Page 1

2020

TRENDS HORECA


Inhoud Circulaire ketens

3

Gelijkgestemde groepen

5

Slimme toestellen

7

We zijn 2020! Tijd voor een speciale

Versnellende wereld

9

editie van het trendrapport horeca. We

Mentale weerbaarheid

11

Leeftijdsloze generaties

13

Unieke ervaringen

15

Vervagende vormen

17

namen voor jou heel wat trendrapporten door en selecteerden hieruit 8 trends die ook duidelijk naar voor komen in de horeca. Sommige trends zal je herkennen, anderen zullen gloednieuw zijn voor jou. Hoe dan ook, laat je verrassen door de trends van dít moment!

Redactie: Annabelle Casier, Charlotte D’heedene Grafische vormgeving: Sophie Emmery Illustraties: Charlotte D’heedene Beelden: Unsplash © Guidea, Kenniscentrum toerisme & horeca vzw Koning Albert I-laan 94A bus 001, 8200 Brugge BE 0863.326.130 - RPR Gent, afdeling Brugge www.guidea.be - info@guidea.be Deze informatie werd met de grootste zorg samengesteld. Guidea, het Kenniscentrum Toerisme en Horeca vzw stelt zich echter niet aansprakelijk voor de juistheid van de aangeboden informatie. In geen geval is Guidea, het Kenniscentrum Toerisme en Horeca aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade als gevolg van of in verband met de aangeboden informatie uit deze publicatie.


1. CIRCULAIRE KETENS Duurzaamheid is niet nieuw maar wordt wel dringend. Overal om je heen duwen sectoren en disciplines hun duurzaamheidsverhaal richting circulariteit. In een circulaire wereld of economie bestaat afval (haast) niet meer. Afval wordt een grondstof, een bron voor iets nieuws. Je huis, kledij, auto, enzovoort maken allen deel uit van een gesloten keten waarbinnen alles volledig gerecupereerd wordt. De katoenvezels van je oude broek worden een nieuw t-shirt. Je kapotte autobumper is goed voor 100 nieuwe zonnebrillen. De bakstenen van je huis klik je van elkaar los om ze elders opnieuw te gebruiken. Dankzij deze gesloten ketens raken schaarse grondstoffen niet langer uitgeput. Er is (bijna) geen verspilling. Dit vraagt een nieuwe manier van denken en ondernemen. Bij elk ingrediÍnt, materiaal, product of toestel vraag je je steeds af hoe het een tweede, derde, vierde, vijfde‌ leven kan krijgen. Zero waste wordt jouw nieuwe normaal.


1 CIRCULAIRE KETENS

Voorbeelden In het restaurant Circl in Nederland is alles maar dan ook alles circulair. Het eten op je bord, het materiaal voor de bouw en de inrichting, alles is afkomstig van reststoffen of werd eerder gebruikt.

Coffee Cycle Stories is een mobiele koffiebar. Een bar die je toont hoe de circulaire economie werkt via koffie. Bij een kopje koffie, hoor je alles over hergebruik van koffie: van boon en vlies tot koffiedik. Je kan de circulaire toepassingen zelf zien, voelen en ruiken. De bar toont dat er achter een ‘restproduct’ een hele nieuwe economie kan ontstaan.

Ook in de horeca zie je steeds meer ondernemers en concepten die

Earthship Patagonia ademt circulariteit.

voluit gaan voor circulair. Circulair denken doet je niet enkel stilstaan bij

Deze ecolodge is gebouwd uit

voedselverspilling, nose-to-tail of werken met etensresten. Het duwt je verder.

gerecycleerde materialen. Al wat je er

Veel verder. Wat gebeurt er met je koffiemachine wanneer die het definitief

gebruikt, is herbruikbaar of kan op de

opgeeft? Welk nieuw leven krijgen je gebruikte keukenkledij of tafellinnen?

composthoop.

Waar komen je meubelen vandaan en wat doe je er mee eens het tijd is voor iets anders? Weet je welke weg je producten afgelegd hebben voor ze bij jou komen? Circulariteit gaat niet enkel over eten en drinken maar ook over je gebouw, ligging, transport... Circulariteit verbindt meerdere disciplines.


