • Taller Primers auxilis, a càrrec de la Diputació de Barcelona • Taller Teleradiografia, coordinat per l’Oficina Jove del Bages • Xerrada sobre Utilització de productes pirotècnics, a càrrec de la Guàrdia Civil de Manresa Sortides: • Gimcana de noves tecnologies Manresada d’història medieval, dins del projecte del 3r trimestre • Sortida de tutoria al Collbaix • Visita a l’exposició El tabac al descobert, coordinada per l’Oficina Jove del Bages • Visita a l’exposició Temps de Romànic (socials) • Visita al diari Regió7, dins el projecte del 2n trimestre • Visita al Museu de Geologia Valentí Masachs de l’EPSEM

PUJADA AL COLLBAIX El dilluns 26 d’octubre vam fer una sortida al Collbaix tots els alumnes de segon d’ESO. Ens vam trobar a les 8.45 h al Congost. El dia no va començar gaire bé, ja que es va posar a ploure i vam haver d’esperar mitja hora aproximadament que parés per poder començar a pujar cap al cim. Hi havia molta boira i a mesura que anàvem pujant n’hi havia més. Va ser un camí bastant difícil ja que, com que acabava de ploure, podíem relliscar perquè el terra i les pedres estaven molls.

veure el paisatge, però la boira no ens ho permetia. A més, va tornar a ploure i fins que no va parar no vam començar a baixar. Encara havíem d’anar més amb compte que a la pujada, perquè entre el pendent i el fang era fàcil que rellisquéssim i prenguéssim mal.

A la una del migdia ja tornàvem a ser al Congost. Des d’allà alguns companys van tornar a casa seva caminant i d’altres els van venir a buscar. Quan vam arribar a dalt vam esmorzar. Ens hauria agradat més que fes sol i poder

26

Tània Márquez 2n ESO-A


2n d’ESO

VISITEM EL MUSEU DE GEOLOGIA VALENTÍ MASACHS El dimecres 9 de desembre tots els alumnes de 2n d’ESO, repartits en dos torns, vam visitar el Museu de Geologia Valentí Masachs de Manresa. A l’arribada ens esperava la becària Ares, que ens va presentar les diferents seccions del museu.

A la sala de recepció hi havia uns pòsters sobre els recursos naturals, els energètics i els no energètics, el carbó i el petroli, l’urani, l’aigua, la radioactivitat, amb les seves aplicacions positives i negatives. Vam poder comprovar quin és el mineral que emet més radioactivitat, segons el detector Geiger, i també com el plom i el formigó són els materials que aïllen més la radioactivitat. A continuació vam passar per les diverses vitrines del museu. L’Ares ens va

fer reflexionar sobre si un nen miner és un nen, el comerç just amb la Xina, els minerals a preu de sang, com ara el coltan, etc. Vam observar els tres tipus de roques: les sedimentàries, les magmàtiques i les metamòrfiques. En el dossier que ens van lliurar per treballar ens vam fixar també en els minerals formadors de les roques i quins són els minerals del futur, com ara el neodimi, el lantani i el ceri.

A la resta de vitrines vam veure les diferents aplicacions dels materials geològics, usos dels àrids, com ara el ciment, etc. Per últim i dividits en petits grups, vam passar per la cambra fosca per observar els minerals fluorescents que, segons la llum ultraviolada que reben, canvien de color.

TALLER TEMPS DE ROMÀNIC El dimecres 10 de febrer els nostres alumnes de 2n d’ESO van participar en un taller titulat Temps de Romànic, que es va portar a terme al Centre Cultural el Casino de Manresa. Els alumnes van tenir l’oportunitat de conèixer aspectes d’aquest estil arquitectònic, que van servir per completar els coneixements de tot allò que havien après a classe. Va ser un taller molt amè, en què van representar una cerimònia de vassallatge de

l’època, van construir la planta d’una església romànica i van dibuixar un tapís romànic per a la posteritat, entre altres activitats.

27


ESO MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE 3r ESO • Crèdit de síntesi. Programa TAS (Tu i Alícia per la Salut), de la Fundació Alícia • Projecte TARASCA (Grup 3F). Projecte final amb l’alumnat del CEIP la Font • Taller Ai Carai d’emprenedoria, subvencionat per la Diputació de Barcelona • Taller Amb la tassa pel mànec, coordinat per l’Oficina Jove del Bages • Taller Emociona’t, coordinat per l’Oficina Jove del Bages • Taller Intervenció sociocultural, a càrrec de l’alumnat del CFGS d’ASCT • Taller Primers auxilis, a càrrec de la Diputació de Barcelona • Xerrada sobre Sexualitat, a càrrec de la llevadora Carme Ramos Sortides a: • Activitat MotoJove, coordinada per Afesvial i l’Ajuntament de Manresa • Participació en el programa Picalletres, del Canal Taronja • Sortida a les mines de Cercs (socials i tutoria) • Sortida de tutoria a Sitges • Taller de Robòtica, organitzat per l’EPSEM (optativa de tecnologia) • Viatge a Bacau (Romania), dins del projecte ERASMUS (Make a change and listen to their voice) • Visita a la Fundació Alícia i realització de dos tallers sobre alimentació, dins el projecte TAS

MOTOJOVE, TEORIA I PRÀCTICA Durant el mes de novembre, els diferents grups de 3r d’ESO van participar en el programa MotoJove, com a activitat de tutoria. El seu objectiu és reduir l’accidentalitat de les motos entre el col·lectiu de joves i està patrocinat per l’Ajuntament de Manresa i Afesvial. L’activitat, que ofereix als joves un primer contacte amb els ciclomotors sota la tutela de professionals d’autoescoles, es duu a terme a les pistes de pràctiques de Les Cots, i està destinada a alumnes de 3r d’ESO perquè estan a punt de fer quinze anys.

accidentalitat i conducció, i a continuació fan una pràctica amb ciclomotor per la pista.

El desplaçament fins a les pistes es fa en autobús i, un cop allà, primerament reben unes nocions teòriques sobre seguretat vial,

La valoració dels alumnes que hi participen sol ser molt positiva, especialment de la part pràctica.

28


3r d’ESO

SORTIDA A LA FUNDACIÓ ALÍCIA I AL MONESTIR DE SANT BENET DE BAGES El dimecres 13 d’abril, els alumnes de 3r d’ESO vam visitar les instal·lacions de la Fundació Alícia i el Monestir de Sant Benet de Bages.

Aquest trimestre tots els nois i noies han estat participant en el crèdit de síntesi TAS (Tu i Alícia per la Salut), en què els bons hàbits alimentaris i les activitats físiques es treballen de forma transversal en les dife-

rents matèries del curs. Dins del programa estàvem convidats a realitzar una activitat de cuina, en la qual els llegums tenien el paper protagonista. Després d’una caminada d’uns 8 km vam arribar a Sant Benet, vam esmorzar i ens vam posar un davantal per començar l’activitat de cuina. Al final de la demostració de la cuinera i una especialista en alimentació, que ens van explicar quatre plats fàcils de fer i molt equilibrats, vam posar en pràctica allò que ens havien explicat. En petits grups, vam realitzar un plat i seguidament l’explicació corresponent als companys. Després els vam compartir i tastar. D’aquesta manera vam poder treballar com a veritables cuiners. Ens ho vam passar molt bé cuinant uns plats espectaculars de gust i presentació. Per acabar vam realitzar una visita al Monestir, on vam viatjar a èpoques passades quan els monjos vivien en aquestes contrades. Va ser una sortida molt interessant amb activitat física i alimentació sana en un matí esplèndid.

29


ESO

PARTICIPACIÓ EN EL CONCURS PICALLETRES Els dies 12 i 14 d’abril, els alumnes de 3r d’ESO del nostre institut van participar al Picalletres, un concurs de la xarxa de televisions locals, on els estudiants han de demostrar els seus coneixements de llengua catalana.

El concurs té una primera fase en què es fan eliminatòries en l’àmbit local, és a dir, que els instituts d’una mateixa zona competeixen entre si. Nosaltres vam participar en les eliminatòries de la comarca del Bages a l’Espai Plana de l’Om, on es va enregistrar el programa. Hi vam presentar dos grups que es van enfrontar a FEDAC Manresa i l’Institut Miquel Bosch i Jover d’Artés. I en totes dues eliminatòries (que van ser molt emocionants i gairebé èpiques) vam ser els guanyadors!

30

Fins i tot, l’equip B del Guillem Catà va assolir el rècord absolut de punts dels dos dies de concurs: 620! Gràcies a aquesta puntuació tan alta vam poder passar a la semifinal en què, tot i que els nostres estudiants ho van fer molt bé, l’Institut Quercus ens va vèncer i va passar a la final. Finalment l’institut guanyador del Bages va ser el Miquel Bosch i Jover, que concursarà a la Gran Final del Picalletres, que se celebrarà al juliol. Des d’aquí volem donar les gràcies a tots els alumnes de 3r per la seva participació i pel seu entusiasme, especialment als valents

i valentes que van pujar a l’escenari: Lautaro Urroz, Daniela Zamora, Michelle Gillis, Eva Solà, Clàudia Vilanova i Eloy Benito. Els felicitem perquè van fer un gran paper!


3r d’ESO

L’ANTIGA VIDA EN UNA MINA DE CARBÓ I UNA COLÒNIA TÈXTIL El dimecres 30 de març vam fer una excursió amb els alumnes de 3r d’ESO al Museu de les Mines de Cercs, al Berguedà. Es tracta d’un museu que mostra l’antiga explotació de la mina de carbó i la vida de les famílies que treballaven i residien en aquesta colònia minera. De camí cap a Cercs, vam fer una parada a la colònia tèxtil de l’Ametlla de Merola, al Bages, on també vam poder comentar com era la vida a les colònies tèxtils. Aquesta és una sortida que es planteja cada curs des de ciències socials i tutoria, per tal de completar de manera més pràctica els continguts explicats sobre la industrialització a Catalunya.

COMIAT DE CURS A SITGES El dijous 2 de juny, els alumnes de 3r d’ESO van fer una sortida de tutoria a Sitges per celebrar que s’estava acabant el curs. Van sortir de l’institut a les 9 del matí i van tornar a les 5 de la tarda, després de passar una jornada agradable i divertida.

Considerem que l’excursió va ser un èxit, tant per la molt alta participació com pel bon temps que va fer, cosa que va permetre dur a terme les activitats tal com estaven previstes.

Per a aquest comiat de curs, es va triar la vila de Sitges per ser un lloc bonic i pintoresc. Primerament van fer un recorregut pel poble, on van tenir una estona lliure per fer alguna compra. Després van anar cap a la platja, on van dinar, van jugar i es van banyar una estona tots aquells que tenien l’autorització dels pares.

31


ESO MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE 4t ESO • Gimcana mitològica a Barcelona i concurs fotogràfic (optativa de llatí) • Taller Coltan, una guerra en les teves mans, a càrrec de l’Oficina Jove del Bages • Taller Game over! Incivisme fora de joc, coordinat per l’Ajuntament de Manresa • Taller Prevenció de la violència de gènere, a càrrec del centre Àgora • Taller Primers auxilis, a càrrec de la Diputació de Barcelona (4t ESO AF) • Xerrada Orientació sobre batxillerat, a càrrec de Laura Mateo • Xerrada Sexualitat, afectivitat i riscos associats, a càrrec de l’ONG ActuaVallès Sortides a: • Anada al teatre Victòria per veure l’obra Mar i Cel • Participació en la Barcelonada 2016, activitat que utilitza les noves tecnologies (smartphones, programari, diferents apps...) • Participació en les Proves Cangur 2016 (matemàtiques) • Sortida al Parc del Castell per participar en el concurs Descobrim el castell (educació visual i plàstica) • Viatge a Kraziai (Lituània), dins del projecte ERASMUS+ (Make a change and listen to their voice) • Visita a la Biblioteca del Casino (projecte de recerca) • Visita a la Fira de l’Estudiant (orientació vocacional) • Viatge de final d’ESO a la Toscana (Itàlia)

BARCELONADA 2016 Com cada any, i sense voler faltar a la cita, el divendres 19 de febrer una seixantena dels nostres alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat van gaudir de la Barcelonada 2016. Una activitat que pretén donar eines d’orientació i coneixença del medi a través de les noves tecnologies. Enguany, aproximadament uns mil quatre-cents alumnes de diversos centres de secundària del Bages, Anoia i Vallès Occidental eren els qui conquerien la ciutat de Barcelona i tenien com a fita trobar diferents punts d’interès històric, turístic o patrimonial de la capital catalana. Durant tot un matí els alumnes arribaven als diferents punts escollits a l’atzar i havien de fer una fotografia o un vídeo, per immortalitzar aquell moment per a la posteritat.

32


4t d’ESO

UN VIATGE INOBLIDABLE PER LA TOSCANA Discussions, preocupacions, pors... Cap d’aquests mots assaltarà el nostre pensament quan recordem el viatge a Itàlia que vam fer en acabar 4t d’ESO.

