Page 1

Lyceum

Anul IX Nr. 13

Ianuarie 2011


CUPRINS Cuvânt înainte ..................................................................................................................... 2 Halloween la Grup Şcolar „Traian Vuia”.............................................................................. 4 Balul Bobocilor 2010 ........................................................................................................... 6 Activităţi decembrie ............................................................................................................ 7 Ne pasă de semenii noștri ................................................................................................... 10 Profesionalism şi deschidere la Grup Scolar „Traian Vuia” ................................................. 11 Moment omagial Mihai Eminescu ...................................................................................... 12 Volumul de poezii „Înscripţii pe Icoană” ............................................................................. 13 Eseu Cuvânt şi tăcere în spaţiul infinitului .......................................................................... 15 Vacanţa bântuită ................................................................................................................. 16 Sondaj de opinie .................................................................................................................. 17 Cu profesorii la taifas........................................................................................................... 18 Puterea grupului de prieteni ............................................................................................... 19 Pagina de engleză ................................................................................................................ 21 Pagina de franceză .............................................................................................................. 22 Pagina de germană .............................................................................................................. 23 Din lumea chimiei ................................................................................................................ 26 Vopsirea părului .................................................................................................................. 27


Cuvânt înainte..... Trăim un prezent pur? A trăi înseamnă timp? Timpul este tot ceea ce nu înţelegem? Timpul este tot ceea ce nu suntem noi? Există timp acolo unde nu există nimic altceva? Timpul este fără să fie? Timpul este însuşi Dumnezeu? Timpul are viteze inegale? Timpul are viteză? Timpul este o vorbire? Timpul există în sine sau este un martor fix? Inima mea bate în timp? Sunetele, mirosurile, pipăitul, gustul, vederea sunt chipuri ale timpului? Istoria este timp? Timpul este legat de lucruri? Timpul este legat de cuvinte? Gândurile sunt timp? Timpul este însuşi Dumnezeu? A fi, înseamnă timp? A avea, înseamnă timp? Ceasurile sunt bisericile noastre de mână sau de buzunar, de perete... Ne rugăm luând cunoştinţă de bătaia lor înscrisă pe cadrane.... Cine suntem? Unde suntem? De ce suntem? (Întrebări, Nichita Stănescu)

2


Într-o vreme în care pare că timpul ne înghite pe toţi,deopotrivă maturi sau adolescenţi, bogaţi sau săraci, flămânzi sau sătui de.....viaţă, cunoaştere, speranţe năruite, dascălului nu-i mai rămâne decât să scotocească în ungherele inimii după ultimele fărâme de dăruire, încredere în viitor, răbdare, pasiune, devotament şi nu în ultimul rând conştiinţa că munca lui nu e în zadar. Pentru că ASTĂZI e dominată de prea multă nepăsare, delăsare, apatie, neîncredere, dezinteres şi lipsa respectului, nu-mi rămâne decât să visez la un MÂINE, care ne va aduce poate tuturor speranţa că tinere vlăstare pe care... destinul? ..viaţa? ni le trimite spre modelare vor fi mai receptive la cunoaştere, comunicare, relaţionare, deschidere spre celălalt, într-un cuvânt la: UMANITATE!

Profesor Simona Grif

3


Halloween la Grup Şcolar Traian Vuia Sărbătoarea mult cunoscută de Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deşi în unele țări data sărbătorii variază. De exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creştine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creştinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Deşi este o sărbătoare sumbră, este mult adorată de copii. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri. În data de 29 octombrie 2010 am sărbătorit şi noi sărbătoarea de Halloween, organizând concursuri. La acestă activitate au articipat profesorii Coman Cristina, Ognean Ada şi Simonfi Eva, iar participanţi au fost elevii claselor: IXE, XE şi XIF.

Concursurile au dorit familiarizarea elevilor cu tradiţiile şi obiceiurile britanice, promovarea spiritului britanic în şcoală, impulsionarea elevilor spre participarea la activităţi extracurriculare. În cadrul zilei de vineri, 29 octombrie 2010, activitatea a inceput la ora 10, prin vizionarea unui film specific sărbatorii, la care au participat elevii claselor XIIIF şi IXE, iar concursurile au debutat la ora 13, având alături ca şi juriu, profesorii: Nicuşan Ramona, Petra Cerasela, Oltean Ovidiu şi Radu Cosmina. Concursurile au fost: sculptarea în dovleci, realizarea unui desen care să reprezinte sărbătorea Halloweenului, elevii ilustrând vrăjitoare, fantome, dovleci, frunze, etc, şi a doua probă a fost: realizarea unui costum înfricoşăor tipic Halloweenului, elevii alegând vrăjitori şi mumii. Căşigătorii care au primit premii constând în dulciuri, au fost: Molnar Ildiko, Szegedi Katalin şi Zsizsnyowszky Aniko, clasa a XIF, câştigatorii probei de desen, Moldovan 4


Sonia, Nuţi Denisa şi Szekely Claudia, clasa a XE, câştigatoarele probei de costm şi machiaj. Participanţii din clasa a IXE au fost: Golea Bogdan, Fărcaş Nicoleta şi Jimborean Simona. Participanţii la proba de ornat dovleci au fost: Golea Bogdan şi Beldean Beniamin, clasa a IXE, Lazăr Claudiu şi Straia Virgil Cosmin, clasa a XIC, Puskas Noemi, clasa a XIF, şi Dreghici Corneliu, clasa a XIIE.

Dovleacul căştigator a aparţinut elevilor din clasa a XIC Lazăr Claudiu şi Straia Virgil Cosminclasa a IXE, Lazăr Claudiu şi Straia Virgil Cosmin, clasa a XIC, Puskas Noemi, clasa a XIF, şi Dreghici Cornelm clasa a XIIE. Dovleacul căştigator a aparţinut elevilor din clasa a XIC Lazăr Claudiu şi Straia Virgil Cosmin.

Profesor: Ognean Ada 5


Tradiţionalul Bal al Bobocilor s-a desfăşurat în data de 15 noiembrie 2010 la discoteca Jazz.. Organizatorii Balului au fost elevii clasei a XII-a A, coordonaţi de către prof. diriginte Negruţiu Simona. Tema balului a fost Retroparty,astfel încât spectacolul concurenţilor a cuprins: tango, cha-cha, vals,rock-and-roll. Optimişti, cei 10 boboci împărţiţi prin preselecţie în 5 perechi, s-au prezentat în faţa publicului cu ce au avut mai bun pentru Balul Bobocilor 2010 cu tema “Retroparty”.

nu sunt deloc puţine.Dansul, muzica, coregrafia, coafurile au creat o atmosferă de bună-dispoziţie.

