Page 1

amma vilanova centre gerontològic Boletín Informativo

Nº15 Març-Abril de 2012

Una tal ISO 9001:2008 … Fa un parell d’anys, les sigles i els nombres ISO 9001:2008 eren desconeguts per tots nosaltres. En els darrers mesos, però, aquestes sigles han passat a formar part de les nostres vides i han suposat un canvi radical en la vida de totes les persones que formem part del gran equip humà de la residència, ja siguin treballadors, residents o familiars.

Un gran equip que busca el millor per als nostres avis

L’ISO és un certificat de qualitat que s’atorga als centres que reuneixen unes característiques específiques i que segueixen una normativa concreta. Per aquest motiu, aquests darrers mesos heu pogut veure com dia rere dia el centre i el seu funcionament anava canviant, amb l’única voluntat de millorar la qualitat de l’atenció que donem en cada instant als nostres avis. Aquest certificat de qualitat suposa un reconeixement legal i oficial a una feina i una constància per enriquir el nostre model de treball, sempre adreçat a millorar la qualitat de la nostra assistència. Qualsevol canvi és costós d’entendre, d’aconseguir i de mantenir, però és necessari per millorar i seguir avançant amb empenta i decisió. Canvis com per exemple l’ús de gorres als menjadors per part de l’equip de treballadors, la prohibició que els familiars entrin als

Part de l’equip que ha fet possible tenir la certificació ISO menjadors, els fulls d’atenció individualitzada dins dels armaris, l’obligatorietat d’incrementar el nombre de teràpies que realitza cada terapeuta, els innumerables registres que vetllen pel bon funcionament i la bona organització de la casa, el taller de passejos a planta… Tots aquests canvis que heu pogut percebre, i els que no, es reconeixen en el certificat ISO que se’ns ha concedit, amb vigència fins al 2017. Totes aquestes noves pautes han estat possibles gràcies a l’esforç de tots plegats. Moltes gràcies per la paciència i implicació.


agenda Activitats ordinàries Dilluns Planta 0: Estimulació sensorial i cognitiva / ABVD / Rehabilitació Planta 1: Rehabilitació / Psicomotricitat / Escriptura i preescriptura / L’hora de pintar / Relaxació Planta 2: Rehabilitació / Escriptura i preescriptura / L’hora de pintar / Actualitat / Relaxació Mòdul: Bitlles adaptades / Rehabilitació / Reeducació del llenguatge

Dimarts

Serveis

nàstica / Rehabilitació / Musicoteràpia Planta 2: Teràpia funcional / Bingo 1 / Bingo 2 Mòdul: ABVD alimentació / Estimulació cog- Perruqueria Dilluns i dijous de 9:00 a 13:00 h. nitiva / Memòria / Reminiscència

Podologia

Dijous

Dimecres de 10:00 a 13:00 h. Planta 0: Rehabilitació / Gerontogimnàstica / Mètode Montessori / Bitlles catalanes/ ABVD Missa Planta 1: Rehabilitació / Memòria / L’hora de Dissabtes a les 18:15 h pintar / Psicomotricitat / Bitlles catalanes / El Rosari Dimecres a les 18:00 h Costura Planta 2: Rehabilitació / Actualitat / Bitlles catalanes / Costura Mòdul: Escampar la boira / Reeducació de la marxa / Psicomotricitat 02/03 Rafaela Esturillo Pumareda 11/03 Faustina 16/03 Diego Casals 24/03 Dolors Prat Planta 0: Mobilitzacions passives i enllitaments Méndez 11/03 Josep Tardà 28/03 Felix Garcia / Estimulació sensorial i cognitiva / Reiki Planta 1: Racons / Rehabilitació / Memòria / 16/03 Josefa Durán 29/03 Antonia 17/03 Lourdes Pedraza ABVD alimentació / Reiki

