Groot Voorschoten week 26

Page 1

Groot Voorschoten Jaargang 3, Editie 112, week 26, donderdag 28 juni 2018

E: redactie@grootvoorschoten.nl/advertentie@uitgeverijgrootvoorschoten.nl I: www.grootvoorschotenonline.nl T: 06 - 27 31 07 26

Nieuws

Sport

Familieberichten

Wat is er te doen?

www.facebook.com/grootvoorschoten

Gemeente & Politiek

Kunst & Cultuur

Drama dreigt voor Toneelgroep Voorschoten Gone with the wind…

International Section

Rijbewijs Keuringen BE 70+

20.-

Stg. Welzijn Ouderen (SWOW) van Heeckerenstr. 2 Wassenaar Tel: 070 - 362 72 22 www.GLOHECA.com

Autocentrum Voorschoten

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Verkoop alle merken APK Keuringen Onderhoud Reparaties Airco Banden + Opslag Carwash Autoshop

Van Beethovenlaan 67 - 071 561 84 84 www.autocentrumvoorschoten.nl

De voorgenomen sluiting van het Cultureel Centrum zorgt voor onrust bij Toneelgroep Voorschoten. Is er nog wel ruimte voor cultuur in Voorschoten? Marjo Kommeren (voorzitter) en Hans Schipaanboord (regisseur) slaan alarm. “Het is een schande!” Tekst en foto: Tim Baas. Lees verder op pagina 3. erkend haarspecialist voor pruiken, haarstukjes en haarextensions

Zonnige Regio­ kampioenschappen Zuid­Holland in recreatiegebied Vlietland

Prins Bernhardlaan 173, 2273 DP Voorburg Telefoon: 070 – 387 22 72 www.magnifique-voorburg.nl info@magnifique-voorburg.nl

Spectaculaire paardensport voor jong en oud

Afgelopen weekend was watersport- en recreatiegebied Vlietland voor de 14e keer het domein van de ruitersport. Bijna 400 ruiters en amazones uit het hele land kwamen naar Leidschendam om deel te nemen aan de samengestelde wedstrijden. Zaterdagochtend reed de eerste ruiter om 08:00 uur de dressuurring in. Zondagmiddag 18:00 uur kwam de laatste pony over de finish van de cross-country (vervolg op pagina Sport). (Tekst en foto: pr.)

barbecue.nl

All-in menu’s

 GRATIS bezorgd in NL & BE!  Voor 12 uur besteld, morgen in huis!  We nemen de afwas mee!  Altijd vers en koel €12,10 geleverd! p.p.

KIJK OP barbecue.nl Of f bel 077 467 72 00

Vakantiebaan

Voor de maanden juli en augustus zijn wij op zoek naar krantenbezorgers die een vakantiebaantje zoeken.

Minimum leeftijd van 13 jaar. Mail naar bezorging@ uitgeverijgrootvoorschoten.nl met een cc naar roel@ uitgeverijgrootvoorschoten.nl

In deze editie van Groot Voorschoten • • • • • • • • • •

Sluiting Cultureel Centrum dreigt Forescate Familie Hockey Toernooi Hockey: Afsluiting seizoen Forescate MD1 Golf: Clubkampioenschap Strokeplay VGC Avanti JazzDance Voorschoten op NK 2018 Voetbal: Goede afsluiting Voorschoten ’97 Ondernemersvereniging Voorschoten Interview met tandprotheticus Jim Buschman Column BBQ’en als een kok Politiek: Interview met oud-wethouder Hans Rasch

Of per post naar van Zuylen van Nijeveltstr. 202, 2242AX Wassenaar. Voor eventuele vragen kan je bellen naar Rob 0629033768 of naar Roël 0627310726


Scharrelslagerij Arbouw FREE RANGE & ORGANIC BUTCHER SHOP - FARMER SHOP DRY AGED MEAT - BBQ SHOP - CATERING SPECIALIST De Bavette special bij Hudson Bar & Kitchen Na Daddy’s day succes het volgende: Vanaf vandaag bij HUDSON BAR EN KITCHEN Voorschoten. De bavette van Arbouw als special verkrijgbaar! Kom naar hudson en laat uw steak van Arbouw, door de chef bereiden! Bij afname van het menu Bavette van Arbouw, is uw diner bonnetje bij ons een ticket U ontvangt bij inlevering van de bon, de 4e bavette steak gratis in de slagerij!

ELKE DAG DE KIPPEN VAN COEN: 2 Gegrilde Scharrelkippen voor € 10,-

+

Arbouw’s BBQ SHOP Bbq op volle toeren bij Arbouw! BBQ bij ons kopen is voordeel! Gratis masterclass tv € 75,-, en nu tot 20 jaar garantie op de nieuwste Egg’s. Eggs’s in alle maten en tafels en nog veel meer. Kom even kijken in onze winkel in aanbouw waar nu de modellen worden gepresenteerd.

N DE AANBIEDING ONGLET! Neem een heerlijke onglet steak en bij een kilo gratis flesje rode wijn uit de kleine zalze! Onglet: Andere benamingen zijn kraaibiefstuk, beenhouwersbiefstuk en karweivlees, omdat de slachters dit betrekkelijk kleine stukje vlees (er zit circa één kilo aan een rund) mochten houden als (extra) vergoeding voor hun werk. In Frankrijk en België is de longhaas bekend als onglet de boeuf en geliefd vanwege de lange draad. De longhaas is in het buitenland geliefder dan in Nederland. In de VS kent men de longhaas als Hanging Tender, die populair is voor op de barbecue of in de oven.

Like en volg ons op FaceBook: scharrelslagerij arbouw

Deze week voordelig: GEHAKTBALLEN en AMERIKAANSE HAMBURGERS 8 Stuks samen € 6,98

STEAK TARTAAR! De lekkerste van zuiver scharrelvlees!!! 4 Halen 3 betalen! (U bakt deze 2 minuutjes niet te hard beide zijden.)

Steak tartaar met een twist

Onze BARBECUE SPECIALITEITEN zijn spectaculair.

Kom kijk en proef hoe lekker het kan smaken! Arbouw’s biefsticks en bugers bavette.

Arbouw’s thuisbezorgservice, bel en informeer!

Schoolstraat 178 - 2252CN Voorschoten - Tel: 071-5613522 www.arbouwscharrelvlees.nl - E-mail scharrelvlees@gmail.com


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

Drama dreigt voor Toneelgroep Voorschoten Gone with the wind… Vervolg van de voorpagina. Het Cultureel Centrum is de perfecte locatie voor een bruisend aanbod van kunst en cultuur. Goed bereikbaar. Dichtbij het dorpscentrum. In de kelder worden spullen van de Toneelgroep opgeslagen. Op en top multifunctioneel. Zaaltjes die prima geschikt zijn voor toneeluitvoeringen, muziekconcerten, filmvoorstellingen, kunstexposities en toneel- en muziekrepetities. Toch dreigt sluiting.

Verhuizing naar bibliotheek

In het onlangs gepresenteerde coalitieakkoord ambiëren VVD, GroenLinks en D66 om het Cultureel Centrum en de bibliotheek te combineren op één locatie. Vanaf 2021 kunnen de inwoners van Voorschoten voortaan voor toneel en film terecht in de huidige bibliotheek. Het Cultureel Centrum aan de Prins Marijkelaan wordt dan herontwikkeld voor woningbouw of een maatschappelijke bestemming.

Boos

Marjo en Hans draaien niet om hun gevoelens heen. Ze praten vrijuit over de ambities uit het coalitieakkoord. De plannen verschenen voor hen als donderslag bij heldere hemel. Wat ze zijn? Boos. Onbegrepen. Verdrietig. Zeer bezorgd om het lot van Toneelgroep Voorschoten. “Via de media vernamen we dat het Cultureel Centrum wordt gesloten. We wisten van niks,” zegt Marjo. Donderdag 28 juni maakt ze bij de commissie Mens en Samenleving gebruik van het spreekrecht. In de vijf minuten spreektijd zal ze haar zorgen uiten.

Wie weet helpt het. “Het is een schande!,” uit Hans teleurgesteld. “We bestaan al vanaf 1956.” Het interview vindt plaats in de vaste repetitiezaal van de Toneelgroep. Voor hem staat een tweepersoonsbed dat ietwat slordig opgemaakt erbij staat. Het bed is onderdeel van het spel ‘Het geheugen van water’.

Ten dode opgeschreven

De Toneelgroep heeft faciliteiten nodig die niet voorhanden zijn in Voorschoten. De plannen voor een theater en bibliotheek op de huidige bibliotheeklocatie, vernam de Toneelgroep recent uit de media. Wellicht ligt hier de mogelijkheid om een nieuwe locatie te creëren. De Toneelgroep is hierover in gesprek met de bibliotheek en het filmtheater. De gemeente heeft niets ondernomen om de Toneelgroep bij dit plan te betrekken. Als het aan de gemeente ligt, is de Toneelgroep eigenlijk ten dode opgeschreven, is hun stellige overtuiging. “Er is dan gewoon geen theater meer in Voorschoten,” vult Hans hoofdschuddend aan. “Oftewel: geen cultureel leven.” Hans vindt dat het dorp en de Toneelgroep recht hebben op een Cultureel Centrum. “Al 60 jaar hebben we ons bestaansrecht waargemaakt. Opeens is er geen ruimte meer voor ons. Zo ga je toch niet met een vereniging om?,” vraagt Hans zich diepbedroefd af.

Niet betrokken bij besluitvorming

De Toneelgroep is vooral nijdig omdat, naar hun gevoel, zomaar is

besloten om het Cultureel Centrum te sluiten. “Zonder overleg met ons. De vaste gebruikers!” beklemtoont Marjo. Graag waren ze nauw betrokken geweest bij de besluitvorming. Heeft de Toneelgroep helemaal geen contact gehad met de gemeente? “Jawel. Met twee ambtenaren en de wethouder. Ze begrijpen onze zorgen, luisteren naar onze wensen en gevoelens, maar laten vervolgens niets meer van zich horen,” zegt Marjo. “Het is raar zoals het nu allemaal gaat.” Daar wringt de schoen het meest. Als gewone burgers én als hardwerkende vrijwilligers voelen ze zich niet serieus genomen. “Je hoort nooit meer wat. Zelfs als we de gemeente uitnodigen om te komen kijken naar een uitvoering,” geeft Marjo teleurgesteld aan.

Geen goed cultuurbeleid

De Toneelgroep mist een heldere visie van de gemeente op het Voorschotense cultuurbeleid. Een Cultureel Centrum valt of staat namelijk met een goed programma. “Wat gaat er gebeuren met kunst en cultuur in Voorschoten? Het verdwijnt gewoon,” zegt Marjo bezorgd. “Verschwunden,” benadrukt Hans. “Gone with the wind,” antwoordt Marjo vervolgens gevat.

Najaar

Voorlopig maakt de Toneelgroep nog volop gebruik van het Cultureel Centrum. De acteurs zijn in volle voorbereiding op het stuk ‘Het geheugen van water’. In het najaar staan ze op de planken. Voor de Toneelgroep lijkt het najaar intussen al te zijn begonnen.

Wat zijn de standpunten in de gemeenteraad over de toekomst van het Cultureel Centrum? Even een rondje langs de zeven politieke partijen door te spitten in de verkie­ zingsprogramma’s 2018­2022 en in eventuele berichten op de website. Door Tim Baas CDA: Verkoop en ontwikkeling hui­ dige locatie culturele centrum. “Het CDA Voorschoten is voorstander van een sterke centrumfunctie, met een breed winkel- en cultureel aanbod. Hierbij past ook het realiseren van een multifunctionele accommodatie (MFA) waarin onder meer het cultureel centrum en de bibliotheek worden ondergebracht.” “Het huidige cultureel centrum is gehuisvest in een relatief oud gebouw, met een relatief lage bezettingsgraad. Het cultureel centrum omvat vier zalen waarvan een zaal ook als filmzaal fungeert. Diverse culturele organisaties maken gebruik van het centrum. Mede gezien de relatief lage bezettingsgraad en hoge onderhoudskosten is het CDA Voorschoten van mening dat de filmzaal zou kunnen worden verplaatst, bijvoorbeeld naar de aula van een school of naar het Bondsgebouw. Dan kan de huidige locatie van het cultureel centrum worden verkocht en ontwikkeld. Zo realiseren we bovendien een besparing op onderhoudskosten. Voor de culturele functie van het centrum moet een andere locatie worden gevonden.” (Bron: Verkiezingsprogramma 2018-2022. Meer dan ooit voor Voorschoten) D66: Huisvestingsopgave voor het cultureel centrum. “Verspreid over het dorp ligt een aantal ruimtelijke en huisvestings opgaven zoals de locatie moeder Godskerk, het cultureel cen-

trum en de bibliotheek. (…) D66 wil een kwalitatief en divers cultureel aanbod bewaken, waarin het culturele profiel van de gemeente duidelijk naar voren komt.” GroenLinks: Op zoek naar een geschikte ruimte voor kunstenaars. “De gemeente ondersteunt met dat doel kunstenaars bij het zoeken naar geschikte ruimtes voor het vervaardigen, uitoefenen en tonen van kunst. De openbare bibliotheek ontwikkelt zich verder tot ontmoetingsplaats en het taalhuis wordt ondersteund met een structurele bijdrage zodat ook statushouders daar gebruik van kunnen blijven maken.” (Bron: Verkiezingsprogramma 2018-2022. Het kan anders, het moet anders. Groen, schoon, sociaal en democratisch) ONS Voorschoten: Afspraak in raads­ akkoord over een accommodatievisie. “Er wordt een nieuwe accommodatievisie geschreven. Voorafgaande wordt een Starnotitie opgesteld waarbij het optimaliseren van gebruik van gebouwen het vertrekpunt is. Er komt duidelijkheid over de toekomst van zwembad het Wedde, het Cultureel Centrum en de IJsbaan. Bij het opstellen van deze Startnotitie zal actief worden gezocht naar raadsbrede steun.” (Bron: website van ONS Voorschoten) PvdA: Onderzoek naar multifunc­ tioneel centrum. “De PvdA wil de mogelijkheid onderzoeken van het onderbrengen van bibliotheek, cultureel centrum en muziekschool in

één multifunctioneel centrum. Een ruimte voor verrijking van de taal- en leesvaardigheid, een plek waar wordt uitgedaagd kennis te maken met diverse cultuuruitingen, een plaats voor inburgering en een locatie waar beginners en gevorderden begeleid worden in hun creatief-artistieke ontwikkeling. Kortom, een aantrekkelijke ruimte die zich leent voor diverse culturele en maatschappelijke uitingen en een ontmoetingsplaats voor jong en oud.” “De PvdA zal de bezuiniging van € 130.000 op het cultureel centrum ongedaan maken als onderdeel van een structurele financiering van deze accommodatie.” (Bron: Programma PvdA Voorschoten 2018-2022. Kansrijk Voorschoten. Voorschoten verdient beter) SP: Alleen multifunctioneel centrum bij geen hogere kosten. “De bouw van een multifunctionele culturele accommodatie (waar de bibliotheek en het cultureel centrum in terechtkomen) gaat alleen door als dit niet leidt tot hogere kosten in het gebruik voor de inwoners.” (Bron: Verkiezingsprogramma 2018 SP Voorschoten. Andere keuzes.) VVD: Onderbrengen in een bestaande locatie. “De VVD ziet vooralsnog geen mogelijkheden voor een multifunctionele accommodatie in het centrum. Voor het huidige cultureel centrum zal ruimte worden gezocht in bestaande locaties, zoals de bibliotheek.” (Bron: Verkiezingsprogramma 2018-2022. Samen bouwen aan de toekomst van Voorschoten).

NIEUWS

3

Wat staat er in het coalitie­ akkoord over kunst en cultuur? Door Tim Baas

Cultureel Centrum

“Het cultureel centrum en de bibliotheek willen we combineren op één locatie (…) Het combineren van een bibliotheek en een cultureel centrum vraagt om een investering.”

Cultureel Centrum en bieb op één plek!

“We integreren het cultureel centrum en bibliotheek, waarin ook de baliefunctie van het zorg, en welzijnsloket een plek zou krijgen. Het huidige Cultureel Centrum wordt herontwikkeld voor woningbouw of een maatschappelijke bestemming. Om het film- en theateraanbod en de bibliotheek toekomstbestendig te maken, voegen we beiden samen. In dit bibliotheekgebouw wordt een kleine theaterzaal geïntegreerd, voor filmvoorstellingen, kleine concerten en toneeluitvoeringen. Wij zoeken naar middelen om dit te financieren.”

Subsidiebeleid

“Het huidige subsidiebeleid wordt compleet vernieuwd. We verdelen de subsidiepot. Een deel is voor welzijn, een deel voor cultuur en een deel voor sport. In het nieuwe subsidiebeleid kiezen we onderbouwd de activiteiten die we wel of niet ondersteunen. We verlenen subsidie aan activiteiten die bevorderen dat inwoners meedoen aan de samenleving of hun gezondheid en vitaliteit bevorderen.”

Stimuleren van Voorschotense culturele initiatieven

“Voorschoten heeft een breed aanbod aan culturele activiteiten. Cultuur moet zoveel mogelijk de Voorschotenaren zelf actief betrekken. In het nieuwe subsidiebeleid, waarvoor minder geld beschikbaar is, kiezen we onderbouwd de activiteiten die we wel of niet ondersteunen. Daarbij staat de mate waarin culturele activiteiten bijdragen aan de participatie van inwoners centraal. Activiteiten die een brede doelgroep aanspreken, hebben voorrang. Hetzelfde geldt voor activiteiten die de cultuurhistorische identiteit van Voorschoten bewaken. Samenwerking tussen initiatiefnemers willen we stimuleren om ook hier efficiënter gebruik van ruimtes en faciliteiten te stimuleren.”

Ideeën voor het coalitieakkoord

Tijdens de formatie mochten de inwoners van Voorschoten ideeën voor het coalitieakkoord indienen. De indieners zijn niet bekend. • Heroverweging verkoop Cultureel Centrum of afspraken over gelijkwaardig alternatief bioscoop • Gemeentehuis en huis van cultuur samenvoegen • Het samenbrengen van bibliotheek, Cultureel Centrum, kinderopvang en school De Zwarte Hond • Oprichten cultuurcentrum. Meegenomen in het coalitieakkoord: Nee Toelichting: “Het Cultureel Centrum wordt toegevoegd aan de bibliotheek.” • Meer aandacht voor een concrete invulling van cultuur Meegenomen in het coalitieakkoord: gedeeltelijk Toelichting: “We gaan een cultuurbeleid voeren dat meer Voorschotenaren bij cultuur betrekt. We gaan het subsidiebeleid hervormen en samenwerking stimuleren. Zodat we met minder middelen meer kunnen doen. In het coalitieakkoord zijn ambities opgenomen voor een multifunctionele accommodatie. De op- richting van een cultuurraad gaat het college bekijken bij het opstellen van het uitvoeringsprogramma.” • Cultuuromslag omgevingswet Meegenomen in het coalitieakkoord: Ja Toelichting: “Cultuuromslag is onderdeel van de invoering van de omgevingswet. Hier gaan we zeker aandacht aan besteden.” • Meer parkeergelegenheid bij bibliotheek Meegenomen in het coalitieakkoord: Ja Toelichting: “We nemen deze wens mee in de planontwikkeling van de bibliotheek in combinatie met het cultureel centrum.” • Nieuw cultureel centrum combineren met welzijn- en zorgaanbieders en woningbouw voor ouderen en jongeren. Meegenomen in het coalitieakkoord: Nee Toelichting: “We willen het cultureel centrum toevoegen aan de bibliotheek en combineren met loket voor sociale zorg. (…) Multifunctioneel wordt het dus wel, maar anders uitgewerkt.”