No recordarem els dies de pluja, ni les picades de mosquit, ni les hores d’autocar. Tots oblidarem el mal de peus després d’hores I hores de camí pels carrers d’aquella preciosa terra. Tots aquells entrebancs quedaran substituïts per totes les riallades que

acabaven en llàgrimes de felicitat o aquells moments en què les nostres veus es fonien al ritme de les cançons del bus, cortesia del nostre DJ privat, el chauffeur Juanjo. Quan recordem el nostre primer viatge a la Toscana, pensarem en gelats, en la desesperada recerca de WIFI gratuït, en el so de la gallina i el paó, en els nostres companys i en totes les aventures compartides amb aquells que estimem. D’aquí a uns anys, quan trobem per casualitat una carpeta al nostre ordinador que digui “Viatge a Itàlia 2016”, somriurem I recordarem les selfies, l’olor de cafè a l’hora d’esmorzar, el color del marbre en ser acariciat per la llum del sol i la sensació de ser eterns. Immortals. Feliços. En acabar l’ESO ens separem, però els nostres cors romandran junts. Generació del 2016 per sempre!

Alba Amilibia Sierra 4t ESO-A

33


ESO

VIATGE DE 4t D’ESO A LA TOSCANA

34


4t d’ESO

35


BATXILLERAT MEMÒRIA D’ACTIVITATS DE BATXILLERAT • Anada al teatre Victòria per veure l’obra Mar i Cel • Assistència a la jornada AdeDay de la FUB i la UManresa, on es van realitzar diferents tallers i conferències relacionades amb l’economia. Economia (1r i 2n batx.) • Assistència a la Jornada inicial del XII CONCURS IDEES JOVES. Organització d’empresa (1r i 2n batx.) • Assistència al recital d’homenatge a Ovidi Montllor Bon vent i barca nova!, amb la veu de Francesc Ribera Titot (1r batx.) • Gimcana mitològica a Barcelona. Llatí i grec (1r batx.) • Participació en el concurs del Rotary Club Protagonistes del demà • Participació en la Barcelonada 2016, activitat que utilitza les noves tecnologies (smartphones, programari, diferents apps...) (1r batx.) • Participació en les Proves Cangur 2016. Matemàtiques (1r i 2n batx.) • Sortida de tutoria a Montserrat. Pujada a Sant Jeroni (1r batx.) • Taller Ai Carai d’emprenedoria, subvencionat per la Diputació de Barcelona (1r batx. A) • Taller Creativitat, dins el Concurs Joves Emprenedors, a càrrec de Francesc Trias i subvencionat per l’Ajuntament de Manresa. Organització d’empresa i economia (1r batx. A) • Taller d’anàlisi d’aigües a Can Font. Química (2n batx.) • Taller Negocis 2.0 online, dins el Concurs Joves Emprenedors, a càrrec de Fabio Bugalla i subvencionat per l’Ajuntament de Manresa. Organització d’empresa i economia (1r i 2n batx.) • Taller sobre violència masclista amb la col·laboració de treballadors i interns de la presó Lledoners. Visita al CP Lledoners (1r i 2n batx.) • Trobada filosòfica a l’INS Castellet, de Sant Vicenç de Castellet. Filosofia (1r batx.) • Viatge a Calw (Alemanya), dins del projecte ERASMUS+ (Yes: Young Entrepeneurs on start) (1r batx.) • Viatge a Roma. Història de l’art (1r i 2n batx.) • Visió de l’obra El diari de Martina, dins dels actes del Dia internacional contra la violència masclista (1r batx.) • Visió i debat de la pel·lícula No estás sola, Sara, activitat inclosa dins el taller contra la violència masclista (1r i 2n batx.) • Visita a l’empresa Llet Pascual. Organització d’empresa i tecnologia (1r i 2n batx.) • Visita a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) • Visita a l’exposició Disparant art a la casa Flors Sirera (1r i 2n batx.) • Visita a la Fundació Universitària del Bages (FUB) • Visita a la llar d’avis de La Font, dins l’activitat Univers d’històries (1r batx.) • Visita a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) • Xerrada de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) • Xerrada La Maternitat d’Elna (1r i 2n batx.)

36


BATXILLERAT

TOCATS DE LLETRA: BON VENT I BARCA NOVA Els alumnes de 1r de batxillerat van poder assistir a l’espectacle Bon vent i barca nova amb textos i cançons d’Ovidi Montllor, que es va presentar a la Sala Petita del Teatre Kursaal. Vint anys després de la mort d’Ovidi, el recital era un homenatge a la trajectòria del cantautor d’Alcoi, i anà a càrrec de Francesc Ribera Titot, acompanyat de Pere Martell al piano. Van ser cinquanta minuts acabats en un gran aplaudiment!

TALLER D’ANÀLISI D’AIGÜES A CAN FONT El dimecres 20 d’abril l’alumnat de 2n de batxillerat que cursa l’assignatura de química va anar al Centre de les Aigües de Can Font per realitzar un taller d’anàlisi d’aigües. Allà es van trobar amb els alumnes de l’Institut Cal Gravat de Manresa que també cursen l’assignatura de química.

Primer els van presentar el centre i posteriorment va començar el taller. Aquest va consistir en la realització d’anàlisis químiques de diversos paràmetres (clorurs, duresa, pH, conductivitat, nitrats i matèria orgànica) de diferents aigües de la comarca. En acabar la part experimental es van realitzar els càlculs

pertinents i es van posar en comú els resultats, raonant les possibles variacions segons l’origen de les aigües.

Va ser un matí molt intens i profitós, tant des del punt de vista químic com de coneixement del nostre entorn.

37


BATXILLERAT

IV JORNADA DE FILOSOFIA El dijous 19 de maig, Sant Vicenç de Castellet va acollir la IV Jornada de Filosofia a Secundària de la Catalunya Central. La trobada va aplegar uns 450 estudiants de primer de batxillerat d’11 instituts de les comarques del Bages, Berguedà i Osona. Va coordinar aquesta jornada l’Institut Castellet amb el suport de l’Ajuntament i el Centre de Recursos del Bages. Va comptar amb la presència de la regidora d’Ensenyament, Cultura i Joventut, senyora Sílvia Vila, així com del delegat territorial d’Ensenyament a la Catalunya Central, senyor Toni Massegú. La de Sant Vicenç ha estat la quarta edició d’una trobada que va començar a Manresa i que l’any passat va tenir lloc a Sant Fruitós de Bages. El seu objectiu principal és que els alumnes puguin reforçar els aprenentatges adquirits al llarg del curs en l’assignatura de filosofia, una matèria que han treballat per primera vegada. Al mateix temps es busca que puguin compartir coneixements a través de tallers i grups de treball.

SORTIDES DE TUTORIA DE 1r DE BATXILLERAT Durant aquest curs hem fet tres sortides de tutoria a primer de batxillerat: Al primer trimestre vam sortir del Monestir de Montserrat pel camí del Via Crucis, passant per les ermites de St. Joan i St. Miquel fins a arribar a St. Jeroni. Vam baixar pel pla dels Ocells, el pas dels Francesos i les escales de Sant Dimes.

38

Al segon trimestre vam anar també a Montserrat des de Can Massana, fent una ruta circular per pujar fins a la roca Foradada. Al tercer trimestre vam anar en tren fins a Barcelona per practicar esports de platja a la Mar Bella. Aquestes sortides ens van servir per conèixer-nos millor i fer un grup unit.


BATXILLERAT

39


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA CONJUNTA D’ACTIVITATS DELS CF DE COMERÇ I MÀRQUETING • El cap de Recursos humans de BonPreu presenta l’empresa i selecciona alumnat del CFGM • Muntatge d’aparadors de Nadal, Castanyada, Sant Jordi i rebaixes de temàtica diversa: moda jove, llenceria, calçat, llibres, pintura, òptica, fotografia, joies, perfumeria i cosmètica capil·lar • Nova pàgina web dels cicles de Comerç i màrqueting • Taller de Consum conscient, dins les Jornades del Catà en Acció • Visita a l’empresa Control Sistemes

COMERÇ I MÀRQUETING RENOVA LA SEVA PÀGINA WEB Aquest curs 2015/16, aprofitant que ha canviat el pla d’estudis i els cicles han passat a ser de dos anys, el nostre departament de Comerç i màrqueting ha renovat la seva pàgina web, dins la pàgina general de l’Institut Guillem Catà. En aquesta pàgina renovada es pot consultar la informació actualitzada sobre els cicles formatius que impartim, tant els aspectes pròpiament curriculars, com notícies d’activitats i esdeveniments que han tingut lloc al llarg del curs.

40

Un altre aspecte del qual s’informa detalladament és la possibilitat de cursar el cicle de grau mitjà d’Activitats comercials en l’opció DUAL, iniciada ja el curs passat, i les diferències que aquesta opció presenta respecte a la formació professional clàssica. D’altra banda, els visitants de la pàgina web ara també tenen l’opció de fer un tomb virtual per les nostres instal·lacions, de manera que poden veure com els alumnes treballen al supermercat d’autoservei, la botiga, l’àrea d’aparadorisme, etc.


COMERÇ I MÀRQUETING

VISITA A CONTROL SISTEMES El dimarts 9 de febrer, els alumnes del CFGM d’Activitats comercials, del CFGM Comerç (LOGSE) i del CFGS Gestió de vendes i espais comercials van visitar Control Sistemes amb l’objectiu de veure la realitat d’una empresa i resoldre les qüestions plantejades pel professorat a classe en les diverses matèries del seu cicle formatiu. En la visita vàrem poder veure el magatzem, les oficines i l’establiment comercial, finalitzant amb una xerrada per part del director comercial de l’empresa. Al magatzem vàrem veure com treballen tot el procés logístic, des de la recepció, l’emmagatzematge, el control i l’inventari, fins al picking i l’expedició de productes. El responsable de magatzem ens va explicar com tracten les incidències, com organitzen el magatzem i decideixen la ubicació del producte, els tipus d’expedicions que fan i el ritme de treball que tenen. Vàrem poder comprovar la dificultat de gestionar un magatzem amb més de 50.000 referències. Durant la visita a les oficines ens van explicar el funcionament dels diferents departaments (Compres, Vendes, Màrqueting, Telemàrqueting, Servei Tècnic, Administració, Informàtica, Atenció al client...), i a la

botiga, que representa només una part petita del negoci, l’alumnat va poder comprovar la distribució de l’espai comercial. També va ser molt profitosa la xerrada a càrrec del director comercial, Sr. David Quevedo, exalumne del nostre CFGS, que ens va explicar l’empresa, la seva dimensió i l’expansió cap a nous mercats, nous tipus de clients i nous productes i serveis. Ens va explicar que Control s’ha especialitzat en un client més d’empresa i institució i en productes com els serveis informàtics i la impressió. També l’organització del seu departament, com gestiona, motiva i coordina l’equip de vendes, com decideix les accions de màrqueting i de vendes, com es confeccionen les ofertes comercials, com aconsegueixen col·laboracions amb altres empreses, etc. I ens va exposar la necessitat de tenir, a part de coneixements professionals, una actitud proactiva a l’empresa que faci que cadascú aporti el suficient com per fer-se necessari, sense que calgui cap control sobre el seu comportament, fent un paral·lelisme directe amb el que el professorat treballa a classe respecte a l’actitud professional.

41


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGM D’ACTIVITATS COMERCIALS • Creació del vídeo de promoció del taller de Decoupage (penjat a la web) • Disseny , realització i muntatge d’un aparador real en un establiment de Santpedor • Inici de la FP DUAL • Muntatge de l’aparador dels 25 anys de l’institut al taller de Comerç • Participació en el jurat del concurs d’aparadors de Nadal a Santpedor • Taller d’atrezzo decoratiu nadalenc reciclant ampolles de cava • Taller de Decoupage dins les Jornades del Catà en Acció

LA FORMACIÓ DUAL AL CICLE D’ACTIVITATS COMERCIALS En aquest curs que s’acaba han confluït una sèrie de factors que han permès la consolidació de la modalitat dual en el nostre cicle de grau mitjà, que ja s’havia iniciat el curs passat.

El gran canvi de pla d’estudis del cicle (passar d’un a dos cursos de formació) ha estat fonamental per poder ampliar el període de pràctiques a l’empresa. Per això, diferents empreses s’han anat engrescant a identificar i captar el jove talent de l’aprenent de comerç a les nostres aules. Sense aquestes empreses no seria possible i, per això, agraïm la implicació de Supermercats BonPreu, Garoina solucions de menjar, Sobrerroca papereria i regal, TEXTBAGES magatzem majorista tèxtil, Pintures i decoració Sagrada Família, Decathlon, Teixidor pintures i bricolatge i AKÍ.

42

Cal destacar que aquest curs s’ha caracteritzat especialment per les ganes d’aprendre i la motivació de la majoria de l’alumnat. Aquest aspecte ha estat clau per oferir a les empreses un perfil d’alumnat responsable i compromès amb la filosofia d’empresa. La tasca de l’equip docent de Comerç i màrqueting ha donat els seus fruits, i al tercer trimestre del primer curs de la primera promoció d’Activitats comercials (LOE) els alumnes ja han començat el període de pràctiques a les empreses. Serà una llarga aventura professional durant part de l’estiu i tot el segon curs del cicle formatiu.

