Page 1

núm.

30

Gener, febrer, març de 2011 exemplar gratuït

Itineraris per Barcelona: Coneguem Nou Barris El passat mes d’octubre es va realitzar la primera passejada d’història pel districte de Nou Barris. Aquesta activitat l’hem realitzada des de la biblioteca en col·laboració amb l’Arxiu Històric de Nou Barris. La trobada va començar al Centre Cívic Can Basté, lloc emblemàtic del barri donat que en aquest racó, el que conformen el Centre Cívic, l’antiga església de Santa Eulàlia i l’edifici de Ca n’Artés, trobem el conjunt urbà més pintoresc del districte. Aquest emplaçament és l’herència dels vestigis i testimonis del poblament a Nou Barris des del segle X. L’element aglutinador d’aquest conjunt és la capella de Santa Eulàlia, reedificada l’any 1782 amb les aportacions dels veïns més distingits de la parròquia, segons consta en una inscripció llatina gravada al llindar de la porta. L’edifici, d’estil neoclàssic, és d’una sola nau coberta amb volta de canó i està coronat per un petit campanar. Va ser construït damunt els fonaments d’una primitiva església romànica que ja apareix documentada als registres eclesiàstics del segle X, i de la qual encara es conserven vestigis en una de les capelles. Comunicant-se directament amb l’església mitjançant un pont voladís, es troba Can Basté, una masia d’estil neoclàssic de finals del segle XVIII. El seu propietari, Pau Basté, va col·laborar activament en la reedificació de la parròquia de Santa Eulàlia i és probable que ambdós edificis es construïssin coetàniament. L’any 1866 l’església de Santa Eulàlia esdevingué parròquia, la masia de Can Basté va fer funcions de rectoria i després de ser restaurada, l’any 1995, fou destinada a Centre Cívic fins a l’actualitat. En la seva restauració es va recuperar l’ori-

ginària decoració esgrafiada de columnes i frontons. El recorregut va finalitzar a l’edifici de la Seu del Districte i la Biblioteca, ubicats en una part de l’antic Institut Mental de la Santa Creu. L’edifici que tot i que va patir una brutal mutilació als anys setanta com a conseqüència de l’especulació immobiliària, conserva els pavellons que permeten albirar la monumentalitat i la sobrietat que van caracteritzar l’obra, feta en un estil neoclàssic molt senzill. L’Institut Mental de la Santa Creu va ser construït als terrenys de les masies de Ca l’Amell Xic i de Can Gaig, tenia una capacitat per a 600 malalts i va ser inaugurat oficialment l’any 1889. L’any 1988 l’edifici del Mental va ser destinat a seu del Districte de Nou Barris amb la voluntat d’apropar els serveis i el govern municipal als ciutadans. Posteriorment l’any 1997 es va inaugurar la Biblioteca de districte en el mateix edifici. Amb aquesta finalitat es va iniciar un procés de restauració basat en el respecte a les formes externes i en l’adaptació dels espais interiors als nous serveis que ara acull. Amb la visita a l’edifici de la Seu del Districte i a la Biblioteca va finalitzar el recorregut històric que és el primer d’una sèrie que tenim previst continuar realitzant al llarg de l’any. Us convidem a participar en els propers itineraris que farem a cada una de les biblioteques del districte: Canyelles, Les Roquetes, Torre Llobeta i Zona Nord. Bibliografia consultada: Nou Barris. [Barcelona] : Ajuntament de Barcelona. Arxiu Municipal del Districte de Nou Barris, cop. 1998


El fons de circ a la Biblioteca Nou Barris Un dels trets característics dels fons bibliogràfics de les Biblioteques de Barcelona és el fet distintiu de les especialitzacions: a més d’un fons general, la majoria de biblioteques de la ciutat compten amb una col·lecció específica que intenta ferse ressò d’aquelles tradicions o entitats emblemàtiques del barri.

fullets, postals i programes, entre d’altres. Així doncs, des de fa set anys, la biblioteca de Nou Barris treballa per convertir el fons bibliogràfic especialitzat en un referent del sector, donant resposta a les necessitats formatives i informatives no només dels estudiosos i investigadors del món del circ, sinó també dels afeccionats en general; treballa també per tal d’oferir propostes de qualitat que esdevinguin un instrument de dinamització de la biblioteca tant per al públic adult com, molt especialment, per al públic infantil.