Voorschoten feliciteert Wilt u een familielid of vriend (in) feliciteren? Maak dan gebruik van onze rubriek ‘Voorschoten feliciteert’. Plaatsing in deze rubriek is voor Voorschotenaren helemaal gratis! Stuur uw tekst (maximaal 20 woorden) en een foto (minimaal 300 kb, maximaal 1 mb) via de email naar: redactie@grootvoorschoten.nl De tekst en foto moeten bij ons binnen zijn vóór dinsdagochtend 09.00 uur.

4 juli 2018 Jan en Maria 50 jaar getrouwd en 50 jaar in Voorschoten Gefeliciteerd, de ‘feestcommissie’!


ONDERNEMER WORD SUPPORTER VAN DE KINDERBOERDERIJ

Stichting Kinderboerderij Voorschoten

VRIJWILLIGERSWERK IN VOORSCHOTEN

Een lach op iemands gezicht, scholing, nieuwe ervaringen, voldoening, leuke contacten… Je krijgt zoveel terug voor het doen van vrijwilligerswerk! Heb je veel of wat minder tijd, wil je iets in de natuur doen of met mensen, structureel of juist incidenteel; er is echt voor ieder wat wils! We denken graag met je mee tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Of neem eens een kijkje op ons digitale platform: www.voorschotenvoorelkaar.nl. Hier komen vraag en aanbod voor vrijwilligerswerk in Voorschoten bij elkaar. Natuurlijk zijn we er ook voor vrijwilligersorganisaties. Wij kunnen helpen met advies, verbinding, het plaatsen van vacatures en het bevorderen van deskundigheid. Zo organiseren we ieder jaar een aantal netwerkbijeenkomsten voor vrijwilligersorganisaties. Tijdens deze bijeenkomsten wordt een relevant thema besproken en kunnen organisaties onderling ervaringen uitwisselen. Wij staan graag voor je klaar! Wil je meer informatie of heb je een vraag? Aarzel niet om contact op te nemen via de mail: info@voorschotenvoorelkaar.nl of telefonisch: 071 561 90 01. Het team van Voorschoten Voor Elkaar

VRIJWILLIGERSVACATURES UITGELICHT

Bij Voorschoten Voor Elkaar gaan we ervoor dat je vrijwilligerswerk vindt dat goed aansluit bij jouw interesses. Hieronder zie je een aantal van de vacatures uitgelicht. Op onze website: www.voorschotenvoorelkaar.nl vind je het volledige aanbod van vacatures. Je bent ook van harte welkom om een afspraak met ons te maken voor een persoonlijk adviesgesprek: we helpen je graag verder! 108273 Stichting Fietsmaatje Voorschoten zoekt voorzitter Stichting Fietsmaatje zou graag in Voorschoten willen starten. Fietsmaatje zorgt ervoor dat mensen die van fietsen houden worden gekoppeld aan inwoners van Voorschoten die ook van fietsen houden, maar dit door fysieke beperkingen niet meer zelfstandig kunnen. De maatjes gaan samen fietstochtjes maken op speciale tandem fietsen. Om de stichting op te kunnen starten zoeken wij nog een voorzitter en een secretaris. Zodra die er zijn kan er een stichting geformeerd worden en kunnen we aan de slag! Als u geïnteresseerd bent kunt u contact opnemen door te reageren op deze hulpvraag. 108249 VOV zoekt Soos medewerker voor vrijdagmiddag Vereniging Ouderenbelang Voorschoten is een actieve vereniging met veel leden. Wij zoeken momenteel een vrijwilliger die het team van vrijwilligers op de vrijdagmiddagsoos wil komen versterken. Het gaat om het rondbrengen van koffie, thee en andere drankjes en zorgen voor een gezellige sfeer en een praatje. Heeft u interesse? Neem contact met ons op via het digitale platform.

Zonder uw steun kunnen wij niet blijven bestaan! Stichting Kinderboerderij Voorschoten is geen commercieel bedrijf, maar een stichting zonder winstoogmerk. De kinderboerderij vraagt geen entree aan haar bezoekers. Omdat een groot deel van de subsidie zal wegvallen, zijn wij in de toekomst afhankelijk van sponsors en supporters om de kinderboerderij draaiende te houden. Alle sponsorgelden en donaties komen geheel ten goede aan de kinderboerderij en haar bewoners. Denk daarbij dan aan kosten voor voer, hooi, dierenarts en onderhoud van de dierenverblijven en het terrein. U kunt met uw bedrijf sponsor worden van de kinderboerderij met een bedrag van minimaal €200,00 per jaar of hoofdsponsor met een bedrag van minimaal €750,00 per jaar. Wat kan uw bedrijf van ons verwachten? Als hoofdsponsor kunt u bepalen waaraan uw bijdrage besteed moet worden, waarbij u kunt aangeven dat die bestemd dient te worden voor: educatie, of voer en verzorging, of onderhoud van opstallen, of zorg. Wellicht heeft u daar een eigen idee over, waaraan in overleg, vorm gegeven kan worden. Zo wordt uw bedrijf gekoppeld aan een activiteit, die binnen onze doelstelling valt en past bij uw bedrijf. Dat wordt op het (hoofd)sponsorbord van de kinderboerderij en op onze website duidelijk zichtbaar vermeld. Voor alle sponsors geldt: • Uw bedrijfsnaam en eventueel uw logo worden op onze website vermeld. • Uw bedrijfsnaam en eventueel uw logo worden op de kinderboerderij zelf als (hoofd)sponsor duidelijk zichtbaar vermeld, waardoor uw steun aan de Kinderboerderij blijkt. • Uw bedrijf wordt uitgenodigd voor supporter- en sponsorbijeenkomsten, waar uw bedrijf zich kan presenteren, in overleg met de directie. • U ontvangt als sponsor twee keer per jaar een digitale nieuwsbrief. • U bent tijdens openingstijden altijd welkom om te bekijken of uw geld goed wordt besteed. Met liefst 30.000 bezoekers per jaar zet u uw bedrijf op een positieve manier in de markt! Ja, ik word sponsor van Stichting Kinderboerderij Voorschoten Sponsorbedrag: Bedrijfsnaam: Adres: Postcode/woonplaats: Telefoonnummer: E-mailadres: Rosenburgherlaan 9 - 2252 AX Voorschoten - 06 18 07 92 24 - www.stichtingkinderboerderijvoorschoten.nl

107707 Speelotheek zoekt voorzitter Wij zoeken een nieuwe voorzitter die zich bezig gaat houden met verschillende taken, waaronder het onderhouden van externe contacten en het voorzitten van de bestuursvergadering en de vrijwilligersvergadering. Daarnaast ben je als voorzitter aanspreekpunt voor nieuwe vrijwilligers, help je mee met het inwerken nieuwe vrijwilligers en het opstellen van een rooster voor de inzet van de vrijwilligers bij de uitleen. Houdt je van werken met mensen en heb je affiniteit met de doelstellingen van de Speelotheek? Neem contact met ons op voor meer informatie en een oriënterend gesprek. 103683 Gezond Natuur Wandelen zoekt wandel begeleiders Ben jij de vrijwilliger die we zoeken? Wij zijn de Wandel Begeleiders van Gezond Natuur Wandelen en we zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Vind je het leuk om te wandelen, een groep te begeleiden en gezellig met elkaar te praten? Dan ben jij degene die we zoeken! Je kunt zelf aangeven of je 1 X per maand wilt begeleiden of vaker. Je begeleidt de groep altijd samen met een andere vrijwilliger, dus je staat er niet alleen voor. Wil je je aanmelden of heb je vragen? Stuur dan een bericht. 105843 Alettahof zoekt gastvrouw-/heer In activiteitencentrum Alettahof is elke woensdagochtend een Seniorencafé. Hier kunnen senioren terecht voor een gratis kopje koffie, een spelletje, het lezen van een krantje, een potje biljarten, sjoelen of gewoon een praatje. Voor deze activiteit zoeken wij een nieuwe gastvrouw-/ heer. Interesse? Kom een keertje kijken om de sfeer te proeven en kennis te maken! 57248 Voorschoten Voor Elkaar zoekt extra handen voor ondersteuning mantelzorgers Heb je een luisterend oor en ben je een praktisch organisatietalent, dan zijn we op zoek naar jou als Mantelzorgondersteuner. Mantelzorgers die langdurig klaarstaan voor hun naaste, zijn zeer gebaat bij het regelmatig los kunnen laten van hun zorg. Door te kunnen rekenen op een adempauze wordt de belasting minder zwaar. Soms is het nodig dat de mantelzorger nieuwe mensen ontmoet om leuke dingen mee te doen of voor praktische en emotionele steun. Tijdens de inzet word je begeleid en ondersteund door een collega van Voorschoten Voor Elkaar. 104447 Gilde Samenspraak zoekt coördinator Leiden e.o. Gilde SamenSpraak Leiden e.o. is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger voor de functie van coördinator. Taalcoaching houdt in dat taalvrijwilligers wekelijks met een of meerdere anderstaligen samenkomen om op een informele manier Nederlands te oefenen. Wij zoeken een vrijwilliger die zich bezig wil gaan houden met werven, inschrijven en begeleiden van nieuwe taalvrijwilligers en anderstaligen die een taalmaatje zoeken om Nederlands mee te oefenen. Neem contact met ons op via het digitale platform voor meer informatie! 105088 Rode Kruis zoekt medewerkers rommelmarkt De rommelmarkt van het Rode Kruis is een begrip in Voorschoten. Elke vrijdagochtend houden wij onze gezellige rommelmarkt van 09.00 tot 12.00 uur. Men staat overtollige spullen gratis af aan het Rode Kruis, die anderen dan weer voor een gering bedrag kopen. Voor het in ontvangst nemen van de spullen en de bediening van de afnemers zoeken wij een paar vrijwilligers die op vrijdagochtenden van 08.00 tot 12.30 beschikbaar zijn. Spreekt je dit aan, stuur dan een bericht naar onze coördinator Martin via het digitale platform. 106835 Theehuis Jansland zoekt vrijwilligers Werken bij Theehuis Jansland is iets waardevols! Als vrijwilliger bij Theehuis Jansland werk je mee aan een zelfstandige toekomst van jongeren met een vorm van autisme en/of spraaktaal stoornis. Je werkt samen met de jongeren in de keuken en in de bediening. In het Theehuis maken we vele producten zelf, waaronder appeltaarten, hapjes voor de high tea en lunchgerechten. Wil jij ons enthousiaste team komen versterken? 107775 Voorschoten Voor Elkaar zoekt meedenkers en doeners voor Odensehuiskamer De Odensehuiskamer is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende geheugenproblemen in Voorschoten en opent medio oktober 2018 officieel haar deuren. In de aanloop hiernaartoe zijn wij natuurlijk al druk bezig. Wij kunnen de hulp van vrijwilligers goed gebruiken! Als vrijwilliger draag je één of meer dagdelen per week mede zorg voor de goede sfeer in het huis, organiseert activiteiten afgestemd op de wensen en behoeften én verzorgt samen met de deelnemers koffie, thee en lunch. Ben je enthousiast over het concept van de Odensehuiskamer en wil je een bijdrage leveren? Neem contact op voor meer informatie, kennismaking of aanmelding.


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

Forescate Familie Hockey Toernooi Een groot succes Op zaterdag 23 juni vond het zonovergoten Forescate Familie Hockey Toer­ nooi (FFHT) plaats. Het thema dit jaar was Olympisch: FFHT gaat voor goud. Maar liefst twintig landenteams hadden zich ingeschreven. De patio, het club­ huis en de velden waren versierd in Olympische stijl en alle landenteams had­ den hun best gedaan om zich te kleden in de kleuren van hun land.

‘echte winnaar’ van het toernooi: team Italië. Zij gingen naar huis met de gouden plakken, de FFHT wisseltrofee en de eer het FFHT volgend jaar te mogen organiseren.

kregen alle teams een goed gevulde borreltas aangeboden door Dirk en mooie borrelplanken van Hudson Bar & Kitchen.

De dag werd afgesloten met een diner en een muzikaal optreden van de Nederlandse zanger Patrick Willems. Jong en oud stonden tot laat op de dansvloer.

Om 09:45 uur werd het toernooi officieel geopend met een Openingsceremonie. In een film was te zien hoe de Olympische vlag richting Voorschoten kwam en uiteindelijk live werd binnen gebracht door 15 oranjegeklede kinderen van Team NL. Na de officiële opening werd het startsein gegeven voor de wedstrijden waarbij de landenteams bestaande uit een mix van spelers van alle leeftijden, het tegen elkaar opnamen.

Bij de prijsuitreiking waren er verschillende prijzen voor de snelste hockeyslag, het team met beste outfit, het sportiefste team en de pechvogel van de dag. Uiteindelijk was er één

Het organisatieteam van de Aagje Dekenkade kijkt terug op een geweldige dag met veel zon, sportiviteit en gezelligheid! (Tekst en foto: pr.)

Naast de hockeywedstrijden waren er ook tal van activiteiten: De twintig meter lange Hudson-stormbaan, de Wittebrug snelheidsmeter en de kinderspelletjes in de Rabobank feesthoek. Uiteraard werd er ook voor de inwendige mens gezorgd door een lunch geheel verzorgd door Dirk. Na de laatste wedstrijd, volgde de borrel en

Zonnige Regiokampioenschappen Zuid­Holland in recreatiegebied Vlietland

SPORT

5

Clubkampioenschap Strokeplay Voorschotense Golf Club (VGC) Achttien gemotiveerde golfers (twaalf heren en zes dames) gingen afgelopen weekend de strijd aan om het clubkampioenschap Strokeplay 2018. Spelvorm Strokeplay betekent alle slagen die een speler nodig heeft om een ronde golf te spelen, tellen voor de score, inclusief de strafslagen. De speler die aan het einde van de ronde de minste slagen nodig heeft gehad, is de winnaar. De uitslag van een strokeplaywedstrijd is moeilijk te voorspellen. Eén kleine fout heeft vaak een grote invloed op het resultaat van een ronde. Dit maakt juist een Strokeplay-wedstrijd zo spannend. Het kan dus alle kanten op gaan. De titelverdedigers Rob Jongbloed en Ria Wassenaar stonden na de eerste dag (27 holes heren en 18 holes dames) op de eerste plek, maar hiermee was de wedstrijd nog lang niet gespeeld. Het verschil tussen nummer 1 en 2 bij de heren was nagenoeg niet te overbruggen. De strijd ging voornamelijk tussen de overige heren waarvan de scores heel dicht bij elkaar lagen. Bij de dames was na de eerste dag nog alles mogelijk. Alle zes dames maakten nog kans om de felbegeerde beker te winnen. Flip Rothbarth sloeg op dag één een hole in one op hole 5. Dit leverde hem een mooi beeldje

op en voor alle deelnemers een glas Champagne! Ook de tweede dag (24 juni) begon met een heerlijke zon en prima temperatuur, de spelers startten in volgorde van de scores van de eerste dag. De spanning steeg na iedere ronde en pas na het spelen van de laatste hole van de laatste ronde waren de winnaars van dit jaar pas definitief bekend. De prijsuitreiking vond plaats in de serre van Espressobar & Lunchroom het Wedde onder het genot van een hapje en drankje in een ontspannen en vooral sportieve sfeer. Rob Jongbloed en Ria Wassenaar prolongeerden hun titel en konden beide weer een beker toevoegen aan hun prijzenkast. Zowel deelnemers als de organisatie konden tevreden terugkijken op een zeer geslaagd evenement waarbij de hoop werd uitgesproken op nog veel meer inschrijvingen voor editie 2019! Uitslag heren: 1. Rob Jongbloed, 2. Jan Spit, 3 Hans Dijksterhuis

Een ware prestatie.” Ook de directeur van Vlietland B.V., Bart Carpentier Alting, is erg enthousiast over de organisatie en het verloop van de SGW Vlietland: “Dit prachtige paardenevenement heeft ook dit jaar weer voor heel veel plezier gezorgd bij de deelnemers en vele bezoekers! Hulde en complimenten aan de geweldige inzet van de bijna tweehonderd vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt en daarmee extra bekendheid hebben gegeven aan het watersport- en recreatiegebied Vlietland!”.

uit Voorburg Klasse L paarden: Melissa Gerrets met Hachiko uit Maasland Klasse B paarden: Yanissa Metselaar met Future Klasse L pony’s, cat. DE: Dayna Willemse met Ibi-S Klasse L pony’s, cat. ABC: Pollie Gaasbeek met Candy Klasse B pony’s, cat. DE: Annabel Ridder met Djordis Klasse B pony’s, cat. ABC: Steffi de Peinder met Mysterious Mantos De laatste prijzen werden zondagmiddag uitgereikt aan de winnaars van de oefencross: Klasse BB paarden: Fleur van Hagen met Vivaldi 007 uit Pijnacker Klasse BB pony’s: Gigi van Leeuwen met Agnes uit Moerkapelle De complete uitslag is te vinden op http://eventingzuidholland.nl/ ruiters-startlijsten-uitslagen/ (Tekst en foto’s: pr.)

Uitslag dames: 1. Ria Wassenaar, 2. Ellen Jongbloed, 3. Helma Flaton (Tekst en foto: pr.)