La formació comença a l’aula-taller de l’institut i acaba al centre de treball a través d’una beca o d’un contracte laboral. Tant en un cas com en l’altre, les empreses realitzen


COMERÇ I MÀRQUETING entrevistes de selecció per escollir aquells alumnes el perfil i les expectatives dels quals s’adaptin més a les necessitats de cada empresa. El nostre alumnat realitza la formació dual com a becari, llevat de les alumnes de l’empresa manresana Sobrerroca, que ha estat la primera a col·laborar amb la formació dual a través de contractes laborals. En ambdós casos l’alumnat rep una remuneració econòmica de l’empresa. Què és la formació dual? La formació dual és la modalitat de la formació professional en què l’aprenentatge de l’alumnat es fa de forma compartida entre l’institut i l’empresa. Per a l’alumnat representa un any d’experiència laboral amb un alt percentatge d’inserció laboral, mentre rep una remuneració econòmica per part de l’empresa. Durant un curs anirà cobrant (donat d’alta a la Seguretat Social) mentre realitza el cicle. L’alumnat seleccionat per fer la FP dual, tant d’aquest curs com de l’anterior, té una gran oportunitat d’inserció laboral. Dependrà del seu grau d’implicació i de valors i actituds

com la responsabilitat, dedicació, serietat i professionalitat que mostrin, valors i actituds que treballem constantment a l’aula. Fa pocs dies que s’acaba de signar el primer contracte indefinit d’un dels alumnes que tot just ha acabat la dual. El fet de ser el primer cicle formatiu dual d’aquest institut ha estat un gran repte per a nosaltres. Amb esforç i dedicació hem superat la prova!

ELS ALUMNES FAN DE JURAT L’alumnat del cicle d’Activitats comercials del nostre institut va participar com a jurat en una altra edició del Concurs d’Ambientació Nadalenca de Santpedor. Anna Alert, Marcel Gimeno, Roger Lorente, Andrea Pérez i David Úbeda van ser seleccionats prèviament pel seu interès i per la seva actitud positiva en el mòdul de Dinamització del Punt de Venda.

El dimecres 16 de desembre van passar el matí a Santpedor per poder observar i valorar els diferents aparadors que es presentaven a concurs. Els van acompanyar els altres membres del jurat: Montserrat Ribalta (tècnica de promoció econòmica de l’Ajuntament de Santpedor) i la professora Àngels Masats d’aquest mòdul.

43


CICLES FORMATIUS

MUNTATGE DE L’APARADOR DEL CENTRE VETERINARI SANTPEDOR A principis d’aquest any va sorgir la possibilitat que els alumnes del CFGM d’Activitats comercials poguéssim realitzar una activitat de dinamització del punt de venda fora del nostre taller. David Pujol, propietari del Centre Veterinari Santpedor, ens va obrir les portes del seu establiment per poder treballar en un projecte d’aparadorisme real.

ferents propostes. Abans de presentar-les definitivament al nostre client, les vam presentar com una activitat avaluable d’atenció al client. Algunes de les idees eren força atractives i, en presentar-ne els esbossos, el client en va escollir dues. Com que estàvem tan engrescats, vam decidir no descartar cap de les dues propostes i treballar-les paral·lelament. Així, bona part dels alumnes vam poder col·laborar en la realització dels diferents elements i materials dels dos aparadors que vam preparar. Finalment, el passat 18 de maig els alumnes Anna Alert, Cristina David, Marcel Gimeno i Albert Sagués van muntar l’aparador que ells mateixos havien creat a l’institut. Tant a l’Alba com al David, els va agradar el resultat final de la nostra feina. Esperem que us hi fixeu si aneu per Santpedor! L’altre projecte que vam preparar us el mostrarem el curs vinent.

Primerament vam visitar l’establiment per conèixer-lo i analitzar-ne diferents aspectes. Vam ser molt amablement atesos per l’Alba, la seva ajudant, i vam poder prendre mides de l’aparador, un espai ampli i ple de possibilitats. Així començava un veritable repte per als alumnes que, molt motivats, volíem participar en aquest projecte.

Un cop al nostre taller, vam dividir-nos en petits grups per tal de treballar les di-

44

El leitmotiv de l’aparador és De camí a la veterinària, ja que volíem transmetre la gran varietat d’animals que es poden tractar en aquesta clínica veterinària, incloent-hi també alguns productes de la botiga. Aquests animals segueixen un caminet per anar fins a la clínica, representada per una paret a la part dreta de la composició de l’aparador. La part central l’ocupa un estany de peixos, que va ser molt treballat al taller de comerç, i la part esquerra l’ocupa un arbre que vam elaborar reciclant fustes.


COMERÇ I MÀRQUETING

L’EMPRESA BONPREU SELECCIONA ALUMNES Tal com passa en qualsevol cicle formatiu, l’alumnat que cursa el CFGM Activitats comercials ha de fer pràctiques a l’empresa. En aquest cas té la possibilitat de fer-les en format DUAL, cosa que permet a l’alumne/a deixar de fer un nombre determinat d’hores de classe a l’institut, per fer-les directament a l’empresa, treballant i combinant-les amb la resta d’hores lectives del cicle. L’avantatge per a l’alumnat és que cobra una remuneració com a beca formativa, o fins i tot a través d’un contracte laboral, i que es forma directament en l’empresa en un entorn real concret. D’altra banda, permet a l’empresa tenir més hores l’alumne/a per poder formar-lo segons les seves peculiaritats i provar-lo bé abans d’incorporar-lo a la seva plantilla de treballadors. Una de les grans empreses que té conveni de pràctiques en format DUAL amb el nostre institut és el grup Bonpreu, empresa catalana originària de la comarca

d’Osona, que consta de diversos formats d’establiment comercial com ara els supermercats Bonpreu, els hipermercats Esclat, les benzineres Esclat-Oil i la seva última innovació, els Iquodrive, per fer la compra des d’internet amb recollida ràpida des del cotxe. El divendres 11 de març el Sr. Francesc Baqué, cap del Departament de Persones d’aquesta empresa, va venir a la nostra aula, tal com veiem a la foto, a explicar què és Bonpreu, a exposar què es demana al seu personal i a fer una entrevista individual de selecció d’alumnes per iniciar la formació DUAL, amb vista a incorporar-se laboralment en la plantilla de l’empresa i, fins i tot, amb la possibilitat d’ascendir professionalment dins l’empresa. Es van seleccionar tres alumnes del CFGM Activitats comercials, que iniciaran la seva formació DUAL a Bonpreu abans de finalitzar el 1r curs i els durarà gairebé un any.

45


CICLES FORMATIUS EMPRESES COL·LABORADORES EN LA FCT DEL CFGM D’ACTIVITATS COMERCIALS -

46

Abacus cooperativa: llibreria, papereria i joguines. Manresa Bonpreu Supermercats. Sant Vicenç de Castellet i Berga Decathlon. Manresa FES MÉS Bricolatge. Manresa Garden AMPANS. Santpedor Garoina, solucions de menjar. Manresa Jamonería Pata Negra. Manresa MÓNterra, un món de solucions. Manresa Sagrada Família: pintures, decoració, belles arts i manualitats. Manresa Sobrerroca, papereria i regal. Manresa Teixidor: pintures, bricolatge i belles arts. Manresa Teselen: aigua, gas i climatització. Manresa TEXTBAGES, magatzem majorista textil. Sant Fruitós de Bages Wirquin Calaf, equipaments sanitaris i complements. Sant Joan de Vilatorrada


COMERÇ I MÀRQUETING MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGS GESTIÓ DE VENDES I ESPAIS COMERCIALS • Investigació comercial sobre el no-client del Mercat municipal Puigmercadal, presentació de la necessitat de l’estudi a càrrec del Sr. David Hernández, tècnic municipal de Comerç de l’Ajuntament de Manresa • Reunió de grup de no-clients del Mercat Puigmercadal • Xerrada Coaching actiu: com millorar el teu rendiment en els estudis

INVESTIGACIÓ COMERCIAL DEL NO-CLIENT DEL MERCAT MUNICIPAL L’alumnat del CFGS de Gestió de vendes i espais comercials que cursa el mòdul d’Investigació comercial farà, durant aquest curs, un estudi de mercat d’acord amb l’Ajuntament de Manresa, per tal d’aconseguir informació per conèixer el perfil del no-client del Mercat municipal Puigmercadal, les seves motivacions per no comprar l’alimentació fresca al mercat i la valoració que fa d’aquest. L’Ajuntament de Manresa, i concretament la Regidoria de Comerç, és el responsable últim d’aquest espai comercial dedicat a la venda de producte fresc, i necessita informació actualitzada per poder prendre les decisions necessàries per aconseguir augmentar la satisfacció del client, informació que pot obtenir a través d’estudis de mercat. Per això aquesta investigació comercial és, per a l’Ajuntament de la nostra ciutat, una bona oportunitat per aconseguir informació sobre el consumidor de producte fresc que no compra en el mercat municipal sinó en altres zones o establiments. Des del punt de vista pedagògic, amb aquest estudi de mercat es pretén que l’alumnat posi en pràctica els coneixements adquirits a classe i aprengui a fer un estudi de mercat, en un entorn real, tot treballant les competències del perfil professional del cicle formatiu. A nivell professional, es pretén que l’Ajuntament, i per tant la ciutat, pugui disposar, a través de les conclusions de l’estudi,

d’una informació actualitzada que l’ajudi a prendre les decisions estratègiques o de màrqueting més adients respecte al Mercat municipal Puigmercadal, cosa que ha de permetre augmentar tant el nombre de clients com el seu grau de satisfacció. Aquesta pràctica docent es planteja en format de treball en equip. Per executar-la, l’alumnat anirà aplicant al llarg del curs els coneixements teòrics adquirits a l’aula, de manera que al final haurà experimentat la majoria de les tècniques aplicables en una investigació comercial. El dimarts 13 d’octubre, el senyor David Hernández, tècnic municipal de Comerç de l’Ajuntament de Manresa, va venir a la nostra aula, tal com observem a la foto adjunta, per demanar a l’alumnat l’estudi que permeti aconseguir la informació que els cal. Aquest acte es coneix tècnicament com a briefing i ve a representar el toc de sortida de la pràctica.

47


CICLES FORMATIUS

REUNIÓ DE GRUP PER A LA INVESTIGACIÓ COMERCIAL El dimarts 19 de gener, en la pràctica d’estudi de mercat que l’alumnat del CFGS Gestió de vendes i espais comercials fa dins la matèria Investigació comercial, es va poder treballar la tècnica d’investigació de mercats coneguda com a focus group o reunió de grup, en la qual diversos no-clients del Mercat municipal Puigmercadal van assistir a l’aula per aprofundir en la temàtica d’estudi i poder aconseguir una enquesta potent. El focus group és una de les tècniques qualitatives d’investigació comercial més utilitzades en l’actualitat. La sessió va ser organitzada i executada totalment per l’alumnat que, repartint-se les tasques a fer, va poder experimentar la planificació i posada en pràctica de l’esmentada tècnica. Al llarg de la sessió, es varen generar noves hipòtesis objecte d’estudi que per-

48

metran augmentar la potència i la qualitat de l’enquesta a fer en la fase concloent, que inclou el treball de camp, la tabulació de dades, l’anàlisi estadística i la deducció de les conclusions de l’estudi. Al llarg de la pràctica docent també s’han treballat altres tècniques d’investigació, com ara la recerca de dades secundàries, l’observació, el mystery shopping (client misteriós) i les entrevistes en profunditat a persones implicades o expertes en el mercat municipal. Amb tot plegat, l’alumnat haurà pogut experimentar totes les fases de l’estudi de mercat que es fa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, per aconseguir informació sobre el no-client del Mercat Puigmercadal, aplicant a un cas pràctic la teoria que es va treballant a classe.


COMERÇ I MÀRQUETING EMPRESES COL·LABORADORES EN LA FCT DEL CFGS GESTIÓ DE VENDES I ESPAIS COMERCIALS - Aeròbic & Fitness - Departament màrqueting - AGROCAT - Departament logística - AMPANS - Departament comunicació - ASNL(Advanced Sport & Nutritions Lab) - Departament comercial - AUSA - Departament compres, Departement màrqueting - Autotransversal SL (Renault) - Departament vendes - Bàsquet Manresa SAE - Departament màrqueting - Casa Mas alimentació SL - Departament màrqueting - Conserves Ferrer - Departament vendes - CONTROL (Sistemes d’organització) - Departament vendes, Departament comercial - Core Sport Team Company SL - Departament màrqueting - DIESA (Establiments Pacífic SL) - Departament màrqueting - Framun - Departament màrqueting, Departament atenció - Friman SA - Departament logística - Gimnàs Gimbe - Departament màrqueting, Departament atenció - Grup Gamma - Departament compres - Natureco SL - Departament comercial - Nostrum - Departament compres - OnWifi Bages - Departament comercial - Setpunts SL - Departament comercial i màrqueting - UPIC SA - Departament comercial

49


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA CONJUNTA D’ACTIVITATS DELS CFGM D’IMATGE PERSONAL • Pel·lícula El gran dia als cinemes Bages Centre • Espectacle Nadal al Catà a la sala Els Carlins • Obra de teatre Pels pèls al Kursaal • Sortida a la Fira STS Beauty Barcelona • Sortida a Món Sant Benet • Visita al Gran Teatre del Liceu

SORTIDA A LA FIRA STS BEAUTY BARCELONA El dilluns 15 de febrer les alumnes del departament d’Imatge personal van assistir a la FIRA STS Beauty Barcelona. A les 8 del matí van sortir amb molta energia, i abans de les 10 h ja eren a l’emblemàtic recinte del CCIB-FÓRUM per posar-se al dia de les últimes novetats. STS Beauty està consolidada com la Fira Professional de Bellesa de Barcelona. Està dirigida exclusivament a professionals i és la primera oportunitat de l’any per conèixer novetats i últimes tendències de la indústria professional de la bellesa. S’hi donen cita les principals empreses del mercat professional de la perruqueria, estètica, ungles i maquillatge. És un esdeveniment que no solament

50

ofereix un programa d’activitats artístiques, sinó que aposta per la formació professional mitjançant els seus tallers, classes magistrals, cursos especials i congressos. Les alumnes van gaudir d’una jornada plena de novetats, en què van poder conèixer diferents empreses del sector. Hi havia més de tres-cents expositors, als quals van poder apropar-se i demanar informació de les últimes tendències en perruqueria i estètica, els nous tractaments que hi ha al mercat... També van poder veure demostracions in situ.Les alumnes s’ho van passar molt bé, encara que va ser una jornada esgotadora.