Bobocii au fost supuşi unor probe precum:dans, cultură generală, probă surpriză şi probă individuală la alegere. Cu toţii s-au descurcat foarte bine, sarcina juriului nefiind una uşoară în alegerea celor mai buni.

dans oriental –eleva Szabo Noemi(cls.X-B),dans ţigănesc. De asemenea, după cum ne-au obişnuit în fiecare an doamnele profesoare de la secţia estetica şi igiena corpului omenesc au pregătit o prezentare de coafuri şi de machiaj. Un spectacol complex care i-a pus pe gânduri pe cei din juriu. Au deliberat într-un final, astfel: Miss şi Mister Boboc 2010 au fost desemnaţi Grebenişan Beata (clasa a IX-a E) şi Opriş Dorin (clasa a IX-a C)

Profesor: Mareci Minodora

Organizatorii au pregătit un program artistic variat, presărat cu multe surprize, care au delectat spectatorii. Atât cadrele didactice prezente cât şi elevii liceului au avut plăcerea să descopere talentele ascunse ale elevilor/colegilor lor, care

Între probe, publicul a avut parte de mai multe surprize din partea elevilor: dans modern susţinut de elevii: Szasz Melinda, Muntyan Monica(cls.XII-A), Bitai Akos, Feşteu Raul(cls. XD)Szabo Noemi(cls.X-B); 6


Împodobirea bradului În data de 10.12.2010, sub egida Primăriei Tg.-Mureş, s-a desfăşurat în Cetatea Medievală Concursul de împodobit brazi de Crăciun. Grupul Şcolar Traian Vuia, a participat şi anul acesta prin elevii claselor IX-A şi IX-E , coordonaţi de prof. Mareci Minodora şi prof. Coman Cristina. Activitatea s-a desfăşurat în Cetatea din Tg-Mureş, cu ocazia sărbătorii Crăciunului.

Organizatorii au repartizat elevilor un brad, care a fost ornat cu podoabele pe care aceştia le-au realizat anterior.Elevii însoţiţi de către doamnele profesoare au dat dovada de creativitate în împodobirea bradului.. La sfârşitul activităţii, elevii au fost răsplătiţi de către organizatori cu o plasă plină de dulciuri.

Profesor Mareci Minodora

7


Serbarea de Crăciun în cetatea medievală Activitatea s-a desfăşurat în Cetatea Medievală din Tg-Mureş, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, mai exact a Crăciunului. Organizatorii au pregătit un program artistic variat, susţinut de mai multe licee din cadrul municipiului TgMureş, în cadrul căruia au luat parte şi elevi ai mai multor clase aparţinând Grupului Şcolar ’’Traian Vuia’’, atât aparţinând secţiei maghiare cât şi secţiei române. Aceştia ne-au încântat cu un program de colinde în limba maghiară, acestea fiind acompaniate de sunetul chitarei şi al trompetei (elevul Zold Josef din clasa a XII-a B), susţinute în fundal de acustica superbă a orgii (elevul Bartalis Csaba din clasa a XII-a B).

Partea a doua a programului a constat din colinda în limba engleză, Snow is falling, interpretată de un grup de eleve din clasa a X-a E, coordonate de d-ra profesoara Ognean Ada. Acestea ne-au

umplut sufletele de bună-dispoziţie, toate fetele deghizându-se în Crăciuniţe, cu o coregrafie modernă, plăcută.

În finalul spectacolului, trei perechi aparţinând formaţiei de dansuri populare au jucat o Învârtită, care ne-a mai făcut pe toţi să uităm de frigul de afară. Bineînţeles, toţi elevii au fost răsplătiţi de Moşu' cu cîte o plasă de dulciuri!!!! Aşa..că să sădească în tineri dorinţa de a reveni şi la anu'.

Profesor: Grif Simona

8


Serbarea de Crăciun în Grup Şcolar “Traian Vuia”

Întrucât Crăciunul e întotdeauna o sărbătoare a bucuriei, corpul profesoral al Grupului Şcolar "Traian Vuia" a fost plăcut surprins de talentele ascunse ale elevilor liceului, care au pregătit un scurt program artistic, menit să le încălzească sufletele, cu ocazia Crăciunului. Coordonatoarea activităţii, d-na profesoară Grif Simona a prezentat conţinutul spectacolului. Acesta s-a deschis cu un grup de colindători din mai multe clase condus de prof. Bălăşoiu Marius. D-na profesoară Ciaclan Denisa a urmat cu un grupaj de colinde susţinut de elevele dânsei, după care a urmat un grup de elevi ai secţiei maghiare (Beko Szilard, Matyas Robert, Kodo Szilamer – IXB; Szalai Beata XB; Fagyura Melinda XF; Incze Dalma, Tovissi Reko - XIIIG; Agyagasi Kristina, Bartalis Csaba, Lesai Gabor, Naghy Anna, Szekely Emoke, Zold Jozsef -XIIB, Molnar Kristina XIIG), condus de prof. Kelemen Csilla.

Programul a continuat cu o colindă în limba engleză, Snow is falling, susţinută de un grup de eleve din clasa a X-a E( Nuţi Denisa, Szekely Claudia, Olar Maria, Csibi Alexandra, Brenduş Andrea, Pop Maria, Cristea Ştefania, Runcan Ramona, Bodan Alexandra, Piper Alexandra, Moldovan Sonia, Uţică Lavinia, Beldean Adina, Opincari Andrea, Turdean Kristina), pregătite de d-na profesoară Ognean Ada.

În încheierea spectacolului două perechi (Vidami Ferencz din clasa a XI-a A, Căşvan Ionela din clasa a XII-a, Rafa Vlad din clasa a XII-a A, Bogăţan Raluca din clasa a X-a A) din formaţia de dansuri populare au jucat o Învârtită, urmată de urările unui Pluguşor, urat de doi elevi din clasa a IX-a C: Popoviciu Daniel, Butaş Marius. D-nul director a mulţumit elevilor pentru clipele minunate, dar şi profesorilor coordonatori, răsplătindu-i pe elevi cu câte o ciocolată pentru efortul depus.

