Page 1

Gu Guu

G

VASTUULLISUUS -KATSAUS

2019

®


KIDS FASHION WITH PASSION


SISÄLLYSLUETTELO

Vastuullisuuskatsaus 2019 4 6 6 8 10

Toimitusjohtajan terveiset Meidän tarinamme 2019 vastuullisuustyön kohokohdat Mitä vastuullisuus meille tarkoittaa Gugguun arvot

VASTUULLISET TUOTTEET 14 22 24 26 28 30 32 33

Gugguun maailmankartta Tuotannon jakautuminen maittain Yhteistyökumppaneiden valikoitumien Logistiikka Kestävät tuotteet Kestävät materiaalit Sertifikaatit Tuotteiden turvallisuus

VASTUULLINEN TOIMINTA 34 34

Sosiaalinen vastuu 34 Eettiset periaatteet 34

35

Tästä raportista


Gu Guu

®

G


TOIMITUSJOHTAJAN TERVEISET

Gugguu syntyi vuonna 2012 omasta tarpeesta lastenvaatteisiin. Jo yhtiön perustamisesta lähtien Gugguun päämäärä on ollut toimia vastuullisesti mahdollisimman kestävällä tavalla sekä huolehtia vastuustamme yhteiskuntaa sekä ympäristöä kunnioittaen. Haluamme tarjota asiakkaillemme tuotteita, jotka ovat laadukkaita, ekologisia ja eettisesti tuotettuja, esteettisyyttä unohtamatta. Laadukkaita tuotteita tuottamalla pidennämme tuotteidemme elinkaarta, ne siirtyvät lapselta toiselle uusiokäyttöön ja näin samalla pienennämme ympäristöjalanjälkeämme. Tässä Gugguun vastuullisuuskatsauksessa haluamme kertoa toimintatavoistamme, arvoistamme sekä niistä asioista, joita teemme Gugguulla päivittäin vastuullisuuden eteen.. Olemme halunneet parantaa raportointiamme siitä, kuinka toimimme ja olemme aina toimineet vastuullisuusasiat huomioiden. Vastuullisuusraportoinnissamme on ollut aijemmin kehitettävää. Tämän vuoksi olemme laatineet kattavan vastuullisuusraportin. Tässä raportissa perehdymme tarkemmin siihen, mitä vastuullisuus meille tarkoittaa. Kerromme yksityiskohtaisesti tuotteidemme ja toimintamme vastuullisuudesta.

Miia Riekki


Gu Guu

®

G


MEIDÄN TARINAMME Gugguu sai alkunsa vuonna 2012. Siskoksilla, kolmen lapsen äideillä, oli haasteita löytää lapsilleen laadukkaita, tyylikkäitä ja kestäviä lastenvaatteita. Monenlaisia lastenvaatteita oli kyllä saatavilla, mutta harmillisesti vaatteiden mitoitus ei miellyttänyt tai laatu ei vastannut korkeita laatuodotuksia. Alusta alkaen oli tärkeää, että vaate kestäisi kunnolla käyttöä ja vaatetta voisi kierrättää seuraaville lapsille. Niinpä heräsi ajatus alkaa suunnittella ja valmistaa lastenvaatteita itse.

”Meillä oli alusta alkaen selkeä visio siitä, minkälainen oma lastenvaatemerkki olisi, ja miltä sen tulisi näyttää. Yksi kaikkein tärkeimmistä asioista oli, että tuote on korkealaatuinen. Ajatuksena oli, että vaatteet olisivat designiltaan yksinkertaisen selkeitä, sisältäisivät pieniä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia sekä leikkauksia, jotka kiinnittäisivät huomion. Vaatteiden mitoitus haluttiin miettiä tarkkaan. Tärkeää oli myös, että tuotteet olisivat ekologisia ja eettisesti tuotettuja. Usko omaan visioon ja arvoihin oli hyvin vahva. Niinpä lähdimme rohkeasti meille tuntemattomalle toimialalle yrittäjiksi. Gugguu perustettiin vuonna 2012. Pitkien etsintöjen ja kokeiluiden jälkeen löytyi viimein sopivat kangastoimittajat Suomesta ja Virosta, sekä luotettava valmistaja Virosta. Arvot ohjasivat jokaista vaihetta. Ennen kuin ensimmäinen mallisto saatiin tuotantoon piti brändille vielä keksiä nimi. Monia eri vaihtoehtoja mietittiin, mutta sopivaa nimeä ei tuntunut löytyvän millään. Vihdoin se kuitenkin löytyi, ja vieläpä ikimuistoisella tavalla! Juttelimme puhelimessa tulevasta yrityksestäämme, kun yhtäkkiä 1-vuotias pikkumies tuli nurkan takaa haparoivin askelin, leveä hymy kasvoillaan ja sopersi ”Gugguu!”. Sana kantautui puhelimen toiseen päähän, ja silloin välähti: Gugguu! Se oli siinä! Ensimmäinen oma mallisto, joka sisälsi yhteensä 12 eri tuotetta julkaistiin lapsimessuilla keväällä 2013. Siitä alkoi Gugguun matka. Mallisto on vuosien saatossa laajentunut runsaasti. Trikoo- ja collegetuotteet ovat saaneet rinnalleen ulkovaate- ja asustemallistot. Kaiken kaikkiaan eri tuotteita on tällä hetkellä valikoimassa yli 100 kpl erilaisine värivariaatioineen. Neuleasusteet on alusta asti valmistettu Suomessa, josta olemme ylpeitä. Ensimmäinen tehdas Virosta on edelleen meidän tärkeä yhteistyökumppani, mutta olemme kasvun myötä etsineet uusia, samat arvot jakavia tuotantotehtaita. Kasvun myötä meillä on myös ollut mahdollisuus kasvaa entistä vastuullisemmaksi yritykseksi.”

