Page 1

Voorjaar 2013


Eindelijk voorjaar! Wat kan een mens toch genieten van een weldadig prikkelend voorjaarszonnetje op de, na een tamelijk lange ‘winter’ gevolgd door een ongehoord natte aprilmaand, intussen weer behoorlijk blank geworden Nederlandse huid. Maar past u op? De zon doet veel goed, maar er loeren ook gevaren. Onderschat z´n kracht niet. Leest u vooral ook het artikel over dit ‘zonnige’ onderwerp.

Genieten. Dat heeft het grootste deel van de Nederlandse bevolking ook gedaan in aanloop naar en op Koninginnedag, tevens Kroningsdag, jongstleden 30 april. Een schier unieke gebeurtenis. Nederland kreeg, na meer dan een eeuw drie vorstinnen te hebben gehad, weer een koning en koningin. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Een relatief jong koningspaar, na de abdicatie van koningin Beatrix, staat op de drempel van een ook voor hen nieuwe tijd. Maar wat is het een geweldige dag geworden! Met feest en vrolijkheid, gelardeerd met tranen om wat was of gewoon uit pure emotie, vierde volk en vaderland op uitbundige wijze en eensgezind de troonswisseling. En met name die eensgezindheid was opvallend. Dat kan dus kennelijk wel! Samen iets vieren, samen om iets rouwen, samen iets organiseren, samen de zaken regelen, samen werken wat dan uitmondt in samenwerken… Zou een maatschappij die op deze manier functioneert er niet heel anders uit zien? Dat trof me ook zo in de toespraak op afgelopen 4 mei van generaal b.d. Peter van Uhm tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam. Hij zei en ik citeer: “Ik hoop dat de nagedachtenis en saamhorigheid van 4 mei ons helpt om in tijden van ‘ik’, het ‘wij’ terug te vinden. Want niet vanuit het ‘ik’ en het ‘zij’, maar vanuit het ‘wij’, ontstaan de goede dingen.” Voorwaar een uitstekende basis om van daaruit verder te ‘samen’werken. We hebben nog steeds het voornemen om wijnexcursies te gaan concipiëren. Echter, Spaanse molens malen wat trager…! U hoort uiteraard van ons. We wensen u, online of met deze ‘Voorjaar 2013’ editie in uw handen, in beide gevallen heel veel leesplezier. Namens Guapa Magazine een heel fijne tijd toegewenst! Begin augustus kunt u dan weer reikhalzend uitkijken naar de zomereditie van Guapa Magazine.

Art Director & Management

L.M.

Financial Director & Sales

Guapa magazine | Voorjaar 2013

3

EDITORIAL

Beste lezer(es),


PSYCHE

E leven zonder stress! en

Ban stress uit uw leven… Acht tips

Een leven zonder stress…! Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Velen zullen zich dat, helaas, niet eens voor kunnen stellen. Stressvrij zijn, daar kun je echt naar verlangen. Want stress maakt meer stuk dan u lief is! Stress kan uw denken opjagen, uw lichaam ziek maken en uw goede relaties vernietigingen. Het kan uw leven zo beheersen, dat u het gevoel krijgt niet meer zelf te leven, maar geleefd te worden vanuit onbeheerste emoties en reacties. U komt er uiteindelijk achter dat u eigenlijk zelf uw stress creëert door de manier waarop u naar de buitenwereld kijkt en erop reageert. U projecteert uw eigen stress op mensen en situaties, omdat u in de veronderstelling leeft dat zij verantwoordelijk zijn voor uw gevoelens van onbehagen. Verlichting van stress betekent dat u de druk van het leven los laat en de teugels van uw leven weer in eigen hand neemt. Stress vormt een zware aanslag op uw leven en uw lichaam. Met de volgende tips kunt u proberen stress stap voor stap uit uw leven te bannen en uzelf iedere dag ontspannen te voelen.

1. Zoek uit waar u gestrest van raakt Soms voelt u zich gestrest, terwijl u niet eens weet waardoor het komt. Neem de tijd om uit te zoeken welke zaken u precies stress opleveren. Maak eens een lijst van alle dingen die op dit moment spelen in uw leven en raadpleeg uw onderbuikgevoel. Als u de lijst bekijkt, bij welke zaken bekruipt u dan een vervelend gevoel? Zodra u weet waardoor u gestrest raakt, is het tijd om actie te ondernemen. Probeer de stressbronnen te schrappen, te minimaliseren of aan te pakken door middel van de overige tips.

2. Schrap onnodige verplichtingen Als u last heeft van stress, dan bent u waarschijnlijk een persoon die de lat nogal hoog legt voor uzelf. En wanneer u die lat te hoog legt, heeft u vast een groot aantal verplichtingen in uw leven die extra stress opleveren.

6

Guapa magazine | Voorjaar 2013


Wilt u meer rust en plezier in uw leven? Maak dan eens een lijst van al uw verplichtingen en wees daarna zeer kritisch. Welke verplichtingen zijn onnodig en veroorzaken stress? Het afstoten van een verplichting is vaak even pijnlijk, maar vervolgens voor lange tijd rustgevend!

5. Leg u neer bij het feit dat controle niet bestaat

3. Ruim de boel op Rommel geeft stress. Ruim uw leefomgeving op en merk hoe u zich meteen rustiger voelt. Pak uw bureau aan, uw huis, uw computer, uw tas, uw auto en ga zo maar door.

Probeer het leven niet te controleren, streef niet naar het onmogelijke! Laat uzelf liever meevoeren met de stroming en kijk waar het leven u brengt. Volg uw gevoel en ervaar hoe alles meestal weer op zijn pootjes terecht komt.

4. Bereid uzelf goed voor en wees op tijd

6. Stop met mensen die u veel energie kosten

Een goede voorbereiding geeft rust. Dat geldt ook voor op tijd komen en op tijd beginnen.

Een fijne relatie maakt beide deelnemers gelukkiger. Als u merkt dat bepaalde mensen in uw leven u juist ongelukkig maken, of u veel energie kosten in plaats van energie opleveren, dan is het tijd om die relatie eens scherp te bekijken.

Door uzelf goed voor te bereiden minimaliseert u de kans dat er iets mis zal gaan en zult u dus minder stress ervaren. Begin op tijd aan moeilijke taken, wees op tijd voor afspraken. Voorkom tijdsdruk en onnodige haast.

Het leven komt zoals het komt, of u dat nu leuk vindt of niet. Natuurlijk zijn er bepaalde dingen waar u controle over heeft, maar zelfs dat is relatief.

Het kan bevrijdend werken om bepaalde mensen ‘een beetje’ buiten uw leven te plaatsen, of om eindelijk eens uw grenzen aan te geven. Omring u met mensen die u energie geven, die u gelukkig maken.

7. Verlaag uw leeftempo Het is onze volksaard om altijd maar te rennen en te vliegen, om overal iets van te vinden en om altijd bezig te zijn. Laat u eens inspireren door andere culturen die het allemaal niet zo nauw nemen met de factor tijd en hun prioriteiten op andere plekken leggen. Het is bevrijdend om te zien dat het niet nodig is om te rennen, dat er zonder klok geleefd kan worden en dat u ook af en toe stil kunt staan om te genieten van de dingen die om u heen gebeuren. Doe de dingen eens langzamer, vertraag af en toe en merk hoe ontspannen u hiervan wordt.

8. Voel u dankbaar Bedenk iedere dag voor welke dingen u dankbaar bent. Voel dankbaarheid, beschouw uw leven niet als vanzelfsprekend. Het gevoel van dankbaarheid maakt u gelukkig en ontspannen, het attendeert u erop dat uw leven nu goed is en dat u zich dus niet zo druk hoeft te maken. En tenslotte, het leven draait om ervaring. Maak daar gebruik van. U moet het leven ervaren en er met volle teugen van genieten. Succes is geweldig, maar niet als het ten koste gaat van het meest belangrijke en meest kostbare: uw geluk en gezondheid. Dus adem diep in en recht uw rug, vanaf nu gaat u meer ontspannen door het leven! Besef wel goed dat ‘alléén de zon voor niets opgaat…’ Een stressvrij leven veronderstelt de nodige zelfwerkzaamheid… M&L

Guapa magazine | Voorjaar 2013

7


International Laywers Spain Abogados · Lawyers · Rechtsanwälte · Advocaten

Mr. M. van Ling

Wij houden iedere maandag van 10.00 tot 11.00 uur inloopspreekuur U krijgt dan gratis juridisch advies van onze deskundige advocaten Calle Neptuno 4 - Albir Tel: +34 966 880 934 info@mmslaywersspain.com www.mmslaywersspain.com Geopend van 9:30 - 14:00 uur ´s middags op afspraak

Seguros Chantal staat bekend als een zeer betrouwbaar kantoor, die u de volgende diensten tegen de beste condities in uw eigen taal aanbiedt

Allerhande verzekeringen Vertalingen Volledige assistentie bij koop/verkoop van eigendom - erfenis - testamenten Wijzigen contracten: water, elektriciteit, telefoon, SUMA Assistentie bij alle types van aanvragen of problemen: eigendomsaktes, licenties, NIE nummer, residentie, Spaanse nummerplaten

Wij kopen uw oude goud: - Sieraden - Horloges - Munten

Uw oude goud is veel geld waard! Wij bieden de hoogste dagprijzen Serieus en snel Onmiddellijk contant geld

Heike Verse Juwelier

Wij kunnen u thuis bezoeken Kantoor geopend: maandag tot vrijdag 09.00 - 14.00 uur - namiddag op afspraak C/. de las Orquideas 15 - 03189 Orihuela Costa Tel.: 966 730 413 - Mobiel: 697 316 614 www.seguroschantal.es - info@seguroschantal.es

Rojales / Quesada

Tel.: 610 449 972 / 674 710 249 Wij kunnen uw oude goud ook verwerken tot nieuwe, individuele sieraden


MAKE-OVER

It's like a fairytale… A real make-over… Amazing!

Naam: José Leeftijd: 65 Beroep: gepensioneerd Hobbies: wandelen, jeu de boules, mozaïek, linedance

In de volgende editie van Guapa Magazine gaan we weer een make-over doen. Wilt u in aanmerking komen voor een gratis make-over, inclusief een gezichtsreiniging, complete make-up en een nieuw kapsel, of iemand anders aan willen melden, stuur dan zo snel mogelijk een foto en persoonsbeschrijving naar natasja@nouveaulook.es Of bel 646 690 269 En wie weet, staat u in de volgende Guapa!

10

Guapa magazine | Voorjaar 2013


CONSULAAT

Laat ´m niet verlopen! De aanvraag van een nieuw paspoort

Documenten, die meegebracht dienen te worden: • • • •

Het paspoort en een fotokopie hiervan. Bewijs van inschrijving in het ‘Registro Central de Extranjeros’, het centrale register voor buitenlanders, of een kopie van het NIE-formulier (groen). In geval van een verlopen paspoort moet u ook een uittreksel van het bevolkingsregister (volante de empadronamiento) van uw gemeente meebrengen. Drie pasfoto’s, die aan de huidige eisen moeten voldoen.

Op dit moment zijn er zes fotozaken in onze regio, die de juiste pasfoto´s kunnen maken: • • • • • •

Denia Julian Mateo, Calle Via, 1 (bij het busplein) Benidorm Marino Martín, Avenida Beniarda, 1 Alicante Foto Molina, C/ Medico Pascual Perez, 21 Benijófar Postroom, bij de kerk Rojales Mario Araez, C/ Pablo Neruda, 2 Torrevieja Justo Gil, Avda Diego Ramirez Pastor, 24 bajo

U dient wel duidelijk te vermelden, dat u pasfoto´s wilt laten maken voor een Nederlands paspoort. De eisen per land verschillen namelijk nogal. De totale kosten voor het aanvragen van een nieuw paspoort bedragen € 84,80. Het Consulaat stuurt de aanvragen van nieuwe paspoorten eenmaal per week naar de Ambassade in Madrid en normaal gesproken ontvangen wij de nieuwe paspoorten na 2 à 3 weken.

Aanvragen van nieuwe paspoorten alleen volgens afspraak. Het Consulaat is op werkdagen geopend van 08:00 tot 13:00 uur. Voor verdere informatie kunt u altijd tussen 08:00 en 15:00 uur telefonisch contact opnemen met het Consulaat: 966 875 932.

Adres: Ctra. CV70 Benidorm – La Nucía (Polop, Callosa) Urbanización Caravana, 12 03530 La Nucia

Guapa magazine | Voorjaar 2013

13


BELASTINGEN

Crisisbestrijding over de ruggen van de buitenlandse fiscaal residenten… Het Modelo 720 De Spaanse regering heeft het idee opgevat dat de grote groep buitenlanders in Spanje de weg uit de crisis kunnen vormen. “De perfecte melkkoe”, moet Rajoy gedacht hebben.

