Page 1

GRaNSLoST GRÄNSLÖST INTERVJUAR CAMILLA TOLLSTOY OM SJÄLVKÄNSLAN I DAGENS SAMHÄLLE

P-PILLER FÖR KILLAR, VARFÖR INTE? SEX OCH KÄRLEK DÅ OCH NU - VAD HAR ÄNDRATS?

TIDNINGEN OM SEX OCH KÄRLEK NR 03/22 2013


Kärlek

En Mors Kärle

- och synen på uppfostran

Det finns många sätt att uppfostra sina barn på. Vissa kan vara bra och vissa kan vara dåliga, men är det något sätt som är rätt eller fel? Den ensamstående mamman Marianne Amilon har intervjuats om hennes erfarenheter och åsikter om föräldrars kärlek till sina barn.

på att ens egna sätt är tillräckligt bra? Marianne säger, -Jag kan känna att jag ger för lite kärlek ibland. Det kan vara om jag inte är tillräckligt insatt i något som min dotter gör eller har för sig utanför hemmet. Eftersom allt i hemmet har jag ju koll på. Min uppgift är ju att vara lite delaktig i det även om det inte ag kliver in genom dörrarna till det enorma klarblå alltid kanske är så bekvämt för henne. Och om jag varuhuset med de stora gula bokstäverna som rik- inte alltid vet var hon är eller håller på med känns det vårdslöst, och det blir jag stressad av. Men jag vet att tigt lyser i det soliga men kalla vädret. Det märks att det är just Ikeas personalavdelning jag det är många föräldrar som känner sig väldigt står inne på. Stämningen är glad och varm, och i vän- otillräckliga. Men jag känner mig ändå ganska tan på att mamma Marianne Amilon ska komma till tillräcklig, jag är rätt nöjd. receptionen smyger sig en doft av nybakta kanelbullar Något som har blivit ett populärt uttryck förbi min näsa. Det känns som att vara hemma. sedan några år tillbaka och ofta blivit direkt Marianne är ensamstående mamma med en dotter på kopplat till barnuppfostran är uttrycket 13 år. Under de 13 åren har hon lärt sig väldigt mycket curlingförälder. Uttrycket som myntades av om hur det är att vara mamma, vad som krävs, hur den danske psykologen Bent Hougaard år man visar kärlek, hur man ska tänka och framför allt 2004. Hougaard satte ner foten då han hade hur man på bästa sätt ska uppfostra sitt barn så att det blivit trött på konsekvenserna av hur dåligt de flesta föräldrar uppfostrar barn och skrev då en dag klarar av att stå på egna ben. -Jag anser att ge kärlek till sitt barn är att ge dem det en bok om curlingföräldrar. de behöver, kanske inte alltid det de vill ha just då, för -En curlingförälder låter inte barnet själv få göradet barnet tycker är jobbigt. Om barnet inte stunden. Man ser som förälder vad deras bästa är i ett större orkar göra något jobbigt hoppar föräldern in där perspektiv. Min uppgift som förälder är ju att för- istället och gör det. Men om man då istället säger bereda barnet inför den dagen man inte är där, säger till barnet att det själv är ansvarigt för att göra det barnet måste, då har man ju givit ifrån sig ett ansvar. Marianne. Idag är just frågan om uppfostran en stor och känslig Och det gynnar ju bara barnet, säger Marianne.

J

fråga, både i Sverige och i många andra länder. Och många föräldrar är oroliga för att de inte vet hur man uppfostrar barn. Vad är det rätta sättet? Tänk om man gör fel? Tänk om man inte är tillräckligt bra? Tänk om man visar för lite kärlek? Det ges ut mängder av faktaböcker, tidningsskrifter och andra texter om barnuppfostran idag. Men hjälper de verkligen? Vad är det som har gjort att vi idag hellre läser en bok om barnuppfostran, eller om hur man är tillräckligt engagerad genom att lägga undan tid och pengar och hur man visar sin kärlek än att lyssna på det egna omdömet och lita

Men vad är då anledningen till att många föräldrar gör så här idag? Att de försöker ge sina barn ett så smärtfritt och oproblematiskt liv som möjligt. De lagar mat, diskar, städar och gör sådant som barnet inte anser är roligt eller nödvändigt.


ek

Fotograf: Isabelle Alverblad H책kansson


Alla har såklart olika teorier om varför föräldrar gör så här idag. Vissa säger att föräldrarna, som kanske hade det jobbigt när de själva var små, vill ge sina barn en mycket bättre barndom än vad de själva hade. Andra säger att det beror på dagens samhälle, att barn idag har det mycket tuffare än vad barnen hade det då föräldrarna var små. Vilket ökar föräldrarnas oro. De vill hjälpa till, av kärlek, och skydda sitt barn från de allra jobbigaste och kanske farligaste sakerna. En undersökning från trafikverket visar att det är fler och fler föräldrar som följer eller skjutsar sina barn till skolan, trots att de flesta barn i Sverige idag bara har 15 minuters resväg till skolan. 46% av föräldrarna, vars barn går eller cyklar till skolan, tycker att skolvägen är osäker. Enligt Mats Gummesson på trafikverket är en av orsakerna till detta att föräldrars riskmedvetenhet under tiden har förändrats och ökat. Men är verkligen det här ständiga beskyddandet bra? Marianne tycker, -Förtroende och tillit får personer att växa. Barnet ska få känna efter själv vad som är rätt och fel, jag behöver inte berätta det. Ett visst ramverk tror jag dock att alla människor behöver. Men jag tror inte på att bara diktera massa villkor och säga ”Nu är det såhär, det är jag som bestämmer fram tills du är 18”. Det är inte bra, det håller inte i det långa loppet. Man måste ha rätt att få göra fel, eftersom man lär sig av sina misstag. Och lär man sig inte det här när man är liten, lär man göra det när man blir äldre. Men då blir det nog jobbigare att hantera.

