Quinzena de la salut cardiovascular Fort Pienc

Page 1

QUINZENA DE LA

SALUT I LA BELLESA

FORT PIENC Cuida’t

el cor! Campanya de la Salut cardiovascular L’Associació de Comerciants de l’Eix Fort Pienc organitza la quinzena de la salut i la bellesa amb l’objectiu de promoure els hàbits saludables per prevenir les malalties del cor. Durant tota la quinzena, un nombrós grup de professionals de la salut del Fort Pienc participarà en aquesta iniciativa dirigida a tots els veïns i veïnes del barri.

28 D’OCTUBRE FIRA DE LA SALUT I LA BELLESA Vols conèixer com està la teva salut cardiovascular? T’esperem al consultori al carrer, al Passeig de Sant Joan, entre Ausiàs Marc i Casp, de 10 a 15 h.

15 DIES D’ACTIVITATS GRATUÏTES 26 D’OCTUBRE -14 NOVEMBRE Revisió mèdica,tallers, demostracions i molt més. Metges, farmacèutics, nutricionistes, psicòlegs, naturòpates, el mercat, centres esportius... participen en la campanya. Mira el calendari!

APROFITA LES OFERTES DE SERVEIS I PRODUCTES DE SALUT I BELLESA

Només vàlides aquesta quinzena


COM ESTÀ EL TEU COR?

COMITÈ ORGANITZADOR Begoña Blay Alfred Capdevila Imma Casarramona Antoni Estopiña Joan Farrés Merce García Celestino Martínez Myriam Sayaz Rosa Uceda Coordinació Esther Burgos Ramón Royes

“Les malalties cardiovasculars suposen a l’actualitat, junt amb el càncer, la primera causa de mort al món occidental. L’arteriosclerosi, procés responsable de l’obstrucció de llum a les artèries, culmina provocant la trombosi i l’infart. Tal procés, que s’inicia a les primeres dècades de vida, respon a algunes causes que la medicina actual no pot detenir ni controlar (genètiques, familiars...), però també hi actuen factors de risc sobre els que sí podem incidir, evitant o retardant l’evolució de la malaltia. S’exposen a continuació:

DIABETIS Provoca l’enduriment i reducció de la llum a artèries, afavorint la l’arteriosclerosi. El control dietètic, la medició adequada, i controls analítics periòdics, permeten controlar l’evolució de la malaltia.

EDAT Essent un procés degeneratiu, l’arteriosclerosi avança progressivament amb l’edat.

HIPERTENSIÓ ARTERIAL És una altra de les principals causes d’arteriosclerosi. Alimentació inadequada, obesitat, estrès i sedentarisme, contribueixen a la hipertensió.

ANTICONCEPTIUS. La seva utilització continuada provoca alteracions hormonals que afavoreixen el desenvolupament d’esclerosis vascular.

TABAQUISME El tabaquisme, inclòs en petites dosis, provoca vasoconstricció arterial, alteració de l’endoteli i trombosi vascular. SEDENTARISME L’exercici afavoreix el manteniment de l’elasticitat de les artèries. I en alguns casos, la formació i desenvolupament de nous vasos, millorant la circulació. L’exercici ha de ser d’intensitat moderada i practicat regularment. És recomanable caminar cinc o sis quilòmetres diaris. Ben al contrari, no s’han de fer esforços excessius, que provoquin hipertrofia, dilatació del cor, i fibrosi del muscle cardíac. ALIMENTACIÓ INADEQUADA Els aliments rics en greixos animals (carn de porc i xai, fregits, mantega, conserves, embotits...) afavoreixen l’elevació dels nivells de colesterol i triglicèrids. HIPERURICEMIA (àcid úric) (la gota): Els nivells elevats que provoquen certs aliments (marisc, carn vermella i de cacera, tomàquets...) contribueixen al procés de l’ arteriosclerosi. OBESITAT provoca l’elevació de la tensió arterial, colesterol i triglicèrids i afavoreix el sedentarisme.

SEXE. La incidència és superior en els homes per raons hormonals (estrògens), tendent a igualar-se en les dones a partir de la menopausa.

ESTRÈS Incideix al través de reaccions adrenèrgiques que provoquen hipertensió, augment de la freqüència cardíaca i vasoconstricció. Els primers símptomes poden aparèixer quan la malaltia està avançada. Inclòs, en ocasions, poden no manifestar-se l’angina de pit o dolor toràcic (isquèmia silent). Per tant, convé anticipar-se a la presentació de la simptomatologia mitjançant controls: cardiològics regulars (electrocardiograma, prova d’esforç, ecocardiograma...), analític anyal (glicèmia, colesterol, triglicèrids, àcid úric...), i de tensió arterial. En cas d’evidència, existeixen exploracions diagnòstiques, poc o minsament invasives, per a determinar el grau i desenvolupament d’arteriosclerosi (TAC multicorte, ressonància magnètica ...). Tanmateix, la implantació els darrers anys de tècniques terapèutiques (bypass coronari, angioplàstia coronaria, trombòlisis...) han contribuït a la reducció de les complicacions de la malaltia cardiovascular. Dr. A Castro (Centre Mèdic Ausiàs Marc) c/ Ausiàs Marc 117-119 Baixos tel.: 93 265 90 97 www.cmam.cat