Wat is er precies gebeurd? Bij Koninklijk Besluit (1558/2012) heeft Rajoy bepaald dat vanaf het belastingjaar 2012, dus feitelijk met terugwerkende kracht, alle fiscaal residenten in Spanje (dus formeel gezien niet alleen de buitenlanders) opgave moeten doen van hun bezit in het buitenland. Indien u meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft of Spanje het centrum van uw (economische of sociale) leven is, bent u verplicht om opgave te doen van het bezit dat u buiten Spanje geniet. Het gaat hierbij op dit moment enkel om een informatieplicht, het gaat er niet om belasting te heffen over dit bezit, althans nog niet… Maar u kunt zich voorstellen dat, daar waar het veelal om andere dan Spaanse nationaliteiten gaat, ook die hobbel mogelijk snel wordt genomen door Rajoy. En omdat u als niet-Spanjaard geen stemrecht voor het nationale of regionale parlement heeft, kunt u dus ook geen invloed uitoefenen op de eventuele aanstaande belastingheffing.

14

Guapa magazine | Voorjaar 2013

De gevraagde informatie moet worden verstrekt door middel van het formulier Modelo 720. Dit jaar was de laatste dag voor de aangifte 30 april, voor de volgende jaren zal dat 31 maart zijn. Op dit formulier dient u al het bezit dat u buiten Spanje heeft op te geven. Het is zaak echt alles op te geven, indien de totale waarde van hetgeen u buiten Spanje bezit, meer dan € 50.000 bedraagt. Het gaat hierbij onder meer om de huizen die u buiten Spanje bezit, alle bankrekeningen die u aanhoudt, maar ook de beleggingsportefeuille die u mogelijk heeft, deelnemingen in vennootschappen et cetera. De vraag gaat zowel over hetgeen u direct of indirect bezit, als waar u over kunt beschikken. Als fiscaal resident moet u uw wereldinkomen en -vermogen, hier in Spanje opgeven. Daar is op zich niets op tegen en is normaal. Nu denkt u mogelijk, “Ze komen er toch niet achter wat ik bezit en het is slechts een informatieplicht waar ik aan moet voldoen.” Denk


hier echter niet te lichtvaardig over. De boetes die er zijn gesteld op het niet voldoen aan die informatieplicht, zijn absurd hoog. Draconisch!

uit fiscaal residente buitenlanders die hier van hun pensioen genieten en een groep niet-Spaanse ondernemers, die de economie in Spanje nog een beetje draaiende houden.

Op de eerste plaats wordt er voor het niet tijdig voldoen aan de informatieplicht een boete opgelegd van € 1.500. Dat is dus alleen, omdat u eventueel niet op tijd aan uw verplichting heeft voldaan. Verder is er een eerste (aanvullende) boete van € 10.000 indien de belastingdienst tot de conclusie komt, dat u wel verplicht was om aan de informatieplicht te voldoen en dat niet heeft gedaan. Maar hiermee houden de boetes nog niet op.

En juist zij hebben zoals aangegeven geen stemrecht. Die worden op deze wijze naar de slachtbank geleid. Nee, het gaat goed met Spanje.

Alle bezittingen buiten Spanje die de belastingdienst ‘ontdekt’, die niet in de opgave zijn of waren inbegrepen, maar die wel opgegeven hadden moeten worden, worden alsnog tegen het marginale tarief dat voor de betreffende fiscaal resident geldt, belast. Dat betekent tot maximaal 52%. Daar bovenop komt een boete van 150% voor het te laat betalen van de belasting en rente. Stel, u bent fiscaal resident in Spanje en heeft een rekening in Luxemburg met een saldo van € 100.000. U heeft deze rekening niet opgegeven en de Spaanse belastingdienst komt er achter. De aanslag, inclusief boetes en rente, zal in dat geval meer zijn dan het bedrag dat u daar in Luxemburg heeft geparkeerd. Ook indien de Luxemburgse rekening niet op uw naam staat, maar u wel gemachtigde bent, is het zaak deze op te geven. U kunt namelijk indirect over de gelden beschikken. Nu denkt u: “Luxemburg heeft een bankgeheim, die geven dat niet door.” Fout. Spanje heeft met vele landen overeenkomsten m.b.t. het uitwisselen van gegevens. De informatieverplichting tussen de Europese landen is thans zodanig aan het worden, dat het risico groot is dat men er achterkomt. Als Spaans fiscaal resident denkt u misschien: “Mijn huis dat ik nog in Nederland heb, daar betaal ik in Nederland in box 3 belasting over, dus dat zal ik wel niet hoeven op te geven.” Alweer fout. U dient de waarde op te geven en wel naar de geactualiseerde, voor inflatie gecorrigeerde, verwervingswaarde van destijds! En niet de WOZ-waarde op het moment dat u in Spanje fiscaal resident werd, hetgeen wel het meest logisch zou zijn. De Spaanse fiscus denkt waarschijnlijk: “Ah, dat is mooi mee genomen! Als de fiscaal resident dat huis nog eens gaat verkopen, moet hij bij ons vermogenswinstbelasting betalen. Afhankelijk van de ‘winst’ toch al snel 20% van de vermogenswinst.” Dit laatste is naar onze mening niet het geval, omdat art. 6 samen met art. 25 van het Nederlands-Spaanse belastingverdrag dit helemaal niet toestaat. Maar de waarde van de woning telt wel mee voor de bepaling van de eventuele vermogensbelasting die u hier in Spanje verschuldigd bent! Het is opmerkelijk dat er nog zoveel buitenlandse fiscaal residenten zijn die niet op de hoogte zijn van de nieuwe verplichting voor het invullen van het Modelo 720. Daar komt nog eens bij dat het formulier zeker niet eenvoudig is om in te vullen. U moet precies weten welke bezittingen moeten worden opgegeven en tegen welke waardes. Zelfs voor de ‘deskundigen’ blijkt dat nog een hele uitdaging. Ons advies: neem contact op met uw gestor of accountant. Wat zijn nu precies onze bezwaren tegen de regeling zoals die er nu ligt? Op de eerste plaats richt de regeling zich eigenlijk in hoofdzaak op de buitenlandse fiscaal residenten. De gewone Spanjaard heeft immers geen bezittingen in het buitenland. Die heeft al genoeg problemen om het hoofd boven water te houden in eigen land. En dus blijven voor wat de Spanjaarden zelf betreft, alleen een flink aantal corrupte politici en wellicht een handvol Spaanse ondernemers die hun zakken met zwart geld hebben gevuld, over, die geraakt worden door de regeling. Maar het overgrote deel van de mensen die getroffen worden door de nieuwe regeling, bestaat

Waarom zou dit formulier niet gecombineerd kunnen worden met de aangifte voor het jaar 2012? Dat zou toch voor de hand liggen. De aangiftedatum hiervoor is 30 juni 2013. Waarschijnlijk omdat de fiscaal residenten in dat geval meer tijd zouden hebben om de boetes te vermijden. Nee, het gaat goed met Spanje. Er is, mogelijk bewust, geen ruchtbaarheid gegeven aan de nieuwe regeling. Informatie over de regeling in de desbetreffende talen van de buitenlanders wordt er niet gegeven en is in het geheel niet beschikbaar. Er zijn geen publiciteitscampagnes geweest rondom de regeling: als een struikrover is Rajoy plots uit de bosjes gesprongen. Nee, het gaat goed met Spanje. Wat kunt u doen als u overvallen wordt? a. Vluchten! Zorg ervoor dat u hier in Spanje niet meer fiscaal resident bent. Kan dat dan? Ja. Doe in Nederland alsnog aangifte voor 2012 als binnenlands belastingplichtige. Overleg met uw Nederlandse belastingadviseur of deze mogelijkheid voor u openstaat. b. Met de pootjes omhoog gaan liggen! U vult, indien dat voor u van toepassing is, alsnog het formulier in. Als men u een boete oplegt, maakt u hier bezwaar tegen. c. Klagen! Klagen bij de Europese Commissie heeft wellicht zin, omdat hier duidelijk wordt gediscrimineerd. Hoewel er ook wel argumenten zijn op grond waarvan men zou kunnen zeggen dat er geen sprake is van discriminatie, leeft bij ons toch de gedachte dat dat wel degelijk het geval is. d. Wegjagen! De struikrover terug de bosjes insturen. Helaas hebben de buitenlandse fiscaal residenten geen stemrecht, dus dat gaat moeilijk. Natuurlijk moet u aangifte doen over uw wereldinkomen en uw wereldvermogen indien u in Spanje fiscaal resident bent. Dat staat buiten kijf. Het gaat er ons om, dat er nu feitelijk een tweede soort belasting geheven wordt onder het mom van onjuiste of onvolledige informatieverschaffing. Naar onze mening zou er sprake moeten zijn van een overgangsregeling, zou er meer informatie moeten worden verstrekt, zouden er duidelijke voorlichtingsbrochures in tenminste de Engelse, Duitse, Russische en Franse taal (met voorkeur ook in het Nederlands) moeten worden uitgebracht en dienen de boetes naar normale proporties te worden teruggebracht.

mr. drs. Hans J. van Loon David J. van Loon Martinez

Van Loon Advocaten y Abogados www.vanloonadvocaten.com

Eric Ruiz Hopman Anna Maria Pasca Pyme Accountancy

Guapa magazine | Voorjaar 2013

15


Delicias Playa Flamenca Belgisch / Nederlandse slagerij met uitgebreide supermarkt

- Topkwaliteit vlees tegen betaalbare prijzen - Wij leveren ook aan de horeca - Barbeque aan huis is mogelijk vanaf 20 personen - Supermarkt met vele bekende Belgische en Nederlandse producten

Ref: 917

Benimar

Ref: 1419

Benimar

QUAD VILLA

Half vrijstaand (Maite)

PRIJS: € 89.995

PRIJS: € 129.995

2 slaapkamers, 2 badkamers, 60m2 bebouwd, warme & koude AC, solarium, bergzicht en gemeenschappelijk zwembad

Ref: 2082

Benimar

Vrijstaand Villa

3 slaapkamers, 2 badkamers, 300m2 grond, villa is op een hoek gelegen, tuin, solarium en privé zwembad

PRIJS: € 190.000

3 slaapkamers, 2 badkamers, 135m2 bebouwd, solarium met geweldig uitzicht en mooi gemeenschappelijk zwembad

Ref: 1917

Benimar

Vrijstaand Villa

4 slaapkamers, 2 badkamers, 535m2 grond, privé zwembad, vloerverwarming en prachtige tuin

PRIJS: € 299.000

De juiste beslissing!

C./ Orquideas 1 - 03189 Orihuela Costa - Tel:698 219 572

Betrouwbare en professionele makelaar met kwalitatief hoogstaande woningen Uitgebreide marketing in Europa, Scandinavië en Rusland

GEZOCHT

Realistisch geprijsde woningen in Quesada & Benimar Voor een complete en professionele dienstverlening in uw eigen taal kunt u terecht op ons kantoor in de hoofdstraat van Benijófar.

Avda Federico Garcia Lorca 37 - 03178 Benijófar - Alicante Geopend: maandag - vrijdag 10.00 - 18.00 uur zaterdag 10.00-14.00 uur - zondags op afspraak

info@vincent-realestate.com - www.vincent-realestate.com - Tel: 966 712 440


Bistro De Melodie

In Rojales, schuin achter het Centro de Salud aan de hoofdstraat, ligt een prachtig aangelegd parkje met de welluidende naam, de beelden doen het al vermoeden, Plaza de la Música. Gelegen aan dit bijzonder rustig gesitueerde park, altijd parkeergelegenheid dus, vindt u een wel heel bekoorlijke bistrootje. Binnenstappend in dit fraaie etablissement, met de bij het park heel toepasselijk gekozen naam ‘De Melodie’, waant u zich onmiddellijk ‘thuis’.