Andemeningen i det hela är ju skillnaden på vad man vill och vad man behöver

Bent Hougaard säger också att curlingföräldern är ett slags medelklassfenomen. Aldrig har familjer haft så mycket pengar som nu, och barnen blir överösta av leksaker och valmöjligheter. Alla i familjen har heller aldrig haft så lite tid som vi har nu. Men har verkligen ekonomi och tid med uppfostran att göra? -Ja, det har det, säger Marianne. Har man resurser och förmåga att förvalta resurserna på ett bra sätt så kan man ju göra mer saker. Det handlar om hur man förvaltar det man har på rätt sätt. Man kanske inte gör bättre val tack vare mycket tid och pengar, men det gör det lättare. Alla har ju inte fått samma kort på hand, men det handlar om hur man spelar de korten man har. Men vad är då det

Fotograf: Isabelle Alverblad Håkansson


Fotograf: Isabelle Alverblad Håkansson bästa sättet att uppfostra sitt barn på, att visa kärlek, att bry sig, att prioritera rätt saker, att inte vara för överbeskyddande men heller inte för oansvarig för sitt barn? Marianne avslutar det hela klockrent, FAKTARUTAN

Curlingföräldrarna som löneförhandlar åt sina barn Enligt Synovates undersökning gjord på uppdrag av tidningen Chef, har flera chefer blivit kontaktade av sina anställdas föräldrar. Där de anställda oftast är personer mellan 20 och 30 år.

- Två av tre chefer har blivit kontaktade av en förälder som försökt fixa ett jobb eller en praktikplats åt sitt barn. - 13 procent har blivit kontaktade av en förälder som velat lösa en fråga mellan dem och den anställde. - 8 procent har blivit kontaktade av en förälder som velat diskutera den anställdes lön, villkor eller schema. - 9 procent har varit med om att en förälder följt med en jobbkandidat på intervjun. - 42 procent av cheferna instämmer med påståendet att många yngre personer i arbetslivet inte fått lära sig att lösa sina egna problem under uppväxten.

-Andemeningen i det hela är ju skillnaden på vad man vill och vad man behöver. Det är inte alltid barn förstår att föräldrar ser något bättre i ett större perspektiv, även fast det inte alltid låter som det bästa eller det roligaste för barnet självt just då. Föräldrar och vuxna har mer erfarenhet om viktigare saker som till exempel skolan. Jag som vuxen och erfaren vet vad man vinner eller förlorar på att göra vissa val. Jag vill ju leda barnet in på den rätta vägen utifrån mina tidigare erfarenheter i mitt liv. Och jag gör bara det av kärlek och omtanke. Det handlar inte om mig överhuvudtaget. Vad som förväntas av mig eller hur jag ska vara. Utan det handlar bara om att jag vet att hon behöver någonting annat än det hon vill, just nu. Tystnaden som följer efter Mariannes sista ord sätter verkligen punkt för det jag var ute efter att veta. Med ett leende på läpparna lämnar jag det stora blå huset och går ut i den strålande solen. Upplevelsen av att träffa en mor som älskar sin dotter så att det vibrerar av värme i rummet när hon talar om det, är en helt ny men också vacker upplevelse. Kärlek tyr sig på många sätt. Och oavsett om den kärleken uttrycks i ett litet kvavt rum på personalvdelningen på Ikea eller inte, så känns ändå kärleken lika starkt från den som förmedlar den som om jag skulle få betrakta den direkt själv. Det, är det fantastiska med kärlek. Lisa Brun 073/6876355 mullemoritz@hotmail.com


“Jag är ju inte hetero direkt” J

ill Brådhe intervjuar Lotta om hur det var när hennes son Lucas “kom ut” . Hon berättar om de blan dadekänslorna, och tankarna kring den uppmärksammade sjukdom hiv/aids. Jag anländer till tegelhuset som ligger på en lugn gata och går in. Jag känner mig hemma då jag tillbringade stor del av min barndom här. Jag hälsar på min kusin och går in och sätter mig i soffan. Lotta kommer glatt in i vardagsrummet och sätter sig avslappnat mittemot mig. Vi småpratar lite strax innan vi börjar med intervjun.

I bakhuvudet har hon alltid vetat att något har varit annorlunda, men aldrig vetat helt säkert. När sonen Lucas hade flyttat till London och familjen kom och hälsade på förstod Lotta nästan direkt att hennes son var homosexuell. Men hon beslutade sig för att han skulle känna sig trygg och berätta det i sinom tid själv för familjen. Sen kommer orden. – Jag är ju inte hetero direkt. För Lotta var det en mycket positivt känsloblandat ögonblick. Hon kände

Jag kände en sorg

en lättnad att de kunde prata öppet om det tillsammans. Sen kom alla funderingar hur det hade varit när han var yngre och inte vågat berätta. –Jag kände en sorg som mamma. Samtidigt kom en sorts irritation över att varför ska man behöva komma ut? Ska det verkligen behöva vara så svårt? Annars hade händelsen en positiv reaktion från hela släkten.

2


Här kommer bild! FOTO: TYRA TOLLSTOY Det finns i princip en stereotyp för allt. Inget undantag att det finns en för homosexuella. Männen anses vara mer feminima, bryr sig om mode och sitt utseende. Medan kvinnorna är mer mansaktiga. Men så behöver det inte alls vara. –Det är lätt att dra förhastade slutsatser, menar Lotta. Vem som helst du möter på gatan kan vara den läggning de trivs med. Nu på senare tid bryr sig killar mer om sitt utseende än förr. Många fler är modeintresserade etc. Alla människor klär sig som de vill nuförtiden, än det gamla traditionella att kvinnor har kjol och män kostym.

I dagens läge är det väldigt öppet med det här. Men så har det inte alltid varit. Under en lång tid har homosexualitet setts som en sjukdom, och det har inte varit lagligt med några homosexuella handlingar förr än 1944. Nu är det mycket vanligare med andra sexuella läggningar än heterosexualitet än för några år sedan. Bi – trans eller homosexualitet förekommer överallt i världen. Även om Sverige var det första landet i världen att sluta se det som sjukdom 1979 var det ändå inte lika vanligt med samkönade par som i andra länder. Lotta berättar om en resa till Bulgarien med vikingarna. Där var det mycket mera öppet – Killarna satt och kramade varandra på bussen, säger Lotta. Det tog en lång tid innan det började visa sig här i Sverige.

3


B

Ö

G

P

E

S

T

E

N

Jonas Gardells succé-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” har uppmärksammat sjukdomen aids/hiv. Efter att homosexualitet slutat ses som en sjukdom, när de äntligen trodde att de kunde få leva fritt, så kom den så kallade bög pesten. Skräcken bland människor var stor. Speciellt på 1980-talet då man inte visste så mycket om den.