Profesor Grif Simona 9


Ne pasă de semenii noştri! În data de 2 decembrie 2010, Fundaţia „Alături de Voi” România, sucursala Tg. Mureş, a marcat Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, organizând cea de-a cincea ediţie a evenimentului „Funda Umană” - semn de solidaritate cu persoanele infectate şi afectate HIV/SIDA din întreaga lume. Elevii Grupului Şcolar ”Traian Vuia” au demonstrare solidaritate faţă de persoanele afectate de sindromul HIV participând un grup de 20 de elevi, însoţiţi de către prof. Mareci Minodora. Evenimentul a fost organizat de Centrul Mureş al Fundaţiei „Alături de Voi”, în parteneriat cu alte organizaţii şi instituţii publice locale. Anul acesta a fost înregistrat un număr record de participanţi la eveniment. Cu această ocazie ne-am reamintit şi de bolnavii de SIDA care au plecat dintre noi, pentru că din anul 2002 de când a fost înfiinţat Centrul Mureş al Fundaţiei Alături de Voi au plecat dintre noi 62 de membri, precizare făcută de Carmen Ciulea, director Centru Mureş al Fundaţiei ADV. La aceştia se adaugă cei peste 20 de bolnavi de SIDA, membrii ai Asociaţiei Benone, care au trecut în nefiinţă în ultimii ani. În memoria lor, cei prezenţi la Funda Umană au aprins câte o lumânare. La acţiune au participat peste 400 de mureşeni şi-au arătat solidaritatea faţă de persoanele infectate cu HIV prin participarea la o Fundă Umană în centrul oraşului. Evenimentul face parte din campania naţională „Deschide-ţi inima! Sunt la fel ca tine!” şi a marcat Ziua Mondială de Luptă Anti SIDA prin următoarele acţiuni: campanie de informare stradală, realizarea fundei umane, discursuri ale organizatorilor, partenerilor şi invitaţilor.

Profesor: Minodora Mareci

10


Profesionalism şi deschidere la Grupul Şcolar „Traian Vuia” din Tg. Mureş

Grupul Şcolar „Traian Vuia” din Tg. Mureş este o şcoală puternică, cu un colectiv de cadre didactice bine pregătit profesional, cu un număr de aproximativ 750 de elevi, care se pregătesc, în regim de liceu, pentru o serie de calificări printre care şi aceea de coaforstilist. Priceperea profesorilor şi maiştrilor instructori, entuziasmul lor în pregătirea elevilor, a depăşit cu mult graniţele şcolii, dovadă că şi în anul şcolar 2010-2011 cele două clase de „Estetica şi îngrijirea corpului omenesc”, atât clasa de la secţia română cât şi cea de secţie maghiară şi-au ocupat la nivel maxim locurile rezervate. Priceperea elevilor din clasele mari, viitori coafori stilişti, a făcut ca, într-un spirit de colaboarare, aceştia să-şi ajute confraţii colegi din alte licee târgumureşene, cu diverse prilejuri. Astfel, joi, 21 octombrie 2010, timp de aproape două ore eleve de la Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert” din Tg. Mureş au avut parte, gratuit, de realizarea unor coafuri (frizuri) făcute de elevele clasei a XII-a F, îndrumate de d-na prof. maistră Kiss Erzsébet. Sportivele au vrut să fie frumoase (de fapt mai frumoase, frumoase fiind oricum) pentru „Balul Bobocilor” care se preconiza a se desfăşura în aceiaşi zi, de la orele 18, la Clubul Apollo din Tg. Mureş. Astfel, eleva Ioana Curticăpean din cl. a XII-a A a fost coafată de eleva Biro Hajnal-Emőke, eleva Nagy Orsolya din cl. a XII-a D de eleva Moldovan Cristina Inge, eleva Varga Renate din cl. a XII-a B de eleva Szalo Eszter, eleva Andreea Oprea din cl. a XII-a A de elevele Fekete Raluca-Livia şi Ferencz Katalin-Beata, eleva Cosmina Vodă din cl. a XII a A de Anca-Mihaela Samoilă şi Ferenz Katalin-Beata, etc. Acest gen de colaborare, foarte instructiv şi benefic de ambele părţi, nu e singular la Grupul Şcolar „Traian Vuia”, în anii trecuţi viitoarele specialiste în coafuri , friziri, manichiuri, pedichiuri, etc. având colaborări similare cu eleve din alte şcoli târgumureşene: Grup Şcolar „Ion Vlasiu”, Grup Şcolar „Constantin Brâncuşi”, Colegiul Naţional „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Grup Şcolar Industrial „Avram Iancu”, etc. Aşadar, o colaborare de nota 10…cu steluţă! Profesor: Răzvan Ducan În „Cuvântul liber”, 26 octombrie 2010 11


Moment omagial: Eminescu! Activitatea s-a desfăşurat în cadrul catedrei de Limba şi literatura română, în sala 114, a Grupului Şcolar “Traian Vuia”, sub coordonarea profesoarei Mareci Minodora, care a fost gazda momentului dedicat marelui poet Mihai Eminescu. La acest eveniment au participat atât elevi implicaţi direct în cadrul acestei activităţi, cât şi elevi-spectatori. De asemenea au participat prof. Ducan Răzvan, prof.Balea Simona, prof.Simonfi Eva, prof. Ognean Ada. Ne-a onorat şi bucurat participarea domnului dir. adj. Mezei Alexandru. Domnul profesor Răzvan Ducan a fost cel care în deschiderea activităţii a spus câteva cuvinte despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu..

Valentina(clasa XII-A) coordonaţi de prof. Minodora Mareci.