Want dat is precies wat de beide eigenaren voor ogen staat: het geheel moet op de gasten een huiskamereffect hebben. En dat is inderdaad het geval. Het rustige, smaakvolle interieur, voorzien van mooie accessoires uit de muziekwereld, waaronder een authentieke Wurlitzer jukebox, ademt een gezellige sfeer uit. De warme ontvangst door de eigenaren bij binnenkomst, doet de rest. U stapt als het ware in een warm bad. Al een tijd lang hadden de uit Dordrecht afkomstige Ronald Legemaate en Pascal Huijgen, Rotterdammer van geboorte, hun oog op deze zaak laten vallen. Ze vonden het altijd al een leuke zaak op een mooie plek. Dat was nog in de tijd dat Bar Holanda erin gevestigd was. Pascal, destijds administrateur van beroep bij een containeropslagbedrijf in Rotterdam, was al heel lang goed bekend in deze omgeving. Zijn ouders hebben namelijk al jaren een huis in Rojales. Ook voor Ronald was Spanje niet onbekend. Hij heeft in een niet zo lang verleden 5 jaar in Cambrils aan de Costa Dorada gewoond. Het leven van Ronald heeft altijd in het teken van de horeca gestaan. “Door de wol geverfd”, zoals hij zelf aangeeft. En met recht! Na 3 eetcafés te hebben gehad en een aantal jaren het management van een hotelschip te hebben gerund, kun je dit vak met een gerust hart aan Ronald overlaten. Allebei een goede baan in Nederland, maar toch bleef Spanje trekken. Toen op een gegeven moment de mogelijkheid zich voordeed om Bar Holanda over te nemen, twijfelden ze geen moment. In die tijd hebben ze de uit het Belgische Lier afkomstige Pascale Ruttiens leren kennen. Ook al zo´n ‘horecadier’ met

een berg ervaring. De klik met z´n drieën was er en Pascale werd kokkin in ‘De Melodie’. Vanaf de opening op 20 april in 2012 is het een successtory geworden. Hun concept is even simpel als succesvol… Het huiskamereffect in combinatie met gezelligheid en een overheerlijk 3-gangen menu met kwaliteitsvlees van de Hollandse slager voor een betaalbare vaste prijs staan garant voor een avond aan avond nagenoeg altijd volle bistro! Niet verwonderlijk dus dat de internationaal georiënteerde clientèle, met toch ook een zeer groot kwantum Nederlanders, vaste gast is. Als blijk van dank aan hun gewaardeerde gasten hebben Pascal en Ronald het 1-jarig bestaan van bistro ‘De Melodie’ 20 april jl. op grootse wijze gevierd. De bistro was afgeladen met enthousiaste gasten die onder het genot van een drankje en smaakvolle hapjes tevens konden genieten van een spetterend optreden van het duo ‘For You and Me’, misschien beter bekend als Ad en Marijke. Op de vraag hoe ze de toekomst zien, luidt het antwoord klip en klaar: “Met onze grote dank aan alle trouwe klanten gaan we op de ingeslagen weg verder!” O ja, één wens hebben de grote hondenliefhebbers Ronald en Pascal nog wel. Bistro ‘De Melodie’ sponsort S.A.T. (‘Sociedad Protectora para Animales de Torrevieja’) in Dolores: een Engelse, particuliere organisatie voor hondenopvang. De collectebus staat op de bar…! U merkt het echt aan alles: in bistro ‘De Melodie’ hoort u géén valse noot…

Guapa magazine | Voorjaar 2013

17

ONDERNEMEN

Een jongensdroom…


GOLFTOERNOOI

De ‘Rojales Cup’ …Een olympisch golf tintje aan de ‘Rojales Cup’…

S

inds mei 2009 wordt er met veel enthousiasme, door Nederlanders en andere Nederlandssprekende golfliefhebbers, op de baan van La Marquesa, een rondje golf gespeeld. De club die nu 4 jaar bestaat, gaat op 22 juni 2013, evenals vorig jaar, weer een groot toernooi om de ‘Rojales Cup’ organiseren.

De Nederlandse Golfclub Costa Blanca is met haar 4-jarig bestaan een jonge club. Zeker als je in aanmerking neemt, dat de geschiedenis van golf zo'n 600 jaar in onze historie teruggaat. Er wordt trouwens nu nog steeds gekibbeld om de eer, waar het eerste balletje werd geslagen. Schotland en Nederland claimen allebei het land van herkomst te zijn. En natuurlijk sluiten wij ons aan bij de Nederlandse partij die beweert dat het tijdens een partijtje ‘kolf’ was, dat de deelnemers indertijd al ‘kolfend’ over een traject van Haarlem naar Leiden voerde. Er is sindsdien heel wat veranderd. De spelregels zijn nu officieel vastgelegd in een regelen etiquetteboekje, dat maar liefst 221 bladzijden beslaat. Bij golf komt dus naast de techniek van het slaan van de bal ook heel wat theoretische kennis van het spel om de hoek kijken. In 2016 krijgt golf als onderdeel van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, na lange tijd, weer de status van een Olympische sport. Al spelen de leden van de club niet op Olympisch niveau, het is voor hen een genot om gezamenlijk op iedere donderdag en ook tijdens de ‘Rojales Cup’, al is het op amateurniveau, voor deze nieuwe Olympische sport in het strijdperk te kunnen treden. De ‘Rojales Cup’

18

Guapa magazine | Voorjaar 2013

Dit jaar organiseert de Nederlandse Golfclub, op zaterdag 22 juni, op de baan van La Marquesa, voor de tweede keer dit grote toernooi voor Nederlanders en Nederlandssprekende golfers. Dat is niet zonder reden, want in 2012 bleek het eerste toernooi een enorm groot succes. Alle deelnemers staken een pluim op de hoed van de organisatie. En dat was verdiend, want het was een zeer professioneel georganiseerd toernooi, waar iedereen volop van genoot. Alle deelnemers ontvingen voor de wedstrijd, bij de wedstrijdtafel in het clubhuis, een goody bag met o.a. eten en drinken voor onderweg, een speciale golfbal en een golfhanddoekje, beide voorzien van het prachtige logo van de Nederlandse Golfclub. 's Avonds was de prijsuitreiking, tijdens een feestelijk diner met muziek en dans. De prachtige wisselbeker staat ook nu op de winnaar of winnares van het toernooi te wachten. Het balletje voor de hole–in–one, met als prijs een Middellandse Zee cruise, viel vorig jaar helaas niet. Maar wie weet, is die prijs deze keer wel voor u. Evenals vorig jaar wordt er weer gespeeld over 18 holes, op de golfbaan van La Marquesa Golf & Country Club in Rojales. Het belooft ook deze keer een sportief en gezellig toernooi te worden, met dezelfde beproefde ingrediënten van een mooi toernooi, met mooie prijzen en een super gezel-


lig en feestelijk diner. De bijzonder aantrekkelijke deelnameprijs van € 60 per deelnemer (inclusief greenfee, feestelijk diner en diverse drankjes) kan geen beletsel zijn om in te schrijven voor dit toernooi. Voor de niet spelende partner is er een speciale prijs van € 25, voor deelname aan het diner en de feestelijke avond. T-Day Op zaterdag 22 juni is het T- (off ) Day. Vanaf ca. 11 uur 's ochtends zullen de dames en heren flights die dag, op aanwijzing van de marshal, op La Mar-

quesa hun eerste balletjes richting de eerste hole cup slaan. Als spelvorm voor het toernooi is gekozen voor Stableford. Deze spelvorm is voor iedere deelnemer aantrekkelijk, omdat het bij elk spelniveau kansen op een goede score biedt. Golfbaan La Marquesa De golfbaan van La Marquesa is één van de oudste golfbanen in de omgeving van de Vega Baja. Omringd door heuvels, met daarop een typisch Spaanse huizenbouw, strekt zich nu, op de bodem van een voormalige lagune van de Middellandse Zee, een 18 holes groene oase met palmen en mimosabomen uit. In het clubhuis van La Marquesa Golf & Country Club heeft de Nederlandse Golfclub haar eigen rustieke onderkomen gevonden. Op deze ‘19e hole’, waar de wedstrijdleiding zetelt en waar wekelijks na de wedstrijden de prijsuitreikingen plaats vinden, worden de scores bij een verfrissend drankje met elkaar nog eens besproken. Inschrijving ‘Rojales Cup’ De Nederlandse Golfclub brengt de ‘Rojales Cup’ niet alleen via hun eigen website (www.denederlandsegolfclub.nl) onder de aandacht van de geïnteresseerde deelnemers, maar

ook door middel van advertenties en posters wordt het toernooi in de publiciteit gebracht. Daarin wordt men uitgenodigd in te schrijven voor dit fantastische toernooi. De wedstrijd staat open voor zowel dames als heren. Om deel te kunnen nemen, is wel een aantoonbare handicap van 36 of lager vereist. Inschrijving voor de ‘Rojales Cup’ kan eenvoudig via de website van de club (www.denederlandsegolfclub.nl). Om op de website te komen kan, naast het direct intypen van het website adres, ook de QR-code met iPhone, iPad, iedere willekeurige smartphone of tablet gescand

worden. De verrichtingen van de Nederlandse Golfclub en korte berichtjes, bijvoorbeeld over de ‘Rojales Cup’, zijn ook op Twitter (#GolfenCostaBlanca) te volgen. En voor wie al die elektronische ‘poespas’ te ver gaat: iedere donderdag wordt er op La Marquesa een competitie gespeeld, waar de wedstrijdleiding vanaf 11 uur 's ochtends graag uw deelname aan het toernooi noteert. Een persoonlijk bezoek biedt bovendien de mogelijkheid, om het clubleven van de Nederlandse Golfclub eens van nabij mee te maken.

De inschrijving voor het toernooi sluit op 8 juni 2013.

André Jonker Nederlandse Golfclub Costa Blanca

Guapa magazine | Voorjaar 2013

19


GEZONDHEID

V

oeding Dat is uw geneesmiddel!

Dit is onder andere de basis van de orthomoleculaire therapie. Maar wat is nu eigenlijk orthomoleculaire therapie? ‘Orthos’ is Grieks voor juiste of correcte, ‘moleculair’ staat voor moleculen. “De simpelste structuur met het karakter van een samenstelling.” (1968 - prof. Linus Pauling) Beide woorden samengevoegd maakt: de juiste moleculen. Praktisch gezien de “kennis waar het menselijk lichaam van gemaakt is” en welke voeding er nodig is om het lichaam optimaal te voeden om alle functies goed te kunnen vervullen. Simpel eigenlijk, maar klaarblijkelijk is het toch een hele klus tegenwoordig om echt gezond te eten!

Doorgaans zijn we ervan overtuigd dat we best gezond eten, maar is dat wel zo? Waarom zijn er dan steeds meer chronische ziekten op jongere leeftijd, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker (o.a. darmkanker), psychiatrische ziekten, diverse huid- en spierziekten, osteoporose, Alzheimer en dementie? De explosie van obesitas en ADHD bij kinderen en het toenemend gebruik van slaapmiddelen en antidepressiva in alle leeftijdsgroepen? Diverse wetenschappers zijn ervan overtuigd, dat onze leefstijl en voeding in grote mate hieraan ten grondslag ligt. Volgens een citaat van prof. dr. F. A. J. Muskiet “…is ons genoom (een verzameling van alle genen van de chromosomen van een organisme/individu) gedurende de evolutie bij uitstek aangepast aan de omgeving, waaronder klimaat, voeding en pathogenen (ziekteverwekkers).” De evolutie van de mens begon in de Oost-Afrikaanse bakermat van hominiden (Hominidae of Mensachtigen), zo’n 5 à 6 miljoen jaar geleden. De Homo sapiens, de huidige mens, is ongeveer 160.000 jaar oud en ons genoom muteert slechts met een 0,5% per miljoen jaar. Onze genen zijn dus ± 96 à 97% onveranderd! Door de snelle verandering van onze omgeving in vooral de afgelopen 100 jaar, hebben we een conflict veroorzaakt tussen ons nog in het paleolithische tijdperk (2,5 miljoen jaar geleden) verkerend genoom en deze omgeving. Dit conflict, dus niet per se ons genoom, is de belangrijkste oorzaak van vele genoemde ziekten. Dit voedingsconflict begon ongeveer 10.000 jaar geleden bij de overgang van ons bestaan als jager-verzamelaars naar een agrarische samenleving, gepaard gaande met een hoge consumptie van koolhydraten, o.a. door het domesticeren van dieren (melken). Het conflict is geëscaleerd vanaf de industriële revolutie en in een stroomversnelling geraakt vanaf het begin van de vorige eeuw, o.a. door een hoge inname van verzadigd vet en transvetten, van mono- en disacchariden (suikers), een lage inname van visproducten (omega 3) en een ongunstige balans tussen energie inname en fysieke activiteit. Ook zijn we minder vaak buiten in de zon (vit.

20

Guapa magazine | Voorjaar 2013

D). We realiseren ons onvoldoende dat we een product zijn van de natuur. Vanwege deze totaal andere voedselinname, ontstaan er op vele terreinen tekorten waardoor ons celmetabolisme slechter functioneert en signalen gedeeltelijk, verkeerd of niet meer worden doorgegeven. Het begin van het ontstaan van ziekte! Van groot belang dus dat we dit verstoorde evenwicht weer herstellen, onze genen weer ondersteunen met goed voedsel in de juiste samenstelling en hoeveelheid, i.p.v. alleen de symptomen te bestrijden met reguliere medicijnen. Als orthomoleculair therapeute probeer ik de oorzaak van uw klacht samen met u te herleiden en geef u advies met welk voedsel u uw mogelijke tekorten het beste ondersteunt. Indien noodzakelijk aangevuld met vitaminen en/of mineralen die uw meest problematische tekorten met een boost aanvult, zodat uw lichaam zijn zelf herstellende vermogen en dus zijn weerstand weer herwint. In de volgende Guapa hoop ik wat meer te vertellen over wat nu goed of minder geschikt voedsel voor onze genen is. Ans Hendriks orthomoleculair therapeute Centro Médico Rojales consult op afspraak, tel. 677 777 376 www.careoke.nl info@careoke.nl


restaurante

G r a n A l a c a n t 966 695 449

Avda de Noruega 214 C. Comercial Carabassi geopend: 17.30 - 22.30 dinsdag gesloten juli en augustus alle dagen open


BOUWPROJECT

Van ontwerp tot oplevering -1-

H

et lijkt erop dat het tij aan het keren is voor wat de bouwactiviteiten betreft. Van een bouwstop is geen sprake meer en we zien weer bouwkranen en bouwactiviteiten in deze mooie omgeving van de Costa Blanca.