Apnees del son, roncs i malaltia El Síndrome Apnea-Hipoapnea (SAHS) o Apnea, es defineix com a l’absència de respiració durant més de 10 segons en el son. Pot produir-se per l’estretor de teixits que dificultin el pas d’aire provocant els roncs, per disfunció dels centres respiratoris cerebrals o por ambdues causes. Es manifesta per somnolència excessiva, podent aparèixer: la fatiga crònica, trastorns respiratoris amb baixos nivells d’oxigen, cardiovasculars (hipertensió, arítmies cardíaques, angina de pit i infarts miocardis o cerebrals), psíquic intel·lectuals (ansietat, irritabilitat, mal de cap, disminució de l’atenció i de la libido). El seu tractament depèn de la seva gravetat i dels factors de risc associats. Tot i així, és precís iniciar-ho amb canvis en el estil de vida: dieta per a reduir pes, evitar el tabaquisme i l’alcohol, tant com medicaments se-dants que influeixen sobre el sistema nerviós. El tractament més utilitzat al SAHS greu acostuma a ser el dormir fent servir un aparell de pressió positiva sobre la via aèria (CPAP), que introdueix aire a pressió a la via, mantenint-la així oberta i fent desaparèixer els roncs i les apnees. En ocasions, al seu lloc, poden ser útils l’ús de pròtesis o dispositius d’avanç mandibular. I en d’altres, la cirurgia (exèresi amigdalar, uvulopalatofaringoplàstia, tècniques d’avanç maxil·lar...).

Objectius del cor _ Tensió arterial per sota de 140/90 mmHg (tenint diabetis o malaltia cardiovascular, per sota de 130/80 mmHg o en cas de malaltia renal, per sota 125/75). _ Colesterol total per sota de 200 mg/dl (tenint malaltia coronaria o diabetis, per sota de 175 mg/dl).

_ Colesterol LDL (el dolent) per sota de 130 mg/dl (tenint malaltia coronaria o diabetis, per sota de 100 mg/dl). _ Colesterol HDL (el bo) per sobra de 45 mg/dl.

_ Triglicèrids per sota de 150 mg/dl. _ Glucosa (en dejú) menor de 110 mg/dl. _ Hemoglobina glicosilada menor de 6,5 % (en diabètics). _ Cintura abdominal menor de 102 cm en homes i 88 cm en dones. _ Índex de massa corporal (pes en kg/talla en metres al quadrat) menor de 25 kg/m2.

Fundación Española del Corazón

Pots detectar les apnees per l’existència d’aturades respiratòries que acaben amb un ronc major. Dr. Francesc Planas Pneumòleg del C.M.A.M C/ Ausiàs Marc 117-119 baixos. tel.: 93 265 90 97 www.cmam.cat

Què podem fer per a deixar de fumar? Hem de parlar de dos tipus d’addicció al tabac: l’addicció fisiològica a la nicotina i l’addicció psicològica, que està relacionada amb el comportament social del fumador. El més important a l’hora de decidir deixar-ho és fer una bona planificació, partint del nivell d’addicció, les motivacions que ens han dut a prendre la decisió i la força de voluntat que té cadascú. Aquestes característiques fan que cada fumador hagi de seguir un procés diferent. La majoria de tècniques que la gent utilitza per deixar de fumar no serveixen per a gaire més que per mantenir i incrementar la motivació, però tenen poc efecte sobre l’addicció a la nicotina i molts casos “màgics” d’èxit són deguts a la força de voluntat que l’individu hi ha posat. El vostre farmacèutic és el professional que teniu més a l’abast per orientar-vos en els únics mètodes validats per Sanitat, i que obtenen els millors resultats. A la xarxa també podeu trobar recursos que poden ajudar-vos. Aquí en teniu alguns: Col·legi de farmacèutics de Barcelona: www.farmaceuticonline.com Aneu a “Temes de salut”, “de la A a la Z” i busqueu per la lletra “T”, tabac. Generalitat de Catalunya: www.gentcat.cat/salut Aneu al Canal salut i busqueu a l’apartat “La salut de la A a la Z” per la lletra “T”, tabac. Alexandre Nebot (Nebot farmacèutics) c/ Ausiàs Marc, 93 (xamfrà Nàpols). tel.: 935 33 99 84 www.farmacianebot.com