När Hiv kom till Sverige och människor inte visste alls mycket om den, så trodde vissa att de inte kunde vara i samma rum utan att bli smittade, medan andra inte kände samma oro för den. Som mamma till en homosexuell son har Lotta aldrig känt någon direkt oro över den här sjukdomen och att den ska drabba hennes son. Tillskillnad från när sjukdomen uppdagades så vet man mer nu och folk är mer upplysta, hur man skyddar sig osv. Samt att det finns bättre mediciner så man kan minska risken för att det hela ska sluta med döden.

Aids blir oftast kopplat med homosexuella. Men faktum är att varenda människa ute i världen kan få denna sjukdom, oavsett vilken läggning den har. Hiv smittas antingen genom blod eller sexuell kontakt. Den anses som en könssjukdom och även den farligaste om man inte skyddar sig på rätt sätt. Det smittas inte genom vanlig kroppskontakt som kramar, handslag eller kyssar.

FOTO: TYRA TOLLSTOY

4


FOTO: TYRA TOLLSTOY

Inte känt en stark oro direkt.

5


“‘‘fedup’’på Jag var Kärlek Gud

till Gränslöst har skickat ut vår reporter Emilia Oxelheim. Emilia har intervjuat Prästen Per Wahlström om hans kärlek till gud. Hur ser egentligen en präst som Pär Wahlström på gud? Är han mer som en vän, kärlek eller bara en övre makt? I detta reportage kan du läsa om Per Wahlstöms tankar om Gud och Kristendomen i allmänhet!

Det är en blåsig och bitande kall förmiddag i mars.

Jag står utanför den otroligt vackra och stora Engelbrektskyrkan som har funnits sen tidiga 1900- talet. Jag stannar upp en kort stund för att beundra kyrkan som är byggd i Jugendstil och som Byggdes av Lars Israel Wahlman. Anledningen till varför jag är här vid kyrkan är för att jag ska intervjua prästen Per Wahlström om sin kärlek till gud. När jag efter en stund av letandes hittar den ingången som jag ska till så möts jag av en glatt leendes Per Wahlström. Per visar mig till sitt kontor, ett stilrent och rymligt kontor med utsikt över Rådmansgatan där vi inom strax påbörjar intervjun. När började Per känna kärlekt till gud började jag med att fråga? -Då är det så hör att jag tycker kärlek är ett ord man ska vara jättenoga med. Jag känner kärlek till min fru. Det är i det sammanhanget och egentligen bara i det sammanhanget som jag känner kärlek. Jag kan känna en närhet och en intimitet förhållande till Gud men jag väljer att inte kalla det för kärlek, inte när det

gud som samtalsämne går från mig till gud. Men är det gud Till mig då kan jag tala om att Gud älskar mig men jag kan inte riktigt säga att jag på det sättet älskar Gud för, för mig är det ordet förbehållet en enda person och det är min fru. Jag kan inte riktigt stå för det. Jag kan känna närhet och beroende och intimitet med Gud men jag skulle inte säga att jag älskar Gud. Men om man får välja det sättet att utrycka sig på alltså när jag började känna närhet och beroende till Gud. Det kom när jag var 19-20 år. Jag var uppvuxen i ett kristet hem där vi pratade väldigt mycket, vi pratade om Gud. Vi satt runt bordet liksom som det vore en lektion och pratade om Gud. Det gjorde att när jag kom i puberteten så bröt jag med gud. Jag hade en lång och för mig väldigt nyttig period av ateism för jag var så trött på det här pratet om Gud. Samtals ämnet Gud var jag ’’feed up’’ på. Sen när jag var 17 år så träffade jag en människa som utstrålade den här närheten till Gud men hon pratade aldrig om Gud, inte


inte med ett ord sa hon att hon var kristen. Utan hon med sitt beteende så signalerade hon att hon stod i förhållande med en högre makt. Och det var ett helt nytt sätt för mig att närma mig Gud och då började det hos mig i och med den relationen med den kvinnan och hennes sätt att förhålla sig till gud. Kärleken till Gud har påverkat Per genom att han ‘’pratar gud med hela kroppen’’ snarare än med bara ord. -Jag tror att det har påverkat mig där genom att jag tycker att det är minst lika viktigt att utrycka tro som att prata om det. Alltså om jag står i kyrkan och, Pär säger välkomna till kyrkan och så på ett väldigt ointresserar sätt. Det funkar inte för mig utan ska jag prata om Gud så måste jag också visa Gud. Jag måste visa Gud genom mitt beteende jag kan inte se olycklig ut. Inte ens på en begravning så kan jag se olycklig ut när jag prata om Gud utan det måste synas. Jag tror att jag pratar gud med

hela kroppen snarare än bara med ord. När jag var ung så var jag kutryggig, det är jag fortfarande eftersom att jag har skolios rygg. Jag var urdålig i gymnastik och var alltid den som blev utvald sist till allting. Vi hade så att de två bästa i klassen fick välja ut varsit lag i gymnastiken och det slutade alltid med att ’’vem ska ta hand om Wahlström nu då’’ eftersom att jag alltid blev ensam kvar då. Så jag växte upp lite udda. För mig var det en stor insikt att Gud älskade mig precis som jag var. Med min krokiga rygg och med mina konstigheter blev jag accepterad av Gud och det blev för mig en enorm vändpunkt. Att det handlar inte om att jag har krokig rygg utan det handlar med om att Gud tror på mig. Det här inträffade då inte förens jag var runt 19-20 år. Per ser inte Gud som beskyddande och tror inte att han är skonad från olyckor eller sjukdom mer än nån annan .Utan för Per så


