Page 1

info

Nyhedsbrev | nr. 23 | april 2010

Kulturmaskinen Festival med stærk musikprofil The Rumour Said Fire, Troels Abrahamsen og Nabiha er blandt de navne, der spiller til Kulturmaskinen Festival.

Børne- og ungekultur

Et af Odenses nye kulturhuse, Kulturmaskinen, markerer sin 1 års fødselsdag med et stort koncertprogram over 3 festivaldage. I dagtimerne lørdag, vil der være fokus på gode oplevelser for ”familien” i Farvergården, mens den i aftentimerne omdannes til et kulinarisk og kulturelt minefelt mellem de to musikscener, Magasinet og Store Sal. Med den store udendørs plads har Kulturmaskinen fået en enestående mulighed i Danmark for at lave sammenhængende udendørs og indendørs begivenheder. Kulturmaskinen har plads til alt fra det skæve og eksperimenterende til mere mainstream kultur - et mangfoldigt hus. Kulturmaskinens arrangementer er kendetegnet ved, at en bred kreds af byens aktive kulturaktører er involveret i at skabe ideerne og gennemføre begivenhederne. Kulturmaskinen Festival er på samme måde et herligt sammenskudsgilde, hvor Kulturmaskinen i samarbejde med Studenterhus Odense og Internationalt Hus - og med deltagelse af gode samarbejdspartnere skaber en årligt tilbagevendende festival. Årets hovednavn er The Rumour Said Fire - de er Danmarks pt. mest omtalte band, og har netop vundet P3s Guld Talentpris. Samtidig er deres hit "The Balcony" fortsat i heftig rotation på P3 og nummer 1 på pladebrancheorganisationen IFPIs såkaldte trackliste. Troels Abrahamsen, den særdeles aktive VETO forsanger, udkom med sit andet soloalbum "BLCK" d. 8. marts og spiller en af sine få koncerter på Kulturmaskinen Festival. Nabiha er højaktuel med førstesinglen ”Deep Sleep” og Albummet ”Cracks”, der har fået forrygende anmeldelser. Hun turnerer i øjeblikket landet tyndt med Rasmus Seebach på hans udsolgte turné.

Koncertprogram Fredag d. 7. maj: Magasinet • Troels Abrahamsen (kendt fra VETO) • Who Made Who • The Company Store Sal • Nabiha • Bjornko & Copenhagen Chalgija • DJ Thykier (Junkyard Productions / Comunidade Soundsystem) Lørdag d. 8. maj

Museer er også læringsrum

i Odense

Et museumsbesøg er en oplevelse i sig selv, men det har større fagligt potentiale, hvis besøget indgår som en del af undervisningen. Fra april tilbyder Den Fynske Landsby igen de meget populære undervisningsforløb, hvor eleverne bliver klædt i dragtkopier fra 1800-tallet og sammen med en underviser prøver en dagligdag for ca. 200 år siden. 1.-3. klassetrin kan med Leg og Legetøj høre om, hvordan hverdagen så ud, når man allerede som 6-7-årig blev sendt ud for at tjene og under hvilke forhold, man levede. Vi åbner den gamle legekasse og taler om, hvad børn legede med for 200 år siden, og hvad de leger med i dag. Vi kigger på og prøver de gamle legesager.

Side 2

De voksne skal fortælle f lere historier

4. klassetrin og opefter kan komme i Den gamle Landsbyskole og synge morgensang, skrive på tavler med grif ler samt lære om riset, tampen og spanskrøret. Fra 5. klassetrin kan man sammen med Landsbyens tømrer og snedker arbejde med Træ og Tradition og prøve kræfter med rigtigt værktøj, få indblik i det historiske håndværk og ikke mindst få sat samarbejdsevnerne på prøve, når I sammen skal samle et bindingsværkshus. Det kan også lade sig gøre i undervisningsforløb på egen hånd at arbejde med både teori og praksis i Den Fynske Landsby. Til det formål er udviklet særlige emnekasser. Det er gratis at låne emnekasserne, og de kan bruges i forbindelse med et planlagt besøg, hvor I vil arbejde med bestemte emner. Arbejdet med emnekasserne i Den Fynske Landsby kan også bruges som afsæt til eller afslutning på et undervisningsforløb, I har haft på skolen. Kasserne kan ikke udlånes til brug på skolen.