IMATGE PERSONAL

PELS PÈLS AL TEATRE KURSAAL El diumenge 22 de novembre, les professores del departament d’Imatge personal amb un grupet d’alumnes de Perruqueria i Estètica vam decidir anar al teatre Kursaal per gaudir de l’obra Pels pèls, dirigida per Pere Planella i Abel Folk.

Vam quedar de trobar-nos al voltant de les 17 h. Primerament de tot, acompanyats de Joan Morros, professor jubilat d’Animació, vam poder fer una volta per les entranyes d’aquest magnífic teatre. Ens vam poder en-

dinsar en la màgia dels camerinos, on vam observar els nervis d’abans de començar i vam parlar força estona amb els actors/actrius sobre els maquillatges i pentinats lluïts en aquella representació. Qui pot dir que en una mateixa tarda ha estat amb la Beth, Mercè Comas, Pep Sais, Pep Planas, Jofre Borras o l’Àlex? Els actors ens van mostrar una petita part de la seva professió amb amabilitat i somriures. Volem agrair aquest premi amb què ens va obsequiar Joan Morros. L’obra és una combinació de comèdia, thriller i reality show, que gira al voltant d’un assassinat produït al pis superior d’una perruqueria. El públic interactua amb els actors i decideix qui és el culpable, l’assassí o assassina. Nosaltres vam decidir que era l’antiquari, però a cada funció pot ser un de diferent. Aquesta obra ens va fer riure molt. Per això només podem fer una valoració positiva d’aquesta sortida fora de l’horari escolar. Tal com havíem previst va ser interessant i enriquidora.

XERRADA SOBRE RELACIONS ABUSIVES El dilluns 18 d’abril les alumnes del CFGM d’Imatge personal van assistir a una xerrada-taller de relacions abusives, organitzada per l’Ajuntament i a càrrec de l’Eva i el Daniel del grup ÀGORA. Agraïm a Carme Batista, d’Atenció a la Dona, aquesta oportunitat que ens va brindar. A la primera part, l’Eva ens va fer una xerrada molt interessant i participativa en què vam parlar del rol de les dones al llarg de la història, de la importància de la dona, de l’amor sa/insà, d’establir límits en les relacions, d’entendre que encara ara l’home té més oportunitats que la dona, d’adonar-se que hi ha estereotips que enquadren el sexe femení (colors de la roba, tipus de treball…) i que és necessari eradicar-los. A la segona part, el Daniel ens va explicar les habilitats socials, observant diferents anuncis de publicitat de la TV i classificant

els estereotips masculins i femenins. A continuació van representar, amb un rol playing, diverses escenes en què van participar algunes alumnes de Perruqueria i Estètica, per entendre i identificar els diferents indicadors que ens permeten detectar quan una relació és abusiva.

51


CICLES FORMATIUS

TALLER DE GELIFICANTS A LA FUNDACIÓ ALÍCIA El dijous 3 de desembre, els grups de primer d’Estètica i Perruqueria vam realitzar una sortida al Món Sant Benet, on vam assistir a un taller de gelificants a la Fundació Alicia per aprendre a transformar l’estat líquid d’un suc en una gelatina. La Fundació Alícia realitza tallers per a diferents edats, amb la finalitat de transmetre, a través de l’experimentació i d’una manera lúdica, coneixements sobre alimentació i bons hàbits alimentaris. També sobre cuina i la seva relació amb la ciència i el patrimoni cultural i agroalimentari. Els gelificants són substàncies que tenen la capacitat de crear gels, principalment el midó i la gelatina. Des de fa molt de temps s’usen a la cuina. Aquest taller va ser curiós, ja que vam veure com, en poc temps, podíem transformar un líquid en un gel, utilitzant substàncies com la cua de peix o l’agar-agar. Vam

52

realitzar aquestes pràctiques amb aigua i amb suc. Ens vam adonar que amb l’agaragar aconseguíem un gel més compacte i també un canvi en el sabor. Després vam fer servir una barreja de clorur de calci amb aigua, a la qual vam afegir una gota de suc i la vam deixar durant un minut. Un cop gelificada, la vam ficar en un altre bol amb aigua durant un minut més. Quan ens la vam ficar a la boca, vam notar que aquella petita perla gelatinosa ens esclatava i sortia tot el suc de cop. També vam aprofitar un dels espais de la Fundació per realitzar diferents activitats lúdiques, que van permetre que les noies de Perruqueria i Estètica ens coneguéssim una mica més, ja que aviat havíem de començar a treballar plegades per pentinar i maquillar els companys que havien de fer la representació de Nadal al Catà el 22 de desembre a la Sala Els Carlins.


IMATGE PERSONAL

DESFILADA D’IMATGE PERSONAL Aquest curs el CFGM Perruqueria i cosmètica capil·lar i el CFGM d’Estètica personal decorativa hem realitzat un nou projecte conjunt per al crèdit de síntesi. El seu objectiu era integrar i treballar de manera transversal i engrescadora tots els continguts que l’alumnat ha anat adquirint al llarg dels dos cursos: presentar els seus propis treballs en un escenari inspirat en el món de l’òpera! Tot va començar amb l’anada al Liceu de Barcelona i va finalitzar amb la posada en escena del treball realitzat durant unes dures setmanes de feina. Amb les dificultats que l’organització d’una desfilada comporta i amb els nervis a flor de pell, les alumnes van realitzar el seu treball amb molta implicació. Van buscar models, van fer esbossos i proves, van preparar la música i l’escenografia, etc.

El professorat està satisfet perquè ha pogut veure l’evolució i l’autonomia que les alumnes han assolit al llarg del cicle.

53


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGM PERRUQUERIA • Jornada sobre coloració capil·lar a Schwarzkopf • Sortida a la Casa Eva Professional • Visita a la Central dels Cabells • Visita a les instal·lacions de Schwarzkopf

JORNADA SOBRE COLORACIÓ CAPIL·LAR A SCHWARZKOPF La tarda va ser més pràctica. Les alumnes van treballar en grups de dues o tres. Cada grup va realitzar, sobre una model real, l’anàlisi i la seva proposta de color, especificant el tipus de producte que faria servir i com ho treballarien. Una vegada tots els grups van tenir la seva proposta, es van posar mans a l’obra i van realitzar totes les coloracions, seguint les pautes d’actuació. Finalment es van poder veure els resultats, que van ser espectaculars. Les clientes van quedar entusiasmades!

El dimecres 23 de setembre, les alumnes de segon de Perruqueria van passar tot el dia al centre tècnic de la firma comercial Schwarzkopf de Barcelona. Ens va rebre la Silvi, tècnica d’aquesta marca internacional, que va començar la jornada realitzant una roda de presentacions i, a continuació, ens va regalar una classe magistral en què d’una manera molt aclaridora va explicar la teoria del color i els diferents productes de coloració que ofereix Schwarzkopf. Ens va presentar totes les línies de coloració i també ens va explicar a quins treballs van destinades cada una d’elles.

54

Les alumnes van passar una jornada molt enriquidora, en què van demostrar els seus coneixements de la coloració capil·lar i els van poder posar en pràctica sobre models reals que la mateixa firma va facilitar. Van treballar força bé, i van ser tan ràpides i polides que van poder tornar a casa abans del previst. Al tren feien unes rialles que van encomanar l’alegria a tothom.


IMATGE PERSONAL

VISITA A LA CENTRAL DEL CABELL El dilluns 26 d’octubre, les alumnes de segon de Perruqueria van passar la tarda a La Central del Cabell, ubicada al núm. 48 de la carretera de Vic de Manresa. La Central del Cabell és una empresa especialitzada en cabells naturals, amb una trajectòria de més de deu anys d’experiència en el sector. Comercialitzen tot tipus d’extensions de cabells naturals d’alta qualitat, així com perruques, postissos o pròtesis capil·lars. El tècnic Oscar Guisado ens va explicar totes les solucions i combinacions possibles per a les persones que pateixen pèrdua de cabells, calvície o alopècia. Ens va fer una classe magistral i ens va ensenyar diverses tècniques per a la realització de diferents tipus de pròtesis capil·lars i perruques.

Aquesta sortida va ser la culminació de tot el que s’havia treballat en el mòdul d’Extensions i perruques. La valoració va ser molt positiva, tant per part de les alumnes del cicle com per part de l’empresa.

DEMOSTRACIÓ D’UN TRACTAMENT DE QUERATINA El dilluns 11 de gener, les alumnes de segon de Perruqueria vam fer una sortida a l’empresa Eva Española, per observar una demostració d’un tractament de queratina amb productes naturals d’alta qualitat.

beneficis que aquest producte proporciona als cabells. Recomanacions, caracte-rístiques, procés... tot va ser seguit amb molt d’interès per les alumnes, que van mostrar ganes d’observar, aprendre i treballar amb productes nous d’aquesta qualitat. Donem les gràcies a la Lourdes i la Magdalena, que van fer possible aquesta demostració, i especialment a l’empresa Eva Española, que ens va permetre entrar per primera vegada a la seu que té a Manresa.

Magdalena Caruezo, la tècnica en química de la mateixa casa comercial, ens va fer la demostració i ens va explicar tots els

55


CICLES FORMATIUS

TEORIA I PRÀCTICA A LES INSTAL·LACIONS SCHWARZKOPF En petits grups, vam realitzar un estudi i un diagnòstic capil·lar i, seguidament, vam aplicar el tractament adequat en cada cas.

El dimecres 16 de març les alumnes de primer de Perruqueria vam visitar les instal·lacions de Schwarzkopf Professional Barcelona. L’Elga, directora del saló Finalment vam observar i valorar tots els casos que vam tractar. D’aquesta manera vam poder assimilar conceptes que havíem après a l’aula. Gràcies a la classe tan amena en què l’Elga ens va fer col·laborar, el temps ens va passar volant i vam poder avaluar satisfactòriament aquesta sortida didàctica.

d’aquesta gran marca de perruqueria, ens va fer una classe magistral sobre les alteracions capil·lars més comunes i els possibles tractaments estètics de la línia BONACURE. Al final de la classe magistral, vam posar en pràctica allò que ens havia explicat.

56


IMATGE PERSONAL EMPRESES COL·LABORADORES EN LA FCT DEL CFGM PERRUQUERIA I COSMÈTICA CAPIL·LAR - Depiline Center c/ Abat Oliba (Manresa) - CMH Manresa - Depiline Team SCP. Manresa - Dolors Tatjé SL. Manresa - Perruqueria Anna. Santpedor - Perruqueria Arrels. Manresa - Perruqueria Brothers Hairdressers SCP. Manresa - Perruqueria Deseda Vintage Beauty. Manresa - Perruqueria Dolors Jané. Manresa - Perruqueria Donant Forma. Abrera - Perruqueria Elena. Súria

-

Perruqueria Juani. Manresa Perruqueria M. Carme. Manresa Perruqueria Martí. Sallent Perruqueria Mima’t. Manresa Perruqueria Montse Vendrell. Berga Perruqueria Own Style. Sant Vicenç de Castellet - Perruqueria Paulina Becerra. Manresa - Perruqueria Unisex Déjàvu. Navàs - Red Studio Perruqueria Estètica Unisex. Sant Fruitós

Marques col·laboradores -

Artero Eva Professional Fama Fabre La Central dels Cabells

- Montibel·lo - Salerm - Schwarzkopf

57


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGM ESTÈTICA • Col·laboració a la Fira de l’Aixada • Demostració d’extensió de pestanyes Thuya • Demostració de la casa Selvert • Visita al Centre Tècnic Montibel·lo

BELLESA I BENESTAR A MONTIBEL·LO Primerament la tècnica Marta ens va explicar la trajectòria d’aquesta empresa, nascuda al 1967, així com el seu programa de formació. A més, ens va fer una introducció als tractaments corporals, anticel·lulítics i reductors, de la línia Slim & Sculpt. Vam observar diferents rituals i eines de treball que faciliten la nostra tasca i donen un plus de distinció als tractaments corporals. El massatge amb ventoses ens ajuda a modelar la silueta. Amb les esferes de Baoding, inspirades en els massatges asiàtics i la musicoteràpia, podem reduir la cel·lulitis a la vegada que aconseguim la relaxació i el benestar de la clienta. Amb les tècniques de maderoteràpia i bambuteràpia podem reactivar la circulació... Cal destacar la participació i implicació de les alumnes, que va ser recompensada amb un sorteig final d’uns productes de la marca. Va ser una sortida molt profitosa i plena d’imprevistos, que van fer que no perdéssim el fil en cap moment.

El dimarts 27 d’octubre, les alumnes de segon d’Estètica van fer una sortida al centre tècnic de la marca cosmètica Montibel·lo. Van poder visitar les instal·lacions i conèixer la seva forma de treballar, a través de mòduls teoricopràctics de perruqueria i estètica, en què s’ofereixen tècniques de treball que fusionen la bellesa, l’harmonia i el benestar.

