Page 1

Nama: Tingkatan: [PENDIDIKAN MORAL] 1 jam dan 30 minit Bahagian A (15 markah) Pilih jawapan di antara A, B, C atau D, dan bulatkan di kertas soalan 1. Pilih ciri-ciri yang mencerminkan nilai kasih sayang terhadap kelaurga. i. ii. iii. iv. A. B. C. D.

B3D2E1

Mengambil berat masalah keluarga. Menggembirakan ahli-ahli keluaraga Sanggup berkorban untuk keluarga Mengejek kelemahan anggota keluarga I dan II II dan IV I, II dan III Semua di atas

2. Amalan adat dan pantang larang keluarga. A. B. C. D.

B1D2E1

Membuktikan kita tidak mengejar arus pemodenan Dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan Menunjukkan kepada orang luar tentang kebudayaan masyarakat kita Membuktikan kepada kaum lain kita ialah masyarakat yang bertamadun

B1D4E1

3. Pilih perlakuan yang berkaitan dengan nilai cinta akan negara.

A. Seorang ayah menghantar anaknya yang sakit ke hospital untuk mendapatkan rawatan. B. Rakyatnya tidak bermusuhan antara satu sama lain. C. Zainal berusaha mengharumkan nama negara dengan memenangi acara sukan badminton di peringkat antarabangsa. D. Melindungi sungai di Malaysia daripada pencemaran 4. Semua perlakuan di bawah adalah betul KECUALI A. B. C. D.

Menderma kepada tabung Menyelamatkan haiwan liar. Membuang sisa-sisa kilang kedalam laut negara jiran untuk menjimatkan kos pelupusan Menyaman pemilik-pemilik kereta yang membebaskan asap-asap hitam Mewujudkan kawasan perlindungan hidupan maritim

5. Mengapakah kasih sayang terhadap keluarga perlu diamalkan? A. B. C. D.

B1D3E1

B1D2E2

Agar mereka mudah diperdaya oleh kita Agar ahli keluarga mudah mengikut arahan kita Agar hubungan yang erat dan mesra akan terjalin Agar tidak timbul sebarang prasangka

[Tingkatan 1]: [Pendidikan Moral]

1

27/4/2013


6. Sekiranya anda mengetahui tindakan sebuah kilang yang melupuskan bahan-bahan toksik secara haram,anda perlu

B3D3E1

A. B. C. D.

Berdiam diri dan berpura-pura tidak mengetahui apa-apa Memberitahu guru dan pengetua sekolah Melaporkan kepada pihak berkuasa Mengambil gambar dan simpan dalam bilik anda

7. Menjelang perayaan Gawai, Grace yang bekerja di bandar patut

B4D2E1

A. Melancong ke luar negara bersama rakannya dan membiarkan kedua-dua orang tuanya di kampung. B. Berkeseorangan di bandar walaupun mempunyai cuti tahunan yang banyak C. Pulang ke kampung dan meraikan Gawai bersama ibu bapa dan saudara-maranya D. Meraikan Gawai di pusat-pusat hiburan di bandar 8. Antara yang berikut,manakah boleh dikitar semula i. ii. iii. iv. A. B. C. D.

B3D3E2

Aluminium Besi Kaca Plastik I, II dan III I, II dan IV I, III dan IV Semua diatas

9. Kemusnahan hutan di negara kita boleh mengakibatkan bencana alam. Antara bencana berikut merupakan implikasi kemusnahan hutan? i. ii. iii. iv. A. B. C. D.

I dan II I dan IV II dan III II dan IV

10. Seseorang rakyat yang cintakan negara akan melakukan perkara-perkara berikut KECUALI. A. B. C. D.

B2D3E1

Banjir kilat Tanah runtuh Gempa bumi Ribut petir

Menyokong program-program pembangunan negara Memberi sumbangan ke arah kemajuan negara Memastikan diri sentiasa berpakaian kemas untuk menjaga imej negara Raihan menceritakan keindahan negara kepada kawannya dari luar negara.

2

B2D4E1


B3D4E1

11. Sekiranya berlaku perperangan, kita patut i. Menjadi askar suka rela ii. Mendapatkan bantuan negara-negara lain iii. Berhijrah keluar negara iv. Menentang musuh sehabis-habisan A. B. C. D.

I dan II I dan III II, III dan IV I, II dan IV

B2D3E3

12. Pilih kebaikkan melancong dalam negeri i. ii. iii. iv. A. B. C. D.

Mengelakkan pengaliran luar wang negara Menggalakkan pertumbuhan perindustrian kraf tangan Mempromosikan keindahan negara Menyatupadukan rakyat I dan II I, II dan III I, III dan IV Semua diatas KENALI MALAYSIA ANDA PASTI TIDAK MENYESAL

B2D4E2

13. Kenyataan diatas mencerminkan A. B. C. D.

Perasaan hairan terhadap Malaysia Perasaan bangga terhadap Malaysia Perasaan khuatir terhadap Malaysia Perasaan gembira terhadap Malaysia.

