Page 1

Publicació editada per Guanyem Badalona en Comú Tardor/Hivern

2019

Entrevista a Dolors Sabater:

“Des de l’oposició aportem solucions al fracàs i bloqueig de l’Ajuntament que han portat PSC i PP”

Badalona torna al passat L’Ajuntament col·lapsa any i mig després de la moció de censura de PP i PSC Torna la pitjor projecció externa de la ciutat: Participació zero, declaracions racistes, menyspreu a l’educació pública i la cultura popular


PREUS DESORBITATS, ESPECULACIÓ DE BANCS I FONS VOLTOR

Els lloguers es disparen Badalona serà un paradís fiscals per als grans tenidors L’empresa Lazora que ha adquirit al Banc de Sabadell els pisos del carrer Indústria, ha notificat als llogaters augments de fins el 80% del preu de lloguer per aquells inquilins que vulguin renovar els seus contractes. Guanyem Badalona en va treballar perquè que l’Ajuntament de Badalona, tal com han fet altres, com el de Torrejón de Ardoz, reprovés aquesta pràctica abusiva dels fons d’inversió, que provoquen pujades impossibles d’assumir i que repercuteixen en el preu de tots els habitatges de la ciutat.

No hi haurà ajuts per al 2019

Crisi habitacional a Badalona Volem pujar l’IBI el 50% als pisos buits de bancs i grans propietaris Els preus desorbitats, l’especulació de bancs i fons voltor, les desigualtats, i la inacció del govern fan més difícil que mai accedir a un habitatge i viure-hi dignament a Badalona. El problema d’habitatge a la ciutat, ara agreujat i fet explícit per l’emergència del bloc de pisos del barri de La Salut, és un problema estructural molt ampli que té moltes vessants i que per tant són diversos els punts urgents a tractar i per això també reclama la inspecció de pisos turístics il·legals i la planificació i execució de la compra d’habitatge social amb els 8 milions d’euros del pressupost municipal que estan dedicats a aquesta qüestió. El grup reclama un pacte de ciutat per la solució d’aquests problemes estructurals, ja que consideren, calen mesures contundents.

Guanyem Badalona en Comú proposa un seguit de mesures d’emergència per revertir el que constatem com una crisi estructural d’habitatge i de pobresa a la ciutat de Badalona. Entre les mesures proposades hi ha l’auditoria urbanística de les edificacions susceptibles de tenir problemes estructurals o de condicions d’inhabitabilitat, i actuar en una línia de subvencions a façanes i edificis. A més proposem treballar en una campanya de sensibilització i informació per a propietaris i llogaters d’arreu de la ciutat per evitar el desconeixement dels seus drets i deures així com de les subvencions i ajuts de què poden ser beneficiaris en casos de problemes estructurals, i reclama al govern que apliqui la taxa de pisos buits, cosa que ja permet la llei des del mes de juliol.

No hi haurà ajuts per al 2019 Sense ajudes a la gent més necessitada

El grup municipal Guanyem Badalona reclama al govern de la ciutat que es bonifiquin ajudes a l’IBI a les persones amb més dificultats econòmiques, segons l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya. Fins i tot una mesura tan senzilla no ha arribat fins a finals d’octubre, quan aquesta mesura ja no és aplicable a la pràctica.

8 Milions per vivenda social al pressupost que no s’estan posant en marxa

El govern de Guanyem Badalona va deixar establert al pressupost municipal que s’invertissin 8 Milions d’euros en la compra d’habitatge social, i ni després de la moció de censura, ni amb el govern del PSC i En Comú Podem aquest pressupost no s’està executant.


Les escoles públiques al límit Les direccions de les escoles de Badalona denuncien la deixadessa del govern del PSC

David Guerrero

Diplomat en Ciències Empresarials i autònom. Impulsor del moviment unitari de la Comunitat Educativa «Badalona es mou» i SOS Educació.