58


IMATGE PERSONAL

COL·LABORACIÓ A LA FIRA DE L’AIXADA Un any més, el cap de setmana després de la Festa de la Llum (27 i 28 de febrer), les alumnes d’Estètica hem col·laborat voluntàriament amb l’equip de Lolita Rovira per maquillar els actors i actrius que participen en la Fira de l’Aixada. Enguany ha tornat a ser una experiència enriquidora i molt divertida. Hem hagut de lluitar contra les inclemències meteorològiques i, així i tot, l’energia que transmet aquesta festa ha superat tots els contratemps. Us estem molt agraïdes, Lolita, Esteve i Josep, per haver tingut cura de nosaltres i haver-nos tractat com part del vostre equip. El resultat ha estat molt satisfactori i tenim ganes de tornar a treballar amb tots vosaltres.

VISITA AL GRAN TEATRE DEL LICEU El dilluns 2 de maig, les alumnes de 2n curs del CFGM de Perruqueria i Estètica van visitar el Gran Teatre del Liceu, per veure les seves instal·lacions públiques i la part privada i tècnica del sector de la imatge personal. Aquesta sortida és la base principal del crèdit de síntesi, en què han de desenvolupar treballs tècnics que tenen com a protagonista principal l’òpera. Ens van mostrar el vestíbul, la sala de concerts, el Saló dels Miralls i el Cercle del Liceu, que acull una de les millors col·leccions modernistes de Catalunya. També les zones privades, com ara la sala de postisseria i maquillatge i la sala de vestuari. En la visita a les àrees privades d’aquest teatre, les responsables ens van explicar com funciona la secció dels treballs tècnics, com es planifiquen els treballs, quins materials fan servir i el temps que tenen per realitzar cada un dels treballs.

Les alumnes van valorar positivament el fet de poder veure aquestes instal·lacions acompanyades de les explicacions pertinents.

59


CICLES FORMATIUS

DEMOSTRACIONS D’ESTÈTICA Aquest curs hem participat en diferents demostracions i xerrades perquè les nostres alumnes coneguin les tècniques més innovadores en el món de l’estètica.

La C l àudi a, tècni ca professi onal d’estètica de la casa comercial Thuya, marca lider en productes professionals per als ulls, ens va efectuar la demostració de l’extensió de pestanyes, que és l’última tècnica per aconseguir unes pestanyes llargues, corbades i flexibles, mitjançant la coloració de pestanyes sintètiques semipermanents

60

adherides a la pestanya natural. És un servei de qualitat que, cada cop més, té demanda dins del sector de la imatge personal. La Mercè, tècnica professional d’estètica de la casa comercial Selvert, ens va ensenyar el tractament corporal reductor (Corporelle), gràcies al qual vam poder veure diverses tècniques de massatge, drenatge, massatge amb canya de bambú i diferents mascaretes d’argila negra, verda i blanca. Ens va sorprendre una mascareta corporal reafirmant amb efecte push-up! A més va realitzar, davant el grup de 2n curs d’Estètica personal decorativa, una demostració del Programme Cellulaire Anti-âge (Cell Vitale), un efectiu tractament antienvelliment a base de cèl·lules mare de la poma. Les alumnes van poder observar les diferències entre l’abans i el després dels tractaments. També van poder reforçar i consolidar els procediments d’un tractament facial. Estem agraïdes a aquestes firmes, perquè amb les seves demostracions ens ajuden a formar-nos sobre les noves tècniques del sector.


IMATGE PERSONAL EMPRESES COL·LABORADORES EN LA FCT DEL CFGM ESTÈTICA PERSONAL DECORATIVA - Agrupació Teatral La Farsa. Berga - Aitza Suárez Salas (Natural Estetic). Manresa - Calmia. Manresa - Centre de bellesa Anna. Monistrol de Montserrat - Centre d’estètica Fina Garcia. Manresa Depilacions Low Cost. Sant Vicenç de Castellet - Depiline Team SCP. Manresa - Ester Garcia Caballero (Depiline Center). Berga - Ester Pérez de Leon Vílchez (Depiline Center). Manresa

- Eva Trench López (Un Món de Sensacions). Manresa - Glòria Sánchez Roso. Súria - Institut de bellesa Mayka. Manresa - Marta Eva Szasz. Olesa de Montserrat - Marta Pallàs Garriga (L’Estètica). Manresa - Mònica Crespo Carrero (Consulting Image). Manresa - Quenna Estetic SCP. Manresa - Quirobell. Puig-reig / Berga Twt Estètica SCP. Terrassa

Marques col·laboradores -

Bel Express Grimas La Cremeria Maystar Cosmètica

- Montibel·lo Estètica - Selvert - Thuya

61


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGM FUSTA I MOBLE • Caminada pel bosc de les Marcetes • XXIV Concurs d’Estudiants de la família professional Fusta i moble • Acte de reconeixement • Projecte Microcaravana Teardrop • Catskills 2016

CAMINADA PEL BOSC DE LES MARCETES El dimecres 21 d’octubre, els alumnes i professors de la família de Fusta i moble vam fer una caminada pel bosc. Vam sortir de l’institut en direcció a Viladordis vorejant els horts. Vam continuar cap a les Marcetes, la Roca Tinyosa i l’aiguabarreig del canal de la Mina, i vam tornar per Can Grau. Anàvem a observar que el bosc és més que un grup d’arbres. Vam veure que és un conjunt de plantes, animals, fongs i microorganismes diversos. També vam adonar-nos que sobre els boscos de pi blanc no hi creixen pins, però en canvi hi creixen roures i alzines joves. I que, sota dels boscos densos d’alzines i roures, és molt difícil trobar un pi jove. En cas que en trobem algun, sempre és en indrets que, pel motiu que sigui, són poc ombrejats.

62

També vam passejar pels boscos de ribera del Llobregat, que ens van permetre apreciar el canvi de color de les fulles que a la tardor adornen el paisatge. Va ser una caminada molt enriquidora!


FUSTA I MOBLE

XXIV CONCURS DE FUSTA I MOBLE El divendres 18 de març va tenir lloc la XXIV edició del Concurs d’Estudiants de la família professional Fusta i moble. Com cada curs es va organitzar a l’INS Escola Industrial de Sabadell, amb la col·laboració del Gremi de Fusters de Sabadell i comarca. Els participants del CFGM Fusta i moble de l’Institut Guillem Catà van ser els alumnes Adrian Buzon Garzon, Albert Clotet Niubó de segon curs i Tomàs Lionel Sabaté Donato de primer curs.

ACTE DE RECONEIXEMENT El dimecres 27 d’abril va tenir lloc al Mobile World Centre l’Acte de Reconeixement als centres participants en les 5 edicions del Pla de Mesures Innovació a la FP, que promouen la Fundació BCN de Formació Professional i la Diputació de Barcelona. El Pla ha comptat amb la participació de 55 centres de FP i 93 projectes, entre els quals hi ha la MICROCARAVANA del nostre centre, realitzada pels alumnes del CF Fusta i moble.

63


CICLES FORMATIUS

PROJECTE MICROCARAVANA TEARDROP Els protagonistes d’aquest projecte són catorze alumnes d’entre 17 i 24 anys, que des de l’octubre passat van estar treballant en el disseny previ de l’estructura, en l’elaboració de plànols i, finalment, en la fabricació d’aquest tipus de remolc.

Com que eren conscients de la despesa econòmica que aquest projecte suposava, el novembre van decidir crear un verkami per trobar mecenes que els ajudessin a finançar-lo.

64


FUSTA I MOBLE

els dos seients convertibles en llit. Tampoc no hi falten armaris d’emmagatzematge per guardar-hi roba o diversos estris, i al sostre hi ha una placa solar. I la cuina?, segur que us demaneu. Doncs n’hi ha, però no és dins de l’habitacle sinó a l’exterior, concretament al darrere de la caravana. Té una nevera, armaris, prestatges i, evidentment, la pica i els fogons.

El Teardrop fabricat per aquests catorze alumnes té unes dimensions exteriors de 2,8 metres de llarg, 1,4 metres d’ample i 1,3 metres d’alt. Les mides interiors són d’1,8 x 1,35 metres quadrats. Es tracta, doncs, d’un espai petit pensat perquè hi puguin conviure dues persones. Dins de l’habitacle hi ha un espai per dormir amb un matalàs que, quan convingui, es converteix en dos seients. També té una finestra amb tapa, que pot fer la funció de taula situada entre

65


CICLES FORMATIUS

PATROCINADORS DEL PROJECTE MICROCARAVANA TEARDROP

66


FUSTA I MOBLE

67


CICLES FORMATIUS

CONCURS CATSKILLS DE FUSTERIA Aquest curs els alumnes de Fusteria van participar en el concurs Catskills de Fusteria en obra i ebenisteria que es va dur a terme a l’Institut Pere Martell de Tarragona. Catskills és un campionat bianual de formació professional, que permet mostrar les habilitats i les competències professionals dels alumnes que hi participen. Les proves estan inspirades en les descripcions tècniques que regeixen la competició internacional WorldSkills Competition. Té com a objectius principals els següents:

• Promoure l’alta qualitat dels estudis de formació professional. • Impulsar, promoure i prestigiar la formació professional. • Crear xarxes de col·laboració entre els centres, el professorat participant i les empreses del sector. Els nostres dos alumnes, Aaron Nieto (per fusteria d’obra) i Tomàs Sabaté ( per ebenisteria), van fer-hi molt bon paper, però no van tenir prou temps per finalitzar els exercicis. Tot i això, l’experiència va ser molt enriquidora!

EMPRESES COL·LABORADORES EN LA FCT DEL CFGM FUSTA I MOBLE -

68

FUSTERIA BOIXADER PLARROMANÍ FUSTERIA BOIXADER SL FUSTERIA I DECORACIÓ A MIDA J. VALVERDE CB MODULKIT 21 SL

- MULTIBAGES SLU - TALL FUSTA, SL - TAPIMAN, SL


FUSTA I MOBLE

69


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGM CURES AUXILIARS D’INFERMERIA 1r curs • Sortida de tutoria al Parc de l’Agulla • Sortida de tutoria a la granja Mas Portell (el Xup) • Visita a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa • Visita a la clínica dental Plénido Manresa

VISITA A L’HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU El dimecres 24 de febrer els alumnes de primer curs d’Auxiliar d’infermeria del matí vàrem visitar l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Havíem quedat a les 3 h de la tarda amb la Pilar (infermera), l’Imma (professora) i la Noèlia (infermera de pediatria), que voluntàriament ens van mostrar les instal·lacions de l’hospital. Primerament vam anar a les consultes externes, i fins i tot vam fer diverses espirometries a dues companyes i vam calcular

70

la tensió arterial a dues més. Seguidament ens van ensenyar la cuina, encara que no hi vam poder entrar perquè no portàvem l’equip adequat. Allà ens van explicar l’organització del servei de safates i l’administració de medicaments. Després vam anar a pediatria, on ens van ensenyar una habitació i l’equipament corresponent i, per últim, ens vam arribar a l’escola de l’hospital, on els nens ingressats poden aprendre i distreure’s, ja que estava decorada amb molta imaginació.


SANITAT CENTRES COL·LABORADORS EN LA FCT DEL CFGM CURES AUXILIARS D’INFERMERIA FUNDACIÓ SOCIOSANITÀRIA DE MANRESA - Hospital Sant Andreu - Cap Bages FUNDACIÓ ALTHAIA (MANRESA) - Clínica Sant Josep - Hospital Sant Joan de Déu - Centre Hospitalari INSTITUCIÓ BENÈFICA ASSISTENCIAL - Residència Montblanc

VISITA A LA CLÍNICA DENTAL PLÈNIDO MANRESA El dilluns 15 de febrer els alumnes de 1r de CAI-matí vam visitar la clínica dental Plènido Manresa. Ens va rebre la doctora Rosa Guixé, que a la sala d’espera ens va explicar els estudis que havia fet i ens va contestar diferents preguntes sobre la consulta i les feines que s’hi fan. Tots vam quedar molt sorpresos en veure tots els estudis i títols que té! També és professora del CFGS d’Higiene bucodental a l’Escola Joviat.

Després vam anar a veure els boxs, magatzem, recepció i despatx. Vam conèixer la secretària que porta l’administració de la clínica, la infermera que fa divuit anys que treballa allà i un dels altres doctors que també hi treballen. A més, la doctora Rosa ens va ensenyar com es fa una radiografia intraoral. Per finalitzar la visita, ens vam fer una fotografia amb el personal de la clínica i ens van regalar un mirall d’exploració oral.

71


CICLES FORMATIUS

SORTIDA DE TUTORIA AL PARC DE L’AGULLA El divendres 11 de març, els alumnes de 1r de CAI-tarda vam anar caminant des del nostre institut fins al Parc de l’Agulla, afegint-hi alguna volta de propina. Quan vam arribar, per recuperar forces vam fer un pica-pica variat (amb cafè inclòs), que vam portar entre tots. Seguidament vam fer alguns jocs de grup, uns de preparats i altres d’espontanis. Fins i tot ens vam atrevir amb una versió dels castellers, que haurem d’anar millorant. Ens va sorprendre que encara ens recordem de jugar sense mòbils ni altres maquinetes i com és de divertit! Després de tanta activitat només ens quedava tornar, una vegada recollida tota la brossa. Va ser una tarda amb un temps esplèndid, i genial per poder-nos conèixer millor tot el grup. Hip hip... CAI!

