Page 1

RUT TA JOAN BROSSA

Arnau Casellas, Casellas Roger Gallifa i Guillem Castany Sant Miquel dels Sants

Dilluns 17 de Genrer del 2011


INTRODUCCIÓ El passat dilluns dia 20 de Desembre del 2010, els alumnes de 1er de Batxillerat del col—legis Sant Miquel dels Sants de Vic ens vam traslladar a la ciutat de Barcelona per portar a la pràctic un projecte que feia dies que treballàvem. El projecte estava enfocat a al poeta avantguardista català Joan Brossa, del qual en vam estudiar la vida, el context en el qual treballà, i la part de la que tracta aquest treball, la seva poesia visual. A continuació es detalla acuradament tot el recorregut seguit durant la visita que vàrem fer a Barcelona. Aquest consta de dues parts: en primer lloc, la situació general dels poemes visuals a visitar, així com també el plànol general de la ruta a seguir, i en segon lloc, l’explicació poema per poema, on podem trobar el seu significat, la seva relació amb l’autor, i també en quin punt de Barcelona es troba aquest. També cal indicar que el tram es va dividir en dues parts. La primera, compren des de l’arribada en autobús al primer poema visual (poema transitable del velòdrom d’horta), fins al segon lloc de visita, el Col—legi d’Aparelladors i Arquitectes. Un cop visitat aquest edifici va començar el segon tram de la ruta. Aquest es va fer a peu, i va seguir fins a la Fundació Joan Brossa. Un cop visitada la fundació, els alumnes vam seguir el camí lliurement, això si tal com està indicat en els plànols d’acontinuació.

2


SITUACIÓ GENERAL DELS ESPAIS A VISITAR

RECORREGUT DE LA RUTA JOAN BROSSA

*Font ont mapes: Google Earth

3


RUTA JOAN BROSSA

TEMPS. Velòdrom d’Horta 1- POEMA TRANSITABLE EN TRES TEMPS.

*Font imatges: pòpia

La construcció representa la vida completa d’una persona. En primer lloc, la lletra “A” inicial representa la vida, el naixement. Seguidament ens trobem en un prat d’herba, on figuren una sèrie de signes i símbols de la nostra llengua, els quals representen les dificultats que un es pot trobar per la vida. En tercer lloc, i ja per últim trobem una mica més lluny, la mateixa lletra “A” del principi, però ara questa està destruïda, destruïda la qual cosa significa la fi de la vida de l’individu, és a dir, la mort. mort

4


2- EL LLAGOST. FAÇANA DEL COL—LEGI D’APARELLADORS I ARQUITECTES Col—legi d’Arquitectes i Aparelladors c/ Bon Pastor

*Font imatges: pròpia òpia

“El llagost”, dóna nom a un poema corpori realitzat per Joan Brossa, el 1993, a la façana del Col—legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona. Durant la dècada dels vuitanta, Brossa decideix traslladar per primer cop la seva poesia als carrers de d la ciutat. D’aquí en sorgeixen els poemes corporis, corporis, dissenyats per comunicarcomunicar se amb els vianants. Per Brossa, la poesia no es limitava al sentit estricte de la paraula, ni tampoc havíem de descobrir el seu significat en els llibres, sinó que també si pot arribar a través d’altres mètodes, en aquest cas, a través dels poemes corporis.

5


3- FUNDACIÓ JOAN BROSSA. c/ Provença, 318

La Fundació Joan Brossa es crear el 20 d'octubre de 1999 amb el propòsit de donar a conèixer i conservar l'obra del poeta, per tal de difondre el seu missatge a un ampli nombre de seguidors, tantt lectors com espectadors. Els objectius principals de la Fundació, a part dels ja esmentats, figuren l'organització i classificació de la seva obra, la motivació per realitzar accions destinades de a un major coneixement i difusió de la cultura catalana. La idea va sorgir del propi Brossa, que quan va morir, en el seu testament figurava la donació, i destinació de totes les seves pertinences i possessions a crear una fundació que portés el e seu nom. *Font imatges: pròpia

6


4- HOMENATGE AL LLIBRE Cruïlla Passeig de Gràcia - Gran Via.

En aquest poema, Brossa relaciona una joguina vella anomenada saltamartí amb els llibres. La relació que ell li dóna és la següent: encara que hi hagin noves tecnologies i molta competència, el llibre sempre perdura i mai s’ensorra, com la joguina el saltamartí que per més que la vulguis fer caure, mai cau. La idea original era de fer el mateix poema visual en moviment, però per raons econòmiques es va d’haver de deixar el poema estàtic. estàtic.

*Font imatges: pròpia

7


5- L’ANTIFAÇ Les Rambles (al mig – a terra. Davant de l’església de Betlem)

Joan Brossa va dissenyar un poema visual que és un antifaç. És un element molt característic pel que fa el teatre i el carnaval. Aquest poema visual de Brossa apareix al terra de les Rambles. Anys més tard el foment de les arts decoratives va premiar les Rambles i utilitzaren com a recordatori l’antifaç de Joan Brossa. *Font imatge: Google

8


6- LLETRES GIMNASTES. GIMNASTES (Botiga El Ingenio) c/ Raurich, 6

Situat al Carrer de Rauric, trobem el poema visual, LLETRES GIMNASTES, situat a l’entrada de la botiga, El Ingenio. Lletres Gimnastes és un altre títol d’un dels poemes de Joan Brossa. Està format per dues A’s que s’enllacen una amb l’altre. Aquest poema ens acosta als materials als que integren part de la botiga, que es dedica a la venda d’objectes relacionats amb la màgia i tot el món que l’envolta. A l’exterior de la botiga situat a la paret esquerra trobem una altra part d’aquest poema visual, i el reconeixerem, ja que són dues dues grans A’s una al costat de l’altre. Aquesta vocal significa per Joan Brossa l’introducció del coneixement.