“det,Hurju tufft jag än har sjuk jag än blir

och till och med när jag dör så är gud kvar hos mig. är gud närhet. -För mig är Gud inte beskyddande eftersom att jag inte tror att han skyddar mig från olycker eller sjukdom mer än nån annan. Jag har nyss varit inlaggd för en tumör operation tex. Jag tror att det kan drabba mig precis lika mycket som alla andra. Jag tror inte Gud skyddar mig från sjukdomar, olyckor eller döden. Det är inte Gud för mig säger Per. Om det är Gud, säger Per med höjdröst, då får jag jätteproblem. Då kan jag säga att jag blir ganska arg på Gud att han inte gör något åt allt lidande i världen. För mig är Gud närhet. Hur tufft jag än har det, ju sjuk jag än blir och till och med när jag dör så är Gud kvar hos mig säger Per med en röst som utstrålar värme och kärlek. Per tycker också att gud är som en vän som alltid är där och aldrig överger än. -När vi döper ungar så doppar vi barnet i vattnet. Förr i tiden så döpte man barn genom att man doppade ner Hela bäbisen under

vattnet. Så lyfte man upp ungen från vattnet, Pär håller upp händerna högt i luften. Då var prästens händer en symbol för att Gud aldrig släpper taget, Han släpper aldrig taget om mig även om jag slutar tro. En fråga som nog många icke troende skulle vilja veta är att om man inte tror på gud älskar han än även då? -Det är jag helt övertygad om. Ett barn som döps är älskad av gud och ett barn som inte döps är älskad av gud. Sen kan jag få det lite jobbigt när jag tänker på om alla människor är älskad av gud är till och med människor som tex Hitler även älskad han med. Då kan det bli knepigt för mig. tvivlar Per någonsin på om gud inte finns? -Ja, ett par tre gånger om dan sådär, säger Per och skrattar högt. Kristna är väldigt olika varandra i sin tro. En del människor tro ligger hela tiden här upp, säger Per och visar med händerna högt upp i luften, och som aldrig tvivlar på sin tro. Jag ä inte riktigt en sådan


Eftersom när jag ska jordsätta ett barn så har jag jättesvårt med guds relation. Då går jag sönder varenda gång. När jag har det jättejobbigt och vill gripa in och fixa det här så får jag ofta perioder av tvivel. Till och med då har jag en grundliggande insikt att gud inte släpper taget. Även om jag tycker att han håller av mig så gör han det. Jag tvivlar ofta. Mail: Emiliaoxelheim@hotmail.com tel: 073-599 03 13 Foto: Elin Phillipi Mail: algoot@live.se


Sex och Kärlek

P-Piller för

Män?

F

ör kvinnor innebär det mycket risker att skydda sig mot graviditet. Det är tekniskt möjligt att framställa p-piller för män, men ändå är det kvinnorna som tar på sig ansvaret. Två killar i 18-årsåldern blir intervjuade om vad dem tycker om preparatet. Matsalen på Kungstensgymnasiet där Magnus Bergqvist och Samuel Kraft går tredje året på fylls snabbt med människor, klockan är elva på morgonen och de lutar sina huvuden trött mot bordet. De hade sin studentskiva kvällen innan och erkänner att de är aningen bakfulla, den höga ljud volymen i matsalen hjälper inte deras bultande huvuden. Magnus och Samuels kvinnliga klasskamrater tillhör en åldersgrupp då användning av p-piller som preventivmedel är väldigt vanligt. Om man följer instruktionerna för p piller är det ett väldigt bra och effektivt preventivmedel,

men det innebär också mycket ansvar och att man utsätter sig själv och sin kropp för risker vilket man dock ofta gör då man äter mediciner. Men om p piller är ett sådant effektivt men samtidigt riskfyllt preventivmedel varför ska det bara finnas för kvinnor? Borde man inte dela på ansvaret mellan könen? Om du var i behov av preventivmedel och p-piller med hormoner (p-piller för kvinnor innehåller hormoner) skulle vara ett alternativ skulle du kunna tänka dig att använda dig av det? Magnus och Samuel instämmer i ett ja och känner att de inte behöver utveckla sitt svar. Det är ett bra preventivmedel. Det är tekniskt möjligt att tillverka ppiller för män dock är det aningen svårare då-p pillret ständigt måste stoppa produktionen av spermier och de höga hormonhalterna ger okända resultat.


P-piller finns ju redan för kvinnor

Det läggs inte heller tillräckligt med pengar på området och många undersökningar i det här ämnet har lagts ned av den anledningen. Varför tror ni p-piller för män har en så låg prioritering inom forskningen och varför tror ni det inte läggs tillräckligt med pengar på den så det kan gå framåt och nå önskade resultat? Både Samuel och Magnus tror det beror på att det redan finns preventivmedel som är bra t.ex. kondomer. - Det finns ju redan nått som fungerar för kvinnor, säger Samuel och syftar på p-piller. En av anledningarna till att p-piller som gått igenom kliniska studier inte kommit ut på marknaden är för att männen klagat så mycket på biverkningar och läkemedelsföretagen då inte sett några pengar i det. Hur känner du inför biverkningar?

- Jag skulle ju aldrig ta dom om det var allt för jobbiga biverkningar, säger Magwnus snabbt. De undrar vilka sorts biverkningar som hör till-p piller och killarna blir smått chockade. - Ja det låter ju inte så trevligt, säger Samuel när han får höra att depression, förlorad sexlust, akne och viktuppgång är biverkningar som står på bipacksedeln till p-piller. Killarna tycker det är svåra frågor och funderar länge på ett passande svar. - Du borde göra kryssfrågor!, skämtar Samuel och Magnus stämmer in i ett skratt. Efter en stund delar Magnus med sig av sina tankar, - Jag tror det kommer ta tid för killar, tjejerna tyckte säkert inte heller det var så najs med biverkningar i början när ppiller kom ut på marknaden medans det nu nästan blivit som en självklarhet för


tejer vilket det med tiden säkert kommer bli för killar också. Hur skulle man kunna göra för att uppmärksamma läkemedelsföretagen på att det finns pengar i manliga p-piller? Magnus och Samuel tycker att företagen borde göra fler undersökningar för att få reda på om det finns ett intresse i produkterna, vilket de tror det gör. P-piller för kvinnor har samma biverkningar som p piller för män men kvinnor prioriterar skydd framför biverkningsfritt. Vad prioriterar ni? Skydd mot graviditet eller biverkningsfritt? Killarna är överens om att deras prioritering är skydd mot graviditet, dock tror de att det skulle vara mer intressant för fler och även för dem om produkterna faktisk va biverkningsfria. - Det är ju en värre biverkning att bli med barn än att få lite knubb, säger Magnus och vi runt bordet brister ut i ett skratt.