BARBACOA I ACTIVITATS A L’AIRE LLIURE PER ACABAR EL CURS El divendres 20 de maig els alumnes de 1r curs de CAI-matí ens vam trobar a la granja Mas Portell (el Xup) per fer una sortida de tutoria i encara conèixer-nos millor. Vam fer una barbacoa per agafar energia que ens permetés realitzar diferents activitats, com ara el joc del mocador, saltar a corda, veure els animals de la granja i xerrar sobre el curs que finalitza. Ens va anar molt bé estar a l’aire lliure i passar una estona en bona companyia. Abril Herrera 1r curs de CAI-matí

72


SANITAT

73


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGS LABORATORI DE DIAGNÒSTIC CLÍNIC 1r curs • Pràctica al Centre Veterinari Santpedor • Visita a Biofar Laboratoris de Cardona • Visita al laboratori clínic d’Althaia • Visita al Banc de Sang i Teixits de Barcelona 2n curs • Assistència al Congrés Metodología práctica y aplicabilidad diagnóstica en el laboratorio de diagnóstico clínico a Mojácar • Sortida de tutoria al Parc de l’Agulla • Taller sobre el Peu fúngic • Visita a la UAB en la seva Jornada de Portes Obertes

PRÀCTICA AL CENTRE VETERINARI SANTPEDOR

El dijous 10 de desembre, els alumnes de primer curs del CFGS de Laboratori clínic i biomèdic vam visitar el Centre Veterinari Santpedor, per realitzar una pràctica del mòdul professional de Tècniques d’anàlisi hematològiques, impartida per la professora Marta Nieto. L’objectiu de la visita era assolir els coneixements i la pràctica necessària per

74

determinar el valor de l’hematòcrit fent servir una centrífuga de capil·lars, aparell del qual no disposem al laboratori del centre. En David, que és el veterinari del centre, ens va atendre molt bé i ens va fer una classe pràctica sobre la utilització de la centrífuga i la tècnica per calcular l’hematòcrit, atenent totes les nostres preguntes i ampliant la nostra informació. Alguns de nosaltres vam fer servir la nostra pròpia sang a partir d’una punció al dit i d’altres van utilitzar sang del banc de donants. Va ser una experiència interessant, que ens va permetre conèixer un dels nostres possibles futurs àmbits professionals.

Daniel Casals Egea 1r CFGS de Laboratori clínic i biomèdic


SANITAT

A LA RECERCA D’INFORMACIÓ A LES PORTES OBERTES DE LA UAB El dijous 4 de febrer els alumnes de segon de Laboratori vam fer una sortida a les Jornades de Portes Obertes de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ens vam distribuir en grupets per assistir a les xerrades de Medicina, Infermeria i Biociències. Quanta informació! No sabem si van ser les xerrades, les perspectives de futur o l’ambient del campus... però tots vam sortir amb molta il·lusió i les piles carregades. Anem a per totes!

VISITA AL BANC DE SANG I TEIXITS El dimarts 19 d’abril els alumnes del CFGS Laboratori clínic i biomèdic de l’Institut Guillem Catà vam anar a visitar el Banc de Sang i Teixits de Barcelona, juntament amb les nostres tutores, la Marta i la Raquel. El Banc de Sang i Teixits (BST) és l’empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que té com a missió garantir l’abastiment i el bon ús de sang i teixits a Catalunya. És el centre de referència en immunologia diagnòstica i en desenvolupament de teràpies avançades. Entre els seus valors destaquen l’excel·lència, la innovació i la recerca. El Dr. Ramon Salinas, cap del centre del BST a la Catalunya Central i al Vallès Occidental, ens va rebre amb un explicació magnífica i educativa sobre el sistema de la sanitat pública i privada i sobre els mètodes

de gestió de sang, teixits, llet materna i cordó umbilical, entre d’altres. Un cop ja informats, ens va guiar per l’edifici mostrant-nos i detallant-nos totes les tasques i procediments que s’hi realitzen. Durant la visita vam observar que tot el sistema està informatitzat. Hi ha una comunicació interhospitalària en què el banc de sang n’és el punt central i rep material orgànic de tots els hospitals. Aquesta sortida va ser una bona oportunitat per aprendre, descobrir i valorar la pràctica d’aquest àmbit laboral. La considerem molt productiva i recomanable per ampliar coneixements. F. Azougagh, D. Casals i L. Fàbregas Alumnes de 1r de Laboratori

75


CICLES FORMATIUS CENTRES COL·LABORADORS EN LA FCT DEL CFGS LABORATORI DE DIAGNÒSTIC CLÍNIC -

76

Aigües de Manresa Althaia. Hospital Sant Joan de Déu (Manresa) Biofar (Cardona) CTM (Manresa) Freigel Foodsolutions (Sant Fruitós de Bages) General Lab (Sabadell) Hospital comarcal Sant Bernabé (Berga) Hospital d’Igualada Hospital de Martorell Laboratori d’anàlisis clíniques Nogueras (Manresa) Laboratoris Dr. Echevarne (Barcelona) Nostrum (St. Vicenç de Castellet) Vet’s (Manresa)


SANITAT

TÈCNIC SUPERIOR EN PRÒTESIS DENTALS CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR Curs 2016-2017

L’ÚNIC CENTRE DE FORMACIÓ DUAL PER A PROTÈSICS DENTALS A CATALUNYA

Campus Professional UManresa Avinguda Bases de Manresa, 1 08242 Manresa 93 875 73 88 campusprofessional@umanresa.cat

www.umanresa.cat/campusprofessional

77


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGS ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL I TURÍSTICA INFANTS • Activitat de Nadal al barri de Valldaura • Dinamització de la festa final Un passeig pel Bages del projecte Lacenet amb alumnes d’escoles del Bages • Planificació i desenvolupament d’activitats amb infants del CREDA de la Catalunya Central • Projecte intercanvi intergeneracional amb nens i nenes de 3r de primària de l’escola Riu d’Or de Santpedor a la residència L’Onada • Visita al CAE (Manresa) JOVES • Col·laboració amb el SIAD per dinamitzar les activitats del 25 de novembre, Dia contra la Violència de Gènere • Col·laboració en el projecte Àngels de Nit. Ajuntament de Manresa • Col·laboració en el projecte d’agents culturals de l’Espai Jove de Manresa • Col·laboració en la Gimcana Matemàtica amb la participació d’instituts del Bages • Col·laboració en la Manresada (gimcana amb codis QR per Manresa) • Dinamització a les tutories de 1r, 2n i 3r d’ESO de l’Institut Guillem Catà • Dinamització de la Trobada de Delegats del Bages • Projecte aprenentatge servei, en col·laboració amb l’Institut-Escola Sant Josep de Navàs. Procés participatiu per millorar el centre • Sortida a Barcelona dels alumnes de 1r d’ASCT. Formació en el curs de la Diputació El Joc: Espai d’educació no formal en la socialització de joves i adolescents • Visita al casal de joves Lokal de la Vila (Santpedor) • Visita i dinàmica a l’Oficina Jove del Bages CULTURA • Entrevistes a diferents representants del món polític, empresarial i cultural de Manresa. Canal Taronja • Participació en l’Encesa de La Llum • Participació en la Fira Mediterrània amb alumnes d’ASCT d’altres centres de Catalunya • Visita a la Fàbrica dels Somnis de Vic • Visita al teatre L’Atlàntida de Vic • Visita a diferents equipaments culturals de la comarca • Visita a diferents equipaments culturals de Manresa (Biblioteca del Casino, Museu...)

GENT GRAN • Activitats a la Residència Sant Francesc de Santpedor • Programació i desenvolupament d’activitats intergeneracionals a la Residència Can Jorba de Santpedor

78


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT DESENVOLUPAMENT COMUNITARI • Activitats a la Casa Flors Sirera de Manresa. Xerrada de l’animador comunitari Rodolfo Cascao de Brasil • Col·laboració en activitats al barri de la Font dels Capellans • Formació i dinàmiques a la Universitat de Vic. Teatre social i desenvolupament comunitari TURISME • Itineraris de turisme pel Bages, Vallès Occidental, Solsonès i Moianés, dissenyats i explicats pels alumnes d’ASCT • Viatge al Marroc • Visita turística a Barcelona (xerrada a la LLibreria Altaïr, Barri Gòtic...) ALTRES • Sortida al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Muntanya Puigllançada • Trobada d’alumnes d’Animació sociocultural i turística de tots els centres de Catalunya a Tarragona • Visita a la Universitat de Lleida (Portes Obertes)

PREPARACIÓ DE COLÒNIES A CAN JOVAL Com si es tractés d’un format de pràctiques, els alumnes de 2n d’ASCT van preparar la darrera setmana d’octubre dos dies de colònies a Can Joval (comarca del Solsonès), amb els alumnes de 1r del mateix cicle com a públic.

Les jornades, amb activitats de dinamització i lleure, van acabar amb una valoració matinal, que enguany tots els participants van qualificar de molt satisfactòria.

79


CICLES FORMATIUS

VIATGE A GRENOBLE, DEL 5 AL 9 D’OCTUBRE Com ja és tradició dins del currículum d’ASCT, a cada generació procurem fer un viatge a Grenoble per descobrir les estructures i serveis que hi ha a l’Estat francès en l’àmbit de l’Animació sociocultural i turística. Visitem projectes diversos, com la Maison des jeux, un projecte per fer present a la ciutat les potencialitats educatives i socials del joc per a totes les edats. O també el centre cultural La Bobine, especialitzat en música, teatre familiar, organització d’esdeveniments per a col·lectius joves. Ens interessem per les ofertes d’arts escèniques com La Maison de la Culture, un exemple emblemàtic d’estructura estatal de teatre, dansa i música. Passejar per la ciutat i descobrir espais com La Bifurk, o els diversos serveis d’informació juvenil, o el museu de la resistència, o el centre d’Informació Turística, per esmentar-ne uns quants, ens inspira a l’hora d’imaginar projectes per a casa nostra.

80

A q u e s t c u r s , p e r ò , va m a c a b a r d’arrodonir el viatge amb una estada a Gap, on la iniciativa de la Dominique, una veritable sàvia de la intervenció social i cultural a través del joc, ha bastit un projecte itinerant d’intervenció per a la regió prealpina. Vam compartir cases, jocs, debats, àpats i accions a barris.

Les experiències, tant de convivència entre nosaltres com les de compartir amb la gent que ens va acollir, van ser excel·lents.


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT

VIATGE AL MARROC, DEL 5 AL 17 DE GENER Amb l’objectiu de veure i viure una realitat sociocultural i turística diferent de les que estem acostumats aquí a Europa, vam tornar a anar al Marroc. I ja és la cinquena vegada. Es pot dir que l’estructura del viatge ja la tenim una mica per mà. Amb tot, aquest cop vam fer alguns retocs a l’itinerari, tot encabint-hi Fez, Meknes, Volúbilis, Mulay Idriss i els mitjos Atlas, així com una escapada de muntanya al Toub Kal, pic més alt de l’Àfrica del nord.

Atlas, confereixen al viatge una singularitat que no es pot comparar amb cap altre.

La combinació d’un turisme actiu i de qualitat amb el guiatge del Pep Quintana, que omple d’ànima i saber totes les activitats, amb visites exclusives a llocs que només ell ens pot oferir, amb activitats d’intervenció en escoles o espais del carrer així com la convivència amb famílies de la zona de l’Alt

Efectivament, aquest any hem fet muntanya, hem visitats museus i espais molt interessants, hem conviscut una nit amb famílies de nens i nenes d’una escola on l’endemà vam fer tallers, hem vist sortides i postes de sol sobre les dunes de Merzuga, hem parlat i debatut sobre aspectes socials i culturals amb gent molt implicada en el país, hem vist com els berbers es guanyen el pa a les mines de sal, com es viu i conviu, com s’educa... i hem gaudit d’un viatge, un equivalent a llegir una bona enciclopèdia, segons el Pep Quintana. A veure si en el futur podem seguir fent viatges com aquest!

81


CICLES FORMATIUS CENTRES COL·LABORADORS EN LA FCT DEL CFGS ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL I TURÍSTICA -

82

Ajuntament de Castellar del Vallès Ajuntament de Manresa (Centre Obert i Espai Jove) Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada (ludoteca) AMPA Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages Associació cultural El Galliner de Manresa Associació de Veïns Font dels Capellans de Manresa Cal Mujal de Navàs (Centre d’Apropament a la Natura) Casal de joves d’Avinyó Casal de joves Lokal de la Vila (Santpedor) Casal de joves Punt de Vol de Vacarisses Centre Cívic Pare Ignasi Puig de Manresa Centre de dia Sant Francesc de Manresa Consell Comarcal del Bages Creu Roja Manresa (Centre obert Casal-Ot i Ludoteca Ludugurus) El CAE, Casal de joves La Kampana i Oficina Jove (Manresa) Infants Súria La Bambolina,  espai familiar de Manresa Món d’Oci de Manresa Món Sant Benet Oficina de Turisme de Manresa Oficina de Turisme del Berguedà Oficina Jove de Navàs Oficina Jove Nexe de Sant Fruitós de Bages Projecte Puntal de Manresa Residència de gent gran Can Jorba de Santpedor Residència de gent gran L’Onada de Sant Fruitós de Bages Residència Valldaura de Manresa


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT

ACTE INSTITUCIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE El dimecres 25 de novembre els alumnes de 1r d’Animació sociocultural i turística van formar part de l’acte institucional contra la violència de gènere, que va tenir lloc davant de l’Ajuntament de Manresa. Després de la lectura de tres manifestos exigint la fi de la violència contra les dones, els alumnes van realitzar una performance que posava de manifest les agressions sistemàtiques d’un home envers la seva parella. L’acció teatral va finalitzar amb l’alliberament de la dona amb el suport dels que feien de representants de la societat. L’acte va concloure amb un minut de silenci per totes les víctimes.