Aniversaris Març

Planta 0: Musicoteràpia / Rehabilitació / Relaxació Planta 1: Rehabilitació / Teràpia funcional i entrenament ABVD / ABVD alimentació / Bingo 1 / Bingo 2 / Reminiscència / Costura Planta 2: Racons / Memòria / PsicomotriciPlanta 2: Taller d’actualitat i memòria / Retat / Reminiscència / Costura Mòdul: Bon dia / Gerontogimnàstica / Es- habilitació / Psicomotricitat / Reiki timulació cognitiva / Prevenció de caigudes Mòdul: Gerontogimnàstica / Psicomotricitat 04/04 Antonia Garcia / Psicomotricitat 08/04 Purificación Barea Col•laboració amb els alumnes de l’IES en un 12/04 Francisca Pola Planta 0: Estimulació sensorial i activació taller de conversa. 14/04 Pedro Berlanga motriu / Rehabilitació Visita dels infants del Milinet i de la Baldufa. 14/04 Juan José Planta 1: Taller d’actualitat / Gerontogim- Taller especial de Setmana Santa. Gomera 22/04 Maria Cornellà

Divendres

Abril

Act. extraordinàries

Dimecres

carta de la directora

Cristina García de la Plaza

ments esdevindran el nostre l’emblema: • D’una banda, l’oficial: el certificat ISO 9001:2008, que penjarà a l’entrada de la residència.

Estimats residents, familiars i treballadors, Per fi! Ara ja podem dir que, oficialment, som mereixedors de la fita per a la qual fa més d’un any que treballem. El passat mes de febrer, la residència Amma Vilanova va rebre el certificat ISO 9001:2008, que es concedeix en reconeixement a la qualitat dels processos assistencials que es duen a terme al centre. Però, com sempre, hem volgut anar més enllà. Des d’ara, dos ele-

• De l’altra, el reflex i la prova del que som, i que ens empenyerà a continuar treballant per allò que portem interioritzat i que un certificat no pot garantir: un taulell on penjarem tots els agraïments que ens feu arribar expressament. Reconeixements que inclouen factors essencials com la delicadesa, la intimitat i la comunicació i tendresa amb l’usuari. Si us plau, preneu aquesta iniciativa amb la mateixa il•lusió que jo. Com una eina de comunicació i motivació que vetlli per la continuïtat del bon servei.

22/04 Josepa Ferrer 25/04 Mercedes Abril 25/04 Isabel Ortiz 28/04 Magdalena Gras 30/04 Matilde Guerrero 30/04 Ernestina Sabarich

recepta Arròs a la castellana Concha Olea Ingredients: arròs (un puny per persona), una mica de pebre vermell, pollastre i carn magra a trossos petits, all, tomàquet triturat, tomàquet i pebrot verd tallat petit Preparació: poseu oli i unes quantes dents d’all en una cassola. Seguidament, coeu la carn a mitges i aboqueu-hi el tomàquet triturat. Deixeu-ho coure una estona. Tot seguir, afegiu-hi l’arròs, la sal, el pebrot i el tomàquet tallat, i finalment l’aigua. Deixeu-ho bullir 15 minuts aproximadament. Llestos!


el teu espai Has fet alguna manualitat? Escrius? Tens algun dibuix dels teus néts? Sigui el que sigui, si vols mostrar-ho, aquí tens un espai per fer-ho. El taller de costura s’ha convertit en un punt de trobada d’algunes àvies, i de moment cap avi amb valentia suficient, per sorprendre a tothom qui gosa treure-hi el cap. Moltes idees, il•lusió i traça són els ingredients principals d’aquest taller. La Sònia Jiménez, la Felisa Quesada i l’Àngela Batalla tenen la responsabilitat de seguir amb aquest taller i d’empènyer les nostres àvies a crear coses noves amb les seves mans, a sorprendre’s, sentir-se útils i orgulloses; en fi, a tornar a creure en elles mateixes i tenir clar que a qualsevol edat es pot aprendre.

Un instan

t d’esbarjo

i de tertú

Noves idees i moltes ganes de seguir brillant són les que fan que els dijous i dimarts alterns a la sala de teràpia hi hagi un espai creat amb els avis i per als avis, en el qual hi té cabuda des del més traçut al més sapastre.

lia setman

Moltes gràcies, Sònia, Felisa i Àngela, per ensenyarnos a superar-nos amb nous reptes cada setmana. I també, moltes gràcies, Dolors Prat, Josepa Casas, Llúcia Pujadó, Rosa Bisbal, Conxita Muns, Antònia Algar, Carmen Lacleta, Antonia Llucià, Rosa Sendra, Maria Roca, Josefa Galiano, Manuela Andrés… per tantes bones estones al vostre costat.

al

i mil ntals, bruses… a v a d s, le p o y t forma Pops, man ia van prenen d re re ia d e u idees q

bils i creatives!