En el nostre cas, la Biblioteca Nou Barris no podia passar per alt la llarga tradició del món del circ al districte, de la qual en són testimoni l’Ateneu Popular Nou Barris (impulsor d’activitats de circ), l’Escola de Circ Rogelio Rivel (on es formen els futurs artistes) i l’Associació de Circ de Catalunya.

Actualment la biblioteca disposa de més d’un miler (1.800) de documents de molt diverses matèries (narrativa, biografies, història del circ, escenografia, expressió corporal, màgia i prestidigitació, titelles, jocs malabars, arts escèniques, arts de carrer, arts visuals, companyies i festivals, diccionaris, història del circ i acrobàcies..., i contes per a infants de totes les edats...) en tots els suports (llibres, revistes, DVD, CD, vídeos, fotografies, dossiers, cartells, etc.) relacionats amb el món del circ. La col·lecció de circ està diferenciada amb una senyalització específica que la identifica tot reflectint les diverses subtemàtiques, alhora que físicament es troba localitzada en espais ben diferenciats de la resta de la col·lecció, tant a la sala d’adults com a la sala infantil. Cal fer esment especial de la completa col·lecció de publicacions periòdiques entre les quals destaquem Artez, Zirkolika, La ratonera, Fiestacultura, Kaskade, Le magazine du cirque et de l’illusion, entre d’altres.

L’any 2003 s’inicià el projecte d’especialització amb la nova decoració de l’espai infantil: la sala es convertí en una bonica carpa, plena de contes i llibres que, des de llavors, ens convida a gaudir de les giragonses d’una jove trapezista que presideix l’entrada, ens anima a descobrir els malabaristes i pallassos que obren les portes a la sala de Petits Lectors o ens esperona a investigar sobre l’enigma de les ombres que es retallen a les finestres de la sala de coneixements i que conformen, finestra a finestra, la paraula BIBLIOTECA. Paral·lelament començà a especialitzar-se una part de la compra de documents en el món del circ, coincidint amb les primeres donacions específiques. D’una banda, el Fons Jordi Elías, donació dels hereus de Jordi Elías i Campins, escriptor, crític de circ i editor de la revista Circo durant els anys seixanta, formada per llibres, revistes, fotografies, retalls de premsa, articles originals i altres materials. D’altra banda, el Fons Joan Soler-Jové, il·lustrador de circ, especialitzat en el pallasso Charlie Rivel, format per llibres, cartells, punts de llibre, quaderns,

Periòdicament, la biblioteca organitza activitats (espectacles, conferències, tallers...) en col·laboració amb l’Escola de Circ Rogelio Rivel, que sempre sorprenen per la seva originalitat i fan les delícies dels més petits i dels no tan petits. També a la biblioteca es duen a terme exposicions relacionades amb el circ, s’elaboren dossiers temàtics i es potencia la difusió de totes aquelles activitats relacionades amb el món del circ que tenen lloc a Barcelona i arreu.


Benvinguts a la lectura digital Com ja sabeu, les eines web 2.0 són aquelles en què l’usuari esdevé el protagonista, passant de ser merament consumidor a convertir-se en creador i generador de continguts i serveis. L’usuari a la web 2.0 participa de manera activa, s’ha obert a nous escenaris, noves possibilitats, maneres de treballar i vies de participació. La web 2.0 dóna protagonisme a l’usuari donat que abandona la seva condició d’element passiu per convertir-se en actor actiu. Ara són els usuaris els que produeixen continguts també. Així per exemple, escriuen articles a la Wikipedia, pugen vídeos a Youtube, publiquen i etiqueten les seves fotografies a Flickr, creen blocs, proposen notícies a Menéame, comparteixen arxius a xarxes P2P o expliquen la seva vida compartint els seus interessos a xarxes com Myspace o Facebook. D’altra banda també defineixen els seus gustos musicals a Last.fm o seleccionen les seves pàgines favorites i les ofereixen a altres usuaris a Del.icio.us, per citar algunes de les eines 2.0 que es troben a la xarxa. La biblioteca participa i treballa habitualment amb les eines web i 2.0 i enguany ja fa tres anys que tenim pàgina web pròpia. A la pàgina web trobareu tota la informació referent a la biblioteca, activitats, agenda, notícies i totes les dades que necessiteu sobre el seu funcionament, serveis, col·lecció, serveis virtuals, informació, enllaços, etc. La biblioteca també compta amb un Facebook propi des de fa dos anys. En aquesta pàgina podeu consultar totes les activitats que realitzem, i també teniu la possibilitat de convertir-vos en fans de la biblioteca i afegir els vostres comentaris, si us agraden les propostes d’activitats i si voleu assistir i consultar via RSS totes les novetats que anem afegint a la web. Pel que fa als blocs de la biblioteca, en tenim dos, un de dedicat al club de lectura juvenil i un altre destinat a fer difusió de les activitats infantils, concursos, exposicions, tallers i altres activitats que realitzem a la biblioteca. El bloc del club de lectura juvenil és l'espai de comunicació del club de lectura adreçat als nois i noies. Trobareu informació relacionada amb la literatura juvenil i amb el club de lectura juvenil de la biblioteca. Si us agrada llegir i compartir les vostres lectures amb altres nois i noies, aquest és el vostre espai.