Varför tror ni kravet på att p-pillret ska vara biverkningsfritt för att alls vara intressant är större hos män än hos kvinnor? - För att samhället är ojämnställt!, säger Magnus med hög röst. Killarna har inte fått reda på så mycket om den här sortens hormonella preventivmedel och är osäkra på om hur biverkningarna är från person till person. De kommer överens om att de olika kraven hos de olika könen är pga att män är ovana vid tanken på att äta p-piller och dess biverkningar som är vardag för väldigt många kvinnor och att man alltid varit osäker i början när det gäller nya produkter och saker. Kvinnor utsätter sig för risker som t.ex. blodproppar som dock är väldigt ovanligt men det har förekommit dödsfall och senast i år stoppades ett slags p-piller i frankrike då fyra kvinnors död kopplats samman med medlet. Det finns även som vi nämnt många biverkningar, alla dessa


ra idé och tror att det skulle kunna få honom mer intresserad av att ta preparatet medans Samuel tycker det verkar onödigt och säger, - Borde det inte bli mer biverkningar av det? Ju mindre biverkningar desto bättre och det känns som om det bara kommer bli fler om man lägger till massa medel.

risker utsätter sig många kvinnor för, allt för skydda sig mot graviditet. Ser du det som en självklarhet att kvinnor ska utsätta sig för de här riskerna medan det inte ska finnas någon motsvarighet för män? - Nej verkligen inte, svarar både Magnus och Samuel. Kristina Gemzell-Danielsson som har uttalat sig om den här studien i Dagens Nyheter har sagt att anledningen till att intresset minskar då preparaten inte är biverkningsfria hos män är för att de är lite känsligare.Vad tror ni om det påståendet? - Jag tror det kan vara så att vi män är lite räddare för biverkningar, tjejer är nog mer beredda att offra lite mer och utsätta sig för biverkningar för att skydda sig eftersom det är de som blir med barn, säger Magnus och verkar lite osäker på sitt svar. Det har diskuterats att lägga till t.ex. medel mot håravfall för att göra produkterna mer attraktiva tycker ni det är en bra idé och skulle det kunna intressera er?

Det är ju en värre biverkning att bli med barn än att få lite knubb En amerikanska forskargrupp har hittat en molekyl som på möss inaktiverar ett protein i testiklarna som tillverkar spermier och om vid vidare forskning skulle kunna skapa ett p-piller för män utan hormoner som skulle kunna vara helt biverkningsfritt. Så det finns en chans att det biverkningsfria p-pillret kommer finnas i framtiden

Av: Ellen Nykvist Foto: Jill Ericsson Brådhe


Sex och kärlek

Att älska sig själv

- Kärlek värd att kämpa för

Hur ser vi i Sverige på självkänsla och kärlek mot oss själva idag? Hur påverkas vi av media och hur viktigt är det egentligen med bra självkänsla? Samtalsterapeuten Camilla Tollstoy ger sin syn på detta aktuella ämne - kärlek mot sig själv.

E

ntrén i Kungstensgymnasiet är stillsam. Några tysta röster hörs vid receptionen, fotsteg från elever och lärare hörs då och då när de går upp och ner för trapporna eller ut för dörren. Klockan är nästan halv tre, så de flesta har antingen lektion eller redan gått hem. Utanför fönstret skiner solen och himlen är blå. Man skulle kunna tro att det är sommar, men kollar man ner på marken ser man att snön ligger kvar, vilket betyder att det fortfarande är några minusgrader ute. Ändå så har man känslan att våren är på väg. En grupp människor är på väg ut genom dörren. De är i fyrtioårsåldern och har antagligen varit på en av Folkuniversitetets många kurser. Det

Man kan inte älska sig själv för mycket, i själva verket gör vi det alldeles för lite.

blir aldrig riktigt helt tomt i byggnaden, inte helt tyst heller. Däremot känns det väldigt lungt. Vid den här tiden är det inga elever som går runt och stressar över ett skolarbete eller skyndar sig ner till matsalen för att få i sig mat. Det är bara lugnt. Det är en perfekt tid för en intervju. Camilla Tollstoy som arbetar som bland annat samtalsterapeut kommer in i entrén och ser sig om. Hon har färgglada kläder på sig ,vilket alltid är kul att se i Sveriges kalla vintrar då alla klär sig i mörkt och svart. Efter att vi presenterat oss går vi ner till matsalen för att ha intervjun. Det är väldigt stillsamt här nere. Några personer sitter vid ett bord och pratar tyst för sig själva, men förutom dem är det nästan inga andra här. Vi går lite längre bort och sätter oss i en mindre matsal där det är lite mer privat. Vi tänker ofta på hur vi ska visa vår kärlek mot de i vår närhet, till exempel våra föräldrar, syskon, våra vänner, pojk- eller flickvänner osv. Men vi glömmer ofta att tänka på kärleken mot oss själva. I bibeln står


Foto: Lisa Brun

det “älska din nästa såsom dig själv”. Man behöver inte vara religiös för att tro eller förstå detta. Om man inte älskar sig själv, hur ska man då kunna älska andra? Det går helt enkelt inte. - Jag skulle säga att kärlek mot sig själv är livsviktigt, verkligen. Om man har gott förhållande till sig själv ökar det möjligheterna hur vi är mot andra, säger Camilla Tollstoy. -Jag tror att människor som har bra självbild och självkänsla är också schystare mot sin omgivning så det blir ju lite win-win där som man säger. Självkänsla är viktigare än man tror. I Sverige är självmord den vanligaste dödsorsaken bland män och kvinnor i åldersgruppen 15-24 år. Studier visar att trots att det totala antalet självmord i alla åldersgrupper i Sverige har minskat med ca 20 procent under de senaste 15 åren, så har antalet självmord för personer under 25 år ökat. För var sjätte timme begår någon i Sverige självmord vilket leder till att mellan 1 400 och 1 500 människor tar sitt liv per år. Under 2008 var 31 av de självmorden unga tjejer. År 2010

begick ungefär 150 ungdomar mellan 15 och 24 år självmord, dessutom var det även fyra barn under 14 år som begick självmord varav två flickor och två pojkar. Det är oftast kvinnor som gör självmordsförsök där den vanligaste åldern är 15-16 år men det är flest män som faktiskt tar livet av sig. En av de vanligaste faktorerna bakom ett självmord är dels dålig självkänsla samt olösta barndomskonflikter, missbruk och depression. Faktorer som skyddar mot självmordsbeteende är bland annat att ha bra socialt stöd, att känna tillhörighet till exempelvis familjen och att ha bra självförtroende och bra självkänsla. Idag tar folk hellre medicin, ofta så kallade “lyckopiller”, för att må bättre - något som hela läkemedelsindustrin bidrar till - istället för att verkligen jobba på att må bättre. - Det vi gör det är att vi lever ett helt långt liv och lägger ner jätte mycket tid och fokus på att tycka att vi inte duger och det är ju så himla sjukt! Tänk dig om vi skulle samla all den här energin som vi lägger ned på att tänka att vi inte duger till att tänka “fan va bra vi är, nu går vi ut och erövrar världen”. Det skulle ju