*Font imatge: pròpia

* Font imatge: Google

9


7- ESPAI BROSSA c/ Allada Vermell, 13 El Brossa Espai Escènic , va obrir les portes el més de desembre del 1997 amb un homenatge a Sebastià Gasch, és un petit local, amb capacitat per a 60 espectadors situat al cor de Ciutat Vella, a dues passes del barri de La Ribera, de l'antic Mercat del Born, de Sta. Maria del Mar ar i del Museu Picasso. L'Espai Brossa està, dedicat a la personalitat i l'obra de l'autor que possiblement és el mes significatiu i sacsejador de la segona meitat del segle XX.

*Font imatges:: Google

L'Espai Brossa és, doncs un espai de creació a l'entorn de l'univers escènic i poètic de Joan Brossa i de totes aquelles activitats, teatrals i parateatrals, que responen als principis bàsics de les avantguardes històriques i de la creació contemporània. SEGONS BROSSA: *Font imatges: Google

“El Brossa Espai Escènic tracta d'arrencar alguna espina dell nostre ambient teatral quotidià, i de tornar a la llum certes coses oblidades com ara el flamenc, la poesia, el music-hall, hall, el ballet, la màgia blanca i d'altres gèneres para teatrals generalment mal acolorits”

“Les funcions fonamentals s'alternaran amb trobades de joves creadors, lectures o recitals. Massa sovint entre nosaltres el Teatre va a peu coix.”

10


“El Brossa Espai Escènic vol fer esclat on canta massa el silenci encara que, a vegades, s'emperruqui i es mudi de roba. Quan un país no va a l'hora, el primer que se'n ressent és el teatre.” “Anys enrere em deia un amic actor que, si les agències de viatges tinguessin la iniciativa del Teatre Català, encara viatjaríem amb tartana. La carcassa de l'esperit, sense dubte, ha millorat, però, encara els instants no son prou de primavera. Els gallardets de festa els mostra l'esplet de sales alternatives. Malauradament, però, la grandesa dels seus esforços va respirant en silenci i dins una mar de problemes. Els diners torcen la balança en una sola direcció direcció i les oportunitats estan en una situació de culpa. Fins quan ?”

SABIES QUE ? - L’equip fundador del teatre estava format per Herman Bonnín Hausson, Sabine Dufrenoy i Margarida Real. - L’espai escènic, compte amb el suport de la plataforma d’opinió i cultura, c “Amics del Brossa”, un grup d’espectadors fidels al projecte, indispensables per mantenir el nivell de qualitat de la programació i de les activitats complementàries que li donen sentit i coherència i que, finalment, justifiquen el projecte cultural cultura del Brossa Espai Escènic.

8- BÀRCINO Plaça Nova (Catedral)

Aquest poema visual va ser construït a l’any 1994. Són unes lletres grans amb la paraula Bàrcino, que significa Barcelona. Va ser encarregat per l’arquitecte Rafael de Cáceres a Joan Brossa, amb l’objectiu de trobar una solución més original per regular la circulació dels cotxes que les boles de pedra de sempre. Les van construir després dels jocs olímpics, però l’encàrrec va ser anterior aquests, concretamente a l’any 1991. La paraula és en llatí perquè durant aquell temps, es parlava molt de

11


Barcelona com a ciutat comtal. Finalment l'ajuntament va canviar d’opinió i va utilitzar per regular el trànsit els elements arquitectònics nics tradicionals, i les lletres creades per Joan Brossa van passar a ser un poema visual per alegrar la plaça Nova als turistes estrangers del país. Les lletres estan posades de tal manera que poden ser vistes per totes direccions.

El significat de les lletres, és el següent: - La B, no presenta cap característica especial. - La A, té una forma de piràmide i amb accent de Bàrcino incorporat. - La R, no presenta cap característica especial. - La C, és una lluna que té la mirada cap al sol ( la O) - La I, N, estan interposades, adopten una forma de vela, que s’infla amb el vent, ja que, està feta amb alumini, a diferència de les altres que estan fetes amb bronze. Signifiquen la navegació. - La O, representa el sol. En un lateral hi ha la signatura del poeta. poeta *Font imatge: Google

Per últim, la columna que es veu al darrera són les dues darreres arcades d'un dels dos aqüeductes romans del segle I que portaven aigua a la ciutat, aquestes arcades van quedar integrades dins de les defenses de la ciutat romana. A mitjans del segle passat pa van ser reconstruïdes.

12


FONTS BIBLIOGRĂ€FIQUES

-

http://lletra.uoc.edu/especial/brossa/

-

http://www.joanbrossa.org/

-

www.bcn.cat

-

http://www.fundacio-joan-brossa.org/

13

RUTA JOAN BROSSA  

Ruta Joan Brossa