2. GELIJKGESTEMDE GROEPEN Na een lange periode van globalisering splitst de wereld terug op in meerdere, kleine werelden die parallel lopen. In elk van deze mini-wereldjes vind je kleine groepen gelijkgestemden terug. Deze groepjes zie je zowel online als offline opduiken. Als lid van een groep deel je bepaalde interesses, waarden en normen met je andere groepsleden. Zo onderscheid je je van anderen en versterk je je identiteit. Je vormt als het ware een eigen, kleine, fijne wereld waar je je helemaal thuis en begrepen voelt. Deze kleine, gelijkgestemde groepen zie je overal om je heen. Op straat zie je regelmatig een ‘hipster’ die zich met z’n lange baard, smalle broek en bretellen onderscheidt van anderen. Op Instagram heb je de ‘fitgirls’ die fit en gezond zijn erg belangrijk vinden en daar ook hard voor werken. Of misschien ben je zelf lid van een clubje autoliefhebbers die helemaal voor hun passie gaan.


2 GELIJKGESTEMDE GROEPEN

Voorbeelden Bij Full Circle in Gent zijn je koffies volledig vegan. Specialiteit van het huis is een lekkere filterkoffie - met een wolkje plantaardige melk. Palaeo is het eerste restaurant in Denemarken dat volledig paleo gaat. Op de kaart vind je enkel gerechten die overeenstemmen met het menselijke dieet uit de Steentijd.

Dit verlangen naar gelijkgestemde zielen keert ook in de horeca terug. Je ziet meer en meer mensen die een bepaalde eet- of levensstijl gebruiken om zich te onderscheiden van anderen. Ze volgen een keto-, paleo- of voedselzandloper dieet. Of zijn sterk bezig met gezonde voeding. Als ondernemer kan je hier op inspelen. Zo kan je ervoor kiezen om (uitsluitend) vegetarische maaltijden aan te bieden. Of mik je met je hippe koffiebar vooral op hipsters. Zo creĂŤer jij voor hen die kleine, fijne miniwereld waar ze zich helemaal thuis voelen.


3. SLIMME TOESTELLEN De wereld wordt slim.Vandaag zit je omgeving vol slimme toestellen die met elkaar en met het internet communiceren. Meer en meer straten hebben sensoren of camera’s die de verkeersdrukte, het lawaai, of de luchtverontreiniging meten. Op het werk heb je mogelijks een printer die de inkt- en papiervoorraad zelf in het oog houdt. En de kans is groot dat je thuis een thermostaat, koelkast én deurbel hebt die gegevens naar elkaar of je smartphone doorsturen. Allemaal zonder jou. Het geheel van deze slimme toestellen die onderling via het internet communiceren, heet het ‘Internet of Things’ of kortweg IoT. Het IoT wil je leven sneller, gemakkelijker en efficiënter maken. Al deze slimme toestellen verzamelen informatie, verwerken ze en geven je een inzicht. Op basis van dat inzicht neem jij of het toestel zelf slimmere en betere beslissingen met minimale inspanningen en kosten. Zo kan jouw stad ingrijpen wanneer de leefbaarheid achteruit gaat. Zo ontvangt de inktleverancier van je bedrijf zonder menselijke tussenkomst - een nieuwe bestelling. Zo weet jij wie er voor je deur staat wanneer je niet thuis bent. En laat je die persoon binnen als je dat wenst.