ALIMENTACIÓ QUE ES POSA BÉ Obesitat infantil, el gran problema del segle XXI Espanya compta amb un 19 % de nens obesos. Un percentatge que triplica el de fa 30 anys. Els nens obesos i amb sobrepès tendeixen a continuar seguint sent-ho a l’edat adulta, i tenen més probabilitats de patir malalties com a la diabetis i altres afecciones cardiovasculars. L’alimentació juga un paper fonamental durant la infantesa, que és l’etapa de major desenvolupament intel·lectual i físic. Aquí els pares exerceixen una funció essencial a la dieta i l’activitat física del menor. Per a informar-se sobre la ingesta calòrica i la composició dels aliments, cal consultar a un dietista infantil, qui ens orientarà correctament sobre els menús i l’activitat física adients en cada cas. Zoraida Martínez Golden Soria Natural www.sorianatural.es - Ausiàs Marc,141

Per mantenir l’equilibri, menjo de mercat! Una bona alimentació pot arribar a reduir fins a un 30% el risc de malaltia cardiovascular i disminuir fins a un 70% les probabilitats de tornar a patir una patologia cardiovascular. La Dieta Mediterrània està basada en la combinació de llegums, hortalisses, fruites, peix i oli d’oliva. Aquesta dieta és una bona aliada per a la salut, els cardiòlegs la recomanen per millorar la vida del cor.

En el Mercat de Fort Pienc trobes una oferta d’aliments frescos, que us ajuden a mantenir una dieta sana, variada i equilibrada per als vostres fills i filles. Els aliments saludables i de qualitat són la nostra principal raó de ser. Durant aquesta quinzena nens i nenes del CEIP Fort Pienc visitaran el mercat per conèixer millor els productes frescos.

L'educació dels nens per a una alimentació sana és promoguda pel Mercat Fort Pienc, l'Institut de Mercats i els col·legis del barri.

Mercat de Fort pienc

La prevenció de la dermatitis atòpica La dermatitits atòpica és una malaltia de la pell, el símptoma més característic de la qual és la intensa picor. En els lactants afecta a les galtes i cuir cabellut, i pot estendre’s al tronc i extremitats. En nens es dóna en els plecs, el clatell i dors dels peus i les mans. A l’edat adulta, sol presentar-se en cara i clatell, i dors dels peus i les mans. Les cures recomanades per a aquesta patologia són fonamentalment cuidar la higiene i mantenir la pell hidratada. S’han d’evitar les circumstàncies que desencadenen prurigen, com: les temperatures elevades, les robes d’abric excessives i la baixa humitat ambiental. La dutxa s’ha de realitzar amb aigua temperada, amb sabó o gel que mantinguin el pH àcid de la pell i no la ressequi i aplicant cremes emol·lients, sent especialment reco-

manables les que contenen àcids grassos insaturats (oli d’onagra, linoleic) o ceramides. Alguns aliments àcids (ex.: cítrics, tomàquet) poden irritar la pell en aquest tipus de pacients en ingerir-los o ser manipulats. Els excitants com el cafè, el cacau i l’alcohol incrementen el prurigen i són contraproduents. Alguns aliments que per contenir histamina o alliberar-la .la maduixes, marisc, peix en conserva...) poden desencadenar també prurigen. Per disminuir la picor, si és molt intensa, és recomanable aplicar pomades amb corticoides que disminueixen la reacció al·lèrgica, així com l’ús d’antihistamínics per via oral. Ha d’evitar-ne el gratat de les lesions pel risc d’infecció. En lesions molt localitzades i cronificades poden aplicar-se brees i derivats. Begoña Blay (Farmacia Begoña Blay) Ausiàs Marc nº 163. Tel.: 932450064 Assessorament sobre dermatitis atòpica


FIRA DE LA SALUT I LA BELLESA

’ho t o N is perd

28 OCTUBRE Passeig de Sant Joan entre Ausiàs Marc i Casp. De 10:00 a 15:00.

Activitats fira de la salut i la bellesa • EL CONSULTORI DE LA SALUT. Participa en

• LA ZONA DEL COS EN FORMA I LA BELLESA.

• LA MOSTRA DE L’ALIMENTACIÓ SANA. Expo-

• 11:00-11:30 h Demostració de Cross fítness (Reebok Crossfit)

• 12:00-13:30 h Màster vine i belluga’t (Centre Esportiu Municipal Estació del Nord)

CONSULTORI AL CARRER

MOSTRA DE L’ALIMENTACIÓ

ZONA ANTIESTRÈS

COS EN FORMA

CIRCUIT DE LA PREVENCIÓ Revisió de la salut cardiovascular (mesura de la tensió, la glucosa, l’IMC i la capacitat pulmonar). Informe personalitzat.

