Page 1

Ansiktet avslører hva du spiser Forskere fra Sverige og danmark har funnet ut at ansiktsutrykket kan vise hva du spiser, men de håper også på at denne forskningen kan hjelpe dem som ikke kan sankke. Skrevet av Emily Su Det kan ikke fortelle dem om du spiser ett rundstykke eller en pizza, men sannsynligvis klarer du å vise at du kan spise noe søtt, salt eller surt. Det de bruker er et Facial Acting Coding System som er forkortet til FACS, dette systemet handler om at man ser på hver spesielle del av anstiktet, og vurderer. Et eksempel er at øyenbryne går opp eller ned eller det kan være at munnviken går opp eller ned. De Fem Smakene. Sammen med forskere fra Universitetet i København, har de svenske forskerne studert ansiktene til tjueen forskjellige «smakere» grundig, skriver forskningsnettstedet Sciens Nordick. ⁃

Vi tok de fem ulike grunnsmakene umami, søt, bittert, salt og sur også gav vi dem til testpersonene for å se hvilket ansiktsuttrykk de fikk, sier Wendin. Umami er kanskje ikke en så kjent smak som søtt, salt surt, og bittert. Umami er en samk som skal ha en kjøttaktig samakskvalitet.

Vi kunne se ulike mønstre på hvor sterk smaken som de fikk var, og på hvordan de uttrykte de ulike smakene og testpersonene reagerte relativt likt på det de fikk smake på, sier Wedin. Slik reagerte de på de ulike smakene:

Umami: Nøytral eller behaglig

Søtt: slikking, trakk sammen leppene, smatting

Salt: Presset sammen eller snurpet leppene, trakk tunga ut, åpnet munnen, utvidede nesebor. Lave konsentrasjoner av salt kunne også gi rynking på nesen og at øynene videt seg ut.


Bitter: Åpnet munnen, løftet leppene, munnvikene nedover, brynene nedover, rynke pannen og nesen.Sur: Sammenpressede eller snurpede lepper, lukkede øyne, blunking, rynke på nesen.

Sur: Sammenpressede eller snurpede lepper, lukkede øyne, blunking, rynke på nesen.

Nøytral (vann): Ingen reaksjon

Kan hjelpe barn og demantamente Forskerne fant blant annet ut at testpersonene reagerte med munnen når de fikk noe surt, og med øynene og pannen når de fikk noe bittert. Når de fikk noe søtt, reagerte de ganske lite, men kunne smatte, slikke og trekke sammen leppene.De konkluderte det med at vi reagerer fysisk sterkere på den maten vi ikke liker. Wedin sier at denne fiorskningen kan være godt for en hel gruppe mennesker som ikke kan snakke for seg selv. Vi er bare i startfasen av forskningen vår, men vi håper at dette kan være nyttig også i andre observasjonsstudier, som når man skal finne ut hvorfor noen sier en ting, men mener noe annet.

Ansiktet avslører hva du spiser (2)  

Det kan ikke fortelle dem om du spiser ett rundstykke eller en pizza, men sannsynligvis klarer du å vise at du kan spise noe søtt, salt elle...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you