Page 1

Nummer 27 | juni 2010 010 | De Creant C rean r e an re a n t is i s de d e schoolkrant van de oudervereniging ouderverenii ggii nngg van v an a n Crea C rree a 16 van en voor iedereen in en om de school.

In dit nummer: • Crea16 gaat op reis > p. 18 • De Muzen van de Crea. INTERVIEW! > p. 12 • Welke beroepen hebben de mama’s en papa’s? Een kijkje achter de schermen > p. 4 • De gezonde week was weer plezant (en omgekeerd) > p. 8 • De Crea-quiz gemist? Kijk op > p. 16


n e n n i g n i n o K Koningen &

Na een voorleesverhaal uit “Veilig leren lezen� lieten de kinderen uit het eerste leerjaar hun fantasie op het papier los.

tekeningen uit het eerste leerjaar

> Hendrik (L1)

> Mila (L1)

> Ashraf (L1)

2

> Bente (L1)

> Dounia (L1)

> Pia (L1)


Editoriaal De Creant gaat door! In september 2000 staken enkele mensen van de toenmalige oudervereniging de koppen bijeen, en vóór de herfstvakantie lag de eerste ‘Creant’ er al: 6 pagina’s zwart-wit, zonder naam of logo – want die zijn het resultaat van een wedstrijd die in dat eerste nummer werd gelanceerd.

Dit schoolkrantje bestaat dus al tien jaar. In al die jaargangen hebben leerkrachten een stukje van hun dagelijkse inzet en van de creativiteit van hun leerlingen laten zien. In al die pagina’s hebben ouders hun – vaak professionele – vaardigheden ingezet om foto’s of teksten te maken, tekeningen te scannen en alles in een mooie lay-out te gieten. De oudervereniging sponsorde zeven jaargangen (soms tot 300 euro drukkosten per nummer), daarna konden we rekenen op de werkingsbudgetten van Crea 16 en de stad. Zo is de Creant een schoolvoorbeeld geworden van een geslaagde samenwerking tussen de school en de ouders.

Het zou spijtig zijn mocht dit verdwijnen. Het heeft nochtans niet veel gescheeld. ‘Nieuwe’ ouders vinden, die een vervolg aan de afgelopen 27 nummers willen breien, bleek niet gemakkelijk. Maar ook volgend schooljaar zal de Creant nog verschijnen, want enkele enthousiaste ouders hebben zich intussen aangemeld. Vanaf het volgende nummer zullen zij de Creant verzorgen. Kim Driesen en Katja De Smet zullen de bijdragen van het schoolteam blijven aansturen. En deze pagina’s staan altijd open voor wie er eigen inspiratie wil aan toevoegen. Jullie verhalen of commentaar over school, kinderen, jeugdboeken..., foto’s van toonmomenten, tekeningen, strips of zelf bedachte spelletjes: het is allemaal welkom. Zin om mee te doen? Mail je ideeën gerust naar het Creant-adres: creant@fulladsl.be.

Vasarely-patronen Amber, Julie, Amina, Paki, Yosse en Ghislaine uit de eerste en de tweede klas lieten zich inspireren door de Frans-Hongaarse Op-Art kunstenaar Victor Vasarely.

Ook namens de ouders van het eerste uur wil ik graag iedereen bedanken die in al die jaargangen ooit heeft bijgedragen aan dit blad, alsook de mensen die het nu met vrijwillige en belangeloze inzet gaan overnemen. De Creant heeft nog een mooie toekomst voor de boeg! Joris De Vroey > Yosse

> Julie

> Paki

> Ghislaine

> Amina

> ...en dit is een originele echte Vasarely!

> Amber

3


Het ziekenfonds BIJ DE MAMA VAN MIRO - geschreven door Miro, Stanzi, Stijn en Milan Toen we aankwamen bij de mama van Miro werden we opgewacht door Mut de muis. Die zei ons allemaal hallo, en toen mochten we naar binnen. Binnen moesten we rond een grote tafel gaan zitten en legde de mama van Miro vanalles uit. L2a luisterde, en ik denk dat ze het heel leuk vonden!

We maakten een tekening voor Mut. Mut koos de mooiste tekening eruit. Die was van Cas, mijn allerbeste vriend. Hij kreeg een boek cadeau en de titel was: “Grote boom is ziek”. Het gaat over een eekhoorn die niet blij is omdat grote boom ziek is.

Dan gingen we naar beneden. Daar werden klanten geholpen aan het loket. Marie bediende twee klanten, Sara en Anna. Ik denk dat Marie het wel goed deed en de klanten wel blij zijn. Roumaissa bediende ook iemand en ze heet… Liv! Later kwam ook Yosse aan de beurt. Achter een ander loket stond dan weer Nisrine. Zij hielp Miro en Floor verder. Ook Miro’s mama hielp een beetje mee. Abou was van de trampoline gevallen en dus moest hij in een rolstoel zitten die hij van het ziekenfonds kreeg.

Veel volk op de werkvloer De leerlingen van het tweede leerjaar mochten op bezoek bij hun mama of papa... op het werk! Zo leerden ze allerlei beroepen kennen. Ze hebben hun verslagjes naar de Creant gestuurd.

Kledingwinkel BIJ DE MAMA VAN AMINA - geschreven door Amina, Liv, Eli en Marie We waren aangekomen bij “Atelier Assemblé”, de winkel van de mama van Amina en de mama van Sien van de derde klas. Eerst kregen we uitleg over hoe je kleren maakt. Dan tekende de mama een vorm op een patroon, een kleedje van papier eigenlijk. Dat knipte ze dan uit. Als ze klaar was met dat prachtige kleedje van papier werd een stofje gekozen en onder het patroon gelegd. Die vorm werd weer uitgeknipt en aan elkaar genaaid. Het kleedje werd door Amina’s mama gestreken. Zo, nu zien we het resultaat van een zelfgemaakt kleedje.