Att ha bra självkänsla betyder inte att man måste älska sig själv och dyrka marken man själv går på. Att verkligen älska den man är, tar lång tid och hårt jobb. Man kan inte bara vakna en dag och förvänta sig att man helt plötsligt ska älska sig själv. - Man kan gå till en terapeut, det är en bra idé, eller så kan man prata med människor man har förtroende för. Det kan ju vara så att vissa människor känner man sig helt enkelt trygg tillsammans med. Ju mer naken och öppen man själv vågar vara så blir det positiva och bra ringar på vattnet. Då vågar andra också vara starka tillsammans med dig, säger Camilla övertygande.

Foto: Lisa Brun bli världens grej! Men jag tror att vi som individer har ett ansvar att säga nej, vi kan inte bara skylla på att det är media, säger Camilla Tollstoy bestämt. - Det är lätt att sitta i en intervju och säga det här men det är svårt att i sin vardag säga att man kör sitt eget race. Men jag tror att om man tar små steg varje dag för att frigöra sig från det här så kan man känna sig lite friare som person.

Våga vara svag så har du lättare att vara stark.

Älskar man sig själv eller har man en bra självkänsla så blir livet faktiskt lättare. Det blir i alla fall lättare att möta livets motgångar. Då kan du värdera dig själv på ett uppskattande sätt. Man blir inte lika beroende av vad andra tycker och tänker och man prioriterar sina egna åsikter först. - När jag var ung så var det ju ingen skillnad mellan självkänsla och självförtroende, eller man pratade inte om sådana saker. Idag gör vi ju det, och det är mycket fokus på unga tjejer och på ett sätt tror jag att det var friare för 50-60 år sedan när de inte hade hela sociala media bilden. Visst det fanns ju annonser där det stod en liten dam och diskade som kanske var lite smal i midjan men idag så fort man sätter på TV:n, öppnar en tidning eller slår upp Facebook så är vi ju matade med olika ideal bilder hela tiden att det nästan är omöjligt att värja sig. Så det har ju blivit sämre tycker jag, det är tuffare idag, säger Camilla Tollstoy. - Men vi har också större möjligheter att förändra den bilden, vi måste ju inte bara tänka utan också börja agera och jobba på att säga nej!


Dagens samhälle har ett stort problem när det gäller att ha kärlek mot sig själv. Unga tjejer är besatta av att se bra ut för att bli accepterade av andra. Den dåliga självkänslan bland både män och kvinnor i alla åldrar har lett till drogmissbruk, självskador och självmord. Detta är så klart inte alltid fallet men vem vet hur det kommer vara om 25 år. Kärleken till ägodelar och pengar har blivit större medan kärleken mot den enskilda människan har minskat. - Just här i västvärlden har vi ju nästan all fokus på görandet. Vad vi presterar, vem vi är och då sätter man ju oftast hela sin självbild på vilket yrke man har. Jag tänker att om man ser människan som en lök så kan man skala av de yttre skalen. Översta skalet som är lite brun-gult eller rött, det går ju ganska lätt att ta av, det är det yttre som vi visar upp, men ju närmare vi kommer kärnan ju mer tåras ögonen. Det handlar om att vara sann mot sig själv, att vi föds som äkta individer, sen för varje år som går lägger vi

Foto: Lisa Brun

på olika lager som lite skydd. Vi sminkar oss, klär oss, köper senaste sportbilen, gifter oss med snyggaste frugan och har en schyst våning på Drottninggatan, säger Camilla besviket och fortsätter: - Och det kanske är bra om man har en bra självkänsla, men många av oss tror ju att det är vägen till lycka, men det vet vi ju alla att så lätt kommer vi inte undan, säger Camilla med ett leende på läpparna. Som Camilla påpekar så är ju alltså detta problem inte bara hos ungdomar utan hos vuxna också. När frågorna är besvarade och fotona är tagna, säger vi adjö till Camilla Tollstoy. Hon dricker upp sitt kaffe, sätter på sig sina färgglada ytterkläder och glider iväg, ut i det kalla Stockholm.

Isabelle Alverblad Håkansson 0709509014 isabelle9611@hotmail.com


Sex och k채rlek

Sex och k채rlek d책 och nu Foto: Ellen Nykvist


Mina föräldrar talade aldrig om något sex, det fick man upptäcka själv.”

Foto: Ellen Nykvist Tyra Tollstoy har intervjuat Mai Hartoft 87 år om hur synen på sex och kärlek förändras genom åren. Är skillnaden stor från när Mai va ung, och i sånna fall vad är det som skiljer? Tollstoy får svar på sina frågor från en grundkälla.

M

ai Hartoft öppnar dörren och välkomnar med ett stort leende. Det luktar en aning matos och nybakat. Hon bjuder på te och bakelser medan hon berättar om vem hon är och hur mycket hon avskyr SL. Och sen var det där om sex … - Jag tycker att det är för mycket fokus på sex i dag.