83


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGM ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA • Disseny, programació i celebració de diferents festes tradicionals: Castanyada, Nadal i Carnestoltes • Realització de diferents activitats a la Residència Sagrada Família • Visita a Fundació AMPANS. Santpedor • Visita a l’ONCE. Barcelona • Visita a la carnisseria i peixateria del Carrefour Planet • Visita a la Residència Sant Francesc. Santpedor • Visita a L’Onada. Santpedor • Visita al centre de dia Sant Francesc. Manresa • Visita al Servei d’Atenció a la Dependència. Manresa • Visita al Servei de Teleassistència Tunstall-Televida. Barcelona • Visita formativa/informativa per veure diferents recursos al Centre per a l’Autonomia Personal Josep Orgué d’Igualada • Xerrada de sensibilització del Centre Josep Orgué • Xerrada-taller a càrrec d’un grup d’avis del centre de dia Sant Francesc. Manresa

CELEBRACIÓ D’ANIVERSARIS A LA RESIDÈNCIA SAGRADA FAMÍLIA El dilluns 19 d’octubre els alumnes de primer d’APSD vam anar a la Residència Sagrada Família de Manresa per portar a la pràctica diferents continguts treballats en el mòdul d’Atenció i suport psicosocial. L’objectiu principal de la visita era la celebració dels aniversaris de deu dels seus usuaris. En arribar, vam presentar-nos tots i ens vam posar un cartellet amb el nom de cadascú per tal de poder-nos adreçar la paraula amb el nom de pila. A continuació, vam anar anomenant cadascuna de les persones que celebraven l’aniversari i, mentre rebien l’ovació de tothom, els posàvem unes medalles gegants decorades per nosaltres amb el nom i els anys que feien els avis. Després de cantar l’Aniversari feliç, vam portar a terme diverses activitats: el joc del rei, el ball del xuxua, joc de paraules, joc

84

de mímica... I vam acomiadar-nos cantant L’hora dels adéus. Tots, joves i grans, vam fer possible gaudir d’una animada i entranyable estona. Vam quedar tan contents que vàrem acordar una altra visita, amb la preparació de noves activitats per a propers aniversaris. L’experiència va ser molt gratificant i enriquidora per a tothom.


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT

DOS REPRESENTANTS DEL CENTRE JOSEP ORGUÉ ENS VISITEN El dijous 22 d’octubre, els alumnes de primer del CFGM d’Atenció a les persones en situació de dependència (APSD) vam rebre l’Arnau, terapeuta ocupacional, i en Jaume, treballador del centre Josep Orgué d’Igualada amb diversitat funcional.

Aquesta visita formativa se’ns va proposar com a sessió de sensibilització i formació sobre aquelles persones que requereixen una atenció i unes adaptacions per poder realitzar la vida diària.

L’Arnau ens va presentar el centre Josep Orgué, que adapta i proporciona els aparells o suports adequats a persones en situació de dependència, perquè puguin desenvoluparse el més autònomament possible i en el seu entorn habitual. En Jaume ens va explicar com va anar prenent consciència de la seva diversitat funcional i com ha anat evolucionant el seu procés per aconseguir l’autonomia que avui té, en els àmbits d’habitatge, cotxe, feina... tot adaptat a les seves característiques i necessitats funcionals. En una segona part, els alumnes vam poder observar i analitzar com estava adaptat el cotxe d’en Jaume, per poder encabir el seu escúter i ésser manipulat per ell. El vehicle està adaptat de fàbrica però, a més, inclou algunes petites (encara que molt importants) modificacions que el mateix Jaume ha dissenyat. Més endavant, el mateix grup d’alumnes anirem a Igualada a visitar les instal·lacions i recursos de què disposa el centre Josep Orgué dins de l’edifici de la Fundació Auria.

85


CICLES FORMATIUS

VISITA ALS SERVEIS DE LA FUNDACIÓ AMPANS El dimecres 6 d’abril, els alumnes de primer del CFGM d’APSD vam fer una visita a AMPANS, fundació que treballa per promoure l’educació, la qualitat de vida i la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual o també malaltia, així com amb altres col·lectius en risc d’exclusió, creant i gestionant centres, serveis, programes i suports amb criteris d’excel·lència. La nostra visita guiada es va centrar en tres centres i serveis: Residència Julio Payàs. És una residència per a adults amb disminució psíquica greu, els quals tenen necessitats de suport generalitzat en totes les àrees de la vida quotidiana. Disposa d’atenció especialitzada en aspectes medicosanitaris i psicopedagògics. També disposa de serveis de fisioteràpia, rehabilitació, assessorament i suport familiar. Centre ocupacional La LLum. S’adreça a adults amb necessitats de suport

86

limitat o extens que, per la seva afectació, no poden desenvolupar activitats laborals de caire productiu. Ofereix una atenció diürna amb activitats d’ocupació terapèutica i d’ajustament personal dirigides a incrementar l’autonomia personal o social, la relació positiva amb l’entorn i l’adquisició d’hàbits saludables. Garden Ampans. És un centre de jardineria compromès amb les persones i el territori on trobareu, a part de tots els productes i serveis que requereix el món de la jardineria, un equip humà professional, qualificat, multidisciplinari i especialitzat, format per enginyers agrònoms, tècnics en jardineria, dissenyadors, floristes i operaris, que us oferiran el millor assessorament. És un centre de jardineria que es diferencia dels altres del Bages pel seu compromís amb les persones, ja que la seva missió és generar oportunitats de feina i ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual.


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT

ACTIVITATS AL CENTRE DE DIA SANT FRANCESC

El centre de dia Sant Francesc, ubicat al carrer Tarragona de Manresa, és un centre per a persones grans, amb Alzheimer o altres demències. És un centre privat on les persones grans poden passar bona part del dia ben acompanyades i fent una gran varietat d’activitats adequades a les seves necessitats. El dilluns 11 i el dijous 14 d’abril, l’alumnat de 1r d’APSD vam tenir l’oportunitat d’anar a veure el seu funcionament i interactuar amb els usuaris a que, després de l’experiència compartida, gairebé podem considerar els nostres avis. Ens ho vàrem passar tan bé junts, jugant, rient i cantant, que hi tornaríem sense pensar-nos-ho dues vegades!

gun usuari es va animar i va aixecar-se de la cadira per fer la mímica que permetés als companys encertar la paraula corresponent. I moltes altres activitats variades! Aquesta sortida ha estat de les més emotives en què he participat, ja que a mi em manquen els avis i, per una tarda, vaig tornar a sentir el caliu que només ells poden donar. A més, ens van obsequiar amb una manualitat feta per ells mateixos que llueixo amb orgull a casa meva, com si fos un trofeu.

Per acabar, només desitjo que aquesta etapa en què es troben els avis sigui el més satisfactòria i feliç possible. Animo tothom a visitar-los. Es tracta d’una activitat molt agraïda, tant per als avis com per a nosaltres, ja que veure la felicitat reflectida als seus ulls, no té preu! Després de tot el que els avis han fet, tot el que ens han deixat i tot el que ens han ensenyat, m’acomiado dient tan sols GRÀCIES! Montserrat Serra

Vàrem compartir diferents activitats divertides i alhora psicoestimulants, en què treballàvem la memòria a curt, mitjà i llarg termini. Una de les més divertides va ser la d’endevinar música. L’activitat consistia a posar cançons de la seva època i els avis havien de reconèixer-les i cantar-les. Una altra activitat va ser la mímica, en què al-

87


CICLES FORMATIUS

LA CASTANYADA, UNA ACTIVITAT PER RELACIONAR-NOS El dijous 29 d’octubre, els alumnes de primer i segon del CFGM Atenció a les persones en situació de dependència van celebrar la festa de la Castanyada. Els de segon van preparar diferents tipus d’activitats. D’una banda, un túnel del terror i, de l’altra, activitats relacionades amb la Castanyada, com ara balls, jocs, etc. La festa va concloure amb un berenar, en què els alumnes d’ambdós cursos van poder gaudir d’una bona estona tots plegats, que va permetre un apropament més gran entre nosaltres.

FESTA DEL CARNESTOLTES El divendres 5 de febrer els alumnes d’Atenció a les persones en situació de dependència i els d’Educació infantil vam celebrar junts la festa del Carnestoltes. Alumnes i professors vam coordinar-nos per tal de formar grups i participar en el concurs que havíem organitzat.

88

Vam iniciar la festa amb uns balls que els alumnes havíem preparat, i posteriorment vam fer l’entrega de diplomes als diferents grups que havien participat. Finalment vam compartir un berenar que ens havien preparat a la cantina del centre.


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT

VISITA AL SERVEI D’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA DE MANRESA visitar el claustre i les intal·lacions que el SAD té en aquest recinte. La directora, Cristina Plaza, ens va explicar les característiques del servei i les habilitats que es requereixen per treballarhi. També ens va mostrar tot un seguit de documents que cal portar al dia i que ja havíem tractat en la teoria del mòdul de Suport domiciliari. El dimecres 7 d’octubre els alumnes de segon del CFGM d’Atenció a les persones en situació de dependència (APSD) vam fer una visita formativa i de coneixement de nous entorns al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Manresa. Actualment aquest servei està situat en una part del convent de les germanes caputxines del carrer Talamanca, on vam poder

VISITA A TELEASSISTÈNCIA TUNSTALL-TELEVIDA El dilluns 14 de desembre els alumnes de segon d’APSD vam fer una visita al centre Tunstall-Televida que ofereix els serveis de teleassistència a Barcelona. La visita va constar d’una primera part formativa/informativa sobre les característiques de les instal·lacions, l’organització, el funcionament i sobre les persones que hi treballen. La segona part va consistir en un recorregut per les instal·lacions i els diversos departaments, que ens va permetre observar on i com s’atenen les trucades. Cal recordar que treballar en un centre de teleassistència és una de les diverses sortides que ens ofereix el títol de tècnic en APSD. La visita va ser profitosa i sorprenent en veure com unes vint-i-cinc persones, en tan poc espai i parlant a la vegada, es poden

entendre i atendre els usuaris que sol·liciten atenció i ajut per una gran diversitat de circumstàncies: caigudes, soledat, malaltia, angoixes... Per tot el que ens va permetre conèixer, aquesta visita va merèixer la nostra satisfacció.

89


CICLES FORMATIUS

VISITA AL CENTRE DE RECURSOS DE L’ONCE El dijous 18 de febrer, els alumnes de segon del CFGM d’APSD van fer una visita formativa al centre de recursos de l’ONCE de Barcelona. Van fer un recorregut per una part del centre sense visió (portant un antifaç) i guiats per un company que havia d’anar indicant el recorregut, les característiques dels espais, els sons, etc. Posteriorment es van intercanviar els papers. Després, ja en una aula i guiats per un professor invident, van compartir experiències encara amb els ulls tapats. Per acabar, els alumnes van tenir l’oportunitat de fer servir la màquina Perkins, que serveix per transcriure sobre cartolina les formes en relleu (punts), i també el sistema Braille. Ambdós permeten comunicar-se amb

90

les persones sense vista o amb baix grau de visió, mitjançant la lectoescriptura. Va ser una bona i formadora experiència.


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT CENTRES COL·LABORADORS EN LA FCT DEL CFGM (APSD) ATENCIÓ A LES PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA -Col·legi Ave Maria. Manresa -Escola Ítaca. Manresa -Escola Joncadella. Sant Joan de Vilatorrada -Escola Joviat. Manresa -Escola la Font. Manresa -Escola Monsenyor Gibert. Sant Fruitós de Bages -Escola Montserrat. Sant Salvador de Guardiola -Fundació AMPANS (Residència Julio Pallàs) -Fundació AMPANS. Els Comtals -Residència Els Avets. Moià -Residència Ibada. Navarcles -Residència L’Onada. Santpedor -Residència Font dels Capellans. Manresa -Residència L’Atzavara. Sant Joan de Vilatorrada -Residència Mont Martí. Puig-reig -Residència Montblanc. Manresa -Residència Sagrada Família. Manresa -Residència Sallent -SAD (Servei Atenció Domiciliària)

91


CICLES FORMATIUS MEMÒRIA D’ACTIVITATS DEL CFGS EDUCACIÓ INFANTIL • Assistència a xerrades de la FUB sobre infants amb TEA (Trastorn Espectre Autista) • Assistència a xerrades sobre l’Educació a la Reggio Emilia (a la FUB) • Creació d’instruments musicals i joguines d’experimentació per als infants de l’Escola Ítaca • Creació i implementació de danses infantils i contes representats a l’Escola la Font • Disseny i muntatge de racons per als alumnes de l’Escola la Font • Impartició d’activitats a la granja escola El Canadell amb alumnes de P3, P4 i P5 • Impartició d’activitats a l’escola de l’Hospital St. Joan de Déu • Organització i celebració de colònies de 1r d’infantil a l’Anoia • Organització i celebració de la Castanyada, Nadal i Carnestoltes • Participació en la festa de llars d’infants i escoles (alumnes de P2 i P3) de Sallent • Participació en la Setmana de Jocs al Carrer (Manresa) • Representació de contes amb titelles en anglès a l’Escola la Font • Visita a la Llar d’Infants Picarol de Manresa • Visita a la ludoteca Olzinelles (Barcelona) • Visita a la Residència El Turó d’AMPANS i a l’Escola Jeroni de Moragas (Fundació AMPANS) • Visita a la UAB (Portes Obertes) • Visita a l’Aula hospitalària de Fundació Althaia de Manresa • Visita a l’Escola Ítaca de Manresa • Visita al LAB 0_6 de la FUB de Manresa (centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica en les primeres edats) • Xerrada taller de RCP i DEA a càrrec de REANIMA’T (reanimació cardiopulmonar) • Xerrades sobre Emprenedoria (Programa de Garantia Juvenil)

92


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT

QUINA CASTANYADA MÉS DIVERTIDA! El dijous 29 d’octubre els alumnes de primer i segon d’Educació infantil vam celebrar la festa de la Castanyada, tot realitzant un conjunt d’activitats en diferents espais del nostre institut. L’objectiu no era cap altre que gaudir d’aquesta festa, alhora que conèixer-nos una mica més.Els encarregats de preparar les activitats tipus gimcana vam ser els alumnes de primer. Vam formar diversos grups i vam organitzar un conjunt d’activitats distribuïdes en diferents espais, de manera que cada grup estava durant uns 20 minuts a cada estació i anava rodant successivament per tal que tothom passés per totes les estacions. Al camp de futbol vam realitzar un twister ambientat en la castanyada. Hi havia un espai per encistellar castanyes i un altre per transportar castanyes amb una cullera a la boca. Un altre espai era la carpa, on es feia una prova consistent en un taller de construcció abstracta amb tot tipus de material reciclat i amb una única finalitat: inspiració i màxima creativitat de cadascun dels grups

que hi passava.També vam utilitzar les dues cargoleres. En una d’aquestes, l’activitat va consistir en la creació de disfresses i disseny d’ulleres, que havíem de portar fins a la fi de la celebració. En l’altra cargolera vam fer l’habitació fosca amb una temàtica que, tot i provenir dels Estats Units, cada cop està més arrelada en la nostra societat. Tal com us podeu imaginar, es tracta del Halloween. Per cert, us podem assegurar que tothom hi va passar molta por!Progressivament, tots els grups arribaven al punt de trobada, on vam dissenyar un photocall per poder fer-nos fotos i penjar-les amb el hashtag #Nhipetaunalsmorros.Finalment, vam berenar tots plegats on hi ha les taules de ping-pong. Allà teníem preparades unes castanyes ben calentones i uns quants pastissos. Tot elaborat per les mateixes alumnes.La festa va acabar d’allò més bé i amb els objectius complerts, però el més important és que tothom va anar-se’n amb un somriure a la cara!

93


CICLES FORMATIUS

VISITA AL LAB 0_6 DE LA FUB El divendres 4 de març els alumnes de 1r i 2n d’Educació infantil vam anar a visitar el LAB 0_6 de la FUB. Es tracta d’un centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats. Aquest espai pretén acostar el coneixement científic als infants i proporcionar espais d’experimentació i aprenentatge per despertar interès i motivació pel món científic. La primera part de la sessió la vam dedicar a experimentar a través de les diferents propostes i, a continuació, vam reflexionar conjuntament sobre els processos de descoberta i desenvolupament dels infants de 0 a 6 anys.

Es tracta d’una proposta interessant, que ens va permetre endinsar-nos un cop més en el món educatiu des d’una mirada més àmplia i aprofundida.

EDUCACIÓ INFANTIL VISITA AMPANS El dijous 7 d’abril, l’alumnat de 1r d’Educació infantil va visitar la Fundació AMPANS, després de treballar des del mòdul de Desenvolupamanent cognitiu i motor els tipus d’intervenció dirigida a nens i nenes amb trastorns o problemes de desenvolupament i, també, després d’haver conegut diferents serveis de suport i coordinació en intervenció primerenca. Primerament de tot, el grup va visitar el Turó, una de les residències de l’esmentada fundació, on viuen infants i adolescents amb necessitats de suport limitat o extens.

94

En segon lloc, el grup va visitar l’escola d’Educació especial, on s’atenen alumnes amb necessitats educatives especials en edats compreses entre els 3 i els 20 anys. Van poder conèixer les característiques de les aules, diferents equipaments adaptats i ajuts tècnics que s’utilitzen per tal d’adaptar el currículum segons les necessitats de cadascú. Per últim, les alumnes també van poder apropar-se a les aules i conèixer de quina manera hi treballen els nens. Només ens queda remarcar que el nostre alumnat es va quedar amb ganes de més!


SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT CENTRES COL·LABORADORS EN LA FCT DEL CFGS D’EDUCACIÓ INFANTIL -

Centre d’Animació i Esplai. Manresa Col·legi Ave Maria. Manresa Escola Bages. Manresa Escola bressol Dentetes. Sant Salvador de Guardiola Escola bressol Els garrofins. Moià Escola bressol Mainada. Callús Escola Paidos. Sant Fruitós de Bages Escola Vedruna. Manresa Fundació Joviat. Manresa Llar d’infants El Niu. Sant Vicenç de Castellet Llar d’infants El Xiulet. Sant Joan de Vilatorrada Llar d’infants L’Espurna. Manresa Llar d’infants L’Esquitx. Sallent Llar d’infants La Baldufa. Manresa Llar d’infants La Lluna. Manresa Llar d’infants municipal L’Estel. Avinyó Llar d’infants Pam i Pipa. Santpedor Llar d’infants Picarol. Manresa Llar d’infants Les Oliveres. Sant Fruitós de Bages

95


PFI DE FUSTERIA

INFORMACIONS DEL PFI DE FUSTERIA Els programes de formació i inserció (PFI) són voluntaris, i estan adreçats als joves que tinguin com a mínim 16 anys i com a màxim 21 en l’any d’inici dels programes, que no hagin obtingut el títol d’ESO i que, en el moment de començar, no segueixin estudis del sistema educatiu ni participin en altres accions de formació.

• Projecte integrat • Formació bàsica en prevenció de riscos laborals • Formació pràctica en empreses (mínim 180 hores) Mòduls de formació general (entre 295 i 345 hores) • • • •

Estratègies i eines de comunicació Entorn social i territorial Estratègies i eines matemàtiques Incorporació al món professional

Tutoria, seguiment i orientació personalitzada (40 hores)

La finalitat d’aquests programes és proporcionar a aquests joves la possibilitat d’incorporar-se de nou al sistema educatiu per continuar estudis de formació professional. També han de facilitar l’aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball amb millors possibilitats d’obtenir una ocupació qualificada i duradora. Tenen la durada d’un curs acadèmic (1.000 hores en total).

Mòduls de formació professional (entre 615 i 665 hores) • Operacions bàsiques de mecanització de fusta i derivats • Instal·lació d’elements de fusteria i moble • Acabats bàsics de la fusta

96

La superació d’aquests programes de formació i inserció (PFI) comporta: • Certificació acadèmica i professional que conté la qualificació final obtinguda en el programa de formació i inserció i acredita les competències professionals assolides. • Millors possibilitats per a la superació de la prova d’accés als cicles formatius de grau mitjà. • Reconeixement dels mòduls professionals superats en el programa de formació i inserció (PFI) per a l’obtenció del títol professional bàsic associat al perfil. • Obtenció del certificat de professionalitat MAMD0209 Treballs de fusteria i moble, que emet l’Administració laboral. • Accés als centres de formació d’adults per obtenir el GESO, sense complir el requisit de tenir 18 anys.


PFI DE FUSTERIA NOVA EQUIPACIÓ PER AL CENTRE

PROJECTE INTEGRAT DEL PFI

Al llarg del curs, els alumnes del PFI de Fusteria van realitzar diversos projectes. Un d’ells va ser la fabricació i muntatge d’un armari per a l’aula 1.16. En una primera fase, es van realitzar els plànols del moble. La segona fase va ser la fabricació del moble al taller. A continuació es va realitzar un primer muntatge per ajustar tots els elements que el componen i, finalment, es van fer el trasllat i el muntatge a l’aula de destinació.

Per finalitzar el curs, els alumnes del PFI van escollir fabricar, com a projecte integrat, una tauleta de centre, amb un disseny innovador de la part superior. La tauleta més innovadora la tenia reversible, que canvia segons l’ambient. Amb aquest projecte van posar en pràctica els coneixements adquirits durant la formació, a la vegada que van treballar la innovació en el disseny d’un moble.

97


AMPA

AMPA BUSCA ... AMPA Som poquets, molt poquets i et necessitem A TU! La propera ASSEMBLEA GENERAL serà el dilluns 5 de setembre, després de la reunió de 1r d’ESO. Què fa l’AMPA en el nostre institut? 1. Socialització dels llibres de text d’ESO Enguany tots els alumnes han participat en el programa de socialització de llibres. Revisem i preparem els llibres de text de cara al curs vinent. 2. Programa SAAFA (Atenció a les Famílies) L’educadora social rep les famílies per fraccionar els pagaments pertinents o bé per informar d’ajudes econòmiques i ajudar a tramitar-les. També ofereix suport i assessorament en tot allò que faci referència als vostres fills. 3. Gestió dels dossiers, sortides i lectures socialitzades Gestionem la base de dades del compte de dossiers i sortides, en què cada alumne/a fa un ingrés anual del qual es van descomptant totes les fotocòpies, excursions, materials i altres despeses del dia a dia de l’institut. Cada trimestre entreguem

98

l’extracte individual a cada alumne/a, que permet revisar tot el que ha anat gastant fins aquell moment. 4. Aportacions a l’institut Donem suport al manteniment informàtic del centre a través de la contractació d’un tècnic adient. 5. Aportacions a les activitats puntuals del centre Donem suport a les activitats que promou l’institut, ja siguin festes o projectes més amplis per als vostres fills i filles. 6. Organització de les activitats extraescolars Enguany hem organitzat per primera vegada reforç d’anglès, en què l’Aitor (exalumne de l’institut) ha ajudat i motivat a més de quinze alumnes a aprendre anglès d’una manera atractiva. També hem mantingut el taller de deures amb la Judit, que ha ajudat alumnes d’ESO a portar la feina al dia i treballar de valent per aprovar totes les matèries. I la nostra activitat estrella és el TALLER DE TEATRE. Dirigit per l’Alícia, cada representació supera l’anterior. La d’aquest curs, titulada La nit de Sant Joan, ens va mostrar un treball esplèndid.


LLIGA DE VALORS

LA LLIGA DE VALORS La Lliga de Valors, a part de ser un torneig de futbol i bàsquet, també vol ser una eina educativa que permeti treballar els valors i les habilitats socials dels alumnes d’ESO. Aquest torneig busca afavorir el treball en equip, l’autoregulació, la tolerància, el respecte, l’empatia i la resolució de conflictes. Presenta una novetat metodològica en eliminar la figura de l’àrbitre. Són els mateixos jugadors dels equips els que duen a terme les tasques de mediació i execució del reglament. Hi ha la figura de l’observador que tan sols intervé si els dos equips no arriben a una entesa. Un cop finalitzat el partit, els capitans valoren l’esportivitat dels equips, que puntua per a la classificació de valors. Per tant, hi ha una doble victòria: la de l’equip que guanya per gols o punts i la de l’equip que ha estat millor valorat per la seva esportivitat.

RESULTATS DE LA LLIGA DE VALORS La primera edició de la Lliga de Valors del Guillem Catà ha finalitzat. Volem felicitar l’alumnat per l’esportivitat demostrada. Han participat amb ganes de passar-ho bé jugant tots plegats. És destacable que en tot el campionat no hi ha hagut cap conflicte destacable. Estem molt contents d’assolir la primera consigna de la Lliga de Valors, aquella que la defineix com Una lliga en què no tot és guanyar. - Els guanyadors per punts de partit han estat: Futbol: Burger King Bàsquet: All Stars - Els guanyadors en valors i esportivitat han estat: Futbol: The Last Team Bàsquet: Els Catàs Si vols consultar els resultats i classificació amb detall, vés a la pàgina de Facebook: facebook.com/lligavalors

Un dia l’Ahmed ens deia: Està molt bé haver organitzat aquest campionat. Ara juguem plegats, siguem de 1r o de 4t. Abans això no passava. L’Ahmed ens va recordar que s’havien assolit objectius importants dels plantejats inicialment: treballar els valors, les habilitats socials, el treball en equip, l’autoregulació, la tolerància, el respecte, l’empatia, la resolució de conflictes, etc. Ara ja estem parlant de noves propostes per a l’hora del pati. Vols dir-hi la teva? Quin esport es practicarà en el nou campionat? O potser serà un joc? Tens propostes a fer? No t’ho pensis! Fes-te amic de facebook.com/ lligavalors i envia els teus suggeriments. Moltes gràcies a tothom per fer-ho possible!

99


Preimpressiรณ - Impressiรณ - Acabats

La revista del Cata. Numero 10  

Revista de l'Institut Guillem Cata (Manresa). Curs 2015/16

Advertisement