Side 3

Skoletjenesten - Tidens Samling

Til hver kasse hører en lærervejledning med oplysninger om historisk baggrund, forslag til undervisningsaktiviteter, en liste over kassens indhold og en litteraturliste. Desuden er der i hver kasse redskaber og rekvisitter, der giver jer mulighed for at afprøve forskellige arbejdsgange i praksis og dermed få en "hands-on"-tilgang til emnet. I kan vælge mellem følgende emner: Den gamle landsbyskole, Fra uld til tråd samt Gamle lege og legetøj. Bestil den ønskede kasse i god tid, så I er sikre på, at den er der på det tidspunkt, der passer jer.

Magasinet • The Rumour Said Fire • Hymn From Nineveh • Carcoque

Booking af emnekasser skal ske ved henvendelse til Odense Bys Museers Servicesekretariat på 6551 4601 eller museum@odense.dk

Store Sal • Euro Latin Band • DJ Doleres (Brasilien)

Se mere om alle de forskellige tilbud på museets hjemmeside: www.museum.odense.dk

Side 4

Ta' med i skoven - Sanseudstilling 2010

Endelig er der bag Eskær Skole en legeplads med gammeldags legeredskaber, og i skolen er der udklædnings- og legetøj fra perioden. Alt må bruges!

Side 5

Kulturmaskinen Festival 7. - 9. maj

Søndag d. 9. maj Store Sal • Cody

Næste nyhedsbrev udkommer juni 2010.

Kulturmaskinen 7.-9. maj Gratis entré til Farvergården fredag og lørdag. Entré til koncerter fredag og lørdag: Dagsbillet i forsalg: 130 kr. / 70 kr. studerende med gyldigt studiekort Dagsbillet i dørsalg: 150 kr. / 90 kr. Studerende med gyldigt studiekort. Entré til koncert søndag: Forsalg: studerende 50 kr./ikke studerende 80 kr. • Dørsalg: studerende 60 kr./ikke studerende 90 kr. Forsalg til festivalen på: www.fyensbilletten.dk Yderligere oplysninger: Jimmi Mørup, Kulturmaskinen, 6551 2822, jmni@odense.dk

5

Nyhedsbrevet Børne- og ungekultur i Odense udkommer fire gange årligt. Redaktionsgruppen er sammensat af repræsentanter fra både By- og Kulturforvaltningen og Børnog Ungeforvaltningen. Målgruppen for nyhedsbrevet er alle voksne i Odense, der arbejder professionelt med eller interesserer sig for børne- og ungekultur. Nyhedsbrevet distribueres bl.a. til samtlige skoler, ungdomsskoler, børnehuse og kulturinstitutioner for børn og unge. Indlæg og gode ideer til indhold kan mailes til Ivan Løvstrup, Børne& Ungekulturkoordinator, iloe@odense.dk. Deadline for materiale til nummer 24 er den 10. maj 2010.

Bagsiden lindhardt-krull.dk

Det sker

Kulturmaskinen Festival 7.–9. maj

Museer er også læringsrum


Og gode fortællefærdigheder er et ”must” for nutidens børn, som i tiltagende grad selv skal skabe sammenhæng mellem deres mange og ofte adskilte liv i skole, institution, hjem, venner og familie. Børn, der er gode fortællere, bliver meget nemmere hørt og møder derfor også mere anerkendelse og værdsættelse, end børn der har en svagt udviklet fortælle kompetence. Fortællegruppen Børneliv har mange ideer og forslag til, hvordan forældre, lærere, pædagoger og andre voksne, kan være mere fortællende og lyttende i deres samvær med børn. Opskriften er helt enkelt sagt ”At de fortæller deres historier, for at du skal huske dine og få lyst til at fortælle dem”. Det kan ske gennem et underholdende og fagligt relevant fortælle program til et forældre- og personalearrangement og det kan ske gennem pædagogiske aftener og dage, samt gennem kurser og undervisningsforløb i fortælling og narrativ pædagogik. Gruppens forestillinger ”Fortællinger om en dreng med en livlig fantasi” og ”Og der var steder hvor tiden forsvandt” er refusionsberettiget med 50% efter teaterlovens § 25, som opsøgende teater for voksne. Bestil gruppens brochure ”Skal de voksne også ha' en historie” på mail@madsenoghjernoe.dk

