__MAIN_TEXT__

Page 46

46

de wandeling theo de rijk

In ‘de wandeling’ gaan we op pad met bekende Arnhemmers. Omdat het al wandelend vaak prettiger praat, ontstaan unieke interviews die de lezer meenemen langs bijzondere en gewone plekken in Arnhem, waarmee de geïnterviewden een speciale band hebben. Voor deze wandeling gingen we eropuit met Theo de Rijk. Theo de Rijk (1968) noemt zichzelf graag ‘renovator’. En hij mag dan geen Arnhemmer zijn, hij is beslist geen onbekende in de stad. Hij loopt er al jaren rond, op zoek naar in slechte staat verkerende, historische panden die hij aankoopt, hun voormalige grandeur laat teruggeven en vervolgens verhuurt – meestal in de vorm van woningen. Op een betonnen bankje naast Le Garage Lada in Sint Marten laat hij een foto zien van hoe het pand eruitzag toen het nog van Auto De Bruin was. “Ik heb het gekocht, helemaal op laten knappen en er twee grote woningen in gerealiseerd”, zegt Theo met zichtbare trots. “Mooi hè, hoe je van zo’n rotte kies iets prachtigs kunt maken?”, vervolgt hij lachend, terwijl we opstaan om aan de wandeling te beginnen.

Positief rendement W e slaan linksaf, de Nijhoffstraat in. “Is een gebouw flink opgeknapt, dan volgen er meer initiatieven. Kijk, hier hebben bewoners bijvoorbeeld een geveltuintje aangelegd. Uit het restaureren van oude gebouwen is een hoop positief rendement te halen en dan heb ik het niet alleen maar over geld. Een restauratie is in

tekst christien romp | fotografie joost ooijman

eerste instantie een kostbare aangelegenheid, maar brengt een vliegwieleffect op gang waar de hele buurt baat bij heeft. Die leeft op en ken je over tien jaar niet meer terug. Daar speel ik nu al op in. Je zou dus kunnen zeggen dat ik investeer in de toekomst. Dat maakt mijn vak ook zo prachtig.”

Erfgoed en Welstand Aan het eind van de Nijhoffstraat slaan we linksaf, de Hommelseweg in. Ook het rijtje woningen tegenover De Leuke Linde heeft Theo laten renoveren. Opnieuw haalt hij de map met oude foto’s tevoorschijn. “Zo zag het eruit; zie je het verschil?” We lopen terug naar de kruising met de Nijhoffstraat, maar blijven op de Hommelseweg. “Ik werk veel samen met de afdelingen Erfgoed en Welstand van de gemeente Arnhem. De mensen die daar werken zijn buitengewoon kundig en verdienen daarom echt een groot compliment. Ik werk graag met hen samen”, vertelt Theo.

Omhoogkijken Net voor het spoorviaduct houden we halt tegenover een pand dat nog niet zo lang geleden in deplorabele staat verkeerde. Nu prijkt boven de hoge ramen van de woning op de benedenverdieping in groene sierletters ‘P. de Gruijter & Zn’. “Na de renovatie is dit gebouw toegevoegd aan de Monumentenlijst. Bijzonder, want dat gebeurt eigenlijk niet meer met woningen”, merkt Theo op. We wandelen verder en belanden via de ‘Goedkoope winkel’ in de Spoorwegstraat en het gebouw met de glazen voorgevel in de Hommelstraat - beide voormalige projecten van Theo - op de hoek van de Van Muijlwijkstraat, waar hij een leegstaand winkelpand heeft laten omtoveren tot een restaurant.

Profile for Pascal Gödden

#37_eigen_arnhem_najaar_2019  

#37_arnhem_najaar_2019 magazine voor #Arnhem en omstreken over #fashion #food #lifestyle

#37_eigen_arnhem_najaar_2019  

#37_arnhem_najaar_2019 magazine voor #Arnhem en omstreken over #fashion #food #lifestyle

Profile for gsupport
Advertisement