3 SLIMME TOESTELLEN

Voorbeelden McDonald’s, Pizza Hut, en Domino’s Pizza hebben online, communicerende systemen waarlangs je een bestelling kan plaatsen, betalen en ontvangen. Best Western en Marriott gebruiken ‘voice-controlled’ kamerassistenten. Door te spreken tegen een toestel in je kamer boek je room service, een tafel in het hotelrestaurant of een spa sessie. Starbucks experimenteert met zelflerende systemen die info over jouw gedrag verwerken. Zo kunnen ze vanuit je eerdere aankopen passende

Momenteel probeert men het IoT slimmer, sneller, veiliger en betrouwbaarder te maken door het te combineren met artificiële intelligentie en blockchain technologie. Artificiële intelligentie kan helpen om nog meer kennis, inzichten en inlichtingen uit het IoT te halen. Zo wordt de wereld nog slimmer. Blockchain kan dan weer helpen om de communicatie en verbinding tussen alle toestellen te beveiligen. En ook je privacy. Het IoT maakt ook je leven als horecaondernemer of -werknemer gemakkelijker en efficiënter. Het neemt taken en beslissingen van je over. Het vermindert je kosten. En het help jou om de ervaring van je gasten te verbeteren. Een slimme koeling die jouw leverancier op de hoogte houdt van jouw stock. Digitale schermen die je gasten gepersonaliseerde informatie geven (e.g., de vertrektijd van hun vlucht, nieuws, sociale media). Technologie die signaleert dat je gasten klaar zijn met eten. En zoveel meer.

suggesties geven.


4. VERSNELLENDE WERELD Slimme toestellen maken je leven makkelijker, maar ook jachtiger. De snelheid van de digitale technologie, gaat samen met de snelheid van je leven. Je bent altijd en overal bereikbaar, je kan altijd en overal alles volgen en er is altijd en overal iets te doen. Deze technologische mogelijkheden geven je een gevoel van opgejaagdheid. Omdat het kan, moet het ook. Je bent deel van een ‘always on culture’ waarin je altijd mobiel, flexibel en bereikbaar moet zijn. Deze versnelling begint al wanneer je dag start. Je wordt wakker en bekijkt snel je sociale media, berichten, e-mails en het nieuws. Alles moet snel, kort en bondig zijn want je moet vooruit. Je hebt geen tijd te verliezen. Zo ‘snack’ je snel van de ene inhoud naar de andere. Want je wilt en mag niets missen, je lijdt aan ‘fear of missing out’ (FOMO). En zo gaat het de hele dag door.


4 VERSNELLENDE WERELD

Voorbeelden B-Nut in Antwerpen is een ware rage. Je vindt er heerlijke Wurgers (Wafelburgers): een gezonder, lekker en kwalitatief hoogwaardig alternatief voor de klassieke hamburgers. Bij Leon in Amsterdam vind je gezonde fastfood. Hun menu is gebaseerd op de smaken, variëteit en natuurlijke gezondheid van de mediterrane keuken.

In deze versnellende wereld, wil je ook sneller eten. Dit zie je aan de opmars van de betere fast food, dé oplossing voor een snelle hap. Wil je fast food aanbieden, kies dan voor ‘gesofisticeerde fast food’. Gasten willen kwaliteitsvolle ingrediënten, atypische recepten, gezond, vegan varianten, home

Op deze trend van versnelling zie je

made, traag klaar maar snel geserveerd. Zo laat je hen ten volle genieten van

de volgende antitrend of tegentrend

lekkere fast food die ook vers en gezond is.

van vertraging ‘mentale weerbaarheid’ verschijnen.


5. MENTALE WEERBAARHEID Aandacht voor je lichamelijke gezondheid is niet langer voldoende. In een wereld waar je altijd klaar moet staan, je agenda uitpuilt en je minstens drie sociale media kanalen moet managen, kan je ook je geestelijke gezondheid niet langer negeren. Mentale weerbaarheid is essentieel. Maar hoe kom je mentaal tot rust? Hoe kan je je mentaal wapenen tegen de stress van elke dag? Dit vraagt meer dan een ontspannend bad of bezoek aan de wellness. Dat mentale weerbaarheid ‘in’ is, zie je aan het groeiende aanbod aan manieren en methodes om jezelf te ontplooien en mentaal sterk te maken. Je hebt psychologen die je hierbij begeleiden. Mental coaches die je dichter bij jezelf en je doelen brengen en je stressbestendig maken.Virtuele therapeuten (robots) die dagelijks met je chatten om te zien hoe het met je gaat. Zelfontplooiingsboeken- en vakanties die je helpen om jezelf te vinden.