TALLER INFANTIL DE PA En aquest divertit “taller”, els nens i nenes descobriran tots els secrets de l’elaboració del pa, i aprendran a amassar-lo amb les seves pròpies mans. 11:00-12:00 h

CONFERÈNCIA QUÈ PODEM FER PER A EVITAR L’ESTRÈS NEGATIU Impartida per l’homeòpata i naturòpata Rosa Uceda. 13:00 a 14:00 h

DEMOSTRACIÓ CROSS FITNESS Descobreix aquesta nova modalitat d’activitat física per a estar en forma 11:30-12:00 h

Centre Mèdic Ausiàs March

CONSULTORI DE LA PELL I EL CABELL

Ànima Natura

Calabaza

Farmàcia Begoña Blay

CONSULTORI DE NUTRICIÓ Ànima Natura

CONSULTORI DE MEDICINA NATURAL, FITOTERÀPIA, HOMEOPATIA I TERÀPIES ALTERNATIVES. Farmàcia Nebot

Reebok Crossfít

MÀSTER VINE I BELLUGA’T Gaudirem de les diferents activitats dirigides del CEM Estació del Nord. Farem activitat física plegats, porteu roba còmoda i moltes ganes de passar-ho bé. 12:00-13:30 h CEM Estació del Nord

DEGUSTACIÓ DE TÈS Degusta una selecció de tes i begudes vegetals i descobreix les plantes medicinals. Herbolari Margarida

JOCS DE BRAIN TRAINING Jocs per millorar la memòria, el rendiment i allargar la nostra edat cerebral. Kaburi

bienestar cuerpo

dinamismo fuerza

fibra

equilibrio forma alimentación relax

Consultori dental

peso régimenMuestra de la natural

dietética

SANA

bajo colesterol

complementos

salud

alternatives per al estrès i la cura del cos, demostracions de massatges, ioga, etc.

vitaminas

• LA ZONA ANTIESTRÈS. Estands de teràpies

• 11:30-12:00 h Ponència a l’aire lliure “Gestionar la Crisi i l’estrès” (Ànima Natura)

salud

sició i Venda de productes dietètics degustacions i menjars sans per a emportar.

Especialistes de la pell i el cabell. Entrenadors en aeròbic, fitness i patinatge

ejercicio

el circuit de la prevenció! Un equip d’especialistes atendrà les vostres consultes i us assessorarà gratuïtament.


CALENDARI D’ACTIVITATS ACTIVITAT

Orgatnitzat per

Fira de la salut

Quan

Hora

Diumenge 28 octubre

10 a 15 h

Dilluns 29 octubre

8 a 11 h 10 a 12 h

SALUT CARDIOVASCULAR Prova de salut cardiovascular

Centre Mèdic Ausiàs Marc

Prova de salut cardiovascular

Centre Mèdic Ausiàs Marc

Dimecres 6 novembre

Mesura de l’IMC (Índex de massa corporal)

Golden Class

Sol·licitar cita

Anem al mercat

CEP Fort Pienc

Divendres 26 octubre

11:30 a 12:30 h

Com començar a menjar de forma més saludable

Brotae

Dissabte 27 octubre

A partir de 18 h

Degustació de vins

Cuvé 3000

Dimarts 30 octubre

11 a 13 h

Taller infantil de cuina sense foc

Calabaza

Dissabte 3 novembre

11 a 12 h

Taller de cuina eficient i saludable

René Electrodomèstics

Dissabte 3 novembre

10 a 13 h

Alimentació curativa, intolerancies i complements saludables

Racó de la Salut i Salut Activa

Dijous 8 novembre

20 a 21 h

NUTRICIÓ

Assessorament i planificació en dietes d'aprimament i colesterol. Farmàcia Nebot

Tota la quinzena

10 a 20 h

Herbolari Margarida

Tota la quinzena

10 a 20 h

Classes d’iniciació al patinatge

Dinamic

Sol·licitar cita

Jocs d’entrenament cerebral

Kaburi

Tota la quizena

Degustació d’infusions i consultes sobre plantes per a la circulació. EXERCICI SALUDABLE

10 a 13 h i 17 a 20 h

VIURE SENSE ESTRÈS Cielo y Tierra Acupuntura i Herbodietética Dimarts 16 octubre

“Bok-Bu” (tècnica de massatge coreà)

Coaching per a nens: “lovenergy kids”: dirigit a nens de 5 a 12 anys. Ànima Natura

20:30 h a 21:30 h

17 i 20 novembre

17:30 h a 19:30 h

Invitació a un assaig de la Orquesta Sinfónica de Catalunya

Auditori

Divendres 2 novembre

A partir de 9:15 h

Jornada de portes obertas de Reiki

Adalan-Món de Natura

Dimecres 7 novembre

11-14 h i 17-19 h

Coaching per a gestionar la crisi i l´estres

Ànima Natura

Dissabte 10 novembre

10 a 14 h

Massatge infantil i osteopatia per a nens i pares (0 a 3 anys)