Eén van deze bouwprojecten in wording is ‘Residencial Paris’ in Dolores. Dit project wordt op dit moment verwezenlijkt door Ed Roijen, eigenaar van APC Spain, in samenwerking met Larcosta International. Dit is een gerenommeerd bouwbedrijf dat sinds 1986 al vele projecten heeft gerealiseerd voor de Spaanse markt. Hoe het ontwerp van een project tot stand komt, tot aan de oplevering, is een boeiend traject en zal worden verwoord door Ed Roijen met zijn jarenlange ervaring als commercieel directeur van een bekend bouwbedrijf. De meest belangrijke vragen bij een nieuw ontwerp zijn niet zo moeilijk, maar hebben alle direct of indirect met het ontwerp te maken. Wie is mijn klant? Dit is afhankelijk van de economische situatie van de verschillende landen in West- en Oost-Europa. We hebben de laatste jaren gezien dat er een wisseling is geweest van de interesse naar een woning in Spanje van Duitsers en Nederlanders naar Engelsen. Deze interesse is wederom veranderd naar Scandinaviërs en Belgen. Ook OostEuropeanen, zoals Russen, zijn momenteel de kopers van een woning in Spanje. De typologie van de woning is per cultuur verschillend en natuurlijk speelt het budget hier ook een belangrijke rol in. Wat wil mijn klant? Uit de verschillende culturen komen ook verschillende wensen. Wat voor een Spanjaard als een tweepersoonskamer geldt, is voor de meeste West- en Oost-Europeanen eerder een eenpersoonskamer. Met een bed van 2 meter zal het dan ook passen en meten worden. Ook de afmetingen van een woonkamer, het hebben van een berging of inpandige garage voor auto, fietsen, wasmachine, etc. zijn belangrijke kenmerken voor een succesvol ontwerp. Waar wil mijn klant investeren? Deze vraag is geheel afhankelijk van de klant, zijn voorkeuren hebben te maken met vele factoren. Komt een klant met een voorgeschiedenis, bijvoorbeeld dat ze ergens al jaren op vakantie gaan en/of er vrienden of familie in de streek wonen, kan dit doorslaggevend zijn. Zonder voorgeschiedenis zijn factoren zoals afstand naar vliegveld en strand, grote steden in de nabijheid en uitzicht, belangrijke factoren bij een ontwerp. Voor mijzelf vind ik de nabijheid van voorzieningen zoals winkels, medisch centrum, scholen etc. ook zeer belangrijk. Wat wil of kan een klant hiervoor betalen? Dit was vroeger, in de tijd dat je zonder moeite een hypotheek kreeg in Spanje, niet de belangrijkste vraag. Momenteel dient een klant echter een beduidend eigen kapitaal te hebben en wordt er tegenwoordig een vooronderzoek gedaan naar het risico van de hypotheeknemer. Hoe hoger de prijs, des te minder het aantal potentiële klanten. Rekening houdend met het bovenstaande, zijn we momenteel 5 zeer ruime, duurzaam gebouwde eengezinswoningen aan het realiseren in het pittoreske dorp Dolores. In de volgende uitgave kunt u het schitterende eindresultaat bewonderen. Heeft u interesse, neem dan geheel vrijblijvend contact op met Ed Roijen. Tel. 965 688 203.

24

Guapa magazine | Voorjaar 2013


ZEBRA FASHION ALBIR

Internationale mode van S tot XXL voor ieders budget

Outlet voor mannen! Dolce&Gabana Cavalli Armani, Hugo Boss Hans Ubbink Cipo&baxx Antony Morato enz. Broeken, overhemden, polo`s, T-shirts, petjes enz.

Aan sterk verminderde prijzen! Avenida del Albir 48 ALBIR - Tel: 678 927 005 Ook open op zondagvoormiddag!

Belgische uitbating


LIFESTYLE

A

UPING

bezorgt u lentekriebels

Nieuwe dessins bedtextiel voor frisheid en kleur Koninklijke Auping introduceert een frisse voorjaarscollectie in hoogwaardige materialen waar je lentekriebels van krijgt. Geïnspireerd op de nieuwste modetrends, staat de voorjaarscollectie bedtextiel in het teken van grafische patronen met hout- en structuurprints, een zacht kleurverloop in pasteltinten en kleurrijke dessins in strepen en blokken. De collectie bevat ware must haves die de slaapkamer helemaal klaarmaken voor het nieuwe seizoen. De nieuwe voorjaarscollectie van beddenfabrikant Auping is fris en kleurrijk. De collectie is door het gebruik van natuurlijke materialen zoals katoen, wol en katoensatijn uitermate geschikt voor de warme Spaanse lenteavonden. De kleurrijke dessins, gecombineerd met moderne prints en subtiele patronen in zachte kleurschakeringen, maken elk bed de blikvanger van de slaapkamer.

1. Dye-trend

Dessin Gradient past helemaal in de dye-trend van dit moment. Naast kleding en kapsels wordt nu ook het bedtextiel aan deze trend onderworpen. Gradient is een yarn dyed overtrek met een subtiel kleurverloop in zachte kleurschakeringen. Doordat de garen voor het weven zijn ingeverfd (yarn dyed) is het dessin zeer kleurvast. Tegelijk veranderen ook de patronen en het reliëfrijke weefsel van het overtrek mee. Dessin Gradient is verkrijgbaar in de zachte pasteltinten soft pink en bronze en is een must have voor dit seizoen.

2. Fabelachtig dekbedovertrek

4. Dekbedovertrek met twee gezichten

Speciaal voor dit voorjaar heeft Auping dessin Frame in een nieuwe kleur gestoken. Dit dekbedovertrek heeft aan elke zijde een andere kleur waardoor de sfeer in de slaapkamer in een handomdraai verandert. De combinatie van natuurlijke tinten en contrasterende bies geeft dit dessin een luxueuze uitstraling. Overtrek Frame is verkrijgbaar in de kleur camel/brique/white. Extra bijzonder wordt het geheel met een tweede bijpassende kussensloop Frame trend, met een bies in de trendkleur coral.

5. F inishing touch

De zomerse bedsprei Pure geeft de slaapkamer een chique uitstraling. De sprei is gemaakt van hoogwaardig katoen en is omlijst met een rand van satijn. Deze sprei is de finishing touch voor iedere slaapkamer. Sprei Pure is verkrijgbaar in de kleur bluegrey en white.

Door zijn moderne colour blocking patchworkprint is dessin Fable een opvallend dekbedovertrek. De bonte kleurstellingen en verborgen borduursels maken het overtrek eigentijds, onderscheidend en fabelachtig. Het detail zit ‘m in de geborduurde libelle en het haasje op het dessin dat doet denken aan de mooiste fabels. Dit heerlijke dekbedovertrek is met zijn zachte en glanzende katoensatijn geschikt voor de warme lenteavonden. Dessin Fable is verkrijgbaar in de kleuren aquablue en red.

6. Zomerse combi

3. Natuurlijk slapen

Alle dekbedovertrekken van de Auping voorjaarscollectie 2013 zijn beschikbaar in één- en tweepersoonsuitvoeringen. Naast dekbedovertrekken bevat de collectie ook sierkussens, hoeslakens en spreien in verschillende kleuren en dessins.

De houtprint van dessin Wood maakt van de slaapkamer een tropische lodge. De rijke kleurstelling gecombineerd met de zichtbare houtnerf geven dit overtrek een natuurlijke uitstraling. Dessin Wood voelt heerlijk zacht aan door zijn glanzende katoensatijn. Het dekbedovertrek is verkrijgbaar in een donkere en lichte variant in de kleuren chocolate en powder.

26

Guapa magazine | Voorjaar 2013

Altijd al een liefhebber geweest van ouderwets slapen onder een laken en deken? Deken Authentic is gemaakt van hoogwaardig lamswol en biedt ’s nachts verkoeling maar ook extra warmte. De zomerdeken combineert perfect met het witte Crisp laken. Accessoires maken de slaapkamer helemaal af. Sierkussen Wind Flower brengt met de prachtige paardenbloemprint het voorjaar rechtstreeks de slaapkamer in. Deken Authentic is verkrijgbaar in green en taupe.

De Auping voorjaarscollectie 2013 is te bekijken op www. auping.nl en verkrijgbaar bij de Auping dealers.


1

2

4

3

5

6

Guapa magazine | Voorjaar 2013

27


ZAKELIJK

D

e Vlaamse beenhouwerij…

Verrassend anders, verrassend lekker Mocht u het nog niet weten, ook hier in het zuidelijk deel van de Costa Blanca hebben we een onvervalste Vlaamse beenhouwer. Hoe de zaak heet? Delicias Playa Flamenca. Letterlijk vertaald: lekkernijen van het Vlaamse strand! U weet wel, Playa Flamenca, die prachtige urbanisatie iets ten zuiden van Torrevieja. Vlakbij het gemeentehuis van Orihuela Costa. U gaat nog steeds géén lichtje branden? Dat kan. De nieuwe naam ‘Delicias Playa Flamenca’ is ook nog maar kort in gebruik. Het was al jarenlang Delicias M&M. Het laatste stukje van de naam, M&M, stond voor de initialen van de eigenaars: Marc Boone en Mireille Walravens. De slagerij onder deze naam bestond al ruim 6 jaar. Destijds begonnen in Benidorm, maakten Marc en Mireille 3 jaar geleden de stap naar de relatief kleine slagerij in Playa Flamenca. Toen de buurman, de Belgische bakkerij Amber, ging verhuizen naar het belendende, grotere pand, was het voor beiden al heel snel klip en klaar: wij verhuizen mee! Immers, het ‘oude’ pand van Amber is tweemaal zo groot dan hun vorige winkel. In deze nieuwe, veel grotere zaak hebben Marc en Mireille, veel meer dan voorheen, de mogelijkheid de clientèle te tonen waartoe een Vlaams geschoolde en gekwalificeerde slager in staat is. Want u kijkt uw ogen uit. Prachtige vitrines met schitterende producten, het is een lust voor het oog. De sortering is bijzonder ruim en als één van de weinige slagers in de omgeving verkopen ze ook superieure paardenbiefstuk. En Marc

28

Guapa magazine | Voorjaar 2013

weet waarover hij het heeft. Dat kan ook bijna niet anders als je al zo´n 38 jaar in het slagersvak hebt gezeten. Marc begon als knaapje van 15 bij paardenbeenhouwer Julien Louckx in het Belgische Halle het vak in de praktijk te leren. Na de slagersvakschool met uitstekende resultaten te hebben afgerond, begon Marc samen met zijn vrouw Mireille op z´n 24e voor zichzelf in het Brusselse Sint-Gillis. Voorwaar een hele carrière! Het nieuwe pand bood de beide gelouterde ondernemers gelijk de mogelijkheid om er een supermarkt aan toe te voegen. U vindt bij Delicias Playa Flamenca dus niet alleen zeer betaalbare topkwaliteit vlees en vleeswaren, maar ook een keur aan Belgische en Nederlandse supermarkt producten. Uiteraard levert Delicias Playa Flamenca zijn uitstekende producten ook aan de horeca en kunnen ze vanaf zo´n 20 personen uw barbecue op locatie verzorgen. U merkt het, Marc, Mireille en hun medewerkers Leen en Jacqueline zullen alles in het werk stellen om u op uw wenken te bedienen. C./ Orquideas 1 Orihuela Costa - Tel: 698 219 572


Vlakbij de haven van Altea Bezoek onze supergezellige vrijdagavond borrel Wij hebben een uitgebreide kleine kaart Iedere eerste dinsdag van de maand mosseldag met sausjes, stokbrood en friet Geopend maandag t/m zaterdag van 9.00 - 01.00 uur Zondag 11.00 - 01.00 uur

www.alteaplaya.com

Restaurante El Tossal Als uit eten gaan lekker, gezellig en een blijvende herinnering moet zijn

Wij zijn geopend vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur Diverse à la carte gerechten, vis uit de Noordzee en luxe, zeer vriendelijk geprijsde menu´s

C/Mar Liguria 7 - 03530 La Nucia Tel.: 965 871 085 - 639 746 713 - www.eltossal.eu


WONINGMARKT

D

e aankoopmakelaar

Uw ‘rots’ in de woningmarkt!

Het is een term die wij eigenlijk niet kennen in Spanje. De aankoopmakelaar in Spanje bestaat niet, het werk van deze persoon natuurlijk wel. Wat te doen als u wel bijgestaan wilt worden bij de aankoop van een woning? Het gebeurt namelijk niet zelden dat kopers en verkopers direct met elkaar in contact komen. Een prijs bespreken lukt veelal nog wel, als de taal tenminste geen obstakel vormt. De stappen erna zijn al lastiger. De enige rechtsgeldige taal in Spanje is het Spaans. Een voorlopig koopcontract opstellen in de aangewezen taal, is niet voor iedereen weggelegd.