5 MENTALE WEERBAARHEID

Voorbeelden In Bhalu kan je terecht voor een workshop mindfulness of yoga, een gezond drankje met vrienden of een maaltijd/ontbijt in alle rust. In de ontspannen huiskamersetting met veel groen, kan je helemaal jezelf zijn. Siësta & Go biedt je de mogelijkheid tot een powernap in een echt bed of een hapje/drankje in een luie zetel. Want slaap is volgens hen het beste middel tegens stress. Siësta & Go heeft alle kleine gemakken die je van een tijdelijke thuis verwacht. HealHaus is een café met een uitgebreid assortiment van zelfgemaakte thee, smoothies en elixirs. Je vindt er ook veganistisch

Deze focus op mentale weerbaarheid zie je ook in de horeca opduiken. Heel wat concepten spelen in op de gast die zich beter, sterker en opgeladen wil voelen na een bezoek aan een zaak. Dit kan je op heel wat manieren doen. Denk aan gerechten en dranken op je kaart die niet enkel gezond zijn, maar ook helend en reinigend werken voor je geest. Plaatsen waar je kan ontsnappen aan het hectische leven, waar je je even kan afsluiten vooraleer je er weer vol energie tegenaan gaat.

en glutenvrij gebak. Aan het café is er een ‘genezingsruimte’ die focust op mentale gezondheid. Je kan er terecht voor yoga, meditatie, reiki, ademhalingsoefeningen …


6. LEEFTIJDSLOZE GENERATIES Je leeftijd doet er niet meer toe. Mensen worden alsmaar ouder en de groep oudere mensen neemt jaar na jaar toe. In deze wereld met een ouder wordende populatie vormt leeftijd niet langer een barrière. Je ziet dat mensen zich steeds minder leeftijdsgebonden gedragen. Ze hebben een gevoel van onsterfelijkheid en laten hun gedrag minder sturen door hun leeftijd. Wanneer je kinderen krijgt, een huis koopt of op pensioen gaat, doet er minder toe. In je langere leven is er minder haast. Een triatlon lopen op je zestigste is niet langer uitzonderlijk. Als vijftiger dezelfde kledij dragen als je tienerdochter is volstrekt normaal. Net zoals modellen van 80 op de cover van een modemagazine. De regels over hoe je latere leven er uit moet zien, veranderen totaal. Je leven minder laten sturen door je leeftijd vereist een goede gezondheid. Leeftijdsloos kan niet zonder gezond. Je voeding, beweging, levensstijl en een gezonde geest spelen dus een cruciale rol.


6 LEEFTIJDSLOZE GENERATIES

Voorbeelden Djar levert op het werk of een evenement gezonde salades geserveerd in een bokaal. Het bewijs dat je ook voor gezonde fast-served food concepten kan kiezen als je wil. Bovendien zijn de gerechten seizoensgebonden en eigentijds. In Antwerpen vind je Warehouse, een gezond voedingsconcept aan de Sportclub Het Eilandje. Je kan er terecht voor koffie, gezonde gerechten en tussendoortjes. Om daar te gebruiken of mee te nemen. Uit een Kjure automaat haal je op elk moment van de dag een verse en super gezonde maaltijd. Je kan ze

In de horeca toont zich dit in de opmars van zaken die focussen op gezondheid.

ondertussen al op 20 plekken in BelgiĂŤ

Met gezonde concepten blijf je scoren. Zeker als je er in slaagt om gezonde

terugvinden.

voeding aan te bieden op plaatsen waar dat nog niet gebeurt. Concepten die voeding en sport combineren zie je verder toenemen. Net zoals (top) restaurants of hotels die samenwerken met professionele diĂŤtisten. Nieuwe internet technologie zorgt ervoor dat voeding op maat van je gast de komende jaren gemeengoed wordt. Zo kunnen je gasten hun eigen maaltijd samenstellen op basis van hun persoonlijke dieet en voedingsbehoeften. Zowel op restaurant, hotel, als in de fast-service eetgelegenheden.