Ànima Natura

Dimarts 13 novembre

17 a 18 h

Hiperactivitat i trastorn per dèficit d’atenció

Ànima Natura

Dimecres 14 novembre A partir de 20 h

Diagnòstic sobre la caiguda del cabell

Farmàcia Begoña Blay

Dijous 8 novembre

9 a 13:30 i 16 a 20 h

Assesorament sobre dermatitis atòpica

Farmàcia Begoña Blay

Tota la quizena

9 a 13:30 i 16 a 20 h

Demostració del tractament diozone

Golden Class

Sol·licitar cita

10 a 14 i 17 a 20 h

BELLESA

Control de la salut cardiovascular

Dietes

Centre Mèdic Ausiàs Marc

Farmàcia Nebot

C/ Ausiàs Marc 117-119 baixos Tel: 93 265 90 97 www.cmam.cat Consultori gratuït a peu de carrer: 28 octubre (10 a 15 h) Pg. Sant Joan 5 de novembre (9 a 10) Auditori IMC, capacitat pulmonar, glucosa Seran realitzades per professionals del centre mèdic. Lliuraran als participants un informe amb els seus nivells i recomanacions personalitzat.

Anàlisi capil·lar Farmàcia Begoña Blay 8 novembre de 9 a 20 h C/ Ausiàs Marc 163 Tel.: 932450064 Detecció del nivell de deshidratació i seborrea, la flexibilitat i textura del cabell. A més, tindràs un estudi de la capacitat regenerativa del bulb pilós i assessorament per a retornar al teu cabell tota la seva vitalitat. Activitat gratuïta Assesorament gratuït sobre dermatitis

C/ Ausiàs Marc 92 Xamfrà Nàpols Tel: 93 533 99 84 www.farmacianebot.com

Assessorament i seguiment gratuït a dietes d’aprimament, pel control del colesterol, la diabetis i per esportistes.

¿ Coneixeu

vostre IMC ?

GRATIS Mesura de l’IMC (Índex de massa corporal) Soria Natural C/ Ausiàs Marc , 141 tel.: 932651787


On

26Dv

27Ds 28Dg 29Dl

30Dm 31Dc 1Dj

2Dv

3Ds

4 Dg

5 Dl

6 Dm 7Dc

8 Dj

9 Dv

+

10Ds

Passeig de Sant Joan (Ausiàs - Casp) CEM Estació del Nord (Nàpols, 42) Auditori (Lepant, 150) Golden Class (Ausiàs Marc, 141) Mercat de Fort Pienc (Pl. de Fort Pienc) Brotae (Ribes, 24) Mercat de Fort Pienc (Pl. de Fort Pienc) Mercat de Fort Pienc (Pl. de Fort PIenc) René Electrod. (Pg. Lluís Companys, 13) Racó de la Salut (Diputació, 454) Farmàcia Nebot (Ausiàs Marc, 93 Xamfrà Napols) Herbolari Margarida (Lepant, 172) CEM Estació del Nord (Nàpols, 42) Kaburi (Pg. Sant Joan, 11) Cielo y Tierra (Pg. Sant Joan, 30)

16

Ànima Natura (Sicilia, 115)

17/20

Auditori (Lepant, 150) Adalan-Món de Natura (Aragó, 382) Ànima Natura (Sicilia, 115) Centre Cívic Fort Pienc (Pl. de Fort Pienc)

13

Centre Cívic Fort Pienc (Pl. de Fort Pienc)

14

Farmàcia Begoña Blay (Ausiàs Marc, 163) Farmàcia Begoña Blay (Ausiàs Marc, 163) Goden Class (Ausiàs Marc, 141)

Taller de cuina sense foc

Degustació de tes i begudes vegetals gratis

Elaborarem receptes senzilles sense foc per a introduir als nens i nenes en el fantàstic món de la cuina, i fer-los caure, de mica en mica, en la Calabaza Mercat de Fort Pienc importància d’una 3 de Novembre 11 h alimentació sana i Inscripció variada.

Herbolari Margarida Lepant 172

Gaudeix d’una degustació d’un Tresor de Japó, d’un Secret de la India, maduixes amb nata... Del 29 d’octubre al 3 de novembre

Descobreix les begudes vegetals: d’espelta, civada, kamut... Del 5 al 9 de novembre

93 356 90 87

ANEM AL MERCAT

Consulta sobre l’ús de plantes per a la circulació i el colesterol

CATA DE VINS

gratis

Cuvé 3000 Mercat de Fort Pienc 30 d’octubre a les 11:00 h

Mercat de Fort Pienc Els alumnes de preescolar (P5) CEIP Fort Pienc visitaran el mercat de Fort Pienc per a conèixer els aliments frescos

El vi negre, pres amb moderació, té efectes beneficiosos en la prevenció de la malaltia coronaria i l’arterial perifèrica, per la seva acció sobre el colesterol i el seu efecte antiagregant plaquetari (prevé la formació de trombosi dins les artèries). Vine a descobrir el perquè dels aromes, colors, estruc-tura, riquesa, personalitat i qualitat/preu dels vins.