Miia & Anne


Gu Guu

®

G


VASTUULLISUUSTYÖN KOHOKOHDAT JA SAAVUTUKSET 2019 Gugguu on tuonut ensimmäistä kertaa mallistoon materiaaleja, jotka ovat kierrätettyä polyesteriä, kierrätettyä nylonia ja kierrätettyä elastaania. Kankaiden valmistaja on sertifioitu BLUESIGN® järjestelmäkumppani. Vuonna 2019 päivitimme verkkosivuillemme kattavasti tietoa tuotteidemme valmistuksesta, materiaaleista sekä vaatteiden huollosta. Tällä tavoin haluamme jakaa tietoa ja lisätä prosessiemme läpinäkyvyyttä. Verkkosivujen lisäksi lisäsimme tietoa tuotannosta ja vastuullisuudesta facebook-sivuillemme ja Instagramiin. Olemme aina toimineet vastuullisesti, mutta huomasimme tarpeen kommunikoida siitä selkeämmin. Uusi Tampereen toimipisteemme käyttää kokonaan maalämpöä ja vesivoimalla tuotettua energiaa. Se kattaa 85% yrityksemme toimipisteiden sähköstä. Vähensimme pakkausmuovin määrää varastolla hankkimalla pitkäikäiset kankaiset suojahuput varastohyllyjemme kuljetussuojiksi. Ne ovat käytössä esimerkiksi pop-up-tapahtumissa ja vaatteiden kuljetuksissa. Kannustamme työntekijöitämme vastuullisuuteen ja kehittämään toimintatapoja oman työnsä kautta. Vaihdoimme biohajoavat lähetyspussit kierrätysmuovista valmistettuihin lähetyspusseihin. Toimme AW19 -mallistoomme uuden ulkovaatteissa käytettävän ekologisen printtikankaan. Kankaan ensimmäinen ja kolmas kerros on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Materiaali on täysin PTFE- (polytetrafluorieteeni) sekä PFC- (perfluoratut yhdisteet) vapaa. Lisäksi materiaali on valmistettu OEKO-TEX Standard 100 –sertifikaatin mukaan. Kankaan valmistaja on sertifioitu BLUESIGN® järjestelmäkumppani. Laadimme Gugguun omat eettiset periaatteet. Eettiset periaatteemme ovat työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä koskevia periaatteita. Julkaisimme ensimmäistä kertaa vastuullisuuskatsauksen ja kehitimme työkaluja, joilla voimme seurata vastuullisuustyöskentelymme kehitystä.


GUGGUUN ARVOT

Laatu – jokainen Gugguun tuote on tarkoin testattu eri-ikäisillä

lapsilla ennen tuotantoa. Kiinnitämme testauksessa huomiota kestävyyteen, istuvuuteen ja käytännöllisyyteen. Testaamme itse kaikki kankaat ennen tuotannon aloittamista.

Ekologisuus – haluamme tuottaa lähellä, jonka vuoksi tehtaamme sijaitsevat Suomessa ja Baltiassa. Kankaamme tulevat Euroopasta.

Asiakaslähtöisyys – meille asiakaspalaute on tärkeää.

Olemme tehneet paljon muutoksia niin tuotteisiin kuin verkkokauppaammekin asiakkailtamme saadun palautteen perusteella. Meille jokainen asiakas on tärkeä, ja haluamme palvella heitä parhaamme mukaan. Pyrimme vastaamaan viesteihin nopeasti ja saamaan paketit mahdollisimman nopeasti matkaan.

Turvallisuus – lasten ja tuotteidemme turvallisuus on meille

ensiarvoisen tärkeää. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että suosimme kankaissamme Oeko-Tex 100 -standardia ja GOTS -sertifikaattia.


MITÄ VASTUULLISUUS MEILLE TARKOITTAA Vastuullisuus tarkoittaa meille seuraavaa: - Pyrkimys toimia niin, että emme vahingoita luontoa, eläimiä tai ihmisiä - Vastuullisten tekojemme kautta varmistamme, että planeettamme voi hyvin nyt ja tulevaisuudessa - Suunnittelemme kestäviä ja laadukkaita tuotteita Vastuullisuus on tärkeää meille koska: - Me pidämme sitä velvollisuutena - Toimintamme on perustunut alusta alkaen vastuulliseen ajatteluun ja toimintamalliin - Uskomme että voimme vaikuttaa valinnoillamme ja toiminnallamme ympäristöön, sekä ihmisiin Meidän vastuullisuustyömme on ainutlaatuista koska: - Meillä on tarkat säännöt siitä, mitä ”vastuullisuus” tarkoittaa - Pyrimme jatkuvasti kehittymään paremmiksi ja vastuullisemmaksi yritykseksi - Panostamme laadukkuuteen ja kestävyyteen: pitkäikäisiin ja funktionalisiin tuotteisiin, jotka vanhenevat kauniisti, kestävät lapselta toiselle ja tällä tavoin vähentävät ympäristöhaittoja

Taloudellinen vakaus on myös osa vastuullisuutta. Pidämme ensi arvoisen tärkeänä sitä, että Gugguun talous on hyvissä kantamissa. Näin voimme toimia pitkällä tähtäimellä ja huolehtia vastuustamme sekä yhteiskuntaamme että ympäristöämme kohtaan. Gugguun omavaraisuusaste on 68.7 %, ja olemme myös saaneet harvinaisen AAA luokituksen, Suomen vahvimmat sertifikaatin.