Spectaculaire paardensport voor jong en oud Vervolg voorpagina Eventing is de meest veelzijdige van alle hippische disciplines. Uitblinken in alleen de dressuur is niet genoeg voor een hoge klassering. Elke deelnemer rijdt een dressuurproef, daarna het springparcours en aansluitend de cross-country. Winnaar is de meest veelzijdige combinatie, die na alledrie de onderdelen de minste strafpunten heeft. De cross-country is het grote spektakel van het evenement: een speciaal aangelegd parcours van zo’n drie kilometer. Paard en ruiter moeten ongeveer 25 natuurlijke hindernissen overwinnen: boomstammen, een ophaalbrug, de op- en afsprong en natuurlijk de altijd spannende waterhindernis. Lastige cross-country Voor de start is de spanning zichtbaar. De ruiters zijn uiterst geconcentreerd op het parcours en de hindernissen die ze te wachten staan. Bij elke sprong staan de hindernisjury’s paraat om de resultaten te noteren. Het startschot voor de eerste combinatie werd dit jaar gegeven door Theo van den Bosch, voorzitter van de Harddraverijvereniging ‘Nooit Gedacht’ uit Stompwijk. De pittige cross-country was zaterdag een moei-

lijke opgave voor de deelnemers. Eén duidelijke scherprechter was niet aan te wijzen. Zowel het water als de verschillende combinatiesprongen maakten de cross voor de klasse M en Z een uitdaging. De nodige weigeringen werden genoteerd op de waterput en de boot, en op de combinatie van de schuin geplaatste hagen met daartussen een smalle hindernis. Ruiters die de hindernissen niet in een rechte lijn sprongen, maar voor de lange route kozen, gebruikten kostbare seconden. In de klasse Z paarden was Yorick Faasse met Heilige Geest vd Lentamel de enige die de cross foutloos en binnen de tijd wist te rijden. De 2de plaats en het regiokampioenschap waren voor Christa Hogendoorn met Eye Catcher uit Pijnacker. Ook in de klasse M paarden bleek de cross een scherprechter en haalden veel deelnemers de finish niet. Marianne Eestermans met Flying Blue was in deze klasse de enige deelnemer die de cross zonder strafpunten wist te volbrengen. De tweede M-ring werd gewonnen door Lotte Wilmont met Wirona. Regiokampioenen en jonge talenten In Zuid-Holland is dit een van de weinige wedstrijden waar ruiters in alledrie de onderdelen aan de

start verschijnen: dressuur, springen en cross-country. Dit weekend streden de deelnemers dan ook om de eer in het regiokampioenschap van Zuid-Holland. Daarnaast bood deze wedstrijd ruiters de kans om met hun jonge, talentvolle paarden de nodige ervaring op te doen. In de speciale rubriek klasse L voor 5- en 6-jarige paarden verschenen 15 combinaties aan de start. Mariska Witte nam het oranje lint mee naar huis voor haar overwinning met de 6-jarige Cadanza, als enige foutloos en binnen de tijd. Zondag was het de beurt aan de minder ervaren ruiters en de jongste deelnemers. In de klasse L en B pony’s waren speciale rubrieken uitgeschreven voor de kleinere pony’s met een stokmaat tot 1.37 meter. Ook de oefencross klasse BB voor paarden en pony’s stond op deze tweede wedstrijddag op het programma. Voor ruiters zonder veel ervaring is dat een prima gelegenheid om kennis te maken met de samengestelde wedstrijdsport. Bij de ruiters die over de finish komen, is de blijdschap en opluchting duidelijk zichtbaar. Het enthousiasme onder deze groep is altijd groot. Succesvolle samenwerking in Vlietland Dit jaar was het schitterende watersport- en recreatiegebied Vlietland weer de locatie waar paardensportverenigingen ‘de Blesruiters’ uit Stompwijk en ‘Koningin Emma’ uit Wassenaar het evenement organiseerden. Tijdens het weekend waren zo’n tweehonderd vrijwilligers van beide verenigingen actief. Wedstrijdleider Ton Spaan kijkt tevreden terug: “Ruim van tevoren zijn we al bezig met de voorbereidingen. In de winter zijn we druk aan het zagen en timmeren, we bouwen prefab-hindernissen. In de week voor de wedstrijd komen die uit de opslag en worden op de juiste plek neergezet en afgebouwd. In een tijdsbestek van nog geen week verschijnt een compleet strodorp en een cross-parcours.

De regiokampioenen zijn: Klasse Z paarden: Christa Hogendoorn met Eye Catcher uit Pijnacker Klasse M paarden: Roos Fledderus met Vicenza


De Gunst Glas - Schilder- en Stucwerk

WEEK AANBIEDING

W.J. Golfman 10558/122974

Voor al uw Glas, Schilder- en Stucwerk Starrenburglaan 5 Voorschoten 071 - 576 74 94

Hcp 20.8

Officiële NGF-kaart

€195,-

Inclusief: • Lidmaatschap Golf4iedereen • Handicapregistratie • 10 lessen

www.tondegunst.nl De Gunst Glas-Schilder-en-Stucwerk

30-06

Van:25-06

Golf4iedereen

info@golf4iedereen.nl Joop 06 42 29 15 29 Droomvisie Voorschoten Schoolstr. 109A, tel 071 5328134 Droomvisie Wassenaar Langstraat 49, tel 070 5119635

NIEUW!

ig r e pp a n Gevulde K ta la o ip h C n e ll o B r e Sesam wit Berlin Wener BANKETBAKKERSROOM MET AARDBEI

PER STUK €

1,95

PER STUK €

3 KRENTENBOLLEN

GRATIS

Leiden Den Haag Iedere zaterdagVoorschoten Gebakken Sliptong 5 stuks € 5,00

www.verhoog.com

Wassenaar

Iedere vrijdag Grote gestoomde makreel per stuk € 2,95 Uitgebreid visassortiment voor de barbecue o.a. forel, sardines, vis-/garnalenspiezen en black tiger garnalen Ze zijn er weer: Nieuwe haring vers van het mes per stuk € 2,00 4 stuks € 7,00 6 stuks €10,00 Wij hebben o ok Viscadeaubonne n

www.vishandeldevisarend.nl

COMFORTSCHOENEN

Schoolstraat 73 2251 BG Voorschoten Telefoon: 071 - 56 12 710

SLEUTELS

SCHOOLSTRAAT 93

Een verkeerd hoofdkussen is dodelijk vermoeiend

BIJ AANKOOP

9,95

Dé visspecialist van Voorschoten

Kussens geen bijzaak, maar HOOFDZAAK

TASSEN

VOORSCHOTEN

TEL: 071-5617006

www.droomvisie.nl


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

FAMILIEBERICHTEN

Omdat er liefde is bestaat er geen voorbij in alle eeuwigheid ben jij

Liefdevol en met stijl afscheid nemen Maak van het laatste afscheid een mooi

In dankbare herinnering aan alles wat hij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis van het overlijden van onze lieve, zorgzame vader, schoonvader, opa en overgrootvader

Johannes Wilhelmus Leonardus Pieterse Jan

afscheid. Zo wordt dit moment een waarde-

sinds 11 februari 2007 weduwnaar van Theodora Maria Theresia Pieterse-Willigers

volle beleving en blijvende herinnering aan uw geliefde. Ik sta u in deze tijd met raad én

Delft, 6 november 1927

Voorschoten, 24 juni 2018

daad terzijde.

06 - 10 50 50 61

Joep en Saskia Stan en Annemieke Bas en Tineke Nicoline en Gertjan Angelique Marc en Anita Kleinkinderen Achterkleinkinderen

(dag & nacht bereikbaar)

www.geertjeponsteen.nl email: uitvaart@geertjeponsteen.nl

Correspondentieadres: Karel Doormanlaan 7 2252 BE Voorschoten Jan is opgebaard in zijn eigen kamer in zorgcentrum Adegeest, Bachlaan 21 te Voorschoten, waar u afscheid van hem kunt nemen. De uitvaartdienst wordt gehouden op vrijdag 29 juni om 15.00 uur in de H. Laurentiuskerk, Leidseweg 98 te Voorschoten. Aansluitend vindt omstreeks 16.15 uur de begrafenis plaats op begraafplaats Rosenburgh, Rosenburgherlaan 5 te Voorschoten.

Een vertrouwd gezicht in Wassenaar & Voorschoten

Voor een persoonlijke uitvaart met stijl en oog voor detail www.dehorstenuitvaartverzorging.nl info@dehorstenuitvaartverzorging.nl Wassenaar: tel. 070 - 514 43 45 (24 uur per dag) Voorschoten: tel. 071 - 561 08 00 (24 uur per dag) De Horsten Uitvaartverzorging Postbus 1011 2240 BA Wassenaar

7

Kerkdiensten Juli

Zondag 1 juli: Kruispunt, 10.00 uur: Ds. B.J.J. Boter, m.m.v. de cantorij o.l.v. Maria Rosenmöller H. Laurentius 11.00 uur: Eucharistieviering, Kapelaan B. Plavċi�c

Zondag 26 augustus: doop Kruispunt,10.00 uur: Ds. F.L. Bakker

September

Zondag 2 september Kruispunt,10.00 uur: Ds. B.J.J. Boter

Zondag 8 juli, Parkdienst Kruispunt, 10.00 uur: Ds. A. Peper en pastor D. Gudde Parkdienst: bij slecht weer wordt uitgeweken naar het Kruispunt NB: er is geen extra dienst in de Dorpskerk H. Laurentius Oec. Parkdienst geen viering in de HL om 11.00 uur Zondag 15 juli Kruispunt,10.00 uur: Ds. K.G. Zwart (wijzigingen blijven voorbehouden) H. Laurentius 11.00 uur: Eucharistieviering, Pastoor M. Hagen Adressen: H. Laurentius: Leidseweg 98, 2251 LG Zondag 22 juli Voorschoten Kruispunt,10.00 uur: Ds. W.M. de Kruispunt: Schoolstraat 2, 2251 BH Boer Voorschoten (Prot. Chr. Gemeente H. Laurentius 11.00 uur: Eucharistie- Voorschoten) viering, Mgr. A. van Luyn sfb Church of St James, Voorschoten: Koninklijke Marinelaan 53, 2251 BA Zondag 29 juli Voorschoten. Tel. 071 - 561 3020. Email Kruispunt,10.00 uur: Ds. A. Peper office@stjames.nl. H. Laurentius 111.00 uur: Eucharis- Huize Bijdorp, Veurseweg 3, 2251 AA tieviering, Pater P. Magnin Voorschoten (ingang op Kon. Marinelaan) De Ontmoeting, Jan Evertsenlaan 2, Augustus 2253 XG Voorschoten Zondag 5 augustus Kruispunt, heilig avondmaal 10.00 BSN Senior School: Jan van Hooflaan 3, 2252 BG Voorschoten uur: Ds. J.A. Smit Bondsgebouw: Leidseweg 100, 2251 LG Voorschoten Zondag 12 augustus Dorpskerk: Kerkplein 2, 2251 BS VoorKruispunt,10.00 uur: Ds. A. Peper schoten Kerkelijk Bureau: Leidseweg 102, 2251 Zondag 19 augustus LG Voorschoten Tel. 071-5612508 Kruispunt,10.00 uur: Ds. K.G. Zwart

Colofon Duivenvoorde Uitvaartzorg Vernieuwend en vertrouwd

Dominique de Vries Schultink Pauline Baijer-Schoonhoven Papelaan 85 XX, 2252 EG Voorschoten Voorschoten: 071-203 22 50 Wassenaar: 070-221 07 99 Dag en nacht bereikbaar

www.duivenvoorde-uitvaartzorg.nl

Uw uitvaart in zorgzame handen Wassenaar & Voorschoten Persoonlijke zorg vanuit het hart. Dag en nacht rechtstreeks bereikbaar.

070-514 61 00

• • • •

Uniek uitvaartcentrum met moderne faciliteiten Ceremonieruimte ‘De Omarming’ met 100 zitplaatsen Wij accepteren álle verzekeringen Actuele uitvaartinformatie op: omen-uitvaartzorg.nl/condoleanceregister en op de Omen Uitvaart App Huys van Herinnering Oostdorperweg 151 2242 NJ Wassenaar info@omen-uitvaartzorg.nl www.omen-uitvaartzorg.nl Omen Uitvaart app en Facebook

Richard Jongejan

Edward Kardol

Martijn Heimans

Uitgever:

Groot Voorschoten B.V. E: redactie@grootvoorschoten.nl W: www.grootvoorschotenonline.nl

200 woorden. Foto’s graag met een resolutie hoger dan 500 kb. Wij verontschuldigen ons bij voorbaat wanneer wij uw kopij niet plaatsen.

Directie:

Opmaak:

Roël Karamat-Ali, directeur T: 06 - 27 31 07 26

Advertenties:

Agnes Karamat-Ali advertentie@uitgeverijgrootvoorschoten. nl T: 06 - 53 92 93 65 Sluitingstijd: Dinsdagmiddag 15.00 uur. (Voor kant-en-klare advertenties sluitingstijd in overleg.)

Redactie:

Roël Karamat-Ali, T: 06 - 27 31 07 26 of Tim Baas T: 06 - 82 82 49 06 E: redactie@grootvoorschoten.nl Inleveren kopij: Deadline: dinsdag 09.00 uur. Wij stellen de ontvangst van uw kopij bijzonder op prijs. Onze krant is immers voor en door Voorschotenaren. Helaas hebben wij maar een beperkt aantal pagina’s tot onze beschikking waardoor het voor ons niet altijd mogelijk is uw kopij te plaatsen. Daarom behouden wij ons het recht voor uw tekst in te korten of om de foto weg te laten. Graag maken wij de volgende afspraken met u: Artikelen mogen niet meer dan 400 woorden bevatten en brieven/columns minder dan 250. Agendapunten niet meer dan

Alexandra Grafische Producties T: 06 - 57 88 12 96 E: info@alexandragp.nl.

Bezorging:

Eigen beheer Uitgeverij Groot Voorschoten. Voor klachten over de bezorging: bezorging@uitgeverijgrootvoorschoten.nl

Oplage:

11.000 in Voorschoten. Hiernaast bestaat de mogelijkheid om uw advertentie op 520.000 adressen in de regio te verspreiden. Informatie bij Roël Karamat-Ali. Groot Voorschoten wordt gratis huisaan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij o.a. de Bibliotheek, het Gemeentekantoor en boekhandel De Kler. Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever is het niet toegestaan, informatie, beeldmateriaal en foto’s, nieuwsberichten en/of berichtgevingen en advertenties die verstrekt worden via Groot Voorschoten in al haar verschijningsvormen, op enigerlei wijze te gebruiken en/of te verspreiden. Alle bestanden die wij ontvangen via de post, e-mail of anderszins zijn en blijven eigendom van Groot Voorschoten B.V. ©.


Gewoon een klasse beter

Poelier Hans Ruardy Uw specialist in wild en gevogelte

Iedere dinsdag (van 8 tot 16 uur) weekmarkt Wassenaar Berkheistraat Iedere vrijdag (van 8 tot 16.30 uur) weekmarkt Voorschoten Voorstraat

Kant en klaar: • Kip Shoarma

500 gram €

5,90

• Kip roerbak

500 gram €

5,90

• Kip saté vlees

500 gram €

5,90

1 kilo kersen donker en zoet 3,95 2 dozen Hollandse aardbeien 2,99

TOKO VLIETSTRA

UITHEEMSE GROENTEN & HOMEMADE PRODUCTEN

Bami/nasi of witte rijst met 4 drumsticks Indisch, Javaans of Kantonees voor € 5,Indo mie, bamisoep diverse smaken per stuk 50 cent 5 voor € 2,WIJ VERZORGEN OOK UW CATERING 06 43 83 20 06 b.g.g. 06 34 41 50 11 vgfruit01@gmail.com

Indonesisch buffet met sfeervolle Krontjong muziek

22+1+1 GELDIG VANGELDIG VAN 1 T/M 1 T/M 30 JUNI 201830 JUNI 2018

HERENCOLLECTIE IS OP BESTELLING MOGELIJK

LAAGST GEPRIJSDE AGST GEPRIJSDE ARTIKEL GRATIS.ARTIKEL GRATIS. NAAR DE VOORWAARDEN AAG NAAR DE VRAAG VOORWAARDEN BIJ DE KASSA. BIJ DE KASSA.

door Dõna & de Gado's Inlichtingen + groepsreservering (vanaf 10 pers.):
 ð&#x;“žð&#x;“ž ð&#x;“§ð&#x;“§

: 0705114068

: info@pkn-wassenaar.nl

250 zitplaatsen beschikbaar

Johan de Wittstraat 6b • Wassenaar • Tel: 070-5176383 • www.chaussette.nl Openingstijden: ma. 13.00-17.30, di. t/m vrij. 09.30-17.30, za. 09.30-17.00 facebook.com/chaussettewassenaar

Boekhandel de Kler (alleen contant) Langstraat 148, Wassenaar

datum:

locatie:

zaterdag, 30 juni 2018

Dorpskerk a/h Plein, Wassenaar

Aanvang:

LINGERIE EN BADMODE

Kaartverkoop: Kerkelijk Bureau (pin + contant) Schoolstraat 4, Wassenaar

18:30 h.

bij regen vinden de festiviteiten plaats in de kerk

Toegangsbewijzen: € 15 p/p (ex dranken) Kinderen < 12 50% korting

Selamat Makan ! namens Dresscode: Casual

Langstraat 35, 2242 KK Wassenaar


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

SPORT

9

Afsluiting hockeyjaar Forescate meisjesteam D1 Afgelopen zondag speelden de meiden van de D1 hun laatste wedstrijden van dit seizoen tijdens een afsluitend toernooi in Rijswijk. Het was een prachtige dag met stralend weer, fantastische catering, een geweldige trainster (Milou Raap), een

supertoegewijde coach (Sytske Nienhuis) en veel enthousiast juichende ouders. Het team heeft een mooi hockeyjaar achter de rug, waarin ze beter zijn gaan hockeyen, heel veel plezier

hebben gehad op én naast het veld, gezellige bardiensten zijn gedraaid, veel bitterballen zijn gegeten en ze nét geen kampioen zijn geworden. Ter afsluiting was er zondagavond een heerlijke barbecue georganiseerd bij speelster Sophie thuis. Milou en Sytske zijn in het zonnetje gezet. Speelsters Myrthe, Denise, Lise, Mickey, Luna, Sophie, Sterre, Femke, Femke, Jenthe, Veerle, Robinn, Carmen en Philine namen afscheid van elkaar, maar zien elkaar gelukkig terug in volgende teams na de zomer. Tevens willen we nogmaals schoonheidssalon Vanessa Karreman bedanken voor het sponsoren van de prachtige teamvesten. Nu eerst genieten van de zomer en dan op naar een mooi volgend hockeyjaar! (Tekst en foto: pr.)

Avanti JazzDance Voorschoten met twee teams op het NK 2018 De C13 en de C16 van Avanti Voor­ schoten voor de grote Finales op het NK JazzDance 2018 Met twee teams in de finales van ‘The Dutch Gymnastics - The Finals 2018’, het finaleweekend van het hoogste sportpodium van het jaar, was het voor Avanti Voorschoten in de categorie JazzDance een bijzondere dag afgelopen zaterdag. Normaliter is het ‘Once in a Lifetime’ dat je op het hoogste podium van Nederland uitkomt. De concurrentie is tegenwoordig echt moordend. Sommige dansscholen trainen wel twee, drie of zelfs vier keer zoveel in de week als de wedstrijdgroepen van Avanti. De reden hiervoor is dat Avanti gewoonweg niet meer dansuren in kan plannen. Maar dat buiten beschouwing gelaten stonden onze dames en heren van de C13 voor de derde keer op rij op het NK en de C16 voor de tweede keer binnen drie jaar op dit erepodium. Dus dat zegt wel iets over het niveau van deze groepen.

Rotterdam Ahoy

s’Ochtends om zeven uur gingen beiden teams vanuit Voorschoten met een bus richting Rotterdam Ahoy, want om acht uur dienen alle sporters al aanwezig te zijn. Om half tien is dan de opmars waar alle deelnemende teams zich showen aan het publiek. In totaal deden er 66 teams mee verdeeld over meerdere categorieën die in totaal 854 deelnemers genereerden.

Wachten

Daarna is het wachten op het moment dat je het moet waarmaken tijdens de dans, waarvoor je het gehele jaar keihard getraind hebt. De C16 mocht rond half twaalf het spits afbijten voor Avanti en de C13 moest nog een hele tijd wachten, want die waren rond kwart voor vier pas aan de beurt. Uren rondlopen en maar wachten met ingevlochten haren en knotten en géén andere dingen kunnen doen, want alles valt en staat met dat moment van ongeveer drie minuten.