CALENDARI D’ACTIVITATS

Amb una petita xerrada introductòria per la Directora del Servei Educatiu. Inscripció 93 3569087. Grup màxim 50 persones

“Taller de cuina eficient i saludable” Renè Electrodomèstics. Ps. Lluís Companys 13. Dissabte 3 de Novembre Inscripció 932 682 147 (places limitades) Gratis

En un espai saludable, reformat amb paràmetres de bio-construcció, cuinarem un menú saludable utilitzant estris eficients, que alhora ens ajuden a fer una cuina més saludable. Impartit per Nítid Arquitectura+Ecologia+Salut

“Com començar a menjar de forma més saludable” Xerrada gratuïta impartida per Camila Loew, especialista amb cuina saludable i ecològica. La xerrada tindrà lloc a Brotae, c/Ribes, 24 de Barcelona a les 18.00 de la tarda. Per apuntar-te a la xerrada es pot fer arribant-se a la botiga i fer-ho personalment o bé enviant un mail a

info@brotae.com

Coaching per nens: “lovenergy kids” Dirigit a nens de 5 a 12 anys. Per a ajudar als nens a millorar la concentració i gestionar la relació amb els altres (pares-escola).Donar eines per a la gestió de les pròpies emocions. Espai Ànima Natura

Centre de terapies y escola de medicina tradicional oriental Pg. de Sant Joan 30. Tel.: 932657491 16 d’octubre a las 20:30 h

Lee Kuy Moon,fundador de Cel i Terra, donarà aquesta xerrada gratuïta sobre Bok-Bu” – Tècnica de massatge coreà, que es realitza en l’abdomen, considerat el centre d’energia del cos segons la medicina tradicional oriental. Activitat gratuïta Alimentació curativa, intoleràncies i complements saludables Xerrada gratuïta (Racó de la Salut i Salut Activa) Diputació 456 8 novembre de 20-21 h Confirmar 677544417

ESCOLA DE PATINATGE

RODATS

1 Classe gratis Hatha, Kudalini Yoga, Shakti Dance C/ Sicília 236, Tel.: 93 265 89 26 www.shuniayoga.com

tis se gra 1 clas iació al c d’init ge at n i pat C/ Casp 75

Dos horaris a escollir: Dimarts 17 nov. 17,30h a 19,30 h. Dissabte 20 nov. 10,30 h a 12,30h Preu promocional 20 euros

Taller: Massatge infantil i osteopatia per a nens i pares (0 a 3 anys) A càrrec de: Rosa Uceda, Homeòpata i Naturòpata i Maria Rodriguez, Fisioterapeuta i Osteòpata Activitat gratuïta Centre Cívic Fort Pienc Dimarts 13 de 17 a 18 h

Conferència: “Hiperactivitat i trastorn per dèficit d’atenció: l’ensenyança que ens regalen els nens de la nova era” A càrrec de Rosa Uceda Homeòpata i Naturòpata Activitat gratuïta Centre Cívic Fort Pienc Dimecres 14 novembre 20 h

Visita Flors de Bach

Visita amb la dietista

+ lliurament del remei personalitzat 35 €

40 € estudi inicial visites següents 35 €

(preu normal 45 €)

(preu normal 60 y 40 €)

Ànima Natura c/ Sicília 115

Ànima Natura c/ Sicília 115

Taller: Coaching per gestionar la crisi i l’estrès Conduït per Núria Oriol formadora i coach en intel-ligència creativa. Espai Ànima Natura c/ Sicília 115 Preu promocional: 35€ Dissabte 10 novembre de 10 a 14 h


OFERTES Aragó, 382

- 50 % Massatges

FARMÀCIA

BEGOÑA BLAY

VALE 2€

en pròpolis i echinacea

al comprar ampolles de gelea real Ausiàs Marc, 163

un món il·limitat de possibilitats al teu abast

Sardenya, 240

Només paga’n un (5€) CEM Estació Nord horaris a www.escolapatinatge.com

%

Sicilia, 115

- 50 %

1€

1 classe gratis si portes un amic

- 10

Centre Mèdic Ausiàs Marc

Calabaza

Degustació variada

ANIMANATURA

• Suplementació natural i cosmètica bio PRIMERES VISITES • Homeopatia infantil i adults. • Fisioteràpia i Osteopatia • Naturopatia

Reconeixements cardiovasculars Ausiàs Marc 117-119 www.cmam.com

FARMÀCIA NEBOT

- 10 %

Planificació i seguiment gratuït en la compra de productes en la primera visita.