VASTUULLISET TUOTTEET GUGGUUN MAAILMANKARTTA Olemme suorassa kontaktissa 92%:iin kankaiden toimittajien kanssa. Haluamme tehdä mahdollisimman paljon itse materiaalihankintoja toimittajakumppaneiden kautta, jotta voimme varmistaa niiden vastuullisuuden ja laadun ilman välikäsiä. 42% prosenttia materiaaleistamme tulee tehtailta, joilla on GOTS-sertifikaatti. Tämä standardi asettaa vaatimukset sekä ekologisuudelle, että työolosuhteille tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa. 9%:lla kankaistamme on Bluesign®-sertifikaatti. Bluesign® sertifioiduissa tuotteissa haitalliset aineet poistetaan heti valmistusprosessin alusta lähtien. Järjestelmä asettaa ja valvoo ympäristöystävällisen ja turvallisen tuotannon standardeja. Meille tärkein sertifikaatti on OEKO-TEX 100 -standardi, joka varmistaa etteivät tuotteemme sisällä aineita, jotka voivat olla vaaraksi lapsen terveydelle. Materiaalintoimittajat maittain: Sveitsi 1%

Muut maat 3%

Italia 12% ** Hollanti 32%

Saksa 9%

Suomi 11%

Viro 32%

*Prosenttiosuus on laskettu vuoden 2019 hankinnoista ** tehtaalla on SA8000® Standardi, tehdas on auditoitu marraskuussa 2019


TUOTANNON JAKAUTUMINEN MAITTAIN VUONNA 2019 Suurimmalla vaatteiden tuotantotehtaallamme on ISO 9001:2015 laadunhallintajärjestelmiä koskeva standardi sekä ympäristöjärjestelmä ISO 14001:2015 sertifikaatti. Tämä tehdas valmistaa 64% vuosittaisesta tuotannostamme. Viro 68% (kaksi tehdasta, joiden kanssa yhteistyössä vuodesta 2013 ja 2016) Suomi 28% (2 tehdasta, joiden kanssa yhteistyössä vuodesta 2015) Latvia 3% (yksi tehdas, yhteistyö alkanut vuonna 2017) Puola 1% (yksi tehdas, yhteistyö alkanut vuonna 2019)

YHTEISTYÖKUMPPANEIDEN VALIKOITUMINEN Kangas- ja vaatetuotannon toimijat ovat valikoituneet skandinaavisten referenssien kautta. Vastuulliset tuotantotoimijat, jotka täyttävät kaikki laatukriteerimme sijaitsevat Suomessa, Virossa, Latviassa ja Puolassa. Tuotantopaikat ovat valikoituneet meille läheisen sijainnin ja tehtaan osaamisen mukaan valmistaa tietyn tyyppisiä tuotteita. Pidämme ensiarvoisen tärkeänä asiana, että tiedämme ja tunnemme koko tuotantoketjun sekä työntekijöiden työolot. Läheinen tuotannon sijainti antaa meille mahdollisuuden tiiviiseen yhteistyöhön. Suurin osa tuotantopaikoista on kulkenut mukanamme alusta lähtien.

LOGISTIIKKA Tuotteiden siirtyessä tehtailtamme Tampereen päävarastoon priorisoimme aina meri- tai kuorma-autorahdin. Vältämme lentorahtia niin pitkälle kuin mahdollista ja pyrimme yhdistämään mahdollisimman monta tilausta jokaiseen lähetykseen kuljetusten vähentämiseksi.

TOIMIPISTEET Päätoimipisteemme ja varastomme sijaitsee Tampereella. Siellä järjestään myös asiakastapahtumia ja Pop Up- tapahtumia.. Suunnittelustudiomme sijaitsee Oulussa, jossa valmistetaan esimerkiksi kaikki vaatteiden protokappaleet. Meillä on myymälä Helsingin Outlet-kylässä, jossa myymme aikaisempien sesonkien tuotteita sekä tuotannon ylijäämämateriaaleista valmistettuja tuotteita. Joulukuussa 2019 avasimme oman lippulaivamyymälän Helsinkiin Mikonkadulle.


Gu Guu

®

G


KESTÄVÄT TUOTTEET Uusien tuotteiden valmistaminen vaikuttaa aina ympäristöön. Vastuullisesti tuotetut kestävät tuotteetkin vievät luonnonresursseja. Me Gugguulla uskomme, että voimme vaikuttaa tuotteidemme ympäristövaikutukseen: suunnittelemalla kestäviä tuotteita, etsien ekologisempia materiaaleja sekä valmistaen niitä vastuullisissa tehtaissa lähellä Suomea. Työskentelemme jatkuvasti kestävän laadun ja parhaiden materiaalien takaamiseksi ja haluamme, että tuotteillamme on pienin mahdollinen vaikutus ympäristöön. Monet tuotteemme ovat kulkeneet mallistossamme Gugguun alkutaipaleelta asti ja pyrimme siihen, että tuotteemme kestävät myös visuaalisesti aikaa. Laadunvalvontaprosessi alkaa jo suunnitteluvaiheessa. Kiinnitämme huomiota tuoteturvallisuus- ja laatuasioihin jo tuotantoprosessin alkuvaiheessa valitsemalla kestäviä ja ekologisia materiaaleja. Kiinnitämme huomiota vaatteen kaavoitukseen sovittamalla ja testaamalla uudet mallit aina lapsella käytössä ennen lopullista tuotantoa. Työskentelemme tiiviisti tehtaiden ja materiaalintoimittajien kanssa. He ovat sitoutuneita työskentelemään laadun ja tuoteturvallisuuden takaamiseksi. Meillä on omat laadunvalvojat päävarastollamme, jotka tekevät tarkastuksia tuotteillemme. Lisäksi tarvittaessa tuotteidemme laatua valvovat ulkopuoliset testauslaboratoriot. Laatustandardimme ovat äärimmäisen korkeat ja kaikkien näiden valvontatoimenpiteiden kautta pystymme lupaamaan asiakkaillemme laadukkaita, kestäviä sekä vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Tuotteidemme mitoituksessa on huomioitu lapsen kasvu ja se, että ne pysyvät yhden lapsen käytössä mahdollisimman pitkään. Vaatteissa on esimerkiksi pidempiä lahkeita, käännettäviä resoreita ja säädettäviä kuminahavyötäröitä. Haluamme antaa tuotteillemme laatutakuun ja jos tuotteessamme ilmenee laadullisia ongelmia, pyrimme korjaamaan tuotteen valmistuksesta aiheutuneen virheeni. Seuraamme reklamaatioita omien laatukriteeristöjen kautta ja pyrimme siihen, että reklamaatioiden määrä pysyy alhaisena. Tämän tiedon seuraaminen auttaa meitä parantamaan tuotteitamme ja tekemään niistä kestävämpiä.


