MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2019

Page 1

MEMร RIA D'ACTIVITATS 2019 Fundaciรณ privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral

15 ANYS DE 2004 - 2019


PRESENTACIÓ El projecte guifi·net va començar el 2004 amb l'iniciativa de diverses persones voluntàries interessades en tenir accés a internet a través de radioenllaços, sobretot en zones rurals desateses de cobertura.

La xarxa de comuns compta amb sistemes de coordinació orientats a la transparència, al manteniments i millora de la infraestructura i a la gestió d'aquesta com a Bé Comú, fet que va ser mereixedor del Premi de la Comissió Europea el 2015.

La primavera de 2004 van produir-se els primers enllaços a través d'antenes entre els municipis osonencs de Calldetenes, Gurb, Santa Eugènia de Berga i Vic.

L'any 2016 vam impulsar l'aplicació de mecanismes de coordinació en col·laboració amb les administracions locals, entitats i empreses que ofereixen serveis d'accés a Internet i les persones usuàries de la xarxa.

El projecte va anar creixent, tant en nombre de connexions com una gran diversitat de participants del projecte. Així, el 2008, es va crear la Fundació gràcies a un grup de persones vinculades al projecte guifi·net amb voluntat d'organitzar-se per poder promoure i desenvolupar la xarxa ciutadana de telecomunicacions oberta, lliure i neutral basada en una infraestructura compartida en igualtat de condicions.

D'aquesta manera hem facilitat eines de suport i coordinació del projecte, col·laborant amb tots els agents participants de l'ecosistema guifi·net (persones i/o associacions d'usuari/es, operadores de serveis, voluntariat, etc.).

L'any 2009 es produeix el primer desplegament de Fibra Òptica de la xarxa de guifi·net.

Aquest 2019, el projecte ha celebrat el seu 15è aniversari en una trobada a Gurb, lloc inicial de projecte. Des d'aquí volem tornar agrair a totes les persones que han fet possible i fan possible que l'accés a Internet sigui una realitat per a tothom, sense discriminacions.


QUI SOM?

Qui som?

Patronat de la Fundació President

Vicepresident

Treballadors/es de la Fundació Direcció Coordinació de projectes Gestió del NOC

Secretari

Vocal

Vocal

Administració i comptabilitat Coordinació Tècnic Administració

Comunicació


Índex

4

Què és guifi·net?

5

La Fundació

6

Qui participa?

7

Xarxa de Comuns

8

Sistema de compensacions

9

Sistema de donacions

10

Projectes

12

Activitats de la Fundació

17

Participants

21

Premsa i més...

23


Què guifi·net? QUÈ ÉSés GUIFI·NET? El projecte guifi·net va néixer l'any 2004 quan un grup de persones voluntàries i autorgantizades de la comarca d'Osona, sobretot de zones rurals desateses de de cobertura d'accés a Internet, van decidir que connectarien les seves cases i/o granges a través d'antenes via radioenllaç creant així la Xarxa de Comuns.

Aquesta Xarxa de telecomunicacions de Comuns es caracteritza per ser: Mancomunada: perquè la xarxa es gestiona a través de diferents participants. Oberta: perquè s'ofereix universalment a la participació de tothom sense exclusions ni discriminacions. Lliure: perquè tothom pot gaudir-ne, ja sigui incorporant continguts i serveis o fent activitat econòmica, social, cultural, etc. Neutral: perquè assegura la no-intromissió de les organitzacions en els continguts que hi circulen i amb la tecnologia emprada.

5


LA FUNDACIÓ

El projecte va anar creixent en nombre de llars i punts connectats a la xarxa, però també van començar a participar-hi administracions o petits operadors que oferien serveis d'instal·lació d'antenes i/o serveis d'accés a Internet. Així, el 2008 neix la Fundació Guifi·net, per donar entitat jurídica al projecte i promoure els principis de la xarxa. Des de la Fundació: Fomentem el dret d'accés a Internet a tothom sense discriminacions de cap tipus, eliminant la fractura digital entre zones urbanes i rurals. Coordinem, gestionem i arbitrem l'ecosistema de guifi·net. Impulsem el projecte tecnològic, social i econòmic amb objectiu de crear, desplegar i promoure una xarxa de telecomunicacions. Apostem pel desenvolupament dels operadors locals de telecomunicacions que ofereixen serveis. Creem un espai de trobada i col·laboració entre institucions, operadors, associacions, cooperatives i persones usuàries de la xarxa per promoure projectes al territori.

6


QUI PARTICIPA?

