Page 2

G

oran Krivokapić, rođen 1979., jedan je od vodećih gitarista mlađe međunarodne muzičke scene. Razlozi za to su, uz tehničku virtuoznost koja postavlja nove standarde, karakteristične interpretacije starog i novog repertoara. Pored osvojenih 18 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, dobitnik je i raznih priznanja među kojima su i Oktobarska Nagrada Herceg Novog, kao i dva priznanja na međunarodnoj konvenciji gitare u Alesandriji (Italija), za najboljeg mladog gitaristu godine i najbolji kompakt disk godine.

S

a 14 godina je osvojio prvo takmičenje, međutim njegov proboj dolazi 2004., kad pobjeđuje na dva najprestižnija takmičenja u Sjevernoj i Južnoj Americi (“GFA“ u Montrealu, Kanada i „Dr. Luis Sigal“ u Vinja Del Maru, Čile). Od tada nastupa širom svijeta i u najzačajnijim salama, kao Concertgebouw u Amsterdamu, Auditorijum „Čajkovski“ u Moskvi, Palati Lubkovic u Beču... Kao solista, Goran je nastupao sa Slovačkim Kamernim Orkestrom, Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom, simfonijskim orkestrom „Ruska Filharmonija“ iz Moskve, simfonijskim orkestrom „Nova Rusija“,

Čileanskim Simfonijskim Orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa, Orkestrom Beogradske Filharmonije, Folkvang Kamernim Orkestrom, Orkestrom Giorske Filharmonije, Orkestrom Rumunskog Nacionalnog Radija, Orkestrom Torinske Filharmonije... Kao izvođač, predavač ili član žirija, čest je gost na brojnim međunarodnim festivalima i univerzitetima.

O

njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova (TV Crne Gore, TV Arte), a kao izvođač ili gost je nastupao na raznim radio i tv stanicama, kao FOX7, Fine Music Radio, Hessische Rundfunk, WGBH Radio Boston, WDR... Razne novine i muzički časopisi su pisali o njemu: Classical Guitar Magazine (Engleska), Akustik Gitarre (Njemačka), Gendai Guitar Magazine (Japan), Les Cahiers de la Guitare (Francuska), Musica (Italija), Seicorde (Italija), MobilArt (Crna Gora), Stampa (Italija)... Fokus Krivokapićeva umjetničkog djelovanja je proširivanje repertoara za gitaru kroz transkribovanje, ali i kroz saradnju sa savremenim kompozitorima. Od 2010. godine, Goran Krivokapić vodi klasu studenata na postdiplomskim studijama na Međunarodnoj Akademiji Gitare u Koblencu, Njemačka.

booklet 2  

cd, music, cover

booklet 2  

cd, music, cover

Advertisement