Dit is het moment dat de ‘aankoopmakelaar’ ten tonele zou moeten verschijnen. Wat ondergetekende betreft, doet u dat natuurlijk veel eerder. Uw aankoopmakelaar kan u helpen bij de onderhandeling van de juiste prijs. Het onderhandelen lijkt eenvoudig, maar niet in ieder land onderhandelt men op dezelfde manier. Het is een spel met spelregels en impliciete handelswijze. De aankoopmakelaar doet dit dagelijks en weet onder alle omstandigheden hoe hij zich moet opstellen als vertegenwoordiger van uw belangen als koper. Vaste biedingen op een woning, zonder te onderhandelen over de prijs, zijn in sommige landen normaal. Zelfs he-

30

Guapa magazine | Voorjaar 2013

lemaal niet onderhandelen komt in sommige landen voor. Komt de verkoper uit een dergelijk land, dan kan de aankoopmakelaar hiermee rekening houden. Een extreem laag openingsbod is iets wat vaak voorkomt, waarna een spel van bieden en loven start. De prijs die men uiteindelijk overeenkomt, ligt niet altijd precies in het midden tussen vraagprijs en openingsbod. De aankoopmakelaar kent dus de gebruiken en weet u de beste prijs te bezorgen, maar wat kan hij nog meer voor u betekenen? Als koper betaalt u de ‘kosten koper’. U betaalt dus bijv. de notariskosten. De keuze van het


notariskantoor ligt bij u of in dit geval dus bij uw aankoopmakelaar. Dit is belangrijk, want zeker in Spanje is niet iedere notaris altijd even zorgvuldig. Sommigen spreken Engels en zijn zeer ervaren door het verwerken van vele transacties per week en weer andere notarissen handelen slechts 1 transactie per maand af met alle gevolgen van dien. De notaris heeft bovendien vooral een registrerende en veel minder een controlerende rol. Enige bemoeienis met het feitelijke betalingsverkeer heeft de notaris ook al niet. Dit in tegenstelling tot bijv. de notaris in Nederland, die het betalingsverkeer zelf afhandelt via zijn derdengeldenrekening. Uw aankoopmakelaar is bekend met notarissen en diens medewerkers. Alhoewel van grote tariefverschillen niet echt sprake is, zijn er grote verschillen in de opstelling van een aankoopakte, die voor u grote consequenties kunnen hebben. Uiteraard voldoen alle eigendomsakten aan de wettelijk gestelde eisen, maar dit maakt ze voor u niet allemaal even goed als het gaat om de bescherming van uw belangen. Na prijsonderhandeling en notariskeuze is er ook een toegevoegde waarde van de aankoopmakelaar te vinden bij de totstandkoming van het voorlopig koopcontract. In het Nederlands of Engels is deze niet rechtsgeldig. Wij komen deze contracten echter nog elk jaar meerdere keren tegen (ook huurcontracten in andere talen dan het Spaans overigens). De inhoud van dit contract dient wederom in uw belang te zijn opgesteld, zonder dat u wordt blootgesteld aan onnodige risico’s. Zo gebeurt het niet zelden dat een verkoper u als koper de zgn. ‘plusvalía’ wil laten betalen. Iets wat overigens vroeger vaker gebeurde dan tegenwoordig. Ook de boeteclausules zijn vaak zo opgesteld, dat vooral u als koper snel uw geld verliest en nimmer in bescherming wordt genomen. Een goede aankoopmakelaar is ook thuis in het landschap van hypotheken. Dat betekent dat er voldoende kennis aanwezig moet zijn over de aanbieders, de vereisten voor de aanvraag, de kansen van slagen, de soorten hypotheken en zaken als de doorlooptijd van een gemiddelde aanvraag. Een aankoopmakelaar die niet in 4 lijnen eenvoudig kan uittekenen hoe de rente en aflossing zich ontwikkelen in de tijd van bijv. een annuïteitenhypotheek, heeft geen idee waar hij mee bezig is. Rent u a.u.b. snel naar buiten en zoek een echte professional. In een markt die enorm onder druk staat, zoals nu, worden huizen tegen ‘gekke’ prijzen verkocht. Blind door alleen maar een lage prijs, doen kopers vreemde dingen. De koper denkt vooral, door de extra 10% korting, een fantastisch koopje te hebben bemachtigd. Na aankoop krijgt u echter te horen dat er nog € 4.000 achterstallige kosten voor de Vereniging van Eigenaren open staan. Deze schulden zijn helaas niet geregistreerd en alleen uw aankoopmakelaar had dit voor u zorgvuldig en tijdig kunnen ontdekken. Dit geldt overigens ook voor eventuele onbetaalde rekeningen voor het water

en elektriciteitsverbruik. De verkoper die u keurig laat zien dat de laatste onroerendezaakbelasting is betaald, ‘vergat’ u te vertellen, dat hij 2 jaar geleden nog niet betaald had. ‘Vergeten’ natuurlijk, u begrijpt het… inderdaad uw aankoopmakelaar ontdekt dit wel voor u. En wist u bijv. dat u als koper recht heeft op een geldige bewoonbaarheidsverklaring, cédula, van het huis dat u wilt aankopen? De aankoopmakelaar controleert de huidige geldigheid en kan, indien nodig, de juiste verrekening laten plaatsvinden, zodat u als koper in ieder geval niet de kosten hiervan draagt. In de moeilijke onroerendgoedmarkt gebeurt het steeds vaker dat er € 3.000 wordt aanbetaald in de vorm van handgeld. Een vraag die u zichzelf kunt stellen, is: “Wat gebeurt er met dat geld?” Weet de verkoper wel dat u betaald heeft? Heeft hij of de verkopend makelaar het contract getekend? Als de makelaar van de verkoper heeft getekend, waaraan ontleent hij dat recht? Heeft u een betalingsbewijs ontvangen en was deze opgesteld in het Spaans? Veel vragen waar wederom de aankoopmakelaar zijn licht op kan laten schijnen. In dit artikel heb ik de term ‘aankoopmakelaar’ gekozen, omdat u dan als Nederlandse lezer wellicht beter begrijpt wiens belang er wordt gediend. In Spanje worden veel verschillende personen en functionarissen gebruikt en ingezet om u ‘te helpen’ bij uw aankoop. Persoonlijk vind ik dat de term ‘gestor’ de lading niet dekt en evenmin de advocaat. Een advocaat die alles zegt te doen voor u, is een overbetaalde professional. Je ziet dan ook vaak de echte advocaat van kantoor X het werk laten doen door de assistenten om hem of haar heen. De gestor daarentegen is een door de praktijk vaak ervaren doener. Deze persoon kunt u zeker gebruiken gedurende de periode dat u een woning bezit in Spanje. Voor de aankoop van een woning is het echter aan te bevelen een professional te gebruiken, die op alle terreinen zowel opgeleid als ervaren is en u het juiste tarief daarvoor in rekening weet te brengen. Een API aangesloten makelaar kan u vertegenwoordigen tijdens uw aankoop. Dit artikel is geschreven door Rick van Hoeven van Grupo Soltura S.L., makelaar in Spaans onroerend goed in het Vega Baja gebied. Met een verkoopteam van 6 mensen en twee kantoren is Grupo Soltura S.L. de enige buitenlandse makelaar, die is aangesloten en geaccrediteerd bij de API organisatie onder nummer 992. Zie voor meer informatie http://www.apialicante.com U kunt het team van Grupo Soltura dagelijks bereiken van 10.00 tot 17.00 uur via het telefoonnummer +34 966 792 113 of per e-mail via info@gruposoltura.com Internet: www.gruposoltura.com

Guapa magazine | Voorjaar 2013

31


CULINAIR

EenRestaurante blijvende herinnering… El Tossal

Schitterend gelegen in de mooie urbanisatie El Tossal, vlakbij de CV-760, de verbindingsweg tussen Altea en La Nucia, bevindt zich in een typisch Spaanse omgeving restaurante El Tossal. Echt zo´n restaurant waar je zelf geweest moet zijn om te beseffen wat hun slogan “Als uit eten lekker, gezellig en een blijvende herinnering moet zijn!” precies inhoudt.

Als u het heerlijk zonnig gelegen en uitnodigende terras, met een indrukwekkend uitzicht op de bergen, oversteekt en het restaurant betreedt, begint het u waarschijnlijk al een beetje te dagen. Hier zwaait Petra Dikmans, met op de achtergrond pa Harry, de scepter. Het restaurant ademt bijzonder sfeervol en intiem! Het staat gegarandeerd garant voor echte ouderwetse gezelligheid. Een blik op de menukaart leert dat u uit zeer verfijnde gerechten kunt kiezen. De Vlaamse chef-kok Alain en zijn rechterhand Leon bereiden de lunches en diners volgens de klassieke keuken, waar nog met het hart wordt gekookt. ‘Zomaar’ een greep uit de menukaart. Alleen het lezen van de gerechten laat u al watertanden. Zo zijn er bijvoorbeeld de à la carte gerechten van een geitenkaasje in bladerdeeg met honing en nootjes, super malse carpaccio, rib eye steak, voortreffelijke lamsfilet tot een uitgelezen chateaubriand. Maar ook de in roomboter gebakken Noordzeetong en schol, geserveerd met verse groentes van het seizoen en gebakken aardappeltjes, zijn niet te versmaden. En dat tegen zeer vriendelijk prijzen. Laat u door Daphne en Ines op uw wenken bedienen.

32

Guapa magazine | Voorjaar 2013

Op het ruime terras, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is, wordt regelmatig een paella-avond of barbecue georganiseerd. Ook de moeite van het vermelden meer dan waard is de bijzonder onderhoudende Spaanse avond op elke eerste vrijdag van de maand met typisch Spaanse muziek en verrukkelijke tapas. Iedere vrijdag en zaterdag serveert het team van El Tossal vanaf 13.00 tot 17.00 uur een heerlijk lunchmenu voor slechts € 14,75. En elke zondag van 13.00 uur tot sluit wordt u door de koks vergast op een luxe menu met wisselende gerechten voor € 18,50. En dan is de slogan van restaurante El Tossal u volkomen zonneklaar… De openingstijden zijn: vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur (juli en augustus vanaf 17.00 uur) Restaurante El Tossal Mar Liguria 7, La Nucia (urb. El Tossal) www.eltossal.eu - volg ons ook op Facebook


ALICANTE PROPERTY CONSULT SPAIN S.L.

Sinds 1994 uw partner voor kwalitieve en duurzame woningbouw aan de Costa Blanca. Ook voor bemiddeling bij verkoop en aankoop van gebruikte woningen. Mobiel: +34 619 409 826 Tel: +34 965 688 203 E-mail: info@apcspain.com www.apcspain.com

Calle Terral 14 03195 El Altet Elche (Alicante) Spain


WELLNESS

J

Een

acuzzi

Wat een weldaad…!

Bijna iedereen ziet dat wel voor zich… Een lome avond in de warme Spaanse buitenlucht in uw lommerrijke tuin of boven op uw dakterras. Zittend in uw jacuzzi neemt u in goed gezelschap in alle rust de dag door, een glaasje cava in de hand, de voortreffelijke smaak van een stukje gerookte zalm op uw papillen, onder een superbe sterrenhemel en beschenen door een warm glimlachende, zachtgele maan. Houdt u dit beeld even vast?