Info

Skoletjenesten - Tidens Samling Dengang da nylonstrømper blev stoppet og familien samledes omkring radioen. På museet Tidens Samling tilbydes unikke rammer for børn i skolealderen, der skal lære om danskernes nære fortid. Børnene kan besøge de permanente stuer, der vidner om, hvordan danskernes hverdag har formet sig i de sidste ca. 100 år - specielt hvordan de har klædt sig, indrettet deres boliger, og hvad de har fyldt deres tid med. I det 20. århundrede gennemgik man en rivende udvikling, som satte sit aftryk på alle områder. Børnene har mulighed for at røre ved tingene, sætte sig i møblerne og sanse ”gamle dage”. Børnene får et enestående indblik i livet fra 1900-1980’erne, hvor de ser samlingen, der består af originalt interiør, hverdagseffekter og beklædning fra perioden. Tidstypiske stuer

• Særudstilling

Så er du helt rigtig på den!

Spil spil, test dine agent-skills, se anbefalinger af de bedste bøger, læs interviews med de smarte og de kendte, anmeld yndlingsspillet og se hvad andre gæster i gaveboden synes. Download screensavers, billeder, lyde og sjove filmklip, og bliv udfordret i konkurrencer, afstemninger og quizzer – hvis du altså tør?

Museet arrangerer desuden skiftende særudstillinger, hvis formål er at sætte fokus på væsentlige epoker, emner eller temaer i det 20. århundrede. Ny særudstilling ca. hvert halve år.

Gruppen tilbyder endvidere gratis digital historiefortælling på nettet via siden www.digitalstoryteller.dk

Tror du, det er Palles Gavebod?!? Palles Gavebod er siden for alle børn og unge, der ønsker underholdning på den nemme og fede måde. I Palles gavebod kan man nemlig hive underholdning ned fra hylderne – uden at det koster en krone!

Særudstillinger

Faciliteter

Odense Centralbibliotek har lanceret en ny side for forældre til børn i alle aldre. Her tilbydes forældrene en nem og hurtig indgang til information og materialer for og om børn.

Skyd genvej: Forældre kan skyde genvej til det familieliv, de drømmer om på www.odensebib.dk/foraeldre

Centralt i udstillingen er otte tidstypiske stuer fra det 20. Århundrede. I stuerne må Tidens Samlings gæster tage plads i de originale møbler, åbne skufferne og læse i bøgerne, så at sige opleve historien med alle sanser.

Ideer til fortællende samvær og narrativ pædagogik kan findes på gruppens hjemmeside www.boerneliv.net

Hvem sagde curlingbarn? Du får tips til bøger, du kan læse med dit barn. Herudover findes information om sund børnemad, kemi i forbrugsvarer, fødselsforberedelse m.m.. Der er gode råd til, hvordan der tales med børn om f.eks. klima, skilsmisse og andre ”voksenemner”. Der er også en oversigt over sjove aktiviteter, som familien kan foretage sig sammen.

Tilbud

Børn bliver nemlig selv bedre til at fortælle, når de har mange voksne omkring sig, som er gode til at fortælle historier.

Tilbud

Tilbud

De voksne skal fortælle f lere historier!

Bag disken i Palles Gavebod står de danske biblioteker, som sørger for, at der konstant er gode nye varer på hylderne. Du finder vej til Palles Gavebod på www.pallesgavebod.dk

• Den permanente udstilling – stuerne fra 1900 – 1980. • Bibliotek

Dans på Flakhaven

Hvad kan vi tilbyde

Fra den 29. april til og med den 1. maj af holdes Dansens Dage i Odense som et samarbejde mellem Odense Kommune og Odense Cityforening.

