Page 1

amma teià residència per a gent gran · centre de dia Boletín Informativo

Nº25 Novembre-Desembre de 2013

Una festa d’aniversaris més emotiva que mai! El dimecres 6 de novembre van venir a Amma Teià la coral “Amics del Cant”, de Premià, i ens van oferir un concert. Com que el darrer dia d’octubre havíem celebrat la castanyada, el concert va servir per celebrar els aniversaris d’octubre. A primera hora de la tarda es va repartir el berenar especial: pastís i sucs o cafè amb llet.

El dia 6 de novembre van venir a oferir-nos un concert els “Amics del Cant” de Premià

El contingut del concert va ser molt variat; van cantar cançons populars catalanes, havaneres, alguna cançó moderna com “Boig per tu” i alguna cançó tradicional d’altres llocs, com “La Virgen de Guadalupe”. En definitiva va ser un gran concert perquè tant els residents d’Amma Teià com els cantaires van quedar-ne molt satisfets. Als residents els va agradar molt que les senyores del cor anessin tan ben arregla-

àlbum

de fotografies

Una vista del cor “Amics del Cant” de Premià al complet. des, de negre, i amb el fulard llarg de color rosa al coll. I el detall de que els homes que cantaven portaven el llacet del coll també de color rosa no li va passar per alt a cap de les residents! L’elegància, el bon fer i, sobretot, la bona disposició dels cantaires de venir a cantar per als nostres residents els van alegrar la tarda.

Els cantaires se’n van anar molt satisfets per diversos motius: els alegra molt poder col•laborar amb entitats com Amma Teià i també es van mostrar molt agraïts per la bona acollida, tant del personal de la residència com dels residents. Segons comentaven, no havien tingut mai un públic tan nombrós i tan entregat!


agenda Activitats ordinàries Dilluns Tertúlia matinal, manualitats, jocs de taula, cinema, estimulació i relaxació. A fisioteràpia es treballaran també diferents tallers: taller de cervicals, taller de bipedestació, taller de deambulació.

Dimarts Taller de reminiscència, estimulació sensorial, taller cognitiu, psicoestimulació, estimulació sensorial, jocs de taula, tertúlia-jocs. A fisioteràpia es treballaran també diferents tallers: taller de cervicals, taller de bipedestació, taller de deambulació. També es farà psicomotricitat grupal a la sala d’actes.

Dimecres

20/11 María Alcaide 29/11 Josefa Morín 26/11 Dolores Cervera 29/11 Magdalena Pla Psicoestimulació, estimulació, taller de memòria, 28/11 María Sabaté 30/11 Andreu matins literaris, taller de cuina, dibuix, jocs de 28/11 Rosa Palau Magallón taula i bingo. A fisioteràpia també es trebal- 29/11 Isabel Torres laran tallers diferents: taller de cervicals, taller de bipedestació, taller de deambulació. També es farà psicomotricitat grupal a la sala d’actes. 01/12 Aurelio Gómez 11/12 Dolors Serret 02/12 María Torres 12/12 Mercè Gimeno 03/12 María 15/12 Jaume Suñol 16/12 María España Tertúlia matinal, psicoestimulació, estimulació, Salamanca jocs de taula i cinema. A fisioteràpia també es 04/12 Josefa Calderón 16/12 Antonio Perea 19/12 Mª Del Carmen treballaran tallers diferents: taller de cervicals, 06/12 Montserrat Alarcón taller de bipedestació, taller de deambulació. Pagès 08/12 Humbert 21/12 Tomasa Martín Juanos 24/12 María Balletbò 10/12 Mercè Abella 24/12 Ernesto Longas Perruqueria Dimarts i dimecres

Dijous

Desembre

Divendres

Serveis

Tertúlia matinal, psicoestimulació, manuali- Podologia tats, jocs de taula, bingo. A fisioteràpia tam- Dilluns bé es faran diversos tallers: taller de cervicals, Missa taller de bipedestació, taller de deambulació. Dimarts, dijous i dissabte