Een jacuzzi wordt gewoonlijk omschreven als ‘een bubbelbad, onderwater massagebad of als, uit het Engels, een whirlpool’. Het is een verwarmd bad, meestal zo rond de 37/38 graden Celsius, waarin gebruik wordt gemaakt van waterstralen en luchtbellen om een ontspannend effect te creëren. Even een kort stukje geschiedenis. Iedereen mag dan wel bekend zijn met een whirlpool, bubbelbad of jacuzzi, maar waar komt die jacuzzi van-

34

Guapa magazine | Voorjaar 2013

daan? Het woord ‘jacuzzi’ komt van de achternaam van de Italiaanse gebroeders Jacuzzi. In 1907 vertrokken zij vanuit hun geboortedorp in de Italiaanse provincie Friuli naar het Amerikaanse Californië. Daar richtten zij in 1915 een eigen bedrijf op onder de naam ‘Jacuzzi Brothers’. Het bedrijf produceerde propellers voor vliegtuigen en apparatuur voor irrigatie. In de jaren ’20 richtten de gebroeders Jacuzzi zich


meer op de agricultuur en daarmee specifiek op watersystemen en pompen. In 1925 brachten zij een revolutie op het gebied van de pompindustrie. Ze ontwikkelden een nieuw type pomp, die het mogelijk maakte om water uit de grond te onttrekken op een nieuwe en zeer efficiënte wijze. In 1930 ontvingen ze de Gold Medal Award voor hun uitvinding. Hun waterpomp legde de basis voor de jetpomp zoals we die nu kennen. In 1956 was Candido Jacuzzi, de uitvinder van de pomp voor het bubbelbad, op zoek naar mogelijkheden om zijn 8-jarige zoon Ken Jacuzzi verlichting te geven voor zijn reumatoïde artritis. Door zijn kennis van hydrotechniek leidde dit tot de ontwikkeling van een draagbare pomp, de J-300. Deze J-300 pomp kon in ieder bad geplaatst worden en zorgde voor een relaxte hydrotherapie in het bad. Het was een lumineus idee en de mogelijkheid voor Jacuzzi om een echte merknaam te worden. Later, in 1968, ontwikkelde Roy Jacuzzi (derde generatie) de eerste geïntegreerde whirlpool, de ‘Roman’. In de jaren ’70 kwam een groter familiemodel op de markt met ingebouwde verwarming en filters. Tegenwoordig is ‘Jacuzzi’ een wereldmerk met ruim 250 patenten, die gebruikt worden door alle fabrikanten van whirlpools en spabaden. Heeft u het beeld uit de eerste alinea nog voor ogen? En zou u dat ook wel zien zitten? Wel, neem dan eens een kijkje bij de nieuwe vestiging van Agua Pool Plaza in Orihuela Costa. In dit 2e filiaal van deze goed en betrouwbaar bekendstaande firma vindt u een collectie van het gerenommeerde merk Passion Spas. Zij kregen en krijgen veel vragen over de mogelijkheden van een goede en kwalitatief hoogstaande spa, of zo u wilt een jacuzzi, tegen een aanvaardbare prijs. Natuurlijk is een mooie jacuzzi een luxe! Weet u het nog? Met een glaasje cava en gerookte zalm? Met dat beeld voor ogen komen de modellen van Passion Spas binnen handbereik. Dat noemen we met een glimlach ‘betaalbare luxe…’.

betaalbare kwaliteit van de Passion Spas. De Passion Spas, gebouwd voor de Europese en Amerikaanse markt, zijn vermaard om hun alles in één concept van luxe, functionaliteit en design. Desalniettemin is het van het grootste belang dat u zich uitgebreid laat voorlichten over de werking, functies en mogelijkheden van een spa. Het team van Agua Pool Plaza kan daarenboven een juiste aanvulling geven met goede service, betaalbare prijzen en uitstekende garantie voorwaarden. Naast de exclusieve Passion Spas vindt u in hun 2e filiaal ook uiteraard alles wat de meest verwende zwembadbezitter zich maar wensen kan. Voor dit onlangs op 4 april feestelijk geopende filiaal hebben ze, teneinde hun trouwe clientèle nog beter van dienst te kunnen zijn, opnieuw alle registers open getrokken. Het is een prachtig pand op een prima locatie, waar u de auto altijd kunt parkeren. De indeling van de winkel lijkt op die in Benijófar, maar het assortiment is nog uitgebreider en kan veel overzichtelijker worden gepresenteerd. Het team van Agua Pool Plaza heet u dan ook hartelijk welkom in hun showroom in Orihuela Costa om dit alles met eigen ogen te kunnen aanschouwen. U kunt ook alvast een kijkje nemen op de, o.a. Nederlandstalige, website van Passion Spas, www.passionspas.com . Agua Pool Plaza vindt u dus nu op twee plaatsen: •

Centro Comercial Benimar, Calle Ramon y Cajal 12, 03178 Benijófar (naast Plaza Diferente). Tel: 966 713 581 of zie www.aguapoolplaza.es, email: info@aguapoolplaza.es Orihuela Costa, urb. Lomas de Cabo Roig. Van de N-332 richting de golfbaan van Campoamor. U vindt ons naast de Aldi. Tel: 965 322 202 of zie www.aguapoolplaza.es, e-mail: info@aguapoolplaza.es

Beide filialen zijn geopend maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.30 en van 15.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag van 09.00 tot 13.30 uur.

Het team van Agua Pool Plaza heeft veel tijd, energie en aandacht besteed aan de vraag welke spa het best in hun concept zou passen. Na rijp beraad hebben de professionals van Agua Pool Plaza uiteindelijk gekozen voor, inderdaad, de

Guapa magazine | Voorjaar 2013

35


7 dagen per week geopend Nieuw zomermenu Nieuwe collectie Otumm horloges Gelegen aan de eerste lijn van de boulevard van Albir Meer informatie kijk op onze website

RITZ

Restaurant Cocktail Bar Events Boutique

Passeig de les Estrelles, Playa Albir - ritz@ritzalbir.com - +34 966 867 448 - www.ritzalbir.com - facebook: ritzalbir

Verzekeringen Boekhouding Overschrijven auto's Loonadministratie C/Tabarca 36, Alfaz del Pi, Alicante 03580 C.I.F. ES B54426440

Tel 965.889.204 Fax 966.860.462 pymeaccountancy@gmail.com


De zon schijnt weer volop in Spanje en… dat doet ons veel goed! De zon geeft ons warmte, ons lichaam energie en ontspanning en heeft een positieve invloed op onze geest. Er wordt onder invloed van de zon vitamine D aangemaakt, waardoor onze botten sterker worden. De zon heeft, mits goed gedoseerd, een ontstekingsremmende werking bij eczeem en psoriasis.

Maar pas op, teveel en te lange blootstelling aan de zon is schadelijk voor onze huid. De UVA- en UVB-straling van de zon geeft schade aan het DNA en vermindert de vrije radicalen die normaal het DNA repareren. Korte termijn schade is de zonnebrandreactie waarbij de huid na 3-5 uur rood, warm en pijnlijk wordt of de zonnesteek, waarbij de temperatuur van de patiënt ontregeld is en de patiënt ernstig ziek kan worden. De eerste patiënten met zonneallergie hebben zich alweer gepresenteerd in mijn praktijk met een vervelend jeukende huid met rode bulten. De remedie hiervoor is, helaas, uit de zon blijven en een injectie met corticosteroïden en antihistaminica. Lange termijn schade is de vroegtijdige veroudering van de huid en huidkanker. Een voorstadium van huidkanker is de actinische keratose, waarbij de huid rood gaat verkleuren en ruw aan gaat voelen. Wanneer dit op tijd behandeld wordt met stikstof of met 5-FU of Aldaracrème, kan voorkomen worden dat er huidkanker ontstaat. Het basaal cel carcinoom, spinocellulair ofwel het plaveiselcel carcinoom en het

melanoom zijn ernstige huidtumoren, die medische behandeling en verwijdering nodig hebben. Adviezen ter bescherming en voorkoming van deze vervelende aandoeningen zijn: • • •

Ga niet in de volle zon op het midden van de dag Gebruik een goede zonnecrème met hoge factor, ook tijdens bewolking, in de schaduw of als u al bruin bent, aangezien de UV-straling hier blijft doordringen. Gebruik een hoed of petje (vooral mannen met een kaal hoofd…) en een goede zonnebril die de UV-straling filtert.

Dus geniet vooral met mate van de zon, verzorg uw huid goed en anders tot ziens op het spreekuur!

Martine Roordink, huisarts Clinica SiaMar, Benijófar

Guapa magazine | Voorjaar 2013

37

SIAMAR

Z

onlicht op je huid


TOERISME

V

an hotel naar resort …Ofwel van hotel ‘El Corazón’ tot ‘Hotel Costa Blanca Resort’…

De woordenboeken laten er geen misverstand over bestaan: een resort is iets bijzonders. Daar mag u meer van verwachten! Omschrijvingen als ‘luxueus vakantieverblijf of recreatieoord’ en ‘een verblijfsoord dat (meestal) gericht is op luxe en comfort’ liegen er natuurlijk niet om. Een resort biedt meer dan een gewoon hotel, veel meer! En dat was precies wat hotel ‘El Corazón’ altijd al bood, maar onvoldoende in de naam tot uitdrukking kwam.

Vorig jaar, tijdens de screening van de bedrijfsonderdelen, kwam de wens naar voren om dit onderdeel, het hotel plus restaurant, weer onder het beheer van de familie te brengen. Het hotel en restaurant waren een aantal jaren verpacht aan derden. Dat was in het nieuwe concept, alles in eigen beheer, geen optie meer. Het moest weer een compleet door de familie gerund bedrijf worden, met als oogmerken een hoge mate van persoonlijke betrokkenheid en een zeer sociale omgang met de klanten. Toen die beslissing eenmaal was genomen, besloot Mi Casa Familie om het hotel en restaurant compleet te gaan restylen. Alle hotelkamers, studio´s en appartementen zijn onder handen genomen en van een frisse, moderne look voorzien. Ook het restaurant onderging de nodige wijzigingen en is aangepast aan de eisen van deze tijd. Het compleet opgeknapte, immense buitenterras met z´n adembenemende uitzicht naar alle kanten, dit vanwege de hoge ligging van zo´n 50 m boven zeeniveau, ligt er weer schitterend bij. Op het bijzonder fraaie lounge gedeelte, met zeezicht richting Santa Pola en Guardamar, waant u zich werkelijk in een andere wereld. Een verrukkelijke cocktail, gezeten in een comfortabele lounge set en een uitbundig schijnende zon: wat wil een

38

Guapa magazine | Voorjaar 2013

mens nog meer? Dit is chillen op niveau! En wat dacht u van een romantische avond in zacht maanlicht? De vertrouwde naam van ‘Hotel & Restaurante El Corazón’ moest het veld ruimen, teneinde meer recht te doen aan de kwaliteiten en de enorme potenties van het gebouw. De nieuwe naam, ‘Hotel Costa Blanca Resort’, weerspiegelt veel meer en beter alle mogelijkheden van dit grandioze complex, die er na het vele werk weer in al z´n glorie bij ligt. Een complex waar de moderne toerist alles vindt wat hij of zij nodig heeft. Van een prachtig hotel, studio´s, appartementen, een uitstekend restaurant, fitnessruimte, massage, bowling, 18 holes minigolf, speeltuin, zwembad tot een beautysalon, u vindt het er allemaal. Uiteraard ontbreekt ook een baan voor het spelen van een partijtje jeu de boules niet. En wat dacht u van de evenementenzalen die het complex rijk is? Geschikt voor groepen mensen van rond de 30 tot 120 personen. Geweldige accommodaties voor het houden van bruiloften, feesten en conferenties. Tevens beschikt men over professionele tafeltennistafels, waarop binnenkort een heuse competitie zal worden gespeeld. Het resort is ook bijzonder geschikt voor groepen golfers, wielrenners en bijvoorbeeld voetbalploegen die hier in dit heerlijke klimaat hun trainingen kunnen afwerken.


Ook de perfecte ligging van het resort t.o.v. de mooie zandstranden van Guardamar del Segura op slechts ca. 6 km afstand, is een enorm pluspunt. Het restaurant, met de nagenoeg gelijk gebleven nieuwe naam ‘Corazón Restaurante’, kan zulke grote groepen met gemak aan. Overigens duidt deze naam aan wat het restaurant in combinatie met het resort wil zijn: ‘Het hart van de Costa Blanca’. De keuken van ‘Corazón Restaurante’, waar chef en souschef Thom en Daniel de scepter zwaaien, is internationaal gericht en maakt gebruik van verse locale producten. Het hoge kwaliteitsniveau van de gezonde leefomgeving in deze regio vertaalt zich in de gerechten, waarbij een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding wordt gehanteerd. Onze menukaart biedt een ruime variatie aan exquise gerechten met steeds wisselende specialiteiten. Zelfs de meest verwende fijnproever zal vergenoegd zijn over de kwalitatief hoogstaande gerechten die worden voorgeschoteld. Het restaurant, uiteraard voorzien van airconditioning, offreert een ambiance in een prettige mix tussen contemporaine luxe en een aimabele sfeer. De opening van het complex vond op 27 april jl. onder overweldigende belangstelling plaats. Een kleine 500 personen waren tijdens de opening aanwezig om zich te kunnen vergapen, onder het genot van een drankje en een overheerlijke paella, aan het gerestylede complex. Toen de weergoden behoorlijk roet in het eten gooiden, bleek hoe groot het complex is. Alles en iedereen vluchtte naar binnen, waar de enorme menigte zich met gemak een plaatsje kon bemachtigen. Tijdens de rondleiding door het complex konden de aanwezigen tevens kennismaken met het familiebedrijf Mi Casa Familie, dat uit een drietal ondernemingen bestaat. Allereerst ‘Hotel Costa Blanca Resort’, gerund door Lieke en Bas Niessen. Het zorg- en geriatrisch centrum ‘Residencia Rojales’ waar Inge Niessen de leiding heeft en als laatste, nog immer het kloppende hart van het familiebedrijf, de makelaardij en de bouwonderneming, die door Bas worden geleid. Alle aanwezigen waren het er over eens dat ‘Hotel Costa Blanca Resort’ niet alleen een aanwinst is voor de omgeving van Rojales, maar voor de gehele Costa Blanca en ver daarbuiten! Kom het met eigen ogen aanschouwen en maak gebruik van de openingsaanbieding in de advertentie elders in dit blad.

Guapa magazine | Voorjaar 2013

39


ONDERNEMEN

H

oe kon u ooit zonder? Eén jaar Plaza Diferente!