În prezenţa a zeci de elevi, s-au recitat poezii, astfel: Bota Ana Maria, Gorea Diana(cls. IX- E) coordonator prof. Coman Cristina; Pungea Carmen, Mărginean Iulia, Iancsi Ana Maria(cls. XI-E) coordonator prof. Petra Cerasela; Nicoară Agnes şi Keresztely Szintia(cls. XIII-G) coordonator prof. Ciaclan Denisa; Bucur Alexandru(cls. X-A), Ichim Vlad(cls. XII-A) coordonator prof. Mareci Minodora. Un moment deosebit l-a reprezentat jocul de rol preluat din poemul “Luceafărul” interpretat de elevii: Ichim Vlad, Căşvan Ionela, Hărşan 12


„Înscripţii pe Icoană” de Vasile Ciia Dătăşan

Vasile Ciia Dătăşan (n. 1957) este ardeleanul care ştie să aştepte ca „lucrurile” să-şi facă rostul lor de „lucruri” şi să se aşeze în matca consistenţei şi echilibrului. Mai este, de asemenea, conştient că în harul acesta al scrisului, primit de la Dumnezeu, nu concurează cu nimeni , ci doar cu el însuşi şi că numărul de cărţi publicate, păleşte, ca importanţă, în faţa consistenţei scriiturii, al spuselor doar când are ceva de spus, şi nicidecum altfel. Iată de ce după volumele de versuri „Pământul cu ţărani”, Ed. Mureş, Tg. Mureş, 1995 şi „Vremea dintre anotimpuri” Ed. Mureş, Tg. Mureş, 1997 şi până la prezentul volum de versuri „Inscripţii pe icoană”, Ed. Mureş, Tg. Mureş, 2009 a trecut ceva vreme. A fost şi este o falsă aparenţă a garării pe linie moartă a sinelui său capabil să reinventeze lumea, poetul Vasile Ciia Dătăşan (pe numele lui adevărat Vasile Moldovan) nelăsând nici o clipă condeiul jos, el continuând să viseze şi să-şi developeze fără parcimonie, pe coala albă de hârtie, preaplinul emoţiei. În linişte şi, la el, după cum îi e firea, în benefică discreţie. Conştient că apoi va veni şi timpul cărţii. Şi timpul acesta a venit, aşezat , în.... aceste zile de toamnă. Această carte este una al aducerilor aminte, al rememorării unor coordonate de spaţiu şi timp, cele ale copilăriei, implacabil pierdute şi totuşi regăsite, ca formă de conservare psihologică, prin pioasă rememorare. Pentru Vasile Ciia Dătăşan centrul Universului, acel axis mundi amintit şi trăit de unii poeţi, de artişti , în general, este satul naşterii şi copilăriei sale , Dateş, iar „anotimpurile” la care ţine cel mai mult, aşa cum acesta mărturiseşte într-o poezie, sunt: mama, bunica, învăţătoarea. În spirit blagian veşnicia poetului se regăseşte în Mureşul care „curge şerpuit printre râturi necosite de otavă”, „răscrucile de drumuri străjuite, de troiţe, din trunchiuri de salcâm”, biserica satului, „alături de şcoală”, „pădurile de pini din Dosul Râchii”, locurile cu nume proprii cu semnificaţie aproape ancestrală pentru oamenii locului: Vad, Pădure, Ungheţ, După-sat, Râpa, Uliţă, Baltă, etc. Mamei, care este, alături de satul arhaic, pilonul principal de susţinere tematică a cărţii, poetul îi construieşte în mai multe poezii un tablou încântător, plin de sensibilitate şi consistenţă, chiar idilic pe alocuri. Şi nu o spun ca o latură negativă, din contră, autorul duce până la sublim iubirea faţă de fiinţa ce i-a dat naştere şi căreia, ca alt semn de preţuire maximă îi aşează portretul pe coperta întâi a cărţii. „Mamă, mamă, numele tău/ Îl visează buzele mele,/ Care-l rostesc noaptea prin somn/ Când se culcă cerul pe stele.// Mamă, mamă, chipul tău/ E în icoana la care mă-nchin,/ Când e durere în sufletul meu,/ Grindină-n lacrimi şi dor şi suspin.// Mamă, mamă, sufletul meu/ E răsuflare de 13


Dumnezeu,/ Mamă, mamă, făptura mea/ E carne vie din carnea ta.// (poezia „Mamă, mamă”). Sau: „Ţi se stinge varu-n oase/ Mamă, şi tot scazi,/ Ca o scamă de zăpadă/ În pumnii mei calzi.// Până devii toată lacrimi,/ În doi ochi ai mei/ Şi ai fratelui şi-ai sorei,/ Că noi suntem trei.// Fii, din trupul mic al fiinţei/ Tale, răsăriţi/ Între roua şi ninsoarea/ Anilor trăiţi.//. Portretul moral al mamei (locul permanentei regăsiri) reiese şi din sfaturile şi poveţele acesteia către copiii ei, pe care i-a învăţat să creadă în Dumnezeu, să rabde „cât ţi-e dată suferinţa/ Şi nu uita atât cât vei trăi/ Părinţii, străbunicii şi credinţa.” (poezia „Povăţuire”). Poetul face portrete şi extrage esenţele de comportament şi înţelepciune ale fiinţelor dragi, cărora le şi dedică poezii: fratelui Ioan, domnului profesor Sever Pop, învăţătoarei Maria Popescu, vărului Claudiu, Mirelei, unchiului Ioan Mărginean şi acelui adevărat Moromete al satului său, Tetea Iuăn, acestuia din urmă o poezie pe post de necrolog. Şi tot un necrolog de reală preţuire face, atât într-o formă biografică de factură, să spun, clasică, dar şi poetică, prin trei poeme, părintelui Amos , cel care a slujit după 1990 la biserica ortodoxă din sat, dus prea devreme „la Domnu`”, om care prin sfinţenia sa plină de fapte şi-a lăsat amprenta în sufletele şi conştiinţa oamenilor din sat. Un istoric al Bisericii ortodoxe din parohia Cuci şi două poezii, prin care se/îşi exprimă un îndemn spre credinţă („poeziile „Chemarea bisericii” şi şi „Bisericuţa de lemn”) sunt alte părţi dintr-un întreg gândit de Vasile Ciia Dătăşan. Poet tradiţionalist, pe filiera Coşbuc, Goga, Ion Alexandru, Ion Horea, etc, dar având o „voce” ce nu plăteşte tribut nimănui, acesta propune satul (pentru sine satul său) ca loc al permanentei regenerări morale şi spirituale, al refugiului, măcar de sărbători, necesar umplerii bateriilor pentru lupta cu greutăţile prezente. Vasile Ciia Dătăşan transmite mai departe şi copiilor săi, ca o nevăzută flacără olimpică a continuităţii, bucuriile trăite în copilărie, ca posibile bucurii şi pentru aceştia, loc unde îi aşteaptă, sau încă îi mai aşteaptă, cu chip de icoană....”Mama Sană”. Poezia lui Vasile Ciia Dătăşan are fibră, are fior, are mesaj. Ea se poate spune (recita), cu cadenţă...ardelenească, lângă focul din ler, în intimitatea camerelor, fie ele şi de la bloc, sau pe scenele serbărilor, la ceasuri de sărbătoare. Este o poezie care, fără sofisme, merge direct la sufletele oamenilor, al celor care au „în spate” un sat, o mamă, o copilărie şi „undeva, cândva”, fie că sunt acum la oraş, muncitori sau directori, au alergat „prin ierburi şi prin rouă”, „fără veşminte şi-n picioarele goale”. Răzvan Ducan În „Cuvântul liber”, 30 octombrie 2009