Operadors que ofereixen serveis d'accés a Internet o d'instal·lació.

Usuaris finals de la xarxa.

Voluntaris, associacions i comunitats de veïns d'arreu del territori interessats amb el projecte i que promouen la Xarxa de Comuns a la seva zona.

Administració Pública que impulsa el desplegament de fibra òptica al seu municipi.

Persones que fan donacions.

7


XARXA DE COMUNS

El nostre model Infraestructura compartida considerada com a bé comú (canalitzacions, arquetes, pals, cablejat de fibra òptica, caixes de connexions, antenes, punts d'accés a internet, etc.). Gestionada i operada per diferents participants de manera coordinada i sense discriminacions. Com més participants, més s'amplia la xarxa!

=

8

Igualtat de condicions entre els diferents actors (empreses, cooperatives, associacions administració, comunitats i ciutadania).

2004

Primers enllaços de la Xarxa Comuna a través d'antenes

2009

Primer desplegament de Fibra Òptica a la Xarxa Comuna


SISTEMA DE El nostre model COMPENSACIONS La xarxa comuna suposa l'existència de recursos compartits o béns comuns, per tant, cal vetllar pels interessos de les persones participants i pel manteniment dels nivells de qualitat. Per això ens dotem de les següents eines:

El sistema de compensacions

Les taules de compensacions

Eina que utilitzem per establir els

L'espai on els principals actors que

mecanismes de retorn de les inversions

col·laboren amb la Fundació Guifi.net

i les despeses de manteniment de la

fixen els criteris que seran d’aplicació per

Xarxa de Comuns amb criteris ordenats,

a realitzar les compensacions i on

justos, transparents, sense

s'elaboren protocols d'actuació, sempre

discriminacions i proporcionals entre

de manera consensuada.

tots els participants.

Els fulls de compensacions L'instrument on es fixen els resultats comptables d'aplicar les compensacions. Aquests tenen en compte les despeses de manteniment i inversions de xarxa així com l'ús que se'n fa d'aquesta.

9


SISTEMA DE El nostre model DONACIONS

Ets una persona física (IRPF)*?

Fent una donació d'1€ fins a 150€

Et podràs deduir un 75% a la declaració de la renda.

Ets una persona jurídica (IS)?

Fent una donació de qualsevol import

Fent una donació superior a 150€ Dels primers 150€

DONACIÓ Et podràs deduir un 35% a la declaració de la renda.

De l'import restant et podràs deduir un 30% a la declaració de la renda.

(+5% a partir del 3r any si la donació és a la mateixa entitat).

(+5% a partir del 3r any si la donació és a la mateixa entitat).

*Fins un 10% de la Base Imposable

10

Tràmit disponible a la nostra web: https://fundacio.guifi.net/donation


SISTEMA DE El nostre model DONACIONS Les donacions dels participants i usuaris finals de la Xarxa de Comuns són una de les principals fonts de finançament del projecte. Amb la vostra ajuda incidim en la transformació de les xarxes de telecomunicacions, les millorem o en despleguem de nova. Gràcies a aquestes aportacions, l'any 2019, hem rebut un total de 490.818€ en donacions.

Donacions 2019 Fundació Guifi.net:

10

11


PROJECTES La xarxa de guifi·net abasta projectes de desplegament a diverses comarques catalanes impulsats pels seus propis participants. La coinversió en infraestructura entre empreses, entitats, administracions i particulars és una característica de la xarxa de comuns que facilita a la ciutadania poder accedir a internet. Les tecnologies emprades en els nostres desplegaments de xarxa de comuns són: Radioenllaç

Fibra Òptica

Actualment existeix infraestructura de fibra òptica a les comarques d'Osona, el Lluçanès, la Garrotxa, el Ripollès, el Bages, l'Anoia, l'Alt Urgell, el Segrià, el Maresme, la Selva, el Gironès, el Vallès Oriental, l'Alt Penedès i les Terres de l'Ebre. Durant el 2019, el projecte d'estesa de fibra òptica també ha arribat a el Valle de Erro (Navarra), Xàbia (Alacant),

12 10


PROJECTES XAFOGAR - Garrotxa

La Xarxa de Fibra Òptica de la Garrotxa (XAFOGAR) és una iniciativa sorgida del Consell d'Alcaldes de la Garrotxa l'any 2016 amb objectiu de fer arribar l'accés a Internet de banda ampla a qualsevol llar o empresa amb independència de la seva ubicació, potenciant l'economia local i a través de la Xarxa de Comuns de guifi.net. A la iniciativa hi participen diferents empreses, operadors, l'administració pública i la Fundació guifi.net. En aquests moments la xarxa està desplegada als següents municipis:

Donacions recaptades durant el 2019: 308.857€

Més informació a: https://xafogar.cat/

Argelaguer Besalú Castellfollit de la Roca Les Planes d'Hostoles Les Preses Montagut i Oix Riudaura

Sant Feliu de Pallerols Sales de Llierca Sant Jaume de Llierca Sant Joan les Fonts Tortellà Vall de Bianya Vall d’en Bas

Promotors:

Operadors:

13 11


PROJECTES Valle de Erro - Navarra La Xarxa de Fibra Òptica del Valle de Erro (REFOVE) és una iniciativa impulsada pels veïns/es i l'Ajuntament del Valle de Erro amb la col·laboració de la Fundació amb objectiu de desplegar la xarxa de comuns de guifi·net a la zona. La Vall, amb poc més de 800 habitants, està format per 11 pobles situats a uns 30 km de Pamplona i fins a finals del 2019 l'accés a Internet de banda ampla no era una realitat. El projecte ha recaptat les primeres donacions a finals del 2019, un total de 8.910€. L'Ajuntament també ha invertit en el desplegament. A principis de 2020 es començaran a fer les primeres connexions a través de dues operadores.

Operadors:

14 10 12

Més informació a: https://fundacio.guifi.net/page/valledeerro


PROJECTES Xàbia - Alacant El projecte d'estesa de fibra òptica a través de la Xarxa de Comuns a Xàbia, municipi amb més de 27.000 habitants i format per tres nuclis de poblacions, l'ha impulsat l'operadora local Grup ATTI amb el suport de la Fundació. La zona, que ja comptava amb més de 1.700 nodes operatius de la xarxa de comuns, al llarg del 2019 ha fet realitat la fase 1 del projecte d'estesa de fibra òptica: fer arribar accés a Internet de banda ampla a 700 llars i locals comercials del casc antic Xàbia. Durant el 2020 es preveu iniciar la fase 2: connectar tot el casc antic. El projecte ha recaptat les primeres donacions a finals del 2019, un total de 1.400€. Més informació a: https://fundacio.guifi.net/page/xabia?

Operador:

15 11


PROJECTES

Castellfollit del Boix És un municipi del Bages amb una població de poc més 400 habitants, el 30% dels quals es troben al nucli, la resta són cases disseminades. A finals del 2019, els veïns i veïnes han començat a impulsar la xarxa de comuns de guifi·net i han aconseguir recaptar 3.200€ per tirar endavant el desplegament.

Operador:

Brunyola Municipi de la comarca de La Selva amb gairebé 400 habitants i a 30 km de Girona, ha aconseguit recaptar un total de 10.950€ per fer arribar la fibra òptica de comuns a les seves llars.

Operador:

16 10 12


ACTIVITATS SAX 2019 Salut, Amor i Xarxa és una trobada anual de la comunitat guifi·net pensada com un espai per compartir coneixements, experiències i crear espais de debat i reflexió. L'edició del 2019, organitzada per la Fundació, va celebrar-se els dies 27, 28 i 29 de setembre entre Vic i Gurb, on es va aprofitar també per celebrar el 15è aniversari del projecte. Els actes de la trobada van començar dissabte al matí a Vespella (Gurb). amb tres xerrades. Víctor Oncins i Roger Garcia, membres de l'associació per a l'Expansió de la Xarxa Oberta, van exposar l'arquitectura d'accés a Internet i Serveis Portadors. Seguidament, Òscar Alavedra i Efren Carles, membres de l'Associació d'Usuaris de Guifinet de les Terres de l'Ebre, van presentar l'eina de monitorització amb RaspberryPI que han desenvolupat des de la pròpia associació. I, finalment, Joan Francesc Arbona, membre de Gotes.org - cooperativa de Mallorca que ofereix accés a Internet a través de la xarxa de comuns, va explicar l'experiència del projecte guifi·net a Mallorca. Un cop acabades les xerrades, a Vespella mateix, hi va haver un dinar de germanor amb gairebé cinquanta persones, totes elles vinculades d'alguna manera al projecte

17 11


ACTIVITATS 15 ANYS DE GUIFI·NET

El cap de setmana del 27 al 29 de setembre, juntament amb el SAX2019, vam celebrar el 15è aniversari del projecte Guifi·net entre els municipis de Vic i Gurb. Els actes van començar el divendres 27 al matí amb una taula rodona a l'Ajuntament de Gurb sota el nom d'"Oportunitats i iniciatives per fer arribar Internet arreu del territori" on hi van participar; Carles Salvadó, cap dels Serveis de Telecomunicacions de la Generalitat; Carme Freixa, membre de l'Associació de Micropobles; Arnau Basco, alcalde d'Orís; Francesc Canalias, director del Consorci SIGMA - Consorci del medi ambient i salut pública de la Garrotxa; Ramon Roca, president de la Fundació guifi·net.

Dissabte mateix, a la tarda, es van reprendre els actes de caràcter més festiu. A la Plaça dels Màrtirs de Vic hi va tenir lloc l'acte de celebració del 15è aniversari del projecte.

18 10 12

L'acte va constar de dues xerrades de caire més genèric i amb la voluntat de fer arribar a més públic el treball d'aquests 15 anys. Víctor Oncins va exposar la situació d'operadors no comercials a guifi·net i Leandro Navarro, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, va fer un repàs de la contribució de guifi·net a la recerca. L'acte va acabar amb un pica-pica i actuació musical d'Edu i Xumari Duo Jazz. La jornada va acabar altre cop amb un àpat de germanor.


FIRES

16ª Mostra d'Entitats i Músiques (4 de maig, Vic)

VIII Fira d'Economia Solidària de Catalunya (26-27 d'octubre, Barcelona)

Stockholm Internet Forum (16-17 de maig, Stockholm)

Sharing Citties Action (19-21 de novembre, Barcelona)

3º Fira alTERna't, Xarxa d'Economia Social i Solidària d'Osona (16 de juny, Manlleu)

Fira del Consum Estratègic (30 de novembre, Girona)

19 11


FIRES El dissabte 4 de maig de 2019 la Fundació guifi·net va participar en la 16ª Mostra d'Entitats i Músiques de Vic. És una trobada anual que organitza l'Ajuntament de Vic i que té per objectiu exposar a la ciutadania el teixit associatiu de la ciutat i així mostrar la tasques que realitzen les diferents entitats, associacions o organitzacions de diferents àmbits d'actuació. 16ª Mostra d'Entitats i Músiques (4 de maig, Vic)

La FESC és un esdeveniment anual i punt de trobada i exposició entre diferents entitats, fundacions, cooperatives, organitzacions, etc. que pertanyen en l'àmbit de l'economia social i solidària i que per tant, acullen pràctiques econòmiques orientades a les necessitats humanes, gestionades de forma participativa, democràtica, social i ecològicament responsables. Es va celebrar l'últim cap de setmana d'octubre al recinte fabril de la Fabra I Coats de Barcelona i, on la Fundació va tenir l'oportunitat de poder assistir-hi per explicar el projecte.

20 10 12

Fundació guifi·net a la VIII Fira d'Economia Solidària de Catalunya (26-27 d'octubre, Barcelona)


PARTICIPANTS Operadors o instal¡ladors:

21 11


PARTICIPANTS Ajuntaments: Ajuntament d'Aiguaviva Ajuntament d'Andoain Ajuntament d'Arenys de Munt Ajuntament d'Argelaguer Ajuntament d'Artés Ajuntament de Barcelona Ajuntnament de Bigues i Riells Ajuntament de Calldetenes Ajuntament de Callús Ajuntament de Cardadeu Ajuntament de Castellfollit de la Roca Ajuntament de Castellnou de Bages Ajuntament de Castelló de la Plana Ajuntament de Cànoves i Samalús Ajuntament de Centelles Ajuntament de Flix Ajuntament de La Fatarella Ajuntament de les Franqueses del Vallès Ajuntament de Gurb Ajuntament d'Inca Ajuntament de Llanars Ajuntament de Montferri Ajuntament de Montagut i Oix Ajuntament de Murla Ajuntament de Navàs Ajuntament d'Olost Ajuntament d'Olot Ajuntament d'Orís

22 10 12

Universitats i centres formatius: Ajuntament d'Oredain Ajuntament d'Òrrius Ajuntament de Pardines Ajuntament de Pineda de Mar Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols Ajuntament de Sant Pol de Mar Ajuntament del Prat del Llobregat Ajuntament de Ribera d'Urgellet Ajuntament de Ripoll Ajuntament de Sallent Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau Ajuntament de Sant Ferriol Ajuntament de Sant Fruitós de Bages Ajuntament de Sant Mateu de Bages Ajuntament de Sant Pere de Torelló Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Ajuntament de Tagamanent Ayuntamiento de Teverga Ajuntament de Tŕig Ajuntament de Vacarisses Ajuntament de Vall d'Alba Ayuntamiento de el Valle de Erro Ajuntament de Vallmoll Ajuntament de Vallromanes Ajuntament de Vic Ayuntamiento de Alcalá de la Vega Ajuntament de Vilobí d'Onyar