Unes àvies d’allò més hà

I molt con

centrades

Ens veiem a la pròxima sessió, i de nou, MIL GRÀCIES de part d’una aprenent!

el bagul dels records

!

notícia AVANTATGES per als treballadors d’AMMA

Amb la voluntat de fer més econòmica i variada la oferta d’oci dels nostres treballadors i familiars, hem acordat amb algunes empreses o botigues de la comarca uns avantatges que esperem que siguin l’excusa ideal per seguir gaudint en família. Hem començat amb uns descomptes al cinema KURSAL d’Igualada i a la pàgina MYENTRADA.com, que podeu trobar més detallats La Teodora Vaquero i Castaño va camí dels 100 anys i són tantes les històries que té per ex- al cartell que hi ha darrere de la recepció. plicar-nos com anys porta a les espatlles. Va conèixer l’amor ja gran amb en Severiano, però Esperem que més empreses i botigues vulva aprofitar fins a l’últim instant per gaudir al seu costat. És una lluitadora, molt bromista i li guin contribuir amb aquesta iniciativa. agrada gaudir d’una bona companyia. Gràcies per ser així! Us en seguirem informant…

Abans

Després


notícia

El Carnaval, un dia en el qual tot s’hi val! Aquest any vam prendre’ns al peu de la lletra que “per Carnaval, tot s’hi val” i vam aprofitar l’excusa que ens donava aquesta festa per passejar-nos per les plantes amb un carro ple de disfresses i complements d’allò més originals i estrafolaris.

Quin tip de riure que ens vam fer entre tots…

L’alegria de l’equip gerocultor va fer que aquesta festa encara fos més entretinguda, ja que van animar els avis a disfressar-se, ballar… Ens van ajudar a repartir ulleres gegants, bigotis, perruques ben grans de colors ben vistosos, barrets, faldilles… I a tots els va tocar el rebre, des del resident més esmunyedís al familiar més atrevit. I quin goig que fèiem! Aquest dia va servir per deixar de banda per uns instants les preocupacions, i per riure dels altres i de nosaltres mateixos.

Ben guarnits i divertits! Donem les gràcies als avis i a l’equip gerocultor pel dia tan fantàstic què vam poder gaudir al vostre costat!

coses de casa

El servei de medicina A la residència hi tenim la doctora Paloma Díaz, una doctora amb molts anys d’experiència en el camp de la geriatria, que intenta trobar remei a totes les molèsties i els problemes que ens van sorgint dia rere dia. I és que… és el que tenen els anys.

Amb la finalitat que la doctora pugui continuar donant un servei de qualitat, us preguem que demaneu cita prèvia a la recepció o vingueu dins l’horari d’atenció a les famílies. D’aquesta manera, la doctora pot organitzar-se millor i atendre tothom qui ho necessiti.

avui coneixem a

Delícia Quintana La senyora Delícia Quintana va néixer a Capellades el 4 de juny de 1918, i està a punt de fer 94 anys. Va néixer en una família humil i era la mitjana de tres germans. Ha tingut dos fills, ja és besàvia i presumeix de mainada allà on va. El seu nom té història, i és que el seu pare escollia els noms dels seus fills en funció de les primeres sensacions que tenia en veure’ls. En el seu cas, va dir “quina delícia de nena”, i així li va posar aquest nom. És una persona molt valenta i lluitadora, que durant

la guerra va haver de fugir a França i sobreviure en temps difícils en una terra que no era la seva. Tot i així, el seu cor, curtit amb situacions molt dures, segueix sent immens, i s’emociona cada any per la Mare de Déu del Carme quan des de S’agaró veu els pescadors cantant des del mar. A la residència li agraden molt les bitlles i fer gimnàs, i és que no para mai! Segueix així, DELÍCIA!

vilanova_abr12  
vilanova_abr12  

Un gran equip que busca el millor per als nostres avis Fa un parell d’anys, les sigles i els nombres ISO 9001:2008 eren desconeguts per tots...

Advertisement