7. UNIEKE ERVARINGEN Er is een fundamentele verschuiving van bezit naar beleving. Je leeft in een ‘experience economy’ waarin de zoektocht naar speciale ervaringen centraal staat.Van materialisme naar experientialisme. Doen maakt je gelukkiger dan hebben. Immateriële waarden zoals zingeving, onthaasting, kwaliteit van leven drijven veel meer boven. Je wilt je tijd goed spenderen. Want tijd kan je niet bijmaken of kopen. Dit is vooral het geval bij jonge Millenials. Ervaringen zijn een obsessie waar ze heel wat geld aan uitgeven. En waar ze volop foto’s van delen op Instagram. Deze focus op unieke, persoonlijke ervaringen zie je overal rondom je. Op je werk verwacht je niet enkel loon maar ook leuke ervaringen. Winkels bieden je niet enkel een goed product maar een totaalervaring. Een nieuwe trui maar ook stijladvies en een koffie. Bepaalde vliegmaatschappijen geven je niet langer een korting na je 20ste boeking maar een exclusieve ervaring in een vliegsimulator. Reisagenten zetten sterk in op mystery trips waarbij je op voorhand niet weet waar je heen gaat en wat je zal doen.


7 UNIEKE ERVARINGEN

Voorbeelden In het Line DC hotel in Washington vind je een radio studio in de hotellobby. Dit ‘community podcast network en internet radio station’ focust op muziek, kunst, cultuur, eten en drinken, en kan je volgen in elke hotelkamer. The Complete Experience @ the tAble by Ariane Hotel in Ieper is een 3,5 uur durend, uniek belevingsdiner dat je 5 zintuigen prikkelt. Tijdens een 6-gangenmenu op een rollende tafel en via projectie, audio & video reis je door de Westhoek met z’n heerlijke streekproducten.

De horeca heeft deze verschuiving naar beleving goed begrepen. Steeds meer concepten zorgen dat je iets uniek, speciaal, of onverwachts kan beleven. Je creëert herinneringen en verhalen die je gasten meenemen naar huis. Je hebt concepten die stretchen of blurren om je te verrassen: een hotel met een escaperoom, een fermentatiebar in een boerderijwinkel, een koffiebar met wasserette, hotels of bars op geheime locaties ... Andere concepten leggen zich dan weer toe op één ingrediënt, gerecht of thema en dompelen de gast hier helemaal in onder.


8. VERVAGENDE VORMEN Vormen, tradities en structuren vervagen.Verwachtingen verdwijnen.Vandaag maak je je eigen leven.Vandaag maak je je eigen keuzes. Je stapt weg van de traditionele patronen en verwachtingen. Je schrijft je eigen verhaal. Je zit met andere woorden in de ‘driver position’. Waar vroeger beslissingen top-down gebeurden, gebeuren ze nu bottom-up. Je hoeft jezelf niet in te passen in de maatschappij. Hokjes verdwijnen. Je kan jezelf zijn en mee bepalen hoe die maatschappij er uit ziet. Je keert terug naar de kracht, passie en creativiteit van jezelf en weg van de dwang van structuren, systemen en procedures. Dit vormgeven van je eigen leven zie je overal om je heen. Meer en meer zie je mensen zelf ondernemen in plaats van voor iemand te werken. Zie je ze werken waar en wanneer het hen best lukt en past: thuis, in een co-working space, op kantoor of op café. Zie je ze zelf actie ondernemen om hun buurt of de wereld beter te maken. Nieuwe, positieve en creatieve initiatieven ontstaan vaak wanneer je van het geijkte pad stapt.


8 VERVAGENDE VORMEN

Voorbeelden Deze ontbijtbar Luv l’oeuf te Gent is het nirwana voor iedereen van wie het ontbijt de favoriete maaltijd van de dag is. Je kan er de hele dag ontbijten en brunchen. En het aanbod is breed: van Mexicaanse huevos rancheros tot de klassieke eggs Benedict. In Harvest in Rotterdam kan je je hoofdgerecht zelf samenstellen. Je kiest één basis, twee warme of koude groentegerechten en een vega- of vleesgerecht. En nog wat kleine extra’s als je dat wenst. Restaurant Baut heeft geen vaste locatie. Het restaurant neemt telkens opnieuw een leegstaand pand in, verbetert het en laat het beter achter om weer een andere plek in te nemen.

