Page 1

Павлица


ИСТРАЖИВАЊЕ ТЕРЕНА РАШКЕ Подкопаонички крај, село Павлица, • Истражио : РОДОЉУБ АКСЕНТИЈЕВИЋ


Кућа у Павлици, засеок Остраћани , покривена сламом какве су иначе све тада биле.Кућа Станка Остраћанина снимљена 1926.године.


Павлица, засеок Остраћани у позадини Милошевићи, а сасвим иза доњи обронци Копаоника. Снимљено 1969. Очигледна разлика у квалитету изграђених кућа.


Обичај који се чувао у овом крају-Крстоноше . Полазе од цркве Нова Павлица.


Крстоноше: Обичај у Павлици трајао до 1946 .године, када је забрањен .


Свадба 1899, свадба имућнијих људи подразумевала је и удубнији превоз за младенце. Остали сватови на коњима.


Сватови на свадби 1937.године. Путовало се пешице, а главно средство превоза био је коњ.


Свадба у селу Павлица, засеок Остраћани. После венчања, весље се настављало код куће уз најужу родбину. Снимљено 1952.године.


Млада и младожења 1952.године


Мираз од младе код богатијих удавача возио се колском запрегом. Запрега је ишла пре сватова. На колима шифоњер, у њему спрема а на јарму окићена кошуља за власника запреге, односно превозиоца.


Жито се млело у воденицама, а товар се доносио и односио у врећама на коњима који су имали дрвене самаре. Одећа: вунени прслук, кошуља до колена и дуге гаће од пртеног платна, вунене чарапе и опанци пречани, од говеђе коже. Период 1950-1960.


Ручно се и жито жњело са срповима и увек су помагали чланови фамилије. Око 1960 године


Њиве су се обрађивале ручно. Орало се воловима, али се копало мотиком и будаком. Одело од сукна и вуне, а обућа од гуме. Око 1965.године


Гардероба се носила и облачила у складу са могућностима и приликама за коју је облачена. За свечаности се увек облачило најбоље што се има.Фотографија настала 1922 године. Девојке обучене потпуно другачије од удатих жена


Три генерације једне породице. Уочљиво разликовање у облачење удатих и ожењених, младих и деце. Фотографија настала око 1922.године


Фотографија настала на неком од тадашњих сабора око 1930 године.


За сва породична весеља, облачила се најбоља гардероба која се има. Интересанно присуство различитих капа код мушкараца. Око 1935.године


Градска и сеоска народна ношња око 1935.године


Дечак снимљен око 1937 године. Обучен као одрастао.


Родитељи са својом девојчицом на сабору у Бељаку 28.августа 1940.године


На неком сабору око 1938 године.


Све објављене фотографије обезбеђене из архива Гордане (Остраћанин) Савић и архива Завичајног клуба “Стара Павлица”из Краљева.

Pavlica