14


Cuvânt şi tăcere în spaţiul infinitului "Despre ce nu se poate vorbi, trebuie păstrată tăcerea" – Wittgenstein Cuvântul înseamnă spaţiu. El are adîncime, înălţime şi lăţime, iar prin toate cele trei dimensiuni cuvântul este timp. Dar să vorbim mai bine despre cuvânt în spaţiu şi timp. Cuvântul nu cunoaşte spaţiul finitului pentru că despre el se poate scrie, se poate vorbi la nesfârşit. Noi va trebui să înţelegem că acesta este infinit în dimensiune, spaţiu şi timp. Se vorbeşte despre infinit, dar noi suntem pe deplin conştienţi ce înseamnă infinitul? Din teoriile celor mai luminaţi oameni ai planetei infinitul nu se poate descrie şi nici nu se va putea vreodată descrie, deoarece cuvântul şi infinitul sunt şi vor fi unul şi acelaşi lucru. Adică, prin cuvânt înţelegem infinitul, iar prin infinit înţelegem cuvântul. De plidă, în universul matematicii infinitul este deseori folosit ca număr (de exemplu, el numără sau măsoară lucruri), dar el nu este explicit, este doar un număr. Atât! În graniţele filozofiei, în schimb, infinitul este perceput ca un spaţiu şi timp, dar el nu poate fi detaliat sau concluzionat. Dacă ar fi să ne referim şi la dimensiunea teologică a infinitului, aici sensul este cu totul aparte: termenul de infinit apare în concepte precum absolut, creator sau Dumnezeu. Prin Dumnezeu se înţelege cuvântul, adică Dumnezeu şi cuvântul sunt una şi aceaşi făptură. Prin urmare, cuvântul şi infinitul nu se vor putea niciodată descoperi cum sunt ele cu adevărat, deoarece, în ciuda faptului că ele îi sunt cunoscute omului nu îi sunt explicate. Altfel spus, deşi ele sunt auzite nu sunt simţite. Există cuvinte atît de adânci şi de ample, încât încap în ele lumi întregi: fiinţă, iubire, naştere, creaţie, neant! Ele instituie o lume plină de gânduri, de viaţă, ce palpită în interiorul lor! Sunt cuvintele despre care s-au scris şi se pot scrie încă biblioteci întregi! Să luăm de exemplu, cuvântul logos! Acesta înseamnă cuvânt, cuvântare, discurs, alocuţiune, cuvântul divin. Deci Dumnezeu, înainte de orice, dincolo de orice plăsmuire, este un cuvînt! De nerostit, de nepătruns, încifrat, tăcut, care aşteaptă însă, încă, să fie descifrat!....Dumnezeu.... e tăcerea în care în care încap toate cuvintele rostite şi nerostite vreodată de om. Pe EL se sprijină însuşi rostul universului! Dar tăcerea? Ce-o mai fi şi tăcerea?! Ce cuprinde în sânul ei? Cum se poate simţi? Ce emoţii ne sugerează? Sunt întrebări care cer răspunsuri complexe şi în acelaşi timp...infinite! Nu vom putea niciodată cuprinde în totalitate înţelesul deplin al cuvîntului tăcere! Dacă tăcerea e de aur, totodată tăcerea poate semnifica şi o dovadă de iubire. Dacă însumăm cele două cuvinte: tăcere + iubire = ce vom obţine? Tăcerea ca formă de manifestare a iubirii capătă semnificaţia actului în care se tace în numele altora, asemenea "legii talionului". Să ne explicăm: adică nu pârâm, nu trădăm, nu spionăm pe ceilalţi....deci, tăcem! Tăcerea poate însemna şi o închisoare a propriului eu! Din punctul meu de vedere, tăcerea e oribilă. Aceasta întrucât tăcerea poate însemna foarte multe lucruri: de la cunoaştere deplină la necunoaştere, de la prostie la genialitate, de la înţelegere la neînţelegere, deci răstălmăcire a adevăratului ei sens. De asemenea, poate indigna, jigni, irita o persoană! Sau...flata! Ce aduce în plus tăcerea, spre deosebire de cuvânt? Spre deosebire de cuvânt, care are o semnificaţie clară, capătă o valoare materială, concretă, tăcerea se foloseşte cu prea mare uşurinţă uneori. Tăcerea este spaţiul dinte cuvinte! În concluzie, CUVÂNTUL ŞI TĂCEREA ÎN SPAŢIUL INFINITUL SUNT CA DOUĂ BOABE ÎNTR-O PĂSTAIE! DACĂ FĂRĂ CUVÂNT, NU POATE EXISTA TĂCEREA, ATUNCI NICI FĂRĂ TĂCERE NU POATE FIINŢA CUVÂNTUL! Ichim Vlad, clasa a XII-a A profesor coordonator Mareci Minodora 15