Det är lätt att tappa det viktigaste, den där känslan som man inte kan sätta fingret på. Mai är född 1925 och uppfostrad av sin mormor och morfar på en gård i Grindtorp utanför Stockholm. För tillfället är hon singel och ägnar en del av sin tid att springa med bridge plattor till tanterna i husen bredvid. - Man är väl inte så pjåkig för att vara 87!? Gott gry i mig tycker jag om man jämför med de andra russinen, säger Mai gott och ler lite överlägset. När vi har tryckt i oss allt fikabröd och satt oss tillrätta i fåtöljerna så frågar jag Mai hur hon ser på sex i dagens läge. - Ja, sex som sex. Det går ju fortfarande till som det alltid har gjort. Men man ska känna efter, känna på


Sex och kärlek

Det kan både vara skrämmande och en härlig känsla att man verkligen litar på varandra.”

v

arandra lite, pussas och så. I många fall kan det vara en väldigt vacker början på en dröm som båda kanske har, men det kan också gå snett. Det beror alldeles på personkemin mellan två människor. Speciellt om det är allra första kärleken om man säger så. - Det kan både vara skrämmande och en härlig känsla att man verkligen litar på varandra. Sedan Mai var ung har mycket hänt med ungdomars syn på sex och kärlek. Inte minst har p-pillrets intåg på 1960-talet helt förändrat ”spelreglerna” – särskilt för unga kvinnor. Idag behöver egentligen ingen ung tjej vara rädd för att bli gravid om man inte vill. Enligt studier ledda av Margareta Forsberg, Filosofie doktor i socialt arbete vid Göteborgs universitet, finns tydliga tecken på att gamla normer kring sexualiteten håller på att luckras upp. Forsberg har genom enkäter och intervjuer undersökt tonåringars syn idag på relationer och sex. Även om toleransen generellt har ökat, finns stora skillnader mellan könen och olika åldersgrupper samt mellan ungdomar med utländsk bakgrund och dem med svensk. Knappt hälften av flickorna i årskurs 9 med ut

ländsk bakgrund tycker att det är fel av en flicka att ha samlag om hon inte är kär. Bland killarna med svensk bakgrund i gymnasiets årskurs 3 är det bara 9 procent som tycker det är fel. Vad tycker då Mai? Hon viker ihop servetten hon dukat till kaffet och frågar om det ska vara påtår och tar god tid på sig att svara på frågan: Måste man ha sex om man är kär? - Fel är det väl inte, men ganska onaturligt om du frågar mig. Men på hennes tid var det förenat med rejäla risker. Mai intygar att förr tvingades man blanda lika stora delar lust med rädsla när det kom till sex. Att som ogift bli gravid på 30- och 40-talet var inte bara problematiskt utan också fyllt med skam och skuld. Hur såg människorna runt omkring dig på sex när du var ung? - Ja till att börja med så talade man inte om det. Mina föräldrar talade aldrig om något sex, det fick man upptäcka själv. Blev ni inte upplysta i skolan? - Nej ingenting där heller, det var skamligt att snacka om det. Man höll bara tyst om det helt enkelt. Hur gick snacket i tjejgänget?


Nej, inte alls man fick chansa och hoppas på det bästa ...”

J

Foto: Ellen Nykvist

- o, vi var ett tjejgäng på fem personer, vi hittade ett annat gäng – med bara killar! De seglade och var fem år äldre så det var rediga karlar. Vi fick varsin kille och det var en hel del snack om dom då, men vi talade aldrig om att vi legat eller inte. Vi hade bara kul och struntade i vad de andra hade gjort eller inte. Hur ser du på kärleken? - I första hand tänker jag på samhörigheten och att man själv känner en behaglig känsla för motpartnern på en gång. Sedan kan kärleken vara i många olika former. Det kan vara kamratisk kärlek, kärlek till familjen och så kan det var den där kärleken när man känner att man bara vill leva med just den personen i hela sitt liv och spendera varenda minut med den. Var utseendet viktigt hos en partner när du var ung? - Utseendet var ett plus. Men idag, nu för tiden går vi alldeles för mycket på utseendet. Man måste kolla vad som finns där inne hos en partner. Men sen måste man tänka på att killar mognar mycket senare än vad tjejer gör. De är bara ute efter en sak i den åldern. Mai tycker att killen ska vara några år äldre än tjejen så att man inte blir som en mamma till killen. Jag tar en sista kaka och vi reser oss upp och dukar av kopparna. Mai följer med ut i trapphuset för att vinka av mig vid hissen. En sista viktig fråga bara: preventivmedel då - fanns det? -Nej, inte alls man fick chansa och hoppas på det bästa ...

Mai´s tips lHa

kompisar i det könet du är intresserad av, så att du är van när det väl gäller. lLär

känna människan du ska ha sex med.

lSkydda

dig.

lAtt

vara sig själv, kommunicera och vara ärlig är alltid ett bra drag. lEtt

nej är alltid ett nej.

lPrata

med din omgivning om sex, tala högt om sex. lAtt

ha roligt är ett måste.

Tyra Tollstoy 070-8389494 tysontollstoy@gmail.com


Napp på nätet Vår reporter Elin Philippi har intervjuat Anders Johansson. Anders jobbar på Ericsson och Elin ska fråga han om hans erfarenheter med Internetdejting. Anders har träffat sin nuvarande flickvän på internet så han har kunskap om ämnet. Varför är det så att folk nuförtiden söker sig till internet för att hitta en partner istället för på krogen? Den frågan och många andra frågeställningar kring nätdejting får vi veta i det här reportaget.

Anders som jag ska intervjua om ämnet internetdejting. Anders ska möta mig i där klockan halv 2 och under tiden jag väntar så ser jag mig omkring. Jag befinner mig i en stor reception med vitmålade väggar, glasväggar och högt i tak. Allt är väldigt rent och fräscht och jag kan känna lukten av nymålade väggar och rengöringsmedel. Anders anländer klockan halv två, vi hälsar på varandra och börjar gå mot hans kontor. Anders har jobbat på Ericsson i många år, gått igenom en skilsmässa, nu träffat sin nuvarande flickvän via Internet. Efter några Byggnaden är vit med enorma glasfönster och det är minuters promenad är vi framme vid Anders kontor bara en liten del av de enorma väggarna som är putsade. och vi stiger in. Jag känner samma doft som i recepPå den lilla delen av de vitputsade väggarna så sitter en tionen, men här är väggarna målade i rött och det står stor Ericsson logga. Man ser direkt att detta är ett Ericsett svart skrivbord mitt i rummet och vi slår oss ner i son kontor. Jag går med beslutsamma steg in genom de varsin stol som står vid sidan om. Anders frågar vad stora glasdörrarna och in i kontoret. Jag ska träffa And-