Activitats extraordinàries

Aniversaris

recepta Pebrots del piquillo

Novembre

31/10 Castanyada 01/11 Santos Castillo 06/11 Coral “Amics del Cant” de Premià 05/11 Josefa Horrillo 29/11 Festa dels aniversaris del mes de novembre 07/11 Josefa Verdugo 10/11 Mª Ángeles

Torres 13/11 Isabel Pla 15/11 Tung Hong Yu 20/11 Albert Noguero

carta del director

Manel Vates

Benvolguts residents, familiars i treballadors d’Amma Teià: I ja s’apropa el Nadal! Feia dos dies que estàvem gaudint de la calor i ja tenim aquí l’època del fred. Passen els dies, els mesos, però a Amma Teià els aprofitem. En aquests mesos hem canviat el servei de perruqueria. Volem agrair des d’aquestes línies a la Sandra els anys de dedicació al Grup Amma i desitjar-li molta sort en el futur. Ara la perruqueria està dirigida per tres noies maquíssimes com són la Laia, la Marta i la Marisol, que aportaran professionalitat, més serveis i una atenció personalitzada. Benvingudes! D’altra banda, en aquests mesos els nostres residents no han parat. Una representació d’Amma Teià va anar d’excursió a l’antic mercat del Born

on en la seva reconstrucció van trobar restes de la Barcelona del segle XVIII. També vam descobrir els artistes que tenim al centre en quant a elaboració de panellets. Van quedar boníssims!! La festa de la Castanyada va ser-ne testimoni! I també vam tenir la fantàstica Coral dels Amics del Cant de Premià; els nostres residents van gaudir d’una actuació seva molt maca i ens van prometre que tornarien! Voldria finalitzar aquest petit escrit agraint la participació tant de residents com de famílies en les enquestes de satisfacció anuals. Per nosaltres, són molt importants les seves opinions. I agrair les opinions positives i reconeixements, que per a tot l’equip són molt importants, i també les crítiques constructives que ens ajudaran a millorar amb l’únic objectiu de satisfer al màxim les necessitats dels nostres usuaris, residents i amics. Gràcies!

2 llaunes d’uns 6 ó 8 pebrots. Treure’ls de la llauna, passar-los per sota l’aixeta i rentarlos. Posar-los a escórrer perquè deixin anar una miqueta d’aigua. Fer un sofregit de ceba ratllada, 2 ó 3 tomàquets madurs, 1/2 quilo de carn de vedella picada i 100 grams de carn de porc picada. Afegir el sofregit a la carn picada i barrejar-ho tot. Després s’agafen els productes i es posen tots en una paella. A continuació es van agafant els pebrots d’un en un, es van omplint amb els ingredients anteriors i es tanquen amb un escuradents. Es posen en una safata que pugui anar al forn. Passar una ceba ratllada i 2 tomàquets madurs por una paella durant 3 ó 4 minuts i després triturar-ho tot amb la batedora fins que quedi una pasta fina que es posarà a la safata, al costat dels pebrots. A continuació, deixar al forn durant 10 minuts. Si es vol, s’hi pot afegir formatge ratllat per damunt, al gust dels comensals. Es pot acompanyar d’uns tacos de patata fregits, servits al costat dels pebrots. També hi va bé una mica de vi blanc o del que agradi més. Bon profit! Concepció Forns.


el teu espai Has fet alguna manualitat? Escrius? Tens algun dibuix dels teus néts? Sigui el que sigui, si vols mostrar-ho, aquí tens un espai per fer-ho. El petó: Situada a la meva vora hi ha una dona asseguda en una taula, els seus cabells són blancs i la seva cara és per enamorar-se. Sempre, en passar pel seu costat, jo me la mirava i li tocava el nas. Ella, espantada, però, em rebutjava però jo el nas li tocava.

m, Un tast de panellets. Mm t! rti so n que bons que ha

blic, l Cant” i el pú e d s ic m “A l ment. La cora oltant atenta entregat, esc

Un dia, insconscientment vaig passar i no li vaig estirar el nas. Mare meva! El meu oblit es transformà en un crit que em féu esgarrifar. Jo li vaig demanar perdó i la vaig besar perquè aquell dia em vaig donar compte que la meva inconscient estirada de nas havia esdevingut una obligada besada. Llibert Noguero.

Panellets a punt de variats i delicioso s, servir.

el bagul dels records

Abans

ts a la Alguns dels participan de Nadal al st po la realització de tal. posant amb la casa-pos

fotonotícia

Després

A la primera fotografia veiem a la Rosa Mª Mercader i el seu marit, Enric Fontana, l’any 1941. L’any 1941 la Rosa Mª tenia 23 anys! En l’altra instantània la Rosa Mª en l’actualitat, en el moment de dirigir-se a recitar un poema seu en una de les festes d’aniversaris del centre, que és una de les seves grans aficions.

És notícia per la gran quantitat que se’n van fer. Al voltant de 560 panellets es van fer a Amma Teià! L’activitat del matí va ser un gran taller de panellets variats en què hi van participar molts dels residents. N’hi va haver de moltes classes diferents.


notícia

El dia 31 d’octubre vam celebrar la Castanyada El passat 31 d’octubre no va ser un dia com tants altres: al matí la sala de teràpia bullia de gent i de l’activitat que s’hi estava fent: els panellets. Primer, la massa; aixafar patates, barrejar-les amb el sucre i l’ametlla picada i amassar. Després van venir les barreges: cafè, xocolata i les decoracions: ametlla en granet, cireretes, fideus de xocolata...

El dijous 31 d’octubre va ser un dia molt distret: matí de panellets i tarda de gresca! I finalment, el recompte: en un parell d’hores, entre tots, uns 560 panellets. I tothom la mar de satisfet amb el resultat. Ho vam deixar tot a punt perquè a la cuina ho passessin pel forn i quedessin ben dauradets. I a la tarda, la festa! A primera hora ja es va començar a repartir tot allò més típic de la castanyada: panellets i castanyes, moniatos fets al forn... i després, música i ball per a tothom! Vam passar la tarda molt entretinguts entre dolços i no tan dolços, amb la música de fons i després ballant!

Ballaruga a la Castanyada!

coses de casa A primers d’octubre vam preparar la postal e Nadal pel concurs d’Amma Per poder presentar la postal de Nadal al concurs d’Amma vam passar tota una setmana preparant la gran casa dels avis i els néts. Podeu veure’n el resultat i alguns dels detalls de les activitats que fan els avis amb els seus néts i l’ambientació de Nadal en cadascun

dels racons de la casa: llegint revistes, explicant contes o cuinant junts, aprenent els uns dels altres i compartint el temps i els moments entranyables.

avui coneixem... Josep Mateu Mateu, constructor de Teià

Josep Mateu va néixer a Teià. Ha estat constructor, seguint l’empresa del seu pare. Han treballat principalment a Teià,

encara que puntualment ell havia fet algunes feines a Barcelona per gent que també tenien casa a Teià. Ell era paleta i feia de cap d’obra també. Tenia especialistes per cada cosa: fuster, manyà, lampista... El seu pare no tenia ni arquitecte, però ell ja sí. Quan va començar la Guerra Civil espanyola ell tenia 18 anys. Va estar al costat republicà, a Castelló. I després de la guerra, el van obligar a fer la mili perquè deien

que no tenia cap experiència. Va estar-se el temps que va durar la mili a San Sebastián, que li va agradar molt, tant el lloc com la gent amb qui es va relacionar. Quan va tornar de la mili es va posar a treballar amb el seu pare, diu que “de tu a tu”. Tenia un germà que va morir a la guerra, i dues germanes, per tant, va ser com l’”hereu”.

Teia dic13