4


Het ziekenhuis BIJ DE PAPA VAN KATO - geschreven door Stefan, Roumaissa, Hanne en Winter Toen we bij de spoedafdeling aankwamen mochten we eerst een kijkje nemen in de ziekenwagen. De helft van de klas keek binnenin, de andere helft kreeg informatie over opereren. Daarna wisselden we om. Er waren vele apparaten waar we niet mochten aankomen. Behalve het zuurstofapparaat. Stanzi moest haar vinger tussen dat apparaatje steken en zo zag de verpleger hoeveel zuurstof ze in haar bloed had. Toen kreeg Floor een ongeval en moest op een brancard liggen. Haar nek werd ondersteund en Floor kon zo haar hoofd

bijna niet meer bewegen. Toen deed het geen pijn meer. Toen gingen we eens kijken in het ziekenhuis. Daar was Stijn gewond geraakt. Hij had pijn aan zijn been. De verpleger, dat was de papa van Kato, controleerde of het niet gebroken was. Toen moest hij zogezegd geopereerd worden. Hij moest in zijn blote buik want daar kleefden ze allemaal draadjes op. Dan kon je op het toestel daarachter kijken of Stijn in orde was. Hij was weer beter en mocht weer naar school. En wij ook!

Beeldhouwkunst BIJ DE MAMA VAN DRIES - geschreven door Floor, Sara en Nisrine De mama van Dries werkt thuis. Ze heeft een atelier beneden waar al haar spullen staan. Ze herstelt beelden en maakt ze ook mooier. Dit is een voorbeeld van een paar werken van Dries’ mama. Dit is echt goudpapier, en als je dat eraf neemt kan je het op de beelden kleven.

Je moet daar wel voorzichtig mee zijn. Even verder zagen we een oud stuk hout liggen. Daarin zaten houtwormen en die aten al het hout op. Na de uitleg mochten we nog even rondkijken en kregen we een koekje en een drankje. Dat vonden we heel leuk!

5


Circus Crea De leerlingen van het 4de leerjaar A en B werkten samen in een “CLIM”-project (“Cooperatief Leren In Multiculturele groepen”) aan de organisatie van het jaarlijkse en felgesmaakte carnavalbal. Alles stond dit schooljaar in het teken van “Circus”.

6

Vooraf bedachten zij zelf de zaalindeling, de randanimatie, de versiering van de zaal, een heuse circusvertoning, een wedstrijd, de hapjes en drankjes. Ze maakten eigenhandig uitnodigingen, affiches en drank- en eetbonnen. De kinderen van het tweede leerjaar schilderden hun eigen circus en verzonnen er een naam voor.

Er kroop veel tijd en energie in deze voorbereiding, maar het resultaat was fantastisch! Hopelijk had ons hooggeëerd publiek evenveel plezier als de vierdeklassers. De foto’s doen ons vermoeden van wel... juf Kim


Met heel de klas op de fiets Van 5 tot 9 december zaten de vierdeklassers in Diesterweg. En ook vaak op de fiets. Foto’s van juf Kim, teksten van de kinderen. We vertrokken met de bus. We waren erg zenuwachtig. Toen we aankwamen moesten we direct uitpakken. Ik was blij met wie ik op de kamer sliep: Margot, Merel, Luna, Olivia, Anaïs, Marie en Nesli. We zijn naar het bijenteeltmuseum geweest en dat was daar kei-tof! We zijn ook naar de manège geweest om op een pony te rijden. Jammer was dat ik op de filmavond ziek werd. Ik heb “Bee Movie” dus niet gezien. Op de volgende dag was ik nog steeds ziek en kon ik niet mee naar het Suske-enWiske-museum. Maar ik kon gelukkig wel meedoen aan de bonte avond. De volgende dag gingen we terug naar huis toe.

Het was leuk en we hebben veel gefietst. We zijn naar het Suske-en-Wiskemuseum geweest. We zijn naar het bijenteeltmuseum gefietst en nog veel gespeeld en andere dingen gedaan. Maar ik vond toch Suske en Wiske het tofst. Het was daar geen gewoon museum. Je moest er allemaal dingen doen. Het paardrijden op de manège was ook erg leuk. We mochten op een echte pony rijden. Op donderdag was het ‘s avonds bonte avond. Dat was tof! Op vrijdag kwam er nog een valkenier en dan zijn we naar huis gegaan.

Margot

Chloë

De fietsklas was leuk spelen in het bos, go-carten en fietsen. Er was lekker eten. Ik heb er eigenlijk veel geleerd, naar musea en de Kalmthoutse Heide geweest. In het Suske-en-Wiske-museum heb ik mijn eigen strip gemaakt. Dat was leuk vond ik. Op een paard heb ik ook gereden. Met een veel te grote tok op mijn hoofd. Dat was mijn grote avontuur daar. Maar op de laatste dag was het een groot feest. Lekker dansen, naar optredens kijken... Spijtig genoeg was het dan bijna gedaan! De volgende dag was het inpakken en wegwezen en was mijn groot avontuur gedaan.

Milla

Hallo, ik ben Matt ia as. Ik was z iek, dus ik kon nie ik fietsklas t op sen mee gaan. Ik spijjtig, w vond het ant ik i k m isste mijn en juf Kim vri r enden . Maar la ngs de a kant: op ndere fietsskla a s sen zou ouderrs m ik mijn issen. is De kin i dere ren van d e las he me achte bben eraf alles kla vert rte eld ld.

Mattias

7


de gezonde week is een PLEZANTE week Zoals elk schooljaar was er ook dit jaar weer een “gezonde week” in februari met op woensdagochtend een gezellig ontbijt, waarvoor telkens heel wat mama’s vroeg uit de veren komen om kilo’s sinaasappelen te persen, fruitsla te maken en alle kinderen een lekker ontbijt te bezorgen. Er werd weer een nieuw record gebroken: met de hulp van ouders en kinderen konden we 220 kg appelsienen persen. Zo had elke klas voldoende vers fruitsap. Brood en beleg was er ook in overvloed, dankzij de vele sponsors die dit ontbijt elke keer steunen. Zo konden de kinderen nog heel de week nagenieten van yoghurtjes en drankjes. Heel veel dank aan alle helpende ouders!

Dit waren de ssponsors p van het

“Gezond Ontbijt 2010” De kinderen van L2a aten die week niet alleen gezond, ze gaven het fruit en de groenten ook een extra karakter in deze collages.

8

Rolwagentje • Biohofke • Van Hal groenten en fruit • Danone • CM Antwerpen • Bakkerij Rudy • Bakkerij Gijbels • Delhaize Plantijn • Clubslager Van Campfort • Lunchbreak • Natuurvoeding ‘t kleine Beertje • Perry Fruit


Hooggevoelige kinderen Jasper vindt ruwe kledingstoffen om van te rillen, en ook van de naden in zijn sokken en de lintjes in zijn kleren krijgt hij de kriebels. Klara heeft supergevoelige ‘antennes’ waarmee ze de stemming van anderen oppikt. Als haar vriendinnetjes rustig spelen doet zij dat ook, maar als er spanningen zijn of ruzie dreigt, gedraagt ze zich ruw en theatraal. Marnix is een vlotte kerel die op school makkelijk vrienden maakt, maar bij onbekenden of in een nieuwe omgeving heel onzeker is en zichzelf afsluit. Jasper, Klara en Marnix zijn ‘hooggevoelig’. Maar wat wil dat nu zeggen? Hooggevoeligheid is niet het zoveelste etiketje om op een kind te plakken, maar eerder een term om een combinatie van eigenschappen te duiden. Welke eigenschappen dat zijn, heeft te maken met het zenuwstelsel. Bij hooggevoelige mensen is dat veel fijngevoeliger dan bij anderen. Hierdoor voelen hun zintuigen alles veel sterker aan. Zien, ruiken, horen en voelen zijn veel meer aangescherpt, en prikkels maken op hen een veel diepere indruk. Dat lijkt op zich niet zo’n probleem, maar door onze prestatiegerichte maatschappij worden onze dagen zodanig volgepropt dat er elke dag ontzettend veel indrukken op ons afkomen. Wie hooggevoelig is kan die onmogelijk allemaal verwerken. Hooggevoelige kinderen die niet weten wat ze met al die prikkels moeten aanvangen, kunnen op verschillende manieren reageren. Sommigen trekken zich terug en gaan op de speelplaats alleen in een hoekje staan of komen even tot rust op hun kamer. Anderen reageren heel chaotisch en totaal overstuur als het hen te veel wordt. Wat rust en meer structuur kunnen in beide gevallen wonderen doen.

Meer weten?

Hoogsensitieve kinderen kunnen door kleine, subtiele zaken helemaal van slag geraken: een bepaald stofje, een ongekende structuur of een smaak van eten of geur die hen stoort. Ook van drukte, een grote groep kinderen, veel lawaai of verandering van omgeving krijgen ze de kriebels. Maar vooral op emotioneel vlak hebben ze het moeilijk. Met één oogopslag kunnen ze een bepaald gebaar, een gezichtsuitdrukking heel persoonlijk opvatten. Eén opmerking - die misschien zelfs niet aan hen gericht was - kan hen helemaal uit hun lood slaan. Ook de stemming, de vreugde en het verdriet van anderen voelen ze heel sterk aan. Spanningen in een gezin of tussen ouders pikken zij meteen op, en interpreteren ze op hun eigen manier. Vaak nemen ze de schuld voor gekibbel tussen mama en papa op zich. Laat hen in zo’n situatie zo weinig mogelijk aan hun lot over, en geef ze de informatie die ze nodig hebben om de situatie te kunnen plaatsen. Hooggevoelige kinderen houden zich vaak al op jonge leeftijd bezig met de diepere betekenis van het leven. Ze stellen zich serieuze levensvragen waarover ze eindeloos kunnen blijven piekeren. Merk je dat je kind ergens mee worstelt? Maak dan tijd om daar met hem/haar over te praten en geef de ruimte om te vertellen wat er op zijn/haar lever ligt. Bevraag dit best zo concreet mogelijk. Ga niet eindeloos mee in hun ellende, maar doe ook geen afbreuk aan wat ze voelen door te zeggen dat het allemaal toch niet zo erg is. Erken en herken de gevoelens, en toon dat je hen hebt gehoord en begrijpt. Hun “lastig” gedrag is vaak een reactie op een gebeurtenis, een overdaad aan prikkels of hun rigide manier van denken.

Hooggevoelige kinderen moeten zich af en toe kunnen terugtrekken en afsluiten van een (over)prikkelende omgeving. Maar natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel. Hooggevoelige kinderen zijn doorgaans bijvoorbeeld erg creatief, hebben een rijke fantasie en zijn enorm empatisch. Het blijft voornamelijk een zaak om die talenten te ontdekken en om te leren doseren. Want soms zijn ze té zorgzaam en té veel bezig met de ander, waardoor ze zichzelf wegcijferen.

KATJA DE SMET, DE ZORGCOÖRDINATOR VAN CREA 16, VERZAMELT IN DEZE RUBRIEK TIPS EN ANTWOORDEN VOOR OUDERS OVER LEERPROBLEMEN, PEDAGOGISCHE VRAGEN EN SUGGESTIES OF IDEEËN. OUDERS DIE VRAGEN HEBBEN DIE ZE VIA DEZE WEG MET ANDERE OUDERS WILLEN DELEN, KUNNEN ONS UITERAARD SUGGESTIES OPSTUREN. WIJ LEGGEN ZE DAN GRAAG AAN KATJA VOOR. MAIL NAAR CREANT@FULLADSL.BE

Op www.hspvlaanderen.be vind je heel wat informatie en lezingen. Je kan ook brochures aanvragen. HSP Vlaanderen organiseert ook speciale kampen voor hooggevoelige kinderen.

9


E winter hebben de Crea-kinderen recht op hun eigen fuif in de turnzaal. Dan dumpen zij hun mama’s Elke en papa’s in de naburige kleuterzaal waar die met een portie kaas en wijn worden stilgehouden, en e amuseren zich te pletter met zelf gekozen muziek verstrekt door onze eigen deejay Miguel. Dit jaar kreeg a die nog professionele hulp om de ambiance ’n extra boost te geven... d

Ambiance!

10


‘Het Veen’ is de plek waar ‘H de zzesdejaars elk schooljaar een w week gaan sporten. Maar de sportklassen, dat is ook p plezier maken, zingen en karao karaoke, en kennismaken met all allerlei bijzondere sporten.

Klassesporten op sportklassen Maandag. We komen aan in “Het Veen”. We krijgen een rondleiding en pakken onze koffers uit. Dan mogen we buiten spelen. ‘s Middags lekker eten. Het is avond, na het avondeten splitsen we op in twee groepen. De eerste groep gaat spelen in de spelletjesklas, de tweede groep gaat karaoke doen. Ze zingen liedjes als “Lief klein konijntje” en K3. Dan is het al laat en iedereen is moe en zijn stem kwijt. Douchen en slaapwel!

Dinsdag. Vandaag is het de zwemproef! 16 rondjes in 10 minuten! We pakken onze spullen en gaan met de bus naar Brasschaat. ’s Avonds maken we ballonnen aan elkaar vast, we weten niet waarvoor. Als het al laat is zeggen de meester en de juf dat we een nachtspel gaan spelen. Nu weten we waarvoor die ballonnen dienen. Dan gaan we slapen, want iedereen is moe.

Woensdag. Vroeg uit de veren! Iedereen moe na het nachtspel van gisteren. En dan nog sporten. Gelukkig kunnen we ’s avonds een spannende film zien: “2012”. En weeral laat gaan slapen.

Donderdag. Wakker worden, bed opmaken en gaan ontbijten. Na de middag gaan we zwemmen. Dan moeten we ons klaarmaken voor de bonte avond. En feesten maar!!!

Vrijdag. foto’s: meester Chris en juf Les

Onze laatste dag! Iedereen moe na het wilde feesten. We pakken onze koffers in en gaan naar het Peerdsbos. Daar beoefenen we allerlei sporten zoals boogschieten en ‘run bike run’. En we doen het hoogteparcours. The end!

11


De muzen van de Crea “De naam stedelijke creatieve bassisschool nr. 16 wijst op de extra dimensie die we willen geven aan de opvoeding van onze kinderen. Het schoolteam werkt aan de creatieve ontplooiing van elk kind. We trachten het te helpen bij het zich creatief durven uiten en leren het respect opbrengen voor de creativiteit van anderen. Binnen deze visie wil Crea 16 een accent leggen op drama. Hierbij is de betrokkenheid van elke leerling belangrijk, en trachten we de talenten van ieder kind zoveel mogelijk aan te spreken. De kwaliteit van de toonmomenten is ondergeschikt aan het proces dat de leerlingen doormaken.” Lees het maar na in het schoolreglement: zo staat het in het voorwoord van Marc Plichart. Veel ouders hebben voor deze school gekozen omdat ze dit profiel een belangrijk argument vonden. De creativiteit van het kind aanspreken en uitdagen is een opdracht voor elke basisschool, maar de leerkrachten van Crea 16 steken daar nog een tandje bij. Dat stellen de ouders vast bij de vele toonmomenten, en die zijn slechts het topje van de ijsberg. ‘Muzische vorming’ is vooral een permanent proces tijdens de schooluren, waarmee ieder kind op zijn eigen talenten en karakter wordt aangesproken. Hoe dat precies in z’n werk gaat, wat er ‘achter de schermen’ aan die toonmomenten voorafgaat, vertellen de leerkrachten in dit gesprek. Rond de tafel zaten Marc Plichart (directeur), Wim Jonkers (GOK-leerkracht en inspirator en coördinator van vele muzische activiteiten), Wendy Smet (juf derde kleuterklas), Kim Driesen (juf vierde leerjaar) en Chris Van Immerseel (meester zesde leerjaar). gesprek op 30 april l.l. - tekst: Joris De Vroey – voor de foto’s hebben we geput uit het rijke Creant-fotoarchief van de laatste zes jaargangen

Creant: Wat verstaan jullie precies onder ‘muzische vorming’? Marc Plichart: “Er zijn vijf domeinen in ‘muzische vorming’: beeld, muziek, drama, beweging en media.” Wim Jonkers: “Je mag ze ook niet los van elkaar bekijken, maar we moeten wel in de gaten houden dat we alle domeinen min of meer evenredig aan bod laten komen. Je bent vaak bezig met een mengvorm: als je gaat zingen zijn kinderen soms ook al aan het bewegen. Drama

biedt eigenlijk een palet van diverse muzische activiteiten, en dat geldt vaak ook voor media. Het is onze opdracht om het muzische aanbod voor de kinderen over die vijf deelgebieden te verdelen.” Marc: “Muzische vorming is natuurlijk een opdracht voor alle scholen, en zit ook in het verplichte leerplan. Het maakt deel uit van de eindtermen.”

CREA-PROFIEL Creant: Maar Crea 16 profileert zich wel nadrukkelijk met het accent dat hier op

Voor hun eindtoneel brachten de zesdeklassers van 2009 diverse liedjes, dans en dramastukjes rond het leven en werk van schilder Paul Klee.

de muzische vorming gelegd wordt. Waar zit dan het verschil met andere scholen? Gaan jullie verder in de muzische vorming dan andere scholen? Wim: “Ik zou zeggen dat we dat aspect hier heel goed bewaken. Het is een opdracht van heel het onderwijs om ermee bezig te zijn, maar wij besteden er extra zorg aan en geven het effectief een belangrijke plaats binnen het grotere geheel. Ik denk dat we daarin heel goed slagen, en dat werkt een beetje als een magneet voor ouders die daar ook veel belang aan hechten.” Marc: “En wellicht springen de toonmomenten er hier wat meer uit dan in andere scholen. Dat zijn de blikvangers die mensen laten zien wat er gebeurt op muzisch vlak.” Kim Driesen: “Als je rondkijkt in andere scholen zie je vaak dat er daar soms wat strakker wordt omgegaan met creativiteit. De kinderen krijgen vaak hetzelfde aangereikt in hun muzische vorming. Dat is toch wel een groot verschil op deze school: hier is creativiteit ook écht creativiteit. Ik denk dat wij daar vrij sterk in zijn.” Marc: “Al kan je nooit veralgemenen. Ik zie de laatste jaren wel meer scholen die de klik hebben gemaakt en de muzische vorming een beetje uit dat vaste stramien proberen te halen.” Creant: Hebben jullie het gevoel dat ouders zich baseren op dat profiel om voor deze school te kiezen? Marc: “Ik denk dat we dat niet kunnen ontkennen, als we het aantal inschrijvingen en aanmeldingen bekijken! Ouders komen daar zeker op af. Als mensen informatie komen vragen of hun kind komen inschrijven, merken we meestal dat ze ervan gehoord of gelezen hebben en dat het creatieve aspect van deze school hen bijzonder aanspreekt, en vaak een motief is om voor Crea 16 te kiezen.” Creant: Maar hoe kadert de muzische vorming precies in het pedagogisch project van Crea 16? Marc: “Het is er een essentieel onderdeel van.” Wim: “Je hebt x uren lestijd te geven in een week: zoveel wiskunde, zoveel taal, zoveel W.O.... dat stoppen we er allemaal in, net zoals onze opdracht in de muzische vorming. Maar als er tijdgebrek is zullen wij nooit geneigd zijn om eerst te

12


gaan snoeien in alles wat met de ‘crea’aspecten te maken heeft. Wij zullen altijd wat meer waken over onze muzische vorming, terwijl andere scholen misschien juist op dat vlak een beetje zullen snoeien als het nodig is. En dat heeft met onze pedagogische visie te maken: wij hechten er veel belang aan dat elk kind daar met heel zijn wezen kan in groeien. Want muzisch bezig zijn is veel meer dan een liedje zingen of een tekening maken. Ook het sociale aspect is heel belangrijk. En muzische activiteiten lenen zich nog beter dan veel andere leerinhouden om te differentiëren. Iedereen kan erin stappen op z’n eigen niveau. Je hoeft de lat niet op een bepaalde hoogte te leggen om ermee te starten, zoals bijvoorbeeld in wiskunde. Voor het ene kind is gewoon meeluisteren in de muziekles al heel belangrijk, een eerste stap naar méér, terwijl het andere kind meteen zal meezingen. Het muzische staat open, is onbevangen.” “Het is ook een proces in het leerkrachtenteam. We blijven er constant aan werken. De procesmatige aanpak is uiteindelijk het belangrijkste aspect. Ouders zien enkel de toonmomenten, maar daaraan zijn weken voorafgegaan die voor de kinderen vaak belangrijker zijn dan wat ze uiteindelijk zullen tonen. Neem nu het laatste toonmoment in mei: daar zijn vele kleine, fijne momenten aan voorafgegaan die muzisch sterk scoren, maar waarmee op 8 mei misschien niets gedaan is. En daar doe je het ook voor.” Het ‘jungleproject’ in 2006.

KINDEREN MOETEN ZICH GOED VOELEN Creant: Hoe pakken jullie dat nu concreet aan? Er zijn heel wat muzische activiteiten op deze school. Begint dat al in de kleuterklas? Wendy Smet: “In de kleuterklassen gebruiken we vaak de poppenkast. Kinderen die bijvoorbeeld niet zouden durven meedoen aan een toneel, doen dat dikwijls wél als ze zich achter die poppenkast kunnen verstoppen. Wij laten de kleuters ook veel knutselen en we reiken dan een onderwerp aan. Zo hebben we onlangs rond het thema ruimtevaart gewerkt: we lieten ze aan de slag gaan met lijm en papier, ze maakten raketten en satellieten en ruimteschepen. Op het einde van het derde kleuterklasje hebben we ook een toonmoment, en daar werken we eigenlijk een heel jaar aan. We lenen daarvoor uit de thema’s die we in de loop van het schooljaar hebben behandeld en puzzelen daarmee een voorstelling in

elkaar. Meester Wim komt elke donderdag in ons klasje zingen, daar nemen we ook een paar liedjes van mee, en zo bouwen we het ‘kleutertoneel’ op met een rode draad voor het verhaaltje. We knutselen er dingen voor in elkaar - ook

willen liever maar gewoon iets vasthouden... De kleuters moeten zich er goed bij voelen, dat primeert bij ons. En als ze zich goed voelen zullen ze ook sneller gestimuleerd worden om eens iets nieuws te proberen.”

“WANT MUZISCH BEZIG ZIJN IS VEEL MEER DAN EEN LIEDJE ZINGEN OF EEN TEKENING MAKEN.” samen met de vierdeklassers die telkens bij het kleutertoneel komen helpen. Dat geeft trouwens een mooie interactie: de kleuters zien er naar uit om met die grote kinderen samen te werken, en de vierdeklassers vinden het leuk om te helpen; ze geven dingen aan achter de coulissen, helpen bij de zang of de muziek, en zo scherpen ze allemaal hun sociale vaardigheden aan. We vragen aan de kleuters wat ze het liefst willen doen: sommige willen zingen, andere

Kim: “In de tweede graad leggen veel kinderen de lat voor zichzelf al vrij hoog, en gaan ze zich al vergelijken met anderen. Ik probeer daar ook het stereotiepe wat te doorbreken. Vorig jaar gingen we in het Museum voor Schone Kunsten naar een tentoonstelling “Smakelijke schilderijen” over eten op schilderijen. Achteraf gingen we in de klas een stilleven van fruit schilderen. Sommige kinderen vonden hun tekening compleet mislukt, ze vonden dat hun fruit onher-

13


Het grote project van mei 2005: Circus Crea. kenbaar was. Als je dat dan doorprikt door te zeggen dat het er heel modern uitziet, dan geef je hen meer zelfvertrouwen bij de volgende opdracht en zullen ze er niet meteen van uitgaan dat de tekeningen van hun klasgenootjes beter zijn. Ze leren dat je ook op een andere manier iets moois kan maken. Ik denk dat dat in onze school de bedoeling is: het kind een goed gevoel geven waarmee het beter zijn eigen grenzen kan verleggen. Je moet hen uitdagingen geven om de lat voor zichzelf hoger te leggen, maar ze moeten daar een goed gevoel bij hebben, anders werkt het niet.”

om iets met een lied te doen, de tweede gaat met de kinderen muziek beluisteren om tot een dansje te komen, de derde gaat iets doen met beeldende kunst over dat thema, enzovoort... Op die manier stellen we het complete muzische palet samen, en dan delen we de kinderen van die graad op in groepjes die uit de vier klassen worden geplukt, zodat ze ook leren omgaan met kinderen van buiten hun eigen klas. Die groepen schuiven dan door langs de vier leerkrachten, zodat elke groep de vier activiteiten doorloopt. Vroeger deden we dat tijdens de ‘Creamiddagen’ op vrijdag, maar we hebben intussen zoveel kinderen dat we dat systeem hebben moeten spreiden over meerdere dagen. Zoals we het nu organiseren houden we wel een betere controle op de verdeling, zodat we zeker weten dat elke leerling alle groepen heeft doorlopen en met alle muzische domeinen in aanraking is geweest.” Kim: “In de tweede graad bijvoorbeeld hebben we in september afgesproken dat we twee uur muzische vorming organiseren op dinsdag. We stellen dan vier groepen samen met zes kinderen van elke klas en we verdelen de taken onder de leerkrachten: juf Monique doet media, juf Schrollan drama, juf Nathalie of Barbara beeld en ik doe muziek. We starten op dinsdagmiddag en na een uur schuiven de groepen door. Na twee weken hebben alle kinderen de vier activiteiten gekregen. Als we een ander thema aanpakken gaan we ook de groepen opnieuw samenstellen met andere kinderen, zodat ze voor elke rotatie in

een nieuwe groep terechtkomen. Want het sociale aspect is ook heel belangrijk.”

PROJECTEN Creant: Hoe vaak gebeurt dat dan in een schooljaar? Chris: “Dat hangt van de graad af. In de eerste en tweede graad doorgaans drie keer, in de derde graad beperken we ons tot twee keer omdat we met het eindtoneel in het zesde leerjaar al een groot project hebben.” Kim: “In het vierde leerjaar is er ook nog het CLIM-project rond carnaval, er is nog de Europese dag van de Talen, Gedichtendag, het maandelijkse zingen voor de jarigen... Er zijn meer dan genoeg thema’s en aanleidingen.” Creant: En het grote project na de paasvakantie? Marc: “Dat is telkens een vaste periode van drie weken, maar de meeste leerkrachten zijn daar al vroeger mee bezig, onder meer in de lessen W.O.” Wendy: “Wij zijn nu aan het roteren met de kleuterklasjes voor het project van de Europese landen.’s Morgens starten we met een poppenkast voor alle klassen, met een verhaal waarin de kleuters naar elk land worden meegenomen. Daarna werken we rond dat land, en op het einde van de drie weken heeft elke klas met elke juf iets voor elk land gedaan. Ik doe bijvoorbeeld Nederland en ik kook met de kinderen, een andere juf doet iets met knutselen en Griekenland,

ROTERENDE LEERKRACHTEN Creant: Zoeken jullie specifieke activiteiten om hun muzische capaciteiten uit te dagen en op te tillen? Wim: “Ik denk dat dat vooral ervaring is.” Chris Van Immerseel: “Ze leren ook met elkaar samenwerken.” Kim: “Inderdaad, ik vind dat je een groot stuk van de samenhang in de klas creëert precies door de lessen muzische vorming. Het sociale aspect daarvan is heel rijk.” Wim: “We hanteren een rotatiesysteem per graad. Daarbij splitsen we de domeinen van de muzische vorming op over vier leerkrachten. Op die manier trachten we een mooi evenwicht te verzekeren, want niet alle leerkrachten voelen zich even sterk in elk domein. We kiezen bijvoorbeeld een bepaald thema, en dan gaan we met de leerkrachten van die graad overleggen over wat ieder daarmee gaat doen. De ene stelt voor

14

Het toonmoment van het project in 2008 was de grote Murga door Zurenborg.


Het project van 2007: wetenschap beleven in “Creapolis”. enzovoort. De leidraad is telkens het verhaaltje van de poppenkast.” Wim: “Dat illustreert dat wat er in die drie weken vóór 8 mei gebeurt eigenlijk belangrijker is dan wat de ouders uiteindelijk op het toonmoment zelf te zien krijgen. Wij zijn ook wel trots op dat toonmoment, maar we gaan er niet van uit dat de kinderen daar een bepaald niveau moeten halen. Als je goed werkt heb je altijd wel iets moois op het einde van de rit.” Creant: Hoe hebben jullie het project dit jaar aangepakt? Kim: “We hebben zes landen uit Europa gekozen – om het praktisch niet al te ingewikkeld te maken: Spanje, Italië, Nederland, Scandinavië, Griekenland en Turkije. Voor elk land hebben we een basisgroep samengesteld met kinderen uit de vierde, vijfde en zesde klassen, zodat er in elk ‘land’ grote kinderen zaten die wat meer verantwoordelijkheid konden nemen. Bij elke basisgroep hebben we dan kinderen uit de kleuterschool en de eerste drie leerjaren toegevoegd. We hebben voor elk land allerlei activiteiten georganiseerd. Ik heb bijvoorbeeld met juf Les en juf An gewerkt rond Italië, we hebben ook een dansjuf op bezoek gehad, we hebben met één van de papa’s samengewerkt... Uit al die activiteiten selecteerden we dan het mooiste om op 8 mei te presenteren in de tentoonstelling en de optocht.”

UNIEKE TRADITIE Creant: Een typische Crea 16-traditie is het eindejaarstoneel in de zesde klas. Marc: “Het is een traditie waar wij graag aan vasthouden. Dat staat overigens expliciet vermeld in onze schoolvisie en we zullen dat zeker behouden.” Chris: “Wij werken daarvoor meer en meer met zoveel mogelijk muzische elementen. Die voorstelling is dus meer dan alleen drama, er worden ook muziek en dans en media in verwerkt. Traditioneel vertrekken we van een rode draad, een thema waarrond de voorstelling wordt opgebouwd en waarmee we een heel schooljaar op voorhand bezig zijn. Dit jaar was dat Mexico en het leven en werk van Frida Kahlo en Diego Rivera. In de W.O.lessen hebben we het daarover gehad, we zijn met de klas naar enkele tentoonstellingen gaan kijken, de leerlingen hebben er spreekbeurten over gemaakt en hebben achtergrondinformatie moeten opzoeken over het personage dat ze zullen spelen... Op die manier zijn die kinderen hier al mee bezig geweest sinds vorig schooljaar. Vroeger lieten we de kinderen al in het vijfde leerjaar meedenken over een verhaaltje voor hun toneelstuk in het zesde, en dan konden ze al praten over welk personage ze zouden willen spelen, wat ze zouden durven doen of zeker niet zouden durven, enzovoort. Want er zijn altijd kinderen bij voor wie zo’n toneelrol een spannende uitdaging is, maar ook andere die absoluut niet veel willen praten en liever een muziekinstrument bespelen of een dansje willen doen. Dat is dus altijd een lang proces, waarin wij als leerkrachten met de kinderen overleggen over het uiteindelijke toneelstuk en de rolverdeling.”

In het toneelproject in 2007 brachten de leerlingen alle figuren uit de boeken van Annie M.G. Schmidt op de scène.

Wim: “Er zit dus wel een evolutie in. Tien jaar geleden waren die voorstellingen veeleer gericht op teksten, nu brengen we er ook veel meer andere elementen in zoals dans, muziek, media en beeld. Het is altijd leuk als het ons lukt om een groepje kinderen samen te brengen die het geheel muzikaal kunnen ondersteunen. Het Crea-orkest is hier een goed voorbeeld van. Het komt erop aan verschillende talenten bij elkaar te brengen en elk kind z’n talenten te helpen ontdekken.” Chris: “De meeste kinderen kijken er echt wel naar uit om een stukje tekst te mogen brengen.” Creant: Dat eindtoneel is een vrij unieke traditie van Crea 16. Is het een soort bekroning van de muzische vorming? Marc: “Ja, het is ook speciaal omdat we het in een echt theater doen. Dat is iets dat de kinderen als een mooie herinnering meenemen op het einde van hun carrière in deze school.” Wim: “Het is een mooi sluitstuk, ook omdat we daar telkens de proclamatie na de laatste voorstelling kunnen aan vastknopen. Veel scholen hebben daar wat moeite mee, maar wij kunnen onze kinderen elk jaar toch weer een mooi plechtig afsluitmoment geven als ze hun diploma krijgen. In die theaterzaal zitten dan niet alleen hun ouders maar ook alle juffen en meesters die ze gehad hebben, tot en met hun kleuterjuffen. Ook voor ons is dat elk jaar weer een mooi moment, als we zien hoe die kinderen na al die schooljaren tot op dat punt zijn geraakt. Het gevoel dat je als een goeie tuinier kunt vaststellen dat je de prille plantjes goed verzorgd en grootgebracht hebt!”

15


Quiz rond de wereld in 80 vragen Op 26 maart dook een bijna vergeten Crea 16-traditie weer op. De oudervereniging organiseerde een quiz op maat van de school, de ouders en... de wereld. Voor herhaling vatbaar? Acht vragenrondes, vier tussenrondes, een ‘fil rouge’ en nog tien meezing-vragen om het feestje met veel ambiance af te ronden: dat was het scenario dat een zeskoppig comité had bedacht voor deze eerste editie van de nieuwe Crea-multimediaquiz. Presentator Michaël Pas zette er een flink tempo in, en leidde de deelnemers van Crea 16 over Antwerpen en de wereld helemaal tot in de ruimte, waarna ze nog een bonusronde mochten meezingen. Ook de jury had er de handen mee vol. Andere ouders hielpen de deelnemers routineus aan drank en hapjes. Vijfentwintig ploegen vulden de turnzaal tot de laatste vierkante meter, want in

PLAATS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

16

PLOEG

De Smurfen Sweeties De Weetjesmannen De Vrienden van de Jury Kopie Kopie Milis-Ciens El Jamami Actieve Bifidus Boem Paukeslag Da Is De Helaashelden Het Hangend Wiel Wie weet da joeng? Zu-Kwis Velodromers De Dolle Winners Lymolakies De Petweters Lapsus Anmasakawi R.A.I.C. De ICT’ers The Simple Minds Fikskes De Pendelaars

de laatste weken hadden zich nog heel wat teams aangemeld. Het schoolteam zette niet minder dan vier ploegen in. De uitslagen vindt u hiernaast. Zin om (nog) eens mee te spelen? Het quizcomité heeft er ook zin in, en wil volgend schooljaar best nog een tweede editie maken. Wie graag meedoet is altijd welkom. Wij horen graag van de deelnemers wat ze ervan vonden: is dit voor herhaling vatbaar? Wat kan er beter? Heb je zelf suggesties voor vragen, onderwerpen of andere ideeën? Heb je zin gekregen om volgend jaar zelf mee een quiz te maken? Contacteer dan Wendy Vanderheyden via wendy@ kaartjesenco.be. (foto’s: Hilde Franck, Bart Cartuyvels)

TOTAAL %

104 101 98 97 95 94 93 90 89 89 88 88 87 87 85 84 81 78 78 77 77 70 68 64 54

69 % 67 % 65 % 65 % 65 % 65 % 63 % 60 % 59 % 59 % 59 % 59 % 58 % 58 % 57 % 56 % 54 % 53 % 53 % 51 % 51 % 47 % 48 % 48 % 36 %


De oude rverenig ing dank hebben t alle spo geholpen nsors die om deze quizavon d mogeli te maken Antenno jk : , Aters

, Belgac De Heerl om, Cam yckheid, ping Cam Frais Div pina, Mise en ers, Kaa Place, M rtjes en C orocco N Optiek D o, uts e Dagera ad, alle m , Ommatidia, hebben aangebra ensen die cht en D prijzen technisc imitri ClĂŠ he onde ment voo rsteuning r de (projectie en scherm ).

v

17


Reizen door Europa Het creatieve jaarproject van dit schooljaar nam alle kleuters en leerlingen mee op een reis door de landen van Europa. Na een culturele trip van drie weken toonden ze de pracht en praal van zes landen op het schoolfeest van 8 mei. (teksten: juf An, Kim en Ines – foto’s: Tom Krikken, Hanneke Lommers, juf Ines, juf An en juf Kim)

l wat at hee ent ga m n juf o a v m ot toon De kinderen p ro g ’n pjes o Aan zo iding vooraf. den hun sta re fen voorbe kinderen oe ns. lla”-da 1 L te n in re n a A T “ e s n aa de Itali

uwden in alle De kleuters bo n. ijle st se Europe

colofon Hoofdredactie en VU: Joris De Vroey, De Villegasstraat 30, Berchem Lay-out: Tom Krikken, Hanneke Lommers Aan dit nummer werkten mee: Kristien Wuyts, Bart Cartuyvels, Hilde Franck, Tom Krikken; voor het schoolteam: Marc Plichart, Katja De Smet, Kim Driesen, An Hauquier, Ines Van Molle, Myrrh Van de Merlen, Wim Jonkers, Chris Van Immerseel, Wendy Smet Dank aan iedereen die aan deze Creant heeft bijgedragen!

18

Ze proefden van enkele Italiaanse specialiteiten: bru scetta, grissini, pa prika op olie, artisjokke n, bruscettabeleg met paprika, olijven en tomaten.

In de groep van Italië werkten de kinderen van L4B samen met de kleuters van K2B. Ze maakten een Pinokkio van klei.

n kennen ije te lere rk u T e tj e s een be dansere Om een de chte buik e n e n e e voor kwam nsen gev a Myrrh d f ik ju u b p ra (L5a), a worksho rb a B f 1b). van ju f Ines (K kinderen rs van ju te u le k e d (L2a) en

De kleuters maakten in de poppenkast kennis met Liesje en Wiesje, die naar elk land in Europa reisden. Opgepast voor de heks! Samen met Liesje en Wiesje gingen ze zelfs de luchthaven Deurne bekijken.


This is yo spea ur c king apta . Wij land in g aan en in zo d Grie Itali adel kenl ĂŤ, Ne ijk and derl , Spa and en T nje, ,S urki je. Fa candina viĂŤ sten seat your belts plea se!

rs, gers, Spaanse toreado optocht met Griekse krij te bon een gen . kre er.. ouders deliers en veel me nmoment op 8 mei. De pporters, Italiaanse gon En dan was er het too us, Hollandse voetbalsu gko Lan i Pip en ba Ab Turkse muzikanten,


De Reis door Europa van Crea 16 was Megacool! Voor alle artiesten, kunstenaars, publiek, dansers, muzikanten, fotografen en alle andere helpers: een dikke Merci!

Creant nr27  

schoolkrant 2010

Creant nr27  

schoolkrant 2010

Advertisement