L

es direccions d’escoles públiques de Badalona han denunciat la situació límit que pateixen, mitjançant un comunicat conjunt al darrer Consell Escolar Municipal, i com a mesura de pressió, han decidit no designar-hi representants. Aquest fet sense precedents situa les escoles públiques de Badalona en un escenari desolador. En el comunicat, les direccions destaquen la manca d’interlocució amb l’actual govern municipal. Les problemàtiques a les quals han de fer front els equips directius

són moltes i fa temps que s’arrosseguen, i és cert que en ocasions superen l’àmbit municipal però és del tot inacceptable que des de la Regidoria d’Educació es menystingui sistemàticament aquest col·lectiu. Un col·lectiu clau pel desenvolupament de qualsevol municipi. El manteniment dels centres està totalment desatès, els oficials d’ofici no poden fer les seves tasques per falta de material bàsic. La formalització dels convenis per la construcció de les escoles Ventós Mir i Badalona Port, no arriba. La construcció de l’Institut Ventura Gassol, no arriba. De l’escola Montigalà ni se’n parla. El menjador de l’escola Llibertat, no arriba. La construcció de L’Institut La Riera, no arriba. Una alternativa d’escolarització pública a primària per les zones de Canyadó, Manresà, Casagemes, Centre, Gorg, no arriba. L’ampliació de la xarxa d’escoles bressol municipals, no arriba. I tot plegat amb un munt de temes com la segregació, la

El pressupost participatiu, bloquejat

inclusió o un nou mapa escolar que exigeixen una feina conjunta de l’administració amb la comunitat educativa. Des dels diferents àmbits de participació on he estat actiu, he reclamat una planificació educativa per Badalona fonamentada en uns criteris i unes prioritats consensuades. Una feina que obligui a establir uns objectius i una estratègia conjunta per construir entre totes una veritable Ciutat Educadora. Una de les prioritats hauria de ser vetllar perquè els equips directius puguin desenvolupar la seva tasca amb tots els mitjans necessaris i amb el total compromís de qui governa. Lamentablement, aquest treball conjunt entre el govern de la ciutat i les direccions dels centres, no es dona a la ciutat de Badalona i aquest fet ens fa perdre cada dia una oportunitat de concretar amb

fets un missatge ja gastat: “Estimem Badalona”. Estimar la ciutat, vol dir sobretot tenir-ne cura i quan parlem d’educació vol dir que qui ha de capitalitzar aquesta estimació són precisament els nostres infants. Si volem tenir cura de l’educació i per tant dels nostres infants cal posar-hi tota la nostra energia, de manera ben decidida, en tot allò que té a veure amb la seva educació.

Obres votades al pressupost participatiu i aturades des de la moció de censura PSC-PP

Algunes de les obres d’inversió sorgides del resultat del procés participatiu de la tardor de 2016 resten aturades i sense notícies des de la moció de censura.

MONTIGALÀ

Nou espai sociocultural al c/ SANT CRIST dels apenins Ascensor al carrer Fortuny

L

a tardor de 2016, el govern del canvi va impulsar el procés més important de participació sobre les inversions que hi havia hagut mai a Badalona. Més de 8.000 veïns i veïnes van votar en dues setmanes respecte a què s’havien de dedicar 14 milions d’euros del pressupost municipal. Això va ser un 45% del total dedicat a inversions, una proporció altíssima respecte a la majoria d’exemples de processos participatius d’aquesta mena. Amb el govern liderat per Guanyem Badalona, la ciutadania va arribar a tenir aquest poder per decidir en què s’invertien els diners de la ciutat, i aquest progrés no ha tingut continuitat amb el PSC. Malgrat que es tractava d’una iniciativa de ciutat, que beneficiaria al veïnat de tots els barris, l’execució d’aquest pla d’inversions va quedar aturada des de la vergonyosa moció de censura que van fer PP i PSC al govern el 2019.

LA SALUT

Ascensor C/Oceania

LLEFIÀ

Ascensor C/Gravina

POMAR

Millora de les condicions del Mercat

MORERA

Reurbanització del Torrent de la Font.

SANT ROC Espai Jove Sant Roc

AVINGUDA ALFONS XIII

Carril bici

PROGRÉS

Reurbanització c/ d’En Guixeres

CENTRE

Plaça al solar de la casa de Ca l’Amigó davant de l’Hospital Municipal.

BUFALÀ

Adequació de la masia de Ca l’Andal


Un any i mig de la moció de censura de PP i PSC

Ja fa any i mig que una moció de censura pactada entre Albiol-PP, PSC i C’s va expulsar el govern municipal del canvi liderat per Dolors Sabater de Guanyem Badalona. Des de llavors un govern en minoria absoluta amb alcalde del PSC té el trist honor de escriure el pitjor balanç de gestió de la història de la democràcia.