14. Pilih kebaikkan yang diperoleh daripada aktiviti kitar semula i. ii. iii. iv.

Pengurangan timbunan sampah sarap Kebersihan terpelihara Menjimatkan sumber alam Memperoleh keuntungan besar

A. B. C. D.

I, II dan IV I, III dan IV I, II dan III II, III dan IV

15. Pilih penyataan yang berkaitan nilai �Alam Warisan Kita�. A. B. C. D.

Sumbangan hutan kepada hidupan dan tanggungjawab manusia mengekalkannya Keseimbangan alam sekitar menjamin kesejahteraan semua hidupan Penjagaan persekitaran tanggungjawab bersama Prihatin terhadap persoalan yang berkaitan dengan alam sekeliling dan berusaha menyelesaikannya.

3

B1D3E2

B2D3E3


Bahagian B (10 markah) Pilih jawapan di antara Betul dan Salah dan bulatkan di kertas soalan Betul Betul Betul Betul Betul

Salah Salah Salah Salah Salah

16. 17. 18. 19. 20.

Menghormati dan menurut arahan ahli keluarga yang lebih tua. Bertolak ansur dengan ahli keluarga yang lebih muda. Meninggikan suara apabila ditegur oleh ibu atau bapa. Saya tidak akan melawan arahan ibu dan bapa. Saya selalu membantu ibu membuat kerja rumah.

B3D2E3

Betul Betul Betul Betul

Salah Salah Salah Salah

21. 22. 23. 24.

Melakukan pembalakan secara terkawal. Tidak meneroka hutan bagi tujuan pertanian Tidak melakukan pembakaran hutan. Saya tidak akan membeli dan menggunakan beg atau pakaian yang diperbuat daripada kulit atau bulu haiwan. 25. Saya menanam beberapa jenis pokok bunga di rumah.

B1D3E3

Betul

Salah

B3D3E4

Bahagian C (10 markah)

B2D2E1 Pergaduhan

Bersatu padu

Bahagia

Mengambil berat

26. Amalan kasih sayang dapat memupuk dan membina keluarga yang _________________ 27. Ia juga dapat mengelakkan __________________ sesama ahli keluarga seterusnya mengukuhkan lagi ikatan kekeluargaan. 28. Ahli keluarga akan sentiasa __________________ dalam menghadapi sebarang dugaan dan cabaran. 29. Amalan ini juga akan melahirkan keluarga yang sentiasa __________________ antara satu sama lain.

4


Persefahaman

Kemesraan

Hubungan

B2D2E2

30.

Tradisi panggilan dalam keluarga dapat melahirkan __________________ di antara ahli keluarga.

31.

Amalan ziarah-menziarahi sesama ahli keluarga dapat merapatkan lagi __________________ kekeluargaan.

32.

Amalan tradisi kekeluargaan juga dapat memupuk __________________ antara ahli keluarga seterusnya melahirkan ahli keluarga yang bertolak ansur.

Padankan pasukan penyelamat di bawah dengan peranannya yang betul.

B2D4E3

TENTERA LAUT DIRAJA MALAYSIA

Menguatkuasakan undang-undang dan memastikan kesejahteraan rakyat.

34.

BOMBA

Memelihara keselamatan harta benda juga rakyat.

35.

POLIS

Terlibat dalam misi mencari dan menyelamat serta memadam kebakaran.

33.

5


B1D4E2 Bahagian D (15 markah) 36.

Bendera Malaysia merupakan salah satu daripada lambang dan identiti negara kita. Terangkan maksud-maksud warna dan lambang yang terdapat pada Jalur Gemilang berikut.

1)

Anak bulan

2)

Bintang pecah 14

3)

Warna kuning

4)

Warna biru

5)

Warna putih

6)

Warna merah

6


37. Nyatakan usaha-usaha yang boleh anda lakukan untuk menjaga alam sekitar.

B1D3E4

1) _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ 2) _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ 3) _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________

B1D3E5

38. Nyatakan 3 percemaran alam sekitar i)

__________________________________________________________________________ ___

ii)

__________________________________________________________________________ ___

iii)

__________________________________________________________________________ ___

7


39. Sebagai

pelajar jelaskan cara anda untuk memastikan khazanah hutan terpelihara

8

B2D3E2

Soalan Pendidikan Moral Tingkatan 1  

Sesiapa yg berminat silakan amik

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you