Adrenaline

De adrenaline giert dan ook bij eenieder door de aderen als het moment dan daar is. En wij kunnen u meedelen dat het bij de ouders net zo is. De optredens gingen goed, maar dacht de jury daar ook zo over? Filmpjes van de optredens worden tig keer nagekeken en ook persoonlijke klanken zoals:

“Ik deed dit niet helemaal goed of dat niet”, hoor je om je heen. Maar weer een paar uur wachten voordat de prijsuitreiking daar is.

Epke…

Dan nog maar even kijken bij Sanne Wevers in de andere hallen van Ahoy want ook zij moet gewoon mee doen aan het Nederlands Kampioenschap om zich te kunnen plaatsen voor andere internationale toernooien. Ook Epke Zonderland was van de partij, ondanks dat hij de dag erna pas aan de bak hoefde. Op dat moment is het gevoel van vereenzelviging bizar te noemen want dan er is géén enkel verschil tussen Sanne en je dochter of tussen Epke en je zoon, want beide staan in een landelijke finale op het NK; alleen op een andere discipline.

Vierde en zevende

En dan is het bijna zes uur en volgt eindelijk de prijsuitreiking, het verlossende woord is daar. Helaas ging het eremetaal niet mee naar Voorschoten. De C13 is vierde van Nederland geworden en de C16 is zevende van Nederland geworden. Dit lijkt misschien teleurstellend omdat beide teams als tweede geplaatst waren voor het NK, maar op het allerhoogste niveau gaat het ook echt om alles. De C13 had bijvoorbeeld 15,683 punten en de nummer drie had 8/100 punt meer en de nummer twee 2/10 punt meer om maar even aan te geven hoe dicht een medaille en niets bij elkaar liggen. Maar één ding kunnen wij wel zeggen en dat is dat wij bij de absolute TOP van Nederland behoren en met ongeveer 165 dansscholen in onze tak van sport (lees JazzDance) wij Avanti Voorschoten dus goed vertegenwoordigen.

Excellent

Deze resultaten zijn natuurlijk bewerkstelligd door de choreografen en de

danscoaches van deze teams; maar binnen de teams worden zij de dansjuffen en hulpjuffen genoemd. Maar met deze laatste benamingen worden zij eigenlijk veel te kort gedaan, want wat hebben deze dames een tomeloze inzet en een engelengeduld met deze groepen. En de Drive waarmee ze dit bewerkstelligen is gewoonweg Excellent te noemen. Dames dank jullie wel voor dit fantastische seizoen en voor de finales als kroon op jullie werk.

Chapeau!

Verder willen wij natuurlijk Theo’s Busreizen hartelijk bedanken voor de perfect verzorgde heen- en terugreis en de firma PlanetGroup.nl voor het vervaardigen van de dansshirtjes. Een eervolle vermelding gaat uit naar onze dansjuf, Jitske Bergsma genaamd. Zij heeft al die jaren alles bewerkstelligd met deze groepen maar kon helaas niet aanwezig zijn op het Moment Suprême: De Finaledag. Zij is namelijk een paar dagen daarvoor bevallen van een gezonde dochter, genaamd Femme. Maar via multimedia streaming (Skype) heeft zij de dansgroepen toch van een afstand kunnen bekijken tijdens hun uitvoeringen in de landelijke finales op het NK. Het onmogelijke hebben zij gezamenlijk mogelijk gemaakt. Bij deze willen wij dan ook iedereen hartelijk bedanken voor zijn of haar inzet die de weg naar deze droomfinales voor deze jonge dames en heren hebben waargemaakt. In één woord: “CHAPEAU”. Op weg naar de uitgang hoorde wij nog een mooie uitspraak en die geldt zeker voor onze dansteams: It ain’t over ‘til it’s over, so we’ll be back! (Tekst en foto: pr.)

Fortentocht bij De Kampioen Op zaterdag 30 juni, 08.30 uur, rijdt Toerclub De Kampioen de Fortentocht van circa 120 km. De start is bij Bar ’t Ruime Sop op het achterterrein van Jachtwerf Princehaven, Van Zuylen van Nijeveltstraat 100, Wassenaar. De kruissnelheid zal rond de 28 km/u liggen, de snelheid van de gecombineerde A- en B-groep. De tocht gaat langs enkele forten van de Stelling van Amsterdam. Deze verdedigingslinie, onze laatste waterlinie, is tussen 1880 en 1920 aangelegd op zo’n 15 à 20 km van Amsterdam. Hij bevat 45 forten, was uiterst kostbaar en bij gereedkomen al verouderd vanwege de uitvinding van het vliegtuig.

de groep. We willen nl. met alle groepen ongeveer tegelijk bij de koffie aankomen. Kampioenritten zijn ook een prima vrijblijvende gelegenheid om eens kennis te maken met de gezellige TC De Kampioen. Het programma in de daaropvolgende weekenden: • 7 juli Kampioenrit, start 08.30 uur; • 8 juli om 8.30 uur de Alblassertocht van 135 km door de Alblasserwaard; • 14 juli de Meijetocht van 100 km, start 08.30 uur; • 15 juli Kampioenrit, start 08.30 uur;

De C-groep kiest een kortere route en maakt een Kampioenrit van 70 km. De snelheid van die groep ligt aanmerkelijk lager, ca 24 km/u.

Daarnaast hebben we nog onze ritten op dinsdag (09.30 uur), woensdag (13.00 uur) en donderdag (09.30 uur) vanuit Voorschoten vanaf Sportinstituut Goederaad, Raadhuislaan 43. Ook een goede gelegenheid om eens kennis te maken.

Op zondag 1 juli, zelfde tijd en plek, rijden we een Kampioenrit, bestemming nader te bepalen, afstand 60 à 80 km al naargelang de snelheid van

Meer informatie vind je op www. tcdekampioen.nl. Daar vind je tevens de toerkalender voor de rest van het jaar. (Tekst en foto: pr)

Jong en oud komen samen bij TV Forescate Afgelopen weekend was het op TV Forescate een drukte van jewelste. In een weekend werd kwamen zowel de prestatieve als recreatieve tennissers aan hun trekken. Op de grootste tennisclub van Voorschoten was het finaleweekend van de clubkampioenschappen 2018, gevolgd door het jaarlijkse junior/senior toernooi. Op het hoogste niveau kroonden Evelien Danckaarts en Thijs Breedveld zich tot clubkampioenen in de hoogste categorie singles. Daarnaast mochten in nog negen categorieën zich kampioenen laten kronen. Alle winnaars staan op de website van Forescate: http://bit.ly/forescateclub18. Op zondagmiddag was het ondertussen tijd voor een uniek toernooi: het junior/senior toernooi. In dit toernooi wordt jong en oud aan elkaar gekoppeld. Kinderen speelden met ouders, ooms of tantes of opa’s of oma’s. Sportiviteit en samen spelen

stond hierbij voorop. In alle leeftijden werden er wedstrijdjes gespeeld. Het concept bestaat al jarenlang op Forescate en zorgt voor een grote verbinding tussen jong en oud. Door het nu gezamenlijk met de clubkampioenschappen te organiseren wordt bovendien het prestatieve en recreatieve aan elkaar gekoppeld. Bij TV Forescate is er veel aandacht voor alle facetten van de tennissport. Daar wordt speciaal aandacht aan besteed. “Wij zijn een familievereniging met oog voor zowel recreatief als prestatief tennis.” geeft voorzitter Frans Vergossen aan. “Deze unieke combinatie maakt dat iedereen zich thuisvoelt op de club. Hierdoor is het een club die er voor iedere Voorschotenaar is.” Wil je ook eens kijken op TV Forescate? Kom eens langs of kijk op de website naar de mogelijkheden: http://forescate.nl/ (Tekst en foto: pr.)


n ne 2x trai is at gr

Al 21 jaar thuis in huiswerk en bijles Brugklas tot en met eindexamen

Komend schooljaar Brugklasser? Een goed begin is het halve werk! Aanbieding:

Brugklas-opstart-weken

• altijd met Personal Trainer • omkleden niet nodig • merk- en meetbaar resultaat

• 2 maanden voor de prijs van 6 weken • Gebruik van je agenda • Plannen en organiseren van je huiswerk • Leren leren

Telefoon 070 – 511 00 22 of mobiel 06 - 51 15 93 02 info@aptroothuiswerkbegeleiding.nl www.aptroothuiswerkbegeleiding.nl

fit20 Wassenaar Van der Oudermeulenlaan 1, Wassenaar (070) 21 90 822 • www.fit20wassenaar.nl

thuis in huiswerk

ZIE de zomer tegemoet met een nieuwe (zonne)bril

De Ru

Voorschoten

& contactlenzen

Dagelijks geopend voor lunch & diner Maandag gesloten!!

MOSSELPANNETJE Geserveerd met salade, frietjes en saus € 19,50 P.P.

LUNCH PLATEAU VIS Sandwich krabsalade-gerookte zalm, sandwich garnalen kroket en soepje van de chef ook in vlees mogelijk € 9,75 p.p.

ONS TERRAS IS OPEN

RDK

INTERIEUR & MEUBELS Tel: 06 - 41 12 75 72

MEUBELS NAAR EIGEN WENS EN STIJL. WAT ZIJN JOUW MEUBEL WENSEN? NEEM CONTACT OP. TYPES: MAATWERK, KEUKENS, KASTEN, KAMER & SUITE, SLAAPMEUBILAIR, WINKELINTERIEUR

FIT01664

Er va ar ! het z elf

• Vakinhoudelijke begeleiding en bijles waar nodig • Controleren en overhoren Neem contact op voor meer informatie:

van dinsdag t/m zondag geopend voor brunch, lunch, borrel en diner: zie onze site!

BOOTARRANGEMENTEN: Audio

14 t/m 22 personen in samenwerking met de Waterkoker voor brunch, lunch, borrel, high tea & diner: zie onze site!

Video Wasautomaat Vervanging Reparatie wasmachine en vaatwasser

FIETSCULINAIR: 26 AUGUSTUS AS WWW.FIETSCULINAIR.NL HIGH WINE 2=1 tussen 12.00-17.00 uur € 29,50 p.p. voor 14,75 p.p. op reservering!

Onderhoud Vervanging keuken inbouwaparatuur

AFWASSER GEZOCHT VOOR DE VAKANTIE!! Onze sanitaire voorzieningen zijn bereikbaar met een traplift.

T 071 561 26 16 I www.deru.nl

Voorstraat 25 2251 BL Voorschoten

Plein 18 Wassenaar, tegenover de Dorpskerk, 070 - 7789655 (Gratis parkeren op 100 meter afstand) Dagelijks geopend vanaf 12.00 uur en maandag op afspraak!! info@brasseriehetregthuys.nl www.brasseriehetregthuys.nl

DE ULTIEME MOUNTAINBIKE UITDAGING! SCHRIJF JE NU IN!

DUCHENNEHEROES.NL


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

ZAKELIJK EN SPORT

11

Aptroot Huiswerkbegeleiding: het mooiste cadeau Voorschoten ’97 sluit goed voor jouw brugklasser seizoen af Het is bijna vakantie en alhoewel de leerlingen gaan genieten van hun ver­ diende rust, is het voor de ouders ook tijd om na te denken over het volgende schooljaar. Zeker voor kinderen die de lagere school hebben afgesloten begint een belangrijke periode. Het allermooiste cadeau voor deze brugklassers zijn de ‘brugklasopstartweken’ bij Aptroot Huiswerkbegeleiding. Een veilige plek waar ze leren hoe ze hun werk het beste kunnen plannen, hoe je eigenlijk moet ‘leren’ en waardoor ze zelfvertrouwen krijgen. Allemaal onderdelen waar ze hun hele verdere leven iets aan hebben maar die je niet op school leert… Door Iris Oostlander “Wij hebben een vast team van medewerkers, bijna geen verloop en veelal afkomstig uit het bedrijfsleven. Dit betekent niet alleen (levens) ervaring maar ook dat ze een groep weten te motiveren en te leiden. Want bij ons krijgt iedere leerling een vaste begeleider.” Heleen en Sabine Aptroot, moeder en dochter, zijn bevlogen. Ze willen het verschil maken in het leven van ‘hun’ leerlingen en doen dat door heel veel meer betrokkenheid dan alleen het monitoren van het huiswerk. “Ja, wij staan bekend als ‘streng’ maar weten ook als geen ander hoe we met pubers om moeten gaan” lacht Heleen, die inmiddels meer dan 25 jaar ervaring heeft. “De ruzies thuis en stress om het huiswerk zijn verleden tijd.” Aptroot huiswerkbegeleiding werkt niet alleen met het vaste team, maar ook met speciale bijlesleraren en studenten die het overhoren en nakijken. Dagelijks is er zodoende een team van bijna vijftien begeleiders aanwezig. “We geven ze daardoor niet alleen een planning, maar ook structuur en overzicht. Dat brengt rust voor de leerling en kweekt zelfvertrouwen,” vult Sabine aan.

Ouders worden vanaf de eerste dag bij de huiswerkbegeleiding van hun kinderen betrokken via een elektronisch leerlingenvolgsysteem. Dat geeft openheid en inzicht. “Wij volwassenen verwachten veel van onze kinderen, dat ze bijvoorbeeld al vroeg verantwoordelijkheid kunnen dragen. Maar weet je dat het menselijk brein pas boven je twintigste levensjaar is uitontwikkeld? Daarom wordt al het opgegeven huiswerk door onze studenten overhoord of door bijlesspecialisten uitgelegd!” “Wat wij vaak tegenkomen is dat kinderen uitblinken in bijvoorbeeld

de exacte vakken zoals wiskunde en natuurkunde en dan iedere keer weer tegen die taaltoetsen aanlopen. Zo jammer dat je op school niet vakken op verschillende niveaus kunt volgen. Nee, wij kunnen van havo-leerlingen geen vwo-leerlingen maken, maar wij kunnen er wel voor zorgen dat ze zonder al te veel stress, en dus veel gelukkiger, door hun middelbare schooltijd lopen. Leer ze meteen vanaf dag één hoe het beste een schooltas in te pakken en het huiswerk van tevoren te organiseren. Even geen sociale media, maar één-op-één aandacht. Is dat niet het allermooiste cadeau dat je een kind kunt geven?

Spelers en trainers van de zaterdag- en zondagselectie, sponsors en trouwe supporters hebben tijdens een gezellige bijeenkomst samen het seizoen 2017 – 2018 afgesloten. Zaterdagtrainer André Lourens toonde zich trots op wat ze met z’n allen hebben bereikt, een vijfde plaats in de 2e klasse C. De derde periodetitel werd op doelsaldo gemist. Huub van Oostrom Soede, trainer van de zondagselectie, roemde de goede onderlinge sfeer en het feit

dat Voorschoten ’97 steeds meer één vereniging is. Zondag 1 eindigde als achtste in de 3e klasse B. Verschillende spelers werden in het zonnetje gezet. Bij de zaterdagselectie is Kevin Koek ‘Man van het seizoen.’ Talent van het seizoen is Jasper Moll. Man van het seizoen bij de zondag is Bryan Hilders. Chris v.d. Mijn is gekozen tot meest opvallende speler bij de zondag. Allemaal kregen ze een ingelijst shirt. (Tekst: pr.)

Aptroot Huiswerkbegeleiding

Van Hallstraat 6 T: 070 – 511 00 22 info@aptroothuiswerkbegeleiding.nl www.aptroothuiswerkbegeleiding.nl

De spelers die in de prijzen vielen met van links naar rechts Bryan Hilders, Chris v.d. Mijn, Kevin Koek en Jasper Moll. (Foto: pr.).

Een unieke kans om kennis te maken met honk­ en softbal

Heleen en Sabine Aptroot. Foto: René de Wit.

Omen Uitvaartzorg: Online condoleanceregister als uitbreiding van onze diensten Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste woorden te vinden na een overlijden. En toch willen ze laten weten aan de nabestaanden dat ze met hen meeleven. Een steunbetuiging, in welke vorm dan ook, wordt vaak enorm gewaardeerd. U kunt dit op verschillende manieren laten blijken, zoals met een persoonlijk bezoek, een telefoontje, een brief of kaartje of een bloemetje. Steeds vaker wordt hiervoor ook een online condoleanceregister gebruikt.

De voordelen van online condoleren

Het is een logische stap in deze tijd, een online condoleanceregister. Omdat het moeilijk kan zijn de juiste woorden te vinden, is het fijn om in uw eigen omgeving rustig de tijd te kunnen nemen om te zoeken naar hetgeen u wilt zeggen. Doorgaans vindt u bij het online condoleanceregister de gegevens rondom een uitvaart terug. Zo kan iedereen tijdig reageren. Ook de mensen die niet bij de nabestaanden bekend zijn, maar wel een band hadden met de overledene. Ongeacht of u in de buurt woont of aan de andere kant van de wereld, uw bericht bereikt de nabestaanden direct.

Online condoleren via onze website of app Omen Uitvaart

Door deze voordelen vinden wij ook dat online condoleren absoluut een meerwaarde heeft. Wij willen echter wel het persoonlijke aspect daarbij waarborgen. Daarom bieden wij een op maat gemaakt condoleanceregister op www.omen-uitvaartzorg.nl/condoleanceregister of via de App Omen Uitvaart met de volgende voordelen: • Het is makkelijk toegankelijk en ook via uw tablet of smartphone prima te bereiken.

• Na toestemming van nabestaanden voor plaatsing kunt u hier actuele uitvaartinformatie, rouwkaart / familiebericht vinden en een persoonlijk berichtje achterlaten of kaarsje branden. • Routebeschrijvingen vanaf uw startadres. • Gebruik van het condoleanceregister via ons is een extra service (gratis dienst). Ons condoleanceregister heeft daarnaast voor nabestaanden het voordeel dat ze de link naar de persoonlijke pagina en daarmee ook naar de rouwkaart kunnen delen via e-mail en op social media naar de contactpersonen van de nabestaanden. Dit is bijvoorbeeld gemakkelijk als aanvulling wanneer men niet alle postadressen voor het versturen van de kennisgeving in bezit heeft. Het is ook mogelijk de link te vermelden in een rouwadvertentie of rouwkaart, zodat belangstellenden direct kunnen reageren.

Eerlijk en eervol is altijd goed!

De reacties op een online condoleanceregister blijken zeer positief. De steunbetuigingen, vaak ook uit onverwachte hoek, worden door nabestaanden als positief ervaren. Ook de reacties van mensen die er letterlijk geen woorden voor hebben en alleen hun naam plaatsen worden zeer op prijs gesteld. Ons online condoleanceregister is een integer hulpmiddel om een medeleven door te geven. Daarnaast blijft elke andere vorm van steunbetuiging uiteraard meer dan welkom en zeer gewaardeerd. Woorden doen er daarbij niet zoveel toe, als uw oprechte medeleven maar duidelijk wordt. Als u uw hart volgt en uw respect betuigt op de manier die bij u past, wordt uw boodschap of gebaar zeker gewaardeerd door de nabestaanden. Nabestaanden ontvangen van ons een aantal weken na de uitvaart alle reacties in boekvorm.