Retallades als ajuts de l’IBI

L’ajuntament no ens fa cas ni al juliol ni al setembre a les reivindicacions de Guanyem Badalona i frena les subvencions a l’IBI per les persones amb rendes baixes que Dolors Sabater com alcaldessa va implementar amb èxit durant 2017 i 2018, ajudant a prop de 400 famílies a pagar el 100% del rebut de l’IBI.

L’alcalde del PSC atia el racisme celebrant que no s’instali un centre de menors immigrants

Després d’una reunió amb veïns de Badalona sud l’alcalde Pastor va fer una piulada vanagloriant-se (falsament) d’haver negat la instal·lació d’un centre de menors a Badalona.

Tancament del centre de suport a nouvinguts

El punt d’informació a nouvinguts, un servei que l’Ajuntament de Badalona oferia des de feia més de deu anys, va tancar el desembre per deixadesa del govern.

La informació sensible sobre l’esfondrament de la Salut, utilitzada com a arma política

L’ajuntament oculta dades com la propietat dels pisos (que pertanyen a fons d’inversió immobiliaris) i dificulta la comunicació amb l’oposició.

Cap mesura efectiva per combatre la contaminació

L’alcalde del PSC i la regidora de medi ambient s’apropiaven d’una vaga climàtica estudiantil el mateix dia que es feia públic que frenaven la pacificació de Francesc Layret, mantenint la seva línia de fomentar el cotxe privat. També va ser el govern del PSC que va fer tornar els cotxes al Passeig Marítim revertint així la pacificació impulsada per Dolors Sabater.


El consorci Badalona sud, abandonat

Més d’un any sense gerent, sense economista i sense administrativa. Més d’un any fa que es va convocar el darrer plenari.

Famílies desnonades i contractes amb especuladors

Diverses famílies de Badalona desnonades i vivint al carrer durant mesos, tractades amb declaracions d’odi per part de la regidora del PSCTeresa González mentres signa acords amb especuladors immobiliaris com la SAREB.

Una regidora del PSC fa contractes amb l’empresa del seu marit

L’hivern de 2018 l’ajuntament va pagar més de 7.000 € a l’empresa Global Events del marit de la regidora d’Hisenda Teresa González per una sola pancarta amb el lema “Estimem Badalona”.

Sense pagar subvencions a les entitats voluntàries de la ciutat

A les entitats que havien de rebre subvencions (entre elles les de cultura popular, ànima de les festes de maig) encara no han cobrat res i no se’ls ha permès demanar subvencions.

Les escoles, sense manteniment bàsic

Els directors de les escoles públiques asseguren estar al límit. El crèdit per a avaries des de 2018 ha desaparegut.

Sense reparació a les rampes de Sant Crist ni molts altres llocs

Els veïns del carrer Cuba del barri de Sant Crist denuncien que les rampes mecàniques porten més de 18 mesos sense funcionar. També el nou ascensor del Passatge Albert Llanas a Llefià-La Salut (impulsat per l’alcaldessa Dolors Sabater) o l’ascensor de Dalt la Vila porta mesos espatllat sense reparació.

Rècord en el retard de pagament de factures

Biblioteques tancades i peixos morts a l’aquari per manca de climatització

El període mitjà de pagament a proveïdors va aconseguir un nou rècord amb 100 dies de mitjana el mes d’abril de 2019. Mai assolit a la història de Badalona.

Diverses biblioteques de la ciutat van quedar tancades durant l’estiu per no disposar de la climatització adequada. També els aquaris de l’Escola del Mar, a la Rambla de Badalona, s’han quedat sense peixos aquest estiu, morts perquè la climatització dels aquaris no funcionava.

El govern municipal mana entrar als despatxos de l’oposició a retirar llaços grocs il·legalment Hi van enviar una funcionària i una assessora de forma irregular, sense avís previ i la Guàrdia Urbana no ho va fer per no infringir la llei.