NATURALMENT - 20 % A tots els productes d’estètica i bellesa

Ausiàs Marc, 93 (Xamfrà Nàpols)

Casp, 39

PERRUQUERIA FÈNIX

3X2 Ausias Marc 141

- 20 % PER ZONA Casp, 115

MARINA ÒPTICA -50 %

-50 %

Ulleres de sol Marina, 155

Canvia El teu val per una sessió de diozone

Nous clients sessió de diozone gratuïta Diozone, un soplo de vida para tu piel Reserva la teva hora 93 265 17 87 Ausiàs March, 141

- 10 %

Col·lecció de llibres de salut i autoajuda

Consell de Cent, 468

- 10 %

Estris de cuina eficients i saludables i en els tallers de cuina Pg. Lluís Companys, 13

Lloguer de patins o longboards gratuït per a un cap de setmana Roger Flor, 10

RACÓ DE LA SALUT

- 10 %

tota la gamma de productes Diputació, 454

en test - 10 % d’intolerància Diputació, 456


POSA A RATLLA l’ESTRÈS Medicina natural per a combatre l’estrès Travessem un moment en el qual conflueixen moltes circumstàncies que fan més complicat viure en serenor. Això, a moltes persones els provoca manifestacions físiques, nervioses i emocionals, que poden arribar a ser greus, precisant inclòs, en molts casos, de medicació farmacològica. Tot i així, sota la meva experiència d’anys com a terapeuta homeòpata i neuròpata, he comprovat que exisEl treball del terapeuta serà estudiar cada cas de mateixen altres alternatives. Des de la medicina natural, es nera holística o el que és el mateix, entenent al pacient treballa cada cas de manera particular, ja que que cada com a un tot (símptomes físics i estat emocional), persona és única. Es tractarà doncs de determinar quin acompanyant-lo, i recolzant-lo alhora, durant el seu és l’origen del trastorn, per a poder tractar-ho conjuntacamí cap a la salut i el benestar. ment amb els símptomes i donar-li la solució definitiva. Tindrem en compte factors com: alimentació inapropiada, trastorns del son, malalties cròniques, possibles mo- Rosa Uceda Ànima Natura lèsties gastrointestinals, palpitacions, i cefalees, entre d’altres; donant-los solució amb remeis d’origen natural, Sicilia, 115 que curen sense ocasionar efectes secundaris.

MÚSICA PER Al COR Si entreu al vostre buscador habitual d’Internet i hi poseu alguna paraula o paraules combinades referents a música i salut, ràpidament i sense necessitat d’aprofundir-hi veureu la gran quantitat d’informació que hi ha. Posant per exemple: música-equilibri, curar-música, musicoteràpia, música comunitària, sonoteràpia, teràpia de les vibracions, vols tibetans, vols de quars, Tomatís, música i alzheimer, música i autisme, i un llarg etcètera, tindrem informació de mètodes, tècniques, filosofies i pràctiques concretes que, des de la música, treballen per a la millora i el benestar físic, psíquic i social de les persones. La música ha existit sempre, en tenim notícies des de l’inici de la humanitat i en totes les cultures i geografies. Sovint només la relacionem amb el gaudi; sempre posem música a les festes, per ballar, per fer-nos companyia i per entretenir. Però, si ens hi fixem, veurem que va molt més enllà d’això: hi ha música a molts centres comercials i als transports públics, les religions tenen i han tingut repertoris molt concrets per a les seves litúrgies i rituals, i cadascú de nosaltres hi té una

relació molt concreta i particular. Per exemple, tots sabem si per llegir o per adormir-nos necessitem tenir música o si, ben al contrari, som incapaços de fer-ho si hi ha música al nostre voltant. Quan busquem una emissora de ràdio, en només aproximadament 2 segons sabem si la que ens acaba de sortir ens interessa o si hem de continuar buscant. Però també ens podríem preguntar per què als nadons, a tot arreu del món, els cantem una cançó o una melodia i els marquem algun ritme quan els notem inquiets. O per què, també als nadons i a tot el món, els parlem amb una veu més aguda de la que solem fer servir per parlar normalment. O per què els adolescents de tot el món escolten música amb el volum molt alt, amb molts greus i amb molt de ritme. Totes aquestes preguntes tenen respostes científiques, i resulta que sempre ho fem perquè cada tipus de so aporta uns beneficis dels quals no som conscients, però que són realment importants per al nostre desenvolupament i en cada moment de la nostra vida. I és que la música són vibracions. Si no hi ha cap cos en vibració, no hi pot ha-

ver so i, per tant, no hi pot haver música. I per poder captar auditivament la música, cal que aquestes vibracions ens toquin per tot el cos i entrin dins el nostre interior a través de l’aparell auditiu. I com que tot el que ens toca, ens afecta; la música també ho fa. Llavors, quan algú amb coneixements específics aplica aquest efecte d’una manera molt concreta i estudiada, els efectes que la música per ella mateixa ja exerceix sobre les persones de manera natural, es multiplica. Qualsevol ésser viu, amb les seves capacitats i incapacitats (tots en tenim de les unes i de les altres), rep els efectes de la música que l’envolta. Això ens fa a tots iguals. És un dret que ningú no ens podrà prendre mai.