Omen Uitvaartzorg

‘Huys van Herinnering & de Omarming’ Oostdorperweg 151 2242 NJ Wassenaar 070-5146100 www.omen-uitvaartzorg.nl

Ben je geïnteresseerd in honk- en softbal en heb je wel eens overwogen deze sport te beoefenen? Op 4 juli aanstaande is er een unieke kans kennis te maken met deze strategische sport. Wat staat er op de agenda? Het Nederlands dames honkbalteam komt op 4 juli aanstaande naar Voorschoten. Het damesteam speelt op die datum een oefenwedstrijd tegen en gecombineerd heren honkbalteam van Honk- en Softbalvereniging Adegeest (HSV Adegeest).

Wij verwachten dat de wedstrijd een spannend schouwspel zal opleveren waarbij het maar de vraag is welk team deze oefenwedstrijd zal winnen. De oefenwedstrijd wordt gespeeld op het honkbalveld van HSV Adegeest aan de Van Beethovenlaan 137 in Voorschoten. Aanvang van de wedstrijd 19.30 uur. Interesse? Je bent van harte welkom en er zijn geen kosten aan verbonden. (Tekst: pr.)

Diploma’s voor 4­jarigen Met de prachtige Trouwzaal van het Stadhuis als decor ontvingen vijftien kinderen het Opstapje-diploma uit handen van wethouder Paul Dirkse. De kinderen en hun ouders hebben zich twee jaar volledig ingezet voor het spel- en leerprogramma Opstapje van JES Rijnland en dat mag gevierd worden. Het was de derde keer dat de wethouder, compleet met ambtsketen, deze jonge ‘afgestudeerden’ in het zonnetje zette. Ook dit jaar weer sprak hij elk kind persoonlijk toe en

nam hij de tijd voor een fotomoment met de trotse gezinnen. Om het feest compleet te maken, zorgde het theatergezelschap Rood en Wit het nog voor een muzikale afsluiting. Opstapje is een programma voor ouders en kinderen, uitgevoerd door JES Rijnland. Opstapje bereidt ouders en kinderen vanaf hun tweede jaar thuis, met behulp van boekjes en spelmaterialen, spelenderwijs voor op het basisonderwijs. Zo krijgt het kind een goede start op de basisschool. (Tekst en foto: pr.)


Erkend haarspecialist voor pruiken, haarstukjes en haarextensions. Magnifique biedt professionele oplossingen voor een ieder die met blijvend of tijdelijk haarverlies te maken heeft.

Prins Bernhardlaan 173 2273 DP Voorburg Telefoon: 070 – 387 22 72 www.magnifique-voorburg.nl info@magnifique-voorburg.nl Op hetzelfde adres: Magnifique Beauty & Wellness

Dames & Heren Kapsalon Schoonheidssalon, Massages, Pedicure en Gel Nagels

Wij zijn op zoek naar SOCIALE & BETROUWBARE ZORGHULPEN. Ben je op zoek naar een uitdagende, verantwoordelijke en afwisselende baan? Wil je werken voor cliënten en in een organisatie die jouw inzet waarderen? Mail dan je CV, motivatie en beschikbaarheid. ☎ 071 - 515 05 05 ✉ werken@groenoordzorgt.nl www.groenoordzorgt.nl

Bijna jarig? Vraag geen kado maar een donatie. Vraag je gasten om donaties voor kankeronderzoek. Met jouw feestje komt de dag dichterbij dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Kijk op kadoneren.nl


108 - week 26 22 - 28 1 juni Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 juni2018 2018

ONDERNEMERSVERENIGING VOORSCHOTEN

13

Vijf vragen aan … Dominique de Vries Schultink

‘Ik ben ondernemer om mijn droom te laten uitkomen’ Al op haar 16e wist Dominique de Vries Schultink dat zij wilde werken in de uitvaartbranche. Na haar studie Facility Management volgde zij de opleiding tot uitvaartondernemer, ging solliciteren en kreeg continu nul op rekest. Te jong… kom over een paar jaar maar terug. “Daarom ben ik ondernemer geworden. Om mijn droom in vervulling te laten gaan, was er op mijn leeftijd maar één optie: voor jezelf beginnen. Nu bestaat Duivenvoorde Uitvaartzorg alweer 2 jaar.” Door Manon Vonk

Wat zou jij graag anders willen in Voorschoten?

“De dood is voor velen een taboe en moeilijk bespreekbaar. Ik zou graag willen dat Voorschoten meer openstaat voor de dood. Ik vind het belangrijk dat een afscheid plaats kan vinden op plaatsen die vertrouwd zijn voor zowel de overledene als zijn of haar familie. Denk aan je lievelingsrestaurant of stamkroeg, het grote kasteel waar je vroeger getrouwd bent, het museum waar je zo graag kwam en de tennisclub. Het gaat hierbij om de uitvaartplechtigheid in aanwezigheid van de overledene. Dus op de vraag ‘Wat zou jij graag anders willen in Voorschoten’, zou ik graag willen dat ondernemers nadenken over de mogelijkheden om hun locatie open te stellen voor een plechtigheid met kist. Daar is niets engs aan, en daarmee help je de nabestaanden enorm!”

Hoe ben je geworden tot wat je nu bent?

“Pauline Baijer, mijn collega, kende ik al sinds de basisschool omdat zij mijn juf was in groep vier. De jaren

vlogen voorbij en ik wist al snel wat ik wilde worden, uitvaartleider! Pauline was intussen uitvaartondernemer. Na mijn studie afgerond te hebben, kwam ik Pauline tegen in het dorp. Zij vroeg hoe het solliciteren ging en wat mijn plannen waren. Ik vertelde haar dat het moeilijk was een baan te vinden, waarop zij zei: waarom begin je niet voor jezelf? Ik zei dat ik eerst wat ervaring op wilde doen en een eigen onderneming, daar komt toch wat meer bij kijken. Pauline had vrijwel direct een antwoord: dan help ik je toch? Dan word ik je rechterhand en ga ik je alles leren. Wanneer je het zelf kan, laat ik je los. Denk er maar over na!”

korte lijntjes ontstaan bij vragen/hulp. Naar mijn idee is dit fantastisch, zo kan iedereen elkaar makkelijk vinden en indien nodig inwoners doorverwijzen naar de juiste persoon.”

Wat is je favoriete drankje?

“Als uitvaartondernemer ben je 24/7 bereikbaar dus een alcoholisch drankje is dan niet verstandig.

“In Voorschoten zitten meerdere specialisten en professionals, zoals notarissen, rouwtherapeuten en thuiszorginstanties. Maar wij ontmoeten tijdens onze werkzaamheden ook heel veel andere disciplines: huisartsen, geestelijken, horeca- en cateringbedrijven. Recent werd door de OVV de Zorgtafel in het leven geroepen. Dit brengt zorgverleners samen zodat er

Als oud­ambtenaar van het Ministerie van Financiën heb ik een beroepsdefor­ matie. Ik kijk altijd naar wat iets kost en wat het oplevert. Overigens doet mijn achterban dat ook, anders ga je gegarandeerd een keer failliet. Uiteindelijk moet alles betaald en terugverdiend worden. Dus kijk ik naar de ‘muntjes’ of de ‘pepernoten’.

Toen ik het coalitieakkoord van ons nieuwe lokale bestuur van VVD, Groen Links en D66 las, werd ik natuurlijk aangenaam getroffen door alle mooie voornemens. Zeker ook op economisch gebied, waar ik veel van de Economische Agenda terugzag, die de gezamenlijke Voorschotense ondernemersorganisaties hebben opgesteld. Maar ik weet ook dat de gemeente het financieel moeilijk heeft. Dus ging ik op zoek naar de pepernoten: wat gaat alles kosten? Hoe is de financiële uitgangssituatie? Wat is de

dierencrematorium, een dag werken op de kermis, een grote prijs winnen met een kraslot…”

Wat staat er op je bucketlist en waarom?

Dominique de Vries Schultink Duivenvoorde Uitvaartzorg

“Ik weet niet of ze ooit uitkomen. Zwemmen met orka’s, de laadruimte van een vliegtuig zien, een luchtballonvaart, een dagje meelopen in een

Papelaan 85 XX, 2252 EG Voorschoten T 071-2032250 E info@duivenvoorde-uitvaartzorg.nl I www.duivenvoorde-uitvaartzorg.nl

Met welke andere Voorschotense ondernemer doe jij het meest zaken?

Dominique de Vries Schultink: “Wij richten ons ook op voorzorg, nazorg, rouwverwerking en vroegtijdig bespreekbaar maken van de afscheidsmogelijkheden bij een overlijden.”

Het nieuwe Coalitieakkoord en de ‘pepernoten’…

Door Frank ten Have, voorzitter OVV

Daarom zijn mijn favoriete drankjes: sterrenmunt thee, warme chocolademelk, spa rood en water.”

financiële meerjarenbegroting? Welke bezuinigingsmaatregelen moeten nog worden ingevuld en welke financiële ruimte is er eigenlijk voor mooie nieuwe plannen? Natuurlijk, niet alles kost geld, ik weet het, maar toch. Bij een bedrijf als de gemeente (met ruim 50 mln. omzet) moeten de pepernoten uiteindelijk ook kloppen. Uitgaven en inkomsten moeten op elkaar aansluiten. Anders neemt Sinterklaas (de provincie) ons mee naar Spanje (waar financieel heel weinig kan). De gemeente begroot nu al jaren toekomstige tekorten en houdt

Activiteiten Ondernemersvereniging

steeds geld over. Worden er soms bezuinigingsmaatregelen getroffen die eigenlijk niet nodig zijn? In Financiën-termen kun je wel zeggen de overschotten zijn ‘incidenteel’ geld, maar elk jaar op rij incidenteel geld overhouden noem ik structureel. Blijkbaar klopt de manier van begroten niet als je elk jaar anders uitkomt. Dan ben je niet in control. Of is er misschien te weinig uitvoeringscapaciteit om alle mooie plannen te verwezenlijken? U begrijpt: ik ga op zoek naar de financiële paragraaf. Die eigenlijk in elk coalitieakkoord zou moeten zijn opgenomen (en in veel andere gemeenten ook is). Maar die hier ontbreekt…

Zomerborrel bij Berbice

Daarom, coalitie, onderbouw alsnog je plannen met realistische en sluitende cijfers en voer ze daarna snel uit.

Op dinsdag 3 juli van 17 tot 21.30 uur organiseert Economie071 een Workshop Internet of Things & Business in PLNT (voorheen HUBspot) op Langegracht 70 in Leiden. Een praktische workshop voor bedrijven die nu echt werk willen gaan maken van slimme digitalisering. Naast kennis nemen van ervaringen van andere ondernemers kunt u ook zelf aan de slag met het IoT-canvas. Dit brengt de kansen en uitdagingen voor uw bedrijf in beeld. Het programma en een aanmeldmogelijkheid vindt u eveneens op de site van de ondernemersvereniging.

Frank ten Have: Zijn er wel voldoende ‘pepernoten’ om alle mooie voornemens van de nieuwe coalitie uit te voeren? (Foto: pr.)

Na het afblazen van de uitgaansdag is het de OVV toch nog gelukt een eigen activiteit voor de zomerstop te organiseren: een zomerborrel in de oranjerie van Buitenplaats Berbice aan de Leidseweg. Op 6 juli tussen 17 en 19 uur zijn de leden daar met levenspartners welkom om kennis te maken met dit unieke stukje Voorschoten en elkaar een fijne vakantieperiode toe te wensen. Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden op www.ondernemersverenigingvoorschoten.nl.

Workshop Internet of Things & Business op 3 juli

Zomerstop

Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus staan de activiteiten van de ondernemersvereniging traditioneel op een laag pitje. Wel gaan de voorbereidingen voor het najaar- en winterprogramma gewoon verder. Zo staan voor kort na elkaar in september alweer twee activiteiten op stapel. Op woensdagavond 12 september is opnieuw een mobiliteitsavond in samenwerking met Ondernemend Wassenaar geprogrammeerd en op vrijdagavond 14 september een ‘Sloepentocht@night’. In oktober, november en december zijn er ook diverse activiteiten te verwachten. Wie geïnteresseerd is, wordt aangeraden regelmatig de internetstartpagina van de ondernemersvereniging te bezoeken om het laatste nieuws over alle komende activiteiten te lezen. En blok desgewenst nu al uw agenda de avond op 12 en/of 14 september af om te voorkomen dat u er door andere verplichtingen niet bij kunt zijn.


Leeuw Govani heeft uw hulp nodig

Freelance grafisch vormgever / Creatief DTP

Voor vormgeving en opmaak van uw adver tentie in deze krant maar natuurlijk ook voor al uw overige grafische uitingen kunt u contact met mij opnemen info@alexandragp.nl

-

Alexandra Lambert 06 57 88 12 96

www.facebook.com/AlexandraGrafischeProducties

NATUUR IN NEDERLAND

Word donateur

WWW.AAP.NL/GOVANI


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

Tandprothetische praktijk Buschman

ZAKELIJK

15

BBQ’en als een kok…

De specialist voor een goede gebitsprothese Tandprotheticus Jim Buschman is behandelaar en zorgverlener. Het maken van een kunstgebit is voor Jim een samenspel met de patiënt. Service bieden, luisteren en persoonlijk contact kenmerken zijn laagdrempelige praktijk.

oorzaken. Ga daarom voor het vervangen van tanden en kiezen alleen naar een erkend tandprotheticus. ”

stukje plastic zorg ik voor een goede gezondheid. Bovendien is mijn praktijk laagdrempelig.”

Welke raad wil je meegeven aan pati­ enten? “Zint eer ge begint. Mensen moeten zich goed realiseren wat ze in hun mond stoppen. Als je naar een verkeerde behandelaar gaat voor een gebitsprothese kan het leed na een tijdje niet te overzien zijn. Zonde en zeer naar. Alleen patiënten zitten dan met de ellende. Laat je daarom goed voorlichten en kies de juiste behandelaar.”

BBQ-beleving

Naar elkaar luisteren is dan belang­ rijk “Zeker. Heeft een patiënt een beetje pijn? Zit de prothese niet lekker? Functioneert de prothese niet goed? Meteen aangeven. Niet afwachten en ook niet eraan proberen te wennen. Een prothese moet voor 100 procent goed zitten. En niet een klein beetje minder. Sommige patiënten komen pas na een tijdje. Dat kan te laat zijn. Afschuwelijk.”

Vroeger: een simpele methode

Door Tim Baas Wat is een tandprotheticus? “Een specialist in het aanmeten en vervaardigen van een kunstgebit dat precies bij de patiënt past. De expertise is vooral het adequaat vervangen van alle prothetische voorzieningen die uit de mond te nemen zijn.” Wat is het verschil met een tandarts? “Een tandprotheticus is de expert in het maken van uitneembare constructies. De tandarts geneest weer het gebit en richt zich meer op de gezondheid. Dat is echt een ander breder vak.” Een gebitsprothese heeft verschil­ lende benamingen. In principe is het allemaal hetzelfde. “Een prothese is een vervangend deel van iets. Een hulpmiddel dus. Er zijn inderdaad verschillende benamingen. Gebitsprothese. Kunstgebit. Klappertje. Plastic eethoek. Tandprothese. Ze zijn allemaal de oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden en kiezen.” Het interview nemen we af in je laboratorium pal naast de behan­ delkamer. Ondertussen werk je aan een nieuwe prothese door te slijpen. Is het een speciaal vak? “Ja. Het is ambachtelijk vakmanschap. Ik doe alles zelf. Dus aanmeten, vervaardigen en plaatsen.” Je hebt al ruim 40 jaar ervaring. Wat is je kracht? “Mijn kracht is het vervaardigen en aanmeten van prothesen. Ik weet wat ik doe. Met een

Laagdrempelig. Wat bedoel je daar­ mee? “Het maken van een goed en mooi kunstgebit is een samenspel van mij en de patiënt. Service bieden, luisteren, kosteloos informeren. Een goed gevoel, nauw contact, één op één. Zeer belangrijk. Luisteren naar mijn patiënten vind ik één van de belangrijkste stappen voor kwaliteit. Daar hecht ik veel waarde aan. Door dit persoonlijke contact kan ik alle aandacht schenken aan het vervaardigen van een kunstgebit.” Je geeft ook les aan een hogeschool? “Ik ben praktijkdocent op de Hogeschool Utrecht. Bij de afdeling Mondzorg leid ik tandtechnici op tot erkende tandprothetici. Erg leuk om te doen en om contact te houden met nieuwe generaties.” Wat geef je je studenten mee? “Twee zaken. Een tandprotheticus is een behandelaar en een zorgverlener. Iemand die service verricht, eerlijk naar patiënten is, hen informeert en laagdrempelig is.” Waaraan moet een gebitsprothese voldoen? “Aan drie condities: esthetiek, functie en comfort. Dat betekent een mooi uiterlijk, het gebit zo goed mogelijk vervangen om te kunnen praten en eten, en prettig zitten. Echt het resultaat van ambachtelijk vakmanschap. Slecht materiaal is gewoon rommel en kan ellende ver-

Nu: een bijzondere methode voor een fijne smaak

Je organiseert open dagen? “Op een open dag mag iedereen langskomen voor gratis advies. De eerstvolgende is in oktober. Een datum moeten we nog even prikken.”

Niets is te gek

Wat maakt je blij? “Als de patiënt met een heerlijke glimlach de praktijk verlaat. Dat alles door een goed zittend kunstgebit. Supergaaf.” Ook in het weekend kunt u terecht voor een reparatie Uw kunstgebit kapot in het weekend? Bel 085-8 223 113 Als u belt krijgt u de dienstdoende tandprotheticus aan de telefoon. Deze zal met u een tijd afspreken waarop de reparatie uitgevoerd zal worden. Ook zal de tandprotheticus u voorlichten over de te verwachten kosten en eventuele weekendtoeslag. U dient een geldig verzekeringsbewijs en een legitimatie mee te nemen. Zie ook weekenddienst-kunstgebit.nl

Jim Buschman:

Johannes Vermeerplantsoen 3a 2251 GP Voorschoten T: 071-562 22 55 of 06-41 49 48 49 E: info@tandprotheticus.nu W: www.tandprotheticus.nu

Voorschotjes Voorschotenaren kunnen iedere week een gratis advertentie plaatsen in Groot Voorschoten. Heeft u een fietszitje of Donald Ducks te koop of zoekt u een salontafel, kookboek of jongensfiets? Stuur de tekst van uw particuliere advertentie van maximaal 20 woorden naar redactie@grootvoorschoten.nl. De spelregels: deadline dinsdag 12.00 uur; geen commerciële activiteiten; de redactie houdt zich het recht voor advertenties zonder opgaaf van reden te weigeren (geen telefonische uitleg mogelijk).

Te koop

Duplo, 2 verhuisdozen vol met o.a. complete treinbaan, 2 grondplaten, auto’s en nog veel meer. 30,- euro. Tel.: 06 – 396 23 619.

In het verleden kreeg je een worst, hamburger, satéetje of kippenboutje. Soms zwart van buiten en niet helemaal gaar van binnen. Dat is nu wel anders.

Wordt een behandeling vergoed van­ uit de basisverzekering? “Dat is zeker mogelijk: Een volledige boven- en/of onder-prothese wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Aan patiënten geef ik altijd mee om vooraf contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Door alle verschillende pakketten zijn de vergoedingen niet snel inzichtelijk. Even afstemmen voorkomt een hoop gedoe achteraf.”