Jongstleden zaterdag 27 april was het dan zover. Plaza Diferente, de enige, echte delicatessenzaak en luxe lunchroom in de wijde omgeving van de Costa Blanca zuid, vierde haar 1-jarig bestaan. De advertentie in de krant en de meldingen op Facebook hadden hun werk goed gedaan. Ontzettend veel klanten namen de moeite om te komen feliciteren en konden zo gelijk profiteren van de bijzonder aantrekkelijke aanbiedingen.

Om 14.00 uur barstte de happening los, muzikaal grandioos omlijst door de band Timeless. Maar ook de smaakpapillen kwamen op deze feestelijke middag niets te kort. De Belgische slager Marc Boone, eigenaar van slagerij ‘Delicias Playa Flamenca’ heeft met zijn personeel op voortreffelijke wijze de ruim 300 gasten een delicieuze barbecue voorgeschoteld. Er werd vrolijk gedanst en gezongen en het ontbrak niemand dan ook aan iets. Helaas deden de weergoden waar ze zelf zin in hadden en zorgden voor een totale weeromslag. Gelukkig kon dit de pret niet drukken! Plaza Diferente beschikt immers over een groot overdekt terras, zodat het feest gewoon door kon gaan. Het was voor iedereen, met name ook voor eigenaresse Ilonka Hoogeboom, een fantastische dag! Ook de kroningsdag op 30 april was een waar spektakel. Vanaf 8.00 uur was het complete en enthousiaste team aanwezig en het was gelijk alle hens aan dek, want het huisgemaakte oranjegebak met verse slagroom was werkelijk niet aan te slepen. De hele dag verliep op feestelijke wijze en iedereen werd voorzien van een glaasje oranjebitter en hun eigengemaakte, verrukkelijke oranjelikeur.

40

Guapa magazine | Voorjaar 2013

En in het kader van “Bij ons is alles anders…!” zullen ze het aankomende jaar weer met allerlei vernieuwende dingen komen. Eén van die nieuwe dingen is dat ze vanaf nu ook pastagerechten serveren, die in een handomdraai op tafel staan. De pastamachine kookt de pasta à la minute vers en u kunt uit de volgende varianten kiezen: penne, ravioli en tortellini. Voor de toppings zijn er ook diverse keuzes: bolognese, carbonara, pesto en pikante saus. U kunt het ook meenemen en er thuis van genieten. Plaza Diferente kijkt met genoegen terug op een geweldig eerste jaar en ze zullen alles in het werk stellen om u ook in het komende jaar weer te voorzien van hun overheerlijke producten en spreekwoordelijke service. Volg hen ook op facebook/plazadiferente1 en blijf zo altijd op de hoogte van de aanbiedingen en evenementen. Plaza Diferente

Calle Ramon y Cajal 13 03178 Benijófar Tel.: 965 724 792 www.plazadiferente.com


VAN LOON ADVOCATEN Zet de koers.

Spanje zonder zorgen Aankoopbegeleiding Onroerend Goed • Belasting- en erfrecht Vennootschapsrecht • Straf- en civielrecht Kijk voor meer informatie op www.vanloonadvocaten.com of bel met +34 965 889 891


OPTIMOVE

Bewegen zonder pijn (4)

Acupunctuur blijft verbazen… D e acupunctuur heeft al sinds vele jaren een vaste plek verworven onder de ‘alternatieve’ geneeswijzen. Maar toch hangt er nog steeds een waas van mysterie rond deze verbazingwekkende behandelmethode. En met recht en reden. Wat ontstaan is in de oosterse wereld met andere denkpatronen, valt niet gemakkelijk te verklaren met onze westerse analysemethodes. Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van acupunctuur staat eigenlijk nog maar in de kinderschoenen. Pas sinds het recente gebruik van geavanceerde hersenscans tijdens het prikken van bepaalde acupunctuurpunten begint men, schoorvoetend, iets meer inzicht te krijgen in wat er gebeurt met ons brein tijdens zo´n behandeling. Een andere ontdekking is de lokale vrijstelling van lichaamseigen morfineachtige stoffen, endorfines, tijdens een acupunctuurbehandeling, wat het pijnstillende karakter ervan voor een deel verklaart. En zo komt er geleidelijk aan meer kennis op dit vlak. Maar wat nu het allerbelangrijkste is, is dat de dagelijkse praktijk uitwijst dat we er toch heel wat mensen mee kunnen helpen en dit op een manier die geen schadelijke bijwerkingen heeft voor het lichaam. En hoe zit dat nu met die Yin en Yang? De ideogrammen die staan voor Yin en Yang worden traditioneel vertaald als ‘de kant van de berg die afgekeerd is van de zon’ en ‘de kant van de berg die toegekeerd is naar de zon’. Kort door de bocht zouden we kunnen zeggen dat Yin het tegengestelde, maar tegelijk ook het complementaire van Yang is. Het ene kan niet bestaan zonder het andere en het ene ontstaat ook uit het andere en omgekeerd. Zo staat Yin voor wat ‘materie’ is en Yang voor wat ‘vluchtig’ is en zo begrijp je dat er water nodig is om waterdamp te maken en omgekeerd. Als we dat principe van die complementaire tegengestelden nu toepassen op de behandelingsmethode die acupunctuur is, dan kunnen we dat verduidelijken aan de hand van het fenomeen circulatie in het lichaam. Iedereen weet dat de bloedcirculatie heel belangrijk is. De Chinezen wisten dat 2000 jaar geleden ook al. Zij zeggen dat het bloed en ook andere lichaamsvochten, het karakter Yin heeft en de warmte, energie, die wordt meegevoerd door dat vocht, heeft het karakter Yang. En die beide moeten met elkaar in balans liggen. Zo zie je dat het fenomeen artrose, ofwel slijtage

42

Guapa magazine | Voorjaar 2013

van kraakbeen, uitmondt in een verstoring van die balans. Artrose ontstaat door een gebrekkige bloedvoorziening rondom een gewricht, dus te weinig materie (Yin) en veroorzaakt door verhoogde wrijving in en rondom het gewricht, teveel warmte (Yang). Dat geeft een verstoring van de balans en dus pijn. Waarvoor gebruiken wij acupunctuur in ons Centro OPTiMOVE in Rojales? Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat wij vooral osteopaat en fysiotherapeut zijn. Dit betekent dat we tijdens de evaluatie van uw klachten eerst kijken of er geen mechanisch probleem is, een onvoldoende functie van spieren en gewrichten. Pas in tweede instantie kijken we of acupunctuur een welkome aanvulling kan zijn, of op de eerste plaats komt als behandelwijze. We hebben goede resultaten bij de behandeling van artrosepijnen, maar ook bij spier- en peesproblemen en iets heel anders, voor klachten die samen gaan met ‘zich niet goed in zijn vel voelen’. De grote kracht van de methode die wij toepassen, de ‘Rééquilibration Fonctionnelle®’ ligt hierin, dat we twee complementaire behandelingsmethoden ter beschikking hebben, osteopathie (mechanisch) en acupunctuur (energetisch).

Massages van OPTiMOVE Massage is in het Oosten een ingeburgerde traditie, in het Westen blijft het nog steeds voor velen een uitzonderlijk gebeuren. Afhankelijk van de gebruikte technieken kan massage stimulerend of juist rustgevend zijn en ontspannend en pijndempend werken. Een massage geeft je energie en een fit gevoel. Het versterkt je levenskracht, zodat je weerstand fysiek, emotioneel en mentaal groter wordt. We gaan regelmatig naar de kapper en gebruiken producten om ons haar gezond en mooi te houden. We verzorgen onze tanden en gaan naar de tandarts, want een gezond gebit is belangrijk. We gebruiken producten om onze huid te verzorgen, een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste, de pedicure, mani-


cure… Het hoort er allemaal bij. Kortom, we zorgen ervoor dat onze buitenkant er goed uitziet. Maar…, om een leven lang goed te functioneren, hebben ook onze spieren verzorging nodig. Verstijfde spieren geven pijn en verminderde mobiliteit. Een voorbeeld: u heeft moeite om bij het autorijden uw hoofd te draaien en achterom te kijken, langzaam maar zeker wordt dit erger en pijnlijk? Therapeutische massage van nek en schoudergordel kan u van dit probleem verlossen. Door u regelmatig te laten masseren, worden spieren en bindweefsel soepeler, vervelende spanningen en spierstijfheid verdwijnen, afvalstoffen worden gemakkelijker afgevoerd en de huid wordt mooier. Massage is dus meer dan genieten alleen! De kostprijs van een massage bij OPTiMOVE varieert van € 20 tot € 50, al naargelang de duur en de soort van behandeling. Vergelijkt u deze prijzen met de aanbiedingen in een Spa en u zult merken, dat u bij OPTiMOVE veel voordeliger uit bent. Een massage op het strand is aanlokkelijk, maar kan nare gevolgen hebben. Bij OPTiMOVE wordt u gemasseerd door professionele handen en enkel met zuivere producten. Wij houden rekening met uw medische achtergrond en behandelen u in een mooie praktijkruimte. Bij ons kunt u terecht voor: Therapeutische massage, Relaxatiemassage, Hot Stone, Indische massage, Sportmassage, Fibromyalgie massage, Vitaliteitmassage, Zwangerschaps- en babymassage. Op vertoon van deze Guapa Magazine krijgt u een gratis kennismakingsmassage van 15 minuten. 1x per persoon en geldig tot de volgende uitgave van Guapa. Bent u op zoek naar een origineel geschenk? Geef eens een massage cadeau! Geschenkbonnen zijn er vanaf € 20. Dit artikel is geschreven door Chris Breeus en Koen Cuypers van OPTiMOVE in Rojales. De praktijk is bereikbaar onder de nummers 667 669 309 (Chris) en 661 845 794 (Koen). Mail voor info naar optimove@hotmail.com . Scan de code of kijk op www.optimove.es voor meer informatie.

Waar vindt u ons? Centro OPTiMOVE is gehuisvest in het Centro Médico Rojales, gelegen aan het Plaza de la Música, Calle La Marina 19 in Rojales (schuin tegenover Bistro De Melodie). Parkeergelegenheid vindt u rond het plein.

Centro Médico Rojales betekent voor u in 5 talen, Nederlands, Français, English, Deutsch en Español: “Alles onder één dak voor een optimale gezondheid”. Dr. Frank Schuerman: Algemene Geneeskunde Consultatie: maandag t/m vrijdag van 12.30 - 14.00 u en na afspraak Tel. 629 355 382 frank.schuerman@gmail.com www.centromedicorojales.es Koen Cuypers ‘OPTiMOVE’: Dr. in de Osteopathie, Lic. Kinesitherapie (Fysiotherapie), Acupuncturist Behandeling na afspraak - gratis diagnose Tel. 661 845 794 koen.optimove@hotmail.com www.optimove.es Chris Breeus ‘OPTiMOVE’: Massagetherapeute Behandeling na afspraak gratis kennismakingsmassage Tel. 667 669 309 chrisbreeus@gmail.com www.optimove.es Ans Hendriks: Orthomoleculair therapeute, Voedingskundige Na afspraak Tel. 667 777 376 info@careok.nl www.careoke.nl

Guapa magazine | Voorjaar 2013

43


ZAKELIJK

Supermercado Diferente Boodschappen doen kan heel leuk zijn!

I

n gedachten voel ik dat u uw wenkbrauwen optrekt. “Boodschappen doen leuk?” U schokschoudert… “Dat heb ik nog nooit leuk gevonden, vroeger al niet! En nu we tijd genoeg hebben hier in Spanje, eigenlijk nog steeds niet…” Is uiteraard mogelijk. Maar dan bent u waarschijnlijk nog niet bij Supermercado Diferente geweest!

Want als u daar komt, werpt u dat vooroordeel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van u af. Supermercado Diferente is echt anders. Als u aan komt lopen, straalt de bloemen- en plantenpracht u al van verre tegemoet. Met een mooie plant of een kleurrijk bosje tulpen of rozen kunt u uw huiskamer weer opfleuren. En dan bent u nog niet eens binnen geweest… Want in Supermercado Diferente vindt u zo´n 1900 producten! Eigenlijk onvoorstelbaar. Er is een overweldigend aanbod, van inderdaad verse bloemen, verse groenten, de ‘normale’ supermarktproducten tot allerlei leuke hebbedingetjes en must haves voor in en rondom uw woning. De klanten vinden het allemaal geweldig, de diversiteit van het assortiment oogst bewondering en grote tevredenheid. Trouwens, mocht u iets in het assortiment missen, meldt u dat dan gewoon bij de kassa. Er wordt dan voor gezorgd dat het de volgende week in huis is, want… Niet voor niets luidt ons motto: “Verschil moet er zijn”. Bijzonder hier voor dit deel van Spanje is, dat versspecialist Ruitenberg uit ‘De Groentetuin’ in Gorinchem en Bonne Fleur, ook afkomstig uit die regio, exclusief voor Supermercado Diferente de aanvoer van verse producten regelen. Ook het huismerk assortiment van PLUS blijkt bijzonder succesvol. Vanwege de grote vraag vindt op dit moment twee keer per week transport vanuit Nederland plaats, om ervoor te zorgen dat deze ‘andere supermarkt’ altijd goed

44

Guapa magazine | Voorjaar 2013

gevuld is. Hoezo succesvol? Eind maart kon de 10.000ste klant al worden verwelkomd. Bent u niet zo verzot op de Hollandse pot? Geen nood! Bij Supermercado Diferente kunt u terecht in hun goed gesorteerde toko afdeling. Dit smulhoekje is een eldorado voor de liefhebber van oosterse gerechten. Leuke reacties van klanten zijn bijvoorbeeld: “Ik hoef niets meer uit Nederland mee te nemen. Hier kun je alles krijgen.” De clientèle van Supermercado Diferente bestaat niet alleen uit de locale bevolking, maar tot ver in de omgeving reizen de mensen af om ‘een dagje uit te gaan naar Benijófar’. Leuk boodschappen doen bij Supermercado Diferente om vervolgens aan de overkant bij Plaza Diferente te gaan genieten van een kopje koffie met bijvoorbeeld appeltaart. Ook voor een heerlijke lunch bent u hier aan het juiste adres. Wilt u op de hoogte blijven van aanbiedingen en nieuwe artikelen, dan kunt u ons volgen op facebook.com/Supermercado-Diferente.