Vacanţa bântuită

Deşi vacanţa a fost prea scurtă eu şi prietenii mei ne-am distrat de minune în excusia pregătită de profesorul nostru la Casa Blestemată. Am pornit de dimineaţa, pe la 7 şi am ajuns la 14:30. Pe drum am avut unele ”aventuri”: şoferul autocarului a leşinat din pricina mirosului sufocant al uleiului ars de maşină; profesorul nostru a reuşit să strunească autocarul nărăvaş, însă am ajuns la destinaţie cu bine, deşi cu o întârziere de 2 ore. Casa Blestemată se ridica într-o poieniţă întunecată. După ce ne-am cazat s-a făcut noaptea adâncă. Sunete asurzitoare îmi tăiau răsuflarea iar imaginile vizuale mă înfricoşau: pereţii camerei noastre erau acoperiţi cu pânză de păianjen; pe masă, capul de dovleac,cu o lumânare în el, ţinea locul unei lămpi; un schelet, bun pentru orele de biologie, a căzut de pe dulap, zgomotul şi umbra lui speriindu-ne şi mai tare. Au trecut 3 zile de la acea noapte de coşmar şi totul s-a liniştit.Lampa din poieniţă trimitea o lumină ca de lună în fiecare noapte cu somn adânc. În a patra seară am organizat o şezătoare aproape de vatra focului, în subsolul casei. Ne-am găsit fiecare câte un loc, jos, comod pe covor sau pe buturugi, înveliţi în pături. O lampă răspândea o lumină difuză în acest interior rustic. Păturile pufoase ne ţineau cald, iar cuvintele profesorului măreau suspansul: ne-a propus un taifas, în care să povestim întâmplări deosebite, reale sau inventate, ca la Hanul Ancuţei în urmă cu două secole. Au fost aduse în preajma noastră auditiv, personaje de mult uitate: zmei şi feţi frumoşi, baba cloanţa, zâna cea bună, regina albinelor, dar şi Harry Potter şi viruşii informaticii… M-am uitat pe geam şi am văzut un călăreţ cu un cap de dovleac zăcând în mocirla iscata de lapoviţă. M-am speriat atat de tare incat mi-am pierdut momentan cunoştinţa. După câteva ore ne-am adunat lucrurile şi ne-am aşezat în autocare, părăsind acest loc misterios. Chiar de mi-aş impune, nu voi putea uita niciodată această vacanţă petrecută la Casa Blestemată. Boţo Marius , clasa a IX a C

16


Sondaj de opinie: Pe ce timpuri ţi-ai alege să-ţi trăieşti adolescenţa?

Doleanţele lor nu sunt deloc liniştitoare.......Ar fi bine să medităm cu toţii la unele dintre răspunsurile pe care le-au dat elevii noştri, născuţi după 1990...... Mi-aş dori să-mi petrec adolescenţa în Sparta, în secolele XVI-XVII. Acolo copiii erau învăţaţi să-şi apere teritoriul, să lupte de mici, erau educaţi în privinţa legilor. Cei care nu făceau faţă regulilor erau izgoniţi. Sparta era un teritoriu independent, care nu trebuia să dea socoteală nimănui. Îmi place gândirea şi modul lor de viaţă, de aceea mi-ar fi plăcut să-mi petrec acolo tinereţea. Mi-ar fi plăcut să fac parte dintre cei 300 de spartani aleşi să lupte împotriva atacatorilor Spartei.

(Opriş Dorin, a IX- a C) Dacă aş putea călători în timp mi-aş petrece adolescenţa în 1971, ca să-mi pot cunoaşte părinţii pe când erau şi ei de vârsta mea. Să le cunosc toate prostioarele pe care le-au făcut, să nu mă mai certe atât, să le spun că şi ei au fost tineri, că şi ei au făcut rele. Aş mai vrea să mă duc la şcoală pe timpurile acelea, să văd şi eu cum se făceau orele pe atunci, cum erau profesorii, elevii.

(Şebe Vasile, a IX-a C) Aş vrea să trăiesc pe vremea când Ceauşescu era preşedinte, deoarece era un trai de viaţă mai ridicat pe atunci, toţi oamenii aveau un loc de muncă şi noi nu importam produse din alte ţări, ba din contră, noi, românii, exportam produse către alte ţări. Pe atunci era mult mai mare linişte, deoarece la ora 22 se închidea programul la TV, oamenii nerămânând să se uite la programe până târziu şi nici nu stăteau noaptea prin baruri. Cei de la ţară aveau pământ agricol şi animale.

(Meruţiu Mihai, a IX -C) Dacă aş putea călători în timp, mi-aş petrece adolescenţa în anul 1890. Mi-ar fi plăcut să fiu haiduc şi să înapoiez lucrurile oamenilor, ajutându-i pe cei săraci. Obiceiurile de atunci erau mai diferite decât cele din zilele noastre: oamenii umblau îmbrăcaţi în costume populare şi erau încălţaţi cu opinci. Toţi copiii umblau la colindat şi primeau covrigi, mere, nuci, nu bani! Pe atunci copiii nu fumau şi nici nu erau aşa de răi. Oamenii erau mai săraci, neavând bani pentru distracţie.

(Uifălean Alin, a IX- C) prof. Grif Simona 17


Cu profesorii la taifas atât timp cât va exista acest guvern nu am nicio speranţă.

-De ce aţi ales profesia de profesor? - Am considerat că pot să dau din experienţa mea profesională multor generaţii de viitori electronişti, să îi pregătesc să cunoască tainele meseriei. -Ce studii deţineţi? - Şcoala de maiştrii electronişti în domeniul aparaturii dozimetrice. Colegiul de inginerie în întreţinerea şi exploatarea aparaturii medicale. Facultatea de inginerie electrică şi tehnologia informaţiei. Masterat în tehnologii audio, video şi telecomunicaţii. -Cum vă simţiţi în această perioadă după atâţia ani de învăţământ? - După 44 de ani de serviciu, din care 22 de ani în învăţământ este al doilea an în care îmi pare rău că am intrat în acest sistem. Aveam ocazia să plec în străinătate, la centrala nucleară din Montreal (Canada). Am renunţat pentru că am vrut să rămân acasă alături de familie. Datorită guvernării de acum am sentimentul că ajung la sapă de lemn. Nu mă aşteptam ca mie şi colegilor mei din învăţământ să ni se diminueze salariul, să ne fie mai greu decât pe vremea comuniştilor. Am ajuns la disperare şi

-O amintire plăcută din liceu? -Cea mai plăcută amintire o am de pe vremea când era ministru profesor dr. Marga. Atunci am avut clase foarte bune de elevi la profilul de telecomunicaţii, fiind o plăcere să lucrezi cu asemenea elevi. -Ce părere aveţi despre Grup Şcolar Traian Vuia? -Am o părere destul de bună, majoritatea cadrelor didactice fiind bine pregătite din punct de vedere profesional. Avem o conducere foarte bună, care se luptă să dispunem de un mimimum necesar. Mai mult decât atât, se luptă pentru realizarea a câtor mai multe clase şi pentru obţinerea la examene a unor rezultate bune. -Ce părere aveţi despre noua lege a învăţământului? - O părere foarte proastă, care dezavantajează atât elevii cât şi cadrele didactice. Profesorii sunt defavorizaţi din mai multe puncte de veder, pe de-o parte în ceea ce priveşte salarizarea, transferurile, titularizarea, iar pe de altă parte programele şcolare slabe, depăşite, lipsa manualelor şi multe alte lucruri. Pentru ca noua lege a învăţământului să realizeze cu adevărat o reformă ar fi trebuit să fie îndelung dezbătută iar opinia cadrelor didactice, chiar şi a elevilor, ar fi trebuit să fie luate în consideraţie. Interviu realizat de Bernaschi Andrei (clasa XII-A) cu prof. ing. Hancu Emil Sorel

18


Puterea grupului de prieteni. Ai grijă cine îţi este prieten!!!