Weekenddienst

Ledikantmatrasje 60x 120 cm polyether / crème damast tijk / in nieuw staat € 10,-. Info: Voorschoten 071-5617925

Coen Arbouw en Marcel van Teijlingen zijn dagelijks bezig met de BBQ. Coen als scharrelslager, Marcel als cateraar en kok. BBQ’en is voor hen een ware beleving. Vakmatig en als hobbyist. De beleving van BBQ’en is tegenwoordig een hele andere en nieuwe manier van het bereiden van eten en koken geworden.

Wie kan ik een plezier doen met mijn klassieke platen­ verzameling. Voor € 50,- mag je alle platen meenemen. Tel: 071-561 43 93 Herenfiets: Batavus-Navajo, frame 57cm, 28 inch, 24 versnellingen. Voorblad net vervangen. in prima staat. Beide sleutels aanw. Tel 071-561 45 49

Tegenwoordig creëren we met onze BBQ’s ovens, waar we de temperatuur veel beter kunnen controleren. Dit werkt alleen op BBQ’s met een deksel zoals Weber, Big Green Egg of de Bastard. Uiteraard zijn er meerdere aanbieders. De BBQ is een belangrijk onderdeel geworden van de tuin. Zowel in de zomer als in de winter. Pizza, taarten (zowel zoet als hartig), groenten, niets is te gek om te bereiden op de EGG’s. Het is nu de uitdaging om je hele kip of procureur stuk in z’n geheel te braden. Wat dacht je van hele flanksteaks, rib-eye’s, enzovoort? Het kan niet op. Roken van verse vis. Zelfs van desserts zoals clafoutis met fruit of groenten. Even kort roosteren om die lekkere houtskoolsmaak mee te geven.

De BBQ-methode

De BBQ is de perfecte manier om een lekkere smaak aan je producten te geven. Bovendien is het een super bereidingsmethode waar een hoop gezelligheid om heen hangt. Let op: Laat het niet verbranden, want zwartgeblakerde producten zijn schadelijk voor je gezondheid!

1, 2, 3 regel

Voor een goed resultaat, en zeker voor uw gezondheid, is de ‘1,2,3 regel’ heel belangrijk. De basisregels zijn: 1. Gebruik goed houtskool zonder brandversnellende middelen; 2. Doe materiaalkennis op van uw product en bereidingen. Koop goede producten en ga daarom naar de specialist; 3. Houd rekening met de hittebeheersing van uw type BBQ. Dat is een kwestie van blijven proberen en oefenen. De magie van houtskool: een fijne smaakboost… Maar moet de BBQ-methode nu puur een toevoeging aan het gerecht zijn…? Eigenlijk wel. We geven een goed voorbeeld. De houtskoolsmaak is een enorme toevoeging aan een exclusief gerecht. Een bavette bereiden in de pan of op het houtskool? Het smaakverschil is enorm ten opzichte van de braadpan! De smaakboost komt van het zuivere houtskool en de indirecte hitte.

Workshops & Tips

Voor de perfecte gezonde barbecue kiest u voor mooie grondstoffen, goede uitleg over de bereiding, en de veiligheidsregels. Voor meer informatie staat Coen Arbouw in zijn scharrelslagerij u dagelijks te woord aan de Schoolstraat 178. Mensen geven wij wekelijks workshops en tips op het gebied van de BBQ. Voor degenen die een hekel aan BBQ’en hebben, is een tafel reserveren bij Restaurant De Knip een goed alternatief. Dan BBQ’en wij het voor u! Voor meer informatie staat Marcel van Teijlingen u dagelijks te woord aan de Kniplaan 22. Mensen schuiven bij ons aan. We maken de lekkerste voorgerechten hoofdgerechten en nagerechten op de BBQ. Coen Arbouw (Eigenaar Scharrelslagerij Arbouw, Schoolstraat 178) Marcel van Teijlingen (Chef kok/ Eigenaar Restaurant De Knip, Kniplaan 22)

Bison en Praxis Megastore Leiderdorp geven een drone weg! Klant uit Leiden heeft een van de hoofdprijzen van bison gewonnen bij Praxis Megastore in Leiderdorp. De actie was: koop Bison Poly Max® en win een drone t.w.v. € 1699,­ (DJI Phantom 4 Pro)! Op 26 juni 2018 werd de prijs door Gijsbert Barentsen, Rayonmanager Bison en Marco Straver, bedrijfsleider van Praxis Megastore Leiderdorp uitge­ reikt. Marco Straver vond het een mooie actie van Bison. “Bij aankoop van Bison Poly Max® producten maken mijn klanten kans op een prachtige drone. Dus naast de juiste Bison producten voor hun klus, kan ik ze nog eens extra in het zonnetje zetten met deze actie!”. Onze klanten konden deze drone t.w.v. € 1699,- (DJI Phantom 4 Pro) winnen door mee te doen met de actie. Men moest de streepjescode van het Bison Poly Max® product invullen en een slagzin zo origineel mogelijk afmaken. De spanning bleef er goed in.” Eric van de Craats” heeft de Drone gewonnen.


MEUBELSTOFFEERDERIJ LODEWIJK

Ambachtelijke Meubelstoffeerderij

Ambachtelijke Meubelstoffeerderij Lodewijk is er voor uw totale meubelrestauratie. Gespecialiseerd in: • Herstoffering van banken en fauteuils • Vernieuwing van binnenwerken • Fauteuils op lengtemaat maken • Fineren en politoeren • Leerreparatie • Antiekrestauratie • Biezen-, rietenen rotanstoelen • Vloerbedekking en gordijnen

U kunt kiezen uit méér dan 600 soorten bekledingsstof. U heeft de mogelijkheid om naar onze winkel toe te komen met uw stoel, fauteuil of anders, maar gemakkelijker voor u is één van onze medewerkers bij u langs te laten komen met onze mobiele winkel waarna wij u direct een vrijblijvende offerte kunnen aanbieden. Reinkenstraat 111, 2517 CT Den Haag, 070-3922344. Bel voor vrijblijvende informatie of een offerte ons centrale nummer: 0800-5633945 (gratis) www.stofferinglodewijk.nl - info@stofferinglodewijk.nl


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

POLITIEK

“Kan ik de redelijkheid ervan uitleggen?”

Ons gaat Persoonlijk

Interview met oud-wethouder Hans Rasch over het nemen van beslissingen Hans Rasch (ONS Voorschoten) was in 2014­2018 gemeenteraadslid en wethou­ der. 13 juni nam hij afscheid. Bij het nemen van beslissingen liet hij zich als bestuurder leiden door de redelijkheid der dingen.

voor ideeën van burgers en vormt geen gesloten fort. Dat is een goed uitgangspunt.”

Door Tim Baas

De lokale partijen wonnen bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 landelijk ruim een derde van de stemmen. ONS Voorschoten is een lokale partij. Wat kenmerkt volgens u de lokale partijen? “Ons Voorschoten gaat uit van de eigen kracht van mensen. En wanneer mensen het tijdelijk niet alleen kunnen, verdienen ze een steuntje in de rug. Wij vinden dat ondernemerschap de drijvende kracht in de samenleving is. Lokale partijen hoeven geen mening te hebben over internationale of landelijke thema’s en kunnen zonder opdrachten vanuit een landelijk kantoor keuzes maken die er in de stad of dorp toe doen.”

We gaan weer even terug naar voorjaar 2017. Hoe werd u wethouder? “Samen met Bianca Bremer heb ik namens ONS Voorschoten de formatie voor de coalitie 2014-2018 geleid. We waren beiden kandidaat-wethouder. Na het verdelen van de portefeuilles werd zij uiteindelijk wethouder en ik fractievoorzitter. In 2017 werd ik volkomen verrast door haar vertrek. Door mijn nauwe betrokkenheid bij de formatie lag het voor de hand dat ik Bianca zou opvolgen.” Voor uw wethouderschap was u ruim twintig jaar adviseur en interimmana­ ger in de publieke sector. Hoe hoeft u die overstap ervaren? “Het was een stap in het diepe. Ik was vaak adviseur voor wethouders en ambtenaren. De nieuwe rol was toch anders. Het is een vak apart. Een wethouder heeft namelijk te maken met het nemen van beslissingen, een adviseur niet. Dat is een belangrijke taak voor een wethouder: sturing geven aan al lopende of nieuwe vraagstukken. Een wethouder stapt als het ware op een rijdende trein en borduurt verder op wat al eerder op de rails is gezet.” Zijn er nog andere verschillen tussen een adviseur in de publieke sector en een wethouder? “Een wethouder draagt veel meer verantwoording. De bal ligt bij de wethouder en die neemt de beslissing. Daarnaast wordt een wethouder dagelijks geconfronteerd met gevoelens uit de gemeenschap. De wethouder wordt snel gevonden. Burgers, ondernemers en verenigingen zijn betrokken en dienen verzoeken bij de wethouder in.” In uw afscheidsspeech aan de gemeenteraad noemde u als leidraad in uw wethouderschap een moreel kompas. Wat bedoelde u daarmee? “De Amerikaanse advocaat Paul Harris uit Chicago stelde bij het nemen van beslissingen over vraagstukken altijd vier vragen – de zogenaamde fourway-test. Ik ging uit van de eerste twee: Kloppen de feiten? En is het redelijk? Die twee vragen en de antwoorden daarop nam ik altijd mee in mijn achterhoofd. Eigenlijk is het een ethische richtlijn. Harris is verder bekend als oprichter van de Rotary.” Hoe ging u vooral om de vraag ’Is het redelijk?’ “Kijk bij wet- en regelgeving ook goed naar de bedoeling en iets minder naar de onderliggende regels. Voelt het goed om dit besluit te nemen? Is dit echt wel de reden van deze wet? Overheden zijn gewend te handelen vanuit rechtmatigheid. Terecht natuurlijk want zo is het nu eenmaal vastgelegd. Kijk toch ook naar de redelijkheid.” Gaat dat wel samen, rechtmatigheid en redelijkheid? “Rechtmatigheid kan op gespannen voet staan met redelijkheid. Het is een bestuurlijke uitdaging om niet altijd strikt te handelen naar de regel van de wet en meer rekening te houden met de oorspronkelijke bedoeling.” Perverse effecten van wetten en regels. Kunt u een voorbeeld geven? “Een van mijn eerste klussen was het toestaan van een groene beschutting bij particulieren. Bewoners hadden

een metalen hekwerk geplaatst als omheining. Door klimop zou de omheining vergroenen. Er was echter een bouwvergunning voor het hekwerk nodig en de hoogte zou verboden moeten worden. Nu was dit een apart geval. Indien de burgers coniferen als omheining hadden gebruikt in plaats van een hekwerk was er geen vergunning nodig geweest. Toen heb ik even stilgestaan bij ‘wat is redelijk?’ en gezegd: ‘we gaan het in deze situatie gewoon toestaan’.” Hoe moet een politiek bestuurder omgaan met deze redelijkheid der dingen? “De bestuurder moet zichzelf de vraag stellen ‘Kan ik de redelijkheid ervan uitleggen?’ Of ‘Klopt het wel wat ik doe?’. Is het antwoord ‘nee’? Dan klopt er iets niet.” Al vanaf uw studietijd houdt u zich bezig met het nemen van besluiten. U studeerde bedrijfseconomie en had als specialisatie Bestuurlijke informatie­ voorziening. “Ja, met vakken als besliskunde. Het maken van beslissingen is een vak apart. Een boeiende materie. Voor mijn studie heb ik toen een enquête gehouden onder decionmakers. Wat bleek? Beslissingen namen ze vooral intuïtief, op gevoel of op een klik. Belangrijke beslissingen worden meestal gevoelsmatig genomen en achteraf gerationaliseerd.” Wat was voor u nog meer belangrijk als wethouder? “Fatsoen. Ik wilde voor iedereen goed bereikbaar zijn. Meteen antwoorden bij verzoeken en klachten. Via de sociale media hield ik contact met de gemeenschap. Desnoods belde ik op.” De rode draad in uw loopbaan is het verbeteren van de dienstbaarheid en kwaliteit van de publieke sector. Wat zijn de uitdagingen voor de overheid de komende tien jaar? “De taak van de overheid wordt om goed uit te leggen waarom een bepaalde beslissing is genomen. Neem burgers vanaf de voorkant van een project mee in plaats van pas op het einde hen erbij te betrekken. Burgers zullen een beslissing die ze niet begrijpen, of zelfs volstrekt niet mee eens zijn, dan makkelijker accepteren. Via de nieuwe Omgevingswet krijgt de overheid een wettelijke taak om naar de redelijkheid van beslissingen te kijken. Dat zal nog wel een cultuuromslag vereisen.” Wat is de Omgevingswet? “Een wet die in 2021 in werking treedt. Met de Omgevingswet wordt het omgevingsrecht eenvoudiger gemaakt. Alle regels voor ruimtelijke projecten worden gebundeld.” Hoe was eigenlijk de overstap van gemeenteraadslid naar wethouder? “Het was een echte stap van een volksvertegenwoordiger van een politieke partij naar een bestuurder voor heel Voorschoten. De wethouder is in de eerste plaats bestuurder van een gemeente. Toch is er een politieke context waarmee je moet omgaan.” De nieuwe coalitie leunt op ambities en minder op afspraken. Is dat verstandig? “Het vorige college van B&W had last van te strakke afspraken. Bestuurders kunnen niet alles van tevoren plannen. Dat moet je ook niet willen. Het nieuwe college staat open

Wat zijn de belangrijkste thema’s voor een lokale partij? “Een degelijk financieel beleid, het milieu en de woningmarkt. Wat echt typisch is voor een lokale partij is om te kijken als een gewoon huishouden. Iedere euro kan maar één keer worden uitgegeven. Neem bijvoorbeeld een gezin dat bestaat uit tweeverdieners. Eén van de twee verliest een baan. Met als gevolg minder inkomsten. De tering moet naar de nering worden gezet. Kortom, met gezond verstand zicht houden op het dagelijkse huishoudboekje.” Wat zijn de verschillen tussen een landelijke en lokale partij? “Landelijke partijen leunen nog steeds meer op een ideologie. In tegenstelling tot de verzuiling kun je de huidige kiezers niet meer in een specifiek hokje plaatsen. Wel in een situationeel hokje. Daar reageren lokale partijen beter op dan de traditionele partijen. Kiezers breng je in beweging en maak je betrokken door openlijk over issues die op de hoek van straat spelen te praten. Bijvoorbeeld het behoud van een zwembad.” Het creëren van draagvlak wordt steeds belangrijk voor politiek bestuurders. Dat klinkt logisch. Hoe gaat zoiets in de praktijk? “Wees transparant en leg uit hoe je tot een besluit bent gekomen. Onderbouw beslissingen in het openbaar. En neem burgers vanaf het begin mee in de besluitvorming. Als voorbeeld neem ik de woningbouw. Mensen onder modaal zijn vrij kansloos op de woningmarkt in Voorschoten. Ze werken in Voorschoten of in de nabije omgeving. Voor die groep moeten meer woningen komen. Maar waar? Nodig eens willekeurig honderd Voorschotenaren uit. Leg aan hen vragen voor zoals ‘Is er een probleem?’, ‘Hoe groot is het probleem?’ en ’Typeer eens het probleem’. Vraag vervolgens wat geschikte locaties zijn voor woningbouw. Dan zal er minder sprake zijn van een besluit dat enkel aan de bestuurstafel wordt genomen en komt er meer draagvlak.” De rol van de overheid verandert. Wat is volgens u een gewenste ontwik­ keling? “Meer van regisseur, minder van bepalen. De gemeenschap wordt meer betrokken bij de vormgeving van beslissingen. Oftewel de omgeving. Een goed voorbeeld is de pilot Arsenaal. Aan de projectontwikkelaar was door de gemeente voor de verandering gevraagd niet eerst een plan in te dienen, maar zonder plan eerst met de omgeving in gesprek te gaan. Wanneer naar de wensen van alle deelnemers wordt geluisterd ontstaat er makkelijker een plan met een brede acceptatie onder de inwoners van de omgeving.”

17

Wat is het grote verschil tussen regisseren en bepalen? “Het verschil zit hem in het punt waar de burgers betrokken raken bij besluitvorming. Stel dat de gemeente een traditionele rol had gekozen in de pilot Arsenaal, dan was er door de projectontwikkelaars eerst een plan opgesteld. De burgers mochten dan pas op het einde meepraten. Door voor de nieuwe rol te kiezen doen burgers al eerder mee. Hopelijk zelfs vanaf de voorkant. Er wordt op een fijnere manier met de omstandigheden omgegaan.” Op welk resultaat uit uw wethouder­ schap bent u trots op? “De afronding van de vele projecten in de Vlietwijk. Aan de inwoners van de Vlietwijk was veel gevraagd. Mijn voorganger had een start gemaakt met het opknappen van de straten, creëren van parkeerplaatsen, vernieuwing van het riool en aanpakken van de verkeersstroom. Er was een goede burgerparticipatie. Al met al is het op een nette manier verlopen. Ook was er in de Vlietwijk een onverwacht probleem boven water gekomen: wateroverlast door stevige hoosbuien. Straten stonden blank. Kinderen konden met een opblaasbare boot met gemak door een parkje varen. Dit is naar vermogen goed opgepakt. We gaven individuele adviezen aan de inwoners over hoe om te gaan in de kruipruimte. Bovendien hebben we geïnvesteerd om wateroverlast voortaan zoveel mogelijk te voorkomen. Dus zeer trots!” U bent geen wethouder meer. Wat gaat u nu doen? “Ik wil me blijven inzetten voor Voorschoten. Hoe? Dat weet ik nog niet.”

Loopbaan Hans Rasch

Verbeteren dienstbaarheid en kwaliteit publieke sector Opleiding Bedrijfseconomie, specialisatie Bestuurlijke informatievoorziening (UvA) Tweedegraads lerarenopleiding Geschiedenis en economie (VU) Start loopbaan Docent Kweekschool voor de handel Hoofd informatiebeheer KPN Controller Facilitair Bedrijf TU Delft Sectorhoofd Financiën Stadsdeel de Baarsjes Functies publieke sector Directeur RMC Management Consulting en Interim Management Organisatieadviseur en Interim-manager (met name Gemeenten, Onderwijs en zorg) Associate consultant bij JS Consultancy (verzorgen van workshops en trainingen) Gemeente Voorschoten Fractievoorzitter ONS Voorschoten Wethouder gemeente Voorschoten (Portefeuille jeugd en onderwijs, wonen en ruimtelijke ordening) (Foto: pr.)