jag ville veta, Jag skrattar till svar och säger att jag vill veta mycket. Jag säger sedan att den här intervjun handlar om internetdejting, även fast han redan visste det. Anders nickar och väntar på att jag ska ställa min första fråga.. Jag började med att fråga vilka han tror, oftast söker sig till online dejting. Anders drar en djup tänkande suck. Han tror att det är lite äldre människor som har varit i en relation under en längre tid och sedan separerat. Jag frågar varför det sociala umgänget inte kan vara så stort när man har separerat. Anders svarade att man kanske har varit med samma personer under en lång tid och att de antagligen är upptagna eller inte intresserade. Jag frågar om det är lättare att dejta online än på krogen och om det är lättare att träffa folk som bor i närheten. -Ja, så kan det vara, men om du säger att du går ut på

stan, så ser du dig först omkring efter olika människors utseende. Det bli den visuella kontakten först. När du Online dejtar så kan du se direkt vad personen är intresserad av och om man passar ihop eller inte! Jag frågar om det känns som att det är mindre konkurrens när man dejtar på Internet. Han svarar direkt att han egentligen är en ganska dålig representant för att svara på den frågan. Jag omformulerar frågan och säger istället om han började dejta på Internet för att det var lättare att få kontakt med någon där än på krogen. Han tänker i några sekunder och suckar. Han verkar tycka att jag har ställt svåra frågor. -Nej egentligen inte Jag tyckte att det var ganska svårt! Nu gick det ju bra för mig att hitta någon men det kändes väldigt obekvämt. Det kändes konstigt och lite konstlat.


Jag frågar om han började nätdejta för att det var lättare att chatta med någon än att prata. -Nej, det var egentligen bara för att komma i kontakt med någon Jag ville träffa en ny person i mitt liv! Jag har en skilsmässa bakom mig sedan några år tillbaka. När jag kände mig klar med den delen av mitt liv så ville jag komma i kontakt med någon annan. Men det var väldigt konstigt och det tog emot hårt. Det var inte alls bekvämt att lägga ut sig så på Internet! Jag frågar sedan om det känns mer effektivt att dejta på Internet. -Om man ska jämföra med att gå ut på stan så sparar man tid, Pengar och du kan sköta det vart du vill! Hemifrån, I bilen och ibland kanske på jobbet! Han skrattar och bad mig att inte berätta det för hans chef. Jag skrattar med honom och lovar att jag inte ska göra det. -En sak som förvånade mig väldigt mycket var att användningen av dejting via internet är enorm! Det är flera tusentals människor! Enormt mycket!

Jag håller med honom och säger att det är runt en miljon svenskar som använder sig av dejting-sajter, men att i USA så är det runt 50 miljoner människor. Internet dejting är populärast i januari och februari. Jag frågar sedan varför han tror att det var så många människor som använder sig av Internet dejting. - Oj! En miljon låter väldigt mycket för att vara i Sverige! Man läser om att Stockholm är den mest singeltäta orten. Det har blivit socialt accepterat att Internet-dejta och det har blivit mer som att använda Facebook! Så det är väldigt vanligt! Jag frågar om det är lättare att dejta på Internet i allmänhet, om man kan starta diskussioner lättare. -Nej jag tror att det är lika dant. Jämför man den biten så är det nog ingen skillnad! Det spelar ingen roll om du är på krogen eller på match.com. Du måste få kontakt med någon och det enda sättet du får det är genom att prata eller skriva. Det är nog precis samma sak som på nätet, sa Anders bestämt.


Det kändes väldigt konstigt och tog emot hårt.

Jag säger också att om man känner sig illa till mods så kan man trycka på en knapp och så försvinner människan, utan att du behöver säga till honom eller henne på riktigt! Jag frågar om det är lättare att bli avvisad eller att avvisa någon när man är på internet. -Jag tror att det är lättare att ta mer illa upp på Internet. När man pratar som vi gör nu, så kan man lyssna på tonfall, se på kroppsspråk, lyssna på ironier eller skämt. Om man chattar så låter allt oftast hårdare och det man skriver kan uppfattas på ett negativt sätt. Man tappar en dimension av kontakten medan man chattar. -Ja det är sant, fast det kan du göra på krogen också. Kommer det fram någon otrevlig person så kan man ju ljuga för att ta sig ur situationen. Jag avslutar med en fråga på samma spår som den förra. Jag frågar om det är lättare att bli avvisad eller avvisa någon på Internet än någon annan stans. Det är lika lätt på båda ställena fast man avvisar bara på olika sätt. Svårare eller lika dant att ta illa upp på internet

eller på krogen. Jag säger att jag inte har några mer frågor och tackar för hjälpen med intervjun. Jag reser på mig och vi skakade hand. Sedan gick jag ut från Anders kontor, ut genom korridoren, receptionen och mot utgången. När jag lämnar byggnaden tänker jag på hur bra Internetdejting egentligen är. Det är en fantastisk möjlihet att träffa nya människor när inte möjligheten finns runt omkring sig. Dejting på internet har gjort det lättare för måga människor att hitta den rätta i sitt liv.

Elin Philippi 0732484828 elinphilippi@gmail.com Fotograf: Emilia Oxelheim


GRÄNSLÖST

Sex och kärlek

Manliga p-piller

Sex och kärlek då och nu

Att älska sig själv


GRÄNSLÖST Sex & Kärlek

P-piller för män? Sex och kärlek då och nu Napp på nätet


GRÄNSLÖST? Tidningen om sex och kärlek

“Jag kände en sorg”

Kärlek

Reportage om homosexualitet

Vem sätter g

till sina barn - curlingföräldrar - uppfostran

ränserna?

P

män

-piller för Undersökning

Att älska sig själv For the love of God! Präst berättar om kärlek till Gud

reportage om självkänsla


E n m o r s k ä r l e k o c h s y n e n p åu p f f o s t r a n

Se x o c h k ä r l e k , d åo c h n u

At t ä l s k as i gs j ä l v Kä r l e k v ä r da t k ä m p af ö r


Gränslöst Gränslöst Tidningen om Sex Kärlek Tidningen om och kärlek

Kärlek till Gud

Ett fängslande repotage om hur en präst ser på sin religion.

Är p-piller bara för Kvinnor?

Kan man hitta kärleken på Internet?


GRÄNSLÖST Tidningen om Sex och Kärlek

Kärlek och sex då och nu Allt om napp på nätet Prästen Per Walhström om sin kärlek till gud

Gränslöst  

En tidning om gränslösheten inom sex och kärlek.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you