În ziua de azi, grupul de prieteni – gaşca - are o teribilă influenţă asupra minţii, inimii şi sufletului unui adolescent. Dacă este un grup cu standarde morale şi valori pozitive, adolescentul evoluează bine. Dar, dacă grupul are valori îndoielnice sau prezintă un comportament negativ, adolescentul are toate şansele să scape din ce în ce mai mult de sub control. În privinţa dezvoltării, anii de adolescenţă sunt dificili pentru aproape oricine. Atunci când hormonii încep să se manifeste, de pe la 11-15 ani, adolescenţii se trezesc prinşi la mijloc între copilărie şi maturitate. Pe de o parte adolescentul vrea să rămână copil şi să se simtă în siguranţă; pe de altă parte, vrea să descopere şi să experimenteze ce înseamnă să fii matur şi să te bucuri de libertatea de adult. Această periodă poate crea derută şi însingurare; poate duce la o mai mare sensibilitate în legătură cu acceptarea de către ceilalţi. Este firesc ca adolescenţii să se îndrepte către prietenii lor- care arată, gândesc şi se comportă la fel – şi nu către părinţi sau profesori pentru a fi acceptaţi. Acceptarea poate avea însă un preţ cam ridicat. Ca să nu fie exclus din –gaşcă-, fiecare trebuie să urmeze regulile grupului – şi pe cele spuse, şi pe cele nespuse- cum ar fi: să fure din magazine, să-si înfingă bijuterii prin diverse locuri ale corpului, să bea, să se drogheze, să poarte haine ciudate, etc. De multe ori adolescentul preferă să urmeze aceste reguli decât să rişte excluderea.

19


Motive care îi determină pe adolescenţi să adere la un – grup gaşcă-: 

Lipsa banilor şi absenţa unei familii normale şi, implicit, a unei vieţi fireşti sărăcia şi senzaţia că nimic din viaţa lui nu e obişnuit, îl determină pe tânăr să caute "o familie" care să-l accepte aşa cum este.

Lipsa de interes a părinţilor sau chiar divorţul lor - astfel de lucruri îţi pun atât de tare amprenta asupra unui tânăr, încât acesta va căuta atenţia dorită în altă parte, iar de multe ori ajunge să se refugieze într-un anturaj îndoielnic.

Din teribilism – mulţi adolescenţi intră într-o gaşcă din dorinţa de "a părea grozavi", de a scăpa de probleme, de a-şi asigura "un spate" în caz că se întâmplă ceva, sau pur şi simplu, din dorinţa de a ajunge lideri şi a demonstra tuturor că fac ce vor.

Pentru că nu au de ales - din păcate există şi situaţii în care tinerii sunt obligaţi să se conformeze “regulilor” şi să intre în gaşcă. E cazul celor care se nasc şi trăiesc în zone rău famate, unde dacă nu devii "unul de-al lor" rişti să ai mari probleme cu protecţia personală. Sfatul psihologului?... ai grijă cum îţi alegi prietenii!!!

Psiholog şcolar specialist Szalai Martin

20


Beauty and the people who make us beautiful Hairdresser, or as it is also known, the hair stylist profession is in great demand these days. A great number of beauty salons are looking for the highly qualified specialists. And many beauty institutes where you can learn all the tasks like hair coloring or permanently wave hair are offering correspondence programs. The profession of cosmetologist is becoming more and more popular today many beauty salons and centers need specialists in different areas of cosmetology. Because of that, the number of institutes and schools that offer special programs in cosmetology like esthetician or hair stylist is constantly increasing. Other specializations in the sector of cosmetology are also available in our school but the three major specialties are hairdresser, esthetician, manicurist. Among these subcategories of the cosmetologist profession the hairdresser specialty is probably the most popular. The number of people who want to be a hairdresser is enormous. But becoming a good hair dresser is not as easy as it usually looks. You can learn everything about the hairdresser profession in beauty schools. And although special courses offered in these institutes include different disciplines and a lot of information about hairdresser tasks and duties (from simple hair coloring and cutting to more complex permanently wave hair), in many cases it is not enough. The specific thing about hairdresser specialty is that it usually needs an additional experience. Another well known specialty in the sector of cosmetology is the esthetician. These specialists take care of the clients' skin. Different procedures to maintain skin in a healthy condition are performed by esthetician. Usually they also make hair removal with simple methods like waxing or shaving. Of course, more complex and advanced hair removal procedures are also available in most of the beauty centers but they are performed by other specialists. All this needs a much deeper knowledge of medicine and skin problem treatment than for the regular hairdresser profession. That is why esthetician programs in beauty schools and colleges contain more medical disciplines. And even more - for the specialty of the medical esthetician, working as plastic surgeon's assistant, an even deeper knowledge of medicine is needed. Some of the fundamental tasks in the duties of a manicurist and pedicurist: to massage the hands and feet, check and assess the nails of a client, to create artificial pictures with jewels on them, to polish, and to trim. Improving your look is to care about your hands and feet, making them healthier, stronger, and more beautiful. There are some initial tasks that any of us can do to strengthen our fingernails. A manicure and a pedicure are for the management of nails on each part of the body. A manicure is for the client's fingernails on her hands. A manicurist and pedicurist description usually involves nail problems so therefore, it involves shapes and colors. Each manicurist does your nails after carefully cleaning them and doing the recovering procedure. There are many types of manicures, like a French manicure in different varieties like black and white. You can have bright colors and pictures on your nails. Professional cosmetologists can work in any cosmetologist areas of work because they achieve all of the psychological, physiological, health and beauty care. They also work on health and all beautification features to help their clients become attractive and self-confident. They are the universal masters who know all about your body and face and they can give you much advice. Pop Ana Maria clasa a XIII- a F 21


Nos nouveaux champions à Cluj Le 27 novembre 2010 a été le jour de la IVème édition du concours « Questions pour un champion », organisé par le Lycée « Transilvania » de Cluj Napoca . Un jour très important pour les quatres élèves qui ont fièrement représenté notre lycée. Cette année-ci, les participants ont été : Zaharia Viorel (9C), Biro Hajnal (12F), Moldovan Cristina (12F) et Sztojka Geanina (12F). A côté des savoirs culturels acquis lors de l’étude, et de la 6ème place obtenue en fin du concours, nos élèves se sont lié des amitiés avec des jeunes provenant d’autres lycées du pays, pendant les quelques heures de détente qui ont suivi le concours.