Opinió dels regidors i regidores Ajuntament

Comissió d’estudi per a la modernització i descentralització municipal

Carme Martínez

Regidora de Guanyem Badalona i mestra d’educació física, llicenciada en Biologia. Veina de Coll i Pujol

E

l col·lapse municipal, la lentitud i ineficàcia del consistori en respondre a les necessitats del veïnat de la ciutat està conduint Badalona a una situació de la que, considerem, serà molt difícil sortir si no es prenen decisions escoltant a la ciutadania i s’apliquen de manera urgent les mesures de modernització necessàries. És im-

prescindible agilitzar la gestió municipal garantint l’accés dels i les professionals amb més capacitat a les places públiques, així com la integració informàtica per la millora del servei a la ciutadania. El passat mes de juliol, per iniciativa del Grup Municipal Guanyem Badalona en Comú amb el suport de Junts per Catalunya i Esquerra, es va incloure en el cartipàs municipal, la posada en marxa de la Comissió d’Estudi per la Modernització i Descentralització Municipal. L’objectiu d’aquesta comissió és el d’elaborar, de forma consensuada entre tots els grups polítics, un Pla per a la modernització i la descentralització de l’estructura tècnica municipal que es pugui desenvolupar al marge de les diferents

majories polítiques que conformen el ple de la corporació. Els grups que hem defensat aquesta proposta creiem que la modernització de l’ajuntament passa pel treball amb actors polítics i socials de la ciutat, i per això la descentralització i la participació són essencials per, a més d’assolir una major agilitat, fer-ho de forma transparent. La creació d’una Comissió d’Estudi per la Modernització i Descentralització de l’Administració Municipal, ha de servir per impulsar totes les reformes profundes que ha d’afrontar l’Ajuntament de Badalona en aquests propers anys, abordar el debat de la descentralització administrativa mitjançant els districtes o analitzar la municipalització de serveis públics.

Neteja i residus

La necessitat d’un canvi cap al Residu Zero: Som a temps? un gran problema amb FCC i la connivencia del govern de la ciutat! El contracte de neteja viària i recollida de residus de Badalona ha sigut notícia a causa de les nombroses irregularitats detectades per una auditoria externa encarregada

Nora San Sebastián

Regidora de Guanyem Badalona i enginyera industrial i tècnica de Residus. Veïna del barri de Coll i Pujol

L

a política local té un paper clau en la lluita contra el canvi climàtic: les ciutats es troben a primera línia dels impactes sobre el clima i poden dur a terme actuacions directes i efectives per reduir les emissions i avançar cap a ciutats en transició. En aquest sentit, Badalona estem a la cua dels municipis metropolitans respecte a la gestió dels residus. Ens neguem a assumir que el veïnat badaloní sigui més “brut” que el d’altres municipis. Al nostre municipi hi tenim

amb un disseny i implantació participatius. El maig de 2020 acaba a Badalona el contracte vigent de recollida de residus, que s’ha demostrat insuficient en molts aspectes. Això, unit a les noves directives que fixen i exigeixen canvis reals per El maig de 2020 acaba a Badalona tal de complir els el contracte vigent de recollida objectius fixats, de residus i això ens obliga a fer ens obliguen a un canvi de rumb, replantejant aquest fer un canvi de contracte i tot el que implica” rumb, replantejant aquest contracte pel govern Sabater. Precisament, i tot el que implica (estem parlant l’oposició municipal formada per de 2 milions d’euros de despesa PP, PSC, C’s i PDeCat va ser qui mensual), i obrint la seva definició va impedir iniciar els tràmits per a un procés ambiciós de particireclamar a l’empresa FCC més de pació ciutadana que interpel·li els 4 milions d’euros facturats de més. i les badalonines a prendre partit A Badalona ens cal, doncs, una en referència a aquest tema. Què forta sacsejada en el sistema pensa fer el govern de la nostra de recollida i gestió de residus, ciutat? Està disposat a treballar fomentant models de corresponper millorar els resultats? Hi serem sabilitat, taxa justa i transparent, a temps?

Seguretat

La pobresa, el nostre enemic

Toni Flores

Regidor de Guanyem Badalona i tècnic de manteniment en telecomunicacions. Veí del barri de Llefià

Q

uan que parlem de seguretat automàticament a tothom li venen a la ment imatges de policies i de compliment de les lleis, llei i ordre. Així és com es veuen des de la dreta els problemes de seguretat, però nosaltres hauríem de tenir en ment una altra imatge. Parlar de seguretat és parlar de justícia, és parlar de tenir cobertes les necessitats bàsiques com són l’habitatge, el treball digne que ens permet poder cobrir les nostres necessitats bàsiques, és parlar també d’accés a l’educació, a la sanitat i a la cultura, entre altres. Parlar de seguretat és parlar també de violència de gènere, es palar de l’estat de l’espai públic.