KESTÄVÄT MATERIAALIT Kaikki materiaalimme ovat huolellisesti valittuja, testattuja ja turvallisia kankaasta pieniin yksityiskohtiin saakka. Pidämme tärkeänä kantaa vastuuta ympäristöstämme. Seisomme vahvasti arvojemme ja eettisen toiminnan takana jokaisessa työvaiheessa ja tilanteessa. Kaikki kankaantoimittajamme ovat eurooppalaisia ja kankaamme tulevat muun muassa Suomesta, Virosta, Portugalista, Hollannista, Saksasta ja Italiasta. Meille kestävät suhteet materiaalintoimittajien kanssa ovat ensisijaisen tärkeitä, koska näin pystymme takaamaan materiaalien laadukkuuden ja kehittämään niitä entistäkin paremmiksi. Teemme jatkuvasti työtä materiaalien kehittelyn suhteen: testaamme, pesemme ja etsimme uusia kestävämpiä laatuja. Pyrimme kasvattamaan orgaanisen puuvillan osuutta tuotteissamme ja teemme sen eteen jatkuvaa kehitystyötä. Vuonna 2019 toimme ensimmäistä kertaa mallistoomme kierrätettyä polyesteriä, kierrätettyä nylonia ja kierrätettyä elastaania. Tavoitteemme on kasvattaa kierrätettyjen materiaalien osuutta mallistoissamme tulevaisuudessa.

OEKO-TEX 100-standardi Oeko-Tex 100 -standardi varmistaa, etteivät sertifioidut tuotteet sisällä aineita, jotka voivat olla vaaraksi lapsen terveydelle. Gugguun tuotteet eivät sisällä perfluorattuja kemikaaleja (PFC). Meidän käyttämät ulkoilukankaat ovat ympäristöystävällisiä ja myrkyttömiä. Tuotteemme eivät sisällä myöskään ftalaatteja, sillä painotuotteissa käytettävät väriaineet ovat OEKO-TEX® standardin ja GOTS-standardin mukaisia. OEKO-TEX® testaa kankaiden pH-arvon, formaldehydipitoisuuden, torjunta-aineiden, liukoisten raskasmetallien ja klooriyhdisteiden pitoisuuden, säilöntäaineiden, kuten pentakloorifenolin ja tetrakloorifenolin pitoisuuden sekä allergisoivien ja karsinogeenisten väriaineiden pitoisuuden.

Orgaanien puuvilla Käyttämämme orgaanien puuvillalanka on GOTS-standardin (Global Organic Textile Standard) hyväksymää puuvillaa. GOTS on laaja ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, joka kattaa koko tuotantoketjun prosessin luonnonmukaisesti. Standardi takaa, että lanka on valmistettu vähintään 95 % ekologisesta materiaalista ja että langan tuotanto on toteutettu ympäristöä säästäen sekä sosiaalista vastuuta kantaen. Puuvillaisissa neuleasusteissa käytämme BIO -laatua, jolla on GOTS-sertifikaatti.


Laskeutuva viskoosi Käytämme mallistoissamme viskoosia, koska se on kestävä kuitu ja se on valmistettu uusituvasta raakaaineesta. Muuntokuidut ovat biohajoavia, koska ne valmistetaan selluloosasta eli puusta. Selluloosa on sokeripolymeeri ja hajoaa luonnossa. Viskoosin kestävyys tuo tuotteillemme lisää käyttöikää. Viskoosi on hengittävä materiaali, joka tasaa lämpöä ja laskeutuu pehmeästi.

Merinovilla Merinovillamme tulee Uudesta-Seelannista, ja villa kehrätään langaksi Saksassa. Merinovillamme on eettisesti kerittyä ja kyseessä on mulesing-vapaa menetelmä. Käytämme ainoastaan mulesingvapaata villaa, sillä eläinten hyvinvointi on meille tärkeää. Villa on pehmeä, pitkäikäinen materiaali, joka lämmittää kylmällä, hylkii likaa ja vettä sekä on hengittävä ja antistaattinen.

Puuvillatrikoo ja joustocollege Puuvillatrikoomme ja joustocollegemme neulotaan sekä värjätään Virossa luotettavalla ja pitkäaikaisella yhteistyökumppanillamme. Lähituotannon takia pystymme kehittämään ja valvomaan tuotantoprosessiamme. Käyttämämme puuvillakankaat kestävät hyvin kulutusta ja ovat miellyttäviä päällä. Kankailla on Oeko-Tex 100-standardi.