Une nouvelle rencontre

La joie du concours

L’épreuve écrite

Le sourire des champions

De nouveau au Cinema City !

Le retour glorieux 22


23


24


25


Din lumea chimiei Fluorul, prieten sau duşman?

Cum aţi reacţiona dacă aţi afla că în apa care curge la robinetul dumneavoastră au fost introduse, în mod deliberat, substanţe nocive care v-ar afecta integritatea fizică, acţionând chiar şi asupra capacităţii de a raţiona? Chiar dacă pare greu de crezut, acest lucru se petrece. Încă din prima jumătate a secolului 20, fluorizarea apei de băut constituie în Europa şi Statele Unite un procedeu biologic standard pentru filtrarea şi combaterea agenţilor patogeni din apa potabilă. Un număr foarte mare de studii demonstrează că fluorul nu are nicidecum efecte pozitive asupra dinţilor şi, prin urmare, impunerea fluorizării apei şi a diferitelor produse are cu totul alte raţiuni decât mult vehiculata combatere a cariilor dentare. Odată ingerat, fluorul se depozitează în exces în glanda pineală şi în ţesuturile osoase ale corpului (dinţi şi oase), unde produce grave disfuncţii. Din cauza efectelor nocive ale fluorului, fluorizarea duce la creşterea mortalităţii infantile, provoacă cancer, malformaţii congenitale, distruge oasele şi sistemul nervos, scade coeficientul de inteligenţă şi induce stări de obedienţă. Câţi dintre noi ştiu, de exemplu, că acest element care se utilizează în fluorizarea apei sau a pastei de dinţi provine din reziduurile rezultate din fabricarea aluminiului? Sau că aceeaşi fluorură de sodiu este folosită şi la fabricarea otrăvurilor pentru şobolani şi pentru gândaci?

Cum să umflăm un balon? Avem nevoie de: un balon, un pahar cu apă, un pai, o sticlă goală de 0,5 l, zeama unei lămâi, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu

Cum procedăm? Turnăm într-o sticlă de plastic un pahar cu apă, apoi adăugăm o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi îl amestecăm cu paiul. Punem în apă şi zeama de lămâie, apoi cu o mişcare rapidă fixăm balonul pe gura sticlei. Balonul începe să se umfle. De ce? Bicarbonatul de sodiu amestecat cu zeama de lămâie produce o reacţie chimică. Bicarbonatul de sodiu face parte din categoria bazelor. Se dizolvă în apă, dar e periculos dacă ajunge în contact cu ochii. Zeama de lamâie în schimb este un acid, iar când cele doua substanţe se amestecă se produce dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este un gaz incolor, care se ridică în aer, în cazul nostru, balonul fiind fixat pe sticlă se acumulează gazul în ea.

26


Vopsirea părului

Pentru a avea o nuanţă care să vă pună în valoare trăsăturile feţei, atunci când vă vopsiţi părul, trebuie să ţineţi cont de câteva recomandări ale stiliştilor. În primul rând este indicat să alegeţi o culoare complementară cu culoarea pielii capului. Dacă aveîi o piele albă, puteţi aplica absolut orice nuanţă de roşu, blond sau castaniu. Nu acelaşi lucru este valabil pentru cele care au un ten masliniu. Voi va trebui să alegeţi culori închise, dar puteţi recurege şi la suviţe în nuanţa de roşu sau castaniu. Cele cu ten rozaliu va trebui să se orienteze către nuanţe cenuşii care să neutralizeze culoarea părului dar şi a tenului. În nici un caz nu vă sunt recomandate nuanţele de roşu şi blond auriu. Atunci când vreţi să vă vopsiţi părul, puteţi apela la un hair-stylist sau o puteţi face şi acasa ajutate fiind de o prietenă. Este foarte important să ştiţi că după şase săptămâni va trebui să vă vopsiţi rădăcinile. Atunci când este o diferenţa mai mare între culoarea naturală şi cea pe care aţi ales-o rădăcinile care nu sunt vopsite la timp dau un aspect neingrijit şi foarte inestetic. Dacă nuanţa pe care aţi folosit-o nu a ieşit exact aşa cum doreaţi nu intraţi în panică şi apelaţi la un specialist care va şti foarte bine ce are de făcut. Mai trebuie să aveţi grijă la produsele pe care le alegeţi atunci când vă vopsiţi părul, deoarece multe dintre ele ar putea să vă distrugă firul de păr. Părul vopsit are nevoie de un şampon special căci coloranţii artificiali rezistă mai puţin la agenţii clasici de spălare.

Toma Katalin Ioana Clasa: XIII-F 27


Coordonator: Prof. Minodora Mareci

Profesori Colaboratori: Simona Grif Răzvan Ducan Ada Ognean Eva Simonfi Ramona Nicuşan Cerasela Petra Martin Szalai Sorel Hancu Ovidiu Oltean

Tehnoredactare computerizată: Prof. Alexandra Borzos

Elevi Colaboratori: Ichim Vlad (XII-A) Boţo Marius (IX-C) Pop Ana Maria (XIII-F) Opriş Dorin (IX-C) Şebe Vasile (IX-C) Meruţiu Mihai (IX–C) Uifălean Alin (IX- C) Toma Katalin (XIII-F) Bernaschi Andrei(XII-A)

Elevele clasei XI-G Elevi cls. a IX-a B Elevele clasei IX- E Virag Krisztina (XII-F) Deme Karmen (X- B) Szasz Emese(XIII- H)

Lyceum nr. 13  

Revista Grupului Şcolar Traian Vuia din tg. Mureş

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you