Cal tenir clar que el perill que genera major inseguretat no és altre que la pobresa” Cal fer nostre aquella vella consigna de les classes populars i treballadores “volem un sostre per viure, un plat a taula, un treball digne i garantir els nostres drets”. Cal tenir clar que el perill que genera major inseguretat no és altre que la POBRESA. Cal veure la seguretat com una responsabilitat col·lectiva, en que tots i totes podem contribuir a la solució. Calen taules participatives de seguretat amb persones escollides per la pròpia comunitat o per sorteig, institucions, entitats, grups municipals i cossos de seguretat. Espais on poder exposar els problemes i poder fiscalitzar les solucions.


Què hem fet/què proposem a l’ajuntament

Demanem la pacificació de Francesc Layret Seguirem lluitant per frenar el creixement de la ludopatia a Badalona Volem protegir Badalona d’aquest problema i el govern no hi està fent res

A

l febrer de 2019 el ple va aprovar una moció presentada per Guanyem per frenar els permisos a més cases d’apostes i evitar que progressessin els que ja estaven en marxa. Tot i això hem pogut constatar com a la tardor finalment s’instal· lava una casa d’apostes al Gorg. El creixement desmesurat de les cases d’apostes està produint un augment sense precedents en la ludopatia. A Badalona aquesta situació és fàcilment observable: en els últims anys s’han instal·lat màquines d’apostes en molts locals utilitzats majoritàriament per persones joves. La darrera polèmica local ha estat amb el veïnat del carrer Ponent i voltants, que fa mesos que

E

l novembre de 2018 Guanyem Badalona vam presentar conjuntament amb els grups municipals d’Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa i Esquerra-Avancem-MES al Ple de l’Ajuntament de Badalona per la pacificació del carrer Francesc Layret. Pel moment, sembla que el govern del PSC i En Comú Podem no només no ha posat en marxa els tràmits per la pacificació de Francesc Layret, sinó que ha donat a entendre que no té cap intenció de fer-ho. La moció que es va aprovar per la unanimitat del ple, que havíem presentat ja des de l’oposició plantejava dos punts:

estan organitzats contra la instal· lació d’un nou bingo al barri del Gorg. Per això Guanyem Badalona demanava en una moció prendre totes les mesures a l’abast del consistori per aturar el projecte del barri del Gorg; així com aplicar una moratòria a la concessió de llicències d’establiments d’apostes a Badalona mentre es desenvolupen accions de regulació. La mateixa recepta que s’ha aplicat en el passat amb altres tipus de centres, com són els clubs de consum cannàbic. Sembla però que el govern no ha dut a la pràctica el que s’aprovava a la moció i ha permès que s’obrís la casa d’apostes. Seguirem insistint, per frenar i revertir la ludopatia entre els veïns de Badalona.

1.

Celebrar una sessió monogràfica del Consell Municipal de la Mobilitat Sostenible i el Transport Públic sobre la pacificació del carrer Francesc Layret, aportant la documentació tècnica existent fins al moment.

2.

En resposta a la sentència contra els presos polítics, fem xarxa

R

eprenem la coordinació amb les candidatures Municipalistes per la República des de Baix per aportar una visió diferent i plural al moment que està vivint el país, i per fer fora unides. En les darreres setmanes el nostre país ha viscut l’empresonament de membres de Comitès de Defensa de la República acusats de terrorisme, la sentència contra els presidents de les dues organitzacions que han organitzat les mobilitzacions més grans de la història recent

d’Europa i els membres del govern de la generalitat i presidenta del parlament per la seva participació en l’organització del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. A més, des d’aquests fets lamentables, hem viscut com el poble sortia als carrers massivament a rebutjar els empresonaments injustos, les sentències de 100 anys de presó en total per als presos polítics catalans, i contra la brutal i violenta repressió amb que l’estat ha rebut aquestes protestes. La