Elastaani Meille on tärkeää, että materiaalit, joita käytämme ovat mukavia päällä ja kestävät pitkään käytössä. Siksi useimmat materiaalimme sisältävät elastaania, sillä olemme huomanneet, että ne lisäävät käyttömukavuutta, kestävyyttä sekä pitkäikäisyyttä tuotteeseen. Olemme tietoisia, että elastaani hankaloittaa kankaan kierrätystä, mutta perusteellisen harkinnan jälkeen olemme päätyneet siihen, että sen myönteiset ominaisuudet puoltavat sen käyttöä lastenvaatteissa. Uudessa kierrätetyssä polyesterikankaassa käyttämämme elastaani on kierrätettyä. Pyrimme jatkokehittämään tätä myös muihin elastaani- tuotteisiimme.

Ulkoilukankaat Gugguun ulkovaatteissa käytetty materiaali on huolellisesti valitun eurooppalaisen toimittajan tarjoama ekologinen vaihtoehto. Kankaan ensimmäinen ja kolmas kerros on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Materiaalissa käytetty kalvo on optimaalisesti hengittävä sekä täysin PTFE(polytetrafluorieteeni) sekä PFC- (perfluoratut yhdisteet) vapaa. Lisäksi materiaali on valmistettu Oeko-Tex Standard 100 –sertifikaatin mukaan. Tämä sertifikaatti takaa, että tuotteesta ei ole haittaa terveydelle. Kankaan vedenkesto on saatu aikaan ympäristöystävällisellä Bionic-Finish® Eco


-viimeistelyllä. Kankaan valmistaja on sertifioitu BLUESIGN® järjestelmäkumppani.

Printticollege ja -trikoo Gugguun printtikankaat kudotaan Italiassa ja ne painetaan Hollannissa. Pitkäaikaisen yhteistyön ansiosta olemme pystyneet kehittämään printtikankaistamme entistä parempia. Printtituotteiden suunnittelussa otetaan huomioon leikkuujätteen minimisointi, ja siksi printit sekä tuotteet suunnitellaan niin, että leikkuujätettä syntyy mahdollisimman vähän. Tästä syystä jokainen printtituote on yksilöllinen.

Uimapukukankaat Yksiväriset sekä printatut uimapukukankaamme tulevat Italiasta ja printtiuimapukukankaamme painetaan Hollannissa. Uimapukukankaamme ovat UV- suojattua, ja ne omaavat UPF 50- suojan auringon haitallisia säteitä vastaan.

Materiaalit, joita emme käytä Koemme että meillä on myös velvollisuus olla käyttämättä materiaaleja, joita emme pidä vastuullisina. Materiaalit, joita emme käytä tuotannossa on ei-mulesing vapaa villa, nahka, oikea turkis, angoravilla, eksoottiset nahkat, mokkanahka ja PVC-muovi. Materiaalit, joita yritämme vähentää tuotteissamme, ovat esimerkiksi ei GOTS-sertifioitu puuvilla ja ei-kierrätetty polyesteri.

Leikkuujäte Vaatteidemme tuotannossa syntyy leikkuujätettä, vaikka leikkuusuunnitelmat olisikin tehty mahdollisimman tehokkaaksi. Tämän vuoksi olemme tutkineet mahdollisuuksia vähentää tuotannossa syntyvää leikkuujätettä uuden teknologian avulla. Pyrkimyksemme on saada tämä teknologia käyttöön lähitulevaisuudessa. Pyrimme siihen, että varastoomme ei jää ylimääräisiä kankaita ja materiaaleja tilataan tuotantoon juuri oikea määrä. Jos ylimääräisiä kankaita kuitenkin jää varastoon, ne valmistetaan tuotteiksi. Hyvä esimerkki tästä on meidän 2019 Halloween -mallisto, joka valmistettiin tuotannon ylijäämäkankaista. Lahjoitamme suunnittelussa syntyneet ylijäämäkankaat oppilaitoksille ja päiväkodeille.

Tuotteiden hoito Nettisivuiltamme löydät tarkat tuotekohtaiset hoito-ohjeet. Haluamme, että tuotteillamme on monta käyttäjää ja siksi olemme erittäin tarkkoja niiden kestävyydestä. Hoito-ohjeemme perustuvat laajaan materiaali- ja tuotetestaukseen sekä materiaalintoimittajien suosituksiin. Suosittelemme hoitamaan tuotteittamme annettujen ohjeiden mukaisesti, sillä oikein hoidettuna tuotteen käyttöikä pitenee.


Tuotteiden kierrätys Gugguun tuotteet ovat yksi etsityimmistä tuotteista Suomen suosituimmalla jälleenmyyntisivustolla. Tämä kertoo mielestämme siitä, että tuotteemme kestävät käytössä lapselta toiselle. Olemme aloittaneet vuonna 2019 yhteistyön Emmy Secondhandin kanssa. Sen kautta asiakkaillamme on mahdollista kierrättää pieneksi jääneet Gugguun vaatteet helposti. Haluamme rohkaista asiakkaitamme kierrättämään tuotteita, sillä tuotteen koko elinkaari on tärkeä toteuttaa ympäristön kannalta mahdollisimman kestävällä tavalla ja se on tehokas tapa vähentää tuotteen ympäristöjalanjälkeä.