U vindt Supermercado Diferente in Centro Commercial Benimar, Calle Añeto 13, 03178 Benijófar (Alicante). Wij zijn geopend maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 18.00.


Uw Nederlandse schoonheidsspecialiste voor kunstnagels, gezichts- en lichaamsbehandelingen

269 6 690 Tel.: 64

Calle San Emigdio 18 - Guardamar del Segura

CostaSat

De specialist op het gebied van satellietschotels Altijd een ruim assortiment ontvangers op voorraad Uitstekende kwaliteit en service Costa by Satellite SL Calle Felipe Hern谩ndez 34 03178 Benij贸far Mobiel: 639833862

Elke woensdag hebben wij een GOLF TOERNOOI. Elke vrijdag HAPPY HOUR met gratis TAPAS Elke zaterdag LIVE MUSIC Elke zondag PANNENKOEK MIDDAG Onze openingstijden zijn: dinsdag t/m zaterdag van 17:00 geopend en op zondag geopend vanaf 13:00 maandag gesloten

Facebook= www.facebook.com/thehillsaltea Carretera de callosa 17 www.thehillsaltea.com info@thehillsaltea.com Altea la vieja(03599) Tel.: 965 846 187 Alicante spanje


FEESTWEEK

12 tot 19 oktober 2013

D

e Benidorm Feestweek

Ruim een jaar geleden kwamen Andy de Witt, Nadia Stevens en Vincent Bergman bij elkaar om hun idee uit te werken rondom een artiestenreis, die dan samen met hun fans naar het zonnige Benidorm aan de Costa Blanca zouden afreizen. Lekker samen met uw favoriete artiesten op reis, een hele week in de Spaanse zon en iedere avond liveoptredens! Daar droomt toch iedere fan van?

En nu is hij er dan: De Benidorm Feestweek. Inmiddels is ook de organisatie flink gegroeid en kunnen we spreken van een feestweekcomité, met zelfs mensen in het comité die op het gemeentehuis van Benidorm werken. Het concept is al jaren bekend van o.a. artiestenreizen naar Turkije en Oostenrijk, maar dit comité wilde eens iets doen in het zonnige Spanje. En er werd voor Benidorm gekozen. Na een ellenlange weg voor het verkrijgen van de juiste vergunningen, het vinden van de goede locatie en het regelen van alles wat er maar denkbaar is, werden de eerste contacten gelegd met de artiesten. Het uitgangspunt was om een veertigtal bekende Nederlandse artiesten naar Benidorm te laten komen en deze allemaal te laten optreden tijdens een heerlijke feestweek met maar liefst 5 feestavonden met livemuziek. Maar er is nog veel meer wat de moeite waard is om deze exclusieve week bij te wonen. Tijdens deze feestweek zullen de meegereisde fans overal bij betrokken worden. Bij alle optredens, het maken van radio-interviews, het opnemen en tot stand komen van de tv-clips en showflitsen die worden uitgezonden op o.a. TV Oranje. De verhalen die de Story gaat schrijven met de daarbij behorende fotosessies. Gewoon dus lekker ’n weekje zonder zorgen genieten van alle artiesten. U kunt met de artiesten praten, fotoshoots mee maken, met ze aan tafel zitten en zelfs meespelen in de nieuwste tv-clips, die in die week van de meeste artiesten worden opgenomen. ‘Alles kan en niets moet’ is ons motto van deze week, met veel… heel veel muziek en feest. Kortom, een week met een feestgehalte van zeker 10 op de schaal van Richter, die u absoluut niet mag missen. Inmiddels zijn de artiesten allemaal vastgelegd en heeft de organisatie een keur aan bekende zangers en zangeressen kunnen contracteren. Alle artiesten treden tijdens het festival op in het Holland Heineken Huis aan de Rincón de Loix te Benidorm. De reisorganisatie REKRO REIZEN die met ons exclusief in zee zijn ge-

46

Guapa magazine | Voorjaar 2013


gaan, hebben er ook zin in en zullen er zeker voor zorg dragen dat alle meereizende feestgangers van een goede accommodatie worden voorzien. Er is dan ook gekozen voor de bekendste hotels in Benidorm, allemaal centraal liggend bij het uitgaansgebeuren, het strand en het tijdelijke, speciaal voor de Benidorm Feestweek gecreëerde, Holland Heineken Huis. De middagen kunnen worden besteed aan de georganiseerde uitstapjes naar de mooiste locaties in de omgeving van Benidorm, waar ook de tv-clips worden opgenomen. Tijdens één van de middagen wordt er een enorme barbecue georganiseerd, waar ook diverse artiesten bij zullen zijn en tv-opnames worden gemaakt. Natuurlijk kunt u niet alleen mee vanuit Nederland, maar heeft de organisatie er ook voor gezorgd dat er opstapplaatsen zijn en reizen worden georganiseerd vanuit België en Torrevieja, dit laatste tegen heel aantrekkelijke prijzen. Mensen die hun woon- of verblijfplaats aan de Costa Blanca hebben, kunnen tegen speciale prijzen een passe-partout kopen, die hun recht geeft op het bijwonen van alle activiteiten in deze feestweek, inclusief de toegang tot het Holland Heineken Huis. In de elders in dit blad geplaatste advertentie kunt u alvast een indruk krijgen van de tot nu toe vastgelegde artiesten die aanwezig zullen zijn tijdens de Benidorm Feestweek. De Benidorm Feestweek vindt plaats tussen 12 en 19 oktober 2013 en de livemuziek feestavonden zijn 13, 14, 15, 16 en 17 oktober, telkens vanaf 18.00 uur in het Holland Heineken Huis. Alle info over de reizen, opstapplaatsen, vertrektijden en accommodaties kunt u aanvragen via info@benidormfeestweek.nl of via Guapa magazine. Like us op Facebook: www.facebook.com/benidormfeestweek.nl Webpagina: www.benidormfeestweek.nl

Let op! ‘De Benidorm Feestweek’ is een initiatief van het Benidorm Feestweek Comité en als zodanig geregistreerd. Alle andere organisaties die ook een artiestenreis of feestweek aanbieden, zijn níet verbonden aan de officiële ‘Benidorm Feestweek’.

Guapa magazine | Voorjaar 2013

47


Hotel Costa Blanca Resort is de nieuwe naam van het voormalige hotel El Corazón in Pueblo Lucero bij de golfbaan La Marquesa in Rojales. Het hotel is de afgelopen maanden ink onder handen genomen en alle hotelkamers en appartementen zijn stijlvol aangepast aan de eisen van deze tijd.

Openingsaanbieding: Maak kennis met ons restaurant en geniet van de voortreffelijke keuken. * Midgetgolf * Welkomstdrankje * 3-gangen menu naar keuze * Koffie voor € 19,75 per persoon Aanbieding geldig tot 15 juli 2013 reserveren verplicht Restaurant Corazón – het ‘Hart van de Costa Blanca’ – heeft, tegelijkertijd met het hotel, eveneens een aantal veranderingen ondergaan. De menukaart is geheel vernieuwd en wij bieden nóg meer en betere mogelijkheden om met gezelschappen te reserveren. In overleg met u zal onze kok graag een smaakvol menu samenstellen voor een sfeervolle en culinaire ervaring. Ook bieden wij, naast ontbijt en diner, gedurende de hele dag overheerlijke tapas aan. Met dit aanbod zijn wij ook graag een ontmoetingsplek voor zakelijke besprekingen en lunches.

Calle Júpiter 2 - 03170 Rojales (Alicante) - Tel.: 966 713 957 - GPS Coördinaten: 38.089379,-0.707964


WANDELEN

Wandelen!

Een waar genot op elk niveau...

Wandelen. Bijna iedereen kan het, maar slechts weinigen doen het… En waarom eigenlijk niet? Géén tijd? Géén zin? Of bedenkt u ter plekke nog een ander voorwendsel? De diverse woordenboeken geven als betekenis: ‘(voor zijn ontspanning) lopen’ of ‘langzaam lopen voor je plezier, bijvoorbeeld in de natuur’. Een beetje flauw misschien, iedereen weet uiteraard wat lopen is, maar de oplettende lezer zal al wel hebben begrepen waar het bij wandelen voornamelijk om draait, namelijk ‘ontspanning en plezier’. En dat zijn toch zaken die heel veel mensen zouden moeten aanspreken.

Maar er zijn nog meer redenen waarom mensen wandelen. Naast plezier is gezondheid een heel belangrijke. Of u nu af en toe een korte wandeling maakt of regelmatig langere afstanden aflegt, of u nu gezond bent of kampt met ongemakken, of u nu jong bent of oud… Iedereen die dat wil, kan op een gezonde manier genieten van wandelen. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen. Dit maakt dat deze vorm van training voor iedereen heel goed te beoefenen is. Wandelen is een ideale manier om fit te worden en weer in conditie te komen na een tijd niets sportiefs gedaan te hebben. Bovendien is het veilig, gratis en je hebt er geen hulpmiddelen bij nodig. Alle reden dus om die ongebruikte wandelschoenen weer op te zoeken…! En wat is er nu leuker dan wandelen tijdens een schitterende vakantie aan de prachtige Costa Blanca? EKB Costa Blanca Cycling van Eef & Karen Brand heeft een bijzonder gevarieerde en boeiende week samengesteld. Het wandelprogramma, dat voor iedere wandelaar prima te doen is, biedt voor elk wat wils: zon, zee en bergen. U verblijft in hotel Guardamar in de gelijknamige plaats. Kijk voor alle details van deze onvergetelijke wandelvakantie aan de Costa Blanca op www.costablancacycling.eu . U kunt via deze site boeken voor slechts € 495 p.p. (exclusief vliegreis) of via www.fital.nl EKB Costa Blanca Cycling verhuurt ook fietsen. Op dagbasis, of zo u wilt, voor een langere periode tegen aantrekkelijke tarieven.

50

Guapa magazine | Voorjaar 2013

• • •

Nederlandse hybride/toerfietsen van o.a. Gazelle, Batavus : € 70 per week CUBE professionele racefietsen : € 105 per week ThorBike comfortabele elektrische fietsen : € 150 per week

Tevens kunnen wij deze ThorBike van Nederlands fabricaat, 36 volt en een bereik van 100 km, inclusief 1 jaar garantie uit voorraad leveren voor de gunstige prijs van € 1499,-

Kijk voor meer info, alle beschikbare data en specificaties op de website van Costa Blanca Cycling: www.costablancacycling.eu . Of u kunt bellen met tel. nr. +34 675 312 332.


Dublin Maximus

Monaco Maximus

Dublin Maximus

Dublin

Elke dag ontwaken op een Auping Koninklijke Auping staat voor wetenschappelijke slaapkennis, de beste materialen en puur Hollands vakmanschap. Slaapt u op een Auping, dan bent u verzekerd van een comfortabele, ongestoorde nachtrust en fris en uitgerust wakker worden. Niet voor niets spreken we van ‘Auping nights, Better days’! Benieuwd naar onze bedden, boxsprings, accessoires en bedtextiel? Wij adviseren u graag in één van onze vestigingen, zodat ook u straks elke dag kunt ontwaken op een Auping.

www.auping.nl www.auping.es

The Bed Specialists, S.L. Avda Pais Valencia 34 L’ALFÀS DEL PI 96 588 94 97 alfaz@thebedspecialists.es

The Bed Specialists, S.L. C/ Maestro Torralba La Zenia 2 ORIHUELA COSTA 96 673 01 57 torrevieja@thebedspecialists.es

The Bed Specialists, S.L. Estación 2 7G Km. 169 Carretera Nacional 332 CALPE 96 583 43 15 calpe@thebedspecialists.es

Boxton


Passion Spas - kwaliteit uit Nederland, nu ook leverbaar in Spanje!

Guapa magazine Voorjaar 2013  

7de uitgave van het magazine voor Nederlandstaligen in Spanje

Guapa magazine Voorjaar 2013  

7de uitgave van het magazine voor Nederlandstaligen in Spanje

Advertisement