Gewone mensen aan het woord

Wie ben je? Ben Ramakers, ik ben 70 jaar en ben getrouwd met Lous (68). We hebben twee kinderen en twee kleinkinderen. Wat doe je? Niets… vroeger had ik een groothandel in automaterialen in Leiden en in Alphen aan den Rijn. Nu ben ik vrijwilliger bij Berbice. Elke eerste zaterdag van de maand ben ik er in de ochtend. Er zijn altijd allerlei werkzaamheden te doen in de tuin en natuurlijk gezellig met zijn allen koffie drinken. Ik geniet daar altijd van de omgeving en mooie natuur. Berbice is een plaatje en… van ons allemaal! Ik wandel ook veel met mijn hond, een basset. Waar woon je? Wij wonen in de Treubstraat op een heel mooi plekje. Vroeger bestond ons huis uit vier arbeiderswoninkjes. In 1990 hebben wij er één grote woning van gemaakt, samen met een architect. Het is schitterend geworden met een mooie tuin erachter. We wonen midden in het dorp en hebben alle gemakken en geen lasten. Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is fantastisch. Ik heb hier 56 jaar gehockeyd en daar heel veel vrienden aan over gehouden, echt mooie contacten. Ook hebben we hier een sterke horeca die goed samenwerkt met alle feesten zoals de Paardenmarkt, Koningsdag en het weekend van Voorschoten. Hier in onze straat is het tijdens die feesten extra gezellig. Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Als ik zie wat wij allemaal hier hebben, zijn wij een rijk dorp. Wij zijn heel tevreden. Ik heb nog wel één wens en dat is dat er een geluidscherm langs de Vlietlanden komt. Een geluidsscherm langs de A4 met allemaal zonnepanelen, zo vang je twee vliegen in een klap. Minder herrie en duurzaam. Die energietransitie moet snel ingezet worden, alleen al voor onze kinderen en kleinkinderen, zodat zij ook een mooi leven kunnen blijven houden. Met dank aan Ben Ramakers, op de foto Theodor de III, die volgens Ben fotogenieker is dan hijzelf. Marleen PersoonGroot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

WAT IS ER TE DOEN EN CULTUUR

19

Bibliotheek Zondag 1 juli

Uniek Midzomerconcert

Met zijn nu eens uitgelaten dan weer melancholieke klezmermuziek verzorgt het trio Die Drei Dudelim dit jaar het Midzomerconcert van MusiCultura. Op een schitterende locatie: in de tuin achter de Oude Pastorie. Op een zondagmiddag, kort na de langste dag: op 1 juli 2018. Het trio Die Drei Dudelim werd in 1994 opgericht door drie vrienden, die reeds eerder in andere formaties

met elkaar musiceerden. Aanvankelijk vormde geïmproviseerde muziek met jazzinvloeden het grootste deel van het repertoire. In de loop van de jaren werden de musici meer en meer gegrepen door de klezmermuziek. Deze hartstochtelijke muziek werd al snel de kern van hun repertoire. Binnen alle verschillende vormen van klezmermuziek heeft het trio een geheel eigen stijl van musiceren ontwikkeld. Op een verfijnde, kamermuzikale manier wordt de muziek uitgevoerd nu eens fluisterzacht en breekbaar, dan weer feestelijk en opzwepend. Het trio Die Drei Dudelim wordt gevormd door Yaron Blok (gitaar, viool, mandoline, zang), Marnix van der Leest (contrabas, zang) en Merlijn van Spengen (gitaar, klarinet, zang). De Oude Pastorie is waarschijnlijk één van de oudste gebouwen/bebouwde

locaties in het centrum van Voorschoten. MusiCultura is bijzonder ingenomen met en dankbaar voor de gastvrijheid van de huidige bewoners: de heer en mevrouw Groen. In de tuin achter de Oude Pastorie is ruimte voor maximaal 50 gasten. Om toch zoveel mogelijk belangstel-lenden tegemoet te komen wordt het programma tweemaal uitgevoerd: aanvang om 13.00 en om 15.30 uur. Samengevat Datum Midzomerconcert 2018: 1 juli. Locatie: de Oude Pastorie, Sir Winston Churchill-weg 2, 2251 CX Voorschoten. Aanvang: 13.00 en 15.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 15.00; pauzeconsumptie inbegrepen. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang. Toe-gangskaarten te koop bij de ingang, uitsluitend op basis van per email bevestigde reser-vering. Reserveren via www. musicultura.nl.

Deze week in Bibliotheek Voorschoten Vrij 29 juni, 10.00 – 12.00 uur: Taalspreekuur Din 03 juli, 10.00 – 12.00 uur: Formulierenbrigade Din 03 juli, 10.00 – 12.00 uur: Digitaal spreekuur

Din 03 juli, 18.00 – 20.00 uur: Juridisch Spreekuur Woe 04 juli, 14.30 – 15.00 uur: Voorlezen Meer informatie via de website www.obvw.nl

Bibliotheek gaat langzaam over naar cashless Met de komst van contactloos betalen in onze bibliotheek is het een kleine stap naar een volledig cashless situatie. Begin juli worden er nieuwe betaalautomaten geïnstalleerd en dat is het begin van een langzaam verloop naar cashless in onze bibliotheek. De voordelen van cashless zijn: veiliger voor ons personeel, minder foutgevoelig, minder fraudegevoelig en tijdbesparend. Uiteraard

zorgen we voor een gewenningsperiode en gaan we niet direct over op het weren van contanten. De komende maanden kunt u nog steeds terecht met contant geld al hebben wij natuurlijk liever dat u uw betalingen met de pin verricht.

Slootdiertjes vangen in Cronesteyn Leiden – Op zondag 1 juli kunnen kinderen vanaf vijf jaar met hun begeleiders meedoen aan het vangen en bekijken van de slootdiertjes in Polderpark Cronesteyn. Er wordt verzameld om 14.00 uur bij theehuis de Tuin van de Smid, aan het Polderpad. Vandaar loopt de groep naar de visplek. De activiteit duurt tot ongeveer 15.45 uur. De leiding is in handen van gidsen van IVN Leidse regio. Met behulp van schepnetten worden

de kleine beestjes opgevist. Waarna ze in bakken kunnen worden bekeken en met zoekkaarten op naam gebracht. Er blijkt verrassend veel verschillend waterleven te zitten in het polderpark, met ook bijzondere soorten, zoals salamander- en libellenlarven, waterkevers, schaatsenrijders en staafwantsen. Een aanwijzing voor een goed watermilieu. De organisatie heeft voor alle benodigde materialen gezorgd. Trek wel

Lekker lang lezen in de zomervakantie kleding aan die vies mag worden. Meer informatie: www.polderparkcronesteyn.nl .

‘In het Licht van Venus’ Van7 juli tot en met 29 juli is in het Museum Voorschoten een bijzondere ten­ toonstelling te beleven. Jan van der Horn laat een groot deel van zijn geënsce­ neerde fotografische kunstwerken zien. ‘In het Licht van Venus’ is de titel van een bijzondere tentoonstelling van fotograaf Jan van der Horn. Museum Voorschoten is bijzonder verheugd om deze tentoonstelling gedurende de maand juli 2018 te kunnen laten zien. Dankzij een donatie van de

Rabobank Voorschoten-Wassenaar is dat niet alleen mogelijk gemaakt maar is de tentoonstelling ook gratis te bezoeken. Jan van der Horn is een geboren Voorschotenaar die zijn kunstzinnige wortels in ‘The Sixties’ heeft. Hij

o’s Nr.1 in airc ren & ventilato

begon zijn carrière achter de lens bij de schoolkrant van het Dalton Lyceum en had daardoor toegang tot die andere wereld van illustere artiesten zoals Pink Floyd, Frank Zappa, Dr. John the Nighttripper en Marina Abramovic met Ulay. Bovendien was hij deel van een internationaal werkende groep jonge kunstenaars die, met wat nu bekend staat als geënsceneerde fotografie, een nieuw elan binnen de beeldende kunst introduceerde. Als fotograaf zet hij zijn theatrale decors in een ander licht dan het aardse, hij laat het ‘Licht van Venus’ erover schijnen. Langzaam verandert zijn atelier in een fotostudio waar vervolgens een lichtbiotoop ontstaat. Daar bloeit de magische nachtorchidee, mysterieuze landschappen verschijnen en tovertuinen lichten op. Venus, de godin van de liefde, staat voor een andere wereld die Jan van der Horn ontsluit met zijn theatrale geënsceneerde fotografie. De camera is voor Jan van der Horn een manier om ons een wereld te laten zien waar we anders geen toegang toe zouden hebben. Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van het museum: www.museumvoorschoten.nl (Tekst en afbeelding: pr.)

Van 25 juni t/m 5 augustus worden alle (luister)boeken automatisch voor zes weken uitgeleend. Voor tijdschriften, dvd’s en toptitels geldt de normale uitleentermijn. Ook kun je gebruik maken van de VakantieBieb! In deze app vind je meer dan zestig e-books voor jong

en oud, die je twee maanden mag lenen. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Je leest de e-books eenvoudig op je tablet of smartphone. Dat scheelt dus weer boeken sjouwen. Ga naar Google Play of de App Store en download de app!

Bibliotheek aan huis Voor mensen die niet meer in staat zijn zelf naar de bibliotheek te komen. U leest graag, maar kunt zelf niet meer naar de bibliotheek komen? Dan komt de bibliotheek bij u thuis! Eenmaal per zes weken brengt een boekenbuddy een nieuwe voorraad boeken en/of luisterboeken en neemt de oude weer mee. U kunt zelf aangeven

waar uw voorkeur naar uitgaat. Aan de Bibliotheek-aan-huisdienst zijn geen extra kosten verbonden. U betaalt alleen het lidmaatschap van de bibliotheek. Om gebruik te maken van de Boek-aan-huis-dienst aan huis kunt u zich telefonisch (071 561 5678) of via e-mail (info@obvw.nl) aanmelden.

Jeugd gratis lid van de Bibliotheek Is jouw kind al lid van de bibliotheek? Kinderen die lid worden betalen eenmalig €2,50 inschrijfgeld en zijn vervolgens tot hun 18e verjaardag gratis lid. Als dat geen goede reden is om elk kind een eigen bibliotheekkaart te geven? Bibliotheek Voorschoten

Zomerworkshops Muziek op Schoot In de zomervakantie zijn er drie muzikale zomerworkshops voor kinderen. In deze losse te bezoeken lessen wordt er gezongen, gedanst en muziek gemaakt onder begeleiding van Lieneke Schotanus. Maandag 20 augustus: Zomerworkshop Rupsje Nooitgenoeg. Leeftijd: 3-6 jaar. Leden €

MEGASTORE LEIDERDORP

12,- / Niet-leden € 13,-. Tijd: 10.00 – 11.00 uur. Woensdag 22 augustus: Muzikale Zomerworkshop Muziek op Schoot. Leeftijd: 1-2 jaar. Leden € 9,- / Niet-leden €10,-. Tijd: 09.30 – 10.15 uur. Woensdag 22 augustus: Muzikale Zomerworkshop ‘Ga je mee naar het strand?’ Leeftijd: 2-4 jaar. Leden € 9,- / Niet-leden €10,-. Tijd: 10.30 – 11.15 uur.Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

Zomers concert: Blaaskwintet Shackleton Leiderdorp - Muziek in de bezetting van een blaaskwintet is niet zo vaak te horen. Op zaterdag 14 juli zal het Shackleton blaaskwintet een zomers concert verzorgen in de nieuwe locatie van stichting Muziekonderwijs Leiderdorp. Op het programma staat repertoire voor blaaskwintet van onder andere G. Holst maar ook een tango van A. Piazolla, een polka van D. Shostakovich en Beethoven met een knipoog in een speciale bewerking voor dit ensemble. Het Shackleton blaaskwintet bestaat uit: Marieke Eikenboom (fluit), Fia Sanders (hobo) Bernard van Kesteren (klarinet), Guido Gerritsen (hoorn), Paulien Westerduin (fagot).

21

Filmtheater Voorschoten JEUGDFILMS:

(Vanaf 27 juni op woensdagmiddag en in de weekends. Kijk voor de aanvangstijden en bijzonderheden op www.filmtheatervoorschoten.nl)

EXTRA: Voorpremière op zaterdag 23 juni om 13.30 u

The Incredibles 2 (2D en 3D), een nieuw avontuur van de superheldenfamilie Helen, Bob en hun kinderen. Komische familiefilm, animatie. Kijkwijzer 6. Meneer Incredible moet op baby Jack passen terwijl zijn vrouw Helen, oftewel Elastigirl, de wereld redt van de plannen van een meesterschurk.

AVOND­/MATINEEVOORSTELLINGEN: In verband met de grote belangstelling wordt aangeraden kaartjes vooraf online te kopen

Zaterdag 14 juli, 16:00 uur, Berkenkade 7, Leiderdorp. Toegang €8,(inclusief koffie/thee). In verband met het aantal zitplaatsen is reserveren aan te raden (stuur een email naar info@muziekonderwijs-leiderdorp. nl) (Tekst en foto: pr.)

Zaterdag 23 juni, 16.00 u, donderdag 28 en zaterdag 30 juni, 20.00 u: Lean on Pete

Fortgensschool zingt voor Florence Fortgensschool zingt voor Florence Op vrijdagmiddag, 22 juni hebben de kinderen van groep 4 van de Fortgensschool veel mensen blij gemaakt. Vrolijk en onbevangen zongen ze het hele ‘Fortgens’ repertoire. Dit repertoire bestaat uit een verzameling liedjes, bijeengesprokkeld door de jaren heen, die de kinderen graag zingen. Van jazz tot blues (mijn tante d’r bloes), maar ook tulpen uit Amsterdam. Bij het laatste lied zongen de bewoners uit volle borst mee.

WAT IS ER TE DOEN EN CULTUUR

Toen juf Marianne twee weken geleden wilde checken welke liedjes er bij de kinderen goed inzaten en welke we voor het optreden konden gebruiken kon zij ze allemaal afvinken. In canon, klappen, fluiten, leuke gebaren maken. De kinderen deden alles vloeiend mee en hebben hiermee echt een muzikale prestatie neergezet. De kinderen werden dit jaar al voor de 9-de keer begeleid door juf Marianne (gitaar), Meneer Izak Bol (viool) en

Meneer Ruud Overduin (klarinet). Dhr. Bol en Overduin openden het optreden met : Summertime....and the living is easy, een compositie die zij zelf bewerkt hadden. De bloemen met lieve wensen, die de kinderen gemaakt hadden, waren echte kunstwerkjes geworden en werden in dank afgenomen door de bewoners van huize Adegeest. Zingen maakt blij. De kinderen van groep 4 van de Fortgensschool zijn hier het levend bewijs van. (Tekst en foto’s: pr.)

Drama (VK 2018), 122 min. Kijkwijzer: 16. Naar het gelijknamige boek (‘De ruwe weg’) van Willy Vlautin. Met Charlie Plummer en Steve Buscemi. De vijftienjarige Charley Thompson is op zoek naar vastigheid in zijn leven. Als zoon van een alleenstaande vader die moeite heeft zijn eigen leven op de rails te houden, kent hij weinig zekerheden en is hij vaak op zichzelf aangewezen. Wanneer ze naar Portland verhuizen, hoopt hij op een nieuwe start. Charley vindt er werk bij Del Montgomery, een doorgewinterde paardentrainer die samen met zijn jockey Bonnie geld verdient met races, en sluit vriendschap met het versleten renpaard Lean on Pete. Wanneer Del onverwacht zijn paard naar de slacht wil sturen, gaat Charley er met Lean on Pete vandoor. Hij maakt een gevaarlijke tocht door de uitgestrekte wildernis van Oregon en Wyoming, op zoek naar de geliefde tante die hij al jaren niet meer heeft gezien. Met “Lean on Pete” schetst regisseur Andrew Haigh (Weekend, 45 Years) een rauw en intiem portret van de sociale onderklasse in Amerika. Opnieuw oogst hij grote waardering van de internationale filmpers en festivaljury’s.

(Extra voorstelling, wegens grote belangstelling:) Dinsdag 3 juli, 20.00 “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Songs of Freedom: feest van bevrijding en verbondenheid Leiden - Zaterdag 30 juni aanstaande vindt, vanaf circa 13:00 uur, in de Hooglandse Kerk in hartje Leiden het Muziekfestival Songs of Freedom plaats: een festival rond 1 juli, de dag waarop in 1863 de slavernij werd afgeschaft in Nederland. We vieren dan dat gelijkwaardigheid en wederzijds respect verankerd zijn in onze samenleving. Tegelijkertijd staan we er ook bij stil aan dat niet iedereen het in de praktijk zo ervaart. Er is een middag vullend programma met optredens van onder andere Jeangu Macrooy (Surinaamse singer-songwriter, Noorderslag 2018, Judas uit de Passion 2018), Berima Amo (Ghanese ‘Highlife’ muziek en jazz), Denise Jannah (Nederlands ‘First lady of jazz’), Ronald Snijders en band (fluitist/componist met Surinaamse Kasekomuziek), Nancy Zeefuik (Black Gospel en R&B), Jhelisa Anderson (Amerikaanse soulzangeres met ‘Tribute to Nina Simone’). Hoogtepunt is ook een optreden van het Groot(s) Projectkoor Songs of Freedom met Negrospirituals en Gospels. Het geheel wordt op een speelse manier gepresenteerd met interviews en uitleg over de gezongen teksten. Verder is er dansvoorstelling met leerlingen (derde klas) van het Visser ‘t Hooft Lyceum. Leerlingen van enkele basisscholen doen mee aan een tekenwedstrijd, waarvan de resultaten worden opgehangen. Er wordt een kleine tentoonstelling ingericht in de kerk over slavernij. Op het plein buiten de kerk is er een food court met Surinaamse, Afrikaanse en Syrische gerechten. Het festival is gratis toegankelijk en duurt tot ca 18:30 uur. (Tekst en foto: pr.)

Drama (VS/GB 2017), 115 min. Kijkwijzer: 16. Film van Martin McDonagh (In Bruges) met Frances McDormand en Woody Harrelson. Winnaar vier Golden Globes en twee Oscars. Winnaar in de categorie ‘Beste Scenario’ tijdens het filmfestival van Venetië. Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes een gedurfde stap. Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp gericht aan het gerespecteerde politiehoofd, William Willoughby. Wanneer politieagent en tweede in lijn Dixon, een onvolwassen moederskindje met een voorliefde voor geweld, erbij betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en Ebbing’s ordehandhaving alleen maar heftiger.

Donderdag 12 juli, 20.00 uur Muse – Drones World Tour

Rockconcert waarvan de registratie op deze dag wereldwijd in bioscopen wordt vertoond (kaartje: € 12,50) Registratie van de spectaculaire Drones World Tour waarmee Muse in 2015-2016 de wereld rondtoerde. Natuurlijk zijn de bekende nummers ‘Psycho’, ‘Madness’, ‘Uprising’, ‘Plug in Baby’, ‘Supermassive Black Hole’ and ‘Knights of Cydonia’ te horen. De band speelt vanaf een centraal geplaatst podium, zodat de fans van alle kanten kunnen genieten van de spectaculaire show met drones, projecties en laser. Filmtheater Voorschoten, Prinses Marijkelaan 4, 2252 HH Voorschoten www.filmtheatervoorschoten.nl


RUBRIEKEN

Vacatures & Personeel

HUIS AAN HUIS BLADEN Reserveren op werkdagen van 8.30-17.00 uur via rubrieken@persgroep.nl of telefoon 088-0139999 (optie 2) Sluittijd: vrijdag 15.00 uur of2drie kolom werkdagen voor plaatsing

48 mm

Brief onder nummer naar: Postbus 8759 3009 AT Rotterdam

Feestdagen & Evenementen

Kleine letters, groot bereik?