Pakkausmateriaalit Lähetämme Gugguun verkkokauppatilaukset pakkauspussissa, joka on 50% kierrätettyä muovia ja 50% uutta muovia. Pakkauksessa on otettu huomioon sen uudelleen käyttö ja se soveltuu esimerkiksi palautusten lähettämiseen. Outletissa meillä on käytössä paperikassit ja Helsingin myymälässä on käytössä laminoidut paperikassit. Vuoden 2020 alussa tulemme vaihtamaan paperikassit kierrätyspaperikasseihin. Vuonna 2019 vaihdoimme biohajoavat lähetyspussit kierrätetystä muovista valmistettuihin lähetyspusseihin, sillä tutkimme asiaa ja emme allekirjoita biohajoavan muovin ekologisuutta. Biohajoavasta muovista tehdyt tutkimukset osoittavat, että ne eivät hajoa luonnossa. Mietimme jatkuvasti tapoja, joilla vähentää muovin käyttöä sekä pakkauksista syntyvää jätettä. Käytämme muovia tuotteiden varastoinnissa ja pakkaamisessa, koska kokemuksen kautta olemme huomanneet, että muovi suojaa tuotetta valon aiheuttamalta vauriolta tuotteen varastoinnin aikana. Muovi suojaa tuotetta myös likaantumiselta ja vioittumiselta kuljetusten aikana. Tällä pystymme minimoimaan tekstiilihävikin määrää. Tärkeää on se, että pakkaukset kierrätetään oikein. Paperikassin voi kierrättää paperinkeräyksessä, laminoidut paperikassit soveltuvat keräyskartongin joukkoon ja muoviset pakkauspussimme voi kierrättää muovinkeräyksessä tai uudelleen käyttää palautuksissa.

16% tuotteistamme on täysin kierrätettävissä uusiksi kuiduiksi ja ne ovat biohajoavia (100 % orgaaninen GOTS sertifioitu puuvilla ja 100% mulesing-free merinovilla) 12% tuotteistamme on valmistettu kierrätetyistä raaka-aineista. (kierrätetty polyesteri, nylon ja elastaani) Tuotteemme ovat PTFE- (polytetrafluorieteeni), sekä PFC- (perfluoratut yhdisteet) vapaita. Tuotteemme eivät sisällä myöskään ftalaatteja.


SERTIFIKAATIT Haluamme olla varmoja, että tuotteemme ovat kestäviä ja turvallisia, siksi olemme rajanneet materiaalejamme myös sertifikaattien kautta. Kolmansien osapuolien suorittamat auditoinnit ja sertifikaatit ovat tärkeä osa vastuullisuutta, koska ne asettavat tehtaille selkeitä kriteeristöjä toiminnan suhteen. Pidämme tärkeänä että kankaillamme on Oeko-Tex 100-standardin mukainen hyväksyntä. Käyttämämme orgaanien puuvillalanka on GOTS-standardin (Global Organic Textile Standard) hyväksymää puuvillaa. Ulkoilukankaan ja verkkakankaan valmistaja on sertifioitu BLUESIGN® järjestelmäkumppani. Verkkakankaalla on myös Global Recycled Standard.

GOTS

OEKO-TEX

BLUESIGN

GOTS -sertifikaatissa on kyse on standardista, joka varmistaa tekstiilien ekologisen statuksen ja sosiaaliset vaatimukset, jotka kattavat koko tuotantoketjun.

Oeko-Tex -standardi ottaa huomioon tuotantolaitoksen ja tuotantotapojen ympäristöystävällisyyden. Ympäristölle vahingollisten värjäysaineiden ja lapsityövoiman käyttö on kielletty.

Bluesign® -standardi ottaa huomioon koko tuotantoprosessin, minimoi ympäristövaikutukset ja suojaa ihmisen terveyttä.

Enemmän tietoa GOTS:ista

Enemmän tietoa OEKO-TEXISTA

Enemmä tioetoa BLUSIGN:ista

GLOBAL RECYCLED STANDARD GRS on markkinoiden tiukin kierrätysmateriaalien standardi. Standardi varmistaa kierrätetyn materiaalin sosiaaliset, ympäristölliset ja kemialliset käytännöt. Enemmä tioetoa GRS:stä.


TUOTTEIDEN TURVALLISUUS Lasten vaatteiden valmistajana meille on ensiarvoisen tärkeää, että tuotteemme ovat turvallisia ja myrkyttömiä. Myrkyttömyys on tärkeää myös planeettamme kannalta. Olemme sitoutuneita kaikkien toimitusketjussa työskentelevien ihmisten hyvinvointiin ja myös vaatteiden käyttäjien hyvinvointiin. Tehdastarkastuksissa pidämme huolta siitä, että tehtaamme ylläpitävät hyvää kemikaalienhallintamenettelyä. Prosentuaalisesti suurin materiaalinvalmistajamme on pitkäaikaisimpia kumppaneitamme. Kaikki materiaalintoimittajamme ovat sitoutuneet noudattamaan Gugguun toimintaperiaatteita sekä sertifikaatteja koskevia ohjeistuksia. Valvomme itse tuotteidemme turvallisuutta lukuisilla laatutesteillä. Testaamme tuotteiden käytännöllisyyttä, materiaalin kestoa, vaatteen mukavuutta ja turvallisuutta. Noudatamme kaikkia lastenvaatteiden turvallisuutta edistäviä standardeja. Meille asiakkaidemme palaute on tärkeää ja teemme paljon kehitystyötä saamiemme palautteiden pohjalta.

TESTAAMME TUOTTEIDEN KÄYTÄNNÖLLISYYTTÄ, MATERIAALIN KESTOA SEKÄ VAATTEIDEN MUKAVUUTTA LAPSILLA AIDOISSA OLOSUHTEISSA ENNEN TUOTTEEN TAI MATERIAALIN PÄÄTYMISTÄ TUOTANTOON.