• Specielt tilrettelagt rundvisning med fokus på et specifikt årti.

Som optakt til dagene har skolerne i Odense fået tilbudt en danse-workshop, hvor den professionelle danser, Tine Damborg og medlemmer af U-Kompagniet kommer ud og underviser eleverne på mellemtrin i dans. Et af produkterne fra de af holdte workshops er, at eleverne får lært en helt speciel ”Dansens Dage Dans”, som de opfører på Flakhaven. Den 29. april skydes Dansens Dage i gang kl. 10.29 på Flakhaven, hvor alle skoler, børnehuse og interesserede er velkommen til at møde op. Efter at ”Dansens Dage Dansen 2010” er blevet danset af ca. 400 elever, vil der være mulighed for at opleve en af Danmarks allerbedste HipHop dansegrupper, Freestyle Phanatix. Du kan læse mere om Dansens Dage 2010 på www.kultur.odense.dk eller www.dansensdage.dk.

2

• En rundvisning i den permanente udstilling, med fokus på tiden fra 1900 – 1980. I forbindelse med projekter kan elever benytte vores bibliotek. I bibliotektet findes alverdens oplysninger i gamle bøger og ugeblade. Stedet fungerer som læsesal. Bøgerne kan dog ikke lånes med hjem.

Det sker

Det sker

• Udklædningstøj m.m.

• Eleverne har mulighed for at prøve tøj og tilbehør fra forskellige tidsperioder, - og der må gerne fotograferes. Hvad kan det bruges til

Ta' med i skoven

• At give børn og unge indblik i vores nære fortid, gennem brug af alle sanser. Her må der røres ved tingene, læses i bøgerne og lyttes til musikken. Sammen med temaer gennemgået på klassen, kan Tidens Samling være det nøglehul, hvor børnene kan kigge gennem og opleve en ægthed i genskabelsen af danskernes liv.

Sanseudstilling i Kunsthallen Brandts 8. januar – 2. maj 2010

Oplevet på Tidens Samling • Under en rundvisning spørger Mads fra 3. klasse, da rundviseren fortæller om de første danskere, der fik fjernsyn i 50’erne og hvordan hele gaden samledes omkring de få fjernsyn: ”Hvordan kunne alle de mennesker blive enige om, hvad de skulle se?” • En pige fra 7. klasse kommenterer klassekammeraten, der sidder i 70’er stuen og skriver på den orange skrivemaskine: ”Ej… hvor er den smart, den printer bare lige med det samme”. Det er vigtigt at kende sin fortid for at kunne forstå sin nutid og dermed sin fremtid. Du kan læse mere om Tidens Samling og se, hvordan du booker et besøg på www.tidenssamling.dk 3

En uendelig skov er vokset frem i Kunsthallens Søjlerum. Træerne er hvide, og det regner med spejldråber. Solen går ned i neon, mens månen står op i et lilla lyshav. Nu er det tid til at slippe fantasien og lommelygterne løs i alletiders uvirkelighed. Årets sanseudstilling har titlen Langt ude i Skoven. Bag udstillingen står scenografen Helle Damgaard og lysdesigneren Antonio Rodriques. De har skabt et univers af iscenesat natur, drømme og illusioner. Her er forvoksede kaniner, vinkende katte, springvand og et øje på hver gren. Sanseudstilling nummer 22 Den første sanseudstilling åbnede i 1988, og Langt ude i Skoven er således nummer 22 i rækken af de særligt tilrettelagte kunstudstillinger for børn fra 3-10 år. Hvert år bliver sanseudstillingen besøgt af omkring 10.000 børn fra hele Danmark. 4

Børne- og Ungekultur i Odense  

Her kan du få mere at vide om kultur for børn og unge i Odense Kommune Kultur for børn og unge bliver prioriteret højt i Odense. Du, dit bar...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you