Ook in de horeca vallen bepaalde regels en patronen weg. Je kan verrassende combinaties maken. Je kan eten serveren terwijl er een live band speelt. Of je gasten de kans geven om tussen de gangen in een kunstexpositie te bekijken. Je kan flexibel zijn in de uren van je keuken. Een biefstuk-friet om 10u? Geen probleem! Er zijn concepten waar de gasten zelf hun gerecht samenstellen. Of die om de zoveel tijd van locatie veranderen. Alles kan. Alles mag!


Geïnspireerd? Nu ben jij aan zet!

“I am not a product of my circumstances. I am a product of my decisions.” Stephen R. Covey


Bronnen 50five. (n.d.).Wat is het Internet of Things?

Geraadpleegd op 29 oktober 2019 via https://www.50five.be/nl/blog/wat-is-internet-ofthings-iot.html

Baut. (2019). ABAUT. Geraadpleegd op 28 november 2019 via https://restaurantbaut. amsterdam/abaut/

B-nut. (n.d.). Welcome to b-nut (Butternut)! Geraadpleegd op 5 november 2019 via https:// www.b-nut.com/

Chaudhary (2019, Februari). How to make

the most of IoT in the restaurant business. Geraadpleegd op 3 oktober 2019 via https://www.iot-now.com/2019/02/21/93241-makeiot-restaurant-business/

Earthship Patagonia. (2019). Earthship Patagonia. Geraadpleegd op 1 december 2019 via www.earthshippatagonia.com

Euromonitor International. (2019). 2019 Megatrends: State of Play. Geraadpleegd op 16 oktober 2019 via https://go.euromonitor.com/ white-paper-consumers-2019-megatrends-stateof-play.html?utm_campaign=SC_19_10_10_ Megatrends_State_of_Play&utm_ medium=Email&utm_source=1_Outbound

Food from food. (n.d.). Algemene voedingstrends. Geraadpleegd op 29 oktober 2019 via https://www.foodfromfood.eu/trends-voeding-enproductontwikkeling/algemene-voedingtrends

Future Agenda. (2019). Agelessness. Geraadpleegd op 11 oktober 2019 via https://www.futureagenda. org/insight/agelessness

Future Proved Trendwatchers. (n.d.).Versnelling en vertraging: trends die ook 2018 zullen domineren. Geraadpleegd op 26 oktober 2019 via http://futureproved.be/versnelling-en-vertragingtrends-die-ook-2018-zullen-domineren/

Lindner, K. & Kong, X.E. (2019, Oktober). Trends in food and hospitality. Geraadpleegd op 11 oktober 2019 via https://www.foodinspirationmagazine. com/nl_BE/16708/235308/trends_in_food_%26_ hospitality.html

Grommen, S. (2019, Maart). De circulaire

Pedruco, B. (2018, September).Top ten dining

environment in the 21st century. Geraadpleegd op 29 oktober 2019 via http://thefish.co/macroenvironment

Recke, M. (2019).The new tribalism. Geraadpleegd

The Innovation Group, J. Walter Thompson Intelligence (2018, December). Next X: Ageless generation. Geraadpleegd op 11 oktober 2019 via https://www.jwtintelligence.com/2018/12/next-xageless-generation/

economie, wat is dat eigenlijk? En kan het de planeet redden? Geraadpleegd op 10 oktober 2019 via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/20/ de-circulaire-economie-wat-is-dat-eigenlijk-enkan-het-de-plan/

HR Zone. (2019). Digital wellbeing: caring for

employees in an ‘always on’ culture. Geraadpleegd op 4 november 2019 via https://www.hrzone.com/ lead/future/digital-wellbeing-caring-for-employeesin-an-always-on-culture