Iniciar els tràmits per la pacificació del carrer Francesc Layret coincidint amb l’obertura del nou tram del lateral de la C-31, havent assegurat una alternativa viable tècnicament, comptant amb la participació de tots els actors implicats. El passat setembre vam saber que l’ajuntament no tenia cap intenció d’iniciar els tràmits per complir aquests acords. Guanyem Badalona seguim lluitant per la pacificació de Francesc Layret i la recuperació de més carrers, perquè volem una ciutat menys congestionada, amb més espais per als vianants. Una ciutat com Badalona es mereix un centre urbà transitat per persones, com ho són els de tantes altres ciutats.

força i persistència de les mobilitzacions populars dels últims dies ha estat també incomparable. Tot i això, la resposta dels representants polítics de Catalunya ha estat insuficient. Les candidatures municipalistes i republicanes, sempre hem donat suport a les iniciatives democratitzadores de defensa del dret d’autodeterminació i demés drets i llibertats del nostre poble. Malgrat el nostre caràcter local, no ens podem mantenir al marge de

les qüestions nacionals que afecten directament a cada veí i veïna del nostre país; no ho vam fer el 2017 i no ho farem ara. Per això, Guanyem Badalona, juntament amb Acció per Santa Coloma de Cervelló, Assemblea Ciutadana de Sentmenat, Guanyem Cerdanyola, Guanyem Girona iUnitat. Argentona per la república hem decidit reprendre la feina conjunta per tenir veu a l’Assemblea de Càrrecs Electes, però també en moltes altres qüestions.


Empenyent sempre des de fora, perquè no vau poder ser govern... No oblidem que la candidatura que jo vaig encapçalar vam ser la primera força de l’esquerra, la més votada després del PP, i que per lògica hauríem d’estar governant un projecte de consolidació d’aquella remuntada amb un govern plural. Tenim visió i potencial per seguir governant i de fet la possibilitat de fer-ho de forma alternada, 2 anys i 2 anys, aquesta idea mai s’ha esborrat del mapa del tot. Treballem en positiu, cert, però tampoc podem ser connivents amb com de malament s’estan fent les coses des de fa un any i mig. Una de les formes d’ajudar a la ciutat és impedir que aquest govern segueixi cometent errors garrafals.

La candidatura que jo vaig encapçalar vam ser la primera força de l’esquerra”

Dolors Sabater, Alcaldessa de Badalona 2015-2018 i presidenta del grup municipal de Guanyem Badalona

Balanç polític dels primers mesos del govern

“Des de l’oposició aportem solucions al fracàs i bloqueig de l’Ajuntament que han portat PSC i PP” A l’estratègia del cambrer, el primer article que va publicar després de la moció de censura, comparava la feina municipal amb una cuina, i assegurava que li deixava al alcalde del PSC molts plats a punt de servir. I tant, però és qui ni això han fet. Justament ara fa tres anys, el novembre del 2016, vam votar el Pressupost Participatiu, un bon llistat de projectes que sumen més de 14 milions d’euros i que van quedar aprovats al Ple, amb projecte i dotació. Tenien els diners i la feina a mig fer, i no l’han executada! Només han enllestit la que estava ja molt avançada: com Can Bada, Plaça Trafalgar, Parc de Lloreda, Carretera Can Ruti, Carrer Guifré, la planta baixa per exposicions de la CACI i alguna cosa més. Però hi ha desenes de projectes esperant! És una falta de responsabilitat enorme, el pressupost participatiu és de tota la ciutat, no poden carregar-se’l! Es tracta d’un menysteniment cap a la participació? Ja no es practica allò que tant ha identificat als ajuntaments del canvi, allò de la cogovernança i coproducció de polítiques públiques? De governar des del poble i amb el poble? Menysteniment absolut. Amb aquest govern s’han acabat els Consells de Participació Ciutadana i les Audiències Públiques, i a moltes entitats ni se les escolta. Hem anat d’un extrem a l’altre. El cas del Consell de l’Habitatge és paradigmàtic: hem patit l’incendi de Sant Roc, l’acampada de les famílies sense llar, el desallotjament del passatge de la Torre, l’escàndol dels lloguers d’Azora i la pitjor crisi de desnonaments setmanals mes rere mes. Tot això durant 2019...i ni així es convoca el Consell de l’Habitatge! I sobre seguretat? Hem aprovat fer el Consell de Seguretat... Algú l’ha vist? Passen

les setmanes, els mesos, i res, no es mou res. A la majoria de Consells de Districte que s’han convocat ni tan sols es convida als regidors/es de l’oposició però sabem que el govern es presenta a les reunions amb les mans buides, sense demostrar coneixement de la feina feta fins ara. És molt lamentable.