Auto & Vervoer

adverteren onder een rubriek rubrieken@persgroep.nl

Onroerend Goed

Zakelijk? plaats een rubriek in de krant

Groot bereik? adverteren onder een rubriek rubrieken@persgroep.nl

rubrieken@persgroep.nl


Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

INTERNATIONAL SECTION

23

Krant niet ontvangen?

o’s Nr.1 in airc ren & ventilato

MEGASTORE LEIDERDORP

Cultural agenda Wassenaar

Art in Castle de Wittenburg Eva Art Productions foundation presents the new collection of paintings of the artist Terry Tarsnane. They were produced between the years 2014 – 2018. By Bonnie Klap Terry Tarsnane was born in Hong Kong of British parents during the British Crown Colony Days. He returned to Britain aged 3. He studied at art school, Chelsea London and on completion his graduation show was a sell-out. A good portent for the future.

had also had many group exhibitions in The Netherlands, Britain and the Miami International Art Exposition. Terry first exhibited with the Eva Art-Foundation in 2013 in Kasteel de Wittenburg and is now again exhibiting new paintings from 2014 – 2018.

The opening was on Thursday, 21 June with the speaker Caroline Kamp, associate of the Mauritshuis Museum in The Hague. Terry’s work is represented in many private collections in The Netherlands, Britain, Portugal and the USA. The collection of the gemeente of The Hague also owns two paintings.

Aged 26 he moved to The Hague and was for 36 years art teacher at the American School of The Hague, now in Wassenaar.

14 July, 8 pm. Summer evening open air concert of Excelsior, playing well known French melodies with singer Meghan Hilgersum. This time in Langstraat at Fotostudio van der Plas - cancellation if there is rain or hard wind – Free entrance.

Current exhibitions: Until 8 July, Exposition by Lili Berger – spatial art and Elke Pichler - paintings. Galerie in de Molen, Molenplein 10a, Wassenaar. Open Thursday - Sunday 2-5 pm. www.kunstgroepwassenaar.nl Free entrance. This agenda is also available via www.wassenaar.nl. For further information read the local press and check www.CIPVW.nl To add or change information, please send an e-mail to Annette Kalkman, annette@kalkman.name

Puur Natuur Markt on the Van Hogendorpstraat this Saturday

He had one-man shows at Gallery Liernur, which showed well-known Dutch artists such as Jan Sluyters and Herman Berserik. He also had a long association with Smelik & Stokkink Galleries in The Hague, where he had regular one-man shows.

On the last Saturday of every month the Puur Natuur Markt is held in the centre of Wassenaar. Organic food, homemade and local products, fair trade, ceramic and lifestyle, you will find a nice mix of all kinds of products on this market. `Music

A contract to exhibit every two years at the prestigious Gallery Sao Mamede in Lisbon, meant that many of his paintings are now in Portuguese collections. Terry has had solo exhibitions in Liberty of London and Gallery Ashley in Highlands, N.Carolina, USA. He

Heeft u geen ‘Nee-Nee-sticker’ en toch Groot Voorschoten niet in de bus gekregen? Dan vinden wij dat heel vervelend en onze excuses hiervoor. Laat het ons weten door een email te sturen met uw adresgegevens naar: redactie@ grootvoorschoten.nl

by Marly` is there to entertain you. Come by and fill your basket with Dutch cheese, English pies, olive oil, local honey and jams, nice presents and a roasted organic chicken to take away. We would love to see you there. (Text and photo: pr.)

Eva Mennes and artist Terry Tarsnane. Foto: Bonnie Klap.

Come Celebrate the 4th of July on Sunday, July 1st Overseas Americans Remember ~ OAR, and the American Community Council welcome our Dutch and international friends to share the day Americans celebrate the 242nd birthday of American independence. Join us at the ABF Sports Field right next to the American School. From 2 to 6 p.m., there will be an old-fashioned American picnic with hot dogs and hamburgers, watermelon, ice cream, root beer – a bit of the USA

in Wassenaar and best of all, a real American BBQ! There will be a Big Bouncy for the children, “Circus Kids” will be there, Baseball, face painting and games for adults as well as the kids. Bring a soccer ball too, a blanket - even a guitar for a sing-a-long. There will be a traditional Ceremony at 3 p.m. that will last no longer than 10 minutes. The US Marines will post the colors and Uncle Sam will lead

a kid’s parade. There will be a three -minute reading of excerpts from the Declaration of Independence. See you on July 1st at the ABF Sports Field. Bring the kids! Bring your neighbors and friends. Everyone is welcome. Let’s make our celebration of the 4th of July a day when all the people of Wassenaar come together! Information: oarinnl@yahoo.com / Roberta Enschede: 070-511809 / 06 54 25 36 50 (Text: pr.)

Voedselbank Voorschoten zoekt nieuwe penningmeester De Stichting Voedselbank Voorschoten is op zoek naar een nieuwe Penningmeester - tevens bestuurslid (m/v). De penningmeester beheert de financiële zaken van de Stichting, stelt het budget en de jaarrekening op en legt daarover verantwoording af. Verder houdt hij/zij samen met een ander bestuurslid intake-gesprekken met potentiële cliënten van de voedselbank, volgens de normen van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Daarnaast wordt het zeer op prijs gesteld als hij/zij regelmatig ‘meedraait’ met de rest van het 15-koppige, zeer gemotiveerde en ook gezellige team, dat voor een dertigtal huishoudens in Voorscho-

ten een wekelijks voedselpakket samenstelt. Geschat aantal uren per week: drie à vier, voornamelijk op donderdagmiddag. Voor meer informatie over de Voedselbank Voorschoten: zie www. voedselbankvoorschoten.nl Mocht u interesse hebben in deze vrijwilligersfunctie bij de Voedselbank, neemt u dan contact op met de Voedselbank: voedselbankvoorschoten@gmail.com. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen. U kunt natuurlijk ook bellen met onze voorzitter Floris van Gulick: 06 111 77 400. (Tekst: pr.)Groot Voorschoten - Jaargang 3 - Editie 112 - week 26 - 28 juni 2018

NIEUWS

Menken Zuivel is terug! Zeg het woord Menken en iedereen in (de omgeving van) Wassenaar roept ‘Melk’. Of nee, Vanillevla! Of is het Karnemelk? Hoe dan ook, ze zijn terug! De flessen met Smaakvolle Melk, Koele Karnemelk en Viva Vanille Vla zijn vanaf 2 juli weer te koop. Gewoon bij de Albert Heijn! Maar wel in een 100% gerecy­ clede fles en met een aangepast logo. Zonder ‘toegevoegde’ nonsens, maar met de ‘ouderwets’ en zeer gezonde volle smaken. “Alles begint immers met melk,” zegt Ward, één van de drie oprichters van de oude nieuwe zuivelproducten… Door Iris Oostlander “Wij dromen al vanaf onze vroege jeugd van een nieuwe start van het aloude Menken familiebedrijf,” verklaart Daan. Zijn zus Annelot knikt en vult aan: “die smaak, die kwaliteit, het was echt een gemis! Wij willen die smaak van vroeger, die volle, romige smaak, weer terugbrengen!” In hun jeugd genoten Daan (29), Annelot (27) en Ward (25) van de verhalen over de zuivelfabriek met de naam Menken die in 2002 van het podium verdween. “Melk smaakte ons de laatste jaren niet meer, omdat

het anders is geworden. De massaproductie heeft het overgenomen. Aan de keukentafel begonnen we de plannen te maken om weer echt melk te gaan produceren,” vertelt Ward, “en toen bleek dat de naam en het logo er nog waren, werden de ideeën steeds concreter. Annelot bevestigt het proces dat ene paar jaar in beslag heeft genomen. “Alles viel ineens samen. We kregen het recept van de vanillevla in handen na een gesprek met de ‘oude’ productontwikkelaar op een reünie en we vonden een boer (Ad, met dezelfde naam als opa!) met 120

koeien die heel enthousiast werd en is. Hij helpt ons met het hele proces en ook met verduurzaming en smaakbeleving.” Het proeven nam nog het meeste tijd in beslag. “Stel je voor dat je dertig bakjes met vla voor je hebt staan en dan moet zeggen welke het lekkerste is! Of, dat we eindelijk dé smaak hadden gevangen in een pannetje, maar dat in een grote ketel toch weer anders bleek te zijn.” Gelukkig kregen ze begeleiding van hun vader en moeder, advies van familie en bekenden en de interesse van Albert Heijn. “Alles ging ineens in een stroomversnelling.” En volgende week liggen de melk, karnemelk en vanillevla landelijk in de schappen als ‘speciaal bier in het zuivelvak’. Dat is toch onwerkelijk?” In samenwerking met Wassenaarder Coen Zeevenhooven en zijn Communicatiebureau Axioma is het uiterlijk van de (100% gerecyclede flessen) ook hip te noemen. De producten zitten in een handzaam flesje (en niet in pakken) en als je goed kijkt, herken je het logo en zelfs de portretten van Ward, Annelot en Daan Menken… Natuurlijk hopen de jonge ondernemers, de vierde generatie melkmakers van Menken, dat hun product aanslaat maar sowieso is het al een prachtig en leerzaam proces geweest tot nu toe. “Zuivel is een puur natuur en ook zeer gezond product. Dat moet gemaakt worden door enthousiaste producenten met hart voor hun werk en met kwaliteitsproducten. Met melk van vrolijke koeien die in de juiste omstandigheden op een echte boerderij leven. Een pure, volle en zuivere smaak is afhankelijk van de allerbeste kwaliteit. En dat garanderen wij!”

25

Contouren nieuwbouw Den Deijl Oost zijn 27 jaar na sloop Suzi Wong zichtbaar Bijna 29 jaar nadat de gemeente Wassenaar het voormalige restaurant Suzi Wong annex Bellevue als eerste pand in Den Deijl Oost aankocht en ruim 27 jaar na de sloop van het beeldbepalende pand, gelegen tussen de Rijksstraat­ weg en de voormalige drukkerij Werner, worden de contouren van de vervan­ gende nieuwbouw op die plek langzaam zichtbaar. Door Jos Knijnenburg In april 2016 kreeg het bedrijf Klema BV van makelaar Harry Mens een vergunning van de gemeente Wassenaar voor de bouw van twee geschakelde bedrijfspaviljoens en een vrijstaand exemplaar in Den Deijl Oost. Mens had de locatie een jaar eerder verworven via een grondruil met de gemeente. In 2007 kocht de makelaar Huize Den Deijl en het ernaast gelegen huisje om ter plaatse nieuwbouw te kunnen realiseren. Wanneer Wassenaar de panden plotseling een monumentenstatus geeft ontstaat een soap om de entree van het dorp die zijn weerga niet kent. Dankzij de grondtransactie richt Harry Mens, die komende zondagmorgen als tv-presentator van Businessclass – ooit door Elsevier betiteld als ‘De hoogmis van het geld’ - met zomerreces gaat, de blik niet langer op Den Deijl West, maar op de oostzijde van de Rijksstraatweg. Daar verschijnt in het hart van de zichtlocatie, een bord waarop Mens Makelaardij drie paviljoens te koop dan wel te huur aanbiedt. Terwijl de schijnwerpers nog jarenlang gericht blijven op Huize Den Deijl dat uiteindelijk toch niet wordt gesloopt, blijft het stil aan de overkant. De afgelopen weken werd de locatie rondom het bord van de makelaar uit Lisse afgezet met houten paaltjes. Er verscheen een keet van een bedrijf

uit Hillegom en een graafmachine van een firma uit Voorhout. Het trio uit de Bollenstreek gaat echter geen tulpen of narcissen in Den Deijl Oost kweken. Vorige week werd het monumentale pand van Werner opeens geflankeerd door een heimachine waarmee palen de grond in werden geboord. Dat gebeurde precies op de plek waar het vrijstaande, en volgens de site van Mens Makelaardij inmiddels verkochte paviljoen, moet verrijzen. Zorgde het wel of niet slopen van Huize Den Deijl, het snel om zeep geholpen plan om een casino aan de westzijde van de Rijksstraatweg te vestigen en niet te vergeten de aanleg van de parallelweg en de fietstunnel jarenlang voor ‘never a dull moment aan Den Deijl’, de oostzijde van het buurtschap heeft ook een allesbehalve saaie historie. Bardancing Ton Bakker maakte het er ooit gezellig “tot in de kleine uurtjes”. Na de sloop van alle door Wassenaar ‘strategisch’ aangekochte panden, volgde een parade van plannen van ontwikkelaars die luchtkastelen bleken. In 2012 fraai opgetekend in het rapport ‘Den Deijl, Van weidse vergezichten tot comateuze staat’. Mocht de N44 ter hoogte van Den Deijl ooit ondergronds worden gelegd, dan zal blijken of de aanbeveling in dat rapport om ter plaatse geen nieuwbouw toe te staan die een tunnel op lange termijn onmogelijk maakt, de komende tijd wordt opgevolgd.

De goedlachse familie werkt samen als een geolied team en staat als één blok achter hun producten. “We hopen natuurlijk dat iedereen onze producten weet te waarderen en dat we dan nóg meer kunnen gaan maken. We hebben nog veel ideeën die we aan de keukentafel kunnen bespreken! Daarbij zeggen we heel eerlijk dat we het stiekem ook een beetje voor onszelf hebben gedaan… wij zijn nou eenmaal dol op melk, karnemelk en die echte vanillevla!” (Foto’s: pr.)

Lezerspost

Te lange opknapbeurt flats Ik woon op de Puccinidreef in Voorschoten. Al maandenlang worden de flats opgeknapt. De flat op het Schubertplantsoen is bijvoorbeeld vanaf Kerst van voor en achter ingepakt. Wat houdt dit in? Geen zonlicht doordat de flats aan onze voorkant compleet zijn ingepakt. Bovendien horen we de hele dag herrie door constant geboor en gehak. Bouwvakkers lopen via de steigers langs onze ramen. Het is onduidelijk hoe lang deze opknapbeurt nog gaat duren. De werklui geven tegen ons aan dat het opknappen langer zal duren dan was gepland. Tijdens het opknappen zijn ze namelijk asbest tegengekomen. Tegelijkertijd wordt de huur verhoogd met wel 4,9%. Mijn vriend werkt thuis en kan zich niet goed concentreren door de bouwellende en de voortdurende herrie. Dat is zeer ergerlijk voor hem.

Op telefoon en e-mail aan Van het Hof Rijnland wordt jammergenoeg niet gereageerd. Op een brief werd uiteindelijk wel gereageerd. Meer bewoners hadden blijkbaar geklaagd. De huurverhoging staat los van de renovatie. Helaas wordt alleen doorverwezen naar Waals Bouw & Beheer die de werkzaamheden onder zijn hoede heeft. Om het vrij simpel te zeggen: wij vinden dit alles te bizar voor woorden. Hopelijk krijgen onze klachten nu meer aandacht. Mariëtte Groenewegen

Reactie van Hof-Rijnland op de brief van Mariëtte Groenewegen

De conditie van het gevelvoegwerk is door de jaren afgenomen waardoor de afdichtende werking niet langer gegarandeerd kon worden. Tevens ontstonden er door de aangebrachte nieuwe kozijnen

steeds meer koudebrug/condensatie problemen. Gekozen is daarom, mede in het kader van de verduurzaming, voor een zeer grondige aanpak waarmee naast de oplossing van het probleem tevens een aanzienlijk verbeterde woningisolatie gerealiseerd wordt. Op het binnenspouwblad wordt een isolatiepakket van ca. 15 cm. geplaatst, de appartementen worden voorzien van een geheel nieuwe buitengevel. Tevens wordt het dak voorzien van isolatie en een nieuwe dakbedekking. Er werd gestart met de appartementen gelegen aan het A. Schubertplantsoen, de doorlooptijd van deze renovaties liep op door enkele onvoorziene factoren, waaronder de sanering van asbest in de spouwen en het herstel van stucwerk aan de binnenzijde van de appartementen. Met de kennis die de aannemer opdeed wordt voor de appartementen aan de Puccinidreef een aanzienlijk kortere renovatieperiode

voorzien, de bewoners werden hierover uitgebreid geïnformeerd. Door de werkzaamheden, die een forse extra investering zonder direct rendement van de eigenaar vergt, zal het complex niet alleen een geheel nieuw aanzicht krijgen maar ook zal het comfort aanzienlijk toenemen door de verbeterde isolatie met als gevolg een forse besparing op de verwarmingskosten. Hiervoor is geen extra huurverhoging verschuldigd, de onlangs aangekondigde huurverhoging (maximaal 3,9%) betreft de reguliere huurprijswijziging per 1 juli 2018. Vertrouwende u hiermede voldoende geïnformeerd te hebben, c.c. Hof-Rijnland ( A. van der Flier) Met vriendelijke groet, MHM Onroerend Goed B.V. Gert-Jan Leenders
Scharrelslagerij Arbouw FREE RANGE MEAT - FARMER SHOP - BBQ SHOP

Arbouw’s BBQ Masters van het groene hart Scharrelslagerij Arbouw is weer op zoek naar uitzonderlijk barbecue talent. Wie sleept dit jaar de Aat Arbouw Bokaal in de wacht? Ook dit jaar binden minimaal tien koppels het schort voor om in aanmerking te komen voor de Aat Arbouw Bokaal. De wedstrijd vindt voor de vijfde keer in successie plaats op de boerderij van Coen Arbouw in Hazerswoude-Dorp. Arbouw: “Zondag 26 augustus is het zover. Dan gaan de koppels strijden om de Aat Arbouw Bokaal. We hopen op minstens zoveel deelnemers als vorig jaar en lekker zomers weer.” Het is niet voor niets dat er voor koppels is gekozen. Coen Arbouw: “Met barbecueën is het leuk om als koppel samen te werken, maar daarnaast is het ook gemakkelijker. Je kunt de taken mooi verdelen. Goed samenwerken is essentieel.” Wedstrijd Tijdens ‘De Beste Barbecue master van het Groene Hart’ bereiden de duo’s een aantal prachtproducten van scharrelslagerij Arbouw. Deze worden door een professionele jury gekeurd. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze zelf een barbecue, kruiden en kookgerei meenemen. Arbouw: “Receptuur, bereidingstechniek en keuze van garnituren, sauzen en groenten zijn vrij. Wat dat betreft kunnen de deelnemers al hun kook-creativiteit er op loslaten. Ze moeten alles wel ter plekke bereiden natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat de deelnemers thuis al gaan kokkerellen.” Familie en bekenden van de deelnemers en geïnteresseerden zijn zondag 26 augustus van harte uitgenodigd om bij de wedstrijd aanwezig te zijn. Arbouw: “We gaan er een feestje van maken op onze boerderij. En natuurlijk laten we onze gasten dan ook onze producten proeven.” Gezocht: Barbecuemasters! Wat is er te winnen? De eer, Master van het groene hart. BBQ specialist! Ook geeft Arbouw een paar heerlijke culinaire BBQ prijzen weg aan de winnaars… Meedoen? Stuur een mailtje naar scharrelvlees@gmail.com vermeld jullie namen, het soort barbecue en een motivatie waarom jullie denken dat jullie de beste barbecue masters van het Groene Hart’ zijn.

PS Aanmelden kan ook bij slagerij Arbouw in de Schoolstraat in Voorschoten.

Eerlijk is heerlijk, Arbouw Scharrelvlees

Schoolstraat 178 - 2252CN Voorschoten - Tel: 071-5613522 www.arbouwscharrelvlees.nl - E-mail scharrelvlees@gmail.com