Ipsos. (2018). 8 Censydiam Consumer Trends

2017-2018. Geraadpleegd op 29 oktober 2019 via https://www.ipsos.com/en-ru/censydiamconsumer-trends-2017-2018 I-scoop (2016-2020). Blockchain and the Internet of Things: the IoT blockchain opportunity and challenge. Geraadpleegd op 3 oktober 2019 via https://www.i-scoop.eu/blockchain-distributedledger-technology/blockchain-iot/

Joosten, P. (2019). Smart city. Geraadpleegd op 3 oktober 2019 via https://www.peterjoosten.net/ smart-city/

Kjure. (n.d.) Gezond, snel en altijd kraakvers. Geraadpleegd op 11 oktober 2019 via https://www.kjure.com/

Leon. (n.d.). De Leon-visie. Geraadpleegd op 5 november 2019 via https://leon.co/nl/visie/

trends for 2019. Geraadpleegd op 11 oktober 2019 via https://www.gaultmillau.com/news/top-tendining-trends-for-2019

op 11 oktober 2019 via https://nextconf. eu/2019/04/the-new-tribalism/#gref

Revfine. (2019, Juli). How the Internet of Things (IoT) can Benefit the Hospitality Industry. Geraadpleegd op 3 oktober 2010 via https://www. revfine.com/internet-of-things-hospitality-industry/ Rotterdam Food Blog. (2019). Zelf je maaltijd samenstellen bij The Harvest: een echte aanrader. Geraadpleegd op 6 november 2019 via https://www.rotterdamfood.nl/2019/04/25/theharvest-rotterdam-restaurant/

Steenbergen, H., de Boer, A., Boon, L., Deuning, M., …, de Wit, A. (2019). Food Inspriation Trendrapport 2019. Ede.

The future is here. (n.d.). How to read the macro-

Unilever Food Solutions. (2019). Gourmet fast food. Geraadpleegd op 4 november 2019 via https://www.unileverfoodsolutions.co.uk/chefinspiration/food-trends-and-inspiration/menuinspiration/gourmet-fast-food.html

UNIZO – Graydon Belgium – UCM. (2019). Starters Atlas 2019. Geraadpleegd op 5 november 2019 via https://www.unizo.be/sites/default/files/ startersatlas_2019_be_1.pdf

Samuels, A. (2017, Februari).The Top Paleo & Raw Vlaanderen Circulair. (2019). De Circulaire Restaurants In Copenhagen. Geraadpleegd op 11 oktober 2019 via https://theculturetrip.com/ europe/denmark/articles/copenhagen-s-top-paleoraw-restaurants-food-reinvented/

Schmelzer, R. (2019, Oktober). Making The Internet Of Things (IoT) More Intelligent With AI. Geraadpleegd op 3 oktober 2019 via https://www.forbes.com/sites/ cognitiveworld/2019/10/01/making-the-internet-ofthings-iot-more-intelligent-with-ai#189e59d0fd9b

Economie: wat is dat? Geraadpleegd op 10 oktober 2019 via https://www.vlaanderen-circulair.be/nl/ kennis/wat-is-het Vlaanderen Circulair. (2019). Coffee Cycle Stories. Geraadpleegd op 10 oktober 2019 via https://www.vlaanderen-circulair.be/nl/onzeprojecten/detail/coffee-cycle-stories

Warehouse. (n.d.).Warehouse. Eat healthy, stay healthy. Geraadpleegd op 11 oktober 2019 via https://sportclubheteiland.be/warehouse/home/


www.guidea.be

Profile for Guidea

Trends Horeca 2020  

Lees hier de 8 #horecatrends van vandaag en morgen. Inclusief sprekende voorbeelden, foto’s én illustraties! ▪ Circulaire ketens ▪ Gelijkg...

Trends Horeca 2020  

Lees hier de 8 #horecatrends van vandaag en morgen. Inclusief sprekende voorbeelden, foto’s én illustraties! ▪ Circulaire ketens ▪ Gelijkg...

Profile for guidea0

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded