Page 1

Inkoopverslag Duitsland (winter 2013) Om 08.15 de auto in vanaf Heidelberg naar de wijngebieden van omgeving Rudesheim. Want om 11.00 stond de eerste afspraak met Sekthaus Solter op het programma. Om 09.15 reed ik de auto op de ferry bij Ingelheim am Rhein. Voor de afspraak wilde ik eerst een deel van de Rheingau Riesling Route rijden. Om 09.30 reed ik van de Ferry in Oestrich-Winkel richting Geisenheim. Een schitterende slingerweg langs diverse wijnboerendorpjes en steile hellingen, vol geplant met de edele druivenstokken van de Riesling druif. De dauw stond nog op de hellingen en de hertjes stonden hier nog te grazen. Een prachtig gezicht. Helaas was het deze dag niet helder, anders zou je tot ver in het achterland van Rheinhessen kunnen kijken.


Sekthaus Solter ‘Rudesheim’

Rond half 11 besloot ik om te keren en richting mijn afspraak met Sekthaus Solter in Rudesheim te rijden. Een producent waar ik sinds juli 2011 mee samenwerk. Toen ik het terrein op kwam rijden stond Helmut Solter buiten. Het is een man met karakter, die ook wijnen maakt met karakter! We proefden alle nieuwe wijnen van de nieuwe oogst en met name de Cuvee Lilly Reserve 2004 was een schitterend glas bubbels! Gemaakt van Pinot Noir en enorm elegant, maar toch rijp. Een verweven bubbel met een afdronk waar je U tegen zegt! Helaas zijn er maar enkele honderden flessen van gemaakt. Daarnaast proefden we de nieuwe Riesling Sekt Brut. De nieuwe wijnen zijn iets hoger in restzoet (9 gram i.p.v. 6 gram), maar dat maakt het ook iets minder strak. Dat maakt de wijn ook nog complexer en beter in balans. De mineraliteit en verweven zuurgraad speelt nog altijd de bovenliggende factuur en de verweven bubbels maken deze wijn tot een zeer fraai geheel. Ook de Pinot Noir Rose Sekt is weer van buitengewone klasse. Zeer delicaat in het fruit en een mooie balans qua bubbel en zuurgraad. Bijna compleet droog (3 gram restzoet)! De andere wijnen van dit Sekthaus zijn ook met veel passie gemaakt. De Blanc de Blanc en Pinot Cuvee zijn werkelijk pareltjes en daar moet Nederland kennis mee maken (daarom staan ze 20 april 2013, tijdens de voorjaasproeverij ook open!). De Blanc de Blanc is extra brut en heeft zeer elegante tonen van steenfruit. Ideaal als aperitief of bij zeefruit! De Pinot Cuvee is gemaakt van Pinot Gris. Wat romig en kruidige en is ideaal voor de hogere Gastronomie! Een wijn om bij te eten…denk eens aan gebakken Kabeljauw met kruidenkorst en tomaten antiboise. Tip van Grundel Wine & More: Pinot Cuvee NV ‘Rheingauer Sekt’ € 15 per fles bij bestelling van een doos a 6 flessen! Normaal €17,50,- per fles (op 20 april te bestellen).


NIEUW: Weingut Im Weinegg ‘Hochheim’

Fabian Smith is een zelfstandige wijnmaker in het oude pand van Kunstler (een beroemde andere wijnmaker uit Hochheim). Fabian is een wijnmaker met een visie en een missie. Frisse en zuivere wijnen te maken, voornamelijk van de koningin der druiven (Riesling). Hij heeft de opleiding gevolgd aan de Universiteit van Geisenheim, omdat hij iets met landbouw wilde doen. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor wijnbouwkunde, en dat is een keuze waar Grundel Wine & More enorm blij mee is. Hij komt ook niet uit een wijnmakersfamilie (zoals de meeste in de Rheingau). Fabian vertelde mij dat slechts enkele wijnen van de oogst 2012 zijn afgevuld, dus daarom zouden het allemaal ongefilterde vatmonsters zijn. Geen probleem natuurlijk ! Hij maakt ongeveer 25 verschillende wijnen, waarvan ongeveer 20 gemaakt zijn van de koningin der druiven (Riesling). En wat het mooie is aan deze wijnmaker is dat hij echt geen genoegen neemt met minder. Alles wat ik daar geproefd heb is fraai, van de instap kabinett Riesling, tot aan de Auslese Riesling. Riesling is een druif die een terroir nodig heeft wat klopt, en dat doet het in Hochheim! Hij maakt nu wijnen sinds 2009 in Hochheim, maar ik bespeur geen greintje onervarenheid in zijn wijnen. Na de proeverij liet Fabian zijn schitterende kelder zien onder het proeflokaal. Na 30 tredes kwam in in een gigantische kelder waar deze jonge ambitieuze wijnmaker al zijn creaties opvoedt en botteld. Je kan zien dat hij van orde houdt, want alles ziet er gelikt uit in deze kelder.

Speciaal op inschrijving bij de proeverij op 20 april 2013: Hochheimer Hölle Rheingau Riesling Spätlese trocken (2,5 gr restzoet) € 15,- per fles bij bestelling van een doos a 6 flessen. Normaal €17,50,- per fles! Dit is een grote Rheingauer Riesling. Tropisch steenfruit met een geur van rijke bloesem stuift het glas uit. In de smaak heeft deze Riesling veel, heel veel! Elegante zuren en rijk fruit, maar toch droog. Een regelrechte ontdekking is deze wijn. Behoort in de ogen van Grundel Wine & More tot de absolute top van de Rheingau!


Weingut Bettenheimer ‘Ingelheim’ Bij aankomst in Ingelheim ging mijn telefoon al. Jens Bettenheimer belde waar ik bleef, want hij was erg benieuwd naar mijn bevindingen van de nieuwe oogst. Het was een maximaal een graad of 4 en er stond een ijskoude wind. Ik besloot om mijn winterjas uit de achterklep van de auto te halen, want we zouden wijnen gaan proeven in de 300 jaar oude gewelfde kelder van het weingut. Ongeveer 5 meter onder het domein zijn de kelders te vinden van Bettenheimer. 300 jaar geleden uitgegraven door de voorouders van Jens. Tegenwoordig staan hier al zijn hulpmiddelen voor de vinificatie.

We proefden eerst de nieuwe Ingelheimer Chardonnay, Silvaner & Grauburgunder uit Holzfass. Allen wijnen met karakter en die typische zalvigheid die de wijnen van Jens typeert. Alle wijnen vergisten spontaan en er komen dus geen fabrieksgisten aan te pas! Na de witte wijnen proefden we de nieuwe Spatburgunder & Fruhburgunder van Holzfass. Beide wijnen met veel smaak en bijzonder veel kleur (bijna paars)! De oogst van 2012 was hier ook zeer geslaagd vertelde Jens. Veel rijp fruit, met bijzonder weinig rot. Het rijpingsseizoen was perfect geweest en tijdens de oogst hebben ze bijna geen regen gehad. De Regent was bijzonder hoog in het aroma van cassis en bosfruit. Ook van Holzfass en bijzonder goed in balans. Wat mij erg opviel was een vat in de hoek, waar met krijt Cabernet & Merlot op geschreven stond. Jens vertelde mij dat dit een nieuw experiment was en dat de wijn zeker nog een jaar in het vat zou moeten rijpen om zich beter te kunnen ontwikkelen. Ik wilde hem toch proeven en dat resulteerde in een bijzondere ontmoeting met een Duitse ‘Bordeaux’. Een wijn met knallend veel cassisfruit in de neus en de rijke tannines van een goed gemaakte Bordeaux. De Merlot maakte de wijn wat ronder en toegankelijker. Ik zal echter nog een jaar geduld moeten hebben om te zien hoe deze wijn zich zal ontwikkelen. TO BE CONTINUED!


Het was weer een bijzondere proefsessie bij Jens. Gelukkig ben ik volgende maand weer bij deze talentvolle wijnmaker om de gebottelde witte wijnen na te proeven! Toen we de trap weer opliepen zag ik enkele kisten oude stoffige flessen staan in de hoek. Ik vroeg aan Jens wat dit voor wijn was. Hij vertelde mij dat het wijnen zijn gemaakt door zijn vader (20 jaar geleden). Zijn vader maakte altijd een type sherry voor een vriend uit Spanje. De Spanjaard bestelde jaarlijks 60 flessen, omdat hij de Duitse sherry fraaier vond dan 99% van de Sherry’s uit Spanje. Ik heb uiteraard een fles hiervan meegenomen! Grundel Wine & More gaat binnenkort eens kijken of we de Spanjaard gelijk kunnen geven. Tip van Grundel Wine & More: Weingut Bettenheimer Domina Trocken 2011 (speciaal gemaakt voor Grundel Wine & More, slechts 500 flessen). €8,50 per fles bij bestelling van een doos a 6 flessen. Normaal €10,- per fles! Rijk rode wijn met tonen van rijp bosfruit en lichte kruiderij. Heerlijk bij gegrilde kalfsvlees met een lichte jus. Prijs geldt op de proeverij van 20 april a.s.!


Weingut Franz ‘Appenheim’ Dit was voor Grundel Wine & More de grootste positieve verrassing van de inkooptrip! Christopher Franz (wijnmaker) vertelde mij dat hij enkele nieuwe wijngaarden heeft gekocht van een collega. Deze wijngaarden waren beplant met Scheurebe (45 jaar oude stokken) en Chardonnay (18 jaar oude stokken).

Eerst proefden we de serie Riesling Trocken, Sauvignon Blanc Trocken & Gruner Silvaner. Allen wijnen met een fraaie expressiviteit en fraai verweven zuurgraad. 2012 was voor Franz ook een zeer geslaagd oogstjaar! Na deze wijnen kwamen de Scheurebe en Chardonnay op tafel. Scheurebe Trocken 2012: fris in de neus met tonen van cassisfruit (zeer typerend voor dit witte ras) en mineraliteit. Smaak was zeer fraai. Balans van fruit, mineraliteit en zuren was deze wijnmaker goed gelukt. De wijn is vergist op RVS, wat het primaire fruit ook erg laat spreken. Chardonnay Trocken 2012: typisch Chardonnay in de neus. Perzik, licht vanille en een vriendelijke zweem van citrus. Smaak was fris, maar toch iets romigs. Wijn heeft 10% nieuw eiken gehad! De rode wijnen zullen begin juni pas worden afgevuld. Wel proefden we de nieuwe creatie van deze wijnmaker uit barrique: Fruhburgunder 2011 (gemaakt van 40 jaar oude stokken), in de neus veel fris fruit zoals aardbei en framboos. De smaak was vol bosfruit en enorm complex met lichte tannine van het hout. Deze wijn worden er maar 800 van gemaakt en zal uiteraard via Grundel Wine & More vanaf eind juni leverbaar zijn! Bovenstaande wijnen zullen vanaf eind april 2013 bestelbaar zijn en staan uiteraard ook open op de proeverij van 20 april a.s.!

Alvast inschrijven voor enkele besproken wijnen? Stuur ons dan een mail en Grundel Wine & More doet u een levervoorstel met scherpe prijzen!

inkooptrip  
inkooptrip  

wijntrip 2013

Advertisement