VASTUULLISUUSTAVOITTEET Kestävää kehitystä tarkasteltaessa on otettava huomioon koko tuotteen elinkaari. Kokonaisuuden tarkastelu auttaa pääsemään suuriin ja oleellisiin muutoksiin, joka on koko toimintaketjun tehtävä. Olemme listanneet kahden vuoden tavoitteemme vastuullisemman yritystoiminnan kehittämiseksi. Tavoitteemme koskevat koko toimintaketjua eli raaka-aineiden hankintaa, tuotantoa, tuotekehitystä, suunnittelua, kuljetusta, tuotteiden kulutusta, kierrätystä ja jätehuoltoa. Olemme käyttäneet tavotteiden listaamisessa pohjalla YK:n jäsenmaiden vuonna 2015 laatimaa kestävän kehityksen tavoite- ja toimintaohjelmaa (agenda 2030). Ohjelma koostuu 17 kestävän kehityksen tavoitteesta, jotka muodostavat viitekehyksen kestävän kehityksen edistämiselle. Tavoitetaulukossa mainitsemme ne tavoitteet, jotka tukevat meidän omaa vastuullisuustyötämme. Asetamme lisää tavoitteita matkan varrella. Lisäksi julkaisimme virallisen yhteisvastuuraporttimme/ eettisen ohjeistuksen (Code of Conduct).

KAIKKI TUOTTEEMME VALMISTETAAN EU-MAISSA. 68% TUOTANNOSTAMME TEHDÄÄN VIROSSA. 28% TUOTANNOSTAMME TEHDÄÄN SUOMESSA.

.

*Vastuullisuustyön kirjalliset tavoitteet ja seurantatyökalu on laadittu vuonna 2019. Etenemistä ja tuloksia pääsemme arvioimaan paremmin vuoden 2020 aikana.


TAVOITE

VUOSI 2019

VUOSI 2020

VUOSI 2021

Lisätä GOTS-sertifioidun puuvillan osuutta tuotannossamme 6: puhdas vesi ja sanitaatio 12: vastuullista kuluttamista 13: ilmastotekoja

- Tavoite asetettiin vuoden 2019 lopussa, joten tältä vuodelta meillä ei ole vertailutulosta

- Kasvattaa GOTS-sertifioidun orgaanisen puuvillan osuutta 30% vuoden 2020 aikana

- Kasvattaa GOTS-sertifioidun puuvillan kokonaismäärä 90%:iin

Lisätä uusia innovatiivisia, kierrätettyjä ja vastuullisia materiaaleja mallistoihimme 12: vastuullista kuluttamista 13: ilmastotekoja

- Gugguu toi ensimmäistä kertaa mallistoon materiaaleja, jotka ovat kierrätettyä polyesteriä, kierrätettyä nylonia ja kierrätettyä elastaania. Kankaiden valmistaja on sertifioitu BLUESIGN® järjestelmäkumppani.

- 20% tuotteistamme on valmistettu kierrätetyistä raaka-aineista

- Korvata kaikki malliston polyesterkankaat kierrätetyillä laaduilla

Tarjoamme enemmän tietoa tuotteiden hoidosta sekä tavoista joilla tuotteiden käyttöikää voidaan pidentää 12: vastuullista kuluttamista

- Vuonna 2019 päivitimme verkkosivuillemme kattavasti tietoa tuotteiden valmistuksesta materiaaleista sekä vaatteiden huollosta

- Lisätä verkkosivuille tietoa vaatteiden kierrätyksestä ja korjauksesta - Henkilöstön ja myymälöiden kouluttamien - Kerromme enemmän sosiaalisessamediassa vastuullisuustyöstämme

- Asiakaskoulutuksia vaatteiden huollosta ja kierrätyksestä sekä materiaaleista

Lisäämme läpinäkyvyyttä toiminnassamme 12: vastuullista kuluttamista 17: yhteistyö ja kumppanuus

- Kehitimme työkalun, vastuullisuustyöskentelyymme, jonka avulla voimme seurata kehitystämme - Lisäsimme tietoa tuotannosta verkkosivuillemme

- Otamme osaa Fashion Revolution -kampanjaan - Esittelemme vastuullisuusstrategian henkilöstötilaisuudessa

- Lisäämme läpinäkyvyyttä toimitusketjussamme raaka-ainehankinnan osalta. - Kehitämme kattavan työkalun materiaalintoimittajien arviointiin, jossa huomioimme myös raakaaineiden hankinnan

Vähentää tuotannoissa ja lähetyksissä syntyvää pakkausmateriaaleista syntyvää jätettä. Etsiä niille ekologisempia vaihtoehtoja 13: ilmastotekoja

- Vaihdoimme biohajovat lähetyspussit osittain kierrätysmuovista valmistettuihin lähetyspusseihin. Pussi suunniteltiin niin, että se tarvittaessa toimii myös palautuspussina

- Vaihdamme paperikassimme kierrätetystä paperista valmistettuihin paperikasseihin - Etsimme vaihtoehtoja korvata tehdaiden pakkauspussit kierrätetystä muovista valmistettuihin pakkauksiin

- Kaikki käyttämämme pakkausmateriaalit ovat kierrätettyä muovia tai osittain kierrätettyä muovia

Valmistamme ja suunnittelemme kestäviä ja laadukkaita tuotteita 13: ilmastotekoja

- Aloitimme yhteistyön Emmy Secondhandin kanssa - Valmistimme malliston tuotannon ylijäämäkankaista

-Osallistumme hankkeisiin, jotka tukevat kiertotaloutta - Luomme työkalun, jonka avulla voimme todentaa ja seurata laatuamme vuonna 2020

- Ympäristöystävällisen suunnitteluprosessin kehittäminen ja maksimointi

Parannamme materiaali-, energia-, ja vesitehokkuutta toiminnoissamme 7: edullista ja puhdasta energiaa 13: ilmastotekoja

- Uusi Tampereen toimipisteemme käyttää kokonaan maalämpöä ja uusiutuvaa energiaa. Se kattaa 85% yrityksemme toimipisteiden sähköstä. Arvio sähkönkulutuksesta näissä uusissa toimitiloissa vuodelle 2020 on noin 4000 kWh

- Logistiikan tehokkuuden ja ekologisuuden parantaminen yhdessä logistiikkakumppaneiden kanssa. - Yrityksen hiilijalanjäljen laskeminen

- Vähentää leikkuujätteenmäärää 10%:iin optimoimalla leikkuusuunnitelmat uuden teknologian avulla

Toimimme vastuullisesti ja eettisesti 8: ihmisarvoista työtä ja talouskasvua 12: vastuullista kuluttamista 17: yhteistyö ja kumppanuus

- Julkaisimme ensimmäistä kertaa vastuullisuusraportin ja laadimme Gugguun omat eettiset periaatteet. Eettiset periaatteemme ovat työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä koskevia periaatteita.

