Page 1

PORT FOLIO 2013 - 2019

RAMPELBERGH Guillaume


RAMPELBERGH GUILLAUME PORTFOLIO


FORMATION

PROFESSIONAL EXPERIENCES

2018-2019

Complementary master in management LSM - UCL- Louvain la Neuve

July 2017

Intership in architecture departement for the multinational motor D’Ieteren (Immo)

2016-2018

July 2016

Intership in construction for the assiociation Fort du Gommier in Collioure (France

Architecture master graduate Option : Éco-conception Mention : Distinction Saint Luc - UCL - LOCI Bruxelles

2013-2016

Architecture bachelor Saint Luc - UCL - LOCI Bruxelles

2007-2013

LANGUES French English

Certificate of higher education Option : Science and English Lycée Mater Dei

Dutch

SOFTWARES

LEISURE AND SPARE-TIME ACTIVITIES

Autocad

Photoshop

2000 to the present hockey player

Revit

Idesign

2018-2019 leader in the youth movement

3ds Max

Microsoft (Word, Pwpt Excel)

2013-2018 cook in the youth movement

Sketchup

2011-2016 hockey coach and trainer

Ecotect

3


Graduation Work Place School year Topic

: Brussels Center : Master 2 : How can Architecture promote the sale of products on display?

As a child already, I had the opportunity to get to know the automotive industry thanks to my father’s job. As an intern at D’Ieteren, his employer, I was able to go with him and visit many of their showrooms throughout Belgium and abroad. As an architecture student, I was interested in the means implemented for the development of a car dealership and the particularities of showrooms that must respect the standards imposed by the manufacturers of the brand on display.   In July 2017, at the end of my first year of master’s degree, I was able to do an internship in the IMMO department of the D’Ieteren group, which deals with the design of automobile garages for the whole of Belgium. I was able to realize the many difficulties in the development of a showroom from both the point of view of the interior design and the respect of the urbanistic prescriptions to which it must answer while following the qualitative standards of the builders. Thanks to all the documentation provided by the department, I decided to focus on the AUDI car brand.    My work focuses on the three fundamental principles of architecture: facade, entry threshold and interior atmosphere, and consists in an analysis of the different types of a commercial building.    This project lasted for 4 months and allowed me to design a new architecture in and on an existing building. This construction is located on the betway of Brussels at the crossroads between Boulevard du Midi and Boulevard Maurice Lemonnier. The complex is divided into two buildings: a front building opening access onto the subway, shops and offices on the upper floors. While the back building houses both shops on the ground floor and residential housing on the upper floors.

Existing building

4


Perspective of the projet from the Jamar Boulevard

5


Perspective of the roof terrace fitted out for the residents as well as for certain events of the showroom

Section in the Boulevard du Midi

6


Perspective inside the showroom on the ground floor. It is possible to save space thanks to the setting up of digital projection screens for the different models.

Section in the Boulevard Maurice Lemonnier

7


Axonometry of the entire building.

8

Photo of Maxime DELVAUX made on the basis of a model. It represents the idea of an interior atrium opening onto the subway stairs.


Photo of the final model presented to the end-of-year jury

9


Rehabilitation of a disused warehouse Place School year Topic Teammate

: Centre de Charleroi : Master 2 : Heritage Project : objectif = to work on the Charleroi Region in a historic way : Anthony DEJONGHE

For this project, we were interested in the various means of transport of Charleroi. In fact, based on research, our analysis showed that the city was heavily congested by local traffic but also by the circulation of trucks or other vehicles linked to industries active in the region.   The strategy proposed in our work aims to develop a sustainable circuit parallel to the congested road circuit. We therefore worked on the different methods of freight transport at different scales in Charleroi. We based our project on the railway and river system. In this way, some businesses or small industries along the railway line can refuel without using the road system.    For the whole project to be coherent, we worked on a larger scale by focusing on two buildings, currently abandoned, with significant connection potential: the Roux garage located to the West and the Hangar Dry port to the East. Thanks to their strategic locations, these buildings can ensure most of import / export activities while being connected to each other and a city depot in the city center.

Illustration of the system imagined for the transfer of cargo from a train to another or to a subway train in the case of the City depot.

Our intervention boils down to adding a subway train intended to store on the existing metro line goods distributed to businesses.

Infrastructure providing the transfer of truck or barge containers to a railroad track by an overhead crane.

10


Analysis of the connections between the different elements of the project BRUSSELS: - Canal Charleroi-Brussels - E420 - Railways

MONS: - N90 - Railways

Roux garage

City depot

Wa re h o u s e Dry port

SOUTH BRUSSELS CHARLEROI AIRPORT: -Subway - E420

NAMUR: - N90 - Sambre - Railways

11


Roux locomotive garage In our project, this abandoned garage can now resume an economic function and participate in the transport network to reduce the flow of trucks in Charleroi. This building hosts several types of goods in transit. Trucks and vans unload them on trains going to the city center.

N584

12


Charleroi Dry Port warehouse The layout makes it possible to store and manage the distribution of goods through railway and river tracks. Indeed, this building is positioned between two platforms arranged to allow the exchange between barges and trains. This warehouse is part of a link that allows to feed the city center of Charleroi products transported by barge.

13


Eco-design Module 2 School year Topic Teammate

: Master 2 : Construction of a wall module one meter in length and 3 meters in height : Anthony DEJONGHE

As part of the second module of this optional course, teams of 2 or 3 students were told to build a wall (internal and external faces, waterproofing, insulation ...) on a common structure. The wood frame structure was therefore divided into 4 parts to provide more flexibility for each group.   Our idea was pretty simple : we opted for a wooden cladding coupled with a mineral cladding. The proposal was therefore an experiment on different types of cladding arranged in scales shell. The exterior cladding consisted of various materials from various sources (natural slates from a demolition site, composite slates from surplus construction sites and wood shingles generously donated by a craftsman).    During a site visit for a project at the edge of the Charleroi canal, we found several plates of “Cote d’Or” plexiglass we recovered and then cut and integrated them into our siding. This element of “abandoned waste” brought a touch of color into a monotonous siding.

Section

14

Elevation


Couvertine

Cutting plexiglass plates into slates

Watertightness of the footer

Inner insulation made of sheep wool

15


Interior cork finish

16

Beginning of a horizontal lathing for composite slates

End of exterior cladding


Presentation of our module before the final assembly

Presentation of the wall composed of four modules of four different groups

17


Reinvesting a forgotten building Place School year Topic Teammate

: Naples : Master 1 : Year-end project: to combine an elementary school and a youth hostel : Laly DHAINAUT

This project of end of master 1 realized with a classmate had as only constraint to mix two functions. We decided to combine an elementary school (kindergarten and primary) with a youth hostel. An additional challenge was to implement the project on the Pizzofalcone, a hill located on the southern edge of the port of the city of Naples.     Our basic postulate was not to touch the cliff, which was considered too steep and where construction systems were limited, while several buildings on the plateau at the top of the hill were abandoned. So we decided to reinvest old military barracks and a church.      We had to retrace the plans of the existing buildings in order to analyze the whole structure and layout of the space to create our own architectural deed. We decided to destroy the upper floor annexes which were difficult to reach (requiring passage on the roof of the building) to return to the original building. Subsequently, we established our own architectural process on the roof of the building by creating our own (easier to reach annex, located on the Northwest. Finally, a color and graphic code has been established to distinguish our different actions on the buildings:    Blue represents enlarged or pierced windows and placed frames ; green, the location of metal plates hiding destroyed bricks ; and red perforations in load-bearing walls reinforced by a structure composed of IPN beams.    The full poaching mark the added partitions. The line represents the existing elements and the dotted line, the destroyed components.

Vision of the plateau at the top of Pizzofalcone

View of one of the streets below the two buildings to be reinvested

18


Plan of the plateau with our interventions on the ground floor

19


Ecole 0

2

0

2

10

Plan of R+1

Auberge

Detailed section of our interventions and the annex added on the roof

Plan of R+2 0

20

0.5

2

10


Ecole 0

2

0

2

0

2

10

Structural models of the building Auberge

Plateforme 0

1

10

BelvÊdère 5

10

Organizational models

0

1

5

Elevations of the entire building

21


un poème mais sans que ceux-ci ne prennent forcément sens ensemble. Le but recherché n’est pas le sens mais ce que chacune des composantes apporte individuellement.

Eco-design Module 1 Place School year Topic Teammates

: Louvain-la-Neuve : Master 1 : Creating a double skin for an existing facade respecting the new energy standards : Alexis DHEER et Marie MOTTARD

For the first course module, we were asked to create a new skin for an existing building in Louvain-la-Neuve. We chose to work on the Boltzmann building and more specifically on its East facade. This building houses laboratories, offices, auditoriums and small classrooms. It is known throughout the Faculty of Science to be the hottest building in summer and the coldest in winter. Indeed, this building has a very low thermal resistance due to the absence of insulation and its many thermal bridges.   Our goal was therefore to offer a new skin through prefabricated modules and frames to maximize the current visual appearance of the building and respect its history and its architect. So we decided not to destroy the building to allow its use during the work. The various prefabricated concrete modules are fixed on self-supporting wooden uprights and held by the guardrail of the existing balconies. A ventilation system in the double skin allows its regulation during the summer and the winter. To protect ourselves from the sun and its significant glare during the winter, we placed blinds on the outside of existing windows.    We conducted several studies in order to choose the best type of insulation and its necessary thickness, the type of glazing, the ventilation system, etc.

Aerial view of the Croix du Sud complex

Batiment Boltzmann. East facade in front of a parking lot

22


Perspectives of the building with our interventions

Winter with blinds Winter without blinds Summer without blinds

Elevation, plan and schematic section of our interventions on the East facade

23


Added

Preserved

Exchanged Architectural intent

24

Details of the acroterium, the fixing of panels and from the basement

Detailed section


Aerial view modeled on Revit

As part of a numerical modeling option course, I had the opportunity to learn to use the Revit software. The aim of a group work (with Anthony DEJONGHE and Vladimir VERHASSELT) was the modeling of the North East building of the Croix de Sud complex in Louvain-la-Neuve. The project included the entire site, the building structure, the facades and the entire interior layout (partitions, doors ...)

25


Perspective of the building

26


Pespective section

Inside view

27


Plan

Détails de serrage

1/200

1/2

B A

A'

Bachelor’s Works Bac 3: Heritage Project As part of the Project course, teams of two were asked to propose an alternative to the Trinity’s Church in Ixelles which was abandonned and which presented structural probB' nave and reinforce its structure thanks to tie lems. Our approach was to keep the central rods arranged in crossbars inside it. We applied a metal mesh on the facade, which gives it a more modern character and we changed the entire roof which had undergone many water infiltrations.

Coupe AA'

1/200

Longitudinal section highlighting our interventions

Photos of the model

Coupe BB' 28

1/200


Bachelor’s Works Bac 3: Collective housing project The year-end project of Bac 3 focused on the construction of collective housing on greenfield in Beersel. The choice of the plot located next to the castle and a train line, was an ideal location for train passengers wanting to easily reach the center of Brussels while enjoying its greener periphery. The modules of housing arranged in steps allowed to keep using the steep slope of the ground, to build a terrace for each resident which overhangs a common garden with a view on the castle. Finally, underground parking allows residents easier access to their own home.

Detailed section

Section in the slope representing the whole building

29


Bachelor’s Works Bac 2 : Artistic project During this project, we were asked to perform a “light tower” using simple shapes (squares, triangles, octagons or hexagons). The entire model had to be self-standing and without the use of glue. The difficulty was to invent a nesting system to make this model 30 cm high.    To create a play of light, I swapped triangles for each new row. In addition, each time, I enlarged the notches of the triangles to allow the light to penetrate inside the structure.

Equilateral Triangle 171 pieces

Square 165 pieces

Cut Square 16 pieces

Different parts composing the model

30

Inside view

Final model


Bachelor’s Works Bac 1: Struture project This second project in architecture was aimed at designing a wooden structure to house, repair and assemble a carnival giant (Le Doudou de Mons). The simple idea was to free a central space to store the giant, work on it and maintain it. The upper bridges facilitate the repair of certain pieces by forming a kind of arena for this dragon.

Final model

31


Architecture Drawings

Hand drawn section from within the building of the university in St Gilles

32


Perspective view of the central staircase of the Brussels Courthouse

View from Tenbosch Park in Brussels

33


RAMPELBERGH Guillaume Koekoeklaan 14 3080 Tervuren Belgique Phone : +32 473 36 60 52

guillaume.rampelbergh@outlook.com

Profile for guillaume.rampelbergh

Architecture Portfolio - Rampelbergh G.  

Architecture Portfolio - Rampelbergh G.  

Advertisement