Assumpció Malagarriga Directora L’Auditori Educa


EXERCICI CARDIOSALUDABLE Exercicis que afavoreixen la salut cardiovascular. Hi ha molts paràmetres per tenir en compte a l’hora d’escollir un tipus d’exercici o altre: l’edat, el sedentarisme, les malalties, etc. En la majoria dels casos el treball aeròbic és el més recomanable. Per citar-ne alguns:

Caminar, seria la millor manera d’introduir-se a la pràctica esportiva si no hem fet mai cap tipus d’activitat física i portem una vida sedentària. Ens ajudarà a activar el nostre sistema cardiovascular i és molt recomanable per a tot tipus d’edat. Córrer, potser és el treball aeròbic més conegut.

Aquest treball aeròbic té els seus inconvenients, no és recomanable per a persones grans o obeses que s’inicien a l’esport.

Bicicleta, treball aeròbic recomanable per a tot tipus

d’edat, no hi ha impacte a les articulacions. Quan anem en bicicleta, utilitzem els grans músculs de les cames i el consum de calories i la millora del nivell cardiovascular és molt important.

Natació, esport aeròbic per excel·lència, recomanat

per a tot tipus d’edat, des de nadons fins a la tercera edat, passant per embarassades i persones amb problemes d’obesitat. La natació ens proporciona un treball muscular global, respiratori i cardiovascular molt beneficiós per al nostre organisme.

Cal tenir un mínim nivell tècnic de natació per a poder aconseguir els objectius que ens proporciona aquest esport. En el cas de necessitar-ho val la pena fer cursos de natació per augmentar els coneixements tècnics que ens proporcionin confiança. Dins de les instal·lacions esportives podem trobar ofertes esportives que s’adaptin al nostre nivell físic, com poden ser, espining, fítness, aiguagim, pilates, tai-txi, ioga, estiraments, condicionament físic, ... Ferran Sierra i Jose Cano Coordinadors tècnics del CEM Estació del Nord Llegir l’article complet a:

www.ufecbloc.cat/cardio

Amb el comerç fem barri a Fort Pienc! La Quinzena de la Salut és iniciativa de L’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc. Des de l’Associació treballem per aconseguir un comerç pròsper i competitiu, on la qualitat, professionalitat i servei, siguin els seus senyals d’identitat. El comerç de proximitat dóna vida als carrers, contribueix a la seguretat i crea llocs de treball. Comprant a Fort Pienc tú també fas barri. Els establiments que han fet possible aquesta campanya són: Establiments associats

• Aviram i derivats A. Piñero • Bar la Trobada de Fort Pienc • Bar l’Antiga Estació • Barnaclip • Bracafè • Caixa de Previsió Energia Mutualitat de Previsió Social

• Calabaza S. Lunch Catalunya • Cansaladeria Gallega Vanessa • Càrniques Martínez • C. Esportiu Estació del Nord • Centre Mèdic Ausiàs March • Delishop • Dinamic Sport (Rodats) • El Nostre Pa • Estanc de Tabac • Farmàcia Dra. Salvadó M.A. • Farmàcia Lda. Begoña Blay • Fermat Òptics • Ferreteria Ràfols, S.A. • Festuc • Fruites i verdures Josep i David • Gigamesh • Golden Class

• Gràfic Centre • Ingenio BCN Games • Jordi Peixateria • Kaburi Rol & Games • La Bodegueta del Xampú • La Botiga del Bacallà. • La Mar de fresc • La Torna • Lanas El Globo • Laura Oliver Cansaladeria • Llegums cuits Alicia • Molero Solucions Gràfiques • Món Ibèric. Grup Torras • Neoclàssic • Norma Còmics • Pastisseria Latorra • Peix i Marisc Segarra • Peixateries Solé i Fils. • Publicacions de l’Ab. de Montserrat • Reebok Crossfit BCN • René +que electrodomèstics • Verd Pujol • Viatges Turinter • Victor Perruqueria Unisex

Establiments col.laboradors

• Adalán • Ànima Natura • Brotae • Cielo y Tierra • Cuvé 3000 • Farmàcia Nebot • Herbolari Margarida • Inercia • Marina Òptica • Naturalment • No + Vello • Perruqueria Fènix • Racó de la Salut • Salut Activa • Shunia Yoga Entitats del Barri

• Auditori • Centre Cívic • Escola Fort Pienc • Escola Ramon Llull • TNCMillions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.