A moltes entitats ni se les escolta. Hem anat d’un extrem a l’altre”

Vosaltres, però, heu defensat que esteu condicionant el govern des de l’oposició, sovint sumant amb estratègia conjunta amb altres grups. Heu donat molta importància a la modernització de l’ajuntament, tant pel que fa als càrrecs directius com a la comissió de modernització. N’hi ha prou? Sí, és cert que fem una oposició responsable que posa la ciutat i la ciutadania per davant de tot. Nosaltres vam governar durant tres anys construint la remuntada, amb una mentalitat i un compromís que mantenim malgrat ser a l’oposició. I sí, hem aconseguit condicionar millores importants. Però no n’hi ha prou, perquè a més d’aprovar-les les coses s’han de posar en marxa. El model directiu professional per a l’Ajuntament, la contractació d’un gerent… com a mínim. Si PP i PSC no ens ho haguessin bloquejat quan vam governar, ara el funcionament municipal no seria tan catastròfic.. Ara nosaltres ho hem posat com a condició per tenir cartipàs, i ja tenim l’acord, molt bé, estem acabant l’any i encara no s’ha tret cap plaça pública a concurs. Seguim empenyent.

Un error garrafal com quin? Com podeu, des de l’oposició, obligar al govern a fer millor les coses? Una forma és fer-los entrar en raó pel convenciment, treballant molt nosaltres, anar posant propostes damunt la taula i avisant-los del què toca fer, parlant i participant, però l’altra és també fent-los tocs d’atenció, recordant-los que si necessiten els nostres vots per aprovar coses han de seure amb nosaltres, parlar, acordar. No poden seguir acumulant l’espiral d’errors que arrosseguen des de la moció de censura. Recordem que nosaltres vam aprovar el pressupost de 2019, malgrat la moció de censura que ens havien fet pocs mesos, perquè mantenia les millores que nosaltres havíem treballat per a la nostra proposta pressupostària de 2018. Però vam posar unes condicions, i aquestes condicions no s’han complert. Ara ja hem avisat, o es compleixen o no podrem parlar de pressupost. I quan dic condicions dic, per exemple, una comissió de seguiment de l’execució del pressupost d’inversions. No hi ha manera de tenir la informació, que hauria de ser pública, hauria d’estar en mans de totes les veïnes i veïns.

Coneixem la complexitat de la gestió administrativa, res és fàcil, i tant que no. Però per això hi som, per solucionar problemes difícils” Falta de transparència o de confiança? Una cosa porta l’altra. Genera falta de confiança no trobar la informació accessible al portal de transparència i genera falta de confiança que hagin deixat passar 600 dies sense haver reparat les rampes mecàniques de Sant Crist, que les escoles no puguin resoldre el petit manteniment, que les climatitzacions no s’arreglin i s’hagin de tancar serveis, que no es desenvolupi el Pla d’Habitatge, ni els camins escolars i un llarg etcètera. I les explicacions sempre són moltes excuses tècniques, jurídiques i embolica que fa fort. Els qui hem governat ja coneixem la complexitat de la gestió administrativa, res és fàcil, i tant que no. Però per això hi som, per solucionar problemes difícils, no per aturar-ho tot i quedar-se de braços plegats. A sobre després et trobes que de cop i volta no hi ha cap problema ni tècnic, ni jurídic, ni econòmic per aprovar 90.000 € en organitzar un gran concert en un sol dia, per dir “hola” a la temporada de nadal. Mentrestant les entitats culturals que han fet possible les Festes de maig amb esforç personal encara no han cobrat les despeses que van haver d’avançar particularment. Això no té cap ni peus. Cal governar amb més valentia i sentit comú.

Profile for Guanyem Badalona

Som Badalona Tardor Hivern 2019  

En aquesta publicació hi expliquem els greuges de l'any de govern del PSC a Badalona, la situació de col·lapse a que han abocat la instituci...

Som Badalona Tardor Hivern 2019  

En aquesta publicació hi expliquem els greuges de l'any de govern del PSC a Badalona, la situació de col·lapse a que han abocat la instituci...

Advertisement