Universitat Autònoma de Barcelona Universitat Jaume I Universitat Oberta de Catalunya Universitat Politècnica de Catalunya Universitat del País Basc Universitat de Vic Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic

Entitats: Donostia 2016 Fundazioa Fundació Universitat Oberta de Catalunya Rural Moncofa Coop

Altres institucions: Consorci Hospitalari de Vic Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, SIGMA Consorci per a la Defensa del Riu Besos Consell Comarcal de la Terra Alta Agència Catalana de la Juventut Institut de Cultura de Barcelona Espai Jove La Fontana de Barcelona Generalitat de Catalunya Hospital Marina Salud de Dènia, Alacant


PREMSA I MÉS... Articles científics: "Guifi·net, una infraestructura de xarxa procomú gestionada de forma col·lectiva": <http://people.ac.upc.edu/leandro/pubs/crowds-guifi-ca.pdf>. "A case for research with and on community networks": <https://www.sigcomm.org/sites/default/files/ccr/papers/2013/July/2500098-2500108.pdf>. "A technological overview of the guifi.net community network": <https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389128615003436?via%3Dihub>.

Entrevistes: A Setembre: <https://www.elsetembre.cat/noticia/617/efrain/foglia/creacio/infraestructura/primer/pas/generar/continguts/lli ures>. A La Vanguardia: <https://www.lavanguardia.com/tecnologia/20200126/473090624293/ramon-roca-guifinetinternet-zonas-rurales.html>. A Televisió Espanyola (2): <http://www.rtve.es/alacarta/videos/la-aventura-del-saber/aventura-del-saber-ramonroca-gabriel-lucas-guifinet/2600037/>. A Cultura Viva BCN: <http://ajuntament.barcelona.cat/culturaviva/es/jornadas/cultura-viva-2016/videos/efrainfoglia-ens-parla-sobre-guifi.net-cultura-viva/>. A Efecto Colibrí <https://www.youtube.com/watch?v=K2BhNaNYfn0>.

23 11


PREMSA I MÉS... Notícies: Participació al Fòrum per a la Governança d'Internet, patrocinat per les Nacions Unides: <https://fundacio.guifi.net/blog/el-nostre-blog-1/post/la-fundacio-guifi-net-participa-al-forum-per-a-lagovernanca-d-internet-patrocinat-per-les-nacions-unides-34>. Reclamació a Europa de la inaplicació de la normativa en matèria de Telecomunicacions i Competència: <https://fundacio.guifi.net/blog/el-nostre-blog-1/post/la-fundacio-guifi-net-denuncia-a-europa-lainaplicacio-de-la-normativa-en-materia-de-telecomunicacions-i-competencia-24>. Participació a l'Smart City Expo World Congres: <https://fundacio.guifi.net/blog/el-nostre-blog1/post/la-fundacio-guifi-net-present-a-l-smewc-2018-dins-l-espai-dedicat-a-les-alternatives-per-a-ciutatsmes-inclusives-i-compartides-30>. El projecte europeu CAPTOR: <https://fundacio.guifi.net/blog/el-nostre-blog-1/post/reunio-del-projecteeuropeu-captor-continuitat-i-sostenibilitat-captor-air-28>.

Vídeos: Sobre XAFOGAR: <https://www.youtube.com/watch?v=XiC8Fe-0v8o&t=12s>. Conferència sobre què és guifi·net: <https://www.youtube.com/watch?v=1eGjYWNArGE>. European Broadband Awards 2015: <https://www.youtube.com/watch?v=gD3HYeD4Lm4> Ashoka spain: <https://www.youtube.com/watch?v=to7UW6g727U>

24 10 12


GrĂ cies per enfortir la xarxa de comuns!


MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2019 Fundació privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral

ENTITAT REGISTRADA A: Fundacions Generalitat de Catalunya 2550 ONG per al Desenvolupament 335 Cens d'Entitats de Voluntariat de Catalunya Operador de Telecomunicacions

Edifici Escoles Antigues C.D. 3210 Crta. Sant Bartomeu BV-4601, Km 2,6 08503 GURB fundacio@guifi.net

PATRONAT: Ramon Roca, president Pablo Boronat, vicepresident Ramon Amblàs Lluís Dalmau Gil Forcada https://twitter.com/guifinet https://www.facebook.com/guifinet/ @ guifinet https://fundacio.guifi.net