El bloc de la biblioteca és un espai on trobareu tota la informació dedicada a la difusió de les diferents activitats que realitzem a la biblioteca: activitats per al públic adult, activitats infantils, concursos, exposicions, tallers, clubs de lectura, entre d’altres. Bibliografia consultada: Nafría, Ismael. Web 2.0 : el usuario, el nuevo rey de internet. Barcelona : Gestión 2000, 2007 Adreces

www.bcn.cat/bibnoubarris www.facebook.com/pages/BarcelonaSpain/Biblioteca-Nou-Barris/41616185893 blogbibliotecanoubarris.blogspot.com/ clubjuvenil9barris.blogspot.com/


Notícies de la biblioteca A la biblioteca Nou Barris volem que tothom s’hi trobi com a casa, independentment de la seva procedència. És per això que durant el 2011 ens dedicarem a conèixer una mica millor alguns dels països d’origen dels nostres usuaris, exposant els documents que tenim, des de guies de viatge fins a audiovisuals. A més a més, ens agradaria comptar amb la vostra col·laboració, si teniu i ens voleu portar fotografies, postals, cartells, o qual-

sevol idea que pugui servir de complement a l’exposició. Les vostres aportacions formaran part d’un collage que anirem ampliant com a mostra de la diversitat cultural que ens enriqueix a tots. Si us hi animeu, comencem al gener amb l’Equador.

El racó del circ En aquest espai sobre el fons especialitzat en Circ de la Biblioteca Nou Barris, trobareu informació de notícies, noves adquisicions, activitats que programem a la biblioteca, curiositats circenses i moltes més coses. Que comenci l’espectacle!

NOVETATS DE CIRC

Acrobàcies

Narrativa

•PETIT, Philippe Alcanzar las nubes: mi paseo por el alambre entre las Torres Gemelas Barcelona: Alpha Decay, 2007

•FEILER, Bruce Under the big top: a season with the circus New York: Perennial, 2003

Pallassos Màgia i prestidigitació •MONTILLA I CASTELLSAGUER, Alain Mags i màgia a Catalunya: una visió històrica Badalona: Museu de Badalona, 2010

•DURAN, Frédéric Le Corps jonglé: une découverte du jongleur et de son langage gestuel Toulouse: L'Entretemps, 2004

Biblioteca Canyelles Ronda Guineueta Vella, 34 Tel. 93 274 94 74 b.barcelona.c@diba.cat

•El Gran Houdini [DVD] Director: George Marshall

Biblioteca Les Roquetes Via Favència, 288 – B Tel. 93 276 87 85 b.barcelona.lr@diba.cat

Els articles signats expressen únicament les idees dels seus autors, que poden no coincidir amb l’opinió del consell de redacció. Consell de redacció: Les biblioteques de Nou Barris Disseny / maquetació: Fons Gràfic / Maper Impressió: Producció Editorial Dipòsit legal: B-47.117/1999

Audiovisuals •Charlie Chaplin: the essential film music collection [CD] Compositors: Charles Chaplin & Carl Davis

Jocs malabars

Biblioteca Nou Barris Plaça Major de Nou Barris, 2 Tel. 93 291 48 50 b.barcelona.nb@diba.cat www.bcn.cat/bibnoubarris

•FRATELLINI, Albert Nous, les Fratellini. Paris: Cartouche, cop. 2009

Biblioteca Torre Llobeta Santa Fe, 2 bis Tel. 93 358 56 14 b.barcelona.tl@diba.cat

Biblioteca Zona Nord Vallcivera, 3 bis Tel. 93 353 75 19 b.barcelona.zn@diba.cat

Calidoscopi núm.30  
Calidoscopi núm.30  

Butlletí el diàleg de les biblioteques del districte de Nou Barris