- CoC:n julkaiseminen ja tuotantopaikkojen sitouttaminen - Ylläpidämme edelleen hyviä suhteita pitkäaikaisiin yhteistyökumppaneihimme

- Olemme edelläkävijöitä vastuullisuustyössämme


VASTUULLINEN TOIMINTA SOSIAALINEN VASTUU Vaatteiden valmistukseen tarvitaan useita eri työvaiheita, ennen kuin ne päätyvät asiakkaillemme. Tämän takia me Gugguulla koemme, että meillä on merkittävän paljon vastuuta varmistaa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen kaikille ihmisille, jotka osallistuvat tuotteidemme valmistamiseen. Sosiaalinen oikeudenmukaisuuden varmistamien tarkoittaa meille sitä, että tuotteitamme valmistavia ihmisiä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja kunnioittavasti. Arvostamme aikaa ja vaivaa, jonka jokainen työntekijä käyttää tuotteidemme valmistamiseen. Juuri näiden syiden takia haluamme pitää tuotannon lähellä meitä ja siksi vuonna 2019 kaikki tuotteemme valmistettiin Suomessa, Virossa, Puolassa ja Latviassa. Vuoden 2019 aikana suoritimme tehtaisiimme vierailuja ja olemme myös päivittäin tekemisissä tehtaidemme henkilöstön kanssa. Tuotteen matka tehtaalta päävarastoon on lyhyt ja logistiikka hoituu ilman lentorahtia. Gugguun koko henkilöstölle tehtiin Corporate Spiritin järjestämä johtamisindeksikysely marraskuussa 2019. PeoplePower®-luokituksessa Gugguu sai AAA, joka on paras luokitus. Kokonaisvaltaista työtyytyväisyyttä mittaava PeoplePower®-indeksi oli Gugguulla 80,8, joka ylittää selkeästi Suomen yleisnormin 67,5. PeoplePower®-indeksi on Corporate Spiritin käyttämä mittari, jolla mitataan mm. sitoutumista, johtamista ja suorituskykyä. Tulosten perusteella Gugguu on onnistunut parhaiten palkkatason kilpailukykyisyydessä, henkilöstön kuuntelemisessa ja luottamuksessa ylimpään johtoon. Lisäksi parhaat pisteet tuli siitä, että yhtiö kohtelee kaikkia reilusti ja tasapuolisestiGu Guu

®

G


EETTISET PERIAATTEET Vuoden 2020 alussa Gugguu ottaa käyttöön omat eettiset periaatteet. Eettiset periaatteemme ovat työntekijöiden oikeuksia ja ympäristöä koskevia periaatteita, jotka kaikkien yhteistyökumppaneidemme on allekirjoitettava ja noudatettava. Gugguu on yritys, joka on perustettu intohimosta ja se on myös vastuullista liiketoimintaa. Valitsemme yhteistyökumppanimme tarkoin, jotka tukevat päämääräämme vastuuta kantavana yrityksenä. Meidän kulmakivemme ovat työntekijämme, liiketoimintamme ja laatu. Laatu tarkoittaa meille myös sitä, että tuotteemme valmistetaan sosiaalisesti kestävällä tavalla ja ympäristöä kunnioittaen. Olemme sitoutuneet toimimaan tiiviissä yhteistyössä tavarantoimittajien ja liikekumppaneidemme kanssa. Vaatimuksemme perustuvat pääasiassa kansainvälisesti sovittuihin standardeihin, kuten Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen, Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien yleissopimukseen ja Kansainvälisen työjärjestön ILO: n yleissopimuksiin sekä lainsäädäntöön. Kunnioitamme ja edistämme ihmisten perusoikeuksia ja kansainvälisiä työelämän normeja.

OLEMME SUORASSA KONTAKTISSA 92% MATERIAALITOIMITTAJIEN KANSSA.


GUGGUUN EETTISET PERIAATTEET OVAT :

- Emme hyväksy syrjintää

- Emme hyväksy lapsityövoimaa

- Yhdistymisvapaus ja oikeus työehtosopimusneuvotteluihin

- Oikeudenmukaiset työajat

- Turvalliset ja terveelliset työolot

- Lakia noudattava työsuhde

- Ympäristövaikutuksia koskevat velvoitteet

- Kansalliset ja kansainväliset oikeudelliset velvoitteet

- Työllisyys on vapaaehtoista


Gu Guu

®

G


Gu Guu

®

G


RAPORTISTAMME Tämä on Gugguun ensimmäinen vastuullisuuskatsaus vuodelta 2019. Se kattaa pääalueet ympäristö- ja sosiaalisesta vastuusta, joihin olemme keskittyneet vuonna 2019. Raportti perustuu käytettävissä oleviin tietoihin ja resursseihin. Kaikki tieto on koottu meidän sisäisistä järjestelmistämme, toimittajilta ja yhteistyökumppaneilta. Seuraava raportimme on tarkoitus julkaista vuoden 2021 alussa.

MORE INFO: GUGGUU.COM


Gugguu Oy (2508855-5) Muuraintie 5 A 1 33960 Pirkkala , FINLAND +358 44 410 1736 gugguu.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.